Dat muziek, welzijn, gezondheid en zorg een sterke combinatie is, blijkt uit vele onderzoeken. Muziek is goed voor je humeur, je brein en je algemene gezondheid. Het verhoogt de kwaliteit van leven van mensen met bijvoorbeeld dementie, Parkinson, een autistische stoornis, afasie, een oorlogstrauma, een verstandelijke beperking, met eenzaamheid of depressie. Kunstloc brengt daarom op 25 maart musici en professionals uit de zorg samen tijdens de bijeenkomst ‘Muziek in de zorg- een krachtig medicijn’.

Live muziek op de intensive care

Er zijn talloze mooie voorbeelden van musici, die het belang en meerwaarde van muziek voor het welzijn van mensen, zorg en gezondheid onderschrijven en hier op eigen wijze een vorm aan geven. Stichting Muz-IC brengt live-muziek aan patiënten die op de intensive care liggen en stelt dat muziek een positieve werking kan hebben op pijn en angst bij mensen. Daardoor is soms minder verdoving, angst- en pijnmedicatie nodig.

Voorzitter Lorette Gijsbers van de Stichting Muz-IC is intensive care verpleegkundige van het Spaarne Gasthuis. Zij werd geraakt door het bezoek van harpist Remy van Kesteren aan zijn neef op de IC. Remy speelde harp voor hem en zijn kamergenoten en het leek wel alsof de hele wereld stil stond. Alle patiënten werden rustig en ontspannen. Gijsbers kwam op het idee om live-muziek te gaan brengen op elke intensive careafdeling van Nederland. Inmiddels gebeurt dit nu al in 8 ziekenhuizen, waaronder het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.

Muziek voor mensen met dementie

Een ander mooi voorbeeld is zangeres en trainer Maartje de Lint. Zij noemt muziek een krachtig medicijn en richt zich sinds twee jaar volledig op haar nieuwe missie: zingen een fundamentele rol te laten spelen in de zorg en het welzijn van mensen met dementie. Zij ontwikkelde een methode om door samen te zingen de kwaliteit van leven voor zowel mensen met dementie als hun zorgverleners te verhogen.

Ook bijzonder is het initiatief van celliste Jacqueline Hamelink, artistiek leider van Sounding Bodies: BACH kliniek. Dat is een één-op-één-concert in een besloten ‘behandelkamer’. Daar speelt een musicus - een violist, cellist, klavecinist, pianist, organist of accordeonist - de muziek van Johann Sebastian Bach alleen voor jou. Je mag zelf van tevoren aangeven wat je uit het concert wil halen, zoals troost, hoop of blijdschap.

25 maart : Muziek in de zorg, ben jij er ook bij?

Kunstloc Brabant hoopt met de bijeenkomst Muziek in de zorg andere musici en zorgprofessionals te inspireren met deze verschillende verhalen. Zo geven zij ook toelichting over hoe zij hun belangrijke werk organiseren en financieren. Kunstloc Brabant legt zelf ook uit wanneer en hoe je als kunstenaar een beroep kan doen op de Impulsgeldenregeling en hoe wij jou als maker of zorgprofessional kunnen adviseren.

We zien je graag op 25 maart, inschrijven kan hier!

kunst en gezondheidszorg

Blog | Het gesprek rondom de dood

Blog | Het gesprek rondom de dood

Wat kun je zelf doen in deze angstige tijden? Atty laat zich inspireren door Dirk de Wachter om het gesprek over de dood aan te gaan.

1 september 2020
Reis mee langs Brabantse innovatiekracht en creativiteit

Reis mee langs Brabantse innovatiekracht en creativiteit

Vraag nu aan! ‘All Inclusive!': de inspiratiegids vol voorbeelden van Brabantse innovatieve kracht en creativiteit.

10 augustus 2020
Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

Cultuurparticipatie is van en voor iedereen! Het Ministerie van OCW stelt de komende vier jaar geld ter beschikking voor een landelijk programma.

19 juni 2020
Blog | Stalen zusters in tijden van een pandemie

Blog | Stalen zusters in tijden van een pandemie

Ken je de Zusters in Staal? Adviseur Atty Bax vertelt in haar blog meer over de symboliek van het kunstwerk van Judith Kuijpers.

19 juni 2020
Blog | Kleine stappen met grote gevolgen

Blog | Kleine stappen met grote gevolgen

De sprekers bij de bijeenkomst Muziek in de Zorg laten zien hoe kleine, liefdevolle acties grote gevolgen kunnen hebben. Dat inspireerde onze adviseur Liesbeth Jans tot een nieuwe blog.

9 maart 2020
Muziek in de zorg - een krachtig medicijn

Muziek in de zorg - een krachtig medicijn

Kunstloc brengt musici en professionals samen tijdens de bijeenkomst ‘Muziek in de zorg- een krachtig medicijn’.

20 februari 2020
Blog | Kunst als hulpmiddel

Blog | Kunst als hulpmiddel

Je ziet kunstenaars overal werken. Atty Bax blogt over de bijdrage die kunstenaars leveren om de wereld te veranderen, te verfraaien en te innoveren.

4 september 2019
Blog | Kunst is gezond!

Blog | Kunst is gezond!

Er is een nieuwe beweging aan het groeien die het huidige zorgsysteem drastisch wil veranderen. Een bredere opvatting over gezondheid, holistisch, in plaats van een gespecialiseerd systeem dat alleen kijkt naar het lichaam als machine of de mens als brein.

21 mei 2019
Een theaterabonnement of een pil?

Een theaterabonnement of een pil?

Er is een kentering gaande in de gezondheidszorg. Wetenschapsjournalist Mark Mieras merkt dat in de medische wereld de interesse voor de zachte kant van gezondheid - via onder andere kunst en cultuur - groeit.

16 oktober 2018
Who cares now? We care!

Who cares now? We care!

Op donderdag 23 augustus is de tweede editie van het zorgmagazine We Care! gelanceerd. In het magazine staan inspirerende resultaten van bijzondere projecten in de zorg- en welzijnssector. Henri Swinkels, Gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de provincie Noord-Brabant, heeft de eerste exemplaren uitgereikt aan Gon Mevis en Radjesh Manna.

23 augustus 2018
Dokter-Ouder-Kind van Marleen van Bergeijk

Dokter-Ouder-Kind van Marleen van Bergeijk

Designer Marleen van Bergeijk viel op met haar afstudeerproject DOK tool, een middel dat de communicatie tussen arts en kind moet verbeteren.

2 februari 2018
Architecten ontwerpen poppenhuizen in relatie tot energiestofwisselingsziektes

Architecten ontwerpen poppenhuizen in relatie tot energiestofwisselingsziektes

Kunst kan veel betekenen voor zorg en gezondheid. Architect Peter Masselink vroeg 18 gerenommeerde architecten een poppenhuis te ontwerpen en bouwen voor kinderen, waarin het hebben van een energiestofwisselingsziekte tot uiting moest komen.

25 juni 2017
Blog | Who cares?

Blog | Who cares?

Kunst kan bijdragen aan een prettige, mooie en duurzame zorgomgeving. Atty Bax, adviseur kunst, zorg en gezondheid, vertelt hierover in haar blog.

4 januari 2017
Inspiratiemagazine 'Who Cares?' gelanceerd

Inspiratiemagazine 'Who Cares?' gelanceerd

Het eerste exemplaar van het inspiratiemagazine ‘Who Cares? | kunst & zorg’ werd donderdag 8 december in ontvangst genomen door Henri Swinkels, Gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de provincie Noord-Brabant. Dit magazine boordevol beelden en artikelen geeft een inspirerend beeld van mogelijkheden om vanuit kunst bij te dragen aan prettige, mooie en duurzame zorgomgeving. Een omgeving die ten goede komt aan de zorg en dus aan onze samenleving.

8 december 2016
Blog | Atelier murals van start

Blog | Atelier murals van start

Waarom maken zorginstellingen en bedrijven toch niet méér gebruik van de toepassing van kunst? Atty Bax blogt over het spannender maken van inrichting en beleving van bedrijfspanden.

16 maart 2016