Het Corona-virus en de maatregelen die worden getroffen hebben grote invloed op de culturele sector. Dat geldt ook voor makers en instellingen die op dit moment crowdfunden of overwegen om binnenkort of later dit jaar een campagne te starten. Crowdfunders gebruiken een andere toon in hun communicatie, lassen offline promotieacties af en moeten de realisatie van hun project wellicht uitstellen.

Het is onduidelijk hoe lang de Corona-crisis gaat duren en welke maatregelen er nog genomen gaan worden. Ook de nasleep van de crisis laat zich moeilijk voorspellen. Daarom geven we in dit artikel antwoord op de meest urgente vragen die op dit moment spelen. Zo hopen we je tips en informatie te geven die je nodig hebt als je een campagne aan het voeren bent, of als je overweegt om een crowdfunding te starten.

Ook kun je lezen hoe we in deze tijd omgaan met projecten die een bijdrage ontvangen uit de Impulsgelden. Kunstloc Brabant en de provincie stellen zich coulant op wat betreft verlenging van de looptijd van projecten die online stonden toen de nieuwe maatregelen werden aangekondigd op 12 maart. Voor projecten die nog live gaan gelden andere regels.

Lees ook deze blog van voordekunst met tips.

Voordekunst: Nu crowdfunden

Als ik ga crowdfunden en merk dat ik vanwege de maatregelen mijn streefbedrag niet ga halen, is het dan mogelijk om mijn looptijd nog te verlengen?

Als je een bijdrage uit de Impulsgelden ontvangt, dan is het niet mogelijk om de campagne te verlengen of pauzeren na live gaan. Het is dan ook verstandig om, gelet op de onvoorspelbare situatie, de looptijd van de campagne ruimer te nemen. Normaliter adviseren we een looptijd van 4 tot 5 weken, maar trek hier nu meer tijd voor uit. Het zal namelijk meer tijd kosten om je netwerk volledig te bereiken, bijvoorbeeld doordat offline promotieacties niet meer door kunnen gaan.

Ik ben van plan om binnenkort te gaan crowdfunden. Is het slim om nu een campagne te starten?

We kunnen ons allemaal voorstellen dat mensen nu iets anders aan hun hoofd hebben en wellicht niet bereid zijn om te doneren. Bovendien laat de toekomst zich moeilijk voorspellen. Daarom is de keuze om wel of niet te starten met een crowdfunding sterk afhankelijk van de campagne die je wilt gaan voeren.

Draait die voornamelijk rondom offline promotieacties, dan is het aan te raden om je crowdfunding uit te stellen. Communicatie richting donateurs kan nu voornamelijk online plaatsvinden.

Daarnaast moet je je afvragen wie jouw donateurs zijn en of zij op dit moment bereid en in staat zijn om te doneren aan jouw project. Dat is ook afhankelijk van de tegenprestaties die je kunt bieden. Ga je bijvoorbeeld een boek drukken, dan kun je dit misschien al opsturen zodat je donateurs wat te lezen hebben. Of ben je van plan om een muziekalbum uit te brengen? Dan kun je een digitaal album versturen naar je donateurs of een muziekles via Skype aanbieden. Tegenprestaties als kaarten voor een voorstelling of een huiskamerconcert kunnen voorlopig niet geleverd worden.

Kortom, bedenk wat werkt voor jouw campagne. Maar wees ook creatief. Bedenk nieuwe manieren om je project online onder de aandacht te brengen en tegenprestaties die je ook online of middels verzending kunt leveren.

Tip: neem ook contact op met een crowdfundingplatform. Wellicht hebben zij tips voor leuke promotieacties of tegenprestaties.

Twijfel je over wat verstandig is in jouw geval, neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!

Misschien loopt de realisatie van mijn project na een succesvolle crowdfunding door (de gevolgen van) de Corona-crisis uit. Is dat een probleem?

Als je een succesvolle crowdfunding-campagne hebt gevoerd, dan dien je het project uit te voeren. Hier is in principe geen vaste einddatum aan verbonden. Mocht je hinder ervaren door Corona-maatregelen bij de uitvoering en realisatie van je project, dan mag je dit uitstellen. Houd je donateurs en Kunstloc Brabant hiervan wel op de hoogte!

Let op: stem ook met het crowdfunding-platform af hoe zij met uitstel omgaan.

Mis je nog een vraag en antwoord?

Laat het ons weten! Dan voegen we deze toe aan dit artikel.

Wil je jouw specifieke situatie met ons bespreken? Ook dan kun je contact met ons opnemen.