DeStijl@Tilburg geeft meer bekendheid aan de betekenis van kunstbeweging De Stijl, die haar wortels in Tilburg had. Rond het honderdjarig jubileum van De Stijl werd in 2017 een divers programma samengesteld. Met de realisatie van een lichtobject in de Spoorzone, en een follow-up in 2023 zullen De Stijl en dada van blijvende betekenis zijn voor de identiteit van de stad.

Designjaar 2017

Het project DeStijl@Tilburg is ontstaan in het kader van het designjaar 2017 ‘Van Mondriaan tot Dutch Design’. De projectgroep bestaat uit kunsthistoricus Ingrid Luycks, beeldend kunstenaar Tine van de Weyer en oud-politica Veerle Slegers. Zij hebben een divers programma samengesteld met onder andere Soirees Intimes, een stadswandeling met app en een symposium. Laagdrempelige projecten gericht op intensieve publieksparticipatie van Tilburgers en stadsbezoekers. Hiervoor wordt samengewerkt met verschillende Tilburgse partijen en culturele organisaties, waaronder De Pont, De NWE Vorst, Het Zuidelijk Toneel, DansBrabant, Gemeente Tilburg, Omroep Tilburg, De Stadsgidserij, Tilburg University, De Rooi Pannen en middelbare scholen.

Vervolg in 2022 en 2023

DE WERELD VAN HEDEN RAAST DOOR IN DADA’S VOETSPOOR. Vanaf april 2022 kan deze zin die gelezen worden in de Tilburgse Spoorzone, als lichtobject van 76 meter lengte en 1 meter hoogte op de luifel van Gebouw 79. Een blijvende markering die getuigt van de verbondenheid van Tilburg met De Stijl en het dadaïsme. Om de financiering voor dit oplichtende aforisme rond te krijgen kan iedereen doormiddel van crowdfunding nog een steentje bijdragen.

De intentie is in 2023 landelijk trekker te zijn van de DADA veldtocht-manifestaties. Dit is 100 jaar na de geruchtmakende dadaïstische bijeenkomst waarin Nelly van Doesburg, Kurt Schwitters en Antony Kok het voortouw namen.

Crowdfunding

Waarom een bijdrage uit de impulsgelden?

Voor de uitvoering van hun ambitieuze en veelzijdige plannen rondom het De Stijl-jaar ontvangt Stichting Forum Kunst en Cultuur Tilburg impulsgelden. Het artistieke thema van het project is relevant voor Tilburg, voor de regio en daarbuiten. Het project kan zowel materieel als immaterieel een blijvend effect bewerkstelligen. De jury is te spreken over de nauwe betrokkenheid van partners uit verschillende kunstdisciplines en hun relevantie voor de uitvoering van de plannen. 

Het projectplan en de volledige aanvraag lees je in het overzicht van aanvragen op onze website: nr. IMP/2017/021.

Meer weten over de culturele identiteit van een regio uitlichten met impulsgelden?

Neem contact met mij op.

dit kan ook met impulsgelden