Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Een tentoonstelling over zinderend aanwezige afwezigheid

Volgens kunstenaars Desirée HammenDanielle LemaireJosé Krijnen en Margreet Sweerts is een gevoel van weemoed en het mysterie daarvan altijd aanwezig in het dagelijks leven. Al lijkt het aan de oppervlakte in de hectiek van de waan van alledag afwezig. Zij willen deze aanwezigheid middels hun werk voelbaar maken voor hun publiek, als een statement over schoonheid en vergankelijkheid.

Hun tentoonstelling ‘Elvis has left the building’ ontwikkelt zich stap voor stap. De kunstenaars reageren op elkaars werk, zodat de expositie zich als een estafette ontvouwt. Zij zullen gedurende de looptijd regelmatig aanwezig zijn om ter plekke werk te maken.

De uitspraak ‘Elvis has left the building’ werd aangekondigd aan het einde van Elvis Presley’s concerten in de jaren 50 om zijn hysterische fans te laten accepteren dat er geen verdere toegiften zouden zijn. Deze uitdrukking wordt nu algemeen gebruikt om aan te geven dat iets afgelopen is. ‘Elvis has left the building’ vindt niet voor niets plaats in de herfst, het seizoen waarin de vergankelijkheid van alles het sterkst tot uiting komt. De dagen worden korter, de bomen verliezen hun bladeren en mensen herdenken hun doden met Allerzielen.

Over de kunstenaars en hun werk

Het ambachtelijke en handmatige staat in het werk van Hammen, in de grote tekeningen van Lemaire en in de schilderijen van Krijnen voor tijd en aandacht nemen. Juist in deze tijd van onzekerheden en druk, waarin voor bezinning weinig plaats lijkt te zijn, biedt hun werk in samenhang met elkaar een verbindende en speelse uitnodiging tot reflectie.

Het Verdrietfestival, geïnitieerd door performance regisseur Sweerts, zal op 2 en 3 november ‘het verlaten podium’ tijdelijk vullen met Het verdrietconcert. Zangeres Christina Fischer en performer Lucas Devroe nemen ons mee op reis naar de bodem van het verdriet. Tijdens een Zakdoekborduurworkshop (o.l.v. Desiree Hammen) mijmeren we over momenten van verdriet en bijna vergeten gebaren van troost.

Kunstloc Exposities

In de expositieruimte in de LocHal biedt Kunstloc Brabant inspirerende kunstenaars en initiatieven een podium. Zo willen we de kracht van kunst en cultuur en het belang van verbeelding voor de samenleving zichtbaar maken. ‘Elvis has left the building’ toont hoe kunst ons kan begeleiden en troosten bij verlies of weemoed.