Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Er zijn steeds meer culturele instellingen die zich op specifieke doelgroepen richten. Op Facebook deden we een oproep, en daar kwamen heel wat reacties op! Zowel de projecten als de doelgroepen waren zeer verrassend. Denk aan mensen met een angst voor de dood, hardlopers, yogini's, vrijgezellen of kleurenblinden. Er zijn instellingen die zich volledig op een specifieke doelgroep richten, maar ook zijn er instellingen die verschillende doelgroepen bedienen, waarvan de specifieke er een is. Maartje Vos-Swinkels stelde voor Mestmag.nl een lijst samen en probeerde een zo divers mogelijk beeld te schetsen.

- Samengesteld door Maartje Vos-Swinkels (Akina Art Projects)

1. In de Gloria - Theatergroep Bint, 's-Hertogenbosch

Doelgroep: iedereen die ooit verwacht te zullen sterven

We weten allemaal dat we een keer dood gaan, en toch hebben we het er niet vaak over. Angst voor de dood blijkt een van de meest voorkomende angsten. In de gloria is een theaterstuk gebaseerd op gesprekken met mensen die in hun werk dagelijks met de dood te maken hebben. De voorstelling is gemaakt in samenwerking met ouderen en gaat over angst voor de dood. Er zitten filmfragmenten in van de ouderen waar we een vorige voorstelling 'Lang zullen ze leven' mee gemaakt hebben. Na het stuk is er ruimte voor gesprek en gaat het publiek in groepjes aan de slag met de Lang zullen ze levensvragen. Dit project is bijzonder omdat het een taboe doorbreekt en het gesprek over (angst voor) de dood opent. 

2. Bachelorette Party in the Metropolitan Museum of Art - Museum Hack, New York

Doelgroep: vrijgezelle dames

Het Amerikaanse Museum Hack biedt museumrondleidingen aan voor verschillende doelgroepen. Zo leiden zij de hoge bazen van Google rond en vliegt de Sjeik van Abu Dhabi de rondleiders in vanwege hun vermogen zich aan elke doelgroep aan te passen. Een van de rondleidingen is speciaal voor vrijgezellenfeestjes. Tijdens een Bachelorette Party neemt de rondleider de vrijgezel en haar vriendinnen mee langs kunstwerken die sexy, grappig en soms een beetje raar zijn. Nieuw is de Metropolitan Museum of Butts tour. De rondleiding beslaat maar liefst 6000 jaar 'butt history'. De gids neemt je mee langs toiletpotten, een 6000 jaar oude prinses met een megaƉ.., en veel Romeinse en Griekse kontjes.

3. Special Guests - Van Abbemuseum, Eindhoven

Doelgroep: blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden, dementiepatiƫnten

We schreven al eerder over het Special Guests programma van het Van Abbemuseum. Hoe belangrijk het is om programma's inclusief te maken, dus niet alleen voor de specifieke doelgroep, maar ook voor de familie en vrienden van deze doelgroep. Het Van Abbemuseum is toegankelijk voor iedereen die nieuwsgierig is, of je nu blind of slechtziend bent, doof of slechthorend. Zelfs als je niet in staat bent om zelf naar het museum te komen, kun je de tentoonstellingen toch bekijken, namelijk via een op afstand bestuurbare robot of de Special Guests app. 

4. Yoga concerten - Theaters Tilburg

Doelgroep: yogini's

Yogales op live muziek in een concertzaal: dat is nog eens relaxed de zondag beginnen. Er worden verschillende concerten georganiseerd, en telkens staat een andere muziekstroming en een andere yogastijl centraal. Ashtanga yoga op Klezmer of lenig op Latin. De yogaconcerten zijn geschikt voor alle leeftijden en zowel voor beginnende als gevorderde yogini's.

5. Rondleidingen voor mensen met een afasie - Gemeentemuseum Helmond

Doelgroep: mensen met een afasie

Wanneer als gevolg van hersenletsel een of meer onderdelen van het taalspectrum niet meer goed functioneren, dan heet dit afasie. Tijdens de rondleiding wordt Visual Thinking Strategies (VTS) ingezet. Onder deskundige begeleiding wordt deelnemers via kunst geleerd nauwkeurig te observeren, formuleren en onderbouwen wat ze zien. Met als doel om actief deel te nemen aan het gesprek. Mijke Ulrich die op haar 29e zelf een hersenbloeding kreeg, deelt in de rondleiding haar persoonlijke ervaringen met de deelnemers. Zij vertelt bijvoorbeeld welke ezelbruggetjes zij zichzelf heeft geleerd om kleuren te benoemen. Het is de combinatie van een open gesprek over kunst en de verhalen van Mijke die zorgen voor een ontspannen en informatieve rondleiding.

6. Kleurenvoelsysteem - Taktila, Eindhoven

Doelgroep: slechtzienden en (kleuren)blinden

Taktila is een kleurenvoelsysteem waarmee kunstenaars en ontwerpers kleuren kunnen communiceren met mensen die geen kleuren kunnen zien. Het is een systeem waarmee zij visuele beeldende middelen kunnen communiceren naar slechtzienden en mensen die (kleuren)blind zijn. De Taktila methode kan gebruikt worden door kunstenaars en ontwerpers die te maken hebben met mensen met een visuele beperking of rekening met hen willen gaan houden.

7. Sightrunning, wereldwijd, onder andere in Haarlem en Amsterdam

Doelgroep: hardlopers

Op een snelle en gezonde manier de 'high lights' van een stad ontdekken. In verschillende steden is het mogelijk om door middel van Sightrunning de toeristische plekken te bekijken en bezoeken. In plaats van slenteren door de straten, ren, jog of hol je met een groep en een gids. In Nederland kan dit onder andere in Amsterdam en Haarlem, maar denk ook eens aan Sydney, New York, Berlijn en Barcelona!

8. Powerwijven - Sally en Molly, 's-Hertogenbosch

Doelgroep: mensen in de geestelijke gezondheidszorg, als publiek en spelers.

Sally & Molly maakt theater over maatschappelijke en sociale thema's voor de geestelijke gezondheidszorg. Zij spelen voor zowel hulpverleners als mensen die zelf te maken hebben met de allerlei maatschappelijke thema's als voor naasten. Het theatergezelschap heeft een drieluik met maatschappelijke voorstellingen: Powerwijven, over het overleven van seksueel misbruik/geweld; Happy People, over depressie; Ziek Verlangen, over verslaving. De spelers zijn altijd OOK ervaringsdeskundig en ze spelen altijd op locatie. Sally en Molly willen graag het verhaal achter 'de gestruikelde mens' vertellen en laten zien. Struikelen hoort namelijk ook bij het leven. Op onze Facebookoproep werd Sally & Molly meerdere malen genoemd, een bekend theatergezelschap in cultureel Brabant dus! 

9. Ervaringen verwerk je met kunst - Stichting De Vrolijkheid en Cultuurkantine Breda

Doelgroep: kinderen in AsielzoekerscentraDe Vrolijkheid is een netwerk van kunstenaars, theatermakers en musici. Zij hebben als drijfveer het investeren in kinderen in asielszoekerscentra in Nederland. De Vrolijkheid is actief in 24 locaties in Nederland, waarvan twee locaties in Brabant: Oisterwijk en Gilze. De Vrolijkheid organiseert activiteiten waarbij de kinderen zich kunnen uiten, spelen en hun talenten kunnen ontdekken. Ook Cultuurkantine Breda zorgt met het project Kunstkameraden voor wat vrolijkheid in asielzoekerscentra. Kunstkameraden is een project dat kunstenaars en ontwerpers normaal gesproken koppelt aan kinderen uit de Jeugdzorg.  

10. STRP Senior - STRP Eindhoven

Doelgroep: gepensioneerde techneuten

STRP SENIOR is een workshopprogramma van festival STRP in Eindhoven voor gepensioneerden met een passie voor technologie of techniek. Het programma maakt gebruik van de ervaring van senioren - op het gebied van elektronica, mechanica en werktuigbouwkunde - en de creativiteit van jonge kunstenaars. Door technologische innovaties te verbinden aan de ervaring en kennis van senioren ontstaan er verrassende nieuwe producten en kunstwerken. 

inclusie

Dans stimuleert beweging, contact en zelfexpressie

Nana van Moergestel en Neel Brans, over de bijzondere werkwijze van Dansnest in het project De Ader.

26 maart 2024
Dans stimuleert beweging, contact en zelfexpressie

Met theater de echte verhalen uit je stad vertellen

Drie Brabantse theatergezelschappen vertellen op welke manier ze inwoners betrekken.

26 februari 2024
Met theater de echte verhalen uit je stad vertellen

Podcast KunstKracht #2 | Cultuur voor iedereen

Een gesprek tussen Saskia van Hulten, statenlid van PvdA in Noord-Brabant en kunstenaar Chilton Galimo.

27 december 2023
Podcast KunstKracht #2 | Cultuur voor iedereen

Iedereen is zanger bij het Participatiekoor

Het Participatiekoor brengt mensen met dementie en mantelzangers samen om te zingen.

19 december 2023
Iedereen is zanger bij het Participatiekoor

Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Theater De Lievekamp is er vóór en dóór je hele stad!

5 december 2023
Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Choreografisch platform Corpo Máquina maakt kunst en dans toegankelijker voor iedereen.

21 november 2023
Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Met een kalender zetten we twaalf bevlogen initiatiefnemers in de spotlight die kunst toegankelijk maken voor iedereen.

16 november 2023
Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Theatergezelschap Speels Collectief maakt theater toegankelijk voor iedereen.

7 november 2023
Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Kunst brengt veiligheid en vrolijkheid in azc’s

Kijk mee met organisatie De Vrolijkheid, wat kunstworkshops betekenen voor kinderen en jongeren in een azc!

17 oktober 2023
Kunst brengt veiligheid en vrolijkheid in azc’s

Kunstenaars breken het Indisch zwijgen en onderzoeken hun identiteit

Lisa Habets onderzoekt het verleden van haar Indische voorouders. Voor MESTmag sprak ze met Kim Pattiruhu, Yda Sinay en Storm Boender.

4 juli 2023
Kunstenaars breken het Indisch zwijgen en onderzoeken hun identiteit

Breken met oude kleding- en rolpatronen

In de tentoonstelling Nieuwe Patronen onderzoeken Paul van de Waterlaat en Haiko Sleumer het spanningsveld tussen kleding en identiteit.

8 juni 2023
Breken met oude kleding- en rolpatronen

Op naar een pluricultureel Brabant

Mounir Samuel schrijft over hoe kunst- en cultuurinstellingen een positieve bijdrage kunnen leveren aan de grote sociale vraagstukken van deze tijd.

6 juni 2023
Op naar een pluricultureel Brabant

Gehoor vinden bij een doof publiek

Voor doven en slechthorenden zijn er steeds meer initiatieven die (podium)kunsten toegankelijk maken. Vooral bij dans is er nog een wereld te winnen.

28 maart 2023
Gehoor vinden bij een doof publiek

Kunstenaars en nieuwkomers: “We zijn hetzelfde, we hebben alleen allemaal wat anders meegemaakt"

Ons land kent steeds meer nieuwkomers. Hoe is het om een volledig nieuw leven op te moeten bouwen in Nederland? En wat kan kunst hierin betekenen?

24 januari 2023
Kunstenaars en nieuwkomers: “We zijn hetzelfde, we hebben alleen allemaal wat anders meegemaakt"

Bo Diversity, een stichting die strijdt voor diversiteit en inclusie.

Eline Kouwenberg is medeorganisator van inclusief Bredaas festival: SameSame.

27 september 2022
Bo Diversity, een stichting die strijdt voor diversiteit en inclusie.

Stemming: Eerst gendergelijk, dan neutraal

Documentalist Ton van der Linden vraagt zich af hoe het staat met de gendergelijkheid in de beeldende kunst en de theatersector.

20 september 2022
Stemming: Eerst gendergelijk, dan neutraal

Brabantse theatermakers maken meer ruimte in hokjes

Theatermakers zijn als geen ander in staat om groepen mensen met elkaar te verbinden. MEST sprak met vier Brabantse theatermakers.

8 juni 2022
Brabantse theatermakers maken meer ruimte in hokjes

De kunstenaar als spiegel van de maatschappij

Een aantal ambitieuze Brabantse kunstenaars vertellen hoe zij een positieve impact maken.

19 mei 2022
De kunstenaar als spiegel van de maatschappij

De kracht van kunst: “Wanneer ik iets moois zie, heb ik de behoefte om dat vast te leggen"

Het vijfde portret in een reeks waarin Brabanders vertellen wat het maken van kunst met ze doet.

17 maart 2022
De kracht van kunst: “Wanneer ik iets moois zie, heb ik de behoefte om dat vast te leggen"

‘Om er voor iedereen te zijn, moeten we zelf ook iedereen zijn’

Willem Twee, poppodium 013, T*Agency en Schouwburg Concertzaal Tilburg over diversiteit en inclusie in de culturele sector. Hoe staat het ervoor?

15 maart 2022
‘Om er voor iedereen te zijn, moeten we zelf ook iedereen zijn’

Blog | En nu actie!

Liesbeth Jans wordt steeds bozer rond 8 maart. Kunstenaars worden uitgenodigd om mee te denken over van alles. En dan?

11 maart 2022
Blog | En nu actie!

Blog | Gemengde salade

Gisèle Mambre was gespreksleider bij het NICE café over kansengelijkheid in cultuureducatie, en schreef daarover deze gastblog.

10 maart 2022
Blog | Gemengde salade

Hoe divers en inclusief is de Brabantse cultuursector?

Tijd voor actie is het allang. Gesprekken en bevindingen van de Werkplaats Op Verkenning.

9 maart 2022
Hoe divers en inclusief is de Brabantse cultuursector?

Blog | Nu! Nu springen!

Adviseur Liesbeth Jans merkt dat de roep om creativiteit en verbeeldingskracht - waar juist de cultuursector in uitblinkt - luider is dan ooit.

25 januari 2022
Blog | Nu! Nu springen!

Blog | Een zoektocht naar antwoorden

Hoe kunnen we werken aan vernieuwing in en met de cultuursector? Adviseur Liesbeth Jans schrijft over deze zoektocht en licht een voorbeeld uit.

9 december 2021
Blog | Een zoektocht naar antwoorden

Stemming: een vrouwelijke blik in de kunst?

Bestaat de vrouwelijke blik in de kunst? Welke positie hadden én hebben vrouwen in de kunstwereld? Een terug-en vooruitblik op gender(on)gelijkheid.

30 november 2021
Stemming: een vrouwelijke blik in de kunst?

Waar is het podium voor onze gevorderde kunstenaars?

Podium en aandacht genoeg voor jong talent in de cultuursector, maar hoe is dat voor de gevorderde makers? Welke ruimte mogen zij innemen?

13 oktober 2021
Waar is het podium voor onze gevorderde kunstenaars?

De verkenners gaan op pad

De eerste verkenners zijn Joy’s van Lieshout, Jacques Jeannau Jean Louis en Mandela Wee Wee en zij starten met het thema Diversiteit & Inclusie.

27 september 2021
De verkenners gaan op pad

Op Verkenning | Diversiteit & inclusie

Hoe kan de cultuursector diverser en inclusiever? Wij vroegen Joy’s van Lieshout, Jacques Jeannau Jean Louis en Mandela Kunta Wee Wee om op pad te gaan met deze vraag.

12 juli 2021
Op Verkenning | Diversiteit & inclusie

De urban scene a man’s world? Of toch niet?

Breaking, popping, hiphop, skaten; de urban culture in Brabant is ‘here to stay’. Drie vrouwen uit de urban scene aan het woord over hun passie.

19 mei 2021
De urban scene a man’s world? Of toch niet?

Musea Bekennen Kleur: hoe gaat het in Brabant?

Musea Bekennen Kleur is een initiatief voor diversiteit en inclusie in de museale wereld. De Pont, Van Abbemuseum en Stedelijk Museum Breda doen mee.

20 april 2021
Musea Bekennen Kleur: hoe gaat het in Brabant?

Culturele pioniers over expressie, innovatie en sociale verbinding

Rinse Staal en Tyrone Tjon a Loi, twee pioniers in de urban scene, vertellen meer over hun boodschap over hoe zij de toekomst zien.

14 januari 2021
Culturele pioniers over expressie, innovatie en sociale verbinding

Stemming: I am deliberate and afraid of nothing

In de maandelijkse column 'Stemming' schrijft Ton van der Linden, documentalist bij Kunstloc Brabant, over diversiteit en inclusie in de cultuursector.

10 december 2020
Stemming: I am deliberate and afraid of nothing

Modellen zélf aan zet in foto-expositie Power to the models

Voor zijn nieuwe expositie Power to the models geeft Jan de fotomodellen de macht in handen.

25 augustus 2020
Modellen zélf aan zet in foto-expositie Power to the models

Brabantse marketeers verleggen hun grenzen

Een stevigere internationale positie op het gebied van kunst en cultuur in Brabant. Hoe pak je dat aan?

14 juli 2020
Brabantse marketeers verleggen hun grenzen

iktoon: Margriet danst door heel Europa

Margriet heeft het syndroom van Down. Ze doet aan moderne dans en wordt door gezelschappen uit heel Europa uitgenodigd om te dansen.

25 juni 2020
iktoon: Margriet danst door heel Europa

Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

Op Internationale Sekswerkersdag vraagt Human Rights Tattoo aandacht voor de discriminatie en ongelijkheid waarmee sekswerkers geconfronteerd worden.

18 juni 2020
Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

Nienke Helder strijdt voor de maatschappelijke positie van vrouwen

Met Sexual Healing pakt social designer Nienke Helder het probleem ‘seksuele disfuncties’ aan vanuit haar oogpunt als ervaringsdeskundige..

15 april 2020
Nienke Helder strijdt voor de maatschappelijke positie van vrouwen

Trends in events in festivalprovincie Brabant

Duurzaamheid, inclusiviteit, technologie, purpose-driven en een totaalbeleving zijn de trends in onze snelgroeiende festivalprovincie.

6 februari 2020
Trends in events in festivalprovincie Brabant

Zoektocht naar inclusiviteit en diversiteit bij Parktheater Eindhoven

Inclusiviteit realiseren is een constante zoektocht nodig naar ideeën en inzichten, vooral uit noodzaak om te overleven.

19 september 2019
Zoektocht naar inclusiviteit en diversiteit bij Parktheater Eindhoven

Durf jij je nog bloot te geven?

De Brabantse kunstenaar Charissa van Dijk vond een ingenieuze manier om de censuur op naaktheid online te ondermijnen.

27 augustus 2019
Durf jij je nog bloot te geven?

Wat kun je met impulsgelden? Deel 4

Samen met Het Zuidelijk Toneel onderzoekt New Dutch Connections hoe ze jonge vluchtelingen in Brabant met theater op weg kunnen helpen.

29 mei 2019
Wat kun je met impulsgelden? Deel 4

Succesverhalen als inspiratie voor nieuwe Nederlanders

Zeventien jaar geleden kwam Diana J. Banks vanuit Suriname naar Nederland. Ze wilde graag aan het werk, maar liep tegen talloze obstakels aan.

22 november 2018
Succesverhalen als inspiratie voor nieuwe Nederlanders

Jeugdfonds Cultuur Brabant vergroot kansen voor alle kinderen

Sanne Hans, aka Miss Montreal is de nieuwste ambassadeur van het fonds dat kunst- en sportbeoefening mogelijk maakt kinderen en jongeren uit gezinnen die hiervoor te weinig geld hebben. Want ondanks dat Nederland een van de rijkste landen ter wereld is, toch groeien ruim 378.000 kinderen op in een gezin dat moet rondkomen van een bestaansminimum. We nemen een kijkje bij de jonge Mitchell, die het podium mocht delen met de Nederlandse singer-songwriter.

7 november 2018
Jeugdfonds Cultuur Brabant vergroot kansen voor alle kinderen

Dans met kwetsbare jongeren: vier vragen aan Corpo Máquina

Corpo Máquina brengt kwetsbare jongeren op verschillende vlakken in beweging.

7 november 2018
Dans met kwetsbare jongeren: vier vragen aan Corpo Máquina

More Than Refugees: ‘Vluchteling zijn is niet je identiteit’

'More Than Refugees’ is een organisatie die jonge statushouders uit Den Bosch coacht bij de integratie in de Nederlandse samenleving.

5 oktober 2018
More Than Refugees: ‘Vluchteling zijn is niet je identiteit’

Zijn Brabantse musea toegankelijk genoeg?

Om musea toegankelijker en inclusiever te maken, zijn het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum gestart met het project STUDIO i.

22 maart 2018
Zijn Brabantse musea toegankelijk genoeg?

Geef een Toegift: verzacht armoede met een festivalticket

Podiumkunsten? Daar moet iedereen van kunnen genieten. Ook degenen die geen geld hebben voor een toegangskaartje.

20 maart 2018
Geef een Toegift: verzacht armoede met een festivalticket

Nee, bedankt!

Nadat Mabel Zwaan tijdens een concert werd lastiggevallen en dit deelde op Twitter, haakten binnen mum van tijd vier andere vrouwen uit de muziekindustrie aan en ontstond NO THANKS!

30 januari 2018
Nee, bedankt!

Take Me To The Sea

Vier vluchtelingen uit Syrië en drie uit Eritrea vertellen hun persoonlijke verhaal met behulp van poëtische teksten voor de tentoonstelling Take Me To The Sea in het Stedelijk Museum Breda.

22 januari 2018
Take Me To The Sea

Kunst en de acceptatie van transgenders

Hoe kunnen kunstenaars bijdragen aan de acceptatie van transgenders? In dit artikel zetten we zes voorbeelden op een rij.

21 september 2017
Kunst en de acceptatie van transgenders

De nieuwe Brabander: wegwijs gemaakt door bibliotheken en culturele partijen

Bibliotheken en culturele partijen spelen een belangrijke rol in het wegwijs maken van de 'Nieuwe Brabanders'.

18 mei 2017
De nieuwe Brabander: wegwijs gemaakt door bibliotheken en culturele partijen

Kunst als bindmiddel: culturele initiatieven met vluchtelingen

Nu onze samenleving door het vluchtelingenvraagstuk steeds meer polariseert, blijkt kunst wederom een uitermate geschikt middel om uiteenlopende groepen met elkaar te verbinden.

28 juni 2016
Kunst als bindmiddel: culturele initiatieven met vluchtelingen

10 voorbeelden van hoe culturele instellingen super specifieke doelgroepen bedienen

Er zijn steeds meer culturele instellingen die zich op specifieke doelgroepen richten.

4 februari 2016
10 voorbeelden van hoe culturele instellingen super specifieke doelgroepen bedienen

5 dingen die je moet weten over cultureel Brabant, volgens Marleen Hartjes

Maartje Vos-Swinkels vroeg dit keer Marleen Hartjes naar wat zij heeft geleerd over cultureel Brabant in haar functie als projectleider Special Guests bij het Van Abbemuseum in Eindhoven

30 november 2015
5 dingen die je moet weten over cultureel Brabant, volgens Marleen Hartjes

Expats en cultuur: werk aan de winkel

Welke rol kunnen culturele instellingen spelen om expats zich meer thuis te laten voelen? Deze vraag stelt Parktheater Eindhoven zich.

17 maart 2015
Expats en cultuur: werk aan de winkel

6 inspirerende voorbeelden van social innovation

Kristel en Simon zetten een aantal inspirerende voorbeelden van social innovation op een rij.

13 juni 2014
6 inspirerende voorbeelden van social innovation