19-05-2022
Het Herstelfonds cultuur Maastricht helpt culturele makers en organisaties in Maastricht om in de coronacrisis te blijven bestaan en activiteiten weer op te starten, de sector te vernieuwen en weerbaarder te maken voor de omstandigheden na versoepeling van de maatregelen. Het eerste spoor moet zorgen voor ondersteuning voor de amateurkunstverenigingen van Maastricht. De tweede ondersteuning is voor de professionele culturele instellingen van Maastricht. Daarnaast moet het derde spoor ondersteuning bieden voor het ‘coronaproof’ inrichten van locaties. Tot slot is spoor vier een subsidieregeling. Waar spoor een, twee en drie inzetten op directe noodsteun voor het behoud van de culturele infrastructuur, zet de subsidieregeling uit spoor vier in op een "innovatieve, toekomstbestendige, wendbare en weerbare culturele infrastructuur", aldus de gemeente Maastricht. Spoor een en twee zijn gesloten en spoor drie en vier lopen nog door. Het totaal extra budget in 2022 hiervoor was 335.195 euro. het Herstelfonds Cultuur Maastricht van de gemeente is cruciaal geweest voor de culturele sector tijdens de pandemie. Zo luidt de conclusie tijdens een domeinvergadering van de gemeenteraad op 18 mei. Een tweetal partijen uit de culturele sector deelden hun ervaringen over het fonds. Dynamiek en vernieuwing die veel organisaties door de pandemie inmiddels hebben toegepast, zijn ook merkbaar in de subsidieaanvragen tussen 2021 en 2022, zo stelt de gemeente. Lessen van corona zijn meegenomen en daarin verbreed en verdiept. Dat laatste wil de gemeente daarom financieel blijven ondersteunen via spoor drie en vier. De gemeenteraad wil aan het einde van het jaar nog een evaluatie over het herstelfonds.
17-05-2022
Nee, een verrassing was het voor de leden zeker niet toen het bestuur twee jaar geleden met het voorstel kwam de vereniging rond harmonie Volksvlijt en Volksvermaak in Waspik op te heffen. Het orkest kampte al jaren met een teruglopend ledenaantal en een gebrek aan jonge aanwas. Op 14 mei was de laatste verenigingsdag. Een fietstocht voor leden door het dorp werd gevolgd door een sluitingsavond waarop ook oud-leden, voormalig dirigenten en andere betrokkenen aanwezig waren. Den Bolder werd aangekleed met oude vaandels, instrumenten, foto’s en gewonnen prijzen: een decor van een rijke historie. De avond kreeg een emotioneel tintje toen lid André Smits met een groep muzikanten een Waspikse versie van ‘De fanfare van honger en dorst’ van Lieven Tavernier bracht. De hele geschiedenis van V&V kwam erin terug en vulde de foyer van Den Bolder met een collectief gevoel van trots. De tranen die werden weggepinkt stonden symbool voor een afscheid met een dubbel gevoel.
17-05-2022
Een voormalig schoolgebouw uit 1953 aan de Lucas van Leydenstraat in ‘s-Hertogenbosch is het afgelopen jaar opgeknapt. De gemeente ’s-Hertogenbosch begon hier in 2018 met het proefproject BACH: Bosch Amateur Cultuurhuis. Culturele (amateur)verenigingen die zonder dak boven hun hoofd zaten, kunnen hier sindsdien repeteren, optreden en samenwerken. Het proefproject liep tot eind 2020, maar is vanwege het coronavirus nauwelijks gebruikt. Vandaar dat het college van B en W besloot om het project te verlengen tot ‘in ieder geval’ eind 2022. Alles is erop gericht om het cultuurhuis langer in stand te houden. ,,We onderzoeken wat verder mogelijk is”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Daar is voorzitter Carlo van de Water van toneelvereniging Rederijkerskamer Moyses’ Bosch heel blij mee. ,,We hebben natuurlijk niet voor niets fors geïnvesteerd in onze theaterzaal”, aldus Van de Water. Moyses’ Bosch verbouwde twee van de zes voormalige leslokalen tot het Vestzaktheater. ,,We hebben de muur tussen beide lokalen verwijderd en er een black box-theater van gemaakt; een ruimte met zwarte muren, een vlakke voer en een tribune met vijftig zitplaatsen.” Moyses’ Bosch had in totaal zo’n 80.000 euro tot haar beschikking voor de theaterzaal. Van de Water: ,,De donateursstichting Ghesellen van Moyses’ Bosch doneerde 45 mille, de toneelvereniging zelf 25.000 euro en we ontvingen van het Sociaal Fonds Den Bosch nog zo’n 9000 euro.” De Bossche wethouder Mike van der Geld komt het theatertje op 19 mei officieel openen. De Bossche toneelvereniging is van plan om de theaterzaal ook aan andere verenigingen te verhuren. Het cultuurhuis wordt al verhuurd aan onder meer het koor Dubbel 6, de theatergezelschappen Op Recept en Panta Rhei en kunstenaarscollectief Ongekend. Maar het zijn dus niet alleen culturele verenigingen die gebruikmaken van BACH. Zo huren ook het Koning Willem 1 College en ABC Leer Mee (gratis taalles) ruimtes in het gebouw.
12-05-2022
Daphne Wassink, voorzitter van Koornetwerk Nederland, de koepelorganisatie van amateurkoren, ontvangt dit jaar één van de drie Zilveren Anjers van het Prins Bernhard Cultuurfonds. “Daphne Wassink (1980) is hét boegbeeld van de Nederlanders koorzang, en koorzang is als sociale en culturele verbinder van mensen van groot belang. Dankzij haar werd Koornetwerk Nederland dé vertegenwoordiger van de amateurkoorsector, en door haar persoonlijke en onvermoeibare lobby konden koren na maanden van gedwongen stilzwijgen door corona weer zingen.” Klaas Post, autodidact en citizen scientist op het gebied van de paleontologie, en Adolf Kock, geschiedkundige van Aruba, ontvangen naast Wassink op 9 juni uit handen van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix hun Zilveren Anjer in Koninklijk Paleis Amsterdam.
12-05-2022
In het project Da parte brengt de slagwerkgroep van de Philharmonie Sittard het maatschappelijke thema ‘depressie’ muzikaal onder de aandacht. Verlies van interesse (anhedonia) komt vaak voor bij mensen met een depressie. Geen zin in activiteiten of interactie met andere mensen. In de compositie Da parte is dit symptoom verklankt door twee leidende partijen hun spel te laten spelen, zonder dat ze eigenlijk mét elkaar spelen. Da parte is een onderdeel van het negende project van het muziek-wetenschappelijke samenwerkingsverband tussen componist Vincent Cox, wetenschapper dr. Tim Leufkens en dirigent Frank Marx. Al meer dan 15 jaar creëert het trio experimentele, vernieuwende producties voor slagwerkensembles. Da parte is het tweede deel van een vierdelig project genaamd La Mente (de psyche) waarin vier veelvoorkomende mentale stoornissen worden verklankt: posttraumatische stressstoornis, angststoornis, chronische slapeloosheid en depressie. Leufkens: “Mensen met een depressie vinden het lastig om een gesprek over hun aandoening te starten, en familie en vrienden mijden het onderwerp om de ander niet te kwetsen. Deze vicieuze cirkel moeten we met zijn allen doorbreken, want een depressie kan ons allemaal overkomen.”
10-05-2022
Op 11 juni vindt de volgende editie plaats van de Culturele Manifestatie CuMa Roosendaal. Cultuur Verbindt Roosendaal (CVR) neemt na bijna dertig jaar het organisatorische stokje over van Stichting Roos. Doelstelling blijft een podium te bieden voor alle kunsten, maar vanaf een nieuwe locatie ( het recent officieel geopende Cultuurhuis Bovendonk ) en met een breder aanbod. CVR: “In al deze ruimtes bent u op 11 juni aanstaande van harte welkom om kennis te maken met de verschillende culturele instellingen die onze gemeente rijk is. Naast het vaste podium in de Theaterzaal zal er ook een tweetal podia worden gecreëerd in de buitenlucht. Waar sommige instellingen kiezen voor een doorlopend aanbod zullen anderen kiezen voor één presentatiemoment.” Al deze activiteiten worden opgenomen in het programma van de CuMa dat, uiterlijk een week voor datum, gepubliceerd zal worden op de website van Cultuur Verbindt Roosendaal.
09-05-2022
Het Vughts Mannenkoor bestond ooit uit honderd leden. Op dit moment zijn dat er nog 33. Een aanpassing van het repertoire moet ervoor zorgen dat het koor zich weer wat meer op de kaart zet en nieuwe leden aantrekt. De voorheen stevige strijdliederen worden ingeruild voor lichtere, moderne en populaire muziek. Wat een eeuw geleden werd opgericht als het Lovens Koor, bestaat nu nog steeds als Gemengd Koor Cantiqua. Hoewel het ledenaantal van het honderdjarige Tilburgse koor terugloopt, weet de harde kern van geen wijken. Er zijn nog maar 27 leden over. ,,Vijftien jaar geleden hebben we nagedacht over de toekomst en is het koor uitgesplitst in drie groepen: klassiek, concert en Gregoriaans. Zo bleef iedereen een uitdaging houden en konden we verder als de kerk dicht zou gaan. Maar dat is nog steeds niet zo”, zegt secretaris Joke van Knegsel. Want na de sloop van de Lovense Kerk huist de groep in het kleine kerkje op begane grond van het appartementencomplex dat er voor in de plaats kwam. Ook zingt Cantiqua een keer per maand in de Mariakerk in Tilburg-Noord.
05-05-2022
Het Roosendaalse Mannenkoor Concordia houdt na 102 jaar op te bestaan. De vereniging worstelt met de aanwas van nieuwe leden, de gemiddelde leeftijd is hoog en het koor zou weer moeten beginnen met een nieuwe dirigent.
03-05-2022
Als de coronaperiode iets duidelijk heeft gemaakt, dan is het inzicht dat ‘mensen meer aan kunst en ontwikkeling zijn gehecht dan je zou denken’, zegt directeur Gertjan Endedijk van Nieuwe Veste, het Bredase Centrum voor de Kunsten en de bibliotheken. ,,Onze drie bibliotheken mochten in coronatijd eerder open dan andere instellingen. Op het moment dat de deuren opengingen, stonden er mensen met tranen in de ogen te wachten. Voor iets wat altijd zo normaal is geweest. Mensen zijn nieuwsgierig, geïnteresseerd en willen zichzelf ontwikkelen. Als dat wegvalt, beseft iedereen ineens hoeveel behoefte ze aan creatieve ontwikkeling hebben.” De afgelopen twee jaar vergde veel stuurmanskunst, omdat Nieuwe Veste op veel verschillende terreinen actief is. De maatregelen bij de bibliotheken waren anders dan bij de cursussen, de concerten, de lezingen, de workshops en de contacten met de scholen, de wijken en de amateurgezelschappen. Endedijk: ,,We zijn bezig om te onderzoeken welke effecten corona heeft gehad op het hele veld van de amateurkunsten in Breda. Alle toneelgezelschappen, zangkoren en muziekensembles proberen we samen te brengen op een digitaal platform. Dat zijn we aan het ontwikkelen. Zo heb je straks een goed overzicht van wat Breda te bieden heeft. Er komt een agenda bij met optredens en exposities. Een enorme klus. Het lastige is om de eenlingen te vinden. Er zijn een heleboel mensen die thuis een boek schrijven, gedichten en schilderijen maken en daar zelden mee naar buiten treden.” Een conclusie die hij al wel kan trekken is dat zangkoren en theaterclubs veel leden hebben verloren. Met Breda Actief gaat de Nieuwe Veste de wijken in. Endedijk stelt vast dat de jeugd zich liever niet vastlegt voor een lange serie lessen. Kortlopende projecten ziet ze wel zitten. Daar probeert De Nieuwe Veste op in te spelen. Door corona heeft Nieuwe Veste scherper op het netvlies dat je mensen in de wijk moet opzoeken. Er wordt gewerkt aan programma’s om ouderen uit hun isolement te halen. Nu alles weer is toegestaan, ziet Endedijk de mensen langzamerhand terugkeren. ,,Er melden zich weer nieuwe leden en mensen voor de muziek- en kunstlessen. En voor onze concerten met kamermuziek komen als vanouds 150 tot 200 liefhebbers. Dat is een zeer trouwe groep bezoekers.” En zegt hij : ,,Er zijn in de afgelopen twee jaar onnoemelijk veel gedichten en verhalen geschreven. Er zijn schilderijen en beelden gemaakt, composities geschreven”
02-05-2022
Na de Bossche volksbuurt (‘Wij’) en de Bossche buren (‘Zij’) is het tijd voor ‘Ons Moeder’. Paleis voor Volksvlijt gaat op zoek naar de moederrol in verschillende Bossche culturen. Ons moeder, hoe ze vaak liefkozend genoemd wordt, staat centraal in de gelijknamige keukenvoorstelling van Paleis voor Volksvlijt. In tien voorstellingen brengt het Bossche stadstheatergezelschap in de Verkadefabriek een ode aan de Bossche moeders. Ons Moeder belicht de moederrol in verschillende Bossche culturen. Wat werd er gegeten? Welke liedjes werden er gezongen? Wat zijn mooie herinneringen aan moeder? Of wat als je geen goede band hebt met je moeder? Het wordt allemaal besproken in de intieme setting van de keuken.
02-05-2022
Het beheer over het Joe Mann Natuurtheater is weer in handen van de gemeente Best. Tijdelijk, zo klinkt het. Momenteel wordt achterstallig onderhoud gedaan. Het streven is op 15 mei het theater te heropenen, stelt de gemeente. Theatergroep BLUV en Jeth Jeugdtheater kunnen er dan weer terecht. BLUV trapt af op 1 juli, Jeth zo’n vier weken later. Volgens Jan van de Ven, betrokken bij Jeth Jeugdtheater, wordt er door de gemeente nu aardig doorgepakt. ,,Terwijl ze vorig jaar, toen wij daar opmerkingen over maakten, nog vonden dat het allemaal best meeviel, met dat achterstallig onderhoud.” De verantwoordelijkheid voor het onderhoud lag op dat moment bij een andere beheerder, Jan Roche. Het ED berichtte toen over de rommelige, op sommige plekken zelfs onveilige, toestand van het theater. Er was zelfs een toeschouwer lelijk gevallen. Roche organiseerde toen vliegensvlug een schoonmaakactie omdat de gemeente een inspectie aankondigde. Van de Ven vraagt zich af wat er gebeurt als de boel op orde is. Hij kan zich niet voorstellen dat de gemeente zelf het beheer over het theater wil behouden. ,,Dat behoort niet tot hun kerntaak. Het natuurtheater in goede staat houden is een andere zaak, want dat is een monument. Maar de planning en de organisatie?” Op dit moment is de sporthal van de gemeente het aanspreekpunt. Althans, er kan naar hun adres gemaild worden met vragen over reserveringen en logistiek. Volgens Van de Ven is het belangrijk dat er een beheerder komt met een ‘theaterhart’. ,,Tot op heden zaten er horecamensen in, die hebben een andere benadering. Die zijn niet bezig om het theater een impuls te geven, die willen gewoon omzet maken.” Volgens Van de Ven hebben zich, toen Roche het beheer van het theater teruggaf, direct al gegadigden gemeld. Wie dat zijn en of die over dat ‘theaterhart’ beschikken is nog onduidelijk
28-04-2022
Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft financiële middelen voor de amateurkunstkoepels beschikbaar gesteld; LKCA begeleidt het traject en zorgt voor kennisdeling en verbinding met andere ondersteuners. Een update van Corona-ondersteuning landelijke koepels amateurkunst.
28-04-2022
Al jaren staat het nog nooit gebruikte mobiele podium van Geldrop-Mierlo stof te vangen in de veilinghal, wachtend op de vuurdoop. Binnenkort is het eindelijk zover. Villagemarketing ontfermt zich over het podium. De stichting brengt volgende maand de verplaatsbare bühne in stelling bij twee conferenties. Adri Geerts van Villagemarketing hoopt dat ondernemers en organisatoren van festiviteiten straks in de rij staan om het mobiele podium te boeken.
28-04-2022
Cultuur in de buurt is een campagne van het Cultuurfonds. In deze campagne roept het fonds alle Nederlanders op om geld te doneren. Dit komt in het potje van Cultuur in de buurt. Het geld zal worden verdeeld over de provinciale afdelingen van het Cultuurfonds. Daar kan een amateur vereniging een bijdrage vragen voor hun vereniging.
28-04-2022
Op 30 november 2021 besloot het College van B&W van Tilburg om de subsidieregeling Corona Herstelfonds Cultuur in te richten met een budget ter hoogte van € 3 miljoen. Het Corona Herstelfonds Cultuur is ingericht om te anticiperen op de financiële situatie bij culturele organisaties op de middellange termijn waarbij de aandacht gericht is op herstel van de cultuursector. Met de bijdrage uit het Corona Herstelfonds Cultuur investeert het College van B&W in de culturele organisaties om de cultuurambities uit het Cultuurplan 2021-2024 te kunnen handhaven en te behouden wat er is opgebouwd. Het directe effect van het herstelfonds is dat culturele organisaties kunnen werken aan de productie en presentatie van kunst- en culturele uitingen tijdens en na de coronacrisis. Tot nog toe hebben 14 Tilburgse culturele instellingen succesvol een beroep gedaan op het Corona Herstelfonds Cultuur. In totaal hebben zij € 1.420.849,- aan subsidie ontvangen. Daarnaast zijn er op dit moment nog een aantal subsidieverzoeken in behandeling.
25-04-2022
De KNMO is een traject gestart om subsidies voor de doelgroepen ( Show, Mars en Percussie, NBTA en Majorette & Twirl, doelgroep CGN) te verwerven. Iedere doelgroep heeft een eigen analyse gemaakt welke activiteiten op het gebied van professionalisering nodig zijn om het werkveld verder te helpen. Daarnaast hebben ze ook een analyse gemaakt welke activiteiten/projecten bijdragen aan het ontwikkelen en doorgeven van erfgoed. De KNMO heeft deze plannen samengebracht en geaggregeerd in een overkoepelend plan. Dit plan telde op tot een bedrag van 120.000 euro. De doelgroepen konden vanuit hun eigen jaarbegrotingen en met bijdrage van de deelnemers ruim 60% zelf financieren. Er bleef zo’n 50.000 euro over waarvoor echt extra financiering nodig was. Deze projectplannen zijn in 2020 ingediend en zowel het VSB Fonds als het Fonds voor Cultuurparticipatie hebben positief gereageerd en samen in totaal een bijdrage geleverd van 50.000 euro. Het VSB Fonds heeft een subsidie toegekend voor het jaar 2021 en het FCP voor de jaren 2021-2023. Net toen de toezeggingen werden ontvangen, kwamen er door corona beperkingen. Met toestemming van beide fondsen werd een aantal geplande activiteiten, met name op gebied van educatie, doorgeschoven naar 2022. Een aantal geplande investeringen, bijvoorbeeld in ICT, kon wel doorgaan.
25-04-2022
De culturele sector zal de komende tijd nog steeds de negatieve effecten van corona blijven voelen. Om hen te ondersteunen heeft de gemeente ’s-Hertogenbosch een pakket maatregelen getroffen. Doel hiervan is om herstel, transitie en vernieuwing te stimuleren. Daarom doet de gemeente een investering van 1 miljoen euro uit de Rijksbijdrage voor ondersteuning lokale cultuur. Wethouder Mike van der Geld (Cultuur): “We willen het culturele fundament van ’s-Hertogenbosch zo stevig mogelijk houden. En zo de culturele infrastructuur een impuls geven. Deze investering is van groot belang. Want allemaal willen we kunnen blijven genieten van al het moois dat onze Cultuurstad van het Zuiden te bieden heeft”. Met de rijksmiddelen worden professionele cultuurorganisaties en amateurverenigingen geholpen die vanwege de coronacrisis in financieel zwaar weer terecht zijn gekomen. Dat heeft de gemeente in 2021 ook gedaan. Het gaat daarbij vooral om organisaties die een subsidierelatie hebben met de gemeente en die niet in aanmerking komen voor subsidie van de provincie en/ of het Rijk. Ook krijgen amateurverenigingen weer een eenmalige bijdrage, want door de coronacrisis zijn zij leden kwijtgeraakt. Met de extra steun kunnen zij extra activiteiten ontplooien in samenwerking met Huis73 om het verenigingsleven weer op gang te brengen. Culturele organisaties en makers kunnen een subsidie aanvragen die hen helpt te innoveren.
14-04-2022
Het ging gepaard met veel emoties. Maar opheffing van het Heusdens Mannenkoor was onvermijdelijk, vertelt Piet Verhoeven, met zijn 72 jaar het jongste lid. Vergrijzing en terugloop in het aantal leden zijn de boosdoeners. In 1990 telde het koor nog ruim 75 leden, dat is geslonken tot 21, vertelt Verhoeven. Daardoor heeft het koor geen toekomst meer. ,,De leeftijden liggen ver boven de zeventig tot in de tachtig jaar. Bij de besloten bijeenkomst zaterdagmiddag, waarbij formeel het koor werd opgeheven, stond iedereen te trillen en met tranen in de ogen. Het doet mij nog steeds erg pijn.”
07-04-2022
Het is na twee coronajaren maar de vraag of je iedereen weer even enthousiast op de been kunt brengen. Maar dat blijkt geen enkel probleem bij Oorlogswinter, de musical, verzekert regisseur Jan Willem van Bodegom. Vijftig spelers, vijftig muzikanten, vijftig vrijwilligers om alles in goede banen te leiden. Muziekvereniging Oranjevaan en Stichting Cultuur Fijnaart brengen op 13 t/m 15 mei de productie. Voor het stuk verrijst op het evenemententerrein Fijnaart een deel van het fictieve dorp De Vlank. Er komen drie overdekte tribunes die per voorstelling plaats bieden aan duizend toeschouwers. Voor een natje en een droogje kunnen zij terecht op een overdekt horecaplein. ,,Op het plein staan ook The Dutch Polar Bears en heemkundekring Fijnaart en Heijningen is er met informatie over de Tweede Wereldoorlog. We zijn nog bezig met een spectaculaire publiekstrekker.”, zegt van Bodegom.
07-04-2022
De leerlingen van basisschool de Spelelier in Boxtel werden op 6 april onthaald door een ensemble van blaasmuzikanten. Trompet, saxofoon, klarinet en trombone. De leden van de Boxtel’s Harmonie en Fanfare St. Arnoldus uit Lennisheuvel hopen op deze manier kinderen enthousiast te maken voor het bespelen van een instrument. Onder de naam Stichting Joop doet het ensemble in de landelijke Kindermuziekweek iedere ochtend een ander schoolplein in de gemeente aan. Daarna krijgen de kinderen een workshop. Ze zingen liedjes, tikken hun potloden mee op verschillende ritmes en krijgen les over houten- en koperen blaasinstrumenten. En er wordt natuurlijk ook op de instrumenten gespeeld. De Boxtel’s Harmonie en Fanfare St. Arnoldus brachten in 2019 hun jeugdopleidingen samen in Stichting Joop (Jongeren Opleiding voor blaas- en slagwerkinstrumenten). ,,Kinderen kunnen bij ons zes weken lang verschillende instrumenten uitproberen", vertelt secretaris Paul Hermans. Daarna krijgen de kinderen - in eerste instantie een half jaar - les in het instrument van hun keuze, waarbij ze vanaf het begin al in een groep samenspelen. Vervolgens kunnen ze beginnen in een echte opleiding bij een gecertificeerde docent. Om naast de kinderen ook de ouders enthousiast te maken, zorgt Stichting Joop zorgt voor een leeninstrument. Door corona is de Kindermuziekweek de échte aftrap van Joop geworden. Op 9 april wordt de week afgesloten met een open dag bij Joop.
07-04-2022
Ieder jaar in de week voor Pasen brengt de stichting Matthäus Passion Oirschot-de Kempen, in de sfeervolle Sint-Petrusbasiliekin Oirschot de Matthäus Passion, dat het lijdens- en sterfverhaal van Jezus vertelt. Op het podium voeren honderd zangers, een jongenskoor, zeven solisten en twee orkesten het meesterwerk van Bach uit. Sinds 2005 hebben er vijftien succesvolle concerten plaatsgevonden met zes- tot zevenhonderd bezoekers. Eric van Schagen, sinds vorig jaar voorzitter van de stichting: ,,Deze uitvoering is kunst vóór en dóór de mensen uit de regio, dat maakt het intiem. De musici, solozangers en koren bereiken altijd een hoog niveau en vormen samen een prachtig geheel.” De gemeente Oirschot ondersteunt de stichting al enkele jaren. De editie van 2019 en de moeizame Covid-19 jaren geven de gemeente aanleiding om de stichting ook voor de komende vijf jaar te blijven sponsoren. Wethouder Piet Machielsen: ,,Het klassieke kwaliteitsevenement past uitstekend in onze missie om de gemeente Oirschot te profileren als hét levend erfgoeddorp van de Brainportregio. De locatie versterkt het concert en andersom. Wij willen dit als college daarom graag ondersteunen.”
07-04-2022
Het Philips’ Philharmonisch Koor en Kamerorkest Alveare voeren ook dit jaar weer de Matthäus Passion uit. Nu voor het eerst onder leiding van Lucas Vis, een dirigent die zijn sporen ruimschoots verdiend heeft. „Het maakt mij niet uit of ik voor professionele musici sta of voor amateurs”, zegt hij. „Je staat ervoor om mensen beter muziek te laten maken. Ik ben nu al een paar jaar dirigent van Alveare. Ik doe dit graag. Meer nog dan bij professionele musici moet ik amateurs als dirigent proberen te bezielen. Hen net iets meer uit zichzelf te laten halen dan ze zelf hadden gedacht.” Het voordeel van dit koor en orkest is dat ze de Matthäus Passion sinds 2015 samen uitvoeren. „Ze hoeven de noten niet in te studeren. Daar is ook geen tijd voor. Ik let bijvoorbeeld op de uitvoering van de koralen. Die zijn allemaal even mooi. Maar als je ze allemaal hetzelfde uitvoert, wordt het saai. Je brengt dus verschillen aan in tempo. Je kijkt naar de leestekens in de partituur. Die geven aan wanneer je extra ruimte hebt en wanneer niet. Daarnaast zijn er momenten waarop koor en orkest er vanuit een rustig recitatief voluit tegenaan moeten gaan. Dat moet je goed voorbereiden. Je moet niet onderschatten wat de Matthäus Passion vraagt. Je moet blijven opletten.”
31-03-2022
Op 18 maart kwamen tijdens de Landelijke bijeenkomst Amateurkunstondersteuning, zo’n zeventig cultuurmakelaars, -coaches en provinciale en landelijke ondersteuners uit het culturele veld samen om zich te buigen zich over de vraag hoe de amateurkunst verder ondersteund kan worden. Een van de uitgangspunten is het BMC-rapport Revitalisering van de amateurkunst dat in september 2021 aangeboden werd aan minister Van Engelshoven en de Raad voor Cultuur. Een verslag van Peter Zunneberg. Met o.m. aandacht voor de keynote van organisatieadviseur Berend Rubingh die sprak over de waarde van verenigingen. In de ondersteuning moet er, volgens hem, vooral aandacht zijn voor betrokkenheid, saamhorigheid en verbondenheid.
31-03-2022
Het lijdensverhaal van Christus, dat voert het Vocaal Ensemble Oss op 3 april in de Heilig Hartkerk in Oss uit. Een jaarlijkse traditie, die echter ruw werd onderbroken. Want het koor heeft de afgelopen twee jaar zelf ook een aardig lijdensverhaal doorgemaakt. Eentje dat rechtstreeks werd veroorzaakt door corona en de daaruit voorvloeiende maatregelen. De pandemie heeft er bij het koor met nu 28 leden uit onder andere Oss, Heesch, Uden, Veghel en ‘s-Hertogenbosch - flink ingehakt. De afgelopen twee jaar zijn zo'n vijftien leden ‘flink’ ziek geweest van het virus. Een enkel (bestuurs-) lid heeft er zelfs long-covid aan over gehouden. Maar ook de repetities lagen wekenlang stil en - erger - vanwege het voortwoekerende virus moesten verschillende geplande uitvoeringen afgeblazen worden.
31-03-2022
In 2021 verlieten zo’n 9.000 zangers hun koor, blijkt uit cijfers van de korenbonden die onder de koepel van Koornetwerk Nederland vallen. De daling is daarmee minder groot dan in het eerste coronajaar 2020, toen samen ruim 14.500 stemmen verloren gingen. Maar al met al zijn er in twee jaar tijd dus bijna 24.000 koorzangers vertrokken. Daphne Wassink, voorzitter van Koornetwerk Nederland: “Om daar een beeld bij te geven: met dat aantal kun je meer dan 600 koren vullen. En dan tellen we de zangers die niet bij een korenbond waren aangesloten niet eens mee. Deze terugval heeft daarom niet alleen grote impact op individuele koren, maar ook op korenorganisaties en bijvoorbeeld de inkomens van dirigenten en andere professionals in de sector.” Een enorme klap volgens Wassink ”In 2021 was herstel van de klappen uit het jaar ervoor nog onmogelijk,” aldus voorzitter Wassink. “Koren hebben nu twee jaar lang veel minder vaak kunnen repeteren en nauwelijks kunnen optreden. Dat maakt werving en het vasthouden van nieuwe leden heel moeilijk. Voor velen komt nu ook de bodem van de clubkas in zicht door wegvallende gages en contributies. Omdat er ondertussen weer volop gezongen wordt, hoopt Koornetwerk Nederland in 2022 hierin een omslagpunt te gaan zien.” De koorsector moet aan de bak om dat omslagpunt te bewerkstelligen, meent Daphne Wassink. Koornetwerk Nederland stelt dan ook dat nú het moment is om de steun voor de amateurkunsten, waaronder de duizenden koren en andere muziekverenigingen, structureel beter te maken. “Al vóór corona constateerden we dat de ondersteuning van de sector onvoldoende is, zowel lokaal als landelijk. Meerdere recente onderzoeken en rapporten van onderzoeksbureau BMC, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Raad voor Cultuur bevestigen dit. Zij komen ook met concrete aanbevelingen voor het revitaliseren van de sector. Het is de hoogste tijd om daar echt werk van te maken, dat we samen naast onze koren gaan staan.” Naast Erica Tervelde en Jan van Deursen, zal ontwikkelcoach, facilitator en koordirigent Froukelien IJntema namens Koornetwerk Nederland daarvoor het land in trekken. Door middel van inspirerende gesprekken, creatieve sessies en bijeenkomsten met koren en koororganisaties wordt de inhoud en aanpak vormgegeven. Dit belandt in een plan van aanpak dat rond de zomer klaar is.
29-03-2022
De gemeente Dongen heeft plannen bekendgemaakt voor de zogeheten Samenwerkplaats op bedrijventerrein Tichelrijt 3. „Het is een goed begin”, zegt Frodo Rijk van de Stichting Verenigingshal Dongen. Bij die stichting zijn verenigingen aangesloten die op zoek zijn naar ruimte, voor de opslag van materialen en voor het bouwen van carnavalswagens. Het Dongense college heeft vier scenario’s uitgewerkt voor een hal op Tichelrijt 3. De beste optie is nieuwbouw, daar zijn zowel de gemeente als Rijk het over eens. „Nieuwbouw is duurzaam en voldoet aan de eisen van deze tijd. En een nieuw gebouwde hal gaat langer mee.” Het is ook de duurste optie. Er is naar schatting acht ton mee gemoeid. Een aanzienlijk deel wordt gefinancierd door Stichting Ontwikkelingscentrum Dongen. Voor het resterende bedrag, anderhalve ton, kan Verenigingshal Dongen een hypotheek nemen. Met andere bijkomende posten zou dat de stichting 27.000 euro per jaar kosten. Veertienduizend moeten de gebruikers van de Samenwerkplaats opbrengen als huur. De gemeente wordt gevraagd jaarlijks het overgebleven bedrag voor zijn rekening te nemen
28-03-2022
Koornetwerk Nederland heeft het Protocol voor koren vervangen door het document Richtlijnen rond corona voor de koorsector. Aanleiding is het vervallen van alle coronamaatregelen in Nederland per 23 maart 2022. In het Richtlijnen-document staan nog wel de basisadviezen die de Rijksoverheid hanteert. Daarnaast bevat het suggesties voor het creëren van een repetitie- en concertomgeving waarin iedereen zich veilig voelt. Verder bevat het handreikingen voor het gebruik van – en de hygiëne in – de repetitieruimte. De Rijksoverheid benadrukt dat corona niet weg is uit Nederland. Daarom blijft het belangrijk om de basisadviezen op te volgen en om respect te hebben voor elkaars gezondheidskeuzes
28-03-2022
Voor muziek-, sport-, cultuur- en andere verenigingen in de gemeente Woensdrecht is ook in 2023 weer een bedrag van circa 100.000 euro aan waarderingssubsidies beschikbaar. De regeling wordt nu automatisch verlengd voor 2023. De bedragen blijven gelijk, clubs hoeven geen nieuw verzoek in te dienen ,,Dat budget verdelen we over zo'n honderd clubs. Elke bijdrage is afgestemd op het ledenaantal, en dan met name de jeugd. De bedragen per vereniging variëren zo van 500 tot 16.000 euro", licht wethouder Lars van der Beek toe. Clubs met zo weinig leden dat ze onder de grens van 500 euro blijven, vallen niet onder de regeling. ,,Dan staan de tijd en kosten voor administratie en verwerking niet meer in verhouding tot het subsidiebedrag.” Het college wil de toekenning voor 2024 wel tegen het licht houden. De wethouder geeft aan dat er naast de vaste waarderingssubsidies ook budget is voor incidentele steun aan clubs, zoals jubilea of extra activiteiten.
28-03-2022
Provincie Limburg ondersteunt 86 culturele en creatieve zzp’ers middels de provinciale bijdrageregeling voor zzp’ers. Het Huis voor de Kunsten Limburg heeft alle 130 ingediende aanvragen voor de provinciale bijdrageregeling voor zpp’ers beoordeeld. Van de 130 aanvragers ontvangen 86 kunstenaars, artiesten, makers, artistiek begeleiders en docenten die werkzaam zijn in de amateurkunst- of carnavalssector of als conceptontwikkelaars en facilitair uitvoerders in de cultuursector, compensatie voor de financiële schade die ze door de coronacrisis hebben geleden of een financiële bijdrage die hun professionele ontwikkeling versterkt of een nieuw amateurkunstproject mogelijk maakt.
22-03-2022
De coronacrisis heeft laten zien dat de sector instrumentale amateurmuziek veerkrachtig en creatief is, maar heeft ook laten zien dat verenigingen soms wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Creativiteit, flexibiliteit en voldoende bestuurskracht zijn van essentieel belang om de uitdagingen van de 21ste eeuw aan te kunnen. Brancheorganisatie KNMO realiseert zich dat zij hier een rol in wil én moet spelen. Daarom start KNMO dit voorjaar een pilot voor ondersteuningsprogramma’s voor verenigingen, kosteloos voor de vereniging. Het KNMO ondersteuningstraject bestaat uit een tweetal opties: 1. Ondersteuningsmodules, met 3 trajecten. 2. Een coach voor de vereniging.
21-03-2022
De coronacrisis zette fanfare Sint Joseph uit Merkelbeek aan het denken hoe bij gebrek aan optredens en ledenwerfacties toch de achterban bereikt kon worden. Dat bracht muzikante en bestuurslid Esmee Rademackers (21) op het idee om een videoclip op te nemen. De studente taalwetenschap, journalistiek en kunstgeschiedenis aan het University College Utrecht had een videoclip voor ogen die de fanfare toont in urban vibes en een bijzondere choreografie. Een project waarin diverse artistieke sectoren (film, choreografie, muziek en fotografie) samenkomen. The Sound of Silence is geen doorsnee filmpje over een muziekvereniging, maar een gave clip die laat zien dat een fanfare tot veel meer in staat is dan de buitenwereld meestal voor ogen heeft. “We krijgen van basisschoolkids vaker te horen dat wij ‘dat groepje zijn dat zo saai over de straat loopt bij de Eerste Heilige Communie van de schoolkinderen”, vertelt Esmee. “We zijn als muziekvereniging natuurlijk tot veel meer in staat dan alleen dit. We hopen met deze videoclip de jeugd te laten zien dat we naast marcheren ook vette projecten kunnen doen. We hopen zo een wat grotere toestroom vanuit de basisschool te krijgen.”
15-03-2022
Binnen de Nederlandse bigband scene is er afgelopen jaar een nieuwe belangenorganisatie gestart: BigbandsForever. De brancheorganisatie heeft de rechtsvorm van een stichting en heeft Akoesticum (nationaal trainingscentrum voor muziek, dans en theater) in Ede als thuisbasis. BigbandsForever is een landelijke belangen-, service-, kennis- én vrijwilligersorganisatie met als doel: het (doen) stimuleren en vergroten van de bigbandcultuur in Nederland; het (doen) bevorderen van de bigband-muziekoefening; het (doen) behartigen van de gezamenlijke belangen van de (amateur) bigbands en hen in hun functioneren te versterken. BigbandsForever is als categorale nationale organisatie bij de KNMO aangesloten.
10-03-2022
Provincies en gemeentes steunen de amateurkunst te weinig, ziet Peter van der Zant. Terwijl de argumenten voor steun toch ruim voorhanden zijn. Zeker met het oog op de komende verkiezingen zouden gemeenten zich sterk moeten maken voor meer ondersteuning van de vele amateurkunstenaars. Aldus Peter van der Zant, jarenlang onderzoeker bij Bureau ART. Hij rondde onlangs zijn masterstudie Cultuurwetenschappen af. Dit artikel is gebaseerd op zijn masterthesis.
07-03-2022
Met het project Eindje Aan zet het CKE de amateurkunst in Eindhoven weer in beweging en maakt die zichtbaar in de stad. Blijvend, zo is de bedoeling. Zo trok in het carnavalsweekend een groepje van veertien amateurfotografen de Eindhovense binnenstad in voor de uitwerking van Walk the walk, een fotoproject waarbij de opdracht was bewegende voeten van zo veel mogelijke verschillende Eindhovenaren vast te leggen. Eindje Aan is het antwoord van CKE op de de lange coronaperiode waarin mensen niet konden optreden of bij elkaar komen om hun hobby te beoefenen.”Met Eindje Aan zoeken we naar blijvende vernieuwing. Onderzoek van de gemeente heeft namelijk concreet aangetoond dat in de afgelopen twee jaar meer mensen kunst en cultuur zijn gaan beoefenen.”, zegt CKE-innovatiemanager Desiree Wevers. Op het programma o.m. werk van beeldende amateurkunstenaars in de ramen van winkelcentrum de Heuvel, in 1,5 Meter2 Sessions krijgen singer-songwriters in het Wasven een podium, een Koren Pop-up, de Dag van de Amateurkunst en Blow Me Away voor jazzmuzikanten, -vocalisten en -liefhebbers. Wevers: ,,Maar het is nadrukkelijk onze bedoeling om voor alle disciplines projecten neer te zetten. Bovendien willen we de samenwerking tussen amateurs en professionals stimuleren. Daarom doen we eigenlijk ook een oproep aan het hele veld om mee te doen, de stad ‘aan’ te zetten en anderen ervan mee te laten genieten”.
07-03-2022
Een laagdrempelige plek waar Roosendalers naar hartenlust kunnen schilderen, zingen, dansen, toneelspelen en andere culturele activiteiten kunnen uitoefenen: daarvan droomde Toine Theunis toen hij cultuurwethouder werd. Die plek is er nu. Op 6 maart is Cultuurhuis Bovendonk, in het voormalige Da Vinci College, geopend. Het cultuurhuis huisvest 39 vaste gebruikers, van balletdansers tot koren en van fotografieclubs tot de School voor de Kunsten. Daarnaast zijn er nog eens vijftien incidentele gebruikers. Wekelijks komen er zo’n 2000 mensen hun hobby uitoefenen. De eerste verenigingen, dakloos geworden omdat Mariadal en het voormalige Essent-gebouw een andere bestemming kregen, trokken al 2019 in het pand. Toen is ook de grootschalige verbouwing gestart, onder meer met als doel het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken. Nu die is afgerond, vond de officiële opening plaats. Clubs die zich in het cultuurhuis wilden vestigen, moesten iets met cultuur doen. Daarnaast stelde Theunis als voorwaarde dat er wordt samengewerkt door de verenigingen.
01-03-2022
Op 25 februari 2022 gaan grote versoepelingen in voor de koorwereld. De inzet van het coronatoegangsbewijs (ctb, 3G) bij koorrepetities- en concerten verdwijnt. Er gelden dan ook geen beperkingen meer ten aanzien van kunst- en cultuurbeoefening als het gaat om openingstijden op locaties die voor het publiek toegankelijk zijn. Ten aanzien van uitvoeringen geldt vanaf 500 of meer bezoekers per zelfstandige binnenruimte of per afgesloten locatie waarin geen vaste zitplaatsen gehanteerd worden, wel dat het 1G-systeem gehanteerd wordt. Dat betekent dat iedereen (gevaccineerd of niet-gevaccineerd) een negatieve testuitslag (1G) moet laten zien via Testen voor Toegang met gebruikmaking van de CoronaCheck-app of een papieren bewijs. Raadpleeg voor gedetailleerde informatie het koorprotocol dat door Koornetwerk Nederland is aangepast voor de periode vanaf 25 februari 2022.
01-03-2022
De Rijksoverheid heeft vanaf 25 februari 2022 de verplichte afstand van 1,5 meter laten vervallen. Daarmee vervalt de noodzaak van een coronaprotocol voor de amateurmuzieksector. In een brief aan de leden zegt de KNMO: "Wij hopen dat dit het allerlaatste coronaprotocol is en daarom hijsen we de vlag en wensen iedereen veel plezier met de beoefening van je hobby." KNMO wijst in haar bericht wel nog op de basisregels en extra voorwaarden bij vertoning kunst- en cultuurbeoefening.
01-03-2022
Een beginnend koor of Stichting Jeugdbelangen die toiletten wil bouwen maar zelf de begroting niet rondkrijgt. Om inwoners na de coronaperiode weer meer ruimte te geven, verhoogt de gemeente Reusel-De Mierden tijdelijk de mogelijkheden voor de aanjaagsubsidie. Die subsidie die er sinds enkele jaren is, kan voor beginnende initiatieven een steuntje in de rug zijn. Dit jaar worden niet alleen de voorwaarden voor toekenning versoepeld, ook het subsidieplafond wordt tijdelijk verhoogd. Subsidie kan worden aangevraagd bijvoorbeeld voor het tegengaan van eenzaamheid, het bevorderen van (fysieke en mentale) gezondheid en het weer in contact brengen van mensen met elkaar.
24-02-2022
De culturele sector is door een zware periode van lockdowns heen gegaan. Nu allerlei deuren weer openen kunnen we niet wachten om de verbeeldingskracht van Brabantse makers weer in actie te zien. Provincie Noord-Brabant stelde in september 2021 met het perspectiefbudget een bedrag van €500.000 beschikbaar voor makers en amateurkunstorganisaties om hen een stimulans te geven om nieuw aanbod te ontwikkelen. Het doel van dit budget is dat mensen elkaar kunnen ontmoeten, er ruimte wordt gegeven aan maatschappelijke initiatieven, en een stimulans wordt gegeven aan de vrijetijdssector. Het budget werd dermate overvraagd, dat het loket vroegtijdig sloot en nieuwe aanvragen niet meer in behandeling genomen konden worden.
24-02-2022
Gaat het doek voor Toneelgroep Vessem nog ooit open? Als er niet snel versterking komt, blijft het openluchtstuk op de Eurocamping uit 2019 de laatste productie van de Vessemse toneelspelers. Ooit telde de vereniging 35 leden, nu nog maar 15. ,,Daarvan is de gemiddelde leeftijd al boven de zestig”, zegt secretaris Marian van Son. ,,De animo om door te gaan is tanende”, zegt oud-voorzitter Jos Bolte. Het grootste probleem is het gebrek aan organisatiemensen die zich willen bezighouden met onder meer licht, geluid, kleding, grime en promotie. Ook de oprichting van een jeugdgroep in 2007 bracht geen soelaas. ,,Ze beginnen enthousiast als ze nog op de basisschool zitten. Daarna krijgen ze het druk met huiswerk en sporten. Toneel valt dan vaak als eerste af”, legt speler Karin Liebregts uit.
22-02-2022
Koornetwerk Nederland heeft het protocol voor koren aangepast voor de periode 18 t/m 24 februari 2022. In deze periode gelden de eerste grote versoepelingen van de coronamaatregelen. Op 25 februari is de volgende grote stap met het vervallen van het coronatoegangsbewijs (ctb).
21-02-2022
Vijf bijna gegarandeerd uitverkochte voorstellingen per jaar tijdens en na carnaval geeft de Helmondse toneelvereniging St. Genesius steeds het financiële zetje om daarnaast wat minder populaire stukken te brengen. Twee jaar geleden had St. Genesius geluk: de lockdown ging in net na de laatste voorstelling van de jaarlijkse klucht. Nu komen de versoepelingen net te laat om met carnaval op de planken te staan. Daarmee loopt de toneelgroep belangrijke inkomsten mis. ,,Als de anderhalve meter nog zou gelden, kunnen er in het Speelhuis 150 mensen zitten in plaats van 420. Dan houden we er niks aan over, dan kost het geld”, zegt Wim van Wetten van St. Genesius. De club had al wel een klucht uitgezocht en zelfs een paar keer gerepeteerd. ,,Toen ging wijkcentrum De Lier dicht, waar onze oefenruimte is. We hadden nog een uitwijkmogelijkheid naar de Mariaschool, maar de onzekerheid was in december te groot. Leden gaven daarnaast aan niet meer te durven. Bij ons heeft corona ook behoorlijk toegeslagen. Dan worden mensen bang.” Om de leden van de club gemotiveerd te houden, werden er workshops en bijeenkomsten, met onderling gepaste afstand, gehouden. In het najaar wil St.Genesius in de Helmondse Speelhuis staan met een toegankelijk literair toneelstuk. De vereniging is de toneelloze jaren doorgekomen zonder leegloop, wel is er sprake van vergrijzing. “Jeugd binnenhalen is lastig. Er lag een plan voor samenwerking met het Kunstkwartier. Dat is door corona niet van de grond gekomen. Wellicht pikken we dat op.”. Een tendens van de laatste jaren is dat mensen die graag op het toneel staan, een productie uitzoeken en zich niet meer willen binden. ,,Wij hebben er wel over gesproken om van een vereniging naar een stichting te gaan. Wie dan mee wil spelen, betaalt daar voor.”
21-02-2022
Zelden kwam de historie van het Osse margarineverleden zó tot leven als komende zomer. Tijdens twee weekenden in juli vertelt Oss Cultureel dan een uniek verhaal met een theatrale wandeling vol zang, dans en een audiotour. Het project draagt de toepasselijke naam ‘Boterbazen'. De voorstelling leidt bezoekers langs de Groene Engel, Jan Cunen Museum, Bergoss en andere plekken in de binnenstad die een belangrijke rol speelden in het roemruchte verleden van Oss als margarinestad. Op die locaties worden de deelnemers opgewacht door vele tientallen dansers of acteurs die een scène uit het verhaal spelen. “De rest hoor je van een verteller via een koptelefoon", zegt Stijn van Erp, de schrijver van de voorstelling. Van Erp ging al in gesprek met overlevenden van de Tweede Wereldoorlog, met Ossenaren die een bijzonder verhaal hebben bij een bepaald historisch gebouw en bijvoorbeeld ook met kinderen en vluchtelingen. Ieder met hun eigen perspectief op de stad. De schrijver gebruikt al die ingrediënten voor zijn verhaal, waar ook historische gebeurtenissen in verweven worden. Zoals altijd bij Oss Cultureel bestaat de cast en crew uit een mix van professionals en vrijetijdsspelers. Tot en met 2 maart kan iedereen zich nog aanmelden, ook met weinig ervaring.
21-02-2022
In 2019 begon de BOV met de repetities voor hun nieuwe productie Oliver!, gebaseerd op het boek van Charles Dickens. Maar in 2020 kon dit niet opgevoerd worden, en in 2021 ook niet. Nu, eindelijk, komt Oliver! op de planken van theater De Maagd in Bergen op Zoom. De voorstellingen zijn al ver uitverkocht. ,,Heerlijk”, zegt voorzitter Rob van den Aarsen. ,,We hebben weer perspectief.”
17-02-2022
Naar aanleiding van de persconferentie van 15 februari heeft de KNMO het protocol voor de instrumentale amateurmuzieksector aangepast. Dit protocol gaat in op 18 februari en is geldend tot en met 24 februari.
17-02-2022
De gemeente Groningen verlengt het tweede steunpakket Cultuur t/m de eerste helft van 2022 met een totaalbedrag van € 2.250.000,-. Hiervoor heeft de gemeente wederom middelen van het Rijk ontvangen. Nieuw in dit pakket is een extra bijdrage van € 200.000 aan het bestaande Cofinancieringsfonds. Daarmee wordt een eerste stap gezet richting herstel van de sector. Door de extra investering in dit fonds krijgen instellingen en makers extra mogelijkheden om culturele projecten uit te voeren met een maatschappelijk doel. Er gaat geld naar culturele instellingen met een regionaal bereik, het Noodfonds Culturele Ondernemers, de amateurkunst, creatieve makers en zzp’ers en naar het Cofinancieringsfonds en Volwassenenfonds.
14-02-2022
Het duurt langer voordat de gemeente Nuenen nieuwe regels opstelt voor huur, onderhoud en gebruik van dorpshuizen, scholen, maatschappelijke gebouwen en sportlocaties. De politiek schuift de kwestie door. Dat betekent dat de vele verenigingen in Nuenen opnieuw moeten wachten op de nieuwe tarieven voor het gebruik van cursuslokalen, dansruimtes en voetbalvelden. Het was de bedoeling dat deze maand een eerste stap gezet werd op weg naar een nieuw zogeheten accommodatiebeleid, inclusief regels voor huur. Maar de gemeenteraad vindt het voorstel hiertoe van wethouder Joep Pernot (GroenLinks) te onduidelijk, verwarrend en ingewikkeld om kort voor de verkiezingen vast te stellen. Ergens na 16 maart mag een eventuele opvolger van hem het opnieuw proberen. Volgens Pernot begreep de raad zijn voorstel niet goed. De gemeente wil voor alle verenigingen op eenzelfde manier ‘kostendekkende’ huur berekenen, maar dat betekent niet dat zij die ook gaan betalen. Als de huur flink stijgt, is er tijdelijk subsidie beschikbaar ter compensatie.
10-02-2022
Komende zomer vindt in Utrecht een nieuw Europees koorfestival plaats: Leading Voices. Het evenement is vooral gericht op professionals in de koormuziek, zoals dirigenten, docenten, componisten en managers. Doel is ontmoeting en uitwisseling van kennis en ervaring, door middel van workshops en lezingen. Centraal thema van Leading Voices is de toekomst van de koormuziek: hoe zorgen we ervoor dat samen zingen in de toekomst relevant blijft vanuit artistiek en vanuit maatschappelijk perspectief. Het evenement biedt daarom bijvoorbeeld volop aandacht voor projecten waarin samen zingen wordt ingezet voor maatschappelijke doelen en thema’s. Er is ook een speciaal programma voor amateurs en overal in Utrecht worden concerten gegeven
10-02-2022
Op 1, 2 en 3 juli gaat op landgoed Velder in het Brabantse Liempde Brass’nWoods uit de startblokken. Geïnspireerd door het megaspektakel Woodstock der Blasmusik in het Oostenrijkse Ort im Innkreis zetten de Liempdese muzikanten Maarten Termeer en Henriëtte Smulders voor het eerst een festival op touw met blaasmuziek in de hoofdrol. Termeer en Smulders spelen al jaren met groot plezier in orkesten. “Met Brass’nWoods willen we blaasmuziek het podium geven dat het verdient, zegt organisator Maarten Termeer. “Logisch dat je als twaalfjarige niet met allemaal vrienden van je ouders bij de fanfare wilt, maar dat is nu wel wat het beeld is. Met Brass’nWoods laten we zien dat blaasmuziek heel veel meer te bieden heeft.”
10-02-2022
Duizenden cultuurorganisaties in Nederland proberen met hun aanbod jongeren te bereiken. Maar dat lukt lang niet altijd. Hun aanbod sluit niet aan bij jongeren of ze bereiken de jongeren helemaal niet. Rebecca Trouwee onderzocht hoe cultuuraanbieders beter kunnen inspelen op de behoeften van jongeren. Trouwee deed het onderzoek in opdracht van Kunstbende, LKCA en Rabobank.
10-02-2022
De Stichting Oss Cultureel krijgt jaarlijks een hogere subsidie van de gemeente Oss en wordt aangemerkt als professionele organisatie. Het gaat om een budgetsubsidie van 20.000 euro per jaar. De stichting verzorgt minimaal eenmaal per jaar een culturele activiteit. Dit kan een actueel evenement zijn of een periodiek terugkerend evenement. Tevens initieert en onderhoudt Stichting Oss Cultureel een overlegstructuur van cultuurprofessionals en de grotere vrijwilligersorganisaties op cultureel gebied binnen de gemeente Oss.
03-02-2022
De gemeenten in Nederland moeten pal naast hun amateurverenigingen en vrijwilligers gaan staan. Hun steun is cruciaal voor het herstel en de toekomstbestendigheid van koren, muziekgezelschappen en andere amateurkunstverenigingen. Dat staat in het rapport Corona, cultuur en gemeenten deel 2 dat Berenschot heeft opgesteld in opdracht van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten). Het rapport zet de mogelijkheden op een rij waarmee gemeenten hun culturele infrastructuur – onder meer op het gebied van amateurkunst en cultuureducatie – kunnen behouden, versterken of transformeren. Koornetwerk Nederland over het rapport.
03-02-2022
Met het Herstelfonds Cultuur 2022 wil de gemeente Maastricht alle cultuuraanbieders in Maastricht concreet, laagdrempelig en toegankelijk ondersteunen op het vlak van innovatie en ontwikkeling. Daarbij komt nu opnieuw noodsteun vanuit het Rijk om de cultuursector te helpen het effect van de coronamaatregelen te dempen. De rijksbijdrage komt 100 procent ten goede aan cultuurmakers in Maastricht. Maastricht ontvangt 335.195 euro van het Rijk.
31-01-2022
Het ‘coronaspook’ blijft het Brabants Muziek-Theater uit Schijndel achtervolgen. Het amateurgezelschap uit Schijndel heeft moeten besluiten om de eerste twee voorstellingen, de première op 5 februari in het Udense Theater Markant en de voorstelling op 24 februari in de Nijmeegse Stadsschouwburg, te schrappen. ,,Het lukt gewoon echt niet met een maximale bezetting van een derde van de zaal", zegt voorzitter en productieleider Alexandra Peperkamp. ,,Dat is financieel niet rond te maken. En we willen écht niet failliet gaan.” En daar komt nog iets anders bij: ,,We zijn in totaal met zo'n 120 mensen. Dan heb je het over de cast, het orkest en de crew. Dan heeft die corona, dan zit die in quarantaine. We hebben nog geen een keer met een volledige groep een doorloop kunnen spelen.”
27-01-2022
Protocol/aanvullende richtlijnen voor de koorsector. Een update door Koornetwerk Nederland van 26 januari. Koren mogen weer uitvoeringen geven voor een publiek met zoveel mensen op 1,5 meter afstand als er in de ruimte passen. Dat komt ongeveer neer op een derde van de capaciteit. Het coronatoegangsbewijs en een vaste zitplaats is verplicht voor dat publiek. Uitvoeringen met publiek mogen plaatsvinden tussen 05.00 en 22.00 uur.
27-01-2022
De KNMO heeft naar aanleiding van de coronapersconferentie van 25 januari een update van het ’Protocol bescherming en veiligheid leden, bezoekers en medewerkers amateurmuziekverenigingen bij activiteiten/ repetities’ gezet.
27-01-2022
De gebeurtenissen bij The Voice of Holland heeft in alle groepen van de samenleving de aandacht voor ongewenst (seksueel) gedrag weer op scherp gezet. Nu het weer zo’n actueel onderwerp is, zullen ook muziekverenigingen zich wellicht afvragen of grensoverschrijdend gedrag bij hen kan voorkomen. En wat doen verenigingen om de veiligheid van hun leden te waarborgen?
27-01-2022
De coronacrisis is nog niet voorbij. De beperkende maatregelen werken lang door op de maatschappij in het algemeen en de cultuursector in het bijzonder. De cultuursector is met ingrijpende veranderingen geconfronteerd en heeft veel schade opgelopen. Gemeenten hebben een grote rol in én veel belang bij het duurzaam in stand houden van de lokale culturele infrastructuur. De noodsteun die gemeenten, met de hulp van het rijk, hebben verstrekt, hebben de sector deze crisis grotendeels laten overleven. De sector verdient nu ook aandacht, zorg en ondersteuning om zich te kunnen herstellen. Er liggen ook veel kansen voor transities, om positieve ontwikkelingen aan te jagen waar de coronacrisis een katalysator voor is. De VNG brengt daarom een tweede gids uit in het kader van corona, cultuur en gemeenten. Hiermee wil de VNG gemeenten informeren en inspireren bij het herstel en de transitie van de lokale culturele infrastructuur. De gids, opgesteld op verzoek van de VNG door Berenschot, behandelt een aantal relevante beleidsthema’s. Naast een overzicht van de effecten van noodsteunmaatregelen gaat de gids onder meer in op veranderingen in vraag en aanbod, op digitalisering en op de culturele arbeidsmarkt. Ook worden er scenario’s en perspectieven geschetst voor de podiumkunsten, amateurkunsten, cultuureducatie, musea en bibliotheken. De gids sluit af met 10 aanbevelingen aan gemeenten om concreet te sturen op herstel en transitie van de lokale culturele infrastructuur, die kunnen worden vertaald naar gemeentelijk beleid en steunmaatregelen.
24-01-2022
De gevolgen van de grilligheid van Covid-19 en de maatregelen om de pandemie in te dammen zijn ook binnen de amateurkunst goed merkbaar. Het kabinet kent daarom 1.4 miljoen extra steungeld toe aan de sector amateurkunst. € 500.000,- extra steun komt ten goede aan 9 landelijke amateurkunstkoepels die rechtstreeks met het amateurveld in contact staan. Het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) begeleidt dit tweede traject en is verantwoordelijk voor de praktische realisatie. Een update van het LKCA over Corona-ondersteuning landelijke koepels amateurkunst.
20-01-2022
De gevolgen van de grilligheid van Covid-19 en de maatregelen om de pandemie in te dammen zijn ook binnen de amateurkunst goed merkbaar. Het kabinet kent daarom 1.4 miljoen extra steungeld toe aan de sector amateurkunst. Het bedrag komt meteen beschikbaar. Het Fonds voor Cultuurparticipatie draagt zorg voor de uitgifte van deze subsidie die wordt uitgezet in twee regelingen. € 900.000,- is beschikbaar voor verdieping van de deskundigheid bij zzp’ers die werkzaam zijn bij instellingen voor cultuureducatie en cultuurparticipatie. Hiervoor zal het Fonds de Impulsregeling voor instellingen binnenkort opnieuw openstellen. € 500.000,- extra steun komt ten goede aan 9 landelijke amateurkunstkoepels die rechtstreeks met het amateurveld in contact staan. Het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) begeleidt dit tweede traject en is verantwoordelijk voor de praktische realisatie. De 9 landelijke koepels die steun ontvangen zijn: KNMO, Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie Koornetwerk Nederland NOVA, Nederlandse Organisatie van Audiovisuele Amateurs Fotobond STIDOC, Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum Danslink LOST, Landelijke Organisatie Studenten Theaterverenigingen Circuspunt FFGN, Federatie van Folkloristische Groepen Nederland.
20-01-2022
Door corona is het honderdjarig bestaan van fanfare Emos uit Borkel en Schaft amper gevierd. Op 18 januari was in kleine kring de presentatie van het jubileumboek ‘ Van hoge toon tot lage noot. Fanfare EMOS 100 jaar, 1920-2020 ‘ In het gemeentehuis van Valkenswaard kreeg burgemeester Anton Ederveen het eerste exemplaar van Emos-voorzitter Bernard Baken. Baken was 27 jaar lang bestuurslid, waarvan twintig jaar voorzitter. Hij koestert het jubileumboek, omdat je naar zijn idee met een dergelijk boek de vereniging en de dorpsgemeenschap levendig houdt.Etienne Wetzer is de auteur van het boek. In honderd bladzijden schetst hij een beeld van de fanfare en noemt hij het ‘een boek van en door Emos-leden als een ketting aaneengeregen. Een mooi document voor nu en in de toekomst.’ Door zijn intensieve contacten bespeurt de schrijver dat de betekenis van Emos (Eendracht Maakt Ons Sterk) ook nog steeds niets aan kracht heeft ingeboet als verbindende factor tussen leden, vereniging en samenleving. ,,Een basis waarop Emos verder kan bloeien.”
20-01-2022
Enkele jaren geleden ontstond de wens om muziekvereniging UNI in Katwijk ‘inclusief’ te maken. Dat wil zeggen: een vereniging zijn waar ook mensen met een beperking de kans krijgen om met elkaar muziek te maken. En nu is de tijd rijp. UNI Katwijk is gestart met het opzetten van een orkest voor mensen met een beperking.
18-01-2022
Vanaf 15 januari 2022 is repeteren en het volgen van muzieklessen zowel binnen als buiten weer mogelijk, ook na 17.00 uur. Locaties voor kunst- en cultuurbeoefening zijn vanaf die dag weer open. Publiek is nog niet toegestaan. Voor volwassenen is het gebruik van een coronatoegangsbewijs verplicht, zowel voor binnen- als buitenlocaties. Dat is wat het kabinet tijdens de persconferentie van 14 januari heeft aangekondigd. Verder blijft de cultuursector nog op slot. Het aantal besmettingen is hoog en neemt nog snel toe. Het kabinet wacht daarom de ontwikkelingen af en besluit op 25 januari of bijvoorbeeld ook de concertzalen en musea weer open kunnen. Koornetwerk Nederland heeft zich met partners ingespannen om cultuurbeoefening – net als sport – weer mogelijk te maken. Immers, ook cultuurbeoefening is essentieel voor het welzijn en de mentale gezondheid. Omdat het aantal besmettingen nog hoog is, kiest een aantal koren en zangers er mogelijk voor om nog even te wachten tot deze aantallen weer teruglopen. Dat is begrijpelijk: niet alles wat mag, moet ook. Koren kunnen hierin hun eigen afweging maken. Koornetwerk Nederland heeft het koorprotocol aangepast aan de nieuwe situatie.
18-01-2022
Protocol bescherming en veiligheid leden, bezoekers en medewerkers amateurmuziekverenigingen bij activiteiten, repetities en concerten. Ingaande vanaf 15 januari 2022.
21-12-2021
Het Protocol/aanvullende richtlijnen voor de koorsector is aangepast naar de situatie per 19 december 2021.
20-12-2021
De KNMO heeft kennis genomen van de plannen van de nieuwe coalitie en constateert dat deze hoopvol stemmen voor de cultuursector als geheel en de amateurverenigingen in het bijzonder. De plannen worden omarmd en er wordt vol verwachting uitgekeken naar de uitwerking hiervan. Dat schrijft voorzitter Bart van Meijl in een brief aan bestuurders en verenigingen. Hij wijst in zijn brief onder meer op het volgende : "Bij de brede aanpak van bestrijding van armoede in kwetsbare wijken wordt begeleiding bij huiswerk, sport en cultuur in samenwerking met plaatselijke verenigingen genoemd. Wij weten dat de amateurverenigingen hiervoor open staan. In 2019 werd de motie Geluk-Poortvliet met overweldigende steun van de Tweede Kamer aangenomen. Helaas werd door corona uitvoering van de motie op de lange baan geschoven. De KNMO heeft in coronatijd, maar ook al daarvoor, een intensieve lobby gevoerd. Het laat zich aanzien dat dit eindelijk vruchten afwerpt."
20-12-2021
Een motie om 5000 euro ter beschikking te stellen aan Cinemaclub Dongen werd unaniem ondersteund door de gemeenteraad van Dongen. Het bedrag is nodig om een digitale projector aan te schaffen ter waarde van 50.000 euro. Daarmee kan de club de status van filmhuis krijgen en films meteen vertonen als ze uitgekomen zijn. Financiering voor een opslagruimte voor verenigingen komt er niet.
16-12-2021
Koornetwerk Nederland is in een eerste reactie positief gestemd over het coalitieakkoord. “Corona en de maatregelen om het onder controle te krijgen, raken de koorsector hard”, zegt voorzitter Daphne Wassink. “Dan is dit coalitieakkoord een welkome verademing. Ook al omdat er – behalve het herstelplan voor de amateurverenigingen – investeringen in muziek- en cultuureducatie en in cultuurparticipatie worden beloofd. Dat is drie keer goed nieuws, maar ook hard nodig.” Wassink beseft dat alles staat of valt met de uitwerking van de plannen. “Daar zijn we heel benieuwd naar. Het akkoord ademt het belang van de inzet van onze amateurkoren en hun vrijwilligers voor de samenleving. De noodzaak om dat belang structureel te versterken, lijkt nu te worden erkend. We zullen de uitwerking van de culturele paragraaf gaan volgen. En natuurlijk willen we – samen met ons netwerk – daar graag ons steentje aan bijdragen.”
16-12-2021
De coronahulp van de gemeente Gemert-Bakel heeft de afgelopen tijd verschillende vormen aan genomen, waarbij het college de integraliteit borgt. Wethouder Bart Claassen, Financiën: “Uiteraard gaat het daarbij om de uitvoering van de landelijke steunpakketten. Maar ook lokaal hebben we ingezet op noodsteun. Boven op de 2,4 miljoen van het Rijk hebben we zelf 1,2 miljoen euro in de zogenoemde coronareserve gestopt.” Om de maatschappelijke en financiële schade van de pandemie te beperken, zijn er tal van acties ondernomen. “Voor de lokale culturele infrastructuur hebben we dik drie ton ontvangen”, weet wethouder Steeghs van Cultuur. “Dat geld is vrijwel allemaal uitgegeven. Na een oproep ligt er een voorstel om cultuurmakers en instellingen die daarvoor in aanmerking komen een bijdrage te geven. Denk aan lokale kunstenaars maar ook de lokale Omroep en het Boerenbondsmuseum. Daarnaast hebben we met een wat bredere maatschappelijke blik gekeken naar subsidies. We hebben onze subsidies eenmalig met maar liefst 50% verhoogd. Voor het geval dat daadwerkelijk hulp nodig is, ligt er nog geld op de plank.”
14-12-2021
Het bepalen van de koers van Theater de Speeldoos voor de toekomst, het omvormen van het theater tot een sociaal-cultureel centrum, vraagt meer tijd dan vorig jaar is ingeschat. Omdat de amateurkunstverenigingen en buitenschoolse cultuureducatie wel een onderkomen moeten hebben, heeft het college van burgemeester en wethouders van Vught besloten wat tijd ‘te kopen’ en De Speeldoos ook het komende jaar subsidie te verlenen, zodat alle activiteiten op de huidige voet door kunnen gaan. De nieuwe voorziening zou de gemeenschap jaarlijks zo’n 6,5 ton kosten, terwijl met maar 4 ton rekening is gehouden. In oktober werd daarom besloten de plannen nog eens tegen het licht te houden. Raadslid Albert Verlinde (VVD) vindt het verstandig dat er meer tijd wordt genomen. ,,Het kost veel geld en het is een gezichtsbepalend gebouw, middenin het centrum van Vught. Wij hebben er alle begrip voor dat het langer duurt en dat we de subsidieregeling continueren. We zijn wel benieuwd naar het tijdspad.” Wethouder van de Ven gaat nog voor de kerst in gesprek met de Stichting Theater de Speeldoos en informeert begin 2022 de gemeenteraad.
14-12-2021
Udense clubs en organisaties die extra kosten moeten maken voor de verplichte controle op een corona-toegangsbewijs kunnen daar een vergoeding voor krijgen. De gemeente Uden heeft van het Rijk 108.000 euro gekregen en wil dat geld verdelen onder de organisaties die zich melden. De maximale vergoeding bedraagt 2.000 euro
14-12-2021
De kerstvoorstelling Scrooge stond al helemaal in de steigers. Hier en daar nog een detail en Theaterstichting JONG! was klaar voor een reeks shows in Schouwburg De Kring in Roosendaal. ,,Scrooge was een heel grote productie met grote decors en heel veel technische toeters en bellen. Uit voorzorg hebben we de voorstellingen doorgeschoven naar kerst 2022", vertelt voorzitter Sander Nijssen van JONG!. Dat vond directeur Jan-Hein Sloesen van De Kring niet zo leuk. Hij zou met een leeg theater zitten, terwijl de kerstvoorstellingen van JONG! altijd voor volle zalen zorgden. Dat schept verplichtingen. Sloesen en Nijssen gingen rond de tafel. Begin deze maand viel het besluit de voorstelling Het Meisje met de Zwavelstokjes uit de kast te trekken. Een musical die JONG! in 2013 ook al speelde. Omdat JONG! met jonge mensen werkt, zijn de spelers van 2013 niet meer beschikbaar. De spelers van Scrooge kregen nu de opdracht in een paar weken de voorstelling voor te bereiden. Om geen zorgen over de financiële kant van de show te hebben, besloten De Kring en de stichting Cultuur Verbindt Roosendaal dat deel van de organisatie voor hun rekening te nemen. ,,Zij de financiën, wij de productie. Heel sympathiek!” zegt Sander Nijssen. De voorstellingen staan gepland op 30 en 31 december.
13-12-2021
Rondkomen van honderd euro per maand. Spaargeld dat als gevolg van de coronacrisis volledig is verdampt. Joey van Aken (PvdA) kent de verhalen van noodlijdende zzp'ers in het culturele veld en wil dat het college van B&W van Bergen op Zoom het coronasteunbudget ook voor hen beschikbaar stelt. Wethouder Barry Jacobs wil niet tornen aan de opzet van het reddingsplan dat nu op tafel ligt. ,,Voor mensen die tussen wal en schip vallen hebben we andere regelingen, zoals de ISD. Mooier kan ik het niet maken.” Tegelijkertijd hoort Jacobs van zzp’ers dat ze kansen zien in de nieuwe stimuleringsregeling. Dat er plannen in de maak zijn voor een platform om beter zichtbaar te worden. ,,Dat heeft blijvend effect, daar word ik vrolijk van.”Dat corona nog niet weg is, effecten voor clubs en verenigingen pas later bekend zijn, erkent Jacobs. ,,Maar daarvoor hebben we het reservefonds, zodat we achteraf kunnen compenseren.”
13-12-2021
De Oirschotse muziekverenigingen Arti en C’est la vie zijn hoopvol over snelle terugkeer naar Theater De Enck. Dit na hun smeekbede aan de gemeenteraad en college van de gemeente Oirschot om toch maar vooral medewerking te geven aan een doorstart van het eerder failliet gegane theater. Met de abrupte sluiting in 2020 hadden vele lokale verenigingen ineens geen onderdak meer. Na een gesprek van het college van B en W met de curator én de nog op te richten stichting om te zijner tijd De Enck te gaan beheren en exploiteren, bleek dat die laatste sowieso wilde meewerken, maar ook de curator was welwillend. De muziekverenigingen mochten gebruik maken van de leegstaande ruimte van de voormalige bibliotheek op de begane grond. Bewust niet in de theaterzaal, omdat het verwarmen daarvan in de wintermaanden voor slechts enkele avonden per week tot hoge kosten zou gaan leiden.
13-12-2021
Ze stonden gepland voor januari 2022, maar de acht voorstellingen van ‘Er liep een leeuw door de stad’ van De Helmondse Musical zijn al uitgesteld naar 15 tot en met 24 juli 2022, net voor de zomervakantie. De makers verwachten niet dat er in januari ‘s avonds weer gespeeld mag worden. ,,We denken niet dat het na de volgende persconferentie verandert", aldus bedenker en regisseur John van der Sanden. ,,Alles verliep volgens schema. We waren er klaar voor, met nog drie tot vier weken om te repeteren. Maar dat kan nu ‘s avonds ook niet meer.” Daar komt nog iets bij: ,,De kaartverkoop verliep prima, tot aan de laatste corona-persconferentie. Mensen zijn toch huiverig vanwege de onzekerheid.” Ook geeft Van der Sanden aan dat het wellicht een verkeerd beeld zou geven als in een periode van bijna code zwart, ‘wij zo nodig op de planken moeten staan'. Het was nog lastig om een nieuwe datum te vinden. Want Theater Speelhuis moet zoveel dagen achter elkaar beschikbaar zijn en vanwege verplichtingen van de spelers.
09-12-2021
De productie Hier adem ik vrij… over Koning Willem II is tot nader orde afgelast. Na verschillende keren uitstel zegt de organiserende Stichting Muziektheater uit Tilburg niet anders te kunnen. De opeenvolging van coronaperikelen is uiteindelijk funest gebleken. De uitvoeringen waren oorspronkelijk gepland voor mei 2020, daarna achtereenvolgens verschoven naar juni 2020, begin vorige maand en april 2022. Pogingen om de productie draaiende te houden zijn gestaakt en de stichting is nu bezig met de financiële afwikkeling. De intentie is om de productie ooit uit te voeren, maar wanneer? ,,Het is nu zitten en wachten. Dat doet pijn. Door de planning van Schouwburg en Concertzaal Tilburg kan dit nóóit voor seizoen ‘23/’24. Maar áls we terugkomen, zal het zeker vol zitten. Mensen willen die productie echt onderhand wel eens zíen.”, zegt initiatiefnemer, componist en producent Ron Antens.
09-12-2021
Met een buffer van bijna een ton wil de gemeente Oirschot ook de komende jaren de kunst- en cultuurinitiatieven, - verenigingen en -instellingen overeind te houden én de gemeente weer op de culturele kaart zetten. De 93.000 euro die Oirschot heeft gereserveerd voor dat doel komt uit het geld dat het kabinet ter beschikking stelde om lokale culturele instellingen te compenseren voor door corona geleden inkomstenverliezen. En uit het geld dat Oirschot zelf vrijmaakte om cultuurprojecten te ondersteunen. In totaal ruim 2 ton. Zo'n 63.000 euro daarvan werd al uitgekeerd aan lokale culturele- en erfgoedorganisaties en cultuurmakers. Die vroegen een subsidie aan voor compensatie in het inkomstenverlies. ,,Denk hierbij aan de gildes, de carnavalsvereniging, musea, muziekverenigingen, muziekscholen en dansscholen", aldus wethouder Piet Machielsen. Het deel dat het college van B en W vrijmaakte, ruim 55.000 euro was bedoeld om cultuurprojecten in coronatijd financieel te ondersteunen. En niet alleen in 2020 en 2021, maar tot eind volgend jaar.
06-12-2021
Na 16 jaar heeft Lilian Joosen besloten afscheid te nemen als aanspreekpunt en programmeur van de StadsGalerij Breda. Joosen begon in 2005 met de StadsGalerij in Breda. Zij toverde de voormalige paardenstallen aan de Oude Vest om tot een ruimte voor festivals, (culturele) bijeenkomsten en exposities en manifestaties van (amateur)kunstenaars. Voor met name die talloze (amateur)kunstenaars biedt de StadsGalerij al jaren uitkomst. Het is in Breda één van de spaarzame plekken die zij kunnen huren om er hun werk te laten zien. Overigens kampt de StadsGalerij al jaren met de nodige mankementen. In afwachting van een eventuele nieuwe bestemming, investeerde de gemeente Breda, als eigenaar, maar mondjesmaat in het gebouw. Enkele jaren geleden besloot ze het pand met eigen geld op te knappen. Die investeringen waren nodig om het gebouw (verzekeringstechnisch) geschikt te maken voor exposities met professionele kunst. Want Joosen en haar echtgenoot Ron Dirven wilden de StadsGalerij naar een hoger plan tillen. In 2018 leidde dat, in samenwerking met het Stedelijk Museum Breda, tot een expositie met werk van Peter Kantelberg. In 2020 volgde een tentoonstelling rond Sef Peeters (die vanwege corona nauwelijks te zien was.) Onlangs besloot de gemeente Breda dat er een kunsthal, zonder vaste plek, komt. De StadsGalerij zou zich prima lenen als een mogelijke locatie. Joosen draagt het expositieprogramma over aan Dirven. Met zijn expertise neemt hij de verdere professionalisering van op zich.
02-12-2021
Eerselse verenigingen en organisaties zonder winstoogmerk krijgen samen bijna zes ton van de gemeente. Althans als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt. Er wordt 586.000 euro verdeeld over 239 organisaties. Op basis van een algemene inschatting van de gevolgen voor de inkomsten en uitgaven in coronatijd is een verdeling gemaakt. Zo krijgen bijvoorbeeld de gemeenschapshuizen ieder 40.000 euro, muziek- en toneelverenigingen 2.500 euro, amateursportverenigingen 2.000 euro en buurtverenigingen 500 euro. De gemeente Eersel neemt contact op met de betreffende vereniging en stort dan het geld op de rekening. Er hoeft geen aanvraag voor te worden ingediend. Vanwege corona ontving de gemeente van het rijk tot op heden zo’n 1,5 miljoen euro. Dat geld is onder andere uitgegeven aan handhaving, extra maatregelen voor bij de verkiezingen en als compensatie voor gemiste toeristenbelasting. 658.000 euro was nog niet uitgegeven. Daarom vroegen verschillende partijen in de gemeenteraad om met een plan te komen dat ervoor zorgt dat het coronageld terecht komt bij het verenigingsleven.
02-12-2021
Het blijft voorlopig stil in de repetitieruimten van de Brabantse fanfares. De meeste muziekgezelschappen hebben vanwege de lockdown besloten vanaf vijf uur 's middags even helemaal niet meer te repeteren. Verplaatsen naar overdag is geen optie: "Wij hebben ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid."
02-12-2021
Welke mogelijkheden en kansen liggen er om te blijven bouwen aan de Brabantse amateurkunstsector? Wat is de huidige situatie? En wat kunnen we daarmee? Welke ideeën en uitdagingen zijn er? Tijdens de Werkconferentie Amateurkunst #9 | Bouwen aan amateurkunst op 18 november jl. werden vele tips en kansen gedeeld. Een terugblik met voordrachten, presentaties en het panelgesprek.
01-12-2021
Het kabinet moet nu écht werk maken van een volwaardige compensatie voor de koordirigent, de regisseur of de pianist. Dat stelt Koornetwerk Nederland. “Opnieuw vallen hele inkomens weg omdat er een streep gaat door repetities en (kerst)uitvoeringen. Veel professionals die werken voor amateurgezelschappen – en die nou juist in deze periode weer een beetje zouden gaan opkrabbelen – leveren opnieuw fors in. Help de culturele zzp’er de winter door!”, vindt de koepel van korenbonden. Koornetwerk Nederland doet de oproep ter ondersteuning van een brief van de Creatieve Coalitie aan de Tweede Kamer. “De professionals in onze koorsector zijn meestal zzp’ers. Zij vallen al sinds het begin van de pandemie tussen de wal en het schip”, zegt Daphne Wassink, voorzitter van Koornetwerk Nederland. “TOZO, NOW, TOGS en TONK… allemaal prachtig maar niet voor hen. Dan was het weer een partnerinkomen, dan weer een voordeur die niet in hetzelfde huis mocht zitten. Om gek van te worden.” De gemeenten gaan een deel van de 68 miljoen euro verdelen. Koornetwerk Nederland roept gemeenten op om het geld niet alleen door te sluizen naar de schouwburg, de concertzaal of het poppodium. “De amateurverenigingen zijn ook een belangrijke werkgever, dat wordt vaak vergeten”, aldus Daphne Wassink. “Ze huren professionals in om te kunnen repeteren en hun concerten te begeleiden. Maar ook de verenigingen hebben nauwelijks nog vlees op de botten. Juist deze periode stond bol van de concerten van amateurkoren, soms voor het eerst in anderhalf jaar. Laat het geld dus ook terechtkomen bij de verenigingen én de professionals die de muzikale activiteiten mogelijk maken.”
01-12-2021
De gemeente Waalwijk wil de extra corona-steun aan verenigingen en instellingen volgend jaar voortzetten. De toekomst is onzeker door het virus. Het is de gemeente veel waard om maatschappelijke organisaties in deze tijd financieel overeind te houden. Als organisaties kunnen aantonen dat de financiële nood echt hoog is, kunnen ze extra coronasteun van de gemeente krijgen. Er is al meerdere malen gebruik gemaakt van deze regeling, die eigenlijk nog tot eind van dit jaar loopt. De gemeente sluit niet uit dat nog meer partijen voor hulp aankloppen, en wil daarom de subsidieregeling met een jaar verlengen. Eerder is al twee keer een half miljoen euro opzij gezet voor deze coronasteun. Er is nog zo'n vier ton beschikbaar. Daar hoeft (voorlopig) nog geen geld bij gestort te worden. De gemeenteraad moet nog wel met de verlenging van de regeling instemmen.
29-11-2021
Naar aanleiding van de persconferentie van 26 november heeft de KNMO het protocol voor de amateurmuzieksector aangepast. Belangrijkste wijziging is dat kunst- en cultuurbeoefening tussen 17.00 en 05.00 uur niet mag. Deze maatregelen gaan in op zondag 28 november om 05.00 uur. Ze gelden in ieder geval tot 19 december 2021. De situatie wordt op dinsdag 14 december 2021 opnieuw beoordeeld
29-11-2021
Het Protocol/aanvullende richtlijnen voor de koorsector van Koornetwerk Nederland is aangepast naar de situatie per 28 november 2021. De maatregelen die het kabinet op 26 november aankondigde, duren in ieder geval tot 19 december 2021. De belangrijkste maatregel voor de koorsector is dat kunst- en cultuurbeoefening tussen 17.00 en 05.00 uur niet is toegestaan. Deze ‘avondlockdown’ is voor veel koren ingrijpend: er werd immers druk gerepeteerd voor uitvoeringen rond kerst en die dreigen in veruit de meeste gevallen in het water te vallen. Bovendien zijn het vaak al eerder uitgestelde (kerst)concerten van vorig jaar. Maar ook koren die nog geen uitvoeringen gepland hadden, zaten net lekker in een repetitiemodus die nu abrupt wordt onderbroken. Daarnaast keert de zigzagformatie terug in het protocol. Datzelfde geldt voor het gebruik van het mondkapje, als mensen zich bewegen door de repetitie- en concertruimte. Deze maatregelen gelden óók als het coronatoegangsbewijs (ctb) van toepassing is (en dat is het geval bij kunst- en cultuurbeoefening voor groepen van 18 jaar en ouder). Bij concerten die wel overdag plaatsvinden, mag zoveel publiek aanwezig zijn als mogelijk is op 1,5 meter afstand. Ook dan blijft het coronatoegangsbewijs van toepassing.
29-11-2021
Secretaris Nicole van Tilburg van Harmonie Volharding in Dinteloord blikt terug op enkele roerige jaren. ,,In 2017 zaten we op een dieptepunt van achtentwintig leden.” Vanaf dat moment heeft het bestuur de schouders eronder gezet en is actief leden gaan werven om de vergrijzing binnen de vereniging te lijf te gaan. Met succes. Zo is het opleidingsorkest nieuw leven ingeblazen en kwam Volharding met sociale activiteiten voor de jeugd. Ook zijn de banden met de basisscholen in Dinteloord aangehaald. Twee daarvan hebben inmiddels een schoolorkest waarvan de leden kunnen doorstromen naar Volharding. Met als resultaat een heel jonge harmonie met een gemiddelde leeftijd van zevenentwintig jaar. De jongste is acht en de oudste achtenzestig
29-11-2021
De nieuwe coronamaatregelen hebben grote impact op de culturele en creatieve sector. Juist nu de agenda’s van de instellingen weer gevuld waren met nieuwe voorstellingen en tentoonstellingen van internationaal allure is dit een extra harde klap. Culturele zelfstandigen zien opdrachten opdrogen en culturele instellingen blijven achter met uitverkochte voorstellingen die niet door kunnen gaan. Een theatervoorstelling, concert of musical bezoeken kan tot 17.00 uur. Ook naar het museum of een monument gaan kan tot 17.00 uur. Naast beperktere openingstijden is er een capaciteitsbeperking voor alle locaties aan de orde. Het kabinet maakt € 68 miljoen vrij voor een specifiek steunpakket om de culturele sector te ondersteunen tot het eind van het jaar. Deze middelen behelzen een voortzetting van de eerdere specifieke steun: ondersteuning voor de BIS- en Erfgoedwetinstellingen en de meerjarig gefinancierde instellingen bij de Rijkscultuurfondsen, en ondersteuning voor makers via onder andere de rijkscultuurfondsen. De suppletieregeling bij het Fonds Podiumkunsten, die de capaciteitsbeperking in instellingen compenseert, wordt aangepast naar 85% van de kaarten. De uitwerking volgt in een aparte brief aan de Tweede Kamer begin 2022. De gereserveerde middelen € 51,5 miljoen voor de lokale en regionale cultuur zullen beschikbaar worden gesteld aan gemeenten (€ 41,6 miljoen) en provincies (€ 9,9 miljoen) voor het in standhouden van de lokale en regionale cultuursector in 2021. Dit geld was eerder al bekend maar wordt nu daadwerkelijk uitgekeerd.
25-11-2021
Koornetwerk Nederland heeft het Protocol en aanvullende mogelijkheden voor de koorsector aangepast naar de situatie per 24 november 2021. Het gaat bij die aanpassing om de vermelding van de 1,5 meter afstand die per 24 november weer verplicht wordt als algemene basismaatregel in het Nederlandse coronabeleid. De verplichting geldt echter niet waar een coronatoegangsbewijs (ctb) van toepassing is. En dat is het geval bij kunst- en cultuurbeoefening voor groepen van 18 jaar en ouder. Wel kunnen koren ervoor kiezen om de 1,5 meter afstand toch te hanteren om het gevoel van veiligheid te vergroten.
25-11-2021
Zzp’ers in de culturele sector uit Bergen op Zoom komen niet in aanmerking voor compensatie, verenigingen en clubs wel. Daarnaast komt er financiering om het verenigingsleven ook in de toekomst overeind te houden. Dat valt te lezen in het herstelplan 'herbestemming Rijkscompensatiemiddelen Corona Cultuur'. Dat de ‘creatieve makers’, de zzp’ers in de culturele sector, geen compensatie krijgen uit het coronanoodfonds voor cultuur, is omdat zij net als iedere andere ondernemer een beroep konden doen op de TONK- en de TOZO-noodregelingen van de Rijksoverheid. Aanleiding voor het herstelplan is de consternatie die ontstond nadat het college 5 ton van de 1,68 miljoen euro coronasteun voor cultuur in de eigen organisatie wilde stoppen voor het ontvlechten van het cultuurbedrijf, bestaande uit De Maagd, het CKB en Markiezenhof. Het kostte wethouder Patrick van der Velden de kop. Afgelopen weken voerde de gemeente tientallen gesprekken met Bergse verenigingen. Over hoe het geld dan wel moet worden besteed. Grootste zorg bij verenigingen is de toekomst. Hoe ze met corona het ledenbestand en dus de inkomsten op peil houden. Reden dat het college nu voorstelt ruim 2 ton te reserveren om verengingen, die het door corona alsnog moeilijk krijgen, overeind te houden. Een ander deel van de rijksgelden is om verenigingen voor de helft te compenseren voor reeds gemaakte kosten. Ook is het voorstel om dirigenten, choreografen en andere ‘artistiek leiders’ actief in de gemeente voor de helft te compenseren. Om die reden is het Noodfonds Corona Cultuur in het leven geroepen. Met een budget van 500.000 euro. Dan resteert voor 2022 en 2023 nog 9 ton voor het aanjagen van culturele initiatieven. Gevolg van volledig toekennen van de rijksgelden aan het culturele veld is dat culturele organisaties als Markiezenhof, De Maagd en het CKB zelf opdraaien voor gemaakte kosten en misgelopen opbrengsten. De raad behandelt het plan van het college op 25 november tijdens deen commissievergadering.
24-11-2021
De Monitor Amateurkunst 2021 laat zien dat de coronapandemie een positieve impuls gaf aan de beoefening van de meer ‘individuele’ kunstzinnige en creatieve activiteiten. De ‘sociale’ kunstbeoefening ondervond daarentegen juist veel negatieve gevolgen van de coronapandemie. Arno Neele, onderzoeker bij het LKCA, over de laatste De Monitor Amateurkunst. Elke drie jaar wordt de monitor gepubliceerd. Het onderzoek bevat kerngegevens over de beoefening en beoefenaars van kunstzinnige en creatieve activiteiten in de vrije tijd.
23-11-2021
Terwijl de Bredase kunstinstellingen moeizaam uit het dal klimmen, dreigt een nieuwe lockdown. Hoe staan de grote kunstinstellingen, de makers, de koren, toneelcubs en orkesten ervoor? Het Chassé Theater, Mezz, Nieuwe Veste en het Stedelijk Museum lopen samen 500.000 euro mis, omdat ze in 2022 geen prijs- en looncompensatie krijgen. BN De Stem sprak wethouder Marianne de Bie, die aangeeft dat de gemeente Breda besloten heeft om in 2022 de coronasteun te besteden aan nieuwe initiatieven. Over de eerder genoemde instellingen zegt ze: "Ik hoop dat Den Haag over de brug gaat komen. Het geld is nodig. Op dit moment zie je dat bij alle kunstinstellingen de bezoekersaantallen een stuk lager zijn. Dat is zorgelijk. Ik ga daarover in gesprek met de instellingen. We moeten daar echt een boost aan geven bijvoorbeeld met promotie.” Volgens de Bie zal het even duren voor de sector weer op sterkte is.
22-11-2021
De fanfare is bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed. De voordracht is een samenwerking van de Stichting Centrum Repertoire Ontwikkeling Nederland (CRON), Koninklijke Nederlands Muziek Organisatie (KNMO) en het Repertoire Informatie Centrum (RIC), de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen (ONFK), de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs (BVOI) en Musidesk. De organisatie houdt het erfgoed toegankelijk. Zo worden bijvoorbeeld instrumenten in bruikleen gegeven, zodat niet iedereen een eigen instrument hoeft te kopen. 'Door de bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed hopen wij het fanfareorkest als specifieke orkestvorm met haar specifieke klankkleur te behouden voor de toekomst’, schrijft Jacob Dijkstra, beoefenaar van het immaterieel erfgoed Fanfareorkest. De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland omvat levend en dynamisch erfgoed dat van generatie op generatie wordt doorgegeven en dat steeds opnieuw wordt vormgegeven in samenhang met maatschappelijke veranderingen. Bij immaterieel erfgoed zijn het niet de erfgoedprofessionals, maar de beoefenaars die bepalen wat hun erfgoed is. Ook Bijenhouden, Bloemencorso Bollenstreek, Drukkunst, Goors School- en Volksfeest en Stoelenmatten in Bakel worden bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.
22-11-2021
“De pandemie begint meer en meer haar sporen achter te laten en de energie dreigt meer en meer weg te lekken bij nieuwe tegenslagen. We moeten samen kijken hoe we gebruik makend van elkaars kennis en kunde zaken kunnen optimaliseren." Dat zegt KNMO-voorzitter Bart van Meijl op 18 november in een brief aan muzikanten, dirigenten en bestuurders.
18-11-2021
Op 16 november stuurde demissionair minister van Engelshoven (OCW) een brief naar de kamer met daarin een update over de stand van zaken rondom een aantal moties en toezeggingen met betrekking tot cultuur. Dit in aanloop naar het Wetgevingsoverleg Cultuur op 21 november. Op 22 november vindt het begrotingsdebat cultuur plaats. In de kamerbrief worden een aantal zaken benoemd die rechtstreeks van invloed zijn op de zaken die via het Fonds voor Cultuurparticipatie verlopen. Zoals extra ondersteuning van de amateurkunst met € 2,5 miljoen en het versterken van het programma Samen cultuurmaken met € 5,- miljoen. Met dit laatste wil de minister ervoor zorgen dat er juist ook in de komende herstelperiode aandacht blijft voor verbinding tussen het sociale en culturele domein en de bijdrage die dit kan leveren om negatieve effecten van de corona-pandemie te bestrijden. En zo te laten zien hoe cultuurparticipatie kan bijdragen aan de veerkracht en weerbaarheid van mensen. Daarnaast worden de instellingen die een positief advies hadden gekregen op hun aanvraag voor de meerjarige instellingssubsidie 2021-2024 bij het Fonds voor Cultuurparticipatie maar oorspronkelijk vanwege bereiken budget buiten de boot vielen, voor een tweede jaar alsnog financieel ondersteund
18-11-2021
Theatermakers, muzikanten, dansers, technici en andere werkkrachten in de cultuur, roepen de provincie Limburg op om snel een noodfonds voor ze op te richten, vanwege de coronacrisis. 'Anders gaat ons culturele klimaat eraan', schrijven ze in een brief. De brief, opgesteld door tientallen professionele instellingen en amateurgezelschappen, onder anderen Toneelgroep Maastricht, philharmonie zuidnederland, Zomerparkfeest, Limburgs Museum, Het Laagland, wijst de provincie op de nijpende situatie waarin de cultuursector zich bevindt.
18-11-2021
Zaalverhuur voor koorrepetities is toegestaan na 18.00 uur, maar niet op locaties die op de eerste plaats drink- of en eetgelegenheden zijn: de échte horeca dus. Ofwel: het zaaltje achter het café-restaurant kan niet, dat van het wijkcentrum of dorpshuis wél. Dat heeft het ministerie van OCW aan Koornetwerk Nederland laten weten. De afgelopen dagen ontstond bij veel koren grote verwarring omdat Rijksoverheid.nl meldde dat zaalverhuur viel onder de niet-essentiële dienstverlening die na 18.00 uur niet was toegestaan. Koornetwerk Nederland heeft bij het ministerie sterk aangedrongen op duidelijkheid: het verbod op zaalverhuur botste met de boodschap dat koren konden blijven zingen en er voor kunst- en cultuurbeoefening geen sluitingstijden gelden. Immers, veruit de meeste koren repeteren ’s avonds in gehuurde accommodaties en dus zou zingen feitelijk onmogelijk worden. Het ministerie van OCW zegt dat ‘zaalverhuur ten behoeve van de kunst- en cultuurbeoefening als culturele uiting en de vertoning daarvan, bijvoorbeeld het uitoefenen van podiumkunsten en repeteren’ niet onder het verbod valt.
17-11-2021
Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft financiële middelen beschikbaar gesteld aan de amateurkunstkoepels. Het LKCA begeleidt het traject en zorgt voor kennisdeling en verbinding. Een update van Corona-ondersteuning landelijke koepels amateurkunst, d.d. 15 november 2021.
16-11-2021
Per 13 november 2021 heeft het kabinet aanvullende maatregelen ingevoerd om het aantal besmettingen terug te dringen. Koren mogen nog altijd blijven zingen, met gebruikmaking van een verplicht coronatoegangsbewijs (ctb) bij kunst- en cultuurbeoefening voor groepen van 18 jaar en ouder. Koornetwerk Nederland heeft het Protocol/aanvullende richtlijnen voor de koorsector aangepast naar de situatie per 13 november 2021.
15-11-2021
Alle vrijdagavonden in november organiseert het Strijps Kamerkoor in Eindhoven meezingsessies speciaal voor expats. Marleen van Woerkum, lid van het koor, is duidelijk over de intenties. Nee, hun koor kampt niet met een ledentekort en hoopt met de kennismakingslessen voor de internationale gemeenschap een nieuwe vijver aan te boren. ,,We doen dit vooral omdat ze weer het plezier te laten ervaren van samen zingen.” Velen zijn afgekomen op een bericht in de Facebookgroep Expats in Eindhoven, die ruim 30.000 leden telt. Volgens dirigent Wilko Brouwers heeft bijna iedereen die zich opgaf al zangervaring. ,,Er zijn veel slapende talenten die we hiermee weer wakker maken.’’ Of en wat voor vervolg de kennismakinglessen krijgen, staat nog niet vast. ,,Dat is ook aan de deelnemers zelf’’, zegt Brouwers. Wel sloten er in overleg al twee expats aan bij de reguliere repetities van het Strijps Kamerkoor in plaats van de vrijdagavond. De repetities leidt Brouwers samen met de Oekraïense operazangeres Anna Karnovska. Ook zij woont pas een paar jaar in Nederland, nadat ze tijdens een vakantie in Istanbul haar Eindhovense man ontmoette. Eerder woonde ze in Oostenrijk (waar ze een klassieke zangopleiding volgde), Duitsland en Frankrijk.