
Waar vind je een steampunk-dorp, een pottenbak-robot, Star Wars R2D2’s én leer je zelf programmeren of ijzer smeden? Een Maker Faire wordt wel eens omschreven als een enorme doe-het-zelf kermis waar alles kan en mag. “Zo’n evenement is belangrijk,” zegt René Paré, “want het verbindt alle lagen van cultuur met elkaar.”
- Geschreven door Anna van den Berg, foto's door Max Kneefel
De Eindhoven Maker Faire gaat zijn zesde editie tegemoet. René is initiatiefnemer en directeur: “We bouwen het hele festival op rondom één gegeven: de passie voor het maken.” Die passie uit zich op verschillende manieren en in een mengelmoes van technologie, innovatie, kunst en liefhebberij. Maken wordt aangedreven door creativiteit en dat stroomt door alle lagen van de bevolking en door jong en oud. René: “De maker-cultuur die we met de Maker Faire in de spotlight zetten, is daarom niet elitair en heel inclusief.”

“Iets creëren wat er eerst niet was, levert een zekere dosis autonomie op. En laten we niet vergeten dat makers de pioniers van de duurzame samenleving zijn.” Daarmee doelt René op een bijna logisch gevolg van de maak-cultuur: duurzaamheid. Hij legt uit dat wanneer mensen zelf iets gemaakt hebben, ze hun creatie ook meer waarderen, zonodig willen repareren en er anderen over willen enthousiasmeren.De Maker Faire biedt al die pioniers een podium, een moment waarop ze hun projecten aan het publiek kunnen tonen. “Het is een soort ‘moment of glory’, een plek waar makers elkaar leren kennen en hun inspiratie delen.” De Faire is niet commercieel en dat zorgt voor een fijne, open sfeer. “We pushen geen producten, maar we willen het publiek natuurlijk wel overtuigen van het mooie van maken. In iedereen schuilt een maker, dus we hopen dat al die bezoekers die als ‘bijna-makers’ binnenkomen als makers naar huis gaan.”

Maker Faire is een internationaal festival. De Eindhovense variant is met 20.000 bezoekers een grote speler. Zijn er verschillen aan te wijzen met Faires over de grens? René: “Elke Faire is ontzettend divers, maar in Eindhoven zie je misschien wat meer robotica, programmeren en coderen.” En hij vult aan: “We hebben ook wel wat meer met licht in Eindhoven.”Een van de hoogtepunten van de Eindhoven Maker Faire is de Eindhoven Crazy Parade, een stoet van gekke en creatieve vehikels. “Daarmee brengen we het evenement de straat op en is het onze ambitie om nog meer mensen, in familieverband, buurtgroepen, of andere organisaties uit te nodigen deel te nemen met hun eigen creaties.”
Hoe meer makers, hoe meer vreugd dus, lijkt de rode draad door ons gesprek met René. En hoe meer bezoekers besmet kunnen worden met het makervirus, hoe beter. De enorme variatie aan projecten helpt daar wel bij: van robotica tot ambachten, en van duurzame energie tot kinetische kunst, de Eindhoven Maker Faire heeft iedereen iets te bieden, ongeacht leeftijd, achtergrond of voorkennis. “Het is onmogelijk om niks tegen te komen wat je leuk vindt.”
Eindhoven Maker Faire is een internationaal, gezinsvriendelijk festival waarbij uitvinding, creativiteit en vindingrijkheid centraal staan. Het tweedaagse festival vindt plaats op 28 en 29 september tussen 10.00 en 18.00. Bestel hier je tickets.