
In Brabant gebruiken we kunst en cultuur bij maatschappelijke vraagstukken. Community Art Brabant brengt nieuws, kennis en netwerken samen voor community art, buurtcultuur en social design.
Met het platform Community Art Brabant versterken we elkaar door ontmoeting, dialoog, kennisdeling en discussie. Samen hebben we het netwerk, de vakkennis en de organisatiekracht om cultuurprojecten succesvol in te zetten en de leefbaarheid te verbeteren. Zo verbinden en versterken we organisaties die met verbeeldingskracht werken aan maatschappelijke vraagstukken. Denk hierbij aan:
- een woningcorporatie die samen met scholieren, een kunstenaar, jongerenwerk en het kunstencentrum die samen vandalisme aanpakken met graffitikunst;
- een kunstencentrum die met wijkbewoners erfgoed weer tot leven brengt;
- buurtbewoners die met behulp van filmmakers hun eigen verhaal vertellen;
- of een zorginstelling die met kunst ruimte geeft aan ontwikkeling van de talenten van hun bewoners.
- een theatergezelschap die met politie, lokale amateurverenigingen urgente problematiek onder de aandacht brengt via een theatervoorstelling.
Samen werken wij onder één paraplu, maken gebruik van elkaars expertise, ontsluiten alle beschikbare kennis op één plaats en faciliteren ontmoeting en dialoog. Samen kunnen we efficiënter werken, hebben we meer zichtbaarheid, een breder aanbod en een sterkere lobby.
Wat is community art?
Community art geeft een nieuwe kijk op de wereld. Goede kunst(beoefening) inspireert, verrijkt je leven en heeft ook veel positieve maatschappelijke effecten. Daarom is kunst steeds vaker een middel om maatschappelijke doelen te realiseren. Zoals het verbeteren van de leefbaarheid in wijken en het vergroten van de kwaliteit van leven onder kwetsbare burgers. Community art kent verschillende werkgebieden: wijk, zorg, school, vluchtelingen, etc. Het doel is eenvoudig: met een kunstenaar als procesbegeleider wordt in co-creatie met zoveel mogelijk belanghebbenden creatieve kracht ingezet om de leefbaarheid te verbeteren.
Community art projecten zijn geslaagd als ze maatschappelijk rendement opleveren in één of meerdere van de vier effectgebieden. De effectgebieden zijn:
- Publieke beeldvorming, door bijvoorbeeld het imago van de wijk of gemeenschap te verbeteren, zoals in de projecten Het avontuur van de Vogeltjesbuurt of Ik ben hier.
- Fysieke leefbaarheid, door bijvoorbeeld de veiligheid in de wijk te verbeteren of te werken aan een schonere buurt. Schaduw en Licht en Schônste wijk zijn hier voorbeelden van.
- Persoonlijke ontwikkeling, door het zelfvertrouwen te stimuleren van deelnemers of bepaalde vaardigheden te ontwikkelen. Uit de Buurtfabriek of Nei Skoen laten zien hoe dat in de praktijk werkt.
- Sociale cohesie, door onderling begrip te stimuleren tussen bewoners, zoals in Benksie in de buurt of Harmonie in de Linie.
Het CAB-Café
Twee keer per jaar organiseert Community Art Brabant het Community Art Brabant-café. Dit is een bijeenkomst om elkaar te ontmoeten, kennis uit te wisselen en nieuwe verbindingen tot stand te brengen. De inhoud van de bijeenkomsten is gebaseerd op vragen uit het veld.


Ook aan de slag?
Neem contact met ons op!
kom meer te weten over

Financiering van sociaal-maatschappelijke culturele projecten
Een overzicht van subsidiemogelijkheden voor sociaal artistieke projecten, en een drietal fondsen met inspirerende voorbeelden.

CareFull
In 16 portretten - gemaakt door fotograaf Marcel de Buck en journalist Simone Vos - vertellen verschillende mensen wat het maken van kunst met ze doet.

Hoe krijgt kunst een vaste plek in het sociale domein?
Oplossingsrichtingen en handvatten voor dialoog om een brug te slaan tussen kunst, zorg en welzijn.

Hoe kunst je laat nadenken over landbouw
Mirte van Duppen en Peter Dictus laten zien hoe kunst een rol kan spelen bij het bij elkaar brengen van partijen, en het voeren van een gesprek over de grote en complexe vraagstukken van onze tijd.

De waarde van community art
Steeds meer maatschappelijke partijen zoals woningcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen en gemeenten in Brabant zetten kunst en cultuur in bij projecten over maatschappelijke vraagstukken. Wat werkt en wat levert het op?

Wanneer is een community art project geslaagd?
En wat heb je daarvoor nodig? Wij doken in het creatieve proces van theatermaker Vincent van den Elshout en ontrafelden zijn aanpak.

De kracht van cultuurparticipatie
Verschillende groepen mensen zijn geholpen bij het vroegtijdig inzetten van cultuurparticipatie als middel om toegang tot de samenleving te verbeteren.

De kracht van kunst inzetten bij maatschappelijke vraagstukken
Zoek je een geschikte kunstenaar voor een monument? Een social designer om samen met wijkbewoners leefbaarheid te verbeteren? Wil je dat jouw cliënten beter toegang tot cultuur hebben?

Tips en vaardigheden om met kunst het verschil te maken
Hoe zet je je als kunstenaar in voor maatschappelijke vraagstukken? En doe je dat dan in opdracht? Of op eigen initiatief?

All Inclusive!
In deze innovatiegids laten we zien wat de kracht van kunst is bij belangrijke maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie, leefbaarheid in de wijken en goede zorg en welzijn. Laat je inspireren door vele Brabantse voorbeelden.

Impact meten? Houd het simpel
Kunst draagt bij aan bijvoorbeeld levensgeluk of sociale binding. Maar hoe laat je zien wat jouw initiatief teweegbrengt? Impactmeting is hot: iedereen moet en wil er iets mee. Hoe houden we het behapbaar en uitvoerbaar?

Je wereld leuker, prettiger of beter leefbaar maken...
... doe je samen met een kunstenaar of social designer.

Kansen voor wijkprojecten bij Buurtcultuurfonds
Heb jij een creatief plan om je buurt mooier of leefbaarder te maken? Gebruik deze flowchart om te zien hoe wij je daarbij kunnen helpen!