06-06-2023
Op 2 juni werd in Rotterdam, voor het Centraal Station, een kunstwerk onthuld van de Britse kunstenaar Thomas J. Price. Een circa vier meter hoog bronzen beeld van een jonge, zwarte vrouw op Nikes, op straatniveau, zonder sokkel. Het is monumentaal maar voegt zich harmonieus in de omgeving, schrijft Paul Haarhuis. Wat dit nieuwe beeld zo bijzonder maakt, is haar krachtige gewoonheid. “Rotterdam mag zich gelukkig prijzen met dit beeld, dat met een zelfbewuste jonge zwarte vrouw het hedendaagse moderne, multiculturele Nederland symboliseert.” Burgemeester Ahmed Aboutaleb voorspelde bij de onthulling dat het "de meest gefotografeerde plek van Rotterdam wordt". Het trekt al veel bekijks. Het vier meter hoge bronzen beeld van een vrouw van kleur kan rekenen op de goedkeuring van veel Rotterdammers, ziet regionale omroep Rijnmond. Sandra Smets vraagt zich in NRC af waarom een gewone vrouw van kleur een standbeeld verdient. Gevoed door postkoloniale inzichten en mensenrechtenbewegingen als Black Lives Matter worden de laatste paar jaar wereldwijd standbeelden onttakeld als verouderde symbolen van ongelijkheid. Rotterdam is geen stad die veel prominenten op sokkels eert, constateert Smets. De laatste jaren is er wel een aanwas te zien van bijvoorbeeld gewone burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog aan bod. Lobbyisten voor dit soort monumenten hebben iets gemeen met de activistische beeldenstormers. Ze agenderen geschiedenissen die ze zelf niet hebben meegemaakt, maar waarvan de gevolgen voortbestaan, “of ze nu voortkomen uit familietrauma’s (oorlogen) of institutioneel racisme (slavernij). Dat intergenerationele leed is waarom verliezers de geschiedenis herschrijven. Het gaat om erkenning. Kunst ván het volk, niet vóór het volk.” Het beeld, gemaakt in 2022, dat nu in Rotterdam is geplaatst, gaat volgens Thomas J. Price, over representatie: wie waar te zien mag zijn.” Je kunt je afvragen in hoeverre dit een beeld is van ‘een gewone vrouw’, of dat het symbolisch gaat over de beeldenstormdiscussie.” Smets vervolgt : “Standbeelden (‘voor het volk’) verdwijnen, andere kunst (‘van het volk’) komt ervoor terug – zodat de openbare ruimte toch weer voor iedereen is. Dat maakt het wel nodig om buitenkunst anders te leren begrijpen.” Onbegrip komt van mensen voor wie deze kunst niet bedoeld is.
01-06-2023
Wie worden de nieuwe leden van de Akademie van Kunsten? Voor 2024 is de Akademie weer op zoek naar vooraanstaande kunstenaars uit alle disciplines die zich op basis van aantoonbare artistieke prestaties hebben onderscheiden. Nomineren kan tot 11 september. De Akademie is het forum voor debat over het belang van kunst in de samenleving. Zij heeft als doel: het vertolken van de stem van de kunsten in de Nederlandse samenleving en het bevorderen van de interactie tussen de kunsten onderling en tussen kunst en wetenschap.
30-05-2023
De Eindhovense bioscoop LAB-1 heeft de Indiase film The Kerala Story uit de programmering gehaald. Reden is dat er ‘intimiderende en bedreigende berichten’ verstuurd werden door tegenstanders van de film. LAB-1 vertoont bijna wekelijks Indiase films. "Dat doen we vanwege het internationale karakter van ons publiek. Wij staan voor een culturele diversiteit waarbij wij ons laten leiden door artistieke en creatieve expressie", stelt de bioscoop in een verklaring. LAB-1 draaide de film al een aantal weken zonder problemen. De bioscoop heeft nu ook alle verwijzingen naar de film verwijderd van de website. De film gaat film over vrouwen die zich bekeren tot de Islam en zich aansluiten bij Islamitische Staat. ,,Het is een film over een politiek thema. Zoals er wel meer films zijn over politieke thema’s”, aldus de woordvoerder. ,,Aan het begin van de film staat ook nog een disclaimer dat het fictie is. Maar nu worden we ineens beschuldigd van moslimhaat.” ,,Het feit dat een film discussie oproept is niet erg. Dat mag en is misschien zelfs wel goed”, reageert de woordvoerder van de bioscoop. ,,Maar deze reacties richting ons niet. Het feit dat mensen zich geïntimideerd en bedreigd voelen, dat is niet goed.” De ontvangen berichten zijn volgens hem op het randje en net niet erover. De bioscoop heeft melding gemaakt van de situatie bij de politie, maar (nog) geen aangifte gedaan. De gemeente Eindhoven is ook op de hoogte van de situatie, laat een woordvoerder weten. ,,We weten wat er speelt en hebben contact met de bioscoop, de politie en moslimorganisaties.”
25-05-2023
Op 23 mei is in Pakhuis de Zwijger het Jaarboek Architectuur in Nederland 2022-2023 gepresenteerd. Op de cover van de 36e editie prijkt De Kunstwerf in Groningen, ontworpen door Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke. Volgens de redactie van het jaarboek is dit project een van de weinige voorbeelden waarbij jonge architecten een serieuze kans hebben gekregen. In Nederland is Europees aanbesteden de norm voor gebouwen van deze omvang, terwijl juist jonge architecten meer baat zouden hebben bij een model zoals de Open Oproep in België. Het resultaat is dat een nieuwe generatie architecten grote moeite heeft om aan grote opdrachten te komen en dat het nieuwe jaarboek voornamelijk is gevuld met projecten van gevestigde bureaus. Om te kijken hoe het anders kan, is de jaarboekredactie (bestaande uit Teun van den Ende, Uri Gilad en Arna Mackic) naar Brussel getogen om met stadsbouwmeester Kristian Borret te kijken hoe het er in de Belgische hoofdstad en Vlaanderen aan toe gaat. De Open Oproep, die overigens in Nederland is bedacht door voormalig Rijksbouwmeester Wytze Patijn en later werd overgenomen door Vlaams Bouwmeester Bob van Reeth, draagt volgens Borret inderdaad bij aan de huidige status van gidsland voor België, al levert die ook kritiek op en moeten we niet het talent van Belgische architecten onderschatten. Een andere focus in het jaarboek ligt op woningbouw. Juist in een tijd dat er veel woningen moeten worden bijgebouwd, wisselt de architectonische kwaliteit nogal, constateert de jaarboekredactie. In een gesprek met Fenna Haakma Wagenaar, hoofdontwerper Ruimte en Duurzaamheid bij de gemeente Amsterdam, zoekt de redactie uit in hoeverre woonkwaliteit nog een rol speelt in de praktijk en hoe kwaliteit weer onderdeel van de (woning)bouwcultuur kan worden. Tot de geselecteerde projecten behoren te verwachten gebouwen als het Sluishuis, Valley, Jonas (BNA Beste Gebouw van het Jaar 2023), De Jakoba en HAUT (alle in Amsterdam, maar ook het Schoenenkwartier in Waalwijk, Singer Laren (vorig jaar uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar, maar pas nu in het jaarboek), het Huis van de Gemeente Voorst (in Twello) en Museum Arnhem. Kirsten Hannema recenseert het boek voor de Volkskrant.
25-05-2023
70 jaar Cor Unum, dat wordt gevierd. In het bijzijn van de crème de la crème van de Nederlandse designers wordt 25 mei de aftrap gegeven van de viering van het 70-jarig bestaan. De bordencollectie die door hen en door internationale designers samengesteld, vormt onder de titel Legends & Legacy de basis van alle andere activiteiten van het keramiekatelier dit jaar. Van open dagen tot rondleidingen en presentaties op internationale beurzen. De borden waren eerder te zien tijdens de Salone de Mobile in Milaan. Stichting Cor Unum kent nog altijd hetzelfde bedrijfsprincipe als in 1953: hoogwaardige keramiek produceren door onder meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, fysiek, mentaal en sociaal. In toenemende mate melden zich ook reïntegranten, vrijwilligers voor de werkplaats, in de winkel en voor rondleidingen, studenten en andere kunstenaars. Bij de start van de feestelijkheden op 25 mei worden ontwerpers en makers getrakteerd op een debat onder leiding van Jeroen Junte. De discussie spitst zich vooral toe op de vraag welke uitdagingen maar ook kansen deze tijd aan ontwerpers en makers biedt. Kunnen zij bijdragen aan inhoudelijke verdieping van maatschappelijke vraagstukken en kunnen ambacht en lokale productie een realistisch alternatief zijn voor vastgelopen systemen?
25-05-2023
Na gesprekken met studenten van de HAS Green Academy maakten studenten van de Fontys Academie voor Theater in Tilburg een toneelstuk over de toekomst van het platteland en het onbegrip tussen boeren en niet-boeren, onder regie van Marleen Hendrickx van Bureau Pees. Bureau Pees maakt sociaal-artistiek theater, de serie voorstellingen Iets met Boeren gaat over de uitdagingen in de landbouwsector. Het doel: het gesprek openen, verbinden. De versie met studenten is de zesde aflevering van de serie locatievoorstellingen over het platteland. Dit keer wordt het verhaal van de nieuwe lichting boeren vertolkt. Naar de voorstellingen komen vaak veel boeren kijken, die herkenning vinden in het toneelspel, zoals bij scènes aan de keukentafel. NRC was bij een van de repetities op op het melkveebedrijf van Jack en Anita Swolfs, op een kwartier rijden van het centrum van Tilburg. In hun voorstellingen zoekt Bureau Pees naar mildheid, leggen de makers uit. Ze hopen dat van beide kanten – boer en burger – de stelligheid wat afneemt door het zien van de voorstelling. Hendrickx: „Als de boer zichzelf overschreeuwt, helpt dat niet bij het oplossen van het probleem.” In de voorstellingen gaat het daarom over de persoonlijke verhalen en over de liefde voor het vak. Om te laten zien: dit is óók het boerenverhaal, voorbij protesten en boosheid. Producent van de voorstelling Peter Dictus benadert theater daarom heel praktisch: als toegepaste kunst en aanvullende bron van informatie. Dictus: „Net zoals muziek vaak een emotioneel appel doet op mensen, kan een simpele theaterscène dat ook doen. Zo kun je met een voorstelling heel effectief het gesprek op gang brengen. Dat heeft ook met de vorm van spelen te maken: we doorbreken bijna altijd de vierde wand die tussen publiek en podium staat door het publiek rechtstreeks aan te spreken, en de voorstellingen spelen bijna altijd op een relevante locatie.” De voorstelling in de serie ‘Iets met boeren’ is van 26/5 t/m 29/5 op het Karavaan Festival te bezoeken. De locatie is de Melkveehouderij Baltus in Zuidschermer.
25-05-2023
Muziektheater Eldorado strijkt neer op het erf van boer Van den Heuvel in Bakel. De productie gaat in op de zorgen en uitdagingen op het snel veranderende platteland. Rode draad is ondermijnende criminaliteit; je verhuurt een leegstaande stal of schuur en later blijkt dat er drugs worden geproduceerd. Eldorado is een productie van stichting POON, in samenwerking met Het Zuidelijke Toneel. Het stuk werd vorig jaar zomer al op vijf locaties in Noord-Brabant opgevoerd; in Rucphen, Hilvarenbeek, Beers, Kaatsheuvel en Loosbroek. Telkens op het erf van een boerenbedrijf. Het idee voor een reprise in Bakel is afkomstig van de lokale afdeling van ZLTO. De voorstelling wordt gespeeld door Eldorado wordt door een kleine kern van zes professionele acteurs. In de productie is een grote rol weggelegd voor lokale fanfares en koren. Onder leiding van dirigent Vera Hofman doen zo’n zeventig amateurmuzikanten uit Gemert-Bakel mee, geselecteerd uit muziekvereniging Concordia (De Rips), Harmonie Excelsior (Gemert), Musis Sacrum (Bakel), vrouwenkoor Mignon (Gemert) en Rejoice (Elsendorp). De muziek is van componist Bart van Dongen, die eerder heeft samengewerkt met Sterringa. Samen maakten zij ook theaterstuk Fanfari Bombari, ter gelegenheid van het Jeroen Bosch-jaar. De regie van Eldorado is in handen van Roel Swanenberg van het Zuidelijk Toneel.
22-05-2023
Het Breda Jazz Festival bestaat al meer dan een halve eeuw en is in zijn soort een van de oudste festivals van het land. Maar wat levert dit evenement de stad economisch eigenlijk op? Programmeur Eelco van Velzen :,,Dat valt zo moeilijk te vatten. Waar begin je? Het is belangrijk dat het festival een goede reputatie heeft. Er is tijdens het festival zelden trammelant in de uitgaansgebieden. Het is echt een gezellig festival en dat moet zo blijven. Ik streef daarnaast naar een kwaliteitsimpuls. Dat kan prima samengaan.” Festivalvoorzitter Hanneke Griffioen zegt dat jaarlijks onderzoek laten verrichten naar de economische spin-off van het festival financieel niet haalbaar is voor de organisatie. ,,Wij zijn een vrijwilligersorganisatie. Het geld is hard nodig voor het festival zelf.” Zelfs het vaststellen van het aantal bezoekers is volgens Griffioen moeilijk. ,,Het is een gratis festival, dus we komen niet verder dan schattingen. We denken dat er vorig jaar elke dag gemiddeld enkele tienduizenden bezoekers waren.” Ook de gemeente Breda laat geen onderzoek verrichten naar de opbrengsten van het jazzfestival, erkent wethouder Carla Kranenborg (onder meer van economische zaken en citymarketing). Een kosten-batenanalyse is volgens haar niet echt zinvol. ,,Er is meer dan alleen economische waarde aan zo’n evenement. Het is een iconisch festival dat al jaren op een andere manier wordt georganiseerd dan de meeste andere evenementen.” ,,Kenmerkend is de saamhorigheid. Mensen komen, net als bij carnaval, terug naar Breda om herinneringen op te halen. Die waarde lijkt mij heel moeilijk uit te drukken in geld, dus doen wij dat als gemeente ook niet.” René de Vos van het Ondernemersfonds zegt dat het jazzfestival belangrijk is voor de horeca, maar dat het ook weer niet moet worden overdreven. ,,Alle evenementen zijn wat dat betreft belangrijk. En toch: als je de inkomsten van alle evenementen bij elkaar optelt, dan nog verdien je op jaarbasis nog altijd meer met de normale wekelijkse exploitatie.” Maar de conclusie is uiteindelijk wel, zo erkent De Vos, dat het jazzfestival behoorlijk wat geld opbrengt. Het beeld bij de winkeliers is meer wisselend, al zijn concrete voorbeelden lastig te noemen. Programmeur Van Velzen zegt dat de programmering wordt afgestemd met de ondernemers als het gaat om de podia. Bepaalde muziek komt op de ene locatie beter tot zijn recht dan op de andere. ,,De financiële bijdrage van de horecaondernemers is uiteraard belangrijk, maar daarnaast zijn er ook nog andere sponsors. Het geld komt overal vandaan.” ,,We werken ook samen met andere jazzfestivals. Dat moet ook wel als het ambitieniveau omhoog gaat en nogal wat acts van ver moeten komen. Maar meer internationale inbreng leidt tot meer impact en dus een beter festival.”
16-05-2023
ScienceGuide sprak met Heleen Jumelet en Edwin Jacobs, respectievelijk voorzitter en lid van het CvB van HKU, Utrecht, over de verandering waarin de kunsthogeschool zich bevindt. En over hoe de HKU studenten voorbereidt om met de kunsten impact te creëren. Heleen Jumelet: “In de creatieve industrie, de kunst- en cultuurwereld zelf en de toegepaste kunsten in tal van sectoren, werken kunstenaars die een belangrijke rol spelen in de opbouw en leefbaarheid van de maatschappij. En wat altijd blijft staan is kunst om de waarde van kunst op zichzelf; om de schoonheid, de troost, de verbijstering. “ Edwin Jacobs vult aan: “Het gaat om zin en waarde binnen HKU, niet om nut. Studenten maken daar hun eigen keuzes in en grote transities waar wij bewust focus op leggen zijn de kunst van Zorg en Welzijn, van Duurzaamheid en Circulariteit en van Diversiteit en Inclusie.” Bij de HKU worden studenten opgeleid om de samenleving te spiegelen, te prikkelen, te veranderen of te verbeteren met de kunst die ze maken. Ook beleidsmakers, activisten, politici en bedrijven willen dat er echt anders wordt gedacht en kunstenaars en kunstonderzoekers meer meedoen op alle terreinen waar verandering nodig is, aldus Jacobs. Jumelet: “Wij creëren met ons onderwijs en praktijkgericht onderzoek de beste voorbereiding van een student op een loopbaan als kunstenaar met impact op mens en samenleving. Daarom vormen creatieve technologie en maatschappelijk ondernemerschap altijd onderdeel van de curricula en ons onderzoek.” De situatie voor afgestudeerde kunststudenten was na de coronacrisis niet gemakkelijk. Toch is er misschien meer dan ooit behoefte aan kunst- en cultuurmakers in de samenleving, zo ziet voorzitter Heleen Jumelet. “Omdat veel van onze alumni ZZP’ers zijn is dat financieel niet eenvoudig. Veel mensen vergeten echter nogal eens dat er meer kunst- en cultuurmakers in de samenleving zijn dan agrariërs, om maar een dwarsstraat te noemen. Als je beseft hoe belangrijk hun rol is in de vernieuwing van onze samenleving, is dat wat zij toevoegen enorm.” HKU is bezig met haar toelatingsbeleid om het mogelijk maken naast al meer bewezen talenten ook minder gepolijst talent aan te nemen. “Het is nodig voor de kunstwereld en alle andere sectoren waar makers actief zijn een meer diverse doelgroep aan te spreken en kansen te bieden. Zonder uitsluiting; zowel studenten die al vanaf hun jonge jeugd in aanraking kwamen met kunst tot hen die niet naar een museum gingen en/of geen hoger opgeleide ouders hebben.” HKU wil dus studenten die getalenteerd zijn vanuit verschillende achtergronden en bereid zijn keihard te werken om dat kunsttalent tot wasdom te brengen en biedt daarom ’een breed pallet aan: van niveau 5 (AD) tot niveau 8 (PD’s) en in samenwerking met universiteiten PhD’s. Het aantrekken van jongeren die niet eerder actief met kunst en kunstonderwijs in aanraking zijn geweest is een lastige opgave, erkent Jumelet, “daarover heb ik geen glad verhaal” Edwin Jacobs vertelt dat HKU onder andere daarom samenwerkt met het mbo in Utrecht. “We hebben een heel aansprekend platform, de Utrecht Creatieve Community. In dit platform zitten het Grafisch Lyceum, Nimeto, een mbo-vakschool, en HKU. Dit zijn broedplaatsen waar studenten vanuit deze twee mbo’s en het hbo elkaar ontmoeten.
15-05-2023
Muziek is voor iedereen en dus ook voor mensen met een lichamelijke of mentale beperking en voor mensen die zelf niet naar het Muziekgebouw in Eindhoven kunnen gaan. Daarom stapt het Storioni Trio het komende festival van het podium áf. Tanja Weijts van Dagbeleving Ons Thuis in Eindhoven, voor thuiswonende dementerenden, is in ieder geval zeer over het trio te spreken. Het spontane contact dat ze tijdens een vorig festival had met violist Wouter Vossen heeft geleid tot een aantal optredens op locatie voor mensen voor wie de toegang tot concerten niet (meer) vanzelfsprekend is. Wouter Vossen, violist, noemt het leergierigheid. “Vanuit die leergierigheid komen we steeds dichter bij wat er in het leven echt toe doet. En dan denk ik aan vriendschap en verbinding, want niets en niemand staat op zichzelf. Onze taal is de muziek, en met muziek kunnen wij als musici het verschil maken.” Verder is er in de eerste week ook een concours voor jonge kamermuziekensembles en als afsluiting Music in the Streets, met vele openbare concerten door professionals en amateurs in de binnenstad van Eindhoven. In de tweede week een keur aan concerten op diverse locaties in en rond Eindhoven, door het Storioni Trio, aangevuld met een reeks musici van internationale naam en faam. ,,Corona heeft voor ons twee zaken blootgelegd: één hoeveel mensen eenzaam en geïsoleerd zijn en twee, hoe groot het belang is van live muziek. ‘Live’ vindt er verbinding plaats en gebeurt er iets tussen mensen. Muziek heeft een relevante rol in onze héle samenleving en dat willen wij graag benadrukken. Tijdens de eerste lockdown misten we het optreden erg. In eerste instantie dachten we dat we het applaus misten, maar we misten vooral de reis die we tijdens een concert samen met ons publiek maken”, zegt Vossen. Vossens woorden sluiten aan bij die van Tanja Weijts, die samen met haar collega Linda Volleman aan de Leenderweg in Eindhoven kleinschalige dagbesteding voor mensen met beginnende dementie biedt. ,,Bij ons hebben natuur en cultuur prioriteit. We gaan vaak naar buiten, de natuur in. Veel van onze cliënten zijn bekend met het Muziekgebouw en kwamen er vaak. Wij gaan elke donderdagmiddag met een groepje naar het lunchconcert. Dat het Storioni Trio nu naar ons komt vinden wij een hele eer!” Het trio verzorgde al speciale concerten voor mensen met autisme en alzheimer, de zogenaamde ‘Outreach-concerten’. Bewegen op muziek lijkt doodgewoon, maar is het niet voor mensen met autisme of alzheimer. Terwijl het zo goed voor hen kan zijn. Tijdens het festival worden er drie van dit soort concerten in het Muziekgebouw in Eindhoven gegeven. Wat het zo bijzonder maakt, is de samenwerking met de Engelse danser en balletmeester Andrew Greenwood. “Hij zal op een stoel zitten, terwijl wij een muzikaal programma met verschillende gemoedstoestanden brengen”, legt Wouter Vossen uit. “Van snel naar langzaam, van intens en hard naar heel minimaal. Andrew reageert daarop door zittend te ‘dansen’. Soms beweegt hij alleen maar zijn pink. Of hij maakt een handgebaar, staat op en gaat weer zitten. Hij vertaalt de muziek in beweging.” Vossen merkte dat het voor mensen met autisme belangrijk is dat ze precies weten wat ze kunnen verwachten. “Tijdens een pilot in een Tilburgse concertzaal bleef een jongen met zijn vader telkens de aanvangstijd herhalen en de trein die hij daarna moest hebben. De focus lag op binnenkomst en vertrek en het moest van tevoren duidelijk zijn dat er een viool, een piano, een cello en een percussionist zouden zijn.” Hij realiseerde zich dat het tijdens deze concerten niet om hem gaat. “Je probeert echt iets te creëren voor anderen. Het is niet: zie mij eens viool spelen. Dat laat je helemaal los. Je reageert op wat je ziet en hoort om je heen.” Dat is anders dan wat klassieke musici gewend zijn, geeft Vossen toe. “Die zijn meestal bezig met een prestatie neerzetten op het podium, ik ook.” (…)’ Maar hier is dat andersom. Wij staan haast te klappen dat die mensen met hun begeleiders komen. Want het is voor hen een enorme planning om überhaupt ergens naartoe te gaan. De prestatie wordt nu geleverd door het publiek.” Deze Outreach-concerten zijn wezenlijk niet anders dan ‘reguliere’ kamermuziekconcerten, benadrukt Vossen. “Het doel is hetzelfde: een verhaal vertellen, verbinding maken met het publiek en hen de kans geven daarop te reageren.” Het is ook een poging om de relevantie aan te tonen van muziek, zegt Vossen. We doen dit echt niet voor de grap. De politiek moet realiseren dat cultuur iets is wat gekoesterd mag worden, daar verlies je heus geen kiezers door.” Het Storioni Festival start op 15 mei en eindigt 28 mei.
11-05-2023
Als onderdeel van het evenement Future Hospitalities, Exploring new forms of hospitality through cross-sectoral exchanges, nodigden DutchCulture | TransArtists en het Flanders Arts Institute culturele en humanitaire werkers uit Vlaanderen en Nederland uit om de behoeften, uitdagingen en praktijken van het hosten van gedwongen ontheemde kunstenaars en kunstwerkers te verkennen. Het eerste deel van het verslag presenteert ideeën en zorgen die tijdens de bijeenkomst naar voren kwamen en die een gevoelige snaar raken, ingeleid door verklaringen van deelnemers aan verschillende werksessies. Het tweede deel is een poging om afsluitende gedachten te formuleren en enkele ideeën te schetsen die in overweging moeten worden genomen bij het beantwoorden van de hoofdvraag van de bijeenkomst: hoe kan het culturele veld beter worden voorbereid en permanent openstaan voor professionals die gedwongen worden te verhuizen?
11-05-2023
Onlangs publiceerde de Raad van Europa een rapport getiteld Free to Create: Artistic Freedom in Europe, waarin de uitdagingen worden onderzocht waarmee Europese kunstenaars en culturele werkers in de praktijk van hun recht op vrijheid van artistieke expressie worden geconfronteerd. Deze variëren van wetten die de creatieve vrijheid beknotten, aanvallen van niet-gouvernementele groepen en online bedreigingen tot de druk "onder de radar" die bijdraagt tot zelfcensuur.
11-05-2023
Films maken die impact hebben op de maatschappij, waarin gevoelige onderwerpen aangekaart worden, die een podium bieden voor een soms wat onbekendere groep mensen en meer begrip creëren. Het zijn allemaal manieren om film in te zetten in het sociaal domein, volgens filmmaker en oprichter van Ethics Film Service, Jesse van Venrooij. Hij richtte Ethics Filmservice op, omdat hij een platform wilde bouwen waarop deze films een plek krijgen én waar maatschappelijke instellingen toegang toe hebben om de films in te zetten in hun organisatie. Welke mogelijkheden en kansen zijn er voor filmmakers en hoe vind je aansluiting bij dat sociale domein? Tijdens het release event van Ethics Film Service in Tilburg in maart 2023 kwamen deze vragen aan bod en gingen filmmakers en deelnemers uit de zorg, het onderwijs en andere maatschappelijke instellingen met elkaar in gesprek. Een verslag
11-05-2023
Het Discovery Museum in Kerkrade bestaat 25 jaar en kijkt daarom een kwart eeuw terug én vooruit. Voor een jubileumtentoonstelling wordt jonge ontwerpers opgeroepen om speculatieve ontwerpen in te zenden. Ook is er de mogelijkheid om ideeën verder uit te werken in een ‘design challenge’. De projecten moeten vijf thema onderzoeken: Voeding, Werken, Vrijetijd, Leren en Gezondheid. Deze projecten kunnen binnen de domeinen van grafisch, product, animatie, of andere disciplines van design vallen. Heb je een project of ben je bereid om in een kort tijdspanne aan zo’n project te werken in de vorm van een pressure cooker design challenge? Wat ontstaat er als het welzijn van toekomstige generaties meegenomen wordt in het ontwerpen van nieuwe producten of concepten?
11-05-2023
Het project Quantum Inspire heeft als doel meer gebruikers toegang te geven tot de technologie, zodat zij zelfstanding quantum algoritmes kunnen programmeren en uitvoeren. Waag Futurelab gaat hierin samen met burgers, wetenschappers en kunstenaars de implicaties van quantum computing voor de maatschappij onderzoeken. Door middel van deze open call onderzoekt Waag hoe kunstenaars en kunst een rol spelen bij het tastbaar maken van quantum principes, met als doel toegankelijke technologie voor iedereen. Belangrijk hierbij is dat het een origineel werk is en reflecteert op de impact van deze wetenschappelijke ontwikkelingen op de maatschappij. De drie winnende inzendingen krijgen een werkbudget van 3000 euro. Deadline is 10 juni 2023. Ids Haverkate over de quantumcomputer.
11-05-2023
In 2022 schreven het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en CLICKNL voor de tweede keer de Open Call Innovatielabs uit. De oproep stond open voor vernieuwende en experimentele projecten om actuele opgaven in de culturele en creatieve sector het hoofd te bieden en de weerbaarheid van de sector te vergroten. De belangstelling voor de oproep was groot. Uit de 123 ontvangen projectvoorstellen zijn na twee selectierondes zeventien projecten geselecteerd. In de geselecteerde projecten worden actuele thema's aangesneden als inclusie, klimaatverandering, digitale transformatie en het (beter) benutten van de culturele en creatieve denk- en maakkracht bij maatschappelijke opgaven. In veel van de voorstellen staat een onderzoek centraal naar nieuwe manieren om kennis, content en data te delen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over archivering en het digitaal ontsluiten van erfgoed, de verkenning van nieuwe vormen van publieksinteractie en de ontwikkeling van nieuwe modellen voor interdisciplinaire uitwisseling en samenwerking. De komende maanden werken de zeventien initiatieven individueel aan de uitvoering van hun plannen, maar ze opereren ook als groep in het delen en breed toepasbaar maken van hun kennis en bevindingen. Het Stimuleringsfonds en CLICKNL organiseren een activiteitenprogramma dat in het teken staat van leren van en met elkaar. In vijf à zes werksessies worden de deelnemers uitgenodigd om mee te denken over de kansen en knelpunten van elkaars innovatieprojecten en zo elkaars deskundigheid te stimuleren. Het beschikbare budget van € 4.500.000 ondersteunt zeventien van de 27 positief beoordeelde aanvragen. De projecten die de hoogste gemiddelde eindscore op de criteria hebben behaald, maken deel uit van de selectie. Innovatielabs #2 is een vervolg op de eerste open call die is uitgezet in 2021 en heeft geleid tot de selectie van zestien projecten. De opbrengsten uit de eerste editie worden gezamenlijk gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week 2023 (21 t/m 29 oktober) in Eindhoven. Het programma wordt gefinancierd uit het herstelplan voor de cultuursector.
09-05-2023
Hogeschool van Amsterdam benoemt José Teunissen als lector Fashion Design and Identity. Teunissen heeft een grote staat van dienst binnen de modewereld en het hoger onderwijs, en is sinds maart opleidingsmanager van het Amsterdam Fashion Institute (AMFI). In haar nieuwe rol gaat Teunissen zich ten eerste bezighouden met het onderwerp inclusiviteit in de mode. De laatste jaren is er groeiende aandacht voor dit onderwerp, en voor de dekolonisering van de modewereld. Bij het debat over dekolonisering hoort de essentiële vraag wat mode eigenlijk is, en wat daar wel en niet onder zou moeten vallen, licht Teunissen toe. “We gebruiken de term mode vooral voor kledingstijlen uit het Westen, terwijl culturen uit India of Zuid-Amerika net zo interessant kunnen zijn. Die stijlen worden vaak aangemerkt als ‘klederdracht of kostuum’, en zijn te vinden in musea voor volkenkunde. Binnen het mode-onderzoek is momenteel veel discussie over die hele classificatie.” Onze visie op mode veranderen is ook urgent, gezien de duurzaamheidsopgave waar we voor staan. Fast fashion leidt tot enorme overproductie (met schadelijke gevolgen) en dit systeem is inmiddels dolgedraaid. Als lector Fashion Design & Identity gaat Teunissen onderzoeken hoe digitalisering, internet en globalisering de mode (en haar waarden) veranderen. Daarbij kijkt zij specifiek naar de gevolgen voor dekolonisering en de-westernisering van de mode. Daarnaast richt Teunissen zich op innovatie ten behoeve van duurzaamheid, en daarin speelt digitalisering van het vakgebied een cruciale rol.
09-05-2023
Schrijver en columnist Nicolien Mizee is vanaf najaar 2023 de nieuwe gastschrijver van de Universiteit Leiden. Het (jaarlijkse) gastschrijverschap van de Universiteit Leiden biedt studenten en docenten de mogelijkheid om in aanraking te komen met een schrijver of schrijfster van naam. Met iemand die zelf literatuur maakt en die gewend is op een andere manier om zich heen te kijken en te formuleren dan aan de universiteit gebruikelijk is. De duur van het gastschrijverschap is in de regel drie maanden per (academisch) jaar. In haar collegeserie onderzoekt Nicolien Mizee hoe we in deze tijd van sensitivity readers en (online) bedreigingen, zelfcensuur kunnen voorkomen. Culturele gevoeligheden zijn van alle tijden. Boeken zijn verboden, verbrand, en schrijvers verbannen of vermoord. Ook muziek kon ‘entartet’ zijn. Kortgeleden werd in Leiden gevraagd een schilderij met sigarenrokende heren uit de openbare ruimte te verwijderen. Het grootste gevaar van censuur schuilt volgens Mizee in zelfcensuur: niet meer durven denken wat je denkt. Hoe ontkomen we daaraan? Door vaagpraat te vermijden en zo exact mogelijk te formuleren. Een schrijver die zich daarop toelegt, zonder zich te bekommeren om het effect van zijn woorden, zal vanzelf proza schrijven dat verrast, shockeert of als humoristisch wordt ervaren. Eerlijkheid tegenover onszelf is noodzakelijk om te ontstijgen aan de eenheidsworst der algemeen geaccepteerde meningen, aldus Mizee. Dat betekent allerminst dat alles wat wordt geschreven ‘echt gebeurd’ moet zijn: volgens haar adagium ‘echt gebeurd is een begin’ leren we particuliere ervaringen zowel van nabij als van een afstand te beschouwen. Vast onderdeel van het gastschrijverschap is ook een publiekslezing, de Albert Verwey-lezing, die de schrijver in november 2023 zal geven.
02-05-2023
Muziekpsycholoog Waldie Hanser promoveerde begin van dit jaar met zijn proefschrift ‘The Consoling Power of Music: The Role of Emotions and Musical Aspects’ aan de Universiteit van Tilburg op ‘het troostende vermogen van muziek’. Uit zijn onderzoek blijkt dat mensen muziek als meest troostend noemen in vergelijking met andere troostrijke gedragingen, zoals huilen, eten, warme kleding, gebruik van drank en drugs en troost zoeken bij anderen. Hoe zit dat precies? ‘Dit specifieke onderzoek vond plaats onder radioluisteraars, in de periode rond de Top2000. Luisteraars vonden de muziek, de teksten en de herinneringen die muziek oproept erg troostend. ‘Met de komst van mobiele telefoons en diensten als Spotify is muziek altijd en overal beschikbaar voor ons. Mensen waarbij je troost zoekt, zoals vrienden, naasten of een geliefde, zijn dat door omstandigheden misschien niet altijd. ‘Anders dan bij een troostend gesprek met een vriend of vriendin, weet je bij muziek bovendien precies wat er gaat komen, dat voelt heel vertrouwd. Misschien wacht je zelfs op één bepaald woord of een zin. Een vriend kan in een gesprek plotseling iets zeggen dat je niet verwacht, of wellicht moeilijk vindt. Daarom kan muziek luisteren prettiger zijn.’
13-04-2023
Hoe verhoudt de autonomie van de kunsten zich tot het dienstbaar zijn aan maatschappelijke vraagstukken? In maart spraken leden van de Akademie van Kunsten hierover met kernleden van de Sociaal Creatieve Raad. De kracht van creatieve makers wordt steeds meer gezien als welkome verrijking in het aanpakken van problemen in de samenleving, maar wie zijn de creatieve makers en hoe valt die roep bij kunstenaars uit verschillende disciplines? Welke dilemma’s zijn er rond het beleid vanuit het ministerie van OCW voor “het betrekken van de creatieve industrie bij maatschappelijke problemen”. Een verslag.
04-04-2023
De eerste PEN-GAU Essayprijs is gewonnen door Amir Chitzan met zijn tekst ‘De lange arm van de ayatollahs’. Het essay over diepgewortelde angst voor het Iraanse regime leverde Chitzan, opgegroeid in Iran, een geldbedrag van 2500 euro op. In zijn persoonlijke verhaal neemt Chitzan de lezer mee op een reis waarin herinneringen door de actualiteit worden ingehaald. De schrijver ontvluchtte zijn vaderland in 1993 wegens politieke activiteiten en deelname aan het verzet tegen de ayatollahs. Juryvoorzitter Rashid Novaire roemde Chitzan om zijn beeldende, terughoudende stijl. Lena van Tijen won de tweede prijs (1250,-) met Halfzussen, waarin zij op kundige wijze persoonlijke ervaringen met een groter verhaal over de rol van vrouwen in Kroatië vermengt met de behandeling die de, onlangs overleden, schrijfster Dubravka Ugrešić ten deel viel. De derde prijs is toegekend aan Roselinde Bouman, met Schrijf wat je niet kent, een mooi gecomponeerd, toegankelijk en grondig doordacht essay over een vraag die steeds vaker opduikt: wat mag je, als auteur, wel of niet schrijven? Het essay van Amir Chitzan verscheen op 8 april in de Volkskrant (ook te lezen op de site van PEN) en vormt die avond het startpunt van het debatprogramma ‘Breekbare woorden: bedreigde schrijvers’ in de Balie in Amsterdam. Schrijversorganisatie PEN Nederland, die opkomt voor bedreigde schrijvers in binnen- en buitenland én opstaat tegen censuur, viert daar haar honderdjarig bestaan. Chitzan zal in het programma in gesprek gaan met Simone Peek over het schrijversklimaat in Nederland. Daarnaast spreken Abdelkader Benali, Nelleke Noordervliet en Ted van Lieshout over de druk die schrijvers ervaren vanuit de samenleving.
30-03-2023
Brabant C biedt de Social Profit Klas voor partners van het fonds aan. Deze bestaat uit 4 trainingen. In samenwerking met WHISE kan een organisatie zo de maatschappelijke winst en waarde van een cultuurproject zichtbaar te maken.
30-03-2023
Het toegenomen besef van de urgentie van klimaatproblematiek klinkt ook in de literatuur luid door: er verschijnt steeds meer ‘klimaatfictie’ en ‘eco-poëzie’, bijvoorbeeld van Adriaan van Dis’ KliFi en Emy Koopmans Het boek van alle angsten. Maar wat beogen de schrijvers van deze werken precies en hoe moet je zulke publicaties duiden? Daarover gaan twee bijeenkomsten georganiseerd door AlfaGammapartners, waarin twee literaire werken worden gelezen: Het tegenovergestelde van een mens van Lieke Marsman (6 april ) en Sticky Drama van Dominique De Groen (20 april).
28-03-2023
Elke drie jaar stelt de BNA een beleidsplan op met daarin haar doelen en ambities op basis van in kaart gebrachte ontwikkelingen binnen en buiten de branche. Het beleidsplan wordt uitgebreid getoetst en gewogen door de Ledenraad en is afgelopen donderdag goedgekeurd. Dit jaar draagt het de titel: Betrokken. BNA-directeur Fred Schoorl: "Onze creatieve, professionele branche staat klaar om deel van de oplossing te zijn in een wereld die schudt op zijn grondvesten. Van geopolitieke spanningen en oorlog binnen Europa, de klimaat- en verduurzamingsopgave, de energie- en stikstofcrisis, de stagnerende woningmarkt tot inflatie en stijgende kosten. Juist dán is creativiteit nodig. Zoals ook in het regeerakkoord uit 2021 staat. En daar is de BNA het geheel mee eens". Het doel is een zichtbare, financieel gezonde en inclusieve branche die door de buitenwereld als betrokken, vernieuwend en essentieel wordt gezien bij de grote opgaven van deze tijd. Een branche die als onmisbaar wordt gezien door overheid en opdrachtgevers. Door de kerntaken van een branchevereniging (de “3 b’s”: bureauondersteuning, belangenbehartiging en brancheontwikkeling) vorm te geven op een manier die past bij de omgeving en deze tijd. Door de branche te versterken en vernieuwen. En de relevantie, reputatie en representatie van de vereniging succesvol te verhogen. Op eerlijke voorwaarden, volle kracht vooruit. Architecten zijn betrokken bij het oplossen van maatschappelijke opgaven. Met hun deskundigheid en ervaring zetten architectenbureaus hun ruimtelijke ontwerpkracht in voor betaalbare en energie-efficiënte woningen, aantrekkelijke en functionele openbare ruimtes en minder CO2-uitstoot en grondstoffengebruik door het ontwerpen van duurzame gebouwen. Met oplossingen die de tijd doorstaan en waarde toevoegen aan hun omgeving. Als verbinders, verbeelders en vernieuwers dragen zij met hun integrale aanpak bij aan een duurzame en inclusieve toekomst voor onze samenleving en aan het verbeteren van de levenskwaliteit in dorpen en steden.
28-03-2023
Eind 2021 heeft het kabinet in haar regeerakkoord het voornemen uitgesproken de creatieve industrie te betrekken bij het werken aan maatschappelijke opgaven. De verantwoordelijk staatssecretaris, Gunay Uslu, heeft dit vervolgens in haar beleidsplan verder uitgewerkt en onderstreept met het voornemen een programma te lanceren dat de impact van ontwerpende aanpakken op maatschappelijke opgaven zal vergroten. Er is 9 miljoen beschikbaar gesteld voor een programma dat 3 jaar gaat lopen. De afgelopen periode heeft Click.NL op verschillende locaties in Nederland dialoogsessies georganiseerd. Drie verkennende sessies rondom spanningen in samenwerkingen en drie themasessies over impact, waarden en participatie. Eén van de belangrijkste bevindingen van deze fase is dat er een sterke behoefte is om een geschikte taal en een passend vocabulaire te vinden. Want wat is ontwerp eigenlijk en wie voelt zich aangesproken? Wie identificeert zich als kunstenaar, ontwerper of maker? Wat is impact en wanneer bereiken we dat? En wat verstaan we onder een creatieve industrie? Is dat überhaupt een term die we moeten gebruiken? Uslu roemt het empathisch vermogen van ontwerpers. “Wij merkten daarin wel wat selectieve empathie op. Er is veel liefde voor de eindgebruiker maar weinig écht begrip voor de ambtenaar en zijn context. Ook troffen we een creatieve sector aan die graag en met gemak allerlei spraakmakende voorbeelden voortbrengt, maar die toch ook veel moeite heeft om haar meerwaarde kenbaar te maken. En daarmee ook een sector die moeite heeft om, met behulp van overtuigende voorbeelden en een helder verhaal, de beslissers te overtuigen van haar meerwaarde. Tegelijkertijd weten publieke organisaties vaak onvoldoende ruimte te organiseren voor een ontwerpende aanpak. Vanuit fundamentele verschillen, en daaruit voortkomende spanningen en onbegrip, lukt het vaak niet om een ontwerpende aanpak structureel te faciliteren en accommoderen. Dit staat het realiseren van de potentie ervan in de weg.” ClickNL is penvoerder van deze pilot en werkt daarin samen met het ministerie van OCW, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Regieorgaan SIA, de Federatie Creatieve Industrie en het Topteam Creatieve Industrie. Daarnaast worden onder meer de Sociaal Creatieve Raad en het College van Rijksadviseurs betrokken. Het ministerie van OCW heeft €9 miljoen gereserveerd voor een programma om de impact van een ontwerpende aanpak op maatschappelijke opgaven te versterken.
28-03-2023
In het Amphia ziekenhuis in Breda is op 26 maart de ConnecTable onthuld, van de Zundertse beeldend kunstenaar Elodie Zwart. Zwarts kunstwerk is een variant op het bekende puzzeltje waarmee je door het verschuiven van steeds een blokje een patroon moet vormen. Maar dan formaatje eettafel. De kloeke blokken zijn van verschillende kleuren en met de hand gemaakt van hars. ,,Het was een bijzondere reis van een half jaar, die nu eindigt in het Amphia’’, zei Zwart bij de presentatie. ,,De inspiratie komt uit de verschillen tussen mensen. Die kunnen ook verbindend werken. Ik ben blij dat ze het hier omarmen.’’ ,,Als Amphia zijn we heel dankbaar met dit werk’’, legt Ivo Vergouwen uit. Hij nam als lid van de Raad van Bestuur van het Amphia de ConnecTable in ontvangst. ,Als ziekenhuis willen we een prettige omgeving zijn voor patiënten en medewerkers. Dat helpt echt in het genezingsproces.’’ Volgens Vergouwen draagt dit werk daartoe bij. ,,Het staat ook symbool voor contact, nadat we een paar jaar door corona niet dicht bij elkaar konden komen.’’ Ook de Bredase cultuurwethouder Marike de Nobel was aanwezig. ,,Een jaar geleden, ik was net een week wethouder, mocht ik jou, Elodie, de Atelierprijs van de gemeente uitreiken. En nu staan we hier bij jouw werk.’’ De Atelierprijs is een bekroning en aanmoediging voor veelbelovende beginnende kunstenaars. De prijs: een jaar lang atelierruimte bij Electron. Daar werd Zwart begeleid door KOP, het Kunstenaars Ontwikkel Platform, als een kickstarter voor hun carrière. Zwart : “Ik ben heel blij met de steun van de gemeente en KOP. Dit is mijn eerste grote opdracht. Die ben ik eerst gaan begrijpen, daarna heb ik een concept bedacht. Ik dacht eerst even aan iets met eten, later kwam ik uit op het spelelement. Ik heb de tafel eerst een paar maanden op verschillende plekken getest. Het doel van de ConnecTable is verbinding, dat mensen het samen gaan spelen en zo met elkaar in contact komen. Maar je kunt het ook in je eentje doen, het blijkt heel rustgevend. Dat had ik eigenlijk helemaal niet voorzien. Dus is het ook heel geschikt voor patiënten in het ziekenhuis, om even de gedachten te verzetten. Veel mensen hier zijn overprikkeld, dan is zo’n rustgevend spel wel even welkom.’’ Het werk blijft voor 3 maanden in het ziekenhuis. Wellicht dat andere ziekenhuizen en scholen geïnteresseerd zijn. “De veteranenwereld heeft me al benaderd. Het spel kan ook helpen bij mensen die door stress niet met hun emoties overweg kunnen.’’, aldus Zwart.
23-03-2023
Professionals in de sectoren cultuur, zorg en welzijn werken steeds vaker samen. Ze bundelen hun krachten om mensen in kwetsbare posities te activeren, hun talenten te ontwikkelen, ze plezier te laten beleven en bij te dragen aan zingeving. Deze samenwerking, over de sectorgrenzen heen, leidt in de praktijk ook tot allerlei vragen en dilemma’s. Waar begint en eindigt het werk van de ene professional en waar begint en eindigt dat van de andere? Hoe stem je dit goed op elkaar af en hoe versterk je elkaar? Welke dilemma’s kom je tegen? En hoe los je die samen op? Kortom: waar liggen de raakvlakken en gedeelde belangen tussen de sectoren en hoe ga je goed om met de grenzen en verschillende verantwoordelijkheden van elke sector? De LKCA publicatie ‘Krachten bundelen in cultuur, zorg en welzijn. Dilemma’s en oplossingen bij samenwerken over sectorgrenzen heen’, gaat in op dilemma’s met voorbeelden uit de praktijk én mogelijke oplossingen.
23-03-2023
“Impact gaat over de veranderingen die jouw culturele organisatie in de maatschappij teweegbrengt. Welke impact heeft jouw Centrum voor de Kunsten, theatergroep of ondersteunende instelling? Inzicht in impact is waardevol, zeker als je dit kunt communiceren met je relevante stakeholders. Eindelijk bewijs dat cultuurparticipatie effect heeft! Niet zo vreemd dus, dat steeds meer organisaties impact willen maken en meten. Dat klinkt mooi, toch? Mijn antwoord op die vraag luidt: niet per definitie. ‘Impact’ wordt namelijk te pas en te onpas gebruikt, en niet altijd ten volle benut.” Hoe kun je als organisatie écht leren van impactmetingen? Wat is een zinvolle aanpak? ‘Aan willen tonen dat jouw interventie de beoogde impact heeft, maakt blind.’, schrijft Marjelle Vermeulen. Meet het juiste, en meet om de juiste reden. Vermeulen is impact researcher bij Impact Centre Erasmus, een onderzoekscentrum aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
20-03-2023
Een nieuw rapport van onderzoekers van het University College London (UCL) laat zien dat deelname aan culturele activiteiten positief effect heeft op de gezondheid. De positieve effecten werden gevonden bij zowel kinderen en jongeren, als volwassenen en ouderen. Er wordt zelfs gesproken van een verlaagde kans op dementie. De onderzoekers: “Wat we hebben ontdekt, is dat kunst een unieke en belangrijke rol speelt gedurende ons hele leven, door ons te helpen gezond te blijven en langer te leven. Maar we weten ook dat de toegang tot culturele ervaringen ongelijk is en niet iedereen profiteert zoals zou moeten. We dringen er daarom bij beleidsmakers, financiers, gezondheid - en culturele organisaties op aan om na te denken over hoe zij een meer rechtvaardige, hoogwaardige kunstbetrokkenheid voor iedereen kunnen ondersteunen als een pijler van de volksgezondheid.”
20-03-2023
Het afgelopen jaar hebben schrijvers aan allerlei themabijeenkomsten een bijdrage geleverd. Suzanna Jansen vertelde bijvoorbeeld over armoede bij gemeenten, Abdelkader Benali sprak een gesproken column uit bij een bijeenkomst over een eerlijke groene transitie bij de Provinciale Staten en Alex Boogers ging in op kansengelijkheid in het onderwijs bij de start van een nieuwe docentenopleiding. De Schrijverscentrale vat de bijdragen kort samen. Dit in het kader van het programma om Nederlandse schrijvers een prominentere plek te geven in het maatschappelijke debat, Schrijvers over Thema’s.
14-03-2023
Een andere en ruimere kijk op de wereld bieden, eenzaamheid bestrijden, positief welzijn bevorderen en mensen het gevoel geven dat ze gezien worden; de inzet van kunst binnen de zorgsector kan veel betekenen. Na de inspirerende voorbeelden in Noord-Brabant, gaan we de provinciegrenzen over. Wat gebeurt er op het gebied van kunst en zorg in de rest van Nederland? Simone Vos voor Mest over zorginstelling Cordaan in Amsterdam, die onder meer een Ambulant Kunstteam opzette.
14-03-2023
Onder de titel Wat doet dat hier? brengt BK-informatie een tiendelige podcastserie over kunstenaars en de maatschappelijke vraagstukken waar zij zich mee bezighouden. Filosoof en kenner van kunst in de openbare ruimte Esther Didden gaat in elke aflevering samen met een co-host in gesprek met kunstenaars die hun werk realiseren binnen een maatschappelijke context. Een context waarin heel andere criteria gelden dan binnen het ‘gebruikelijke’ kunstdiscours. Waarom werken ze binnen die context werken en wat brengt dat hun kunstenaarschap? Met welke criteria hebben zij te maken? En wat brengt het de samenleving? Wat voegt een kunstenaar toe als die aanschuift aan een vergadertafel? In de derde aflevering, van 1 februari jl., spraken Esther Didden en co-host Khadija al Mourabit met algemeen directeur Thijs Middeldorp en artistiek directeur Harpo ’t Hart van de Ambassade van de Noordzee. De Ambassade van de Noordzee is opgericht in 2018 om de Noordzee en het leven in de zee een stem te geven. De volgende podcast verschijnt op 17 maart. Daarin een gesprek met Ida van der Lee. Haar project Namen en Nummers herdenkt sinds 2012 op rituele wijze 2800 uit een deel van de Oosterparkbuurt in Amsterdam weggevoerde Joden. Op het Kastanjeplein is een bijzondere herdenkingsplek ingericht waar iedereen een Joods slachtoffer stap voor stap symbolisch thuis kan brengen.
13-03-2023
Schrijver Pim Lammers heeft op het Boekenbal in Amsterdam, 10 maart, eenmalig zijn Kinderboekenweekgedicht voorgedragen. Het was zijn eerste publieke optreden nadat hij zich vorige maand wegens doodsbedreigingen terugtrok. Om veiligheidsredenen geeft hij voorlopig geen lezingen. Het thema van de Kinderboekenweek, oktober dit jaar, is ‘Bij mij thuis’. Stichting CPNB zal geen nieuwe dichter aanstellen voor de week. Het gedicht van Lammers, over twee verliefde mannetjespinguïns die graag een kindje willen, wordt ook niet verder verspreid. ,,Dit gedicht is als al Pims kinderboeken: het schenkt aandacht aan al die verschillende mensen die samen een samenleving vormen’’, aldus CPNB-directeur Eveline Aendekerk. ,,Kinderen herkennen zich daarin en ze leren met de ander om te gaan.’’ Het Algemeen Dagblad en Nieuwsuur spraken met Lammers. ,,Ik ben weer begonnen met schrijven, maar ik ben voorzichtiger. Ik weet nu dat iedere losse zin die ik opschrijf niet alleen een bouwsteen van een verhaal is maar ook uit de context gerukt kan worden om tegen mij te gebruiken. Dat vind ik een moeilijke gedachte.’’ Lammers vindt het lastig dat hij wordt aangevallen op een verhaal voor volwassenen terwijl kinderliteratuur zijn hoofdvak is. ,,In mijn boeken wil ik kinderen laten zien hoe mooi en divers de wereld is. Ik wil ze helpen zichzelf te zijn en gelukkig te worden. Ieder kind moet rolmodellen hebben en zichzelf herkennen in de hoofdpersonages. Of het nou kinderen van kleur zijn, ze in een rolstoel zitten, geadopteerd zijn of zich niet thuis voelen in het hetero-hokje. In mijn jeugd heb ik die behoefte heel sterk gevoeld, maar ik miste dat in kinderboeken.’’
09-03-2023
Film is in staat om ons een diversiteit aan perspectieven te tonen, maakt nieuwsgierig naar andere perspectieven en speelt een grote rol in hoe wij de wereld ervaren. Actuele thema’s zoals genderdiversiteit, klimaatverandering, migratie en culturele diversiteit zijn veelvuldig het centrale onderwerp van films. Hierdoor is film bij uitstek een prachtig medium om sociaal maatschappelijke thema’s te bespreken met leerlingen en studenten, en de diversiteit aan perspectieven op deze onderwerpen te belichten. Via filmeducatie ga je met leerlingen het gesprek aan over de onderwerpen uit de films, en hoe deze onderwerpen middels filmische middelen getoond worden. Hoe komt de film op je over, wat maakt de film bij je los, en welke keuzes zijn er door de maker gemaakt om dit gevoel over te brengen? Direct aan de slag met filmeducatie in burgerschapsonderwijs? Het Nederlands Film Festival licht enkele korte films met lesmateriaal toe.
09-03-2023
De politie heeft twee verdachten gehoord in het onderzoek naar smaad, belediging en bedreiging van schrijver Pim Lammers uit Oosterwolde. Een derde persoon is ook aangemerkt als verdachte, maar nog niet gehoord. Dat heeft de politie Midden-Nederland aan het ANP laten weten. Alle drie de personen worden verdacht van bedreiging. De politie neemt de zaak volgens een woordvoerder „zeer serieus: bedreiging is een ernstig en strafbaar feit. Deze personen dachten weg te komen met online bedreigingen aan een schrijver. Het vrije woord is een groot goed dat wij willen en moeten beschermen en bewaken.” De politie sluit niet uit dat de komende periode nog meer verdachten in beeld komen. Het onderzoek loopt nog. Het Openbaar Ministerie besluit na beoordeling van de dossiers of de verdachten ook vervolgd worden.
09-03-2023
Onze stedelijke omgevingen kunnen de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen vergroten, hetzij per ongeluk, hetzij door ontwerp. De manier waarop steden worden gepland, gebouwd en beheerd kan de mogelijkheden van vrouwen om zich te verplaatsen, economisch actief te zijn of van hun omgeving te genieten aanzienlijk beperken. Dat schrijft Sara Candiracci, van Arup, een bureau dat zich bezighoudt met gendergerichte en kindvriendelijke planning.
09-03-2023
Eind vorig jaar verscheen OASE 112 Ecologie & Esthetiek. Hierin doet de redactie van het architectuurtijdschrift een poging, zo schrijft ze zelf, om het discours in de architectuur over het begrip ecologie (‘een gesprek over het besef dat onze handelingen hier, elders gevolgen hebben’) te verbinden aan het begrip esthetiek (‘hoe geef je vorm aan een complex geheel van vaak tegenstrijdige noden en verwachtingen’). Welbewust worden de begrippen ecologie en esthetiek niet ingeperkt of aan een strikte definitie onderworpen. Hun expliciete verbinding wordt wel afgezet tegen een architectuur die de nadruk legt op haar eigen autonomie als culturele discipline, geïllustreerd met een citaat van O.M. Ungers: ‘I think social problems cannot be resolved by architecture (..) you can only solve architectural problems’. De redactie stelt dat het vakgebied van de architect substantieel bijdraagt aan de wereldwijde milieucrisis en dat ook de architectuur als culturele activiteit zich zal moeten verhouden tot deze crisis. Jurjen Zeinstra bespreekt het nummer.
09-03-2023
Fred Schoorl neemt per april afscheid van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA). Zijn periode bij de BNA overspant een tijd tussen twee momenten van crisis. In het voorjaar van 2011 zat Nederland midden in een conjuncturele dip, twaalf jaar later gaat het economisch best goed met de nationale BV maar strijden de problemen rondom woningbouw, energietransitie en klimaat om de voorrang. Meer maatschappelijke impact van ruimtelijke ontwerpers. Dat is waar hij zich in de afgelopen twaalf jaar voor heeft ingezet. En met effect, zo laten verschillende gebiedsontwikkelingen in het land zien. Een gesprek over de ruimtelijke ontwerper als verbinder, verbeelder en vernieuwer.
06-03-2023
Kunstenaars zijn volop actief in de samenleving, ook buiten culturele locaties. Zij verrichten hun artistieke arbeid in sociale domeinen als de zorg, het welzijn en de psychiatrie. Steeds vaker ook zetten zij hun tanden in taaie kwesties als verduurzaming, gebiedsontwikkeling en digitalisering. Ze schromen niet om grote maatschappelijke thema’s te tackelen, zoals de tweedeling, de toekomst van het platteland, huisvesting nieuwe stijl, de sociale kwaliteit van het bestaan, armoede en wat dies meer zij. En ze werken met groepen als wijkbewoners, boeren, gedetineerden, bewoners van zorginstellingen, mensen met schulden, politieagenten, enzovoort. Wat vinden we van deze moderne kunstpraktijken terug in het landelijke cultuurbeleid? Niets, behalve wat mooie, vrijblijvende zinnen over de maatschappelijke waarde van kunst. Worden deze kunstenaars ondersteund door de grote rijksfondsen? Nee, want hun aanvragen worden vrijwel altijd geweigerd op basis van verouderde criteria over wat kwaliteit in de kunst kennelijk betekent. Veelzeggend is dat particuliere fondsen, zoals Stichting Doen en het VSB-Fonds, een stuk toegankelijker zijn. Zij zien wél brood in de artistieke prestaties van deze aan de weg timmerende kunstenaars. Voor hun betekenis en inzet ontbreekt financiële waardering en steun vanuit de Rijksoverheid. Dat stellen Joost Heinsius en Henk Krijnen, onafhankelijke adviseurs in de cultuursector, in een ingezonden bijdrage in De Volkskrant. Wat met de mond beleden wordt, o.m. in de meerjarenbrief cultuur De Kracht van Creativiteit, is niet terug te zien in financiering, behalve voor ontwerpers.. In de inrichting van het nieuwe cultuurbeleid zouden op zijn minst twee vragen gesteld moeten worden: ten eerste, hoe zorgen we ervoor dat het criterium ‘artistieke kwaliteit’ een andere invulling krijgt, zodat de maatschappelijke waarde van kunstenaars de ruimte krijgt die haar toekomt? Ten tweede, hoe richt je een programma in waarin het kunstendomein op veel grotere schaal dan nu samenwerkt met andere maatschappelijke domeinen (en hun ministeries)? De auteurs pleiten voor integrale financiering.
02-03-2023
Burgerschap krijgt een steeds prominentere plek in het onderwijs. Voor minister Wiersma vormt dit leergebied de kern van het onderwijs, samen met taal, rekenen en digitale vaardigheden. In Nederland dreigt de beschikbare tijd voor kunst en cultuur opnieuw onder druk te komen te staan. Laten we een voorbeeld nemen aan de Duitsers: Zij erkennen dat kunst en cultuur essentieel zijn voor de algemene vorming. Ronald Kox, specialist cultuureducatie LKCA, maakt zich zorgen over de beschikbare tijd voor kunst en cultuur in het onderwijs.
28-02-2023
In een tijd waarin sponsoren van musea meer dan ooit onder een vergrootglas liggen, organiseren de Ethische Codecommissie voor Musea en de Museumvereniging op 24 april een hybride seminar over ethische keuzes bij fondsenwerving. Kunstenaars, media en de maatschappij mengen zich in het debat over welke sponsoring wel en niet aanvaardbaar is. Wat vinden de musea zelf? Waarom en tegen welke keuzes lopen ze aan bij het vormgeven van hun beleid? Met de nieuwe ICOM Standards on Fundraising in de hand – die adviseert beleid te formuleren op fondsenwerving – onderzoeken we het nut en de noodzaak van standpunten innemen en de dilemma's die de musea tegenkomen tijdens dit proces
28-02-2023
Maatschappelijke onrust uit zich soms in demonstraties en protestacties bij collectiebeherende organisaties. Zij raken daar bedoeld of onbedoeld bij betrokken. De veiligheid van de objecten kan op dat moment in gevaar komen. Ook op de organisatie zelf heeft zo’n actie impact. Hoe bereid je je als organisatie hierop voor? En wat levert een goed evaluatieproces achteraf op? De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseert op 30 maart in het Mauritshuis de conferentie Collectieveiligheid bij protestacties. De bijeenkomst is bedoeld voor medewerkers van collectiebeherende organisaties.
23-02-2023
Op 18 februari 2023 organiseerden Valiz, De Appel en Platform BK een soepmaaltijd, een boeklancering en een gesprek over de rol en betekenis van solidariteit in de kunst. Een kort Engelstalig verslag.
20-02-2023
De bekende personages in de kinderboeken van Roald Dahl zijn in de nieuwste Britse editie niet langer dik, lelijk of stom. De enkele honderden wijzigingen in zijn boeken leiden vooral tot een andere typering van de personages. Het moet de verhalen "bij de tijd" brengen en toegankelijk maken voor iedereen, zegt de Britse uitgeverij Puffin. De verhalen van Dahl zijn vaak vreemd, grappig, griezelig en soms een beetje sadistisch. "Juist het politiek incorrecte maakt het charmant, en zorgt ervoor dat kinderen het leuk vinden", zegt Bo van Houwelingen, literatuurrecensent van de Volkskrant. "Roald Dahl zou dit zelf nooit zo aangepast hebben, ik denk dat het hem juist ook te doen was om de provocatie." Van de boeken van Dahl, die in 1990 overleed, zijn vele miljoenen exemplaren verkocht. Een groep sensitivity readers heeft zich recent over zijn klassiekers gebogen. Dat zijn proeflezers die een tekst controleren op gevoeligheden. De aanpassingen zijn gemaakt in overeenstemming met de Roald Dahl Story Company, het bedrijf dat de rechten bezit op alle verhalen en personages. Caspar Slok uit Sjakie en de chocoladefabriek wordt nu omschreven als "enorm" in plaats van als "dik" en mevrouw Griezel wordt niet meer "lelijk" genoemd. De aanpassingen kunnen te maken hebben met commerciële belangen, zegt Van Houwelingen. "Ze zien het waarschijnlijk als een mooie kans om het beschikbaar te maken voor meer kinderen. Als ouders moet je soms actief op zoek naar andere rolmodellen. In sommige Jip en Janneke-verhalen is de moeder thuis de was aan het doen en leest de vader de krant of is naar zijn werk. Soms is het goed om een verhaal nieuw leven in te blazen." Uitgeverij De Fontein, die de Nederlandse edities van de boeken van Dahl uitgeeft, is kritisch over het besluit. De directeur gaat erover in gesprek met de Britse uitgever, zegt hij in Trouw. Volgens hem zit de humor van Dahl juist in de overdrijvingen en stereotyperingen. Bekende schrijvers, onder wie Salman Rushdie, uiten online hun ongenoegen over het besluit. In de Verenigde Staten is het inmiddels gebruikelijk dat er een sensitivity reader meeleest bij een nieuwe roman. Ook in Nederland zal dat vaker gaan gebeuren, denkt Van Houwelingen. "Zo iemand let er bijvoorbeeld op of de auteur zich wel goed heeft ingeleefd, en geeft daar advies over. Sommige schrijvers zien het als censuur, anderen vinden het juist fijn. Zij willen geen gevoeligheden over het hoofd zien." Dat hoeft niet tot een eenheidsworst in de Nederlandse letteren te leiden, zegt de recensent.
20-02-2023
De politie en het Openbaar Ministerie hebben verschillende mensen in beeld die worden verdacht van smaad, belediging en bedreiging van schrijver Pim Lammers. De politie Midden-Nederland heeft aan het ANP laten weten dat de verdachten naar verwachting op korte termijn worden gehoord. De politie wil "vaart maken met het onderzoek, om een duidelijk signaal af te geven", vertelt een zegsman. "We nemen deze zaak heel serieus. Het vrije woord is een groot goed." Het OM heeft een deel van de vele honderden berichten en reacties richting Lammers beoordeeld. "Veel reacties zijn ontzettend naar, maar niet juridisch strafbaar", legt de politiewoordvoerder uit. "In een aantal gevallen gaat het volgens het OM wel om het publiceren van strafbare reacties."
20-02-2023
De wereld is een zinkend schip. De komende tweehonderd jaar gaan er niet leuker op worden. De mens gaat verdwijnen in z’n huidige vorm, we zijn aan het afbreken, we zijn over onze top. Hoe gaan we dat afbreken vormgeven? Zouden we radicale vormen van empathie en verbinding, kunnen ontwikkelen met het einde in zicht? Als je samen sterft en je hebt nog een uur te gaan, wil je toch ook geen ruzie maken? Zo bezien kan het misschien comfortabel zijn als een voorstelling slecht afloopt. En schuilt er schoonheid in hulpeloosheid. Roel Pronk, schrijver en dramaturg bij theatercoöperatie LENZ, opent het panelgesprek en doet dat aldus met verve. LENZ is organisator van de bijeenkomst in het kader van Collectief NU, een initiatief van theater Frascati, waarvan LENZ dan weer co-curator is. De afgelopen dagen hebben verschillende jonge collectieven hier werk laten zien en nu buigen ze zich op uitnodiging over de vraag: wat zijn de beweegredenen, wat is de ideologie van makers anno nu? In het panel op 18 februari, naast LENZ: Collectief Blauwdruk (vertegenwoordigd door Emma van Zandvoort), Collectief Het Paradijs (Luuk Weers), Collectief BrugMan (Jurjen Zeelen) en King Sisters (Joske Koning). Vanuit welk wereldbeeld maak je theater? Daarover valt absoluut een hoop te berde te brengen; ideologie blijkt dan weer een ingewikkelder begrip, een dat ook een zeker (innerlijk) verzet kan oproepen bij de gesprekspartners. Een verslag van Karin Veraart.
16-02-2023
In acht ‘World Design Embassies’ , een initiatief van de Dutch Design Foundation, Eindhoven, buigen ontwerpers zich over maatschappelijke uitdagingen en vooral de oplossingen daarvoor. Fanzine van Brabant C sprak met Rob Adams, curator van de Embassy of Urban Mobility. “In onze wereld is efficiencydenken zó dominant geworden. Ik krijg het er helemaal benauwd van.” Hoe we afkomen van het vastgeroeste systeem waarin de auto dominant is en een groot deel van het straatbeeld opslokt, is een van de centrale vragen waar Adams zich als curator mee bezighoudt.
16-02-2023
Bij de versterking van woningen in het aardbevingsgebied in Groningen ligt het accent te eenzijdig op snelheid en budget en dat gaat ten koste van de kwaliteit en het unieke karakter van de omgeving. Rijksbouwmeester Francesco Veenstra wil daarom dat architecten een rol krijgen bij de versterkingsoperatie. “Architecten zijn in staat om een ontwerp in een ruimtelijke context te plaatsen”, schrijft hij op 16 februari in een brief aan staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw). Veenstra zegt te begrijpen dat de aardbevingsperikelen al jarenlang de levens van de bewoners in het getroffen gebied beheersen en dat zij graag zien dat haast wordt gemaakt. “Maar”, waarschuwt hij, “echt wezenlijke onderwerpen als oog voor de unieke landschappelijke en monumentale kwaliteiten van het gebied, de economische potenties, energietransitie, gebruik van duurzame bouwmaterialen en klimaatbestendigheid komen slechts beperkt aan bod.”
16-02-2023
Nele Vandeneede onderzocht welke rol cultuureducatie kan spelen bij het stimuleren van een gezond eetpatroon bij kinderen. Haar conclusie: stop met vingerwijzen naar wat wel of niet gezond is, maar laat ervaren hoe sexy en stoer een komkommer is. Koks, kunstenaars en cultuureducatoren weten hoe je dat aanpakt.
16-02-2023
The King's Singers zijn een bekende groep van zes mannelijke zangers uit Groot-Brittannië. Op 11 februari zouden ze een concert geven op het Amerikaanse Pensacola Christian College in Florida. Maar twee uur van tevoren werd hun concert afgezegd. Als reden werd gegeven: 'zorgen om de levensstijl' van sommige zangers van de groep. Uit de reacties van publiek en studenten bleek dat het ging om de homoseksuele oriëntatie van sommige zangers. In Florida is er steeds meer homofobie. Vorig jaar werd bijvoorbeeld wetgeving ingesteld die les over seksuele oriëntatie verbiedt in het publieke onderwijs. The King’s Singers vinden het “teleurstellend dat ze hun muziek en hun missie om mensen met andere perspectieven bij elkaar te brengen, niet kunnen delen met de studenten van de universiteit”. Ze hopen dat de discussies die volgen “een gevoel van liefde, acceptatie en inclusie kunnen stimuleren”.
16-02-2023
Er vindt een machtswisseling plaats in de beeldende kunstwereld. Maar oude machthebbers als Jan Christiaan Braun en Jan Dibbets zijn niet bereid hun macht uit handen te geven. Zij verwijten de huidige leiding van het Amsterdamse Stedelijk Museum dat zij moraalridders zijn. Hans den Hartog Jager schijnt er zijn licht op. De verwarring van Braun en Dibbits is groot. Die komt vooral door ‘woke’, schrijft Den Hartog Jager. ‘Woke’ betekent niks anders dan gelijkberechtiging – en wat is daar nou op tegen?, stelt hij. Ondanks allerlei bezwaren denkt hij dat de kunst erdoor zal worden verdiept en breder zal worden gedragen – en daarmee krachtiger wordt en bestendiger, ook op de lange termijn
16-02-2023
De zogenaamd linkse, progressieve cabaretiers houden de machtsverhoudingen in de samenleving meer in stand dan dat ze die opschudden. Dat concludeert theaterwetenschapper Dick Zijp in zijn proefschrift over de maatschappelijke positie van cabaretiers in Nederland vanaf de jaren zestig. Hij verdedigde zijn proefschrift Comedians without a Cause. The Politics and Aesthetics of Humour in Dutch Cabaret (1966-2020) op 15 februari in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Theaterkrant sprak met hem. Hoewel we geneigd zijn progressieve boodschappen te zoeken in hun werk, is de grensoverschrijdende en provocatieve humor van cabaretiers die zich presenteren als ‘anti-establishment’, zoals Youp van ’t Hek, Hans Teeuwen en Theo Maassen, eerder normbevestigend dan vooruitstrevend. Paradoxaal genoeg, zo laat Zijp zien, is de gematigde en relativerende humor van cabaretiers als Wim Kan en Claudia de Breij daarentegen verrassend radicaal in haar progressiviteit, net als de nostalgische humor van Alex Klaasen. De ontregelende humor van Freek de Jonge, Micha Wertheim en de vroege Nederlandse studentencabarets, kenmerkt zich op haar beurt juist door het afstand doen van een direct politiek engagement.
16-02-2023
Hoeveel dating-apps zijn er inmiddels wel niet? Apps als Tinder, Bumble, happn en Hinge doen allemaal hun best om je etalage zo uitgebreid mogelijk te maken. Je vult hobby’s in, je lengte, je politieke voorkeur, je geloof, je gender, de talen die je spreekt, ‘gekke’ feitjes over jezelf. Maar hoe volledig een profiel ook is, swipen op een dating-app doe je toch vooral om de foto’s. Dat moet anders kunnen, dacht klarinettist Marcel Geraeds: waarom laten we mensen niet matchen op muzieksmaak? Hij ontwikkelde Love is on en testte die 10 februari voor het eerst in TivoliVredenburg, Utrecht, samen met Club Classique van violist Myrthe Helder en cellist Leonard Besseling. Dat ging zo: elke bezoeker meldde zich bij binnenkomst op de telefoon aan op de love is on-website, met naam, leeftijd en doel: het vinden van een date, een vriendschap of toch maar niets. Daarna kwam een grote knop in beeld en begon het concert. Vond je een stuk mooi, dan drukte je op de knop. Had je kippenvel, dan drukte je twee keer. Tussen de stukken door stelde presentatrice Jet Berkhout vragen, als „Hoe flirterig ben je?”, die je in de app kon beantwoorden. Met al die informatie wist de app aan het einde van het concert bij welke andere bezoekers je het best paste, liet dat zien, en stuurde je naar de naborrel waar je elkaar kon vinden. Vond je met iemand een klik, dan moest je voor 24.00 uur nummers hebben uitgewisseld, want om 24.00 uur ‘Assepoesterde’ de app alle gegevens weer weg
16-02-2023
De stad groeit de komende decennia hard en de Eindhovense cultuursector wil daar nauwer bij worden betrokken. In een brief aan het college van B&W doen de culturele instellingen alvast een voorzet. De brief die op 13 februari werd verstuurd, is opgesteld door Ward Rennen (Eindhoven Museum) en Karin Visser (CKE), voorzitters van het BIS-overleg. Aan dat doorlopende overleg doen culturele instellingen mee die deel uitmaken van de BIS (Basis Infra Structuur), zoals het Muziekgebouw, de Effenaar en het Van Abbemuseum. Ook andere instellingen ondertekenden de brief, waaronder het Philips Museum en Bio Art Laboratories. Zij pleiten voor ‘meer tijd en ruimte om cultuur op een betekenisvolle wijze onderdeel te laten zijn en bij te laten dragen aan een gebalanceerde schaalsprong van de stad. Cultuur is datgene wat mensen bindt en zorgt dat we niet van elkaar vervreemden. Cultuur heeft daarmee een cruciale rol te vervullen in de schaalsprong die onze stad de komende decennia gaat maken’. Ze roepen het college op om de cultuursector te betrekken bij het vormen van een stadsvisie op de lange termijn. En om de cultuursector te laten meegroeien met het inwoneraantal, moet het gemeentelijk budget voor cultuur ook evenredig meegroeien, stellen zij. De elf aanbevelingen die het culturele veld voor deze stadsvisie doet zijn een concretisering van de Cultuurvisie De stad maakt, die het BIS-overleg opstelde in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Een van de aanbevelingen betreft een nieuw te vormen publiek-privaat fonds ‘waarin cultuur een integraal onderdeel wordt in de ontwikkeling van de Brainport Regio’. Wethouder Saskia Lammers moet nog op de brief reageren, maar gaf al aan dat ze blij is met de betrokkenheid van de sector en dat de input gebruikt gaat worden bij de visies op de stad die de gemeente Eindhoven gaat ontwikkelen en waarbij cultuur een onderdeel is.
13-02-2023
Schrijvers, dichters, illustratoren, vertalers en organisaties uit het boekenvak betuigen morgen steun aan auteur Pim Lammers met een paginagrote advertentie in verschillende kranten. Lammers trok zich vorige week terug als schrijver van het gedicht van de Kinderboekenweek nadat hij doodsbedreigingen had gekregen. De ondertekenaars van de advertentie noemen het "verschrikkelijk" dat Lammers wordt bedreigd. Doodsbedreigingen aan het adres van schrijvers zijn wat hen betreft "onaanvaardbaar, ongeacht hoe je hun werk interpreteert of wat je ervan vindt". Tzum verzamelde een aantal artikelen en columns in dagbladen rond deze kwestie.
09-02-2023
Nous Faes is somber en boos. “Natuurlijk, de kunstsector kent volop maatschappijkritische makers en instellingen die alternatieve modellen om met elkaar om te gaan en samen te leven ontwikkelen en presenteren. Ze werken strategieën uit die vanuit dat particuliere kleine kunsthoekje van de kamer een venster op bredere verandering bieden, alsof ze zeggen ‘zo kan het ook hoor jongens! Het is sympathiek, maar kleinschalig en blijft bij een (privilegieerde) voetnoot die eenvoudig genegeerd wordt. Ook zijn er die openlijk het culturele elite-idee omhelzen en tegen de politieke en economische elites aan schurken vanuit de illusionaire gedachte met hen de wereld tot een mooiere en betere plaats te maken. Het zijn als het ware de 17e-eeuwse portretschilders en de filmacteurs die op instructie van de regisseur hun voet zetten bij de tape en braaf hun tekst opzeggen, zoals het ze is geleerd. Tot overmaat van ramp laat de sector zich gewillig financieren door de rijken der aarde, die vrijwel altijd deel zijn van het systemische probleem waar ‘mensen en de planeet’ mee worstelen. Die profijt trekken uit goedkoop kapitaal, goedkope arbeid en goedkope energie en zich in Davos verzamelen om, zoals NRC schrijft, de status quo veilig te stellen.” (…) “Bottomline is dat er niets verandert en dat maakt me somber en boos. Ik las bijvoorbeeld de recent verschenen publicatie ‘De Kunst van Anders. 6 voorstellen voor culturele innovatie’ van Renée Steenbergen. De revoluties die zij daarin aankondigt zijn dat geenszins. Het zijn verbeteringen, maar vooral cosmetische aanpassingen binnen een door anderen bepaald kader: dat van schaarste. Een van haar revolutionaire uitgangspunten is het sluiten van kunstinstellingen, want er zou sprake zijn van overaanbod. Minder instellingen, meer geld voor makers redeneert Steenbergen, met in het achterhoofd: zo blijft het huishoudboekje van Den Haag op orde. Terwijl wie de krant leest weet: er is geen schaarste, het is een verdelingsvraagstuk. Dat hoor je van het Sociaal Cultureel Planbureau, van De Nederlandse Bank, van nagenoeg alle economen die Nederland telt.”
07-02-2023
Van Frans Bauer en Snollebollekes tot een klassiek concert in het Concertgebouw; met een grote groep mensen naar live muziek luisteren, het maakt niet uit wat, maar het verbindt. Dat blijkt uit onderzoek van cultuurbioloog Femke Vandenberg. "Er is iets met muziek. Wat het doet, is het een hele grote groep een focus geven. Iedereen die daar staat, gaan allemaal naar hetzelfde ding kijken en luisteren. Het synchroniseert het publiek in participatie", vertelt Vandenberg. "Het is belangrijk dat het hele publiek kan zingen en klappen." Dan ontstaat volgens de cultuurbioloog een 'collectieve emotionele verbindende ervaring'. Ze benoemt het nummer 'Links Rechts' van de Snollebollekes. Tijdens het refrein wordt het publiek aangespoord om van links naar rechts te bewegen. "Dat is meedoen en daarom is Nederlandse muziek ook zo goed. De artiest heeft een hele belangrijke rol in het publiek meekrijgen. Dat is iets wat je als publiek ook heel erg waardeert", legt Vandenberg uit. "In dat meenemen, krijg je die synchronisatie met de mensen om je heen." "Een van de vindingen van mijn onderzoek is dat het fysieke super belangrijk is", zegt Vandenberg. "Als je onderzoek doet naar de online ervaring kan je de collectiviteit wel voelen als je alleen maar berichtjes kan sturen in een chat. Dat werkt niet zo goed. Voor de wereld waar we nu in zitten, die meer richting digitalisering gaat, is het wel belangrijk om in gedachte te houden."
06-02-2023
De Groep Algemene Uitgevers kennis genomen van de doodsbedreigingen die Pim Lammers heeft ontvangen. Dat hij zich terugtrekt als auteur van het gedicht voor de Kinderboekenweek is hiervan een verschrikkelijke consequentie. Hier staat de literaire vrijheid onaanvaardbaar onder druk. De GAU veroordeelt ten sterkste de doodsbedreigingen en de onjuiste beschuldigingen die jegens Pim Lammers zijn en worden gemaakt. GAU staat vierkant achter de verklaringen van de CPNB en PEN Nederland die eerder zijn uitgesproken. “Een vreedzame samenleving is onmogelijk zonder literaire vrijheid” zijn de woorden van PEN Nederland die GAU volhartig onderschrijft. Ook schrijvers die het opnemen voor Lammers worden bedreigd. Premier Rutte noemt op Twitter de doodsbedreigingen aan het adres van schrijver Pim Lammers "onaanvaardbaar". Eerder noemde staatssecretaris van Cultuur en Media Uslu de bedreigingen al "onacceptabel".
06-02-2023
Pim Lammers heeft besloten zich terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2023 omdat hij doodsbedreigingen heeft ontvangen. Pim Lammers: ‘Een gedicht schrijven is mij geen doodsbedreigingen waard. De aantijgingen over mij zijn pertinent onwaar en ik heb dan ook aangifte gedaan. De enorme hoeveelheid bedreigingen en de agressiviteit ervan richting mij en mijn dierbaren hebben mij doen besluiten om mij terug te trekken.’ Op sociale media werden de afgelopen week fragmenten gedeeld uit een verhaal voor volwassenen dat Lammers enkele jaren geleden schreef. Het verhaal gaat over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer, gebaseerd op jeugdervaringen van een bekende van Lammers. Er werd gesuggereerd dat dit verhaal uit een van Lammers kinderboeken komt. Een en ander leidde tot een groot aantal boze reacties en doodsbedreigingen aan het adres van de auteur. Extreems rechtse en christelijke conservatieve organisaties stortte zich op de kwestie. Lammers heeft aangifte gedaan. Er is veel steun voor Lammers vanuit de literaire wereld.
02-02-2023
Joost Smiers, em. hoogleraar politicologie, vindt het hoogste tijd dat het Internationaal Theater Amsterdam de naam Rabozaal schrapt. “Is dat niet de naam van de bank die de schaalvergroting en intensivering in de landbouw in de afgelopen decennia aangejaagd heeft? De bank verdiende daar immense bedragen mee. Alleen al in 2021 leende de Rabobank voor 35,7 miljard euro uit aan de Nederlandse landbouw- en voedselsector.” (…) ”Het beste is natuurlijk als veel schouwburgen en concertzalen die opgezadeld zitten met niet te verdedigen namen gezamenlijk melden dat ze er een punt achter zetten, begeleid door bijvoorbeeld een symposium waarin moraal en belangen tegen elkaar worden afgewogen.” Theaterkrant
31-01-2023
Lowlands en Vereniging Eigen Huis maken zich samen hard voor eerlijke kansen voor jongeren en starters op de woningmarkt. Daarom was Vereniging Eigen Huis afgelopen jaar op Lowlands aanwezig en lanceerden ze o.a. een petitie voor betaalbare huizen voor starters. De verlenging van de samenwerking wordt op 10 maart kracht bijgezet met een manifestatie in Den Haag. Er wordt een uitgebreid programma georganiseerd over starters op de woningmarkt en wordt actie gevoerd om de politiek in beweging te krijgen. Mensen die hun tentje meenemen en tijdens de manifestatie opzetten, ontvangen een voucher waarmee men gegarandeerd één ticket voor Lowlands 2023 kan kopen; zelfs als Lowlands al is uitverkocht.
24-01-2023
In het coalitieakkoord staat vermeld dat de creatieve industrie wordt betrokken bij maatschappelijke uitdagingen. Om dit kracht bij te zetten heeft staatssecretaris Gunay Uslu het initiatief genomen een programma te starten over ontwerpend onderzoek. Dit programma gaat medio 2023 van start. In de pilot Ontwerpend Onderzoek wordt dit programma ontworpen. Onderdeel van het ontwerpproces is een aantal dialoogsessies, die gehouden worden in januari en februari. ClickNL is penvoerder van deze pilot en werkt daarin samen met het ministerie van OCW, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Regieorgaan SIA, de Federatie Creatieve Industrie en het Topteam Creatieve Industrie. Daarnaast worden onder meer de Sociaal Creatieve Raad en het College van Rijksadviseurs betrokken.
17-01-2023
Hospi Housing wordt het online platform waar studenten en hospita’s in Eindhoven met elkaar in contact kunnen komen. En dat is hard nodig, want er is een tekort aan woonruimtes voor studenten. De samenwerking met Hospi Housing komt voort uit de samenwerking vanuit het convenant studentenhuisvesting. Met name voor internationale studenten die hier studeren is het moeilijk om vanuit het buitenland een kamer te vinden. Juist voor deze groep kan het platform een uitkomst bieden. Voor een verhuurder zorgt een student in huis niet alleen voor extra inkomsten, het kan ook een verrijking zijn en gezelligheid bieden. De gemeente Eindhoven is opdrachtgever en Fontys, TU/e en Design Academy Eindhoven zijn partners in de samenwerking. De opdracht loopt in eerste instantie voor een jaar en afhankelijk van de resultaten is er de mogelijkheid om te verlengen. De doelstelling is om in het eerste jaar 100 matches te maken.
16-01-2023
Wat levert het op, om kunst op te vatten ‘als kans om te oefenen in empathie’ en cultuur ‘als baken in moeilijke tijden, dat tegenstellingen kan overbruggen’? Waar komt die drang om te veinzen dat we een land van gelijken zijn toch vandaan? In haar column keert Nous Faes zich tegen de alomtegenwoordige lofzang op kunst als baken van tolerantie en barmhartigheid en wenst ze de lezer een compromisloos 2023 toe.
16-01-2023
Institutionele kritiek leeft: overal in de wereld staan kunstenaars op om te eisen dat instituten veranderen. De samenstelling van de staf, de herkomst van de geldstromen, algehele toegankelijkheid zijn slechts enkele van de hete hangijzers. Remco Torenbosch schrijft over de opgeleefde interesse in deze specifieke vorm van kritiek aan de hand van twee recent verschenen publicaties: After Instititions van Karen Archey en The Art of Critique van Melanie Bühler.
16-01-2023
Maatschappelijke uitdagingen kunnen wel wat hulp van social designers gebruiken. Om die samenwerking tot stand te brengen opent Foundation We Are een ontmoetingsplek in de Apparatenfabriek op Strijp-S in Eindhoven. De ruimte is vrijgekomen met het vertrek van Yksi Expo. Anneke van Wolfswinkel sprak met drie leden, Bernhard Lenger, Kornelia Dimitrova en Karen van Luttervelt, die aan het inrichten zijn.. ,,Hier komen een paar glazen huisjes te staan,” vertelt Kornelia Dimitrova, ongeveer in het midden van de ruimte. ,,Die verhuren we aan andere ontwerpers. Ze zijn klein, maar het worden dan ook geen werkplaatsen om iets te maken. Het gaat bij social design meer om het ontwikkelen van ideeën ,dan om het maken van tastbare objecten.” Vijf jaar geleden richtten de ontwerpers Foundation We Are op, om hun krachten te bundelen en een platform te bieden aan vakgenoten. Dimitrova legt uit wat hun werk inhoudt: ,,Als social designers zien we maatschappelijke structuren als iets dat je opnieuw kan ontwerpen. Je kan echt verandering brengen.” Bernhard Lenger: ,,Wij zijn ervan overtuigd dat ontwerpers veel kunnen bijdragen aan vraagstukken rond bijvoorbeeld mensenrechten of klimaatverandering. Maar in de praktijk komen designers niet zomaar in aanraking met wetenschappers of activisten. Wij willen van deze ruimte een plek maken waar die ontmoeting wél plaatsvindt.” Karen van Luttervelt: ,,We gaan evenementen en exposities organiseren om die samenwerkingen tot stand te brengen. Tussen klimaatwetenschappers en designers, bijvoorbeeld. En borrels waar social designers elkaar kunnen ontmoeten.” De deuren zullen straks, net als voorheen bij Yksi, open staan voor iedereen die inspiratie wil opdoen, ontwerpers wil ontmoeten of gewoon een kopje koffie wil drinken.
10-01-2023
Het Utrechtse TivoliVredenburg werkt niet meer samen met culturele instellingen of personen die gelieerd zijn aan de Russische staat. Kunstenaars blijven welkom wanneer zij zich niet pro-oorlog hebben uitgesproken. Dat laat Jeroen Bartelse, directeur van het muziekpodium, weten. Hoewel de uitvoering daarvan lastig kan zijn. Want hoe beoordeel je de groep die zich niet uitspreekt, maar wel een Russische link heeft? Bartelse: "Dat bekijken we van geval tot geval en naar eer en geweten. We kunnen ook niet van iedereen verwachten dat hij of zij zich openlijk uitspreekt. Daardoor kunnen familie en vrienden in zijn of haar thuisland mogelijk gevaar mee lopen." Aan het volledig cancelen van Russische kunst doet TivoliVredenburg in ieder geval niet mee. "Dat zou te ver gaan. Veel cultureel erfgoed uit Rusland, zoals het onlangs nog uitgevoerde werk van Tsjaikovski, is tenslotte ook onderdeel van onze Nederlandse cultuur. Het volledig cancellen kan ook de mogelijkheid tot dialoog en verzet breken."
13-12-2022
Cultuur brengt mensen bij elkaar. Cultuur verrijkt. Cultuur verbreedt je horizon en laat je zelfvertrouwen groeien. Cultuur stimuleert het kritisch denken en vergroot je creatieve vermogens. Om te bewijzen dat het ook allemaal klopt wat ze beloven, storten centra voor de Kunsten en andere culturele instellingen zich steeds vaker op het meten van hun maatschappelijke impact. Ook subsidieverleners stimuleren dat. Beleidsmakers realiseren zich steeds vaker dat platte indicatoren als aantallen deelnemers of geïnde cursusgelden niet zoveel zeggen. Maar goede bedoelingen alleen zijn ook niet genoeg. Je moet als subsidieontvanger wel kunnen aantonen dat het wérkt. In impacttermen: dat jouw organisatie daadwerkelijk positieve beweging in gang zet. Jan Jaap Knol, directeur-bestuurder Boekmanstichting, vraagt zich af hoe zinvol dit meten van impact nu werkelijk is. Drijven we niet steeds verder af van de kern van kunst?
13-12-2022
“De pandemie heeft onmiskenbaar zeer grote gevolgen gehad voor het culturele leven. Of het nu gaat om het cultuurbezoek, de inkomens positie van kunstenaars, de arbeidsmarkt, de opkomst van digitale programmering of het maatschappelijk draagvlak: er ligt een veelheid aan onderwerpen die uitdagen tot diepgravend onderzoek én tot een levendige uitwisseling van kennis tussen onderzoekers, beleidsmakers, kunstenaars en andere professionals in de culturele en creatieve sector. Nu verwacht mag worden dat de effecten van de pandemie nog lange tijd zullen doorwerken, wordt de urgentie hiervan allengs groter” Hoe wordt – twee jaar na de uitbraak van de coronapandemie – de waarde van cultuur gedefinieerd en onderzocht? Zo luidde de startvraag voor de conferentie 'De waarde van cultuur na corona', die de Boekmanstichting en de Universiteit Utrecht op 30 juni 2022 organiseerden in het Utrechtse Academiegebouw. In de congresbundel o.m. een verslag van de keynote van Elionora Belfiore en bijdragen o.m. over de creatieve arbeidsmarkt tijdens corona, de impact van corona op de Brabantse cultuursector, een onderzoek naar afstuderende kunstacademiestudenten.
13-12-2022
Linda Selena Boos verbaast zich over de manier waarop musea reageren op de acties van klimaatactivisten die zich onder andere vastlijmen aan schilderijen van oude meesters. Hoe kan het dat musea, die in hun programmering zo de verbinding met de actualiteit pogen op te zoeken, enkel uit onbegrip reageren als deze actualiteit zich binnen hun muren manifesteert? Op dit moment is er vooral aandacht voor de reacties van de musea, die zichzelf en de kunstwerken beschouwen als slachtoffers. Wat als deze acties niet door een protestgroep, maar door een performance art-collectief uitgevoerd zouden worden? Hoe anders zouden de reacties dan zijn?
13-12-2022
In deel XIII van de Mister Motley serie De Ontmoeting gaat Thomas van Huut met Lisette van Beek naar ‘Tenminste Houdbaar Tot’ in Museum Arnhem, een expositie met kunst over klimaatverandering. Van Beek doet aan de Universiteit Utrecht onderzoek naar de verbeelding van de toekomst in klimaatmodellen. Ze werkt regelmatig samen met kunstenaars. Welke rol spelen kunstenaars in inzichtelijk maken van de klimaatcrisis? En kunnen we die rol wel van hen vragen?
12-12-2022
"Het boycotten van de Russische cultuur is een belangrijke stap. We hebben het niet over het schrappen van Tsjaikovski, maar over het pauzeren van uitvoeringen van zijn werken totdat Rusland zijn bloedige invasie staakt." Dat zegt de minister van cultuur van Oekraïne in een open brief, die 7 december verscheen in de Britse krant The Guardian.
12-12-2022
,,Mensen zijn symbolische dieren. Hebben beelden nodig om hun eigen ervaringen en gebeurtenissen aan te kunnen spiegelen en te kunnen verwerken. Kunst draagt daaraan bij”, vertelt José Krijnen, geestelijk verzorger en aanjager van de hernieuwde aandacht voor kunst bij het ETZ. ,,Ik werk hier nu een kleine twee jaar. Toen ik informeerde naar de kunstcommissie, bleek die niet meer te bestaan.” Annemiek Steenbekkers sprak met José Krijnen van het Elizabeth Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg en Paetrick Netten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch over de kunstcollecties en expositiebeleid van deze ziekenhuizen. Netten: ,,Een ziekenhuis was vroeger steriel en functioneel. Je werd bij wijze van spreken al misselijk als je binnenkwam. Kunst leidt af – je hebt wat te kijken als je zit te wachten – stelt gerust en biedt troost. Het is aangetoond dat na een galblaasoperatie er minder complicaties optreden en een patiënt sneller herstelt als die niet tegen een witte muur zit aan te kijken. Zicht op groen en bomen heeft eveneens een helende werking.” Steenbekkers sprak ook met Tineke Abma, bijzonder hoogleraar ouderenparticipatie bij de afdeling public health en eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en directeur-bestuurder Leyden Academy on Vitality and Ageing. Ze is nauw betrokken bij het thema kunst in de zorg. Samen met het hoofd kunstzaken van het LUMC en zorgverleners van UMC Groningen doet ze onderzoek naar kunst in de context van het ziekenhuis. En ze werkt met een groep mensen aan een uitvoerig document om beleidsmakers te wijzen op het belang van kunst in de zorg.
06-12-2022
In een nieuw rapport verzamelt het Europese project CultureForHealth wetenschappelijk bewijs voor het positieve effect van kunst en cultuur op onze gezondheid en ons welzijn. Lezen verhoogt ons empathisch vermogen en draagt zo bij tot een verhoogde sociale connectie die we kunnen voelen met de ander. Lezen kan ook persoonlijk voor zingeving zorgen, voor een connectie met jezelf. In projecten met volwassenen die kampten met ernstige psychische klachten, zorgden leesactiviteiten voor verminderde symptomen van depressie. Wie samenkomt in een leesgroep en actief deelneemt aan gesprekken over verhalen, kan zich op langere termijn ook mentaal beter gaan voelen, en ook het gevoel hebben deel uit te maken van een sociale groep. Praten over verhalen helpt ook om communicatieve vaardigheden aan te scherpen en zorgt voor een verbeterde gemoedstoestand. Zeker van jongs af aan loont het om te lezen. Kinderen en jongeren die lezen voor hun plezier vertonen betere gezondheidsgedragingen in hun vroege adolescentie. Ze lopen minder kans op bepaald risicogedrag, zoals overdadige alcoholconsumptie of tabaksgebruik, en eten frequenter fruit.
29-11-2022
Museumdirecteuren spreken klimaatactivisten aan op (eventuele) schade aan kunstwerken, maar laten tegelijk hun musea sponsoren door fossiele bedrijven. De fossiele industrie, die de klimaatcrisis het meest aanjaagt, misleidt, al decennialang via marketing, het feit dat zij de grootste veroorzaker van klimaatontwrichting, is. Bovendien vertraagt zij daarmee – ook nu nog – de transitie en schendt mensenrechten. Het is goed dat hier nu discussie over komt. Dat schrijven Sepp Eckenhaussen, Koen Bartijn, co-directeurs van Platform BK, Rosanne Rootert, campaigner van Reclame Fossielvrij, en Hiske Arts, campaigner van Fossielvrij NL
28-11-2022
Het festival Woo Hah! x Rolling Loud komt niet terug op het festivalterrein van Beekse Bergen in Hilvarenbeek. De gemeente Hilvarenbeek vindt meer dan drie grote festivals in een korte zomerperiode te belastend voor de omgeving. Vorig jaar werd bij wijze van proef een vierde festival toegestaan, dat werd Awakenings. Dit techno-event komt wél terug naar Hilvarenbeek. Ook eigenaar Libéma van het safaripark onderschrijft dat meer dan drie festivals te veel is voor de omgeving. Samen met de hulpdiensten en de organisatoren van de festivals is de gang van zaken geëvalueerd. ,,Daar hebben we aangegeven dat we verbeteringen willen om de overlast volgend jaar substantieel te verminderen”, schrijft de gemeente op vragen van het Brabants Dagblad. Onlangs zijn de omwonenden van Beekse Bergen op de hoogte gebracht. De klachten over Best Kept Secret, het eerste festival van het seizoen, bleven nog binnen de perken. Met name bij Woo Hah! en Awakenings regende het klachten deze zomer. Deze gingen voornamelijk over verkeer, geluid, bereikbaarheid en het betrekken van de omgeving. Tijdens het technofestival kwamen er maar liefst driehonderd klachten binnen.
28-11-2022
Pieter Jan Leusink dirigeert vanaf december weer concerten bij het Bach Choir & Orchestra of the Netherlands. Dat heeft Susanne Streefkerk-Stoker, directeur van de stichting Klassieke Concerten Nederland (KCN) die het ensemble exploiteert, aan NRC bevestigd. Leusink legde in juni zijn werkzaamheden voor onbepaalde tijd neer, nadat het College voor de Rechten van de Mens oordeelde dat hij tussen 2012 en 2016 twee musici seksueel intimideerde. Streefkerk-Stoker: „Leusink is destijds niet door het College opgeroepen en er is nooit aangifte tegen hem gedaan.” Volgens haar heeft hij „een affaire gehad met twee musici. Dat was dom, dat had hij niet moeten doen. Maar het was niet fout.” In een verklaring schrijft de stichting verder: „Pieter Jan Leusink beseft dat tijden en maatschappelijke opvattingen zijn veranderd en het dat het zeer onverstandig was om een relatie aan te gaan.” In juni schreef de stichting KCN in een persbericht dat er „afrondende gesprekken plaatsvonden met een potentiële vervanger van de heer Leusink”. Die plaatsvervanger is er niet gekomen. In plaats daarvan heeft concertmeester Enrique Gómez-Cabrero Fernández kleine concerten gedirigeerd. Leusink heeft in de zomer de repetities van het koor en orkest geleid. Streefkerk-Stoker: „De terugkeer van Leusink is de uitdrukkelijke wens van alle musici, medewerkers en bestuursleden.” Op de vraag of de musici, voor hun inkomen afhankelijk van de stichting, wel vrijuit durven te spreken antwoordt ze: „Er komt nog een anonieme medewerkers-enquête door een extern onderzoeksbureau.” De marketinguitingen van alle toekomstige concerten van het Bach Choir & Orchestra of the Netherlands – onder andere paginagrote advertenties in landelijke dagbladen – vermelden tot nu toe geen dirigent. Volgens Streefkerk-Stoker heeft Leusink de knoop vorige week pas doorgehakt, waarna de stichting eerst de kaartkopers heeft geïnformeerd. Streefkerk-Stoker: „Daar is één negatieve publieksreactie op teruggekomen. Er zijn geen musici of medewerkers weggegaan na dit besluit.”
24-11-2022
Hoe kan menselijke voortplanting eruitzien als we politieke, religieuze, medische en wetenschappelijke bezwaren achter ons laten? Dat is een van de vragen die centraal staat in de tentoonstelling Reproduction Otherwise bij MU in Eindhoven. Zeven kunstenaars worden losgelaten op het onderwerp “menselijke reproductie” en verkennen alternatieve vormen van voortplanting. Charlotte Fijen over de expositie, die nog te zien is ten met 27 november.
24-11-2022
Twintig schrijvers vormen een 'literair schaduwkabinet'. Een initiatief van het ILFU. Ze schrijven elk een brief aan een minister uit het kabinet-Rutte IV, met daarin een leesadvies. Geen non-fictie, geen zelfhulpboeken of op feiten gestoelde analyses van maatschappelijke onderwerpen, maar fictie, romans, gedichten en verhalen die je in het hoofd van iemand anders verplaatsen. En dat is essentieel voor bewindslieden die aan het hoofd staan van een democratie. Aflevering 15: Alfred Schaffers brief aan minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher: 'Met woorde soos met kerse' van de Zuidafrikaanse dichter Antje Krog.
24-11-2022
De Akademie van Kunsten en De Jonge Akademie adviseren de minister van OCW om een landelijk fonds in te stellen voor experimenteel onderzoek en projecten op het gebied van kunst en wetenschap. Hiermee willen de Akademies duurzame groei van dit werkterrein stimuleren. Grensverleggende samenwerkingen tussen kunstenaars en wetenschappers kunnen nauwelijks gebruik maken van bestaande regelingen van fondsen voor cultuur of wetenschap. Dit concluderen de Akademie van Kunsten en De Jonge Akademie na een verkenning onder cultuur- en wetenschapsfondsen. In een brief aan Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, pleiten zij voor een landelijk fonds dat kruisbestuiving tussen artistiek en academisch onderzoek mogelijk maakt en samenwerkingen tussen kunstenaars en wetenschappers ondersteunt. Zij adviseren de minister om een KxW-pilotfonds te starten voor een periode van drie jaar, met een budget van elf miljoen euro, in samenwerking met onder meer de Rijkscultuurfondsen, NWO en Regieorgaan SIA. Ook geven zij concrete richtlijnen voor de inrichting van het fonds: over het soort onderzoek, de bedragen die worden toegekend en de beoordeling van aanvragen. In hun onderzoek kwamen de Akademie van Kunsten en De Jonge Akademie veel enthousiasme en gedrevenheid tegen. Zij verwachten dat met de juiste middelen de ontwikkeling van veelbelovende initiatieven wordt versterkt en versneld, waardoor het innovatief vermogen van Nederland groeit.
22-11-2022
Tot en met 9 april 2023 is in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam de tentoonstelling Prix de Rome Architectuur 2022 te zien. Genomineerden Arna Mačkić, Dividual (Andrea Bit en Maciej Wieczorkowski), Lesia Topolnyk, en Studio KIWI (Kim Kool en Willemijn van Manen) presenteren met een tentoonstelling 4 verschillende invullingen van Healing Sites, het centrale thema van de Prix de Rome Architectuur 2022. De winnaar wordt op 1 december bekendgemaakt. Gunay Uslu, staatssecretaris van Cultuur en Media, zal de prijs ter waarde van €40.000 en een residency naar keuze overhandigen aan de winnaar. De Prix de Rome is de oudste prijs in Nederland voor architecten onder de 35 jaar. De prijs wordt dit jaar georganiseerd door het Mondriaan Fonds in samenwerking met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Het Nieuwe Instituut, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Kirsten Hannema zag de tentoonstelling. Het werk van de vier genomineerden laat zien hoe bouwkunst mensen kan schaden – én genezen.
22-11-2022
In zijn Albert Verwey-lezing ‘Het empathische complot’, op 17 november, vraagt gastschrijver Christiaan Weijts ( aan de Leidse Universiteit) wat literatuur nog vermag, als complotdenkers een veel krachtiger verhaal lijken te vertellen. Complotsmeders en samenzweerders bedienen zich van dezelfde technieken die we storytelling zijn gaan noemen, en die inmiddels breed in zwang zijn, van brand-marketing tot traumatherapie. Deze tijd van verharding én verweking dreigt het elementaire inzicht dat de meeste boeken niet deugen uit het oog te verliezen. Aan beide kanten van het spectrum groeperen de ongehoorden, de zich-tekort-gedaan-voelenden zich tot een strijd voor het goede. Die strijders zijn storytellers van pasklare verhalen. Volgens Christiaan Weijts onderscheidt de romanschrijver zich van de storyteller doordat hij in essentie een komediant is. Zelfs als hij tragedies schrijft is hij een speler, een deugniet, een sit-down comedian. “Ik ben een sit-down comedian, die dode dichters leest, zoals Fernando Pessoa. Hij schreef: „Wat de opvattingen van een mens als staatsburger ook zijn, hij mag er niet één hebben als kunstenaar. Op politiek vlak is het immoreel ónpartijdig te zijn; op esthetisch vlak is het immoreel partíjdig te zijn.”
17-11-2022
“Muziek opent een luik dat mensen met dementie even in het nu brengt. Je ziet mensen weer om zich heen kijken en vaak horen we van het zorgpersoneel dat het positieve gevoel dat mensen van muziek krijgen, dagenlang blijft”, vertelt Rensz Gorisse, voorzitter van Stichting Kleurke uit Breda.. Zijn stichting verzorgt muzikale optredens voor mensen met dementie op beschermde afdelingen. Ook cultuurmaker Anneke Wijn en dementieconsulente Laura Hoeksema zien het effect van kunst op mensen met dementie. Welk effect is dat? En waarom is het belangrijk daarop in te zetten? Simone Vos sprak met ze.
17-11-2022
Op 18 november houdt Falk Hübner zijn lectorale rede en is dan officieel beëdigd als lector Artistic Connective Practices. Dit is de officiële start van een drietal onderzoekslijnen: kunst en communities, kunst en zorg, en kunst en jeugd. Het lectoraat van Fontys Hogeschool voor de Kunsten onderzoekt hoe kunstenaars en specifiek artistiek onderzoekers een maatschappelijke bijdrage kunnen leveren. Lector Falk Hübner werkt met een aantal werkgroepen en projectteams, die de conceptuele uitwerking van Artistic Connective Practices naar praktische onderzoeksprojecten in de samenleving vertalen. Hübner heeft een achtergrond als componist, theatermaker, onderzoeker en docent.
17-11-2022
Sinds 11 november is er op de Universiteit Leiden veel discussie ontstaan over een schilderij van rokende hoogleraren, gemaakt door kunstenaar Rein Dool. Het schilderij uit de jaren zeventig toont onder andere Jan Karel Gevers, die voorheen collegevoorzitter van de Universiteit van Amsterdam was, en Dolf Cohen, oud-rector van de Leidse universiteit en onderduiker tijdens de Tweede Wereldoorlog. Velen dachten dat een tweet van de Leidse promovenda Elina Zorina daartoe de aanleiding was, maar volgens de universiteit gaat het om een spontane actie die niet samenhing met de tweets.. Zorina benadrukt dat ze slechts vraagtekens zette bij de context van het schilderij, omdat dat zonder bijschrift vertoond werd terwijl veel andere historische stukken in de inrichting van de instelling wel een beschrijving hebben. Zowel het verwijderen van het schilderij als de steun van Van der Leun lokte een stroom aan reacties van docenten, hoogleraren en politici uit. Het verwijderen kan niet op veel bijval rekenen. Martin Bosma van de PVV had geen goed woord over voor deze actie. Tijdens het Wetgevingsoverleg Cultuur (WGO Cultuur) op 14 november sprak hij staatssecretaris Uslu daarover aan. Uslu is blij met de discussie op de Universiteit Leiden over een kunstwerk dat is weggehaald. Het ontbreekt haar ook aan bevoegdheid over de kunstinrichting van gebouwen “Ik heb vertrouwen in de kracht van universiteiten om dit gesprek ook goed te voeren.” Bosma verwijt de staatssecretaris dat zij niet opkomt voor de integriteit van kunst. Een dag later kreeg het schilderij van Dool voorlopig zijn plek weer terug in de vergaderruimte.
17-11-2022
Kunstenaar Julian Andeweg, die door zeker twintig vrouwen en mannen beschuldigd is van seksueel geweld, wordt gedagvaard. Het OM verwacht dat zijn proces in de zomer van 2023 zal beginnen. In 2020 beschreef NRC hoe de Haagse kunstenaar furore maakte in de beeldende kunst, maar intussen een serie slachtoffers maakte. De academies en kunstinstellingen waar hij actief was, wisten van zijn wangedrag, maar grepen niet in
10-11-2022
“„Nou, hoe je het ook wendt of keert: er heerste systemisch racisme in het Stedelijk – net zoals in alle andere Nederlandse cultuurinstellingen trouwens. Dat racisme was niet actief, het was niet bewust, maar toch werden hele groepen uit de samenleving uitgesloten en kregen ze niet de aandacht die ze verdienden, meestal met het argument van ‘te weinig kwaliteit’. Daarin is de afgelopen jaren veel veranderd, vooral op het gebied van inclusie. In de zomer van 2020, na de moord op George Floyd, lag de nadruk sterk op de etnische insteek van dat debat, nu is dat meer verschoven richting gender. En het werkt: neem de huidige Biennale van Venetië, samengesteld door Cecilia Alemani. Daarin zit bijna alleen werk van vrouwen en transgenders en niemand die nog vol wil houden dat het een mindere biënnale is. Daarmee is het kwaliteitsargument definitief van tafel geveegd.” Het Stedelijk Museum in Amsterdam krijgt kritiek omdat het zich maatschappelijk roert en buiten de geijkte westerse kaders van de kunst kijkt. Hans den Hartog Jager sprak met directeur Rein Wolfs.
03-11-2022
Stichting Fonds Schrijvers in Nood, beter bekend onder de internationale naam PEN Emergency Fund, is dringend op zoek naar nieuwe donateurs. Het aantal hulpbehoevende schrijvers, journalisten, redacteuren en uitgevers neemt zorgwekkend toe. Dit komt door de dreiging van recente geopolitieke verschuivingen. Denk aan de oorlog in Oekraïne, maar ook de situatie in Afghanistan. Waar in 2019 en 2020 gecombineerd 65 schrijvers werden geholpen door PEN, is dat in 2022 tot nu toe al 50.
01-11-2022
Er is een tendens om op een verantwoordelijker manier met voedsel om te gaan. In elk geval een deel van de consumenten wil voedingsproducten die bijvoorbeeld gezonder en minder belastend voor het milieu zijn. Tegelijkertijd is er een trend richting gemak; supermarkten en flitsbezorgers brengen de boodschappen thuis, indien gewenst binnen tien minuten. Waarom zouden we dan nog naar de supermarkt gaan? Wordt die dan een plek voor zorg, voorlichting of juist beleving? In de supermarkt komen veel verschillende ontwikkelingen samen, stelt de Embassy of Food. Daarom neemt de Embassy deze plek als kapstok voor verschillende toekomstscenario’s rond voedsel en voeding. Architectenweb sprak met Chloé Rutzerveld, curator van de Embassy of Food, DDW.
01-11-2022
Het thema van de BNA Architectendag op 3 november is gericht op de grote en urgente maatschappelijke opgaven van het moment; klimaatverandering, biodiversiteit, stikstof, energietransitie, de wooncrisis, verstedelijking. “Die vragen om transities met impact op de gebouwde omgeving. Deze transities zijn complex, omdat dit vraagt om oplossingen op alle schaalniveaus en over alle sectoren heen. Voor het oplossen van deze maatschappelijke thema’s spelen ontwerpkracht, data, digitale technologie en industrialisatie een steeds belangrijke rol”, stelt de BNA.
31-10-2022
Op 22, 23 en 24 september 2022 vierde Platform BK het tienjarig bestaan tijdens het Platform BK Solidarity Camp in Casco Art Institute, Utrecht. Omdat ‘solodariteit’ niet bestaat, zocht Platform BK contact met andere solidariteitsorganisaties in de kunst: Cultural Workers Unite, Fossil Free Culture NL, Engagement Arts NL, Salwa Foundation, Tools for the Times, Casco en Gizem Üstüner. Het resultaat was drie enerverende en inspirerende dagen van workshops over het realiseren van politieke verandering met activisme in de kunst. Platform BK werkt aan een publicatie over het programma, waarin we alle deelnemende organisaties de ruimte geven hun lessen te delen met het lezende publiek.
31-10-2022
De provincie Noord-Brabant wil dat alle Brabanders een kwalitatief goed leven kunnen leiden en zet daarom in op het vergroten van brede welvaart. Lectoren van Avans Hogeschool Kaj Morel en Sebastian Olma en professor Gerard McCartney van de Universiteit van Glasgow juichen dit toe. Zij zien wel 3 hobbels: het gebrek aan een eenduidige definitie van wat brede welvaart is, voorkom dat deze term ‘gekaapt’ wordt en het ontbreken van kunst en cultuur in het beleid rondom brede welvaart. “De totale afwezigheid van kunst en cultuur binnen het beleid omtrent brede welvaart is een derde gevaar dat de realisatie van een economie voor brede welvaart bedreigt. Een van de betreurenswaardige erfenissen van het neoliberalisme is dat kunst en cultuur té vaak worden gezien in termen van ‘creatieve industrie’ of ‘innovatie’, hoewel ze zo veel meer zijn: namelijk het collectieve gesprek dat ons bij elkaar houdt, dat ons de wereld op een andere manier laat beschouwen. En daarmee ruimte schept voor een andere duiding en benadering van problemen die misschien onoplosbaar leken. Zonder aandacht voor deze maatschappelijke functie van kunst en cultuur groeit wantrouwen verder en verliezen wij nog meer van onze collectieve verbeeldingskracht.”
27-10-2022
Het videowerk grounds for denial van Anna Dasović bij Stroom in Den Haag vormde de aanleiding tot een seminar over reenactment als artistieke strategie. Niet alleen de filmische reconstructie van de genocide van Srebrenica in 1995 kwam aan bod, maar ook een lopend onderzoek naar de bomaanslag op het Mariupol Theater in Kyiv afgelopen maart. Eli Witteman doet verslag van de bijeenkomst.
25-10-2022
De aantrekkelijkheid van je eigen leefomgeving wordt mede bepaald door sociale contacten en het aanbod van bepaalde activiteiten. Sport en cultuur spelen van oudsher een belangrijke rol in die sociale kwaliteit van wijken. Maar daaraan meedoen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Kenniscentrum Sport en Bewegen en LKCA vinden dat hier meer aandacht voor moet komen. Tijdens een online kennissessie op 1 november wordt aandacht besteed aan succesvolle praktijken, werkzame elementen en de rol van intermediairs zoals buurtsport- en cultuurcoaches.
25-10-2022
De laatste weken zagen we klimaatactivisten peperdure schilderijen bekogelen met etenswaren om zo de aandacht te vestigen hun doel. Koepelorganisatie Museumvereniging noemt de acties in gesprek met NU.nl onacceptabel. "Het klimaat en een duurzame toekomst is voor musea en de museumvereniging een urgent thema. Musea doen veel aan verduurzaming en houden ook tentoonstellingen over klimaatverandering. Daarmee staan musea en klimaatactivisten naar mijn mening aan dezelfde kant", zegt directeur Vera Carasso van de Museumvereniging. "Tegelijkertijd spreken wij ons uit tegen de acties waarbij kunstwerken worden besmeurd. Onze hoofdtaak is juist die werken te behouden, daarom vinden wij het onacceptabel. We begrijpen dat het de bedoeling is dat het een actie is die pijn doet, maar richt het dan tegen degene die je moet bereiken."
25-10-2022
Het afgelopen jaar pompten de grote technologiebedrijven tientallen miljarden dollars in de metaverse, die virtuele wereld waar we samen komen om te spelen, werken, leren of winkelen. Of dat inderdaad zo’n geweldige toevoeging aan ons leven wordt, is volgens VR- en videogames-onderzoeker Mirjam Vosmeer nog maar de vraag. Er zijn zorgen voor schade aan de geestelijke gezondheid: mensen vervreemden van de werkelijkheid, raken verslaafd en willen uiteindelijk al hun tijd uitsluitend nog in online fantasiewerelden doorbrengen. Maar stelt Vosmeer, voorlopig is de technologie nog lang niet zo ver dat gebruikers een nieuwe wereld kunnen betreden op een manier die niet meer te onderscheiden is van de echte wereld. Gebruikers zien elkaar nog steeds als avatars. en urenlang met een VR-headset op je hoofd is fysiek ongemakkelijk. Zeker gezien die technische onvolkomenheden is het de vraag waarmee Meta en de andere grote technologiebedrijven die enorme investeringen terug denken te gaan verdienen en uiteindelijk zelfs winst te boeken. Vosmeer stipt ook de bezorgdheid over de privacy van toekomstige metaverse gebruikers aan. Of metaverse winst biedt bij het online spelen en het online leren is de vraag. Vergaderen in 360° biedt wel interessante nieuwe mogelijkheden, zeker voor mensen die anders voor vergaderingen de wereld moeten over vliegen. De essentiële vraag mbt. de metaverse is dan ook: we moeten ontwerpers uitdagen om eerlijk na te gaan waar deelname aan een virtuele wereld een werkelijke toevoeging voor gebruikers en een verbetering van een bestaande situatie betekent. “Ze bestaan, gebruikers die misschien fysiek niet in staat zijn om hun huis of bed te verlaten en dolgraag naar de andere kant van de wereld zouden reizen, als is het dan maar virtueel – maar het is wellicht een andere doelgroep dan de gemiddelde marketeer nu voor ogen heeft.” Bij verkenningen van de metaverse dient de aandacht vooral gericht te zijn op het welzijn van gebruikers. Vosmeer : Eén van de redenen dat de ‘big five’ – Amazon, Apple, Meta, Microsoft en Alphabet, het bedrijf achter Google – nog naast elkaar bestaan is dat ze de grote onderlinge strijd tot dusver uit de weg zijn gegaan. De één profileert zich vooral als zoekmachine, een ander maakt telefoons, kantoor-software of online videogames en een derde richt zich op een vriendennetwerk of cloud-services. Natuurlijk bestaat er concurrentie als het gaat om advertentie-inkomsten, maar dat is niets vergeleken met wat er kan gebeuren als deze titanen zich nu in de strijd om de verovering van de metaverse werpen. Wie wordt degene die uiteindelijk de beste hardware en het meest gebruikte platform in handen heeft van waaruit we de online wereld betreden? Het zou de ultieme boss battle over het virtuele domein kunnen worden.” .Hopelijk komen de geïnformeerde gebruikers niet als verliezers uit deze strijd.
25-10-2022
Negen ‘area’s’ verspreid over Eindhoven trekken 350.000 bezoekers naar de Dutch Design Week. Het Eindhovens Dagblad sprak met Miriam van der Lubbe, creative head van de DDW, en verantwoordelijk voor de programmering. Van der Lubbe bleef, als deelnemer maar ook als lid van de Raad van Advies, altijd betrokken bij het evenement waarvan zij aan de wieg stond. Ze blikt terug op het ontstaan van de DDW. ,,Eindhoven was, als ik heel eerlijk ben, gewoon een lelijke stad in die tijd. Maar de Design Academy was wél hier, en er waren veel rauwe plekken waar je makkelijk iets kon organiseren. Het is nooit bij mij opgekomen om dat design-platform ergens anders op te zetten dan in Eindhoven.” Over haar ambitie is ze duidelijk: ,,Nu is het een groot designevenement, maar ik wil dat het ook het beste evenement wordt. En dat wordt het, als we de potentie van ontwerpers beter gaan benutten. Zij kunnen een grote rol spelen bij de uitdagingen waar we voor staan nu de crisissen zich opstapelen.” De komende jaren wil ze werken aan het verder aanscherpen van de programmering : ,,Ik wil ontwerpers samenbrengen rondom missies. Zodat er niet alleen heel veel te zien is, maar dat ontwerpers elkaar onderling kunnen versterken. Dit jaar hebben we in het Klokgebouw bijvoorbeeld ontwerpers samengebracht die zich bezighouden met voeding en welzijn. Ik hoop dat ontwerpers, die elk op hun heel eigen manier met dat onderwerp bezig zijn, met elkaar in gesprek raken en misschien zelfs gaan samenwerken.” Ze adviseert de bezoeker in gesprek te gaan met de ontwerpers: “ Heb je kennis die je kan delen? Zie je iets waar jouw werkgever iets mee kan doen? Kun je investeren of ken je iemand bij een bijzonder productiebedrijf? Ik zie eigenlijk geen strikte scheiding tussen professionals en gewone bezoekers. We kunnen er allemaal samen voor zorgen dat de wenkende perspectieven die designers laten zien werkelijkheid worden. En dat de week niet alleen het grootste, maar ook het beste designevenement wordt.”
20-10-2022
Een goed georganiseerd nachtleven maakt de stad veiliger en leefbaarder en biedt jongeren de ruimte zich te ontplooien, schrijft filosoof en politicoloog Jonasz Dekkers. De leidende positie van Nederland op het gebied van de nachtcultuur is tanende. Tussen 2008 en 2017 daalde het aantal discotheken en nachtclubs in Nederland met 44 procent: van 311 naar 174. De verwachting van onderzoeksbureau Van Spronsen & Partners is dat deze daling voorlopig nog wel even zal doorzetten. Anno 2022, vijf jaar na het onderzoek en het eerste jaar na de coronacrisis, is er niet veel verbeterd. Dekkers vindt dat het nachtleven cultuur is en geen horeca. "De nacht draagt bij aan een toename van sociale cohesie en de ontwikkeling van culturele uitingen van (veelal jonge) makers. Juist in tijden van toenemende polarisatie en verharding van het publieke debat is de ontmoeting tussen verschillende groepen die het nachtleven biedt een belangrijke kracht “ Maar het overheidsbeleid tijdens de coronacrisis liet bijvoorbeeld zien dat nachtclubs tot de horeca werden gerekend.
18-10-2022
De verontwaardiging rond de toeslagenaffaire, de boerenprotesten, de demonstraties tegen lockdowns en vaccinaties: het wantrouwen van burgers jegens de overheid en soms elkaar leek het afgelopen jaar groot. Terwijl vertrouwen een belangrijke basis vormt voor een veiliger samenleving. De blik en de werkwijze van creatieve makers kan substantiële bijdragen leveren in de aanpak van grote veiligheidsopgaven; veiligheidsprofessionals onderkennen dat ook steeds meer. “Het benutten van het creatieve repertoire krijgt echt momentum binnen de samenleving”, zegt Tabo Goudswaard, curator van Embassy of Safety en ambassadeur van het World Design Embassies programma. Tijdens komende DDW presenteert de Embassy een breed programma met projecten en interactieve bijeenkomsten onder de noemer ‘In Makers We Trust’. Architectenweb sprak met Goudswaard.