Tijdens de Internationale Vrouwendag op 8 maart werd in de LocHal onze nieuwe expositie geopend: Unmapped. De expositie is een project van Claudia den Boer, Katja Grässli en Dorien de Wit, in samenwerking met Strijbos en Van Rijswijk. Atty Bax, de curator van de Kunstloc exposities in de LocHal, opende de expo met de deze speech:
“Deze expositie gaat over een gebied dat nog niet in kaart is gebracht, over onze waarneming, onze verbeelding en ons perspectief. Een perfect thema voor deze dag, want een Internationale Vrouwendag zal nog lang nodig zijn om de genderongelijkheid in onze huidige maatschappij op de kaart te zetten.
Vanuit Kunstloc Brabant ondersteunen wij kunst en cultuur in Noord-Brabant. Wij geven ruimte aan de kracht van de verbeelding die zo broodnodig is om onze maatschappij te ontwikkelen en bij te dragen aan een zinvol leven. Kunst speelt daarbij een grote rol, zowel op fysiek als op mentaal vlak. Wij zijn er voor de professionele kunsten, de amateurkunsten en waar het allemaal begint: op school, cultuureducatie.
Want er is nog veel werk aan de winkel! […] Vorige week was ik in het Gemeentemuseum Den Haag. Ik stond bij de boekenkast van de museumwinkel en zocht een boek van Alice Neel. Een Amerikaanse kunstenares (ook zo’n woord dat je niet gebruikt omdat men dan denkt dat je een hobby hebt) die op latere leeftijd bekend is geworden, vooral na haar overlijden. Haar werk zag ik in 2017. Zoekend in de boekenkast naar een boek over haar werk viel me op dat het er niet stond. Vreemd want ze wordt nu als een van de belangrijkste schilders van de vorige eeuw genoemd. Maar er stonden bijna alleen boeken van mannelijke kunstenaars, minstens 80%!
Kortom, er is nog een groot gebied te verkennen, te ontdekken en te stimuleren. Want naast de oudere vrouwelijke kunstenaars die nu mondjesmaat na jarenlang zwoegen de ruimte krijgen en erkend worden zijn er ontzettend veel jonge vrouwen op kunstacademies. Ook bij Kunstloc Brabant krijgen wij voornamelijk vrouwen die gebruik maken van onze dienstverlening op het gebied van adviesgesprekken over hun carriere. Mannen doen het zelf, weten de weg, hebben geen hulp nodig, hebben meer zelfvertrouwen. Een laatste voorbeeld: deze week telde ik 7 vrouwen die zich inschreven om een ontwerp te maken voor een Holocaust monument in Tilburg, op een totaal van 23.
Genoeg over de ongelijkheid. We geven de ruimte aan de kracht van de kunst en de kracht van samenwerking. Ik wil u vragen om te gaan kijken naar Unmapped, stil te zijn en te ervaren.
De kunstenaars gaan over de grenzen van hun discipline heen, zij zijn gefascineerd door het onbekende, zij nemen ons mee op reis en vragen onze vaststaande gewoontes te doorbreken. Ze namen zelf de ruimte aan het proces om tot deze expositie te komen, en wij maar vragen wat komt er nu precies?
Ze rekken de grenzen op van een traditionele expositie. Onderga de expositie die je als een nieuw gebied kunt ervaren. Wat is een berg? Wat ervaar je bij het beklimmen van bergen? Hoe kijk je? Wat is je perspectief? Elke dag is een kans om onze gewoontes te doorbreken, ook in het aanschouwen en ervaren van kunst. Wij geven deze kunstenaars graag de ruimte en wensen dat ze met deze prachtige ingetogen heldere presentatie ook bergen mogen beklimmen in de kunstwereld. Onze steun hebben ze in ieder geval.”
De openingsperformance werd gestart door Dorien de Wit, die onderstaande tekst uitsprak waarna de zandkorrels van hand tot hand werden doorgegeven door deelnemers en bezoekers.
“een uur is een verplaatsend land
een bergtop slijt door wind en water tot rotsen tot kiezels
tot korrels zand
zand wordt gesmolten tot glas, ramen
wij staan in het binnenste van een berghier is de tijd
een uur, 3600 seconden in één hand
flintertjes berg
de minuten laten verstrijken als een
verplaatsend land”
De expositie Unmapped is nog tot 14 april te zien tijdens de openingsuren van de LocHal. Op 23 maart is de bijbehorende performance nogmaals te zien, en wordt er een audiowandeling gelanceerd. Op 14 april vindt de finissage plaats met een lezing en een performance.