28-03-2023
Een brede coalitie van 61 ketenpartners in de ontwerp-, bouw- en technieksector tekende op 23 maart het nieuwe digiAkkoord tot 2030. Daarmee zetten zij zich de komende jaren actief in voor de versnelling van de – noodzakelijke - digitalisering en ketenoptimalisatie. En zij nodigen andere partijen van harte uit om zich ook bij dit akkoord aan te sluiten. BNA-directeur Fred Schoorl ondertekent namens de architectenbranche. ‘Het is van groot belang dat ontwerpers de vernieuwers zijn, die ook vooraan staan bij deze digitale transitie. Daarmee kunnen kwaliteit en snelheid hand in hand gaan.’ Versnellen gebeurt met zogenoemde digiDeals: tastbare projecten over het uitwisselen van meer data, het verbeteren van de kwaliteit van data, over vertrouwen en samenwerking in de hele keten. De ondertekening vond plaats tijdens het Ketenstandaard Bouw en Techniek Congres 2023 in Nijkerk, met een groot gedeelte van de ondertekenaars op het podium. De brede steun voor dit akkoord, hangt volgens Joseph Kuling, voorzitter van de Bouw Digitaliseringsraad (BDR), samen met een groot besef van urgentie. “Van ontwerpers en bouwers tot en met beheerders van gebouwen; Allemaal staan we voor forse maatschappelijke en individuele opgaven. Energietransitie, klimaatadaptatie, opschaling van woningbouw en infra-vervanging. Dat alles met zo min mogelijk uitstoot én circulair. Dit moet ieder in z’n eigen organisatie en keten bolwerken, met schaarser wordend personeel, minder tijd en hogere kosten. Versnelde digitalisering en data-gedreven ketensamenwerking zijn dan keiharde randvoorwaarden om dingen samen toch voor elkaar te krijgen. We zijn blij dat steeds meer partners daarop inzetten.”
14-03-2023
Het Muziekgebouw Eindhoven heeft niet langer twee directeuren. Er is na tien maanden alweer afscheid genomen van zakelijk directeur Dieke Fijen. Er komt geen opvolger. Volgens algemeen directeur Edo Righini is het Muziekgebouw simpelweg te klein voor een tweekoppige directie. ,,We zijn een relatief kleine organisatie. Een tweekoppige directie is niet passend en niet verantwoord”, concludeert hij. Financiële redenen spelen ook een rol maar hebben niet de doorslag gegeven, aldus Righini. Vanwege jarenlange verliezen kampt het Muziekgebouw met een riant negatief eigen vermogen van meer dan 2,5 miljoen euro. ,,We kunnen nu mooie cijfers laten zien. We hoefden dit niet te doen maar we willen wel toe naar een ‘plattere’ organisatie.” Er is geen afkoopsom betaald, voegt hij toe. Fijen laat weten dat haar functie inderdaad is geschrapt. ,,Keuzes vallen soms verkeerd uit. Het was ook niet helemaal wat ik ervan had verwacht”, zegt ze.
09-03-2023
V*KTV is de webserie van de Kunstenbond over prangende zaken in de beroepspraktijk van kunstenaars. Aflevering #3: STUDIO gaat over het atelier. De beschikbaarheid van werkruimte voor beeldend kunstenaars staat al jaren sterk onder druk. Hoe ga je daar als maker mee om? Met een kennisdossier over ateliers, betaalbaarheid en atelierbeleid.
09-03-2023
Architecten worden steeds creatiever in het aanboren van nieuwe markten en het ontwikkelen van alternatieve rollen, diensten en verdienmodellen. Daarbij is een gezonde balans tussen creativiteit en zakelijkheid nodig. En juist daarbij wil de BNA handvatten bieden om een gezonde bedrijfsvoering te ondersteunen. Om architecten te inspireren de eigen dienstverlening en bedrijfsvoering onder de loep te nemen biedt BNA diverse tools, links en informatie aan. Het dossier gezonde bedrijfsvoering is bestemd voor bureaus die hun organisatie verder willen verbeteren. De uiteenlopende onderwerpen zoals HR, faciliteiten, acquisitie, PR en financieel management worden behandeld. Het dossier is behulpzaam bij het komen tot een gezonde(re) bedrijfsvoering. Zowel de medewerkers als de oprichters van het bureau komen hierdoor stevig(er) in het vak staan wat resulteert in een gezonde basis voor de onderneming. Het online dossier is alleen toegankelijk voor BNA-leden.
06-03-2023
Woordprijs, dagprijs, paginaprijs: afspraken maken over de beloning voor geschreven werk is niet altijd makkelijk. Voor meer houvast heeft de Auteursbond een kluscalculator ontwikkeld. Daar komt een reële prijs uit die een auteur kan gebruiken in de onderhandelingen met een klant/opdrachtgever. De kluscalculator is onder andere bedoeld voor columns, essays, reportages, analyses, spoken word en meer geschreven producties in opdracht. Hij biedt ook houvast bij het berekenen van de prijs van poëzie op bestelling, toespraken en het modereren van congressen. De calculator is geen vervanger van modelcontracten met royaltybetalingen en andere sectorbrede afspraken over honorering.
02-03-2023
Vanaf 24 februari kunnen architectenbureaus werken met het nieuwe functiehuis, voorheen functiehandboek. Deze nieuwe naamgeving sluit aan bij de wens van bureaus tot vereenvoudiging. En bij wat BNA en vakbonden bij het opstellen voor ogen hadden, namelijk een betere aansluiting bij de architectenwerkzaamheden in de praktijk. BNA-leden zijn eerder uitgebreid betrokken bij de afspraken. De uitwerking en implementatie ligt nu bij de Stichting Fonds Architectenbureaus (SFA).
28-02-2023
Data vervullen een steeds belangrijkere rol in de verantwoordingsprocessen van culturele organisaties en beleidsmakers. Ondanks voordelen van meer en open informatie, zorgt ‘dataficatie’ ook voor ongemak. Drie spanningsvelden waar de schoen wringt. De huidige verantwoordingspraktijk brengt het risico van myopie, bijziendheid, met zich mee: wat we eenvoudig kunnen meten is niet altijd wat we willen meten. Het tweede spanningsveld ontstaat in het bij elkaar brengen van veel databronnen. De sector heeft baat bij het delen van data. Maar de presentatie van sommige portals als ‘dashboards’ suggereert door de naam dat dankzij data ineens alles bestuurbaar en beïnvloedbaar wordt. Het laatste spanningsveld betreft het kantelpunt tussen openheid en overvloed. Vaak wordt aangenomen dat presentatie van meer data altijd beter is. Maar zonder duiding blijven data betekenisloos en leidt meer openheid niet tot meer transparantie. Integendeel zelfs, want als meer data beschikbaar komen, is het vaak juist lastig hun betekenis op toegankelijke en heldere wijze voor het voetlicht te krijgen. Dit artikel van Sjors Overman en Claartje Rasterhoff verscheen eerder in Boekman 133: Onderzoek en data.
23-02-2023
Logistiek dienstverlener CB en Tielbeke hebben het voornemen uitgesproken dat Tielbeke het transport van CB in Nederland overneemt, inclusief chauffeurs, planners en wagenpark. Met deze voorgenomen overname wil CB zijn vervoersdienstverlening toekomstbestendig organiseren, voor klanten en medewerkers. Tielbeke voegt met de overname een belangrijke schakel toe aan zijn fijnmazige distributienetwerk. Door de samenwerking met Tielbeke kan CB het serviceniveau blijven bieden dat klanten gewend zijn. Linda van Zomeren, CEO van CB: “In onze kernmarkt, de boekensector, verandert het bestelgedrag: er wordt vaker besteld, maar in kleinere hoeveelheden. Daarnaast zien wij dat de milieuregels strenger worden. En dat vraagt aanvullende investeringen in ons wagenpark en specifieke oplossingen voor de binnensteden. Tielbeke is een professioneel bedrijf dat investeert in duurzaam vervoer. Het is een partij met een zeer goed, fijnmazig distributienetwerk dat uitstekend past bij onze markt.” Leveringen met een kleinere omvang besteedt CB al jaren uit aan verschillende partners. Per 1 juli 2023 is ID Logistics een nieuwe partner. ID Logistics levert tijdschriften aan retailers, die ook boeken vanuit CB geleverd krijgen. De samenwerking met ID Logistics zorgt voor samenval en bundeling van deze goederenstromen. De voorgenomen verandering en de keuze voor Tielbeke en ID Logistics is zorgvuldig afgestemd met de Stichting tot Beheer van de Aandelen van CB, de Koninklijke Boekverkopersbond en een afvaardiging van boekverkopers. CB blijft regie houden over de vervoersdiensten voor zijn klanten en daarmee ook het aanspreekpunt voor klanten.
16-02-2023
Na een succesvolle pilot staat Cultuurherstel open voor nieuwe aanmeldingen van culturele instellingen die behoefte hebben aan kennis en ervaring uit het bedrijfsleven. Professionele culturele organisaties met vraagstukken rondom financiering, persoonlijk leiderschap, strategie en organisatie kunnen zich aanmelden voor een coachingstraject. Het platform Cultuurherstel verbindt de brede cultuursector met professionals uit het bedrijfsleven. Het idee voor Cultuurherstel is ontstaan tijdens de eerste lockdown vanuit de ambitie van de Amsterdamse Kunstraad (AKr) en het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) om culturele organisaties te ondersteunen om minder (financieel) kwetsbaar te worden, en meer zelf de regie over de eigen toekomst te kunnen nemer. Samen met de provincie Noord-Holland en gemeente Amsterdam startte de AKr en het AFK een pilot.
14-02-2023
In de culturele en creatieve sector hebben we drie codes. Deze codes dragen bij aan een gezonde culturele en creatieve organisatie, en daarmee ook aan een gezonde sector: Governance Code Cultuur, Code Diversiteit & Inclusie en Fair Practice Code. Drie experts vertellen over het belang van deze instrumenten, de doelen en hoe je ze kunt toepassen. Day zijn Andra Leurdijk, programmamanager Governance bij Cultuur+Ondernemen, Halima Özen, ambassadeur Code Diversiteit & Inclusie, en Anne Breure, mede-initiator Fair Practice Code.
06-02-2023
In rechtReeKs neemt de Kunstenbond, de vakbond voor kunstenaars en iedereen die werkt in de culturele en creatieve sector, elke editie een onderwerp onder de loep dat fundamenteel is voor de beroepspraktijk van de professionele kunstenaar. Jet Hootsmans, advocaat bij de Kunstenbond, schrijft dit keer over de rechten van huurders van atelierruimte. Wat kun je doen als je atelier of broedplaats moet wijken voor iets anders?
06-02-2023
Cultuur + Ondernemen heeft een tool ontwikkeld voor culturele organisaties over inkomstenscenario's, geldbronnen, met tips hoe financiers kunnen worden overtuigd. De tool komt van pas als je organisatie wil investeren, bijvoorbeeld in een nieuwe voorstelling of innovatieve dienst, en het nog onzeker is hoeveel geld deze investering gaat opleveren en wanneer. De tool is een onderdeel van de kennisgids ‘Hoe ga ik om met risico’s?’
17-01-2023
Voor de leergang LinC Brabant wordt er gezocht naar vraagstukken in de regio, die aan de deelnemers kunnen worden voorgelegd. LinC Brabant is een programma voor zakelijk leiders, dus het gaat om opdrachten waarbij de deelnemers ook naar de zakelijke aspecten/kant van de opdracht kunnen kijken. De uitvoering van het programma is in handen van het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) in samenwerking met Breda University of Applied Sciences, Tilburg University, Brabant C en Kunstloc Brabant. LinC Brabant wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Brabant C en Kunstloc Brabant.
12-12-2022
Op 9 december publiceerde Het Parool een artikel over het gevoel van onveiligheid onder het personeel van fotografiemuseum Foam in Amsterdam . Het verloop is groot en het museum wordt al jaren slecht bestuurd, mede door het vertrek van drie directeuren in twee jaar tijd. De Amsterdamse wethouder Meliani: “Ik ben geschrokken van de uitkomsten van dit onderzoek. We verwachten als gemeente dat relevante zaken voor het welbevinden van het personeel met ons gedeeld worden. In organisaties moet een open cultuur zijn waarin medewerkers zich uitspreken en erop kunnen vertrouwen dat er actie wordt ondernomen.” Het fotografiemuseum krijgt een miljoen euro euro subsidie van de gemeente Amsterdam, omdat het in de Amsterdamse basisinfrastructuur zit. De wethouder eist op zijn minst van deze essentiële cultuurinstellingen een actieplan inzake diversiteit en inclusie, dat ze een voorbeeldfunctie vervullen als cultureel ondernemer (onder meer op het gebied van goed werkgeverschap) en dat ze bestuur en toezicht goed hebben geregeld. Meliani: “Alle kunstinstellingen moeten zich aan deze codes houden. Maar de instellingen in de basisinfrastructuur hebben een grotere verantwoordelijkheid en dienen een voorbeeldfunctie te vervullen, waaronder het toepassen van de culturele codes. Het onderschrijven en naleven van de codes is een belangrijke voorwaarde voor subsidie.” Of de uitkomst van het onderzoek invloed heeft op de subsidie? Daarvoor is het volgens Meliani te vroeg. Zij zegt hierover in contact te blijven met Foam en verwacht dat het museum ‘actief stappen’ zet.
08-12-2022
Er bestaat geen specifieke opleiding die je klaarstoomt voor het leiden van een kunstinstelling – expertise en ervaring komen met de jaren. Cultuur+Ondernemen biedt sinds 2018 mentoringprogramma’s voor culturele organisaties. Startende leidinggevenden worden na een uitgebreide intake gematcht met een ervaren vakgenoot. Iris van den Boezem sprak met mentee Niels van Doormalen en zijn mentor Erik Pals. Van Doormalen richtte in 2020 op 22-jarige leeftijd Oatmilk Studio op. Vanuit daar maakt hij musicals met jonge creatieven, gericht op maatschappelijke thema’s. Oatmilks tweede productie, Before After, ging begin november in première. Pals is algemeen directeur van Scapino Ballet Rotterdam.
27-09-2022
In rechtReeKs neemt de Kunstenbond, vakbond voor kunstenaars en iedereen die werkt in de culturele en creatieve sector, een juridisch onderwerp onder de loep dat essentieel is voor de beroepspraktijk van de kunstenaar. Advocaat Jet Hootsmans verdiepte zich voor deze editie in afspraken tussen kunstenaars en galeries.
12-05-2022
Kritische reflectie is een essentieel onderdeel van good governance. Daarom is de zelfevaluatie scan vernieuwd. Deze handreiking helpt bij de evaluatie van je bestuur of raad van toezicht. Gezamenlijk terugkijken geeft inzicht en kan aandachtspunten opleveren zodat het toezicht of bestuur beter is voorbereid op de toekomst. De scan is volledig gebaseerd op de Governance Code Cultuur. Er zijn twee versies: één voor leden van het bestuur in het bestuur-model en één voor leden van een raad van toezicht in het raad-van-toezichtmodel.
17-02-2022
Eind 2019 riepen enkele boekhandelaren het boekenvak op om na te denken over meer efficiency en kostenbesparingen in de keten. Nog voor de pandemie zagen zij de noodzaak om, bij een stabiele markt en stijgende kosten, samen deze ambitie te omarmen. Dat werd door de uitgevers, verenigd in de GAU, de Koninklijke Boekverkopersbond en distributeur en logistiek dienstverlener CB opgepakt. Zij benaderden KVB Boekwerk om een verkenning uit te voeren in de breedte van het boekenvak. Die werd in juni 2020 afgerond met als resultaat een agenda met een drietal onderwerpen waarmee werkgroepen van boekhandelaren, uitgevers en experts van CB aan de slag gingen. Dit heeft geleid tot een zestal vernieuwingsprojecten. Het efficiënter organiseren van de retouren; Beter oplagebeheer door inzicht in dagelijkse verkoopdata en voorraden ; Het op termijn verplicht stellen van de Themacodering; Een tijdige en correcte verschijningsdatum van titels; Een business case voor een brandportal met de CPNB; Een business case voor de introductie van RFID. Een aantal projecten is inmiddels afgerond en sommige wachten nog op een geschikt moment voor uitvoering. Het is een goed moment om de balans op te maken, het Deltaplan Programma af te ronden en de projecten over te dragen naar de verantwoordelijken in de keten. KVB Boekwerk blijft nog wel betrokken als de procesbegeleider voor het onderzoek naar meer lokale samenwerking tussen boekhandels.
20-01-2022
Het leerprogramma 'Toezichthouden in de Cultuursector' is een samenwerking tussen crmLINK en Cultuur+Ondernemen. Ahmet Polat, toezichthouder en deelnemer aan de opleiding, over zijn ervaring met toezichthouden.
25-11-2021
Diversiteit en inclusie staan centraal tijdens de landelijke online HR-netwerkbijeenkomst op 7 december 2021. Op de HR-bijeenkomst delen sprekers van binnen én buiten de culturele sector hun visie, kennis en ervaringen omtrent diversiteit en inclusie. Diversiteit en inclusie zijn een belangrijke factor, ook voor de culturele sector. Het uitgangspunt is een open organisatiecultuur waar verschillen gewaardeerd en optimaal benut worden. Een divers personeelsbestand kan bijdragen aan meer winst, productiviteit en een positief imago en biedt toegang tot (top)talenten, klantgroepen en nieuwe markten. Voorwaarde om deze kansen te benutten is een inclusieve bedrijfscultuur waarin iedere medewerker zich erkend en thuis voelt. Toch blijkt het in de realiteit lastiger om als werkgever te zorgen voor meer diversiteit en inclusie binnen de organisatie. Hoe kan de culturele sector in haar rol als werkgever een bijdrage leveren aan kansengelijkheid, diversiteit en inclusie op de werkvloer?
23-11-2021
Culturele organisaties worden op financieel gebied strenger gecontroleerd dan algemene richtlijnen voor non-profitorganisaties voorschrijven. Dit is het gevolg van de eisen van subsidieverstrekkers. Het leidt tot extra werk voor accountants, hogere kosten voor instellingen en dus minder geld voor de kunst. Is dit wel noodzakelijk?, vraagt registeraccountant Jos Stengs zich af. Zijn voorstellen voor een efficiëntere controle worden onderschreven door meerdere accountants.