Hoe kan kunst helpen om een beter gesprek te voeren over de manier waarop we leven, sterven en omgaan met dat sterven? Luister en praat mee op 23 november tijdens de online bijeenkomst op 1sociaaldomein die LKCA samen met Kunstloc Brabant organiseert. Aanleiding voor dit gesprek is het adviesrapport over ‘samenleven met de dood’ van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) en het kennisdossier dat je op onze website kunt vinden.

Foto: Senad Alic, de favoriete jas van mijn vader
 

Sprekers

Ageeth Ouwehand raadslid van de RVS geeft een korte introductie over het hoe en waarom van de publicatie grenzen-aan-genezen-en-verbeteren/spreken-over-sterven

Martin Hoondert, universitair hoofddocent van de Universiteit van Tilburg gaat in op de rol van rituelen in verwerking van de dood.

Kunstenaar Laurien Schrooten vertelt over haar afstudeerproject #YODO, een interactieve workshop over het vormgeven van je begrafenis.

Kunstenaar Senad Alic gaat in op de vraag: Hoe doe je het? Een goed gesprek over de dood voeren als je uit een samenleving komt waar daar weinig over wordt gesproken. Lees ook Senads blog hierover op ons online platform MEST. 

Laura Cramwinckel, curator van het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover, vertelt over rol van kunst binnen de veranderende uitvaartbranche.

9651

Laurien Schrooten tijdens haar afstudeerpresentatie #YODO (You Only Die Once)

Kunst en de dood

Er zijn steeds meer kunstenaars die zich bezighouden met de dood, rouw en rituelen. Dat is eigenlijk niet zo gek want vanaf het begin van de mensheid, toen wij onze doden begonnen te begraven, ontstonden de kunsten. Multimediale rituelen werden vormgegeven door een hele gemeenschap. Op een geheel andere manier dan hoe de rol van de kunsten anno 2021 in onze maatschappij gewaardeerd worden. We horen van de uitvaartbranche dat er steeds meer vraag komt naar een persoonlijke vormgegeven uitvaartdiensten en ook in de palliatieve zorg kan kunst een bijzondere rol spelen. Sinds 2019 werken wij aan de rol van kunst in de uitvaartbranche. Na het organiseren van twee Show&Tells, speeddates tussen de uitvaartbranche en creatieve professionals, stelden we een kennisdossier samen. We zijn verheugd dat we met dit programma op 1sociaaldomein weer een stap verder komen om zowel kunstenaars als zorgprofessionals en de uitvaartbranche te attenderen op mogelijke samenwerkingen.

Over 1sociaaldomein.nl

Steeds meer culturele professionals werken samen met het sociaal domein. Hiermee neemt ook de vraag naar meer kennisuitwisseling toe. Daarom is LKCA een eigen kanaal ‘Cultuur, Zorg en Welzijn’ gestart op het platform 1Sociaaldomein.nl. Op dit grote landelijke online netwerk zijn ruim 11.000 professionals actief die werkzaam zijn in en met het sociaal domein. Via het platform en de verschillende kanalen wisselen uitvoerende professionals, beleidsmakers en onderzoekers onderling kennis uit over de dagelijkse praktijk, en ontmoeten elkaar bij online bijeenkomsten.

Aanmelden

Wil je er op 23 november online bij zijn? Meld je dan aan voor deze videosessie via LKCA.

Aanmelden voor deze videosessie

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact met me op.