E. du Perronprijs

De genomineerden voor de E. du Perronprijs 2019 zijn Stephan Enter met zijn roman Pastorale, Asha Karami met Godface en Ellen Deckwitz met Hogere Natuurkunde. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg, de Tilburg School of Humanities & Digital Sciences en Kunstloc Brabant. De prijs is bedoeld voor personen of instellingen die, net als schrijver Du Perron in zijn tijd, grenzen signaleren en doorbreken die wederzijds begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen in de weg staan.

Glazen Zaal, foto: William van der Voort

Meer over de genomineerden

2103

E. du Perronlezing door Maxim Februari

Sinds 2011 wordt de uitreiking van de E. du Perronprijs opgeluisterd door de E. du Perronlezing. Maxim Februari houdt dit jaar de negende E. du Perronlezing. Maxim Februari schrijft romans, essays en wekelijks een column op de opiniepagina van NRC Handelsblad. Voor zijn werk kreeg hij meerdere literaire prijzen, waaronder de Heldringprijs (2018) voor columnistiek, de C.C.S Croneprijs voor literatuur (2019) en de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre (2020).

De titel van zijn lezing is: ''E. du Perron en de pseudo-identiteiten''. De samenvatting van de lezing luidt als volgt: romanpersonages zijn identificatiemodellen. E. du Perron modelleerde zichzelf in zijn jeugd naar de musketier d’Artagnan, uit de boeken van Alexander Dumas. Gelukkig was de kleine Du Perron zelf ook ‘werkelik een van de beste schermers’. De E. du Perronlezing gaat over de wisselwerking tussen identificatie en identiteit.

E. du Perronlezing door Maxim Februari

Muziek van Mathijs Leeuwis

De muziek wordt dit jaar verzorgd door Mathijs Leeuwis. Mathijs is pedal steel gitarist en componist met een diepgewortelde fascinatie voor analoge geluidsbronnen. Perceptie van tijd, ruimte en de schoonheid van verval zijn de drijfveren achter zijn doorlopende onderzoek naar klank. Mathijs neemt deel aan het Talenthub Brabant programma ondersteund door Kunstloc Brabant.

Meer over Mathijs Leeuwis

2105

Mathijs Leeuwis, foto: Paul Janssen