In de stad ontmoeten we elkaar in de publieke ruimte. Pleinen, parken en straten zijn niet slechts een stedelijk decor: het is dé plek waar macht en betekenis worden bevraagd. In deze workshop leren leerlingen en studenten met andere ogen naar de stad te kijken en zich te verplaatsen in de vele stemmen (stadmakers) die de stad dagelijks vormgeven. 

Leerlingen en studenten gaan o.a. op pad met een podcast en verplaatsen zich in de rol van een halsbandparkiet, activist of ambtenaar. In groepjes geven zij vervolgens hun droomstad vorm. Kunnen zij zich verplaatsen in hun stadsgenoten? Wat betekent het om samen de stad te maken?

Als docent voor je deze workshop zelfstandig uit aan de hand van verschillende (customized) documenten die je ontvangt bij de boeking. Je ontvangt een handleiding, PowerPoint, drie podcasts, een voor jouw school ingericht digitaal whiteboard (Miro) waarin leerlingen de stad ontwerpen en een verhalend reflectieformulier. 

‘De Stad Spreekt’ is ontwikkeld door Hugo Pilate & Rinke Vreeke in opdracht van Kunstloc Brabant & STRP.

In het kort

 • De workshop duurt totaal 150 minuten en bestaat uit drie opdrachten. 
 • De inhoud en het thema van de workshop sluit aan op de schoolvakken Aardrijkskunde, Techniek, CKV, Nederlands en Mens & Maatschappij. 
 • De workshop is flexibel te verdelen over meerdere lesuren of in te zetten tijdens een projectweek, indien wenselijk. 
 • Het niveau van de workshop is geschikt voor vmbo (jaar 2 en ouder), havo/vwo & MBO.

Wat ontvangt de docent?

Een deelbare Google Drive map met daarin alle materialen waaronder: 

 • Docentenhandleiding inclusief leerdoelen, workshopagenda en instructies; 
 • Powerpoint voor in de klas (Google Slides); 
 • Podcast in 3x .mp3 (halsbandparkiet, activist, ambtenaar); 
 • Op maat gemaakte Miro werkomgeving: deelnemers werken in Miro aan een plek dichtbij jullie school die zij gaan omtoveren tot hun droomstad (bv. een winkelcentrum). 
 • Verhalende Google Forms (+ antwoorden sheet) waar deelnemers in reflecteren. 

Aanvullend: inhoudelijke en technische support op afstand (indien nodig).

Hoe kan ik de workshop inzetten?

 • Als een flexibele workshop (totaal 150 minuten) te verdelen over meerdere lesuren: 
  • 10 minuten klassikale introductie workshop in de les 
  • 30 minuten podcast als huiswerk (zelfstandig) of gezamenlijk in de les 
  • 20 minuten klassikale bespreking podcast in de les 
  • 60 minuten klassikaal designen in de les 
  • 20 minuten Google Forms als huiswerk (zelfstandig) of individueel in de les 
  • 10 minuten klassikale evaluatie 
 • Als een project van 1 dagdeel á 150 minuten (2,5 uur exclusief pauze), bijvoorbeeld tijdens een themadag rondom ‘de stad’ of ‘de toekomst van de stad’ of ‘leefomgeving’.

Wat kost de workshop?

De kosten van deze workshop bedragen €250 ex btw per klas (20-30 deelnemers). Je krijgt voor deze prijs alle materialen inclusief een op maat gemaakte Miro werkomgeving waarin deelnemers kunnen werken aan een plek dichtbij jullie school, die zij gaan omtoveren tot hun droomstad (bv. een winkelcentrum). De kosten zijn bijvoorbeeld te dekken met de CJP Cultuurkaart. De betaling geschiedt per factuur of via CJP Cultuurkaart. 

Indien je de workshop voor meerdere klassen binnen één school wilt boeken, is overleg mogelijk over een korting op de prijs per klas.

Ik wil graag deze workshop boeken voor mijn klas!

Aanmelden kan bij Hugo Pilate en Rinke Vreeke via onderstaande aanmeldknop.

Let op! Je boekt de workshop minimaal 3 weken (15 werkdagen) vooruit. Na bevestiging van boeking ontvang je uiterlijk 2 weken (10 werkdagen) voorafgaand aan de geplande datum voor de workshop de materialen binnen. Je hebt dan twee weken tijd om de workshop voor te bereiden.

Aanmeldformulier

Expositie Stad = Natuur

Een expositie over klimaatadaptatie, het delen van de beperkte ruimte in de stad en het zoeken naar een nieuw evenwicht tussen mensen, planten, dieren, bodem en water in de stad. Kijk mee door de ogen van kunstenaars, vormgevers en (landschaps)architecten, en laat je meevoeren door hun verbeeldingskracht.

Boek de workshop ‘De Stad Spreekt’ tijdens de looptijd van deze expositie in de LocHal. En pak deze unieke kans om met je leerlingen of studenten een dagdeel aan de slag te gaan met het zeer actuele thema stadsnatuur. Adviseurs van Kunstloc Brabant verwelkomen jullie dan graag met een introductie wanneer je deze combinatie boekt.

Lees meer over deze expositie

Heb je vragen over deze workshop?

Stel ze gerust aan mij!