Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Podiumkunsten? Daar moet iedereen van kunnen genieten. Ook degenen die geen geld hebben voor een toegangskaartje. Dat is de gedachte achter ‘Geef een Toegift’. Mestmag.nl ging het gesprek aan met Coralie van Theaterfestival Boulevard en Tessa van Quiet Den Bosch over dit bijzondere initiatief.  

Geschreven door Iris van den Boezem

Als ik ergens enthousiast over ben, en dan gaat het meestal over cultuur, wil ik dat zoveel mogelijk mensen met me mee kunnen genieten. Ik wil mijn ervaringen delen: de deurtjes die cultuur in mijn hoofd open zet, de inspiratie die ik erdoor opdoe en de energie die het me geeft. Met vriend en vijand, arm of rijk. Maar waar mijn avonden volgepropt zitten met films, theatervoorstellingen en concerten, lopen er in onze provincie en in ons land genoeg mensen rond die (bijna) nooit de eer hebben om van cultuur te genieten. Dat is treurig, niet?

Gelukkig voor mij en voor andere enthousiastelingen lanceerden de Verenigde Podiumkunstenfestivals begin dit jaar de actie ‘Geef een Toegift’. Inmiddels doen hier 39 festivals door het hele land aan mee. Het idee werd in sneltreinvaart opgestart: in december waren de deelnemende festivals nog druk in overleg en nu is het eerste festival al met de verkoop van ‘Geef een Toegift’-tickets gestart.

Het uitgestelde kopje koffie

Maar wat is ‘Geef een Toegift’ nu precies? Vergelijk het met het principe van het uitgestelde kopje koffie: in een barretje koop je één cappuccino voor jezelf én je betaalt er meteen één voor iemand die daar geen geld voor heeft. Zo werkt ‘Geef een Toegift’ ook. Op het moment dat je een festivalkaartje voor jezelf koopt, krijg je bij de deelnemende festivals de vraag of je ook een kaartje aan een ander wil doneren. Lekker solidair.

In Brabant doen onder andere Festival Cement, Theaterfestival Boulevard en November Music mee. Van deze drie is Boulevard het eerste festival bij wie de Toegift-kaarten in de verkoop gaan. Marketing medewerker Coralie den Adel vertelt waarom deelname aan ‘Geef een Toegift’ volgens haar belangrijk is: “Wij maken Boulevard sinds een aantal jaar zo toegankelijk mogelijk voor alle verschillende doelgroepen in de stad. Dat lukt goed, bijvoorbeeld met ons ‘hand op de knip-aanbod’ en met speciale voorstellingen voor mensen met een visuele of een auditieve beperking. Toch merken we dat er bij sommige mensen een redelijk hoge drempel is om naar onze voorstellingen te komen.”

Coralie legt uit dat Boulevard in het verleden kaartjes voor het festival verspreidde via onder meer de Bossche Voedselbank. De kaarten werden dan in de kratten met eten gedaan. “We merkten dat de kaarten niet werden gebruikt, helaas. Mensen wilden niet ondankbaar zijn, maar de drempel om echt zo’n theater binnen te stappen was voor sommigen gewoon te hoog. Er zijn allerlei zorgen en twijfels bij mensen: val ik hier niet uit de toon, zien anderen aan mij dat ik weinig te besteden heb, moet ik persé een drankje kopen? Daarom besloten we het op een andere manier aan te pakken.”

Armoede verzachten en inclusiviteit

Festival Boulevard sloeg de handen ineen met Quiet Den Bosch, een community voor armoedeverzachting die eind vorig jaar in de Brabantse hoofdstad is neergestreken. “Geef een Toegift is voor ons echt een volgende stap”,  legt Coralie uit.

In plaats van voedsel, geld of onderdak, biedt Quiet zaken die het leven van mensen met een kleine beurs net wat plezieriger kunnen maken. Een kappersbehandeling, een keer eten buiten de deur of een bezoek aan het theater bijvoorbeeld. “We zijn pas net begonnen”, vertelt Tessa van Berkel, projectleider bij Quiet Den Bosch. “We hebben een mooi aanbod en het aantal mensen dat we weten te bereiken neemt steeds verder toe. Maar op de één of andere manier lukt het ons nog niet goed om cultuur in ons assortiment te krijgen. En dat is jammer, want een aantal van onze members maken we zeker blij met een avondje film of theater.”

Natuurlijk, vertelt Tessa, leven armen vaak van dag tot dag: hoe knopen we de touwtjes vandaag weer aan elkaar? De eerste levensbehoeften, eten, onderdak en veiligheid, zijn dan prioriteit. Toch is het hartstikke belangrijk om zo nu en dan eens uit die overlevingsstrijd te kunnen stappen. “Mensen die voor langere tijd in armoede leven, hebben zichzelf vaak erg laag zitten. Hun zelfvertrouwen is tot een dieptepunt gekelderd”, legt Tessa uit. “Laatst nog kreeg ik een emotioneel mailtje van één van onze members, die met haar gezin een avondje uit eten was geweest. Dat ze behandeld werden als ‘gewone mensen’, mailde ze, dat had ze zo speciaal gevonden. Door dat soort mailtjes zie ik hoe mooi en belangrijk mijn werk is. Maar het stemt me ook triest.”

Armoede zorgt er heel gemakkelijk voor dat je in een negatieve spiraal terechtkomt. Een spiraal die je steeds verder naar beneden trekt. Tessa: “Je wereld wordt steeds kleiner en je wordt minder creatief. Daardoor lukt het mensen die in zo’n uitzichtloze situatie zitten vaak niet om flexibel te zijn, bijvoorbeeld bij nieuwe tegenslagen.” Cultuurdeelname kan daarbij helpen, vult ze aan: “Een theatervoorstelling, een goed boek of een mooie film laten je nadenken. Het helpt je letterlijk om je wereld te verbreden, denk ik. Ontsnappen uit die eigen denkwereld en geïnspireerd worden, dat is waar een aantal van onze members behoefte aan hebben. Daarom is deze samenwerking met Boulevard voor ons zo waardevol.”

Quiet Community | Den Bosch

Mensen doen graag iets voor een ander, ze weten soms alleen niet hoe

“Tijdens Theaterfestival Boulevard staat de stad op z’n kop”, zegt Coralie. “In het centrum van de stad kun je er echt niet omheen, maar ook in de buitenwijken zijn we nadrukkelijk aanwezig”, klinkt het. “Boulevard is er voor de hele stad, voor iedereen dus. Wij vinden dat kunst gaat over de wereld waarin we leven en dus willen we die hele wereld ook verwelkomen.” Maar goed, als je tickets gratis weggeeft en mensen komen nog niet, wat doe je dan? Coralie: “Viktorien (directeur Theaterfestival Boulevard, red.) was initiatiefnemer bij de ontwikkeling van ‘Geef een Toegift’. Het komt voort uit de optimistische gedachte dat heel veel mensen graag iets voor een ander willen doen, maar niet zo goed weten hoe. Op deze manier reiken we hen de hand.”

Voor Boulevard zijn de maatschappelijke organisaties met wie ze samenwerken ogen en oren. Vanuit hen horen ze hoe het festival bekeken wordt en de medewerkers van het festival leren vanuit die perspectieven te kijken. Zo is dat ook bij Quiet. Want vanuit de community weten Tessa en haar collega’s precies welke members geïnteresseerd zijn in cultuur. “Een theatervoorstelling is misschien niet voor iedereen weggelegd. Arm of rijk, de één gaat liever naar een voetbalwedstrijd waar een ander zich juist erg thuis voelt in een filmzaal. Dat is bij onze members ook zo en wij kunnen die match goed maken. Daardoor komen de ‘Geef een Toegift’-kaarten bij mensen terecht die daar enorm blij mee zijn.” Hoe ze het straks precies gaan doen, daar denken ze nu nog over na. Coralie: “Geef een Toegift is in heel korte periode bedacht en uitgezet, nu moet het zich gaan bewijzen.”

Een compleet overzicht van deelnemende festivals vind je op de website van De Verenigde Podiumkunstenfestivals. Meer informatie over de deelname van Theaterfestival Boulevard aan ‘Geef een Toegift’ vind je hier. Ben solidair en koop ook een kaartje voor iemand met minder financiële middelen!

Iris van den Boezem

Freelance redacteur en tekstschrijver

inclusie

Dans stimuleert beweging, contact en zelfexpressie

Nana van Moergestel en Neel Brans, over de bijzondere werkwijze van Dansnest in het project De Ader.

26 maart 2024
Dans stimuleert beweging, contact en zelfexpressie

Met theater de echte verhalen uit je stad vertellen

Drie Brabantse theatergezelschappen vertellen op welke manier ze inwoners betrekken.

26 februari 2024
Met theater de echte verhalen uit je stad vertellen

Podcast KunstKracht #2 | Cultuur voor iedereen

Een gesprek tussen Saskia van Hulten, statenlid van PvdA in Noord-Brabant en kunstenaar Chilton Galimo.

27 december 2023
Podcast KunstKracht #2 | Cultuur voor iedereen

Iedereen is zanger bij het Participatiekoor

Het Participatiekoor brengt mensen met dementie en mantelzangers samen om te zingen.

19 december 2023
Iedereen is zanger bij het Participatiekoor

Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Theater De Lievekamp is er vóór en dóór je hele stad!

5 december 2023
Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Choreografisch platform Corpo Máquina maakt kunst en dans toegankelijker voor iedereen.

21 november 2023
Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Met een kalender zetten we twaalf bevlogen initiatiefnemers in de spotlight die kunst toegankelijk maken voor iedereen.

16 november 2023
Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Theatergezelschap Speels Collectief maakt theater toegankelijk voor iedereen.

7 november 2023
Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Kunst brengt veiligheid en vrolijkheid in azc’s

Kijk mee met organisatie De Vrolijkheid, wat kunstworkshops betekenen voor kinderen en jongeren in een azc!

17 oktober 2023
Kunst brengt veiligheid en vrolijkheid in azc’s

Kunstenaars breken het Indisch zwijgen en onderzoeken hun identiteit

Lisa Habets onderzoekt het verleden van haar Indische voorouders. Voor MESTmag sprak ze met Kim Pattiruhu, Yda Sinay en Storm Boender.

4 juli 2023
Kunstenaars breken het Indisch zwijgen en onderzoeken hun identiteit

Breken met oude kleding- en rolpatronen

In de tentoonstelling Nieuwe Patronen onderzoeken Paul van de Waterlaat en Haiko Sleumer het spanningsveld tussen kleding en identiteit.

8 juni 2023
Breken met oude kleding- en rolpatronen

Op naar een pluricultureel Brabant

Mounir Samuel schrijft over hoe kunst- en cultuurinstellingen een positieve bijdrage kunnen leveren aan de grote sociale vraagstukken van deze tijd.

6 juni 2023
Op naar een pluricultureel Brabant

Gehoor vinden bij een doof publiek

Voor doven en slechthorenden zijn er steeds meer initiatieven die (podium)kunsten toegankelijk maken. Vooral bij dans is er nog een wereld te winnen.

28 maart 2023
Gehoor vinden bij een doof publiek

Kunstenaars en nieuwkomers: “We zijn hetzelfde, we hebben alleen allemaal wat anders meegemaakt"

Ons land kent steeds meer nieuwkomers. Hoe is het om een volledig nieuw leven op te moeten bouwen in Nederland? En wat kan kunst hierin betekenen?

24 januari 2023
Kunstenaars en nieuwkomers: “We zijn hetzelfde, we hebben alleen allemaal wat anders meegemaakt"

Bo Diversity, een stichting die strijdt voor diversiteit en inclusie.

Eline Kouwenberg is medeorganisator van inclusief Bredaas festival: SameSame.

27 september 2022
Bo Diversity, een stichting die strijdt voor diversiteit en inclusie.

Stemming: Eerst gendergelijk, dan neutraal

Documentalist Ton van der Linden vraagt zich af hoe het staat met de gendergelijkheid in de beeldende kunst en de theatersector.

20 september 2022
Stemming: Eerst gendergelijk, dan neutraal

Brabantse theatermakers maken meer ruimte in hokjes

Theatermakers zijn als geen ander in staat om groepen mensen met elkaar te verbinden. MEST sprak met vier Brabantse theatermakers.

8 juni 2022
Brabantse theatermakers maken meer ruimte in hokjes

De kunstenaar als spiegel van de maatschappij

Een aantal ambitieuze Brabantse kunstenaars vertellen hoe zij een positieve impact maken.

19 mei 2022
De kunstenaar als spiegel van de maatschappij

De kracht van kunst: “Wanneer ik iets moois zie, heb ik de behoefte om dat vast te leggen"

Het vijfde portret in een reeks waarin Brabanders vertellen wat het maken van kunst met ze doet.

17 maart 2022
De kracht van kunst: “Wanneer ik iets moois zie, heb ik de behoefte om dat vast te leggen"

‘Om er voor iedereen te zijn, moeten we zelf ook iedereen zijn’

Willem Twee, poppodium 013, T*Agency en Schouwburg Concertzaal Tilburg over diversiteit en inclusie in de culturele sector. Hoe staat het ervoor?

15 maart 2022
‘Om er voor iedereen te zijn, moeten we zelf ook iedereen zijn’

Blog | En nu actie!

Liesbeth Jans wordt steeds bozer rond 8 maart. Kunstenaars worden uitgenodigd om mee te denken over van alles. En dan?

11 maart 2022
Blog | En nu actie!

Blog | Gemengde salade

Gisèle Mambre was gespreksleider bij het NICE café over kansengelijkheid in cultuureducatie, en schreef daarover deze gastblog.

10 maart 2022
Blog | Gemengde salade

Hoe divers en inclusief is de Brabantse cultuursector?

Tijd voor actie is het allang. Gesprekken en bevindingen van de Werkplaats Op Verkenning.

9 maart 2022
Hoe divers en inclusief is de Brabantse cultuursector?

Blog | Nu! Nu springen!

Adviseur Liesbeth Jans merkt dat de roep om creativiteit en verbeeldingskracht - waar juist de cultuursector in uitblinkt - luider is dan ooit.

25 januari 2022
Blog | Nu! Nu springen!

Blog | Een zoektocht naar antwoorden

Hoe kunnen we werken aan vernieuwing in en met de cultuursector? Adviseur Liesbeth Jans schrijft over deze zoektocht en licht een voorbeeld uit.

9 december 2021
Blog | Een zoektocht naar antwoorden

Stemming: een vrouwelijke blik in de kunst?

Bestaat de vrouwelijke blik in de kunst? Welke positie hadden én hebben vrouwen in de kunstwereld? Een terug-en vooruitblik op gender(on)gelijkheid.

30 november 2021
Stemming: een vrouwelijke blik in de kunst?

Waar is het podium voor onze gevorderde kunstenaars?

Podium en aandacht genoeg voor jong talent in de cultuursector, maar hoe is dat voor de gevorderde makers? Welke ruimte mogen zij innemen?

13 oktober 2021
Waar is het podium voor onze gevorderde kunstenaars?

De verkenners gaan op pad

De eerste verkenners zijn Joy’s van Lieshout, Jacques Jeannau Jean Louis en Mandela Wee Wee en zij starten met het thema Diversiteit & Inclusie.

27 september 2021
De verkenners gaan op pad

Op Verkenning | Diversiteit & inclusie

Hoe kan de cultuursector diverser en inclusiever? Wij vroegen Joy’s van Lieshout, Jacques Jeannau Jean Louis en Mandela Kunta Wee Wee om op pad te gaan met deze vraag.

12 juli 2021
Op Verkenning | Diversiteit & inclusie

De urban scene a man’s world? Of toch niet?

Breaking, popping, hiphop, skaten; de urban culture in Brabant is ‘here to stay’. Drie vrouwen uit de urban scene aan het woord over hun passie.

19 mei 2021
De urban scene a man’s world? Of toch niet?

Musea Bekennen Kleur: hoe gaat het in Brabant?

Musea Bekennen Kleur is een initiatief voor diversiteit en inclusie in de museale wereld. De Pont, Van Abbemuseum en Stedelijk Museum Breda doen mee.

20 april 2021
Musea Bekennen Kleur: hoe gaat het in Brabant?

Culturele pioniers over expressie, innovatie en sociale verbinding

Rinse Staal en Tyrone Tjon a Loi, twee pioniers in de urban scene, vertellen meer over hun boodschap over hoe zij de toekomst zien.

14 januari 2021
Culturele pioniers over expressie, innovatie en sociale verbinding

Stemming: I am deliberate and afraid of nothing

In de maandelijkse column 'Stemming' schrijft Ton van der Linden, documentalist bij Kunstloc Brabant, over diversiteit en inclusie in de cultuursector.

10 december 2020
Stemming: I am deliberate and afraid of nothing

Modellen zélf aan zet in foto-expositie Power to the models

Voor zijn nieuwe expositie Power to the models geeft Jan de fotomodellen de macht in handen.

25 augustus 2020
Modellen zélf aan zet in foto-expositie Power to the models

Brabantse marketeers verleggen hun grenzen

Een stevigere internationale positie op het gebied van kunst en cultuur in Brabant. Hoe pak je dat aan?

14 juli 2020
Brabantse marketeers verleggen hun grenzen

iktoon: Margriet danst door heel Europa

Margriet heeft het syndroom van Down. Ze doet aan moderne dans en wordt door gezelschappen uit heel Europa uitgenodigd om te dansen.

25 juni 2020
iktoon: Margriet danst door heel Europa

Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

Op Internationale Sekswerkersdag vraagt Human Rights Tattoo aandacht voor de discriminatie en ongelijkheid waarmee sekswerkers geconfronteerd worden.

18 juni 2020
Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

Nienke Helder strijdt voor de maatschappelijke positie van vrouwen

Met Sexual Healing pakt social designer Nienke Helder het probleem ‘seksuele disfuncties’ aan vanuit haar oogpunt als ervaringsdeskundige..

15 april 2020
Nienke Helder strijdt voor de maatschappelijke positie van vrouwen

Trends in events in festivalprovincie Brabant

Duurzaamheid, inclusiviteit, technologie, purpose-driven en een totaalbeleving zijn de trends in onze snelgroeiende festivalprovincie.

6 februari 2020
Trends in events in festivalprovincie Brabant

Zoektocht naar inclusiviteit en diversiteit bij Parktheater Eindhoven

Inclusiviteit realiseren is een constante zoektocht nodig naar ideeën en inzichten, vooral uit noodzaak om te overleven.

19 september 2019
Zoektocht naar inclusiviteit en diversiteit bij Parktheater Eindhoven

Durf jij je nog bloot te geven?

De Brabantse kunstenaar Charissa van Dijk vond een ingenieuze manier om de censuur op naaktheid online te ondermijnen.

27 augustus 2019
Durf jij je nog bloot te geven?

Wat kun je met impulsgelden? Deel 4

Samen met Het Zuidelijk Toneel onderzoekt New Dutch Connections hoe ze jonge vluchtelingen in Brabant met theater op weg kunnen helpen.

29 mei 2019
Wat kun je met impulsgelden? Deel 4

Succesverhalen als inspiratie voor nieuwe Nederlanders

Zeventien jaar geleden kwam Diana J. Banks vanuit Suriname naar Nederland. Ze wilde graag aan het werk, maar liep tegen talloze obstakels aan.

22 november 2018
Succesverhalen als inspiratie voor nieuwe Nederlanders

Jeugdfonds Cultuur Brabant vergroot kansen voor alle kinderen

Sanne Hans, aka Miss Montreal is de nieuwste ambassadeur van het fonds dat kunst- en sportbeoefening mogelijk maakt kinderen en jongeren uit gezinnen die hiervoor te weinig geld hebben. Want ondanks dat Nederland een van de rijkste landen ter wereld is, toch groeien ruim 378.000 kinderen op in een gezin dat moet rondkomen van een bestaansminimum. We nemen een kijkje bij de jonge Mitchell, die het podium mocht delen met de Nederlandse singer-songwriter.

7 november 2018
Jeugdfonds Cultuur Brabant vergroot kansen voor alle kinderen

Dans met kwetsbare jongeren: vier vragen aan Corpo Máquina

Corpo Máquina brengt kwetsbare jongeren op verschillende vlakken in beweging.

7 november 2018
Dans met kwetsbare jongeren: vier vragen aan Corpo Máquina

More Than Refugees: ‘Vluchteling zijn is niet je identiteit’

'More Than Refugees’ is een organisatie die jonge statushouders uit Den Bosch coacht bij de integratie in de Nederlandse samenleving.

5 oktober 2018
More Than Refugees: ‘Vluchteling zijn is niet je identiteit’

Zijn Brabantse musea toegankelijk genoeg?

Om musea toegankelijker en inclusiever te maken, zijn het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum gestart met het project STUDIO i.

22 maart 2018
Zijn Brabantse musea toegankelijk genoeg?

Geef een Toegift: verzacht armoede met een festivalticket

Podiumkunsten? Daar moet iedereen van kunnen genieten. Ook degenen die geen geld hebben voor een toegangskaartje.

20 maart 2018
Geef een Toegift: verzacht armoede met een festivalticket

Nee, bedankt!

Nadat Mabel Zwaan tijdens een concert werd lastiggevallen en dit deelde op Twitter, haakten binnen mum van tijd vier andere vrouwen uit de muziekindustrie aan en ontstond NO THANKS!

30 januari 2018
Nee, bedankt!

Take Me To The Sea

Vier vluchtelingen uit Syrië en drie uit Eritrea vertellen hun persoonlijke verhaal met behulp van poëtische teksten voor de tentoonstelling Take Me To The Sea in het Stedelijk Museum Breda.

22 januari 2018
Take Me To The Sea

Kunst en de acceptatie van transgenders

Hoe kunnen kunstenaars bijdragen aan de acceptatie van transgenders? In dit artikel zetten we zes voorbeelden op een rij.

21 september 2017
Kunst en de acceptatie van transgenders

De nieuwe Brabander: wegwijs gemaakt door bibliotheken en culturele partijen

Bibliotheken en culturele partijen spelen een belangrijke rol in het wegwijs maken van de 'Nieuwe Brabanders'.

18 mei 2017
De nieuwe Brabander: wegwijs gemaakt door bibliotheken en culturele partijen

Kunst als bindmiddel: culturele initiatieven met vluchtelingen

Nu onze samenleving door het vluchtelingenvraagstuk steeds meer polariseert, blijkt kunst wederom een uitermate geschikt middel om uiteenlopende groepen met elkaar te verbinden.

28 juni 2016
Kunst als bindmiddel: culturele initiatieven met vluchtelingen

10 voorbeelden van hoe culturele instellingen super specifieke doelgroepen bedienen

Er zijn steeds meer culturele instellingen die zich op specifieke doelgroepen richten.

4 februari 2016
10 voorbeelden van hoe culturele instellingen super specifieke doelgroepen bedienen

5 dingen die je moet weten over cultureel Brabant, volgens Marleen Hartjes

Maartje Vos-Swinkels vroeg dit keer Marleen Hartjes naar wat zij heeft geleerd over cultureel Brabant in haar functie als projectleider Special Guests bij het Van Abbemuseum in Eindhoven

30 november 2015
5 dingen die je moet weten over cultureel Brabant, volgens Marleen Hartjes

Expats en cultuur: werk aan de winkel

Welke rol kunnen culturele instellingen spelen om expats zich meer thuis te laten voelen? Deze vraag stelt Parktheater Eindhoven zich.

17 maart 2015
Expats en cultuur: werk aan de winkel

6 inspirerende voorbeelden van social innovation

Kristel en Simon zetten een aantal inspirerende voorbeelden van social innovation op een rij.

13 juni 2014
6 inspirerende voorbeelden van social innovation