07-02-2023
De Woensdrechtse wethouder Lars van der Beek is bereid om het noodfonds voor verenigingen op te hogen. De gemeente had een noodfonds van 100.000 euro in het leven geroepen voor verenigingen die door de hoge energierekening in de financiële problemen kunnen komen. Het gaat vooral om verenigingen met een eigen kantine of repetitieruimte en de multifunctionele centra. De wethouder en de Woensdrechtse gemeenteraad vrezen dat dit bedrag niet toereikend zal zijn. Van der Beek vertelde in de opinieraad Samenleving dat de gemeente 21 verenigingen heeft aangeschreven die in aanmerking kunnen komen voor het noodfonds. Vijf verenigingen hebben een aanvraag ingediend, waarvan er vier zijn gehonoreerd. Hiermee is een bedrag van 32.500 euro uitgekeerd vanuit het noodfonds. CDA-raadslid Eddy van Wezel en D66 fractieleider Jeroen van der Ha rekende voor dat hoogstwaarschijnlijk het bedrag van 100.000 euro absoluut niet toereikend is om alle verenigingen te helpen. Wethouder Van der Beek verwacht dat er in de loop van deze maand meer aanvragen binnenkomen, omdat de meeste verenigingen in februari de eindafrekening binnen krijgen van hun energieleverancier.
06-02-2023
Net als in Utrecht gaat ook in Eindhoven een Gregoriaanse Kring van start. Elke eerste zondagmiddag van de maand neemt dirigent Wilko Brouwers de deelnemers aan de hand voor een reis langs de geschiedenis van de Middeleeuwse koorzang, de kenmerken van de composities en het belang van de Latijnse teksten. De dirigent benadrukt dat zangscholing of -ervaring geen voorwaarde is. ,,Belangstelling en motivatie, dat is voldoende om mee te doen. Ook is er geen verplichting elke keer te komen; als het niet uitkomt, sla je een keer over.” Deelnemers kunnen zich thuis voorbereiden. Brouwers stuurt hen vooraf via e-mail muziek en vertaling van de tekst. De belangstelling voor het gregoriaans - genoemd naar Gregorius de Grote, paus van 590 tot 604 – neemt de laatste jaren toe. Ook in ‘s-Hertogenbosch, Culemborg, Groningen, Rotterdam, Nijmegen en Bloemendaal zijn kringen maandelijks actief.
06-02-2023
De Boekelse politiek levert stevige kritiek op het college omdat het weigert een fonds op te richten waarmee verenigingen kunnen verduurzamen. ‘Minachting van de gemeenteraad’. ‘U negeert een raadsbesluit’. In de doorgaans rustig voortkabbelende raadscommissie van Boekel klonken deze week harde woorden. Het college weigert namelijk een duurzaamheidsfonds in te stellen voor verenigingen en organisaties. De gemeenteraad heeft daar in 2020 en 2021 om gevraagd en gaf het college in een - unaniem gesteunde - motie opdracht zo'n fonds op te richten. De bedoeling van de raad was om daar jaarlijks tienduizend euro in te storten. Voor de rest zou het fonds moeten worden gevoed met bijdragen uit nieuwe, commerciële zonneweideprojecten. Vanwege het volle elektriciteitsnet is er daarvan de laatste jaren geen enkele bijgekomen. Dus zou er ook maar maximaal die tienduizend euro per jaar in het fonds komen. ,,Te weinig om te verduurzamen”, vond wethouder Ben Brands eerder al. En bovendien is geld lenen geen kerntaak van de gemeente vindt hij. De raad wil in haar vergadering van 16 februari terugkomen op het gewenste duurzaamheidsfonds.
02-02-2023
Verenigingen in Oirschot die voorheen thuis waren in cultureel centrum De Enck, repeteren en spelen nu al ruim tweeëneenhalf jaar in andere zaaltjes en ruimtes verspreid over de gemeente. Er is nu een brandbrief naar de wethouder uitgegaan. En de gemeente Oirschot moet ook druk uitoefenen op Van Laarhoven en Van de Ven, de nieuwe eigenaars, om de huren laag te houden. ,,Een cultureel centrum moet niet zulke hoge bedragen willen vragen, dan zijn ze net zo duur als een commerciële verhuurder",zegt zanggroeplid Very Luxembourg. ,,Anders krijgen we de oude situatie weer dat iedere vereniging zelf subsidie aan moet vragen bij de gemeente", zegt biljarter Huub Bours. Wethouder Van de Ven liet de briefschrijvers weten dat het college niets liever wil dan dat De Enck zo snel als mogelijk open gaat voor de Oirschotse verenigingen, maar dat de gemeente geen eigenaar is van De Enck en dus niet de sleutel heeft om morgen de deuren open te gooien’.
30-01-2023
17% van de kunst-, cultuur-, en hobbyverenigingen denkt dat hun voortbestaan in gevaar is. Het tekort aan bestuurders en kaderleden is de grootste zorg. Dat blijkt uit het derde Nationaal Verenigings Onderzoek, een initiatief van DNA (De Nederlandse Associatie) en IVBB (Instituut voor Verenigingen Branches en Beroepen). 4500 verenigingen namen deel aan het onderzoek. Samen met factoren als vergrijzing, inflatie en stijgende energiekosten zorgt dat volgens het onderzoek voor een somber toekomstbeeld bij veel vrijwilligersverenigingen, vooral in kunst, cultuur en hobby. Bij de sportverenigingen vreest 13% voor de toekomst van de club. De pijn bij de vrijwilligersverenigingen zit hem vooral in het tekort aan bestuurlijk kader. Daardoor gaat meer dan de helft van de bestuurders door nadat hun officiële termijn erop zit. Ook afnemende interesse en vergrijzing van het ledenbestand zorgen voor hoofdbrekens. En wie hoge kosten heeft (huur van accommodaties, kapitaalintensieve activiteiten) is extra kwetsbaar. Ook clubs die weinig contacten onderhouden met hun gemeente en verenigingen zonder logische samenwerkingspartners, lopen gevaar. Overigens is bij branche-, beroeps- en consumentenverenigingen juist een ander beeld te zien: zij groeien omdat ze vooral actief zijn in belangenbehartiging en het maatschappelijk belang daarvan nog altijd toeneemt. Maar ook voor de vrijwilligersverenigingen zijn er kansen om het tij te keren. Volgens Joost van Alkemade, directeur van de NOV, moeten ze wel veel sterker inzetten op gemeenschappelijke thema’s. “Bovenaan staat gemeenschapszin, zorgen dat iedereen mee kan doen. Op dit punt hebben verenigingen samen een collectief verhaal naar de lokale overheid te vertellen. Juist in hun diversiteit vervullen ze een functie voor heel veel inwoners door het zeer brede palet van activiteiten en diensten. Bijna ‘voor elk wat wils’ zou je zeggen. Naast de waarde van individualiteit zijn ook binding, elkaar kennen en er voor elkaar kunnen zijn, als maatschappelijke waarden belangrijk.”
30-01-2023
Corona heeft zijn sporen nagelaten, ook in de toneelwereld. ,,Het amateurtoneel is er bijna door geïmplodeerd”, denkt Carlo van de Water van Rederijkerskamer Moyses’ Bosch in ’s-Hertogenbosch. Daar kwam de gemeente ’s-Hertogenbosch vragen of ze iets konden betekenen voor het amateurtoneel in de regio. Zie daar de geboorte van het Dialogenfestival, op 28 en 29 januari, dat Van de Water samen met Jan Grosfeld van Grosfeldregie organiseert. De kern van een dialogenfestival: twee personages voeren een dialoog. Die kan afkomstig zijn uit een toneelstuk waarvoor de deelnemers toch al aan het repeteren zijn, of ze schrijven zelf iets of spelen een bestaande dialoog. Jan Grosfeld : ,Iedereen uit Den Bosch en omstreken die het leuk vindt om toneel te spelen kon zich opgeven, dus ook leden van toneelverenigingen uit deze regio. De zestien deelnemers met in totaal dus acht dialogen gaan de strijd aan met elkaar.” Uiteindelijk zullen er twee winnaars zijn: een wordt gekozen door de jury, een door het publiek. Van de Water en Grosfeld hopen dat het dialogenfestival zorgt voor meer belangstelling voor het amateurtoneel. ,,De deelnemers krijgen contact met de andere spelers en ze worden uitgedaagd en geprikkeld”, legt Van de Water uit. ,,Bovendien kun je je toneelvereniging presenteren door jezelf te laten zien.” Grosfeld vult aan: ,,De dialoog is de basis van het toneelspel: twee mensen die een verhaal vertellen.”
30-01-2023
Verenigingen en andere maatschappelijke organisaties in Nuenen kunnen een eenmalige tegemoetkoming ontvangen voor de gestegen energiekosten. De gemeente heeft 75.000 euro beschikbaar. De subsidie is beschikbaar voor maatschappelijke organisaties zonder winstoogmerk. Als een voetbalclub, kaartvereniging of een culturele instelling kan aantonen dat het te maken heeft met gestegen energiekosten sinds afgelopen oktober, komt die in aanmerking. Met de compensatie hoopt Nuenen te voorkomen dat clubs financieel in de knel raken. Per aanvraag geldt dat driekwart van de aangetoonde prijsstijging wordt gecompenseerd, met een maximale uitkering van 10.000 euro per aanvrager. Verenigingen en instellingen kunnen twee keer een verzoek tot compensatie indienen, per post of via de website van de gemeente. Het eerste verzoek mag betrekking hebben op de periode oktober tot en met december vorig jaar en dient uiterlijk 17 februari bij de gemeente in de (digitale) brievenbus te liggen. De tweede ronde geldt voor compensatie over de periode januari tot en met maart dit jaar. Een subsidieverzoek daarvoor kan ingediend worden tussen 1 april en 1 mei.
30-01-2023
Er zijn tot nu toe ‘slechts’ negen aanvragen voor financiële steun voor maatschappelijke organisaties binnengekomen. Dat is minder dan de gemeente Etten-Leur had verwacht. Concrete cijfers over de verwachtingen zijn er niet, maar - zo stelt een woordvoerder - de gemeente had wel op meer aanvragen dan negen gerekend. ,,Mogelijk is het minder, doordat sommige clubs nog een energiecontract met een vast laag tarief hadden. Dat verandert met de start van het nieuwe jaar misschien wel. We gaan de regeling nogmaals onder de aandacht brengen.” Wethouder René Verwijmeren kondigde in november aan dat Etten-Leur twee keer 350.000 euro (voor 2022 met terugwerkende kracht en voor 2023) zou reserveren voor clubs die door de gestegen kosten voor energie en gas in de financiële problemen zijn gekomen. Hij gaf toen ook aan dat dat bedrag zelfs nog wat hoger zou kunnen worden, als meer clubs dan verwacht zich zouden melden.
26-01-2023
Verenigingen in Deurne die tegen een torenhoge energierekening aankijken, worden financieel ondersteund door de gemeente. De gemeente Deurne trekt daarvoor een miljoen euro uit.
24-01-2023
De gemeente Meierijstad heeft een noodfonds gemaakt van 450.000 euro om sportclubs, kunst- en cultuurinstellingen en wijk - en dorpsorganisaties te helpen om de energierekening te betalen. De instanties kunnen een bijdrage vragen voor de extra energiekosten die ze vorig jaar hebben moeten betalen voor gas en elektriciteit. Hoeveel aanvragers precies krijgen is nog niet duidelijk. Dat moet het College van B & W nog bepalen. ,,Als er sprake is van noodsituaties kunnen clubs rekenen op maatwerk.” Volgens wethouder Menno Roozendaal is financiële steun belangrijk, maar moeten clubs ook zoveel als mogelijk besparen. De gemeente heeft een eigen noodfonds gemaakt omdat er nog amper steunmaatregelen van het rijk zijn voor de verenigingen en instellingen, terwijl die behoefte er wel is. Uit een eigen onderzoek heeft de gemeente de gemeente inzicht gekregen in de omvang van de kostenstijgingen. Daarop is de hoogte van het fonds bepaald. Meierijstad gaat alleen de verschillen in tarieven betalen tussen 2021 en 2022. ,,Dus niet hogere kosten door méér verbruik van gas of elektriciteit. Roozendaal: ,,We willen ze nu vooral zo snel mogelijk helpen, maar tegelijk een prikkel inbouwen dat deze clubs zoveel mogelijk energie gaan besparen. Daarom vragen we ze bij hun aanvraag ook te verklaren dat ze in 2023 energiebesparende maatregelen gaan treffen.”
23-01-2023
De gemeente Halderberge grijpt de energiecrisis aan om een stap te zetten met de verduurzaming. Het college gaat verenigingen en maatschappelijke instanties financieel helpen om de hoge energierekening te betalen, maar zij moeten wel een energiecoach inhuren. Dat kan op kosten van de gemeente.
23-01-2023
De gemeente Steenbergen wil het coronanoodfonds rap omzetten naar een algemeen crisisfonds, waarbij eerst gedupeerden van de energienota geholpen worden. Het krijgt dan ook een nieuwe titel: het reserve covid- en energiecrisisfonds. In november sommeerde de raad het college duidelijker te zijn over wie waar recht op heeft. Het uitgangspunt is dat de reserve wordt ingezet als de eerste levensbehoefte van de inwoners en ondernemers in het gedrang komen en maatschappelijke instellingen het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Ook aan gemeenschapshuizen, musea en sport- en bouwclubs is gedacht. Organisaties bij wie de energiekosten met meer dan 25 zijn gestegen ten opzichte, komen in aanmerking. Zij mogen een jaar lang de energierekening delen met de gemeente. In de periode van oktober vorig jaar tot en met maart zal de gemeente 90 procent van de meerkosten vergoeden. Daarna zal dat tot juli 75 procent zijn en de periode tot september 60 procent. Naar aanleiding van een inventarisatie schat de gemeente in hier 160.000 euro voor nodig te hebben.
23-01-2023
B en W van Boekel willen alle verenigingen in de gemeente eenmalig tegemoet komen met een subsidie om de hoge energiekosten te compenseren. Het college vraagt daarvoor aan de gemeenteraad tweehonderdduizend euro. Bedrijven en burgers worden wél gecompenseerd voor de gestegen energiekosten, verenigingen niet. En daar komt aldus het college ook geen regeling voor. Volgens B en W gaat het niet alleen om sportclubs maar ook om maatschappelijke verenigingen zoals de KBO of scouting. In Boekel wordt al geruime tijd gediscussieerd tussen verenigingen en B en W over bijdrage in de kosten voor het verduurzamen van accommodaties en het aanbrengen van energiebesparende voorzieningen. Vanuit de gemeenteraad en de verenigingen werd gevraagd om een duurzaamheidsfonds. Het college heeft inmiddels aangegeven daar niet aan te willen. Het college vindt dat er voldoende landelijke mogelijkheden zijn voor hulp. Er bestaan landelijke subsidies, leningen en er zijn gratis adviezen beschikbaar. Volgens een grove berekening van het college zouden daar 36 verenigingen gebruik van kunnen maken. Als de gemeenteraad de gevraagde twee ton beschikbaar stelt, zou per club 5.500 euro beschikbaar zijn. Verenigingen en maatschappelijke organisaties kunnen alleen aanspraak maken op compensatie als het grootste deel van hun inkomsten uit contributie van leden komt. De subsidieverordening wordt door de raadsfracties besproken in de commissie bestuur en samenleving van 31 januari.
17-01-2023
Het Wereld Muziek Concours (WMC) Kerkrade had vorig jaar te kampen met financiële problemen. De gemeente Kerkrade heeft destijds moeten bijspringen vanwege een acuut geldtekort. Ook een 'coronasubsidie' van het Fonds voor Cultuurparticipatie hielp het WMC deels uit de brand. De 19e editie van het WMC was in juli 2022, na een jaar uitstel vanwege de coronamaatregelen. Door corona, de economische crisis en de oorlog in Oekraïne bleken sponsoren terughoudend en werden er minder kaarten verkocht dan verwacht. Vanwege late besluitvorming moest de organisatie genoegen nemen met hogere offertes van externe partijen, zo staat te lezen in de evaluatie, die op initiatief van de gemeente Kerkrade is uitgevoerd. Een woordvoerder van de gemeente Kerkrade laat weten dat deze evaluatie over de gang van zaken bij het WMC, uiterlijk in maart met de gemeenteraad wordt besproken. Opvallend is dat veel betaalde medewerkers en bestuursleden van het WMC zijn opgestapt nadat de 19e editie achter de rug was. Van het toenmalige bestuur is alleen de voorzitter zelf nog over. Ook zijn vrijwel alle betaalde krachten op kantoor vertrokken, inclusief de manager die de dagelijkse leiding had. Ex-medewerkers reppen tegenover L1 van een onprettige tot zelfs onveilige werksituatie in de aanloop naar en tijdens het WMC. Dit is volgens hen te wijten aan het gedrag van de voorzitter, wiens komst aanvankelijk als een gewenste nieuwe impuls voor het WMC werd gezien. Onderzoeker Sjaak De Zeeuw heeft de kritiek ook gehoord, maar concludeert in zijn rapport: "Het huidige bestuur/team staat, heeft het volste vertrouwen in de toekomst en moet doorgaan."
12-01-2023
De 45.000 euro die Heusden had te verdelen onder verenigingen en organisaties die dit jaar gezamenlijk iets organiseren rond het thema ‘Samen bewegen, ontmoeten en contact’, is op. Het geld is verdeeld over zeventien initiatieven, aldus een woordvoerder van de gemeente. De bijdragen lopen uiteen van 1300 tot 2955 euro (de meeste), afhankelijk van de bijdrage die is gevraagd. De initiatiefnemers hebben samen een verdeelsleutel bedacht: elke bijdrage onder 2000 euro wordt gehonoreerd, wat vervolgens overblijft van het totale subsidiebedrag wordt verdeeld onder alle initiatieven die om meer dan die 2000 euro hebben gevraagd. Er zijn ook subsidie-aanvragen afgewezen, zoals die van het Art Festival in Heusden. Volgens een woordvoerder van de gemeente was de aanvraag te laat en was de aanvraag niet gekoppeld aan het jaarthema. ,,Wel krijgt het Art Festival voor 2023 de reguliere waarderingssubsidie.”
10-01-2023
De KNMO roept op 24 december verenigingen op om zich te melden wanneer ze door de hoge energielasten in de problemen komen. Ook wil de KNMO weten of er door gemeenten lokale ondersteuning wordt geboden. De KNMO inventariseert in welke mate verenigingen in het land hierdoor geraakt worden. De KNMO en andere organisaties in de cultuursector, zoals het LKCA, zetten zich in voor ondersteunende regelingen. Zodra er nieuwe informatie is, zal KNMO dat direct met verenigingen delen. Door de eigen gemeente op de hoogte te brengen wordt het voor de lokale beleidsmakers inzichtelijk welke problemen er spelen én kan er mogelijk gekeken worden of er lokale ondersteuning geboden kan worden. De tweede oproep gaat dan ook over die lokale steun. Meld aan KNMO of er lokale ondersteuningsmogelijkheden in een gemeente zijn. Op die manier kan KNMO een totaaloverzicht maken van de diverse lokale ondersteuningsvormen in het land, die vervolgens weer als voorbeeld kunnen dienen voor andere gemeenten en lokale beleidsmakers. KNMO is de belangenorganisatie voor instrumentale amateurmuziek.
10-01-2023
De hoge energiekosten kunnen doorwerken in het cultureel-maatschappelijk leven en dus ook naar de koorwereld. Denk aan repetitielocaties waar beheerders de verwarming laag of zelfs uit zetten waardoor het lastig wordt om te repeteren. Of waar de gasprijs leidt tot een flink hogere huurprijs. Mogelijk moeten koren uitwijken naar alternatieve oefenruimtes. Speelt dit probleem ook bij je koor? Koornetwerk Nederland raadt aan om contact op te nemen met de gemeente. Om maatschappelijke organisaties te ondersteunen, zijn er namelijk middelen naar het Gemeentefonds gegaan. Daar kúnnen gemeenten een beroep op doen. Maar dan moeten ze wel weten hoe hoog de nood is. Laat het ze dus vooral weten als je koor in problemen komt. En meld het ook aan Koornetwerk Nederland: Koornetwerk Nederland wil graag een beeld krijgen van de omvang van de problematiek zodat de organisatie – indien nodig – met de overheid erover kan spreken.
15-12-2022
De energiecrisis raakt niet alleen particulieren hard, maar vormt ook een groot probleem voor de culturele sector. Hoe groot is de impact van de stijgende energiekosten bij Brabantse culturele instellingen, hoe proberen zij de sterk gestegen prijzen het hoofd te bieden? Andy Leenen sprak met podia, atelierbeheerstichtingen en de Brabantse Bond van Muziekverenigingen.
13-12-2022
In 2021 sloot het Fonds voor Cultuurparticipatie o.a. de regeling Urban Arts Talent af en daar kwam dit jaar een inhoudelijk rapport over uit, op basis van rondetafelgesprekken, enquêtes en diepte interviews. Binnen de (afgesloten) Urban Arts Talent (UAT) regeling maakten amateurs en autodidacte makers, vanuit het urban genre, een ontwikkeling door in hun makerschap, professionele en/of persoonlijke vaardigheden. Er was ruimte voor het voeden van creativiteit door het maken van reizen, maar ook door verdieping in kunstvormen. Er werden contacten gelegd met andere netwerken en makers. Het fonds zag dat, zowel bij de urban arts talenten als bij de coaches die hen begeleiden, een impuls werd gegeven aan talenten binnen de urban arts. De regeling werd door de aanvragers beoordeeld met een 4.4 op een schaal van 5. Het rapport geeft naast de opbrengsten van de regeling, ook een inhoudelijke blik op talentontwikkeling in de urban arts scene, waarbij coaches en talenten zelf aan het woord komen.
12-12-2022
Verenigingen in de gemeente Drimmelen die in knel dreigen te komen door de gestegen energiekosten, kunnen ondersteuning krijgen vanuit een speciaal fonds. Het gemeentebestuur stelt daar 250.000 euro voor beschikbaar. Het energiecompensatiefonds is in het leven geroepen voor alle vrijwilligersorganisaties in Drimmelen. Het budget wordt op twee manieren verdeeld: via een energiefonds en via een noodfonds. Het is een éénmalige tegemoetkoming. Ook organisaties die normaliter geen behoefte aan subsidie hebben, komen hiervoor in aanmerking. De nood is hoog, stelt het gemeentebestuur, en daarom is gezocht naar een efficiënte en snelle manier van toekennen. Jaarlijks keert de gemeente een zogeheten waarderingssubsidie uit aan vrijwilligersorganisaties (op het gebied van onder andere sport, cultuur en scouting). Deze organisaties hoeven geen aanvraag in te dienen, zij ontvangen automatisch een tegemoetkoming uit het energiefonds. Ook is er een noodfonds voor verenigingen en/of gebruikers van gemeentelijke accommodaties. Om daar voor in aanmerking te komen, moeten deze organisaties zelf een verzoek via de gemeentelijke website indienen. Elke aanvraag wordt apart beoordeeld. Het maximale bedrag van de tegemoetkoming uit het noodfonds is 2.500 euro.
12-12-2022
Om Friese amateurkunstverenigingen een helpende hand te bieden bij de stijgende energielasten, stellen koepelorganisaties Sako (koren) en Iepen DoEk (theaterverenigingen en iepenloftspullen) en Keunstwurk een directe financiële bijdrage beschikbaar. De bijdrage is bedoeld om de meest urgente openstaande rekeningen van verenigingen te betalen. Het maximale bedrag dat wordt toegekend is € 400,- (incl. btw) per vereniging/stichting/project. Het beoordelen van de aanvragen gaat op volgorde van binnenkomst. Leden van de koepelbesturen Sako en Iepen DoEk krijgen voorrang. De aanvragen worden getoetst en beoordeeld door een commissie die bestaat uit vertegenwoordigers van Sako, Iepen DoEK en Keunstwurk.
05-12-2022
Het is lastig om nieuwe bestuursleden te vinden | Hoe halen we jongere mensen bij het koor? | Het is altijd hetzelfde groepje mensen dat al het werk moet doen. Dit soort observaties hoor je bij veel koren. Reden genoeg voor Koornetwerk Nederland om een deskundige te raadplegen. Ivan Pouwels is bestuurskundige en hij deed onderzoek naar de vraag hoe een vereniging anno nu succesvol kan zijn. Enkele jaren geleden schreef hij zijn ervaringen al op in het boek ‘Vernieuwen met Vereniging 3.0’. Op de Algemene Ledenvergadering van Koornetwerk, op 25 november 2022, deed hij ook mondeling zijn verhaal. Hij adviseert besturen de focus te verschuiven van de binnenkant (wat willen de leden?) naar de buitenkant: wat vraagt de samenleving in de huidige tijd en hoe kunnen wij daarop inspelen? Dit vernieuwingsproces kan het best plaatsvinden door lange, formele ledenvergaderingen te vermijden, maar groepjes te formeren rond inhoudelijke thema’s. Vraag leden bij te dragen met iets wat bij hen past qua specialisme of tijdinzet. Gebruik en waardeer die inbreng. Toekomstbestendigheid van een vereniging vraagt ook om samenwerking met andere organisaties en het betrekken van niet-leden bij projecten. Daarbij kan ook gekeken worden naar andere inkomstenbronnen dan contributies, zoals projectfinanciering en cofinanciering op specifieke thema’s.
29-11-2022
Om te voorkomen dat verenigingen met hoge energiekosten moeten stoppen met hun activiteiten voor de samenleving, of hun contributie drastisch moeten verhogen, komt de gemeente Woensdrecht met een noodfonds van 100.000 euro. Dit gebeurt na een unaniem door de gemeenteraad goedgekeurde motie. Het doel is om noodlijdende partijen te helpen die zonder steun zouden moeten stoppen met hun activiteiten. Wel dienen ze aan te geven wat ze al hebben gedaan om energie te besparen. Wie precies in aanmerking komt en hoe de subsidie wordt berekend, wordt nog uitgewerkt. Ook worden verenigingen gestimuleerd om energiebesparende maatregelen te nemen. Via de gemeente kunnen ze een lening afsluiten. Sommige deden dat al en hebben daar nu baat bij.
24-11-2022
De gemeente Waalwijk wil inwoners, verenigingen en organisaties extra hulp bieden bij problemen door de energiecrisis en hoge inflatie. De gemeente ziet kans om hiervoor ‘corona-geld’ te gebruiken. De gemeente werkt aan een nieuw ‘fonds’. Het gaat om een tijdelijke en gerichte ondersteuning. De exacte regelingen worden nog uitgewerkt, en later voorgelegd aan de gemeenteraad. Eerder kwam Waalwijk al met een actieplan om de energie-armoede aan te pakken. Zo is er een speciaal fonds voor inwoners, die de hoge energieprijzen niet meer kunnen opbrengen. In uiterste nood springt de gemeente financieel bij. Maar deze regeling is niet bedoeld voor verenigingen of andere organisaties.
24-11-2022
De Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning uit Beek en Donk bracht 19 november een ode aan de dans met hun concert Movements. Harmoniewerken, die in volle lengte werden uitgespeeld, werden voor de gelegenheid vergezeld van klassieke en hiphopdans. ,,We willen als orkest graag cross-overs maken en de samenwerking opzoeken met andere disciplines”, vertelt Ria Boeijen, lid van de orkestcommissie. ,,Harmoniemuziek heeft nog steeds de reputatie van hoempamuziek. Door cross-overs te maken komen meer mensen met onze muziek in aanraking”, aldus Boeijen. Aan Tony Hooiveld en Levi van der Ceelen van het Eindhovense Emoves de taak om die explosieve dans te brengen. Pas anderhalve week geleden kwam de harmonie in contact met hen. ,,Het was echt een creatieve challenge voor ons om in zo’n korte tijd een complete performance voor te bereiden. Maar op deze manier samenwerken met livemuziek geeft een enorme boost. Dat is supergaaf”, vindt Hooiveld. Op een totaal andere manier verbeelden jonge danseressen van de Deurnese dansstudio Loes de andere werken. ,,Normaal gesproken wordt er op de dansers gespeeld, waarbij de muzikanten dus rekening houden met de dansers. Nu was het andersom en moesten de meiden mee met de muziek. Dat is heel moeilijk”, vertelt dansinstructeur Loes Verschuren.
21-11-2022
Basisschool De Trumakkers in Heeze werd op 17 november even omgetoverd in een ‘School of Rock’. Een bijzondere gelegenheidsformatie bestaande uit studenten van de Eindhovense muziekopleiding Metal Factory en leden van de Heezer fanfare St. Nicasius gaven er een ‘stevig’ miniconcert. Doel: het instrumentengebruik onder basisscholieren te stimuleren. Eerder vond er al eens een bijzondere muzikale kruisbestuiving plaats. Het project ‘De Instrumentenkaravaan’ werd toen voor het eerst gehouden door het plaatselijke jongerenwerk, fanfare St. Nicasius en het Regionaal Instituut Cultuur en Kunsteducatie (RICK). Toen ging de fanfare de samenwerking aan met een groepje rap’ pers. Deze week was er een nieuwe tournee langs de basisscholen in Heeze. Leerlingen maakten daarbij in drie kwartier tijd kennis met verschillende muziekinstrumenten. Corona heeft er flink ingehakt bij de muziekvereniging. Eric Berkers, saxofonist bij de fanfare.: ,,De jeugdopleiding is volledig ingestort. Die zijn we nu weer helemaal aan het opbouwen. Het is dan heel leuk als je je op deze manier aan kinderen kunt presenteren.” Voor de studenten van de Metal Factory in Eindhoven is het geen alledaagse praktijk om met een fanfare op te treden. ,,We zijn er heel open ingegaan. Het is ook best wel progressief voor een metalband, maar wij merkten al tijdens de eerste en enige repetitie dat de blazers echt iets toevoegen”, vertelt derdejaars student Niño Turba. Berkers: ,,Een band speelt geen bladmuziek. Wij moesten daardoor een beetje wennen aan de vrijheid die de bandleden hebben en zij aan onze structuur.”
21-11-2022
Viva La Musica, officieel Viva La Musica Regionaal Klassiek Muziektheater, vond zijn oorsprong in 1972 en heeft zo’n zestig leden met een gemiddelde leeftijd van in de zeventig. Elk jaar speelt het onder leiding van dirigent Ago Verdonschot een of twee kleinere concerten in de regio, met om de zoveel jaar een grote productie. Zoals op 20 november wanneer ze groots uitpakken met een concert in theater Markant in Uden. Een jubileumconcert waarin wordt teruggeblikt op de geschiedenis van het koor, met variërende stukken. ,Want we zingen tegenwoordig allang niet meer alleen operette, maar ook opera en musical”(…) ,,Die drie brede stijlen willen we zondag laten horen. De operastukken doen we voor de pauze, we eindigen met wat luchtigs.” Aldus voormalig voorzitter Herman Paalman (69) en huidig voorzitter Wilgard van Lee (65). De vereniging is financieel gezond en stabiel.
21-11-2022
De leden van popkoor Musical Voices uit Neerkant trokken op 19 november met een touringcar door de regio om spontaan bij mensen binnen te vallen. Die werden vereerd met een muzikale hulde.
21-11-2022
Ze bestaan allebei al decennia en gaan nu samen verder. De Eindhovense muziekkoren De Toonkunst en Ascolta hebben 19 november hun eerste gezamenlijke uitvoering in de concertzaal van het CKE. Beide koren kampten met vergrijzing en een teruglopend aantal zangers. ,,Dat was een probleem”, aldus voorzitter Ton Gielissen van De Toonkunst ,,Voor de kwaliteit van het zingen natuurlijk, maar er kwam ook minder contributie binnen en we hadden moeite bestuursleden te vinden.” Het toeval wilde dat een van de Ascoltanen iemand van de Toonkunst tegenkwam, waarna ze vaststelden dat een samengaan wellicht een optie zou zijn. ,,Wij hadden vooral een tekort aan mannen”, zegt Hanny Marcelis, voorzitter van Ascolta.
21-11-2022
Het Cantinetheater in Budel-Dorplein heeft een baalseizoen. Door tegenvallers tijdens werk aan het nieuwe ventilatiesysteem heeft het opgeknapte theater de start van het culturele seizoen volledig gemist. Waarschijnlijk kunnen cultuurliefhebbers pas in februari weer in het historische theater genieten van de eerste voorstellingen. ,,Het is wachten op de nieuwe ventilatiekast. We hebben te horen gekregen dat die pas 19 januari kan worden geleverd”, vertelt voorzitter Angeline Maas. En pas als de ventilatiekast binnen is, kunnen de werkzaamheden aan het nieuwe ventilatiesysteem worden afgerond. ,,We hopen dat we in februari weer open kunnen. Maar dat is nog spannend.” Het vintage theater (uit 1895) werd de afgelopen jaren in ere hersteld en ging in september vorig jaar weer open. Toen bleek het defect. Het bestuur van het theater heeft ondertussen drie verse krachten. Er is een nieuwe visie voor het theater opgesteld. Naast de programmering vanuit het verenigingsleven, de film- en dansavonden, gaat het bestuur zelf tien evenementen per jaar organiseren. De theaterzaal in Budel-Dorplein is onderdeel van Hotel Sint Joseph. Het bestuur van het theater huurt de theaterzaal van uitzendbureau E & A dat in het voormalige hotel arbeidsmigranten huisvest. Het uitzendbureau huurt het gehele pand op haar beurt van de eigenaar; vastgoedbedrijf Driestar uit Utrecht. Maas: ,,Dat huurcontract loopt tot 2030. Wij mogen dus in elk geval tot 2030 hier culturele evenementen programmeren.”
21-11-2022
Culturele stichtingen en verenigingen waar de gemeente een subsidierelatie mee heeft, konden voor de vijfde keer subsidie aanvragen bij de gemeente Gorinchem ter compensatie van de geleden financiële schade door corona. Het betreft de schadeperiode van 1 januari 2022 tot 1 juli 2022. De compensatie geldt voor lokale culturele activiteiten. De aanvragen kunnen volledig worden gehonoreerd. De gemeente wil de lokale culturele infrastructuur ondersteunen, ook in de periode die volgt na de coronacrisis, waarin de culturele stichtingen en verenigingen extra inspanningen moeten verrichten om hun bedrijfsvoering weer op het niveau van voor de coronacrisis te brengen. Hiervoor gebruikt gemeente Gorinchem het geld dat van het Rijk is ontvangen ter ondersteuning van de lokale culturele infrastructuur.
21-11-2022
Om de lokale energiecrisis te bezweren wil de gemeente Breda dit jaar nog 8,5 miljoen euro steken in financiële hulp aan inwoners, clubs en bedrijven. De steun is bedoeld ter overbrugging, want vanaf januari steekt de landelijke overheid de helpende hand toe. Dat zei wethouder Peter Bakker (energiezaken) op 18 november tijdens een persconferentie op het stadskantoor. ,,We richten ons niet alleen op burgers, maar ook op bedrijven en culturele instellingen die door een veel hogere energierekening in de problemen dreigen te komen’’, aldus Bakker. De steun bestaat voor een belangrijk deel uit bedrijfskredieten (leningen) en giften voor particulieren. Ook wordt een deel van het bedrag besteed aan het versneld verduurzamen van gemeentelijke gebouwen. Volgens Bakker zijn de zorgen bij sportclubs, buurthuizen en culturele instellingen groot. ,,De gemeente wil daar waar het nodig is bijspringen en tegelijkertijd doorgaan met het geven van duurzaamheidsadviezen. Dat laatste past in het langdurige beleid om zoveel mogelijk gebouwen te verduurzamen.” Bakker zei verder dat de toekenning van steun maatwerk is. De partijen die door de hoge energierekening problemen hebben of denken te krijgen lopen zeer uiteen. Volgens Bakker wil Breda gemeenschappelijke ruimtes steunen om in de winter te kunnen fungeren als ontmoetingsruimtes voor mensen die moeite hebben het hoofd boven water te houden. De nu voorgestelde maatregelen gaan direct na goedkeuring van de gemeenteraad in. De verwachting is dat dit in december gebeurt.
21-11-2022
Clubs en verenigingen in de gemeente Drimmelen krijgen nog dit jaar een extra subsidie als tegemoetkoming voor de sterk gestegen energielasten. Daarvoor is 150.000 euro beschikbaar, staat in de Najaarsnota die de gemeenteraad op 17 november vaststelde.
17-11-2022
Vlamingen kijken in grote meerderheid (78%) positief en met nieuwsgierigheid naar de wereld van koorzang terwijl 19% er niets mee heeft. Meer dan de helft (55%) zou ook wel zelf willen zingen. Dat slechts 4% van die groep dat echt doet, komt vooral doordat de grote meerderheid zichzelf niet goed genoeg vindt zingen. Tijdgebrek is een tweede belangrijke reden. Dat blijkt uit een onderzoek van Koor & Stem onder ruim 1.000 ‘doorsnee’ Vlamingen waarvan 22% eerder in een koor zong en 78% niet. Doel was om het imago van koorzang in Vlaanderen in kaart te brengen.
17-11-2022
Het Cranendonckse kunstproject ‘Coronamonologen’ krijgt deze maand een vervolg. Nadat de persoonlijke corona-ervaringen van een aantal inwoners vorig jaar al als podcast te beluisteren waren, worden ze nu verteld in de lokale dorpshuizen. Voor de podcasts interviewde Corinne Heyrman vijftien Cranendonckers over hun corona-ervaringen. Ze zette de interviews om in drie aktes: ‘9 maart 2020’, ‘Covidlover’ en ‘Een hommage’. Regisseuse Ellen ten Haken maakte er een theatervoorstelling van die de verschillende gezichten van corona en de grote impact ervan op de Cranendonckse samenleving toont. De voorstelling zou eind 2021 in première gaan, maar oplopende coronacijfers gooiden toen roet in het eten. In september werden de repetities hervat. Op 12 november vond de eerste doorloop plaats. De theatervoorstelling Coronamonologen gaat op 24 november in première in De Reinder in Budel-Schoot. Daarna zijn er voorstellingen op 25 november in De Borgh in Budel en op 27 november in De Smeltkroes in Maarheeze.
17-11-2022
Hoewel de gemeenteraad van Boekel er al in 2020 om vroeg, komt er toch geen fonds voor de Boekelse verenigingen om hun clubhuis te verduurzamen. Volgens B en W zijn er voldoende landelijke regelingen waar de clubs beter gebruik van kunnen maken. De raad dacht jaarlijks een bedrag van 10.000 euro in het fonds te storten. Voor de rest zou het moeten worden gevuld door bijdragen vanuit nieuwe commerciële zonneweideprojecten. Die projecten zijn er in Boekel niet bijgekomen, hoofdzakelijk vanwege het volle elektriciteitsnet. ‘Dus zou het duurzaamheidsfonds op dit moment met maximaal 10.000 euro worden gevuld. Dat bedrag is te laag om vastgoed te verduurzamen’, stelt het college. ,,Bovendien is geld lenen geen kerntaak van de gemeente. Wij zijn geen bank”, voegt wethouder Ben Brands daar nog aan toe. Volgens hem zijn er voldoende landelijke regelingen waarop de clubs een beroep kunnen doen. Te denken valt aan NOC*NSF, het duurzaamheidsloket sport van de provincie en het duurzaamheidsfonds van de BNG, de Bank Nederlandse Gemeenten. Een ander bezwaar van het college is dat het opzetten en monitoren van een duurzaamheidsfonds ambtelijke capaciteit vergt, die momenteel niet beschikbaar is.
14-11-2022
Onlangs verscheen Zang Pur Sang – Zestig jaar lichte koormuziek in Nederland. Daarin brengen de schrijvers, Thomas Hessels en Harm Peter Smilde, dit jonge koorgenre voor het eerst in kaart. Het boek werd op 21 oktober voor de vele mensen die een bijdrage leverden, gepresenteerd tijdens een speciale bijeenkomst in het Akoesticum in Ede. Dat er nog niet eerder een uitgave verscheen over lichte koormuziek, verbaasde de schrijvers zelf nog het meest. Want popkoren, vocal groups en close harmony-groepen vormen inmiddels een prominent en nog altijd groeiend genre in het Nederlandse koorlandschap. De auteurs voerden gesprekken met founding fathers van de eerste ‘amusementskoren’, met pionierende dirigenten, en met zangers die de schuchterheid van zich afwierpen om zelfbewust en zonder partituur op het podium te gaan staan. Waardoor amateurkoren anno 2022 qua zangtechniek, choreografie, uitstraling en het gebruik van nieuwe technieken (vocal percussion, draadloze microfoons) soms nog nauwelijks van de professionals te onderscheiden zijn.
14-11-2022
Het bedrijf dat met vrijwilligers van verenigingen en maatschappelijke organisaties nu het inzamelen van papier verzorgt, stopt daar aan het eind van het jaar mee. Het gemeentebestuur van Altena werd verrast door dat besluit en is inmiddels met een werkgroep van de vrijwilligers in gesprek om te onderzoeken hoe ze bij de inzameling betrokken kunnen blijven. Vrijwilligers moeten betrokken blijven bij het inzamelen van oud papier in Altena, vindt de gemeenteraad. De inzet van vrijwilligers heeft namelijk meerwaarde: hogere opbrengst, meer betrokkenheid en versterking van het verenigingsleven.
14-11-2022
Clubs, verenigingen en stichtingen in Bernheze die zwaar getroffen worden door de huidige hoge energieprijzen, kunnen rekenen op steun van de gemeente. Zij komen sneller in aanmerking voor een zogeheten duurzaamheidslening. De gemeente Bernheze heeft het totale budget met een half miljoen euro verhoogd. Met het verhogen van het budget komt het college van burgemeester en wethouders tegemoet aan wensen van de gemeenteraad. Verschillende raadsfracties dienden daar moties voor in. Het geld is in eerste instantie bedoeld om te verduurzamen, om bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen aan te schaffen. De gemeente gaat verder in gesprek met verenigingen die nu al in de financiële problemen zijn gekomen door de hoge prijzen.
14-11-2022
De gemeente Oosterhout gaat de bevolking wekelijks in het Weekblad en via social media informeren over de mogelijkheden en de regels van het crisisfonds. Het fonds is bedoeld voor bewoners, verenigingen, stichtingen en kleine ondernemers die door de stijgende lasten en energiekosten in problemen komen. Eind september gaf de gemeenteraad groen licht voor het breed inzetbare crisisfonds (923.000 euro). Het budget komt uit overgebleven gelden in het coronaherstelfonds. Zo gaan drie medewerkers van het sociaal team van de gemeente een beoordelingscommissie bemannen om aanvragen uit het fonds te beoordelen. Het crisisfonds is een tijdelijk vangnet, geen structurele regeling, benadrukt de gemeente. ‘Het is een eenmalige tegemoetkoming, subsidie of ondersteuning in natura als er geen andere mogelijkheden zijn’. Eerst wordt gekeken naar landelijke regelingen. ‘Die moeten eerst ingezet worden. Daarna kijken we naar onze eigen regelingen, zoals energietoeslag, minima- of subsidieregelingen’.
14-11-2022
Op 14 november vindt het Wetgevingsoverleg Cultuur (WGO Cultuur) plaats. Vanuit de provincies heeft het IPO een position paper opgesteld. Het IPO vraagt de staatssecretaris om de samenwerking in besluitvorming en uitvoering van het cultuurbeleid te borgen. IPO merkt op dat Interprovinciaal dat in de oproep aan medeoverheden om de extra kosten voor ‘fair pay’ samen op te vangen verwachting is dat dit leidt tot andere prestatieafspraken. IPO vraagt in dit kader aandacht voor gelijke kansen, ook voor kleinere organisaties en gezelschappen buiten de BIS, om door te kunnen groeien. IPO is blij verrast met het voornemen om samen met het IPO en de VNG te komen tot een nationaal akkoord Amateurkunst, ook hierbij vragen de provincies aandacht voor de keten en afstemming. Ten aanzien van de voornemens voor de cultuurregio’s is IPO positief maar vraagt hierbij ook financiële middelen voor de uitvoering. Provincies kunnen zich vinden in het besluit van de staatssecretaris om de Culturele BasisInfrastructuur (BIS) niet te verlengen. Ze zijn blij dat de middelen voor verbreding en vernieuwing van de culturele regionale infrastructuur in de provincies Flevoland, Friesland, Overijssel, Limburg, Drenthe en Zeeland ook in de periode 2025-2028 worden voortgezet. IPO vraagt de staatssecretaris om overleg en afstemming met de provincies over de adviesaanvraag inzake de BIS aan de RvC en overleg over de opdracht aan de fondsen inzake de regionale aanpak. De provincies zien een belangrijke rol voor zichzelf in vernieuwingsagenda: de herijking van het cultuurstelsel. De provincie herkennen de kritiekpunten uit het advies van de Raad voor cultuur waarin de Raad bepleit dat in het cultuurbestel van de toekomst iedere inwoner van Nederland toegang moet hebben tot cultuureducatie en cultuurparticipatie. Dat is op dit moment nog lang niet overal het geval. Wij zien ook dat er te weinig aandacht is voor regionale spreiding en regionale en lokale behoeften. IPO vraagt de staatssecretaris om samenwerking tussen overheden op het gebied van cultuureducatie en cultuurparticipatie en een heldere verdeling van verantwoordelijkheden en taken in het cultuurbestel te borgen. Wat betreft de energiecrisis. De provincies vragen aanvullende specifieke compensatiemaatregelen vanuit het Rijk voor culturele organisaties die geen aanspraak kunnen maken op huidige compensatieregelingen.
10-11-2022
De gemeente Altena trekt drie jaar lang een miljoen euro extra uit voor sport-, cultuur- en welzijnsverenigingen en instellingen. Op die manier moeten ze ook in de toekomst hun belangrijke rol voor de inwoners kunnen blijven vervullen. De gemeenteraad wil hiermee de gevolgen van de energiecrisis voor zijn, door niet te wachten tot de problemen niet meer te overzien zijn. De politiek nam het besluit bij de behandeling van de begroting voor volgend jaar, op initiatief van AltenaLokaal en Progressief Altena, gesteund door CDA en SGP. Ook de ChristenUnie ging er in mee. Alleen de VVA stemde tegen. Die zag liever steun aan de inwoners. De raad wil dat burgemeester en wethouders met spoed een plan maken hoe het extra bedrag het effectiefst kan worden ingezet om dorpshuizen en de genoemde verenigingen en instellingen financieel te ondersteunen. Uiterlijk 1 januari verwacht de raad van het college inzicht in de spelregels van de regeling. Het college krijgt nog een opdracht. Met spoed moet er een plan komen om de accommodaties versneld te verduurzamen.
08-11-2022
Zonder de financiële steun van de gemeente Veldhoven is het voor muziekschool Art4u niet mogelijk om de entreeruimte van het onderkomen aan de Bossebaan om te bouwen tot volwaardige foyer. De 650.000 euro die de gemeente Veldhoven al eerder voor die verbouwing reserveerde is volgens directeur Jack Gooyaers niet meer dan ‘een sigaar uit eigen doos’. De hogere huurlasten die de aanpassingen met zich meebrengen moeten door Art4U zelf worden opgebracht. Daarmee komen de volledige kapitaallasten van de verbouwing voor rekening van de muziekschool. Het bestuur van Art4u is dan ook al langer aan het bekijken of ze via sponsoring zelf aan de verbouwing kan bijdragen. Maar volgens de directeur blijkt dat in de praktijk een onmogelijke opgave. Om de noodzaak van die verbouwing kracht bij te zetten, deed Art4U-bestuurslid Marco Roosen op 7 november een oproep aan de Veldhovense gemeenteraad. Voorafgaand aan de behandeling van de begroting riep Roosen de raadsleden op om in begrotingsjaar 2024 geld vrij te maken ‘om de doorontwikkeling van muziekschool naar muziekgebouw mogelijk te maken’. Hij deed dat ook als muzikant en bestuurslid van muziekvereniging Sub Umbra. Deze harmonie huist nu nog in ontmoetingscentrum De Ligt, maar is niet tevreden over de kwaliteit van dat gebouw. Sub Umbra wil daarom graag verhuizen naar het pand van Art4U. De muziekvereniging stelt dat een noodvoorziening voor een periode van bijvoorbeeld een jaar prima zou kunnen werken, maar dat een definitieve aanpassing van de foyer van Art4U daarna wel ‘zeer gewenst is’. Roosen wees de raad er ook op dat de muziekschool sinds 2018 structureel 35.000 euro heeft ingeleverd omdat de organisatie niet wordt gecompenseerd voor de gestegen loonkosten.
07-11-2022
Eén miljoen euro stelt de gemeenteraad in Eersel beschikbaar om inwoners, stichtingen en verenigingen in de gemeente te helpen. De partijen maken zich zorgen over de gevolgen van de hoog opgelopen energielasten. De raad stemde eensgezind in met het amendement energiearmoede. Met het budget wordt ondersteuning mogelijk gemaakt voor verenigingen, stichtingen en andere maatschappelijke instellingen en worden er concrete duurzaamheidsafspraken gemaakt. Wethouder Steven Kraaijeveld deed de toezegging dat er dit jaar in ieder geval een begin wordt gemaakt met de uitvoering van de hulp aan verenigingen en stichtingen en de beoordeling via de bijzondere bijstand.
07-11-2022
Inwoners, verenigingen, culturele instellingen én kleine ondernemers die in de problemen komen door de stijgende energieprijzen en inflatie, kunnen in Vught binnenkort aanspraak maken op een noodfonds van 1 miljoen euro. Het (nood)Fonds Lokale Solidariteit is op 3 november tijdens de begrotingsvergadering in Vught verdubbeld: van een half miljoen naar één miljoen euro. De helft hiervan is bedoeld als vangnet voor inwoners, die aantoonbaar in de problemen komen door de stijgende energieprijzen en inflatie en de andere helft voor verenigingen, sociaal culturele instellingen en kleine ondernemers. ,,We gaan eerst inventariseren wat precies de problemen zijn en komen dan bij u terug met hoe we het precies gaan doen”, beloofde wethouder Mark du Maine. ,,Het is wel een noodfonds dus het is niet zo dat de gemeente alle meerkosten die iemand maakt voor haar rekening neemt.”
03-11-2022
Amateurkunst zorgt voor verbinding tussen mensen, dat werd tijdens de coronacrisis wel duidelijk. . Maar de coronacrisis is niet de enige crisis waar de amateurkunstsector mee te maken heeft. De energieprijzen rijzen de pan uit waardoor het deze winter duur wordt om bijvoorbeeld de repetitieruimten warm te stoken. En daarvoor was het al lastig om voldoende organisatiekracht in de besturen te vinden en om het ledenbestand te verjongen. Evelien Nelemans-Wouters, adviseur bij Kunstloc Brabant, blogt over de subsidieaanvraag, die Kunstloc samen met een aantal Brabantse partners, heeft ingediend bij het Fonds voor Cultuurparticipatie om de Brabantse amateurkunst in 2022 en 2023 met de herstelgelden van OCW te versterken. De voorstellen.
03-11-2022
Met het bijzondere muzieklesconcept van dirigent en musicus Guus Pieksma uit Sneek krijgt Eric de Laat van muziekvereniging Sint Cecilia, blazers en slagwerkers uit heel de Kempen weer aan het musiceren. Acht muziekverenigingen uit Eersel, Duizel, Hapert, Hooge Mierde, Bladel, Reusel, Diessen en Vessem, doen mee. Het idee is overgekomen uit Friesland. Daar heet het Nij Talint Orkest. Met succes werd de lesmethode eerder in de Kempen toegepast bij een blazersgroep. Dertig van de 35 deelnemers besloten na de tien lessen om door te gaan. Nu starten de samenwerkende verenigingen eind november met slagwerk-muzieklessen, een primeur in Nederland. De bedoeling is om volwassenen, die altijd al eens een slagwerkinstrument wilden leren bespelen of het weer op willen pakken, enthousiast te maken om samen muziek te gaan maken. Op zondagochtend, een tijd die hen goed uitkomt. In tien lessen worden de beginselen bijgebracht. ,,De eerste les komt Pieksma zelf dirigeren. Met zijn enthousiasme, charisma, humor, en natuurlijk zijn deskundigheid zal hij de doelgroep weten aan te spreken. Hij schrijft alles uit voor alle instrumenten,” vertelt De Laat. In de lesstof wordt eenvoudig uitgelegd hoe je moet beginnen met het bespelen van een instrument. Er is een complete orkestmap en een te downloaden mp3 waar men gemakkelijk mee mee kan spelen.
03-11-2022
Voor nog meer Helmonders dan eerder gedacht ligt een bijdrage in de energiekosten klaar. Ondernemers kunnen bij de gemeente Helmond duizend euro aanvragen voor ledlampen of isolatie. Verenigingen, maatschappelijke organisaties en culturele instellingen krijgen meer subsidie. Ook ligt een compensatie voor de energiekosten in het verschiet. Hier komt maatwerk aan te pas. De Helmondse wethouder Erik de Vries : ,,Daar waar de kosten de pan uitrijzen, helpen we. We stellen als voorwaarde een maximum aan het verhogen van de contributie.” Zo wil de gemeente enerzijds voorkomen dat clubs en voorzieningen verdwijnen en anderzijds dat mensen een lidmaatschap niet meer kunnen betalen. Voor wie een pand huurt van de gemeente blijft de huurverhoging beperkt. ,,Het zou twaalf procent mogen zijn, we verhogen met zes procent.” Vorige maand werd bekend dat de gemeente tien miljoen euro opzij zet om Helmonders in financiële nood een vangnet te bieden. De Vries ziet de noodzaak om snel aan de slag te gaan met het zgn. Koopkrachtfonds. Hij benadrukt ook dat er grenzen zijn aan wat de gemeente kan doen. ,,Dit is pleisters plakken. We helpen de mensen de winter door omdat de nood hoog is. We springen bij waar het Rijk niet genoeg doet of niet snel genoeg is. Maar we kunnen dit niet langdurig volhouden en we kunnen niet alles en iedereen overeind houden. Er zal echt meer ingezet moeten worden op verduurzamen vanuit het Rijk.” Als de gemeenteraad op 10 november akkoord gaat met de plannen, gaat een deel van de maatregelen vrijwel direct in. De rest volgt begin 2023
03-11-2022
Vijf culturele organisaties kunnen in 2023 en 2024 rekenen op een subsidie van de gemeente Breda. Dit zijn Blind Walls Gallery, Podium Bloos, Theaterwerkplaats Tiuri, The100Hands en Zout. Het totale bedrag dat toegekend is, is 700.000 euro per jaar. Mede dankzij deze financiële ondersteuning kunnen vijf organisaties de komende twee jaar aan de slag met het ontwikkelen van beeldende kunst en vormgeving, dans en theater voor de inwoners van de stad en daarbuiten. In totaal zijn er twaalf aanvragen ingediend. Organisaties die geen tweejarige subsidie ontvangen in 2023 en 2024, kunnen een andere cultuursubsidie aanvragen voor 2023. De gemeente kent meerdere subsidieregelingen voor culturele instellingen en makers. Binnenkort worden de eenjarige subsidieaanvragen voor 2023 behandeld. Aanvragen hiervoor kunnen tot uiterlijk 1 december 2022 worden ingediend. Ook zijn momenteel de eenjarige subsidieaanvragen voor amateurkunst in behandeling. Daarnaast heeft de Gemeente Breda de keuze gemaakt om vanaf 1 oktober 2022 drie subsidieregelingen voor 2023 te continueren: de ‘Makersregeling’ voor individuele kunstenaars, ‘Projectsubsidie Cultuur’ voor culturele projecten en ‘Bijzondere Projecten Amateurkunst’ voor bijzondere projecten die door, voor of met amateurkunstenaars of vrijwilligers worden georganiseerd.
31-10-2022
Het inzamelbedrijf van oud papier, Peute Papierrecycling, heeft het contract met de gemeente Hilvarenbeek opgezegd. Dat betekent dat vanaf 1 januari het huidige systeem van papier ophalen stopt. In Hilvarenbeek, Diessen en Biest-Houtakker haalt een aantal verenigingen het oud papier op met hulp van vrijwilligers. Harmonie St. Willibrordus haalt de eerste zaterdag van de maand al het papier op in Diessen. Dat doen ze al zo'n zestig jaar. ,,Als de inkomsten wegvallen, dan is dat meer dan een flinke aderlating. Het is voor ons een derde van de inkomsten op jaarbasis”, weet voorzitter Ad Timmermans. Voorzitter Piet Noordermeer van het St. Joris Gilde wil niet ingaan op cijfers, maar laat desgevraagd wel weten dat het slecht nieuws is voor de begroting. ,,Wat het precies betekent moeten we nog bekijken. Misschien moeten we de contributie verhogen of keuzes maken in onze uitgaven”.
25-10-2022
Bossche seniorenverenigingen ontvangen minder subsidie sinds een besluit van de Bossche gemeenteraad in november 2020. Toen werd besloten om de subsidieregeling voor de sector cultuur gelijk te trekken met die van sportclubs. Waarbij de hoogte van subsidie vooral afhankelijk is van het aantal jeugdleden. Seniorenorkesten en - koren en andere seniorenverenigingen zijn hier nu de dupe van. Hun subsidie werd afgebouwd. Op 8 november neemt de raad definitieve besluiten over de begroting.
25-10-2022
Spotlight is de naam voor het initiatief van het Muziekgebouw Eindhoven om met steun van ASML amateurmuzikanten uit de regio een kans te bieden om op te treden met professionele ondersteuning. Op 26 oktober is het podium gereserveerd voor 70 gitaristen uit Waalre en omgeving. Het DaCapo Gitaarorkest en de Gitaarbende hebben twee avonden samen gerepeteerd in Het Huis van Waalre. Beide zijn ontstaan bij Muziekonderwijs Aalst-Waalre (MAW), een vereniging van muziekdocenten. Veel leden van het gitaarorkest krijgen individueel les van een van de docenten van MAW. Maar samen muziek maken is nog veel leuker, zo merkt Geert van Elten van het Eindhovens Dagblad, die bij de repetities was.
24-10-2022
De nood is hoog, maar toch zullen buurthuizen, sportclubs en andere verenigingen in Breda nog een paar weken moeten wachten voordat er een plan ligt waarmee ze financieel door de winter worden geholpen. ,,Er komt een plan dat meer doet dan lukraak keuzes te maken”, zei wethouder Peter Bakker (energietransitie, GL) tijdens een raadsvergadering. Volgens Peter Vissers, raadslid Breda Beslist, staat in de ‘Bestuursrapportage’ dat niet al het geld dat de gemeente Breda vorig jaar heeft begroot is gebruikt. Een deel daarvan, 3 miljoen euro, wil hij daarom inzetten als steun voor buurthuizen en sport- en cultuurverenigingen. De wethouder beloofde dat het college van B&W in november met een uitgebreid steunplan komt. ,,Ik weet niet of het lukt voor de behandeling van de Begroting 2023. Maar we kunnen begin november in ieder geval laten zien welke weg we hebben ingeslagen met het plan, als het er dan nog niet is.”
20-10-2022
De gemeente Zundert gaat onderzoek doen naar hoe ze bedrijven, verenigingen en maatschappelijke organisaties kan helpen de energierekening te betalen. Drie weken neemt wethouder Judith Kuijpers van Maatschappelijk Vastgoed de tijd om uit te zoeken waar verenigingen en bedrijven behoefte aan hebben. En wat het inhoudt als de gemeente een noodfonds gaat oprichten. Dat zegt ze in reactie op een motie die het CDA, VVD, D66 en Ondernemend Platteland. Kuijpers wil niet wachten op de Rijksoverheid tot zij met steun komen voor verenigingen en maatschappelijke organisaties. ,,Daar kunnen we niet op wachten. We willen zorgen dat wij dat noodfonds kunnen oprichten.” Ze is bang dat het te lang gaat duren voor het Rijk in actie komt. ,,We zijn bang dat de eersten dan al omgevallen zijn. Dat willen we tegengaan.”
20-10-2022
Koornetwerk Nederland en het Nederlands Kamerkoor presenteren de zesdelige podcastserie Eén en al Koor’. Podcastmaker Gerard van den Berg praat hierin met grote en kleine spelers uit de Nederlandse koorwereld, begeleid door koormuziek uit alle windstreken. Elke twee weken verschijnt een nieuwe aflevering rondom een specifiek thema, met als gemene deler: de toekomst van samen zingen. Aflevering 1 staat stil bij de impact die corona heeft gehad op de koorsector en wat deze periode kan opleveren voor de toekomst van koorzingend Nederland. Ook wordt er ingegaan op de uitdagingen waar de sector voor staat.
20-10-2022
De KNMO maakt zich zorgen over de torenhoge energieprijzen, die ook de amateurmuziekverenigingen treffen, vooral als ze een eigen repetitieruimte hebben. Niet altijd zijn deze repetitiegebouwen even goed geïsoleerd en de stookkosten lopen daardoor op. De aankondiging van het kabinet dat ook verenigingen kunnen profiteren van het prijsplafond voor de energierekening is goed nieuws, maar hoe dit precies uitgewerkt gaat worden is nog niet bekend.
20-10-2022
TROMP Percussion in Eindhoven start dit jaar - naast de internationale competitie - met een nieuw evenement voor slagwerkers van alle niveaus. Amateurmuzikanten krijgen de kans om samen met alle TROMP-winnaars een speciaal voor deze gelegenheid gearrangeerd werk in te studeren en dit uit te voeren tijdens het slotconcert. Het initiatief voor de TROMP Percussion Sessions komt van oud-winnaar Dominique Vleeshouwers. Samen met de eersteprijswinnaars van de vorige TROMP-edities Yi-Ping Yang, Alexandre Esperet, Agostinho Sequeira, Kai Strobel, Emil Kuyumcuyan verzorgt hij op 18 en 19 november een tweedaags programma met masterclasses, lezingen, workshops, concerten en presentaties door internationale slagwerkgrootheden. Iedereen die geïnteresseerd is in slagwerk of muziek in het algemeen is welkom. Vele nieuwe ideeën, slagwerkstijlen en te gekke uitvoeringen komen aan bod. “Het is een nieuw tweedaags evenement tijdens het TROMP-festival, dat dit jaar als pilot van start gaat en de komende edities steeds verder mag groeien”, legt Vleeshouwers uit. “Het doel is om slagwerkers van alle niveaus te verbinden via twee dagen vol met workshops, masterclasses, concerten, lectures en een slagwerkmarkt.”
20-10-2022
Onderzoekster Mariëtte van Raalte heeft op het Nationaal Gerontologiecongres van NVG-KNOWS de Joep Munnichs Scriptieprijs in ontvangst mogen nemen. Ze kreeg de onderscheiding voor haar onderzoek naar de actieve muziekbeoefening door ouderen. Een belangrijk criterium voor deze prijs is dat de scriptie met als titel Verzilver de Muziekverenging op een originele manier bijdraagt aan het beantwoorden van een gerontologisch vraagstuk en daarbij originele onderzoeks- of innovatiemethoden zijn gebruikt. Van Raalte : “Als toegepast gerontoloog heb ik gezien dat actieve kunst- en cultuurparticipatie beschermt tegen kwetsbaarheid, eenzaamheid en onnodige zorgvraag kan voorkomen. Het is dus belangrijk om vitale ouderen te stimuleren om actief te blijven. Hier ligt een uitgelezen kans voor muziekverenigingen waar al tienduizenden ouderen actief zijn.” In de scriptie geeft van Raalte een aantal hapklare adviezen om er als vereniging mee aan de slag te gaan.
20-10-2022
Na precies 45 jaar valt het doek voor mannenkoor De Karawanken, ooit het grootste en bekendste koor van Uden. Heel misschien is er een doorstart, maar in januari zetten De Karawanken er met een feestelijk concert een punt achter. Het koor groeide in de loop der jaren uit tot een gerespecteerd mannenkoor dat in binnen- en buitenland optrad. Ooit zongen ze zelfs samen met de Mastreechter Staar, in zekere zin het grote voorbeeld bij de start. ,,In de hoogtijdagen van de jaren negentig hadden we maar liefst 86 leden”, zegt voorzitter Jan Pieter Mudde (71) trots. ,,Op dit moment hebben we nog 38 leden van wie er 36 zingen. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 75 jaar.” Op 1 december wordt er tijdens de jaarvergadering een stemming gehouden onder de leden over de beëindiging van het koor. ,Er is een kleine kans dat er een doorstart komt”, zegt Mudde. ,,Maar dan wel onder een andere naam, hebben we aangegeven. Een stuk of twintig leden zijn dat nu aan het onderzoeken.” Het grootste probleem: het aanwerven van nieuwe leden.
18-10-2022
Sherlock Telgt pleitte in zijn artikel ‘Houd amateurkunst goed betaalbaar’ voor het realiseren van betaalbare oefenruimtes en ateliers voor koren, orkesten en theatergroepen. Dit, omdat de prijzen enorm onder druk zijn komen te staan door onder meer de energiecrisis en de inflatie. Hij legt daarbij de bal bij de gemeente. Volgens Ruud de Vries, eigenaar van Muziek Organisatie Noord, een muziek- en oefencentrum in Groningen, moet niet bij de overheid aangeklopt worden voor betaalbare oefenruimtes en ateliers. Hij ziet meer in samenwerkingen met de particuliere markt.
13-10-2022
De stijgende energieprijzen kunnen voor een vereniging met een eigen clubgebouw voor een flinke onverwachte kostenpost zorgen. Helaas geldt de compensatieregeling voor huishoudens en bedrijven niet voor verenigingen. De beste besparing is het verminderen van je verbruik door goed op te letten en te verduurzamen. KNMO heeft enkele tips. De Landelijke Vereniging van Kleine Kernen (LVKK), het platform Dorpshuizen.nl en LSA, een netwerk van bewonersgroepen, buurthuizen in zelfbeheer, heeft een enquête opgezet. Met de uitkomsten willen de belangenorganisaties overheden (Rijk, provincie en gemeente) zowel ambtelijk als politiek bewegen om met passende maatregelen te komen voor buurt- en dorpshuizen zodat ze hun belangrijke functie in dorp en wijk kunnen blijven vervullen.
13-10-2022
Het aantal mensen dat aan corona is overleden, ligt in Cranendonck fors hoger dan in omliggende gemeenten. Volgens het coronadashboard van het ministerie van Volksgezondheid zijn het er 61. Ter vergelijking: in Nuenen, met ongeveer eenzelfde aantal inwoners overleden 31 mensen aan de gevolgen van corona. En in het veel grotere Geldrop-Mierlo 33. In de theatervoorstelling Coronamonologen vertellen inwoners vanuit hun eigen perspectief hun persoonlijke ervaring en verhaal. Toneelschrijfster Corinne Heyrman ging op zoek naar de mensen en de verhalen. Theatermaker en regisseur Ellen ten Haken maakte er een theatervoorstelling van. De voorstellingen zouden eind 2021 al worden opgevoerd, maar door de coronamaatregelen ging er toen op het laatste moment een streep door. Nu staan de voorstellingen opnieuw op de rol. ,,We zijn alweer volop aan het repeteren”, vertelt regisseur Ten Haken. De Coronamonologen zijn 24 november te zien in Budel-Schoot, 25 november in Budel en op 27 november in Maarheeze.
13-10-2022
Het Valkenswaards Kamerkoor (VKK) staat er vooral om bekend dat het één keer per twee jaar een grote uitvoering verzorgt. Het koor bestaat veertig jaar en dat moet passend gevierd worden. Hoe? Uiteraard met een jubileumconcert op 16 oktober in Theater De Hofnar. Bijzonder, mede omdat dirigent Marcel Driessen dan ook zijn zilveren dirigentenjubileum bij het VKK viert. Tijdens dat concert gaat er een grote wens van de muzikaal leider in vervulling. Driessen dirigeert voor het eerst de ‘Vesperae Solennes de Confessore’ van Mozart. De jubilerende dirigent laat ook steeds jongeren deelnemen en meegenieten van klassieke uitvoeringen van zijn koor. Zoals bij de Nicolascantate van Benjamin Britten en het Gloria van Vivaldi. Voor Van Amstel geeft dat een dubbel gevoel. ,,De jeugdigen genoten enorm. Ze hebben belangstelling voor projecten. Helaas heeft het nog niet geleid tot een directe aanvulling voor het koor.” Toch blijven bij het VKK alle stemmen goed bezet. Met 22 leden kan het koor een grote verscheidenheid aan werken blijven presenteren. De zangers en zangeressen zijn na corona weer aardig in hun ritme gekomen. ,,We hebben de voorbije decennia laten zien van vele markten thuis te zijn. We brengen muziek van verschillende stijlperiodes. Kleine a-capellawerken en ook grote stukken met orkestrale begeleiding. Beide aspecten zijn ook tijdens ons jubileumconcert te horen. Vuurwerk gegarandeerd.” Gospel, pop, soul, rock, disco. Muziekgroep Internos heeft het in de loop van de veertig jaar allemaal gezongen en gespeeld. Op 13, 14 en 15 oktober wordt het jubileum gevierd in Dorpshuis de Bron in Handel tijdens een groots opgezet theaterconcert met 28 zingende leden en twaalf muzikanten, waarvan een aantal tot de vaste kern behoort. Het moet een feest van herkenning worden met een wandeling door veertig jaar repertoire en nu en dan een stukje herinnering van een vroeger optreden in beeld. Dirigent Jolanda Kuipers-Hermkens: ,,Alles bij elkaar zijn we er twee jaar mee bezig geweest. Vanaf maart is er weer gerepeteerd en in die tijd hebben we veel geleerd.” ,,Daarbij is de saamhorigheid en het plezier in het zingen de grote kracht van de groep. Dat sámen maakt het mooier”, aldus de dirigent.
10-10-2022
Limburg heeft er dit weekeinde ruim honderd muzikanten bijgekregen. In Stein, Elsloo en in Roerdalen gingen Nieuw Talent Orkesten van start. Alle drie maken gebruik van het door Guus Pieksma en Annewiep Bloem uit Friesland ontwikkelde programma dat gericht is op volwassenen. Inmiddels hebben zich meerdere muziekverenigingen in Limburg bij de stichting Mear mei muzyk aangemeld om volwassenen via het concept Nieuw Talent Orkest kennis te laten maken met muziek maken.
10-10-2022
Netwerkbijeenkomsten, cultuurplatforms, online community’s, websites, PR-campagnes, festivals, cursussen, workshops, trainingen, coaching-trajecten, subsidies en onderzoek: negen amateurkunstkoepels en twaalf provinciale organisaties hebben plannen ingediend voor de door het ministerie van OCW beschikbaar gestelde herstelsteun aan amateurkunstgroepen. LKCA analyseerde de plannen en bespreekt een aantal uitkomsten van de analyse. Het artikel bevat een link naar de volledige analyse, en een overzicht van de betrokken provinciale steuninstellingen en koepelorganisaties.
10-10-2022
Het college van B&W van Halderberge heeft een motie overgenomen van de VVD om de maatschappelijke en culturele instanties financieel te steunen. Het gaat bijvoorbeeld om sportclubs, dorpshuizen, culturele instellingen en andere instanties die zwaar getroffen worden door een fors hogere energierekening. Tijdens de laatste commissievergadering beloofde wethouder Sharona Malfait al een rondje langs de velden te maken om te vragen hoe clubs getroffen worden door de crisis. Ze heeft te horen gekregen dat er veel zorgen bestaan. Bij verenigingen én bij inwoners. Door de motie krijgt het college de ruimte van de raad om noodlijdende instanties te ondersteunen vanuit een lokaal noodfonds. Middelen daarvoor zou het college kunnen halen uit de reserve van de coronacrisis, het restant uit het corona-noodfonds en de algemene reserve. ,,We moeten goed onderzoeken waar we wel en niet kunnen compenseren.”, zie de wethouder. Daarvoor was begrip van de VVD-fractie. Daarnaast benadrukte de wethouder dat ze deze instanties niet alleen met geldelijke steun wil helpen. ,,We gaan kennis delen wat verenigingen kunnen doen qua energiebesparende maatregelen. We willen ze ideeën meegeven waar nog quick-wins zitten.”
10-10-2022
Het college van B en W van ’s-Hertogenbosch heeft in de begroting 75.000 euro per jaar opgenomen voor een Huis Culturele Makers. Dit komt beschikbaar voor de tijdelijke huisvesting van startende makers. Om daarna door te kunnen groeien naar bijvoorbeeld een ruimte van de AtelierBeheerStichting (ABS) of een commerciële ruimte. De locatie van dit makershuis is nog niet definitief. B en W stellen ook 55.000 euro per jaar beschikbaar voor Bach: het Bosch Amateur Cultuurhuis aan de Lucas van Leydenstraat in de Graafsewijk-Noord. En de kunstenaars van het Stedelijk Overleg Kunstenaars Den Bosch (STOK) hebben weer een nieuwe ruimte gevonden. Dit keer ‘landen’ zij in een ruimte van 16 bij 6 meter in de Jamfabriek aan de Helftheuvelweg 11 in ‘s-Hertogenbosch-West. Voorzitter Oscar Schrover is blij met de nieuwe ruimte, ook al is dat niet in het centrum. ,,De Jamfabriek is een kwartiertje fietsen vanaf het centrum, volgens mij valt dat reuze mee.” In de Jamfabriek wil STOK professionele kunstenaars een podium geven.
06-10-2022
Voor beoefenaars van amateurkunst zijn betaalbare ateliers en repetitieruimtes een voorwaarde. Door alle prijsstijgingen, waaronder de stijging van grondprijzen, bestaat het gevaar dat gemeenten het financieel rendement op korte termijn zwaarder laten wegen dan het maatschappelijk rendement. Een oproep van Sherlock Telgt, oprichter van de broedplaatsen Backbone050 en MAGMA in Groningen, naar gemeenten. Verkwansel jullie maatschappelijk vastgoed niet. Verhuur het, tegen een kostendekkende prijs.
06-10-2022
Op 23 september 2022 vond de landelijke dag van de amateurkunstondersteuning plaats. In de Zalen van Zevenkerk in Utrecht ontmoeten amateurkunstondersteuners en beleidsmakers elkaar en werd samen gesproken over actuele ontwikkeling voor de amateurkunst. Dat was ook het doel van de dag: kennisuitwisseling en verbinden met elkaar. Naast een algemeen verslag informatie over wat er in de deelsessies werd besproken.
04-10-2022
Het korenland vergrijst, en dat doet het al jaren. De meeste koren hebben leden in de leeftijdscategorieën 50-65 jaar (87%) en 65-80 jaar (89%). Zes op de tien koren vindt het lastig aan nieuwe leden te komen, ondanks actieve werving. De helft van alle koren heeft te maken met een dalend aantal leden. De coronapandemie heeft deze ontwikkeling geen goed gedaan. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de ‘Korenmonitor’ die het LKCA recent heeft uitgebracht. Het is de afzonderlijke analyse voor koren, op basis van de data uit de Verenigingsmonitor die het LKCA elke drie jaar uitbrengt. Wel moet bij de cijfers worden aangetekend dat de vragenlijst, waaruit de data afkomstig zijn, is afgenomen in januari/februari 2021. Dat was midden in een lockdown en de ledenaantallen moeten dan ook in dat licht worden bezien. Andere knelpunten waar koren tegenaan lopen zijn teruglopende financiën (19% heeft hier problemen mee), geschikte locaties vinden (21%), zichtbaarheid/publieksbereik (27%) en wet- en regelgeving (16%). Voor bijna de helft van alle koren (44%) geldt dat ze zingen voor de gezelligheid en de onderlinge ontmoeting. Slechts één op de vijf koren (21%) streeft een artistieke topprestatie na. Nog lager scoren de doelstellingen om een kunst/ambachtsvorm in stand te houden (13%), de leden artistiek te ontwikkelen (12%) of bij te dragen aan een lokaal evenement (10%). Bij de meeste koren is wel sprake van een mix van deze doelstellingen. 61% van de koren zegt niet of nauwelijks maatschappelijk georiënteerd te zijn. In 2018 was dat nog 48%.
03-10-2022
Oirschotse verenigingen kunnen weer gebruik maken van theater en gemeenschapshuis De Enck. Ze moeten het dan nog wel zonder definitieve horecavoorziening doen, maar die zou na de jaarwisseling moeten kunnen draaien, denken de initiatiefnemers.
03-10-2022
Verenigingen in Oudenbosch maken zich zorgen over de langdurige sluiting van de grote zaal van cultureel centrum Fidei et Arti. Ze hebben nauwelijks goede alternatieven.
03-10-2022
Feit is dat Heusden 150.000 euro klaar had staan voor verenigingen en organisaties die actief zijn op het terrein van sport, cultuur en welzijn. Geld om de financiële klappen op te vangen, veroorzaakt door de beperkingen die allerlei coronamaatregelen met zich meebrachten. Evenementen moesten worden afgelast, wekelijkse of maandelijkse activiteiten konden niet doorgaan, inkomsten droogden op. Reden genoeg om een beroep te doen op het fonds, lijkt het. Maar nu de tijdelijke subsidieregeling is afgelopen, zit er nog bijna 121.000 euro in de pot. Museum Het Gouverneurshuis in Heusden kreeg eerder dit jaar al ruim 14.000 euro, cultuurstichting Honsoirde in Nieuwkuijk 10.000 euro. Nu delen nog eens vier organisaties mee. Heusden laat de resterende ruim 120.000 euro in het fonds zitten en verlengt de tijdelijke regeling tot 1 januari. De gemeente redeneert daarbij dat corona nog niet weg is en dat maatschappelijke organisaties nog steeds de naweeën ondervinden; zo zijn aantallen leden en bezoekersaantallen vaak nog niet op het niveau van vóór corona. ,,Ook de inflatie laat zich voelen”, aldus burgemeester en wethouders. Ook wordt het gemakkelijker om geld te krijgen. Heusden subsidieert niet meer alleen een exploitatietekort, maar ook de financiële schade die is ontstaan door coronamaatregelen.
03-10-2022
De gemeenteraad van Waalwijk stemde in met een speciaal noodfonds, waar voorlopig 350.000 euro in gestort wordt, dat bedoeld is voor inwoners, die door de hoge energierekeningen in de problemen dreigen te raken. Het is niet bedoeld voor zzp’ers, verenigingen of maatschappelijke organisaties. De politieke partijen vroegen ook nadrukkelijk aandacht voor deze groep. Wethouder Dilek Odabasi benadrukte oog te hebben voor de dreigende financiële problemen bij verenigingen, maatschappelijke organisaties en kleine zelfstandige ondernemers. Volgens haar is het lastig om als lokale overheid een pasklare oplossing te bieden voor al die partijen. Veel zal afhangen van de verdere aanpak en het steunpakket vanuit de Rijksoverheid. Bij grote financiële zorgen sluit de wethouder een tijdelijke extra ondersteuning niet uit. ,,Maar het zal altijd maatwerk zijn”, stelde ze.
03-10-2022
Verenigingen zijn belangrijk voor de Woensdrechtse raadsfracties, zo bleek tijdens de Woensdrechtse gemeenteraadsvergadering. De voltallige raad wil dat de subsidies met ingang van 2023 verhoogd worden en dat er een noodfonds komt voor noodlijdende verenigingen.
03-10-2022
Vanaf 1 oktober kunnen culturele makers die wonen of werken in de gemeente Breda een beroep doen op de Makersregeling. Voor de Makersregeling is in 2023 200.000 euro beschikbaar. “Onze kunstenaars, makers, staan midden in de wereld en onze stad. Ze verbinden, reflecteren en dagen uit”, aldus Wethouder cultuur, Marike de Nobel. “Samen met onze podia en presentatieplekken maken ze onze stad aantrekkelijk. Het is belangrijk om te blijven investeren in ons productieklimaat, en talent te behouden voor de stad.” De Makersregeling steunt professionele culturele makers of collectieven bij hun ontwikkeling en is bedoeld voor projecten die binnen 12 maanden worden uitgevoerd. Per project is maximaal 5000 euro beschikbaar. Makers en makerscollectieven kunnen de subsidie aanvragen via de website van de gemeente Breda. De afgelopen jaren heeft de gemeente Breda per jaar zo’n tachtig makers en collectieven ondersteund in hun ontwikkeling. De gemeente Breda vindt het belangrijk om naast het individuele kunstenaarschap ook ruimte te bieden voor makers die samen werken. Tegelijkertijd met de makersregeling gaan er op 1 oktober nog twee subsidieregelingen van start: ‘projectsubsidie cultuur’ en ‘bijzondere projecten amateurkunst’.
26-09-2022
Op 24 september 2022 heeft Koornetwerk Nederland het Herstel- en Toekomstplan Nederlandse Koorsector gepresenteerd tijdens de Koornet Werkdag in Amare, Den Haag. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Hedwig Verhoeven, directeur van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Die dag werd tevens het vijfjarig bestaan van Koornetwerk Nederland gevierd. Hedwig Verhoeven noemde Koornetwerk Nederland bij de presentatie een schoolvoorbeeld voor andere kunst- en cultuurdisciplines. “Hoe jullie de krachten hebben verenigd en in dit plan niet teruggaan naar hoe het was, maar vooral kijken naar de toekomst is heel bijzonder. En jullie voorbeeld zal ik gaan uitdragen ook.” Het plan is gepubliceerd in de vorm van een frisse, kleurrijke leaflet: de Publieksversie. Het plan zoomt in op drie specifieke doelgroepen: zingende kinderen en jeugd, koordirigenten en seniorenkoren. Daarbij komen vier urgente thema’s aan bod: imago & branding, kwalitatief herstel na corona, diversiteit & inclusie en – tot slot – een toekomstbestendige organisatie. Het thema verbinding en samenwerking loopt als rode draad door de andere thema’s heen. Daarbinnen zijn er aandachtsgebieden met analyses van knelpunten, aanbevelingen, tips en good practices. Daarbij wordt aangegeven hoe de verschillende partijen – Koornetwerk Nederland, korenbonden, overheden, opleidingen – hierop kunnen acteren. De uitgebreide versie van het Herstel- en Toekomstplan is ook beschikbaar.
26-09-2022
Als beleids-/projectmedewerkers van de KNMO kregen Bjorn van Pruijssen en Luuk Mevis van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de opdracht om ‘een herstelplan voor de instrumentale amateurmuzieksector na de coronacrisis’ te schrijven. De acht ambities voor het komende jaar zijn vertaald in drie categorieën: investeren in de organisatiekracht van verenigingen, verbinding en samenwerkingen faciliteren binnen en buiten de sector en het versterken van het imago van de sector.
26-09-2022
De natuur, film en de mooiste plekjes van Roosendaal stonden van 23 t/m 25 september centraal tijdens de negende editie van Roosendaal Danst. Zowel professionele dansers als amateurdansers waren op het witte doek en het podium te zien. Oprichter Jacques van Meel van Roosendaal Danst : ,,Ik heb Roosendaal Danst opgericht. Een stichting met het doel alle verschillende dansscholen in de gemeente met elkaar en met professionele dansers te verbinden”. (…),,Maar ook wilde ik verbinding met andere kunstvormen, natuur en omgeving. Mede vanuit het nieuwe cultuurplan zocht ik een manier om nieuwe initiatieven te ontwikkelen en te stimuleren. Roosendaal Ontmoet Roosendaal licht een stukje van de sluier van het rijke Roosendaalse dansleven op. Na de film vieren we dit met een DansSalon in de foyer van C-Cinema met het muziek van Louis Swing Orchestra.”
26-09-2022
Na twee coronajaren van afwezigheid gonsde het Chassé Theater in Breda afgelopen weekend weer als vanouds op de KAM, de Kulturele Amateur Manifestatie. Het culturele leven kreeg een flinke knauw door de pandemie, zeggen voorzitter Han Pimmelaar en secretaris Adrie Poppelaars van de KAM. “Er zijn verenigingen omgevallen, de meeste zagen een terugval in het ledental. Daarmee is het financieel heel lastig voor de clubs, want de kosten voor de repetitieruimte en dirigenten lopen wel door’’, schetst Pimmelaar. Het zorgde voor een wat andere opzet van de KAM, met zaterdag alleen in de avond optredens en vier verenigingen van buiten Breda. Poppelaars: ,,Dat is een probeersel, maar wie weet gaan we daar wel mee door.’’ Nana Vanderpluym van de gelijknamige balletschool : ,,Voor ons is de KAM een prachtmanier om reclame te maken, omdat het gratis toegankelijk is. Voor onze balletschool waren de afgelopen jaren verschrikkelijk. We zijn flink geduikeld in ledental. We hebben nu ruim 150 leden, maar ik heb ook tijden gekend met het dubbele. En ik maak me grote zorgen voor de toekomst. De energierekening gaat fors omhoog en mensen hebben minder geld voor cultuur.’’ Voorzitter Pimmelaar: ,,We zien duidelijk dat het minder druk is dan de vorige keren. Maar de KAM blijft de amateur-podiumkunsten promoten. Over twee jaar is ons 40-jarig jubileum. En zorgen voor de toekomst van de clubs? Makkelijk gaat het niet worden, maar we denken in mogelijkheden, niet in problemen.’’
26-09-2022
Door de hoge energieprijzen staat het water ook sportclubs, verenigingen en musea aan de lippen. VVD Halderberge stelt voor om een deel van het bedrag uit het coronanoodfonds te gebruiken om de hoge lasten te verlichten.
22-09-2022
Na een grondige renovatie is theater en gemeenschapshuis De Kattendans in Bergeijk klaar om te heropenen. Tijdens een programma van twee weken kunnen bezoekers gratis voorstellingen bijwonen en het nieuwe gebouw ontdekken. Op 25 september volgt de officiële heropening. De grootschalige verbouwing heeft bijna een jaar geduurd en kostte zo’n 8,5 miljoen euro. Het gebouw is ooit neergezet voor 30.000 bezoekers per jaar. ,,We hebben er jaarlijks meer dan 100.000 en dus groeiden we letterlijk uit de ruimte”, zegt Dries Floris, directeur van De Kattendans. ,,Het was voor ons en en voor de verenigingen die bij ons optreden enorm belangrijk om uit te breiden.” Het gebouw is nu een stuk ruimer en lichter en heeft een nieuwe, gemeenschappelijke ruimte genaamd ‘Multifesta’. Daar kunnen bandjes, comedians en theaterverenigingen optreden. De ruimte is ook geschikt voor bijvoorbeeld feestjes en is dus multifunctioneel inzetbaar. Verder is het zitcomfort voor bezoekers van de theaterzaal verbeterd; de stoelen zijn ruimer en er is meer beenruimte. Een nieuwe gevel wordt volgend jaar pas geplaatst.
22-09-2022
Hoe kunnen we het groeiende aantal informele zanggroepen het best ondersteunen? Deze informele groepen vormen een belangrijk onderdeel van de amateurkunstbeoefenaars maar zijn beperkt zichtbaar. Koornetwerk Nederland gaf LKCA de opdracht voor een verkennend onderzoek, met het rapport ‘Onzichtbaar zingen’ als resultaat.
22-09-2022
Politici en beleidsmakers hebben de belangrijke groep van zeven miljoen amateurkunstbeoefenaars niet voldoende in het vizier, stelt Marlies Tal, leidinggevende cultuurparticipatie en beleid bij LKCA. De koning sprak in zijn Prinsjesdagrede over de waarde van cultuur en de investeringen in herstel van het culturele leven. Hoe krijgen we de amateurkunst hoger op de landelijke en regionale cultuurpolitieke agenda? Door het scheppen van langetermijnperspectief op financiering, het in positie brengen van de kunstprofessionals door opleiding en gepaste vergoeding, en door te zorgen voor passende kaders voor overheidssteun.
22-09-2022
De KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie) heeft een tweede editie van de cursus: ‘Een bloeiende vereniging in 10 jaar!’ voor amateurverenigingen uitgezet. Op de website is een aanmeldformulier te vinden. “Een bloeiende vereniging kijkt actief naar de toekomst en anticipeert op de mogelijkheden. Een bloeiende vereniging speelt in de op de behoeftes van haar leden. Een bloeiende vereniging doet het samen: bestuur, dirigent én leden.”
22-09-2022
Clubs en verenigingen in Esch krijgen nog een extra jaar hun subsidie, zoals die in de voormalige gemeente Haaren gold. De gemeente Boxtel gebruikt 2023 om de subsidieregels voor Essche clubs in overeenstemming te brengen met die in Boxtel.
20-09-2022
Het Ministerie van OCW stelt 1,5 miljoen beschikbaar voor herstelsteun aan amateurkunstgroepen (verenigingen en andere verbanden). Naast een voortzetting van de landelijke steun via koepels is er ook budget voor lokaal maatwerk via provincies/provinciale instellingen. De route via de provinciale instellingen naar lokaal is een waardevolle aanvullende lijn, die aansluit op de aanbevelingen in het rapport Revitalisering Amateurkunst (BMC 2021). LKCA vat de stand van zaken samen op een kennispagina.
20-09-2022
Het Rijk, lokale bestuurders en ambtenaren investeerden veel tijd in ‘stedelijke regio’s’. Het leverde, behalve veel bestuurlijke spaghetti, weinig op. Laat de Rijksoverheid liever medeverantwoordelijkheid nemen voor het op orde houden van voorzieningen voor amateurkunst en cultuureducatie, schrijft Jan Jaap Knol, directeur-bestuurder van de Boekman Stichting
15-09-2022
De meeste muziekverenigingen merken het: het is steeds moeilijker om jeugdleden te vinden en binden. Steeds minder kinderen gaan op muziekles en dat is een zorgelijke ontwikkeling. Want als kinderen niet meer op muziekles gaan, kan straks niemand nog een instrument spelen. Hoe stil wordt het dan in onze dorpen en steden. Maar hoe enthousiasmeer je kinderen voor blaasmuziek? Hoe kom je als muziekvereniging de basisschool binnen? En als je al binnen bent: hoe haal je meer jeugdleden uit de blazersklas? Op die vragen hebben Jennemieke Snijders en haar team van de landelijke basisschoolmethode Muziek & Meer een antwoord gevonden. Zij hebben een speciaal lesprogramma ontwikkeld om harmonie en fanfare te verbinden met de basisschool. Het heet Muziek & Meer HaFa. Daarmee zet je muziekonderwijs en je vereniging op de kaart in de samenleving van nu.
15-09-2022
Op 45 locaties in Nederland hebben cultuurverenigingen een unieke kans om nauwer samen te werken met scholen/scholengemeenschappen te krijgen. Op dit moment loopt er namelijk een aanmeldfase voor het Voorloperstraject Rijke Schooldag. Met dit programma wil het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een schooldag breder aankleden met sport, cultuur, huiswerkbegeleiding en soms ook gezonde voeding. Het uiteindelijke doel is om zo de kansengelijkheid in Nederland te vergroten. Gezinnen met kinderen die krap bij kas zitten kunnen immers minder geld besteden aan een sportvereniging, muziekles of gezonde voeding.
06-09-2022
Op 24 september vindt de Koornet Werkdag van Koornetwerk Nederland plaats in Amare, Den Haag. Het wordt een bijzondere editie want Koornetwerk Nederland bestaat 5 jaar. Er is een keur aan boeiende, interessante workshops voor iedere koorliefhebber. Bovendien presenteert Koornetwerk Nederland het Herstel- en Toekomstplan voor de koorsector.
26-07-2022
Theaterfestival Boulevard, poppodium W2 en Theater aan de Parade in ’s-Hertogenbosch voelen nog steeds de gevolgen van de coronacrisis. Publiek blijft weg uit angst voor nieuwe besmettingen, het aanbod is extra groot vanwege inhaalvoorstellingen en de inflatie laat zich ook daar aan de kassa voelen. Een speciale compensatieregeling, door het Bossche gemeentebestuur in het leven geroepen, die per 1 juli afloopt, wordt tot het einde van het jaar verlengd. De genoemde instellingen hebben aangegeven nog steeds de gevolgen te voelen van de coronacrisis. Ook amateurverenigingen kunnen aanspraak maken op een bijdrage uit de pot voor compensatie en herstel culturele instellingen. Die partijen worden daarvan door de gemeente op de hoogte gesteld. De extra drie ton die het college van B en W van ’s-Hertogenbosch nodig denkt te hebben, is afkomstig van het bedrag dat het Rijk eerder voor dit doel aan de gemeente ter beschikking stelde.
14-07-2022
Paleis voor Volksvlijt, een van de huisgezelschappen van de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch, heeft een sympathieke doelstelling en werkwijze: verhalen uit de stad tot leven brengen, laagdrempelig en met een mix van beroeps- en amateurspelers. Mensen die zich normaal gesproken niet aangetrokken voelen tot theater, kunnen tijdens deze voorstelling kennismaken met deze kunstvorm. Er zijn dit jaar ook speciale kaarten voor mensen met een kleine portemonnee. De nieuwe voorstelling ONS is een ode aan de Bossche liefde. Na de succesvolle zomerproducties WIJ (2019) en ZIJ (2021) is dit de derde voorstelling in een vijfluik.
12-07-2022
De komende weken vinden overal in Kerkrade wedstrijden plaats tussen brassbands, fanfare- en harmonieorkesten, mars- en showbands, percussie-ensembles en dirigenten. Het Wereld Muziek Concours bestaat 70 jaar. Er komen 20.000 musici uit dertig landen naar Limburg.
11-07-2022
Een publieksvoorstelling binnen durfde OKtoneel in Sint-Michielsgestel nog niet aan. Wachten tot het najaar vonden de OKtoneel-leden evenmin een optie. En zie, de Gestelse vereniging toverde een heel nieuwe theatervariant uit de hoed. Een Terras Theater Toer. Op 10 juli traden drie groepjes OK-acteurs op, zes keer op rij. Op alle zes de horecaterrassen die het dorp telt. Sketches van een kwartiertje met aantrekkelijke thema’s. Een theaterploegje zingt a capella de vijftien minuten vol, met een melodramatisch begin dat uitmondt in vrolijk enthousiast gezang. De tweede mini-theatergroep verhaalt kluchtig over een Engelsman die de weg zoekt naar Vught. De derde groep, de Beemden Basterds, houdt het als senioren die Gestel op stelten zetten, dichter bij huis. De acteurs waren tussen 13 en 17 uur zes keer bezig aan een voorstellinkje van een kwartier. Nauwelijks veertig minuten zitten tussen het begin van de ene voorstelling en de start op een volgend terras.
05-07-2022
Een dansleraar tegen wie recent twee aangiftes en twee meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn gedaan door onder meer vrouwen uit West-Brabant, is op 4 juli aangehouden en verhoord. Het Openbaar Ministerie zal nu gaan bepalen of tot strafvervolging wordt overgegaan. Dat meldt het Noordhollands Dagblad. De Oosterhoutse Kim Koumans, de klokkenluider in ’dossier dansmisbruik’, is een van de vrouwen die tegen hem aangifte van aanranding deed. De twee meldingen, waarbij in één geval sprake is van verjaring, betreffen respectievelijk ontucht en aanranding.
27-06-2022
,,De harmonie is een vereniging van verbondenheid, met elkaar en met de samenleving. De maatschappelijke betrokkenheid, de meerwaarde die L’Union Fraternelle voor de vereniging en voor de inwoners van Veldhoven heeft, maken dat u deze onderscheiding verdient.” Aldus burgemeester Marcel Delhez die op 26 juni de Koninklijke Erepenning aan vicevoorzitter van harmonie L’Union Fraternelle Willem Egelmeers uitreikte. Dit gebeurde tijdens het jubileumconcert ‘Wij komme van Zilst’ dat de inmiddels 151-jarige harmonie in Theater de Schalm gaf. De Koninklijke Erepenning is een onderscheiding die in 1965 is ingesteld door toenmalig koningin Juliana. Er zijn strenge eisen aan verbonden om in aanmerking te komen voor een Koninklijke Erepenning. Een vereniging moet minstens vijftig jaar bestaan. Daarnaast moeten zowel de vereniging als de bestuursleden ‘te goeder naam en faam bekendstaan’ en van ‘onbesproken gedrag’ zijn. Een portret van de 150-jarige harmonie in Klankwijzer.
21-06-2022
De Nederlandse cultuursector kreeg flinke klappen in coronatijd. Ook in Noord-Brabant namen het aanbod en de activiteiten van instellingen drastisch af, maar deze afname is niet sterker dan elders in het land. De monitor Waarde van cultuur 2022 laat zien dat de Brabantse culturele infrastructuur en het cultuuraanbod nog steeds bescheiden zijn in vergelijking met andere provincies. Het meerjarige onderzoek volgt de ontwikkelingen van de culturele sector in Noord-Brabant. De afgelopen twee jaar liep het aantal cultuurbezoekers enorm terug en cultuur werd voor de Brabanders een steeds minder groot onderdeel van hun leven. Hierdoor zijn veel individuele makers en kunstenaars in financiële en persoonlijke problemen gekomen en werk elders gaan zoeken. Een van de gevolgen was de dalende werkgelegenheid in de culturele sector. De arbeidsmarkt in de sector was in Noord-Brabant al bijzonder kwetsbaar en is verder onder druk komen te staan. De zorgen over het uitblijven van werk onder makers en over personeelstekorten bij instellingen zijn in Noord-Brabant groter dan in de rest van het land. Maar men ziet ook kansen, bijvoorbeeld om werk anders te gaan organiseren. De onderzoekers spreken de hoop uit dat overheden en instellingen wat doen met de zorgen en de kansen. Enkele andere bevindingen van het onderzoek: Noord-Brabant scoort een lage middenmootpositie als het gaat om culturele voorzieningen en aanbod. Tegelijk vinden Brabanders kunst en cultuur, ook in tijden van corona, belangrijk voor de samenleving. Zeker jonge Brabanders hechten veel waarde aan cultuur. In de coronajaren zijn Brabanders iets gematigder over de bijdrage van kunst en cultuur aan verschillende sociaalmaatschappelijke aspecten, zoals ontmoeting tussen mensen, welzijn en de rol van kunst en cultuur in een wijk of buurt. De cultuuruitgaven van Brabantse overheden stijgen licht, maar minder hard dan elders in Nederland. De gemeenten blijven de grootste publieke financiers van cultuur. De cultuuruitgaven per hoofd van de bevolking in de provincie dalen licht. Het aantal cultuurstudenten op het mbo stijgt, terwijl het aantal op hbo en wo-niveau daalt. De hbo-masters daarentegen zijn juist meer in opkomst. Onder de Brabantse cultuurbeoefenaars stijgt de ontwikkelingsbehoefte: er worden meer lessen en cursussen gevolgd. Amateurkunstverenigingen in de provincie Noord-Brabant zetten zich ook maatschappelijk in, meer dan elders. ‘Waarde van cultuur 2022: de staat van de culturele sector in Noord-Brabant’ is een initiatief van Kunstloc Brabant, Het PON & Telos, Pyrrhula Research Consultants en Boekmanstichting, in opdracht van BrabantStad