Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Op dinsdagmiddag 7 mei organiseren Kunstloc Brabant en Erfgoed Brabant de vijfde bijeenkomst van het netwerk voor intermediairs en consulenten die werkzaam zijn in het voortgezet onderwijs. Deze bijeenkomst zal in het teken staan van burgerschapsonderwijs, wat is het wel en wat is het niet?

Bureau Common Ground komt hierover een presentatie geven waarbij het eerste gedeelte in het teken zal staan van kennis over burgerschap en het tweede gedeelte een interactieve vorm zal hebben om te onderzoeken en uit te wisselen op welke manier je met cultuuronderwijs kan bijdragen aan het vormgeven van aan burgerschapsonderwijs op middelbare scholen.

Programma

De wet Verduidelijking Burgerschapsopdracht geeft aan dat burgerschapsonderwijs gericht moet zijn op het overbrengen van kennis van en respect voor de democratische rechtstaat, en dat daarbinnen de drie basiswaarden vrijheid, gelijkheid en solidariteit centraal staan. Leerlingen moeten ook kunnen oefenen met deze basiswaarden en eventuele botsingen daartussen. Dit kan op veel verschillende manieren, waaronder ook in het kunst- en cultuuronderwijs op school. Hoe kun je als intermediair de verbinding leggen tussen cultuuronderwijs en burgerschapsonderwijs? 

Tijdens deze bijeenkomst neemt Bureau Common Ground ons mee in wat burgerschap is, en wat je ermee kan doen. We operationaliseren het concept van burgerschap en de democratische basiswaarden, zodat het tot leven kan gaan komen in het kunst- en cultuuronderwijs. Hierbij gaan we met actieve werkvormen, voorbeelden en ontwerpprincipes aan de slag om handvatten aan te reiken, zodat de theorie meteen in de praktijk gebracht kan worden. Aan het eind van de bijeenkomst hebben we inzicht in de manier waarop we de relatie tussen kunst- en cultuureducatie en burgerschap kunnen gebruiken in contact met scholen. 

 

Lees meer over burgerschap en Common Ground in Kunstzone

Over bureau Common Ground

Bureau Common Ground is specialist in burgerschapsonderwijs. We ontwerpen samen met scholen burgerschapsprogramma’s zoals het Stadslab, geven workshops, trainingen en lezingen en agenderen onderwerpen wanneer we dat nodig vinden. Daarnaast ontsluiten we zowel wetenschappelijke kennis als praktische wijsheid in gratis beschikbare publicaties zoals het Handboek Burgerschapsonderwijs. We vinden het van belang om met onze projecten niet alleen op individuele docenten of scholen impact te maken, maar ook het systeem te verbeteren. 

Lees meer over Common Ground

Praktische info

Wanneer: dinsdag 7 mei, 13:00-15:30, aansluitend is er een borrel. 

Waar: De Nachtzuster (Carré 50, Tilburg). 

Let op: er zijn werkzaamheden vanuit NS van en naar Tilburg station. Er worden bussen ingezet. Houd rekening met extra reistijd. 

Meld je aan

Meer weten?

Wil je meer weten over deze bijeenkomst? Neem contact met me op.