Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Allah in Europa

De E. du Perronprijs 2018 is toegekend aan Jan Leyers voor zijn boek Allah in Europa. Reisverslag van een ongelovige. De jury honoreert een ‘fascinerend boek waarin een veelheid aan ideeën en opinies aan de orde komt, waaraan de lezer zijn of haar eigen mening kan scherpen’. Allah in Europa leest volgens de jury ‘als een spannend verslag van gesprekken waarin heel verschillende denkbeelden tegen elkaar afgewogen worden’. Ze vindt het knap dat het boek nergens belerend of dwingend wordt, hoewel het overduidelijk een pleidooi is voor een open divers en inclusief Europa. De andere genomineerden voor de prijs waren Ilja Leonard Pfeijffer (Grand Hotel Europa) en Jolande Withuis (Raadselvader).

Prijs

De prijs bestaat uit een geldbedrag van €2500 en een textielobject, ontworpen door studio ‘by aaaa’ (Moyra Besjes en Natasja Lauwers) en vervaardigd bij het TextielMuseum in Tilburg.

Lezing Gloria Wekker

De uitreiking vindt plaats op dinsdag 16 april. Voorafgaand aan de uitreiking houdt Gloria Wekker, emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht, de achtste E. du Perronlezing.

De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg, de Tilburg School of Humanities & Digital Sciences van Tilburg University en Kunstloc Brabant. In 2018 won Margot Vanderstraeten de prijs voor haar boek Mazzel Tov (2017). Eerdere laureaten waren onder meer Stefan Hertmans (2016), Ilja Leonard Pfeijffer (2015), Warna Oosterbaan en Theo Baart (2014), Mohammed Benzakour (2013), Koen Peeters (2012) en Ramsey Nasr (2011).

Meer weten over de E. du Perronprijs?

Neem contact met mij op.