Als kunstenaar als eens gedacht aan het tonen van je werk op een school? Kunstloc Brabant heeft op dit gebied een grote expertise én een groot netwerk. Die expertise willen we met je delen. 

Veel scholen voor primair onderwijs in Noord-Brabant zijn jaar in jaar uit op zoek naar tentoonstellingskunst die ze op verantwoorde én verrassende wijze aan kinderen kunnen tonen. Denk aan visuele kunsten als fotografie, twee- en driedimensionale beeldende kunst, mediakunst, al dan niet in combinatie met literatuur of poëzie. Deze scholen zijn niet allemaal in staat om naar musea te reizen vanwege een ongunstige combinatie van afstand, tijd en kosten. Dus zorgen we dat de kunst in de nabijheid van of zelfs in de school komt. 

Op dit gebied heeft Kunstloc Brabant een grote expertise én een groot netwerk. Die expertise willen we met je delen als jij de ambitie hebt om kunst te delen met kinderen. Interessant voor kunstenaars die hun werkveld willen uitbreiden, en voor educatief ontwerpers die samen willen werken met kunstenaars. Wij brengen je graag in contact met elkaar en met ons verdere netwerk.

Webinar

Op 11 mei 2021 tijdens het webinar (Je) Kunst in school zijn alle facetten van het exposeren van je kunst op scholen kort besproken. Ook vertelde Jan Schaerlackens over het onstaan en de overwegingen achter Breda Photo on tour, een concreet voorbeeld van een reizende schooltentoonstelling mét educatie.

Bekijk de presentatie (Je) Kunst in School (pdf)

Educatiemateriaal

Een van de voorwaarden voor het aanbieden van een expositie aan scholen is dat deze vergezeld gaat van educatief materiaal. In ons handboek 'Mijn beste idee komt nog' reiken onze adviseurs hun expertise aan over het bouwen van een brug tussen kind en kunstwerk. In de hoop dat collega-bruggenbouwers er nieuwe ideeën door krijgen of juist tot een heldere focus komen, zich erin herkennen of erdoor geïnspireerd raken het heel anders te doen.

Handboek kunsteducatie Mijn beste idee komt nog

Begrippenlijst

Voor nieuwkomers in het werkveld van cultuureducatie is het handig om te weten wat er met onderstaande termen wordt bedoeld.

Intermediair: Gemeentelijke of regionale verbinder van de culturele wereld en het onderwijsveld. 

Icc’er, Interne cultuur coördinator: Een leerkracht die inhoudelijk en praktisch de aanjager is van cultuureducatie op een school. 

CmKCultuureducatie met kwaliteit: Landelijke subsidieregeling voor de verbetering van cultuureducatie in het onderwijs.

De Cultuur Loper: Traject voor scholen om hun ambities te formuleren en cultuureducatie een vaste plek te geven in het onderwijs.