Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Geen enkel muzikaal genre heeft zich de laatste jaren zo onstuimig in Brabant gemanifesteerd als hiphop. Het is de drijfveer en daarmee de belangrijkste component binnen de sector die 'urban' heet. Over de term urban, Brabants talent en de muzikale ambities sprak Dock Zuid Magazine met drie culturele goeroes: Ruth Giebels, Frank Kimenai en Max de Beijer.

- Geschreven door Mark van Schaick

Urban sports en urban culture zijn verzameltermen die veel opduiken in beleidsstukken. “Het is wel elke keer weer knokken om uit te leggen wat we bedoelen. Toch merk ik: er is in Brabant minder angst voor de urban scene dan in andere delen van Nederland. Ze zien hier eerder de ondernemerskant ervan.” Dat zegt Ruth Giebels, creatief adviseur bij het kernteam Brabant Urban van BrabantSport en bij ZUIDLIJN, een serie culturele en creatieve events die de spoorzones van Breda, Tilburg, 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Helmond met elkaar verbindt. “Urban arts, street art, dingen die op straat zijn ontstaan vanuit een gemis of een bepaalde onvrede, dat is de basis. Op Theaterfestival Boulevard stond een club dansers van Dukebox, met een jongen uit Etten-Leur die danste met een basketbal. Ik bedoel maar: als je ergens goed in bent, maakt het niet uit waar je vandaan komt. De scene is helemaal niet bezig met het stedelijke. Noem het maar de urban manier van werken: je hebt een idee, je gooit wat talenten bij elkaar en je laat het groeien. Lukt het niet, dan neem je die ervaring mee naar een volgend project. Volgens mij is dat de toekomst voor een heleboel sectoren.”

Schrijf & schetskamp

Als we het hebben over de muzikale ambities van de urban scene, dan hebben we het over hiphop. En hiphop is al drie decennia alive and kicking in Brabant. Eindhoven deed eind jaren tachtig van zich spreken met acts als D.A.M.N. en 24K. Tegenwoordig is Fresku het boegbeeld van de scene, die via het UrbanLab in ‘creatief platform’ Dynamo verzekerd is van een toestroom aan jong talent. Een belangrijke aanjager voor de Brabantse hiphop was Boogiedown, met tussen 2008 en 2018 festivals, clubavonden en party's in Breda én ver daarbuiten. Helmond heeft Urban Matterz, dat onder andere een jaarlijks terugkerend oldschool hiphopfestival organiseert. Het drukbezochte, driedaagse WOO HAH!, dat nu al twee jaar lang op het terrein van Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek plaatsvindt, is begonnen in de Hall of Fame in de Tilburgse spoorzone, een creatieve vrijplaats die ruimte biedt aan verschillende organisaties op het gebied van urban sports en cultuur. Den Bosch heeft met Dukebox een actief productiehuis voor urban & hiphop, dat al vier jaar activiteiten en projecten organiseert, zoals Vuist / Schrijf & Schetskamp, een samenwerking tussen urban initiatieven uit de vijf grote Brabantse steden. Het resulteert in tracks en videoclips en vervolgens in optredens in al deze steden. Giebels: “De rappers en producers worden bij elkaar gezet, dan de fotografen en filmers en de illustratoren erbij, en dan komen er tien nieuwe tracks uit met een professionale uitstraling.” Na de succesvolle editie van Vuist in 2017/2018, is afgelopen juni de aftrap gegeven voor de editie 2019/2020.

Fris voor de dag

Dit alles om te illustreren dat WOO HAH!, nu het grootste hiphopfestival van Europa, niet uit het niets komt. Toch zijn er allerlei onderscheidende factoren aan te wijzen die hebben gezorgd dat het een Brábants succesverhaal is geworden, aldus Frank Kimenai, muziekcoördinator bij TalentHub Brabant: “Neem alleen al het feit dat WOO HAH! op poten gezet kón worden. Door financiering vanuit de provincie kon de organisatie meteen grote stappen nemen met de programmering en de productie van het festival. Er zit een goed team achter, de combi 013 en MOJO heeft ervaring en visie. Zij hebben gelijk hoog ingezet. En je kunt fris voor de dag komen. In Brabant heb je minder last van bestaande conventies binnen de cultuursector, en van verhoudingen waar je rekening mee moet houden, zoals het geval is in de Randstad. Er was ook ruimte naast bijvoorbeeld Boogiedown. De provincie gaat er een paar jaar in mee omdat het van belang is dat zoiets in Brabant kan ontstaan. Dat zie ik niet zo snel gebeuren in andere delen van Nederland.”

Paquito Moniz
Paquito Moniz

Snelkookpan

De line-up van WOO HAH! kent grote Amerikaanse en Engelse namen, naast Nederlandse hiphop-toppers. Brabants talent kreeg anno 2019 toegang tot het festival via het ventiel van de WOO HAH! Pressure Cooker. Het concept kreeg vorm dankzij de samenwerking van TalentHub Brabant, UrbanLab in Eindhoven en managementkantoor We Shape. Kimenai: “Talentvolle rappers konden zich met artiesten en producers in de vakantiehuisjes bij het WOO HAH!-terrein voorbereiden op een optreden tijdens het festival. Daar werd met succes de creativiteit naar boven gehaald die die jonge gasten in zich hebben. Bij de WOO HAH! Pressure Cooker heb ik gemerkt, dat dit festival een enorme katalyserende werking heeft binnen de scene. Net als een initiatief als UrbanLab: je moet niet onderschatten hoezeer dat jonge mensen kan inspireren. Enerzijds heb je de wegbereiders, zoals Fresku die zijn eigen pad kiest, en anderzijds heb je deze podia. Als je ziet hoe gemotiveerd de jongeren zijn die een week op het park hebben doorgebracht, om hun tracks voor publiek te kunnen presenteren! Die gretigheid om bij zo’n festival als WOO HAH! te horen en er te kunnen presteren, straalt wel degelijk af op de Brabantse scene.”

Springplank

Tijdens eerdere edities vloeiden jong hiphoppers naar WOO HAH! via Talent Meets Talent van Tilburger Max de Beijer. Hij wordt omschreven als ‘matchmaker cultuur in de stad Tilburg, in opdracht van Fonds voor Cultuurparticipatie, Fonds Podiumkunsten en VSB Fonds’. Klinkt gewichtig genoeg, maar De Beijer is ook hoofdprogrammeur binnen de Stichting Hall Of Fame en vooral een hiphopliefhebber in hart en nieren. Met zijn eigen bedrijf To The Max Entertainment runt hij het bovengenoemde talentontwikkelingstraject. Daarnaast verzorgt hij het management en de boekingen van hiphopartiesten als Gil & Megas, Zeno, Newtune, ATLouis en DJ Sha'O. Talent Meets Talent móest naar de Hall of Fame, vond De Beijer. Hij wilde upcoming urban artiesten een platform bieden dat als springplank kan dienen naar andere podia en festivals. “Omdat ik het nodig vond dat hiphoptalent, rappers zowel als producers, elkaar konden ontmoeten en een podium kregen. Dat werd later een plek waar voltallige acts, dus met rapper, producer en DJ, zich konden showcasen. Om het ook voor het publiek aantrekkelijker te maken, zeg maar. De eerste editie van WOO HAH! was net geweest en we merkten dat het voor lokale acts echt moeilijk was om de stap te maken naar een podium waar je serieus genomen werd. Er was gewoon geen speelplek. En in het tweede jaar WOO HAH! kreeg Talent Meets Talent een plek in het programma. Zo werd het de opstap van de eerste podiumervaring naar een heel groot festival. Dat was supermooi.”

Nobinh | foto: Rich Yang
Nobinh | foto: Rich Yang

Professionalisering

Talent Meets Talent blijft in ontwikkeling, zegt De Beijer: “In 2020 staan we bijvoorbeeld met een editie in de Mezz in Breda. Omdat we vinden dat Talent Meets Talent niet enkel van Hall of Fame en WOO HAH! moet zijn, maar ook zoveel als mogelijk aan moet haken bij de reguliere poppodia. Als acts zich daar kunnen bewijzen en geleidelijk groeien, achter Fresku aan, zeg maar, dan moeten ze ook wel opvallen op een groot festival.” Giebels wijst op het feit dat bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg urban contemporary dance nu in het afstudeerprogramma is terug te vinden. Het is een voorbeeld van de stap naar professionalisering die urban arts zouden moeten maken, zegt zij. “Als je aan het breaken bent, aan het battlen, dan kun je niet echt een verhaal vertellen. Maar een club als The Ruggeds uit Eindhoven, die nu internationaal doorbreekt, die hebben die stap gezet. Zij zoeken die professionalisering. ” Dat hiphop een van de populairste genres binnen de Nederlandse popmuziek is maar desondanks onbegrepen blijft buiten de scene, belemmert soms het beleid maken, zo ervaren Kimenia, De Beijer en Giebels alle drie. De Beijer: “Tussen de volwassen cultuurwereld en de hiphopscene, en eigenlijk de hele urban scene, zit nog steeds een kloof. De taal die de partijen in de scene spreken als ze zich willen presenteren is totaal anders dan die van de fondsen.” En dat zal misschien wel nooit veranderen. Kimenai: “Wat ik zo cool vind is dat het een jong genre is, met heel hongerige kids vol energie. On stage, maar ook in het publiek. Precies zoals een succesvol hardcore punk-optreden er twintig jaar terug uitzag. De vorm is per generatie anders, maar de energie is hetzelfde.”

Dit artikel is origineel geplaatst in het Dock Zuid magazine. Dock Zuid, thuishaven voor muziek, presenteert voor de tweede keer een festival waarbij Brabantse makers centraal staan: DOCK FEST #2. Voor deze editie slaat Dock Zuid de handen ineen met Pier 15 Skatepark, Podium Bloos en Hall of Fame voor een festival rondom de Brabantse hiphop en urbanscene. In de samenwerking tussen de bruisende Brabantse spoorzones, vinden de concerten afwisselend in Breda en Tilburg plaats van donderdag 28 tot en met zaterdag 30 november. 

urban

Blog | Hoe vertel jij jouw verhaal?

Kunstloc Brabant biedt schrijfcursussen aan om te komen tot jouw eigen verhaal.

31 augustus 2023
Blog | Hoe vertel jij jouw verhaal?

Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Ellemijn Hendriks

In gesprek met afstuderend grafisch vormgever Ellemijn Hendriks die een drieluik maakt geïnspireerd op Jheronimus Bosch.

29 augustus 2023
Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Ellemijn Hendriks

Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Fedora Boonaert

In gesprek met afstuderend designer Fedora Boonaert die met haar werk graag verhalen uit het verleden op een diepgaande manier herverteld.

22 augustus 2023
Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Fedora Boonaert

Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Nico Ade Nicolas

In gesprek met drie veelbelovende afstudeerders van kunstacademies over hun passies, intrigerende afstudeerprojecten en toekomstplannen. We trappen af met musicus Nico Ade Nicolas.

15 augustus 2023
Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Nico Ade Nicolas

Kunstminnend West-Brabant zoekt aansluiting

Vier kunstenaars vertellen over hun mogelijkheden in de regio Bergen op Zoom.

13 juni 2023
Kunstminnend West-Brabant zoekt aansluiting

ZZP’er in de culturele sector: leren van en met elkaar

Kunstloc Brabant organiseert regelmatig workshops voor ZZP'ers in de cultuursector. MEST sprak met drie deelnemers.

12 mei 2023
ZZP’er in de culturele sector: leren van en met elkaar

De Noordentree: een passend kunstwerk voor monumentale LocHal

Op 7 februari is ‘De Noordentree’ - een ontwerp van Pien den Hollander - in de LocHal (Tilburg) onthuld.

9 februari 2023
De Noordentree: een passend kunstwerk voor monumentale LocHal

Jong kunsttalent: ‘Durf te vragen’

Noortje Haegens vertelt haar ervaringen over exposeren en zichtbaar maken van haar werk.

29 november 2022
Jong kunsttalent: ‘Durf te vragen’

Talenten halen post-hbo certificaat via TalentHub Brabant

Twaalf makers hebben een diploma behaald voor de opleidingen tot Design Consultant en Creative Consultant.

9 november 2022
Talenten halen post-hbo certificaat via TalentHub Brabant

Drie bloeiende broedplaatsen in Brabant

In dit artikel lichten we drie bloeiende broedplaatsen in Brabant verder uit.

12 juli 2022
Drie bloeiende broedplaatsen in Brabant

Nieuwe techniek in de muziek: “meer emotie en nieuw publiek”

Poppodium de Effenaar geeft met zijn programma Hybrid Music Vibes muzikanten de kans om te leren en experimenteren met nieuwe technologieën.

6 juli 2022
Nieuwe techniek in de muziek: “meer emotie en nieuw publiek”

"Een stad heeft ruimte voor onbestemdheid nodig"

Lector Bart de Zwart aan het woord over wat broedplaatsen zo bijzonder maken.

30 juni 2022
"Een stad heeft ruimte voor onbestemdheid nodig"

Brabantse designers op de Milan Design Week

Vier Brabantse ontwerpers aan het woord over hun nieuwe werk, Milaan en internationalisering.

16 juni 2022
Brabantse designers op de Milan Design Week

Brabantse atelierruimte gezocht!

Jonge kunstenaars, net afgestudeerd of pas kort aan het werk, hebben een grote behoefte aan fijne atelierruimte.

3 juni 2022
Brabantse atelierruimte gezocht!

Kunstopdracht talentontwikkeling 2022

Vijftien studenten van de opleiding ArtCoDe volgen vijf weken workshops en ontwerpen concept voor festival Kaapstad.

31 mei 2022
Kunstopdracht talentontwikkeling 2022

Bijeenkomst Kunstloc Connects | De zzp’er en de spelregels

De belangrijkste bevindingen en onderwerpen die ter tafel kwamen tijdens de netwerkbijeenkomst voor creatieve zelfstandigen in de cultuursector.

21 april 2022
Bijeenkomst Kunstloc Connects | De zzp’er en de spelregels

Signalement: drie makers en hun autonomie en eigenzinnigheid

In dit signalement drie eigenzinnige makers uit ’s-Hertogenbosch: Jameszoo, Florette Dijkstra en Bram van Helden. Over onderzoek, spel en autonomie.

7 april 2022
Signalement: drie makers en hun autonomie en eigenzinnigheid

Met je kunst op social media: verkopen, geïnspireerd worden en netwerken

Lava Hijzelaar, Steffie Storms en Daniel Arthuus vertellen over hun gebruik van social media als maker. Helpt het hen aan een podium?

21 maart 2022
Met je kunst op social media: verkopen, geïnspireerd worden en netwerken

Ondernemen in culturele sector hard nodig

Kunstenaars, zzp'ers en culturele organisaties in Brabant hebben het heel zwaar. Investeer juist nu in ondernemerschap.

25 januari 2022
Ondernemen in culturele sector hard nodig

Kunstenaars maken reizende exposities voor op scholen

Het traject (Je) Kunst in school geeft vier Brabantse makers de kans om reizende exposities te maken voor scholen. De makers aan het woord.

17 januari 2022
Kunstenaars maken reizende exposities voor op scholen

Column: U vraagt, wij draaien 

Peter Dictus, schrijver, theatermaker en artistiek en zakelijk leider bij productiehuis  Bureau Pees, over makers en werken in opdracht.

16 september 2021
Column: U vraagt, wij draaien 

Open Call Collision

Kunstenaars met expertise technologie gezocht die jongeren wijzer willen maken.

16 augustus 2021
Open Call Collision

"Muziek is de meest eerlijke, zuivere taal die ik ken"

Pianist Rogier Telderman koos voor de studie Technische Bedrijfskunde, maar pakte daarnaast een vooropleiding aan het conservatorium in Tilburg op.

7 januari 2021
"Muziek is de meest eerlijke, zuivere taal die ik ken"

Hunkeren naar de hemel; een interview met Noortje Haegens

Bredase kunstenaar Noortje Haegens fotografeerde de zonsondergang tijdens de lockdown. Nu is er een tentoonstelling en een boek: Quarantaine Uitzicht.

3 december 2020
Hunkeren naar de hemel; een interview met Noortje Haegens

Signalement: Brabantse makers in tijden van corona

Hoe gaan Brabantse makers om met de crisis? Documentalist Ton van der Linden schrijft erover in zijn maandelijkse column.

16 oktober 2020
Signalement: Brabantse makers in tijden van corona

Persoonlijke fotoseries die dichtbij het hart liggen

Door te kijken naar hun eigen familieverhaal, onderzoeken Samuel Otte, Jip van Tatenhove en Tahné Kleijn hun individuele levensvragen.

3 september 2020
Persoonlijke fotoseries die dichtbij het hart liggen

Crisis en cultureel ondernemerschap

Exposities worden afgelast en galeries sluiten hun deuren. Hoe ga je als kunstenaar te werk in tijden van crisis?

13 augustus 2020
Crisis en cultureel ondernemerschap

Boeren + creatieve sector: een gouden recept voor voedselinnovatie

Het klinkt als een ongewone combinatie: boeren die intensief samenwerken met de creatieve sector. Toch gebeurt het, en steeds vaker.

11 augustus 2020
Boeren + creatieve sector: een gouden recept voor voedselinnovatie

Afstuderen in tijden van corona: Angelina Stavela

Vanwege het coronavirus ziet afstuderen er dit jaar anders uit dan normaal. Hoe gaat dat er precies aan toe bij Brabantse academies in de kunsten?

28 juli 2020
Afstuderen in tijden van corona: Angelina Stavela

Het magazine als springplank voor ontwikkeling van en voor kunstenaars

Hoe halen Brabantse makers het beste uit hun werk op artistiek én zakelijk gebied? Drie hoofdredacteuren van magazines uit Brabant delen hun verhaal.

23 juli 2020
Het magazine als springplank voor ontwikkeling van en voor kunstenaars

Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

Op Internationale Sekswerkersdag vraagt Human Rights Tattoo aandacht voor de discriminatie en ongelijkheid waarmee sekswerkers geconfronteerd worden.

18 juni 2020
Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

Ontdek, speel, spiegel: nieuw kunstwerk Helmond

Kunstenaar Marieke Vromans: “Dit werk verbeeldt een stuk gereedschap met een ziel.”

16 juni 2020
Ontdek, speel, spiegel: nieuw kunstwerk Helmond

'Hyperspace' artist talk van Alexandra Crouwers

Alexandra Crouwers creëerde een hyperspace powerpoint video, met inzichten en fragmenten uit haar onderzoek in New York.

11 juni 2020
'Hyperspace' artist talk van Alexandra Crouwers

'Muziek is het voegwerk tussen de stenen die cultuur zijn'

Er is een mooie traditie van koren en muziekverenigingen in Brabant, maar het voortbestaan hiervan is geen vanzelfsprekendheid.

16 april 2020
'Muziek is het voegwerk tussen de stenen die cultuur zijn'

Er broedt iets in Brabant

Steeds meer kunnen Brabantse muziekmakers hun creatieve ei kwijt. Naast Tilburg bieden ook Eindhoven en Den Bosch ruimte voor deze broedplaatsen.

21 januari 2020
Er broedt iets in Brabant

Goeikes; voor, door en over Helmonders

Met fotoproject Goeikes geven Helmonders de 'gewone' bewoners van hun stad een podium.

3 december 2019
Goeikes; voor, door en over Helmonders

Urban in Brabant: 'Hongerige kids vol energie'

Geen enkel muzikaal genre heeft zich de laatste jaren zo onstuimig in Brabant gemanifesteerd als hiphop. Het is de drijfveer van 'urban'.

26 november 2019
Urban in Brabant: 'Hongerige kids vol energie'

Kunst als verbinder in Roosendaal

Cultuur Verbindt Roosendaal voert een deel van het cultuurbeleid van de gemeente uit. Wat brengen deze nieuwe kansen teweeg?

1 oktober 2019
Kunst als verbinder in Roosendaal

Dragen we in de toekomst alleen nog maar virtuele mode?

Jip ontdekte modeontwerper Amber Jae Slooten, die haar kleding volledig digitaal ontwerpt met behulp van een algoritme dat toekomstige trends kan voorspellen. Hiermee biedt Amber Jae niet alleen een scala aan mogelijkheden voor de invulling van ieders individuele identiteit, maar ook een oplossing voor het enorme kledingoverschot en vervuiling in de mode industrie. Maar hoe reëel zijn haar plannen voor de toekomst? En wat gebeurt er nu eigenlijk al op het gebied textielontwikkeling en -innovatie in Brabant? Jip ging in contact met het TextielLab en zocht het voor je uit.

24 april 2019
Dragen we in de toekomst alleen nog maar virtuele mode?

Multidisciplinair werken: de kunst van het niet willen weten

In de kunst- en cultuursector is het steeds vanzelfsprekender dat kunstenaars bij elkaar gaan kijken, van elkaar leren en samenwerken. Hoe ziet het maakproces eruit als je samenwerkt met andere kunstenaars? Jos Peters volgde de start van de samenwerking tussen Annemarieke van Peppen, impact art kunstenaar, en Michael Varekamp, trompettist.

18 december 2018
Multidisciplinair werken: de kunst van het niet willen weten

Ik, hartje, robot

Deze maand opende de expositie Robot Love in de Campina Melkfabriek in Eindhoven. Kunnen wij als mensen van robots leren wat liefde is? Robin bezocht de tentoonstelling en schreef een verslag voor Mestmag.nl.

25 september 2018
Ik, hartje, robot

De nieuwe gezichten van de campagne Brabant Cultuur

De drie Brabantse talenten zijn gekozen en zullen de komende maanden het gezicht zijn van de campagne Brabant Cultuur.

26 februari 2018
De nieuwe gezichten van de campagne Brabant Cultuur

Kleding van eigen bodem

“Als een steentje dat je in het water gooit”, zo beschrijft modeontwerpster Irma Borgsteede haar concept van Fashion Made in Holland. Het begint met een kleine rimpeling in het wateroppervlak, maar al snel wordt de cirkel groter. Samen met galeriehoudster Meggy van Houtum gaf ze eind september een voorlichtingsbijeenkomst over Fashion Made in Holland. Geïnteresseerde modeontwerpers uit het hele land kwamen hiervoor naar de Dutch Art & Design Salon in Den Bosch.

4 oktober 2017
Kleding van eigen bodem

Beroerde vergoedingen in de cultuursector: is er een alternatief?

De cultuursector betaalt vaak beroerd. En het werd de afgelopen jaren alleen maar erger.

3 januari 2017
Beroerde vergoedingen in de cultuursector: is er een alternatief?

Laten zien dat alles anders kan

Walter vraagt namens Mestmag.nl naar de successen van vormgever Pieke Bergmans.

27 november 2014
Laten zien dat alles anders kan

11 praktische tips voor de pas afgestudeerde kunstvakstudent

Deze maand is Brabant weer een hele lichting professionele makers rijker.

5 juni 2014
11 praktische tips voor de pas afgestudeerde kunstvakstudent