Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst? Waarom kost dit schilderij 50 miljoen? Waarom bestaan er stoelen waarin je niet mag zitten? Waarom vallen de wolken niet naar beneden? Waarom wordt een gekookt ei nooit meer vloeibaar? Waarom dansen dansers altijd op hun tenen?

Lang leve de vragenstellers

Kunstloc Brabant houdt van nieuwsgierige aagjes. Van eigenwijze doordenkers en doorvragers die voor elk antwoord vijf nieuwe vragen paraat hebben. Welke vragen heb jij over cultuureducatie? Denk met ons mee en maak het verschil!

De afgelopen 8 jaar is er veel gepraat over cultuureducatie voor leerlingen. Nu is het tijd voor een gesprek mét hen. We dagen hen uit om open vragen te stellen. Om hun verwondering en verbeelding in te zetten. Wij vinden dat superbelangrijk. Net zo belangrijk als de bijdrage die jij als onderwijsprofessional levert.

De Dag Van 8

Speciaal voor jou, jouw (cultuur)onderwijscollega's en leerlingen uit groep 8, organiseren we daarom op donderdag 2 april De Dag Van 8. Een eendaags cultuurfestival waarop we het belang van cultuureducatie, vragen stellen en nieuwsgierigheid vieren!

Op De Dag Van 8 gaan we in gesprek over wat cultuuronderwijs betekent én over wat jij en jouw leerlingen er in de toekomst van verwachten. Daarnaast kun je samen met leerlingen prikkelende workshops volgen, toffe optredens bijwonen en aan de slag gaan met interactieve kunstwerken.

Het festival duurt van 09.30 tot 15.30 uur en kaarten kosten 75 euro (inclusief lunch) voor 1 volwassene + 4 groep 8'ers. Jij bent er toch ook bij op donderdag 2 april in de Hall of Fame in Tilburg? Meld je voor 1 maart aan en mis De Dag Van 8 niet!

De Dag Van 8 organiseren we in samenwerking met CiST en Kunstlokaal.

Het programma uitgelicht

 

Toffe optredens

 

Orakel van Artemis
Theater Artemis

”KUNST!…, CULTUUR!…, ERFGOED!…” orakelt het Orakel. Het mijmert zich een ongeluk en eet uit frustratie alleen nog maar poffertjes. Het Orakel zoekt hulp bij de Wijzen uit Groep 8. Tijd voor onbeantwoorde vragen!

1-2tje
de Stilte

Dicht op de huid van de toeschouwer ontvouwt zich een confrontatie tussen twee dansers. In een tijdspanne van tien minuten wordt dans onder de loep genomen. Wat getoond wordt kan dubbel beleefd worden in de workshop die erop volgt. Alles wat je hierbij zélf meebrengt, krijgt de ruimte.

Zeno
Zeno is een gedreven rapper/singer-songwriter uit het Brabantse Rijen die hard op weg is naar de top. Eerlijkheid is zijn thema. Onderweg naar volwassenheid weegt hij goede en slechte eigenschappen tegen elkaar af en laat hij zien hoe het leven eruit ziet van iemand die tegen de stroom in gaat.

 

Prikkelende activiteiten


Van zolderkamer tot Woo Hah
Max de Beijer

Max de Beijer deelt zijn visie op talent. Wat is dat? Hoe herken je het? Max focust zich op het samenbrengen en ontwikkelen van landelijk hiphoptalent. Hij richtte in 2014 het platform To The Max op om Talent Meets Talent te realiseren. Na twee edities te hebben georganiseerd in de Tilburgse Hall of Fame kreeg het concept een eigen plek op het Woo Hah festival. Ook managed en boekt Max een aantal artiesten, waaronder Zeno. Tijdens zijn workshop daagt Zeno deelnemers uit hun eigen talent te verkennen.

De Zachte Atlas
Erfgoed Brabant

Erfgoed Brabant stuurt je op pad met de vraag “Wat is jouw kijk op De Dag Van 8?”. Je onderzoekt betekenisvolle plekken en verbeeldt die in een ‘zachte atlas’. Hierin leg je jouw blik op De Dag Van 8 – en jouw interpretatie ervan – vast, naar aanleiding van jouw persoonlijke ervaringen, herinneringen, ontmoetingen en waarnemingen. Met de kracht van de verbeelding laat je zien wat de waarde van deze dag voor jou is.

Mijn naam
Marcelle Hilgers en Patrice Matthee

Mijn Naam gaat over het ontwikkelen van een eigen signatuur. Op een speelse wijze leg je een verbinding tussen jezelf en de buitenwereld. Word je bewust van het plezier maar ook de noodzaak om een eigen verhaal te hebben, te maken en uit te lichten. In deze workshop ontdek je hoe een voortdurend wisselend perspectief van invloed is op het vormen van een eigen verhaal van het kind.

Mensen zeggen dingen
Luan Beleshkaj

Hoe ziet de toekomst van taal en cultuuronderwijs eruit? Maak hiervan een persoonlijk verhaal van dat inslaat als een bom! Het idee dat jongeren en literatuur niet van harte samengaan kan echt wel in de prullenbak. ‘Spoken word’ – een combinatie van rap en poëzie – is als kunstvorm de laatste jaren in opmars. Hoe komt dat? Waarom spreekt het kinderen aan? Luan Beleshkaj is een bevlogen, jonge performer die door middel van ‘Spoken word’ zijn kijk op de wereld met je deelt.
 

De hele dag door 


De mobiele drukkerij
Studio Zeedauw

Wat betekent cultuuronderwijs voor jou? Hoe ziet kunst er in de toekomst uit? Geef je mening met een #slow tweet die je zelf afdrukt op de ambachtelijke drukpersen van de mobiele drukkerij. Misschien wordt jouw #slow tweet wel trending topic van de dag… Cultuuronderwijs #watdenkjijernoueigenlijkvan?


Contravision
Sjef van Beers

Durf jij het aan om anders naar jezelf en naar de ander te kijken? De ontregelende installatie ‘Contravision’ verbindt deelnemers aan elkaar middels beeld. Je ziet niet je eigen blik op de wereld, maar die van de persoon waaraan je gekoppeld bent.

Kunstcadeau
Peerke Malschaert e.a.

Wie is je huid? Wat is je huis? Lust je sterren? Voel je je soms blauw? Of oranje, van de schil van een sinaasappel? In een zelfgebouwd kamp luister je naar intieme verhalen. In het dons van een slaapzak hoor je het verhaal van een meisje en haar buurvrouw. Diep in een matras onthult het meisje een geheim, haar buurvrouw verzamelt tranen in bakjes in haar vriezer... Deze kunstbeleving neemt je mee naar een universum van voelen, schuilen en zacht zijn. In een cocon sta je stil bij alles wat zich afspeelt onder de huid, terwijl de wereld boven je doorraast.

Dialoogtafels
Kunstloc Brabant

Heb je een idee dat je wilt delen? Of wil je ervaringen uitwisselen? Aan een dialoogtafel gaan jong en oud samen in gesprek over een thema dat hen bezighoudt binnen cultuuronderwijs. Schuif aan bij een van onze gespreksleiders.

 

Speciaal voor intermediairs
 

Oscar Kocken

Oscar daagt je uit om je ongekende verhalen gekend te maken. Hij gaat graag op zoek naar het verhaal dat onder de oppervlakte schuilt, de échte betekenis van wat we doen. In interviews gaat het over professionele ambities, persoonlijke dromen en de meest verwonderende momenten, waarmee we terugblikken op acht jaar Cultuureducatie met Kwaliteit en vooruit kijken naar dat wat komen gaat. Oscar Kocken is schrijver, presentator, dagvoorzitter, gespreksleider, interviewer, programmamaker en treed op tijdens festivals en congressen, in het theater, op radio en televisie. De rode draad in al deze uiteenlopende werkzaamheden is de verbindende kracht van gedeelde, ongekende verhalen.