Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Welke bijdrage kan kunst kan leveren om de klimaatverandering te keren? Met het onderzoek Op Verkenning verbindt Kunstloc Brabant makers en organisaties binnen en buiten de cultuursector om acties te ontwikkelen voor urgente maatschappelijke vraagstukken. Zo werken wij aan kennisontwikkeling en creëren draagvlak voor vernieuwing ín en mét de cultuursector. We vragen verkenners om voor ons op pad te gaan. Om vanuit hun eigen ervaring te zoeken naar wat wij niet weten, over het hoofd zien en kunnen verbeteren.

Twee nieuwe verkenners

In april 2022 zijn wij gestart met een nieuwe verkenning. We kunnen de klimaatcrisis niet alleen oplossen, maar de cultuursector kan wel bewustwording creëren, tot actie oproepen, en creatieve en innovatieve ideeën ontwikkelen voor de toekomst. En hoe kunnen we als sector en organisatie zelf duurzamer werken? Ook daar valt nog een wereld te winnen.

De nieuwe verkenners zijn Charlotte Hopmans en Elsa van Dam. Twee jonge vrouwen die zich actief inzetten voor een beter klimaat. Ze stellen zich hierbij voor.

Charlotte Hopmans

Ik ben Charlotte (zij/haar) en ben een intersectionele impactmaker die haar verbindende, ondernemende en communicatieve vaardigheden in zet voor een rechtvaardige en duurzame samenleving. De transitie naar die samenleving vraagt niet alleen om creatieve nieuwe bedrijfsmodellen en nieuwe economische systemen maar ook om onze verbeelding, want hoe ziet zo'n samenleving eruit? Krachten bundelen door diverse groepen mensen en organisaties samen te brengen en als een community te werken aan oplossingen is iets waar ik van hou.

Lees hier het blog dat Charlotte schreef

Charlotte Hopmans

Elsa van Dam

Ik ben Elsa (zij/die), 21 jaar en derdejaars student Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven. Als intersectioneel activist zet ik me in voor klimaat- en sociale rechtvaardigheid bij onder andere University Rebellion en Extinction Rebellion. Verder hou ik enorm van illustratie en besteed ik m'n vrije tijd graag aan tekenen, schilderen, haken en meer. Als activist en creatieveling zie ik de rol van kunst in zowel het verbeelden van de ernst van de crises van vandaag als in het creëren van plekken in het hier en nu die andere waardes en manieren van leven belichamen.

Lees hier het blog dat Elsa schreef

Elsa van Dam

Een vol programma

De tweede helft van 2022 stond voor Kunstloc in het teken van duurzaamheid en de klimaatverandering. Naast Charlotte Hopmans en Elsa van Dam vroegen we ook partners uit ons netwerk in andere sectoren om met ons mee te denken over de rol van kunst voor klimaatverbetering. Er werden bovendien in het najaar van 2022 diverse activiteiten georganiseerd waarmee we lieten zien hoe makers een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van het klimaat. Vanaf 15 september vond in de LocHal een tentoonstelling over stadsnatuur plaats en in november organiseerden wij een Op Verkenning-werkplaats waar onze verkenners hun kennis en ervaringen deelden. Ook in 2023 is het klimaat een belangrijk aandachtspunt voor Kunstloc. Houd voor meer informatie onze agenda in de gaten.

De Op Verkenning-werkplaats over de Klimaatcrisis

Op 12 november 2022 vond in Oisterwijk de Op Verkenning-werkplaats over de klimaatcrisis plaats. De verkenners presenteerden hun onderzoek en hadden een interactief programma samengesteld. Bekijk hieronder de registratie.

Registratie van de Op Verkenning-werkplaats over de Klimaatcrisis

LocTalk van de verkenners met Jeannau Jean Louis

De verkenners Charlotte Hopmans en Elsa van Dam gingen in gesprek over hun onderzoek met Jeannau Jean Louis, verkenner uit de editie over diversiteit en inclusie. Samen met Mandela Wee Wee ontwikkelde hij het format van de LocTalks, diepgravende gesprekken waarbij het onderzoek van de verkenners wordt uitgelicht. De samenhang tussen de thema's diversiteit, inclusie en klimaatverandering is groot, zoals in de LocTalk wordt toegelicht. Je kunt hieronder de integrale versie van het gesprek beluisteren.

LocTalk met de verkenners