
Het Carefull netwerk is er voor mensen die werken op het snijvlak van kunst, zorg en welzijn om elkaar te inspireren, te ondersteunen en samenwerkingen tot stand te brengen. Naast kunstenaars zitten in het netwerk mensen die werken bij zorgorganisaties, welzijnsorganisaties, kunstvakscholen en gemeentes. We zijn elk half jaar te gast bij een netwerkpartner op een inspirerende Brabantse locatie. Op 5 juni zijn we te gast bij de Groeituin in Gilze!
Fotografie en Ontwikkeling van nog veel meer moois
Vruchtbare samenwerking tussen Cultuurplaats Gilze-Rijen en de Groeituin.

Programma
De inloop is om 13.30. Om 14.00 starten we met een welkom en een korte inleiding, gevolgd door een rondleiding langs de tentoonstelling en bijzondere plekken in de tuin. We delen inspirerende verhalen en praktijkvoorbeelden.
Vervolgens gaan we met elkaar in gesprek en verkennen we samen hoe we de samenwerking tussen kunst, cultuur en het sociaal domein verder kunnen versterken. We richten ons bijvoorbeeld op het creëren van voorwaarden, zoals ruimte en tijd om te ontwikkelen, en vertrouwen op te bouwen.
Over De Groeituin
‘Alles wat aandacht krijgt, groeit’. De Groeintuin in Gilze is een participatie- en reïntegratieplek, aangeboden door de gemeente Gilze en Rijen. Deze plek ligt in een prachtige siertuin met aangrenzende moestuin. Er vinden tal van activiteiten plaats, waarbij de persoonlijke interesses van de deelnemers het stratpunt vormen. Deelnemers met een afstand tot de arbeidsmarkt – jong en oud, ieder met een eigen verhaal – de ruimte zich in eigen tempo te ontwikkelen. Dit onder de bevlogen en professionele begeleiding van Groeicoaches Anne, Marie-Louise en Miriam.
Cultuurplaats en de Cultuurcoaches
Stichting Cultuurplaats is het platform binnen Gilze en Rijen voor cultuureducatie en -participatie. Cultuurplaats vindt het belangrijk dat iedereen laagdrempelig kan deelnemen aan kunst en cultuur. De cultuurcoaches leggen verbindingen tussen cultuur en andere domeinen. Ze slaan een brug tussen cultuur en sport, tussen cultuur en onderwijs, tussen cultuur, welzijn en zorg. Sinds 2019 is er een beweging gaande in de richting van het sociaal domein.
Fotografie
In maart 2023 maakten de cultuurcoaches voor het eerst kennis met de nieuwe Groeituin. En zijn sindsdien in nauw contact gebleven. In dit contact gaven de groeicoaches aan dat een aantal deelnemers interesse heeft in fotografie. Fotografie leent zich uitstekend om allerlei botanische vondsten uit de tuin te documenteren, de schoonheid en om het unieke van deze plek vast te leggen én om culturele activiteiten te verbinden aan deze plek.
De kracht van kunst
Deelnemers krijgen de kans om onder professionele artistieke begeleiding vaardigheden te ontwikkelen en betekenis te geven aan activiteiten in de Groeituin. Zij kiezen zelf de thema’s voor hun werk en leren reflecteren op vragen als: Waar begin ik? Wat wil ik overbrengen? Wat gebeurt er als iets anders loopt dan verwacht?
In verbinding met de omgeving
Deelnemers komen via het fotografieproject in contact met de buitenwereld – en andersom. Bezoekers, buurtbewoners en andere betrokkenen maken kennis met verhalen die anders verborgen zouden blijven. Deelnemers hebben de ruimte om hun verhaal te vertellen, met alle kwetsbaarheden én successen. Dit draagt bij aan een gevoel van saamhorigheid en verbondenheid.
Iedereen kan meedoen
Ook deelnemers die moeilijker te bereiken zijn, worden uitgenodigd mee te doen. Sommigen staan te springen om te beginnen, anderen zijn juist terughoudend. Het project biedt meerdere aanknopingspunten, waardoor iedereen op zijn of haar manier kan instappen. De fotografie workshops, storytelling en het gezamenlijk organiseren van een tentoonstelling ondersteunen dit proces en bieden ruimte om stap voor stap iets nieuws te creëren – van niets, iets maken.
Samen maken
Bijna een jaar lang zijn de cultuurcoaches van Cultuurplaats regelmatig in de Groeituin geweest voor het fotografieproject. Het programma bestond uit workshops cyanotype (blauwdruk), workshops pinhole (camera obscura) en film fotografie met analoge point-and-shoot camera’s. Een groeiend proces van ontdekking en experiment.
Van tentoonstelling tot kunstclub
De fotografie workshops leverde een prachtige tentoonstelling op, zowel binnen in het paviljoen, als in de Groeituin zelf. Ook bij het opbouwen van de tentoonstelling haakten weer nieuwe deelnemers aan. Er is een heuse ‘kunstclub’ ontstaan. Er onstaan inmiddels nieuwe ideeën, zoals workshops tekenen en schilderen naar waarneming in de tuin. ‘En plein air’.
Aanmelden
Ben je nieuwsgierig geworden, wil je deze prachtige tentoonstelling in de tuin zien en elkaar ontmoeten? Schrijf je dan nu in!
Er zijn kosten (€10.-) verbonden aan deelname. Is het bedrag een drempel om deel te nemen aan de bijeenkomst? Voel je vrij om contact op te nemen met Roos Sohier over de mogelijkheden. We denken graag met je mee.
Heb je nog vragen of zou je graag de volgende Carefull Netwerkbijeenkomst willen organiseren?
Neem dan contact met ons op.