Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Samen met Miss Montreal stond hij op het grote podium van Festyland in Volkel: de vijftienjarige Mitchell Metz uit Helmond. De rustige jongen genoot toen het publiek zijn naam scandeerde. Het podium is geen onbekend terrein voor hem, zo’n uitbundige mensenmassa voor hem, was voor het eerst.

- Geschreven door Ilonka de Ridder-Lebon

Op uitnodiging van Sanne Hans, aka Miss Montreal, poseerde Mitchell 15 oktober samen met de Nederlandse singer-songwriter voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Sanne is de nieuwste ambassadeur van het fonds dat kunst- en sportbeoefening mogelijk maakt voor kinderen en jongeren uit gezinnen die hiervoor te weinig geld hebben. Want ondanks dat Nederland een van de rijkste landen ter wereld is, groeien toch ruim 378.000 kinderen op in een gezin dat moet rondkomen van een bestaansminimum.

Ook het gezin van Mitchell heeft het niet breed. Maar zijn ouders hebben altijd manieren gezocht en gevonden om Mitchell en zijn broer en zus de dingen te laten doen die zij leuk vinden. Voor Michell begon dat met stijldansen. Hij was ongeveer 7 jaar oud toen hij zelf wilde dansen. “Mijn ouders hebben het gedaan, mijn zus zat er op en ik ging vaak mee om te kijken en vond het leuk.” Hij beleefde zoveel plezier aan het dansen dat hij als tienjarige aan wedstrijddansen begon. En Mitchell doet aan streetdance. “Mijn beste vriend van Dansschool Reniers Helmond ging dat doen en ik wilde ook wel.”

Sanne Hans maakt graag tijd vrij om ambassadeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur te zijn. "Ik vind het heel belangrijk om kinderen te motiveren. Ik weet uit ervaring hoe belangrijk het is dat een kind of puber een uitlaatklep heeft, de kans krijgt zijn of haar eigen pad te gaan. Ik weet hoe zwaar het je het kunt hebben. Te zorgen dat ieder kind een uitlaatklep heeft, is mijn motivatie om ambassadeur te worden."

Meedoen = meer kansen. Vanuit deze visie maakt het Jeugdfonds Sport & Cultuur het vanaf 2009 mogelijk dat kinderen en jongeren uit gezinnen met weinig geld, toch lid kunnen worden van een sportclub of aan dans, muziek, beeldende kunst, theater of iets anders creatiefs kunnen doen. Voor die kinderen betaalt het fonds de contributie of het lesgeld en in bepaalde gevallen ook de benodigde attributen. Het fonds bouwt sinds de start gestaag aan een groeiend netwerk van lokale en provinciale fondsen door het hele land. Sommige fondsen zijn er voor sport- en cultuurparticipatie, andere focussen zich op sport of cultuur.

Jeugdfonds Cultuur Brabant

Brabant heeft een Jeugdfond Sport in Breda en in Eindhoven, een Jeugdfonds Sport & Cultuur in ’s-Hertogenbosch/Vught en het provinciale Jeugdfonds Cultuur Brabant. In 2013 werd Kunstloc Brabant (toen nog Kunstbalie) benaderd door het landelijke fonds met de vraag een provinciebreed fonds, speciaal voor cultuurparticipatie op te richten. Een fonds waar gemeenten tot 100.000 inwoners zich bij kunnen aansluiten.

Terugkijkend kan je zeggen dat dat goed gelukt is. In één jaar tijd is een stichting opgericht, een bestuur aangesteld, een coördinator gevonden en met Moerdijk en Roosendaal als eerste Brabantse gemeenten een samenwerking gestart. Met de aansluiting dit jaar van Helmond en Gilze en Rijen staat de teller nu op 23 en het einde is nog niet in zicht.

Gemeenten die zich aansluiten bij het Jeugdfonds Cultuur Brabant labelen middelen uit hun armoedebeleid voor kunstparticipatie. Van 2015 tot 2019 ontvangen zij ter aanvulling een startdonatie van de Rabobank Foundation en een stimuleringsbijdrage van provincie Noord-Brabant.

Op Festyland in Volkel maakt Mitchell een serieuze fotoshoot mee.

Kinderen in de hoofdrol

Mei dit jaar vierde het Jeugdfonds Cultuur Brabant de start van de samenwerking met B5-gemeente Helmond. Hier leerden we Mitchell en zijn ouders kennen. Voor elke gemeente die zich aansluit bij het fonds, wordt een feestelijke kick-off georganiseerd: een samenzijn waar kinderen de hoofdrol hebben en laten zien en vertellen over hoe blij zij worden van muziek of kunst maken, theater spelen of dansen. Zo ook Mitchell. Schuchter stond hij naast zijn ouders in de zaal, open en toegankelijk op het podium. Hij voerde een streetdance uit en sprak enthousiast over musical, zijn andere passie. Een metamorfose die velen in de zaal tot beroering bracht.

Wij willen kinderen helpen hun dromen waar te maken. Dat doen we door samen te werken met zo veel mogelijk Brabantse gemeenten en binnen die gemeenten de lokale relatiebeheerders en de intermediairs te ondersteunen. Annelies Visser

Samen voor alle kinderen

“In de Brabantse gemeenten tot 100.000 inwoners groeit ongeveer een of de elf kinderen op in armoede, dat zijn er ongeveer 14.000. Voor die kinderen is dans-, muziek- of tekenles vaak onbereikbaar. Wij zijn er om voor kinderen van 4 tot 18 jaar het onbereikbare bereikbaar te maken.” Annelies Visser is voorzitter van het Jeugdfonds Cultuur Brabant. “Wij willen kinderen helpen hun dromen waar te maken. Dat doen we door samen te werken met zo veel mogelijk Brabantse gemeenten en binnen die gemeenten de lokale relatiebeheerders en de intermediairs te ondersteunen.”

Goede relatiebeheerders en veel intermediairs zijn de succesfactoren om zoveel mogelijk kinderen die opgroeien in armoede te bereiken. De relatiebeheerders, veelal werkzaam bij kunstencentra of als cultuurcoach, weten de weg in hun gemeente en kunnen koppelingen maken tussen cultuur en het armoedenetwerk. Intermediairs zijn werkzaam als bijvoorbeeld leerkracht, buurtcoach of schuldhulpverlener. Zij weten hoe ze kinderen en hun ouders kunnen bereiken en kunnen op zeer eenvoudige wijze een aanvraag voor het kind indienen. Hierna kan het kind vaak al binnen drie weken op les.

“Het doet goed om te zien dat onze Brabantse aanpak werkt. In ons eerst jaar hebben we 63 kinderen kunnen laten dansen, zingen, schilderen en meer. Dit jaar zijn dat er ruim tien keer zoveel.”

Een kind dat danst, tekent of zingt, is een gelukkig kind. En een kind dat lekker in zijn vel zit, zal op alle fronten beter presteren.

Meedoen in de samenleving

Iedereen die zich inzet om zoveel mogelijk kinderen mee te laten doen aan kunstbeoefening weet dat het meer is dan alleen goed en leuk. Het ontwikkelen van de eigen creativiteit en het laten horen en zien wie je bent, hebben grote effecten op kinderen. Op hun zelfvertrouwen, op het concentratievermogen, het vergroot de sociale vaardigheden en vergroot de kansen om later goed mee te kunnen doen in de samenleving. Deze effecten zijn juist zo belangrijk voor kinderen in achterstandsposities. Hun zelfbewustzijn groeit, ze krijgen meer oog voor hun kansen. Een kind dat danst, tekent of zingt, is een gelukkig kind. En een kind dat lekker in zijn vel zit, zal op alle fronten beter presteren.

Mitchell is voor ons een prachtig voorbeeld. Hij bloeit zichtbaar op als hij danst: of het nu stijldansen of streetdance is. Zijn ogen gaan sprankelen als hij praat over de musicalschool waar hij nog meer kan dansen. In Helmond spraken wij zijn trotse ouders. Kort hierna overleed zijn moeder die al langere tijd ziek was. Zijn vader gaat door met wat hij en zijn vrouw jaren samen deden: het stimuleren van hun zoon, het zoeken van oplossingen en het creëren van kansen voor hun kinderen. Vader Theo staat trots tussen de coulissen als Mitchell en Miss Montreal een daverend applaus in ontvangst nemen. “Hij verdient dit zo!”

Het Jeugdfonds Cultuur Brabant heeft ook een ambassadeur: de zestienjarige Lorenzo van Koten die als DJ Lorentz steeds meer bekendheid geniet. De talentvolle jonge DJ geniet van zijn muziek en gunt ieder kind hetzelfde.

Wil je ook een verschil maken in het leven van kinderen? Meld je dan aan als intermediair of relatiebeheerder: www.jeugdfondscultuur.nl/brabant

Ilonka de Ridder

Brabant DC

inclusie

Dans stimuleert beweging, contact en zelfexpressie

Nana van Moergestel en Neel Brans, over de bijzondere werkwijze van Dansnest in het project De Ader.

26 maart 2024
Dans stimuleert beweging, contact en zelfexpressie

Met theater de echte verhalen uit je stad vertellen

Drie Brabantse theatergezelschappen vertellen op welke manier ze inwoners betrekken.

26 februari 2024
Met theater de echte verhalen uit je stad vertellen

Podcast KunstKracht #2 | Cultuur voor iedereen

Een gesprek tussen Saskia van Hulten, statenlid van PvdA in Noord-Brabant en kunstenaar Chilton Galimo.

27 december 2023
Podcast KunstKracht #2 | Cultuur voor iedereen

Iedereen is zanger bij het Participatiekoor

Het Participatiekoor brengt mensen met dementie en mantelzangers samen om te zingen.

19 december 2023
Iedereen is zanger bij het Participatiekoor

Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Theater De Lievekamp is er vóór en dóór je hele stad!

5 december 2023
Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Choreografisch platform Corpo Máquina maakt kunst en dans toegankelijker voor iedereen.

21 november 2023
Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Met een kalender zetten we twaalf bevlogen initiatiefnemers in de spotlight die kunst toegankelijk maken voor iedereen.

16 november 2023
Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Theatergezelschap Speels Collectief maakt theater toegankelijk voor iedereen.

7 november 2023
Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Kunst brengt veiligheid en vrolijkheid in azc’s

Kijk mee met organisatie De Vrolijkheid, wat kunstworkshops betekenen voor kinderen en jongeren in een azc!

17 oktober 2023
Kunst brengt veiligheid en vrolijkheid in azc’s

Kunstenaars breken het Indisch zwijgen en onderzoeken hun identiteit

Lisa Habets onderzoekt het verleden van haar Indische voorouders. Voor MESTmag sprak ze met Kim Pattiruhu, Yda Sinay en Storm Boender.

4 juli 2023
Kunstenaars breken het Indisch zwijgen en onderzoeken hun identiteit

Breken met oude kleding- en rolpatronen

In de tentoonstelling Nieuwe Patronen onderzoeken Paul van de Waterlaat en Haiko Sleumer het spanningsveld tussen kleding en identiteit.

8 juni 2023
Breken met oude kleding- en rolpatronen

Op naar een pluricultureel Brabant

Mounir Samuel schrijft over hoe kunst- en cultuurinstellingen een positieve bijdrage kunnen leveren aan de grote sociale vraagstukken van deze tijd.

6 juni 2023
Op naar een pluricultureel Brabant

Gehoor vinden bij een doof publiek

Voor doven en slechthorenden zijn er steeds meer initiatieven die (podium)kunsten toegankelijk maken. Vooral bij dans is er nog een wereld te winnen.

28 maart 2023
Gehoor vinden bij een doof publiek

Kunstenaars en nieuwkomers: “We zijn hetzelfde, we hebben alleen allemaal wat anders meegemaakt"

Ons land kent steeds meer nieuwkomers. Hoe is het om een volledig nieuw leven op te moeten bouwen in Nederland? En wat kan kunst hierin betekenen?

24 januari 2023
Kunstenaars en nieuwkomers: “We zijn hetzelfde, we hebben alleen allemaal wat anders meegemaakt"

Bo Diversity, een stichting die strijdt voor diversiteit en inclusie.

Eline Kouwenberg is medeorganisator van inclusief Bredaas festival: SameSame.

27 september 2022
Bo Diversity, een stichting die strijdt voor diversiteit en inclusie.

Stemming: Eerst gendergelijk, dan neutraal

Documentalist Ton van der Linden vraagt zich af hoe het staat met de gendergelijkheid in de beeldende kunst en de theatersector.

20 september 2022
Stemming: Eerst gendergelijk, dan neutraal

Brabantse theatermakers maken meer ruimte in hokjes

Theatermakers zijn als geen ander in staat om groepen mensen met elkaar te verbinden. MEST sprak met vier Brabantse theatermakers.

8 juni 2022
Brabantse theatermakers maken meer ruimte in hokjes

De kunstenaar als spiegel van de maatschappij

Een aantal ambitieuze Brabantse kunstenaars vertellen hoe zij een positieve impact maken.

19 mei 2022
De kunstenaar als spiegel van de maatschappij

De kracht van kunst: “Wanneer ik iets moois zie, heb ik de behoefte om dat vast te leggen"

Het vijfde portret in een reeks waarin Brabanders vertellen wat het maken van kunst met ze doet.

17 maart 2022
De kracht van kunst: “Wanneer ik iets moois zie, heb ik de behoefte om dat vast te leggen"

‘Om er voor iedereen te zijn, moeten we zelf ook iedereen zijn’

Willem Twee, poppodium 013, T*Agency en Schouwburg Concertzaal Tilburg over diversiteit en inclusie in de culturele sector. Hoe staat het ervoor?

15 maart 2022
‘Om er voor iedereen te zijn, moeten we zelf ook iedereen zijn’

Blog | En nu actie!

Liesbeth Jans wordt steeds bozer rond 8 maart. Kunstenaars worden uitgenodigd om mee te denken over van alles. En dan?

11 maart 2022
Blog | En nu actie!

Blog | Gemengde salade

Gisèle Mambre was gespreksleider bij het NICE café over kansengelijkheid in cultuureducatie, en schreef daarover deze gastblog.

10 maart 2022
Blog | Gemengde salade

Hoe divers en inclusief is de Brabantse cultuursector?

Tijd voor actie is het allang. Gesprekken en bevindingen van de Werkplaats Op Verkenning.

9 maart 2022
Hoe divers en inclusief is de Brabantse cultuursector?

Blog | Nu! Nu springen!

Adviseur Liesbeth Jans merkt dat de roep om creativiteit en verbeeldingskracht - waar juist de cultuursector in uitblinkt - luider is dan ooit.

25 januari 2022
Blog | Nu! Nu springen!

Blog | Een zoektocht naar antwoorden

Hoe kunnen we werken aan vernieuwing in en met de cultuursector? Adviseur Liesbeth Jans schrijft over deze zoektocht en licht een voorbeeld uit.

9 december 2021
Blog | Een zoektocht naar antwoorden

Stemming: een vrouwelijke blik in de kunst?

Bestaat de vrouwelijke blik in de kunst? Welke positie hadden én hebben vrouwen in de kunstwereld? Een terug-en vooruitblik op gender(on)gelijkheid.

30 november 2021
Stemming: een vrouwelijke blik in de kunst?

Waar is het podium voor onze gevorderde kunstenaars?

Podium en aandacht genoeg voor jong talent in de cultuursector, maar hoe is dat voor de gevorderde makers? Welke ruimte mogen zij innemen?

13 oktober 2021
Waar is het podium voor onze gevorderde kunstenaars?

De verkenners gaan op pad

De eerste verkenners zijn Joy’s van Lieshout, Jacques Jeannau Jean Louis en Mandela Wee Wee en zij starten met het thema Diversiteit & Inclusie.

27 september 2021
De verkenners gaan op pad

Op Verkenning | Diversiteit & inclusie

Hoe kan de cultuursector diverser en inclusiever? Wij vroegen Joy’s van Lieshout, Jacques Jeannau Jean Louis en Mandela Kunta Wee Wee om op pad te gaan met deze vraag.

12 juli 2021
Op Verkenning | Diversiteit & inclusie

De urban scene a man’s world? Of toch niet?

Breaking, popping, hiphop, skaten; de urban culture in Brabant is ‘here to stay’. Drie vrouwen uit de urban scene aan het woord over hun passie.

19 mei 2021
De urban scene a man’s world? Of toch niet?

Musea Bekennen Kleur: hoe gaat het in Brabant?

Musea Bekennen Kleur is een initiatief voor diversiteit en inclusie in de museale wereld. De Pont, Van Abbemuseum en Stedelijk Museum Breda doen mee.

20 april 2021
Musea Bekennen Kleur: hoe gaat het in Brabant?

Culturele pioniers over expressie, innovatie en sociale verbinding

Rinse Staal en Tyrone Tjon a Loi, twee pioniers in de urban scene, vertellen meer over hun boodschap over hoe zij de toekomst zien.

14 januari 2021
Culturele pioniers over expressie, innovatie en sociale verbinding

Stemming: I am deliberate and afraid of nothing

In de maandelijkse column 'Stemming' schrijft Ton van der Linden, documentalist bij Kunstloc Brabant, over diversiteit en inclusie in de cultuursector.

10 december 2020
Stemming: I am deliberate and afraid of nothing

Modellen zélf aan zet in foto-expositie Power to the models

Voor zijn nieuwe expositie Power to the models geeft Jan de fotomodellen de macht in handen.

25 augustus 2020
Modellen zélf aan zet in foto-expositie Power to the models

Brabantse marketeers verleggen hun grenzen

Een stevigere internationale positie op het gebied van kunst en cultuur in Brabant. Hoe pak je dat aan?

14 juli 2020
Brabantse marketeers verleggen hun grenzen

iktoon: Margriet danst door heel Europa

Margriet heeft het syndroom van Down. Ze doet aan moderne dans en wordt door gezelschappen uit heel Europa uitgenodigd om te dansen.

25 juni 2020
iktoon: Margriet danst door heel Europa

Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

Op Internationale Sekswerkersdag vraagt Human Rights Tattoo aandacht voor de discriminatie en ongelijkheid waarmee sekswerkers geconfronteerd worden.

18 juni 2020
Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

Nienke Helder strijdt voor de maatschappelijke positie van vrouwen

Met Sexual Healing pakt social designer Nienke Helder het probleem ‘seksuele disfuncties’ aan vanuit haar oogpunt als ervaringsdeskundige..

15 april 2020
Nienke Helder strijdt voor de maatschappelijke positie van vrouwen

Trends in events in festivalprovincie Brabant

Duurzaamheid, inclusiviteit, technologie, purpose-driven en een totaalbeleving zijn de trends in onze snelgroeiende festivalprovincie.

6 februari 2020
Trends in events in festivalprovincie Brabant

Zoektocht naar inclusiviteit en diversiteit bij Parktheater Eindhoven

Inclusiviteit realiseren is een constante zoektocht nodig naar ideeën en inzichten, vooral uit noodzaak om te overleven.

19 september 2019
Zoektocht naar inclusiviteit en diversiteit bij Parktheater Eindhoven

Durf jij je nog bloot te geven?

De Brabantse kunstenaar Charissa van Dijk vond een ingenieuze manier om de censuur op naaktheid online te ondermijnen.

27 augustus 2019
Durf jij je nog bloot te geven?

Wat kun je met impulsgelden? Deel 4

Samen met Het Zuidelijk Toneel onderzoekt New Dutch Connections hoe ze jonge vluchtelingen in Brabant met theater op weg kunnen helpen.

29 mei 2019
Wat kun je met impulsgelden? Deel 4

Succesverhalen als inspiratie voor nieuwe Nederlanders

Zeventien jaar geleden kwam Diana J. Banks vanuit Suriname naar Nederland. Ze wilde graag aan het werk, maar liep tegen talloze obstakels aan.

22 november 2018
Succesverhalen als inspiratie voor nieuwe Nederlanders

Jeugdfonds Cultuur Brabant vergroot kansen voor alle kinderen

Sanne Hans, aka Miss Montreal is de nieuwste ambassadeur van het fonds dat kunst- en sportbeoefening mogelijk maakt kinderen en jongeren uit gezinnen die hiervoor te weinig geld hebben. Want ondanks dat Nederland een van de rijkste landen ter wereld is, toch groeien ruim 378.000 kinderen op in een gezin dat moet rondkomen van een bestaansminimum. We nemen een kijkje bij de jonge Mitchell, die het podium mocht delen met de Nederlandse singer-songwriter.

7 november 2018
Jeugdfonds Cultuur Brabant vergroot kansen voor alle kinderen

Dans met kwetsbare jongeren: vier vragen aan Corpo Máquina

Corpo Máquina brengt kwetsbare jongeren op verschillende vlakken in beweging.

7 november 2018
Dans met kwetsbare jongeren: vier vragen aan Corpo Máquina

More Than Refugees: ‘Vluchteling zijn is niet je identiteit’

'More Than Refugees’ is een organisatie die jonge statushouders uit Den Bosch coacht bij de integratie in de Nederlandse samenleving.

5 oktober 2018
More Than Refugees: ‘Vluchteling zijn is niet je identiteit’

Zijn Brabantse musea toegankelijk genoeg?

Om musea toegankelijker en inclusiever te maken, zijn het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum gestart met het project STUDIO i.

22 maart 2018
Zijn Brabantse musea toegankelijk genoeg?

Geef een Toegift: verzacht armoede met een festivalticket

Podiumkunsten? Daar moet iedereen van kunnen genieten. Ook degenen die geen geld hebben voor een toegangskaartje.

20 maart 2018
Geef een Toegift: verzacht armoede met een festivalticket

Nee, bedankt!

Nadat Mabel Zwaan tijdens een concert werd lastiggevallen en dit deelde op Twitter, haakten binnen mum van tijd vier andere vrouwen uit de muziekindustrie aan en ontstond NO THANKS!

30 januari 2018
Nee, bedankt!

Take Me To The Sea

Vier vluchtelingen uit Syrië en drie uit Eritrea vertellen hun persoonlijke verhaal met behulp van poëtische teksten voor de tentoonstelling Take Me To The Sea in het Stedelijk Museum Breda.

22 januari 2018
Take Me To The Sea

Kunst en de acceptatie van transgenders

Hoe kunnen kunstenaars bijdragen aan de acceptatie van transgenders? In dit artikel zetten we zes voorbeelden op een rij.

21 september 2017
Kunst en de acceptatie van transgenders

De nieuwe Brabander: wegwijs gemaakt door bibliotheken en culturele partijen

Bibliotheken en culturele partijen spelen een belangrijke rol in het wegwijs maken van de 'Nieuwe Brabanders'.

18 mei 2017
De nieuwe Brabander: wegwijs gemaakt door bibliotheken en culturele partijen

Kunst als bindmiddel: culturele initiatieven met vluchtelingen

Nu onze samenleving door het vluchtelingenvraagstuk steeds meer polariseert, blijkt kunst wederom een uitermate geschikt middel om uiteenlopende groepen met elkaar te verbinden.

28 juni 2016
Kunst als bindmiddel: culturele initiatieven met vluchtelingen

10 voorbeelden van hoe culturele instellingen super specifieke doelgroepen bedienen

Er zijn steeds meer culturele instellingen die zich op specifieke doelgroepen richten.

4 februari 2016
10 voorbeelden van hoe culturele instellingen super specifieke doelgroepen bedienen

5 dingen die je moet weten over cultureel Brabant, volgens Marleen Hartjes

Maartje Vos-Swinkels vroeg dit keer Marleen Hartjes naar wat zij heeft geleerd over cultureel Brabant in haar functie als projectleider Special Guests bij het Van Abbemuseum in Eindhoven

30 november 2015
5 dingen die je moet weten over cultureel Brabant, volgens Marleen Hartjes

Expats en cultuur: werk aan de winkel

Welke rol kunnen culturele instellingen spelen om expats zich meer thuis te laten voelen? Deze vraag stelt Parktheater Eindhoven zich.

17 maart 2015
Expats en cultuur: werk aan de winkel

6 inspirerende voorbeelden van social innovation

Kristel en Simon zetten een aantal inspirerende voorbeelden van social innovation op een rij.

13 juni 2014
6 inspirerende voorbeelden van social innovation