Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

E. du Perronprijs voor Ellen Deckwitz

De E. du Perronprijs 2019 wordt uitgereikt aan Ellen Deckwitz voor haar bundel Hogere Natuurkunde (Uitgeverij Pluim). De jury bekroont een fascinerende en onheilspellende dichtbundel, waarin verschillende genres, stemmen en stemmingen met elkaar worden verweven.

Glazen Zaal, foto: William van der Voort

Meer over Hogere Natuurkunde

E. du Perronlezing door Maxim Februari

Sinds 2011 wordt de uitreiking van de E. du Perronprijs opgeluisterd door de E. du Perronlezing. Maxim Februari houdt dit jaar de negende E. du Perronlezing. Maxim Februari schrijft romans, essays en wekelijks een column op de opiniepagina van NRC Handelsblad. Voor zijn werk kreeg hij meerdere literaire prijzen, waaronder de Heldringprijs (2018) voor columnistiek, de C.C.S Croneprijs voor literatuur (2019) en de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre (2020).

De titel van zijn lezing is: ''E. du Perron en de pseudo-identiteiten''. De samenvatting van de lezing luidt als volgt: romanpersonages zijn identificatiemodellen. E. du Perron modelleerde zichzelf in zijn jeugd naar de musketier d’Artagnan, uit de boeken van Alexander Dumas. Gelukkig was de kleine Du Perron zelf ook ‘werkelik een van de beste schermers’. De E. du Perronlezing gaat over de wisselwerking tussen identificatie en identiteit.

E. du Perronlezing door Maxim Februari

Programma van de avond

  • 20.00 opening door Paul Cornelissen
  • 20.20 E. du Perron lezing door Maxim Februari
  • 21.10 prijsuitreiking door wethouder Cultuur Marcelle Hendrickx
  • 21.20 dankwoord door winnaar Ellen Deckwitz

Presentatie door Paul Cornelissen

Paul Cornelissen (1962) begeleidt individuele kunstenaars en culturele organisaties bij hun ondernemerschap. Hij is tevens presentator en interviewer en hij zal de E. du Perronavond 2019 presenteren. Paul was onder andere programmeur, theaterdirecteur en ontwikkelaar van tal van projecten op het gebied van kunst, cultuur en maatschappelijke dienstverlening. Paul woont sinds 2007 in Tilburg en heeft een fascinatie voor architectuur, literatuur en beeldende kunst.

Paul Cornelissen, foto: Johan Nieuwenhuize

Presentatie door Paul Cornelissen

Livestream

De uitreiking en lezing zijn te zien via de livestream hierboven.

E. du Perronprijs

De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg, de Tilburg School of Humanities & Digital Sciences en Kunstloc Brabant. De prijs is bedoeld voor personen of instellingen die, net als schrijver Du Perron in zijn tijd, grenzen signaleren en doorbreken die wederzijds begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen in de weg staan.