Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Vragen stellen uitstellen

De aanmeldingen voor De Dag Van 8 op donderdag 2 april vallen tegen. Daarom hebben we besloten om deze dag te verplaatsen.

De afgelopen tijd hebben we goed naar signalen uit het onderwijs geluisterd. De werkdruk is hoog en vervanging regelen is een probleem. De conclusie is dat het voor veel leraren niet mogelijk is om aanwezig te zijn bij ons eendaags cultuurfestival. Dat vinden wij jammer.

Uitstel is afstel?

Zeker niet! Wij hebben de intentie om De Dag Van 8 te verplaatsen en aan te laten sluiten bij de nieuwe regeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2021-2024. Het onderwijs willen we daarbij uitnodigen om te kijken hoe we deze dag kunnen organiseren.

Vragen?

Mocht je hierover nog vragen hebben, neem gerust contact met ons op via dagvan8@kunstlocbrabant.nl.

Lang leve de vragenstellers

Kunstloc Brabant houdt van nieuwsgierige aagjes. Van eigenwijze doordenkers en doorvragers die voor elk antwoord vijf nieuwe vragen paraat hebben. Welke vragen heb jij over cultuureducatie? Denk met ons mee en maak het verschil!

De afgelopen 8 jaar is er veel gepraat over cultuureducatie voor leerlingen. Nu is het tijd voor een gesprek mét hen. We dagen hen uit om open vragen te stellen. Om hun verwondering en verbeelding in te zetten. Wij vinden dat superbelangrijk. Net zo belangrijk als de bijdrage die jij als (cultuur)onderwijsprofessional levert.

De Dag Van 8

Speciaal voor (cultuur)onderwijsprofessionals en leerlingen uit groep 8, organiseren we daarom op donderdag 2 april De Dag Van 8. Een eendaags cultuurfestival waarop we het belang van cultuureducatie, vragen stellen en nieuwsgierigheid vieren!

Op De Dag Van 8 gaan we in gesprek over wat cultuuronderwijs betekent én over wat jij en jouw leerlingen er in de toekomst van verwachten. Daarnaast kun je samen met leerlingen prikkelende workshops volgen, toffe optredens bijwonen en aan de slag gaan met interactieve kunstwerken.

Het festival duurt van 09.30 tot 15.30 uur en kaarten kosten 75 euro (inclusief lunch) voor 1 volwassene + 4 leerlingen. Neem voor financiering eventueel contact op met je lokale intermediair. Heb je nog vragen? Ga naar 'veelgestelde vragen' onderaan deze pagina.

Jij bent er toch ook bij op donderdag 2 april in de Hall of Fame in Tilburg? Meld je voor 1 maart aan en mis De Dag Van 8 niet!

De Dag Van 8 organiseren we in samenwerking met CiST en Kunstlokaal.

 

Het programma uitgelicht

 

Toffe optredens

 

Orakel van Artemis
Theater Artemis

”KUNST!…, CULTUUR!…, ERFGOED!…” orakelt het Orakel. Het mijmert zich een ongeluk en eet uit frustratie alleen nog maar poffertjes. Het Orakel zoekt hulp bij de Wijzen uit Groep 8. Tijd voor onbeantwoorde vragen!

1-2tje
de Stilte

Nog nooit zat je zo dicht met je neus bovenop een confrontatie tussen twee dansers. In tien minuten tijd wordt dans onder de loep genomen. Wat getoond wordt kan dubbel beleefd worden in de workshop die erop volgt. Alles wat je hierbij zélf meebrengt, krijgt de ruimte.

Zeno
Onderweg naar volwassenheid weegt Zeno goede en slechte eigenschappen tegen elkaar af en laat hij zien hoe het leven eruit ziet van iemand die tegen de stroom in gaat. Zeno is een gedreven rapper/singer-songwriter uit het Brabantse Rijen.

Nina June
Nina onderscheidt zich door haar on-Nederlands goede, filmische popsongs. Ze is singer-songwriter en als zangcoach op de Rockacademie in Tilburg maakte Nina van dichtbij mee hoe Duncan Laurence zijn songfestival-hit ‘Arcade’ ontwikkelde. 

 

Prikkelende activiteiten


Van zolderkamer tot Woo Hah
Max de Beijer

Wat is talent? Hoe herken je talent? Max focust zich op het samenbrengen en ontwikkelen van landelijk hiphoptalent. Hij richtte in 2014 het platform To The Max op om Talent Meets Talent te realiseren. Na twee edities te hebben georganiseerd in de Tilburgse Hall of Fame kreeg het concept een eigen plek op het Woo Hah festival. Ook managed en boekt Max een aantal artiesten, waaronder Zeno. Tijdens zijn workshop daagt Zeno deelnemers uit hun eigen talent te verkennen.

De Zachte Atlas
Erfgoed Brabant

Erfgoed Brabant stuurt je op pad met de vraag “Wat is jouw kijk op De Dag Van 8?”. Je onderzoekt betekenisvolle plekken en verbeeldt die in een ‘zachte atlas’. Hierin leg je jouw blik op De Dag Van 8 – en jouw interpretatie ervan – vast, naar aanleiding van jouw persoonlijke ervaringen, herinneringen, ontmoetingen en waarnemingen. Met de kracht van de verbeelding laat je zien wat de waarde van deze dag voor jou is.

Mensen zeggen dingen
Luan Beleshkaj

Hoe ziet de toekomst van taal en cultuuronderwijs eruit? Maak hiervan een persoonlijk verhaal dat inslaat als een bom! ‘Spoken word’ – een combinatie van rap en poëzie – is als kunstvorm de laatste jaren in opmars. Hoe komt dat? Waarom spreekt het kinderen aan? Luan Beleshkaj is een bevlogen, jonge performer die door middel van ‘Spoken word’ zijn kijk op de wereld met je deelt.

Een robot als kunstenaar
Casper de Jong

Kan een robot creatief zijn? Gaat een robot in de toekomst jouw (kunst)lessen geven? In een actieve workshop gaan leraren en leerlingen deze vragen samen verkennen door ervaren, maken en onderzoeken.

Samen muziek maken
philharmonie zuidnederland

Muziek maken is leuk! En samen muziek maken is nog leuker! In deze workshop maak je met elkaar in 45 minuten een uniek muziekstuk voor De Dag Van 8.

Mijn naam
Marcelle Hilgers en Patrice Matthee

Mijn Naam gaat over het ontwikkelen van een eigen signatuur. Op een speelse wijze leg je een verbinding tussen jezelf en de buitenwereld. Word je bewust van het plezier maar ook de noodzaak om een eigen verhaal te hebben, te maken en uit te lichten. In deze workshop ontdek je hoe een voortdurend wisselend perspectief van invloed is op het vormen van een eigen verhaal van het kind.
 

De hele dag door 


De mobiele drukkerij
Studio Zeedauw

Wat betekent cultuuronderwijs voor jou? Hoe ziet kunst er in de toekomst uit? Geef je mening met een #slow tweet die je zelf afdrukt op de ambachtelijke drukpersen van de mobiele drukkerij. Misschien wordt jouw #slow tweet wel trending topic van de dag… Cultuuronderwijs #watdenkjijernoueigenlijkvan?

Contravision
Sjef van Beers

Je ziet niet je eigen blik op de wereld, maar die van de persoon waaraan je gekoppeld bent. Durf jij het aan om anders naar jezelf en naar de ander te kijken?

Kunstcadeau
Peerke Malschaert e.a.

Luister in een zelfgebouwd kamp naar intieme verhalen. Deze kunstbeleving neemt je mee naar een universum van voelen, schuilen en zacht zijn. In een cocon sta je stil bij alles wat zich afspeelt onder de huid, terwijl de wereld boven je doorraast.

Dialoogtafels
Kunstloc Brabant

Heb je een idee dat je wilt delen? Of wil je ervaringen uitwisselen? Aan een dialoogtafel gaan jong en oud samen in gesprek over een thema dat hen bezighoudt binnen cultuuronderwijs. Schuif aan bij een van onze gespreksleiders.

Razende reporter
Karin van Spaandonk

Al het fraais dat jullie te vertellen hebben, gooit Karin in haar snelkookpan. Het gaat bruisen, stomen, pruttelen… Ze is de razende reporter.

 

Speciaal voor intermediairs e.a.
 

Oscar Kocken

Oscar daagt je uit om je ongekende verhalen gekend te maken. Hij gaat graag op zoek naar het verhaal dat onder de oppervlakte schuilt, de échte betekenis van wat we doen. In interviews gaat het over professionele ambities, persoonlijke dromen en de meest verwonderende momenten, waarmee we terugblikken op acht jaar Cultuureducatie met Kwaliteit en vooruit kijken naar dat wat komen gaat. Oscar Kocken is schrijver, presentator, interviewer, programmamaker en treed op tijdens festivals en congressen, in het theater, op radio en televisie. 

Veelgestelde vragen