Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

CAB-café #12

De grote vraagstukken van onze tijd zijn complex doordat er veel verschillende personen en organisaties bij betrokken zijn. Meningen en belangen lopen uiteen, een dialoog is moeilijk te voeren en standaardoplossingen zijn niet voorhanden. Kunstenaars en hun creativiteit kunnen een ingang bieden, de dialoog op gang brengen, je laten invoelen in de ander en nieuwe handelingsperspectieven creëren.

Zo ook verschillende theatermakers van productiehuis Bureau Pees. Zij gaan geregeld aan de slag met urgente thema’s die spelen in onze samenleving. Soms doen zij dat in opdracht en soms vanuit eigen initiatief en persoonlijke betrokkenheid bij een thema. Elk met een ander startpunt, met andere aanpak en uitdagingen.

Foto: Iets met boeren, Bureau Pees

  • Hoe borg je artistieke vrijheid als je werkt voor een opdrachtgever? Opdrachtgevers (en financiers) zien van tevoren graag een concreet eindproduct gedefinieerd terwijl maatschappelijke vraagstukken een open proces vragen. Hoe blijf je kritisch en bewaak je het brede perspectief op een vraagstuk en vertaal je niet alleen de visie van de opdrachtgever?  

  • En als je werkt op eigen initiatief of persoonlijke betrokkenheid, hoe betrek je dan de juiste partners, vind je financiering en behoud je focus in een open proces?    

Daar gaan we het in deze verdiepende bijeenkomst voor Brabantse makers over hebben. 

Lees in de blog 'U vraagt, wij draaien' van Peter Dictus op ons platform MEST waarom een maker niet argwanig hoeft te zijn voor een opdracht. 

In het kort

14:30 – inloop met koffie, thee & taart  

15:00 – Plenaire start met korte film en panelgesprek 

15:30 – pauze  

15:45 – werksessies (keuze uit 2 opties) 

17:00 – afsluiting (plenair) 

17:15 – borrel en diner 

Kosten voor deelname zijn 15 euro inclusief borrel en diner. 

Plenaire start 

Peter Dictus, artistiek en zakelijk leider van Bureau Pees, heeft een jarenlange praktijkervaring en tegelijkertijd loopt ook hij tegen vragen aan waar hij graag over in gesprek gaat. Tijdens de plenaire start verkennen we in een panelgesprek de bovenstaande dilemma’s en werkwijzen. Hierbij nodigen we een aantal makers uit die zowel in opdracht als vanuit zichzelf maatschappelijke thema’s aanpakken:

  • Lisette Aarnink, zakelijk leider en projectmanager bij Tante Netty. Tante Netty koppelt jonge kunstenaars en designers aan sociale uitdagingen om tot nieuwe inzichten, oplossingen en verbindingen te komen. Dat doen zij voor bedrijven, wijken, kleine en grote groepen mensen.
  • Marcel de Buck is fotograaf. Hij maakt eigen werk, geeft les en werkt in opdracht. Zo deed hij o.a. een project bij zorginstelling Vitalis.
  • Mirte van Duppen is videokunstenaar met een grafische achtergrond. In haar films analyseert zij de structuren, functies en transformaties van (stedelijke) landschappen en de interactie van de mens met zijn omgeving.

Werksessies 

Vervolgens gaan we in twee groepen uiteen. Bureau Pees geeft twee creatieve werksessies om actief het gesprek aan te gaan: 

  1. In opdracht. Peter Dictus werkt aan de voorstelling Iets met Boeren in opdracht van de provincie en enkele gemeenten. Samen met Peter ga je aan de slag met de vraag: Hoe borg je artistieke vrijheid als je werkt voor een opdrachtgever? Hoe blijf je kritisch en bewaak je het brede perspectief op een vraagstuk en vertaal je niet alleen de visie van de opdrachtgever? Aan de hand van de voorstelling Iets met Boeren. 

  1. Op eigen initiatief. Marleen Hendrickx is theatermaker, performer en initiatiefnemer van X Y WE. Samen met Marleen ga je aan de slag met de vraag: Als je werkt op eigen initiatief, waar begin je? Hoe betrek je dan de juiste partners en behoud je focus in een open proces?    

LET OP! Bij aanmelding maak je keuze tussen 1 van beide sessies. Maximaal 15 deelnemers per sessie dus vol is vol. 

Bereikbaarheid 

  • Parkeren kan aan de Speelhuislaan ter hoogte van de watertoren.Als je per trein arriveert loop je in slechts 8 minuten naar Electron. Ook is er een bushalte vlak voor de deur.

Coronatoegangsbewijs

Toegang is alleen mogelijk met vertoning van een coronatoegangsbewijs en een identiteitsbewijs.

Aanmelden voor deze bijeenkomst

Meer weten over deze bijeenkomst?

Neem contact met mij op.