Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

De expositie Wunderkammer geeft een unieke kijk in het verzameluniversum en de werkwijze van drie Tilburgse kunstenaars. Vanaf 20 mei eindelijk te bekijken!

foto: Joris Buijs

Wunderkammer: het magische object

Drie ‘Wunderkammers’ – met ieder een eigen sfeer –  tonen curieuze verzamelingen en kunstwerken van Paul Bogaers (Tilburg, 1961), Ton de Gouw (Kaatsheuvel, 1949) en Wijnand van Lieshout (Tilburg, 1940). Deze kunstenaars ontmoeten elkaar in hun fascinatie voor gevonden voorwerpen, etnografica en cultureel erfgoed waarin zij de “poëzie van de vergankelijkheid” herkennen. Maskers, paspoppen, kleine kastjes en allerhande bric-à-brac herleven in hun handen tot bezielde kunstobjecten. De tentoonstelling is een lofzang op hun gemeenschappelijke, creatieve bron: het ‘objet trouvé’.

Bezoek aan de LocHal

De LocHal is vanaf 20 mei weer open voor publiek. In de exporuimte dien je anderhalve meter afstand te houden. De openingstijden van de LocHal zijn:

  • Maandag t/m vrijdag: 08.00-22.00 uur
  • Zaterdag: 09.00-17.00 uur
  • Zondag: 12.00-17.00 uur

De officiële opening, door wethouder Marcelle Hendrickx, vindt plaats op 9 juli in de LocHal in Tilburg.

Deelnemende kunstenaars

Paul Bogaers
De verzamelingen van Paul Bogaers zijn altijd de bron geweest van zijn werk. In de jaren tachtig begon hij met zijn archief van knipsels, amateurkiekjes, ansichtkaarten en eigen opnamen, die hij liet samenkomen tot nieuwe, niet eerder geziene taferelen. Later breidde hij zijn verzamelingen uit met naturalia, gevonden voorwerpen en etnografische objecten; zijn werk ontwikkelde zich overeenkomstig hiermee steeds meer in de richting van sculpturen en installaties. Foto’s, takken, flessen, schelpen en papier-maché – het materiaal waarmee hij werkt mag zich dan sterk hebben uitgebreid, de collage-methode is altijd de rode draad gebleven in Bogaers’ veelzijdige oeuvre. 

Ton de Gouw 
Vreemd gegroeide stukjes hout,metalen of textiele onderdelen van iets groots dat ooit was, natuurstenen en kristallen: voor Ton de Gouw staat dit voor de allesomvattende en ook spirituele natuur. Hij schuift, stapelt, vervangt en laat zijn verbeelding erop los. Dit resulteert in wonderlijke objecten, poppen en collages met verwijzingen naar oude mythen, kinderlijke symbolen en fantasievolle verhalen. Zo’n proces kan soms jaren duren. In zijn poëtische kijk op de wereld kan alles staan voor iets anders. De kunstenaar noemt het zelf “dromen met de ogen open.” Niet voor niets is Ton de Gouw ook dichter, onder het pseudoniem Anton Kleinebeeckx.

Wijnand van Lieshout
Als kind verzamelde Wijnand van Lieshout filmplaatjes van Bubble Gum; Greta Garbo, Roy Rogers. Later, als kunstenaar, richt zijn verzameldrift zich op zaken die verval en vergankelijkheid uitstralen. In de jaren zeventig maakt hij geënsceneerde foto’s met zijn verzameling als basis. Hij won diverse kunstprijzen en groeide uit tot een bekende Nederlandse fotograaf. Tegenwoordig liggen zijn woning en diverse opslagplaatsen vol met rariteiten, kleding, meubels en oude gebruiksvoorwerpen. Rekwisieten, noemt Van Lieshout ze. Een dikke laag stof, die als een jasje een voorwerp bedekt, laat hij bewust jarenlang ‘rijpen’. Vooral ‘s nachts verwerkt hij deze spullen in prikkelende tableaus over aftakeling, erotiek, oorlog en decadentie. Vroeger soms schokkend, tegenwoordig vaker feëriek of dromerig.

Portretten van de kunstenaars

In aanloop naar de expositie maakte Omroep Tilburg mooie portretten van de drie deelnemende Tilburgse kunstenaars. Hieronder kun je in een aflevering van het programma CulTuur alle drie de portretten bekijken. Meer info: omroeptilburg.nl/wunderkammer

Het programma CulTuur heeft alle 'Wunderkammer'-portretten op een rijtje gezet.

Wunderkammer op de foto

Hieronder zie je een kleine impressie van de expositie door de foto's die Joris Buijs eind december maakte van de werken en de opbouw van de expo.

Kunstloc Exposities

In de expositieruimte in de LocHal wil Kunstloc Brabant de kracht van kunst en cultuur en het belang van verbeelding voor de samenleving zichtbaar maken. Wunderkammer maakt ‘het onzichtbare zichtbaar’ rondom thema’s als bezieling en heling. 

Meer weten over deze expositie?

Neem contact met mij op.