Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Voor doven en slechthorenden zijn er steeds meer initiatieven die (podium)kunsten  toegankelijk maken. Er zijn multi-zintuigelijke festivals en tentoonstellingen als Dwarsverbanden in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Daar is de kunst en de muziek niet alleen te zien of te horen, maar ook te proeven, te ruiken en te voelen. En niet alleen op televisie, maar ook in het theater worden steeds vaker tolken voor gebarentaal ingezet. Toch blijkt uit gesprekken met ervaringsdeskundigen dat er met name voor de dans nog een wereld te winnen valt. Wat is er nodig om meer doven en slechthorenden kennis te laten maken met dans?   

Geschreven door: Sanne Tegelaar

Uit het isolement

Aschwin van Leeuwen en Frank Allard, oprichters van Theater met Tolk, zijn al vijf jaar hard aan het werk om met hun organisatie andere doven en slechthorenden uit hun culturele isolement te halen. Ze ontdekten zelf voor het eerst hoe leuk theater is toen ze een paar jaar geleden samen met 20 andere dove vrienden een uitje bedachten. Ze regelden een gebarentolk, gingen naar Karin Bloemen en waren verkocht. Zo ontstond hun eigen passie voor de podiumkunsten en de wens om die toegankelijk te maken voor meer mensen. Maar het toegankelijk maken is natuurlijk een, het vinden van publiek weer het ander.  

“De meeste doven zijn nog nooit in het theater geweest zijn, omdat ze vanwege hun zintuigelijke beperking niet alles kunnen volgen. Dan is het logisch dat je geen aandacht hebt voor wat er in de theaters speelt, welke concerten of festivals er zijn en dat je je buitengesloten voelt”, schrijft Frank Allard. “Gelukkig vinden we bij steeds meer theaters gehoor voor onze wens om vaker een tolk in te zetten. Daardoor wordt het makkelijker om voor het eerst van theater te durven proeven. Korte en goedkope voorstellingen, zoals bijvoorbeeld tijdens Theaterfestival Boulevard, zijn daar ideaal voor. Door daar een tolk in te zetten wordt de drempel lager om gewoon eens te gaan kijken.”  

Maar dan de dans

“Bij dansvoorstellingen is vaak meer nodig dan alleen een tolk”, schrijft Allard. “Je kunt dan bijvoorbeeld de techniek van een Woojer inzetten. Dat is een riem die de muziek kan omzetten naar trillingen die je kan voelen. Dansgroep Kalpanarts werkt daarmee. En het helpt natuurlijk heel erg als dove dansers zelf meedoen met de voorstelling of als je je door hen laat adviseren bij het maken ervan.” En vult Allard verder aan: “Zet vooral ook een dove in bij de promotie van je voorstelling. Die kan vanuit de eigen beleving vertellen over de ervaring.” 

Ambassadeurs en rolmodellen

Zet een dove danser in of laat je door hen adviseren bij het maken van je voorstelling is dus het devies van de ervaringsdeskundigen van Theater met Tolk. Een mooi voorbeeld daarvan is het werk van choreograaf Katja Grässli. Zij is al meer dan acht jaar bezig om de dove en de horende wereld met elkaar te verbinden door dans. Niet voor niets heet haar dansgezelschap MoveToMeet. In haar dansproject ALL-EEN dansten de dove danser Pawel Moléda en de slechthorende danseres Sharon Wesseling. Die voorstelling uit 2021 ging gepaard met fotografie van William van der Voort, een expo, een documentaire en er was een gebarencafé. Op dit moment werkt Grässli aan verschillende nieuwe initiatieven om doven en horenden dichter naar elkaar te brengen. Zo ontwikkelt ze onder meer een speciale danstaal. “Daarmee wil ik een extra informatiebron toevoegen aan dansvoorstellingen.” En een workshop: “Veel horende mensen denken dat gebarentaal een universele taal is. Dat is het niet. Tijdens mijn workshop laat ik twee dove dansers hetzelfde gedicht vertalen. Dat doen zij allebei anders. Daarmee laat ik zien dat zelfs in de Nederlandse gebarentaal iedere dove persoon dat gedicht anders vertaalt en interpreteert.”  

Doorbreken van de cirkel

Het gaat dus niet om het simpelweg verwerken van gebarentaal in dans. En het moet in de eerste plaats uit de doven en slechthorenden zelf komen, stellen zowel choreograaf Grässli als dansdocent Ariste Alosery. Niet omdat ze het probleem bij een ander willen leggen. “Maar we moeten als horenden vooral niet voor doven gaan denken”, zegt Alosery. Wat is er dan nog meer nodig om meer doven kennis te laten maken met dans? “Het is de cirkel die doorbroken moet worden”, zegt Grässli. “Als je nooit iemand zoals jij hebt zien dansen, ontdek je zelf ook niet zo snel dat je dat zelf ook kunt doen. En als er geen danslessen zijn die je kunt volgen dan wordt het lastig om ooit zelf professioneel op de planken te kunnen staan.” 

Doorbreken van de cirkel

Acceptatie van taalbarrière

En zo eenvoudig blijkt die cirkel dus niet doorbroken te kunnen worden. “Het is voor horenden een kwestie van accepteren dat je nog zo je best kunt doen om in te blenden in de dovenwereld, maar je blendt toch nooit echt helemaal in”, zegt dansdocent Alosery. “Er is gewoon altijd die taalbarrière. Ik spreek wel gebarentaal, maar niet zo vloeiend. Je stuit als horende dansdocent daardoor vaak op een soort scepsis. De ander wil gewoon eerst even aftasten wie ik ben, wat ik kom doen en met welke bedoelingen. En ik zie ook vaak dat slechthorende dansers die dansen in een horende groep op een gegeven moment weer afhaken, omdat de docent niet goed met hen kan communiceren en ze zich toch niet gelijkwaardig kunnen voelen.” 

Onderzoek

Voor haar master kunsteducatie ging Alosery op onderzoek uit wat er nodig is om dansles te kunnen geven aan mensen die doof of slechthorend zijn. Ze gaf onder meer les aan groep 7 en 8 van Kentalis Talent, school voor doven en slechthorenden in Vught. “Ik vond een vreselijk verouderde lesmethode voor doven waarin staat dat je geen muziek moet gebruiken, maar enkel drums. Onzin natuurlijk. De gehoorapparaten zijn inmiddels zo goed dat de meeste mensen altijd wel iets van geluid waarnemen. De kinderen willen juíst dat ik muziek gebruik.” 

Onderzoek

Taak voor dovenscholen

“Maar het is tegelijkertijd ook logisch dat dove mensen vanzelf meer naar elkaar toetrekken”, zegt choreograaf Katja Grässli. “Onderling zijn er niet de communicatieproblemen die er wel zijn in de horende maatschappij. Ik wil daarom zo graag met een voorstelling door een dove danser langs dovenscholen gaan, zodat de leerlingen kunnen ervaren wat dans eigenlijk is en ze dan ook meteen een rolmodel hebben. Het is dus ook aan de scholen. Zij zijn de eersten die de kinderen met dans in aanraking kunnen laten komen.”  

“Het gaat erom dat ze de kans krijgen”, zegt ook Alosery. “Niet iedereen hoeft het in het begin leuk te vinden. Tijdens mijn lessen op Kentalis ontmoette ik een jongen die dacht dat hij dansen haatte, maar toen hij het uiteindelijk deed vond hij het super leuk.” 

Hoe kun je dansen zonder muziek te horen? Hoe ziet dans eruit als het in gebarentaal wordt geuit?

Sanne Tegelaar

Freelance journalist en communicatieadviseur

Inclusie

Dans stimuleert beweging, contact en zelfexpressie

Nana van Moergestel en Neel Brans, over de bijzondere werkwijze van Dansnest in het project De Ader.

26 maart 2024
Dans stimuleert beweging, contact en zelfexpressie

Met theater de echte verhalen uit je stad vertellen

Drie Brabantse theatergezelschappen vertellen op welke manier ze inwoners betrekken.

26 februari 2024
Met theater de echte verhalen uit je stad vertellen

Podcast KunstKracht #2 | Cultuur voor iedereen

Een gesprek tussen Saskia van Hulten, statenlid van PvdA in Noord-Brabant en kunstenaar Chilton Galimo.

27 december 2023
Podcast KunstKracht #2 | Cultuur voor iedereen

Iedereen is zanger bij het Participatiekoor

Het Participatiekoor brengt mensen met dementie en mantelzangers samen om te zingen.

19 december 2023
Iedereen is zanger bij het Participatiekoor

Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Theater De Lievekamp is er vóór en dóór je hele stad!

5 december 2023
Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Choreografisch platform Corpo Máquina maakt kunst en dans toegankelijker voor iedereen.

21 november 2023
Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Met een kalender zetten we twaalf bevlogen initiatiefnemers in de spotlight die kunst toegankelijk maken voor iedereen.

16 november 2023
Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Theatergezelschap Speels Collectief maakt theater toegankelijk voor iedereen.

7 november 2023
Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Kunst brengt veiligheid en vrolijkheid in azc’s

Kijk mee met organisatie De Vrolijkheid, wat kunstworkshops betekenen voor kinderen en jongeren in een azc!

17 oktober 2023
Kunst brengt veiligheid en vrolijkheid in azc’s

Kunstenaars breken het Indisch zwijgen en onderzoeken hun identiteit

Lisa Habets onderzoekt het verleden van haar Indische voorouders. Voor MESTmag sprak ze met Kim Pattiruhu, Yda Sinay en Storm Boender.

4 juli 2023
Kunstenaars breken het Indisch zwijgen en onderzoeken hun identiteit

Breken met oude kleding- en rolpatronen

In de tentoonstelling Nieuwe Patronen onderzoeken Paul van de Waterlaat en Haiko Sleumer het spanningsveld tussen kleding en identiteit.

8 juni 2023
Breken met oude kleding- en rolpatronen

Op naar een pluricultureel Brabant

Mounir Samuel schrijft over hoe kunst- en cultuurinstellingen een positieve bijdrage kunnen leveren aan de grote sociale vraagstukken van deze tijd.

6 juni 2023
Op naar een pluricultureel Brabant

Gehoor vinden bij een doof publiek

Voor doven en slechthorenden zijn er steeds meer initiatieven die (podium)kunsten toegankelijk maken. Vooral bij dans is er nog een wereld te winnen.

28 maart 2023
Gehoor vinden bij een doof publiek

Kunstenaars en nieuwkomers: “We zijn hetzelfde, we hebben alleen allemaal wat anders meegemaakt"

Ons land kent steeds meer nieuwkomers. Hoe is het om een volledig nieuw leven op te moeten bouwen in Nederland? En wat kan kunst hierin betekenen?

24 januari 2023
Kunstenaars en nieuwkomers: “We zijn hetzelfde, we hebben alleen allemaal wat anders meegemaakt"

Bo Diversity, een stichting die strijdt voor diversiteit en inclusie.

Eline Kouwenberg is medeorganisator van inclusief Bredaas festival: SameSame.

27 september 2022
Bo Diversity, een stichting die strijdt voor diversiteit en inclusie.

Stemming: Eerst gendergelijk, dan neutraal

Documentalist Ton van der Linden vraagt zich af hoe het staat met de gendergelijkheid in de beeldende kunst en de theatersector.

20 september 2022
Stemming: Eerst gendergelijk, dan neutraal

Brabantse theatermakers maken meer ruimte in hokjes

Theatermakers zijn als geen ander in staat om groepen mensen met elkaar te verbinden. MEST sprak met vier Brabantse theatermakers.

8 juni 2022
Brabantse theatermakers maken meer ruimte in hokjes

De kunstenaar als spiegel van de maatschappij

Een aantal ambitieuze Brabantse kunstenaars vertellen hoe zij een positieve impact maken.

19 mei 2022
De kunstenaar als spiegel van de maatschappij

De kracht van kunst: “Wanneer ik iets moois zie, heb ik de behoefte om dat vast te leggen"

Het vijfde portret in een reeks waarin Brabanders vertellen wat het maken van kunst met ze doet.

17 maart 2022
De kracht van kunst: “Wanneer ik iets moois zie, heb ik de behoefte om dat vast te leggen"

‘Om er voor iedereen te zijn, moeten we zelf ook iedereen zijn’

Willem Twee, poppodium 013, T*Agency en Schouwburg Concertzaal Tilburg over diversiteit en inclusie in de culturele sector. Hoe staat het ervoor?

15 maart 2022
‘Om er voor iedereen te zijn, moeten we zelf ook iedereen zijn’

Blog | En nu actie!

Liesbeth Jans wordt steeds bozer rond 8 maart. Kunstenaars worden uitgenodigd om mee te denken over van alles. En dan?

11 maart 2022
Blog | En nu actie!

Blog | Gemengde salade

Gisèle Mambre was gespreksleider bij het NICE café over kansengelijkheid in cultuureducatie, en schreef daarover deze gastblog.

10 maart 2022
Blog | Gemengde salade

Hoe divers en inclusief is de Brabantse cultuursector?

Tijd voor actie is het allang. Gesprekken en bevindingen van de Werkplaats Op Verkenning.

9 maart 2022
Hoe divers en inclusief is de Brabantse cultuursector?

Blog | Nu! Nu springen!

Adviseur Liesbeth Jans merkt dat de roep om creativiteit en verbeeldingskracht - waar juist de cultuursector in uitblinkt - luider is dan ooit.

25 januari 2022
Blog | Nu! Nu springen!

Blog | Een zoektocht naar antwoorden

Hoe kunnen we werken aan vernieuwing in en met de cultuursector? Adviseur Liesbeth Jans schrijft over deze zoektocht en licht een voorbeeld uit.

9 december 2021
Blog | Een zoektocht naar antwoorden

Stemming: een vrouwelijke blik in de kunst?

Bestaat de vrouwelijke blik in de kunst? Welke positie hadden én hebben vrouwen in de kunstwereld? Een terug-en vooruitblik op gender(on)gelijkheid.

30 november 2021
Stemming: een vrouwelijke blik in de kunst?

Waar is het podium voor onze gevorderde kunstenaars?

Podium en aandacht genoeg voor jong talent in de cultuursector, maar hoe is dat voor de gevorderde makers? Welke ruimte mogen zij innemen?

13 oktober 2021
Waar is het podium voor onze gevorderde kunstenaars?

De verkenners gaan op pad

De eerste verkenners zijn Joy’s van Lieshout, Jacques Jeannau Jean Louis en Mandela Wee Wee en zij starten met het thema Diversiteit & Inclusie.

27 september 2021
De verkenners gaan op pad

Op Verkenning | Diversiteit & inclusie

Hoe kan de cultuursector diverser en inclusiever? Wij vroegen Joy’s van Lieshout, Jacques Jeannau Jean Louis en Mandela Kunta Wee Wee om op pad te gaan met deze vraag.

12 juli 2021
Op Verkenning | Diversiteit & inclusie

De urban scene a man’s world? Of toch niet?

Breaking, popping, hiphop, skaten; de urban culture in Brabant is ‘here to stay’. Drie vrouwen uit de urban scene aan het woord over hun passie.

19 mei 2021
De urban scene a man’s world? Of toch niet?

Musea Bekennen Kleur: hoe gaat het in Brabant?

Musea Bekennen Kleur is een initiatief voor diversiteit en inclusie in de museale wereld. De Pont, Van Abbemuseum en Stedelijk Museum Breda doen mee.

20 april 2021
Musea Bekennen Kleur: hoe gaat het in Brabant?

Culturele pioniers over expressie, innovatie en sociale verbinding

Rinse Staal en Tyrone Tjon a Loi, twee pioniers in de urban scene, vertellen meer over hun boodschap over hoe zij de toekomst zien.

14 januari 2021
Culturele pioniers over expressie, innovatie en sociale verbinding

Stemming: I am deliberate and afraid of nothing

In de maandelijkse column 'Stemming' schrijft Ton van der Linden, documentalist bij Kunstloc Brabant, over diversiteit en inclusie in de cultuursector.

10 december 2020
Stemming: I am deliberate and afraid of nothing

Modellen zélf aan zet in foto-expositie Power to the models

Voor zijn nieuwe expositie Power to the models geeft Jan de fotomodellen de macht in handen.

25 augustus 2020
Modellen zélf aan zet in foto-expositie Power to the models

Brabantse marketeers verleggen hun grenzen

Een stevigere internationale positie op het gebied van kunst en cultuur in Brabant. Hoe pak je dat aan?

14 juli 2020
Brabantse marketeers verleggen hun grenzen

iktoon: Margriet danst door heel Europa

Margriet heeft het syndroom van Down. Ze doet aan moderne dans en wordt door gezelschappen uit heel Europa uitgenodigd om te dansen.

25 juni 2020
iktoon: Margriet danst door heel Europa

Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

Op Internationale Sekswerkersdag vraagt Human Rights Tattoo aandacht voor de discriminatie en ongelijkheid waarmee sekswerkers geconfronteerd worden.

18 juni 2020
Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

Nienke Helder strijdt voor de maatschappelijke positie van vrouwen

Met Sexual Healing pakt social designer Nienke Helder het probleem ‘seksuele disfuncties’ aan vanuit haar oogpunt als ervaringsdeskundige..

15 april 2020
Nienke Helder strijdt voor de maatschappelijke positie van vrouwen

Trends in events in festivalprovincie Brabant

Duurzaamheid, inclusiviteit, technologie, purpose-driven en een totaalbeleving zijn de trends in onze snelgroeiende festivalprovincie.

6 februari 2020
Trends in events in festivalprovincie Brabant

Zoektocht naar inclusiviteit en diversiteit bij Parktheater Eindhoven

Inclusiviteit realiseren is een constante zoektocht nodig naar ideeën en inzichten, vooral uit noodzaak om te overleven.

19 september 2019
Zoektocht naar inclusiviteit en diversiteit bij Parktheater Eindhoven

Durf jij je nog bloot te geven?

De Brabantse kunstenaar Charissa van Dijk vond een ingenieuze manier om de censuur op naaktheid online te ondermijnen.

27 augustus 2019
Durf jij je nog bloot te geven?

Wat kun je met impulsgelden? Deel 4

Samen met Het Zuidelijk Toneel onderzoekt New Dutch Connections hoe ze jonge vluchtelingen in Brabant met theater op weg kunnen helpen.

29 mei 2019
Wat kun je met impulsgelden? Deel 4

Succesverhalen als inspiratie voor nieuwe Nederlanders

Zeventien jaar geleden kwam Diana J. Banks vanuit Suriname naar Nederland. Ze wilde graag aan het werk, maar liep tegen talloze obstakels aan.

22 november 2018
Succesverhalen als inspiratie voor nieuwe Nederlanders

Jeugdfonds Cultuur Brabant vergroot kansen voor alle kinderen

Sanne Hans, aka Miss Montreal is de nieuwste ambassadeur van het fonds dat kunst- en sportbeoefening mogelijk maakt kinderen en jongeren uit gezinnen die hiervoor te weinig geld hebben. Want ondanks dat Nederland een van de rijkste landen ter wereld is, toch groeien ruim 378.000 kinderen op in een gezin dat moet rondkomen van een bestaansminimum. We nemen een kijkje bij de jonge Mitchell, die het podium mocht delen met de Nederlandse singer-songwriter.

7 november 2018
Jeugdfonds Cultuur Brabant vergroot kansen voor alle kinderen

Dans met kwetsbare jongeren: vier vragen aan Corpo Máquina

Corpo Máquina brengt kwetsbare jongeren op verschillende vlakken in beweging.

7 november 2018
Dans met kwetsbare jongeren: vier vragen aan Corpo Máquina

More Than Refugees: ‘Vluchteling zijn is niet je identiteit’

'More Than Refugees’ is een organisatie die jonge statushouders uit Den Bosch coacht bij de integratie in de Nederlandse samenleving.

5 oktober 2018
More Than Refugees: ‘Vluchteling zijn is niet je identiteit’

Zijn Brabantse musea toegankelijk genoeg?

Om musea toegankelijker en inclusiever te maken, zijn het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum gestart met het project STUDIO i.

22 maart 2018
Zijn Brabantse musea toegankelijk genoeg?

Geef een Toegift: verzacht armoede met een festivalticket

Podiumkunsten? Daar moet iedereen van kunnen genieten. Ook degenen die geen geld hebben voor een toegangskaartje.

20 maart 2018
Geef een Toegift: verzacht armoede met een festivalticket

Nee, bedankt!

Nadat Mabel Zwaan tijdens een concert werd lastiggevallen en dit deelde op Twitter, haakten binnen mum van tijd vier andere vrouwen uit de muziekindustrie aan en ontstond NO THANKS!

30 januari 2018
Nee, bedankt!

Take Me To The Sea

Vier vluchtelingen uit Syrië en drie uit Eritrea vertellen hun persoonlijke verhaal met behulp van poëtische teksten voor de tentoonstelling Take Me To The Sea in het Stedelijk Museum Breda.

22 januari 2018
Take Me To The Sea

Kunst en de acceptatie van transgenders

Hoe kunnen kunstenaars bijdragen aan de acceptatie van transgenders? In dit artikel zetten we zes voorbeelden op een rij.

21 september 2017
Kunst en de acceptatie van transgenders

De nieuwe Brabander: wegwijs gemaakt door bibliotheken en culturele partijen

Bibliotheken en culturele partijen spelen een belangrijke rol in het wegwijs maken van de 'Nieuwe Brabanders'.

18 mei 2017
De nieuwe Brabander: wegwijs gemaakt door bibliotheken en culturele partijen

Kunst als bindmiddel: culturele initiatieven met vluchtelingen

Nu onze samenleving door het vluchtelingenvraagstuk steeds meer polariseert, blijkt kunst wederom een uitermate geschikt middel om uiteenlopende groepen met elkaar te verbinden.

28 juni 2016
Kunst als bindmiddel: culturele initiatieven met vluchtelingen

10 voorbeelden van hoe culturele instellingen super specifieke doelgroepen bedienen

Er zijn steeds meer culturele instellingen die zich op specifieke doelgroepen richten.

4 februari 2016
10 voorbeelden van hoe culturele instellingen super specifieke doelgroepen bedienen

5 dingen die je moet weten over cultureel Brabant, volgens Marleen Hartjes

Maartje Vos-Swinkels vroeg dit keer Marleen Hartjes naar wat zij heeft geleerd over cultureel Brabant in haar functie als projectleider Special Guests bij het Van Abbemuseum in Eindhoven

30 november 2015
5 dingen die je moet weten over cultureel Brabant, volgens Marleen Hartjes

Expats en cultuur: werk aan de winkel

Welke rol kunnen culturele instellingen spelen om expats zich meer thuis te laten voelen? Deze vraag stelt Parktheater Eindhoven zich.

17 maart 2015
Expats en cultuur: werk aan de winkel

6 inspirerende voorbeelden van social innovation

Kristel en Simon zetten een aantal inspirerende voorbeelden van social innovation op een rij.

13 juni 2014
6 inspirerende voorbeelden van social innovation