Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Op 18 juni presenteerden we het eerste rapport van de Waarde van Cultuur en daar zijn we trots op. Lees in Jennekes blog over het spannende traject voor publicatie en presentatie en over hoe we verder gaan.

"We horen graag hoe jij ermee zou willen werken of hoe we je verder kunnen helpen met het gebruik van het rapport."

Ik heb veel boeken gemaakt in mijn leven en bijna altijd is er stress aan het eind. De deadline komt nooit op een goed moment en je kunt alles tot in lengte der dagen blijven controleren, zeker als er veel cijfers in een boek staan. Laat dat bij Waarde van cultuur 2018 nu net het geval zijn. En als er dan ook nog van alles misgaat: een drukker die failliet gaat, teksten die onverhoopt opnieuw geschreven moeten worden, vaker dan nodig heen en weer gepingpong met correcties… Man, wat was het spannend. Maar op 18 juni stond in de loop van de ochtend een koerier aan de deur van de NWE Vorst, waar we in de middag het onderzoeksrapport over de culturele sector in Brabant zouden presenteren. Ik kon het bijna niet geloven.

We zijn trots op wat we gemaakt hebben. We deden het niet alleen: Kunstloc Brabant (toen nog bkkc) werkte samen met Het PON, Telos, Boekmanstichting en Pyrrhula Research Consultants. Edhv maakte het prachtige ontwerp voor het rapport. Er ligt een mooi boek, en de wil is er om ook echt met het boek te gaan werken. De wil vanuit bestuurders, de wil vanuit de sector, de wil vanuit landelijke partijen. We noemden bij eerdere onderzoeken al de argumenten waarom we vinden dat we ook naar feiten en cijfers moeten kijken als we plannen maken, lijnen uitzetten, beleid maken: om onderbouwde signalen te kunnen afgeven, om verkeerde aannames uit de wereld te krijgen, om de koppeling tussen politiek-bestuurlijke visies en de dagelijkse praktijk te kunnen bewaken, om het gesprek te kunnen voeren op basis van dezelfde feiten. Die argumenten blijven onverminderd van kracht. 

Over de inhoud van het boek en de presentatie is nu even genoeg gezegd. (Zie hier het verslag, hier het persbericht, lees hier meer over het rapport.) Maar we willen graag ook nog wat werksessies organiseren om wat dieper in te gaan op de belangrijkste bevindingen uit het rapport. We horen graag hoe jij ermee zou willen werken of hoe we je verder kunnen helpen met het gebruik van het rapport. 

Daarnaast hebben we, en wat dat betreft was dit echt een schoolvoorbeeld van een goede samenwerking, zin om na te denken over de volgende aflevering van dit onderzoeksrapport. Een monitor krijgt pas waarde als je deze herhaalt, vandaar. Ook hopen we dat andere provincies en/of regio’s ook onderzoek gaan doen op het gebied van kunst en cultuur. We hebben graag het wiel uitgevonden. Enige gelijkvormigheid zorgt voor vergelijkingsmateriaal. En dat is handig. 

Het is warm. Het is zomer. In augustus hoort u weer van ons.

Meer weten over de Waarde van Cultuur?

Neem contact met mij op.

Jenneke blogt

Who cares? We care!

Kunst, cultuur en gezondheid – hoe werkt dat? Dat verkennen wij met twee magazines vol inspirerende voorbeelden van kunstenaars en zorgprofessionals die gepassioneerd werken aan betere zorg.

4 december 2019
Who cares? We care!

Regioprofiel Cultuur BrabantStad

Makers, gemeenten en provincie slaan de handen ineen om de topregio die we op cultureel gebied zijn, te verstevigen en uit te breiden.

14 oktober 2019
Regioprofiel Cultuur BrabantStad

Praat met elkaar, luister naar elkaar

Terugblik op de E. du Perronlezing van Gloria Wekker en het dankwoord van Jan Leyers bij het ontvangen van de E. du Perronprijs.

26 april 2019
Praat met elkaar, luister naar elkaar

Uitreiking E. du Perronprijs 2019

Dinsdagavond 16 april hield Gloria Wekker de 8e E. du Perronlezing en werd de E. du Perronprijs uitgereikt aan Jan Leyers. De Glazen Zaal op de tweede verdieping van de LocHal was voor het eerst decor van deze bijzondere avond.

17 april 2019
Uitreiking E. du Perronprijs 2019

Jan Leyers wint E. du Perronprijs 2018

De jury honoreert een ‘fascinerend boek waarin een veelheid aan ideeën en opinies aan de orde komt, waaraan de lezer zijn of haar eigen mening kan scherpen’.

3 april 2019
Jan Leyers wint E. du Perronprijs 2018

Genomineerden voor de E. du Perronprijs 2018

De schrijvers Jan Leyers, Ilja Leonard Pfeijffer en Jolande Withuis zijn genomineerd voor de E. du Perronprijs 2018.

13 maart 2019
Genomineerden voor de E. du Perronprijs 2018

Blog | Waarde van cultuur

Op 18 juni presenteerden we het eerste rapport van de Waarde van Cultuur en daar zijn we trots op. Lees in Jennekes blog over het spannende traject voor publicatie en presentatie en over hoe we verder gaan.

4 juli 2018
Blog | Waarde van cultuur

Eerste rapport Waarde van Cultuur gepresenteerd

Het PON, Telos, de Boekmanstichting, Pyrrhula Research Consultants en Kunstloc Brabant presenteerden de eerste uitkomsten van de tweejaarlijkse monitor Waarde van Cultuur. “Dit rapport bevat veel data, maar uiteindelijk draait het erom: wat doen we hier nu mee? Hoe pakken we hier op door?”

19 juni 2018
Eerste rapport Waarde van Cultuur gepresenteerd

Waarde van Cultuur 2018

80% van de Brabanders vindt kunst en cultuur belangrijk, maar slechts 34 % vindt dat er voldoende cultureel aanbod is in de provincie.

19 mei 2018
Waarde van Cultuur 2018

Blog | We Are Public

We Are Public heeft het gehaald. Op 1 juni 2017 gaat het cultuurlidmaatschap officieel van start in Brabant. Jenneke Harings blogt over wat daar aan vooraf ging.

1 mei 2017
Blog | We Are Public

Blog | Publiek!

Zonder publiek wordt het draagvlak voor de cultuursector wel erg klein. Jenneke Harings blogt over de zoektocht naar publiek voor kunst en cultuur.

4 november 2016
Blog | Publiek!