26-01-2023
Stadsschouwburg Utrecht begint het jaar met een nieuwe samenwerking. Samen met de Brede School Overvecht en ZIMIHC wordt gestart met ‘Stadsschouwburg in de klas’: een onderwijsproject waarin talentontwikkeling, theater- en presentatievaardigheden en wereld- en beroepenoriëntatie centraal staan. Leerlingen van groep 7 of 8 van de basisscholen in Overvecht maken kennis met de wereld van het theater. In tien lessen krijgen de leerlingen een introductie op het vak drama door theaterdocente Elle van der Rijt. Daarnaast maken zij kennis met de verschillende bedrijfsonderdelen van een theater: de rol van de theaterprogrammeur, de impact van theatertechniek op een voorstelling, de marketing en communicatie, de kaartverkoop en de horeca. Daarover komen medewerkers van de Stadsschouwburg in de klas vertellen. De laatste les vindt plaats in de Stadsschouwburg, De leerlingen krijgen een rondleiding door het gebouw en sluiten de lessenreeks af met een performance op het grote podium.
26-01-2023
Naar aanleiding van de discussie in de Tweede Kamer over de toegankelijkheid in de culturele en creatieve sector voor mensen met een beperking vindt Zwolse theaters het de hoogste tijd om hier verandering in aan te brengen. Er zijn nog zo veel mensen “die niet vanzelfsprekend mee kunnen doen” en kunst en cultuur is voor iedereen belangrijk. Zwolse theaters is een samenwerking aangegaan met Toegankelijk Zwolle en zij zetten daarmee samen de eerste stappen in een toegankelijk cultureel aanbod met een specifieke focus op de podiumkunsten. De voorstelling Bruce & Wij van Leon Verdonschot en Kluun op 30 januari doet de aftrap. Bij deze avond zullen twee gebarentolken aanwezig zijn in de Hanzestrohmzaal van Schouwburg Odeon. Zij gaan afwisselend de voorstelling tolken; muziektolken is zeer intensief werk. Het initiatief wordt breed gedragen, ook door de artiesten. Kluun: “Zo cool, dat onze voorstelling nu ook voor doven en slechthorenden toegankelijk is! De lyrics van Bruce staan fier overeind, ook zonder muziek. Leon en ik gaan uitvinden of dat ook voor onze verhalen geldt!” Voor komend theaterseizoen gaat Zwolse theaters dan ook voorstellingen aanbieden met audiodiscriptie. Daarnaast wordt er gekeken wat de mogelijkheden zijn voor prikkelarme (kinder)voorstellingen.
26-01-2023
Vincent Sturkenboom startte in maart 2021 als manager marketing en development bij de Doelen. Zijn taak: bijdragen aan de transformatie van het Rotterdamse stadspodium als lokale en nationale magneet. Hilde Smetsers en Gerjan Brinksma spraken met hem over merkstrategie en publieksgroei.
26-01-2023
Festival Paaspop verkoopt voor het eerst de donderdagavond in zijn geheel aan één bedrijf: Sligro. Klanten van de horeca groothandel kunnen sparen voor tickets voor deze festivalavond. Daarmee neemt Paaspop afscheid van de traditionele bedrijvenavond. Woordvoerder Wilco Jansen van de Veghelse groothandel benadrukt de lange traditie die Sligro heeft met vergelijkbare acties voor klanten met grote muziekevenementen. ,,We hebben decennialang, misschien wel twintig jaar, samengewerkt met de Night of the Prom's in Ahoy en één keer in het Gelredome. De afgelopen dagen zijn mensen naar de Vrienden van Amstel geweest, ook in Ahoy. Per avond hebben we het hier over zo'n 13.000 kaarten. Ook hebben we regelmatig kaarten voor musicals aangeboden aan onze klanten.” Sligro vindt het belangrijk om met dit soort evenementen de band haar klanten te onderhouden. ,,We investeren hier liever in dan in andere zaken. Klanten stellen het ook op prijs”, zegt Jansen. Sligro verzorgt overigens al jarenlang de horeca tijdens het festival.
26-01-2023
Theaterfestival Oerol heeft dit jaar nog maar één festivalhart en een compacter theaterprogramma. Dat maakte de organisatie alvast bekend. Door te werken met minder locaties wil het festival meer ruimte geven aan het landschap van Terschelling. ‘We hebben geluisterd naar feedback van bezoekers, eilanders én de natuur en vinden het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor een leefbare planeet’, licht algemeen directeur Siart Smit toe. De vorige editie van Oerol in 2022 kende nog vier verschillende ‘Festival Oorden’, zogenoemde centrale ontmoetingsplekken met elk een ander karakter, verspreid over het hele eiland van West naar Oost. Dit jaar zullen dit er niet vier zijn, maar realiseert Oerol één groot festivalhart tussen de duinen en op het strand bij West aan Zee. Daar kan het publiek straks van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat terecht voor live muziek, dj’s, theater, talks, storytelling, beeldende kunst en eten en drinken. De theatervoorstellingen en expedities vinden wel net als ieder jaar over het hele eiland plaats, al wordt het programma compacter. Inhoudelijk richten zeker de theaterexpedities zich dit jaar vooral op de vraag hoe we als mens samen met de natuur moeten en kunnen leven.
26-01-2023
Donemus Publishing, uitgever van hedendaagse klassiek muziek, lanceert op 27 januari een geavanceerde tool voor componisten. De tool MyDonemus biedt componisten de mogelijkheid om nieuwe werken aan te melden. Alle details van een compositie, zoals titel, subtitel, genre, tijdsduur, bezetting en aantal spelers, worden direct verwerkt in de database van Donemus. Daarna start de workflow van contracten volledig geautomatiseerd via DocuSign. Na de digitale ondertekening start Donemus het productie-proces via de redactie-afdeling. Componisten kunnen precies de voortgang hiervan bijhouden en zien wanneer het werk beschikbaar is. In MyDonemus zijn alle transacties van de afgelopen 10 jaar opgenomen. Via een maandelijkse update, wordt de data voor de componist geactualiseerd. Wanneer bijvoorbeeld een orkest een werk bestelt van een componist, dan zijn de inkomsten uit het verhuur van die bladmuziek vrijwel direct verwerkt. Deze info is ook responsive, dus overal goed te bekijken. Donemus genereert voor componisten inkomsten uit verschillende bronnen, zoals verkoop en verhuur van bladmuziek, licenties (aan bibliotheken en conservatoria) en groot recht. Daarnaast heeft Donemus aparte label-activiteiten, waaruit componisten ook inkomsten ontvangen. Al deze inkomsten kunnen de componisten ‘live’ inzien in hun portal. Ze zien daar gedetailleerde overzichten per werk, per soort omzet en per jaar. Ook is er een overzicht van investeringen/voorschotten en uitbetaalde royalties. In de nieuwe portal kunnen niet alleen componisten, maar ook musici, geschikte audio-opnamen aanleveren. Ook hier volgt een geheel automatisch contractproces via DocuSign. Wanneer alle rechthebbenden zoals musici, dirigent, orkest, hebben getekend voor akkoord brengt Donemus Records de release uit via FUGA naar meer dan 40 digitale platforms. Van singles van 3 minuten, tot avondvullende producties van een paar uur. De hedendaagse klassieke muziek van Donemus Records is goed voor miljoenen streams in meer dan 80 landen.
26-01-2023
In 2022 werden weer wat meer boeken verkocht, meldt Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). In totaal zijn er 43 miljoen boeken verkocht, 0,4 procent meer dan in 2021. De marktomzet groeide met 2,7 procent. De groei is alleen te danken aan anderstalige boeken. Eén op de vijf verkochte boeken is anderstalig, bijvoorbeeld Engels. Er werden 3 procent minder Nederlandse boeken verkocht dan een jaar eerder. De laatste keer dat de verkoop van Nederlandstalige boeken daalde was in 2019, maar toen waren er in de gehele boekenmarkt kelderende cijfers te bespeuren. Volgens het CPNB is de daling terug te zien in alle genres, maar vooral in het genre fictie. In 2022 werden vergeleken met een jaar eerder 10 procent minder Nederlandstalige fictieve boeken verkocht. Fysieke winkels verkochten 16 procent meer boeken dan in 2021. Dat is 2 procent lager dan het niveau van vóór corona. Meer cijfers over de marktontwikkelingen zijn beschikbaar via KVB Boekwerk,
26-01-2023
Afgelopen oktober zetten MOIN Film Fund, Danish Film Institute, National Film School of Denmark, SODEC Québec en het Nederlands Filmfonds een oproep uit voor jonge producenten voor een roulerende residentie in de steden Amsterdam, Kopenhagen, Hamburg en Montreal. Inmiddels zijn er vier producenten geselecteerd en zal de eerste residentie in maart 2023 starten in Kopenhagen. Voor het residentieprogramma waren de partijen met name op zoek naar next generation producenten die graag hun grenzen verleggen als het gaat om hun eigen professionale doorontwikkeling, het vergroten van hun global mindset en het verbreden van hun netwerk. De geselecteerde producenten - Danielle Guirguis (Smarthouse Creative Impact Studio, Nederland), Mette Mikkelsen (New Tales, Denemarken), Fabian Driehorst (Fabian & Fred, Duitsland) en Patricia Bergeron (Leitmotiv Productions, Canada) - zullen gedurende het jaar 4 keer 2 weken verblijven in Kopenhagen, Montreal, Hamburg en Amsterdam, waar ze o.a. workshops volgen en lokale producenten ontmoeten. Daarnaast zet elke geselecteerde producent een soortgelijk programma op voor de andere deelnemers in de eigen hoofdstad.
26-01-2023
Sundance Film Festival in de Verenigde Staten is de belangrijkste springplank en marktplaats voor indiefilms in de wereld. Maar na twee jaar pandemie ligt de indiefilm op sterven, wordt gefluisterd. Vermorzeld door de superheldenfilm en de pandemie. De ticketverkoop voor het soort studio-onafhankelijke producties waar Sundance om bekend staat, is sinds 2019 met 43 procent gedaald. Vier jaar geleden was deze sector nog goed voor bijna een half miljard dollar, met 1.000 nieuwe titels. In 2022 waren dat er 855 met een totale winst van bijna 258,5 miljoen dollar, aldus analyst ComScore. Loeke de Waal over het filmfestival.
26-01-2023
“Door mijn werk in de kunst, onder andere als development manager bij het eigentijdse cultuurhuis Het HEM in Zaandam, ben ik de rol van host de afgelopen jaren steeds meer gaan omarmen. Ik ontvang groepen bezoekers en geef ze rondleidingen door de voormalige kogelfabriek, en de tentoonstellingen en kunstinstallaties die daar gepresenteerd worden. Als host creëer ik een moment voor mijn gasten om de ontmoeting met een kunstwerk aan te gaan. Ik schep tijd en ruimte voor mijn gasten om er te zijn en zich comfortabel te voelen. Het resultaat is dat zij zich meer openstellen voor de kunstwerken en hun omgeving en dat ze meer door de kunst geraakt worden. De interactie met de gasten brengt mij zelf ook dichter bij het kunstwerk.” In een essay zet Berber Meindertsma , development manager bij Het HEM, aan de hand van documenta fifteen en melanie bonajo’s installatie tijdens de Biënnale van Venetië uiteen wat een goede host teweeg kan brengen en wat de risico’s zijn wanneer instellingen deze rol niet in haar volledigheid op zich nemen.
26-01-2023
Dit jaar zal het Dordrechts Museum voor het eerst de Galateaprijs organiseren samen met de Galatea Foundation. Eind 2022 werden kunstenaars met een recent migratieverleden opgeroepen zich, via een Open Call, aan te melden voor de Galateaprijs 2023. Het Dordrechts Museum en de Galatea Foundation zijn enorm verheugd met de vele aanmeldingen. Uiteindelijk is er door een jury een selectie gemaakt van acht kunstenaars die kans zullen maken op de Galateaprijs 2023. Van 25 maart tot en met 20 augustus zal het werk van Berkay Tuncay, Marfa Vasilieva, Mohammad Abou Chair, Natalia Olhova, Natalia Grezina, Noor Issa, Tasha Arlova en Vita Buivid te zien zijn in een gezamenlijke tentoonstelling in het Dordrechts Museum. Hierbij staan het werk en de kunstenaars centraal en kan de bezoeker van het museum kennismaken met het veelzijdige talent. Op 11 juni zal de jury een winnaar bekend maken. Die zal een penning ontvangen en een geldbedrag van 2500 euro ter ondersteuning van diens verdere creatieve ontwikkeling in Nederland. Ook zal er door het publiek een favoriet gekozen worden. De winnaar van de publieksprijs ontvangt een eervolle vermelding op zaal.
26-01-2023
Iets meer dan 4 ton gaat de verbouwing van theater De Eendracht in Gemert kosten. Als de gemeenteraad van Gemert-Bakel op 25 januari zijn zegen geeft aan het plan, kan er snel een begin worden gemaakt met deze naar verwachting zes maanden durende klus. ,,We hebben al contacten met twee bedrijven die aan de slag willen en kunnen”, zegt directeur Remko Boesveld. ,,Als er groen licht komt maken we een keuze uit een van die twee, ronden we de onderhandelingen af en dan kunnen we echt aan de slag.” Een verbouwing van het verouderde theater is hard nodig, benadrukt Boesveld. ,,De theaterwand voldoet niet meer aan de veiligheidseisen. De motor moet worden vervangen, en dat geldt ook voor de staalkabels. Daarnaast is het theaterdoek niet brandwerend genoeg. Ook dat moet worden vervangen.” Begin vorig jaar nog hadden directie en medewerkers van De Eendracht de hoop dat er over een paar jaar een splinternieuw cultuurhuis zou staan in of aan de rand van het Gemertse centrum. Na de gemeenteraadsverkiezingen werd die hoop al snel de grond ingeboord. De gemeenteraad besloot namelijk wel geld uit te trekken voor nieuwbouw voor de locatie Macropedius van het Commanderij College, maar niet voor een nieuw cultuurhuis als nieuw onderdak voor De Eendracht en de vlakbij gelegen muziekschool het Kunstlokaal. Een beslissing over dat plan heeft de raad een paar jaar voor zich uitgeschoven. Er zijn ook plannen om de theaterzaal ook als bioscoop te gaan gebruiken. ,,In eerste instantie voor het onderwijs, maar daarna mogelijk ook voor filmliefhebbers. Daar zijn we al over in gesprek met een partij die in Gemert op dit terrein al actief is.” De bedoeling is dat de werkzaamheden zo worden uitgevoerd dat het programma van het activiteitencentrum gewoon door kan lopen en dat de bezoekers er geen last van zullen ondervinden.
26-01-2023
De bewoners van Minitopia mogen vijf jaar langer blijven. Vorig jaar verklaarde wethouder Pieter Paul Slikker dat woningbouw tussen ‘s-Hertogenbosch-zuid en de A2 tot 2030 écht niet mogelijk is. Eerst zou de gemeente huiswerk moeten doen om te kijken hoe om te gaan met de restanten van wapen- en munitiefabriek De Kruithoorn, de oude vuilnisbelt en geluidsoverlast van de wegen A2, N279 en Maastrichtseweg. De gehoopte megawijk met tweeduizend woningen laat nog jaren op zich wachten. Het bekende woonproject met unieke huisjes heeft zich volgens de gemeente ’s-Hertogenbosch ontwikkeld tot een uithangbord voor de gemeente. ,,Wij zijn ontzettend blij met de verlenging. Het voelt alsof ons concept op een mooie manier bevestigd wordt’’, zegt Tessa Peters, die samen met Rolf van Boxmeer de stichting beheert. De gemeente is ook akkoord met een uitbreiding van nog zeven huisjes. Minitopia is bij woningzoekers nog steeds mateloos populair. Op de wachtlijst staan vijfhonderd mensen die popelen om een vrijgekomen plekje te bezetten. Iedere bewoner zorgt voor zijn eigen huisje van bijvoorbeeld hout, stro of golfplaten. Bij elkaar vormen alle woningen een kleurrijk geheel op de verder grijze plek die voorheen als vuilstortplaats diende. Als designproject is Minitopia dan ook meer dan geslaagd, oordeelt Van Boxmeer. Ook is hij trots op het gemeenschapsgevoel dat is ontstaan. ,,Je merkt dat mensen echt naar elkaar omkijken.’’
26-01-2023
Al twee keer eerder stelde de VVD vragen over de aankoop van 53 werken uit de privécollectie van Lidewij Edelkoort. voor de collectie van het Stedelijk van Abbemuseum. De gemeente Eindhoven betaalde 6,3 ton voor de collectie, veel meer dan de getaxeerde waarde van 250.000 euro. Op 24 januari deed VVD- raadslid Peter de Roij van Zuijdewijn een laatste poging om de koop te laten ontbinden. CDA-wethouder Maes van Lanschot deed nog maar eens uit de doeken waarom de 6,3 ton wel te verdedigen is. De Roy van Zuijdewijn bracht zijn verzoek om de koop te ontbinden toch in stemming. Alleen zijn eigen partij, de Partij voor de Dieren, 50Plus en Forum voor Democratie stemden voor.
26-01-2023
Makers en uitvoerders komen nu onvoldoende aan bod in het bureaucratische Nederlandse kunstbeleid , concludeert Renée Steenbergen, onderzoeksjournalist en adviseur op het gebied van mecenaat in de kunsten, na een uitgebreide rondgang langs vijftig betrokkenen. In haar boek ‘De Kunst van Anders’ stelt ze dat het stelsel kan alleen veranderen als makers en uitvoerders zich verenigen en solidair zijn aan elkaar. Volgens Steenbergen is oplappen van het bestaande bestel niet voldoende. De coronacrisis heeft gewerkt als een vergrootglas op problemen in de sector. Het is volgens haar zonneklaar geworden dat het beleid vooral is gericht op rendement. Dat leidt tot onderbetaling van kunstenaars en makers, met alle problemen van dien. Het gaat ook ten koste van kwaliteit van het aanbod, en leidt tot overproductie. De instellingen zijn centraal komen te staan, in plaats van de makers van de kunst, schrijft ze. Steenbergen merkt op, net als eerder Melle Daamen, dat het systeem te bureaucratisch is geworden. Dat ziet ze niet snel veranderen: bestuurders en toezichthouders zijn niet geneigd hun eigen rol te verkleinen. Steenbergen bepleit een soort Brits trustee-model, met trustees die een afspiegeling zijn van de bevolking (het is immers hun belastinggeld) aangevuld met deskundigen en ambtenaren. Het is een van een reeks suggesties die Steenbergen doet. De belangrijkste is fair pay, afgedwongen door kunstenaars en makers die samen optrekken. Daarmee komt vanzelf een eind aan de overproductie, en is er meer kans op echte vernieuwing, die mogelijk ook een jonger publiek aantrekt.
26-01-2023
Na ChatGPT, DALL-E, Gaudi, en Midjourney is het wachten op een AI-programma dat niet alleen beelden genereert, maar ook echt ontwerpt. De meeste deskundigen verwachten niet dat AI de architect overbodig maakt. Toch dagen de nieuwe ontwikkelingen architecten uit om na te denken over de politieke dimensie van het vak en de essentie van ontwerpen. Hans Teerds, architect en stedenbouwkundige, over de vraag of ‘artificial intelligence’ (AI) ooit in staat zou zijn om een goed architectonisch ontwerp af te kunnen leveren.
26-01-2023
De 18e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar is weer gestart. Architecten en opdrachtgevers worden uitgenodigd om hun beste gebouw – in gebruik genomen in 2022 – in te zenden tot 8 maart. Met de Beste Gebouw-verkiezing wil de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus, sinds 1842) de meerwaarde zichtbaar maken van architectuur voor mens en maatschappij.
26-01-2023
Voor de vijfde keer organiseert Stichting Amonet uit Norg in de maand augustus de wedstrijd ‘Folly Art Norg’. De ‘folly’-makers sturen aan het begin van het kalenderjaar een plan en maquette in. Na een kennismakingsdag waarin genomineerde makers een pitch houden, maakt Stichting Amonet de definitieve selectie van deelnemers. Een week voor het evenement komen de makers naar Norg en bouwen met een klein budget hun folly. De wedstrijd is onder meer bedoeld voor kunstenaars, architecten, bouwers, vormgevers, decorbouwers, maar ook voor willekeurige personen met een goed idee. Er is een juryprijs van € 5000. Tot 1 maart kan een plan ingediend worden.
26-01-2023
Eind september vroeg de directie van het Kröller-Müller Museum, in een toelichting op de uitbreidingsplannen van de Japanse architect Tadao Ando, aan de Rijksbouwmeester na te denken over zijn rol in het vervolgproces naar de realisatie van de uitbreiding. Huidig Rijksbouwmeester Francesco Veenstra is niet betrokken geweest bij de selectie van de architect. Ook zijn voorganger Floris Alkemade is niet geïnformeerd over de eerste schetsen van de uitbreiding. In de periode 2008-2010 was toenmalig Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol met directeur Evert van Straaten betrokken bij de eerste initiatieven rondom een nieuwe vleugel van het museum. Rijksbouwmeester Veenstra heeft de directie om aanvullende informatie verzocht over o.a. ruimte in het concept ontwerp voor aanpassingen, de omvang van de uitbreiding, de invulling van het vervolgtraject en de rol van de verschillende betrokkenen (waaronder de selectie van de hoofdarchitect).
26-01-2023
Eerlijke selectie hoort bij goed (publiek) opdrachtgeverschap. De architectenselectie voor de uitbreidingsstudie van het Kröller-Müller Museum doet in de vak- en landelijke media het nodige stof opwaaien. Net als eerder bij de renovatie van het Binnenhof krijgt BNA vragen over de positie ten aanzien van de architectenselectie. De BNA heeft ten aanzien van de selectie voor het Kröller-Müller Museum al in 2018 een klacht ingediend bij de Commissie van Aanbestedingsexperts en is destijds in het gelijk gesteld. BNA-directeur Fred Schoorl: “BNA gaat in de regel niet publiekelijk in op individuele selecties. Dit omdat er vaak te veel specifieke aspecten spelen, die alleen bij de opdrachtgevers en betrokken bureaus bekend zijn. Maar in de casus Kröller-Müller meent een gebruiker van een Rijksgebouw zich aan goede aanbestedingsregels te kunnen onttrekken. Hierover heeft de BNA destijds aan de bel betrokken. Het Rijk zal dit moeten oplossen, als voorbeeldig opdrachtgever in een open en transparante markt. En zoals we weten gaat goed, inspirerend opdrachtgeverschap over durf, ambitie en vernieuwing. We roepen opdrachtgevers, publiek en privaat, daarom op de door de BNA opgestelde richtlijnen voor evenwichtige en gezonde architectenselecties te volgen. De Tweede Kamer heeft onze visie daarop reeds gesteund.”
26-01-2023
Eind 2022 was 61% van de werknemers in de architectenbranche aangesloten bij een BNA-bureau. Een stijging van ongeveer 1% ten opzichte van een jaar eerder. Dit betekent dat de representativiteit van de BNA in de sector iets is toegenomen. Het totaal aantal werknemers in de branche is afgelopen jaren gegroeid, maar het aantal werknemers bij BNA-bureaus is relatief meer toegenomen.
26-01-2023
In haar column afgelopen december plaatste architect Marjolein van Eig kanttekeningen bij de onderhandse selectie van architect Tadao Ando voor de uitbreiding van het Kröller-Müller Museum op de Hoge Veluwe. Waarom is er geen prijsvraag of aanbesteding gehouden? Waarom is er voor zekerheid gekozen in plaats van experiment? Een gesprek met Frits de Vogel, zakelijk directeur van het Kröller-Müller Museum, over de opgave en waarom het museum zo graag Ando wilde. Menig Nederlandse architect vraagt zich af waarom de opdracht niet openbaar is aanbesteed. Ook de Volkskrant sprak De Vogel.
26-01-2023
Architectenbureaus zijn de afgelopen maanden geconfronteerd met sterk stijgende kosten. Uit een recente inventarisatie van de BNA blijkt dat bij architectenbureaus huisvestingskosten gemiddeld met 11%, energiekosten met 75%, en de kosten van softwarelicenties tussen 9% en 30% zijn gestegen. Per 1 januari 2023 zijn bovendien de cao-lonen in de gehele architectenbranche met 4% verhoogd. Om deze kostenstijgingen op een faire manier te verdelen heeft de BNA eerder dit jaar samen met een groot aantal bouwketenpartners en de ministers De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en Harbers van Infrastructuur en Waterstaat de intentieverklaring 'Samen Doorbouwen In Onzekere Tijden' ondertekend. De BNA adviseerde op basis hiervan haar leden eerder om met hun opdrachtgevers in gesprek te gaan, om samen met de opdrachtnemer tot een redelijke en billijke oplossing te komen, en coulance te tonen waar het de effecten van de onvoorziene prijsstijgingen betreft. De BNA heeft een conceptbrief opgesteld, die een BNA lid kan gebruiken om, in deze lijn, opdrachtgevers te vragen om het honorarium aan te passen binnen een lopende opdracht. Het concept is opgesteld samen met het BNA-bureau Tangram architecten. In december heeft de BNA het memo ‘Prijsstijgingen en inflatie: aandachtspunten en aanbevelingen voor architectenbureaus’ voor BNA-leden opgesteld.
26-01-2023
Pictoright heeft samen met de BBK, BNO, BOK, DuPho, Kunstenbond, NVJ/NVF en Platform BK de Federatie Beeldrechten opgericht. De website is inmiddels online. Beeldmakers leveren een steeds essentiëlere bijdrage aan de samenleving. Beelden zijn alomtegenwoordig in het dagelijks leven, hebben een enorme impact en de waarde ervan neemt toe. Dit wordt alleen nog niet altijd gezien door beeldgebruikers en beleidsbepalers. Met het nieuwe samenwerkingsverband wil Federatie Beeldrechten de exploitatie van beeldrechten voor en door de betrokken makers versterken en hun positie verbeteren. Op 16 februari vindt het lanceringsevent van de Federatie Beeldrechten plaats. Dat wordt gevierd met de baanbrekende resultaten van het onderzoek Waarde van Beeld, Beeld van Waarde. De economische waarde van beeld in Nederland.
26-01-2023
De door Innovatielabs ondersteunde initiatieven spreken zich steeds meer uit over hun overtuigingen, drijfveren en de veranderingen, die ze in de culturele en creatieve sector teweeg willen brengen. Als gedachte-experiment probeert schrijver Twan Eikelenboom zich een voorstelling te maken van de sector als de door hen beoogde impact inderdaad wordt bereikt. Op welke fundamenten is deze toekomst gebouwd? In een artikel neemt hij de zestien Innovatielabs-projecten als uitgangspunt voor een speculatieve beschouwing over wat een wendbare en weerbare sector zou kunnen zijn.
24-01-2023
Op 17 februari organiseert BNO samen met CIRCO weer een Circular Design Class voor ontwerpers. Daarin ontdekken creatieve professionals alle mogelijkheden op het gebied van circulair ontwerpen. Maar waarom is de transitie naar circulaire businessmodellen eigenlijk interessant voor bedrijven? En welke impact kunnen designers maken in dit proces? Het belang van een circulaire economie is groot. Willen we in de toekomst beschikking hebben over voldoende en betaalbare materialen en grondstoffen, dan moet er nu iets veranderen. Door producten efficiënter te ontwerpen en materialen opnieuw te gebruiken, ontstaat er minder afval en wordt er minder CO2 uitgestoten. Daarnaast hoeven schaarse grondstoffen niet langer uitgeput te worden. Dit levert grote voordelen op voor het milieu en ook op zakelijk gebied ontstaan er innovatieve kansen die bedrijven toekomstbestendig maken. BNO sprak o.m. met Petra Veen, Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en productontwerper Bas van der Meer over het belang van een circulaire economie en welke cruciale rol ontwerpers in de circulaire transitie kunnen spelen.
24-01-2023
Met haar toonaangevende werk bevraagt Chequita Nahar de thema’s diversiteit en inclusie binnen het hedendaagse sieradenveld. Het aanwakkeren van deze discussie is een reden voor de opname in de BNO uitgave ‘Dutch Designers Yearbook ’22.’ Nahar schittert in de rubriek beste prijswinnende designcases van het afgelopen jaar, met als overkoepelend thema ‘chaos’. Nahar zegt hierover: “Je hebt chaos in je hoofd nodig om orde te brengen in het maken”. In dit interview spreekt zij onder meer over haar sieraden als krachtig sprekende dragers van stille communicatie en haar streven om de verscheidenheid en kleur in de Surinaamse en Nederlandse cultuur zichtbaar te maken. Nahar is de winnaar van de Françoise van den Bosch Prijs 2022.
24-01-2023
Ontwerp alleen maar spullen die je open kunt schroeven, betoogt ontwerper Richard van der Laken, co-founder & creative director van What Design Can Do. Kortom, maak het circulair, of maak het gewoon niet.
24-01-2023
De rol van kunstenaars kan niet langer worden gezien als een mediator tussen wetenschappelijke en technologische kennis en overdracht naar het algemene publiek. Zij zijn eerder de pioniers die inspirerend, innovatieve processen tot leven brengen. Zo kan hun werk leiden tot nieuwe economische, sociale modellen, businessmodellen of nieuwe producten. S+T+ARTS Prize is gericht op kunstwerken die de manier beïnvloeden of veranderen waarop we naar technologie kijken. Ook kijkt het naar innovatieve samenwerkingsverbanden tussen de ICT sector en de wereld van kunst en cultuur. Elk jaar onderscheidt S+T+ARTS Prize de meest pionierende, innovatieve projecten op het gebied van Wetenschap, technologie en kunst (Science, Technology & ARTS, kortweg STARTS). S+T+ARTS Prize wordt uitgevoerd door Ars Electronica, Bozar, Waag, INOVA+, T6 Ecosystems, French Tech Grande Provence en Frankfurter Buchmesse. Het is een initiatief van de Europese Commissie. Naast de twee grote prijzen van elk 20.000 euro, worden ook de eervolle vermeldingen en nominaties in het zonnetje gezet. Tot en met 3 maart kan er werk worden ingezonden.
24-01-2023
Half november 2022 vond de eerste selectieronde van de tweede editie van het programma Innovatielabs plaats. Net als in 2021 nodigden het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en CLICKNL namens het ministerie van OCW makers, culturele instellingen en andere creatieve partijen uit om voorstellen in te dienen die een bijdrage zouden kunnen leveren aan een duurzaam herstel van de culturele en creatieve sector. De oproep stond open voor vernieuwende en experimentele projecten om actuele opgaven in de sector het hoofd te bieden en de weerbaarheid van de sector te vergroten. Anders dan de vorige keer is de tweede editie van de Innovatielabs verdeeld over twee rondes. In de eerste ronde heeft de commissie vijftig voorstellen geselecteerd, die vervolgens door de aanvragers met een schrijfsubsidie worden uitgewerkt. In een tweede selectieronde worden deze vijftig voorstellen opnieuw beoordeeld. Aanvragers die in de tweede ronde worden geselecteerd, ontvangen een subsidie voor de uitvoering van het innovatieproject én nemen deel aan een reeks activiteiten gericht op kennisontwikkeling en –deling. Schrijver Lotte Haagsma woonde de vergaderingen bij waarin een onafhankelijke commissie zich boog over de 123 ingediende voorstellen. Dit artikel is een weergave van de overwegingen die ten grondslag liggen aan de selectie van de 50 meest kansrijke projecten. De Innovatielabs voor de culturele en creatieve sector zijn een initiatief van voormalig minister Van Engelshoven van OCW in reactie op de aanbeveling van de Raad voor Cultuur uit het advies 'Onderweg naar Overmorgen' om drie innovatielabs op de thema's digitalisering, ruimtelijk ontwerp en productdifferentiatie te starten. Staatssecretaris Uslu geeft een vervolg aan het programma, omdat het bijdraagt aan een duurzaam herstel van de culturele en creatieve sector. Het programma wordt gefinancierd uit het herstelplan voor de cultuursector.
24-01-2023
In het coalitieakkoord staat vermeld dat de creatieve industrie wordt betrokken bij maatschappelijke uitdagingen. Om dit kracht bij te zetten heeft staatssecretaris Gunay Uslu het initiatief genomen een programma te starten over ontwerpend onderzoek. Dit programma gaat medio 2023 van start. In de pilot Ontwerpend Onderzoek wordt dit programma ontworpen. Onderdeel van het ontwerpproces is een aantal dialoogsessies, die gehouden worden in januari en februari. ClickNL is penvoerder van deze pilot en werkt daarin samen met het ministerie van OCW, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Regieorgaan SIA, de Federatie Creatieve Industrie en het Topteam Creatieve Industrie. Daarnaast worden onder meer de Sociaal Creatieve Raad en het College van Rijksadviseurs betrokken.
24-01-2023
Het beschikbaar houden van series en films op een streamingdienst kost geld, ongeacht het aantal kijkers. Er moeten servers onderhouden worden en allerlei royalty’s uitbetaald. Variety becijferde vorig jaar dat het onderhoud van de minst populaire onderlaag van HBO Max’ aanbod jaarlijks makkelijk tientallen miljoenen dollars kost. Het schrappen van producties en bijbehorende (marketing)kosten, levert Warner Bros ook een belastingvoordeel op – dit is de voornaamste reden dat Batgirl nooit het daglicht zal zien. Want volgens directeur David Zaslav valt er aan Batgirl simpelweg te weinig te verdienen. De film is niet groot genoeg voor gegarandeerd kassucces in de bioscoop, maar te duur om een exclusieve release op streamingplatforms te legitimeren. Dan maar afschrijven als verliespost en er niet meer naar om hoeven kijken. Zaslavs voorkeur voor de bioscoop verraadt hoe schraal het verdienmodel voor streaming is. Zelfs middelgrote producties moeten miljoenen kijkers trekken om de investering waard te maken. Netflix, dat niet is gebonden aan of voortgekomen uit een traditionele productiestudio, houdt streaming als strategie aan. Het liet Glass Onion (2022), het vervolg op de bioscoophit Knives Out (2019), slechts een week in de Amerikaanse bioscopen draaien. Daarbij gaf medeoprichter Reed Hastings toe dat ze “geld op tafel lieten liggen”, maar Netflix wil nu eenmaal agressief concurreren op de streamingmarkt. Het bedrijf verwacht dat ze voor een productie als Glass Onion de bezoekersaantallen van Avatar: The Way of Water (2022), een film met een vijf tot tien keer groter budget, zullen moeten evenaren om het als een succes te zien. Voor film als kunstvorm is het desastreus en voor liefhebbers ondraaglijk dat films niet in de bioscoop verschijnen of pardoes van streamingdiensten verdwijnen. Streaming beslaat steeds meer ruimte in het filmlandschap, maar heeft geen boodschap aan de archivering en canonisering van de kunstvorm, die daardoor in het geding zijn gekomen. De bedrijven lijken ook niet bereid hiervoor verantwoordelijkheid te nemen. In 2019 toonde criticus Matt Zoller Seitz hoe na de overname van 20th Century Fox door Disney veel films uit de Fox-bibliotheek plotseling niet meer te zien waren. Bioscopen kregen geen toestemming om Fox-klassiekers te vertonen en ze verschijnen ook niet op Disney+. Het is onduidelijk of dat louter een kosten/baten-afweging is of onderdeel van Disney’s aloude strategie om de waarde van hun catalogus op te blazen door kunstmatige schaarste te creëren. Ook andere streamingdiensten hebben slechts een beperkt aanbod van oudere werken. Hoe verder je teruggaat in de tijd, hoe schraler het aanbod. Het is niet rendabel om een heel scala films te vertonen in de bios óf op streamingdiensten, maar een terugkeer naar dvd’s is evengoed ondenkbaar. Als we de geschiedenis van film en televisie overlaten aan de verdienmodellen van een handvol bedrijven, herinneren we ons alleen nog wat geld oplevert, stelt Pim van den Berg.
24-01-2023
Niemand rekent erop dat de IFFR editie van 2023 weer de 340.000 ‘bezoeken’ nadert, zoals in 2020 tijdens het laatste fysieke IFFR van voor het virus, nog onder het regime van Kaludjercic’ voorganger Bero Beyer. Daarvoor blijft het algehele bioscoop- en festivalbezoek in Nederland – en Europa – nog te veel achter; vooral ouderen zijn nog voorzichtig. Tegelijk voelt het festival economische druk vanwege alle gederfde inkomsten. De edities van 2023 en zeker ook 2024 staan in het teken van herstel. Artistiek directeur Vanja Kaludjercic: “Die druk is er. Maar we zetten nog steeds een rijk en uiteenlopend festival neer. En we vertonen weliswaar minder films, 21 procent minder zelfs, maar dat is geen gevolg van de financiële druk. IFFR vertoonde zoveel films dat het logistiek onbeheersbaar werd, en die films ook niet altijd voldoende aandacht konden krijgen. En volgens mij merk je er als bezoekers niets van, er is nog steeds heel veel te zien.” De covidjaren van het IFFR werden ook getekend door een grote reorganisatie met ingrijpende ontslagronde, waarbij onder meer de vaste programmeurs van het festival hun functie verloren. Niet alle ontslagen werden vervolgens goedgekeurd door het UWV, waarna het festival een regeling trof. ‘De reorganisatie was moeilijk’, zegt zakelijk directeur Marjan van der Haar. ‘En pijnlijk voor mensen die zoveel zorg en liefde aan het IFFR hebben gegeven. Maar het was ook nodig. Om economische redenen; het moet allemaal wel passen binnen een budget. Maar ook met oog op de toekomst. Als festival moet je soms nieuwe stappen zetten. We hebben een inmiddels weer een sterk team, met een goeie energie. Daar bouwen we nu verder mee.’
24-01-2023
Jacqueline Rogers en Tijs van Marle, sinds 1 januari voorzitter en vice-voorzitter van het Netwerk Scenarioschrijvers, vinden dat scenaristen meer informatie met elkaar moeten delen en zakelijker moeten worden. Een laagdrempeliger Netwerk kan daarbij helpen.
24-01-2023
Tijdens de Next Academy geeft Chris Mack van Netflix een talk over 'pitchworthy characters'. Op 27 januari is hij te gast bij Natlab in Eindhoven. In deze masterclass van Netflix' Chris Mack bekijk je een aantal van de meest iconische filmpersonages aller tijden om te leren over de archetypes die ervoor zorgen dat het publiek de personages die je creëert wil steunen. De masterclass is in het Engels. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Organisatie Playgrounds.
24-01-2023
Anna Drijver stelt dit jaar de verhalenbundel voor de campagne Zomerlezen van Stichting CPNB samen. Het is de tweede keer dat het Zomerlezengeschenk de vorm van een bundel korte verhalen heeft. Wie van 21 juni t/m 2 juli minimaal € 15 aan Nederlandstalige boeken uitgeeft krijgt van de boekhandel de door Drijver samengestelde bundel korte verhalen cadeau.
24-01-2023
Een coalitie van organisaties en professionals uit de live-industrie in Europa presenteert de campagne ‘Make Tickets Fair!’, gericht op het informeren van fans om oplichting door onbetrouwbare verkopers van kaartjes te voorkomen. De website maketicketsfair.org richt zich op de industrie, met als doel meer agenten, organisatoren, podia en zelfs artiesten te betrekken. De site biedt gratis hulpmiddelen en advies voor evenementenorganisatoren om fans naar veilige, officiële kanalen te leiden om kaartjes te kopen. Er wordt ook een duidelijk overzicht gegeven van de wetgeving voor kaartverkoop per land. Al deze hulpmiddelen zijn beschikbaar in het Engels en Spaans. Aan een Nederlandse en Duitse vertaling wordt gewerkt.
24-01-2023
Koepelorganisatie STOMP kijkt terug op een geslaagd jaar en zet ook in 2023 vol in op groei. STOMP-coördinator Koen Beerkens: “De afgelopen twee jaar hebben we ruim 20 nieuwe leden mogen verwelkom, waardoor STOMP nu in totaal 108 leden telt. Steeds meer labels en mensen uit de independent industrie voelen zich vertegenwoordigd door en betrokken bij STOMP. Bijkomend voordeel is dat dankzij deze betrokkenheid van onze leden ook steeds meer partners en sponsoren willen aanhaken.” Van Weijen: “Waar we verder trots op zijn, is de constante groei van het marktaandeel van de indies, zowel wereldwijd als lokaal. Uit de cijfers blijkt eens te meer dat indies noodzakelijk zijn als kweekvijver voor het muzikale ecosysteem.” Beerkens: “We zijn samen met GfK gestart met een driemaandelijkse marktupdate voor onze leden, waarmee we antwoord geven op vragen als: welke independent artiesten en labels doen het goed in specifieke genres? En hoe hard groeit de independent streamingmarkt per genre? Veel rock-, dance- of jazzlabels zien zichzelf bijvoorbeeld zelden terug in de reguliere hitlijsten, terwijl zij ¬binnen hun genre ontzettend succesvol kunnen zijn. Dat willen we inzichtelijk ¬maken.” Diversiteit en inclusiviteit blijft de aandacht opeisen. Kees van Weijen, bestuursvoorzitter van STOMP: “Daar zijn we al veel langer mee bezig, maar het afgelopen jaar hebben we echt stappen gezet. Het blijft ontzettend belangrijk dat meer vrouwen de kans krijgen zich in te gaan zetten voor bestuursfuncties binnen de muziekindustrie. Sowieso moeten mensen die ambities hebben ¬erkend én herkend worden.” STOMP blijft zich de komende tijd focussen op netwerken en educatie.
24-01-2023
Personal Trainer heeft op 21 januari tijdens Eurosonic Noorderslag het Pop Stipendium 2023 in ontvangst genomen. De winnaar van het Pop Stipendium ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro. De andere twee genomineerden, Naaz en Bnnyhunna, ontvangen allebei 1000 euro. Het is de bedoeling dat het geldbedrag wordt gebruikt om een volgende stap in hun muziekcarrière te zetten.
24-01-2023
Het Koninklijk Concertgebouw nodigt alle 9-14-jarigen die zingen of een instrument spelen uit om mee te doen aan het Koninklijk Concertgebouw Concours. Bij dit concours, dat dit jaar zijn 15de editie beleeft, staat het plezier hebben in muziek maken centraal. Kinderen krijgen een kijkje achter de schermen, ontmoeten bekende artiesten en musici, en gaan op eigen niveau – of ze nu beginner zijn of al meer muzikale meters hebben gemaakt – aan de slag. Deelnemers die zich al verder hebben ontwikkeld, doen mee aan het finaletraject en maken kans op een geldprijs, een masterclass en een solo-optreden in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. Nieuw dit jaar is de aanmoedigingsprijs voor een nog pril, maar veelbelovend talent. Aanmelden voor het concours kan tot en met 18 april.
24-01-2023
Begin 2023 maakt het Pianoduo Scholtes & Janssens, bestaande uit Lestari Scholtes en Gwylim Janssens, een concerttournee langs tien ziekenhuizen door heel Nederland, de 'Hart onder de Riem concerten'. Het duo geeft hiermee een muzikaal kado aan de medewerkers van de ziekenhuizen, als dank omdat zij zich in de afgelopen jaren, de 'coronajaren', geweldig hebben ingezet om duizenden patiënten te helpen en te ondersteunen. Deze tournee wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten en het Prins Bernhard Cultuurfonds.
24-01-2023
Sinds 18 januari kunnen jonge patiënten van het Erasmus Medisch Centrum Sophia (ook bekend als het Sophia kinderziekenhuis) in Rotterdam op afstand kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het orkest ontwikkelde daarvoor de 'Orkestontdekker'. Met een Virtual Reality-bril op kunnen kinderen virtueel een kijkje nemen op het podium tussen de musici. Ze kunnen instrumenten van dichtbij bekijken en luisteren naar verschillende uitvoeringen van het orkest. Het kinderziekenhuis, onderdeel van het Erasmus Medisch Centrum, is er blij mee: "Wij doen al jaren onderzoek naar muziek als medicijn", zegt een woordvoerder, "en het is bewezen dat dit zorgt voor pijn- en stressvermindering. Voor onze patiënten is een concertbezoek niet altijd vanzelfsprekend, en op deze manier kunnen ze het orkest toch beleven en even vergeten dat ze in het ziekenhuis liggen." Het orkest en het Erasmus Medisch Centrum werken al langer samen. Met een derde partner, de Erasmus Universiteit, investeren ze in onderzoek. Het doel is meer te leren over het effect van muziek op de gezondheid en het welzijn van mensen.
24-01-2023
Per 1 januari 2023 hebben Cappella Amsterdam, Holland Baroque, Nederlands Kamerkoor en Calefax zich aangesloten bij de Cao Muziekensembles, die loopt tot met met 31 december 2024. Op 1 maart 2022 is de eerste cao voor de Muziekensembles door sociale partners Kunstenbond en NAPK afgesloten. Toen sloten zich de volgende aan de NAPK verbonden ensembles al aan: Amstel Quartet, Amsterdam Sinfonietta, Doelen Ensemble, Nederlandse Bachvereniging, Nederlands Blazers Ensemble, Orkest de Ereprijs en Tomoko Mukaiyama Foundation. Dat brengt het totaal aantal op elf organisaties die zich committeren aan de cao en deze toepassen. Omdat dit de eerste cao voor muziekensembles is, is het voor ensembles mogelijk om zich tussentijds aan te sluiten. Het doel van sociale partners is dat uiteindelijk àlle muziekensembles de cao zullen toepassen.
24-01-2023
Op 13 februari 2023 heet Kunstloc Brabant je van harte welkom bij Kunstloc Connects. Kunstloc Connects is een terugkerende kennisbijeenkomst die georganiseerd wordt met en voor de Brabantse cultuursector. De bijeenkomsten hebben steeds een wisselend onderwerp. De eerste kennisbijeenkomst gaat in op de subsidie Impulsgelden. Heb jij als maker of culturele organisatie een ontwikkelambitie waarmee je op de (middel)lange termijn je zakelijk en artistiek succes vergroot? En is dit van betekenis voor de Brabantse cultuursector? Of wil je als opdrachtgever kunst en cultuur inzetten bij maatschappelijke vraagstukken? Dan is de subsidie Impulsgelden wellicht iets voor jou. Ben je nieuwsgierig naar wat de subsidie Impulsgelden voor jou kan betekenen? Heb je vragen over deze subsidie en hoor je graag verhalen uit de praktijk? De bijeenkomst vindt plaats bij Kunstloc Brabant in de Tilburgse LocHal. Er zijn maximaal 20 plekken beschikbaar, dus meld je tijdig aan.
23-01-2023
Design to Market is een van de zeven hubs van TalentHub Brabant. Het biedt een ontwikkeltraject van 12 maanden aan een selecte groep afgestudeerde ontwerpers gericht op vakmanschap, ondernemerschap en persoonlijk leiderschap. Door middel van training, coaching en matching met opdrachtgevers werken de talenten onder meer aan hun eigen positionering en bedrijfsvoering. Daarbij staat de eigen ontwikkelvraag centraal. Deelname aan Design to Market is vrij van kosten. Het traject wordt aangeboden door de Provincie Noord-Brabant én een netwerk van negen belangrijke designinstellingen: Dutch Design Foundation, Het Nieuwe Instituut, Kazerne Foundation, Museum van Bommel van Dam, Design Museum Den Bosch, Microlab, stichting Kop, Museum W en Designforum. Wie graag meer wil weten over het wat het traject precies inhoudt kan zich aanmelden voor een van de twee info-meetings, op 26 januari en 31 januari.
23-01-2023
Jongeren van nu zijn je publiek van de toekomst. Ze zijn digitaler, flexibeler en op zoek naar nieuwe ervaringen. Ze vormen je belangrijkste doelgroep over 15 of 20 jaar. DEN geeft workshops waarin d.m.v. van een toekomstverkenning aan de slag wordt gegaan met het publiek van de toekomst. De uitkomsten kunnen door de deelnemers meegenomen worden in een digitale strategie. DEN heeft ook een handleiding gemaakt om concreet aan de slag te gaan met het publiek van de toekomst.
23-01-2023
In 2024 is een residency voor een kunstenaar beschikbaar bij het NIAS. Leden van de Akademie van Kunsten, de KNAW en De Jonge Akademie kunnen een kunstenaar voordragen. Leden van de Akademie van Kunsten kunnen ook zelf een aanvraag indienen. De deadline is 10 april 2023. Het Artist-in-Residence fellowship is een samenwerking van de Akademie van Kunsten en het Nederlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS). Het fellowship biedt talentvolle kunstenaars uit alle artistieke disciplines de kans om binnen een internationale en interdisciplinaire academische setting aan een project te werken. Het Artist-in-Residence Fellowship is opgericht op om de waarde van kunst in de samenleving te benadrukken en om de nauwe relatie tussen kunst en wetenschap die bestond in de negentiende-eeuwse academies te herstellen.
23-01-2023
Het ontwikkelen van een marketingcampagne vraagt om veel voorbereiding. Waar moet je op letten bij het opzetten van een geslaagde campagne? En welke resultaten zijn belangrijk voor je organisatie? Welke keuze je als marketeer ook moet maken, het blijft een afweging tussen de belangen in je organisatie en je doelgroep.
23-01-2023
Tijdens ESNS zijn de IJzeren Podiumdieren 2022 uitgereikt, de vakprijzen die jaarlijks worden uitgereikt door de brancheorganisatie voor poppodia en popfestivals VNPF. Naast de gebruikelijke prijzen zijn er dit jaar twee nieuwe categorieën: ‘Meest indrukwekkende prestatie op het gebied van Duurzaamheid’ en ‘Meest indrukwekkende prestatie op het gebied van Diversiteit en Inclusie’. Ook werd de IJzeren Eierbal uitgereikt: de aanmoedigingsprijs voor een jong talent dat nu al een positieve bijdrage levert aan de live-popsector.
23-01-2023
De 37e editie van ESNS, die plaatsvond van 18 tot en met 21 januari, keerde na twee digitale edities weer als live event terug en kocht volledig uit. ESNS verwelkomde meer dan 40.000 toeschouwers en meer dan 4.250 professionals uit de muzieksector afkomstig uit meer dan 50 landen. De 38e editie van ESNS zal plaatsvinden van 17 tot en met 20 januari 2024. Dago Houben, directeur van ESNS, over de editie: “De afgelopen week was uitzonderlijk. De sector heeft het moeilijk gehad en is nog steeds aan het herstellen van de pandemie, en onze rol als platform voor de Europese muzieksector is belangrijker dan ooit. Deze editie heeft zoveel urgente en actuele onderwerpen ter tafel gebracht, en zo’n diverse en uitstekende line-up van Europees talent gepresenteerd. We kwamen sterker dan ooit terug met zoveel nieuwe bezoekers en een uitverkochte editie van het festival en de conferentie.” Het conferentieprogramma bevatte meer dan 150 panels, keynotes en netwerkbijeenkomsten over toonaangevende onderwerpen en innovatie in de sector. Ruim 4.250 professionals afkomstig uit 50 landen uit de industrie woonden het evenement in Groningen bij. ESNS presenteerde keynotes van onder meer Scott Cohen, Dua Lipa, Jonathan Poneman en Bruce Everrett (Sub Pop) en panels over actuele onderwerpen als diversiteit en duurzaamheid in de muziekindustrie. Dit jaar heeft ESNS grote stappen gezet op het gebied van duurzaamheid, diversiteit en inclusie. ESNS introduceerde onder andere een adviesraad voor diversiteit en inclusie, lanceerde ESNS Green Touring Support en een partnerschap met duurzame reisorganisatie Choo Choo om duurzaam reizen onder delegates en artiesten te stimuleren. Ook werkte ESNS samen met de gemeente Groningen bij de presentatie van Groningen als Hydrogen Valley.
23-01-2023
Een organisator van ‘foutenfestival’ Alaparada in Best moet uit eigen zak alsnog een gedupeerd bedrijf betalen. Volgens de rechter ondertekende hij contracten op het moment dat al duidelijk was dat later niet betaald zou kunnen worden.
23-01-2023
Evenementenlocaties Ziggo Dome en AFAS Live en concertorganisator MOJO willen hun evenementen uiterlijk in 2030 klimaatneutraal en circulair organiseren. De bedrijven streven naar nul restafval en willen voor alle grondstoffen een bestemming vinden. Dat staat in een plan dat de bedrijven op 19 januari bekendmaakten tijdens Eurosonic Noorderslag (ESNS) in Groningen. Ze willen uitstoot stoppen en als dat niet lukt, de uitstoot compenseren.
23-01-2023
De toekomst van Breda Barst is onzeker. Dat laat de festivalorganisatie weten middels een brief aan haar volgers. Om ook in 2023 weer een festival te kunnen organiseren heeft de organisatie een startkapitaal nodig. Na twee festivalloze zomers was het dit jaar de hele zomer prachtig festivalweer, op één weekend na. Tijdens de jubileumeditie van Breda Barst heeft het het hele weekend behoorlijk geregend. “Daardoor bleven veel bezoekers weg, waardoor de omzet ontzettend tegenviel”, aldus de organisatie. “In combinatie met de huidige inflatie en veranderende markt, zorgt dit voor een grote uitdaging voor toekomstige edities.” Breda Barst laat weten dat het organiseren van een gratis toegankelijk festival steeds lastiger wordt. “Toch willen we ons daarvoor in blijven zetten, zodat iedereen, jong en oud, arm en rijk, kan blijven genieten van ons mooie festival.” Door de tegenvallers van afgelopen edities is het financiële reserve van Breda Barst op. “En dus hebben we een startkapitaal nodig van 100.000 euro. Dit bedrag is nodig om bijvoorbeeld bands en leveranciers te kunnen betalen”, aldus de organisatie. “Daarom luiden we vanaf vandaag de noodklok. Hierbij vragen we onze bezoekers om hulp.”
23-01-2023
Festival Roadburn in Tilburg en Best Kept Secret in Hilvarenbeek zijn in de prijzen gevallen bij popevenement Eurosonic in Groningen. Beide festivals zijn uitgeroepen tot beste festival in Europa en wonnen een European Festival Award. Roadburn dat plaatsvindt in 013 en de Tilburgse Spoorzone kreeg de prijs voor het beste kleine festival in Europa. Best Kept Secret dat thuis is op de Beekse Bergen in Hilvarenbeek kreeg de prijs voor het beste middelgrote festival. Walter Hoeijmakers van Roadburn vindt het winnen van de Award een enorme eer, zo deelde hij na het behalen van de prijs online met zijn volgers. ,,We zijn ongelooflijk trots. De prijs moedigt aan om ons festival steeds opnieuw te definiëren en te blijven ontwikkelen.”
23-01-2023
Goldband is de winnaar van de Popprijs 2022. De band ontving op 21 janauri uit handen van presentatoren Vera Siemons en Justin Verkijk de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek tijdens Noorderslag, onderdeel van festival ESNS. Volgens de jury heeft Goldband afgelopen jaar de grootste impact op de Nederlandse popmuziek gemaakt als soundtrack van de postcoronatijd, met optredens vol knaldrang, het volgen van een eigen artistieke visie en succes onder een brede groep luisteraars. De Popprijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een beeld van Theo Mackaay.
23-01-2023
De ketentafel popmusici heeft een analyse laten uitvoeren van de inkomenskloof tussen de actuele gages en een passend en eerlijk honorarium (fair pay). Er zou 7,8 miljoen euro extra nodig zijn voor een eerlijke beloning. Dat is geen hoog bedrag, zegt Berend Schans van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF). “Wij zouden graag zien dat een soort fonds opgericht wordt waarin verschillende partijen geld storten”, zegt hij. “Het liefste zien we dat de overheid het voortouw neemt. Een deel van de klassieke en jazzmusici krijgt wel fatsoenlijk betaald via subsidies. Popmusici zijn ook podiumkunstenaars en verdienen ook een fair price.” De overheid hoeft niet alleen op te draaien voor de benodigde miljoenen. Schans denkt dat er ook extra inkomsten zijn te halen door een fair price-toeslag op tickets. “Daarnaast kan ik me ook voorstellen dat collectieve beheersorganisaties als Buma/Stemra en Sena iets doen. Zij hebben budgetten om muzikanten te steunen. Dat doen ze al, door evenementen te sponsoren, zoals de Muzikantendag, Eurosonic Noorderslag en Amsterdam Dance Event. Ik kan me voorstellen dat ze ook budget hebben voor een fair price voor muzikanten.” Maar wat is dat, een fair price? “Fair wordt vaak vertaald als eerlijk”, zegt Schans, “maar fair is ook passend. Daarom maken we onderscheid tussen de verschillende fases waarin een muzikant zich bevindt. Van beginnend tot opkomend en gearriveerd. Iemand die begint heeft andere kosten en een andere marktwaarde dan een artiest die al verder is. In elk geval is fair een stuk beter dan nu.” „Als popmuzikant kun je in Nederland in een groot deel van je carrière niet leven van muziek maken”, zegt Rita Zipora, tot enkele jaren geleden actief als singer-songwriter en nu bestuurslid van beroepsvereniging BAM! Popauteurs. Dat gebeurt pas als je een grote zaal uitverkoopt, zoals in Paradiso (Amsterdam) of 013 (Tilburg). Maar die weg naar een eigen inkomen is lang, volgens Zipora ook langer dan bijvoorbeeld in België. „We missen doorstroom naar de echte top. Daardoor gaat talent verloren.” Directeur Berend Schans van de Vereniging voor Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF), met 65 podia en 57 festivals als leden, wist wel dat muzikanten slecht betaald werden. In 2020 al concludeerde een studie in opdracht van OCW dat popmuzikanten een „zwakke inkomenspositie” hebben en dat er een „machtsongelijkheid” bestaat ten opzichte van boekers en podia. De nieuwe inventarisatie, waaraan VNPF meewerkte, wijst uit dat de poppodia te weinig inkomsten hebben voor hogere gages. Volgens Berend Schans en Rita Zipora leidde dat tot wederzijds begrip. „Wij wilden af van de gepolemiseerde discussie dat wij onze zakken vullen”, zegt Schans. „Het geld zou blijven hangen bij de podia. Dat is gewoon niet waar. De hele sector wordt sterker als we muzikanten beter betalen.”
23-01-2023
Het programma fairPACCT organiseert voor beroepsgroepen in de culturele sector overleg om te komen tot heldere afspraken over gepaste en eerlijke beloning. De eerste van deze overleggen, de zogenaamde ketentafels, startte vorig jaar voor popmusici tijdens ESNS 2022. De ketentafel popmusici presenteert, na een jaar onderling overleg een analyse van de inkomenskloof tussen de actuele gages en een passend en eerlijk honorarium (fair pay). De analyse en de rapportage is gedaan door adviesbureau Berenschot. Staatssecretaris Gunay Uslu nam het rapport in ontvangst tijdens een sessie op ESNS 2023, op 20 januari. De popsector vindt dat meer geld naar beginnende artiesten, muzikanten die in een kleine zaal of in een voorprogramma spelen, moet gaan. Er zou 7,8 miljoen euro extra nodig zijn voor een eerlijke beloning.
23-01-2023
De Nederlandse popmuziek klimt langzaam uit het dal waarin de sector door de coronacrisis was terechtgekomen. Vorig jaar werd in het buitenland aanzienlijk meer verdiend met Nederlandse muziek dan in het jaar daarvoor, al blijft de omzet nog ver achter bij die van voor de pandemie. Het jaarlijkse onderzoek naar de exportwaarde van de Nederlandse popmuziek, in opdracht van Buma Cultuur, de belangenbehartiger voor de Nederlandse populaire muziek, laat zien dat het herstel na corona voorzichtig is ingezet. In 2022 werd 171 miljoen euro verdiend: ruim 230 procent meer dan in 2021, toen de wereld deels op slot ging en het voor veel artiesten bijna onmogelijk werd om op te treden in zowel binnen- als buitenland. Volgens Buma Cultuur werd lokale pop in eigen land gedurende de coronajaren beter gewaardeerd en beluisterd. Dat blijkt uit de streamingcijfers en hitlijsten van de afgelopen jaren. Ook duiken steeds vaker Nederlandse namen op als maker van internationale hits, als producer of mede-componist: veel onderdelen van liedjes worden tegenwoordig online verhandeld, waardoor de geografische grenzen langzaam vervagen.
23-01-2023
Er is in 2022 zichtbaar herstel van evenementensector in de grote gemeenten van Nederland na de coronajaren. Dat blijkt uit de nieuwe Monitor G50 Gemeenten & Evenementen, uitgevoerd door Respons, met gegevens over de afgelopen periode. In 2020 waren er slechts 430 evenementen volgens onze criteria in de grote steden, grotendeels in de pre-corona periode januari tot en met 12 maart. In 2021 is er herstel ten opzichte van 2020 met bijna 800 evenementen. Maar opgeteld kende de G50-gemeenten in 2020 en 2021 minder evenementen dan in heel 2019. Ze kwamen daarmee uit op het niveau van 2016/2017.
23-01-2023
In 2022 vonden er fors meer festivals en concerten plaats dan in 2019, het laatste jaar voor corona. Festivals en concerten trokken in 2022 gezamenlijk 32,5 miljoen bezoeken, 2,4 miljoen bezoeken meer dan in 2019. Dit blijkt uit de branchecijfers die Respons jaarlijks in opdracht van de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) opstelt en op 20 januari op Eurosonic-Noorderslag in Groningen werden gepresenteerd. De cijfers van festivals en concerten zijn des te opvallender, omdat ze de enige evenemententypen zijn die in 2022 een positief resultaat hebben neergezet. Alle andere typen, zoals sportevenementen, beurzen en markten schreven rode cijfers afgelopen jaar in vergelijking met 2019. De totale evenementenmarkt blijft in 2022 qua aantal evenementen 5% achter bij 2019 en realiseert 5 miljoen minder bezoeken, dan de 89,8 miljoen bezoeken in 2019. Coronamaatregelen en -effecten zijn de voornaamste oorzaken van de terugval. Uitgestelde concerten en eerste edities van nieuwe festivals hebben een belangrijk effect op de positieve cijfers in 2022. Afgelopen jaar vonden circa 100 concerten plaats die eerder in 2020 en/of 2021 gepland stonden. Een deel hiervan werd vanwege covid-19 eerst doorgeschoven naar 2021 en vervolgens naar 2022. Van de 85 nieuwe festivals in 2022 zou zo’n 75% al in 2020 of 2021 hebben plaatsgevonden. Muziekfestivals zijn volledig verantwoordelijk voor de goede resultaten. De goede cijfers van 2022 zijn nog geen garantie voor een succesvol 2023. De festivalmarkt heeft vooral geplust in het segment ‘entreeheffende muziekfestivals’. De andere categorieën bleven gelijk of liepen terug. En bij de concerten komen de positieve cijfers vrijwel volledig van inhaalevenementen. “Zonder het inhaaleffect van covid-19 is het nog maar de vraag of 2023 ook een groei zal laten zien”, aldus Willem Westermann van de VVEM.
23-01-2023
Eind oktober meldde de website GamesWirtschaft dat Electronic Arts zou stoppen met de verkoop en distributie van fysieke games in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Een storm in een glas water, zo bleek later want de marktleider ontkende het bericht. Het leidde echter wel tot verhitte discussies. Is er eigenlijk nog wel plek voor fysieke games in een gamewereld die steeds digitaler wordt?
23-01-2023
29 kunstenaars hebben in het derde kwartaal van 2022 een Kunstenaar Basis door het Mondriaan Fonds toegekend gekregen. Deze bijdrage is bedoeld voor beeldend kunstenaars die 4 jaar of langer als professioneel beeldend kunstenaar werken. De bijdrage kan worden gebruikt voor het maken van nieuw werk en het verder ontwikkelen van de beroepspraktijk. Zo breiden de kunstenaars hun oeuvre uit en kunnen zij een betekenisvolle bijdrage leveren aan de hedendaagse beeldende kunst in Nederland. Het gaat om deze beeldend kunstenaars : Antonis Pittas, Bas van Beek, Beatrice McMahon, Charlott Weise, Daya Cahen, Angèle Etoundi Essamba, Gerco de Ruijter, Hadrien Gerenton, Hannah Dawn Henderson, Ilona Plaum, Jack Segbars, Jan van de Pavert, Korrie Besems, Lisandro Suriel, Marc Philip van Kempen, Marie-Jose Jongerius, Marleen Sleeuwits, Marten Hendriks, Martijn van de Griendt, Mike Moonen, Peter Bogers, Ricardo van Eijk, Roy Villevoye, Sanne Kabalt, Sheng-Wen Lo, Thijs Jansen, Warre Mulder, Willem Weismann en Yasser Ballemans. In het eerste kwartaal van 2022 ontvingen ook 29 kunstenaars zo’n bijdrage. Het gaat om : Alex Farrar, Alexandra Engelfriet, Anoek Steketee, Astrit Ismaili, Charl van Ark, Danielle Lemaire, Dustin Kort, Eleni Kamma, Franklin Creton, Hans van der Meer, Hans van Hoek, Ide André, Jaap Scheeren, Janine van Oene, Joyce Overheul, Julia Sadée, Karin Bos, Lucas Lenglet, Marisa Rappard, Marjolijn Dijkman, Marleen Kappe, Maurice Meewisse, Oscar Santillan, Richard Bolhuis, Simon Schrikker, Tanja Engelberts, Theo Baart, Tomo Savic – Gecan en Willem de Haan. Een Kunstenaar Basis kan op ieder moment van het jaar worden aangevraagd.
23-01-2023
Galerie Jan van Hoof in ’s-Hertogenbosch ondergaat een flinke metamorfose. Schilders en bouwvakkers lopen druk heen en weer, het stof dwarrelt rond en de ruimte is overduidelijk anders ingedeeld. Sinds december 1992 runt het echtpaar Van Hoof de Bossche galerie. Ze zijn nu allebei begin zeventig en klaar voor een nieuwe start. ,,Nadat we de aannemer vertelden dat we nog vijftien jaar door willen gaan met onze galerie, kon hij een grote glimlach niet onderdrukken”, knipoogt Jan van Hoof. Het jubileum bekronen ze niet alleen met een flinke renovatie, maar tijdens de officiële heropening op 29 januari start een serie van drie opeenvolgende jubileumexposities. Dertig kunstenaars tonen in drie etappes hun werk. ,,De galerie ademt veel meer ruimtelijkheid”, merkt Jan van Hoof. ,,In de voorste ruimte hebben we de schoorsteenmantel verwijderd. De kamerwanden zijn volledig blauw geschilderd, en de ruimte daarnaast is donkergrijs. Kleuren die de geëxposeerde werken in nieuw licht plaatsen.” Waar halen ze toch al die ondernemingslust vandaan? ,,Wij krijgen die energie terug van de kunstenaars en het publiek”, ervaart Will van Hoof. ,,Natuurlijk zijn we dolblij dat we nog gezond zijn. Nu hebben we nog de fut om zo’n renovatie door te zetten.” Jan knikt geestdriftig. ,,We gaan door zolang we gezond blijven. Ik heb er nog zoveel lol in. Zo vertel ik graag het verhaal achter de kunst. Dan help je de klant op weg. Het gezamenlijk bezoeken van kunstenaars in hun ateliers, en het ontdekken van nieuwe kunst, dat is iedere keer een enorme drijfveer.” Op kunstbeurzen breiden ze hun klantenkring uit. ,,Mensen bezoeken steeds minder galeries, dus je moet er echt op uit. Crisis of niet, je moet er gewoon hard aan werken.” Eenmaal in de galerie zelf verwelkomt Will iedereen met zelfgebakken appeltaart en dadelkoekjes, terwijl Jan in zijn enthousiasme het liefst iedere bezoeker een persoonlijke rondleiding wil geven.
23-01-2023
De Museumkaart was in 2022 goed voor 7,13 miljoen museumbezoeken bij de 471 aangesloten Nederlandse musea. Dit ondanks dat de musea pas eind januari weer opengingen. Het aantal bezoeken komt daarmee op 76,8% ten opzichte van 2019, het laatste volledige jaar vóór corona. Ten opzichte van de magere jaren 2020 en 2021 is dit aantal bezoekers een groei van respectievelijk 43% en 83%. Op basis van de huidige cijfers verwacht de Museumvereniging dat het aantal museumbezoeken in 2022 tussen 21,0 en 23,8 miljoen lag. Ook positief is dat nieuwe bezoekers musea voor het eerst weten te vinden. Dat ziet de Museumvereniging terug in de verkoop van de Museumkaart. Op dit moment zijn er ca. 1,38 miljoen kaarthouders. “In 2022 zagen we toenemende bezoekersaantallen met de Museumkaart en dat biedt hoop voor de komende periode. Tegelijkertijd kunnen we niet al te optimistisch zijn, want de sector laat een zeer wisselend beeld zien”, aldus Vera Carasso, directeur van de Museumvereniging en stichting Museumkaart. “De afgelopen weken publiceerden enkele musea recordcijfers. Deze musea hadden vaak de wind in de rug door investeringen en spraakmakend nieuw publieksaanbod. Het bewijst dat investeren in nieuw en divers aanbod cruciaal is voor een gezonde sector. We hebben de afgelopen jaren steeds de veerkracht en creativiteit van de sector benadrukt. Tegelijkertijd zien we dat er ook instellingen zijn die er heel hard aan trekken, maar waarbij de reserves op zijn en die nauwelijks kans zien om nieuw aanbod te ontwikkelen. Nu musea bovendien worden geconfronteerd met stijgende lasten, blijft het van groot belang dat overheden en fondsen achter deze instellingen blijven staan”, zegt ze ook nog.
23-01-2023
De helft van de medewerkers in de sector media & cultuur kreeg het afgelopen jaar te maken met pesten of intimidatie op de werkvloer. Dat is zeven keer vaker dan het landelijk gemiddelde. Dit blijkt uit een enquête onder honderden medewerkers die FNV op 20 januari, exact een jaar na de onthulling over ongewenst gedrag bij het programma ‘The Voice’, presenteert. De onthullingen over grensoverschrijdend gedrag in de sector media & cultuur het afgelopen jaar waren voor FNV aanleiding om de sector breder te bevragen op onder meer het ervaren werkklimaat, persoonlijke ervaringen in de afgelopen twaalf maanden en hoe daar binnen de organisatie mee om wordt gegaan. Een aantal van de opmerkelijkste resultaten: Bijna twee derde (64%) heeft te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag; 44% ervaart een negatief werkklimaat; Bijna de helft (47%) van de ondervraagden geeft aan gepest te zijn; Bijna vier op tien (38 %) ervoer intimidatie (bijvoorbeeld schelden of bedreigen); In de helft (51%) van de gevallen is een leidinggevende oorzaak van grensoverschrijdend gedrag. Bij intimidatie is dat percentage 66; Een kwart (23%) van de vrouwen had te maken met seksuele intimidatie of seksueel geweld; In de helft (51%) van de gevallen wordt er niets gedaan met een melding van grensoverschrijdend gedrag.
23-01-2023
De gemeente Eindhoven laat geen tweede taxatie uitvoeren van de designcollectie van Lidewij Edelkoort die voor het Van Abbemuseum is gekocht. ‘Taxeren is arbeidsintensief en kostbaar. Op dit moment opnieuw taxeren, heeft geen meerwaarde’, schrijft wethouder Maes van Lanschot (Erfgoed) op een verzoek van oppositiepartij VVD. Over de aankoop van 53 designobjecten voor 6,3 ton is veel te doen. De aanschafprijs veroorzaakte gefronste wenkbrauwen omdat de taxatiewaarde bleef steken op 2,6 ton. De taxatie heeft een aantal beperkingen, erkent de wethouder nogmaals. Maar hij onderstreept dat taxateur Marcel Brouwer onafhankelijk en gecertificeerd is en een expert op gebied van designveilingen. Hij verdedigt de aankoop nog steeds en wijst ook op het belang van een bijdrage van het Mondriaanfonds. ‘Het belangrijkste nationale expertisecentrum op dit gebied ondersteunt de aankoop’, schrijft hij.
23-01-2023
Het Schoenenkwartier in Waalwijk komt in serieuze problemen zonder extra financiële steun van de gemeente Waalwijk. De nieuwe Raad van Toezicht wil graag aan de slag, maar niet met een dreigend tekort van bijna 180.000 euro. De financiële tegenvaller bij het Schoenenkwartier ligt de politiek zwaar op de maag. Begin februari neemt de gemeenteraad een besluit over een extra subsidie van bijna 180.000 euro. Dat geld is nodig om een dreigend tekort bij het museum op te vangen. Het tekort is de erfenis van het veelbesproken vertrek van oud-directeur Anouk van Heesch. Bestuurslid Harrie de Werd gaf op 19 januari tekst en uitleg aan de gemeenteraad. Wat nu precies de reden voor de breuk met Van Heesch is, blijft de vraag. Het museumbestuur wil om privacyredenen daar niet op ingaan. De extra bijdrage ligt wel gevoelig. Er gaat al veel geld richting Schoenenkwartier. De bouw van het museum kostte de gemeente al zo’n 11 miljoen euro. Ook krijgt het Schoenenkwartier jaarlijks 1,1 miljoen euro aan subsidie. Nu moet een half jaar na de opening de knip weer getrokken worden. Om privacyredenen konden de partijen niet veel vragen stellen. Een aantal worstelde daar duidelijk mee. Over twee weken valt het definitieve besluit.
17-01-2023
Het thema van het KVB Boekwerk Seminar op 26 januari in Amsterdam is ‘Nieuwe lezers, nieuwe wegen’. Hoe betrekken we de generatie lezers die de overstap van school naar werk maakt en hun eigen weg kiest? Berichten over ontlezing doen vermoeden dat de aansluiting met het boekenaanbod mist. Het seminar zet daarom de makers van de toekomst in de schijnwerpers, zowel auteurs, festivalprogrammeurs als performers. Wat bieden zij jongvolwassenen, hoe onderscheiden zij zich van het bestaande aanbod en wat is hun kijk op literatuur? Daarnaast voeren we het gesprek over de betekenis van het brede boekenaanbod om jonge mensen aan het lezen te krijgen en te houden. We hebben het vaak over literatuur of over bestsellers, maar is dat voldoende om de nieuwe generaties aan te spreken? Het is belangrijk om de literatuur te behouden, te promoten en misschien ook wel te beschermen. Ondertussen worden er flink veel young adult boeken en zelfhulpboeken gelezen. Er is meer dan literatuur en hoe promoten en beschermen we dat? Na afloop van het seminar presenteert Stichting CPNB de Top 100 bestverkochte en meest uitgeleende boeken van 2022. Auteurs en uitgevers van de Top 3 ontvangen een award.
17-01-2023
Het Nederlands Letterenfonds en het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) nodigen uitgevers en anderen uit om voordrachten te doen voor de positie van writer in residence aan het NIAS in Amsterdam in het academisch jaar 2023-2024. Het betreft een prestigieuze positie voor een Nederlandstalige schrijver die werkt aan een project dat concreet baat heeft bij de academische setting van het NIAS. Voordrachten kunnen tot 15 maart 2022 worden ingediend. Er is een voorkeur voor Nederlandstalige schrijvers die hun literaire kwaliteit hebben bewezen, die aan het NIAS aan een project willen werken dat gezien de schrijfwerkzaamheden niet meer in de beginfase verkeert, die in hun sollicitatie goed kunnen uitleggen waarom hun werk zou kunnen profiteren van een NIAS-verblijf en die zich makkelijk kunnen uitdrukken in de Engelse taal, de lingua franca op het NIAS. Er wordt een beurs van 2.500 euro per maand beschikbaar gesteld. Het Letterenfonds en het NIAS financieren de residentie gezamenlijk.
17-01-2023
Beeldend kunstenaars maakten zich al langer zorgen om de computergemaakte illustraties van programma’s als DALL-E, Midjourney en het zeer toegankelijke Lensa. Sommigen handelen onder het motto ‘if you can’t beat them, join them’: ontwerpstudio The Stone Twins kwam onlangs met een advertentie voor restaurant NEXT op de proppen die was vormgegeven door het vernieuwde DALL-E 2. Een van de argumenten tegen kunstzinnige AI, die vaak werkt met een enorme database aan door mensen gemaakte kunstwerken, betreft auteursrecht: de programma’s parasiteren op het harde en vaak slecht betaalde werk van menselijke kunstenaars. Een sympathiek argument, maar in de praktijk helaas moeilijk vol te houden. Alle kunst, menselijk of algoritmisch, is namelijk geïnspireerd op het werk van anderen. De grens tussen inspiratie en diefstal is op zijn minst vaag. Toch zit er een belangrijk verschil tussen het maakproces van een computer en dat van een mens: een (menselijke) kunstenaar overwint persoonlijke, sociale, technische en conventionele beperkingen om tot een werk te komen. Filosoof Doortje Lenders stelt dat kunstmatige kunst daarom nooit dominant zal worden. “ Een schilderij of gedicht verliest zijn glans wanneer blijkt dat de worsteling van het maakproces niet heeft plaatsgevonden. We kunnen het werk dan alleen nog aan de oppervlakte waarderen, als decoratie in plaats van kunstwerk. Dat is het geval bij ‘kunst’ die door een intelligent programma is gemaakt. Het maakproces dat het werk waarde zou geven, ontbreekt.”
17-01-2023
Recent presenteerde Microsoft een nieuw AI-model, genaamd Vall-E. Dit text-to-speechmodel kan gesproken zinnen in vrijwel ieder stemgeluid genereren na een sample van drie seconden gehoord te hebben. Het AI-model kan daarbij ook intonatie en emotie nabootsen. Is dat strafbaar, als ik het train op iemands stem en die dan van alles laat zeggen? ICT – jurist Arnoud Engelfriet over deze kwestie.
17-01-2023
Jaarlijks zien we in de media verhalen terug over de wederopstanding van oude fysieke media als langspeelplaten, compact discs en muziekcassettes. Vooral die laatste lijkt in 2022 een vlucht genomen te hebben, mede dankzij grote artiesten als Harry Styles en Taylor Swift die muziekcassettes als verzamelobject uitbrengen. Maar ook lokaal product doet het erg goed op tape. “Spinvis is nog steeds een steady-seller”, aldus Bertram Borkes van boekhandel Broese.
17-01-2023
Een groot aantal reggaetonsterren kan zich gaan opmaken voor een rechtszaak die het hele genre onder vuur legt. Het Jamaicaanse dancehall-productiehuis Steely & Clevie Productions gaat hen namelijk aanklagen, omdat ze inbreuk gemaakt zouden hebben op het auteursrecht. Onder meer grote namen als Daddy Yankee, Luis Fonsi, Karol G en Nicky Jam worden genoemd in de rechtszaak.
17-01-2023
InJazz vindt dit jaar plaats van 21 tot en met 23 juni en start net als in 2022 met een gratis concertavond in het Bimhuis in Amsterdam. Vervolgens verplaatst het evenement zich naar Rotterdam. Daar is inJazz als vanouds het startpunt van fringe festival North Sea Round Town, dat de stad in de twee weken voorafgaand aan North Sea Jazz vult met muziek en jazzgerelateerde activiteiten. Artiesten werkzaam in Nederland (en die hun werk registreren bij Buma/Stemra) kunnen zich tot 1 maart aanmelden voor een optreden tijdens inJazz. Een professionele selectiecommissie beoordeelt alle inzendingen. Tijdens inJazz komen muziekprofessionals werkzaam in jazz, world en verwante stijlen samen om te netwerken en om de optredens te zien van de geselecteerde acts. In Rotterdam werkt inJazz behalve met North Sea Round Town samen met jazzpodium LantarenVenster en met Batavierhuis, onafhankelijke makerspace en broedplaats voor (jonge) ondernemende kunstenaars. In samenwerking met Fonds Podiumkunsten wordt tijdens inJazz de winnaar van de Boy Edgarprijs 2023 bekendgemaakt.
17-01-2023
Op 20 januari host Age Media het panel How To Make (More) Money With YouTube tijdens Eurosonic Noorderslag. In een panel met prominenten van Google, YouTube en Warner Music worden de kansen voor de muziekindustrie op YouTube besproken en tips gedeeld.
17-01-2023
Naar aanleiding van de uitzending van Boos! in januari 2022 over de misstanden bij The Voice of Holland, en de open brief van 29 zangeressen over grensoverschrijdend gedrag in de muzieksector is de Taskforce GO! opgericht. Tijdens ESNS wordt het nieuwe platform officieel voorgesteld. De taskforce GO! is een initiatief van NVPI. Het platform werd begin vorig jaar in het leven geroepen als reactie op de open brief van zangeressen waarin zij grensoverschrijdend gedrag binnen de muziekindustrie aankaarten. Doel van de taskforce is het bespreekbaar maken, identificeren, definiëren, aanpakken en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Om zo een veilig werkklimaat te realiseren voor iedereen die werkzaam is in de Nederlandse muzieksector. Tijdens het ESNS-panel Een Jaar Na The Voice, Waar Staan We? geven diverse leden van de Taskforce GO! en een aantal partners toelichting op de oprichting. Daarnaast wordt er gesproken over de samenwerking met meldpunt Mores Online, het verkennende onderzoek dat al is uitgevoerd en de plannen voor 2023. Ook gaan zij in gesprek met de aanwezigen over de vraag wat er moet gebeuren om een veilige muzieksector te creëren.
17-01-2023
Na twee online corona-edities keert de Groningse showcasefestival en conferentie ESNS terug naar een normale, fysieke editie, met de blik op de toekomst. Entertainment Business sprak met Robert Meijerink, hoofd programma ESNS. O.m. over de twee voorgaande corona-edities, en wat die hebben betekend; over het thema duurzaamheid in de live muzieksector; over het verschil in effect van een optreden op de digitale editie dan op een fysieke editie.
17-01-2023
Het Wereld Muziek Concours (WMC) Kerkrade had vorig jaar te kampen met financiële problemen. De gemeente Kerkrade heeft destijds moeten bijspringen vanwege een acuut geldtekort. Ook een 'coronasubsidie' van het Fonds voor Cultuurparticipatie hielp het WMC deels uit de brand. De 19e editie van het WMC was in juli 2022, na een jaar uitstel vanwege de coronamaatregelen. Door corona, de economische crisis en de oorlog in Oekraïne bleken sponsoren terughoudend en werden er minder kaarten verkocht dan verwacht. Vanwege late besluitvorming moest de organisatie genoegen nemen met hogere offertes van externe partijen, zo staat te lezen in de evaluatie, die op initiatief van de gemeente Kerkrade is uitgevoerd. Een woordvoerder van de gemeente Kerkrade laat weten dat deze evaluatie over de gang van zaken bij het WMC, uiterlijk in maart met de gemeenteraad wordt besproken. Opvallend is dat veel betaalde medewerkers en bestuursleden van het WMC zijn opgestapt nadat de 19e editie achter de rug was. Van het toenmalige bestuur is alleen de voorzitter zelf nog over. Ook zijn vrijwel alle betaalde krachten op kantoor vertrokken, inclusief de manager die de dagelijkse leiding had. Ex-medewerkers reppen tegenover L1 van een onprettige tot zelfs onveilige werksituatie in de aanloop naar en tijdens het WMC. Dit is volgens hen te wijten aan het gedrag van de voorzitter, wiens komst aanvankelijk als een gewenste nieuwe impuls voor het WMC werd gezien. Onderzoeker Sjaak De Zeeuw heeft de kritiek ook gehoord, maar concludeert in zijn rapport: "Het huidige bestuur/team staat, heeft het volste vertrouwen in de toekomst en moet doorgaan."
17-01-2023
Mugmetdegoudentand houdt na 38 jaar aan het eind van dit theaterseizoen op te bestaan. Dat maakte het Amsterdamse theatercollectief bekend. De drie artistieke makers, Joan Nederlof, Lineke Rijxman en Marcel Musters, zijn in de afgelopen jaren steeds meer een eigen richting ingeslagen. De makers schrijven in een gezamenlijk persbericht dat ze nu op een punt gekomen zijn dat ze hun werk onafhankelijk van elkaar en buiten mugmetdegoudentand voort willen zetten. Bovendien lukt het hen niet meer om een sluitende begroting te maken en te voldoen aan de gemaakte prestatieafspraken. ‘In de afgelopen twee jaar zijn, mede door corona, producties verschoven, coproducenten weggevallen en inhoudelijke plannen veranderd.’ De meeste van de lopende projecten, zoals The Making of Soros the Musical, worden dit seizoen normaal uitgespeeld en afgemaakt. De nieuwe producties voor het theaterseizoen 23/24, Rood-politiek-correct-kapje van Joan Nederlof en Lima van Lineke Rijxman, worden teruggetrokken.
17-01-2023
De Nederlandse Reisopera gaat Die Zauberflöte niet geënsceneerd, maar in een semi-concertante versie uitvoeren. Personele onderbezetting – onder meer veroorzaakt door ziekte – en de omvang van de geplande productie liggen ten grondslag aan deze beslissing. Het is hierdoor niet mogelijk om in de resterende repetitietijd de voorbereidingen voor een geënsceneerde versie, volgens het originele concept en ontwerp, volgens onze gebruikelijke kwaliteitseisen te voltooien.
17-01-2023
Het Nederlandse publiek gaat meer naar het theater dan een half jaar geleden. Dat is de belangrijkste uitkomst van het onderzoek van Hendrik Beerda, het bureau dat in opdracht van de Stichting Nationaal Theaterfonds, de afgelopen periode ieder kwartaal meer dan duizend mensen enquêteerde. Met name de stijging in het vierde kwartaal is opvallend, waardoor de theatercampagne Zin om je te Zien succesvol is geweest. ‘De resultaten van het onderzoek zijn zeer bemoedigend,’ laat Albert Verlinde, voorzitter van de Stichting Nationaal Theaterfonds weten. ‘De laatste twee kwartalen is de bezoekfrequentie van het theaterbezoek toegenomen. Waarbij met name de stijging in het vierde kwartaal opvallend is. In totaal heeft 55% minstens een keer recent een theater bezocht, terwijl dit in het derde kwartaal nog 49% was. Toen we in september 2022 met de theatercampagne Zin om je te Zien begonnen, was dit ook een van de doelstellingen. Het Ministerie van OC&W heeft deze campagne bekostigt omdat de staatssecretaris het theaterbezoek wilde bevorderen. Het is goed om te zien dat deze campagne, die in samenspraak met de brancheorganisaties tot stand kwam, geslaagd is.’ Een ander positief resultaat is dat het aandeel theaterbezoekers dat vanwege gezondheidsrisico’s theaters mijdt, gehalveerd is van 28% in het eerste kwartaal naar 14% in het vierde kwartaal. Het onderzoek laat echter ook een andere kant zien. Het aandeel volwassenen dat zegt incidenteel een Nederlands theater te bezoeken is in 2022 gedaald met vijf procent naar zestig procent gedaald. ‘Van de huidige bezoekers gaat 51% minder naar een theater dan voor de coronacrisis. Dat blijft een zorgwekkende trend. Als grootste reden, al sinds het tweede kwartaal, worden de kosten genoemd. Zeker gezien de huidige situatie in Nederland, waar de basisbehoeftes flink duurder zijn geworden, hebben mensen op dit moment minder te besteden. Dat heeft absoluut onze aandacht. Daarom zijn initiatieven als het Nationaal Theater Weekend, waar men voor slechts tien euro een voorstelling kan bezoeken, heel belangrijk.’ Ook in 2023 zal Hendrik Beerda deze onderzoeken voortzetten in opdracht van het Nationaal Theaterfonds. ‘Wij laten dit onderzoek uitvoeren voor de theaterbranche. Zodat we, meer dan ooit, weten wat er onder de theaterbezoekers leeft en dat we met zijn allen ervoor kunnen zorgen dat iedereen weer zin heeft om naar het theater te gaan,’ volgens NTF-directeur Jort Vlam.
17-01-2023
Aswin Baaijens maakte voor Talenthub Brabant een podcast, waarin theatermaker Timo Tembuyser (PLAN Talentontwikkeling Brabant) en zangeres Rianne Wilbers (Music Hub Brabant) met elkaar in gesprek gingen. Over hoe je als maker kunt maken wat je wilt maken en hoe je durft los te laten wat je is geleerd, om zo je eigen stem te vinden. En hoe biedt TalentHub Brabant dan precies de ruimte om te onderzoeken en experimenteren?’ Halverwege ontdekken ze dat ze toevallig met hetzelfde thema bezig zijn, maar dan precies tegenovergesteld.
17-01-2023
“Ja, wij stellen het belang van de samenleving, waarin mensen die zorgdragen voor cultureel erfgoed en cultureel erfgoed mee willen vormgeven, in ons werk centraal.” Meer dan 80 grote erfgoedkoepels, instellingen, opleidingen en personen hebben 21 december met een intentieverklaring hun steun betuigd aan ondertekening van het Verdrag van Faro door Nederland. Zij overhandigden de verklaring samen met een Uitvoeringsagenda aan Barbera Wolfensberger, directeur-generaal Cultuur en Media van het ministerie van OCW. In deze agenda heeft het brede erfgoedveld opgetekend wat het belangrijk vindt aan het verdrag en hoe het daar invulling aan wil geven.
17-01-2023
Met ruim 276.000 bezoekers in negen maanden tijd kan 013 Poppodium in Tilburg terugkijken op een uitstekend jaar. Ondanks corona, schaarste aan personeel en gestegen kosten. ,Het scheelt een paar duizend bezoekers met het bezoekersrecord uit 2018’’, stelt directeur Frens Frijns. ,,In zo’n korte periode, negen maanden, is dat zeker een record. Al blijft het spannend wat het publiek dit jaar doet.’’ Hij noemt een paar factoren waardoor het publiek 013 vorig jaar vlot wist te vinden. ,,Heel veel inhaalconcerten - concerten die enkele jaren waren uitgesteld - die goed bezocht zijn. Dat inhalen is gunstig geweest voor ons. Daarbij zaten ook grote shows die in andere jaren te groot voor ons geweest zouden zijn. Wij zijn de grootste popzaal van Nederland, maar niet de grootste zaal. Wil je iets organiseren in de Ziggo Dome of Afas Live, dan krijg je te maken met verhuur en dat betekent een ander risicoprofiel. Bij ons heb je zeker geld.’’(…) ,,We zijn een internationale speler en dat zie je ook terug in waar de bezoekers vandaan komen. Roadburn, maar ook andere shows, trekt publiek uit Australië en Argentinië. Dat geldt ook voor sommige shows in 013. In totaal komt acht procent uit het buitenland.’’ Van alle bezoekers komt 14 procent uit Tilburg zelf en 21 procent uit Tilburg en naaste omgeving. ,,We hanteren hierbij een cirkel van zo’n vijftien kilometer. Die percentages zijn redelijk stabiel.’’ Nieuw in 2022 was het duurzaamheidsoffensief dat 013 in mei begon, door over te stappen van plastic flesjes en bekers naar hardcups. Bezoekers betalen sindsdien 0,50 cent statiegeld voor hun beker die ze daarna kunnen hervullen, terugpinnen of doneren. Het leverde 103.043 gedoneerde bekers op die via het UN World Food Programme (WFP) werden omgezet in evenzoveel schoolmaaltijden. Voor ieder verkocht glas water stelt MadeBlue 300 liter schoon drinkwater beschikbaar op plekken waar dit schaars is, zoals Vietnam en Ethiopië. In Tilburg leverde dat genoeg water op om 139 mensen tien jaar lang toegang te geven tot schoon drinkwater. Frijns heeft wel zorgen over de hogere energiekosten en vooral ook de inflatie. “De energie gaat wel weer omlaag, maar andere dingen blijven duur. Beveiliging inhuren is tachtig procent duurder geworden. Ook bemensing is een zorg. We zijn de laatste grote zaal die nog met vrijwilligers werkt, en daar hechten we aan, maar als je ‘even’ tien mensen moet aannemen, dan kost dat wel wat. We moeten zien wat de toekomst brengt en doen wat we moeten doen. Dat geldt voor alle ondernemers.’’ Het podium viert in november het 25-jarig jubileum.
17-01-2023
Huurders van de Tramkade in ‘s-Hertogenbosch betalen sinds dit jaar liefst zeven keer zoveel aan energielasten. Hoe gaat het verder met deze ‘creatieve hotspot’ als de contracten van de huidige huurders in 2025 aflopen? “De verwarmingsmonteur is nog maar net weg. Hij keek hoe ik de verwarming hier kan afsluiten. Dat gaat dus binnenkort gebeuren", zegt kunstenaar Ted Noten, een van de circa zestig huurders. Net als bij de andere huurders op de Tramkade zijn de energielasten per 2023 gigantisch gestegen, zoals in meer gebouwen van de gemeente. ,,Ons maandelijkse voorschot is per 1 januari gestegen met de factor 7. Ik betaalde 220 euro per maand, dat zou nu dus 1540 euro per maand zijn.” Ted Noten huurt sinds 2016 een grote ruimte in De Mengfabriek, de oude meelfabriek op de Tramkade. Een rijksmonument uit begin vorige eeuw. ,,Ik was meteen verkocht toen ik deze ruimte zag. Maar het was toen nog een bende. De vloer was kapot, er was geen verwarming en geen water. De ratten liepen hier rond.” Noten legde zelf verwarmingsradiatoren aan. ,,Ik begon met drie radiatoren, maar het bleef hier koud. Uiteindelijk had ik liefst dertien radiatoren aan de muur hangen.” Maar heel binnenkort blijven die radiatoren dus koud. En dan? ,,Ik ben nu genoodzaakt om een kleine hoek van mijn atelier af te dichten met plastic. En dan ga ik die kleine ruimte van zo'n twintig vierkante meter verwarmen met warmteplaten.” Noten is lang niet de enige huurder op de Tramkade die van het gas afgaat. Architectenbureau Buro Kade van Michael Bol is hetzelfde van plan. ,,Het is de enige manier om grip te houden op onze kosten”, zegt Bol, die tevens voorzitter is van De Conceptenbouwers. Deze stichting vond samen met Social Label tientallen ondernemingen en organisaties die het tijdelijke avontuur aangingen voor een ‘culturele hotspot’ in de stad. Al hun huurcontracten lopen af per 31 augustus 2025. Bol: ,,Wij hebben hierin met Buro Kade voor bijna 1,5 ton geïnvesteerd, waarbij we wisten dat het heel waarschijnlijk maar voor een periode van tien jaar zou zijn.” Wethouder Mike van der Geld (D66, financiën) zegt de zorgen van de ondernemers op de Tramkade te begrijpen. ,,We moesten vorig jaar helaas regionaal een nieuw energiecontract afsluiten. Op dat moment waren de energiekosten echt gigantisch hoog. Die kosten zullen we moeten doorberekenen aan onze huurders.” De gemeente werkt aan een noodfonds van 3 miljoen euro. Michael Bol verlangt vooral duidelijkheid van de gemeente ‘s-Hertogenbosch. ,,Dit is een rijksmonument. De gemeente heeft hier een onderhoudsplicht, maar er gebeurt niets. Bij best veel huurders zitten de gaten nog in de ramen. Je ziet hier al steeds meer zwervers en afval op het terrein. Stilstand is achteruitgang.” ( De gemeente investeerde rond 2015 bijna een miljoen euro in de gebouwen op de Tramkade, die ondernemers via de huur terugbetalen. Dat was voor het wind- en waterdicht en veilig maken van het terrein en de gebouwen.). Bol wijst ook op een eerdere toezegging van de gemeente om De Mengfabriek voor circa 3,5 ton beter te isoleren. Een gemeentewoordvoerder geeft toe dat er destijds ‘rekenfouten zijn gemaakt'. Hierdoor kon niet de gehele gevel worden geïsoleerd, maar slechts de helft. Wethouder Van der Geld verwacht de ondernemers op de Tramkade in de loop van dit jaar meer duidelijkheid te kunnen geven over hun toekomst. ,,Het is echt niet zo dat alles hier massaal tegen de vlakte gaat.”
17-01-2023
De Breda University of Applied Sciences (BUas), afdeling game development, ontwikkelt samen met verslavingszorginstelling Novadic-Kentron een virtuele wereld, die alcoholverslaafden ondersteunt in hun herstel: Recovery, relapse control therapy. Met behulp van virtual reality, kan de verslaafde oefenen om allerlei lastige situaties, die een trigger vormen om te drinken, te weerstaan. ,,Je noemt dit cue exposure therapie”, legt Marnix van Gisbergen, BUas-onderzoeker en -lector uit. ,,Dit wil zeggen dat je mensen blootstelt aan datgene waar ze bang voor zijn of moeite mee hebben.” (…) ,,We hebben verschillende virtuele werelden ontwikkeld”, legt Van Gisbergen uit. ,,Enerzijds omgevingen die hunkering of trek op kunnen roepen, zoals een plek waar mensen gewend zijn om te drinken. Maar anderzijds ook omgevingen die mensen tot rust brengen, zoals een plekje in de natuur of aan de waterkant. Al moet je daar ook mee opletten. Want wat voor de ene verslaafde een veilige plek is, kan bij de ander juist trek opwekken.” Martijn Schraven sprak met hem.
17-01-2023
Na het succes van vorig jaar openen theaters en podia in Noord-Brabant en Zeeland op 29 januari 2023 tijdens Life on Stage opnieuw gezamenlijk de deuren voor een exclusief kijkje achter de schermen. De technici nemen je tijdens dit evenement mee in de wereld van licht- en geluid. Het belang van de technici in de culturele sector komt deze dag duidelijk naar voren. Zonder hen geen licht, geluid of show. Door de technologische ontwikkelingen is er veel mogelijk wat betreft licht- en geluidstechniek. Dit biedt de technici veel mooie uitdagingen op gebied van creativiteit, ontwerp en uitvoering. Kortom, het is een uitdagende, toffe job én er zijn kansen genoeg voor nieuw talent. In Noord-Brabant nemen theaters en podia in Bergen op Zoom, Breda, Oss, Oosterhout, Roosendaal, Uden en Zevenbergen deel. Theater De Schuur in Zevenbergen richt zich speciaal op jongeren van middelbaar onderwijs van het Marklandcollege en van de groepen 7 en 8.
17-01-2023
De belangrijkste podia in Deventer, het poppodium en de schouwburg, hebben allebei dringend een nieuw gebouw nodig. De discussies daarover lopen al vijf à tien jaar. Een goede huisvesting voor beide podia kost tientallen miljoenen, bleek in november 2022. Vooral van de nieuwe kostenraming voor de renovatie van de schouwburg schrok het college: die gaat naar schatting 32,5 miljoen euro kosten, drie keer zo veel als eerder gedacht. Het gemeentebestuur ziet op tegen de miljoeneninvesteringen. Het gemeentebestuur bedacht een alternatief plan waarmee het de kosten hoopt te beperken: kan de ‘popfunctie’ van het Burgerweeshuis niet in de schouwburg een plek krijgen? Popliefhebbers, onder wie veel twintigers en dertigers, gingen daarna (op 11 januari) de straat op in Deventer. Driehonderd inwoners van de stad trokken in een flinke stoet naar het gemeentehuis om te protesteren. Vóór behoud van een zelfstandig poppodium Burgerweeshuis en tegen de plannen van het college om investeringen in een nieuw gebouw uit te stellen. Want wat in Deventer speelt, is illustratief voor een groter probleem: het zijn in Nederland moeilijke tijden voor gedateerde podia. Veel culturele centra zijn de afgelopen tien jaar nieuw gebouwd of sterk gemoderniseerd. Oudere zalen vrezen overgeslagen te worden door artiesten die elders wél dat complexe decor of honderden extra bezoekers kwijt kunnen. NRC sprak met betrokkenen, o.m. met schouwburgdirecteur Rob van den Hove, wethouders Ilse Duursma (cultuur, CDA) en Liesbeth Grijsen (gebiedsontwikkeling, Gemeentebelang) en Kelly Hammer, directeur van het Burgerweeshuis.
17-01-2023
De inschrijvingstermijn voor de negende editie van de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied in 2023 is geopend. Componisten, tekstschrijvers en producenten kunnen tot en met 12 februari hun bijdrage insturen. De nominaties voor de Willem Wilminkprijs worden medio maart bekend gemaakt, de uitreiking vindt plaats op maandag 3 april in het Muziekcentrum in Enschede. De prijs bestaat uit een kunstwerk, vervaardigd door de kunstenaar Helga Kock am Brink en een geldbedrag van € 5.000,- (€ 3.000,- voor de tekstschrijver, € 1.000,- voor de componist en € 1.000,- voor de uitvoerend artiest). Buma Cultuur ondersteunt de samenwerking tussen de Willem Wilminkprijs en de landelijke Kindermuziekweek. Als afsluiter van de Kindermuziekweek 2023 (24 maart t/m 2 april) wordt de winnaar van de Willem Wilminkprijs bekendgemaakt. De winnaar van de publieksprijs krijgt de eer om het themalied voor de eerstvolgende Kindermuziekweek te schrijven. Alle oorspronkelijk in het Nederlands geschreven kinderliedjes die niet ouder zijn dan twee jaar kunnen meedingen naar de onderscheiding. Ze moeten dus in 2021 of 2022 voor het eerst professioneel zijn uitgebracht. De genomineerden zullen geselecteerd worden door de vakjury. De prijs is niet alleen voor gevestigde componisten, schrijvers of producenten. Het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede roepen juist ook de jonge aankomende tekstschrijvers en componisten op om hun liedje(s) in te zenden.
17-01-2023
Voor de leergang LinC Brabant wordt er gezocht naar vraagstukken in de regio, die aan de deelnemers kunnen worden voorgelegd. LinC Brabant is een programma voor zakelijk leiders, dus het gaat om opdrachten waarbij de deelnemers ook naar de zakelijke aspecten/kant van de opdracht kunnen kijken. De uitvoering van het programma is in handen van het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) in samenwerking met Breda University of Applied Sciences, Tilburg University, Brabant C en Kunstloc Brabant. LinC Brabant wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Brabant C en Kunstloc Brabant.
16-01-2023
De aanbieders van cultuurbeoefening lopen aan tegen de kostenstijgingen van energie, huurverhogingen, algemene prijsstijgingen en de inflatie. Doorberekening aan cursisten en deelnemers brengt de betaalbaarheid van kunstbeoefening in het geding, volgens Marijn Cornelis, directeur-bestuurder van CultuurSchakel in Den Haag. Zowel het Rijk als de gemeenten kunnen een aantal maatregelen nemen om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Cornelis stuurde onlangs een open brief aan wethouder Bruines van Den Haag over de stijgende kosten binnen de cultuurbeoefening
16-01-2023
De sociale partners kunsteducatie, waaronder de Kunstenbond, en het bestuur van het fonds Overleg Arbeidsvoorwaarden Kunsteducatie (OAK) hebben tijdens de december vergadering gesproken over de stijgende kosten (energie-, huisvesting-, loonkosten) voor cultuurorganisaties. Partijen willen de sector graag tegemoet komen door een tijdelijke korting van de OAK premie met 0,1%. Dit betekent dat voor het jaar 2023 de premie van 0,65% wordt verlaagd naar 0,55%. Sociale partners en het OAK bestuur hopen de sector hier goed mee tegemoet te komen.
16-01-2023
Cao Omscholingsregeling Dansers Nederland (ODN) is algemeen verbindend verklaard. Dat betekent dat alle dansgezelschappen die onder de werkingssfeer van deze cao vallen verplicht premie moeten afdragen aan de ODN. Daarmee wordt voor elke danser een kapitaal opgebouwd, waarmee hij/zij/hen op het moment dat de carrière binnen de dans tegen het einde aan loopt zich kan laten omscholen. Individuele werkgevers die in het verleden niet mee wilden doen aan deze regeling, kunnen dus vanaf nu worden gedwongen om premie af te dragen. Dit geldt vanaf 1 januari 2023 en loopt tot in ieder geval eind 2027.
16-01-2023
“In 2015 werden de Auteurswet en de Wet op de Naburige Rechten aangepast, middels invoering van het Auteurscontractenrecht. De wijzigingen hadden tot doel om ervoor te zorgen dat uitvoerend en scheppend kunstenaars een reële (billijke) vergoeding zouden ontvangen voor de exploitatie (doorgeven/vermenigvoudigen/openbaarmaken) van hun werk. Uit de evaluatie van de wet door het WODC is gebleken dat dit beoogde doel (nog) niet is bereikt. Met de toegezegde herziening van de wet is opnieuw het moment aangebroken om verbetering aan te brengen en ervoor te zorgen dat de scheve machtsverhoudingen tussen de exploitanten en de makers in evenwicht worden gebracht. En dat een einde wordt gemaakt aan de praktijk waarbij allerhande partijen flink geld verdienen aan de creativiteit van makers behalve de makers zelf/ten koste van de makers. De ervaring leert dat makers bescherming van de wet nodig hebben en een collectieve vertegenwoordiging bij onderhandelingen daarvoor het beste middel vormt. Middels collectief beheer bij onder meer exploitaties online en middels collectief onderhandelen over redelijke minimumvergoedingen in de markt. Ook kan de overheid in subsidievoorwaarden, in zowel cultuurbeleid als omroepbeleid, een verschil maken. Anders blijven makers de verliezende partij. Het individu blijft te zeer in het nadeel ten opzichte van grote marktpartijen als Spotify, Netflix, grote uitgevers- of producenten, omroepen, etc. “ Op 21 december ontving staatssecretaris Uslu van Media en Cultuur een dringende oproep van een groep makers van uiteenlopende discipline. Zij trekken aan de bel bij de staatsecretaris omdat de Wet op Naburige Rechten opnieuw wordt herzien. Dat betekent dat de staatssecretaris nu kan ingrijpen om de makers in bescherming te nemen en de machtspositie van exploitanten te verkleinen. Over de aanpassing van de wet is in 2022 een internetconsultatie geweest.
16-01-2023
Zzp’ers in de culturele en creatieve sector hebben onevenredige schade geleden door coronamaatregelen en gebrekkige steunverlening. De Kunstenbond stelde de Staat deze zomer met een sommatiebrief aansprakelijk, maar de Staat wees eind augustus aansprakelijkheid af. Daarop besloot de Kunstenbond om een rechtszaak tegen de Staat aan te spannen, samen met negen gedupeerde leden. Begin december ging de dagvaarding de deur uit en inmiddels is de Staat officieel voor de rechter gedaagd door de Kunstenbond. Het duurt naar verwachting nog een paar weken voordat de Kunstenbond een formele reactie krijgt op de dagvaarding, die uit een behoorlijk pak papier bestaat.
16-01-2023
Institutionele kritiek leeft: overal in de wereld staan kunstenaars op om te eisen dat instituten veranderen. De samenstelling van de staf, de herkomst van de geldstromen, algehele toegankelijkheid zijn slechts enkele van de hete hangijzers. Remco Torenbosch schrijft over de opgeleefde interesse in deze specifieke vorm van kritiek aan de hand van twee recent verschenen publicaties: After Instititions van Karen Archey en The Art of Critique van Melanie Bühler.
16-01-2023
Van 9 t/m 12 februari 2023 organiseert het Mondriaan Fonds een nieuwe editie Prospects tijdens Art Rotterdam op het terrein van de Van Nelle Fabriek. De tentoonstelling laat het werk zien van 73 startende kunstenaars. Alle kunstenaars ontvingen in 2021 een bijdrage Kunstenaar Start van het Mondriaan Fonds om een start te maken met hun carrière. Een bijdrage Kunstenaar Start is bedoeld voor kunstenaars die minimaal 1 tot maximaal 4 jaar professioneel werkzaam zijn. De bijdrage kan worden gebruikt voor alles dat verband houdt met de ontwikkeling van werk en kunstpraktijk. Denk aan onderzoek, materiaal, apparatuur en projecten in binnen- of buitenland. De tentoonstelling wordt samengesteld door curator Johan Gustavsson in samenwerking met junior curator Louise Bjeldbak Henriksen. Gustavsson is mededirecteur bij 1646, Den Haag; bestuurslid van Page Not Found en docent aan de KABK. Bjeldbak Henriksen is freelance curator en zelfstandig onderzoeker. Zij werkt aan verschillende projecten met o.a. Kunstmuseum Den Haag en KABK. Tijdens Prospects gaan de kunstenaars graag in gesprek over hun werk.
16-01-2023
De nieuwe ronde van de Prix de Rome Beeldende Kunst is gestart. Anders dan andere jaren is er niet langer een leeftijdsgrens. Beeldend kunstenaars, waaronder ook duo’s en collectieven, kunnen zich via de Prix de Rome website aanmelden. De Prix de Rome is dé stimuleringsprijs voor talentvolle beeldend kunstenaars in Nederland. Via een open call krijgen 4 kunstenaars een werkbudget om nieuw werk te maken. Het werk zal 3 maanden in het Stedelijk Museum Amsterdam worden getoond. De winnaar wordt eind oktober bekend gemaakt, ontvangt € 40.000,- en de mogelijkheid om deel te nemen aan een residency programma naar keuze. Het doel van de Prix de Rome is de ontwikkeling van bijzonder getalenteerde beeldend kunstenaars te stimuleren en daarmee het beeldende kunstveld te blijven actualiseren. De Prix de Rome Beeldende Kunst wordt georganiseerd door het Mondriaan Fonds in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De presentatie wordt georganiseerd in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam. Deadline is 22 februari.
16-01-2023
Het beschikbare budget voor de coronaondersteuning Kunstenaarshonorarium 2022 is besteed. Het Mondriaan Fonds is in overleg met het ministerie van OCW of de bijdrage voor kunstenaarshonoraria in 2023 gecontinueerd kan worden. Instellingen kunnen nog altijd aanvragen voor de bijdrage. Voor instellingen die onlangs hebben aangevraagd of nog willen aanvragen voor deze bijdragemogelijkheid, kan de huidige behandeltermijn langer duren dan twee maanden. Indien budget uitblijft kan de aanvraag niet in behandeling worden genomen en zullen aanvragers daarover bericht ontvangen. Dit meldt het Mondriaan Fonds op 19 december. Begin 2022 werd de regeling Kunstenaarshonorarium opnieuw opengesteld als een tijdelijke regeling voor 2022. De regeling wordt gefinancierd uit het steunpakket van het kabinet voor de culturele sector naar aanleiding van covid-19.