Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Als je vanuit de trein Station Strijp-S benadert, dan zie je hem al staan. Een 8 meter hoge cortenstalen buste van Gerard Philips. Andreas Hetfeld, kunstenaar uit Nijmegen, werd geselecteerd uit een shortlist van vier makers, om deze eervolle opdracht uit te voeren, in opdracht van Philips Nederland. Kunstloc Brabant adviseerde en begeleidde de opdrachtgever. 

Voorlopig staat ‘Poort van de Toekomst’, zoals het monument heet, nog in het Gloeilampenplantoen. Uiteindelijk verhuist het beeld naar de locatie waar het voor ontworpen is: het nieuw te ontwikkelen Victoriapark in het Emmasingelkwadrant, hartje centrum. Daar waar de geschiedenis van Philips in Eindhoven begon en waar Gerard een belangrijke bijdrage aan heeft geleverd. Dit park wordt als groen pareltje een nieuwe hotspot in het centrum van Eindhoven. In twee hectare groen komen bewoners en bezoekers in de nabije toekomst samen om de drukte van de stad even aan zich voorbij te laten gaan. 

Verbinding tussen oud en nieuw

Hetfeld ontwierp een eerbetoon aan de man die de regio Eindhoven heeft gevormd tot wat het nu is: een innovatieve en creatieve broedplaats. Maar het nieuwe kunstwerk is veel meer dan zomaar een standbeeld, ter ere van een relatieve onbekende binnen de familie Philips. De historische betekenis van Gerard voor de regio Eindhoven kan niet genoeg worden benadrukt. Hij begon de eerste high tech start-up in Eindhoven en legde daarmee de basis voor de regio Brainport zoals we die vandaag de dag kennen. 

Het kunstwerk is vooral bedoeld om emoties op te roepen, een verhaal te vertellen én te inspireren. Het is een artistieke erkenning aan de bijdrage aan de creatieve en innovatieve ontwikkeling van de regio. Hoe je ook kijkt naar het kunstwerk, het geeft het park in de binnenstad een extra dimensie. Het brengt mensen samen en creëert zo een gevoel van saamhorigheid en verbondenheid. Het zorgt daarmee voor verbinding in de stad. Het laat zien waar we vandaan komen en inspireert om na te denken over de toekomst. Het kan dienen als motivatie om nieuwe ideeën te ontwikkelen en om te streven naar innovatie en vooruitgang, net zoals Gerard Philips dat altijd heeft gedaan. Straks in het Victoriapark, naar ontwerp van Adriaan Geuze, zal Gerard met zijn blik op het westen toe gericht staan, vanuit de stad naar Strijp. Waarmee het kunstwerk letterlijk een Poort naar de Toekomst vormt; de verbinding tussen oud en nieuw.

Lees meer over dit project

Meer weten over onze advisering bij dit soort opdrachten?

Neem contact met me op.