Kunstloc Brabant annuleert tot en met 31 maart alle bijeenkomsten boven de 25 personen. We gaan op zoek naar een vervangende datum, maar zijn daarbij afhankelijk van de dan geldende richtlijnen. Zodra het RIVM met nieuwe richtlijnen komt, zullen we deze uiteraard opvolgen en bekendmaken wat dit betekent voor de komende bijeenkomsten.  

Er zijn talrijke onderzoeken te vinden die de kracht van muziek in de gezondheidszorg aantonen. Muziek zorgt o.a. voor minder pijn en angst, is heilzaam bij spanning, stress en geheugenproblemen, helpt bij het in contact komen met je gevoel en zorgt voor minder medicijngebruik. 

Kunstloc Brabant nodigt deze dag professionele musici en zorgprofessionals uit om elkaar te leren kennen en elkaar te inspireren. Zo kunnen we de krachten in Brabant bundelen en wellicht ontstaat er zo in de toekomst een netwerk, waarbij beide partijen (zorgprofessionals en musici) elkaar goed kunnen vinden.

Sluit je aan deze dag en laat je verrassen door goede (Brabantse) voorbeelden zoals Stichting Muz-iC over Muziek op de intensive care, celliste Jacqueline Hamelink met BACH Kliniek, zangeres Maartje de Lint over Zingen in de zorg, en lunch met ons mee. Deze professionele musici hebben een eigen vorm ontwikkeld en werken samen met zorginstellingen en wetenschappers. Zij hebben hiermee nieuwe doelgroepen aangeboord en hun beroepspraktijk uitgebreid en verrijkt. 

Programma:  

  • 09.30 inloop
  • 10.00 – 10.15 Welkom door Kunstloc Brabant
  • 10.15 – 11.00 Stichting Muz-iC, “Muziek op de IC”
  • 11.00 – 11.10 Pauze
  • 11.10 - 11.55 Sounding Bodies | Jacqueline Hamelink, “BACH Kliniek”
  • 11.55 - 12.05 Pauze
  • 12.05 - 12.50 Maartje de Lint, “De vitaliserende kracht van samen zingen in de zorg”
  • 12.50 – 13.00 Afsluiting
  • 13.00 – 14.00 Netwerklunch

Sprekers

Stichting Muz-IC

Stichting Muz-IC brengt live muziek op de IC door professioneel opgeleide musici. Met inmiddels acht aangesloten ziekenhuizen door heel Nederland groeit de stichting alsmaar. Wat in 2019 begon als een pilotproject, is inmiddels uitgegroeid tot een eigen stichting en organisatie. Tijdens de presentatie vertellen Maria Eldering en Sytse Bakker het ontstaan van de stichting en ideologie, maar ook over de bijzondere interacties die het team musici meemaakt op de IC. Na afloop is initiatiefneemster Lorette Gijsbers ook bij de lunch aanwezig.

Sounding Bodies | Jacqueline Hamelink

Op jonge leeftijd koos Jacqueline Hamelink voor haar meest geliefde instrument, de cello. Hoewel zij verbonden was aan verschillende ensembles en orkesten voelde zij zich niet altijd op haar plek omdat de ruimte ontbrak voor het ontwikkelen van een authentieke visie en praktijk. De combinatie van virtuositeit, theoretische kennis samen met een ontembare nieuwsgierigheid naar andere (kunst)disciplines leidden als bijna vanzelfsprekend tot de oprichting van Sounding Bodies in 2011 en stellen Jacqueline als maker in staat haar opvattingen over muziek en muziektheorie richting, continuïteit en structuur te geven. Stichting Sounding Bodies maakt ervaringsvoorstellingen met klassieke en hedendaagse gecomponeerde muziek in de hoofdrol. 

1954

Maartje de Lint

Maartje de Lint is zangeres, trainer, spreker en adviseur. Zij stond meer dan 25 jaar op het opera- en concerttoneel. In 2016 besloot ze definitief het roer om te gooien om zoveel mogelijk mensen de vitaliserende en heilzame kracht van samen zingen te laten ervaren. Met Zingen in de Zorg voor mensen met dementie, heeft zij in Nederland en Duitsland al velen kunnen bereiken. Daarnaast biedt zij met Zingen met Maartje workshops voor grote en kleine groepen. Zingen met Maartje activeert, verbindt en stimuleert de creativiteit. Bedrijven en organisaties kunnen het preventief inzetten voor werknemers met stress en burn-out klachten. Maartje is betrokken bij de randprogrammering van ‘Vergeten’, van het Nederlands Kamerkoor dat in 2019 in première ging en in september 2020 in reprise zal gaan. Ook werkt zij samen met wetenschappers van het LUMC en de stichting Muziek als Medicijn vanuit Erasmus MC. Maartjes werk in de zorg bij dementie wordt gesteund door de stichting Orpheus Curat.

1955

kunst en gezondheidszorg

Blog | Kleine stappen met grote gevolgen

Blog | Kleine stappen met grote gevolgen

De sprekers bij de bijeenkomst Muziek in de Zorg laten zien hoe kleine, liefdevolle acties grote gevolgen kunnen hebben. Dat inspireerde onze adviseur Liesbeth Jans tot een nieuwe blog.

9 maart 2020
Muziek in de zorg - een krachtig medicijn

Muziek in de zorg - een krachtig medicijn

Kunstloc brengt musici en professionals samen tijdens de bijeenkomst ‘Muziek in de zorg- een krachtig medicijn’.

20 februari 2020
Blog | Kunst als hulpmiddel

Blog | Kunst als hulpmiddel

Je ziet kunstenaars overal werken. Atty Bax blogt over de bijdrage die kunstenaars leveren om de wereld te veranderen, te verfraaien en te innoveren.

4 september 2019
Blog | Kunst is gezond!

Blog | Kunst is gezond!

Er is een nieuwe beweging aan het groeien die het huidige zorgsysteem drastisch wil veranderen. Een bredere opvatting over gezondheid, holistisch, in plaats van een gespecialiseerd systeem dat alleen kijkt naar het lichaam als machine of de mens als brein.

21 mei 2019
Een theaterabonnement of een pil?

Een theaterabonnement of een pil?

Er is een kentering gaande in de gezondheidszorg. Wetenschapsjournalist Mark Mieras merkt dat in de medische wereld de interesse voor de zachte kant van gezondheid - via onder andere kunst en cultuur - groeit.

16 oktober 2018
Who cares now? We care!

Who cares now? We care!

Op donderdag 23 augustus is de tweede editie van het zorgmagazine We Care! gelanceerd. In het magazine staan inspirerende resultaten van bijzondere projecten in de zorg- en welzijnssector. Henri Swinkels, Gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de provincie Noord-Brabant, heeft de eerste exemplaren uitgereikt aan Gon Mevis en Radjesh Manna.

23 augustus 2018
Dokter-Ouder-Kind van Marleen van Bergeijk

Dokter-Ouder-Kind van Marleen van Bergeijk

Designer Marleen van Bergeijk viel op met haar afstudeerproject DOK tool, een middel dat de communicatie tussen arts en kind moet verbeteren.

2 februari 2018
Architecten ontwerpen poppenhuizen in relatie tot energiestofwisselingsziektes

Architecten ontwerpen poppenhuizen in relatie tot energiestofwisselingsziektes

Kunst kan veel betekenen voor zorg en gezondheid. Architect Peter Masselink vroeg 18 gerenommeerde architecten een poppenhuis te ontwerpen en bouwen voor kinderen, waarin het hebben van een energiestofwisselingsziekte tot uiting moest komen.

25 juni 2017
Blog | Who cares?

Blog | Who cares?

Kunst kan bijdragen aan een prettige, mooie en duurzame zorgomgeving. Atty Bax, adviseur kunst, zorg en gezondheid, vertelt hierover in haar blog.

4 januari 2017
Inspiratiemagazine 'Who Cares?' gelanceerd

Inspiratiemagazine 'Who Cares?' gelanceerd

Het eerste exemplaar van het inspiratiemagazine ‘Who Cares? | kunst & zorg’ werd donderdag 8 december in ontvangst genomen door Henri Swinkels, Gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de provincie Noord-Brabant. Dit magazine boordevol beelden en artikelen geeft een inspirerend beeld van mogelijkheden om vanuit kunst bij te dragen aan prettige, mooie en duurzame zorgomgeving. Een omgeving die ten goede komt aan de zorg en dus aan onze samenleving.

8 december 2016
Blog | Atelier murals van start

Blog | Atelier murals van start

Waarom maken zorginstellingen en bedrijven toch niet méér gebruik van de toepassing van kunst? Atty Bax blogt over het spannender maken van inrichting en beleving van bedrijfspanden.

16 maart 2016