Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Kunstloc Brabant is samen met REWINZLTO, Fruitport West-Brabant en diverse projectpartners een nieuw FoodLab gestart: FoodLab teeltondersteunende voorzieningen (tov). Tov zijn de vaak zichtbare, grotendeels plastic hulpmiddelen voor teelt van bijvoorbeeld zacht fruit, asperges en teelt met fruitbomen. Vanzelfsprekend hebben deze hulpmiddelen een functie, zoals het afweren van vogels, reguleren van temperatuur, het minimaliseren van waterverbruik of gewasbescherming. Maar al dat plastic zorgt ook voor scepsis bij overheid en consument. Tijd dus om samen met ontwerpers, telers en toeleveranciers te bekijken wat de uitdagingen, kansen en mogelijke innovaties zijn van teeltondersteunende voorzieningen.

afbeelding: werkatelier Foodlab TOV Zundert, fotograaf: Jostijn Ligtvoet Fotografie

Nieuwe vorm

Voor dit FoodLab vormen we rondom een aantal thema’s en uitdagingen kleine groepjes die zich hier samen over gaan buigen. Zo komen er thema’s aan bod als ‘draagvlak bij de consument’ en ‘imagoverbetering van de telers’.

De telers in dit project zien duidelijk de noodzaak van een andere aanpak. ‘Mensen die langs mijn bedrijf rijden zouden mijn zonnepanelen onwijs duurzaam vinden, als ze ze tenminste zouden kunnen zien. Wat ze wel zien zijn de plastic looptunnels, die beoordelen ze als “niet duurzaam”.

De deelnemers

De deelnemende ontwerpers zijn:

Zacht fruit telers uit West-Brabant: Erik Peeters, Jan van Meer, Mark van Aert, Niels Huismans, Richard Antonissen en Stef Buiks Ook de toeleveranciers van teeltondersteunende voorzieningen denken mee: Sebastiaan Smeur van Meteor Systems Breda en Twan van den Brand van CLTV Zundert.

Eerste werkatelier

De eerste bijeenkomst en kennismaking vond 27 oktober plaats op het aardbeienbedrijf van Mark van Aert in Zundert. Hoe dat verliep lees je hier in een verslag dat Anne Reijnders, namens Agri Meets Design maakte.

Vervolg werkatelier bijeenkomsten

De tweede en derde bijeenkomst die zouden plaatsvinden in november en december, zijn ivm coronamaatregelen uitgesteld naar begin volgend jaar. Op dinsdag 12 januari ontmoeten telers en ontwerpers elkaar om ideeën en nieuwe concepten te ontwikkelen. Enkele weken daarna, op dinsdag 2 februari staat de presentaties van de concepten centraal.

Projectpartners

De projectpartners zijn: ZLTO, LIB, REWIN, Gemeente Breda, Provincie Noord-Brabant, Fruitport West-Brabant. Het project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van LIB.

2858

Meer weten over de FoodLabs?

Neem contact met mij op.