Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Alsmaar terugkerende golven van beweeglijkheid

De expositie Pattern & Surface Matter(s) legt de nadruk op schilderkunst en de handelingen die daarmee gemoeid zijn. Rob Smulders en Jan Kuhlemeier vinden elkaar in hun fascinatie voor materiaal en het ‘schilderen’ op onconventionele wijze. Beide kunstenaars hebben ten tijde van corona gewerkt aan deze expositie en ondertussen veel ontwikkelingen doorgemaakt die zichtbaar zijn in deze duo show.

foto: Expositie Pattern & Surface Matter(s), fotograaf: Joris Buijs

Bereid je voor op veel kleur!

De veelal grote en kleurrijke doeken, met hier en daar een knipoog naar sculptuur en een installatie, verwijzen naar de formele en abstracte schilderkunst van onder meer Mark Rothko, Robert Ryman en Rob van Koningsbruggen. Wat deze kunstenaars met elkaar gemeen hebben is dat ze het schilderij inzetten als object dat bepaalde energieën kan vertalen. Het werk spreekt vanuit zichzelf, het trekt je aan terwijl het je tegelijkertijd verleidt om een stap naar achteren te zetten.

Over de kunstenaars

Het hoofdonderwerp van Rob Smulders (Boxtel, 1981) is verf zoals het zich manifesteert als kleur op een oppervlak. Voor Smulders ziet het schilderproces eruit als een wetenschappelijk experiment, waarbij de eigenschappen van verf herhaaldelijk worden getest. Zijn schilderijen schilderen zichzelf: de verf druipt naar beneden over het platte vlak en creëert een (on)gecontroleerd patroon van lijnen en vormen.

 “Alle kleuren hebben op een bepaalde manier effect op ons. Samen kunnen ze nieuwe waarden communiceren naar de beschouwer en tegelijkertijd iets toevoegen aan de perceptie en beleving.

Foto: werk van Rob Smulders, fotograaf: Joris Buijs

Over de kunstenaars

Jan Kuhlemeier (Renkum, 1993) werkt in zijn atelier altijd aan verschillende series tegelijkertijd om constant nieuwe structuren en kleurtonen te kunnen ontdekken. De ondergronden vormen een wezenlijk deel van zijn schilderijen. Door het gereedschap in één beweging over het oppervlak te schrapen ontstaat er een specifieke wrijving tussen het materiaal en het doek.

“Ik probeer in mijn werk structuren te creëren, zoals de stromingen in de zee de zandbanken doen ontstaan. Deze zoektocht in het ontstaan van een werk is voor mij het meest interessant.”

Meltdown Project

Rob Smulders is sinds 2014 bezig om de moleculen van verf te transformeren door middel van bevriezing. Deze bevroren substanties maken deel uit van zijn Meltdown Project. Met deze installatie laat hij de zwaartekracht zijn werk doen door bevroren verfpigmenten te laten smelten en druppelen op een geïnstalleerde ondergrond. Dit resulteert in een schilderij. Gedurende de looptijd van de expositie is de installatie werkend te zien in de LocHal. 

Coronamaatregelen

Vanwege de nieuwe coronamaatregelen kan de feestelijke opening op 26 november helaas niet doorgaan. Natuurlijk is de expositie wel vanaf die datum te bezoeken in de LocHal in Tilburg. Draag bij het bezoeken van de LocHal en de expositieruimte een mondmasker, en hou 1,5 meter afstand tot andere bezoekers. 

Feestelijke afsluiting op 11 februari

Ron Dirven, directeur en conservator Vincent van GoghHuis, geeft op vrijdag 11 februari een lezing over het schildergebaar en kleurgebruik van Vincent van Gogh. Aansluitend is er een borrel om de expositie feestelijk af te sluiten.

Meer informatie en aanmelden

Kunstloc Exposities

In de expositieruimte in de LocHal biedt Kunstloc Brabant inspirerende kunstenaars en initiatieven een podium. Zo willen we de kracht van kunst en cultuur en het belang van verbeelding voor de samenleving zichtbaar maken.

Wil je meer weten over deze expositie?

Neem contact met mij op.