Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Herman Kuypers

Adviseur Kunsteducatie en Cultureel ondernemerschap

013 464 82 48

Vlaaiplaat

Op de boerderij in Noord-Limburg is weinig tekenmateriaal en papier. Gelukkig komt de bakker elke week met een vlaai. Mijn wil om te tekenen is mijn moeder al opgevallen en zij verwijdert na ontvangst van de vlaai meteen de ronde witte kartonnen plaat die er onder zit en bewaart die in de ovenla. Samen met de keerzijdes van enveloppen worden zij de dragers van vele tekeningen.
Op een dag, nu een paar jaar geleden, help ik bij het opruimen van mijn ouderlijk huis en vind ik zo’n vlaaiplaat met een tekening terug van toen ik ongeveer vijf jaar oud was. Er staat een aantal bomen op, verdeeld over het vlak. Met achter en voor de bomen een meanderend paadje. Op de voorgrond staan enkele bewoonde paddenstoelen.

Het zaadje dat in mij zat, herkende mijn moeder
Drie dingen vallen me direct op: het plaatsen van voorwerpen voor- en achter elkaar, afgezaagde takken die de bomen ruimtelijk maken en het gebruik van het hele vlak.
Het zaadje dat in mij zat, herkende mijn moeder en zo werd ik gevoed door vlaai en plaat. Ik denk dat dat zaadje in ieder kind zit. En ieder kind heeft zo’n moeder nodig die dat zaadje voedt, zodat het kan groeien. Dit is de leidraad in mijn leven. Ik heb bewust gekozen voor een docentenopleiding. Wist ik veel wat een kunstenaar was?
Terugkijkend is het niet toevallig dat ik educatief medewerker ben naast mijn aanstelling als docent tekenen en schilderen voor de jeugd. Wat het tekenen is voor mij, is voor een ander dans, theater of literatuur. Daarvan ben ik overtuigd.

Gevoel voor ruimte
Ik heb vele kinderen tekenles gegeven en daarom vielen die drie genoemde dingen in mijn eigen tekening mij direct op. Het gevoel voor ruimte en de belangstelling voor het perspectief zet ik tegenwoordig dagelijks in.
Uiteraard in mijn atelier maar zeker ook, in meer overdrachtelijke zin, bij mijn werk als adviseur voor Kunstloc Brabant. Soms een beetje ruimte nemen maar vooral veel geven, situaties vanuit verschillende kanten bekijken.
De  brede provinciale blik en kennis als verrijking bij het zoeken naar een oplossing ter plaatse. Punten verbinden om tot zinvolle structuren te komen.

Tekenen is een onvervreemdbaar onderdeel van mij
Mijn ervaringen in en met de kunst zet ik veelvuldig in bij mijn werk als adviseur. Inspireren, proberen te laten voelen wat kunst kan betekenen en waarom kunsteducatie nodig is doe ik van binnenuit dat gaat vanzelf.
En tekenen? Dat doe ik nog steeds het is een onvervreemdbaar onderdeel van mij. En nu, nu ik weet wat het is, durf ik me gerust kunstenaar te noemen. De vlaaiplaat is vervangen door arches-aquarelpapier en simili-japon tekenpapier. En Noord-Limburg door Noord-Brabant waar ik inmiddels al jaren woon en werk.

wat ik je wil laten weten

Blog | Hoe vertel jij jouw verhaal?

Kunstloc Brabant biedt schrijfcursussen aan om te komen tot jouw eigen verhaal.

31 augustus 2023
Blog | Hoe vertel jij jouw verhaal?

ZZP’er in de culturele sector: leren van en met elkaar

Kunstloc Brabant organiseert regelmatig workshops voor ZZP'ers in de cultuursector. MEST sprak met drie deelnemers.

12 mei 2023
ZZP’er in de culturele sector: leren van en met elkaar

Reizende exposities op basisscholen

Basisschoolleerlingen reageren enthousiast op twee verschillende tentoonstellingen.

31 januari 2023
Reizende exposities op basisscholen

Blog | Bestemming onbekend

Charlotte Hopmans blogt over hoe we samen tot een duurzame toekomst kunnen komen.

19 oktober 2022
Blog | Bestemming onbekend

Twee nieuwe tentoonstellingen naar Brabantse scholen

Lidwien van Noorden en Noortje Haegens hebben een tentoonstelling gemaakt die langs Brabantse scholen gaat reizen.

19 september 2022
Twee nieuwe tentoonstellingen naar Brabantse scholen

Bijeenkomst Kunstloc Connects | De zzp’er en de spelregels

De belangrijkste bevindingen en onderwerpen die ter tafel kwamen tijdens de netwerkbijeenkomst voor creatieve zelfstandigen in de cultuursector.

21 april 2022
Bijeenkomst Kunstloc Connects | De zzp’er en de spelregels

Hoe divers en inclusief is de Brabantse cultuursector?

Tijd voor actie is het allang. Gesprekken en bevindingen van de Werkplaats Op Verkenning.

9 maart 2022
Hoe divers en inclusief is de Brabantse cultuursector?

De verkenners gaan op pad

De eerste verkenners zijn Joy’s van Lieshout, Jacques Jeannau Jean Louis en Mandela Wee Wee en zij starten met het thema Diversiteit & Inclusie.

27 september 2021
De verkenners gaan op pad

De zzp'er vertegenwoordigd

Wie maakt zich sterk voor de zelfstandigen? Om aan deze roep gehoor te geven is de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) opgericht.

13 juli 2021
De zzp'er vertegenwoordigd

Op Verkenning

We vragen verkenners om voor ons op pad te gaan. Om vanuit hun eigen ervaring te zoeken naar wat wij niet weten, over het hoofd zien en kunnen verbeteren.

12 juli 2021
Op Verkenning

Op Verkenning | Diversiteit & inclusie

Hoe kan de cultuursector diverser en inclusiever? Wij vroegen Joy’s van Lieshout, Jacques Jeannau Jean Louis en Mandela Kunta Wee Wee om op pad te gaan met deze vraag.

12 juli 2021
Op Verkenning | Diversiteit & inclusie

Op Verkenning | De klimaatcrisis

Welke bijdrage kan kunst kan leveren om de klimaatverandering te keren? Charlotte Hopmans en Elsa van Dam gaan voor ons op pad met deze vraag.

12 juli 2021
Op Verkenning | De klimaatcrisis

Blog | Scholen wees brutaal en vraag naar een tentoonstelling

Adviseur Herman Kuypers blogt over kansen voor een breed, origineel, kwalitatief en duurzaam cultuuraanbod in het Brabantse onderwijs.

31 maart 2021
Blog | Scholen wees brutaal en vraag naar een tentoonstelling

Panorama Brabant | gesprek van de toekomst

Een breed maatschappelijk gesprek waarin we samen de toekomst en de urgentie die we daar bij voelen onder de loep nemen. Met partners uit overheid, bedrijfsleven, zorg & welzijn, onderwijs, kunst & cultuur en creatieve sector.

5 oktober 2020
Panorama Brabant | gesprek van de toekomst

Na 29 jaar valt het doek voor KunstSelect

Na 29 jaar komt er een einde aan KunstSelect, het kunstmenu waarin Brabantse leerlingen uit het primair onderwijs kennismaakten met kunst.

22 juni 2020
Na 29 jaar valt het doek voor KunstSelect

Het nieuwe werken

Zelfstandig ondernemer zijn in de culturele sector vraagt veel van je. Wat is je status als zzp'er? Tijdens de Content & Connectie sessie kwamen deelnemende zelfstandigen tot vijf uitgangspunten om fair practice na te streven.

10 februari 2020
Het nieuwe werken

Wet op behoud van creativiteit

De Wet op behoud van creativiteit doet een appèl om het belang van creativiteit te onderschrijven. Partners uit onderwijs, zorg, bedrijfsleven, en overheden slaan de handen ineen om creatieve groei voor iedere Brabander vanzelfsprekend te maken.

10 oktober 2019
Wet op behoud van creativiteit