Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Inspiratiedag met praktijkvoorbeelden

Architecten, ontwerpers, kunstenaars en musici kunnen veel bijdragen aan een prettige zorgomgeving ofwel ‘een healing environment’. De provincie Noord-Brabant draagt bij aan het ontwikkelen van praktijkonderzoek op dit gebied via de Impulsgeldenregeling. Ontwerpers Justine Kontou en Marthe Biezen sloten dit jaar hun pilotproject ‘The Design of Spatial Well-Being’ af en delen deze middag graag hun kennis met jou en andere experts.

Spatial Well-Being

Onze fysieke omgeving heeft veel invloed op onze gezondheid en of we ons prettig voelen. Hoe we die omgeving vormgeven is dus eigenlijk heel erg belangrijk voor ons functioneren en handelen, zeker ook in de zorg. Als je bij het inrichten van je omgeving rekening houdt met alle zintuigen en de positieve werking van de natuur dan draagt dat bijvoorbeeld bij aan een lager stressniveau. Wetenschappelijk bewijs vinden we in de omgevingspsychologie maar deze kennis wordt nog mondjesmaat in praktijk gebracht.

Laat je deze middag inspireren met praktijkvoorbeelden. Ook kun je speeddaten met deze pioniers.

Programma

13.00 – 13.30 uur | Inloop met koffie en thee
13.30 – 13.40 uur | Welkom door Atty Bax, Adviseur kunst, zorg en gezondheid Kunstloc Brabant
13.40 – 14.10 uur | Justine Kontou en Marthe Biezen over The Design of Spatial Well-being bij GGZe en Conservatorium Hotel Amsterdam. Een zintuiglijk ontwerp- en onderzoeksproject. Vormgeving op basis van recente wetenschappelijke inzichten op het gebied van licht, geluid, materiaal en kleur. Wat betekent deze manier van werken voor jou als ontwerper?
14.10 – 14.40 uur | Leonie Grootveld, architect (EGM architecten), de invloed van architectuur
14.40 – 15.00 uur | Pauze
15.00 – 15.30 uur | Dick Thole, over muziek en ontspanning
15.30 – 16.00 uur | Claudia de Vos, Geurambassadeur/ Geurpsychologie | Geur Kunst
16.00 – 17.00 uur | Drankje ter afsluiting en speeddates max. 10 minuten per persoon met de sprekers en Kunstloc Brabant. Maak kennis met elkaar, wie weet kun je in de toekomst wat voor elkaar betekenen.

Tot op heden wordt nog weinig gebruik gemaakt van een gerichte toepassing van kunst en design ten behoeve van gezonde gebouwen Justine Kontou en Marthe Biezen

Sprekers

Claudia de Vos

Claudia De Vos (Hilversum, ’64) maakt kunstwerken en installaties waarbij zij gebruik maakt van uiteenlopende materialen zoals keramiek, tekeningen, fotografie, stoffen en gevonden voorwerpen. De kunstwerken hebben geur als verbindend element en wel in het bijzonder natuurlijke geuren (raw materials). Met haar kunst onderzoekt Claudia De Vos de psychologische effecten van geuren.

In 1989 studeerde Claudia af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht (HKU). In 2006 voltooit zij cum laude de Beroepsopleiding Natuurgeneeskundige Aromatherapie en een studie Jungiaanse Psychologie teneinde haar fascinatie voor de effecten van geur verder te onderbouwen en in haar kunst toe te passen. Sindsdien vertegenwoordigt zij als Geurambassadeur met haar kunst, media en voordrachten de wereld van geur.

Justine Kontou

Justine Kontou is van huis uit econoom. Nadat ze een aantal jaren als consultant voor verschillende opdrachtgevers heeft gewerkt, gooide ze haar carrière over een geheel andere boeg. Ze verdiepte zich in kunst en design en heeft o.a. voor Dutch Design Foundation multidisciplinaire projecten georganiseerd en exposities gecureerd. Justine Kontou weet creativiteit en zakelijkheid te verbinden. Haar opleiding aan de HEAO en Artemis Academy vormden hiervoor de basis. Maar het zijn vooral haar nieuwsgierigheid, verbeeldingskracht en sociale vaardigheden die ervoor zorgen dat ze unieke combinaties en verbindingen weet te leggen.
Wat haar fascineert is hoe de omgeving van invloed is op haar gebruikers en hoe je door architectuur en interieurs de gewenste gemoedstoestand van gebruikers kunt stimuleren. In haar project Contemplation Spaces tijdens Dutch Design Week 2017 heeft ze haar kennis en ervaring samengebracht in een multidisciplinaire samenwerking t.b.v. innerlijke rust.

Dick Thole

Dick Thole studeerde in 2018 af als muziekwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn interesse- en studiegebied omvat onder anderen: muziek en ontspanning, muziekpsychologie en muziek en gender. In 2017 werkte Dick samen met Justine Kontou en muziekbureau Sizzer Amsterdam voor het project Contemplation Spaces. Tijdens de Dutch Design Week werd een hotelkamer in Student Hotel Eindhoven omgetoverd tot een plek waar design, kunst, muziek en geur samenkwamen om bezoekers los te maken van de waan van de dag en een ultiem gevoel van ontspanning te geven. Voor dit project probeerde hij een wetenschappelijke gefundeerd antwoord te geven op de vraag: hoe doe je muziek zo ontspannend mogelijk klinken?

Foto: Jordi de Vetten

Marthe Biezen

Marthe Biezen is cum laude afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Binnen de afdeling Man & Well-Being heeft zij zich ontwikkeld tot onderzoekend ontwerpster en art director met een verfijnde esthetiek en poëtische inslag. In de basis van haar ideeën en ontwerpen staan experiment, onderzoek en zintuiglijke ervaring centraal. Ze is vooral betrokken geweest bij ontwerp onderzoeken en productontwikkeling op het gebied van well-being en (mental-) healthcare. De afgelopen jaren heeft Marthe ervaring opgedaan als conceptmaker en interieurontwerpster bij een groot aantal XL hospitality projecten.

Leonie Grootveld

Leonie Grootveld (architect, EGM architecten) is specialist in ontwerpen voor de zorg. Met veel inlevingsvermogen en een open houding maakt zij onderwerpen bespreekbaar. Samen met opdrachtgever en gebruiker vindt ze daarmee meer dan alleen een antwoord op de ruimtelijke vraag: innovatieve, flexibele ontwerpen, die zorgprofessionals en patiënten comfort en ruimte voor de toekomst bieden. “Het geeft mij veel voldoening samen te werken aan de zorg voor de kleinste en meest kwetsbare patiënten.”