Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Dedden & Keizer maken het Slavernijmonument in Tilburg

Kunstloc ondersteunt de realisatie van een monument in Tilburg om het slavernijverleden te herdenken. Onlangs is uit drie schetsontwerpen het ontwerp van kunstenaarsduo Dedden & Keizer uit Deventer gekozen om uitgevoerd te worden. Zij werken deze maand aan een definitief ontwerp. Als dat is goedgekeurd start de uitvoering. Het monument wordt met Keti Koti 2022 onthuld op het Burgemeester Stekelenburgplein aan de noordzijde van het station. Het is straks te zien naast de trappen bij gebouw Plan-t.

De keuze

De commissie, die zich vanaf de eerste ideevorming tot aan de onthulling, bezighoudt met realisatie van het monument, heeft een goed gemotiveerde keuze gemaakt voor het ontwerp van Dedden & Keizer. Ze is daarbij niet over één nacht ijs gegaan. Op voorhand was voor de commissie duidelijk dat het monument mensen moest verenigen en een hoopvolle uitstraling moest krijgen. Het monument wordt een plek waar stil gestaan wordt bij het slavernijverleden, maar het wordt ook een plaats voor een gezamenlijke toekomst. Van tevoren is ook besproken dat de commissie niemand wilde uitsluiten. Daarom is gekozen voor een open oproep aan kunstenaars, die landelijk is verspreid. In deze oproep werd gevraagd om een motivatiebrief, een link naar een website en/of curriculum vitae van de kunstenaar. Op de oproep zijn 53 reacties binnengekomen, waaruit de commissie in een aantal rondes 3 kunstenaars heeft geselecteerd die een schetsopdracht kregen. Daaruit zijn nu Dedden & Keizer als de winnaars naar voren gekomen.

Het ontwerp

Het bronzen beeld van Dedden & Keizer wordt door de commissie gezien als het ontwerp met de beste artistieke kwaliteit en de meest directe zeggingskracht. ‘Het trekt de aandacht, is herkenbaar, functioneel en onderhoudsvriendelijk. Het voldoet op een poëtische wijze aan alle in de opdracht gestelde programma-eisen’, zo stelt de commissie.

Het beeld stelt twee verbroken ketenen (Keti Koti) voor waarop een jong, eigentijdse meisje zit. Over haar hoofd loopt een spoor van kleine kraaltjes die verwijzen naar het vroegere betaalmiddel voor slaven en die symbolisch zijn voor de ontmenselijking in de slavenhandel. Het meisje is jong, eigentijds, nadenkend en hoopvol. Zij symboliseert de nieuwe toekomst.

Meer weten over de totstandkoming van dit monument?

Neem contact met mij op.