Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Kunstloc Brabant en Fontys Hogeschool voor de Kunsten (Academie voor Theater) organiseren een meet-up voor theaterdocenten VO (in spé). Tijdens deze inspirerende avond gaan we op zoek naar het antwoord op de vraag hoe we leerlingen in beweging kunnen krijgen en houden (en hoe we dat bij onszelf kunnen doen).

N. Graumans-Tichelaar, Shame on You, 2018 | Photo: Theatermakerij Enschede

We gaan de dialoog aan met twee sprekers die hun licht laten schijnen op het puberbrein in relatie tot theatereducatie, de waarde van kunsteducatie voor jongeren en het aanbieden van verschillende vormen van kunsteducatie. Het doel van deze meet up is om inspiratie te krijgen en verder te praten over al dat ons mooie vak te bieden heeft. Juist in deze roerige tijd.

De sprekers

Wat doet theater met puberhersenen?

Mark Mieras

"Theater is het belangrijkste vak in het VO,” zegt wetenschapsjournalist Mark Mieras. Het vak kan de tiener raken in de kern van zijn neuropsychologische proces. Tienerhersenen zijn in en in sociaal en narratief. Tieners zijn ook heel ongemakkelijk. Als dat centraal staat in de theaterles leg je een bodem voor al het andere op school.

Een nieuwsgierige, speelse en open houding vol lef is een voorwaarde om te leren. In zijn lezing neemt wetenschapsjournalist Mark Mieras met ons een duik in de (tiener)hersenen. Wat gebeurt er in die hoofden? Waarom leren leerlingen sneller van docenten die emotioneel transparant zijn en sociaal verbonden? En hoe organiseer je die mindset in je team, vooral ook daar waar de samenwerking met leerlingen schuurt en schrijnt?

Mark Mieras (1962) is wetenschapsjournalist maar vooral bekend als auteur van ‘Ben ik dat?’ en ‘Liefde’. Deze veelgelezen boeken geven een dikwijls onthullend en tegelijk ook heel herkenbaar beeld van ons bewegelijke brein. Van zijn hand verscheen ook ‘Voor de leeuwen!’, over onderwijs aan tienerhersenen. Mieras, studeerde cum laude af in de theoretisch natuurkunde en is een veel gevraagd spreker.

 

Wicked Arts Assignments

Emiel Heijnen & Melissa Bremmer
Lectoraat Kunsteducatie Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

De kunsten, de maatschappij waar zij op reflecteren en de interesses van jongeren veranderen continu. Dit vraagt om een dynamisch aanbod van kunstlessen en projecten, vormgegeven door creatieve, onderzoekende docenten. Hoe leg je betekenisvolle relaties tussen populaire cultuur, de professionele kunsten en maatschappelijke thema’s? Welke innovatieve ontwerpstrategieën gebruik je daarbij?

Emiel Heijnen en Melissa Bremmer doen onderzoek naar manieren om kunsteducatie relevanter, betekenisvoller en geëngageerder te maken. In hun presentatie gaan zij in op de educatieve ontwerpprincipes van authentieke kunsteducatie. Daarnaast bespreken zij theorie en voorbeelden uit hun recente publicatie Wicked Arts Assignments - een boek vol interdisciplinaire opdrachten en urgente educatieve en artistieke praktijken van over de hele wereld.