Uitreiking E. du Perronprijs

Uitreiking E. du Perronprijs

16 APR

voor wie:
geïnteresseerden

duur:
20.00-21.30 uur

locatie:
Glazen zaal Seats2meet, LocHal, Tilburg

De schrijvers Jan Leyers, Ilja Leonard Pfeijffer en Jolande Withuis zijn genomineerd voor de E. du Perronprijs 2018. Op 16 april wordt de prijs aan een van de genomineerden uitgereikt. Gloria Wekker, emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht houdt dan de achtste E. du Perronlezing.

Genomineerden

De drie genomineerde boeken voor de E. du Perronprijs 2018 zijn:

Jan Leyers, Allah in Europa, Het reisverslag van een ongelovige, Amsterdam: Das Mag.

Ilja Leonard Pfeijffer, Grand Hotel Europa, Amsterdam: De Arbeiderspers.

Jolande Withuis, Raadselvader, Kind in de koude oorlog, Amsterdam: De Bezige Bij.

Lees hier meer over de genomineerden

E. du Perronprijs

De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg, de Tilburg School of Humanities & Digital Sciences en Kunstloc Brabant. De prijs is bedoeld voor personen of instellingen die, net als schrijver Du Perron in zijn tijd, grenzen signaleren en doorbreken die wederzijds begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen in de weg staan. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €2500 en een textiel object, ontworpen door studio ‘by aaaa’ (Moyra Besjes en Natasja Lauwers) en vervaardigd bij het TextielMuseum. In 2017 won Margot Vanderstraeten de prijs voor haar boek Mazzel Tov. Andere laureaten waren onder meer Stefan Hertmans (2016), Ila Leonard Pfeijffer (2015), Warna Oosterbaan & Theo Baart (2014), Mohammed Benzakour (2013), Koen Peeters (2012) en Ramsey Nasr (2011).

E. du Perronlezing

Professor dr. Gloria Wekker is emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. Ze houdt na Antjie Krog, Paul Scheffer, Job Cohen,  Sheila Sitalsing, Herman van Rompuy, Arnon Grunberg en Marja Pruis de achtste E. du Perronlezing.

Meld je aan voor het bijwonen van uitreiking en lezing

Programma

19.00-20.00 | Inloop (met muziek)

20.00-20.10 | Welkom door Kunstloc

20.10-20.20 | Juryvoorzitter Odile Heynders over E. du Perron

20.20-21.10 | E. du Perronlezing door Gloria Wekker

21.10-21.20 | Muziek

21.20-21.30 | Wethouder Marcelle Hendrickx

21.30-21.40 | Dankwoord

21.40-22.30 | Slot en borrel

Achtergrondinformatie

Jan Leyers – Allah in Europa

Zijn die mensen die Jan Leyers in zijn boek aan het woord laat nu representatief voor alle moslims in Europa’, vraagt socioloog Mark Elchardus zich af bij de voorstelling van het boek ‘Allah in Europa’.

Elchardus over ‘Allah in Europa’: ‘Alles kleurt wat lichter als je gewoon, rustig naar de mensen luistert’ –  Knack ,  27 maart 2018.  Socioloog Mark Elchardus sprak deze tekst uit bij de presentatie van ‘Allah in Europa’ van Jan Leyers.

Ilja Leonard Pfeijffer – Grand Hotel Europa

Volgens kiest Europa de verkeerde vijand. De toeristen zijn een groter probleem dan de vluchtelingen, stelt de Nederlandse schrijver in zijn nieuwe roman. ‘Massatoerisme heeft de neiging datgene te vernietigen waardoor het wordt aangetrokken: authenticiteit.’

‘Europa is het recreatiegebied voor de rest van de wereld’ – De Tijd , 8 december 2018

Jolande Withuis – Raadselvader: Kind in de Koude Oorlog

Haar leven behoort aan de strijd, zo leerden haar communistische ouders haar. Maar, zegt Jolande Withuis tegen Fokke Obbema, het leven heeft geen zin. ‘Dat geeft eindeloos veel kansen.’

Socioloog Jolande Withuis: ‘Het idee dat het leven van jou is, daar heb ik niks van meegekregen in mijn opvoeding’. –  De Volkskrant  ,  11 november 2018.

De du Perron lezing wordt verzorgd door Gloria Wekker

Racisme is vooral iets van de lager opgeleiden, vindt de progressieve witte mens. Dat is onjuist, weet Gloria Wekker. „Het eigen handelen wordt niet kritisch bekeken.”

Witte onschuld bestaat niet, maar dat wilt u van mij niet horen. – NRC , 17 november 2017.

du Perron

Iets maakt dat we de ander, vanaf onze kant van de kloof, met wantrouwen tegemoet treden. Maar na de verbazing over wie ‘zij’ zijn volgt de confrontatie met je stroeve zelf. En met de moeilijkste opdracht die er bestaat: aangenaam gezelschap zijn.

‘Vergeef hun, ze weten niet wat ze doen’ Essay Over arrogantie. De Groene Amsterdammer , 25 april 2018.  Licht ingekorte versie van de Du Perron-lezing,  die Marja Pruis in april 2018 uitsprak.

Het E(ddy) du Perron Genootschap (EdPG) is één van de letterkundige genootschappen in Nederland die hun aandacht wijden aan een enkele schrijver. Het is georganiseerd als vereniging en kent ruim 70 leden en een aantal abonnees. De leden participeren in bijeenkomsten en andere activiteiten.

Meer informatie over het leven en werk van de schrijver is te vinden op de website www.eduperron.nl