28-03-2023
Community Art is een Bests kunstproject dat mensen in wijken met elkaar verbindt. Na Wilhelminadorp en Naastenbest is Leemkuilen aan de beurt. De bewoners zijn nu al enthousiast, terwijl er nog geen kunstwerk te bekennen valt. ,Ze willen zo graag hun verhalen delen met elkaar en de andere inwoners van Best”, vertelt Evie Sparidaens. Zij werkt samen met Sjoerd Geerts bij Tante Netty, een sociaal projectbureau dat jonge kunstenaars voor dit soort projecten inzet. ,,Eigenlijk gaat het bij dit soort projecten niet eens zozeer om het kunstwerk maar veel meer om hetgeen er omheen gebeurt. Doordat wij heel regelmatig de wijk ingaan en bewoners betrekken bij het proces, begint die onderlinge verbinding meteen al te groeien”, aldus Sparidaens. Waarom Leemkuilen? Goedele Wellens, cultuurcoach bij ‘Tuurlijk: ,,We zochten naar een wijk die aandacht verdient. Evie vertelde na een fietstocht dat Leemkuilen bij haar was blijven hangen omdat die wijk volgens haar wel wat kleur kon gebruiken. Stomtoevallig stelde wethouder Van der Heijden, na een gesprek met mij, ook de Leemkuilen voor.” Via buurtcoach Bianca den Harink van LEV kwam Sparidaens in de Huiskamer in Leemkuilen terecht, waar onder andere de Actieve Vrouwengroep samenkomt. Ze legde zo contact met bewoners en hoorde hun verhalen, leerde hun culturen kennen. ,,Ik verzamel de verhalen en Sjoerd ontwerpt op basis daarvan de kunstwerken.” Er wordt ook nagedacht over het maken van een ‘mobiele ontmoetingsplaats’ voor de bewoners. Daarnaast worden er videoportretten opgenomen waarin de bewoners hun verhaal vertellen.
23-01-2023
De provincie Noord-Brabant en het Cultuurfonds Noord-Brabant stellen in 2023 opnieuw budget beschikbaar voor kleinschalige projecten in Brabantse buurten. Er is voor deze periode € 300.000 om te verdelen. Het Buurtcultuurfonds helpt creatieve professionals om verandering in de wijk vorm te geven. Deze professionals zien kansen in de wijk, halen wensen op in de buurt en brengen de ideeën tot uitvoering. Met nieuwe en inspirerende denkrichtingen, vormen, beelden of acties helpen zij de gedeelde droom van bewoners te verbeelden, nieuwe creatieve oplossingen vorm te geven of het verlangen naar een levendigere, vitalere, groenere of fraaiere buurt aan te wakkeren. “Veel grote maatschappelijke uitdagingen vragen om samenwerking en draagkracht op buurtniveau. De energietransitie, vergroening, zorg, veiligheid en sociale samenhang: we moeten het samen doen. Creatieve professionals kunnen deze verandering zowel aanjagen als vormgeven. Daar dragen we graag aan bij via het Buurtcultuurfonds", aldus Stijn Smeulders, gedeputeerde Cultuur. Het Buurtcultuurfonds is bedoeld om ideeën te realiseren die bijdragen aan ontmoeting, samenwerken en samenleven. Binnen wijken, tussen generaties, culturen en kunstvormen én tussen stad en platteland.
11-07-2022
De wijk Wandelbos in Tilburg-West is van 8 tot 22 juli 2022 omgetoverd tot een bijzonder buurtmuseum. Achter de ramen van buurtbewoners staan schilderijen tentoongesteld en ook bij serviceappartementen De Duynsberg is een expositie. De schilderijen zijn gemaakt door basisschoolleerlingen en senioren uit de wijk in het kader van buurtcultuurproject De Buurt als Museum. De Buurt als Museum is half april gestart door beeldend kunstenaar Inge Koenen op basisscholen Wandelbos en Antares. Samen met de leerlingen en studenten van Stichting Move is ze bij buurtbewoners op bezoek geweest om bijzondere voorwerpen en de daarbij behorende verhalen op te halen. Geïnspireerd op een voorwerp en een buurtverhaal hebben de kinderen een schilderij gemaakt dat ze als cadeau hebben teruggegeven aan de buurtbewoner. Alle schilderijen worden nu twee weken lang geëxposeerd voor het raam van de bewoners, zodat in één klap een echt buurtmuseum ontstaat. De Buurt als Museum wordt gemaakt door Inge Koenen in samenwerking met studenten van Stichting Move, basisscholen Antares en Wandelbos, Stichting Stoute Schoenen en cultuurcoach Miriam Alders. Het project wordt ondersteund door Art-fact: intermediair, platform en cultuurfonds voor kunst in de vrije tijd in Tilburg, en door een bijdrage van het VSBfonds en het Prins Bernhard Buurtcultuurfonds Noord-Brabant. In het najaar krijgt het buurtmuseum een vervolg in Tilburg-West met diverse culturele activiteiten in de wijk. Zo heeft cultuurcoach Miriam Alders een Talentenprogramma ontwikkeld voor Tilburg-West, waarbij alle kinderen kunnen kennismaken met uiteenlopende (kunst)disciplines in hun eigen wijk.
28-10-2021
Muurschilderingen zijn razend populair. Ook in Noord-Brabant veranderen steeds meer bakstenen muren in ware kunstwerken. De muurschilderingen refereren vaak naar de historie of cultuur van een stad en vervullen daarmee ook een maatschappelijke functie. Maar wie zijn de makers achter de kunstwerken? Wat brengt zo’n muurschildering teweeg in de buurt? En is dit niet dé perfecte manier om meer Brabanders bij kunst te betrekken? Elmay Claassen sprak erover met de Brabantse kunstenaars Babette Bakermans, Kaspar van Leek, Niels van Swaemen en Erik Veldmeijer.
21-06-2021
In september gaat een groot aantal inwoners uit de hele gemeente Sint-Michielsgestel aan de slag met het opfleuren van de grijze betonwanden van een van de drie ‘tunnelbakken’ bij de Gestelse Poort onder de provinciale weg N617. Marcel Rus, een van de kunstenaars die bij het gemeenschappelijke kunstwerk betrokken is : ,,Er zijn steeds meer mensen betrokken bij dit community-artproject. Er doen zeven lokale kunstenaars mee. Uit elke kern eentje. Maar nog belangrijker, ook steeds meer vrijwilligers sluiten zich aan. Mensen van Cello die hier om de hoek werken, cliënten van Kentalis. Ze helpen straks allemaal mee. We hebben wel een man of tachtig die straks op de een of andere manier mee doet.” Samen met Kings of Colors (Jan Henk van Ieperen), gemeente Sint-Michielsgestel, Cello, Kentalis, kunstenaars en andere vrijwilligers zijn er al heel wat ideeën te zien op grote doeken bij de werkplaats van Cello. Rus: ,,Mensen die nog mee willen denken over het eindresultaat, die kunnen nog aansluiten. Zij kunnen zich via de mail melden: tunnelart617@sint-michielsgestel.nl”
17-06-2021
Vier kunstenaars, een ontwerper en een filmer voerden van september tot en met november 2020 het project Studio Linie uit in de Bredase wijk Liniekwartier. Dit project is opgezet, om de kunst die gemaakt wordt bij Witte Rook in de wijk te brengen. Ondanks de restricties van de coronapandemie wisten ze contact te maken met de buurtbewoners en lieten ze op verschillende manieren weten dat ze er waren. Als een toevallige getuige wandelt Nanne op ’t Ende vijf maanden later door de wijk op zoek naar mensen die zich de interventie herinneren.