De expositie Wunderkammer geeft een unieke kijk in het verzameluniversum en de werkwijze van drie Tilburgse kunstenaars. 11 februari hopen we deze bijzondere expo te kunnen openen.

Wunderkammer: het magische object

Drie ‘Wunderkammers’ – met ieder een eigen sfeer –  tonen curieuze verzamelingen en kunstwerken van Paul Bogaers (Tilburg, 1961), Ton de Gouw (Kaatsheuvel, 1949) en Wijnand van Lieshout (Tilburg, 1940). Deze kunstenaars ontmoeten elkaar in hun fascinatie voor gevonden voorwerpen, etnografica en cultureel erfgoed waarin zij de “poëzie van de vergankelijkheid” herkennen. Maskers, paspoppen, kleine kastjes en allerhande bric-à-brac herleven in hun handen tot bezielde kunstobjecten. De tentoonstelling is een lofzang op hun gemeenschappelijke, creatieve bron: het ‘objet trouvé’.

Deelnemende kunstenaars

Paul Bogaers
De verzamelingen van Paul Bogaers zijn altijd de bron geweest van zijn werk. In de jaren tachtig begon hij met zijn archief van knipsels, amateurkiekjes, ansichtkaarten en eigen opnamen, die hij liet samenkomen tot nieuwe, niet eerder geziene taferelen. Later breidde hij zijn verzamelingen uit met naturalia, gevonden voorwerpen en etnografische objecten; zijn werk ontwikkelde zich overeenkomstig hiermee steeds meer in de richting van sculpturen en installaties. Foto’s, takken, flessen, schelpen en papier-maché – het materiaal waarmee hij werkt mag zich dan sterk hebben uitgebreid, de collage-methode is altijd de rode draad gebleven in Bogaers’ veelzijdige oeuvre. 

Ton de Gouw 
Vreemd gegroeide stukjes hout,metalen of textiele onderdelen van iets groots dat ooit was, natuurstenen en kristallen: voor Ton de Gouw staat dit voor de allesomvattende en ook spirituele natuur. Hij schuift, stapelt, vervangt en laat zijn verbeelding erop los. Dit resulteert in wonderlijke objecten, poppen en collages met verwijzingen naar oude mythen, kinderlijke symbolen en fantasievolle verhalen. Zo’n proces kan soms jaren duren. In zijn poëtische kijk op de wereld kan alles staan voor iets anders. De kunstenaar noemt het zelf “dromen met de ogen open.” Niet voor niets is Ton de Gouw ook dichter, onder het pseudoniem Anton Kleinebeeckx.

Wijnand van Lieshout
Als kind verzamelde Wijnand van Lieshout filmplaatjes van Bubble Gum; Greta Garbo, Roy Rogers. Later, als kunstenaar, richt zijn verzameldrift zich op zaken die verval en vergankelijkheid uitstralen. In de jaren zeventig maakt hij geënsceneerde foto’s met zijn verzameling als basis. Hij won diverse kunstprijzen en groeide uit tot een bekende Nederlandse fotograaf. Tegenwoordig liggen zijn woning en diverse opslagplaatsen vol met rariteiten, kleding, meubels en oude gebruiksvoorwerpen. Rekwisieten, noemt Van Lieshout ze. Een dikke laag stof, die als een jasje een voorwerp bedekt, laat hij bewust jarenlang ‘rijpen’. Vooral ‘s nachts verwerkt hij deze spullen in prikkelende tableaus over aftakeling, erotiek, oorlog en decadentie. Vroeger soms schokkend, tegenwoordig vaker feëriek of dromerig.

De opening bijwonen via livestream

We hopen dat de opening van de expositie op 11 februari door kan gaan. Vanwege corona mogen er niet meer dan 30 personen (alleen genodigden) in de LocHal aanwezig bij de opening. Daarom zal deze ook via een livestream, verzorgd door Omroep Tilburg, te volgen zijn. Wil je aanwezig zijn bij deze online opening van de expositie, meld je dan hieronder aan voor de livestream.

Hoe werkt het?
Als je je hebt aangemeld ontvang je een dag voor aanvang van de livestream een mail met een link en verdere instructies. Je hebt alleen een computer of laptop nodig met geluid en een goede internetverbinding. 

Portretten van de kunstenaars

In aanloop naar de expositie kun je de komende weken bij Omroep Tilburg portretten van de drie deelnemende Tilburgse kunstenaars zien. Hieronder vind je het eerste portret over Paul Bogaers. Meer info: omroeptilburg.nl/wunderkammer

Portret Paul Bogaers

Kunstloc Exposities

In de expositieruimte in de LocHal wil Kunstloc Brabant de kracht van kunst en cultuur en het belang van verbeelding voor de samenleving zichtbaar maken. Wunderkammer maakt ‘het onzichtbare zichtbaar’ rondom thema’s als bezieling en heling. 

Meer weten over deze expositie?

Neem contact met mij op.