Healing Environment

Healing Environment

Fotograaf: Today’s Brew

19 NOV

voor wie:
directies van zorg- en welzijnsinstellingen, facilitair managers, (interieur)architecten, designers, ruimtelijk ontwerpers, componisten, muzikanten en kunstenaars

duur:
13.00-17.00 uur

locatie:
LocHal, Tilburg

kosten:
€10,-

Inspiratiedag met praktijkvoorbeelden

Architecten, ontwerpers, kunstenaars en musici kunnen veel bijdragen aan een prettige zorgomgeving ofwel ‘een healing environment’. De provincie Noord-Brabant draagt bij aan het ontwikkelen van praktijkonderzoek op dit gebied via de Impulsgeldenregeling. Ontwerpers Justine Kontou en Marthe Biezen sloten dit jaar hun pilotproject ‘The Design of Spatial Well-Being’ af en delen deze middag graag hun kennis met jou en andere experts.

Spatial Well-Being

Onze fysieke omgeving heeft veel invloed op onze gezondheid en of we ons prettig voelen. Hoe we die omgeving vormgeven is dus eigenlijk heel erg belangrijk voor ons functioneren en handelen, zeker ook in de zorg. Als je bij het inrichten van je omgeving rekening houdt met alle zintuigen en de positieve werking van de natuur dan draagt dat bijvoorbeeld bij aan een lager stressniveau. Wetenschappelijk bewijs vinden we in de omgevingspsychologie maar deze kennis wordt nog mondjesmaat in praktijk gebracht.

Laat je deze middag inspireren met praktijkvoorbeelden. Ook kun je speeddaten met deze pioniers.

Programma

13.00 – 13.30 uur | Inloop met koffie en thee
13.30 – 13.40 uur | Welkom door Atty Bax, Adviseur kunst, zorg en gezondheid Kunstloc Brabant
13.40 – 14.10 uur | Justine Kontou en Marthe Biezen over The Design of Spatial Well-being bij GGZe en Conservatorium Hotel Amsterdam. Een zintuiglijk ontwerp- en onderzoeksproject. Vormgeving op basis van recente wetenschappelijke inzichten op het gebied van licht, geluid, material en kleur. Wat betekent deze manier van werken voor jou als ontwerper?
14.10 – 14. 40 uur | De invloed van architectuur
14.40 – 15.00 uur | Pauze
15.00 – 15.30 uur | Dick Thole, over muziek en ontspanning
15.30 – 16.00 uur | Claudia de Vos, Geurambassadeur/ Geurpsychologie | Geur Kunst
16.00 – 17.00 uur | Drankje ter afsluiting en speeddates max. 10 minuten per persoon met de sprekers en Kunstloc Brabant. Maak kennis met elkaar, wie weet kun je in de toekomst wat voor elkaar betekenen.

Tot op heden wordt nog weinig gebruik gemaakt van een gerichte toepassing van kunst en design ten behoeve van gezonde gebouwen

- Justine Kontou en Marthe Biezen

Extra informatie

Claudia de Vos

Claudia De Vos (Hilversum, ’64) maakt kunstwerken en installaties waarbij zij gebruik maakt van uiteenlopende materialen zoals keramiek, tekeningen, fotografie, stoffen en gevonden voorwerpen. De kunstwerken hebben geur als verbindend element en wel in het bijzonder natuurlijke geuren (raw materials). Met haar kunst onderzoekt Claudia De Vos de psychologische effecten van geuren. Geur in historische of culturele context, als individuele of universele geurbeleving. Helend, verbeeldend, verhalend, verbindend en prikkelend van aard zetten zij aan tot herinneren, denken en praten.

In 1989 studeert zij in af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht (HKU). In 2006 voltooit zij cum laude de Beroepsopleiding Natuurgeneeskundige Aromatherapie en een studie Jungiaanse Psychologie teneinde haar fascinatie voor de effecten van geur verder te onderbouwen en in haar kunst toe te passen. Sindsdien vertegenwoordigt zij als Geurambassadeur met haar kunst, media en voordrachten de wereld van geur.

Justine Kontou

Justine Kontou heeft eerst HEAO gestudeerd (cum laude afgestudeerd) en daarna Styling aan Academie Artemis in Amsterdam. De afgelopen vijf jaar heeft ze bij Dutch Design Foundation (organisator van Dutch Design Week) als projectmanager en matchmaker gewerkt en daarnaast diverse exposities gecureerd. In haar project Contemplation Spaces tijdens Dutch Design Week 2017, heeft ze haar kennis en ervaring samengebracht. Vanuit trendonderzoek, heeft ze een multidisciplinaire samenwerking tot stand gebracht om de toepassing van kunst – in de breedste zin van het woord – te laten ervaren door bezoekers, en te koppelen aan het bedrijfsleven.

Marthe Biezen

Marthe Biezen is cum laude afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Binnen de afdeling Man & Well-Being heeft zij zich ontwikkeld tot onderzoekend ontwerpster en art director met een verfijnde esthetiek en poëtische inslag. In de basis van haar ideeën en ontwerpen staan experiment, onderzoek en zintuiglijke ervaring centraal. Ze is vooral betrokken geweest bij ontwerp onderzoeken en productontwikkeling op het gebied van well-being en (mental-) healthcare. De afgelopen jaren heeft Marthe ervaring opgedaan als conceptmaker en interieurontwerpster bij een groot aantal XL hospitality projecten.