01-06-2023
‘Dance jams’ voor jong en oud Roosendaal en dansers uit het hele land. Volgens de jury van het 'Ditch Your Pitch’-event van stichting Cultuur Verbindt Roosendaal had danseres Madelief van den Biggelaar (19) daarmee het beste idee. Dat betekent dat ze 2000 euro van de stichting krijgt om haar idee uit te voeren. ,,Ik had al lange tijd een plan in mijn hoofd”, zegt Van den Biggelaar. ,,Samen met Dansplein en Cultuur Verbindt Roosendaal mag ik dat werkelijkheid maken.” Ditch Your Pitch is bedoeld om jonge makers in Roosendaal bekend te maken met subsidieregelingen. In plaats van een complete aanvraag in te dienen, kunnen zij tijdens de avond in de tuin van schouwburg De Kring in Roosendaal kort in hun eigen woorden uitleggen wat hun project inhoudt. De jury koos voor het idee van Van den Biggelaar, omdat dit direct uitvoerbaar is en een brede doelgroep aanspreekt.
01-06-2023
Ateliers Tilburg heeft verspreid over Tilburg negen locaties met ateliers en studio's voor kunstenaars en creatieve ondernemers. De organisatie bestaat sinds 2004 en beheert zo’n tweehonderd werkruimten. Pas nog zijn daar elf ateliers in de Spoorzone bijgekomen, waaronder een muziekstudio. De stichting slaat nu ook de vleugels uit naar buurgemeente Goirle. De Rockacademie en performance-opleiding van Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg zorgen voor een stroom aan muzikanten en theatermakers die op zoek zijn naar werkruimten voor podiumkunsten. Cultureel Centrum Jan van Besouw beschikt over een grote theaterzaal, muziekruimtes en dansstudio’s. Het Goirlese aanbod is straks te vinden op de site van Ateliers Tilburg. Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle stelt vanaf juni zes oefenruimten beschikbaar voor muzikanten en theatermakers. Roxanne Petermeijer, algemeen manager Jan van Besouw, is enthousiast over de krachtenbundeling: ,,Tilburgse muzikanten en theatermakers denken bij het zoeken van een ruimte niet meteen aan Jan van Besouw. Dat op deze manier de mogelijkheden van ons gebouw meer bekendheid krijgen is heel mooi. We kijken ontzettend uit naar de verdere samenwerking.”
01-06-2023
Het nieuwe rapport 'Time to Act: Two Years On, Data-led Insights on Performing Arts and Disability in Europe' van het Creative Europe gesteunde project Europe Beyond Access en geproduceerd door On the Move onthult data-gestuurde inzichten in de toegankelijkheid, inclusie, internationale mobiliteit en professionele ontwikkeling van gehandicapte kunstenaars in de Europese podiumkunstensector. Welke kennis ontbreekt er nog in de culturele sector die bijdragen aan ongelijkheid voor artiesten en publiek met een beperking?
01-06-2023
Festival Cement in ’s-Hertogenbosch is misschien wel het spannendste theaterfestival van ons land. Wat je hier ziet is soms nauwelijks te omschrijven. Is het toneel? Kunst? Circus? Cement is bovendien een van de weinige festivals in Nederland en België waar alléén jonge makers hun werk presenteren. Keep An Eye Foundation sprak met Janneke Defesche, zakelijk directeur van het festival. Keep an Eye organiseert met het festival “ De Werfplaats”. Defesche : “Met De Werfplaats hebben we een experimenteerruimte gecreëerd waar makers uit verschillende disciplines samenkomen. Regisseurs, acteurs, schrijvers, componisten en muzikanten die we graag beter willen leren kennen krijgen een residentie aangeboden. Iedere maker mag een dag per week De Werfplaats leiden met een onderzoeksvraag. Aan het einde van de dag gaat het doek omhoog en presenteren ze wat ze onderzocht hebben aan een klein clubje mensen. Het bijzondere is dat je bij De Werfplaats helemaal wordt meegenomen in het proces van een maker. Hoe ontstaat een stuk in het hoofd? Hoe krijgt het vorm? Soms gaan er meerdere jaren overheen voor een idee daadwerkelijk tot een voorstelling komt. En dat idee begon dan in De Werfplaats, dan is het extra bijzonder als je het jaren later op Cement ziet.”
01-06-2023
Stichting Democratie en Media ondersteunt makers en instellingen die het contact met de achterban willen versterken, oftewel ‘crowdkeeping’. Dit gebeurt in samenwerking met voordekunst én Creative Funding. Dat betekent dat zowel de kosten van crowdfunding, vriendencampagnes en crowdkeeping via voordekunst of Creative Funding worden door Stichting Democratie en Media mogelijk financieel ondersteund.
01-06-2023
De stadionshow werd ooit ook uitgevonden om de druk op de festivalweiden te verlichten. In de jaren zestig ontplofte de popmuziek, gevolgd door de rock. In de Verenigde Staten, maar zeker ook in Nederland, werden in allerijl popfestivals georganiseerd. Het publiek klom er enthousiast over de schamele dranghekken, waardoor ook de verdiensten zeer onprofessioneel waren – naast natuurlijk het ontbreken van iedere denkbare voorziening, met een zekere ontmenselijking tot gevolg. De stadions boden uitkomst. De Rolling Stones en Led Zeppelin ontdekten dat de mensenmassa beter te controleren was in een afgesloten omgeving, waar je zonder een betaald ticket bovendien niet binnenkwam. Robert van Gijssel over verleden en heden van popconcerten in stadions. Het stadion mag dan een ‘galmbak’ zijn, toch staan we als vanouds in de rij voor optredens van Beyoncé en Harry Styles in de grote arena’s. Waar is die terugkeer van het megaconcert, ondanks matig zicht en geluid en zeer hoge ticketprijzen, aan te danken?: “De concertindustrie lag tijdens de pandemie plat en er valt voor artiesten, zeker ook in financieel opzicht, wat in te halen. Veel tournees werden uitgesteld en de concertdruk is door die nog voortdurende inhaalslag hoog. Een stadiontournee is voor een popster de snelste manier om veel geld te verdienen. Het popfestival heeft bij zo’n aantrekkelijk verdienmodel het nakijken. Pinkpop bijvoorbeeld had graag een artiest als Harry Styles of Bruce Springsteen naar Landgraaf gehaald, maar de echt grote namen lijken te kiezen voor het ego-evenement. Zij hoeven de ticketprijs, die vaak net zo hoog is als die voor een festivaldag, met niemand te delen én ze weten zich verzekerd van de volle aandacht van alle bezoekers, wat de sfeer ten goede komt.”
01-06-2023
Een aantal creatieve bureaus is gestart met het verdrag Fossiel No Deal, een belofte om niet langer samen te werken met de fossiele industrie of fossiel personenvervoer aan te moedigen of groen te wassen. Kennis en kunde worden niet langer ingezet voor de fossiele industrie. Het doel van de campagne is het versnellen van de verduurzaming en het positief vormgeven van de toekomstige wereld.
01-06-2023
In ‘Opening Cities, Migrants in Urban Space’ nodigt auteur Lena Knappers architecten en stedenbouwkundigen uit zich te buigen over een tot nader order onopgelost raadsel: terwijl migratie iets van alle tijden is, staat het nauwelijks op de ontwerpagenda. Centraal in haar boek staat de vraag hoe we de ‘absorptiecapaciteit’ van steden kunnen verbeteren voor migranten (op zich al een gevarieerde groep), maar eigenlijk voor alle nieuwkomers die zich voor kortere of langere termijn in de stad komen vestigen (zoals ook internationale studenten en expats). Lena Knappers ontwikkelt ontwerpscenario’s voor twee totaal verschillende Europese steden: Amsterdam en Athene. Deze steden staan in feite bekend voor hun grote absorptiecapaciteit van nieuwkomers, weliswaar op totaal andere manieren, maar hebben daar geen stedenbouwkundige visie rond weten te ontwikkelen die een ad hoc aanpak overstijgt.
01-06-2023
Op 28 juni 2023 organiseert Architectenweb in het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand een symposium over ontwerpen mét de natuur. Sprekers zijn Marlies Zuidam (FAAM), Philomene van der Vliet (BOOM!), Steven Delva (DELVA) en Cees van der Veeken (LOLA).
01-06-2023
Een gezonde leefomgeving die invloed heeft op het welzijn van de mens, hoe creëer je die het best? Onder andere Marlies Rohmer, Ben Channon, Bouwbioloog Max Drath en omgevingspsycholoog Joren van Dijk behandelen tijdens ‘make HAPPINESS happen’ op 29 juni de veelzijdigheid aan aspecten die invloed hebben op het omgevingsgeluk. Deze avond biedt naast internationale inspiratie, ook concrete handvatten voor een gezonde gebouwde omgeving en het gebruik van gezonde materialen in het ontwerp. De BNA Inspiration Night vindt plaats in het circulaire Natural Pavilion op het Floriadeterrein in Almere.
01-06-2023
De plek op de festivalposter – niet zozeer meer in fysieke vorm maar vooral een digitale aankondiging – drijft programmeurs van muziekfestivals soms tot uitersten. Hoe groter het festival, hoe wezenlijker de gesprekken gaan over de namenrij. Als de financiën afgehandeld zijn, zijn er maar twee dingen die tellen: de running order (de speeltijden, wie spelen ervoor en erna) en de billing (hoe de artiest op het affiche wordt vermeld). Maarten van Vugt, programmeur van hiphop op Rolling Loud Rotterdam (voorheen Woo Hah!) en North Sea Jazz. „Juist met deze twee punten kan een artiestenmanager of een agency bewijzen dat hij of zij wat kan neerzetten voor zijn of haar artiesten. Het bestuderen van blokkenschema’s en posters is een dagtaak geworden. Dat levert soms daadwerkelijk gemier op met een liniaaltje bij de letters.” Dat kan Joey Ruchtie, programmeur van onder meer Paaspop en Noorderslag, beamen. „Hoe meer aanzien het festival heeft, hoe belangrijker de belettering wordt. Het is het eerste dat wordt bekeken: hoe groot staat mijn artiest erop ten opzichte van die en die. En andersom worden mij bij onbekende namen rustig festivalposters uit Amerika toegestuurd. Zo van: kijk maar eens hoe groot die band daar is.” De festivalposter is een merkenrace. Wie bovenaan staat, stijgt in aanzien. Artiestenbureaus volgen nauwgezet of hun artiesten op de juiste plek terecht komt. „Het is puur marketing. Beter gezegd: brandbuilding”, merkt Joey Ruchtie op. Heel veel gezeur kan een zogeheten alfabet-poster, met namen op volgorde van a tot z, voorkomen. Dat doen bijvoorbeeld North Sea Jazz en Lowlands. Een namenreeks op alfabetische volgorde is voor North Sea Jazz een fijne manier om alle genres, van jazz, soul naar pop, evenveel aandacht te kunnen geven. Nu is het ook wel zo dat de kaartverkoop voor North Sea Jazz of Lowlands wel goed komt. Kleinere festivals hebben hun trekkers in juist hard nodig. Wordt een artiest headliner, dan stijgt die in achting van zowel de industrie als in de beleving van bezoekers. Maarten van Vugt. „De status van headliner speelt zeker mee als de concurrent achter dezelfde artiest aanzit. Een grote internationale act krijgt veel voorstellen. Sta je in juli op North Sea Jazz of speel je dan in Spanje? Bij die afweging zijn geld en de statuur van het festival belangrijk. Maar ook zeker de speeltijd en de running order – jouw plekje in het blokkenschema. Welk tijdslot is voor jou en wie speelde er voor jou.” Streamingcijfers van artiesten tellen tegenwoordig hard mee bij het boeken, al zijn die niet zaligmakend. Voorbeelden genoeg van jonge artiesten die door hun streamsucces ineens snel optrekken van 10 naar 100. Managers komen dan snel het hoofdpodium opeisen. Dat terwijl een show op het tweede, kleinere podium veel succesvoller kan zijn. Ook het blokkenschema is een onderhandelingspunt. Spelen als de avond valt (omdat de lichtshow dan goed uitkomt) of juist dat ene plekje einde middag? De avond kunnen afsluiten: machtig. „Hoe later hoe beter is juist achterhaald”, zegt Van Vugt. „Een openingsplek kan juist best wat teweeg brengen. Het publiek sliep al op de camping en staat te trappelen. Het kan meteen heel bijzonder worden. Een Nederlandse act weet dat. Maar het wordt niet altijd zo ervaren door buitenlandse acts.” Programmeren is gewoon geen exacte wetenschap, zegt Kim Bloem (Mojo Concerts). Maar al die wensen en belangen: vermoeiend. „We zoeken als programmateam voor North Sea Jazz naar een natuurlijke flow en sturen hopelijk een mooie muziekroute aan. Maar agenten willen ook van ons weten wat de clashes gaan zijn: wie zijn de artiesten die op het zelfde moment spelen en trekken ze publiek bij elkaar weg?” En soms, zegt ze, hangt de indeling gewoon op logistieke uitdagingen: de enorme mensenstroom, de soundcheck van een groot Metropole Orkest. de vervolgroutes van artiesten.
01-06-2023
Het popfestivalseizoen staat op het punt te beginnen. Hoe voelen de muzikanten zich voor ze de het podium betreden? Het kan ze zenuwen opleveren, oftewel podiumvrees. NRC inventariseert onzekerheden en oplossingen. Hester Carvalho sprak met Willem Smit en Franti Marešová van Personal Trainer, rapper Ray Fuego, rapper/zanger Glenn de Randamie, alias Typhoon en Julia Korthouwer van Loupe.
01-06-2023
De muziekfestivals in de zomer zijn niet alleen een feest van talloze optredens, dansen in de polder, sjouwen met campingspul en saamhorigheid. Veel bezoekers zoeken het ook in stimulerende middelen om de feestvreugde en de gezelligheid te verhogen. En dat gebeurt niet alleen met alcohol, maar ook met een pilletje of een lijntje coke. Negen vragen over drugs op festivals. Waaronder vragen als : Neemt het drugsgebruik toe? Is het geaccepteerd? is het op festivals toegestaan?
01-06-2023
De inclusiviteitsdiscussie is niet zozeer een ‘opstand van onderop’, vanuit de kunstenaars, maar het een door de politiek van bovenaf ‘opgelegde revolutie’. Dat stelde Martin Sommer in de Volkskrant. Hij reageerde op een artikel van zijn collega Rutger Pontzen en de documentaire White Balls on Walls over het streven van het Stedelijk Museum in Amsterdam om inclusiever en diverser te worden. Pontzen reageert op Sommer. Soms is de politiek nodig om als een buitenstaander de boel met een koevoet open te breken, daar waar de museumwereld het zelf laat afweten, schrijft hij. Opdat andere inzichten en smaken, andere opvattingen, technieken en materialen, andere stijlen en verhalen de kans krijgen gezien en gehoord te worden.
01-06-2023
Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) gaat akkoord met de aanpassingen die de coalitiepartijen hebben gemaakt op haar wetsvoorstel om grote streamingsdiensten als Netflix en Disney te verplichten om te investeren in Nederlandse producties. In de Tweede Kamer zei Uslu dat ze verwacht dat er door de aanpassingen minder geïnvesteerd zal worden in films, documentaires en series dan zij wilde, "maar de wet blijft wel overeind". Ze zal haar steun aan de wet dan ook niet intrekken. De coalitiepartijen konden het aanvankelijk niet eens worden over de plannen van Uslu om de grote streamingsbedrijven te verplichten om een percentage van hun omzet te investeren in Nederlandse producties. Twee weken geleden sloten ze onderling een deal, waardoor de eisen aan de bedrijven flink worden afgezwakt. Zo mogen ze de helft van het geld ook steken in amusement, realitysoaps en comedyseries. In de plannen van Uslu moest er vooral geïnvesteerd worden in genres die moeilijk kunnen concurreren met grote buitenlandse producties, zoals films, dramaseries en documentaires. Oppositiepartijen als de PVV, GroenLinks en de SP wilden weten of Uslu dan haar wetsvoorstel gaat intrekken, maar dat doet ze niet. "Dan zou er helemaal geen extra impuls meer zijn voor de sector", zei ze. Uslu wil met haar wetsvoorstel vooral kleine, onafhankelijke producenten ondersteunen. De coalitiepartijen hebben echter afgesproken dat de investeringen maar voor 60 procent bij die onafhankelijke producenten terecht hoeven te komen. In de Kamer zei de staatssecretaris dat ze een voorkeur heeft voor 80 procent, maar dat ze met 60 procent kan leven. Volgende week wordt er over het wetsvoorstel, inclusief de wijzigingen, gestemd. Daarna moet ook de Eerste Kamer er nog mee instemmen.
01-06-2023
Nederland Leest is een campagne die sinds 2006 bestaat waarbij de Bibliotheek elk jaar in de maand november een boek cadeau geeft dat gratis af te halen bij de bibliotheek. Dit jaar maakt de leesbevorderingscampagne een nieuwe start en pakken ze uit: het geschenkboek is nu namelijk voor iederéén op te halen, ook als je nog geen lid bent van de bibliotheek. Zo verandert de naam van ‘Nederland Leest’ naar ‘Heel Nederland Leest’ en wordt Nederland volgens CPNB “één grote leesclub”. Het geschenkboek – dit jaar Sonny Boy van Annejet van der Zijl – is dit jaar dus niet langer alleen gratis in bibliotheekfilialen af te halen, maar, als het aan organisatoren CPNB en Probiblio ligt, op andere plekken in heel Nederland, dus ook allerlei andere instellingen en bedrijven met een publieke functie. Waarom deze veranderingen? vraagt interviewer Maarten Dessing aan Marion Boxum, hoofd Campagnes Volwassenen van de CPNB in een artikel in Bibliotheekblad. “Mensen wisten niet meer wat er tijdens Nederland Leest van hen werd verwacht,” vertelt Boxum. “Moesten ze een boek ophalen? Een boek lezen? Of juist naar de bibliotheek komen om over het boek te praten? Of over het thema? En iedere bibliotheek legde de nadruk op een ander aspect. Daardoor werd de hele campagne minder duidelijk. Om effectief te zijn moet een campagne één duidelijke boodschap hebben.”
01-06-2023
Het rommelt op de Academie voor Theater en Dans (ATD) in Amsterdam. Het contract van directeur Anthony Heidweiller wordt na twee jaar niet verlengd. Hij krijgt vanaf 15 augustus een nieuwe functie als adjunct-directeur, met een nog te werven algemeen directeur boven hem. Een grote groep ATD-medewerkers, inclusief een aanzienlijk deel van de artistiek leiders van de verschillende opleidingen, heeft felle kritiek op deze beslissing, en plaatst deze in het kader van een langere geschiedenis van institutioneel racisme.
01-06-2023
Werken met publieksdata in de culturele sector kan best ingewikkeld zijn. Want welke data haal je als organisatie precies op? Wie kijkt ernaar, op welk moment, en wat doe je er vervolgens samen mee? Sjoert Bossers (directeur), Nancy van Dijck (programmeur) en Bente Aalbers (marketeer) van theater De Schalm in Veldhoven delen hun ervaring.
01-06-2023
Wie worden de nieuwe leden van de Akademie van Kunsten? Voor 2024 is de Akademie weer op zoek naar vooraanstaande kunstenaars uit alle disciplines die zich op basis van aantoonbare artistieke prestaties hebben onderscheiden. Nomineren kan tot 11 september. De Akademie is het forum voor debat over het belang van kunst in de samenleving. Zij heeft als doel: het vertolken van de stem van de kunsten in de Nederlandse samenleving en het bevorderen van de interactie tussen de kunsten onderling en tussen kunst en wetenschap.
01-06-2023
Hoe werkt de culturele sector anno 2023 aan verduurzaming, en wat is nodig om de verduurzaming van de sector te versterken en te versnellen? Met de publicatie 'Duurzaamheid in de culturele sector – editie 2022/2023' onderzoeken de Boekmanstichting en Bureau 8080 in twee delen waar de Nederlandse cultuursector op dit moment staat in zijn duurzame transitie. Het eerste kwantitatieve deel (oktober 2022) is gebaseerd op een enquête onder zo’n 200 culturele organisaties. De resultaten hiervan geven onder andere inzicht in de beweegredenen van organisaties om te verduurzamen, de manier waarop zij daar in de praktijk invulling aan geven, en knelpunten en behoeften die ze hierbij ervaren. Het tweede kwalitatieve deel (mei 2023) biedt op basis van desk research een uitgebreid overzicht van duurzame initiatieven, tools, ontwikkelingen en samenwerkingsverbanden in de verschillende delen van de culturele sector. Ook zijn reportages opgenomen over inspirerende projecten die laten zien hoe de sector door samenwerking grote duurzame stappen kan maken. Zo biedt de publicatie mogelijke aanknopingspunten voor culturele organisaties en makers die zelf met verduurzaming of de klimaatcrisis aan de slag willen.
01-06-2023
Onlangs is door de Taskforce Culturele en Creatieve Sector (CCS) een eerste actueel onderzoek naar de meerkosten van implementatie van de Fair Practice Code gepubliceerd. Dit onderzoek is door de Taskforce CCS, in overleg met betrokken partijen uit de sector en het ministerie van OCW, de afgelopen maanden uitgevoerd. Dit, door onderzoeksbureau SiRM opgestelde rapport, ‘Wat kost Fair Pay? Een synthese van onderzoek op lokaal niveau naar de meerkosten van Fair Pay’, is op 31 mei 2023 aan staatssecretaris Uslu gestuurd. In het rapport ligt de focus vooral op gemeenten. Er loopt op dit moment een tweede onderzoek naar de meerkosten van fair pay die onder de subsidie- en ketenverantwoordelijkheid van de staatssecretaris vallen. Naar verwachting verschijnt dit rapport eind 2023. Het voorliggende rapport moet dan ook worden gezien als een voorfase, een eerste stap in het in beeld brengen van actuele cijfers rondom de meerkosten van implementatie van de Fair Practice Code, in het bijzonder fair pay. In de begeleidende brief aan de staatssecretaris geeft de Taskforce aan dat het verstandig is om ook nog lopende onderzoeken in regio’s ( o.m. in Brabant(stad) en in Friesland (zowel voor de provincie als voor de stad Leeuwarden) ) te volgen en de resultaten hiervan naast de synthese te leggen. In de brief nodigt de Taskforce de staatssecretaris uit om eind 2023 de noodzakelijke gezamenlijke stappen te bespreken om te komen tot implementatie van fair pay. Daarnaast vraagt de Taskforce aan de staatssecretaris om nu al in gesprek te gaan met gemeenten, provincies en andere financiers over de implementatie van de Fair Practice Code, in het bijzonder te komen tot structurele fair pay. Het SiRM rapport ‘Wat kost fair pay’ toont aan dat de implementatie van de Fair Practice Code in de culturele sector extra kosten met zich meebrengt, met name op het gebied van eerlijke beloning (fair pay). Het rapport waarin voor vier gemeenten (Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Groningen) gekeken is naar implementatie van fair pay benadrukt de structurele aard van deze kosten en pleit voor betere honorering, een sterkere rechtspositie voor zzp’ers en meer bestaanszekerheid voor culturele instellingen. Een uniforme financiering en wetswijziging zijn nodig om een eerlijk en duurzaam cultuurbestel te realiseren. Samenwerking tussen overheden en financiers is essentieel om tot implementatie van fair pay te komen.
01-06-2023
Jack Segbars reageert op het essay ‘Wie betaalt de Schrijver’ van Jue Yang, gepubliceerd bij Platform Beeldende Kunst (PBK), waarin wordt duidelijk gemaakt dat de kunstkritiek net als de kunst zelf onder uiterst precaire condities opereert en dat geïnvesteerde tijd nog niet op voor de auteur levensvatbare remuneratie kan rekenen. Zij argumenteert dat voor een beter werkend klimaat voor schrijvers er net als voor kunstenaars een Fair Practice Code (FPC) moet komen waarmee schrijvers in ieder geval kunnen rekenen op voldoende vergoeding voor hun werkzaamheden. Daartoe is een correctie op de markt nodig zegt Yang, en een omslagdenken voor de huidige marktidee. Een FPC zou naast verruiming van middelen een instrument zijn om kunstkritiek als maatschappelijke waarde beter te waarborgen. Segbars denkt dat er nog meer te zeggen is over het geloof dat uiteindelijk spreekt uit Yangs artikel, over een goed functionerende en eerlijke markt waarin een evenwicht wordt gevonden tussen aanbod en vraag, en met passende vergoeding voor werk.Juist dat geloof in een markt moet binnen de huidige politieke economie radicaal worden heroverwogen. Herverdeling binnen deze huidige markt-idee kan dan niet de enige optie zijn. Er zijn volgens Segbars meer artistieke antwoorden en positioneringen mogelijk, en hij geeft een aantal richtingen aan hoe over zo’n markt na te denken is.
01-06-2023
In aflevering drie van Kunst is Collectief – de voorjaarsreeks van Kunst is Lang waarin Mister Motley onderzoekt wat het betekent om een collectief te zijn – zijn Jonmar van Vlijmen, Ronald Boer en Rosanne van Wijk van De Onkruidenier te gast. Als ‘ecosysteem-futuristen’ onderzoeken zij hoe we ons kunnen leren aanpassen aan een landschap dat onderhevig is aan klimaatverandering. ‘Ik heb het gevoel dat wij ‘rond’ fungeren, daarbuiten is veel vierkante shit waarmee we moeten dealen.’ In de vierde aflevering van Kunst is Collectief is BOG. te gast. BOG. werkt vaak collectief: samen bedenken ze de concepten, schrijven ze de teksten, creëren ze het toneelbeeld, staan ze op het podium en vormen ze de organisatie.
01-06-2023
Het afgelopen half jaar interviewden Maurits de Bruijn en Lieneke Hulshof voor de podcast ‘Kan niet bestaat niet’ twintig Nederlandse en Vlaamse kunstenaars over kunstwerken die niet bestaan. Praten over kunstwerken die nooit gemaakt zijn, is praten over ideeën en dromen. De gesprekken gingen daardoor ook over wat dat eigenlijk betekent, slagen en mislukken? In een essay reflecteert Lieneke Hulshof aan de hand van deze twintig gesprekken op hoe in de ogen van de kunstenaar zelf een succesvolle kunstpraktijk eruitziet en welke onzichtbare mythes, aannames en structuren van het hedendaagse kunstenveld daaraan ten grondslag liggen.
01-06-2023
‘Wie is het publiek als kunst de publieke zaak dient?’ is de titel van een essay dat Joram Kraaijeveld schreef op uitnodiging van Witte Rook met de vraag of hij vanuit zijn positie als onafhankelijk curator, docent, schrijver en voorzitter van vereniging Platform Beeldende Kunst zou willen reageren op een tweetal gesprekken uit de podcastserie De Octopus. Het gesprek tussen kunstenaar Monika Dahlberg, curator Marjolein van de Ven en moderator Roeliena Aukema had ‘de vertaling van het kunstwerk’ als thema. Curator Eva Langerak, kunstenaar Susanne Khalil Yusef en moderator Roeliena Aukema spraken met elkaar over ‘het publieke delen’. In beide conversaties bespreken de deelnemers allerlei boeiende zaken uit de praktijk in een open en fijne sfeer. Hoe ervaar je als kunstenaar de opening? Op welke manier stel je voorwaarden aan het tonen van je werk? Hoe bemiddelt een museum tussen kunst en publiek? Welke verantwoordelijkheden draagt het instituut voor de kunst? En voor de kunstenaar? Wat is het verschil daartussen, bijvoorbeeld als het aankomt op de zorg voor een collectie? En tal van dit soort vragen worden belicht vanuit de persoonlijke praktijk van Monika, Marjolein, Eva en Susanne. Wat Kraaijeveld vooral aanspreekt in de gesprekken zijn de uitgesproken posities van de kunstenaars. Dit essay is onderdeel van het project Proces is een Octopus. In dit project onderzoeken kunstenaar Nele Brökelmann en Witte Rook, Breda hoe we het proces van de kunstenaar kunnen definiëren. Het project bestaat uit een achtdelige podcastserie en vier beschouwende essays.
01-06-2023
Palko Peeters (BN De Stem) was aanwezig bij de preview van de derde editie van de h3h biënnale in Oosterhout. De kunstmanifestatie in de unieke Heilige Driehoek is door de enorme variatie aan werk een must see. Een kleine gezelschap loopt, 30 mei mee, meegenomen door de vaste curatoren Rebecca Nelemans en Hendrik Driessen Er zijn genodigden, pers en er zijn enkele van de 27 deelnemende kunstenaars die de wandeling meemaken. Hendrik Driessen :,,Deze editie is zeker gelijkwaardig aan de vorige, maar ook anders. We zijn niet bezig geweest met de reputatie van kunstenaars, maar met de betekenis die ze in het thema en de specifieke locatie kunnen leggen.” De deelnemers mochten aan de slag met het thema Geloof, wat heeft geresulteerd in nogal uiteenlopende interpretaties van tradities en spiritualiteit, waarbij volgens Nelemans vooral het gebruik van licht opvalt. Het vertrouwen van de kloosterlingen vormt de basis voor de internationale expositie. ,,Iedere dag kwamen ze wel even langs om een praatje te maken.” Over de 220 vrijwilligers en de curatoren zegt directeur Monique Verhulst: ,,Ze hebben voor een fantastische manifestatie gezorgd, dank daarvoor.” De door corona uitgestelde editie van twee jaar terug (Hoop, 2021) trok 22.000 mensen. Directeur Verhulst: ,,Het mocht toen weer. Of we dat aantal weer halen, dat valt moeilijk in te schatten. Het aantal van duizend bezoekers per dag is toch wel de limiet, anders wordt het te druk.” De h3h biënnale in Oosterhout is dagelijks open van 3 juni t/m 16 juli.
01-06-2023
Kunstenaarsportretten Internationals Art Channel. Onder die naam werken Jan Doms en Tom Pijnenburg aan een ‘oneindige’ serie videoportretten. Die zijn sinds eind 2022 te zien op een website en bieden verrassende ontmoetingen met heel diverse kunstenaars. Zes afleveringen staan er al online, binnenkort komt er een aanvulling. De stichting Internationals Art Channel beoogd ‘ ‘oneindige’ serie kunstenaarsportretten te produceren en deze wereldwijd te distribueren vanuit Tilburg – Hart van Brabant, Nederland’. De stichting richt zich op ‘kunstenaars van alle denkbare kunstdisciplines’ zowel afkomstig uit de regio als daarmee verbonden vanuit de rest van de wereld. ‘Ons kunstmotto is: een pleidooi voor het onbekende.’ Joep Eijkens bekeek de portretten en sprak met Jan Doms.
01-06-2023
De Grote Kerk van Breda heeft zich in de afgelopen jaren haast ongemerkt ontwikkeld tot een van de grote culturele trekpleisters van de stad. Naast het Chassé Theater, Mezz, Stedelijk Museum en Nieuwe Veste is nu ook de Grote Kerk een vaste waarde in het culturele aanbod. ,,Er is altijd iets te doen in de kerk, maar we merken dat Bredanaars en bezoekers van buiten de stad nog steeds verrast zijn dat we zo’n uitgebreid programma hebben”, zegt communicatiemedewerker Marjolein van de Putte. Directeur Marieke Wiegel: ,,We organiseren veel in de kerk. We werken samen met allerlei Bredase instellingen, ondernemers, onderwijs, kunstenaars, sociaal-maatschappelijke organisaties en de gemeente aan vernieuwende programmering. Daar is ook een organisatie en mankracht voor nodig, zodat we het nóg beter kunnen aanpakken. Dat is goed voor de stad en voor de regio.” Stadskerken hebben een speciale positie in steden, mensen lopen er makkelijk naar binnen. Wiegel : ‘’Als je die bezoekers goed wil bedienen, moet je de verhalen van de kerk en van Breda vertellen. We willen die verhalen met de nieuwste digitale technieken toegankelijk maken voor een breed publiek. Daar is financiering voor nodig. Ook voor Bredanaars zelf of mensen die voor een speciaal evenement komen, is het interessant kennis te nemen van de geschiedenis van het gebouw, want het blijft natuurlijk een topmonument.” Om een professionaliseringsslag te maken, heeft de Grote Kerk behoefte aan een hoger subsidiebedrag van de gemeente Breda. Wiegel: ,,We hebben niet genoeg capaciteit om onze plannen structureel te organiseren. Onze curator konden we binnenhalen met een tijdelijke subsidie van het Mondriaan Fonds. De communicatie coördinator werkt twee dagen en we hebben een educatiemedewerker nodig. We krijgen nu van de gemeente 143.000 euro subsidie voor de activiteiten. Als we een vast professioneel team willen, is er meer geld nodig. Ik weet zeker dat we het subsidiebedrag dan zelf kunnen verdubbelen. We zijn ondernemend en hebben 50 procent aan eigen inkomsten uit verhuur, entree, sponsoren en fondsen.” Wiegel wil samen met het team een vernieuwend programma opstellen, waarbij de nieuwste technologieën worden gebruikt. Het aantal bezoekers kan, volgens Wiegel, dan stijgen van 120.000 naar 250.000. Wiegel is over de financiering van de plannen in gesprek met het college van B en W. Ook de gemeenteraad is van het plan op de hoogte gesteld. Curator Eva Langerak: ,,In de rest van Europa wordt met belangstelling naar het programma van de Grote Kerk in Breda gekeken. Ik was bij een internationale conferentie over religieus erfgoed en het blijkt dat Breda een voorloper is als het om activiteiten gaat. Zo’n invulling gebeurt lang niet overal.”
01-06-2023
Jarenlang was er een slechte relatie tussen de bibliotheek en de gemeente Heusden. Over de invulling van de taken, de huisvesting in Drunen. De Voorste Venne wordt inmiddels verbouwd om de bibliotheek onderdak te gaan bieden. De verhuizing is aanstaande. Eindelijk is er nu de ‘Notitie toekomstig bibliotheekwerk Heusden’. Opgesteld door bibliotheekbestuur en gemeente samen. Het bestuur leverde al in oktober 2021 een stuk in. De gemeente tilde haar reactie over de verkiezingen van maart 2022 heen, kwam met wat inhoudelijke kritiek, er volgde gepingpong, met nu de notitie als resultaat. Het is wethouder Jeroen van den Bosch niet helemaal duidelijk waarom het zo lang moest duren. Coronamaatregelen, het aantreden van een nieuw college, tijdelijke personele uitval bij de bibliotheek, gevoeligheden. Wat blijkt uit de notitie? Het bibliotheeksysteem is bijzonder fijnmazig: voor iedere Heusdenaar is op maximaal 1,3 kilometer fysiek een bibliotheek beschikbaar. In heel veel andere gemeenten is die afstand (veel) groter. De drie vestigingen in Vlijmen, Drunen en Oudheusden kunnen gewoon blijven. Zoals Bibliotheek Heusden ook zelfstandig kan blijven. Wat ook in de notitie staat: de bibliotheek moet zoveel mogelijk naar de mensen tóé gaan. Bijvoorbeeld door in te spelen op ontwikkelingen in de kernen. Dus niet per se overal een fysieke vesting, ook niet in de vorm van kleinschalige servicepunten, maar de bibliotheek informatie verstrekken op momenten en plaatsen waar dat nodig is, projecten opzetten, lezingen organiseren. De manier waarop de bibliotheek dat moet gaan doen, wordt nog concreet uitgewerkt. Met daarbij prestatieafspraken. Pas dan wordt duidelijk of de subsidie van negen ton omhoog of omlaag moet. Volgens Van den Bosch is niet per definitie meer geld nodig. Met het oog op taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van kinderen, is een (nauwere) samenwerking met scholen nodig. Henk Willems van het bibliotheekbestuur zegt in een reactie ‘prima uit de voeten te kunnen’ met de notitie. Op 27 juni wordt er in de gemeenteraad over de notitie gesproken.
01-06-2023
Pop-up stripclub Striptopia krijgt een herkansing van de gemeente Eindhoven. De ‘inclusieve’ stripshow voor millennials mag zonder extra vergunning en onder voorwaarden worden opgevoerd op cultuurlocaties in de stad. Burgemeester Jeroen Dijsselbloem heeft dat besloten nadat hij het Stroomhuis, dat officieel geen cultuurbestemming heeft, vorig jaar nog een officiële waarschuwing gaf vanwege het ‘erotisch-pornografische’ karakter van de stripshow. ,,Hierbij hebben we wel de voorwaarde meegegeven dat het tijdens de activiteit in geen enkel geval is toegestaan om seksuele handelingen te (laten) verrichten. Dit geldt voor zowel de artiesten, als voor het publiek, zowel voor, tijdens als na de show”, voegt de burgemeester toe. Striptopia is modern alternatief voor de traditionele herenstripclub. Het gaat volgens de bedenkster en designer Maggie Saunders een ‘inclusieve’ striptease met dragqueens, dansers en strippers die niet exclusief voor heteroseksuele mannen is gemaakt. Het publiek bestaat vooral uit vrouwen en queers zoals homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en non-binaire mensen. Ook werkt de show met een app voor interactie tussen publiek en dansers. Maggie Saunders is blij dat de gemeente heeft meegedacht en een oplossing heeft gevonden. Er zijn al plannen voor een nieuwe serie shows tijdens de Dutch Design week, kondigt ze aan. ,,Als thuisbasis is Eindhoven enorm belangrijk voor ons. Met dit groene licht is ons vooruitzicht weer een stuk vrolijker. We kunnen niet wachten om een spannende, diverse dimensie toe te voegen aan het nachtleven in Eindhoven.”
01-06-2023
De gemeente Helmond heeft grote ambities op allerlei terreinen, maar voor een groot festival moet de jeugd het in de dorpen of verder weg zoeken. Er wordt gewerkt aan een evenemententerrein bij Berkendonk. Maar of dat geschikt is voor duizenden feestende jongeren? “Wij gaan daar geen jeugdfestival organiseren”, zegt Geert Blenckers van Stichting Helmond City Events en horecaman. Het is volgens hem een sfeerloos, zompig weiland tussen drukke wegen zonder nutsvoorzieningen. Ondanks de kritiek houdt de gemeente vast aan het inrichten van een evenemententerrein onder de plas bij Berkendonk. Blenckers snapt niet dat het niet midden in de stad kan, maar Helmond ‘loopt echt achter’, verzucht hij. ‘Het is ingezaaid met gras en er zijn inritten aangelegd. Hier kunnen festivals terecht tot er invulling is gegeven aan inrichting van een definitief terrein. Te denken valt aan uitbreiden van nutsvoorzieningen, verbeteren van de ondergrond en landschappelijke aankleding’, aldus de gemeente in een schriftelijke reactie. De plannen voor een nieuw terrein kosten meer tijd dan gedacht. Komende maand gaat het stadsbestuur om tafel met belanghebbenden. ‘Wij willen graag ruimte bieden aan grotere evenementen, passend bij de schaal van Helmond. Dit traject vraagt om zorgvuldigheid.’ Alleen Berkendonk en de Kasteeltuin in Helmond zijn aangewezen voor evenementen tot 10.000 bezoekers. De Kasteeltuin zit al ‘vol’ met evenementen. Na klachten van omwonenden zijn daar harde afspraken over gemaakt.
01-06-2023
Na eerder uitstel zou het gemeentelijke theater Het Speelhuis per 1 juli op eigen benen komen te staan. Volgens het stadsbestuur van Helmond is echter meer tijd nodig. De fusie met De Cacaofabriek wordt voorlopig losgekoppeld van de verzelfstandiging van Het Speelhuis. Het onderzoek naar de financiën is niet klaar. Daarom is niet duidelijk of Het Speelhuis en De Cacaofabriek financieel gezond en toekomstbestendig zijn. Voordat de culturele instellingen worden losgelaten, moet dat wel zo zijn. Dat heeft de lokale politiek als voorwaarde gesteld. Er is ook meer tijd nodig om te kijken hoe de ondernemingen gerund mogen worden en voor het maken van afspraken met de lokale horeca. Ondernemers in de stad vrezen voor oneerlijke concurrentie. Maar wat is een acceptabele grens tussen activiteiten houden waarmee je geld verdient en die waarschijnlijk hard nodig zijn om een theater rendabel te maken en concurreren? Daar zijn de partijen het nog niet over eens. wethouder Harrie van Dijk: ,,Er moet een gelijk speelveld zijn. De horeca in De Cacaofabriek en Het Speelhuis moet ondersteunend zijn, ten dienste staan van de culturele instelling.” Het overleg met de vakbonden over de toekomst van de medewerkers zit in de afrondende fase. Maar ‘om tot goed afgewogen afspraken te komen is een wat ruimere periode welkom’. Tien personeelsleden zijn nu in dienst van de gemeente en gaan naar het nieuwe concern. Helmond gaat flink groeien en voorzieningen als een theater moeten daar klaar voor zijn, legt Van Dijk uit. Een zelfstandig Speelhuis zou vrijer kunnen programmeren en ondernemen. Wethouder Van Lierop zou op 30 mei uitleg geven over de horeca situatie in De Cacaofabriek. Door omstandigheden kon die bijeenkomst niet doorgaan.
01-06-2023
De omgeving van het Textielmuseum, museum De Pont en het Wilhelminapark in Tilburg gaat helemaal op de schop. En dat mag wat kosten: tientallen miljoenen euro’s gemeenschapsgeld. Maar na de eerdere succesvolle projecten in de Spoorzone en de Piushaven blaakt de gemeente Tilburg van zelfvertrouwen. Er komen veel openbare kunstwerken, zodat de bezoekers die met de trein naar Tilburg komen iets te zien hebben onderweg naar het museum. “Dit is welbesteed geld. De opbrengsten zijn veel hoger dan de kosten.” Omroep Brabant ging met wethouder Marcelle Hendrickx op pad.
30-05-2023
Het Filmfonds ziet ‘Je kunt niet zijn wat je niet kunt zien’, het rapport van het onderzoek naar diversiteit en inclusie in de audiovisuele-sector als een belangrijke spiegel voor de hele sector en onderschrijft de noodzaak voor verandering. “De conclusies zijn confronterend. Het laat zien hoe veel we hier nog te doen hebben. Niet alleen als Filmfonds, maar ook als film- en AV-sector zelf, zowel voor als achter de camera.”, zegt Sandra den Hamer, interim-bestuurder van het Filmfonds. Een positieve uitkomst is dat de etnische diversiteit in de film- en AV-sector in grote lijnen representatief lijkt voor de etnische diversiteit van de Nederlandse samenleving. Maar zodra wordt ingezoomd, is de realiteit weerbarstig. Het witte vertelperspectief is in verhouding oververtegenwoordigd. In fictie-producties ligt het aandeel dragende karakters van kleur lager dan men op basis van het aandeel van mensen van kleur in Nederland mag verwachten. De personages van kleur zijn vaak jong en man. Vrouwelijke personages van kleur en verhalen vanuit hun vertelperspectief zijn vrijwel afwezig. Daarnaast concluderen de onderzoekers dat de meeste makers van kleur negatief zijn over hoe inclusief de sector is. Het Filmfonds zet zich vanuit zijn rol op verschillende manieren in om diversiteit en inclusie te stimuleren. De aandacht van het Fonds richt zich op bewustwording binnen de sector en op het bereiken van filmmakers die het Fonds nog niet altijd vanzelfsprekend vinden. Bij alle regelingen vraagt het Filmfonds aan aanvragers om te formuleren op welke manier hun project invulling geeft aan diversiteit en inclusie, zowel inhoudelijk als bij de uitvoering. Met gerichte regelingen zoals Cypher Cinema of Caleidoscoop wordt extra ruimte geboden aan talentvolle autodidacten, vernieuwende verhalen en perspectieven.
30-05-2023
Op 25 mei heeft staatssecretaris Uslu (OCW) het eindrapport van het onderzoek naar diversiteit en inclusie in de audiovisuele-sector aangeboden aan de Tweede Kamer. De film- en audiovisuele (AV)-sector moet gelijkwaardiger en inclusiever worden. Dat stelt Uslu in een reactie op het rapport met de titel ‘Je kunt niet zijn wat je niet kunt zien’. Daarin komt onder meer naar voren dat makers van kleur ondervertegenwoordigd zijn in leidinggevende functies, gemiddeld korter werkzaam zijn in de sector en minder vaak werk hebben dan witte makers. Dit onderzoek is een belangrijke eerste stap om meer inzicht te krijgen in representatie en inclusie in de AV-sector, om zo uitsluiting in de sector te kunnen bestrijden. De culturele en creatieve sector moet toegankelijk zijn voor iedereen. Makers en andere professionals moeten zich ten volle kunnen ontwikkelen. Uit dit onderzoek blijkt dat dit nog niet voor iedereen in dezelfde mate het geval is, en dat is ontoelaatbaar. Dit onderzoek is een nulmeting, een momentopname. Het is de intentie van de staatssecretaris om de ontwikkelingen op dit terrein te blijven monitoren en het onderzoek periodiek te herhalen.
30-05-2023
Op 2 juni reikt de VandenEnde Foundation tijdens de VDEF Talent Night de eerste Next Step Award uit. De prijs – in het leven geroepen vanwege het 22,5 jarig jubileum van VDEF – dient als steuntje in de rug voor artistieke talenten die (bijna) hun eerste stappen maken in het professionele werkveld, en bestaat uit een bedrag van € 25.000,- en een kunstwerk, gemaakt door Jeroen Henneman. De vakjury, bestaande uit Lloyd Marengo, Vanessa Henneman en Robert Soomer, nomineerde drie kanshebbers uit een lange lijst van talenten die de afgelopen periode door VDEF zijn ondersteund. De genomineerden zijn: Ian Cleaver (trompettist), Sarah Blok (filmmaakster) en Ghislaine van den Heuvel (danseres).
30-05-2023
Het inclusiviteitsbeleid van het Stedelijk Museum in Amsterdam ligt onder vuur sinds de film White Balls on Walls, 30 mei op tv, achter de schermen keek. NRC sprak met directeur Rein Wolfs, hoofd Onderzoek & Curatorial Practice Charl Landvreugd en hoofd Educatie & Inclusie Emma Harjadi Herman van het museum. “NRC : Maakt het Stedelijk identiteitspolitieke keuzes die weinig met inhoud van doen hebben? Charl: „Wat versta je onder identiteitspolitiek?” NRC : Dat je kunstenaars of medewerkers uitkiest op basis van kleur, gender, of klasse. Emma: „Dat doen we nadrukkelijk niet. We kiezen makers, medewerkers, partners op basis van inhoudelijke overwegingen. Heel veel mensen zijn daar echter op basis van hun identiteit altijd buiten gehouden. En dat is wat nu opvalt.” Charl: „Is het geen identiteitspolitiek als je – op zoek naar nieuwe werken – alleen maar kijkt binnen één specifieke etnische of culturele groep kijkt: de witte, westerse groep? Is dat geen identiteitspolitiek? En mijn vraag aan de mensen die kritiek hebben op deze zogenaamde identiteitspolitiek van ons: hebben ze kritiek op het feit dat er elders gekeken wordt, of hebben ze kritiek op het feit dat er niet meer alleen naar hén gekeken wordt?”
30-05-2023
Harpist Joost Willemze heeft de Dutch Classical Talent Award gewonnen. Tijdens de finale in TivoliVredenburg speelden hij en de andere finalisten van het talententraject nog een laatste keer voor de jury en het publiek. Daarna volgde de uitslag. Willemze speelt al harp sinds zijn 7e, en hij behaalde zijn masterdiploma aan het Conservatorium van Amsterdam. De afgelopen jaren won hij al allerlei prijzen in binnen- en buitenland. Met de Dutch Classical Talent Award wint Willemze 10.000 euro ter ondersteuning van zijn carrière. De publieksprijs ging naar het Dianto Reed Quintet. De vijf Spaanse rietblazers kwamen voor hun masterstudie naar Amsterdam. In hun concerten husselt het kwintet volgordes van delen uit stukken door elkaar waardoor het publiek zelfs met bekende stukken weer verrast wordt. Ook voegen de musici hier en daar choreografie toe. Met publieksprijs wint het Dianto Reed Quintet een optreden in de Hertz-zaal in TivoliVredenburg. De Dutch Classical Talent Award is een initiatief van Nederlandse concertzalen en de JCP Stichting. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt na afloop van een ontwikkelingstraject. De deelnemende musici zijn jonger dan 28 jaar en ze zijn Nederlands of ze studeren aan een Nederlands Conservatorium. Tijdens het traject krijgen ze coaching op het gebied van persoonlijke en muzikale ontwikkeling en ze spelen in veertien zalen in Nederland tijdens hun tournee. Het traject eindigt met een finale.
30-05-2023
Om afval beter te kunnen recyclen introduceert Pinkpop (16, 17 en 18 juni in Landgraaf) dit jaar op het festivalterrein en de campings het zogenoemde cup to cup-systeem. Bezoekers ontvangen bij binnenkomst bij de hoofdingang een retour token en ruilen deze bij het bestellen van een (nieuw) drankje om voor een beker. De beker is vervolgens weer in te leveren bij de bar of een van de mobiele punten, waarna bezoekers weer een retour token ontvangen. Op deze manier hebben festivalgangers altijd een retour token of beker de hand en belandt er zo min mogelijk afval op de grond. Mochten bezoekers het token of de beker kwijt zijn, dan betalen zij bij het bestellen van een nieuw drankje een halve munt extra.
30-05-2023
Vanaf dit jaar geldt een verbod op (gratis) plastic wegwerpbekers en -servies voor alle evenementen. Het doel van de nieuwe regelgeving: in 2026 gooien wij 40% minder bakjes en bekers weg, in lijn met afspraken op Europees gebied. De regeling is gedeeltelijk al vanaf aanstaande zomer van kracht, namelijk vanaf 1 juli 2023. En toch: veel organisatoren zijn niet op de hoogte, terwijl ze juist nu aan de slag moeten. Daarom is nu aanvullende informatie beschikbaar: online vanuit het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, en in de zojuist gepubliceerde praktijkgerichte Toolkit Wegwerpplastic op Evenementen van Green Events.
30-05-2023
Een groeiende groep Nederlanders kampt met psychische problemen. In 2022 had maar liefst een kwart van de volwassenen last van een of meerdere psychische aandoeningen zoals een angststoornis, depressie, problematisch alcohol- of drugsgebruik of adhd. En onder muzikanten en muziekprofessionals ligt dit percentage zelfs nog hoger. De mentale druk onder muzikanten is de afgelopen decennia dan ook flink toegenomen. Door streamingdiensten is het onderliggende economische model veranderd, wat voor onder meer financiële stress zorgt onder artiesten. Om de dalende inkomsten uit de verkoop van cd’s of vinyl te compenseren, moeten sommigen van hen vaker en langer touren. Denk aan de adrenalinepieken van optredens die gevolgd worden door ‘post-show’-depressies, de invloed en impact van alcohol, eenzaamheid, jetlags en een verstoord slaapritme. Ook de relaties met achtergebleven familie of partner staan onder druk. Om nog maar te zwijgen van de managers en agents, die afhankelijk zijn van het succes van een artiest. Katja Keersmaekers begeleidt als counselor mensen vanuit de volledige breedte van de muziekindustrie bij mentale uitdagingen en problemen. Ze richtte begin 2022 haar eigen praktijk In ’t Groen Counseling op. Inmiddels heeft ze naast verschillende trainingen ook (bijna) een 2,5-jarige studie aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie afgerond. Vanuit haar praktijk biedt ze één-op-één sessies en trainingen aan, gericht op de bevordering van een duurzame mentale gezondheid. Entertainment Business sprak met haar. Ze hoopt dat het spoedig de norm wordt dat artiesten naast een manager ook structurele professionele mentale begeleiding krijgen, zodat mentale problemen eerder kunnen worden gesignaleerd én aangepakt.
30-05-2023
Op 25 mei startte I Love My Ears de ‘Doppies’ campagne om jongeren in de leeftijdsgroep 18-25 jaar, te activeren oordoppen met muziekfilter te dragen. In een spotje herinneren Doppies jongeren eraan om oordoppen met muziekfilter te dragen voor een optimale muziekbeleving. Er is een ondersteunend campagnepakket ontwikkeld waardoor de Doppie-karakters en het belang van oordoppen met muziekfilters ook via de convenantpartners onder de aandacht kan worden gebracht bij organisatoren van concerten, evenementen en festivals. De Doppies-campagne werd november vorig jaar getest. In vier weken tijd hebben 260.000 jongeren, minimaal 15 seconden van de Doppies animatievideo gezien. Bijna 100.000 jongeren hebben de video uitgekeken. De campagne zorgde ervoor dat ruim 35.000 jongeren de website van Doppies bezochten. Daarnaast wees de pilot uit dat van alle jongeren die de uitingen hadden gezien 10 procent meer oordoppen met muziekfilter kocht ten opzichte van de groep die de campagne niet heeft gezien.
30-05-2023
Koornetwerk Nederland wordt weleens gevraagd zich hard te maken voor een ANBI-status voor koren. Dat staat voor ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’. De redenering is dan dat een koor vanwege zijn extern gerichte culturele identiteit zo’n algemene nut beogende instelling is. Een ANBI-status zou koren dan bepaalde belastingvoordelen kunnen bieden en het vinden van (vrijwillige) bestuurders kunnen vergemakkelijken. Ook mogen donateurs van een ANBI hun giften aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Maar de Belastingdienst is duidelijk: De Belastingdienst is daarover duidelijk op zijn website: “Verenigingen (zoals sport-, personeels-, zang-, harmonie- of toneelverenigingen) en hobbyclubs zijn meestal geen ANBI.” Evenmin kan een koor nu een aanvraag doen tot erkenning als ‘culturele ANBI’. Deze status verleent de Belastingdienst, zo lezen we op hun website, alleen aan instituten zoals schouwburgen, bibliotheken, of festivals. Dat heeft te maken met de relatief kleinschalige impact die een individueel koor in de samenleving maakt. Vanwege het lokale doel dat een koor meestal dient, worden het niet vanzelf gezien als een instituut of instelling. Wat wél kan is dat een koor de status van sociaal belang behartigende instelling (SBBI) aanvraagt. Deze status is gericht op organisaties die de individuele belangen/ontplooiing van de leden of van een kleine doelgroep behartigen, dan wel een maatschappelijke waarde uitdragen, zoals bevordering van sociale cohesie of gezondheid. Organisaties met een SBBI-status hoeven geen erfbelasting of schenkbelasting te betalen. De SBBI-status betekent zeker geen oplossing voor het vinden van vrijwillige bestuursleden bij koren. Het kan wel helpen bij de aanschaf van muziekapparatuur/instrumenten, prijzen voor loterijen, of nieuwe optreedkleding. Overigens, waar koren geen eigen ANBI-status kunnen verwerven, kunnen de aangesloten koororganisaties binnen Koornetwerk Nederland dat wel.
30-05-2023
Een optreden voor bijvoorbeeld Festival Circolo in Tilburg begint met een idee, en met heel veel oefenen. Ideeën zat, steeds meer zelfs, maar geschikte (lees: hoge) oefenruimte ho maar. Dat behoort nu tot de verleden tijd met de Bossche Circus Kapel. Voor Dana Rimdjonoka, bijna afgestudeerd aan de vierjarige opleiding Circus and Performance Art van Fontys in Tilburg, is deze nieuwe oefenruimte extra reden om in Nederland te blijven wonen en werken. Camiel Corneille is erg blij met de plek.,,Ik kan nergens anders enkele dagen achter elkaar aan mijn performance werken. Vergelijk het met een bakkerij of een atelier waar je ongestoord aan je ambacht kunt werken. Het circus leeft heel erg in Frankrijk en België en je ziet dat ook in Nederland de belangstelling geleidelijk toeneemt. Deze ruimte past daar goed bij.” ,,De belangstelling voor hedendaags circus – dus zonder dieren en rode neuzen – groeit en er komen steeds meer gezelschappen die in Nederland producties ontwikkelen”, vertelt Marc Eysink Smeets, directeur van Festival Circolo. ,,Sinds 2007 zijn er circusopleidingen in Tilburg en Rotterdam, maar na hun studie zie je toch veel artiesten naar het buitenland vertrekken omdat daar meer mogelijkheden zijn.” ,,Toen deze ruimte vrijkwam, hebben Buro Piket, dat zich inzet om circus zichtbaar te maken en circusgezelschappen te ondersteunen, en Festival Circolo de handen ineengeslagen. Er is namelijk een groot gebrek aan ruimte om als circusartiest aan voorstellingen te werken, omdat het vaak specifieke eisen stelt. Zo is hoogte vaak een struikelblok. Met deze werkruimte wordt een belangrijk element toegevoegd aan talentontwikkeling en de infrastructuur voor circus in Brabant.” Samen met Ateliers Tilburg wordt gezocht naar een geschikte studio met hoogte in Tilburg, meldt Smeets. ,,Binnenkort wordt hierover meer duidelijk.”
30-05-2023
Jazz in Duketown vult in het pinksterweekend de Bossche binnenstad met tientallen liveoptredens. De gemeente ‘s-Hertogenbosch houdt rekening met 140.000 bezoekers, waarvan horecaondernemers kunnen profiteren. Maar lang niet iedereen heeft daar iets voor over. Van Bernard Kuenen, eigenaar van grand-cafe Silva Ducis aan de Parade, mag het iets kosten. Hij is met alle andere horecaondernemers van het plein verenigd in de stichting Promotie Evenementen Parade (PEP). PEP heeft de stichting Jazz in Duketown dit jaar 50.000 euro betaald. Een deel daarvan is bestemd voor een optreden van Jett Rebel, 28 mei op de Parade. ,,Daar hebben we duidelijk om gevraagd zoals we dat in het verleden ook deden met Caro Emerald, Wouter Hamel en Candy Dulfer. Met dat soort artiesten weet je dat je een vol plein hebt met een mooie omzet als je goed weer hebt. Voor Silva Ducis is die zondagavond wat diners betreft een van de beste zondagen van het jaar.” Marcel van Zwam, eigenaar van café Lalalaa in de Ridderstraat, is afgehaakt. ,Op een podium bij mijn zaak was een optreden van een groep waar wat skateboarders op afkwamen die een sixpack bier in hun rugzak hadden. Dat schoot niet op. Daarom ben ik ermee gestopt”, zegt hij. Door zo’n 8000 euro te betalen levert Loek de Graauw, eigenaar van café De Smidse, een bijdrage aan het festival. ,,Ongeveer de helft gaat naar de stichting om geluidinstallatie, podium, vergunning en dergelijke te betalen. Voor de rest bepaal ik in overleg met de organisatie welke liveoptredens worden geboekt op ‘ons’ podium. Onze gasten houden van bigbands en traditionele dixieland. Daar haken we ook dit jaar weer op in. Net als voor de streetparade op zaterdag- en zondagmiddag. Daar is behoefte aan.” Het publiek heeft geen behoefte aan lange pauzes oftewel te lange stiltes. Maar plannen voor een podium voor café De Druif op de Markt om de pauzes te vullen met ‘feestjazz’, paste volgens Stichting Jazz in Duketown niet bij de luisterjazz-optredens die avond.
30-05-2023
Op 27 mei vond in Eindhoven de laatste editie van de Nachtbus plaats. Snger-songwriter Tim Knol, schrijfster Lotte Lentes, singer-songwriter Shishani en dichter/schrijver Joshua Snijders stonden op het rijdende podium. De Nachtbus reed de afgelopen twee jaar als reizend podium door Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam. ,,In de Nachtbus komt het publiek voor de ontmoeting. Mensen zijn altijd vrolijk. Niemand gaat zitten en denkt: ‘Vermaak mij maar’. Het is eigenlijk meer een schoolreisjegevoel als je in de bus stapt”, vertelt Mirjam van Dijk, projectleider van de Nachtbus. ,,We hebben muziek en voordracht in de ritten gecombineerd. Het talige staat voorop. Het is een combinatie van grote namen en wat kleinere artiesten.” Voor de ritjes regelde Watershed, het literair talent- en productiehuis uit Eindhoven dat achter de organisatie van de Nachtbus zit, een oude lijnbus van DAF. Bewust een DAF, want die komt uit Eindhoven. Partner Stichting Veteraan Autobussen stelt de bus met chauffeur ter beschikking voor de ritten. “Er kunnen maar dertig mensen per rit mee. Per avond zijn er twee ritten. Artiesten uit het hele land zijn in de bus geweest en de toer is een ervaring op zich. Zo stoppen we in Eindhoven bijvoorbeeld bij het winkelcentrum in Woensel-West. Dan staan we daar op de parkeerplaats en treedt de artiest op.”, zegt Juliet Gagnon, directeur en artistiek leider van Watershed.
30-05-2023
De Eindhovense bioscoop LAB-1 heeft de Indiase film The Kerala Story uit de programmering gehaald. Reden is dat er ‘intimiderende en bedreigende berichten’ verstuurd werden door tegenstanders van de film. LAB-1 vertoont bijna wekelijks Indiase films. "Dat doen we vanwege het internationale karakter van ons publiek. Wij staan voor een culturele diversiteit waarbij wij ons laten leiden door artistieke en creatieve expressie", stelt de bioscoop in een verklaring. LAB-1 draaide de film al een aantal weken zonder problemen. De bioscoop heeft nu ook alle verwijzingen naar de film verwijderd van de website. De film gaat film over vrouwen die zich bekeren tot de Islam en zich aansluiten bij Islamitische Staat. ,,Het is een film over een politiek thema. Zoals er wel meer films zijn over politieke thema’s”, aldus de woordvoerder. ,,Aan het begin van de film staat ook nog een disclaimer dat het fictie is. Maar nu worden we ineens beschuldigd van moslimhaat.” ,,Het feit dat een film discussie oproept is niet erg. Dat mag en is misschien zelfs wel goed”, reageert de woordvoerder van de bioscoop. ,,Maar deze reacties richting ons niet. Het feit dat mensen zich geïntimideerd en bedreigd voelen, dat is niet goed.” De ontvangen berichten zijn volgens hem op het randje en net niet erover. De bioscoop heeft melding gemaakt van de situatie bij de politie, maar (nog) geen aangifte gedaan. De gemeente Eindhoven is ook op de hoogte van de situatie, laat een woordvoerder weten. ,,We weten wat er speelt en hebben contact met de bioscoop, de politie en moslimorganisaties.”
30-05-2023
Alsof 20 bioscoopzalen niet genoeg zijn, krijgt Breda er nog eens twee filmzalen bij. Het Filmhuis Breda opent op 1 juni de deuren in Breda Botanique. Wat voegt het toe aan het al bestaande aanbod? “Er is in Breda behoefte aan een kleinschalig filmhuis waar films te zien zijn die Breda anders zou mislopen”, zegt programmeur Lisa van der Waal van Filmhuis Breda. Van der Waal: ,,We hebben onderzoek gedaan en het blijkt dat een deel van de mensen de grote bioscoopzalen met de relaxstoelen wel gezien hebben. Er is een groeiend publiek voor kleinschalige initiatieven als Filmhuis Breda.” Van der Waal: ,,In de grote steden zie je daar een duidelijke trend in. Mensen vinden het prettig om er een uitgaansavond van te maken met een maaltijd, een voorfilm met nieuw talent, een hoofdfilm met een specifiek thema en vervolgens napraten met een drankje. We specialiseren ons in kleinere kwetsbare films, avant garde en documentaires. We hadden al het gevoel dat de belangstelling groeiende is en dat wordt bevestigd door het onderzoek. Daarom durven we deze stap te zetten.” Filmhuis Breda vult een flinke ruimte in verzamelgebouw Breda Botanique waar ook een hotel, Stadsarchief Breda, Teds brunchzaak en een voor iedereen toegankelijke zitruimte in een botanische kas is gesitueerd. Er is nog ruimte voor een restaurant, maar daar is nog geen kandidaat voor. Het filmhuis heeft naast de entree, een filmcafé met een professionele keuken, een terras en twee filmzalen met 50 en 30 stoelen.,,We gaan zeven dagen per week open van 11.00 tot 23.00 uur. Iedere dag zijn er in beide filmzalen vier filmvertoningen te zien”, zegt zakelijk leider Bart Heppenhuis. Om de boel draaiende te houden zijn veel mensen nodig. Rottier: ,,We hebben de steun van ruim 80 vrijwilligers. Die sjouwen in deze dagen ook wat af. Je kunt wel zeggen dat het filmhuis echt met liefde is opgebouwd.” Om de nieuwe filmapparatuur aan te kunnen schaffen, werd een crowdfunding bij voordekunst opgezet. En daarmee is al ruim 11.000 euro opgehaald. Het streefbedrag is 30.000 euro.
30-05-2023
Op het terrein tussen de gebouwen van Electron en Brack in de Belcrum in Breda staat komende zomer een groot doolhof van hennepplanten. Op 26 mei is het ingezaaid. Het doolhof, van kunstorganisatie CrossArts, meet 112 bij 80 meter en is ontworpen door kunstenaar Krijn de Koning, die ook tekent voor het Speelhuis dat in het doolhof komt. CrossArts geeft met kunstproducent Mothership een tijdelijke culturele invulling aan het terrein van ontwikkelaar Amvest. Op termijn maakt het gebiedje deel uit van een nieuwe woonwijk. Tot die tijd krijgt de verbeelding er vrij spel. Onder meer door een nieuw Speelhuis, dat verwijst naar het kasteeltje dat de Nassaus er eeuwen geleden lieten bouwen. Dat originele speelhuis stond aan het eind van wat nu de Speelhuislaan is, op een steenworp afstand van CrossArts. De vezelhennep is enorm duurzaam. De planten nemen CO2 op uit de lucht en halen schadelijke stoffen uit de bodem. Daarnaast zijn ze een prima uitstootvrije grondstof voor bijvoorbeeld isolatiemateriaal, maar er zijn nog een hoop andere toepassingen mogelijk. Projectleider Erica Jonkman van CrossArts: ,,Wat we er na de oogstdag in oktober mee gaan doen? Daar denken we nog over na, met Bredase studenten. In het uiterste geval is er veevoer van te maken, maar ik ga uit van iets spraakmakenders.’’ Eerst gaan de planten de komende 100 dagen groeien tot een hoogte van twee tot vier meter. Waarna er zeven weken kan worden ontdekt en gespeeld.
30-05-2023
Rinske Jurgens gaat 1 juni aan de slag bij het Schoenenkwartier in Waalwijk als directeur-bestuurder. ,,Ik zie zoveel potentie", stelt ze. ,,Als het Schoenenkwartier zijn vleugels uit slaat, zijn de mogelijkheden eindeloos.” Volgens haar moet het museum blijven vernieuwen, en zich op de kaart zetten. Jurgens zoekt daarbij de samenwerking met medewerkers, vrijwilligers en ‘vrienden’ van het museum, maar ook met makers, kunstenaars, onderwijs en bedrijfsleven. Jurgens was het afgelopen jaar ‘hoofd museumzaken’ bij het Textielmuseum in Tilburg. De twintig jaar daarvoor was ze bij heel wat musea werkzaam, zoals het Historisch Museum Den Briel, Museum voor Communicatie in Den Haag, Maritiem Museum in Rotterdam en de stichting Nationaal Museum voor Wereldculturen. Ook was Jurgens betrokken bij de verbouwing van de entree van het Stedelijk Museum Amsterdam.
30-05-2023
Om weer een stortvloed aan klachten te voorkomen, worden de eindtijden van festivals Awakenings en Decibel Outdoor aangepast. Het college van Hilvarenbeek stelt meer maatregelen voor om overlast van het festivalterrein Beekse Bergen in te perken. Het eerste festival dat op de rol staat is Best Kept Secret. Dat start op 9 juni. Daar gelden geen nieuwe regels qua eindtijden of geluid. Van geluidsoverlast is bij dit driedaagse evenement geen sprake. BKS mag op vrijdag en zaterdag nog een dansfeestje houden van 01.30 tot 04.00 uur. Dat ligt anders bij muzieksoorten met veel lage basgeluiden, zoals Awakenings en Decibel Outdoor. Hoewel beide festivals voldoen aan de landelijke normen qua volume, wil het college dat er aanvullende maatregelen worden getroffen. Zo moet er worden nagedacht hoe de geluidsboxen worden geplaatst en waar en in welke richting de podia staan. In de praktijk werd overigens al niet doorgedraaid tot 03.00 uur, terwijl dat wel mocht. Om de uittocht in goede banen te leiden kunnen Awakenings en Decibel Outdoor een silent disco te organiseren. Awakenings moet een nieuw verkeersplan maken. Verder stelt burgemeester Evert Weys voor aan de raad dat alle festivals een convenant moeten sluiten met omwonenden. ,,Daarin wordt vastgelegd wat de festivals terugdoen voor de omgeving. Vormen van compensatie worden vastgelegd. Dat gebeurt al wel, onder meer met gratis toegangskaarten, maar we willen dat formaliseren. Het moet niet vrijblijvend zijn om iets terug te geven.”
30-05-2023
De grootste buitenlocaties van Tilburg zijn het Leijpark (goed voor 15.000 bezoekers) en het Spoorpark (12.000). Het steekt schril af bij buursteden Eindhoven en Breda waar er meerdere opties zijn om buiten een festival voor 30.000 bezoekers te houden. Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch (tot 40.000 man in de Brabanthallen) hebben betere binnenlocaties. In Tilburg is het passen en meten: als in de Spoorzone de Koepelhal en Wagenmakerij tegelijkertijd worden gebruikt is er ruimte voor 8.000 bezoekers. Het lijkt er vooralsnog niet beter op te worden, eerder slechter. Er komen meer woningen in het centrum en de stad moet groener. Dat het op de langere termijn wringt in de stad, ziet de Tilburgse wethouder Maarten van Asten ook. Poppodium 013 vraagt bijvoorbeeld om een terrein voor grootschalige buitenevenementen, ‘om zo Tilburg meer internationale allure te geven’. Eerder lukte ze dat met het - inmiddels naar Rotterdam verhuisde - hiphopfestival Woo Hah! Van Asten schetst in het nieuwe evenementenbeleid van de gemeente Tilburg voor de komende drie jaar een aantal opties. Onder meer de komst van een nieuwe sport- en evenementenhal, bij de Koepelhal en bij het MOB-complex. De gemeente wil kijken of het mogelijk is om een nieuwe, multifunctionele hal op te trekken met 5.000 tot 8.000 vaste zitplaatsen. Over waar en wat precies valt nog niets zinnigs te zeggen: dat moet worden onderzocht. Nieuwe woningen verrijzen onder meer in de Spoorzone, bij de tegen elkaar aan schurkende Koepelhal en Wagenmakerij. Mogelijk met een parkeergarage. Daar bekijkt de gemeente welke investeringen nodig zijn om er evenementen en (muziek)festivals op die plek te houden. En dan is er het MOB-complex in Tilburg-Noord als nieuwe evenementenlocatie, daarover wordt inmiddels al bijna tien jaar gepraat. Komende editie kan Draaimolen er weer staan. De wethouder zegt dat het voormalige mobilisatiecomplex dit of volgende jaar van de provincie Noord-Brabant is overgekocht. De bosrijke omgeving is beschermd. ,,Je kunt er geen festival neerzetten met maar één podium waar duizenden mensen bij staan”, zegt Van Asten. ,,Maar wel een festival in meerdere ‘kamers’. Draaimolen heeft al laten zien wat er mogelijk is. Er moet nog wel veel gebeuren: de aanleg van faciliteiten en het is nog de vraag hoe vaak er iets kan worden georganiseerd. ,,Met respect voor de natuur en omwonenden.”
30-05-2023
Een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen is een grote last voor veel culturele zzp’ers. Daarvoor waarschuwt de ‘Taskforce culturele en creatieve sector’ op 25 mei in een brief aan minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Het ministerie van SZW wil de komende jaren met nieuw beleid de arbeidspositie van zelfstandigen verbeteren. Volgens de Taskforce hebben de plannen „grote impact op de dagelijkse beroepspraktijk” van culturele zzp’ers. De Taskforce benoemt een aantal zorgen en aanknopingspunten. De Taskforce deelt de ambitie van de minister om werkenden meer zekerheid en ondernemers meer wendbaarheid te bieden, maar geeft ook aan dat het noodzakelijk is om daarbij extra aandacht te hebben voor de arbeidsmarktsituatie van de culturele en creatieve sector. De voorgestelde arbeidsmarkttransitie vraagt – gezien de bijzondere kenmerken en omstandigheden van deze sector – om aanvullend overleg met de culturele en creatieve sector in het algemeen, en met sociale partners van de sector in het bijzonder. Volgens een recent onderzoek kunnen vele culturele zzp’ers de kosten van zo’n verzekering niet doorberekenen. De brief is een reactie op de Kamerbrief over voortgang uitwerking arbeidsmarktpakket die de minister op 3 april aan de Kamer stuurde. Binnenkort debatteert de Kamer tweemaal met de minister van SZW: op 31 mei a.s. over arbeidsmarktbeleid, en op 7 juni a.s. over zzp.
25-05-2023
Op 16 mei kwamen vertegenwoordigers van een aantal musea die subsidie ontvangen vanuit de Basisinfrastructuur (BIS) bij elkaar om projectopbrengsten uit te wisselen. Aanleiding voor deze bijeenkomst was een inventarisatie door Petra Berghorst, student Master Kunsteducatie aan de HKU. Berghorst inventariseerde de websites en beleidsplannen van twaalf regionale musea die een subsidie van € 250.000 kregen in het kader van deze BIS. De Raad voor Cultuur wil met meer geografische spreiding van de BIS-instellingen, de culturele infrastructuur over het hele land versterken. Bij de inventarisatie is gekeken naar de vier P’s uit de Code Diversiteit en Inclusie: Programma, Publiek, Partners en Personeel. Kennisdeling is een voorwaarde van deze subsidie. De belangrijkste ontwikkelingen uit de inventarisatie: Musea kijken nóg beter naar welke doelgroepen relevant voor hen zijn (bijvoorbeeld jongeren, ouderen, buurtbewoners), ook in de directe omgeving van het museum; Om nieuw publiek te trekken werken musea samen met vertegenwoordigers uit dat publiek; Het accent in educatie verschuift van kennisoverdracht naar beleven, ervaren en maken; Activiteiten verschuiven steeds meer van binnen naar buiten het museum en naar andere tijdstippen (avondopenstelling). Tijdens de bijeenkomst besprak cultuurparticipatie onderzoeker Amalia Deekman van LKCA de periodiek terugkerende stappen van impactmeting. De musea kregen extra budget voor hun activiteiten en een belangrijke vraag die volgt is dan: wat heb je met dat budget gedaan? Vragen die in een meting ingebed moeten worden, zijn: wie zijn er niet, wie komen er niet, met wie werken we niet samen? En wat ga je vervolgens doen? Het gaat dus niet alleen om harde cijfers, maar ook om inhoudelijke vragen.
25-05-2023
Onder de naam ‘013 heeft Genoeg Gewaste’ is vanaf 24 mei een korte documentaire te zien op YouTube. Hierin laat het Tilburgse poppodium de duurzame transformatie naar hardcups zien. Met deze korte documentaire, geregisseerd door Nanda Kester, wil 013 muziekfans en professionals uit de industrie inspireren om duurzame praktijken te omarmen. Door middel van interviews met de directeur, crew en bezoekers schetst 013 heeft Genoeg Gewaste een beeld van de verandering die het poppodium in april 2022 doormaakte: de introductie van hardcups. Hoofd Marketing & Communicatie, Mijndert Rodolf: “We wilden transparant zijn over onze nieuwe stappen op het gebied van duurzaamheid. Juist omdat we ook iets van onze bezoeker vragen. Vanuit die gedachte ontstond het idee ons te laten volgen. Om zo ook eens te laten zien waar het schuurt en hoe een ogenschijnlijke kleine aanpassing van een beker, grote impact kan hebben. Uiteindelijk geeft de docu een mooi inkijkje in wie we zijn én wie we willen worden.”
25-05-2023
Door technische en financiële beperkingen en kwalitatieve eisen is industrieel bouwen voor vijftien procent van de nieuwbouwwoningen geschikt. Dat concludeert het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) na eigen onderzoek. Bij industrieel bouwen wordt (een deel van) de woning in een fabriek gemaakt. Daarna worden de delen op de woningbouwlocatie samengevoegd, als een soort blokkendoos. Soms wordt de woning in één keer neergezet, na een ritje op de vrachtwagen van de fabriek naar de bouwplaats. Er kleven meerdere voordelen aan woningen zo bouwen, schrijft het Economisch Instituut voor de Bouw in nieuw onderzoek. De fabriek en hogere kapitaalkosten drijven prijzen op, maar daar staat 35 procent lagere arbeidskosten tegenover. Zowel bij het ontwerp als bij het in elkaar zetten van de woningen zijn minder handen nodig. De besparing van industrieel bouwen ten opzichte van traditioneel kan zo oplopen tot 8 procent. Ook kan de bouwtijd met ongeveer een jaar worden verkort, stelt het EIB. Met het oog op de gemiddelde doorlooptijd van woningbouwprojecten van tien jaar is dat geen grote, maar ook geen verwaarloosbare tijdwinst. In de praktijk kan slechts een klein deel van de 900.000 nieuw te bouwen woningen profiteren van de industriële voordelen. Voor kleine projecten met tot twintig woningen is industrieel bouwen volgens het EIB niet rendabel. Ook hoogbouw valt af door technische beperkingen. Door deze hobbels is industrieel bouwen voor de helft van de nieuwbouwwoningen geen goede optie, berekende het EIB. Bovenop de technische en financiële beperkingen, komen kwalitatieve ontwerpeisen. Het gestandaardiseerde bouwen in de fabriek is enerzijds de kracht, maar ook de zwakte van industriële bouwen: er is een beperkte set ontwerpmogelijkheden, die lang niet altijd overeenkomen met woonwensen en stedenbouwkundige eisen.
25-05-2023
Waarin schuilt het succes van Strijp-S? “Niet de stenen, maar de mensen hebben steeds voorop gestaan”, zegt kwartiermaker Sietske Aussems. Maar of dat zo blijft? De herontwikkeling van het voormalige met hekken afgesloten Philips-fabrieksterrein in Eindhoven gaat haar laatste fase in met de bouw van ruim tweeduizend woningen. Wat begin deze eeuw nog een ‘Verboden Stad’ was - alleen toegankelijk voor 30.000 Philipswerknemers – is nu een hotspot van internationale allure.
25-05-2023
Op 11 mei kwamen de deelnemers van de nieuwe ketentafel Digitale Cultuur voor het eerst bij elkaar. Werkenden, werkverleners, intermediairs, deskundigen en vertegenwoordigers van vakopleidingen en kennisinstituten gaan aan de slag met het concretiseren van de fair practice code op het gebied van nieuwe technologieën, nieuwe media, games en het virtuele domein. Bij digitale cultuur gaat het om een divers en interdisciplinair veld. Kenmerkend is dat er niet slechts gebruik wordt gemaakt van technologie, maar dat de maker zich kritisch en onderzoekend opstelt ten opzichte van technologie. In deze sector wordt onze digitale samenleving bevraagd en worden andere perspectieven ontwikkeld. Onderzoek, experiment en innovatie staan centraal. Makers hebben vaak een interdisciplinaire praktijk tussen kunst en technologie, waarbij ze binnen verschillende contexten opereren en waarbinnen ze de rol van producent tot performer innemen. Met deze verschillende contexten en functierollen wordt vaak geen rekening gehouden door opdrachtgevers in hun budget en door makers in hun tarief. De behoeften en gewenste praktijkinstrumenten van de digitale cultuursector en de daarbij horende doelstellingen zullen uiteen worden gezet en worden vertaald naar concrete actiepunten.
25-05-2023
Bijna de helft van alle zzp’ers in de culturele en creatieve sector heeft geen enkele voorziening voor arbeidsongeschiktheid. Soms zijn ze er nog niet aan toegekomen, vaak vinden zij het te duur. Met de regeling ‘Zelfverzekerd’ kun je als zzp’er in de culturele en creatieve sector vooralsnog tot eind juni een deel van je kosten voor een arbeidsongeschiktheidsvoorziening vergoed krijgen. Is een arbeidsongeschiktheidsvoorziening de kosten en de moeite waard? Platform ACCT licht toe.
25-05-2023
Ben jij een opdrachtgever in de culturele en creatieve sector? Via de regeling ‘Zekere Zaak’ kan je nu een financiële bijdrage ontvangen om een opdracht aan een zzp’er om te zetten naar werk in dienstverband. Door Zekere Zaak vond deze transitie de afgelopen drie maanden al bij bijna 100 organisaties plaats.
25-05-2023
Als zelfstandige of freelancer in cultuureducatie of amateurkunst is het niet altijd vanzelfsprekend voor welke activiteiten je een financiële vergoeding krijgt. Hoe zit dat bijvoorbeeld bij jou als je een repetitie voor een koor of muziekgezelschap voorbereidt? Of een les of cursus? Krijg je reistijd vergoed? En ga je in je eigen tijd naar vergaderingen of vallen die binnen je betaalde uren? Om zicht te krijgen op de betaalde en niet-betaalde werkzaamheden van werkenden in opdracht binnen cultuureducatie en amateurkunst, is er een vragenlijst opgesteld. De vragenlijst is een initiatief van opdrachtgevers, werkgevers- en werknemersorganisaties, Platform ACCT (Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst) en andere belangenorganisaties voor kunstprofessionals, waaronder de Kunstenbond. Samen werken zij aan een sterkere arbeidsmarktpositie voor werkenden in de culturele en creatieve sectoren, bijvoorbeeld door adviestarieven op te stellen.
25-05-2023
De Routekaart voor Toegankelijke Festivals die in 2020 is uitgebracht, is nu verbeterd. Dit kennisinstrument is bedoeld als leidraad om festivals inclusief en beter toegankelijk te maken. Het Themanetwerk van de Coalitie voor Inclusie heeft op verzoek van het ministerie van OCW een volgende stap gemaakt voor toegankelijke festivals. In 2021 werd de routekaart voor het eerst gepresenteerd op Eurosonic Noorderslag. Sindsdien is deze veelvuldig in gebruik genomen en besproken. Zowel door festivalorganisatoren als anderen die betrokken zijn bij de organisatie van festivals zoals VN-ambassadeurs en gemeenten. Er is zelfs internationaal interesse voor de routekaart Toegankelijke Festivals.
25-05-2023
De European Media Industry Outlook is een rapport van de Europese Commissie met als doel mediatrends te onderzoeken en de potentiële impact hiervan op de EU mediamarkten te analyseren. Het onderzoekt drie sectoren (audiovisueel, nieuwsmedia en videogames) en biedt marktoverzichten, technologische trends en opkomende productie- en consumptiepatronen op EU-27-niveau.
25-05-2023
Sinds kunstenaar Beeple zijn NFT van het werk ‘Everydays: the first 5000 days’ in 2021 voor maar liefst $ 69,3 miljoen verkocht, is de populariteit van deze digitale eigendomscertificaten in de kunstwereld alleen maar gestegen. Sterker nog: NFT´s zijn nu gemeengoed in de cultuursector, signaleert adviseur Maarten Bas-Backer, expert op het gebied van digitalisering en adviseur voor creatief ondernemers. Welke ontwikkelingen ziet hij op dit gebied, en welke kansen en mogelijkheden biedt dit voor kunstenaars en creatieve makers?
25-05-2023
In het algemeen lijkt het beter te gaan met het kleinbedrijf. De problemen door hoge energieprijzen, personeelstekorten en de toelevering van producten zijn afgenomen in het vierde kwartaal van 2022. Toch kan alsnog ruim de helft van de ondernemers niet goed rondkomen. Dat heeft zijn weerslag op hun mentale en fysieke gesteldheid. Eén op de zes ondernemers heeft burn-outklachten. De culturele sector staat er relatief het slechtste voor. De culturele sector loopt sterk uit de pas in omzet en ondernemersinkomen. 51% heeft een omzet onder de €1.500,- en 56% verdient onder bijstandsniveau. Ook de groeiverwachtingen in de culturele sector zijn fors lager dan in andere sectoren. De sector kent ook het hoogste aantal ondernemers dat wil stoppen, gevolgd door de horeca. Opvallend is dat de culturele sector het best in staat is hun rekeningen op tijd te betalen. Samen met de zakelijke dienstverlening, die van alle sectoren de beste nettomarges kent. Bijna de helft van de ondernemers heeft behoefte aan extra kapitaal voor investeringen. In de culturele sector is deze behoefte het laagste, maar nog altijd 31%. De behoefte is het grootst bij starters, (sterk) groeiende ondernemers en ondernemers die herstellen van de corona perikelen. Cultuur+Ondernemen deed mee aan de 9e editie van Kleinbedrijf Index, een onderzoek naar de economische situatie van zzp’ers en kleine ondernemingen.
25-05-2023
Kan hergebruik van materialen benut worden om tot een nieuwe esthetiek te komen? En leidt zoiets als een CO2-budget voor de bouw tot een andere manier van het uitoefenen van ons vak? Die vragen stonden aan de basis aan het zojuist verschenen boek Reuse to Reduce van Popma ter Steege Architecten (PTSA). Centraal in het boek staat het project Biopartner5 in Leiden, een bedrijfsverzamelgebouw waarbij PTSA hergebruik van materialen combineerde met streven naar schoonheid. “Na de oplevering van BioPartner 5 hebben we heel veel rondleidingen en presentaties gegeven en telkens was de vraag: maar hoe dan? Veel mensen hikken enorm op tegen het idee met gebruikte materialen te werken. Zo ontstond het idee voor dit boek. Om lessen te trekken uit ons eigen project maar ook als architect een antwoord te geven op die vraag”, stelt Josse Popma van PTSA. In Reuse tot Reduce geeft PTSA concrete voorbeelden van ontwerpmaatregelen voor het verkleinen van de milieu-impact van gebouwen door hergebruik van materialen. Naast de beschouwingen van de architecten reflecteert architectuurcriticus Aaron Betsky in het boek op de werkwijze van PTSA in relatie tot de bredere architectuurpraktijk. Een derde verhaallijn in het boek is die over het ontwerpen met een CO2-budget voor gebouwen, om die passend te krijgen bij de afspraken van het Klimaatakkoord van Parijs (2015). Dit idee werd ontwikkeld door Mantijn van Leeuwen, directeur van het Nederlands Instituut voor Bouwecologie en in het boek levert hij uitleg en inzicht over deze wijze van werken aan de hand van BioPartner 5, het eerste Paris Proof-gebouw van Nederland.
25-05-2023
De BNA (Branchevereniging van Nederlandse Architectenbureaus) is de laatste tijd vooral met zichzelf bezig. Vanwege voortdurende interne spanningen komt er ook nauwelijks meer een belangwekkend publiek standpunt naar buiten. Belangrijke actoren zoals de directeur (met het bureau), het bestuur (met de voorzitter) en de ledenraad liggen met elkaar overhoop. Moeten wij als leden nog lijdzaam toezien op die bestuurlijke onmacht? Seniorlid (en oud-voorzitter) Kees van der Hoeven bespreekt de actuele situatie en doet enkele aanbevelingen.
25-05-2023
Uit de BNA Conjunctuurmeting blijkt dat de woningbouw vertraagt. Vooral de toenemende rente en de gestegen bouwkosten zijn hier de oorzaak van. Maar ook de stikstofkwestie en het gebrek aan bouwlocaties speelt een grote rol. Trage procedures en besluitvorming binnen gemeenten zorgen voor meer terughoudendheid bij opdrachtgevers en vastgoedbeleggers. Architectenbureaus ervaren dan ook de meeste tegenwind bij woningbouwprojecten. En dat is opvallend. Uit de meting blijkt ook dat de gemiddelde werkvoorraad met gemiddeld 4,7 maanden gelijk is aan een halfjaar geleden. Een jaar geleden was deze werkvoorraad nog bijna 6 maanden. De verschillen tussen deelmarkten en bureaus zijn juist wel toegenomen. Bureaus die in hoofdzaak werken aan woningbouwprojecten voor particuliere en professionele beleggers ervaren de meeste tegenwind. Bureaus verwachten een toenemend belang van woningcorporaties, terwijl zij een afnemend belang van projectontwikkelaars voorzien.
25-05-2023
Het concept innovatie is onlosmakelijk verbonden met technologie. In een blogbijdrage neemt Innovatielabs-onderzoeker en lector Tactical Design aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten Jeroen van den Eijnde de relatie tussen mens en techniek onder de loep en belicht drie door Innovatielabs ondersteunde projecten, waarin technologie wordt ingezet om uiteindelijk de culturele en creatieve sector te versterken: : Unlocking Fashion Heritage, Touched by a Hologram? en Innovation:Lab.
25-05-2023
Naomi Hille en Anousjka Röben, werkend onder de naam SKUA Studio, gaan naar eigen zeggen goed op oude ambachten. Ze staan bekend om hun uitgesproken hak- en plateauschoenen, die ze maken met behulp van traditionele schoenmaaktechnieken. Logisch dus dat ze meteen goede maatjes werden met medewerkers van het Schoenenkwartier in Waalwijk, die als vaklieden regelmatig in het Maaklab te vinden om te demonstreren hoe je met de hand schoenen maakt. Terwijl op dezelfde plek ook de nieuwste apparatuur staat om digitaal te experimenteren. En dat is wat Hille en Röben deden, de mogelijkheden van digitale vormgeving onderzoeken met behulp van 3D-scan en -printtechnieken. ,,Ontzettend vet om te mogen uitzoeken en niet alleen over geld na te hoeven denken. Zo'n plek is totaal uitzonderlijk. Digitaal kan er nog zoveel meer, hebben we ontdekt. Dat krijg je nooit uit een traditionele mal. Als je dat door kunt trekken naar schoenontwerpen in games, zijn de mogelijkheden eindeloos.’’ Het resultaat van hun en andere ‘snuffelstages’ is nu te zien tijdens de nieuwe wisselexpositie Cutting Edges. ,We zijn nu een jaar open en willen graag van het Maaklab een plek maken voor onderzoek, kennisuitwisseling en vernieuwing’’, vertelt curator Marijke Bruggink, zelf een ervaren schoenontwerper en onder meer ontwikkelaar van het merk Lola Pagola. Bij elk van de zes podia - in totaal zes jonge, maar vaak al succesvolle ontwerpers kregen toegang tot de Waalwijkse werkplaats - is een koppeling gemaakt met een schoen uit de huidige collectie van het museum. Bruggink: ,,Het verhaal van deze makers is behalve dat ze in het Maaklab bestaande en nieuwe technieken combineren ook laten zien dat een schoen duurzamer, inclusiever en lokaler kan zijn. Via contacten met de vakopleidingen (niet alleen tot schoenmaker, maar bijvoorbeeld ook mode-ontwerp, red.) en kunstacademies komen ze hier terecht. We zien dat dat begint te wortelen, ook al is de bereikbaarheid van Waalwijk, zonder treinverbinding en station, soms wat lastig.’’
25-05-2023
70 jaar Cor Unum, dat wordt gevierd. In het bijzijn van de crème de la crème van de Nederlandse designers wordt 25 mei de aftrap gegeven van de viering van het 70-jarig bestaan. De bordencollectie die door hen en door internationale designers samengesteld, vormt onder de titel Legends & Legacy de basis van alle andere activiteiten van het keramiekatelier dit jaar. Van open dagen tot rondleidingen en presentaties op internationale beurzen. De borden waren eerder te zien tijdens de Salone de Mobile in Milaan. Stichting Cor Unum kent nog altijd hetzelfde bedrijfsprincipe als in 1953: hoogwaardige keramiek produceren door onder meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, fysiek, mentaal en sociaal. In toenemende mate melden zich ook reïntegranten, vrijwilligers voor de werkplaats, in de winkel en voor rondleidingen, studenten en andere kunstenaars. Bij de start van de feestelijkheden op 25 mei worden ontwerpers en makers getrakteerd op een debat onder leiding van Jeroen Junte. De discussie spitst zich vooral toe op de vraag welke uitdagingen maar ook kansen deze tijd aan ontwerpers en makers biedt. Kunnen zij bijdragen aan inhoudelijke verdieping van maatschappelijke vraagstukken en kunnen ambacht en lokale productie een realistisch alternatief zijn voor vastgelopen systemen?
25-05-2023
Na gesprekken met studenten van de HAS Green Academy maakten studenten van de Fontys Academie voor Theater in Tilburg een toneelstuk over de toekomst van het platteland en het onbegrip tussen boeren en niet-boeren, onder regie van Marleen Hendrickx van Bureau Pees. Bureau Pees maakt sociaal-artistiek theater, de serie voorstellingen Iets met Boeren gaat over de uitdagingen in de landbouwsector. Het doel: het gesprek openen, verbinden. De versie met studenten is de zesde aflevering van de serie locatievoorstellingen over het platteland. Dit keer wordt het verhaal van de nieuwe lichting boeren vertolkt. Naar de voorstellingen komen vaak veel boeren kijken, die herkenning vinden in het toneelspel, zoals bij scènes aan de keukentafel. NRC was bij een van de repetities op op het melkveebedrijf van Jack en Anita Swolfs, op een kwartier rijden van het centrum van Tilburg. In hun voorstellingen zoekt Bureau Pees naar mildheid, leggen de makers uit. Ze hopen dat van beide kanten – boer en burger – de stelligheid wat afneemt door het zien van de voorstelling. Hendrickx: „Als de boer zichzelf overschreeuwt, helpt dat niet bij het oplossen van het probleem.” In de voorstellingen gaat het daarom over de persoonlijke verhalen en over de liefde voor het vak. Om te laten zien: dit is óók het boerenverhaal, voorbij protesten en boosheid. Producent van de voorstelling Peter Dictus benadert theater daarom heel praktisch: als toegepaste kunst en aanvullende bron van informatie. Dictus: „Net zoals muziek vaak een emotioneel appel doet op mensen, kan een simpele theaterscène dat ook doen. Zo kun je met een voorstelling heel effectief het gesprek op gang brengen. Dat heeft ook met de vorm van spelen te maken: we doorbreken bijna altijd de vierde wand die tussen publiek en podium staat door het publiek rechtstreeks aan te spreken, en de voorstellingen spelen bijna altijd op een relevante locatie.” De voorstelling in de serie ‘Iets met boeren’ is van 26/5 t/m 29/5 op het Karavaan Festival te bezoeken. De locatie is de Melkveehouderij Baltus in Zuidschermer.
25-05-2023
Theater De Lievekamp in Oss gaat op zoek naar een nieuwe directeur. Bij de presentatie van het seizoensprogramma deelde Coen Bais mee dat hij met pensioen gaat. Niet nu meteen, maar vanaf januari volgend jaar. En ook weer niet helemaal. ,,De afgelopen jaren ben ik steeds intensiever betrokken geweest bij de ontwikkeling van onze nieuwbouwplannen’’, aldus Bais. ,,De komende periode vraagt die nieuwbouw steeds meer tijd, zo veel dat dit eigenlijk niet meer goed te combineren valt met de bedrijfsvoering.’’ In het meest gunstige geval is de nieuwe Lievekamp pas ergens in 2027 helemaal gereed. Tegen die tijd moet op de plek van de huidige bibliotheek de grote zaal van het Zuiderstrandtheater in Scheveningen opnieuw zijn opgebouwd. Bais gaat zich straks volledig op dit hele traject richten, meldt hij. ,,In 2024 bereik ik mijn pensioen, jawel. En hoewel ik nog lang geen afscheid wil nemen, lijkt het verstandig om mij vanaf dat moment volledig te focussen op de realisatie van onze nieuwbouwplannen en de dagelijkse bedrijfsvoering over te dragen aan mijn opvolger. Vanaf januari zal ik mij dan volledig concentreren op de bouw. De Lievekamp krijgt er een trouwe bezoeker bij en ik ga het Osse publiek ongetwijfeld nog vaak ontmoeten in het mooiste theater van de stad en de regio.”
25-05-2023
Het beeld over seksualiteit in films en videoclips eens goed door elkaar schudden. Dat doet Speels Collectief in de voorstelling Usually I’m on top. Het Tilburgse gezelschap met een inclusieve samenstelling staat hiermee op 2 juni voor het eerst in Schouwburg Tilburg. ,,We maken alle voorstellingen in samenspraak met de spelers. Voor Usually I’m on top namen we verschillende perspectieven mee. Zo spelen een bekende sekswerker, een aseksueel persoon en een speler die een rolstoel gebruikt, in het stuk. Ons gezelschap is heel divers”, vertelt Sanne Arbouw, artistiek leider en medeoprichter van Speels Collectief. Arbouw richtte het collectief op met mede-artistiek leider Merel van Lieshout. De oorsprong van het gezelschap ligt in Arnhem op ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Tijdens hun opleiding krijgen de twee de vraag om met bewoners van Siza (zorg voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking en mensen met autisme of niet-aangeboren hersenletsel) op een andere manier theater te maken dan ze binnen hun eigen dagbesteding doen. Wat begon als een stageproject, groeide uit tot een groter traject waarbij meer zorginstellingen aansloten. ,,We kwamen erachter dat de theaterwereld helemaal niet inclusief is, er miste echt iets op dat gebied. Mensen die een rolstoel gebruiken, een verstandelijke beperking hebben of op een andere manier uitgesloten worden, hadden weinig mogelijkheden”, zegt Arbouw. In 2020 werd Speels Collectief officieel een stichting en heeft ze haar vaste thuishonk op Landpark Assisië in Biezenmortel en ArtEZ in Arnhem gevonden. Door de meerjarensubsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft de stichting de komende jaren voldoende financiering voor een heel team. Speels Collectief is opgedeeld in twee trajecten: de community en de company. Vanuit de company maakt het gezelschap de voorstellingen waarmee ze door het land toert, waaronder Usually I’m on top. ,,Voor dit stuk hebben we specifiek zeven vrouwen gevraagd die een eigen kijk hebben op seksualiteit. Een heel aantal komt uit Tilburg. Een gemixte cast, die je onder meer een danstrio tussen drie vrouwen laat zien. Dat laat je even anders kijken naar het ‘plaatje’”, zegt Arbouw.
25-05-2023
62.000 bezoekers, 70 uitverkochte voorstellingen en een 8.4 van het publiek. Ofwel, in de woorden van directeur Harry Vermeulen: ‘een waanzinnig seizoen’ voor theater De Blauwe Kei in Veghel. Hij ziet dat steeds meer mensen van buiten Meierijstad de Noordkade weten te vinden. ,,Behalve uit deze regio komt ons publiek ook uit de regio Den Bosch, Eindhoven en vanuit de richting Nijmegen’’, aldus Vermeulen, die constateert dat de loop er goed in zit. ,,Niet alleen bij het publiek. Ook impresariaten weten ons goed te vinden. We staan nu wel in het rijtje aantrekkelijke speellocaties.’’ In de zomer van 2017, voor aanvang van het seizoen 2017-2018, verhuisde het theater van het Stadhuisplein naar de Noordkade. ,,Het jaar daarop werden we meteen geconfronteerd met corona. Vorig jaar begon ook nog met maatregelen, dus eigenlijk hebben we dit seizoen pas voor het eerst zonder grote veranderingen of beperkingen kunnen draaien.’’ Vermeulen : ,,We zien dat onze Vrienden ons trouw zijn gebleven en dat die groep het laatste jaar zelfs is gegroeid met bijna twintig procent.’’ De Blauwe Kei heeft nu meer zaalcapaciteit - 650 stoelen in de Grote Zaal tegen 525 op de oude locatie, waar op zijn hoogst zo'n 33.000 bezoekers werd gehaald - en vooral ook meer mogelijkheden om artiesten en gezelschappen onder te brengen. Behalve Grote Zaal en Magazijn onder meer ook de Podiumzaal en de Koekbouw. En dan is er nog Spectrum Podium in Schijndel waar ze vanuit Veghel per seizoen zo'n 15 voorstellingen programmeren. Met het nieuwe 11-daagse BIJT! Kunst Over Voedsel Festival over het vraagstuk van voedselproductie en -consumptie zit er eind juni, begin juli nog een flinke kluif aan te komen. Maar wel eentje die feilloos past in de ambitie om de programmering aan te laten sluiten bij de Noordkade, een plek waar voedsel in het dna zit. Iets waar ze bij De Blauwe Kei vaker op in willen zetten.
25-05-2023
De organisatie van het nieuwe wereldmuziekfestival Kumba Kumusha in Tilburg heeft besloten het programma in te krimpen. De reden: in de voorverkoop zijn slechts enkele tientallen kaarten verkocht. Het festival met muziek, theater en beeldende kunst zou plaatsvinden op 27 mei op drie locaties: in de Hall of Fame, De Nieuwe Vorst en de LocHal. Dennis Bernaerts, de organisator had gerekend op zeshonderd bezoekers, maar nu heeft hij in overleg met zijn bestuur en subsidieverstrekkers besloten dat alleen het programma in de Hall of Fame doorgaat. Daar ligt de nadruk op moderne wereldmuziek. De kaarten kostten oorspronkelijk 29 euro en 19 euro voor mensen met een kleine beurs. Het bedrag is verlaagd naar zeven euro. Bernaerts merkt dat die verlaging gunstig is voor de verkoop van de kaartjes. Mensen die al een kaartje voor het oorspronkelijke bedrag hebben gekocht, krijgen het verschil terugbetaald.
25-05-2023
Jazz in Duketown is gratis. Maar de Stichting Jazz in Duketown hoopt wel dat bezoekers een vrijwillige bijdrage leveren aan het voortbestaan van het evenement. ,,Dat leverde vorig jaar een paar duizend euro op. Maar we gaan proberen dat bedrag dit jaar te verhogen”, zegt Thijssen. Dat gebeurt op verschillende manieren. ,,Het kan door een contant bedrag in een collectebus te doen waarmee vijf vrijwilligersteams op pad gaan. Je kunt ook een QR-code scannen om een bedrag digitaal over te maken”, zegt voorzitter Stef Thijssen. En er is ook een derde mogelijkheid om het evenement financieel te steunen: met statiegeldbekers die tijdens het evenement worden gebruikt. Wie deze bekers inlevert bij de deelnemende horecaondernemers krijgt het eerder betaalde statiegeld (een euro) terug. Maar het is ook mogelijk om het statiegeld te gunnen aan de stichting Jazz in Duketown door de beker achter te laten in speciale bakken. Volgens de gemeente ’s-Hertogenbosch blijkt uit onderzoek dat het evenement wordt bezocht door gemiddeld 140.000 belangstellenden, die iets minder dan 100 euro per persoon uitgeven. Vooral door slechte weersomstandigheden waren de resultaten niet optimaal. De gemeente zorgde onlangs voor een eenmalige bijdrage uit de coronamiddelen van 50.000 euro. Volgens Thijssen kan de stichting ‘mede hierdoor de kwaliteit en beleving voor de bezoekers leveren zoals dat van Jazz in Duketown mag worden verwacht’.
25-05-2023
De winnaars van de eerste ronde voor financiële ondersteuning Maker zoekt Maker zijn bekend. Sinds dit jaar is de financiële ondersteuning die te winnen is bij de Keep an Eye Foundation uitgebreid van 2 naar 4 prijzen per half jaar. Op 1 april sloot deze eerste ronde en de winnaars zijn: Francisco Ribas (CvA Piano/Live Electronics) & Francisco César (HKU Audiovisuele Media), Robben Fuhler (Audiovisuele Vormgeving Willem de Kooning Academie) & Welmoed Bosch (Liberal Arts & Sciences Willem de Kooning Academie), Louise Linkenbach (HKU Conservatorium) & Bogi Bakker (Toneelacademie Maastricht) en Clara Grosjean (AHK Modern Danstheater) & Beatriz Alvarez + Xico Ribas (CvA Live Electronics). De volgende deadline is 1 oktober 2023. Keep an Eye is sinds 2020 óók creatief-matchmaker, waardoor bijvoorbeeld een componist de perfecte tekstschrijver vindt, een circusclown zijn/haar kleding-designer, een startende band hun fotograaf enzovoort, enzovoort.. Hebben twee partijen elkaar via Keep an Eye gevonden, dan kunnen ze samen aan de slag gaan met het projectplan/begroting en deze indienen.
25-05-2023
Het Waalres Museum moet het roer flink omgooien. Het bestuur moet kritisch kijken naar de eigen collectie, de indeling van het gebouw en het vergrijzende vrijwilligersbestand. Het museum moet professioneler werken en meer samenwerken met andere culturele organisaties in Waalre. Het zijn maar enkele adviezen uit een onderzoeksrapport van Kunstloc Brabant, dat vorig jaar onderzoek deed naar de toekomst van het museum in Waalre-dorp. Met de adviezen heeft de gemeente Waalre drie toekomstscenario's geschetst voor het museum, waar de gemeenteraad op 23 mei over vergaderde. B&W geeft het museum een jaar de tijd om zelf de koers te veranderen. Een ‘laatste kans’ voor het museum, dat eenmalig 18.000 euro krijgt om een professional aan te stellen die een toekomstplan maakt, inclusief mogelijkheden voor sponsoren en andere manieren om geld binnen te halen. Daarnaast moet er een professioneel ontwerper komen die het museum zo inricht dat ruimtes voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. Uiterlijk in het eerste kwartaal van 2024 moet het plan klaar zijn. Daarna gaat de gemeente kijken of het plan acceptabel is. Zo ja, dan krijgt het museum jaarlijks 85.000 euro subsidie. Blijkt het plan niet goed genoeg, dan gaat er geen subsidie naar het museum en wordt de huidige subsidie van 10.000 euro per jaar, stopgezet. PvdA vond dat als het museum niet levensvatbaar is, er wel een plan B moet zijn. In de overige twee scenario's wordt de subsidie zonder laatste kans stopgezet of trekt de gemeente fors de knip, zodat het museum professionals kan inhuren, maar dat wil B en W niet. In een vierde scenario dat het museumbestuur zelf aandraagt, blijft de huidige koers waar het bestuur nog altijd van overtuigd is, overeind en vraagt het museum jaarlijks 30.000 euro om te groeien. Ook dat geval ziet het gemeentebestuur niet zitten. De hele gemeenteraad volgt de voorkeur van het college.
25-05-2023
De DutchCulture Database volgt het werk van Nederlandse kunstenaars en culturele organisaties wereldwijd. De database is bedoeld om de algemene trends in hoe Nederlandse kunstenaars zich internationaal bewegen inzichtelijk te maken. Dit helpt om de culturele impact van Nederland wereldwijd te begrijpen. Elk jaar maakt DutchCulture een Database Mapping. Deze mapping kijkt naar de activiteiten van kunstenaars in het afgelopen jaar en analyseert de belangrijkste richtingen van culturele activiteiten. In 2022 zag DutchCulture een sterk begin van herstel na twee jaar van reis- en verzamelbeperkingen. Het activiteitenniveau is gestegen en kunstenaars kunnen weer bijna 'normaal' internationaal reizen, hoewel de wereldgebeurtenissen de internationale samenwerking blijven beïnvloeden. Dit jaar verkent DutchCulture het thema hoe Nederlandse kunstenaars hun 'nieuwe baan' vinden in een transformerend internationaal cultureel veld, te midden van de veranderingen en uitdagingen van de afgelopen jaren.
25-05-2023
Hoe pas je de Fair Practice Code toe? Wat betekent fair practice voor jouw organisatie? Om deze vragen te beantwoorden heeft Kunsten ’92 in samenwerking met Platform ACCT en INK Social Design speciaal voor culturele en creatieve organisaties het Fair Practice Lab ontwikkeld. Het Lab is een do-it-yourself workshop om als organisatie te reflecteren op fair practice. “Het Lab leidt deelnemers van een organisatie door allerlei thema’s die binnen bedrijfsvoering (onbewust) over het hoofd kunnen worden gezien. Met het Lab open je het gesprek. Je maakt ruimte voor de deelnemers om zich uit te kunnen spreken: waar kunnen verbeteringen plaatsvinden en wat wordt erg gewaardeerd aan de organisatie? Het resultaat van de workshop is een concrete visie, een strategie en een plan van aanpak om de Fair Practice Code te verankeren in je eigen organisatie. ” Deze maand is de nieuwe Fair Practice Code website live gegaan. Met deze vernieuwing wordt de gebruikers, zowel organisaties als makers, een breder handelingsperspectief geboden. Hieronder valt: kennis delen over de code en de toepassing ervan; voorlichting geven; grip krijgen op de dilemma’s en kansen; subsidiënten, overheden, organisaties en werkenden verbinden en draagvlak behouden.
25-05-2023
Streamingsdiensten als Netflix, Disney en Amazon worden verplicht om een deel van hun omzet te investeren in Nederlandse producties. Maar als het aan de regeringspartijen ligt, worden de eisen die oorspronkelijk aan de bedrijven zouden worden gesteld wel afgezwakt. Dat is de uitkomst van onderhandelingen tussen de coalitiepartijen, die het aanvankelijk niet eens konden worden over de plannen die staatssecretaris Gunay Uslu (Media) heeft ingediend. Opmerkelijk is dat Uslu zelf niet betrokken lijkt te zijn bij het compromis dat de partijen hebben gesloten. Zij staat naar eigen zeggen nog steeds achter haar wetsvoorstel en wil dat de impuls die de Nederlandse audiovisuele sector krijgt zo groot mogelijk is. Uslu vond, net als een deel van de Kamer, dat 80 procent van de investeringsverplichting bij die kleine producenten terecht moest komen. VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben nu afgesproken dat percentage te verlagen naar 60. Ook de eisen aan het soort producties worden versoepeld. In het oorspronkelijke wetsvoorstel ging het om films, series en documentaires, maar onder druk van met name VVD en CDA hoeft dat maar de helft van de producties te zijn. De rest mag ook worden besteed aan genres als amusementsprogramma's, reality-soaps en comedyseries. Die zijn ook waardevol, vinden ze. Tegelijkertijd gaat het percentage dat de streamingsdiensten moeten investeren wel iets omhoog: van 4,5 procent naar 5 procent van de omzet. Dat moet enkele miljoenen extra voor de sector opleveren. Oppositiepartijen zijn niet te spreken over het compromis dat de coalitiepartijen hebben gesloten, bleek op 24 mei tijdens een nieuw debat in de Tweede Kamer. Volgens Peter Kwint van de SP wil de coalitie vooral de streamingsdiensten "een beetje pleasen" en gaat dat ten koste van de Nederlandse audiovisuele sector. Hij vraagt zich af of Uslu met deze wijzigingen nog wel achter de wet staat. D’66- Kamerlid Jorien Wuite, partijgenoot van de staatssecretaris, erkent dat het hele proces naar het compromis "geen schoonheidsprijs verdient", maar ze is wel tevreden met het resultaat. Zonder de deal was de wet er helemaal niet gekomen. Ze denkt dat de investeringsplicht zo'n 20 miljoen euro per jaar gaat opleveren voor Nederlandse makers. Wegens tijdgebrek kwam de staatssecretaris niet meer aan het woord. Op een later tijdstip zal zij in de Kamer reageren op de wijzigingsvoorstellen. Eerder schreef ze aan de Kamer dat ze het met een aantal van de wijzigingen niet eens is, en dat "het primaire doel van de investeringsplicht hierdoor voor een belangrijk deel wordt ondermijnd". Pas als de staatssecretaris in de Kamer heeft gereageerd, zal er over de wet worden gestemd. Wanneer dat gebeurt, is nu nog niet duidelijk
25-05-2023
Een particulier steunt het Rijksmuseum de komende jaren met een bedrag van 12,5 miljoen. Het gaat daarmee om de grootste particuliere geldschenking die het Amsterdamse museum ooit ontving. De begunstiger steunt al tien jaar de jaarlijkse beeldententoonstelling in de Rijksmuseumtuinen. Dankzij de extra schenking kan het Rijksmuseum deze traditie naar eigen zeggen ook het komende decennium voortzetten.
25-05-2023
In Eindhoven is nu een app beschikbaar. Via de app luister je naar een gedicht terwijl je langs een kunstwerk loopt. Het idee is dat mensen met een visuele beperking zo uitleg krijgen over de muurschildering. De app kan ook gebruikt worden als je meer wilt weten over Eindhovense streetart. Intvis (in het dagelijks leven Patrick de Ceuster) is de kunstenaar achter de app. Hij werkte samen met stadsdichter Iris Penning, die een van de gedichten schreef. Bij twaalf muurschilderingen speel je via de app een gedicht af. Dat zijn bijvoorbeeld Silly Walks in de Dommeltunnel en Together Forever (je weet wel, met al die kleuren) in de fietstunnel tussen het station en het Beursgebouw. De app Street Art Fluisteraar is volgens de gemeente Eindhoven nog een pilot. Mogelijk komen er dus op meer plekken ‘sprekende’ gedichten bij kunstwerken.
25-05-2023
CrossArts, een initiatief van Brack, Electron, De Grote Kerk Breda, Breda Photo en Stichting Tranzforma (stadsgalerij), maakt duurzame tentoonstellingen op spannende, openbare plekken in Breda. Deze zomer tovert CrossArts het Havenkwartier om tot een magisch kunstdoolhof: Speel!. Naast de partnerorganisaties worden er samenwerkingen met meerdere creatieve partijen uit Breda gezocht. Zo haken KOP, Blind Walls Gallery, Graphic Matters en Bureau Pees aan.Lisa Habets sprak voor Mest met Erica Jonkman (projectleider CrossArts), Lisette Spee (directeur Electron) en Marieke Wiegel (directeur Grote Kerk Breda).
25-05-2023
In veel recente exposities staat het moederschap centraal. Maar de interesse in moeder- en ouderschap als onderwerp van kunst blijft oppervlakkig als we de kunstwereld niet óók in praktische zin gezinsvriendelijker maken, betoogt de Britse kunsthistoricus Hettie Judah. Volgens haar wordt de gecombineerde zorg voor kunst en kind nog altijd ontmoedigd, of in ieder geval behoorlijk ingewikkeld gemaakt. En dat geldt niet alleen voor moeders, hoewel zij volgens Judah tegen de meeste obstakels aanlopen. Ze sprak voor haar boek ‘How Not To Exclude Artist Mothers (And Other Parents)’, dat vorig jaar verscheen, meer dan vijftig vrouwen met kinderen die in de kunstwereld werken over vormen van uitsluiting die zij ervaren. Kunstenaars beschrijven dat ze het gevoel hebben te moeten ‘opbiechten’ dat ze een kind hebben, ook al zijn ze bang dat als ze dat doen een geplande tentoonstelling zal worden geannuleerd. Judah biedt ook een blik vooruit, in de vorm van tien richtlijnen waaraan kunstinstellingen zich zouden moeten houden. ‘Benadruk als organisatie expliciet dat kunstenaars met kinderen erg welkom zijn’, bijvoorbeeld. Of: ‘Zorg voor passende oplossingen en faciliteiten om kunstenaars met kinderen te ondersteunen in hun verantwoordelijkheden als ouder(s).’ Ook in Nederland wordt het gesprek over ouderschap en kunstenaarschap gevoerd, deels aan de hand van het manifest van Judah, dat werd vertaald door Vrouwenmantel, een kunstenaarsinitiatief dat op basis van onderzoek naar moederschap in de kunst voorstellen doet voor een zorgzamere kunstwereld. Ondertussen werkt schrijver Mirthe Berentsen momenteel aan een podcast en een boek over moederschap in de kunsten. Hier en daar getuigen ook in Nederland (Prix de Rome, Kunstinstituut Melly, Rotterdam, Jan van Eyck Academie, Maastricht ) concrete ingrepen al van een mentaliteitsverandering in de kunstwereld. Is het inmiddels makkelijker om kunst en kind te combineren? De Volkskrant vroeg het aan drie kunstenaars: Koos Buster, hijheeft samen met zijn partner Roos twee kinderen; Buhlebezwe Siwani, zij heeft samen met haar partner een kind van 11 maanden; Marijn Kuijper, hij heeft samen met hun partner Felix en co-ouder Els een zoontje van 4.
23-05-2023
De Algemene Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar het Jaarverslag 2022 en de bedrijfsvoering van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Een van de conclusies van de Algemene Rekenkamer : “De minister wil dat kunstenaars en artiesten beter betaald krijgen. Voor dat doel gebruikt hij in de cultuursector onder andere de subsidievoorwaarden. Culturele instellingen moeten een code voor eerlijke betaling onderschrijven wanneer ze een subsidie aanvragen. Dit heeft geholpen mensen in de sector ervan bewust te maken dat het nodig is om eerlijker te belonen. Maar dat ze zich ervan bewust zijn alleen is niet genoeg. Hiervoor is de komende jaren meer nodig. We beoordelen het beleid van de minister als toereikend. Maar we merken op dat aanvragers van subsidie om aan de voorwaarde te voldoen alleen hoeven aan te vinken dat ze het eens zijn met de code. Dat wil niet zeggen dat ze de code ook toepassen. Er zijn structurele knelpunten die eerlijk belonen binnen de sector bemoeilijken. Die moeten nog worden aangepakt.” Over de invoering van de Fair Practice Code bij het aanvragen van subsidies, verwacht de Algemene Rekenkamer dat de staatssecretaris meer actie onderneemt om deze problemen duurzaam op te lossen en doet daarvoor 3 aanbevelingen: 1. Stel een begindatum waarna gehandhaafd zal worden op eerlijke betaling door gesubsidieerde instellingen. 2.Spreek met de sector af dat er voor die datum overeenstemming moet zijn over handhaafbare normen voor eerlijke betaling. 3. Maak afspraken met andere grote financiers over het gelijktrekken van de subsidievoorwaarden op het gebied van eerlijk belonen.
23-05-2023
In de tiendelige podcast Kunst is Collectief – de speciale voorjaarsreeks van Kunst is Lang – gaat presentator Luuk Heezen tien weken lang een uur de diepte in met steeds een ander collectief. In de tweede aflevering zijn Malú van der Bijl, Sofie Hollander, Fenna Koot, Emmie Liebregts en Bo Stokkermans van De School te gast. De School is een groep makers die samen wonen en werken in een schoolgebouw in Breda waar vroeger voortgezet onderwijs werd gegeven, vandaar de naam. De School presenteert zichzelf niet echt als collectief, maar is een los-vaste groep kunstenaars, met uitgangspunten als ‘automatisch ongedefinieerd’, ‘non-hiërarchisch’, ‘respectvol’, ‘constant in beweging’ en ‘variabel’. Er zijn kunstenaars die in het pand wonen en werken, maar ook kunstenaars die af en toe langskomen. Het draait vooral om het samenzijn binnen De School, vanuit de behoefte aan een alternatief voor grootschalige, geijkte maatschappelijke systemen.
23-05-2023
De snelle doorbraak van generatieve artificial intelligence, ofwel de kunstmatige intelligentie die synthetische media creëert, moet op korte termijn worden beantwoord met regelgeving die de rechten van makers beschermt. AI werkt immers dankzij training met miljoenen, zo niet miljarden auteursrechtelijk beschermde werken en daarvoor hebben makers geen toestemming gegeven. Volgens de laatste auteursrechtrichtlijn (de DSM-directive) is dit zogeheten tekst- en dataminen echter gewoon mogelijk, tenzij de maker gebruik heeft gemaakt van een opt-out mogelijkheid, ofwel: je zult uitdrukkelijk moeten aangeven dat je niet instemt met gebruik ten behoeve van AI toepassingen. Over de concrete uitoefening van die opt-out mogelijkheid bestaat veel onduidelijkheid. De Europese auteursrechtorganisatie EVA (European Visual Arts), die op Europees niveau ijvert voor een betere positie van makers, heeft een statement gepubliceerd met standpunten over Artificial Intelligence. EVA pleit voor een gestandariseerde opt-out zodat het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal ten behoeve van AI niet meer mogelijk is zonder toestemming van de rechthebbende. DuPho, de belangenbehartiger voor fotografen, ondersteunt dit standpunt. DuPho zit in het bestuur zit van Pictoright en Pictoright bij EVA is aangesloten.
23-05-2023
Fonds Anna Cornelis verleent financiële steun aan fotografieprojecten van culturele aard en met een sociale en documentaire inhoud. Voor de subsidieronde 2023 is het fonds op zoek naar documentaire fotografen die financiële steun nodig hebben voor aansprekende projecten. Fotografen kunnen tot 1 juni een aanvraag voor een projectsubsidie indienen.
23-05-2023
Midden in een grote verbouwing van het Temporary Art Center, het ateliercomplex met expositieruimtes aan de Vonderweg in Eindhoven, dat tot eind jaren negentig de personeelswinkel van Philips was, volgt Tom Swart Astrid Cats op als directeur. Anneke van Wolfswinkel sprak met ze over verandering, kunst van nu, en de toekomstplannen van het al lang niet meer zo tijdelijke TAC. Tom Swart : ,,Alle kunst is tijdelijk, en zeker alles wat we bij TAC doen. We hebben geen eigen collectie en doen steeds iets nieuws. We houden van experimenten en staan open voor spontane ingrepen. Als een kunstenaar iets aan het plafond van het restaurant wil ophangen omdat zijn atelier te klein is: prima. Nu we er zeker van zijn dat TAC hier permanent kan blijven, willen we nog steeds zo flexibel mogelijk zijn en meebewegen met wat de kunstenaars nodig hebben.” Swart is opgeleid als musicoloog en speelt nu vijftien jaar in de band van Blaudzun. “Ik ben hiervoor directeur geweest van Intro in situ in Maastricht, een centrum voor hedendaagse klassieke muziek. Maar ik ben altijd een groot liefhebber geweest van beeldende kunst. De grenzen tussen verschillende kunstdisciplines zijn al lang niet meer zo scherp. Klankkunstwerken waarbij ook een visuele laag zit vind ik echt prachtig.” (…) ,,Bij TAC maken we straks geen strikt onderscheid tussen een muziekzaal of een expositieruimte. We vragen wat de kunstenaar nodig heeft om zijn werk te laten zien, en passen onze techniek en belichting daar op aan.” Swart wil de ruimtes slimmer gaan gebruiken, bijvoorbeeld door werkplaatsen en machines te delen. Na de verbouwing gaat het aantal atelierruimtes van 80 naar meer dan 100.
23-05-2023
Musea zijn in de greep van politieke correctheid, razen critici, met al die overdreven aandacht voor inclusiviteit. Kunstredacteur Rutger Pontzen zag drie tentoonstellingen over het modernisme ( in The National Gallery, Londen, het Kröller-Müller Museum., Otterlo en het Stedelijk Museum Amsterdam) en concludeert: die eigen-cultuur-eerst-mentaliteit heeft de kunst nog nooit vooruit geholpen.
23-05-2023
Na een inleidend jaaroverzicht dat onder andere de zegetocht van Knor, de aanstaande bioscoopbouwhausse in Amsterdam en de opverende filmbezoekcijfers van 2022 omvatte, dook presentator Floortje Smit tijdens het Voorjaarsoverleg over brandende kwesties in de Nederlandse filmwereld, dat op 10 mei voor de negentiende keer werd gehouden in Het Ketelhuis, meteen op het momenteel heetste hangijzer op filmpolitiek gebied: het wetsvoorstel voor de investeringsverplichting van streamingplatforms. Jaren nadat Europese richtlijnen zijn opgesteld die Netflix, Amazon en soortgelijken verplichten tot afdracht van een deel van hun omzet om onafhankelijke, nationale filmmakers te ondersteunen, ligt er eindelijk een wetsvoorstel in de Tweede Kamer. Maar die investeringsverplichting dreigt te worden uitgekleed in de Tweede Kamer. Doreen Boonekamp en Kamerlid Peter Kwint spraken erover. “Onthutsend” vond Boonekamp het Kamerdebat over het wetsvoorstel. Volgens haar kwam met de amendementen het doel van de wet, namelijk ondersteuning van de culturele av-sector, op losse schroeven te staan. Over het nieuwe wetsvoorstel dat op 24 mei behandeld gaat worden, hebben zowel Boonekamp als Kwint gemengde gevoelens. Aan de ene kant teleurstelling over de afzwakking van de aanvankelijke opzet, aan de andere kant het gevoel dat er toch iets gered is en de hoop dat de wet nu eindelijk in werking kan treden. Kwint vergeleek het met de situatie waarin je bent bestolen van 100 euro, en je vervolgens blij moet zijn wanneer je toch nog 50 euro terugkrijgt. Hij zal bij het komend debat zeker van zich laten horen (“de beuk erin”), maar begrijpt ook wel dat er niet heel veel meer te veranderen valt. Of misschien toch nog die verlaging van de omzetgrens van 10 miljoen naar 2 miljoen? Smit vroeg zich af of er wel genoeg politieke waardering is voor het werk van filmmakers. Kwint en Boonekamp zien veel desinteresse en weinig besef van de vaak schrikbarend lage honorering van de makers. Verder ging het over de abominabele betaling van documentairemakers door de publieke omroep, n.a.v. de kwestie rondom de als klokkenluider optredende Monique Nolte, en het bestuurlijke vacuüm bij het Filmfonds. Sandra den Hamer vervangt de zieke fondsdirecteur Beyer. Zij is gevraagd om een begin te maken met een plan van verandering. Er speelt veel. Van de talloze aanvragen kan maar een klein deel worden gehonoreerd, wat weer tot veel boosheid en frustratie leidt. Den Hamer ziet dat er veel gebeuren moet. Het Filmfonds moet duidelijker zijn en het vertrouwen van de makers terugwinnen.
23-05-2023
Voor het derde jaar op rij werd de CineSud Zuidelijke Film Pitch georganiseerd tijdens het Zuidelijk Film Festival, dit jaar in samenwerking met CineZee en het Zuidelijk Film Festival. Uit meer dan 20 inzendingen werden zes filmmakers uit Limburg, Zeeland, Noord-Brabant en Vlaanderen geselecteerd. Het winnende project de korte fictiefilm GekkigGeit van Rozemarijn Elisa ging ervandoor met de hoofdprijs : €2.000 productiebudget. Daarnaast werd er een extra bijdrage van €1.000 aan Tuin der Driften van Daphne Severeijns toegekend. Vanuit CineZee werden eveneens twee extra projecten ondersteund met een additionele bijdrage.
23-05-2023
De Nederlandse film en av-industrie herstelde zich in 2022 van de coronaperiode, maar er zijn grote verschuivingen. Met name de recordomzet van de streamers valt op, die was vier keer zo groot als de omzet van de bioscopen. Dat blijkt uit de Film Facts and Figures Preview Spring 2023, die het Filmfonds op 17 mei publiceerde. Enkele cijfers : Het totale bioscoopbezoek steeg met 75% van 14,2 miljoen naar 24,8 miljoen bezoekers vergeleken bij het voorgaande jaar; Het marktaandeel van de Nederlandse film daalde van 23,1% naar 16,2%; De Video On Demand omzet groeide van €986 miljoen naar een nieuw record van ruim €1 miljard, bijna het viervoudige van de bioscoopomzet; De totale Nederlandse film- & audiovisuele omzet steeg met 30% van €986 miljoen naar €1281,3 miljoen; Het Nederlandse filmproductievolume steeg met 19% substantieel van €180,8 miljoen naar €214,5 miljoen.
23-05-2023
Screen Talent NL zet zich in voor de filmproductie en -infrastructuur in Drenthe, Groningen, Friesland, Limburg en Noord-Brabant. Het collectief is opgezet door het Limburgse CineSud, New Noardic Wave uit de Noordelijke provincies en Playgrounds & partners uit Noord-Brabant. Het Beloofde Land is de titel van een ontwikkel- en productietraject van Screen Talent NL om de positie van regionale makers en producenten in de filmindustrie te versterken. “Het fungeert als springplank en levert een bijdrage aan de diversiteit in ons filmlandschap,” vertelt Maureen Prins, een van de initiatiefnemers. Waarom is dit traject zo belangrijk? MEST sprak erover met Maureen Prins en met de Bredase producent Charlotte Driessen en de Eindhovense filmmaker Tom Elswijk.
23-05-2023
Om streamingdiensten ook eerlijk te laten bijdragen aan de Nederlandse audiovisuele cultuursector is een goede investeringsverplichting van absolute noodzaak. Maar een goed wetsvoorstel lijkt steeds verder uit zicht te raken. Regisseurs, cameramensen, acteurs, producenten en productieassistenten maken zich ernstig zorgen dat de wet nauwelijks iets gaat bijdragen. Terwijl de wet juist bedoeld was om de toekomst van het het Nederlandse audiovisuele cultuuraanbod veilig te stellen, wordt de wet door toedoen van verschillende amendementen ernstig in de effectiviteit geschaad. De Creatieve Coalitie doet in een brief aan de Tweede Kamer, d.d. 22 mei, een appèl aan Kamerleden om alsnog de juiste keuze te maken. Op 24 mei staat de wet investeringsverplichting ten behoeve van Nederlands cultureel audiovisueel product opnieuw op de agenda van de Kamer. De amendementen van Werner c.s. (36176-29) en Van Strien (36176-15) tornen aan de toekomst van de Nederlandse audiovisuele culturele sector. In deze amendementen wordt de voorgestelde investeringsverplichting verbreed naar allerlei producties – behalve sport. Terwijl reality-tv, infotainment en spelletjesprogramma’s vanwege een fundamenteel andere business case niet in hun voortbestaan onder druk staan. De sector die films, documentaires en series oplevert staat daarentegen wél in het voortbestaan onder druk. De Creatieve Coalitie roept de Tweede Kamer daarom op “te voorkomen dat er straks wetgeving door beide Kamers wordt aangenomen die slechts gering bijdraagt aan een binnenlands productieklimaat en aan een profijtelijke Nederlandse afzetmarkt. Terwijl het invoeren van een doelmatige en doeltreffende investeringsverplichting juist volop potentie met zich meebrengt. Zo biedt het de kans dat het Nederlands audiovisueel cultureel product als exportproduct kan floreren in het buitenland - zoals reeds het geval is in menig landen om ons heen. Het biedt de kans om nóg meer oer-Nederlandse verhalen te vertellen aan een miljoenenpubliek. En het biedt de kans om nóg meer maatschappelijke kwesties te agenderen, mensen aan het denken te zetten of juist met elkaar de verbinding aan te laten gaan. “ Ook Dutch Directors Guild (DDG) stuurde een brief. Ook ondertekend door ACT Acteursbelangen en Netwerk Scenarioschrijvers,
23-05-2023
Minister Helder (Langdurige Zorg en Sport) bood op 22 mei 2023 de Tweede Kamer het rapport aan over de cultuur, aard en omvang van grensoverschrijdend gedrag in de danssector. Veel dansers krijgen te maken met grensoverschrijdend gedrag van trainers, coaches en soms ook collega-dansers. Het gaat van schreeuwen, vernederen en uitschelden tot dwang, chantage en machtsmisbruik. Dansers maken tevens melding van ongewenste intieme aanrakingen, seksueel getinte berichtjes en zelfs verkrachting. Het gepresenteerde onderzoek richt zich op alle dansstijlen, van klassiek ballet en hedendaagse dans tot stijldansen, musical, show- en volksdans. De problemen spelen sterker op professioneel niveau dan in de recreatieve dans; ze beginnen al bij dansvakopleidingen en strekken zich uit tot de gezelschappen. Opvallend: de enige hoek waaruit geen meldingen komen, is volksdans. Het onveilige klimaat wordt in stand gehouden door de harde danscultuur, de hoge prestatiedruk, de onzekere arbeidsmarkt, de financiële kwetsbaarheid en de continue eis te moeten voldoen aan een opgelegd schoonheidsideaal. Dansers worden dagelijks geconfronteerd met extreem veel negatieve feedback. Door de angstcultuur durven ze zich niet te verweren of voor zichzelf op te komen. De slachtoffers blijken vaak jong en kwetsbaar. ‘Het besef van misbruik komt meestal pas later’, zegt Marjan Olfers (hoogleraar sport en recht) in De Volkskrant. ‘Grensoverschrijdend gedrag wordt al snel normaal gevonden.’ Olfers leidde het dansonderzoek met criminoloog Anton van Wijk. Eerder deden zij onderzoek naar vergelijkbare problemen in de turnwereld. ‘De danswereld is een hechte gemeenschap, die voelt als familie’, zegt Olfers. ‘Dat maakt het ook een gesloten gemeenschap. Dansers krijgen weinig betaald en altijd speelt de grote angst: wat ga ik na afloop doen?’ Ze is ook kritisch op de danscontracten in de musical- en tv-wereld. ‘Als jurist zeg ik: het kan wel wat minder met al die geheimhoudingsclausules.’
23-05-2023
In het eerste half jaar van de pilotregeling ''Makers buiten het boek' van het Letterenfonds kwamen er 15 aanvragen binnen van evenveel makers voor 13 projecten. Hiervan zijn er op dit moment nog zes in behandeling, de overige negen aanvragen konden worden gehonoreerd. Tot nu toe is € 90.000 besteed; dat is bijna de helft van het beschikbare budget dus wacht niet te lang met het indienen van een aanvraag. De pilotregeling Makers buiten het boek is gestart in oktober 2022 en ondersteunt literaire makers buiten het boek: van performance tot podcast en van spoken word tot virtual reality. De projectsubsidie biedt tijd, ruimte en middelen om nieuw werk te maken. Een deel van het bedrag is te besteden aan professionele ontwikkeling.