Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Gemeente Tilburg en Kunstloc Brabant lanceren eerste stadsnatuur routekaart

Kunstloc Brabant en Gemeente Tilburg lanceerden op 5 juli de eerste stadsnatuur routekaart in het programma Bouwstof van Architectuurcentrum CAST. Met de kaart willen de initiatiefnemers bewoners, bezoekers, vormgevers en kunstenaars actief betrekken bij de vergroening van de stad. Wethouder Rik Grashoff ontvouwde het eerste exemplaar van de kaart. 

Experience designer Pjotr van Kan (KAN Creations) vertaalde een aantal groene plekken in de Tilburgse binnenstad in een aantrekkelijk vormgegeven routekaart. De kaart neemt geïnteresseerden mee in een wandeling van 8 km die Tilburg vanuit een ander perspectief laat zien. De route toont een variëteit van stadsnatuur vormen en deelt een verhaal over de identiteit van de stad: over hoe je Tilburgs religieus en industrieel verleden, Middeleeuwse herdgangen en innovatie terugziet in het stedelijk groen. 

Met de kaart willen Tilburg en Kunstloc Brabant bewoners en professionals prikkelen zelf nog actiever in te springen op de ontwikkeling van stadsgroen. Allereerst door te inspireren met wat er al is. Maar ook door specifieke plekken voor te leggen waar een uitdaging aan is gekoppeld. 

Aanleiding

Tilburg heeft een van de meest versteende binnensteden van Nederland. Stadsnatuur draagt bij aan de oplossing voor vele actuele opgaven: een prettige leefomgeving in de verdichtende stad, verkoeling bij hitte, wateropvang bij overtollige regenval en verhoging van biodiversiteit. Ook werkt groen positief voor gezondheid en sociale verbinding. Bij de gemeente ligt een expliciete wens bewoners meer te betrekken bij stadsvergroening en stadsnatuur te versterken met innovatieve vormen.

Rol Kunstloc Brabant

Kunstloc wil laten zien hoe vormgevers, (landschaps)architecten en kunstenaars kunnen bijdragen in deze ontwikkeling. En hoe via verschillende vormen van stadsnatuur de identiteit van een stad kan worden versterkt. 

Intentie is dit initiatief te vervolgen met de ontwikkeling van stadsnatuur routekaarten van Breda, Den Bosch, Eindhoven en Helmond. 

Wandel je mee?

De kaart kan gratis worden gedownload van www.duurzamertilburg.nl, waar bezoekers ook hun suggesties kunnen achterlaten op natuur_groen@tilburg.nl. Een gedrukte versie van de kaart is in beperkte oplage verkrijgbaar bij VVV Tilburg en wordt verspreid op relevante events. Ook worden in specifieke workshops bewoners, studenten en (creatieve) professionals uitgenodigd mee te denken over de uitdagingen op de kaart.

Meer weten over stadsnatuur en rol van vormgevers, (landschaps)architecten en kunstenaars hierbij?

Neem contact met me op.