Petra Levert

Senior adviseur cultuureducatie

013 464 82 87

Dance or die heet de documentaire over een Servische danser die tegen alle verdrukking in blijft dansen omdat hij anders niet meer het gevoel heeft dat hij leeft. Wie dit ziet hoeft nooit meer te twijfelen aan de magische kracht van kunst.

Verrast

Het is deze overtuiging die maakt dat ik al dertig jaar werkzaam ben in ‘de wereld van kunst en cultuur’.
Het is óók deze overtuiging die maakt dat ik vind dat ieder mens in de gelegenheid moet zijn om kennis te maken met kunst, in welke vorm dan ook. Gewoon omdat je niemand mag ontnemen te ontdekken wat kunst voor jou persoonlijk kan betekenen.
Als je die totaal verraste blik van een leraar ziet als een van zijn timide leerlingen zich plots ontpopt als fotograaf of schrijver of als je twee meisjes – na een voorstelling-  in de theaterzaal aantreft die niet uitgepraat raken over hetgeen ze mee hebben gemaakt dan prijs ik me gelukkig dat ik hier, als teamleider bij Kunstloc Brabant, een bijdrage aan kan leveren.

Dit is wat mij drijft. Dit is waarom ik ambtelijke notities of taaie vergaderingen doorsta. Ik geloof zo in de kern van waar wij voor staan: de waarde die cultuur toevoegt aan de ontwikkeling van een mens. Die een open blik creëert, vanuit een ander perspectief laat kijken, het gevoel geeft ‘te leven’. Onze dagelijkse complexe werkelijkheid verdient het zo om vanuit verschillend perspectief bekeken te worden. Kunst kan hier de aanzet toe geven.

Goed om je heen blijven kijken, aandachtig luisteren, nieuwsgierig blijven naar de ander en onverminderd enthousiast de waarde van cultuur uitdragen. Dat doen mijn collega’s bij Kunstloc Brabant en ik iedere dag opnieuw in de volle overtuiging dat dit de wereld toch echt een stukje mooier maakt.

Persoonlijke motivatie?

Ruim 30 jaar geleden stapte ik de wereld van kunst en cultuur binnen omdat me dat de meest inspirerende werkomgeving leek die er was. Waarom ik er nog steeds in werkzaam ben? Uuh… is dat een vraag?

Direct naar: