Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Kunst kan taboes bespreekbaar maken en actuele thema’s onder de aandacht brengen. Mestmag.nl ging op onderzoek uit hoe kunstenaars bijdragen aan de acceptatie van transgenders. In dit artikel zetten we zes voorbeelden op een rij.

- Geschreven door Maartje Vos-Swinkels

Een positief verhaal vertellen met humor

Chris Rijksen, kunstenaar, zelf transgender en lid van The Transketeers, houdt zich bezig met transgender vraagstukken. Zo maakte The Transketeers in 2015 een serie video’s over verschillende transgenders om te laten zien dat dit voor iedereen een andere betekenis heeft. Hoe is het bijvoorbeeld om voor het eerst te gaan zwemmen als transgenderman met voor je gevoel nog de vrouwelijke rondingen? En hoe is het voor kinderen als hun vader een vrouw is?

Ook maakten The Transketeers een pubquiz om mensen op de werkvloer op een humoristische manier te leren omgaan met transgender collega’s. Humor is erg belangrijk vertelt Chris: “Het zijn van een transgender is een erg beladen onderwerp. Vaak komt het in de media als iets waar mensen last van hebben. Er heerst een vreselijk stigma rond het onderwerp. Ook zijn er hoge zelfmoordcijfers onder transgenders.” Ondanks dat het een beladen onderwerp is, geeft Chris aan een leuk leven te hebben en niet destructief te zijn. Dat is volgens Chris een verhaal wat nog te weinig verteld wordt.

Verwachtingen aan de kaak stellen

Julius Thissen vertelt me dat hij wilt bijdragen aan het bespreekbaar maken van het thema gender. “We groeien op met het idee dat er maar twee vormen zijn, man en vrouw. Ook Cisgenders, mensen die zich identificeren met het lichaam waarin zij geboren zijn, hebben baat bij het bespreekbaar maken van het gender thema.

Julius gebruikt verschillende manieren om dit te doen. Bijvoorbeeld het uitvergroten van stereotypes, zoals the High School Jock. De stoere, vaak seksistische, sportman die je ziet in de films American Pie en 10 Things I hate about you. Die stereotypes vertellen ons meer over hoe we over mannen en vrouwen denken. Door ze uit te vergroten, bijvoorbeeld in een performance, stelt Julius dit thema aan de kaak.

Julius is niet alleen zelf transgender, kunstenaar en curator, maar ook genderactivist. Hij wil mensen de ogen laten openen en zelfreflectie bewerkstelligen. Zoals we tegenwoordig steeds vaker praten over homoseksueel versus heteroseksueel en niet meer over normaal versus homoseksueel, zo zouden we ook over gender moeten nadenken. Cisgender is niet de norm, er bestaan veel variaties in het genderspectrum. “Het gaat om wat er zich in iemands hoofd afspeelt, niet wat er in het broekje zit.”

17347

Zoveel geslachten als er mensen zijn

Max Joakim Diezenberg, cisgender, merkte dat mensen raar opkeken als hij sieraden droeg. Mensen vroegen hem of hij misschien een meisje wilde zijn. Maar daar ging het hem niet om. Hij wilde gewoon mooie dingen dragen. Het geslacht blijkt in onze maatschappij de meest voor de hand liggende manier om mensen van elkaar te onderscheiden. Al tijdens de zwangerschap ontwikkelen we een nieuwsgierigheid naar het geslacht van het ongeboren kind. In zijn documentaire The Wardrobe of Gender uit 2014 bevraagt documentairemaker Max Joakim Diezenberg deze obsessie voor, en de behoefte aan, de bevestiging van geslachtsbepaling. Max is van mening dat er net zo veel geslachten zijn als mensen. Waarom zit deze scheiding zo sterk in onze maatschappij en waarom hechten we hier zoveel waarde aan?

Identiek verschillend

In april 2016 startte Judith Helmer, cisgender, met het fotograferen van de eeneiige tweeling Yentl en Laurens (21 jaar). Beide geboren als meisje, uit een enkele cel. Laurens voelde al op vrij jonge leeftijd dat ‘er iets niet klopte’. Hij viel op meisjes en dacht eerst nog dat hij lesbisch was. Later kwam hij erachter dat hij zich niet thuis voelde in het meisjeslichaam.

17348

Judith: “Ik was al langer gefascineerd door tweelingen, maar vond dat als onderwerp voor een fotoserie op zichzelf staand te saai. Via het tv-programma Hij is een Zij kwam ik erachter hoe heftig het is voor een transgender en diens familie, als iemand zich niet goed voelt in het lichaam waarmee hij of zij geboren is. Hoe is dit voor tweelingen? Als je hetzelfde DNA deelt, ben je dan ook samen transgender?”

Nieuwsgierig naar het bestaan van tweelingen die hiermee te maken hebben, vond Judith een eeneiige tweeling in Australië. Na contact met Transgendernetwerk Nederland kwam ze erachter dat er in Nederland enkele tweelingen zijn waarvan een of beide transgender is. Het netwerk plaatste een oproep voor Judith en onder andere Yentl en Laurens reageerden.

Het is Judith haar doel om de tweeling te blijven volgen en regelmatig foto’s te maken. Ze heeft foto’s van de kinderjaren van de tweeling in bruikleen van de familie. Alleen met deze foto’s kan zij het hele verhaal vertellen. Hoe is het voor familie als iemand transgender is? Voor Yentl bleek de transitie van haar broer ook veel impact te hebben. Judith laat graag zien wat dit voor hen beide doet en welke enorme invloed het heeft op de familiebanden. Maar ook al is het moeilijk, de familie van Yentl en Laurens steunt hen volledig. Laurens kan inmiddels zelf geen kinderen meer krijgen, vanwege een baarmoederverwijdering, maar Yentl heeft al aangeboden dat hij haar eitjes mag gebruiken als het ooit nodig is. Daarnaast wil Laurens graag laten zien dat hij geen machoman is, zoals in zijn ogen transgender mannen vaak overkomen. Hij is gewoon een jongen.

In transitie

In 2015 maakte filmmaker Willem Timmers, zelf cisgender, de film Jordy in Transitland. Een modern sprookje waarbij de maakbaarheid van het menselijk lichaam zegeviert en de grens tussen werkelijkheid en fantasie langzaam vervaagt. In de film verlangt Jordy naar een vrouwelijk lichaam. De wachttijd duurt echter veel te lang, vindt ze. In 2014 schreef ze zich officieel in bij de genderpoli van het VU Medisch Centrum. De gesprekken met de medisch psychologen starten echter pas een jaar later en ze kan maar moeilijk bevatten waarom het zo lang duurt. Jordy bevindt zich nu in het spectrum tussen man en vrouw, een gebied waar ze zo snel mogelijk uit wil stappen. Dat is het zogenaamde Transitland. Ze raakt gefrustreerd dat ze het afgelopen jaar alweer bijna 10 centimeter is gegroeid, haar schoenmaat is vergroot en zij haar stem nog steeds hoort kelderen. Ze is van mening dat dit voorkomen had kunnen worden als het proces van de lichamelijke transitie al was begonnen.

Kleur bekennen

Vanaf het moment dat we weten of er een jongen of meisje in aantocht is, zijn we bezig met blauwe of roze spulletjes kopen. Dansgezelschap De Stilte vraagt zich in het stuk Mongens en Jeisjes af: “Wat als de baby zelf geen kleur bekent?” Zes dansers, drie mannen en drie vrouwen, nemen elkaars gedachten en gedaanten over, proberen zichzelf te zijn en de ander te worden, onafhankelijk te zijn en in de pas te lopen. Uit kleding, kasten en damestassen komt het speelgoed tevoorschijn waarmee de grenzen van het mannelijke en het vrouwelijke domein worden afgetast. Tussen delen uit de eerste drie cellosuites van Bach en improvisaties van Jacqueline Hamelink heeft huiscomponist Timothy van der Holst de beat van de hedendaagse muziek stevig geïntegreerd. Kostuumontwerper Joost van Wijmen heeft vanaf het ontstaan van Mongens en Jeisjes de verwarring van de identiteit vormgegeven in een bonte verzameling kledingstukken en ontwerpen. Choreograaf Jack Timmermans heeft de eigen identiteit binnenstebuiten gekeerd, met relativeringsvermogen als medicijn.

Tot slot

De kunstenaars die gesproken zijn, hebben vaak niet direct het doel om de acceptatie van transgenders te vergroten. De kunstenaars willen vooral bijdragen aan de bewustwording rondom het brede genderspectrum waarin we leven. Ook is er een drang voelbaar om de positieve kanten van het gender thema en de transitie te belichten. Als tegenhanger van de vaak beladen manier waarop het thema in de media komt.

We hebben enorm veel reacties gehad op de oproep op Facebook naar kunstenaars die zich bezig houden met het thema transgender of zelf transgender zijn. Hierboven heb je zes uitgelichte voorbeelden kunnen lezen. Ben of ken jij ook iemand die transgender als thema gebruikt in kunst, laat dan van je horen.

Maartje Vos-Swinkels

Cultureel ondernemer De Museumdocent

inclusie

Prikkelarm cultuuraanbod: Genieten van kunst op jouw tempo en volume

Met een prikkelarm aanbod zetten culturele instellingen in Brabant zich in voor optimale toegankelijkheid voor iedereen.

11 juni 2024
Prikkelarm cultuuraanbod: Genieten van kunst op jouw tempo en volume

Dans stimuleert beweging, contact en zelfexpressie

Nana van Moergestel en Neel Brans, over de bijzondere werkwijze van Dansnest in het project De Ader.

26 maart 2024
Dans stimuleert beweging, contact en zelfexpressie

Met theater de echte verhalen uit je stad vertellen

Drie Brabantse theatergezelschappen vertellen op welke manier ze inwoners betrekken.

26 februari 2024
Met theater de echte verhalen uit je stad vertellen

Podcast KunstKracht #2 | Cultuur voor iedereen

Een gesprek tussen Saskia van Hulten, statenlid van PvdA in Noord-Brabant en kunstenaar Chilton Galimo.

27 december 2023
Podcast KunstKracht #2 | Cultuur voor iedereen

Iedereen is zanger bij het Participatiekoor

Het Participatiekoor brengt mensen met dementie en mantelzangers samen om te zingen.

19 december 2023
Iedereen is zanger bij het Participatiekoor

Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Theater De Lievekamp is er vóór en dóór je hele stad!

5 december 2023
Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Choreografisch platform Corpo Máquina maakt kunst en dans toegankelijker voor iedereen.

21 november 2023
Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Met een kalender zetten we twaalf bevlogen initiatiefnemers in de spotlight die kunst toegankelijk maken voor iedereen.

16 november 2023
Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Theatergezelschap Speels Collectief maakt theater toegankelijk voor iedereen.

7 november 2023
Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Kunst brengt veiligheid en vrolijkheid in azc’s

Kijk mee met organisatie De Vrolijkheid, wat kunstworkshops betekenen voor kinderen en jongeren in een azc!

17 oktober 2023
Kunst brengt veiligheid en vrolijkheid in azc’s

Kunstenaars breken het Indisch zwijgen en onderzoeken hun identiteit

Lisa Habets onderzoekt het verleden van haar Indische voorouders. Voor MESTmag sprak ze met Kim Pattiruhu, Yda Sinay en Storm Boender.

4 juli 2023
Kunstenaars breken het Indisch zwijgen en onderzoeken hun identiteit

Breken met oude kleding- en rolpatronen

In de tentoonstelling Nieuwe Patronen onderzoeken Paul van de Waterlaat en Haiko Sleumer het spanningsveld tussen kleding en identiteit.

8 juni 2023
Breken met oude kleding- en rolpatronen

Op naar een pluricultureel Brabant

Mounir Samuel schrijft over hoe kunst- en cultuurinstellingen een positieve bijdrage kunnen leveren aan de grote sociale vraagstukken van deze tijd.

6 juni 2023
Op naar een pluricultureel Brabant

Gehoor vinden bij een doof publiek

Voor doven en slechthorenden zijn er steeds meer initiatieven die (podium)kunsten toegankelijk maken. Vooral bij dans is er nog een wereld te winnen.

28 maart 2023
Gehoor vinden bij een doof publiek

Kunstenaars en nieuwkomers: “We zijn hetzelfde, we hebben alleen allemaal wat anders meegemaakt"

Ons land kent steeds meer nieuwkomers. Hoe is het om een volledig nieuw leven op te moeten bouwen in Nederland? En wat kan kunst hierin betekenen?

24 januari 2023
Kunstenaars en nieuwkomers: “We zijn hetzelfde, we hebben alleen allemaal wat anders meegemaakt"

Bo Diversity, een stichting die strijdt voor diversiteit en inclusie.

Eline Kouwenberg is medeorganisator van inclusief Bredaas festival: SameSame.

27 september 2022
Bo Diversity, een stichting die strijdt voor diversiteit en inclusie.

Stemming: Eerst gendergelijk, dan neutraal

Documentalist Ton van der Linden vraagt zich af hoe het staat met de gendergelijkheid in de beeldende kunst en de theatersector.

20 september 2022
Stemming: Eerst gendergelijk, dan neutraal

Brabantse theatermakers maken meer ruimte in hokjes

Theatermakers zijn als geen ander in staat om groepen mensen met elkaar te verbinden. MEST sprak met vier Brabantse theatermakers.

8 juni 2022
Brabantse theatermakers maken meer ruimte in hokjes

De kunstenaar als spiegel van de maatschappij

Een aantal ambitieuze Brabantse kunstenaars vertellen hoe zij een positieve impact maken.

19 mei 2022
De kunstenaar als spiegel van de maatschappij

De kracht van kunst: “Wanneer ik iets moois zie, heb ik de behoefte om dat vast te leggen"

Het vijfde portret in een reeks waarin Brabanders vertellen wat het maken van kunst met ze doet.

17 maart 2022
De kracht van kunst: “Wanneer ik iets moois zie, heb ik de behoefte om dat vast te leggen"

‘Om er voor iedereen te zijn, moeten we zelf ook iedereen zijn’

Willem Twee, poppodium 013, T*Agency en Schouwburg Concertzaal Tilburg over diversiteit en inclusie in de culturele sector. Hoe staat het ervoor?

15 maart 2022
‘Om er voor iedereen te zijn, moeten we zelf ook iedereen zijn’

Blog | En nu actie!

Liesbeth Jans wordt steeds bozer rond 8 maart. Kunstenaars worden uitgenodigd om mee te denken over van alles. En dan?

11 maart 2022
Blog | En nu actie!

Blog | Gemengde salade

Gisèle Mambre was gespreksleider bij het NICE café over kansengelijkheid in cultuureducatie, en schreef daarover deze gastblog.

10 maart 2022
Blog | Gemengde salade

Hoe divers en inclusief is de Brabantse cultuursector?

Tijd voor actie is het allang. Gesprekken en bevindingen van de Werkplaats Op Verkenning.

9 maart 2022
Hoe divers en inclusief is de Brabantse cultuursector?

Blog | Nu! Nu springen!

Adviseur Liesbeth Jans merkt dat de roep om creativiteit en verbeeldingskracht - waar juist de cultuursector in uitblinkt - luider is dan ooit.

25 januari 2022
Blog | Nu! Nu springen!

Blog | Een zoektocht naar antwoorden

Hoe kunnen we werken aan vernieuwing in en met de cultuursector? Adviseur Liesbeth Jans schrijft over deze zoektocht en licht een voorbeeld uit.

9 december 2021
Blog | Een zoektocht naar antwoorden

Stemming: een vrouwelijke blik in de kunst?

Bestaat de vrouwelijke blik in de kunst? Welke positie hadden én hebben vrouwen in de kunstwereld? Een terug-en vooruitblik op gender(on)gelijkheid.

30 november 2021
Stemming: een vrouwelijke blik in de kunst?

Waar is het podium voor onze gevorderde kunstenaars?

Podium en aandacht genoeg voor jong talent in de cultuursector, maar hoe is dat voor de gevorderde makers? Welke ruimte mogen zij innemen?

13 oktober 2021
Waar is het podium voor onze gevorderde kunstenaars?

De verkenners gaan op pad

De eerste verkenners zijn Joy’s van Lieshout, Jacques Jeannau Jean Louis en Mandela Wee Wee en zij starten met het thema Diversiteit & Inclusie.

27 september 2021
De verkenners gaan op pad

Op Verkenning | Diversiteit & inclusie

Hoe kan de cultuursector diverser en inclusiever? Wij vroegen Joy’s van Lieshout, Jacques Jeannau Jean Louis en Mandela Kunta Wee Wee om op pad te gaan met deze vraag.

12 juli 2021
Op Verkenning | Diversiteit & inclusie

De urban scene a man’s world? Of toch niet?

Breaking, popping, hiphop, skaten; de urban culture in Brabant is ‘here to stay’. Drie vrouwen uit de urban scene aan het woord over hun passie.

19 mei 2021
De urban scene a man’s world? Of toch niet?

Musea Bekennen Kleur: hoe gaat het in Brabant?

Musea Bekennen Kleur is een initiatief voor diversiteit en inclusie in de museale wereld. De Pont, Van Abbemuseum en Stedelijk Museum Breda doen mee.

20 april 2021
Musea Bekennen Kleur: hoe gaat het in Brabant?

Culturele pioniers over expressie, innovatie en sociale verbinding

Rinse Staal en Tyrone Tjon a Loi, twee pioniers in de urban scene, vertellen meer over hun boodschap over hoe zij de toekomst zien.

14 januari 2021
Culturele pioniers over expressie, innovatie en sociale verbinding

Stemming: I am deliberate and afraid of nothing

In de maandelijkse column 'Stemming' schrijft Ton van der Linden, documentalist bij Kunstloc Brabant, over diversiteit en inclusie in de cultuursector.

10 december 2020
Stemming: I am deliberate and afraid of nothing

Modellen zélf aan zet in foto-expositie Power to the models

Voor zijn nieuwe expositie Power to the models geeft Jan de fotomodellen de macht in handen.

25 augustus 2020
Modellen zélf aan zet in foto-expositie Power to the models

Brabantse marketeers verleggen hun grenzen

Een stevigere internationale positie op het gebied van kunst en cultuur in Brabant. Hoe pak je dat aan?

14 juli 2020
Brabantse marketeers verleggen hun grenzen

iktoon: Margriet danst door heel Europa

Margriet heeft het syndroom van Down. Ze doet aan moderne dans en wordt door gezelschappen uit heel Europa uitgenodigd om te dansen.

25 juni 2020
iktoon: Margriet danst door heel Europa

Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

Op Internationale Sekswerkersdag vraagt Human Rights Tattoo aandacht voor de discriminatie en ongelijkheid waarmee sekswerkers geconfronteerd worden.

18 juni 2020
Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

Nienke Helder strijdt voor de maatschappelijke positie van vrouwen

Met Sexual Healing pakt social designer Nienke Helder het probleem ‘seksuele disfuncties’ aan vanuit haar oogpunt als ervaringsdeskundige..

15 april 2020
Nienke Helder strijdt voor de maatschappelijke positie van vrouwen

Trends in events in festivalprovincie Brabant

Duurzaamheid, inclusiviteit, technologie, purpose-driven en een totaalbeleving zijn de trends in onze snelgroeiende festivalprovincie.

6 februari 2020
Trends in events in festivalprovincie Brabant

Zoektocht naar inclusiviteit en diversiteit bij Parktheater Eindhoven

Inclusiviteit realiseren is een constante zoektocht nodig naar ideeën en inzichten, vooral uit noodzaak om te overleven.

19 september 2019
Zoektocht naar inclusiviteit en diversiteit bij Parktheater Eindhoven

Durf jij je nog bloot te geven?

De Brabantse kunstenaar Charissa van Dijk vond een ingenieuze manier om de censuur op naaktheid online te ondermijnen.

27 augustus 2019
Durf jij je nog bloot te geven?

Wat kun je met impulsgelden? Deel 4

Samen met Het Zuidelijk Toneel onderzoekt New Dutch Connections hoe ze jonge vluchtelingen in Brabant met theater op weg kunnen helpen.

29 mei 2019
Wat kun je met impulsgelden? Deel 4

Succesverhalen als inspiratie voor nieuwe Nederlanders

Zeventien jaar geleden kwam Diana J. Banks vanuit Suriname naar Nederland. Ze wilde graag aan het werk, maar liep tegen talloze obstakels aan.

22 november 2018
Succesverhalen als inspiratie voor nieuwe Nederlanders

Jeugdfonds Cultuur Brabant vergroot kansen voor alle kinderen

Sanne Hans, aka Miss Montreal is de nieuwste ambassadeur van het fonds dat kunst- en sportbeoefening mogelijk maakt kinderen en jongeren uit gezinnen die hiervoor te weinig geld hebben. Want ondanks dat Nederland een van de rijkste landen ter wereld is, toch groeien ruim 378.000 kinderen op in een gezin dat moet rondkomen van een bestaansminimum. We nemen een kijkje bij de jonge Mitchell, die het podium mocht delen met de Nederlandse singer-songwriter.

7 november 2018
Jeugdfonds Cultuur Brabant vergroot kansen voor alle kinderen

Dans met kwetsbare jongeren: vier vragen aan Corpo Máquina

Corpo Máquina brengt kwetsbare jongeren op verschillende vlakken in beweging.

7 november 2018
Dans met kwetsbare jongeren: vier vragen aan Corpo Máquina

More Than Refugees: ‘Vluchteling zijn is niet je identiteit’

'More Than Refugees’ is een organisatie die jonge statushouders uit Den Bosch coacht bij de integratie in de Nederlandse samenleving.

5 oktober 2018
More Than Refugees: ‘Vluchteling zijn is niet je identiteit’

Zijn Brabantse musea toegankelijk genoeg?

Om musea toegankelijker en inclusiever te maken, zijn het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum gestart met het project STUDIO i.

22 maart 2018
Zijn Brabantse musea toegankelijk genoeg?

Geef een Toegift: verzacht armoede met een festivalticket

Podiumkunsten? Daar moet iedereen van kunnen genieten. Ook degenen die geen geld hebben voor een toegangskaartje.

20 maart 2018
Geef een Toegift: verzacht armoede met een festivalticket

Nee, bedankt!

Nadat Mabel Zwaan tijdens een concert werd lastiggevallen en dit deelde op Twitter, haakten binnen mum van tijd vier andere vrouwen uit de muziekindustrie aan en ontstond NO THANKS!

30 januari 2018
Nee, bedankt!

Take Me To The Sea

Vier vluchtelingen uit Syrië en drie uit Eritrea vertellen hun persoonlijke verhaal met behulp van poëtische teksten voor de tentoonstelling Take Me To The Sea in het Stedelijk Museum Breda.

22 januari 2018
Take Me To The Sea

Kunst en de acceptatie van transgenders

Hoe kunnen kunstenaars bijdragen aan de acceptatie van transgenders? In dit artikel zetten we zes voorbeelden op een rij.

21 september 2017
Kunst en de acceptatie van transgenders

De nieuwe Brabander: wegwijs gemaakt door bibliotheken en culturele partijen

Bibliotheken en culturele partijen spelen een belangrijke rol in het wegwijs maken van de 'Nieuwe Brabanders'.

18 mei 2017
De nieuwe Brabander: wegwijs gemaakt door bibliotheken en culturele partijen

Kunst als bindmiddel: culturele initiatieven met vluchtelingen

Nu onze samenleving door het vluchtelingenvraagstuk steeds meer polariseert, blijkt kunst wederom een uitermate geschikt middel om uiteenlopende groepen met elkaar te verbinden.

28 juni 2016
Kunst als bindmiddel: culturele initiatieven met vluchtelingen

10 voorbeelden van hoe culturele instellingen super specifieke doelgroepen bedienen

Er zijn steeds meer culturele instellingen die zich op specifieke doelgroepen richten.

4 februari 2016
10 voorbeelden van hoe culturele instellingen super specifieke doelgroepen bedienen

5 dingen die je moet weten over cultureel Brabant, volgens Marleen Hartjes

Maartje Vos-Swinkels vroeg dit keer Marleen Hartjes naar wat zij heeft geleerd over cultureel Brabant in haar functie als projectleider Special Guests bij het Van Abbemuseum in Eindhoven

30 november 2015
5 dingen die je moet weten over cultureel Brabant, volgens Marleen Hartjes

Expats en cultuur: werk aan de winkel

Welke rol kunnen culturele instellingen spelen om expats zich meer thuis te laten voelen? Deze vraag stelt Parktheater Eindhoven zich.

17 maart 2015
Expats en cultuur: werk aan de winkel

6 inspirerende voorbeelden van social innovation

Kristel en Simon zetten een aantal inspirerende voorbeelden van social innovation op een rij.

13 juni 2014
6 inspirerende voorbeelden van social innovation