01-06-2023
Staatssecretaris Uslu (OCW) geeft antwoorden op Kamervragen over het bericht 'En weer is een muziekschool failliet gegaan. Wie kan er nog naar muziekles'. Het Tweede Kamerlid Mohandis (PvdA) had de vragen gesteld.
01-06-2023
Onderzoeksbureau PON & Telos heeft, in opdracht van Kunstloc Brabant, Erfgoed Brabant en vijf stedelijke organisaties voor cultuureducatie, onderzoek gedaan naar de voortgang van cultuuronderwijs op basisscholen en voortgezet onderwijs binnen Noord-Brabant. Kunst en cultuur kreeg flinke klappen in coronatijd, ook op scholen. Maar onderzoekers concluderen dat cultuuronderwijs, ondanks de nasleep daarvan, nog steeds stáát op scholen in Noord-Brabant die meedoen aan Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK). Ze zien een solide verankering rondom visie, draagvlak, financiën en opgeleide cultuurcoördinatoren, ondanks werkdruk, het lerarentekort en de focus op het wegwerken van leerachterstanden rondom taal en rekenen. De monitor vond plaats in het kader van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK3), die door de partners gezamenlijk wordt uitgevoerd.
01-06-2023
Tijdens de European Mental Health Week staat LKCA extra stil bij het belang van mentaal welzijn. Jarno Korf (25) vertelt over zijn voorstelling Laat Het Licht Aan, waarmee hij langs scholen reist. Laat Het Licht Aan is gebaseerd op zijn ervaringen met depressie, PTSS en psychische hulpverlening. ‘Er was een hele klas in tranen omdat een klasgenoot net zelfmoord had gepleegd. Ze begrepen ineens beter wat hij had doorgemaakt.’
01-06-2023
In de eerste aanvraagronde van 2023 van de regeling Projectsubsidies literaire en literatuur-educatieve activiteiten zijn 24 aanvragen ingediend. Negen aanvragen zijn door het Letterenfonds gehonoreerd. De deadline voor de tweede aanvraagronde in 2023 voor deze regeling is 19 juni.
25-05-2023
Op 16 mei kwamen vertegenwoordigers van een aantal musea die subsidie ontvangen vanuit de Basisinfrastructuur (BIS) bij elkaar om projectopbrengsten uit te wisselen. Aanleiding voor deze bijeenkomst was een inventarisatie door Petra Berghorst, student Master Kunsteducatie aan de HKU. Berghorst inventariseerde de websites en beleidsplannen van twaalf regionale musea die een subsidie van € 250.000 kregen in het kader van deze BIS. De Raad voor Cultuur wil met meer geografische spreiding van de BIS-instellingen, de culturele infrastructuur over het hele land versterken. Bij de inventarisatie is gekeken naar de vier P’s uit de Code Diversiteit en Inclusie: Programma, Publiek, Partners en Personeel. Kennisdeling is een voorwaarde van deze subsidie. De belangrijkste ontwikkelingen uit de inventarisatie: Musea kijken nóg beter naar welke doelgroepen relevant voor hen zijn (bijvoorbeeld jongeren, ouderen, buurtbewoners), ook in de directe omgeving van het museum; Om nieuw publiek te trekken werken musea samen met vertegenwoordigers uit dat publiek; Het accent in educatie verschuift van kennisoverdracht naar beleven, ervaren en maken; Activiteiten verschuiven steeds meer van binnen naar buiten het museum en naar andere tijdstippen (avondopenstelling). Tijdens de bijeenkomst besprak cultuurparticipatie onderzoeker Amalia Deekman van LKCA de periodiek terugkerende stappen van impactmeting. De musea kregen extra budget voor hun activiteiten en een belangrijke vraag die volgt is dan: wat heb je met dat budget gedaan? Vragen die in een meting ingebed moeten worden, zijn: wie zijn er niet, wie komen er niet, met wie werken we niet samen? En wat ga je vervolgens doen? Het gaat dus niet alleen om harde cijfers, maar ook om inhoudelijke vragen.
25-05-2023
Als zelfstandige of freelancer in cultuureducatie of amateurkunst is het niet altijd vanzelfsprekend voor welke activiteiten je een financiële vergoeding krijgt. Hoe zit dat bijvoorbeeld bij jou als je een repetitie voor een koor of muziekgezelschap voorbereidt? Of een les of cursus? Krijg je reistijd vergoed? En ga je in je eigen tijd naar vergaderingen of vallen die binnen je betaalde uren? Om zicht te krijgen op de betaalde en niet-betaalde werkzaamheden van werkenden in opdracht binnen cultuureducatie en amateurkunst, is er een vragenlijst opgesteld. De vragenlijst is een initiatief van opdrachtgevers, werkgevers- en werknemersorganisaties, Platform ACCT (Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst) en andere belangenorganisaties voor kunstprofessionals, waaronder de Kunstenbond. Samen werken zij aan een sterkere arbeidsmarktpositie voor werkenden in de culturele en creatieve sectoren, bijvoorbeeld door adviestarieven op te stellen.
25-05-2023
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en stichting Méér Muziek in de Klas verbreden hun samenwerking om de kansengelijkheid in het Nederlandse onderwijs te bevorderen. Met haar expertise, slagkracht en netwerk verbindt de stichting lokale initiatieven door heel Nederland aan het programma School en Omgeving van het ministerie van OCW. De stichting verlegt daarbij de focus van alleen muziek naar een gevarieerd buitenschools creatief aanbod om kinderen uit alle lagen van de samenleving dezelfde kansen te bieden. Om dit te realiseren, zal de stichting haar werkzaamheden uitbreiden en verrijken om kinderen en jongeren uit de genoemde doelgroep meer perspectief te bieden, met meer culturele en creatieve disciplines, zoals mode, koken, dans en toneel. Daarbij focust de stichting zich binnen ‘Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving’ nu, naast het basisonderwijs, eveneens op het voortgezet onderwijs. Het vernieuwde programma is gericht op lessen en activiteiten in de naschoolse omgeving. De subsidieregeling School en Omgeving van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft als doel meer leerlingen een breed buitenschools aanbod te bieden, zoals sport, cultuur, natuur en techniek. Dit moet aansluiten bij de lokale behoefte en persoonlijke omgeving, zodat kinderen en jongeren zich optimaal kunnen ontplooien, ongeacht hun thuissituatie of achtergrond. Door een stimulerende omgeving te bieden, kunnen zij hun vaardigheden ontwikkelen, wat bijdraagt aan meer kansengelijkheid in het onderwijs en een gelijkwaardige deelname aan de maatschappij. Het programma ‘Méér kunst en cultuur in School en Omgeving’ werd 23 mei afgetrapt door erevoorzitter Koningin Máxima en minister Wiersma in Den Haag.
25-05-2023
Kan cultuureducatie helpen om het lerarentekort te dempen? Die vraag stond centraal tijdens twee rondetafelgesprekken. Mensen uit het po en vo verkenden samen mogelijke kansen en obstakels. Bea Ros maakte een inhoudelijk verslag van het LKCAtelier van 20 april. Tim Janssen (directeur OBS Oscar Carré en bestuurslid van Cultuurprofielscholen PO) vindt voor het basisonderwijs het inschakelen van kunstvakdocenten een goede optie. Zeker nu er extra middelen zijn, zoals de NPO-gelden. ‘Maar we willen wel bevoegde leraren hebben.’ Oftewel, de kunstvakdocent moet ook lesbevoegdheid hebben en een of meer dagdelen zelfstandig een klas kunnen draaien. Alleen zo kan hij of zij het team ontlasten. In het voortgezet onderwijs, dat al werkt met vakdocenten, gaat die vlieger niet op. CKV is ook geen tekortvak. Maar Kim Wannet (directeur IVKO en voorzitter Vereniging CultuurProfielScholen VO) ziet wel indirecte mogelijkheden: ‘We profileren ons als school die veel aan cultuur doet en dat helpt ons in de werving van leraren’, vertelt ze. ‘Een leraar Nederlands bijvoorbeeld ziet mogelijkheden voor literatuur. En veel bètadocenten zijn geïnteresseerd in de relatie tussen techniek en kunst.’ Kan het culturele veld ook voorzien in extra vakdocenten? Remco Littooij (VLS/VONKC) denkt van wel, als we de stille reserves weten aan te spreken. Uit onderzoek van twee jaar geleden blijkt dat slechts de helft van de kunstvakdocenten werkt voor of in het basisonderwijs. Om dit werk voor hen aanlokkelijker te maken zouden vakleerkrachten regionaal (meer) kunnen samenwerken, zodat ze zich minder een eenling voelen en collega’s hebben om mee te sparren.
25-05-2023
Op 10 mei presenteerde de Inspectie de jaarlijkse rapportage over de Staat van het Onderwijs. Net als voorgaande jaren ligt de focus op het tekortschieten bij de ‘basisvaardigheden’, met name op het niveau van taal en rekenen. Daarnaast is er aandacht voor het welzijn van leerlingen en het lerarentekort. Er staat in de rapportage, behalve bij een voorbeeld uit Ierland (waar muziek en film genoemd worden), geen woord over het leergebied Kunstzinnige Oriëntatie of een van de kunstdisciplines in het funderend onderwijs. Ronald Kox (LKCA): “Het is opvallend dat in de rapportage weliswaar wordt genoemd dat een afnemend welzijn de leerprestaties vermindert, maar dat niet de verbinding wordt gelegd met de eenzijdige nadruk op de ‘basisvaardigheden’. LKCA pleit al langer om breder te kijken naar mogelijkheden om de bestaande problemen aan te pakken en het onderwijs te verbeteren. In de Basis voor Cultuureducatie concludeerden we al dat we in het huidige systeem en stelsel waarschijnlijk niet komen tot structurele oplossingen. Om de kwaliteit van cultuuronderwijs te verbeteren stelden we onlangs nog voor om de kunstvakdocent ook in het primair onderwijs wettelijk te verankeren. Een bevoegde kunstvakdocent voor de klas levert ook een bijdrage aan het lerarentekort. De leerkracht kan zich dan meer richten op de andere leergebieden, waaronder de ‘basisvaardigheden’. Daarnaast spelen de kunstvakken ook een rol bij het verbeteren van het welbevinden van leerlingen en kunnen ze een bijdrage leveren aan andere leergebieden, zoals leesbevordering en taalontwikkeling. “
23-05-2023
Op 22, 25 en 26 september verwelkomt het Nederlands Film Festival weer een groot aantal leerlingen en leraren tijdens het Educatieprogramma. Vol leuke en informatieve films voor diverse niveaus en leeftijden. Het volledige programma is inmiddels bekend en de inschrijvingen zijn geopend. Leraren kunnen kiezen uit een breed aanbod waarin veel actuele thema’s worden besproken. Zowel voor het primair onderwijs als voor het voortgezet onderwijs of mbo. Naast filmvertoningen zijn er ook nog workshops te volgen.
23-05-2023
Zowel de leesvaardigheid als het leesplezier van Nederlandse tienjarigen is tussen 2016 en 2021 gedaald. Dit blijkt uit het internationale leesvaardigheidsonderzoek PIRLS-2021, waarvan het Expertisecentrum Nederlands op 16 mei de resultaten heeft gepubliceerd. Niet langer scoren Nederlandse leerlingen boven het gemiddelde van Westerse landen. Ze presteren dus niet alleen minder goed dan voorheen, maar doen het ook minder goed in vergelijking met andere landen. ‘De resultaten bevestigen het beeld dat we al langer zien’, zegt Gerlien van Dalen, voorzitter van de Leescoalitie en directeur-bestuurder van Stichting Lezen. ‘Behalve in het voortgezet onderwijs zien we dat nu ook in het basisonderwijs de leesprestaties en de leesmotivatie afnemen. Begin mei wees de Staat van het Onderwijs, het jaarlijkse onderzoek van de Onderwijsinspectie, ook al uit dat te weinig leerlingen in het basisonderwijs het taalniveau halen dat nodig is om zonder problemen de overstap naar het voortgezet onderwijs te maken. We moeten er dus alles aan doen om deze trend te keren en volop in blijven zetten op leesbevordering.' “Wat ontbreekt, is een coherente aanpak die vertrekt vanuit een eenduidige visie waar iedereen zich achter zet. Onder wetenschappers en experten is er groeiende consensus over wat werkt: uitbouwen van een taalleesbeleid dat over alle vakken heen loopt, aandacht besteden aan kennisopbouw, werken met kwalitatieve (rijke) teksten, aanbieden van leesopdrachten die aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen, enzovoort. Die inzichten vinden echter versnipperd ingang in de onderwijspraktijk. De vele initiatieven van de afgelopen jaren, zoals landelijke leesoffensieven en acties van scholen en bibliotheken, hebben zeker hun impact op het onderwijs gehad. Maar het is zoeken naar hun onderlinge samenhang en daarom helpen ze de leraren onvoldoende om effectief leesonderwijs te geven.” Dat schrijven Jan Rijkers, voorzitter Vlaams-Nederlandse Taalraad, en Kris Van De Poel, algemeen secretaris Taalunie.
22-05-2023
Huismuziek, vereniging voor muziek en instrumentenbouw, is opgericht met als doel zoveel mogelijk mensen te laten samenspelen en zingen. Jaarlijks biedt Huismuziek muziekcursussen, webinars en videolessen voor amateurmusici en muziekinstrumentenbouwcursussen in heel Nederland, die voor iedereen toegankelijk zijn. Het cursusprogramma 2023-2024 staat online en de inschrijving is geopend.
16-05-2023
Het vervoersproject Culturele Mobiliteit wordt volgend schooljaar uitgebreid met Museum Stad Appingedam en het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis. Scholen kunnen nu kiezen uit negen culturele bestemmingen. Het busvervoer naar de geselecteerde musea wordt tegen sterk gereduceerde prijs aangeboden, waardoor een educatief programma op locatie voor alle scholen mogelijk is. Het project Culturele Mobiliteit wordt uitgevoerd door Stichting Kunst & Cultuur en gefinancierd door de provincie Drenthe, de provincie Groningen en gemeenten in Groningen. Alle partijen vinden het belangrijk dat alle kinderen in Groningen op locatie kennismaken met de rijke historie van de provincie Groningen en de kunst in het Groninger Museum. Leren in een museum gebeurt niet alleen formeel, maar ook informeel. Door het bezoek en door te kijken en te doen. Door de verhalen, voorwerpen of kunstobjecten uit het museum ontwikkelen de leerlingen zich op cultureel gebied. De uitbreiding van het project Culturele Mobiliteit betekent niet dat er meer geld beschikbaar is. De scholen hebben alleen meer keus uit het aantal aangeboden programma’s. Jaarlijks is er financiële ruimte om ongeveer 6.000 leerlingen te vervoeren.
15-05-2023
Met de officiële opening van ‘De Vleerbieb’ in de brede school De Vleer in Etten-Leur, hebben nu bijna alle Etten-Leurse basisscholen een bibliotheek in huis. De schoolbibliotheek is een samenwerking tussen basisscholen en de Nobelaer, waarbij de leesconsulenten van het cultuurhuis de scholen ondersteunen. Volgens Ellen Broeders, directeur van De Hofstee, leefde het idee voor een eigen bibliotheek al langer bij de basisscholen van Etten-Leur. ,,We hebben toen het initiatief genomen om contact te leggen met de Nobelaer.” De scholen hebben flink geïnvesteerd in nieuwe boeken die op advies van en in samenwerking met de Nobelaer zijn ingekocht. Elke leerling krijgt een pasje en kan daarmee, volgens een rooster, boeken lenen. ,,Ze mogen niet mee naar huis”, vertelt juf Carin Lemmens van groep 5 van obs De Springplank. ,,Boeken moeten op school gelezen worden.” De bibliotheek, met boeken voor alle groepen, geldt door de inrichting met open kasten en dezelfde indeling met iconen, als voorportaal voor de ‘grote bibliotheek’ in De Nobelaer.
11-05-2023
Van 22 tot 28 mei is het European Mental Health Week. Om alvast in de stemming te komen organiseert LKCA op 16 mei een (Engeltalige) online sessie op het LKCA-kanaal op 1sociaaldomein.nl over de waarde van kunst en cultuur voor mentale gezondheid. Het is inmiddels niet alleen in de praktijk maar ook in verschillende studies aangetoond dat deelname aan kunst en cultuur het welzijn op vele gebieden verbetert.
11-05-2023
Minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) informeerde op 10 mei de Tweede Kamer over het rapport 'Inventarisatie van de verrijkte schooldag'. De verrijkte schooldag kan alleen een succes worden als daar langjarige financiering voor komt. Dat is een van de uitkomsten van een inventarisatie. De verrijkte schooldag is onderdeel van het programma School en Omgeving, dat onderwijsminister Wiersma op de eerste dag van het huidige schooljaar lanceerde en in het teken staat van kansengelijkheid. De gedachte is dat alle kinderen ontplooiingsmogelijkheden krijgen als de school naast het reguliere curriculum samen met partners, zoals gemeenten, sportclubs en culturele organisaties, extra activiteiten organiseert. Die kunnen gericht zijn op sport en cultuur, maar bijvoorbeeld ook op huiswerkbegeleiding. Uit de eerste inventarisatie van bevindingen die in opdracht van het ministerie van OCW is uitgevoerd, komt onder andere naar voren dat het met tijdelijke subsidies niet gaat lukken om van de verrijkte schooldag een succes te maken. Er is langjarige financiering nodig ‘om een effectief programma uit te voeren waarmee een zo groot mogelijk deel van de doelgroep bereikt wordt’, zo staat in het rapport Inventarisatie verrijkte schooldag.
11-05-2023
Op 2 april bracht de Raad voor Cultuur haar advies over de aanvraag- en beoordelingsprocedure BIS 2025-2028 uit. Binnen afzienbare tijd zal ook het raadsadvies over cultuureducatie verschijnen. Podia vormen samen met makers de spil van een levendige en fijnmazige culturele infrastructuur verspreid over heel Nederland. Om ervoor te zorgen dat we deze infrastructuur behouden, versterken en zo toegankelijk mogelijk maken voor (nieuw) publiek en makers geeft VSCD, namens de 152 podia, die enkele aandachtspunten mee aan staatsecretaris Gunay Uslu. 1. VSCD is blij te horen dat de wens om 'één overheid’ te realiseren bij veel stakeholders, waaronder Kunsten ’92, onderwerp van gesprek is. Het zou goed zijn om de aankomende periode hier al wel een tussenstap in te zetten in de vorm van een convenant tussen het Rijk, provincies en gemeenten. In dit convenant zouden onder meer afspraken kunnen landen over trendvolging bij indexaties en loon- en prijsbijstellingen. Ook dient er in dit convenant ruimte te zijn om goede afspraken te maken in het kader van kansengelijkheid zodat betere toegang tot het podium en het aanbod voor kinderen en jongeren gerealiseerd kan worden. 2. De VSCD stelt dat de subsidies van het Fonds Podiumkunsten, zoals SRP, SKIP, 2P en Podiumregeling, essentieel zijn als aanjager van meer diversiteit in programmering en publiek. Door deze vorm van subsidies kan het rijksgesubsidieerde aanbod, dat door jonge of onbekende makers wordt gecreëerd, door het hele land geprogrammeerd worden. Voor veel podia is de programmering hiervan te risicovol omdat het publiek terughoudender is in het bezoeken van dit type aanbod. Zoals bekend ontvangen podia na jaren van bezuinigingen en gebrekkige indexering nauwelijks nog programmeringssubsidie van gemeenten en kunnen zij anders financieel niet uit wanneer voorstellingen te weinig bezoekers trekken. Juist afnamesubsidie stelt podia in staat de benodigde contextprogrammering en marketing te voeren waardoor dit vernieuwende en maatschappelijke aanbod toegankelijker wordt voor het publiek in stad en regio. Tegelijkertijd zien we een trend dat steeds meer podia behoefte hebben aan voorstellingen die gemaakt zijn door makers die zich lokaal aan het podium verbinden en zo herkenbaar worden voor het publiek. Podia weten als geen ander wat er lokaal leeft en daarmee is ruimte voor (co)produceren door podia van essentieel belang bij het opbouwen van de relatie tussen (nieuw) publiek en makers. De Podiumregeling dient behouden te blijven en de investering in de afname- en programmeringsregelingen dient versterkt te worden. 3. Maak binnen CMK4 regeling van het Fonds Podiumkunsten ruimte voor schoolbezoek aan podia en stimuleer zo inclusie. Jong publiek, zij zijn de belangrijkste stakeholders van de podia, omdat zij het toekomstige publiek vertegenwoordigen. Een inspirerend voorbeeld van het toegankelijk maken van podiumkunsten is, volgens VSCD, het project Wonka Podia in Zuidoost-Brabant. Zes podia in de Brainport regio bieden met Europese subsidie niet alleen gratis vervoer, maar produceren ook jeugdtheatervoorstellingen die passen bij hun jonge publiek. Op die manier wordt er een enorme slag gemaakt. Dit lokale initiatief verdient landelijke navolging. Om dit te realiseren is er 2,5 miljoen euro per jaar nodig. Op die manier wordt de ontbrekende schakel tussen amateurkunst, cultuureducatie en de professionele podiumkunsten aangebracht en de keten van talentontwikkeling verstrekt. 4. Theaters en concertzalen staan voor een transformatie die in de hele maatschappij voelbaar is. Onze door crises, bezuinigingen en vergrijzing gedomineerde tijd dwingt podia tot de vraag: wat is mijn kern, welke keuzes moet ik maken om van blijvende betekenis te zijn in de samenleving en wat heb ik daarbij nodig van mijn stakeholders? VSCD grijpt dit ijkmoment aan om in werkateliers aan een (uitvoering)strategie te werken voor een nieuwe positionering, zowel naar het publiek toe als in het bestel.
08-05-2023
Zoveel mogelijk kinderen in aanraking laten komen met theater en hen een fantastische ervaring bezorgen. Vanuit die gedachte staken de Wonka Podia (een samenwerkingsverband tussen zes podia in Eindhoven en regio, Het Parktheater, De Schalm, De Hofnar, De Kattendans, Het Speelhuis en de Cacaofabriek) de spreekwoordelijke koppen bij elkaar. Theaterdrempels verlagen, zodat meer mensen kunnen meedoen. Dat is de missie waar zij voor staan. Kinderen hebben hierbij speciale aandacht. Het zijn immers de theaterbezoekers van de toekomst. Theater ontroert, ontspant, zet aan het denken, confronteert, zorgt voor anders leren kijken. Zij gunnen dit elk kind. Omdat vervoer vaak een drempel blijkt, ontstond de gedachte van Wonka on Tour. Wonka Podia brengt gedurende negen weken theater naar de basisscholen in Eindhoven, Helmond, Veldhoven, Valkenswaard en Bergeijk. In die periode speelt Jeugdtheater Wildpark op tientallen schoolpleinen de voorstelling De monteur en het meisje. En dat maar liefst vijfenvijftig keer voor circa 330 klassen (groep 5 en 6) van zo’n 100 basisscholen. De cultuurcoaches van de vijf gemeentes waren uiteraard hierin betrokken. Zij zorgden onder meer voor uitnodigingen naar en communicatie met de scholen. Daarnaast krijgen alle deelnemende scholen een lespakket om in hun groep met de (thema’s van de) voorstelling aan de slag te kunnen gaan.
08-05-2023
Bibliotheek Helmond en het Kunstkwartier hebben de afgelopen maanden onderzocht hoe ze intensief samen kunnen werken. En of dat wellicht op één locatie kan. Uitweiden over de conclusies doet bibliotheekdirecteur Robin Verleisdonk nu nog niet. Wel is duidelijk dat een eventuele samenvoeging op voorhand geen gemakkelijke klus is. Verleisdonk wil in elk geval dat dit jaar een keuze wordt gemaakt waarmee beide instellingen weer jaren vooruit kunnen. De bibliotheek is sinds 2011 gevestigd aan de Watermolenwal. ,,Is het tijd voor een nieuwe fase? Dat is aan de gemeente”, aldus de directeur. ,,We staan open voor ontwikkelingen, ook op een andere locatie. Zolang het maar een laagdrempelige locatie is met ruimte voor onze activiteiten. Voorlopig zitten we goed op deze plek.” Dat de pandemie voorbij is blijkt ook uit het aantal bezoeken dat omhoog schoot van 128.000 naar 211.000, zo blijkt uit het jaarverslag. ,,De tijd van enkel boeken uitlenen is voorbij. De transformatie van een uitleenfabriek naar een maatschappelijke en educatieve bibliotheek werd in 2022 met vernieuwde energie weer opgepakt.” Verder werden er vorig jaar Informatiepunten Digitale Overheid geopend in Asten, Someren en Helmond. Daar kunnen inwoners terecht met vragen over bijvoorbeeld het inloggen met DigiD of het aanvragen van een toeslag. Verleisdonk noemt ook de veranderingen die de oorlog in Oekraïne met zich meebrengt. Dat zorgde onder meer voor flinke prijsstijgingen. Je huis verwarmen kost steeds meer geld. De bibliotheken startte daarom het project ‘warme kamers’, waarin iedereen welkom was om in een bibliotheek te komen werken of studeren. Mede hierdoor hebben de vier bibliotheken in Helmond, Deurne, Asten en Someren in 2022 in totaal ruim 210.000 bezoekers gehad. Dat zijn aantallen die voor corona ook werden gehaald, aldus Verleisdonk.
04-05-2023
Op 6 april publiceerde de werkgroep die door OCW gevraagd was om de vakkenstructuur van de kunstvakken in het vo te vereenvoudigen haar definitieve advies. Het advies is een belangrijke stap in het proces naar een totale herziening van het curriculum. De voorgestelde herziening maakt het volgens het LKCA ook makkelijker om samen te werken in de regio voor een breed examenaanbod in de kunstvakken. Het Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) is op dit moment voor alle leerlingen van vmbo, havo en vwo een verplicht onderdeel. Daarnaast kunnen ze op veel vo-scholen examen doen in één of meerdere kunstvakken. Daarbij verschillen de mogelijkheden. De ene school biedt andere kunstvakken aan dan de andere school. En als ze wel hetzelfde kunstvak aanbieden, kan de ene school de ‘nieuwe stijl’-variant aanbieden en de andere school de ‘oude stijl’-variant. De belangrijkste elementen van het advies van de werkgroep zijn: Voorzie keuzevakken van een uniforme indeling en structuur. Dat betekent dat elk keuze-examenvak een deel praktijk en een deel theorie krijgt; bied voor vmbo, havo en vwo eenzelfde set keuze-examenvakken kunst aan; geef de verschillende keuzevakken binnen alle schoolsoorten en leerwegen dezelfde naam; voeg de discipline ‘film’ toe als apart keuze-examenvak voor de bovenbouw van vmbo, havo en vwo.
04-05-2023
Minister Wiersma wil weer meer grip op het onderwijs: ‘Wat autonomie en vrijheid heet, is eigenlijk de boel aan zijn lot overlaten’. Dat die houding van de overheid niet goed uitpakt voor het kunstonderwijs hebben we de afgelopen decennia kunnen zien, stelt Ronald Kox. Hij pleit voor een verplichte kunstvakdocent op iedere basisschool, werkt uit welke drempels moeten worden overwonnen én doet een oproep aan de Tweede Kamer.
04-05-2023
De zestiende editie van het Storioni Festival in Eindhoven breidt sterk uit en zal dit jaar plaatsvinden gedurende twee weken, van 15 tot en met 28 mei. Dit biedt de mogelijkheid om nieuwe ambities waar te maken op het gebied van kwaliteit, talentontwikkeling en maatschappelijke impact. Met de uitbreiding en verbreding van het programma weet het Storioni Festival laagdrempeligheid te combineren met een hoge kwaliteit. Het kamermuziekfestival is een initiatief van het gelauwerde Storioni Trio. Het trio wil met bijzondere concerten, gedurfde programmering en topmusici de liefde voor kamermuziek delen met zoveel mogelijk mensen. Niet voor niets is het thema van deze editie Klankverwanten - ‘ontmoeting en vriendschap’. Het festival maakt kamermuziek toegankelijk voor iedereen. Daarom ligt in de eerste week, van 15 tot en met 21 mei, de focus op maatschappelijke projecten, talentontwikkeling en educatie. Nieuw is een speciaal ‘Outreach’-programma voor eenzame ouderen en jongeren met een fysieke of mentale uitdaging. Deze week mondt op 20 mei uit in een grande finale: het gratis toegankelijke stadsevenement Music in the Streets. Dit is een waar festijn met 80 openbare concerten en workshops door professionals en amateurs in de binnenstad van Eindhoven. In de tweede festivalweek, van 24 tot en met 28 mei, vinden de grote publieksconcerten plaats op bijzondere locaties in en om de stad.
04-05-2023
In het kader van de regeling Filmeducatiehubs hebben vijf educatiehubs opnieuw projectsubsidie voor twee jaar gekregen. Filmeducatiehubs zijn regionaal ingebedde organisaties voor film, die vraag en aanbod op het gebied van filmeducatie in de regio samenbrengen om zo filmeducatie verankerd te krijgen in het onderwijs. Na de coronacrisis zijn de hubs, volgens de adviescommissie van het Filmfonds, er in geslaagd om steeds meer activiteiten te ontplooien en zo te zorgen dat meer kinderen in het primair en voortgezet onderwijs leren reflecteren op bewegend beeld en zelf ook ervaring opdoen met het creëren ervan. Ook de samenwerking tussen de hubs onderling en met het Landelijk Netwerk Filmeducatie als nationale partner is goed op gang gekomen. De volgende vijf hubs krijgen subsidie: Stichting De Schuur – Filmeducatiehub Noord-Holland; Stichting Filmhuis Den Haag – Filmeducatiehub Zuid-Holland; Stichting Film- en Theatercentrum Plaza Futura - Filmeducatiehub Zuid; Stichting Forum Groningen – Filmeducatiehub Noord (voorwaardelijke toekenning);Stichting Theater de Lieve Vrouw - Filmeducatiehub Midden Nederland. Op de website Filmeducatie.nl is meer te lezen en te vinden over de verschillende regionale hubs, de grootste filmdatabase voor het onderwijs, workshops in de buurt en (na)scholings- en netwerkmogelijkheden. Ook is op deze website het onderzoek “Verankering in Beeld” gepubliceerd, over de actuele stand van zaken van op het gebied van structurele verankering van filmeducatie in het onderwijs en de visie op de toekomst.
02-05-2023
Vrij lezen is een van de vaakst voorkomende leesactiviteiten in het basisonderwijs. Toch is deze activiteit niet altijd effectief. Een professionele leergemeenschap van onderzoekers en onderwijsprofessionals ontwikkelde daarom enkele activiteiten om de betrokkenheid bij het vrij lezen te vergroten, met name onder ongemotiveerde lezers. Hun bevindingen zijn opgetekend in de nieuwe Stichting Lezen-publicatie ‘Weerzin tegen lezen of weer zin in lezen?’. Waar gemotiveerde lezers baat hebben bij vrij lezen, werkt deze activiteit voor ongemotiveerde lezers soms averechts. Deze leerlingen gaan onder invloed van vrij lezen juist minder lezen. Vermoedelijk besteden zij de tijd die gereserveerd wordt voor vrij lezen in de klas niet efficiënt. Ze raken bijvoorbeeld snel afgeleid of doen alsof ze lezen. Leerlingen die moeite hebben met lezen, hebben wat meer begeleiding nodig. Vrij lezen is voor hen het meest effectief wanneer dit wordt ‘verrijkt’ met goede ondersteuning en aanvullende activiteiten. In de publicatie ‘Weerzin tegen lezen of weer zin in lezen?’ wordt uit de doeken gedaan hoe je het vrij lezen (of ‘stillezen’) kunt verrijken.
02-05-2023
Met klasgenoten naar het theater? In 2022 bezochten meer dan 12.000 scholieren uit Tilburg een schoolvoorstelling. Zes jaar geleden waren dat er amper 1500. Zoveel kinderen?’ ,,Het is belangrijk dat alle kinderen in Tilburg met cultuur in aanraking komen”, zegt Gwen Sengers, programmeur Educatie en Jeugd bij de Schouwburg Concertzaal. Sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind staat op één. ,,Cultuur stimuleert de hersenontwikkeling, creativiteit, inleving en het empathisch vermogen. Wat is eerlijk, wat is gerechtigheid? Scholieren herkennen zich in wat op het podium gebeurt.” En het mag best af en toe ingewikkeld zijn. ,,Kinderen begrijpen veel, we gaan niet door de knieën.” Tijdens de coronapandemie zaten kinderen thuis en hebben ze een deel van het socialisatieproces gemist. Dat werkt nog steeds door, weet Sengers. Het leidde ertoe dat in Tilburg scholieren tijdens corona toch naar het theater mochten, met in acht neming van alle maatregelen. ,,Alleen in Tilburg was dat toegestaan, we kregen vrijstelling.” De vraag nam een vlucht toen werd besloten gratis busvervoer aan te bieden aan scholen die buiten het centrum liggen. Sengers: ,,We zetten in op kansengelijkheid. Het kan niet zo zijn dat kinderen uit een rijkere wijk wel naar een voorstelling kunnen gaan en uit een arme wijk niet. Niet elke ouder heeft een auto. Door bussen te laten rijden krijgen alle kinderen een kans.” De vraag nam een vlucht toen werd besloten gratis busvervoer aan te bieden aan scholen die buiten het centrum liggen. Sengers: ,,We zetten in op kansengelijkheid. Het kan niet zo zijn dat kinderen uit een rijkere wijk wel naar een voorstelling kunnen gaan en uit een arme wijk niet. Niet elke ouder heeft een auto. Door bussen te laten rijden krijgen alle kinderen een kans.” Het busvervoer wordt betaald door CIST, de organisatie voor talentontwikkeling en cultuureducatie in Tilburg. Bij de voorstellingen die scholieren bezoeken hoort ook een lesprogramma. Daarvoor worden kunstvakdocenten in de arm genomen. Die maken lesbrieven en geven workshops op school.
01-05-2023
Als de overheid muziekles niet ondersteunt, krijgen muziekdocenten slechter betaald en zijn de lessen duurder. Dat blijkt uit een inventarisatie van muziekles in Nederland, gedaan door onderzoekers van het Prins Claus Conservatorium in Groningen en het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. De inventarisatie in de zes noordelijke en oostelijke provincies ( (Drenthe, Groningen, Friesland, Flevoland, Overijssel en Gelderland). In het rapport worden lestarieven in de verschillende provincies met elkaar vergeleken. Ook is gekeken naar de arbeidspositie, opleiding en honorering van muziekdocenten. Tenslotte is er geïnventariseerd in hoeverre de gemeenten uit het zoekgebied het ondersteunen van naschools muziekonderwijs tot hun taak rekenen. Conclusie is dat er in de sector naschoolse muziekeducatie veel muziekdocenten werken en er nog steeds veel muziekscholen zijn. Wel zijn de verschijningsvormen veranderd. Hoewel er dus op dit moment geen sprake is van de veelbesproken ‘kaalslag’, zijn er wel degelijk serieuze zorgen voor wat betreft de financiële toegankelijkheid en bereikbaarheid van aanbod, met name in minder stedelijk gebied, en ook rond de honorering van docenten en de aanwas van nieuwe docenten. De toegankelijkheid van muzieklessen staat onder druk nu de overheid zich steeds verder heeft teruggetrokken uit het naschoolse kunst- en muziekonderwijs. Dat wringt vooral voor mensen buiten de steden, en gezinnen met een laag inkomen. „De markt voor docenten is echt mager”, zegt lector kunsteducatie Evert Bisschop Boele over de resultaten. „Het is een beetje overleven.” Lector Bisschop Boele en Imre Kruis – die aan het conservatorium in Groningen en bij ArtEZ les geeft in muziekpedagogiek – begonnen hun telling vanwege het ontbreken van harde gegevens over muziekeducatie in Nederland. Alle lopende inventarisaties, zoals van het CBS, zijn de afgelopen jaren beëindigd omdat de los-vaste organisaties van kunst- en muziekdocenten te lastig bereikbaar bleken voor onderzoek. Veel docenten hebben, na het verdwijnen van door gemeente gesubsidieerde muziekscholen, als zzp’er hun lessen voortgezet, in meer of minder georganiseerde verbanden. De onderzoekers vonden in de zes provincies nog 30 muziekscholen met docenten in loondienst, en bijna 150 verbanden van zzp’ers. Die zzp’ers verdienen gemiddeld 41 euro per uur. Dat is doorgaans niet de eerlijke betaling (fair pay) die staatssecretaris Gunay Uslu probeert in te voeren in de cultuursector. Om uit te komen op een cao-loon zou het zzp-uurtarief moeten oplopen van 40 euro voor muziekdocenten zonder ervaring naar 62 euro met twintig jaar ervaring. „Docenten vinden het moeilijk om door de jaren heen hun tarieven te verhogen”, zegt onderzoeker Imre Kruis. „Daardoor lopen ze steeds achter de feiten aan.” Overheden vragen doorgaans van gesubsidieerde instellingen, ook gemeentelijke muziekscholen, dat ze hun personeel eerlijk betalen. In de praktijk is echter vaak niet duidelijk wat ‘eerlijk’ voor zzp’ers inhoudt, zegt Karin Boelhouwer van de Kunstenbond. „Als instellingen zeggen dat ze eerlijk betalen, geloven gemeenteambtenaren dat. Ik voer regelmatig gesprekken met ambtenaren over hoe je fair pay echt regelt.” De afgelopen jaren ontwikkelde het Platform ACCT, dat in opdracht van het ministerie van OCW aan de invoering van eerlijke betaling werkt, de Digipacct-tool. Daarmee zijn cao-lonen (zoals van de Cao Kunsteducatie) om te rekenen naar redelijke zzp-tarieven. Zowel Boelhouwer als de Groningse onderzoekers pleiten ervoor om die rekenmethode te hanteren. Imre Kruis: „Ook omdat die laat zien dat ervaring beloond zou moeten worden.” De Groningers verwachten echter dat veel muziekdocenten hun tarief niet zomaar verhogen tot die norm, omdat muziekles – vooral privéles – dan te duur wordt voor veel gezinnen. „Dan is fair pay wel geregeld, maar toegankelijkheid niet”, zegt Evert Bisschop Boele. „De toegankelijkheid staat echt onder druk. Als we dat als samenleving niet willen, moeten we muziekles ondersteunen.” De inventarisatie laat zien dat zzp-docenten bij muziekscholen mét overheidssubsidie 11 euro per uur meer verdienen dan elders, en dat leerlingen er ruim 5 euro per uur minder betalen. Kruis en Bisschop Boele waarschuwen ook dat een tekort aan muziekdocenten aan het ontstaan is, vooral in plattelandsgebieden. Volgens hen komt dat deels doordat bestaande muziekdocenten overstappen naar een baan met betere inkomsten. Ook zien ze dat er te weinig nieuwe docenten bijkomen. Het vak lijkt daarom te vergrijzen. In hun rapport noemen ze als voorbeeld dat in de noordelijke provincies de meeste blokfluitdocenten bijna met pensioen gaan, en er geen vervangers zijn. Zo ontstaan er buiten de steden steeds meer ‘witte vlekken’ in het aanbod van muziekles.
13-04-2023
Evi is een evaluatie-instrument voor cultuureducatie in het onderwijs. De tool bestaat uit een vragenlijst over de huidige stand van zaken en over de ambities van een school met betrekking tot cultuuronderwijs en uit een analyse van de antwoorden. De uitkomst van deze analyse geeft aan waar de school op dit moment staat en biedt kansen om in gesprek te gaan over een nieuwe stip op de horizon voor cultuureducatie op school. Evi geeft ook tips op maat over hoe de school het cultuuronderwijs kan verbeteren. Evi PO is inmiddels al een paar jaar bekend in het basisonderwijs. Er is hard gewerkt aan eenzelfde evaluatie-instrument voor cultuureducatie in het voortgezet onderwijs. Met resultaat, want afgelopen januari is Evi VO gelanceerd. Evi VO levert scholen inzicht op in het huidige cultuuronderwijs, zowel op organisatorisch als inhoudelijk niveau. Voor de penvoerders en intermediairs Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) biedt Evi VO inzicht in hoe cultuuronderwijs georganiseerd is binnen de scholen en waar ontwikkelwensen zijn. In het Evi-dossier kan een school of intermediair in één oogopslag zien aan welke doelstellingen wordt gewerkt en of de doelstellingen van het cultuuronderwijs consistent worden uitgevoerd. Met consistent wordt bedoeld dat een doelstelling is opgenomen in de visie van de school, dat er activiteiten zijn om de doelstelling te halen, dat er deskundigheid is bij de teamleden en dat er wordt samengewerkt met leerlingen en externe partners. Aan de hand van het Evi-dossier kan ook bepaald worden waar wensen liggen voor doorontwikkeling
13-04-2023
Mede op verzoek van de sector begon LKCA met het uitwerken van het beroepsprofiel van de kunstvakdocent in het basisonderwijs en de kinderopvang. Onderzoeksbureau Sardes ging aan de slag met deze opdracht. Het profiel geeft aan wat een ervaren kunstvakdocent (muziek, beeldend, drama, dans, audiovisueel, film, erfgoed) in het reguliere primair onderwijs zou moeten kunnen en kennen. Voor beginnende docenten kan het richting geven, ervaren docenten kunnen zich eraan spiegelen. Tijdens het LKCAtelier van 8 juni presenteert LKCA de hoofdpunten uit het beroepsprofiel van de kunstvakdocent in het basisonderwijs en de kinderopvang. Hoe zien we de verdere beroepsontwikkeling voor ons? En wat moet een ervaren kunstvakdocent in het reguliere primair onderwijs kennen en kunnen?
11-04-2023
Het IDFA heeft het huurcontract getekend voor het Vondelparkpaviljoen, waar na de zomer 'proefgedraaid' zal worden. Het theater zal na de renovatie dagelijks geopend zijn en biedt ruimte aan documentaires, installaties, workshops en debatten. Het IDFA hoopt met een vaste locatie jong en nieuw publiek te trekken en zich beter te profileren als podium voor talentontwikkeling en educatie. De gemeente Amsterdam, het ministerie van OCW en diverse fondsen steunen het project. In november 2022 vond een crowdfundingcampagne plaats om een filmzaal mogelijk te maken. Een bedrag van ruim €125.000 werd bijeengebracht door 507 donateurs.
11-04-2023
Het veertig jaar oude theater slopen en een nieuwe Speeldoos bouwen maar dan wel in de vorm van een multifunctioneel en duurzaam sociaal, cultureel centrum met een podiumfunctie. En sámen een visie opstellen. Dat was de afspraak die de gemeente Vught en de stichting Theater de Speeldoos eind 2020 maakten. Ze zetten daarmee een dikke, vette streep onder een langdurig conflict over (vermeend) onjuist gebruik van de gemeentelijke subsidie die destijds leidde tot het opzeggen van het vertrouwen in het bestuur van het theater. Maar dat is nu anders. De stichting presenteerde haar eigen visie op ‘cultureel Vught’. Met steun van Muziek Dans en Musical Vught, Musicare, VOS en NOVO3, Theaterwerkplaats Novalis en Farent (Welzijn Vught) maar zónder overleg met de gemeente. ,,En dat betreuren wij”, aldus (cultuur)wethouder Toine van de Ven. ,,En was niet de afspraak. Toen wij de visie en bijbehorend persbericht in onze mailbox kregen, hebben we meteen contact gezocht met het theaterbestuur en dringend verzocht dit zo niet naar buiten te brengen. Dat verzoek is afgewezen. Sterker nog: de Speeldoos wil de visie direct met de gemeenteraad bespreken en ondermijnt daarmee de positie van het college.” Dat de Speeldoos wil samenwerken met andere partijen juicht Van de Ven toe. ,,Maar de visie gaat óók over wensen met betrekking tot de nieuwbouw van de Speeldoos en daarover hebben we afgesproken niet eenzijdig naar buiten te treden. Daarnaast zijn er extra wensen toegevoegd zoals een kunstenaarsatelier, ruimte voor Theaterwerkplaats Novalis terwijl uit onderzoek is gebleken dat dat te duur is en ruimte voor lezingen die ook al in DePetrus plaatsvinden. De opdracht van de gemeenteraad is een betaalbaar, sociaal, cultureel centrum bouwen voor amateurverenigingen en cultuureducatie. Dat betekent géén blanco cheque en ook géén theater.” Nieuwbouw bleek namelijk fors duurder dan gedacht. Jaarlijks zo’n 6,5 ton gemeenschapsgeld in plaats van 4 ton. De gemeenteraad deed daarom recent water bij de wijn omdat zij vindt dat er vaart moet worden gemaakt met de nieuwbouw. De steun van de zes andere (gesubsidieerde) cultuur- en welzijnsorganisaties vindt de wethouder ook opmerkelijk. Daar worden ze op aangesproken. Tijdens het vragenhalfuurtje op 6 april, kreeg Van de Ven steun van de gemeenteraad. ,,Waarom heeft geen enkele organisatie gemeld dat dit speelt", aldus VVD-er Albert Verlinde. ,,Wat doet dat met het vertrouwen?” Ans Beijens (CDA) vulde aan: ,,En Speeldoos moet ter verantwoording worden geroepen.”
11-04-2023
Huis 73 in ’s-Hertogenbosch wordt verbouwd. Architect Mechthild Stuhlmacher was met haar collega Leonie Boelens twee avonden in ’s-Hertogenbosch om het voorlopig ontwerp toe te lichten. Een keer voor de Bossche politiek, de andere avond voor bezoekers van Huis73 en andere belangstellenden. Zij klonken vooral positief. Robèrt van Lith van het Brabants Dagblad sprak met haar. Wat is haar idee achter de megaverbouwing? ,,Het zijn eigenlijk niet twee gebouwen, maar wel tien tot vijftien kleine gebouwen. Daar gaan we één geheel van maken. We gaan de oude panden tot leven wekken.” Het meest in het oog springend is dus dat het dak eraf gaat in het gebouw van de bibliotheek, althans voor een groot deel. ,,Dit is de grootste ingreep die we gaan doen”, zegt Stuhlmacher. ,,Het dak van de bibliotheek is bouwtechnisch zó slecht en ook niet geïsoleerd. Dat breken we dus af. Voor de helft komt er een nieuw dak terug, maar dan met veel hout. Daarbovenop komt een terras, waarvan je uitzicht hebt op het binnenhof.” Een binnenhof keert terug. ,,Daar kunnen mensen elkaar ontmoeten. Maar je kunt er ook voorstellingen laten zien.” De oude open poort keert ook terug. ,,Je loopt straks van de straat naar de binnentuin, je ziet vanaf de Hinthamerstraat al letterlijk het daglicht.” Het dak boven het andere binnenhof op nummer 74 blijft behouden. ,,Dat bestaat pas tien jaar en is nog lang niet afgeschreven.” De Bossche gemeenteraad heeft op 9 mei het laatste woord over de megaverbouwing. Daar zal ongetwijfeld het totaalbedrag (bijna 32 miljoen euro) menig wenkbrauw doen fronsen, maar de kans is erg groot dat de politiek ‘ja’ zegt tegen de plannen. In dat geval start de verbouwing in de zomer van 2024. Een kleine twee jaar later moet het pand weer open zijn. De bibliotheek is in die periode te vinden in de voormalige manege aan de Hekellaan. De muziek- en cultuurlessen kunnen het grootste gedeelte van de verbouwing doorgaan aan Hinthamerstraat 74.
04-04-2023
De Kunst van Brabant (dKvB) stuurde een brief, dd. 31 maart 2023, aan verkenner mevrouw Ausems en de voorzitters van de fracties in Provinciale Staten. Daarin geeft de belangenbehartiger haar ambities weer voor kunst- en cultuurbeleid in de provincie Noord-Brabant. De Kunst van Brabant pleiten voor een provinciaal cultuurbudget van minimaal 29,5 miljoen euro per jaar. Op basis van het huidige bedrag, vermeerderd met o.a. voorzieningen die thans tijdelijk uit andere middelen bekostigd worden en een inflatiecorrectie over de afgelopen jaren. Het is bovendien hard nodig dat de provincie vanaf nu jaarlijks haar subsidiebijdragen gaat indexeren. dKvB bepleit een financieringsinstrumentarium dat bij Levendig Brabant 2030 past: handhaven van de vierjarige financieringsregelingen voor de Professionele kunsten en voor de Amateurkunst/cultuurparticipatie en -educatie (geharmoniseerd met gemeentelijke regelingen in Noord-Brabant en de betreffende landelijke regelingen); een tweejarige financieringsregeling voor kunst en cultuur voor makers en culturele instellingen die zich aan het bewijzen zijn; handhaven van de bewezen succesvolle project- en talentenregelingen (zoals de huidige provinciale impulsgeldenregeling en de talenthubregeling). dKvB stelt voor dat bij elke cultuurfinanciering een percentage van 20% wordt ingebouwd waarmee instellingen en kunstenaars vrijelijk kunnen experimenteren en innoveren. En dat van alle provinciale investeringen in innovatie van de Brabantse economie en samenleving 2% in een cultuurfonds gestopt wordt, waarmee bij die innovaties de competenties van kunstenaars ingeschakeld c.q. benut kunnen en zullen worden. De brief bevat de volgende uitgangspunten : Noord-Brabant heeft een gedeputeerde voor cultuur nodig. Noord-Brabant verdient een gedeputeerde cultuur; Noord-Brabant heeft een cultuurbudget nodig dat bij haar ambities en doelen past; Zet creativiteit en de creatieve sector in als motor van maatschappelijke vernieuwing; Samenwerken met en investeren in kunst en cultuur loont.
03-04-2023
Tijdens het jaarlijkse theaterfestival Windkracht in Veghel van 31 maart tot en met 15 april zijn 22 voorstellingen te zien voor jong en oud. De theater-, circus- en musicalleerlingen van Phoenix Cultuur laten het publiek zien wat zij in de afgelopen maanden hebben gerepeteerd. De theaterstudio op de tweede verdieping van Noordkade Veghel wordt omgetoverd tot een intiem theater met tribune, licht en geluid. Brabants Dagblad sprak met docente Lilian van Overbeek en een deelnemer, de 11-jarige Eva Vervloed uit Sint-Oedenrode. Ze speelt een jaar of zes mee in musicalgroepen.
03-04-2023
Ook de Christoffelschool in Aalst krijgt geld van de gemeente Waalre om cultuuronderwijs in te kopen. Daarmee maken drie van de vijf basisscholen gebruik van de mogelijkheid om meer cultuurlessen te geven. De Meent en OBS Ekenrooi maken sinds 1 januari 2022 al gebruik van het budget, waarmee hun bestaande culturele activiteiten uitgebreid worden met het aanbod uit het provinciale lesprogramma Cultuurloper. Sinds 1 januari van dit jaar is de Christoffelschool daarbij aangesloten. De scholen kunnen nog eind 2024 gebruikmaken van het budget. De toevoeging van de Christoffelschool kost 9000 euro meer dan de 66.000 euro die Waalre heeft begroot voor het scholenbudget. Daarmee kost het gehele project nu 75.000 euro.
03-04-2023
De kosten voor het volgen van muziekonderwijs liggen volgens het College van B&W van de gemeente Boekel ongeveer tussen de 600 en 700 euro per kind per jaar. Omdat de gemeente die muzieklessen belangrijk vindt, stelt ze al jaren een subsidie beschikbaar van 50 procent van het lesgeld, met een maximum van 300 euro per kind. Muziek maken is populair bij kinderen in Boekel zo blijkt. Het budget van 22.000 euro die de gemeente had gereserveerd voor muziekles, is op. De gemeenteraad vindt het maken van muziek belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. De gemeenteraad stelde ook vast dat het subsidiebedrag al jaren niet meer is geïndexeerd. Daarom diende de fractie DOP in de gemeenteraad een motie in waarin het college werd opgeroepen de subsidie alsnog met 3000 euro te verhogen en dat ook voor de komende jaren te doen, zodat de pot bestaat uit 25.000 euro. Alle fracties gingen unaniem akkoord met die motie. Ouders moeten bij hun aanvraag aantonen dat hun kind (onder 18 jaar) les volgt bij een erkend instituut of docent. De gemeente beschikt over een lijst met daarop alle erkende muziekscholen en muziekdocenten in de regio. Met harmonie Eendracht maakt Macht en fanfare Echo der Peel is in het verleden afgesproken dat zij een gezamenlijke aanvraag mogen indienen voor hun leerlingen.
30-03-2023
Om te zorgen dat na de zomer de muzieklessen en danstrainingen weer kunnen starten, wil het college van B&W van Oirschot meer geld beschikbaar stellen aan de nieuwe stichting, die de Stoelendans beheert, zodat die zo snel mogelijk aan de slag kan. De in het najaar opgerichte stichting de Stoelendans – tevens de nieuwe naam van de Enck - bestaat volledig uit vrijwilligers en gaat de danszaal en de muzieklokalen exploiteren. Hiervoor wil het college 86.000 euro toekennen als opstartkosten voor inrichting, inspecties en het bouwen van barretjes, die de verenigingen straks zelf uitbaten. Voor verlaging van de zaalhuur voor verenigingen is 21.000 nodig. Voor onderhoud aan de trekkenwand, de hijsinstallatie in het theater, zo’n 50.000 en voor energiecompensatie tot aan 2026 nog eens eenzelfde bedrag. Met noodzakelijke opstartkosten lijkt de gemeenteraad van Oirschot zich te verzoenen, zolang duidelijk vastligt dat ze de overeenkomst sluiten met de nieuwe stichting en niet de kopers, Frank van Laarhoven en André van de Ven . Afspraken maken met hen is ingewikkelder. De Oirschotse ondernemers kochten vorig jaar niet de complete Enck, maar alleen het failliete deel. De grond is nog altijd van de gemeente. Die heeft besloten die pas te verkopen als onafhankelijk onderzoek aantoont dat de verenigingen zich (weer) thuis voelen in de Stoelendans en voldaan is aan de sociale en culturele doelen van de gemeente. Momenteel hebben de kopers, die volgens Van Beek erg teleurgesteld waren door dit besluit, geen enkele verplichting om verenigingen binnen te laten. Afspraken hierover staan volgens de wethouder namelijk in het koopcontract dat nu (nog) niet ondertekend is. ,,Dat is niet alleen een kwestie van de grond niet overdagen. Veel is nu niet duidelijk geregeld, zoals onderhoud en het in stand houden van functies tot in de lengte der jaren.” Volgens de wethouder Ad van Beek is het belangrijk dat dit snel opgelost wordt. Op 18 april beslist de raad over het extra opstartbudget.
30-03-2023
Directeur-bestuurder Hedwig Verhoeven van het Fonds voor Cultuurparticipatie over het rijks gefinancierde subsidieprogramma Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK). Dit programma bestaat dit jaar 10 jaar. In haar blog schrijft ze over wat er bereikt is en kijkt ze vooruit.
30-03-2023
Hoe kunnen aankomende muziekdocenten beter voorbereid worden op het geven van inclusief muziekonderwijs? De vier aanbevelingen van Melissa Bremmer: Betrek diegene om wie het gaat – de musici met een beperking; Laat studenten actief met digitale muziekinstrumenten werken, door erop te spelen en ervoor te componeren. Dit vergroot hun waardering voor deze instrumenten; Vertraag de tijd: laat studenten ervaren dat tijd geven tijdens muzikale processen gelijkheid kan bevorderen tussen musici met en zonder beperking; Koppel aan het project een stage in een inclusieve muziekpraktijk. Die is nodig voor het opdoen van zelfvertrouwen en praktijkervaring. Bremmer is lector Kunsteducatie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.
30-03-2023
In de gemeente Deurne mogen kinderen allerlei instrumenten uitproberen, een klarinet of schuiftrombone, bijvoorbeeld. Zo’n achthonderd kinderen uit de groepen 5 en 6 van alle basisscholen kunnen zelf ervaren hoe je muziek maakt op een instrument. Deze week is de landelijke Muziekweek. Afgetrapt wordt er in de Muziekmeule van Harmonie Excelsior in Deurne-Zeilberg. Leerlingen van diverse scholen luisteren er naar een gelegenheidsorkest met muzikanten van verschillende verenigingen. Aansluitend leggen de dirigenten Mari van Gils, Ralph Brummans en Maarten Manders op speelse wijze uit welke groepen instrumenten er zijn en hoe je er verschillende tonen mee kunt maken. Voorzitter Piet Aarts van Koninklijke Harmonie Deurne (KHD) : ,,Als een paar procent van al deze kinderen voor muziek kiest, dan is het goed”, vindt hij. ,,KHD heeft nog geen klagen met ruim tachtig muzikanten van wie een derde onder de dertig. Er zijn wel zorgen voor de toekomst.” Dat is ook de reden waarom Marie-José Maas en Marga van der Wallen, samen met de eerdergenoemde dirigenten, Muziekweek Deurne opgezet hebben. ,,Het is dé manier om alle kinderen kennis te laten maken met muziekinstrumenten. En het is nog leuk ook,” aldus Marie-José Maas. Op 30 maart komen nog een aantal scholen aan de beurt. De Muziekweek wordt 2 april afgesloten met een finale in het Cultuurcentrum in Deurne. Alle kinderen die dat willen mogen meespelen in een gelegenheidsorkest. Verder zijn er stands van alle muziekverenigingen in Deurne en kunnen kinderen zich aanmelden voor een vervolgafspraak.
30-03-2023
De BoerBurgerBeweging is de grote winnaar van de verkiezingen voor Provinciale Staten. Wat wil die partij? „Kunst en cultuur spelen een belangrijke rol in de leefbaarheid van het platteland”, zegt de Zeeuwse akkerbouwer Antje Dees over de standpunten van haar partij. „Kunst en cultuur geven maatschappelijke binding en maken Zeeland aantrekkelijker als vestigingsplaats.”. Dees schreef mee aan de cultuurparagraaf in het provinciale verkiezingsprogramma van de partij. Daarin wordt opgeroepen tot „meer steun en waardering voor waardevolle private musea, podia, theaters en plaatselijke streekeigen festivals”. Ook wil de Zeeuwse BBB dat de Zeeuwse musea meer scholen kunnen ontvangen en buitenlandse wisseltentoonstellingen binnenhalen. Landelijk pleit de BBB voor meer aandacht voor kunst en cultuur in de klas, en afschaffing van de btw op culturele activiteiten. En vooral vindt de partij dat cultuursubsidies ‘eerlijker’ verdeeld moeten worden, zodat er meer geld beschikbaar komt voor het platteland. De BBB-visie op kunst en cultuur past meer bij die van de midden- en linkse partijen, schrijft Hester van Santen in het NRC. Wat betekent de opkomst van de BBB voor het provinciaal cultuurbeleid? Die vraag is om nog een reden nu relevant: provincies pleiten ervoor dat zij meer invloed krijgen op het culturele leven – juist om ook de regio’s te ondersteunen. „Het landelijk cultuurbeleid [heeft] te weinig oog voor regionale en lokale behoeften”, schreven de provincies afgelopen december aan staatssecretaris Uslu. De provincies staan wat betreft cultuuruitgaven ver achter de gemeenten, met 325 miljoen euro. „Dat betekent vooral dat provincies die vinden dat ze te weinig aan cultuur doen, er meer aan moeten gaan uitgeven”, zegt onderzoeker Bastiaan Vinkenburg van bureau Berenschot die deze cijfers op een rij zette. Berenschot onderzocht in opdracht van het Interprovinciaal Overleg (IPO) het cultuurbeleid van provincies. Het rapport ‘’Op weg naar herpositionering’’ (november 2022) is kritisch: ze concluderen dat de samenwerking tussen rijk, provincies en gemeenten hapert. De rol van de provincies is „passief”. De provincies willen daarom dat die rol versterkt wordt. Officieel hoeft een provincie niet veel met kunst en cultuur. Wettelijke taken heeft de provincie vooral voor erfgoed, zoals monumentenzorg en behoud van archeologische vondsten. Maar verder zijn de wettelijke taken van provincies beperkt, en daardoor functioneren gemeenten, provincie en rijk voor de cultuursector niet voldoende als één overheid, schrijven de onderzoekers. En provincies varen grotendeels hun eigen koers, zo zijn er provinciale musea en orkesten. Het rapport onderscheidt negen soorten taken die provincies op zich zouden kúnnen nemen, van innovatie of ondersteuning tot een directe rol als subsidieverlener. De provincies pleiten ervoor om die rollen vast te leggen: deels in de wet, deels in schriftelijke afspraken die elke provincie met het rijk maakt. uist door het ontbreken van duidelijk omschreven taken kan de omgang met cultuur van provincies na elke statenverkiezingen omslaan. Dat gebeurde in 2019, toen Forum voor Democratie de grootste partij werd in Noord-Brabant: er werd geen gedeputeerde voor cultuur benoemd. Vinkenburg: „Dat is een schrikbeeld voor de cultuursector, dat het onderwerp echt van de agenda verdwijnt. Het kwam niet zover omdat het provinciebestuur viel, maar er stonden in Noord-Brabant forse bezuinigingen op stapel.” Een provinciale coalitie met de BBB kan dus wel degelijk zelf besluiten om meer steun te verlenen aan kunst en cultuur. Vooral voor plattelandsgemeenten zou een sterker provinciaal cultuurbeleid een voordeel zijn, denkt Marielle Hendriks, directeur van het Erfgoedhuis Zuid-Holland. In november 2022 publiceerde het CBS cijfers over de cultuuruitgaven van alle provincies en gemeenten. Daaruit bleken grote verschillen tussen de provincies. Hendriks denkt dat de BBB juist iets kan betekenen voor de landelijke woonplaatsen die soms over het hoofd gezien worden. Een van de terreinen waar gaten ontstaan als provinciaal beleid ontbreekt, is ondersteuning voor cultuureducatie en-participatie, zoals kunst in de klas of amateurorkesten. Het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) publiceerde onlangs een rapport met de veelzeggende titel ‘Er is strikt genomen geen rol’. Dat concludeert dat ambtenaren sterke behoefte hebben aan houvast: ze willen af van de onzekerheid van tijdelijke ondersteuningsregelingen, en betere afspraken over de taken van rijk, provincies en gemeenten. „Als je niet stuurt vanuit het rijk, kunnen provincies ervoor kiezen om geen beleid te voeren rond cultuureducatie en -participatie”, zegt LKCA-onderzoeker Luud Goossens. Dat de opkomst van de BBB zal leiden tot meer geld en ruimte voor provinciaal cultuurbeleid, lijkt echter nog lang niet zeker. Veel hangt immers af van landelijke politieke besluiten over de rol van de provincies in het cultuurstelsel en regionale spreiding van landelijke subsidies. Maar vooral hoe de coalities worden gevormd. Gaan die vanwege het stikstof beleid over rechts dan kan dat “ertoe leiden dat provincies hun kerntaken voor kunst en cultuur inperken, in plaats van versterken.”, aldus Berenschot-onderzoeker Bastiaan Vinkenburg.
28-03-2023
Creativiteit is relevant voor het functioneren op de werkvloer, op school en als mens. De rol van creatieve vermogens in het toekomstige werk lijkt te groeien. In een whitepaper geeft LKCA een onderbouwing voor het belang van creatief vermogen voor mbo-studenten. Besteedt de mbo-sector voldoende aandacht aan de ontwikkeling van creatieve vermogens van studenten? En wat is de rol van kunst en cultuur daarbij? Het literatuuronderzoek is uitgevoerd door Onderwijs124 in opdracht van LKCA.
28-03-2023
Voor interne cultuurcoördinatoren (icc’ers) die bezig zijn met een beleidsplan voor cultuuronderwijs, is er nu een geüpdatete versie van het Kompas Cultuuronderwijs. Daarmee kun je als team de culturele activiteiten van je school in kaart brengen. Ook kun je alle activiteiten op en buiten school verzamelen en ordenen over de verschillende kunstdisciplines, erfgoed en projecten, voor de verschillende groepen. Het Kompas Cultuuronderwijs kun je op twee momenten inzetten: om een beeld te krijgen van de bestaande situatie of van de gewenste situatie. Het kompas kan dus als hulpmiddel worden gebruikt bij het ontwikkelen van je visie, door de vlakken te gebruiken als beeld voor de situatie die in de komende jaren moet worden gerealiseerd. Als je die fase hebt uitgewerkt, fotografeer je het kompas. Daarna vul je het kompas nog een keer in met de bestaande situatie. Ook daar maak je een foto van. Natuurlijk kun je ook andersom werken. Als je beide foto’s naast elkaar legt, heb je in feite het fundament voor je beleidsplan cultuuronderwijs. Op de ene foto staat immers waar je nu staat en op de andere de situatie waar je naartoe wilt. Het beleidsplan moet beide situaties met elkaar verbinden. Als je samen met collega’s die beelden hebt gemaakt, is het vervolgens de taak van de cultuurcoördinator om die beelden te verwoorden in een visie en beleidsplan.
28-03-2023
Om ervoor te zorgen dat elke leerling goed leert lezen, schrijven en rekenen, komt er extra hulp en geld voor scholen. Minister Dennis Wiersma (primair en voortgezet onderwijs) trekt de komende twee schooljaren in totaal € 664 miljoen uit voor verbetering van de basisvaardigheden. Dat betekent een extra investering van € 108 miljoen per jaar. Hiermee bereikt de aanpak meer scholen, en dus veel meer kinderen. Samen met schoolleiders, leraren, ondersteuners en iedereen die in het onderwijs actief is, zet minister Wiersma vol in op het verbeteren van de basisvaardigheden van leerlingen. Naast lezen, schrijven en rekenen en wiskunde gaat het daarbij ook om digitale vaardigheden en burgerschap. Met het budget komen ongeveer 2.200 scholen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs in aanmerking voor hulp bij het verbeteren van de basisvaardigheden. Het gaat dan om ruim 650.000 leerlingen. Het geld gaat in eerste instantie naar scholen die dat het hardst nodig hebben. Gegevens van de Inspectie van het Onderwijs en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn daarbij leidend. Scholen die meedoen ontvangen € 500 per leerling per jaar. Dat geld moet worden besteed aan bewezen effectieve oplossingen, zoals extra lessen in kleinere groepjes, stimuleren van lezen, bijscholing van leraren of nieuwe lesmethodes. Scholen kunnen de subsidie verbetering basisvaardigheden 2023 vanaf 27 maart 2023 aanvragen. Dat loopt via DUS-I, Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen. De aanvraagperiode sluit 14 april 2023. Uiterlijk 21 april 2023 horen scholen of ze in aanmerking komen, waarna het geld in de loop van juni 2023 wordt uitgekeerd.
28-03-2023
De Buma Kindermuziekprijs 2023 gaat naar Ernst, Bobbie en de rest: een Nederlandse kinderserie over de twee vrienden Ernst en Bobbie, die dit jaar hun 25-jarig jubileum vieren. Het kinderentertainmentduo wordt gevormd door Erik van Trommel (Ernst) en Gert-Jan van den Ende (Bobbie) die verantwoordelijk zijn voor alle teksten en liedjes. Ernst, Bobbie en de rest is al vele jaren een succesvolle formule voor kinderen op televisie, in het theater en in de bioscoop. De kinderserie werd in 1998 voor het eerst uitgezonden op Kindernet. Later was de serie ook te zien op Fox Kids, Jetix, Net5 en RTL Telekids. De Buma Kindermuziekprijs is onderdeel van de afsluiting van de kindermuziekweek in het Willem Wilmink theater in Enschede op 3 april. BUMA Cultuur onderschrijft het belang van muziekonderwijs, maar ook dat de makers van kindermuziek worden geëerd voor hun bijdrage aan de ontwikkeling en welzijn van kinderen. Buma Cultuur heeft daarom het initiatief genomen om jaarlijks de Buma Kindermuziekprijs uit te reiken. De prijs gaat naar een componist-muzikant die zich gedurende een langere periode met ziel en zaligheid heeft ingezet om de jongste generatie te bereiken met muziek. De Buma Kindermuziekprijs benadrukt het belang van muziek voor de allerjongsten. Ook biedt het de makers (die vaak op de achtergrond kinderen verwonderen) verblijden en emotioneren, nu jaarlijks een podium.
28-03-2023
Een voorleesboek dat kinderen laat proeven van blaasmuziek en het plezier van samen muziek maken. Het verhaal wordt versterkt door maar liefst dertien geluidsfragmenten (via QR-code), die de sfeer van het verhaal weergeven. Een project van mensen van muziekvereniging St. Cecilia in Zijtaart illustratoren Suzanne van der Heijden, Fried van Otterdijk en Daniëlle Verhoeven en schrijver Anke Verweijen naar een idee van Marian Habraken. Op 1 april worden onder leiding van dirigent Albert John Vervorst met zeven muzikanten bij LEF studio’s Uden de muziekfragmenten opgenomen. Dit dankzij sponsoring door Phoenix Cultuur en Beat it Muziekeducatie.
28-03-2023
De Roosendaal Music Academy is een initiatief van de jonge drumdocent Pim Aarden (23). In de korte bestaansperiode groeide de muziekschool explosief van 8 naar 110 leerlingen en komen er maandelijks gemiddeld acht nieuwe inschrijvingen bij. ,,Deze groei overrompelt mij ook’’, geeft de jonge docent toe. Hij schrijft de explosieve groei toe aan het feit dat er in Roosendaal geen gemeenschappelijke muziekschool meer is: ,,Ik ben in dat gat gedoken. Bovendien is popmuziek populair.’ Aarden vertelt dat hij gedurende zijn studie aan het Rotterdams conservatorium al verschillende jonge drummers les gaf. ,,Via Sjors Sportief & Creatief verzorgde ik workshops op basisscholen. Daardoor kreeg ik kinderen op les. De lessen gaf ik in mijn oefenruimte in het Atik Stadion. Ik oefende hier voor optredens met onder meer Bente en Maxime. Daarnaast wilde ik als ondernemer, mede door de ervaringen tijdens corona, iets voor mezelf opstarten. Ik benaderde medestudenten, waardoor we ook zang-, saxofoon-, piano-, gitaar- en zanglessen konden geven. Binnen no time hadden we de eerste 50 leerlingen.’’ Het succes van zijn school schrijft Aarden toe aan het enthousiasme van een ploeg hele jonge docenten. Aarden vertelt dat de school leerlingen in alle leeftijden heeft: ,,Van piepjong tot 50-plussers. Het merendeel bestaat momenteel echter nog wel uit jeugd.’ Aarden geeft toe dat de muzieklessen prijzig zijn: ,,Muzieklessen zijn duur. Dat geldt ook op gemeentelijke muziekscholen. Er komt namelijk veel kijken bij het geven van muziekles. Zoals aanschaf en onderhoud van instrumenten, de huur van de ruimten, voorbereiding en administratie. Voor wie het lastig is om lessen te betalen kan het Jeugdfonds Sport& Cultuur helpen.’’
27-03-2023
De achttiende editie van de Dag van de Literatuur werd op 23 maart officieel geopend door staatssecretaris van Cultuur en Media, Gunay Uslu. In een vraaggesprek met presentator Özcan Akyol benadrukt zij het belang van lezen: “Lezen is de beste investering in jezelf: je leert beter praten, scherper denken, je prikkelt je fantasie en je leert jezelf kennen. Je gaat er je leven lang plezier van hebben.“ Bijna 3.500 leerlingen en hun docenten uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, het mbo en het hbo waren aanwezig bij het literatuurfestival in de Doelen in Rotterdam. Het programma is multidisciplinair: ze maken kennis met 29 auteurs, zoals Abdelkader Benali, Gershwin Bonevacia, Hanna Bervoets, Ronald Giphart, Sholeh Rezazadeh en Splinter Chabot. Een verslag van NRC
23-03-2023
Het voorlopige ontwerp dat nu naar buiten komt, toont de ambitie voor het Bossche Huis73. Naast de bibliotheek en muziekschool geeft het centrum ook verschillende maatschappelijke, culturele en educatieve organisaties een plekje. Het architectenbureau Korteknie Stuhlmacher, dat bijna een jaar aan het ontwerp werkte, heeft geprobeerd om van de voorheen gescheiden panden van de bieb (nummer 72) en de Muzerije (nummer 74) één geheel te maken. Nieuwe doorgangen zorgen voor een naadloze overgang. Voortaan trek je door het hele pand boeken uit de kast en zijn ook overal muzieklokalen te vinden. In het oog springt het voorstel om van een deel van de huidige entreehal van de bibliotheek een buitentuin te maken. Die is bereikbaar via de huidige ingang aan de Hinthamerstraat. Het nieuwe Huis73 krijgt in totaal vier ingangen, waaronder één aan de Binnendieze en één in de Sint-Jorisstraat. ,,Van alle kanten kun je dadelijk binnenlopen”, zegt directeur Nan van Schendel. ,,Met het personeel staan we te springen. We wachten hier al zo lang op’”, vertelt ze. De cultuurplaats is al jarenlang speelbal van de lokale politiek én de elementen. ,,Alles tocht en lekt. In de zomer krijg je het hier niet afgekoeld en in de winter stoken we ons rot. Als het regent, zetten we emmers neer en bedekken we onze boeken met folie.’’ Al meer dan tien jaar is in de Hinthamerstraat alleen het broodnodige onderhoud uitgevoerd, mede vanwege de langslepende discussie over een verhuizing naar het GZG-terrein. Uiteindelijk zette de Bossche gemeenteraad daar een streep door, om vervolgens wel groen licht te geven voor een mega-verbouwing op de huidige plek. Het aanvankelijke prijskaartje van 29 miljoen euro is vanwege inflatie opgelopen tot bijna 32 miljoen. Naast het Design Museum en het Theater aan de Parade betekent dit opnieuw een flinke uitgave aan cultuur in ‘s-Hertogenbosch. ,,Als je goed kijkt, zie je dat die uitgaven over verschillende jaren verspreid worden”, reageert wethouder Van der Geld. ,,We krijgen er bovendien iets heel moois voor terug waar Den Bosch veel plezier aan gaat beleven.’’ In mei spreekt de gemeenteraad zich uit over het ontwerp. Als dan het verlossende ja-woord komt, is de laatste politieke horde genomen. De gemeente ‘s-Hertogenbosch verwacht in het tweede kwartaal van 2024 met bouwen te beginnen, waarna het gebouw twee jaar later af moet zijn.
23-03-2023
Vanaf 2023 maakt de Schrijverscentrale deel uit van de Leescoalitie. De Leescoalitie zet zich sinds 2013 in om zoveel mogelijk mensen aan te zetten tot lezen en voorlezen. Een missie waar de Schrijverscentrale zich volledig in kan vinden. “Verhalen bieden houvast en nemen je mee naar een andere wereld. Ze zorgen voor een nieuw perspectief en geven nieuwe inzichten. De Schrijverscentrale wil zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor het lezen van literatuur. Een ontmoeting met een schrijver draagt hieraan bij. Dat is waarom wij al onze kennis en kunde inzetten om te bemiddelen bij schrijversbezoeken door het hele land. Een schrijversbezoek kan er op vele manieren uitzien. Lezingen, debatten, workshops en interviews, het zijn slechts enkele mogelijkheden voor een schrijversbezoek. Door het enthousiasme van de schrijver, slaat de literaire vonk over op het publiek. Het plezier in lezen wordt aangewakkerd en doordat er vragen aan de schrijver kunnen worden gesteld, wordt het literaire begrip verhoogd.” De partijen in de Leescoalitie streven ernaar dat elk kind in 2025 met een adequaat leesniveau van school komt en dat alle volwassenen geletterd zijn of minstens daarnaar op weg zijn.
23-03-2023
De digitale kalender Welkom in Oss, ontwikkeld door Museum Jan Cunen en Stadsarchief Oss, is bedoeld voor groep 6 tot en met 8 op scholen in de gemeente Oss en gaat over kunst en erfgoed. Het online project is op 20 maart gepresenteerd tijdens de onderwijsbijeenkomst van OKVO (Osse Kunstinstellingen voor het Onderwijs) in Museum Jan Cunen. De digitale scheurkalender is gratis en eenvoudig toegankelijk via het digitale schoolbord. Er horen kant-en-klare lesactiviteiten bij die geen extra voorbereiding vragen. Zo is er de creatieve opdracht: ontwerp een Kinderosje van Verdienste. Met de vraag: aan wie wil jij dat geven? Het concept is bedacht door het Kröller-Müller Museum. Dat won er in 2019 een internationale prijs voor museumeducatie mee. In coronatijd hebben Museum Jan Cunen en Stadsarchief gewerkt aan een Osse variant. Deze is getest en aangepast en nu klaar voor gebruik.
23-03-2023
Elk kind onder de achttien jaar in de gemeente Boxtel kan een muziekvoucher aanvragen. Een korting op muziekonderwijs van 80 euro voor groepslessen en 200 euro voor een individuele les per kind per jaar. Voorwaarde is wel dat er een lespakket van minimaal 36 muzieklessen afgenomen en betaald wordt en dat ze in de gemeente Boxtel gegeven worden door een docent die op de docentenlijst staat bij het Muziekloket van cultuurbox. Volgens de gemeente is de diversiteit in de muzieklessen groot: van blaasinstrumenten tot slagwerk en van toetsten tot snaarinstrumenten. Wethouder Hans Heesen (Combinatie95) wijst op het belang van muziek bij de ontwikkeling van de jeugd. ,,Muziek kan plezier, troost en creativiteit bieden.” Met de vouchers is volgens de wethouder een breed aanbod te volgen. De gemeente wil met de korting de jeugd stimuleren om muziek te maken. Heesen: ,,Alle kinderen hebben het recht om hun talent te ontdekken en te ontwikkelen. Die kans bieden we door de financiële drempel te verlagen.” Leerlingen kunnen vaker gebruik maken van de muziekvoucher, maar slechts één keer per jaar. In de gemeente krijgen de harmonieën en fanfares subsidie, een deel van die subsidie is bestemd voor muziekles aan jonge leden.
21-03-2023
Buma Music Academy is het muziekonderwijsproject van Buma Cultuur. Het doel van Buma Music Academy is muziek in het voortgezet onderwijs de plek en aandacht te geven die het verdient. Met onder andere inspiratiepakketten en workshops biedt Buma Music Academy actueel en vernieuwend onderwijsmateriaal aan dat naadloos aansluit bij de belevingswereld van jongeren. Naast het uitgebreide lesmateriaal voor het hele schooljaar, staat de maand maart in het teken van masterclasses op scholen. Als leerling op het voortgezet onderwijs kan er van alles door je heen gaan. Bijvoorbeeld het gevoel van prestatiedruk en je wel of niet ergens thuis voelen. Muziek kan hierbij helpen. Denk aan het uiten van je gevoelens, je gehoord voelen en verbinding maken met mede-leerlingen. Daarom gaan in maart artiesten langs scholen die lid zijn van Buma Music Academy om masterclasses te geven. LAKSHMI gaf op het Koning Willen 2 College in Tilburg een songwriter-masterclass en Caza gaf op de Terra in Meppel een interactieve workshop over de geschiedenis van hiphop, dancehall en reggae. Ook leerde hij de leerlingen raplyrics schrijven. De masterclasses zorgden voor openheid waarbij de leerlingen zonder schaamte en vol lef zichzelf lieten zien. Aanmelden voor de masterclasses kan vanaf nu. Docenten binnen het voortgezet onderwijs voor de vakken CKV of muziek kunnen zich aanmelden als lid van Buma Music Academy. Een lid kan gebruik maken van inspiratiepakketten, lesmateriaal, workshops. Ook is er eventuele nascholing beschikbaar.
21-03-2023
Maar liefst 1500 Bredase schoolkinderen, verdeeld over vijf voorstellingen in het Chassé Theater in Breda, zien de opera Mijs met de Zwavelstokjes van theatergezelschap Holland Opera. Het stuk is gebaseerd op het bekende verhaal van het meisje met de zwavelstokjes, maar ook Roodkapje en Sneeuwwitje komen voorbij. Mijs is een visueel en inhoudelijk indrukwekkend stuk. Zes acteurs en muzikanten spelen het, ondersteund door een videowall en een beeldscherm. ,,Het Chassé Theater doet dit graag om deze kinderen een unieke theaterbelevenis te gunnen’’, zegt Lotte van Dongen, educator bij Chassé. Alle Bredase basisscholen werden uitgenodigd, 80 procent daarvan neemt deel. Een paar scholen kregen het niet ingepland in een toch al drukke maand, en voor kinderen in het speciaal onderwijs heeft de voorstelling te veel prikkels, verklaart ze de afwezigheid van sommige scholen. ,,Het kost de scholen niks, we betalen dit uit het Chassé Cultuurfonds. Ook het busvervoer, de grootste kostenpost. Basisscholen hebben jaarlijks per kind een budget van 21 euro voor culturele uitjes, dus dit kunnen ze niet zelf betalen.’’ Op de vraag naar het waarom, antwoord Van Dongen : “Deelnemen aan cultuur, of alleen maar het bekijken, is een belangrijke factor in je levensvreugde. Helaas is het bijvoorbeeld vanwege de kosten niet iedereen gegeven om dat te doen. We noemen deze serie ‘Venster op de wereld’. Het geeft de kinderen stof tot nadenken, ontroering, verwarring. Theater en film hebben het vermogen je mee te nemen naar een andere wereld. Groep 3 is een mooi startpunt, omdat er voor de oudere groepen al best een groot aanbod is.’’ Juf Femke Havermans: ,,Het verbaast me echt dat ze er zoveel uithalen; ieder kind haalt er op het eigen niveau iets anders uit. Wij als leerkrachten vinden het heel belangrijk dat ze in aanraking komen met cultuur. Dat is echt niet vanzelfsprekend. En we konden ons voorbereiden op deze voorstelling. De opera geeft ons ook genoeg stof voor het nabespreken.’’ ‘Venster op de Wereld’ was volgens Van Dongen al vóór corona opgezet, ,,maar niet zo groots als nu. We willen het jaarlijks laten terugkeren, we willen dat theater voor iedereen bereikbaar is.’’
20-03-2023
Nederlandse jongeren hebben de laagste leesmotivatie ter wereld. Dat blijkt uit internationaal onderzoek (PISA) uit 2018. De leesvaardigheid maar ook het leesplezier gaan achteruit. Bijna de helft van de vijftienjarigen noemt lezen tijdverspilling en bijna een kwart van de jongeren leest zo slecht dat ze het risico loopt laaggeletterd te worden en niet te kunnen meekomen in de samenleving. Ontlezing heeft dus ingrijpende maatschappelijke gevolgen. Valt het tij nog te keren? Zorgt het BookTok-effect voor licht aan de horizon? De Kennisbank van de Boekmanstichting bevat tal van documenten over ontlezing en initiatieven van organisaties en overheden om de animo voor lezen te stimuleren. De Boekman Extra #40 biedt een beknopt overzicht van een breed gedeelde leesaanpak. Dit is nummer tien in de reeks ‘Verkenningen’ waarin een actueel thema wordt belicht vanuit de Kennisbank van de Boekmanstichting.
20-03-2023
Onder Nederlanders bestaat het idee dat er steeds minder gelezen wordt en dan vooral door kinderen en jongeren. In het boekenvak is er de laatste jaren dan ook veel aandacht geweest voor leesbevordering. Wat doen ouders van jonge kinderen zelf om hun kinderen te stimuleren om te gaan lezen? Of vinden ze dat meer een taak voor scholen? En wat voegen campagnes als de Kinderboekenweek toe? De meest recente meting van het GfK-SMB-kwartaalonderzoek besteedt hier aandacht aan. Enkele conclusies : Van de groep ouders met kinderen onder de twaalf jaar onderneemt 96% – bijna iedereen dus – wel eens een leesactiviteit met kinderen. De meest uitgevoerde activiteit is voorlezen uit een boek: 71%. doet dit wel eens. Slechts een klein deel (11%) van de ouders van kinderen onder de twaalf ziet leesbevordering niet als een taak voor zichzelf, maar meer voor scholen. 25% van de doelgroep herkende de Kinderboekenweekcampagne en koppelde de campagne aan de Kinderboekenweek. Vergeleken met de benchmarkcijfers die GfK verzamelt is dit positief: de campagne scoort boven het gemiddelde van 22%. De campagne wordt goed gewaardeerd door ouders van jonge kinderen: men geeft aan dat de campagne leuk is, kinderen aanspreekt en aanzet tot actie. Van alle campagnes is de Kinderboekenweek veruit de bekendste onder ouders van kinderen onder de twaalf: 61% van de respondenten gaf aan het afgelopen jaar iets over de campagne te hebben gezien, gehoord of gelezen. Voor de Nationale Voorleesdagen is dit zo’n kwart van de respondenten. Van andere campagnes, zoals de Nationale Voorleeswedstrijd, Boekstart en Zomerlezen, heeft een kleiner deel iets gemerkt.
20-03-2023
Tweehonderd leerlingen van basisscholen in de Osse wijk Ruwaard exposeren 3D-tekeningen van hun wijk. Zij lieten zich inspireren door kunstenaar Jan Rothuizen, die hoogstpersoonlijk naar de opening komt op 23 maart. Rothuizen’s werk laat niet alleen zien wat er is, maar ook hoe mensen ermee omgaan en het ervaren. Vorig jaar fietste Rothuizen door Oss en maakte hij soortgelijke tekeningen in deze stad, waaronder een plattegrond vol met kleine tekeningen van gebouwen en grappige observaties. De gemeente Oss kocht de drie tekeningen aan voor de stadscollectie. Ook exposeerde Rothuizen in Museum Jan Cunen. Met de hulp van een museumdocent hebben de kinderen van acht groepen 7 en 8 de afgelopen tijd net zo naar hun wijk gekeken als Rothuizen en hun omgeving creatief vastgelegd. De kunst verbindt de kinderen met hun wijk.
20-03-2023
Het Valkenswaardse Centrum voor Muziek en Dans (CMD) wordt de komende jaren omgevormd tot een volwaardig Centrum voor de Kunsten, als het aan het gemeentebestuur ligt. Behalve muziek en dans, moet het cultuurcentrum ‘straks’ ook beeldende kunst en theater aan kunnen bieden, zowel in de vorm van cursussen als via cultuureducatie in het onderwijs. Ook gaat het nieuwe centrum meer samenwerken met andere culturele instellingen. Met theater De Hofnar ook op bestuurlijk vlak: samen krijgen ze één directeur. Deze visie is beschreven in het rapport ‘Positionering CMD in herijkte visie cultuureducatie Valkenswaard’. De aanbevelingen moeten het CMD toekomstbestendig maken. Er wordt een verkenning gedaan naar mogelijke verzelfstandiging van het CMD uit de gemeentelijke organisatie, voor een sectorspecifieke bedrijfsvoering met meer ruimte voor cultureel ondernemerschap. Het rapport is akkoord bevonden in de collegevergadering van 14 maart en wordt doorgeleid naar de gemeenteraadsvergadering van 13 april.
20-03-2023
In zijn brief van 23 februari 2023 laat minister Wiersma aan de Tweede Kamer weten dat hij opdracht geeft om te starten met het ontwikkelen van de nieuwe kerndoelen voor alle leergebieden, waaronder kunst en cultuur. In de brief stelt Wiersma ook aanvullende eisen aan het curriculum en de leergebieden in relatie tot de vier basisvaardigheden, persoonsvorming en socialisatie. Deze eisen hoeven geen problemen op te leveren, maar het is wel goed om de komende tijd meer goede voorbeelden en combinaties van Kunst en Cultuur met andere leergebieden te ontwikkelen. Begin 2022 was al gestart met de kerndoelen voor taal en rekenen, en in het najaar van 2022 met de kerndoelen voor burgerschap en digitale geletterdheid. Omdat deze ontwikkeling goed op schema ligt ziet Wiersma nu ruimte om eerder dan in de oorspronkelijke planning voorzien te starten met de ontwikkelingen voor alle overige leerdoelen. “Het goede nieuws is dat er dus bijna vier jaar eerder met de ontwikkeling van de nieuwe kerndoelen begonnen gaat worden dan eerst in de planning van het ministerie stond. Het conceptadvies voor de examenstructuur is eind vorig jaar gereedgekomen, en de verwachting is dat deze binnenkort definitief is, waardoor er concreet gewerkt kan worden aan de uitwerking van het curriculum kunst en cultuur voor het hele funderend onderwijs. Met het advies van het ontwikkelteam Kunst en Cultuur ligt er een goede basis om te komen tot een doorlopende leerlijn en de ontwikkeling van vijf volwaardige examenvakken kunst (beeldend, muziek, theater, dans en film).” Aldus Ronald Kox, LKCA
16-03-2023
‘Hoe maken we van cultuurhuis De Suite in de Roosendaalse wijk Burgerhout een bruisend cultuurcentrum waar onderwijs, cultuur en ondernemen een plek krijgen met accent op jeugd?’ Met die opdracht gaat kwartiermaker Pieter Verduin namens de gemeente Roosendaal aan de slag. Dit betekent een ommezwaai in het beleid van de gemeente Roosendaal, want het vorige college van burgemeester en wethouders trok twee jaar geleden de handen af van De Suite en maakte de docenten verantwoordelijk voor de toekomst. In het onderzoek neemt Pieter Verduin ook de mogelijkheid mee tot een eventuele samenwerking met Cultuurhuis Bovendonk. Daarnaast bekijkt hij hoe de huidige gebruikers zich samen kunnen profileren en hoe het gebouw optimaal gebruikt kan worden ten gunste van de huidige en nieuwe gebruikers. Alle aspecten worden meegenomen, zoals het beheer, het huidig en toekomstig gebruik, de onderlinge samenwerking en het aantrekken van nieuwe huurders. Wethouder Arwen van Gestel ( VLP): ,,Inwoners moeten makkelijk kunnen deelnemen aan culturele activiteiten. Om dit zo toegankelijk mogelijk te maken, moeten die activiteiten dicht bij onze inwoners plaatsvinden. En dus moeten we in de wijken en dorpen zichtbaar blijven. Daarom zoeken we naar een passend vervolg voor de invulling van De Suite.” Lange tijd gingen de mensen van De Suite er vanuit dat een verplichte verhuizing naar Bovendonk aanstaande was. Gitaardocent Jorge Nieuwenhuis van De Suite is blij met het onderzoek.
16-03-2023
Bij de aanpak ‘Leraren als leesbevorderaars’ bespreken basisschoolleraren nieuwe jeugdboeken tijdens literatuurcirkels met hun team en onlinebijeenkomsten met collega’s van andere scholen. Daarvoor krijgen de leraren van groep 5-8 zes boeken naar keuze cadeau. Daarnaast ontvangen zij regelmatig berichten en inspiratiekaarten over boeken en leesbevordering. Volgens de deelnemende leraren draagt deze aanpak bij aan hun competenties als leesbevorderaar − met name aan hun kennis van recente jeugdliteratuur. De professionaliseringsaanpak ‘Leraren als leesbevorderaars’ is het resultaat van een ontwerpgericht onderzoek dat door onderzoekers én onderwijsprofessionals vanuit een kenniskring is opgezet en uitgevoerd. ‘We signaleerden dat leraren het lastig vinden om hun leerlingen passende boeken aan te raden omdat ze niet op de hoogte zijn van de inhoud van de boeken,’ aldus projectleider Wenckje Jongstra, associate lector Taalstimulering aan de Hogeschool KPZ. ‘We merkten bovendien dat er in schoolteams weinig gepraat wordt over (nieuwe) jeugdliteratuur en hoe deze literatuur ingezet kan worden in onderwijsactiviteiten.’
16-03-2023
De vijfde landelijke editie van de Kindermuziekweek vindt plaats van 24 maart t/m 2 april 2023. Het thema dit jaar is ‘De wereld rond’. Het nieuwe lied ‘Iedereen Verstaat Muziek‘ is geproduceerd door de educatieve partner 123ZING. ‘Iedereen Verstaat Muziek’ is geschreven door Robert Ramaker, winnaar van de Willem Wilmink publieksprijs 2022 voor het Beste Kinderlied en wordt gezongen door Luna, de winnares van het Junior Songfestival 2022. 123ZING heeft bij het lied een compleet lespakket + vele muzikale extra’s gemaakt dat voor iedereen gratis toegankelijk is. Scholen en orkesten kunnen dit lied alvast oefenen voor de Kindermuziekweek en zich samen inschrijven voor een Doe Maar Mee Band en optreden tijdens de Kindermuziekweek 2023.
14-03-2023
Provincies zitten tussen Rijk en gemeenten in. Dat maakt hun rol in cultuureducatie en cultuurparticipatie vaak onduidelijk, blijkt uit diverse onderzoeken. Vanuit verschillende kanten klinkt de wens voor heldere rolafspraken. Het LKCA-onderzoek naar provinciaal cultuureducatie- en cultuurparticipatiebeleid maakt veel duidelijk. Medeonderzoeker Luud Goossens (LKCA) sprak tijdens het LKCAtelier van 23 februari over de belangrijkste bevindingen. Kort samengevat : de rol van de provincie verschilt. Dit zorgt voor ongelijkheid in cultuureducatie- en cultuurparticipatiebeleid. Provincies zijn afhankelijk van sturing van het Rijk én van het enthousiasme van beleidsmedewerkers en/of gedeputeerden. Een verslag van het LKCAtelier.
14-03-2023
CultuurConnectie stuurt op 14 maart zijn laatste nieuwsflits uit over corona. “COVID-19 leidt niet meer tot grote maatschappelijke en economische problemen en daarom kunnen de laatste adviezen nu ook vervallen. Daarmee komt er ook voor onze branche en onze leden in het bijzonder een einde aan een lange, moeilijke en intensieve periode van corona-adviezen en -maatregelen.” Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport meldde op 10 maart 2023 dat de laatste corona-adviezen – het (zelf-)test- en isolatieadvies – komen te vervallen. Het kabinet heeft dat besloten op advies van het Outbreak Management Team (OMT) en het Maatschappelijk Impact Team (MIT) In de Nieuwsflits blikt CultuurConnectie terug op wat er na de uitbraak van Covid gebeurde in de branche van het binnen de cultuureducatie, -participatie en volksuniversiteitswerk.
13-03-2023
„Is iemand van jullie al eens naar de opera geweest?”, vraagt theaterdocente Daphne van Ommen aan leerlingen van havo 4 van het Novalis College, Eindhoven. Nee, niemand van de pakweg twintig jongeren. De gezichten vertrekken van afschuw. Ouwe meuk, dat is het idee dat ze van opera hebben. Het Haagse gezelschap Opera2Day wil een jong publiek betrekken bij het opera-genre. Rondom een uitvoering van Don Quichot in het Parktheater in Eindhoven laten ze leerlingen van het Novalis College aldaar een verhaal schrijven over deze Spaanse edelman. De groep gaat later deze maand naar de uitvoering. Van Ommen verzorgt de eerste van twee workshops waarin de leerlingen verhalen gaan schrijven. De verhalen krijgen een plek in de uitvoering. Overigens heeft Opera2Day heeft de handeling naar het heden verplaatst. De ridder is nu eigenaar van een beursgenoteerd bedrijf. Zijn paard is een cateringkarretje. De schildknaap Sancho Panza werkt in het archief van het bedrijf. In deze versie zijn de molens reusachtige ventilatoren. De muziek is geschreven door de Italiaanse componist Vanni Moretto die eerder al met Opera2Day werkte. Hij is te rade gegaan bij repertoire uit middeleeuwen en barok. René van Peer van het ED was bij de eerste workshop en sprak met leerlingen.
13-03-2023
FieldTrip bestaat al zeven jaar ; de band uit Veghel speelt wel drie keer per maand. In cafeetjes, op festivals, bruiloften en partijen. Op 11 maart spelen ze in café de Afzakkerij voor het eerst een eigen nummer. Deze eerste eigen song past bij de ontwikkeling van FieldTrip, een band die een loepzuiver product is van de popcultuur in Meierijstad. De leden gingen als tieners muziekles halen bij Phoenix. Daar werden ze door docenten aangespoord om in een bandje te gaan spelen. Pop&Co zorgde vervolgens voor begeleiding en de eerste speelplekken in de regio. Kornelis Lievense, die als bandcoach van Pop&Co FieldTrip begeleidt : ,,Live spelen is super belangrijk. Je kunt als bandje repeteren tot je een ons weegt, maar je groeit pas echt van live spelen. Er is ook niets mooier dan dat je de mensen in beweging krijgt.” Daarom is het belangrijk dat er naast repetitieruimtes ook speelplekken zijn in de regio, zegt hij.
13-03-2023
Het is dan toch gelukt: Creatief Centrum Heusden heeft een alternatieve plek gevonden, bij de Senioren Sociëteit. Het gaat daar mogelijk in afgeslankte vorm verder. De Pilatesgroep krijgt z’n zin en verhuist tijdelijk naar de trouwzaal in het oude stadhuis. Daarmee lijkt in elk geval voorlopig een einde te komen aan de huisvestingsperikelen rond het creatief centrum (CCH). Lange tijd zat het centrum in de oude mavo, aan de rand van de vesting. Jaren geleden al verkocht de gemeente Heusden het pand aan ontwikkelaar Hoefnagel uit Sprang-Capelle, die er huizen wil bouwen. Maar zolang er concreet niets gebeurde, mocht CCH de ruimte van de gemeente Heusden blijven gebruiken. Tijdens de zoektocht naar een alternatieve locatie heeft CCH intensiever contact gekregen met soortgelijke instellingen, als De Ark in Haarsteeg en Het Patronaat in Nieuwkuijk. Van der Lee: ,,Ook zij blijken moeite te hebben om bepaalde cursussen vol te krijgen. En we willen geen concurrentie met elkaar aangaan. Daarom gaan we samenwerken, waarschijnlijk gaan we niet meer alle cursussen zelf organiseren.” Hij noemt met name cursussen als schilderen, pottenbakken en textiele werkvormen.
09-03-2023
Wil jij met je klas aan de slag met filmeducatie? Sara Bastiaanssen (Medewerker Educatie bij NFF) geeft twee handige tips voor leraren in het basisonderwijs. Tip 1 gaat over De Week van de Lentekriebels, die dit jaar van 20 t/m 24 maart plaatsvindt in het basis- en speciaal onderwijs. Het thema van dit jaar is "Wat vind ik fijn?". Een perfect moment om het met de leerlingen te hebben over verliefdheid en verkering. Er zijn vier korte films die een goed startpunt bieden om dat gesprek aan te gaan met leerlingen. Tip 2 is Filmyoga voor de allerkleinsten. Ga je een film kijken in je klas? Het NFF heeft een oefening die het festival vaak gebruikt als leerlingen naar het Nederlands Film Festival komen. Met filmyoga worden de zintuigen en filmkijk-spieren van de leerlingen op scherp gezet. Voor groep 1, 2 en 3 in het basisonderwijs.
09-03-2023
Film is in staat om ons een diversiteit aan perspectieven te tonen, maakt nieuwsgierig naar andere perspectieven en speelt een grote rol in hoe wij de wereld ervaren. Actuele thema’s zoals genderdiversiteit, klimaatverandering, migratie en culturele diversiteit zijn veelvuldig het centrale onderwerp van films. Hierdoor is film bij uitstek een prachtig medium om sociaal maatschappelijke thema’s te bespreken met leerlingen en studenten, en de diversiteit aan perspectieven op deze onderwerpen te belichten. Via filmeducatie ga je met leerlingen het gesprek aan over de onderwerpen uit de films, en hoe deze onderwerpen middels filmische middelen getoond worden. Hoe komt de film op je over, wat maakt de film bij je los, en welke keuzes zijn er door de maker gemaakt om dit gevoel over te brengen? Direct aan de slag met filmeducatie in burgerschapsonderwijs? Het Nederlands Film Festival licht enkele korte films met lesmateriaal toe.
09-03-2023
Op 14 april vindt er tijdens het STRP festival een meetup plaats voor onderwijsmakers, kunst- en cultuurprofessionals : Spacemakers x TWIST. Er wordt dan door de ogen van de toekomst naar vandaag gekeken. Als we ervaren dat de toekomst enkel in onze verbeelding bestaat, welke nieuwe inzichten doen we dan op over het onderwijs en leren van nu? Samen met co-creatoren Studio Krom en facilitator en spreker Loes Damhof wordt er door middel van technologie op een interactieve manier de vaardigheid Futures Literacy verkent. Met verschillende professionals exploreer je het toekomstdenken, iets waar we dagelijks in het onderwijs mee bezig zijn: we voorspellen, we plannen, we vrezen en we hopen. Toch bestaat de toekomst enkel in onze verbeelding van verwachtingen en verlangens, terwijl deze veel invloed heeft op de beslissingen die we nu maken. Damhof neemt je stap voor stap mee in hoe we vaardig kunnen worden in het toekomstdenken, en hoe we dat kunnen gebruiken voor het nu. Met de interactieve tools en installatie van designduo Studio Krom wordt de theorie van Futures Literacy een experimentele en fysieke beleving waarin we kennis delen, elkaar inspireren en ontmoeten. Na afloop heb je de tools en ervaring om deze toekomstvaardigheid mee terug te nemen naar je eigen praktijk. Met leerlingen, studenten en/of collega’s kan je zelf aan de slag met de verschillende toekomstscenario’s om het nu vorm te geven. Spacemakers x TWIST is een onderwijsbijeenkomst van STRP Onderwijs en SintLucas in co-creatie met Studio Krom en Loes Damhof. Mede mogelijk gemaakt voor Fonds voor Cultuurparticipatie en Fonds 21.
09-03-2023
Hoe gaat het er in het theater aan toe? Hoe is theater ontstaan? Hoe maak je een theaterposter? Op die vragen kunnen kinderen tijdens hun spreekbeurt een antwoord geven aan hun klasgenoten met de informatie uit de ‘spreekbeurtenbox’, die theater De Blauwe Kei in Veghel heeft gelanceerd. Maar ze kunnen er ook creatief mee aan de slag en bijvoorbeeld zelf een toneelstuk opvoeren. Daarvoor zit ook materiaal in de box. Het theater leent de box gratis uit aan leerlingen in het basisonderwijs. Zij kunnen die voor maximaal twee weken afhalen bij de theaterkassa. Er zitten boeken, spellen, gadgets, tutorials en filmpjes in.
07-03-2023
Met de Provinciale Statenverkiezingen in aantocht onderzocht LKCA het provinciale cultuureducatie- en cultuurparticipatiebeleid. Hoe wordt dat beleid vormgegeven en wat zijn de verschillen? De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek : Er zijn veel verschillen in het provinciale cultuureducatie- en cultuurparticipatiebeleid, en in de betrokkenheid van provincies op dit terrein. Enerzijds zijn provincies afhankelijk van het Rijk en gemeenten, anderzijds zijn ze sterk afhankelijk van het enthousiasme van beleidsmedewerkers en gedeputeerden; Bij de meeste provincies is een ambtelijke wens voor de wettelijke verankering van cultuureducatie- en cultuurparticipatiebeleid. Hierdoor ontstaat er minder afhankelijkheid, en ligt er een minimale basis voor alle provincies; De provincie is een belangrijke schakel voor het cultuurbeleid, en de wijze waarop cultuureducatie en cultuurparticipatie uiteindelijk vormgegeven worden; Alle provincies pakken een rol, en doen uit zichzelf meer dan de bestuurlijke afspraken van hen vragen; De steunfunctie-instellingen zijn een onmisbare schakel in de uitvoering van beleid.
06-03-2023
“Vanuit engagement voel ik als artist educator de urgentie om op te komen voor de lhbti- en queer-community waartoe ik mijzelf reken. Voor mijn masteronderzoek aan ArtEZ in Zwolle ontwikkelde ik een voorlichtingsles rondom het thema seksuele- en genderdiversiteit voor jongeren. Als participatief project initieerde ik daarnaast voor educatief gebruik een #queer_beeldbank met queer-kunstwerken. Tijdens de voorlichtingsles wordt een kunstwerk uit dit imaginaire depot ingezet als conversation piece voor een klassikaal gesprek. Door in dialoog te zijn met het kunstwerk en na te denken over gemarginaliseerde groepen kan er meer empathie en begrip ontstaan voor deze anderen.” Artist educator Patrick Verhoeven creëerde een queer beeldbank vol queer kunstwerken als antwoord op de grotendeels heteronormatieve, mannelijke, witte en cisgender canon.
06-03-2023
Het nieuwe sociaal cultureel centrum voor Vught moet op de plek van het huidige theater De Speeldoos komen. Die dringende boodschap kreeg het college van B en W van Vught op 2 maart mee van bijna de hele gemeenteraad. Er moet volgens de gemeenteraad vaart worden gemaakt met een modern gebouw voor onder meer muziek, dans en cultuureducatie. Het huidige Theater de Speeldoos is niet meer van deze tijd en dringend aan vervanging toe. Volgens B&W is een multifunctioneel gebouw in het centrum te duur of bijvoorbeeld vanwege de parkeernormen niet haalbaar. Het college wilde onderzoeken of de culturele activiteiten beter bij of in jongerencentrum Elzenburg buiten in Vught-zuid kunnen worden ondergebracht. De meerderheid van de Vughtse fracties wil de cultuur in het centrum, dringt aan op snelheid en wil geen nieuw onderzoeken meer. Wethouder Toine van de Ven zegt toe dat er in het derde kwartaal een plan op hoofdlijnen voor de functies van het nieuwe sociaal cultureel centrum én een prijskaartje ligt. ,,Daarna maken we een stappenplan - op welke hoek gebeurt wanneer wat? Er moet ook een overbruggingsplan komen om de jaren dat er wordt gesloopt en gebouwd qua cultuur op te vangen.”
02-03-2023
Leerlingen uit groep 3 en 4 doen twaalf weken op maandag na schooltijd mee aan het project met beeldende kunst, dans, drama en muziek. Professionele leerkrachten rouleren in die weken tussen de Maria Regina-, Kiezelrijk- en Gummarusschool in Steenbergen en Pius X in Welberg. ,,We waren benieuwd naar de belangstelling”, vertelt Willian Heesters, directeur van de Maria Regina. ,,We dachten aan een groep van twintig leerlingen, maar het zijn twee groepen geworden.” Van de in totaal 170 aanmeldingen bij de vier scholen moesten er vijftig afvallen. ,,We willen de kinderen onder andere leren doorzetten, hun persoonlijkheid erin te leggen en hun talent te ontdekken”, legt Heesters uit. ,,Het eerste voorstel was muziek geven, maar de vier scholen wilden meer kunstdisciplines erbij. We zijn blij dat de gemeente meewerkte en er middelen voor heeft.”
02-03-2023
Een groep leerlingen van Curio Prinsentuin Andel (VMBO/MBO), ongeveer 180 derdeklassers, bezoeken deze week verschillende locaties in Woudrichem om hen in contact te brengen met kunst en cultuur. ,,En dat hebben we graag georganiseerd toen we daarover benaderd werden”, vertelt Nel Boer van de stichting KunstinAltena. ,,Zo’n samenwerkingsproject is erg mooi. Wellicht krijgt het een vervolg en ontstaat er belangstelling voor kunst en cultuur.” Docent Michiel Scheffer begeleidt de groep. ,,Omdat de leerlingen in Andel overal vandaan komen is er voor gekozen om de kunst- en cultuuractiviteiten in één week te houden. Met onder meer deze ontdekkingstocht, voorstellingen op school en een praktische dag waarop ze zelf aan de slag kunnen. Zo halen we de cultuur naar Andel.”
02-03-2023
Het tekort aan leraren in het primair en voortgezet onderwijs neemt steeds verder toe; iets wat voorlopig van invloed blijft op het onderwijs. Het tekort aan pedagogisch medewerkers in de kinderopvang is nog groter. Hierdoor staan scholen en kinderopvang steeds meer open voor andersoortige oplossingen. Ook de Rijksoverheid zoekt intensief naar oplossingsrichtingen. Bijvoorbeeld door te onderzoeken hoe professionals met een ander arbeidsverleden sneller kunnen worden ingezet. Dat biedt kansen voor bevoegde kunstvakdocenten en voor (andere) professionals met een achtergrond in de kunst en cultuur. Wat zijn die kansen en hoe ziet dat eruit? Het LKCAtelier van 20 april gaat over deze problematiek.
02-03-2023
Burgerschap krijgt een steeds prominentere plek in het onderwijs. Voor minister Wiersma vormt dit leergebied de kern van het onderwijs, samen met taal, rekenen en digitale vaardigheden. In Nederland dreigt de beschikbare tijd voor kunst en cultuur opnieuw onder druk te komen te staan. Laten we een voorbeeld nemen aan de Duitsers: Zij erkennen dat kunst en cultuur essentieel zijn voor de algemene vorming. Ronald Kox, specialist cultuureducatie LKCA, maakt zich zorgen over de beschikbare tijd voor kunst en cultuur in het onderwijs.
02-03-2023
Op 23 maart staat tijdens het LKCAtelier de MBO Card met budget centraal. Wat kun je ermee? Met actuele informatie en inspirerende voorbeelden voor culturele instellingen, gemeenten en mbo-scholen.
23-02-2023
Het Weverijmuseum Geldrop toont het rijke Geldropse textielverleden met nauwelijks budget en vrijwillige medewerkers. Om de toekomst te borgen is een flinke professionalisering nodig, met een realistische exploitatiebegroting. Onder leiding van interim-directeur Jolijn Brouwers staat het museum voor de grote sprong voorwaarts. Brouwers : “We zijn bijzonder omdat we als enige het universele verhaal over textiel en ambacht vertellen. Dat moet zeker tienduizend bezoekers per jaar kunnen trekken.” (…) “Ik verdiep me nu in de vraag wat er nodig is om de toekomst in te gaan. De inbreng van de gepensioneerde wevers loopt af, gezien hun leeftijd. We zijn in een tijd beland waarin andere dingen gevraagd worden. Meer professionaliteit. Meer geld ook. Ik stond er versteld van dat het museum helemaal geen exploitatiesubsidie krijgt. Het draait nu op verkopen in de museumwinkel, entreegelden, vrijwilligers. En op zuinigheid. Er is een trendbreuk nodig. We hebben bij de gemeente aangeklopt voor een exploitatiesubsidie. In mei verwachten we daar uitsluitsel over” Een van de doelen van het museum is kinderen bewustmaken van de verbondenheid met het weverijverleden. In dat kader past het grote theedoekenproject. Het thema is: ‘Geldrop-Mierlo, textiel in verleden, heden, toekomst’. Tweehonderd leerlingen uit groepen 8 van vijf Geldropse en één Mierlose basisscholen doen er aan mee. Vijf kunstenaars gaan ze begeleiden. Samen met hen gaan de leerlingen theedoeken ontwerpen. Het theedoekenproject gaat vooraf aan een expositie (14 juli-27 augustus) over keukentextiel. Naast werk van textielontwerpster en gastcurator Mariëtte Wolbert zijn er dan nog meer van de scholierenontwerpen te zien.
21-02-2023
Kansen(on)gelijkheid, diversiteit en inclusie zijn actuele thema's, waarin het onderwijs echt een sleutelrol heeft. In zowel de creatie en instandhouding van bijvoorbeeld institutioneel racisme, maar ook in de doorbraak daarvan. Binnen de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit 3 (2021-2024) is kansengelijkheid een speerpunt. Op een bijeenkomst op 2maart in De Pont, Tilburg wordt er een voorzet gegeven die aan het denken zet, veel systematische werking ontbloot en concrete interventies biedt. Kunst biedt de visuele taal om thema’s zoals diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie bloot te leggen. Met deze bijeenkomst daagt Kunstloc Brabant de deelnemer uit om aan de slag te gaan met (on)bewuste vooroordelen binnen het cultuuronderwijs. Welk kind wordt gezien en welk kind niet? En hoe kun jij vanuit jouw positie werken aan gelijke kansen voor elk kind?
21-02-2023
Het driejarig programma School en Omgeving is medio 2022 gestart en heeft als doel kansengelijkheid onder kinderen te vergroten door het stimuleren van een verrijkt schoolaanbod. Kinderen leren veel op school, maar hun ontwikkeling stopt niet zodra ze de schooldeur uitlopen. Kinderen leren óók wanneer ze naar de sportclub gaan, een instrument bespelen, als ze samen theater maken in de wijk of een museum bezoeken in een andere stad. LKCA heeft een kennispagina gemaakt met informatie over het programma, de uitvoering ervan, kansen die LKCA ziet voor cultuur in het buitenschoolse. Bovendien worden interessante publicaties gedeeld.
21-02-2023
Deze maand opent in Italië FuturoPresente, een internationaal programma dat een jaar lang de spotlight zal zetten op de hedendaagse Nederlandse jeugdkunsten. Dit programma is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds, het Fonds Podiumkunsten, See NL, het Fonds voor Cultuurparticipatie samen met de Nederlandse ambassade en het consulaat-generaal in Italië. In dit programma wordt een selectie van Nederlandse theatermakers, schrijvers, illustratoren, choreografen en filmmakers in 2023 gepresenteerd aan het Italiaanse publiek en professionals. Door deze gezamenlijke inzet geven ze Nederlandse en Italiaanse professionals volop de kans om hun netwerk te versterken, ervaringen te delen en zo te bouwen aan een duurzame culturele uitwisseling. Een onderdeel van het programma is een conferentie voor internationale experts op het gebied van cultuureducatie. Via een Open Call – in het tweede kwartaal van 2023– geeft het Fonds voor Cultuurparticipatie geïnteresseerde culturele instellingen (waaronder ook CmK-penvoerders en zzp’ers werkzaam op het terrein van cultuureducatie) de gelegenheid om de conferentie in november te bezoeken. Hierbij krijgt elke Nederlandse aanvrager de mogelijkheid een internationale gast mee te nemen, waardoor de conferentie een bredere, internationale representatie krijgt, wat ten goede komt aan kennisuitwisseling en netwerkvorming. Nadere informatie over deze Open Call volgt.
20-02-2023
Het huidige gebouw van Theater De Speeldoos in Vught is ruim veertig jaar oud en toe aan vervanging. Drie jaar geleden werd daarom besloten het huidige theater te slopen en op dezelfde locatie een nieuw, multifunctioneel en duurzaam sociaal, cultureel centrum te bouwen. Met een podiumfunctie, vlakke vloer, 250 zitplaatsen, inschuifbare tribune, maar zonder toneeltoren. Het kostenplaatje viel echter fors tegen. Het zou de gemeenschap jaarlijks zo’n 6,5 ton kosten, in plaats van vier ton. De gemeenteraad vroeg het college van burgemeester en wethouders te kijken naar alternatieven, waaronder het plan van een Vughtse ondernemer die een nieuw theater wil bouwen op de locatie Venvulas, naast het gemeentekantoor. Een optie die ook de Stichting Theater de Speeldoos wel ziet zitten, maar volgens het college niet binnen de gestelde kaders past. Het college zal daarom 2 maart voorstellen om een verkennend onderzoek te starten naar een sociaal cultureel centrum bij jeugd- en jongerencentrum Elzenburg (Vught zuid). ,,Cultuur heeft een centrale plaats in de hoofden en harten van veel Vughtenaren”, sprak Gemma Wiegant, voorzitter van MDM Vught op 16 februari tijdens de raadscommissie. ,,Geef cultuurbeleving ook een plek in het centrum van onze mooie gemeente, dat is de plek waar het thuishoort!” Eerder gaf ook Riet Voets, voorzitter van de Stichting Theater de Speeldoos, aan niets te voelen voor een nieuwe Speeldoos bij Elzenburg. Voets en Wiegant vinden gehoor bij de Vughtse politieke partijen, zo bleek. Ga voor nieuwbouw op de huidige locatie. Wethouder Toine van de Ven gaf de raadscommissie een waarschuwing mee: ,,Het gaat om veertig jaar lang zes tot acht ton. Ook wij willen een einde maken aan de discussie en hebben een groot hart voor cultuur, maar we hebben nog meer belangrijke uitgaven te doen. Denk aan Het Kwartier en de opgaven wat betreft wonen, energie en klimaat. Daarom stellen wij voor om ook Elzenburg te onderzoeken.”
16-02-2023
Nele Vandeneede onderzocht welke rol cultuureducatie kan spelen bij het stimuleren van een gezond eetpatroon bij kinderen. Haar conclusie: stop met vingerwijzen naar wat wel of niet gezond is, maar laat ervaren hoe sexy en stoer een komkommer is. Koks, kunstenaars en cultuureducatoren weten hoe je dat aanpakt.
14-02-2023
Onlangs kondigde het CKE aan dat per 1 augustus geen individuele muzieklessen meer worden gegeven. Daarvan zou al te veel aanbod zijn in de regio. Joelle Minderhout uit Veldhoven is moeder van twee dochters die muziekles hebben op het CKE. De ene speelt piano, de andere dwarsfluit. Het ene kind al drie jaar, de andere dochter een jaar. Minderhout was bijna sprakeloos nadat ze de mail las, waarin stond dat er alleen nog les in groepen wordt gegeven, of individueel bij een samenwerkingspartner (zzp’er) van het CKE. ,,Bizar”, zegt ze. ,,Ik kan hier helemaal niks mee. Gaan de lessen nu wel of niet door? Ik wil vooral weten of mijn dochters hun eigen docenten houden.” Haar dochters hebben een goede band opgebouwd met hun leraren en dat vindt Minderhout belangrijk. Volgens Minderhout wordt er totaal voorbij gegaan aan de culturele waarde die muziekonderwijs voor kinderen heeft. Om ermee te stoppen omdat het niet genoeg geld oplevert, vindt ze triest. Terwijl er zoveel geld in Eindhoven is. Ook voor Mariëlle de Groot uit Eindhoven is er nog veel onduidelijk. Zij heeft ruim drie jaar dwarsfluitles van Anne-Marie van den Bercken. Van wie ze straks les gaat krijgen? Dat is een grote vraag. Dwarsfluitdocent Van den Bercken stopt na 38 jaar stoppen met haar lessen op het CKE. ,,Helaas. De reden is niet dat ik geen groepsles wil geven, want dat gebeurt al langer. Maar dat we worden ingezet op scholen en in wijken, wat altijd door zzp’ers werd gedaan. Dat kan en wil ik niet. Ik ben opgeleid om leerlingen dwarsfluit te leren spelen, niet om algemene muziekles te geven. Dat is een ander vak.” Van den Bercken : ,,Door het online lesgeven zijn er veel leerlingen gestopt. Maar ik ben ervan overtuigd dat dat hersteld had kunnen worden. Er zijn nota bene wachtlijsten voor bepaalde instrumenten.” Karin Boelhouwer van de Kunstenbond over de situatie : ,,Het is een hele nare situatie, waar ik heel ongelukkig mee ben. Die vertrekregeling is de docenten een beetje met het mes op de keel opgedrongen. De vergoeding is wel reëel, maar het is voor een stad als Eindhoven echt een gemis als er geen individueel muziekonderwijs meer is, de particuliere scholen daargelaten. En het ergste is nog dat het CKE lang een bloeiend instituut was.” Saxofoondocent Niek Starmans blijft wel bij het CKE. ,,Ik zie het als een nieuwe kans om in groepsverband les te geven. Ik verheug me ook op de nieuwe cursussen met ouderen en anderstaligen in de wijken. Daarnaast blijf ik saxofoonles geven, buiten het CKE. Dat doe ik al, maar de intentie is dat ik samenwerkingspartner word en les blijf geven in het CKE-pand. Dan verandert er voor de leerlingen eigenlijk niks.”
13-02-2023
Muziekleerlingen van Phoenix Cultuur en de Talentenklas Muziek van CHV Academy kregen op 11 februari een bijzondere jazzworkshop in de Veghelse Cultuurfabriek. Peter Willems, winnaar van de Conservatorium Talent Award 2022, gaf samen met ervaren muzikanten en docenten twee uur tips en tricks aan een groep van zo’n zeven muzikant-leerlingen. Levie Vriend doet verslag.
13-02-2023
De muziekschool van het Centrum voor de Kunsten Eindhovense (CKE) heeft zichzelf uit de markt geprezen en de slechte werksfeer zorgde voor een groot verloop van personeel, er is sprake van slechte aansturing. Dat schrijft John van den Beemt, oud-docent cello bij CKE, in een ingezonden artikel in Eindhovens Dagblad. Hij reageert op enkele opmerkingen van Karin Visser, directeur-bestuurder van CKE, omtrent haar beslissing geen individuele muzieklessen meer aan te bieden (ED 2-2-2023). Zij stelt dat de terugloop van cursisten veroorzaakt wordt door het aanbod in de regio. De belangrijkste reden hiervoor zijn de hoge tarieven, die het gevolg waren van het intrekken van de subsidie voor deze lessen door de Stichting Cultuur Eindhoven. Sindsdien is er ook geen reclame meer gemaakt voor -of ruchtbaarheid gegeven aan de mogelijkheid tot- het volgen van individuele muzieklessen.
09-02-2023
Stichting Oss Cultureel biedt in de carnavalsvakantie meer dan dertig workshops aan, aan jongeren tussen de 12 en 30 jaar. Zij kunnen met CultuurLab hun culturele talent ontwikkelen of ontdekken wat bij hen past. De stichting heeft bewust gekozen voor verschillende locaties, zoals De Lievekamp, Dansschool Zwijsen en de Volksuniversiteit, zodat de jonge deelnemers nieuwe plekken voor cultuur ontdekken. Zo’n 25 (Osse) docenten leiden de workshops, onder wie Joris Brukx, Marij van den Boom, Bart de Ruijter en dj Simone. Stichting Oss Cultureel brengt CultuurLab in samenwerking met de gemeente Oss. Het concept was vlak voor corona bedacht en kan dit jaar eindelijk voor de eerste keer plaatsvinden.
09-02-2023
Kinderen van dertien basisscholen in Breda krijgen vanaf 13 maart een ‘rijke schooldag’. Eén dag per week kunnen ze twee uur langer op school blijven om bezig te zijn met cultuur, sport, natuur of sociale ontwikkeling. Nicole van Son voelt zich uitverkoren. Ze is de voorzitter van de Bredase coalitie Rijke Schooldag, een samenwerkingsverband dat 6 ton subsidie kreeg van onderwijsminister Dennis Wiersma. De dertien basisscholen mogen meedoen aan een landelijke pilot voor de rijke schooldag, die erop gericht is om alle kinderen gelijke kansen te bieden. Alle kinderen in Breda gaan in principe evenveel uur per dag naar school. ,,Op sommige scholen zijn we in die zes uur heel veel bezig met het aanleren van basisvaardigheden als taal en rekenen”, vertelt Van Son. ,,Bijvoorbeeld vanwege een grote diversiteit in de klas of omdat er veel nieuwkomers op school zitten.” Het lukt dan niet om met heel veel andere activiteiten bezig te zijn, terwijl scholen die ontwikkeling wel gunnen aan kinderen, zegt Van Son. Samen met een coalitie van basisscholen, middelbare scholen, de gemeente Breda, de Nieuwe Veste, Breda Actief en Surplus Welzijn start in maart de rijke schooldag in Breda. Leerlingen van groep 3 tot en met 8 kunnen gratis één dag per week twee uur langer op school blijven. Daarbij krijgen ze extra activiteiten in vier thema’s: sport, cultuur, natuur en duurzaamheid en sociale ontwikkeling. De rijke schooldag is een pilot die drie jaar duurt.
09-02-2023
Er zit nog veel onvrede en verdriet bij de kunst- en cultuursector in Oirschot door de bezuinigingen in voorgaande jaren en het wegvallen van De Enck. Die laatste wordt node gemist en het gebrek aan goede financiering voor culturele activiteiten als individueel muziekonderwijs heeft gezorgd voor het afkalven van animo ervoor. Het zijn een paar bittere constateringen die wethouder Joep van de Ven en cultuuradviseur Hanneke Wiersma moeten doen. Die doen ze nadat ze afgelopen maanden met mensen uit diverse onderdelen van die kunst- en cultuursector in Oirschot hebben gesproken. ,,Ze missen een aanspreekpunt bij de gemeente.” Maar de sector merkt ook op dat er ‘achterstallig onderhoud’ is. ,,Bedragen voor de muziekrugzakjes zijn niet geïndexeerd en daardoor te laag voor de prijzen die muziekdocenten tegenwoordig vragen. Ouders kiezen er dan voor om hun kinderen niet op muziekles te laten gaan.” Maar daardoor is het ook lastig om talent te laten groeien, schetst Wiersma. ,,Goede docenten moeten van buiten Oirschot komen. Maar die komen niet voor één leerling. Wel voor een grotere groep F’jes, die nog niet zo talentvol zijn. Maar zo valt echt talent tussen wal en schip.” De gemeenteraad sprak met Van de Ven en Wiersma. ,,We geven ruim 4,5 ton uit aan kunst en cultuur”, constateerde Michel van Leeuwen van Sociaal Progressief Oirschot. ,,Maar hoe doen we het vergeleken met andere gemeenten en wat krijgt bijvoorbeeld Theater De Schalm van Veldhoven, als we De Enck in ons achterhoofd houden?” wilde hij graag weten. ,Wat willen we bereiken? Willen we onze eigen inwoners faciliteren met bijvoorbeeld de Sinterklaasshow, of juist mensen van buiten met de Matthäus Passion?”, vroeg Marienette Wemelsfelder (D66). Ze vervolgt. ,,En als we De Enck als onze huiskamer willen laten fungeren, moet dat wel in de nota komen staan. En gaan we wachten op een lijstje met de kosten of bepalen we zelf vooraf wat we voor kunst en cultuur over hebben?” Een Denktank gaat een concept-nota opstellen. Planning is om de definitieve kunst-en cultuurnota eind juni 2023 vast te laten stellen door de gemeenteraad.
07-02-2023
Uit een onderzoek van Sardes in opdracht van LKCA en Stichting Lezen blijkt dat cultuureducatie en leesbevordering goed aan elkaar zijn te koppelen zijn. Beide leergebieden kunnen van elkaar profiteren, waardoor de opbrengst voor leerlingen groter is. Het blijkt goed mogelijk om cultuureducatie en leesbevordering aan elkaar te koppelen. Dat kan op veel verschillende manieren. De voorbeelden uit de publicatie kunnen gebruikt worden als inspiratie. Deze voorbeelden bieden aanknopingspunten voor het op elkaar afstemmen van Cultuureducatie met Kwaliteit en de Bibliotheek op school.
07-02-2023
Elke twee maanden komt een groepje jongeren bij elkaar in Museum de Pont in Tilburg, om zich te laten inspireren door de tentoongestelde werken en daar over te schrijven. Deze Pont du Poetry-avonden worden sinds vorig jaar oktober georganiseerd door Rodgairo Dalnoot, stadsdichter van Tilburg. Dalnoot : “De Pont is voor mij het mooiste museum van Tilburg. Het is een goede plek om door ontmoeting inspiratie op te doen, en ik wil met deze schrijversclub ook een nieuwe plek bieden aan jonge schrijvers om te schrijven. Ik vind laagdrempeligheid enorm belangrijk. Dat zie je ook terug in mijn stadsdichterschap, dat ik toegankelijker probeer te maken door het minder elitair te maken en het stof eraf te kloppen.” Naast stadsdichter is hij jongerenwerker. “Ik werk veel met jongeren die zich creatief uiten door te rappen, verhalen te schrijven of podcasts te maken. Ik was al bezig een platform te bieden aan die jongeren, dus deze schrijfclub was een logische stap voor mij.” In totaal telt de schrijfclub zo’n tien jongeren, tussen 18 en 28 jaar oud. De meesten zijn afkomstig uit Tilburg, sommige jongeren wonen in ’s-Hertogenbosch. Andy Leenen was er voor Mest bij en sprak ook met enkele deelnemers. .
06-02-2023
De gemeente Vught vindt dat er duidelijkheid moet komen over de toekomst van Theater de Speeldoos én snel. ‘Het verder onderzoeken van een nieuw theater op de locatie Venvulas, naast het gemeentekantoor, is volgens wethouder Toine van de Ven ‘onacceptabel’. Hij heeft geen vertrouwen meer in het plan van de Vughtse ondernemer Bas van de Ven en architectenbureau De Twee Snoeken. ,,We hebben ernaar gekeken, maar het plan voldoet op meerdere punten niet aan de meegegeven kaders”, verklaart hij. ,,Het is te hoog en de parkeernorm wordt niet gehaald. Dat geeft ons weinig vertrouwen in het verdere proces. Daarnaast willen we eindelijk eens een knoop doorhakken en geen tijd meer verspillen aan nog meer onderzoeken.” In 2020 werd al besloten niet meer te gaan voor een volwaardig theater, maar voor ‘een bruisende, multifunctionele en duurzame accommodatie voor ontmoeting, cultuurbeleving, ontspanning en cultuureducatie’. Het kostenplaatje (2021) viel echter fors tegen. Het zou de gemeenschap jaarlijks zo’n 6,5 ton kosten, in plaats van 4 ton. De gemeenteraad vroeg het college ook andere opties te onderzoeken, zoals het ‘Venvulasplan’. ,,Wij vonden dat we een mooi plan hadden ingediend”, zegt Riet Voets, voorzitter van de Stichting Theater de Speeldoos. ,,Als basis voor een gesprek en dan valt er altijd te praten over hoogtes, breedtes en het aantal parkeerplaatsen, maar Vught wil het niet en daar zullen we ons bij neer moeten leggen.” Als de stichting toch vasthoudt aan ‘Venvulas’ gaat wethouder Van de Ven, zo schreef hij in een brief aan de stichting, de gemeenteraad voorstellen een alternatieve oplossing voor cultuurbeoefening en cultuureducatie bij Elzenburg te realiseren, afscheid te nemen van de Speeldoos en de subsidie af te bouwen. Over een ‘theater’ bij jeugd- en jongerencentrum Elzenburg aan de Lidwinastraat in Vught zegt Voets: ,,Wij houden vast aan de afspraken in de samenwerkingsovereenkomst en de beoordeling van onderzoeksbureau Synarchis. Elzenburg ligt niet in het centrum, niet bij restaurants of horeca en zorgt niet voor de gewenste reuring en de totale ambiance van een ‘avondje uit’. Het is kiezen tussen een zalenverhuurcentrum en een theater voor het dorp.” Van de Ven laat de keuze voor een van de locaties over aan de gemeenteraad.
02-02-2023
Het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) gaat per 1 augustus stoppen met het geven van individuele muziekles. Het aantal cursisten daalt al jaren en een andere manier van lesgeven mocht niet baten. ,,Een heel verdrietig besluit”, vindt directeur Karin Visser. Sinds vorig jaar legde het CKE al meer nadruk op het creëren van meerwaarde voor de cursisten. Ze kregen meer mogelijkheden tot voorstellingen en optredens, maar dit kon de daling van cursisten niet stoppen. Reden hiervoor is dat het aanbod in de regio enorm is. Veel particuliere muziekscholen bieden zulke muzieklessen met veel succes al veel langer aan. In Eindhoven zijn dat bijvoorbeeld Singshop, Mijn Muziekles, Centrum voor Pop en Jazz en de Muziekfabriek. Het CKE kiest ervoor niet met deze scholen en individuele docenten te concurreren. De docenten die niet wilden switchen naar het geven van groepslessen, konden tot eind vorig jaar gebruikmaken van een vertrekregeling, wat bijna de helft van hen heeft gedaan. Het gaat om 27 docenten. Daarvan is al een aantal vertrokken en anderen blijven tot 1 augustus. Wel wil het CKE meer groepslessen muziek gaan aanbieden en gaan samenwerken met partners, zodat cursisten die nu individueel muziekles volgen naar hen kunnen overstappen. ,,Deze samenwerkingspartners kunnen dan bijvoorbeeld een eigen bedrijf hier in het pand beginnen.” Er is genoeg ander werk voor de docenten die blijven. Het CKE biedt al langer cursussen en workshops, verzorgt activiteiten in het onderwijs, en ondersteunt amateurkunst en culturele projecten in buurt- en verzorgingshuizen. Dat blijft zo.
02-02-2023
Creatief Centrum Heusden krijgt nog zes weken de tijd te verhuizen vanuit de oude mavo in de vesting. De activiteiten gaan gewoon door. ,,Het is een mondelinge afspraak met wethouder Jeroen van den Bosch, we moeten het officieel nog vastleggen”, aldus Jan van der Lee, voorzitter van Creatief Centrum Heusden (CCH). Het bestuur voert volgens de voorzitter nog steeds gesprekken over twee alternatieve locaties. Van der Lee wil daar op dit moment geen verdere mededelingen over doen, behalve dat het over tijdelijke oplossingen gaat. Het CCH blijft dus, samen met de gemeente Heusden zoeken naar een permanente nieuwe locatie. ,,Ook al begrijpen wij dat die in de vesting moeilijk is te vinden.” De gemeente Heusden heeft de oude mavo verkocht aan ontwikkelaar Hoefnagel uit Sprang-Capelle, die er huizen wil bouwen. Omdat binnenkort ‘destructief asbestonderzoek’ en daarna ook archeologisch onderzoek moet plaatshebben, moet het CCH het pand verlaten.
31-01-2023
Leerlingen reageren enthousiast op de opdrachten die voortvloeien uit de twee verschillende tentoonstellingen die momenteel langs de basisscholen reizen in Noord-Brabant. Annelies Wijnen sprak met Anne-Marie Peeters, docent groep 5 op basisschool de Westhoek in Oosterhout over de expositie ‘Mijn plek is een zeepbel’ met werk van Noortje Haegens. De andere reizende tentoonstelling gaat om het kunstwerk ‘I don’t like pink’ van Lidwien van Noorden en heeft als thema ‘Lang leve planeet aarde’ en richt zich op de actualiteit. Inmiddels zijn er met advies van Kunstloc Brabant zes reizende tentoonstellingen ontwikkeld voor Brabantse basisscholen.
31-01-2023
Afgelopen jaar hebben Kunstloc Brabant en Erfgoed Brabant reflectiekaarten voor het voortgezet onderwijs ontwikkeld, die vanaf nu te bestellen zijn. De reflectiekaarten geven handvatten om met leerlingen te reflecteren op lesstof die aansluit bij culturele activiteiten of de actualiteit. Sinds 2019 bieden de organisaties reflectiekaarten aan als hulpmiddel voor het primair onderwijs. Deze worden veel gebruikt door scholen en intermediairs in heel Noord-Brabant. Nu kunnen de kaarten ook in het voortgezet onderwijs ingezet worden.
31-01-2023
De huidige wetgeving leidt niet tot goed cultuuronderwijs voor ieder kind. Door ‘bovenwettelijk beleid’ is niet alleen de rijksoverheid betrokken, maar ook provincies, gemeenten, penvoerders van subsidieregelingen, culturele instellingen, pabo’s én scholen. Kan het niet eenvoudiger? Recent overheidsbeleid voor bewegingsonderwijs biedt inspiratie. De Wet op het Primair Onderwijs verplicht scholen vanaf komend schooljaar tot minimaal twee lesuren per week gymles, gegeven door een bevoegde leerkracht. Waarom leggen we ook niet wettelijk vast dat wekelijks eenzelfde aantal lesuren wordt besteed aan cultuuronderwijs, gegeven door een vakdocent? Zo borg je zowel de kwantiteit als de kwaliteit van cultuureducatie. Wat is daarvoor nodig? Arno Neele, onderzoeker bij LKCA, berekent wat het kost. Duidelijk is wel dat dit systeem waarschijnlijk meer kost dan overheden nu via de verschillende subsidieregelingen uitgeven aan cultuuronderwijs. Door wat meer ‘wettelijk’ en iets minder ‘bovenwettelijk’ beleid maak je het beleid mogelijk efficiënter en effectiever. Cultuuronderwijs is zo minder afhankelijk van politieke keuzes, tijdelijke subsidieregelingen en externe partijen. Je verkleint de ongelijkheid tussen scholen, want nu zijn die niet verplicht om deel te nemen aan subsidieregelingen (ongeveer de helft van de basisscholen doet bijvoorbeeld niet mee met Cultuureducatie met Kwaliteit).
31-01-2023
‘Door jarenlange bezuinigingen zijn er nauwelijks meer muziekscholen in Nederland’, beweerde televisieprogramma Zembla anderhalf jaar geleden. Om dit beeld te nuanceren was er begin 2022 een inventarisatie. In de drie Noordelijke provincies ware 56 organisaties, in allerlei vormen, waar meer dan twee muziekdocenten werkzaam zijn. Negen daarvan bevinden zich in Drenthe. Maar per 1 juli 2023 zal deze inventarisatie moeten worden herzien omdat Scala, een van de weinige grote spelers in de provincie Drenthe, ophoudt te bestaan – het is financieel niet langer verantwoord om door te gaan. Bij meer en meer gemeentes vermindert of verdwijnt de ondersteuning van muziekonderwijs. Een grens die we niet over moeten, stellen Ingeborg Walinga, Evert Bisschop Boele en Imre Kruis.