12-05-2022
Kritische reflectie is een essentieel onderdeel van good governance. Daarom is de zelfevaluatie scan vernieuwd. Deze handreiking helpt bij de evaluatie van je bestuur of raad van toezicht. Gezamenlijk terugkijken geeft inzicht en kan aandachtspunten opleveren zodat het toezicht of bestuur beter is voorbereid op de toekomst. De scan is volledig gebaseerd op de Governance Code Cultuur. Er zijn twee versies: één voor leden van het bestuur in het bestuur-model en één voor leden van een raad van toezicht in het raad-van-toezichtmodel.
17-02-2022
Eind 2019 riepen enkele boekhandelaren het boekenvak op om na te denken over meer efficiency en kostenbesparingen in de keten. Nog voor de pandemie zagen zij de noodzaak om, bij een stabiele markt en stijgende kosten, samen deze ambitie te omarmen. Dat werd door de uitgevers, verenigd in de GAU, de Koninklijke Boekverkopersbond en distributeur en logistiek dienstverlener CB opgepakt. Zij benaderden KVB Boekwerk om een verkenning uit te voeren in de breedte van het boekenvak. Die werd in juni 2020 afgerond met als resultaat een agenda met een drietal onderwerpen waarmee werkgroepen van boekhandelaren, uitgevers en experts van CB aan de slag gingen. Dit heeft geleid tot een zestal vernieuwingsprojecten. Het efficiënter organiseren van de retouren; Beter oplagebeheer door inzicht in dagelijkse verkoopdata en voorraden ; Het op termijn verplicht stellen van de Themacodering; Een tijdige en correcte verschijningsdatum van titels; Een business case voor een brandportal met de CPNB; Een business case voor de introductie van RFID. Een aantal projecten is inmiddels afgerond en sommige wachten nog op een geschikt moment voor uitvoering. Het is een goed moment om de balans op te maken, het Deltaplan Programma af te ronden en de projecten over te dragen naar de verantwoordelijken in de keten. KVB Boekwerk blijft nog wel betrokken als de procesbegeleider voor het onderzoek naar meer lokale samenwerking tussen boekhandels.
20-01-2022
Het leerprogramma 'Toezichthouden in de Cultuursector' is een samenwerking tussen crmLINK en Cultuur+Ondernemen. Ahmet Polat, toezichthouder en deelnemer aan de opleiding, over zijn ervaring met toezichthouden.
25-11-2021
Diversiteit en inclusie staan centraal tijdens de landelijke online HR-netwerkbijeenkomst op 7 december 2021. Op de HR-bijeenkomst delen sprekers van binnen én buiten de culturele sector hun visie, kennis en ervaringen omtrent diversiteit en inclusie. Diversiteit en inclusie zijn een belangrijke factor, ook voor de culturele sector. Het uitgangspunt is een open organisatiecultuur waar verschillen gewaardeerd en optimaal benut worden. Een divers personeelsbestand kan bijdragen aan meer winst, productiviteit en een positief imago en biedt toegang tot (top)talenten, klantgroepen en nieuwe markten. Voorwaarde om deze kansen te benutten is een inclusieve bedrijfscultuur waarin iedere medewerker zich erkend en thuis voelt. Toch blijkt het in de realiteit lastiger om als werkgever te zorgen voor meer diversiteit en inclusie binnen de organisatie. Hoe kan de culturele sector in haar rol als werkgever een bijdrage leveren aan kansengelijkheid, diversiteit en inclusie op de werkvloer?
23-11-2021
Culturele organisaties worden op financieel gebied strenger gecontroleerd dan algemene richtlijnen voor non-profitorganisaties voorschrijven. Dit is het gevolg van de eisen van subsidieverstrekkers. Het leidt tot extra werk voor accountants, hogere kosten voor instellingen en dus minder geld voor de kunst. Is dit wel noodzakelijk?, vraagt registeraccountant Jos Stengs zich af. Zijn voorstellen voor een efficiëntere controle worden onderschreven door meerdere accountants.