
Dat muziek, welzijn, gezondheid en zorg een sterke combinatie is, blijkt uit vele onderzoeken. Muziek is goed voor je humeur, je brein en je algemene gezondheid. Het verhoogt de kwaliteit van leven van mensen met bijvoorbeeld dementie, Parkinson, een autistische stoornis, afasie, een oorlogstrauma, een verstandelijke beperking, met eenzaamheid of depressie. Kunstloc brengt daarom op 25 maart musici en professionals uit de zorg samen tijdens de bijeenkomst ‘Muziek in de zorg- een krachtig medicijn’.
Live muziek op de intensive care
Er zijn talloze mooie voorbeelden van musici, die het belang en meerwaarde van muziek voor het welzijn van mensen, zorg en gezondheid onderschrijven en hier op eigen wijze een vorm aan geven. Stichting Muz-IC brengt live-muziek aan patiënten die op de intensive care liggen en stelt dat muziek een positieve werking kan hebben op pijn en angst bij mensen. Daardoor is soms minder verdoving, angst- en pijnmedicatie nodig.
Voorzitter Lorette Gijsbers van de Stichting Muz-IC is intensive care verpleegkundige van het Spaarne Gasthuis. Zij werd geraakt door het bezoek van harpist Remy van Kesteren aan zijn neef op de IC. Remy speelde harp voor hem en zijn kamergenoten en het leek wel alsof de hele wereld stil stond. Alle patiënten werden rustig en ontspannen. Gijsbers kwam op het idee om live-muziek te gaan brengen op elke intensive careafdeling van Nederland. Inmiddels gebeurt dit nu al in 8 ziekenhuizen, waaronder het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.
Muziek voor mensen met dementie
Een ander mooi voorbeeld is zangeres en trainer Maartje de Lint. Zij noemt muziek een krachtig medicijn en richt zich sinds twee jaar volledig op haar nieuwe missie: zingen een fundamentele rol te laten spelen in de zorg en het welzijn van mensen met dementie. Zij ontwikkelde een methode om door samen te zingen de kwaliteit van leven voor zowel mensen met dementie als hun zorgverleners te verhogen.
Ook bijzonder is het initiatief van celliste Jacqueline Hamelink, artistiek leider van Sounding Bodies: BACH kliniek. Dat is een één-op-één-concert in een besloten ‘behandelkamer’. Daar speelt een musicus - een violist, cellist, klavecinist, pianist, organist of accordeonist - de muziek van Johann Sebastian Bach alleen voor jou. Je mag zelf van tevoren aangeven wat je uit het concert wil halen, zoals troost, hoop of blijdschap.
25 maart : Muziek in de zorg, ben jij er ook bij?
Kunstloc Brabant hoopt met de bijeenkomst Muziek in de zorg andere musici en zorgprofessionals te inspireren met deze verschillende verhalen. Zo geven zij ook toelichting over hoe zij hun belangrijke werk organiseren en financieren. Kunstloc Brabant legt zelf ook uit wanneer en hoe je als kunstenaar een beroep kan doen op de Impulsgeldenregeling en hoe wij jou als maker of zorgprofessional kunnen adviseren.
We zien je graag op 25 maart, inschrijven kan hier!
Meer weten over muziek in de zorg?
Neem contact met ons op.