Samen gaan we op zoek naar de kracht van kleine gemeenten en wat kunst en cultuur daarbij kunnen betekenen. Kleine gemeenten kennen dezelfde uitdagingen als grote steden, denk bijvoorbeeld aan thema’s als eenzaamheid, armoede en het vitaliseren van buurten. Door de beperkte omvang missen kleine gemeenten soms slagkracht en tegelijkertijd biedt de compacte omvang juist ook kansen.

Dit is de rode draad van het programma van CAB-Café  #10 dat samengesteld is door Kunstloc Brabant, woningcorporatie Leystromen en Cultuurplaats: een programma met aandacht voor een andere manier van denken, goede voorbeelden en tools voor in de praktijk van community art projecten.

Programma

14:30:  netwerken met koffie, thee en wat lekkers
15:00:  muzikale en theatrale opening door Het Motief
15:30:  workshop ronde 1
16:45:  workshop ronde 2
17:45:  gezamenlijke afsluiting
18:00:  borrel en diner
 
Tijdens dit CAB-Café heb je keuze uit 3 workshops (je kiest er bij aanmelden 2):

Workshop optie 1:
Systeemdenken in de praktijk! - Sandra Dielissen
Tijdens het vorige CAB-Café in Roosendaal gingen we in op de theorie van systeemdenken: nu brengen we het in de praktijk! Kunst kan pas echt verbindend zijn als de werkelijke onderlinge (vaak onbewuste) verhoudingen tussen betrokken partijen bij een vraagstuk in beeld zijn. Met voorbeelden uit het community art programma in Cranendonck onderzoeken we samen welke onbewuste dynamieken rondom een maatschappelijk thema spelen en hoe we daar tijdens een community art project mee om kunnen gaan.

Workshop optie 2:
Ode aan de volkswijk - Vincent van den Elshout
Hoe krijg je bewoners van een volkswijk naar het theater? Een interview o.l.v. Mark Tittulaer en Michiel van der Zanden (Cultuurplaats) waarin we de regisseur van theatervoorstelling WIJ alles kunnen vragen over zijn aanpak, het betrekken van ambassadeurs, samenwerking met partners in de wijk, etc.

Workshop optie 3:
Placemaking - Sander van der Ham
Kom plekken maken! In deze workshop ga je aan de slag met placemaking: een methode om met gebruikers te werken aan de verbetering van de openbare ruimte. Leer observeren, bedenk met elkaar 100 ideeën in 20 minuten en organiseer je eigen placemaking team. We doen een supersnel spel waarin je de handvatten van placemaking leert kennen. En waarin je onderzoekt hoe placemaking en community art je helpen plekken te maken in jouw dorp of buurt.

Maak je keuze bij de aanmelding!

Locatie en bereikbaarheid

Adres 
Leystromen, Julianastraat 51, 5121 LN Rijen

Parkeren
Op het terrein van Leystromen is (gratis) parkeergelegenheid, mocht dit vol zijn dan kan je gratis parkeren in de straten eromheen. 

Openbaar vervoer
Elke 30 minuten rijdt een trein van en naar station Gilze-Rijen. Vanaf station Gilze-Rijen (Stationsstraat 1) is het ongeveer 5 minuten lopen. Je loopt in westelijke richting. Na 80 meter ga je linksaf de Stationsstraat in. Deze straat gaat over in de Julianastraat. Na 400 meter ben je gearriveerd bij Leystromen. 

2027

Kunstloc Brabant annuleert tot en met 6 april alle bijeenkomsten boven de 25 personen. We gaan ervan uit dat bijeenkomsten die daarna plaatsvinden door kunnen gaan, maar zijn daarbij afhankelijk van de dan geldende richtlijnen. 6 april verwachten wij hier meer informatie over te hebben.