Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Brabant heeft met haar uitgebreide en actieve breaking community een voortrekkersrol binnen Nederland. Nederlandse breakers behoren tot de wereldtop, met een 3-voudig wereldkampioen als Menno van Gorp uit Tilburg als ultiem voorbeeld. De breakgroepen Hustle Kidz en The Ruggeds hebben wereldwijd veel impact gemaakt en vormen de absolute top van Nederland.

Geschreven door: Peter van der Aalst

Binnen de breaking scene is nogal wat gaande. Dat breakdance in 2024 onderdeel van de Olympische Spelen is, is zowel een vorm van erkenning als een uitdaging. Breaking als jurysport op de spelen biedt veel exposure en kansen, maar hoe zorg je ervoor dat de ziel en het vrije karakter van breaking tegelijkertijd behouden blijft?

Nederlandse Breaking League; investeren in de community, talent & educatie

Een groep actieve mensen heeft zich in de Nederlandse Breaking League (NBL) verenigd. Om kansen voor de breaking scene te pakken en creeren, de oorspronkelijke cultuur te behouden en te werken aan professionalisering, talentontwikkeling, cultuureducatie en netwerk- en kennisdeling. Het gaat om het inspireren van mensen met de cultuur, waarden en historie van hiphop en breaking. Kernwaarden van de NBL zijn:  Peace, love, unity and having fun; Each One Teach One; respect en transparantie.

Kansen pakken en keeping it real

Maar hoe doe je dat nu, tegelijkertijd professionaliseren, institutionaliseren, ingebed raken in bestaande sport- en culturele infrastructuren, maar ook puur blijven, je ziel behouden? Volgens Dewi van Maaren van de NBL is dat goed mogelijk: “Kansen zijn vooral om algemeen publiek op een laagdrempelige manier kennis met break te laten maken. Ik verwacht dat de echt rauwe organisaties blijven bestaan en dat daarnaast ook organisaties, die meer aansluiten bij huidige systemen en overheidsbeleid, ontstaan. De uitdaging blijft om trouw te blijven aan onze cultuur en je tegelijkertijd professioneel op te stellen”.

NBL-collega Jair Franken: “Break als Olympische sport is een positieve ontwikkeling. Ik wil dat de breakscene een carrière optie is. Als breaker, docent, organisator. Wij moeten ons eigen plan maken, samen met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en Nederlands Olympisch Comité (NOC), en onze stem laten gelden. Want wanneer wij het niet inrichten zoals het hoort, dan komen de echte toppers niet naar het Olympisch podium. De Olympische spelen gaan ook niet zomaar vervangen wat er al is”.

De uitdaging blijft om trouw te blijven aan onze cultuur en je tegelijkertijd professioneel op te stellen. Dewi van Maaren

Dewi: “Break heeft ook een hele sportieve kant, als onderdeel van de cultuur. Om goed te presteren moet je fysiek in staat zijn om je creatieve fantasie te presenteren. Je lichaam is het kunstwerk, dat moet de movements tot uiting laten komen. Doordat break door de bestuurders van het IOC serieus genomen wordt, doen de sportkoepels en gemeentelijke instanties dit nu ook. Wij brengen onze expertise mee in een samenwerking met traditionelere organisaties en zij versterken ons door facilitering en toegang tot nieuwe doelgroepen. Het is belangrijk om de waarden die break en de urban sporten zo uniek maken door te geven. Het is daarom belangrijk dat, als break meegenomen wordt in gevestigde organisaties, dit wel door de juiste mensen die uit de cultuur komen en op die manier goed opgeleid zijn en de zachte factoren meegekregen hebben, opgepakt wordt. Tot nu toe worden de juiste mensen in de voorbereidingen naar de Olympische Spelen betrokken. Met de Olympische Spelen kan de hele wereld kennis maken met het sportieve en culturele aspect van break”.

NBL Kick Off 2019 in Eindhoven | Door Reemz Productions

Lessons learned van andere urban scenes

In 2021 is skateboarden voor het eerst een onderdeel van de Olympische Spelen, dat is een goed referentiepunt. “In 1998 was snowboarden voor het eerst onderdeel van de Winter Spelen. Snowboarden is een sterke cultuur, waarbij sport een onderdeel is. Hier was veel kritiek op vanuit de scene, maar uiteindelijk behoud je een groep die trouw blijft aan de cultuur en een groep die zich voornamelijk met de sportieve kant bezighoudt. Urban sports zijn een verrijking voor traditionele sporten, het is nog zoeken naar hoe het past in de gevestigde structuren. Dankzij urban sports denken bestuurders van gevestigde sporten ook na over nieuwe structuren. Momenteel is afname van vrijwilligers en leden een probleem. Urban sports en structuren die bottom up ontstaan zijn brengen nieuwe ideeën”, aldus Dewi.

Dankzij urban sports denken bestuurders van gevestigde sporten ook na over nieuwe structuren. Dewi van Maaren

Jair: “Buiten de urban sports zijn er ook andere sporten waarbij de Olympische Spelen niet het hoogst haalbare zijn, bijvoorbeeld voetbal en basketbal. Wij moeten als scene heel goed weten waar wij voor staan. Vervolgens moeten we daar omheen het Olympische verhaal inrichten, samen met het NOC en IOC”.

Uncover

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in het magazine Uncover: een uitgave van Leisure & Events, Breda University of Applied Sciences. Dit magazine biedt BUAS een platform om onderzoek en projecten te delen met haar netwerk. Naast de publicatie worden ook Uncover meetings georganiseerd onder de noemer 'future perspectives on leisure & events'.

Bekijk het magazine

Peter van der Aalst

Manager & docent Leisure & events BUAS