Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Kunstloc Brabant annuleert tot en met 31 maart alle bijeenkomsten boven de 25 personen. We gaan op zoek naar een vervangende datum, maar zijn daarbij afhankelijk van de dan geldende richtlijnen. Zodra het RIVM met nieuwe richtlijnen komt, zullen we deze uiteraard opvolgen en bekendmaken wat dit betekent voor de komende bijeenkomsten.  

Er zijn talrijke onderzoeken te vinden die de kracht van muziek in de gezondheidszorg aantonen. Muziek zorgt o.a. voor minder pijn en angst, is heilzaam bij spanning, stress en geheugenproblemen, helpt bij het in contact komen met je gevoel en zorgt voor minder medicijngebruik. 

Kunstloc Brabant nodigt deze dag professionele musici en zorgprofessionals uit om elkaar te leren kennen en elkaar te inspireren. Zo kunnen we de krachten in Brabant bundelen en wellicht ontstaat er zo in de toekomst een netwerk, waarbij beide partijen (zorgprofessionals en musici) elkaar goed kunnen vinden.

Sluit je aan deze dag en laat je verrassen door goede (Brabantse) voorbeelden zoals Stichting Muz-iC over Muziek op de intensive care, celliste Jacqueline Hamelink met BACH Kliniek, zangeres Maartje de Lint over Zingen in de zorg, en lunch met ons mee. Deze professionele musici hebben een eigen vorm ontwikkeld en werken samen met zorginstellingen en wetenschappers. Zij hebben hiermee nieuwe doelgroepen aangeboord en hun beroepspraktijk uitgebreid en verrijkt. 

Programma:  

  • 09.30 inloop
  • 10.00 – 10.15 Welkom door Kunstloc Brabant
  • 10.15 – 11.00 Stichting Muz-iC, “Muziek op de IC”
  • 11.00 – 11.10 Pauze
  • 11.10 - 11.55 Sounding Bodies | Jacqueline Hamelink, “BACH Kliniek”
  • 11.55 - 12.05 Pauze
  • 12.05 - 12.50 Maartje de Lint, “De vitaliserende kracht van samen zingen in de zorg”
  • 12.50 – 13.00 Afsluiting
  • 13.00 – 14.00 Netwerklunch

Sprekers

Stichting Muz-IC

Stichting Muz-IC brengt live muziek op de IC door professioneel opgeleide musici. Met inmiddels acht aangesloten ziekenhuizen door heel Nederland groeit de stichting alsmaar. Wat in 2019 begon als een pilotproject, is inmiddels uitgegroeid tot een eigen stichting en organisatie. Tijdens de presentatie vertellen Maria Eldering en Sytse Bakker het ontstaan van de stichting en ideologie, maar ook over de bijzondere interacties die het team musici meemaakt op de IC. Na afloop is initiatiefneemster Lorette Gijsbers ook bij de lunch aanwezig.

Sounding Bodies | Jacqueline Hamelink

Op jonge leeftijd koos Jacqueline Hamelink voor haar meest geliefde instrument, de cello. Hoewel zij verbonden was aan verschillende ensembles en orkesten voelde zij zich niet altijd op haar plek omdat de ruimte ontbrak voor het ontwikkelen van een authentieke visie en praktijk. De combinatie van virtuositeit, theoretische kennis samen met een ontembare nieuwsgierigheid naar andere (kunst)disciplines leidden als bijna vanzelfsprekend tot de oprichting van Sounding Bodies in 2011 en stellen Jacqueline als maker in staat haar opvattingen over muziek en muziektheorie richting, continuïteit en structuur te geven. Stichting Sounding Bodies maakt ervaringsvoorstellingen met klassieke en hedendaagse gecomponeerde muziek in de hoofdrol. 

Maartje de Lint

Maartje de Lint is zangeres, trainer, spreker en adviseur. Zij stond meer dan 25 jaar op het opera- en concerttoneel. In 2016 besloot ze definitief het roer om te gooien om zoveel mogelijk mensen de vitaliserende en heilzame kracht van samen zingen te laten ervaren. Met Zingen in de Zorg voor mensen met dementie, heeft zij in Nederland en Duitsland al velen kunnen bereiken. Daarnaast biedt zij met Zingen met Maartje workshops voor grote en kleine groepen. Zingen met Maartje activeert, verbindt en stimuleert de creativiteit. Bedrijven en organisaties kunnen het preventief inzetten voor werknemers met stress en burn-out klachten. Maartje is betrokken bij de randprogrammering van ‘Vergeten’, van het Nederlands Kamerkoor dat in 2019 in première ging en in september 2020 in reprise zal gaan. Ook werkt zij samen met wetenschappers van het LUMC en de stichting Muziek als Medicijn vanuit Erasmus MC. Maartjes werk in de zorg bij dementie wordt gesteund door de stichting Orpheus Curat.

Meer weten over deze inspiratiedag?

Neem contact met ons op.