Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Het onderwijs werkt met man en macht aan het inrichten van thuisonderwijs nu alle scholen dicht zijn door het Coronavirus. Leerlingen worden verwezen naar allerlei websites waar ze rekenen, taal en andere lessen kunnen oefenen. Maar hoe stimuleer je ook bij thuisonderwijs de creativiteit van kinderen en jongeren? Welke opdrachten kun je kinderen geven? En hoe houd je het onderwijs leuk voor kinderen en jongeren? Hieronder verzamelen wij lesmateriaal waarmee je creativiteit bij kinderen en jongeren kunt stimuleren.

Primair onderwijs

Buro Bis | Theaterlessen

Iedere dag komt er een theaterles online. Door deze lessen te volgen ontwikkelen kinderen creativiteit, fantasie, fysiek bewustzijn en zelfvertrouwen. Speciaal voor kinderen van groep 3 t/m 5. De theaterlessen zijn actief, met humor en duren 10 minuten.

Little Vagabond | Creatief buitenspelen

Samen ontdekken met BuitenSpeelkaarten! Met hulp van deze kaarten geef je kinderen de mogelijkheid om op ontdekkingstocht te gaan in de natuur en daarbij hun creativiteit en fantasie te gebruiken. 

Theatergroep Kwatta | Kwatta thuiskijken!

Via het Youtube-kanaal van Kwatta kun je de komende tijd regelmatig voorstellingen bekijken, dus abonneer je zeker!

Uitgeverij follow a muse

Gratis apps over muziek, beeldend, dans en erfgoed. 

123ZING | Mahlers Digitale Klaslokaal

Op de 123ZING Kidspagina vind je leuke manieren om thuis aan de slag te gaan met muziek. 

Meer muziek in de klas

Muzikale energizers en Schooltv muziekvideo's.

Kindermuziekweek | van 27 maart t/m 5 april

Ook thuis kun je met live muziek aan de slag. Zowel luisteren als zelf doen. 

Titus & Fien 

Tovernaarsduo Titus & Fien wil absoluut niet dat kinderen zich gaan vervelen. Daarom zijn ze dagelijks om 16.00 uur live met een interactieve show via Facebook. 

Jeugdtheater FroeFroe

Het gezelschap stelt alle recente en oude voorstellingen integraal beschikbaar online, op Vimeo (wachtwoord froefroe) en YouTubeNoot van de makers: “Ouders en leraren, checken jullie eerst even de leeftijd op onze website?”

@dansplaneet

Doe mee met de start de dag met een dansje uitdagingen op Instagram.

Imke Illstrations 

Volg een live mee-teken-sessie. Of kies een leuke kleurplaat om in te kleuren.

Designweek@school

Biedt wekelijks een Design Challenge aan, waar scholen kosteloos aan deel mogen nemen! 

Laat maar zien

Vrij toegang tot lessen beeldend en creatief schrijven.

Museum Jan Cunen | Minimuseumschool

Het museum deelt de komende tijd een aantal filmpjes met tips, als kunstzinnig alternatief naast de reguliere lessen. Voorlopig even uitgeteld en zin in iets zonder dt's? Check de Museumschool en creeer thuis je eigen museum. 

Pimpeloen

Creatieve opdrachten voor thuis.

ThuisTheater met Gabri en Sjanne

Enthousiaste theateropdrachten waarmee kinderen thuis aan de slag kunnen gaan.

Kultuerfilter

Allerlei opdrachten die je kunt gebruiken om jouw leerlingen thuis te stimuleren om te voelen, te kijken, te bewegen en te maken in deze andere wereld-op-z’n-kop!

philharmonie zuidnederland | Muziekmaatjes

Een muzikale website voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Hiermee kunnen ze zelf muziek maken door middel van bodypercussie, zang of zelfgemaakte instrumenten. Ook leren ze door middel van interactieve opdrachten over het symfonieorkest en de instrumenten. 

Museum Boijmans Van Beuningen

Het Boijmans heeft veel educatieve video’s beschikbaar speciaal voor leerlingen, soms ook vergezeld van leuke vragen en opdrachten. Ze hebben alle video’s en het lesmateriaal verzameld, zodat het gemakkelijk terug te vinden is.

Grote Broer | Kunsteducatie

Grote Broer wil ook in deze ‘coronatijd’ kinderen laten kennismaken met diverse mooie vormen van kunsteducatie. Daarom hebben ze samen met hun creatieve workshopdocenten lesopdrachten ontwikkeld.

Impresariaat Bureau Bannink

De gezelschappen kunnen op dit moment niet live bij hun publiek komen. Ze verzinnen daarom andere dingen om de kinderen tóch te inspireren.

Mocca Amsterdam

Online cultuur(educatie)-aanbod voor kinderen in het basisonderwijs.

Muziek met Freek

Freek geeft kinderen in zijn video's korte muzieklessen.

Museum Helmond | Lucas Gassel, een echte meester! 

Interactieve, leuke en lerende onlinepagina gemaakt voor leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs: Aan de slag met Lucas! Met filmpjes, puzzels, zoekplaatjes, een ontdek en doeboekjes dat leerlingen aan kunnen vragen en een kleurwedstrijd. Dit allemaal is verbonden aan de tentoonstelling Lucas Gassel, Meester van het landschap.

Kleine muis blijft thuis

Met dit boekje geven kindercoach Régine van de Visse en creatief artiest Gee Adriaansz ouders, verzorgers en leerkrachten handvatten om de huidige wereld in woord en beeld te vatten. Zodat ieder kind leert begrijpen wat er aan de hand is en om eventueel aanwezige angsten bespreekbaar te maken. Een verhaal voor kinderen in de leeftijd van ongeveer 4 tot 6 jaar.

Taartrovers Thuis

Een online programma met korte films die je met andere ogen laten kijken naar de wereld om je heen. De kinderen kijken mee, gaan op onderzoek en spelen met hun verbeelding. Want zo verander je je eigen huis, tuin of balkon in de wereld waarin je wilt spelen. Iedere dinsdag en donderdag komt een nieuwe korte film met activiteiten online, zodat de kinderen steeds weer kunnen spelen, ontdekken en ervaren.

De Pont

Met drie online lessen hoopt De Pont leraren te ondersteunen in het ombuigen van fysiek lessen naar online lessen. De online lessen van De Pont zijn zo in te zetten. 

Voortgezet onderwijs

Orkater-voorstellingen | Orkater & Chill

Bekijk voorstellingen uit het archief van Orkater veilig vanuit je eigen huis! Elke dag om 15.00 uur verschijnt een nieuwe voorstelling online.

Andries Tunru | Improvisatieshow

Deze improvisatie-acteur en cabaretier brengt elke avond om 20.30 uur een improvisatieshow. 

Yvonne Janssen, docent kunst en drama | De vloer op

Een dramales die thuis prima individueel gedaan kan worden.

Museum Boijmans Van Beuningen

Het Boijmans heeft veel educatieve video’s beschikbaar speciaal voor leerlingen, soms ook vergezeld van leuke vragen en opdrachten. Ze hebben alle video’s en het lesmateriaal verzameld, zodat het gemakkelijk terug te vinden is.

STRP | DigiSchool

Komende tijd publiceert STRP een aantal thuisopdrachten voor leerlingen voortgezet onderwijs. Deze opdrachten kunnen zij zelfstandig thuis uitvoeren via Instagram. Voor docenten is er een handleiding voor een introductiebespreking, optionele tussenbesprekingen en een reflectiebespreking.

Kunst uit het vuistje

Zitten jouw leerlingen door de coronamaatregelen thuis te wachten tot ze weer volop in de kunst en cultuur kunnen duiken? De uitzonderlijke situatie vraagt een hoop aanpassingsvermogen en vindingrijkheid. Eén ding is zeker: met een beetje creativiteit en flexibiliteit kunnen we het voor elkaar makkelijker maken. Kunst uit het Vuistje wil ook een steentje bijdragen.

Mocca Amsterdam

Online cultuur(educatie)-aanbod voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Meldrid Ibrahim

Een Denkplaat is een groot vel waarop leerlingen zelfstandig een thema ontrafelen.

Primair en voorgezet onderwijs

MU Play&Learn | De Creatieve Code

Een leerlijn creatief programmeren voor bovenbouw primair en onderbouw voortgezet onderwijs, gemaakt voor en door kunstenaars. Op het platform is zowel digitaal als unplugged lesmateriaal te vinden. 

Lianne Louise | whattheconcept

Het kunstvak vind Lianne ontzettend inspirerend. Een ideaal dat ze heeft is het laten verdwijnen van 20 dezelfde werkstukjes in de klas. Daardoor schrijft ze haar lessen zo dat er altijd een keuze is.  

Het Zuidelijk Toneel | Educatie

Bezig zijn met theater stimuleert de nieuwsgierigheid. Het zet aan tot vragen stellen, experimenteren en onderzoeken. Met educatieve projecten betrekt HZT mensen bij het theater dat ze maken. Samen verkennen ze de verhalen die ze vertellen en de maatschappelijke context waarbinnen ze dat doen. 

Tussen Kunst & Quarantaine

Homemade art, een leuk idee om binnen de eigen schoolapp te realiseren! 

Nederlands Bachvereniging | All of Bach

Geniet van de mooiste opnames van de muziek van Bach.

Concertgebouworkest | Registraties Concertgebouw

Luister online naar het Concertgebouworkest!

De Pont Museum | De Pont Channel

Een kijkje achter de schermen bij museum De Pont en oude exposities herbeleven.

Musea online

Een virtuele tour door twaalf beroemde musea.

Google Arts & Culture

Ontdek collecties vanuit de hele wereld. 

Maas Theater en Dans

Via de website van Maas Theater en Dans bekijk je registraties van oude Maasvoorstellingen. Elke dag komt er een nieuwe online. 

Hermitage St.Petersburg

Een rondleiding door het Russische museum. 

Rijksmuseum online

Volg het Rijksmuseum online, Bekijk tutorials op het YouTube kanaal RijksCreative en leer meer over Caravaggio en Bernini in de podcastaflevering.

Metropolitan Opera

Nightly Met Opera Streams - Metropolitan Opera.

Wood concert

Vanuit een huis nabij de Brabantse bossen geven pianist Leonardo Reyna en violist Judith de Haas elke dag een 'wood concert' op Youtube.

VIRUS

De verhalen die je op VIRUS leest zijn gratis en bedoeld om lezers in deze rare tijd wat literatuur cadeau te doen.

Het Laagland | Laagland Thuis-Theater

Het Laagland brengt theater waar je van groeit jouw huiskamer in!

Documentairefestival IDFA 

Kijk gratis online jeugddocu's.

Luisterbieb

Er zijn extra gratis luisterboeken voor kinderen en jongeren beschikbaar. Gewoon even de app downloaden en luisteren maar!

Erfgoed Brabant | Erfgoed bij je thuis

Voorbeelden en tips om leerlingen in en om het huis met erfgoed aan de slag te zetten. 

My Daily Shot of Culture | thuismuseum

De vloggers van My Daily Shot of Culture hebben iets heel tofs gedaan. Ze komen - nu dat de musea gesloten zijn - binnen in de musea en kunnen in alle rust de gesloten tentoonstellingen laten zien.

Museumkaart | Thuis in het museum

De museumdeuren zijn gesloten, maar de verwondering laat zich niet stoppen! Steeds meer musea nemen je online mee het museum in.

Hotel Perdu | Het Houten Huis

Hotel Perdu is een troostrijke plek voor iedereen die iets uit te zoeken heeft. Verdwaalde gasten kunnen zich melden bij de receptionist die elke taal spreekt en elk verdriet verstaat...

De Munt | MM Channel

Het virtuele seizoen van de Munt, beschikbaar tot 19 april 2020.

Theater Rotterdam | TR vanuit huis

Digitale theatrale initiatieven voor jong en oud. Zodat je ook tijdens je social distancing-periode je broodnodige dosis cultuur tot je kunt nemen.

print@home | kleurboek

Een volledig gratis print@home kleurboek gemaakt door artiesten in tijden van Corona. Het kan werken als medicijn tegen eventuele verveling in tijden van afzondering en als inspiratiebron. 

Theater Artemis | Artemis@Home

Speel zelf thuis je eigen artemisscènes na. Ze zetten steeds een aantal scenes online om mee aan de slag te gaan. Op het scholendeel van de site voegen we tips / instructies toe aan een van die scènes.

De Muziekwedstrijd

Met de extra editie willen ze kinderen en jongeren die thuis zijn, stimuleren om muziek te (gaan) maken en er anderen mee inspireren. Omdat juist nu muziek vrolijk maakt en verbindt. Aan deze extra ronde mogen álle kinderen van 4 tot en met 19 jaar uit Nederland en Vlaanderen meedoen.

Cinekid

15 jeugdfilms die je gratis kunt kijken op NPO Start.

Museum Catharijneconvent | Allemaal wonderen

Krijg een voorproefje op de tentoonstelling 'Allemaal wonderen' in het Museum Catharijneconvent door te bellen naar 030-3071037. Je krijgt er een mooi wonderverhaal voor terug.

Makerstream

Verschillende Fablabs en Makersplaatsen in Nederland slaan de handen ineen om ook de komende tijd lekker te kunnen blijven maken en nieuwe dingen te leren! Gewoon vanuit huis, via livestreams. Voor de meeste workshops geldt dat je slechts een browser en werkend internet nodig hebt!

Lobke Meekes en Marcelle Hilgers | Briefdragers

Maak in 8 stappen je persoonlijke verhaal voor iemand die alleen is.

Het Noordbrabants Museum

Het museum is dicht en iedereen zit thuis. Via Instagram helpt het museum kinderen met het inrichten van hun eigen museum, het maken van uitnodigingen, entreekaartjes en het organiseren van een echte opening. De opdrachten zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en zijn ook leuk om samen te doen als gezin.

Museum Arnhem

Museum Arnhem blijft ondanks de tijdelijke sluiting van expositieruimte De Kerk online zichtbaar. Met video’s, challenges, winacties en een educatieprogramma, zodat jong en oud zich niet hoeft te vervelen in quarantainetijd.

Virtuele Tours MU Hybrid Art House

Bezoek een expo van MU Hybrid Art House in Eindhoven vanuit je home office/virtual classroom! Door de lockdown zijn verschillende tentoonstellingen virtueel beschikbaar en hoef je dus geen bus te regelen om kunst te zien. MU komt naar je toe via Teams, Zoom of een platform naar keuze.

Vervolgonderwijs

STRP | DigiSchool

Komende tijd publiceert STRP een aantal thuisopdrachten voor mbo-studenten. Deze opdrachten kunnen zij zelfstandig thuis uitvoeren via Instagram. Voor docenten is er een handleiding voor een introductiebespreking, optionele tussenbesprekingen en een reflectiebespreking.

Museum Arnhem

Museum Arnhem blijft ondanks de tijdelijke sluiting van expositieruimte De Kerk online zichtbaar. Met video’s, challenges, winacties en een educatieprogramma, zodat jong en oud zich niet hoeft te vervelen in quarantainetijd.

Overzichten andere organisaties

Boekman Stichting

Overzicht van online culturele initiatieven.

CultuurBox

CultuurBox On Air.

Cultuur connectie

Online activiteiten.

CultuurContact

Activiteiten voor thuis. 

CultuurKade

Thuiskunst tips

Cultuur Oost

Cultuureducatie thuis.

DEN

Cultuur zonder fysiek contact - digitale alternatieven.

Kunst Centraal

Creatief digitaal.

Kunst & Cultuur 

Per kunstdiscipline een paar activiteiten op een rij. Van lesmateriaal tot virtueel museum. En van gratis voorstellingen tot stoelyoga.

LKCA

Welke online initiatieven zijn er in de coronacrisis voor cultuureducatie en cultuurparticipatie?

Plaza Cultura

Thuiskunst tips.

VLS

Ideeën en oplossingen voor mziekdocenten.

VONKC

Verzameling digitaal lesmateriaal voor de kunstvakken.

 

Blog | Hoe stimuleer je creatief thuisonderwijs?

Heb jij goede lesideeën die creativiteit stimuleren?

Laat het mij weten!