23-05-2022
Vorig jaar heeft het kunstencentrum Waalwijk een proef gedaan met muzieklessen op drie basisscholen in de gemeente. Dat is zo goed bevallen dat nu negen scholen meedoen. Het MuziekAkkoord, zoals het officieel heet, is ondertekend door de scholen en het Kunstencentrum, en medeondertekend door de gemeente Waalwijk, Rabobank De Langstraat en de Lionsclub. Zij sponsoren de muzieklessen. ,,Daarnaast krijgen we een bijdrage van de stichting Meer Muziek in de Klas", zegt directeur van het centrum Francesco van Mierlo. ,,Het streven is dat elk kind op de basisschool een jaar muziekles krijgt", zegt hij. ,,Zo'n twintig lessen van een professionele docent.” Hoe de lessen eruit gaan zien is nog niet bekend, in overleg met de scholen wordt dat bepaald. Het plan is in ieder geval kinderen kennis te laten maken met verschillende instrumenten. Wethouder Dilek Odabasi van Waalwijk is blij met het akkoord
23-05-2022
Hebban in de Klas is een online platform waar leerlingen en docenten met elkaar als lezer verbonden zijn. Dit gratis leesbevorderingsinitiatief van Stichting CPNB en Stichting Lezen is voor het voortgezet onderwijs en start in september. Het is al mogelijk om mee te doen aan de pilot. Hebban in de Klas is ontwikkeld in samenwerking met docenten en maakt gebruik van de techniek achter de populaire lezerscommunity Hebban.nl. Het platform ondersteunt docenten in het bijhouden van de leeslijstadministratie en het leesdossier van de individuele leerling, biedt ruimte voor discussietopics, het delen van (nieuws)artikelen en verwerkingsopdrachten en stimuleert leerlingen tot het ontdekken van hun eigen leessmaak en –favorieten. Docenten kunnen meerdere klassen tegelijk beheren. Elke klas heeft een eigen klassenhomepage, waar de leerlingen en de docent met elkaar in contact komen.
19-05-2022
Als wij met elkaar deze opgejaagde, gepolariseerde, geglobaliseerde, informatiemaatschappij willen ‘overleven’ zonder de hele aarde en elkaar naar de klote te helpen, zullen we anders moeten gaan denken, schrijft Muriël Besemer, hoofd van ITA Academy, de afdeling educatie van Internationaal Theater Amsterdam.. Zij ziet daarbij een belangrijke rol voor theatereducatie. Laat ons vanuit de kunsteducatie de echte vernieuwing in het onderwijs blijven prediken, omdat de toekomstige generaties dat verdienen. Dit artikel verscheen eerder als inleiding bij de speciale editie over theatereducatie van de Theaterkrant (mei 2022) over de ontwikkelingen in theatereducatie. De nadruk gaat van overdracht van kennis en ambacht steeds meer naar ‘menswording’: leerlingen, jongeren, of andere deelnemers de tools geven om door middel van kunst hun leven vorm te geven en te verrijken
19-05-2022
Jongeren die creatief zijn en interesse hebben in design kunnen meedoen aan een nieuwe talentenklas design bij CHV Academy op de Noordkade in Veghel. Het is een samenwerking met Design Academy Eindhoven, speciaal voor jongeren van 14 tot en met 17 jaar. Op 25 juni is er een zogenaamde kick-off, waarvoor potentiële deelnemers zich kunnen aanmelden. Onder leiding van designer Kiki van Eijk is er dan een informatiemoment, een workshop en een kort motivatiegesprek. Dan wordt bepaald of iemand deel kan nemen aan de talentenklas. Deelname aan de talentenklas Design is gratis en wordt mede mogelijk gemaakt door het bedrijfsleven en de gemeente Meierijstad. De designklas is een onderdeel van CHV Academy Circle of Talent, waarbij op allerlei gebieden naar jong talent wordt gezicht.
19-05-2022
Met het aantreden van een nieuw kabinet zien we dat allerlei ontwikkelingen in een stroomversnelling komen. Omdat door de lange formatieperiode dit kabinet maar drie jaar de tijd heeft om allerlei plannen te realiseren, moet dat ook wel. Zowel op het gebied van het Nationaal Programma Onderwijs als de opzet van de rijke schooldag zijn er de afgelopen tijd belangrijke ontwikkelingen te melden. Ronald Kox, LKCA, bespreekt ze.
19-05-2022
Wales kiest voor gratis muzieklessen in het basisonderwijs, en kinderen krijgen daarvoor een muziekinstrument in bruikleen. Leerlingen uit kansarme groepen in Wales worden extra gestimuleerd, niet alleen om muziek te maken, maar ook om lid te worden van muziekensembles. Jongeren in het voortgezet onderwijs krijgen de mogelijkheid samen te werken met musici en andere professionals uit de creatieve sector. Wales wil er tevens voor zorgen dat muziekdocenten rechtvaardiger worden behandeld en dat het belang van hun vak wordt erkend. Deze maatregelen zijn onderdeel van een nationaal plan. Het budget voor muziekeducatie wordt vanaf september drie keer zo groot. Minister van Onderwijs Jeremy Miles : "Iedereen die de kans heeft gehad om op school een instrument te leren, weet hoe fantastisch dat is, welke mogelijkheden het biedt en hoe het belangrijke kwaliteiten bijbrengt zoals zelfredzaamheid en deel uitmaken van een team. "
17-05-2022
Wat weten we over het effect dat kunst kan hebben op ons leven? Wat is de rol van cultuur op de ontwikkeling van kinderen? Welke ervaringen kennen we vanuit de zorg en het sociaal domein? Wat werkt? De sociaal-emotionele aspecten van cultuur staan centraal tijdens het LKCAtelier van 2 juni.
16-05-2022
Minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) heeft op 12 mei 2022 de Kamer geïnformeerd over het Masterplan basisvaardigheden. Met het Masterplan basisvaardigheden spreekt minister Wiersma de ambitie uit om de teruggang van de beheersing van de basisvaardigheden te keren en ervoor te zorgen dat ze aantoonbaar verbeteren. Het masterplan bestaat uit vijf pijlers. De minister wil deze pijlers de komende tijd samen met het onderwijsveld verder uitwerken. Wiersma roept in Masterplan basisvaardigheden op tot sterkere samenwerking tussen onderwijs en cultuursector. Stichting Lezen is verheugd over de belangrijke rol voor bibliotheken en leesconsulenten die zij als partner van het onderwijs hebben bij de leesontwikkeling van kinderen.
16-05-2022
Op 25 mei 2022 wordt voor de negenentwintigste keer de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gehouden in TivoliVredenburg. Twaalf provinciale voorleeskampioenen tonen hun voorleestalent en strijden om de titel De Nationale Voorleeskampioen. De winnaar wordt naast De Nationale Voorleeskampioen 2022 ook een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. De kampioen krijgt een belangrijke taak bij de start van tentoonstellingen en evenementen en ziet erop toe dat het museum leuke activiteiten organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar. De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd laten zien dat (voor)lezen niet alleen leuk, maar vooral ook erg belangrijk is. Met De Nationale Voorleeswedstrijd hoopt Stichting Lezen een impuls te kunnen geven aan het stimuleren van (voor)leesplezier.
16-05-2022
Vanaf komend schooljaar is muziek-, theater- en dansonderwijs in Luxemburg voor kinderen en jongeren gratis. Luxemburg noemt zich het eerste Europese land dat op deze schaal gratis lessen introduceert. Het parlement hoopt dat zo meer kinderen lessen gaan volgen. Volgens de initiatiefnemer zal het muziek-, theater- en dansonderwijs hen helpen in hun groei naar volwassenheid en zelfvertrouwen geven aan zelfs de meest verlegen kinderen. Ongeveer twee derde van de thans aangeboden lessen en een groot deel van de onderwezen vakken zullen gratis zijn. Dat geldt voor o.m. : de driejarige vooropleiding in muziek, instrumentaal en dans, met de respectieve daaropvolgende algemene gehoortraining, instrumentale training, vocale training, dansopleiding, alsmede de theater- en spraakkunstopleiding tot en met het eerste diploma (in totaal 7 jaar). Bovendien zullen de deelnamekosten voor lessen die niet gratis zijn, worden beperkt tot 100 euro per schooljaar.
16-05-2022
Phoenix Cultuur is toekomstbestendig. Dat is de belangrijkste conclusie uit de rapportage van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT). Hiermee heeft het centrum voor kunst- en cultuureducatie in Meierijstad een officieel kwaliteitscertificaat ontvangen. Phoenix Cultuur voldoet dus aan de kwaliteitsnormen die gelden voor bibliotheek- en cultuurorganisaties in Nederland. De organisatie ging van start in 2015. Phoenix Cultuur is toen opgericht om het kunst- en cultuuronderwijs in de toenmalige gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode te waarborgen. Barbara Brouwer, directeur van Phoenix Cultuur: “De certificering bevestigt waar wij elke dag met professionaliteit en met passie aan werken. Zoveel mogelijk inwoners van Meierijstad, jong en oud, in aanraking brengen met kunst- en cultuureducatie.”
16-05-2022
Het Bredase centrum voor de kunsten Nieuwe Veste krijgt per 1 oktober een nieuwe directeur. Hilda Vliegenthart, nu directeur-bestuurder bij De Nobelaer in Etten-Leur, volgt Gertjan Endedijk op die met pensioen gaat. Vliegenthart staat sinds zeven jaar aan het roer van De Nobelaer. Daarvoor was ze verbonden aan culturele instellingen als De Lindenberg in Nijmegen, de Doelen in Rotterdam en De Lievekamp in Oss. Kortom, ‘ze heeft haar sporen verdiend', zegt Wicher Meijer, voorzitter van de raad van toezicht van Nieuwe Veste. ,,Ze is een professionele, betrokken en empathische directeur-bestuurder.” Ze noemt het een eer ‘om te worden gevraagd om Nieuwe Veste te gaan leiden'. ,,De bibliotheek in al haar facetten, kunsteducatie, het Digi-Taalhuis en de amateurkunst. Nieuwe Veste gaat over kansen voor iedereen in Breda. Die kansen wil ik samen met alle medewerkers faciliteren en creëren.” Naast haar werk als directeur-bestuurder is Hilda Vliegenthart ook voorzitter van BredaPhoto, voorzitter van de werkgeversdelegatie voor de cao-kunsteducatie en is ze onlangs benoemd tot voorzitter van Theaterwerkplaats Tiuri in Breda en Roosendaal.
16-05-2022
Muziek maken is leuk. Het zorgt voor creativiteit en verbondenheid. De landelijke organisatie Méér Muziek in de Klas waardeert hoe het muziekonderwijs in Steenbergen is opgetuigd. Op 22 mei ontvangt de gemeente daarvoor de Méér Muziek in de Klas Bokaal.
12-05-2022
Museum Klok & Peel in Asten lanceert deze maand een bijzonder erfgoededucatieproject voor het basisonderwijs. Het gaat om het online pakket ‘Heavy Metal | Hoor de klokken luiden’ dat door alle basisscholen in Nederland gratis te gebruiken is. het leert kinderen over klokkenerfgoed. In Asten heeft openbare basisschool De Horizon al gefungeerd als pilot. In de voorbije maanden doorliepen ook de groepen 1 tot en met 8 van de Astense R.K. Basischool Voordeldonk het educatieproject met veel plezier. ‘Heavy Metal | Hoor de klokken luiden’ kon tot stand komen dankzij speciale subsidies van het Fonds voor Cultuurparticipatie en het VSBfonds.
12-05-2022
Kinderen die buiten school actief lezen, sport- of muziekles krijgen en wel eens een museum of theater bezoeken, presteren veel beter op de basisschool. Dit zorgt volgens nieuw onderzoek voor ongelijkheid met leerlingen die veel minder toegang hebben tot zulke hulpmiddelen. Op scholen waar kinderen weinig buitenschoolse activiteiten ondernemen, zijn de leerprestaties lager. Dat komt naar voren uit een onderzoek van bureau SEO Economisch Onderzoek onder scholen in heel Nederland. Een brede ontwikkeling, toegang tot voorzieningen en voldoende ontspanning blijken essentieel voor een geslaagde schoolperiode. Daar ontbreekt het nu nogal eens aan. Zo zijn museum- (21 procent) en theaterbezoek (17 procent) exclusieve activiteiten voor hun leerlingen in groep 5, volgens de honderden ondervraagde leerkrachten. Ook heeft slechts 15 procent van de kinderen muziekles, 37 procent heeft minder dan tien kinderboeken in bezit. Ongeveer de helft van alle kinderen bezoekt de natuur. En één op twintig kinderen heeft zelfs thuis geen eigen bed. Eerder bleek al dat de buurt en het gezin waarin kinderen opgroeien invloed hebben op hun kansen in het leven. Het onderzoek ‘Gevolgen van kansenongelijkheid’ laat nu ook zien dat de schoolprestaties daadwerkelijk lijden onder een gebrek aan leerzame activiteiten buiten schooltijd. ,,Er ontstaat ongelijkheid, omdat er grote verschillen zijn in welke mate ouders hun kinderen toegang kunnen bieden tot bijvoorbeeld cultuurbezoeken, kinderboeken of een eigen kamer”, aldus de onderzoekers.
12-05-2022
CKE in Eindhoven lanceert Poptrack. Een nieuwe community voor en door muzikanten en producers. Op 1 juni begint de Module Writing Camp. De derde van een serie van drie try-outs, met als doel: jonge muzikanten en producers bij elkaar brengen, hen creatief vooruit helpen én wegwijs maken in de wereld van muziek. Er werd een team samengesteld van ervaren muzikanten, onder leiding van muzikant en producer Igor Sekoluvic. “Poptrack is bedoeld voor muzikanten die buiten het band-circuit vallen”, legt Sekoluvic uit. “Die club wordt steeds groter, omdat veel kids tegenwoordig gewoon vanuit hun slaapkamer creatief kunnen zijn. Door muziekprogramma’s voor de computer klinkt het al snel goed en heel veel muzikanten zijn op deze manier succesvol doorgebroken.” (…) “Heel tof. Het nadeel is alleen: je zit alleen muziek te maken. Wij willen een community creëren waar die mensen elkaar kunnen ontmoeten, samen een netwerk creëren én in the moment samen muziek gaan maken.” De eerste drie modules zijn try outs. Vanaf november gaat de Poptrack community officieel van start met vier nieuwe modules. Poptrack is er voor alle instrumentalisten, producers en vocalisten in de regio Eindhoven.
10-05-2022
“Kunsteducatoren zijn eraan gewend met zorgvuldigheid te opereren in werelden die hen soms met desinteresse (onderwijs) of dedain (kunst) bejegenen. De pandemie heeft de urgentie van onderwijs op basis van offline menselijk contact wereldwijd voelbaar gemaakt. Als de kunstwereld zich nu ook wil toeleggen op het faciliteren en onderhouden van ‘zorgzame relaties’ dan zouden kunsteducatoren wel eens de beste intermediairs kunnen zijn om die twee domeinen te verbinden.” Emiel Heijnen ziet verwantschap tussen zijn vak als kunstdocent en kunstenaars die een ‘verzorgende’ rol aannemen. En dat laatste doet zich sinds de pandemie steeds vaker voor.
10-05-2022
Onder leiding van de Bredase saxofoniste Naomi Adriaansz wordt het Jazz Project al dik tien jaar gehouden op basisscholen. Iedere keer opnieuw met een muzikale afsluiting in het Chassé Theater. Tot? ,,Tot corona. Twee jaar geleden hebben we de afsluiting moeten annuleren, vorig jaar was het online", zegt Adriaansz. Ze is blij dat het nu weer live in het theater is. ,,Hier kan niks tegen op.” Dit als voorbereiding op het jazzfestival dat met Hemelvaart aftrapt. In twee sessies, één in de ochtend, een ander in de middag, vindt de eindpresentatie plaats. Edine Wijnands met een verslag van de eindpresentatie op 9 mei.
03-05-2022
Kunnen kunstlessen kinderen stimuleren tot kritisch denken? De hedendaagse kunstpraktijk is vaak een platform voor engagement en kritische reflectie, maar bij de kunstvakken in het basisonderwijs worden leerlingen minder vaak uitgedaagd tot kritisch nadenken. Op sommige scholen is kunst vooral een plezierige, om expressie draaiende onderbreking van de schooldag, ter afwisseling van ‘de denkvakken’. Bovendien voelen veel leerkrachten zich onzeker om te werken met hedendaagse kunstwerken in de klas mede omdat actuele kunst een ontoegankelijk en conceptueel imago heeft. Dat imago klopt niet. Het concept authentieke kunsteducatie daagt leerkrachten uit om in de kunstles verbindingen te leggen met hedendaagse kunst en populaire cultuur, omdat daarmee ingegaan wordt op actuele thema’s en vragen. Dit vergroot de toegang en relevantie van actuele, hedendaagse kunst. Hedendaagse kunst- en mediabronnen stonden dan ook centraal in een lesson study die werd georganiseerd door LKCA, Lectoraat Kunsteducatie van de AHK en de Hogeschool van Amsterdam. Hieraan deden leerkrachten van 24 scholen mee, met hun groepen 7 en 8. Tijdens de lessen bekeken en bespraken leerlingen voorbeelden van nepnieuws. Daarna kregen zij de opdracht om hun eigen fake news te bedenken en te verspreiden. De resultaten stemmen hoopvol: leerlingen leren kritischer denken. Maak daarom in de kunstles meer gebruik van actuele bronnen, waaronder hedendaagse kunst, stellen Emiel Heijnen, Claartje van Tongeren en Huub Braam.
03-05-2022
Elk jaar komen duizenden nieuwe bewoners naar Nederland. Sommigen komen om te werken of voegen zich bij hun familie. Maar velen zijn door oorlogen en inhumane toestanden in eigen land gedwongen om hier een veilig heenkomen te zoeken. Eenmaal aangekomen moeten ze de taal, ons land, de gewoontes en vooral hun nieuwe landgenoten leren kennen. Kunst- en cultuurprojecten zijn hierbij behulpzaam. In de sessie op 1Sociaaldomein, het eigen kanaal van LKCA, op 17 mei wordt er dieper ingegaan op in wat cultuurparticipatie kan betekenen in de lange weg van inburgeren, settelen en een leven opbouwen.
03-05-2022
Als de coronaperiode iets duidelijk heeft gemaakt, dan is het inzicht dat ‘mensen meer aan kunst en ontwikkeling zijn gehecht dan je zou denken’, zegt directeur Gertjan Endedijk van Nieuwe Veste, het Bredase Centrum voor de Kunsten en de bibliotheken. ,,Onze drie bibliotheken mochten in coronatijd eerder open dan andere instellingen. Op het moment dat de deuren opengingen, stonden er mensen met tranen in de ogen te wachten. Voor iets wat altijd zo normaal is geweest. Mensen zijn nieuwsgierig, geïnteresseerd en willen zichzelf ontwikkelen. Als dat wegvalt, beseft iedereen ineens hoeveel behoefte ze aan creatieve ontwikkeling hebben.” De afgelopen twee jaar vergde veel stuurmanskunst, omdat Nieuwe Veste op veel verschillende terreinen actief is. De maatregelen bij de bibliotheken waren anders dan bij de cursussen, de concerten, de lezingen, de workshops en de contacten met de scholen, de wijken en de amateurgezelschappen. Endedijk: ,,We zijn bezig om te onderzoeken welke effecten corona heeft gehad op het hele veld van de amateurkunsten in Breda. Alle toneelgezelschappen, zangkoren en muziekensembles proberen we samen te brengen op een digitaal platform. Dat zijn we aan het ontwikkelen. Zo heb je straks een goed overzicht van wat Breda te bieden heeft. Er komt een agenda bij met optredens en exposities. Een enorme klus. Het lastige is om de eenlingen te vinden. Er zijn een heleboel mensen die thuis een boek schrijven, gedichten en schilderijen maken en daar zelden mee naar buiten treden.” Een conclusie die hij al wel kan trekken is dat zangkoren en theaterclubs veel leden hebben verloren. Met Breda Actief gaat de Nieuwe Veste de wijken in. Endedijk stelt vast dat de jeugd zich liever niet vastlegt voor een lange serie lessen. Kortlopende projecten ziet ze wel zitten. Daar probeert De Nieuwe Veste op in te spelen. Door corona heeft Nieuwe Veste scherper op het netvlies dat je mensen in de wijk moet opzoeken. Er wordt gewerkt aan programma’s om ouderen uit hun isolement te halen. Nu alles weer is toegestaan, ziet Endedijk de mensen langzamerhand terugkeren. ,,Er melden zich weer nieuwe leden en mensen voor de muziek- en kunstlessen. En voor onze concerten met kamermuziek komen als vanouds 150 tot 200 liefhebbers. Dat is een zeer trouwe groep bezoekers.” En zegt hij : ,,Er zijn in de afgelopen twee jaar onnoemelijk veel gedichten en verhalen geschreven. Er zijn schilderijen en beelden gemaakt, composities geschreven”
03-05-2022
Korteknie Stuhlmacher Architecten gaat het ontwerp maken voor de verbouwing van Huis73. Dat heeft de gemeente ’s-Hertogenbosch bekend gemaakt. Wethouder Mike van der Geld: “Met een overtuigende visie weet dit architectenbureau de geschiedenis van de gebouwen aan de Hinthamerstraat 72 en 74 te doorgronden. Een heel bijzonder stukje historische binnenstad is straks zichtbaar verbonden met de cultuur-educatieve en maatschappelijke functies van Huis73. Met het opgeknapte gebouw wordt Huis73 beter toegankelijk en aantrekkelijker voor alle inwoners van alle leeftijden. Het wordt een laagdrempelige plek waar kennis, ontmoeting en verwondering centraal staan.” Hinthamerstraat 72-74 bestaat uit meer dan twee gebouwen. Het is een compleet bouwblok tussen de Hinthamerstraat en de Binnendieze. Het zijn verschillende panden die in de loop van de eeuwen aan elkaar zijn gegroeid. De plek heeft een enorme geschiedenis en is van groot cultuurhistorisch belang voor de stad. Korteknie Stuhlmacher Architecten wil deze verschillende panden weer zichtbaar en beleefbaar maken. Ook directeur van Huis73, Nan van Schendel, is erg blij dat de keuze op Korteknie Stuhlmacher Architecten is gevallen: “Door samen te werken met dit bureau groeit Huis73 nog verder uit tot een geliefde en gewaardeerde plek waar écht iedereen graag komt.”
28-04-2022
Zie je kansen om cultuureducatie, cultuurparticipatie, bibliotheekwerk en het sociaal domein te verbinden, maar weet je niet waar je terechtkunt met je ideeën? In een artikel heeft LKCA alles over gemeentelijk cultuurbeleid en beleid in het sociaal domein op een rij gezet.
28-04-2022
Op 20 april vond de conferentie Cultuureducatie met Kwaliteit plaats. Er werd met zo’n 500 deelnemers teruggeblikt op de afgelopen negen jaar, waarin er met OCW, LKCA en alle penvoerders geinvesteerd werd in cultuureducatie. Een aantal onderdelen zijn terug te zien.
28-04-2022
Binnen het onderwijsproject Museumschatjes gaan basisschoolleerlingen van groep 5 t/m 8 in klassikaal verband naar een museum. Aan de hand van het lesmateriaal wordt op school het museumbezoek voorbereid. Wat is erfgoed? Waarom is het belangrijk om dingen te bewaren? Vervolgens gaan de leerlingen op zoek naar de waarde van museumschatten. Op 10 mei wordt de inschrijving voor Museumschatjes geopend. De scholen die willen meedoen ontvangen dan aan het begin van het nieuwe schooljaar een bon om in te leveren bij een Brabants museum naar keuze.
28-04-2022
Onderwijskansen zijn namelijk medebepalend voor de prestaties, het welzijn en ook de toekomstperspectieven van leerlingen. Daarom speelt dit thema een belangrijke rol binnen de onderwijsvernieuwingen de komende jaren, zoals Cultuureducatie met Kwaliteit en Curriculum.nu. Maar wat houdt gelijke kansen eigenlijk in hoe verhoudt het zich tot diversiteit? En hoe pas je inclusie toe? Op 12 mei is het LKCAtelier gewijd aan de rol van diversiteit en inclusie in relatie tot cultuureducatie.
28-04-2022
Het Theaterkrant Magazine van mei is een themanummer over de ontwikkelingen in theatereducatie. Daar wordt steeds meer de nadruk verlegd van overdracht van kennis en ambacht naar ‘menswording’. Leerlingen, jongeren of heel andere deelnemers krijgen de tools om door middel van kunst hun leven vorm te geven en te verrijken.
28-04-2022
Er valt meer uit een schooldag te halen dan momenteel gebeurt. Door de schooldag te verrijken stimuleer je dat alle kinderen hun talenten ten volle kunnen ontplooien. Wat is er nodig om te komen tot zo’n rijke schooldag? Ronald Kox met de inhoudelijke terugkoppeling van het LKCAtelier van 7 april. Zo’n schooldag biedt meer kansen voor álle kinderen.
28-04-2022
Met de komst van Oekraïense vluchtelingen en hun kinderen komt er een nieuwe uitdaging op het Nederlandse onderwijs af. Op welke manier zorgen we ervoor dat Oekraïense kinderen zo snel mogelijk in het Nederlandse onderwijs worden opgenomen? En welke rol kan cultuur spelen in dit proces? Max van Alphen, werkveldspecialist cultuureducatie, met adviezen. Plus een geüpdatete versie van het kennisdossier ‘Cultuur en nieuwkomers’
28-04-2022
Klassen worden steeds diverser. Dat vraagt om onderwijs dat rekening houdt met verschillen zonder leerdoelen omlaag te schroeven. Michel Hogenes (Pabo Haagse Hogeschool & Conservatorium Rotterdam) ziet het antwoord in ontwikkelingsgericht onderwijs en meer specifiek ontwerpend leren. Ontwikkelingsgericht onderwijs werkt met voor kinderen betekenisvolle activiteiten die hen telkens een stapje verder brengen (Vygotskij’s zone van naaste ontwikkeling). Hiermee stimuleer je hun betrokkenheid en eigenaarschap. Met de didactiek van ontwerpend leren kun je muzieklessen speelser, uitdagender en inclusiever maken. Dit betekent bijvoorbeeld meer aandacht voor zelf componeren en muziekinstrumenten ontwerpen. Bea Ros met een inhoudelijke terugkoppeling van een LKCAtelier van 31 maart.
28-04-2022
In 2021 startte de derde periode van de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK3). In vergelijking met de eerdere twee periodes, waarin de nadruk lag op het primaire onderwijs, is er nu meer ruimte voor het voortgezet onderwijs. Om te achterhalen welke wensen er zijn en waar de vo-scholen ondersteuning nodig hebben bij hun cultuuronderwijs, gaven de instellingen Kunstloc Brabant en Erfgoed Brabant opdracht tot een behoefteonderzoek. In dit artikel bespreken onderzoekers Karin van Dijk en Imke Donkers de belangrijkste uitkomsten: ‘Door dit onderzoeksproces kregen we meer bewustwording van hoe dingen in de praktijk werken. We voelen veel betrokkenheid bij de vraagstukken van de scholen, maar zien ook de kansen die er liggen’.
28-04-2022
Lionsclub Waalwijk overhandigde op 19 april met een symbolische cheque maar liefst € 7.777 aan de Jeugdfondsen Sport Brabant en Cultuur Brabant. Het bedrag werd bijeengebracht door de verkoop van kerststollen. Het is bestemd voor kinderen uit gemeente Waalwijk die opgroeien in een gezin dat het financieel moeilijk heeft. Francesco van Mierlo, president van Lionsclub Waalwijk, greep het moment aan om de aanwezigen te vertellen over het Jeugdfonds Sport en Cultuur. In het dagelijks leven is Van Mierlo werkzaam als directeur van Kunstencentrum Waalwijk. “Het Kunstencentrum is één van de intermediairs die aanvragen kunnen indienen bij beide Jeugdfondsen. Wij zien hoe de bijdrage van het Jeugdfonds echt het verschil kan maken voor een kind”, aldus Van Mierlo. “Het is belangrijk dat ieder kind in gemeente Waalwijk de kans krijgt om te sporten of bijvoorbeeld dans- of muzieklessen te volgen. Daarom zette Lionsclub Waalwijk in december een actie op in samenwerking met Bakkerij Van Beijnen. We bakten ‘Waalwijkse sloffen’ in de bakkerij en van elke verkochte ‘Waalwijkse slof’ ging een mooi bedrag naar onze actie.” De helft van het bedrag is bestemd voor kinderen in de gemeente die kiezen voor een sport, de andere helft wordt gereserveerd voor kinderen die willen meedoen aan creatieve en culturele activiteiten of cursussen.
28-04-2022
Op 19 april is de nieuwe regeling van het Fonds voor Cultuurparticipatie Talentontwikkeling geopend. Een brede regeling waarin het fonds een impuls geeft aan talentontwikkeling in informele netwerken. Door talenten en coaches in informeel georganiseerde disciplines en netwerken te ondersteunen biedt het fonds hen kansen om hun kwaliteiten te herkennen, te erkennen én te ontwikkelen. Binnen de regeling zijn vier subsidiemogelijkheden.
28-04-2022
Fonds voor Cultuurparticipatie heeft het jaarverslag over 2021 uitgebracht. Een veelbewogen jaar. Een tijd waarin de cultuursector steeds opnieuw overeind probeerde te blijven en liet zien hoe wendbaar en weerbaar ze is. Een groeiende aantal mensen wil samen aan de slag, op hún manier en over de grenzen van kunstdisciplines heen. Afgelopen jaar zag het fonds daarin sterke nieuwe verbindingen ontstaan. Bijvoorbeeld op het gebied van cultuurparticipatie, tussen spelers uit het culturele veld en het sociale domein, en in het domein van cultuureducatie, tussen het vmbo en de culturele sector.
26-04-2022
De website van Kijkwijzer is vernieuwd. Het NICAM, het instituut achter het classificatiesyteem wil het 20-jarige bestaan van de dienst vieren met een nieuwe huisstijl en website. Maar bij het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media, dat al in 1999 werd opgericht, vond men het sowieso tijd worden voor een nieuwe site. Uit onderzoek zou namelijk blijken dat er bij ouders, kinderen en andere gebruikers van Kijkwijzer behoefte is aan meer informatie over de inhoud van films, series en programma's. Men wil meer te weten komen over producties dan alleen de bekende leeftijdsadviezen en de inhoudspictogrammen, aldus het NICAM.
26-04-2022
Leraren leveren een onmisbare bijdrage aan de leesopvoeding van kinderen. Onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK toont aan dat het overgrote deel van de leraren zich daarvan bewust is. Toch heeft maar iets meer dan de helft van de leraren in het basisonderwijs het gevoel voldoende tijd aan leesbevordering te kunnen besteden. In het voortgezet onderwijs is dat zelfs maar 34%. Verder geeft bijna 70% van de leraren in het basisonderwijs en 80% van de leraren in het voortgezet onderwijs aan extra middelen en ideeën voor leesbevordering enorm op prijs te stellen. De nieuwe campagne Springlezend, opgezet door de Leescoalitie, voorziet hierin door leraren een platform te geven waar ze inspiratie kunnen vinden én delen. De aftrap werd op 20 april gevierd door leraren en leerlingen in een trampolinepark in Hilversum. Bekende schrijvers brachten daarbij een ode aan de leraar die hen vroeger springlezend heeft gemaakt. Met Springlezend wil de Leescoalitie de belangrijke rol van leraren onderstrepen en goede voorbeelden van bevlogen leerkrachten en docenten voor het voetlicht brengen. Ook werd op 20 april de website lezeninhetpo.nl gelanceerd. Deze website biedt basisscholen alle informatie die nodig is om effectief leesonderwijs te realiseren.
14-04-2022
De gemeente Bergeijk wil onder meer naschools muziekonderwijs gaan inzetten om opgelopen onderwijsachterstanden bij basisschoolkinderen in te halen, die werden veroorzaakt door de coronapandemie. De muzieklessen na school kunnen een impuls geven aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen, schrijft de gemeente in een brief aan de gemeenteraad. En juist op dat gebied heeft de jeugd een inhaalslag te maken na de coronacrisis, vertelt wethouder Marko van Dalen. ,,We zien over het geheel genomen dat kinderen op reken - en taalniveau geen grote achterstanden hebben opgelopen in de coronaperiode.” Muziekschool Art4You zal de lessen gaan verzorgen. Een andere organisatie die aan de slag gaat met het verkleinen van coronagerelateerde onderwijsachterstanden is Bibliotheek de Kempen. Zij komt met een lesprogramma voor ouders, waarin zij kunnen leren hoe zij hun kinderen (beter) kunnen ondersteunen bij taal-en schoolactiviteiten. Daarnaast kunnen basisscholen gebruikmaken van een budget van 5000 euro om hun schoolplein zo in te richten dat die een educatief hulpmiddel wordt. Voor de uitvoering van de projecten trekt de gemeente 95.000 euro uit. Dat bedrag komt uit een speciaal budget dat gemeenten krijgen van het Rijk om tot 2025 corona-achterstanden bij leerlingen weg te werken.
14-04-2022
Zingen in een popkoor of beeldhouwen met speksteen: derdejaars leerlingen van alle Helmondse middelbare scholen kunnen kiezen uit een keur van workshops en voorstellingen tijdens Cultuurweek WAH?! Zes culturele instellingen in Helmond werken mee aan de eerste editie van de cultuurweek, die van 19 tot en met 22 april gehouden wordt: het Annatheater, Bibliotheek Helmond-Peel, Museum Helmond, Het Speelhuis, Kunstkwartier en De Cacaofabriek. De bedoeling is dat leerlingen daarna de weg naar cultuur in hun stad weten te vinden én beseffen hoe leuk en gevarieerd cultuur is. Annique van den Heuvel is betrokken namens CultuurContact. „De jeugd in Helmond mag weten dat ze ook in eigen stad terecht kunnen voor cultuur. En wat er allemaal valt onder de noemer cultuur: dat is echt geen elitaire hobby met alleen maar deftige schilderijen en klassieke muziek. Hiphop is ook cultuur, net als vloggen, diamond painting, noem maar op.”
14-04-2022
Voormalig muziekdocent Paul Gisberts maakt zich veel meer zorgen over de veranderende mentaliteit en terugloop van cursisten in het muziekonderwijs. “Met het behagen van het onderwijs door muziek in te zetten als middel om taal- en rekenvaardigheden te bevorderen, en het tevredenstellen van beleidsmakers en de klant door musiceren als vrijetijdsbesteding te beschouwen, zijn we naar mijn mening heel ver komen te staan van musiceren als vak.” (…) “ Laten we het aanleren van een muziekinstrument weer serieus gaan nemen door het als vak te beschouwen. Als we het zelf niet meer serieus nemen, waarom zouden anderen het dan wel doen?”
14-04-2022
In de Staat van het Onderwijs 2022 pleit de Inspectie van het Onderwijs ervoor dat het taal- en rekenniveau van leerlingen binnen twee jaar verbeterd moet zijn. De Inspectie constateert dat de afgelopen twintig jaar het niveau van basisvaardigheden van leerlingen is gedaald. Daarom moet volgens de inspectie ‘het roer radicaal om’. Deze constatering sluit naadloos aan bij het pleidooi van de Leescoalitie voor een ambitieus leesoffensief om ervoor te zorgen dat in 2025 niemand met een leesachterstand van school komt. De Leescoalitie kijkt uit naar het masterplan basisvaardigheden dat onderwijsminister Wiersma voor de zomer presenteert. Voorwaarde voor succes is een structurele aanpak. De focus op de doorlopende leerlijn zowel binnen als buiten het klaslokaal speelt daarbij een belangrijke rol. Ook is er dan landelijk en lokaal samenwerking nodig. Terecht wijst de Inspectie naar het succes in lerland en Zweden. Daar leidt intensieve samenwerking tussen alle partijen tot flinke verbetering van basisvaardigheden. De leden van de Leescoalitie staan dan ook klaar om deze uitdagingen samen met het onderwijsveld en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op te pakken. De Leescoalitie is een samenwerkingsverband tussen KB Nationale Bibliotheek, Literatuurmuseum/ Kinderboekenmuseum, Nederlands Letterenfonds, Stichting CPNB, Stichting Lezen (voorzitter), Stichting Lezen en Schrijven, Taalunie en Vereniging van Openbare Bibliotheken.
12-04-2022
In november vorig jaar werd de Groningse docent Elroy Gramsbergen uitgeroepen tot Filmleraar van het Jaar 2021. De vakjury prees de constructieve manier waarop hij zijn lessen vormgeeft, en de manier waarop hij leerlingen stimuleert het maakproces van het begin tot het einde zelf vorm te geven. Wat is het geheim van zijn succes?
07-04-2022
Een ict’er, een kunstenaar én een ondernemer in het docententeam – bij het profiel Dienstverlening en Producten Design (D&P Design), het breedste vmbo-profiel dat er bestaat, aan het Udens College werkt het uitstekend. Lees het pleidooi van Jason Hadzic en Christa Lasschuijt voor een breed samengesteld docententeam.
07-04-2022
In november 2014 gaf de toenmalige staatssecretaris van onderwijs Sander Dekker het startsein voor de ontwikkeling van een nieuw curriculum in het onderwijs, Onderwijs2032. Die titel was niet bedoeld om aan te geven dat we pas in 2032 een nieuw curriculum zouden hebben. Het was om aan te geven dat we dat jaar de eerste lichting examenkandidaten zouden hebben vanuit het nieuwe curriculum. Toch werd op 6 april 2022 het traject voor de vierde keer gewijzigd. Als het zo verdergaat lijkt het erop dat we pas in 2032 een nieuw curriculum hebben. Ronald Kox, leidinggevende cultuureducatie, LKCA, over de stand van zaken.
07-04-2022
Zorgen dat kinderen met begrip kunnen lezen is waarschijnlijk de belangrijkste opdracht van het onderwijs. Zonder deze vaardigheid zijn kinderen niet in staat te leren van teksten. Daardoor kunnen zij niet alleen onvoldoende meedoen op school, maar kunnen ze ook niet voluit deelnemen aan de huidige informatiesamenleving. Maar, wat is leesbegrip eigenlijk? Hoe komt het tot stand? En, hoe kunnen leraren het leesbegrip van hun leerlingen bevorderen? Begrijpend lezen is een complex proces, waar vele factoren op van invloed zijn. Onderzoekers hebben zich vaak gespecialiseerd in een van die factoren. Ze richten zich bijvoorbeeld op de rol van achtergrondkennis, het belang van leesstrategieën of de invloed van motivatie. De beschikbare kennis is daardoor versnipperd. In de publicatie ‘De zeven pijlers van onderwijs in begrijpend lezen’ is deze kennis gebundeld. Leesexperts uit Nederland en Vlaanderen geven inzicht in theorie over, onderzoek naar en praktische toepassing van essentiële elementen van onderwijs in begrijpend lezen.
04-04-2022
De Raad voor Cultuur vindt dat er nu een unieke kans ligt om de culturele en creatieve sector weerbaarder en wendbaarder te maken én gelijktijdig in te zetten op ruimte voor herstel van de sector na corona. Dat vergt wel een brede blik op het cultuurbestel als geheel en voldoende tijd om het gesprek hierover te voeren. De gebruikelijke vierjaarlijkse cyclus om te komen tot een nieuwe subsidieronde voor cultuur is daarvoor te kort en zou met twee of vier jaar verlengd moeten worden. Dat schrijft de Raad voor Cultuur in een verkennende notitie aan staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media. De staatssecretaris heeft de notitie: "Beweging in het bestel - verkenning naar een nieuw advies over het cultuurbestel" op 1 april in ontvangst genomen. Het cultuurbestel van de toekomst is volgens de raad een bestel dat iedere inwoner van Nederland toegang biedt tot cultuuraanbod, cultuureducatie en -participatie. Elke culturele discipline of genre moet daarbinnen aan bod kunnen komen. Het biedt ook iedereen mogelijkheden om cultuur te beleven – op traditionele en nieuwe manieren – om schoonheid te ervaren, verrijkt te worden met kritische reflecties op de samenleving, intellectueel uitgedaagd te worden of emotioneel geraakt. Helaas is dat op dit moment nog lang niet overal zo. Raad voor Cultuur. In de gesprekken die de raad de afgelopen twee coronajaren met de cultuursector, fondsen en overheden voerden, kwamen steeds weer dezelfde structurele knelpunten terug. Het gaat er daarbij onder meer om dat cultuureducatie en -participatie helaas nog lang niet voor iedereen in Nederland vanzelfsprekend zijn. Ook regionale spreiding en diversiteit van het aanbod en publiek vragen om aandacht. Net als een eerlijke en stabiele culturele arbeidsmarkt voor makers en andere werkenden in de sector. Deze knelpunten stonden voor de pandemie ook al op de agenda, maar kwamen door de opeenvolgende lockdowns nadrukkelijker aan de oppervlakte. Dit beeld werd nog eens bevestigd in een inventarisatie van 30 jaar cultuurbeleid, die de raad eind vorig jaar maakte. De zogeheten Subsidie, o.m. de Culturele basisinfrastructuur (BIS), ziet de raad nadrukkelijk niet als het enige beleidsinstrument om tot een weerbaardere en wendbaardere sector te komen. Om de structurele knelpunten aan te pakken wil de raad een visie ontwikkelen op het gehele cultuurbestel in 2035 en een pad uitstippelen over hoe daar te komen. “Uit alle berichten horen we dat de bezoekersaantallen achterblijven”, vertelt voorzitter Kristel Baele. Ze licht de notitie toe in het NOS Radio 1 Journaal. De sector kampt nog steeds met de gevolgen van de coronacrisis. “We zijn er nog lang niet.”
31-03-2022
De samenwerking tussen bibliotheken en basis- en middelbare scholen wordt steeds hechter. Dat blijkt uit twee onderzoeken van de KB over het schooljaar 2020-2021. De onderzoeken zijn uitgevoerd via de Bibliotheekmonitor. De onderzoeken laten zien dat bibliotheken ook in het afgelopen schooljaar hun band met het onderwijs verstevigden. Dat lukte ondanks de maatregelen rondom het coronavirus, die ervoor zorgden dat zowel bibliotheken als scholen maar beperkt open waren.
31-03-2022
Muziekhuis050, een collectief van 23 muziekdocenten, maakte in de zomer een vliegende start, met maar liefst 50.000 euro subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie, en een subsidie van de gemeente Groningen voor een mooie openingsdag. Een anonieme mecenas heeft voor de komende vijf jaar al een ton toegezegd voor muziekonderwijs aan kinderen in een achterstandsituatie. Collectieven van muziekdocenten steken her en der de kop op. Vaak ligt onvrede met de lokale muziekinstellingen ten grondslag aan dergelijke initiatieven. Die staan al jaren onder druk, met noodgedwongen fusies en bezuinigingen tot gevolg. Een gesprek met hoboïste Hanneke Ramselaar en celliste Karoun Baghboudarian. Hoe kwam het collectief tot stand en hoe gaat het in zijn werk ? Biedt het collectief zzp’ers een betere inkomenspositie?
31-03-2022
Poëziedocenten Jos van Hest, Ineke Holzhaus en Ilonka Verdurmen stelden een werkbundel voor jongeren samen rondom het werk van de genomineerde dichters voor De Grote Poëzieprijs. Ontbinding van Piet Gerbrandy, Virgula van Sasja Janssen, Dagen in Huis van Roelof ten Napel, Vervoersbewijzen van Tijl Nuyts en Aarduitwrijvingen van Charlotte Van den Broeck zijn genomineerd voor de vierde editie van De Grote Poëzieprijs. De werkbundel is online te raadplegen.
29-03-2022
Bewegend beeld speelt een steeds belangrijkere rol binnen de maatschappij, en dus ook bij veel beroepen. Maar hoe zet je bewegend beeld bewust en effectief in en hoe draag je met beeld kennis over? In de minor Filmeducatie van Fontys leren studenten vanaf september spreken in de taal van film. Een gesprek met Tineke Ausems, onderwijsmanager Fontys Lerarenopleiding Sittard (FLOS) en coördinator van de minor Filmeducatie, en managementassistent Kim O’Loughlin. “Zeker jongeren zien talloze filmpjes per dag en communiceren steeds vaker met bewegend beeld. Logisch, want met video kun je veel sneller je boodschap communiceren dan met een lap tekst.” In de minor Filmeducatie, een samenwerking tussen FLOS en Filmhub Zuid, gaan studenten een half jaar lang fulltime aan de slag met filmeducatie. Vanuit hun thuisbasis in De Witte Dame in Eindhoven leren ze de unieke taal van bewegend beeld lezen, schrijven én spreken. Niet alleen in de collegezaal, maar ook in de praktijk bij filmfestivals, in de filmzaal en door zelf filmfragmenten te maken
28-03-2022
Eric Vloeimans gaf een masterclass in Huis73 in ’s-Hertogenbosch. „Het oogt zo simpel. Qua moeilijkheidsgraad lijken er - vooral in fysiek opzicht - niet veel verschillen te bestaan tussen het bespelen van een trompet en laten we zeggen een blokfluit. Dat is een grote vergissing. Elk spiertje in de lippen is voor de trompettist van belang. Bovendien luistert de ademhaling nauw. Sommigen zien zelfs wat raakvlakken met Zen.” Twintig deelnemers. jong en oud, hadden zich opgegeven; ze dienen minimaal het niveau van diploma A (drie kruisen en drie mollen, red.) te beheersen. Een verslag.
17-03-2022
Wil je een samenwerkingsproject opzetten met een Duitse partner? Van 15 maart tot en met 15 april 2022 kan je subsidie aanvragen bij het Fonds voor Cultuurparticipatie via de Open call Nederland-Duitsland Jonge Kunst. Het is een samenwerking tussen het fonds en het Duitse Fonds Soziokultur. De subsidie is voor projecten op het gebied van cultuurparticipatie en -educatie. De fondsen zijn met name geïnteresseerd in bijzondere vormen van samenwerking, vernieuwende projecten en verduurzaming. Zij dekken beiden 50% van elk project
17-03-2022
In de danssector, waar als regel wordt uitgegaan van een optimaal functionerend lichaam zonder beperkingen, stelt inclusie gezelschappen en dansscholen voor een forse uitdaging. Groot Brittannië loopt in Europa voorop, en dat is onder meer te danken aan het internationaal opererende Candoco Dance Company. Dat gezelschap bewijst al dertig jaar dat ook andere ‘fysicaliteiten’, lichamen met verschillende beperkingen, in staat zijn tot het creëren van artistiek interessante dans. Er werken, naast negen stafleden, acht dansers met en zonder fysieke beperking. Kimberley Harvey, zelf rolstoelgebruikster, danser, choreograaf en docent, leidt het jeugdprogramma van het gezelschap. Een gesprek.
17-03-2022
Provincie Flevoland zet zich samen met vijf gemeenten in voor inspirerend cultuuronderwijs. Alle basisscholen in de Noordoostpolder, Urk, Lelystad, Dronten en Zeewolde doen mee aan het Flevolandse programma CultuurPlus. Hierdoor krijgt ieder kind de kans om cultuuronderwijs te krijgen. De provincie Flevoland vindt het belangrijk dat kinderen op de bassischool al met cultuur leren omgaan. Daarom is het programma CultuurPlus opgezet, een Flevolands programma dat binnen de landelijke regeling ‘Cultuureducatie met Kwaliteit 2021-2024’ valt. Culturele instellingen en andere culturele partners krijgen de ruimte om aanbod op maat te ontwikkelen, zodat cultuuronderwijs kan aansluiten bij wat de school wil. Het programma CultuurPlus is ontwikkeld door FleCk, De Meerpaal in Dronten, Cultuurbedrijf Noordoostpolder, De Kubus in Lelystad, Verbeelding&Co in Zeewolde en Theatergezelschap BonteHond. Het Flevolandse programma wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van Provincie Flevoland en het Fonds voor Cultuurparticipatie.
17-03-2022
Vanaf 2023 moeten Bibliotheek Helmond-Peel en het Kunstkwartier samen 520.000 euro gaan besparen op hun jaarlijkse uitgaven. De gemeente Helmond wil dat een van de instellingen bij de ander intrekt. Volgens de gemeente zou met een dergelijke verhuizing structureel een half miljoen euro bespaard kunnen worden. De directeuren van bibliotheek Helmond-Peel en het Kunstkwartier hebben nu, in aanloop naar de verkiezingen, een brandbrief geschreven aan alle fractievoorzitters in de stad. Ze zeggen dat er veel onrust is onder het personeel vanwege de aangekondigde bezuinigingen. Directeur-bestuurders Theo de Veer van het Kunstkwartier en Robin Verleisdonk van de bibliotheek zeggen in de brief meer te willen gaan samenwerken. Maar ze zien dat alleen zitten als ze dat ‘zonder enige financiële druk’ kunnen doen. Zij denken met een kleiner budget niet meer dezelfde kwaliteit en dienstverlening te kunnen leveren. Ook vindt het duo dat de bezuinigingen op de twee cultuurinstanties niet stroken met de toekomstplannen van de stad. Helmond wil de komende jaren groeien naar een inwonersaantal van 100.000. Het Kunstkwartier en de bibliotheek in Helmond zien twee opties voor de toekomst. Ze willen dat de aanstaande bezuiniging van ruim een half miljoen euro wordt teruggedraaid óf dat er naar een nieuwe plek wordt gezocht waar de twee instellingen samen onder één dak verder kunnen. Binnenkort is er overleg met de gemeente Helmond.
17-03-2022
De gemeente ’s-Hertogenbosch vindt het belangrijk dat elk kind de kans krijgt om kennis te maken met cultuur. Cultuur helpt hen in het ontdekken van hun talenten en de ontwikkeling daarvan. De gemeente daagt culturele makers en organisaties uit om met vernieuwende initiatieven te komen voor kinderen tot 18 jaar. Daarvoor is er de nieuwe subsidieregeling Innovatie Gelijke Kansen & Cultuur. Met deze regeling wil ’s-Hertogenbosch culturele initiatieven mogelijk maken die kinderen bereiken die nu minder in aanraking komen met cultuur. De subsidie is onderdeel van de actieagenda Gelijke Kansen ’s-Hertogenbosch. Vanaf 15 maart 2022 kunnen maatschappelijke en culturele organisaties en individuen er gebruik van maken.
14-03-2022
PlanC gaat half maart fuseren met de Contactraad Cultuur in Goirle, en gaat PlanC+ heten. Bovendien krijgt de stichting de overtollige subsidie van Factorium, een bedrag van rond de 23.000 euro. Daarmee kan het platform voor cultuuronderwijs nog even door. PlanC probeert sinds juni 2021 al het muziek- en cultuuronderwijs voor kinderen de komende jaren op niveau en betaalbaar te houden, zodat het ‘mogelijk is om deel te nemen aan musical-, muziek- en danslessen’. Dat doen ze onder meer met een website waar al het aanbod van docenten aan cultuur op staat. Van ouders met een lager inkomen kunnen de kinderen bovendien voor een speciaal tarief lessen volgen, als ze geen recht hebben op andere regelingen. Daarnaast kunnen mensen tevens proeflessen aanvragen. ,,We zijn begonnen met de individuele muziekdocenten, afkomstig van Factorium”, vertelt Karen Molin-van Overbeek. ,,Maar we werken nu ook met scholen en verenigingen. Zo willen we het cultuuronderwijs beschikbaar maken en houden.” Het platform heeft dus zelf geen muziekdocenten in dienst, maar bemiddelt vooral. PlanC wil daarnaast ook werken aan culturele activiteiten in Goirle. Voor de nieuwe samenwerkingen is ook een kwartiermaker aangenomen, Anne Verhagen. In een gesprek met de Contactraad Cultuur Goirle zagen de twee partijen veel overlap. Ook bij de cultuurraad zijn meerdere verenigingen in Goirle aangesloten. Met het geld van Factorium kan de stichting dus nog even door. Molin-van Overbeek: ,,Onze opdracht loopt nu nog tot november, en we krijgen daarna nog geen structurele subsidie. De doorkijk is dus nog ongewis, maar de signalen dat men niet meer zonder Plan C wil, die zijn er wel.”
14-03-2022
De bouw van een nieuw Cultuurhuis in Gemert laat hoogstwaarschijnlijk een paar jaar langer op zich wachten dan aanvankelijk het plan leek. Volgens de CDA-fractie in de gemeenteraad is er voorlopig geen geld voor nieuwbouw of renovatie van De Eendracht.
10-03-2022
Het nieuwe kabinet wil investeren in cultuureducatie, cultuurparticipatie en gelijke kansen. Eén van de manieren om dat te doen is door te investeren in de ‘Rijke Schooldag’. Hoe de Rijke Schooldag precies uitgewerkt moet worden is nog onduidelijk, maar natuurlijk ziet LKCA kansen en mogelijkheden om kunst en cultuur hierin een belangrijke rol te geven. Ronald Kox over de ontwikkelingen van de afgelopen jaren en de kansen voor de toekomst. In het LKCAtelier van 7 april wordt er ook gesproken over wat er onder een ‘rijke schooldag’ verstaan kan worden. Verrijking kan zowel plaatsvinden binnen de context van de huidige schooldag, als door de schooldag nadrukkelijk te verbinden met de buitenschoolse situatie. Welke belemmeringen en dilemma’s zijn er zoal?
10-03-2022
In 2018 werd Mores.online opgericht door diverse brancheorganisaties uit het theater, de film en de televisiehoek. Mores is inmiddels uitgegroeid tot hét centrale, gezamenlijke meldpunt ‘ongewenste omgangsvormen’ van de gehele culturele en creatieve sector en biedt een vangnet aan iedereen die werkzaam is in deze sector. Mores huurt vertrouwenspersonen in die meldingen uit de culturele en creatieve sector in behandeling nemen. Dit is geen vervanging van, maar een aanvulling op het beleid en de procedures die organisaties zelf vormgeven. Mores werkt met ‘clusters’: hierin zijn verschillende brancheorganisaties en koepels uit een deelsector verenigd. Begin 2022 is een cluster voor cultuureducatie gestart. LKCA-directeur Sanne Scholten is toegetreden tot het bestuur van Mores. Als bestuurslid neemt zij contact op met organisaties die zich bij Mores melden om aan te sluiten. Daarnaast gaat LKCA actief het gesprek met koepelorganisaties in cultuureducatie en cultuurparticipatie aan om zich aan te sluiten bij Mores én zelf actief aan de slag te gaan om ongewenst gedrag tegen te gaan. LKCA werkt hierin samen met Mores en NOV.
10-03-2022
De gemeente Waalre gaat de komende twee jaar meer aandacht besteden aan kunst en cultuur. De gemeenteraad stemde op 8 maart tijdens de laatste reguliere raadsvergadering voor de gemeenteraadsverkiezingen unaniem in met een plan waarin tot en met 2024 geld voor wordt vrijgemaakt om de Waalrese cultuursector te verstevigen. Hoe die versteviging wordt bereikt? Meer culturele activiteiten organiseren, met name buiten de schooltijden. Ook moet de samenwerking tussen culturele organisaties in Waalre worden verbeterd. Het gaat om 40.000 euro, verdeeld over 20.000 euro per jaar, voor de inzet van een zogenoemde cultuuraanjager, die Waalrese cultuurorganisaties bij elkaar brengt en hen beter moet laten samenwerken. Daarnaast wordt 5.000 euro beschikbaar gesteld voor een onderzoek naar de toekomst van het Waalres Museum en wordt structureel 50.000 euro ingezet voor buitenschoolse cultuuractiviteiten. Hoewel alle partijen enthousiast waren over het plan, hadden Aalst Waalre Belang (AWB) en de VVD nog vragen over respectievelijk de rol van de cultuuraanjager en de totstandkoming van de 50.000 euro voor cultuuractiviteiten buiten schooltijd om. Het bedrag voor buitenschoolse cultuuractiviteiten is gebaseerd op een aanbeveling van de provinciale culturele instelling Kunstloc, liet de wethouder onlangs in een brief aan de gemeenteraad weten. Die gaat uit van een individueel bedrag per kind.
07-03-2022
Tijdens het LKCAtelier van 31 maart leidt Michel Hogenes aan de hand van onderzoeken het thema ‘Ontwerpend Leren als didactisch concept voor Inclusieve cultuureducatie’ in. Aansluitend laten Floortje Smehuijzen van SoundLAB/ Muziekgebouw aan ’t IJ en Jacques van de Veerdonk van Watch that Sound zien hoe zij in de context van hun organisatie ontwerpend leren inzetten en daarmee bijdragen aan een inclusiever muziek- en mediaonderwijs.
07-03-2022
Het CBS publiceert op 4 maart een rapport dat ingaat op de onderzoeken Kunst‐ en Cultuureducatie die het CBS in de jaren 2017 en 2019 over respectievelijk het verslagjaar 2016 en over het culturele seizoen 2018/2019 heeft uitgevoerd. De resultaten van deze onderzoeken moeten gezien worden als indicatieve ramingen en niet als harde uitkomsten. Bij cultuureducatie gaat het om het verstrekken van training en onderwijs door professionals aan amateurs op het terrein van kunst en cultuur. Dit kunnen uitingen zijn zoals muziek, toneel, schrijven, schilderen, fotografie, dans, erfgoed en dergelijke. Het rapport gaat in op het aanbod van kunst‐ en cultuureducatie en niet op de vraag.
03-03-2022
Dit najaar komt Evi VO beschikbaar, een monitoring- en zelfevaluatie-instrument voor cultuuronderwijs op middelbare scholen. Door met dit instrument te werken kan de ontwikkeling en borging van cultuureducatie op school worden versterkt. In het LKCAtelier van 17 maart informatie over het doel, de opzet en inhoud van het instrument.
03-03-2022
Kunst en cultuur zijn een van de belangrijkste verbindende factoren tussen mensen volgens Yvo Manuel Vas Dias, oprichter en voorzitter van TransAmsterdam. Trans Art School geeft trans personen de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen op artistiek en cultureel gebied in een veilige, begripvolle en sociale omgeving.
03-03-2022
Op 24 maart wordt er in het LKCAtelier aandacht besteed aan een veilige werkomgeving in de cultuursector. Veel organisaties worstelen met wat precies grensoverschrijdend gedrag is. Wanneer gaat iemand te ver, hoe maak je het bespreekbaar en welke mogelijkheden zijn er om ongewenst gedrag aan te pakken?
03-03-2022
Met het nieuwe initiatief de Regionale Muziekdagen, in maart en april, willen het Prinses Christina Concours en CultuurConnectie muziekdocenten uit heel Nederland bij elkaar brengen in een tijd dat die ontmoeting niet meer zo vanzelfsprekend is. De vier momenten bieden ruimte aan docenten om met elkaar in gesprek te gaan over de lespraktijk en om inspiratie op te doen hoe die lespraktijk te blijven ontwikkelen. Een programma van maximaal twee uur vol afwisseling tussen plenaire onderdelen en onderdelen waarin in kleinere groepen vragen die spelen besproken worden. Gesprekken met als centrale thema: Muziekles In Majeur: hoe bouw je in uitdagende tijden door aan een bloeiende lespraktijk met nieuwe vragen en verwachtingen van leerlingen?
03-03-2022
Het is een veelgehoorde wens in de cultuursector: een jonger en diverser publiek aantrekken. De behoefte tot een breder publiek zullen het Noordbrabants Museum, Design Museum Den Bosch, Van Abbemuseum Eindhoven, Stedelijk Museum Breda en Museum Helmond ook hebben vastgesteld. De vijf Brabantse musea sloegen de handen ineen en deden een gezamenlijke subsidieaanvraag bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Provincie Brabant om de komende jaren te werken aan een fundamentele en blijvende publieksverbreding, met name als het gaat om het bereiken en betrekken van vmbo-leerlingen. Sander Roovers is sinds mei 2021 Projectleider Publieksverbreding voor de vijf musea . Samen met zijn collega’s Manoah Salampessy en Eline Zwart gaat hij aan de slag met de opgave om meer vmbo’ers naar musea te trekken. Culturele vacatures sprak met hem. “Zo’n zestig procent van de middelbare scholieren volgt een vmbo-opleiding, dat is een gigantisch grote groep. Toch bezoekt maar een fractie van deze grote groep leerlingen het museum. Dat is erg jammer.” De programmering blijft hetzelfde en het museum als instituut verandert ook niet. Maar wat gaat er dan veranderen? Het educatieaanbod voor leerlingen en hun ervaring als ze in het museum zijn. “Denk dan bijvoorbeeld aan multizintuiglijke aspecten en meerstemmigheid tijdens een museumbezoek en rondleidingen die aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen.” Oftewel: het aanbod dat al bestaat niet zozeer aanpassen, maar interessanter maken voor leerlingen.
01-03-2022
Cultuurreporters kreeg in 2014 subsidie via de vmbo-regeling van het Fonds voor Cultuurparticipatie om een doorlopende leerlijn non-fictiefilm van 3 jaar te ontwikkelen en op scholen in te voeren. Het project begon op 6 scholen; op 3 daarvan hoort Cultuurreporters nu bij het vaste curriculum. Er hebben zich ook alweer nieuwe scholen gemeld. De leerlijn bestaat uit 10 blokken waarin leerlingen steeds een mini-docu of reportage maken, inclusief research, rondom een thema zoals: een familiegeschiedenis, een beroep, een campagne, nepnieuws. Een verslag van Annick Driessen.
28-02-2022
Om zicht te krijgen op hoe gemeenten beleid mbt cultuureducatie en – participatie vormgeven, startte LKCA in 2019 een onderzoek. In totaal vulden honderdtwintig gemeenten (34% van het totaal) uit het hele land een vragenlijst in en waren er interviews met twaalf gemeentelijke beleidsmedewerkers. Uit dit monitoronderzoek blijkt dat een meerderheid van de gemeenten publieke waarde toekent aan cultuureducatie en cultuurparticipatie. De overgrote meerderheid van de gemeenten heeft beleid voor cultuureducatie (95%) en voor actieve cultuurparticipatie (89%), doorgaans ook vastgelegd in een beleidsnota. De meest genoemde doelen voor cultuureducatiebeleid zijn het bevorderen van cultuurdeelname, talentontwikkeling, artistieke en persoonlijke ontwikkeling en 21e-eeuwse vaardigheden (zoals creativiteit). Voor het cultuurparticipatiebeleid gaat het onder meer om het bevorderen van actieve deelname aan cultuur en het maatschappelijke leven, sociale cohesie en het profileren van de gemeente als aantrekkelijke vestigingsplaats. Educatiebeleid is vooral gericht op kinderen in de basisschoolleeftijd en in iets mindere mate op jongeren (12-18 jaar), het cultuurparticipatiebeleid richt zich in principe op alle burgers. Cultuureducatie en -participatie zijn geen wettelijke taken voor gemeenten; ze mogen het beleid op deze terreinen naar eigen inzicht invullen. Wel laat het onderzoek zien dat landelijke regelingen het gemeentelijk beleid sterk (kunnen) sturen. Zo is het merendeel van de gemeenten aangehaakt bij het programma Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) en bij de Brede Regeling Combinatiefuncties. Keerzijde hiervan is dat gemeentelijk beleid ook afhankelijk kan worden van het landelijke. Ook kunnen gemeenten, door het ontbreken van een wettelijke basis, geen aanbod of activiteiten afdwingen bij scholen, culturele, welzijns- en zorgorganisaties. Om hen toch te stimuleren, zetten bijna alle gemeenten subsidies in. Een ander belangrijk duwtje geven de door de gemeente aangestelde intermediairs, zoals een cultuurcoach, cultuurmakelaar of cultuurscout. Maar de financiering van deze instrumenten komt veelal ook uit landelijke regelingen. De cultuurthema’s staan niet hoog op de lokale politieke agenda: slechts in een op de vijf gemeenten besteden de meeste politieke partijen expliciet aandacht aan cultuureducatie en cultuurparticipatie in hun verkiezingsprogramma’s en stellen ze regelmatig raadsvragen op deze thema’s. Het lokale beleid voor cultuureducatie en -participatie steunt vaak op die ene beleidsmedewerker. Ze omschrijven zichzelf als ‘eenpitters’: de beleidsmedewerker is niet alleen uitvoerder, maar ook vormgever van het beleid.
21-02-2022
Er is een toenemend besef dat educatie een sleutelpositie heeft als het gaat om het divers en inclusief maken van kunstinstellingen. Vooral de wijkgerichte aanpak blijkt effectief. Isabelle Sully spreekt met David Smeulders (de Appel, Amsterdam) en Mark Miller (Tate, Londen). Hun educatie-afdelingen hebben een wijkgerichte aanpak die nadruk legt op het maken, tonen en bekijken van kunst als collectieve inspanning. Niet alleen schenken de programma’s aandacht aan het getoonde werk en de individuele kunstenaars (zoals vaak het geval in kunsteducatie), ook bemiddelende rollen, bijvoorbeeld het educatieprogramma zelf, worden naar voren geschoven en ingezet als belangrijke wegen die jongeren toegang geven tot de kunstwereld. En het allerbelangrijkste: beide instellingen willen deze boodschap uitdragen via hun eigen educatiepraktijk.
21-02-2022
Eindhoven heeft een Junior Stadsdichter. Het is de vijftienjarige Myrthe Smetsers. Zij werd gekozen uit vijf sterk verschillende kandidaten tijdens een avond waarin het niveau hoog was. „Ik had er niet op gerekend dat ik als eerste zou eindigen”, zei Myrthe Smetsers na afloop. „Ik had iemand anders in gedachten.” Als winnaar krijgt ze tweehonderdvijftig euro en coaching van Eindhovens stadsdichter Iris Penning, initiatiefnemer van de verkiezing. Ook kan ze een optreden verzorgen tijdens poëzieavond Onuitgesproken. De vijf kandidaten, in leeftijd variërend van dertien tot achttien jaar, hadden elk een aantal gedichten mogen voordragen. Een daarvan moest over Eindhoven gaan, maar verder waren ze vrij in hun keuze. De verschillen waren groot. Smetsers is kritisch op wat ze schrijft. ‘’ Ik lees mijn gedichten elke dag wel een paar keer door, en lees ze voor mezelf voor, om te kijken of ik iets aan kan passen. Met de coaching van Iris Penning wil ik mijn schrijfstijl verbeteren.”
21-02-2022
Byron Greenwood is verkozen tot de Nieuwe Vincent 2021. Volgens de jury heeft hij een eigenzinnige stijl en het lef om te experimenteren. In Kunstpodium T in Tilburg is werk van de deelnemers te zien geweest. Er hadden zich 112 kinderen opgegeven voor de jaarlijkse verkiezing, door Vincents Tekenlokaal georganiseerd voor kinderen tussen de tien en de veertien jaar. Daaruit werden er vijftien geselecteerd om deel te nemen aan de activiteiten. Om de paar weken kregen ze les. Bovendien gingen ze naar verschillende plekken in Brabant om kunst te kijken. Zo bezochten ze het Van Goghhuis in Zundert, de Van Gogh Village in Nuenen, en in Tilburg Museum De Pont en de Lustwarande. Byron wil beslist doorgaan met tekenen. Zeker met de prijzen die hij als Nieuwe Vincent gekregen heeft. Een professioneel tekentablet met pen, dat met bluetooth aangesloten wordt op een laptop. Daar heeft hij sinds de uitreiking elke dag al mee gewerkt. Kunstmaterialenhandel Antoon de Jong heeft daarnaast voor honderd euro tekenspullen ter beschikking gesteld. Het is de bedoeling dat de kinderen zowel digitaal als analoog werken”, zegt Marloes Coppes, coördinator van Vincents Tekenlokaal. „Het gaat ons om talentontwikkeling, maar ook om hen te laten zien dat mislukken niet bestaat. Iets wat anders uitpakt dan je van plan was, kan nieuwe mogelijkheden openen. Dat is ook een goede les voor het leven.”
17-02-2022
Educatie is een kerntaak van veel instellingen vanuit de sectorbrede missie om kunst en cultuur te delen met het publiek. Zowel het onderwijs als de wereld van jongeren wordt steeds digitaler. DEN deed daarom veldonderzoek onder educatoren en experts om in kaart te brengen hoe de sector te ondersteunen bij digitale cultuureducatie. Hoe pak ik digitale cultuureducatie aan? De coronapandemie maakt deze vraag nog relevanter. Hybride cultuureducatie biedt daarom interessante kansen. Vier concrete tips op basis van gesprekken met educatoren van diverse culturele instellingen uit heel Nederland.
17-02-2022
Kansengelijkheid is een probleem in Nederland. Het onderwijs werd lang gezien als de plek waar ongelijkheid werd bestreden. In de praktijk blijkt het een plek te zijn waar ongelijkheid verder wordt vergroot. Corona heeft dat nog verder versterkt. Niet voor niets wordt de komende jaren gewerkt aan herstel in het onderwijs via het Nationaal Programma Onderwijs. Maar het onderwijs is niet de enige partij die een rol speelt in gelijke kansen op ontwikkeling van de talenten van alle kinderen. Als scholen en aanbieders op het gebied van natuur, cultuur, wetenschap, sport en techniek beter samenwerken, kunnen alle kinderen en jongeren dichtbij huis hun talenten ontwikkelen. Sanne Scholten en Yuri Matteman roepen het nieuwe kabinet én de nieuwe gemeentebesturen op om te investeren in leerecosystemen.
17-02-2022
De gemeente Waalre wil de komende twee jaar geld vrijmaken voor culturele activiteiten en het verbeteren van de samenwerking tussen culturele organisaties in Waalre. In het afgelopen jaar vonden gesprekken plaats met inwoners en mensen die in de Waalrese cultuursector werken, inwoners. De provinciale culturele instelling Kunstloc leidde de gesprekken. Daaruit vloeide en plan, waarin een zogenoemde cultuuraanjager Waalrese cultuurorganisaties bij elkaar brengt en hen beter moet laten samenwerken. Daarnaast moet de toekomst van het Waalres Museum onderzocht worden en moet er geld komen voor buitenschoolse cultuuractiviteiten. Een plan waar de hele raad unaniem enthousiast over is, bleek tijdens een gemeenteraadsvergadering op 15 februari. Partijen wilden wel weten wat de cultuuraanjager nou precies gaat doen. ,Kijken met al de cultuurorganisaties en verenigingen, van de muziek en toneel tot aan het Waalres Erfgoed, hoe je elkaar kan versterken in het cultuuraanbod en daarbij samenwerken”, zei de verantwoordelijk wethouder Sjouw. Kosten voor het plan zijn 40.000 euro voor de komende twee jaar (20.000 euro per jaar), bestemd voor de cultuuraanjager, structureel 50.000 euro voor buitenschoolse cultuureducatie voor kinderen en 5.000 euro voor het onderzoek naar het Waalres museum. De bedragen zijn niet gereserveerd in de begroting, dus moet de gemeenteraad kiezen: bezuinigen op een andere post, of de inkomsten verhogen door meer gemeentelijke belastingen te heffen. Veel partijen zetten vraagtekens bij de 20.000 euro per jaar voor de cultuuraanjager, die omgerekend neerkomt op vier uur werk per week. De gemeenteraad voert op 8 maart - de laatste vergadering voor de gemeenteraadsverkiezingen - het politieke debat over de plannen voor het cultuurbeleid. Onderwerpen van discussie zijn het budget voor de cultuuraanjager en de buitenschoolse cultuureducatie.
14-02-2022
‘Zien, Scoren, Gaan’ is tegenwoordig het motto waarmee de stichting CJP jongeren aanspoort om gebruik te maken van het kortingsaanbod. Al zestig jaar probeert de stichting jongeren te verleiden om vaker naar films, concerten, festivals, theater en musea te gaan. Ook ‘shoppen’ is onderdeel van het aanbod, met bijvoorbeeld korting op populaire kledingmerken of schoenen. Tegenwoordig is het Cultureel Jongeren Paspoort (CJP-pas) onderdeel van de Cultuurkaart, een initiatief waarmee de stichting scholen in staat stelt cultureel onderwijs te verzorgen. Driekwart miljoen jongeren hebben zo’n pas. Volgens CJP-directeur Walter Groenen helpt cultuur jongeren bij het ontdekken van hun identiteit. “Door cultuur leer je wie je bent, waar je van houdt, waar je geëmotioneerd van raakt. Het ontwikkelen van een eigen smaak is belangrijk. Het maakt niet uit wat je doet, je mag best bij musical beginnen. We willen dat jongeren met verschillende soorten cultuur in aanraking komen.” Het is moeilijk om jongeren te bereiken in het hedendaagse versnipperde medialandschap. Daarom krijgt het overgrote deel van de jeugd de pas nu via de eigen opleiding. In het voortgezet onderwijs doet 80 procent van de scholen mee met de Cultuurkaart waar de individuele CJP-pas voor leerlingen bij inzit. Binnenkort is er een proef om cultuurbudget ook mogelijk te maken in het mbo-onderwijs. En dat is zeker geen overbodige luxe, zegt Groenen. “Een duwtje in de rug is nog altijd broodnodig, want niet iedereen krijgt dat van huis uit mee.” Trouw sprak ook een leerling en een docent van het Arte College in Almere.
14-02-2022
Het duurt langer voordat de gemeente Nuenen nieuwe regels opstelt voor huur, onderhoud en gebruik van dorpshuizen, scholen, maatschappelijke gebouwen en sportlocaties. De politiek schuift de kwestie door. Dat betekent dat de vele verenigingen in Nuenen opnieuw moeten wachten op de nieuwe tarieven voor het gebruik van cursuslokalen, dansruimtes en voetbalvelden. Het was de bedoeling dat deze maand een eerste stap gezet werd op weg naar een nieuw zogeheten accommodatiebeleid, inclusief regels voor huur. Maar de gemeenteraad vindt het voorstel hiertoe van wethouder Joep Pernot (GroenLinks) te onduidelijk, verwarrend en ingewikkeld om kort voor de verkiezingen vast te stellen. Ergens na 16 maart mag een eventuele opvolger van hem het opnieuw proberen. Volgens Pernot begreep de raad zijn voorstel niet goed. De gemeente wil voor alle verenigingen op eenzelfde manier ‘kostendekkende’ huur berekenen, maar dat betekent niet dat zij die ook gaan betalen. Als de huur flink stijgt, is er tijdelijk subsidie beschikbaar ter compensatie.
10-02-2022
Kinderen de rijkdom van taal laten ontdekken, daar gaat het kinderboekenschrijfster Anja Vereijken uit Nuenen om. Het komende halfjaar is ze als Schoolschrijver actief op De Vuurvogel in Helmond. Vereijken is voor het achtste jaar actief als Schoolschrijver. „Ik wil dat kinderen leren vertrouwen op hun eigen talent en creativiteit. Die worden niet altijd aangesproken op school, er wordt teveel gelet op de d's en t's. Hoe gaat mij erom wát ze opschrijven, niet hoe. Want in je hoofd kan en mag alles.” De Nuenense, schrijfster van kinderboeken zoals Net als Einstein en De koningin van het web, zag het effect al in de eerste les. „Als de kinderen bezig zijn met de kracht van verhalen, doet dat iets met ze.” Ze gaat in de klas aan de gang met creatieve lees- en schrijfoefeningen. De kinderen moeten bijvoorbeeld met elke letter van hun voornaam een eigenschap bedenken die bij hen past. Of ze schrijven een triolet, een achtregelig refreindicht. „Het schrijfplezier moet de rode draad zijn.”
10-02-2022
Om docenten in het vmbo te ondersteunen in hun rol als leesbevorderaar, is op 9 februari de bundel DraaiSTUK! gepresenteerd. In de bundel, samengesteld door de Leescoalitie, staan fragmenten uit recente jeugdboeken die geschikt zijn voor het vmbo. Als onderdeel van het Amsterdams Leesoffensief, krijgen alle vmbo-docenten in Amsterdam de bundel gratis toegestuurd. Wethouder Marjolein Moorman en schrijver en performer Babs Gons deelden de bundel uit aan docenten op het Ir. Lely Lyceum in Amsterdam-Zuidoost. Ook bezochten zij drie klassen om met leerlingen te praten over lezen en boeken. Dat het slecht gesteld is met de leesvaardigheid van Nederlandse kinderen is inmiddels algemeen bekend. Bijna een kwart van onze 15-jarigen is onvoldoende leesvaardig om goed mee te kunnen doen in de samenleving. Bovendien is het leesplezier van Nederlandse leerlingen het laagste ter wereld: ze vinden lezen geen plezierige, interessante of zinnige bezigheid en het merendeel leest alleen als het moet. Vooral jongens, leerlingen in het vmbo en het mbo en leerlingen met een migratieachtergrond blijven achter. De bundel DraaiSTUK! is samengesteld door de Leescoalitie, een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum, de Koninklijke Bibliotheek, de Vereniging van Openbare Bibliotheken en het Nederlands Letterenfonds.
08-02-2022
De ingrediënten voor effectief leesonderwijs zijn bekend. Waarom hebben kinderen en jongeren dan toch moeite met verdiepend lezen? Uit onderzoek van de Universiteit Leiden blijkt dat leraren vooral zelf een activerende leesles moeten samenstellen door de succesvolle elementen uit leesmethodes te combineren met andere activiteiten en didactisch handelen. School en leesbevorderingsinstanties, zoals bibliotheken en Stichting Lezen, moeten voor de randvoorwaarden zorgen. En ook ouders betrekken bij de lees- en taalontwikkeling van hun kinderen. Volgens de Leescoalitie onderstrepen de uitkomsten opnieuw dat effectief leesonderwijs mogelijk is. Maar dat hiervoor structureel beleid, middelen en goede randvoorwaarden nodig zijn.
07-02-2022
Als een organisatie veel met zzp’ers werkt en die beter wil voorbereiden op het nieuwe werken in deze coronatijd of daarna, dan biedt het Fonds voor Cultuurparticipatie de kans om dit mogelijk te maken. Van 9 februari tot 23 maart 2022 kan er worden aangevraagd in het kader van de Impulsregeling zzp’ers via culturele instellingen. Bijvoorbeeld om zzp’ers te trainen in hybride les geven, of het digitaliseren van lesmateriaal, of om hen nieuwe vaardigheden te leren zodat hun vakmanschap verbeterd.
07-02-2022
Ondanks het aantrekken van ‘dure’ managers voor de reorganisatie van het Bergse cultuurbedrijf, ligt de uitvoering van forse bezuinigingen bij het Markiezenhof en het CKB grotendeels op zijn gat. Het personeel van Het Markiezenhof weet nog niet waar het aan toe is en de gemeenteraad tast in het duister over de plannen voor het museum en het Centrum voor de Kunsten Bergen op Zoom.
03-02-2022
De gemeenten in Nederland moeten pal naast hun amateurverenigingen en vrijwilligers gaan staan. Hun steun is cruciaal voor het herstel en de toekomstbestendigheid van koren, muziekgezelschappen en andere amateurkunstverenigingen. Dat staat in het rapport Corona, cultuur en gemeenten deel 2 dat Berenschot heeft opgesteld in opdracht van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten). Het rapport zet de mogelijkheden op een rij waarmee gemeenten hun culturele infrastructuur – onder meer op het gebied van amateurkunst en cultuureducatie – kunnen behouden, versterken of transformeren. Koornetwerk Nederland over het rapport.
03-02-2022
Harry Koning zag de Zembla-uitzending over de huidige staat van het muziekonderwijs en is het niet eens met enkele conclusies die werden getrokken. Wel is voor hem duidelijk: er moet veel meer worden geïnvesteerd in cultuur, waaronder cultuureducatie. Zijn oproep: bundel de krachten voor een effectieve vuist richting het nieuwe kabinet.
03-02-2022
24 februari start voor de tweede keer het actieprogramma Werken aan Veranderdoelen in het Voortgezet Onderwijs. Hierin werken cultuurcoördinatoren, samen met een collega, directielid of intermediair, aan het verstevigen van de positie van cultuureducatie binnen het curriculum. Kunstloc Brabant blikt met een aantal deelnemers van de vorige editie terug op de stappen die ze hebben gezet: “Een school is een plek die rust en regelmaat wil creëren, terwijl wij met onze kunstvakken juist de boel willen opschudden. Dat levert soms weerstand op. Het actieprogramma bood ons handvatten hiermee om te gaan en door te zetten”.
03-02-2022
In de kelder van Centrum Hofdael in Geldrop worden theaterkleedkamers omgebouwd tot muziekstudio. Max van Spreuwel wordt de manager. ,,Geldropse en Mierlose jongeren met talent kunnen bij mij terecht”, aldus Van Spreuwel ( artiestennaam Rapmexx. ). ,,Ik ga ze begeleiden, zodat ze binnen de gemeente hun talent kunnen ontwikkelen.” Home Grown Studios, zo wordt de naam van de, wordt gefinancierd door LEV jongerenwerk, Downtown Promotions en Centrum Hofdael. De in Geldrop wonende Amerikaanse Leanne Carlisle van Downtown Promotions, door jongeren van de LEV groep ook ‘Mother of Urban’ genoemd, regelt de verbouwing. Carlisle heeft voor de gemeente Geldrop-Mierlo een vierjarenplan gemaakt voor alles wat met urban te maken heeft, zoals breakdance, graffiti, urban theater en hiphopmuziek. ,,Urban is een brede community”, vertelt Carlisle. ,,Daarbinnen zijn mensen van alle leeftijden welkom.” Om jongeren aan het podium te laten wennen, wordt er iedere eerste vrijdagavond van de maand een optreden georganiseerd in de theaterzaal van Centrum Hofdael: Home Grown Sessions.
03-02-2022
De gemeente Best belooft beterschap bij het uitbetalen van subsidies voor muziek- en dansonderwijs aan kinderen. Verschillende ouders moesten de afgelopen tijd langer wachten op hun geld dan de toegezegde zes weken. Van september tot halverwege december konden ouders aankloppen bij de gemeente voor de financiële steun. ,,Van die aanvragen zijn er een aantal uitbetalingen op tijd gedaan, maar ook een aantal niet”, erkent verantwoordelijk wethouder Rik Dijkhoff, als antwoord op vragen van de fractie van Gemeentebelangen. ,,Een duidelijke conclusie waar we wat mee moeten.” De gemeente paste vorig jaar de systematiek voor de subsidies aan. Niet aanbieders, maar ouders krijgen voortaan financiële steun voor muziek- en dansles aan kinderen. De gemeente betaalt tot 50 procent van het cursusgeld of 350 euro.
27-01-2022
Tijdens het LKCAtelier op 14 februari aanstaande leidt Michel Hogenes aan de hand van onderzoeken het thema ‘Ontwerpend Leren als didactisch concept voor Inclusieve cultuureducatie’ in. Aansluitend laten Floortje Smehuijzen van SoundLAB/ Muziekgebouw aan ’t IJ en Jacques van de Veerdonk van Watch that Sound zien hoe zij in de context van hun organisatie ontwerpend leren inzetten en daarmee bijdragen aan een inclusiever muziek- en mediaonderwijs
27-01-2022
Het platform Kunsteducatie.nl is onlangs online verschenen, en het is nu al de plek waar scholen in het primair en voortgezet onderwijs terecht kunnen voor culturele activiteiten. Waar scholen een tijdlang op zichzelf aangewezen waren voor de invulling van Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV), daar groeien de mogelijkheden dankzij de heropening van de cultuursector. Voor een diverse en gebalanceerde invulling van de cultuureducatie is soms enige inspiratie gewenst. Die inspiratie kunnen scholen vanaf nu opdoen op het platform.
27-01-2022
Als kind ging Vincent Koreman met zijn vader naar de actiefilm 20.000 Leagues under the sea, gevuld met zeemonsters, ontploffingen en laserstralen. Een magische en onvergetelijke gebeurtenis! 44 jaar later valt hem op dat veel filmeducatie zich richt op de werkelijkheid: op registratie, documentaire. Maar is film ook niet belangrijk om het onmogelijke te verbeelden?
20-01-2022
De resultaten van de Monitor de Bibliotheek op school mbo en pabo 2021-2022 zijn bekend. Op basis van deze resultaten passen onderwijsinstelling en Bibliotheek het leesbeleid en de activiteiten aan. Het leesgedrag van pabo-studenten in 2021 is vergelijkbaar met dat van 2020. Er zijn wel veel meer taaldocenten op de pabo in 2021 die iedere les aandacht besteden aan kinder- en jeugdliteratuur. Op het mbo gaan in 2021 meer studenten minstens een keer per maand of vaker naar de schoolbibliotheek. En er zijn in 2021 meer mbo-docenten Nederlands die vrij lezen op het programma hebben staan.
20-01-2022
De culturele wereld wordt zwaar geraakt door corona. Hoe gaat het met de mensen achter de schermen? In artikel 12 van de serie van het Eindhovens Dagblad spreekt René van Peer met Kees Spruit (57) uit Bergeijk, boeker van concerten voor bands onder de vlag van Monkeyman.
17-01-2022
Drie dagen na haar installatie heeft de staatssecretaris van Cultuur en Media, Gunay Uslu, op 13 januari jongstleden de Taskforce culturele en creatieve sector ontmoet. Tijdens deze kennismaking in TivoliVredenburg heeft zij met de taskforce over de urgente zaken van dit moment gesproken. Jan Brands, directeur van Cultuurconnectie, heeft in dit gesprek heel helder uiteen kunnen zetten waar kunst- en cultuurbeoefening, cultuureducatie en volksuniversiteitswerk voor staan, wat ze goed doen en welke waarde ze hebben en tevens direct bepleit dat het voor een goede volksgezondheid van cruciaal belang is dat iedereen in Nederland snel weer actief aan kunst- en cultuurbeoefening kan deelnemen. Dat de binnenschoolse cultuureducatie (per 10 januari 2022) weer opgestart is, is fijn, maar cultuureducatie in de vrije tijd is ook zeer belangrijk voor het welzijn en welbevinden van onder andere de jongeren. “We worden niet alleen gezond door de spieren in de sportschool te trainen, maar ook in muziek-, zang- of dansles! Ten behoeve van de mentale gezondheid en weerbaarheid is het essentieel dat we ook het hoofd en het hart weer trainen en de verwondering, troost en verbeelding aanzetten", aldus Brands. Het was een goed gesprek: "We voelen ons gezien en gehoord." Nieuwsbrief Cultuurconnectie, 14 januari.
17-01-2022
Op 15 januari kon er eindelijk weer samen gedanst, gezongen en gemusiceerd worden bij Factorium in Tilburg. Maar ook zonder het goede nieuws van de persconferentie op 14 januari had Factorium de deuren geopend, zegt directeur Loek Sijbers. In Tilburg waren burgemeester Theo Weterings en cultuurwethouder Marcelle Hendrickx zelfs al zo ver dat zij Factorium toestemming wilden geven om onder het mom van onderwijsinstelling open te gaan. Hendrickx, die bij de eerste lessen bij Factorium kwam kijken, bevestigt dat: ,,Iedereen maakt zich zorgen om deze jongeren, waarvan er veel met eenzaamheid of depressie te maken krijgen.” Sijbers kan maar moeilijk begrijpen dat het kabinet wel steeds de relatie tussen sport en fysieke gezondheid benadrukt, maar niet tussen kunst en geestelijke gezondheid. Daarom was Factorium hoe dan ook van plan om zaterdag als statement demonstratielessen te geven. Want als regulier onderwijs wel mag, waarom muziek- of dansonderwijs dan niet? De actie bleek niet meer nodig. Wethouder Hendrickx ziet de openstelling van cultuurbeoefening als een eerste stap naar een algehele openstelling van de culturele sector. ,,Juist deze sector heeft aangetoond dat veilige openstelling mogelijk is en dat er heel weinig besmettingen plaatsvinden. Het is voor mij zo klaar als een klontje, dit is echt nodig.” Toch ziet Hendrickx ook een positief effect van de lockdown. ,,Waar bijvoorbeeld de sportsector een hele sterke lobby naar de overheid heeft, was de cultuursector altijd naar binnen gekeerd. Door de crisis zijn lokale overheid en cultuursector veel meer met elkaar verbonden geraakt.”
17-01-2022
Bioscopen, musea, theaters en concertzalen blijven gesloten. Maar vanaf 15 maart zijn sportactiviteiten en kunst- en cultuurbeoefening (bijvoorbeeld muziek, toneel en dans) binnen en buiten weer mogelijk. Publiek is daarbij nog niet toegestaan. Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen ook weer. Het coronatoegangsbewijs blijft vanaf 18 jaar verplicht bij sport binnen en bij beoefening van kunst- en cultuur binnen en buiten. Er geldt ook een aanscherping voor het dragen van een mondkapje. Het snel toenemende en hoge aantal besmettingen met de omikronvariant maakt het noodzakelijk om de sluiting van horeca en culture instellingen voort te zetten. Op 25 januari besluit het kabinet opnieuw of er meer kan. Dat werd bekend op de persconferentie van 14 januari.
13-01-2022
Op 13 januari hebben de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en Filmdistributeurs Nederland (FDN) een brief verstuurd aan de ministeries van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en Economische Zaken & Klimaat, waarin beide brancheorganisaties oproepen om bioscopen en filmtheaters, die aantoonbaar veilig zijn gebleken als het gaat om verspreiding van besmettingen, weer open te laten gaan met inachtneming van de 1,5 meter en (of) het Corona Toegangsbewijs. Ze verwijzen naar de bezoekcijfers aan de bioscopen en de filmtheaters in 2021.
11-01-2022
Cultuur moet toegankelijk zijn voor iedereen, zo stelt ons overheidsbeleid. Maar dat is helaas nog niet voor iedereen zo. Kinderen en jongeren ervaren door chronische ziekte vaak belemmeringen om deel te nemen aan kunst en cultuur. In ziekenhuizen worden culturele initiatieven aangeboden voor zieke kinderen, maar daarbuiten nauwelijks. Daarbij is deze doelgroep relatief kort of soms zelfs helemaal niet in het ziekenhuis te vinden. Een vrijwel onzichtbare groep dus. Ruth Slob en Isis Geurts over deze kwestie.
11-01-2022
De afgelopen jaren gaan steeds meer mbo-opleidingen aan de slag met cultuureducatie. Op basis van ervaringen van drie voorlopers – ROC Friese Poort, ROC Midden Nederland en ROC Zadkine – beschrijven we de kansen om in het mbo cultuureducatie een serieuze plek te geven. Acht handvatten voor duurzame verankering cultuureducatie in het mbo.
11-01-2022
Het Kunstkwartier - met vestigingen in Helmond, Nuenen en Geldrop-Mierlo - wil meer zijn dan de instelling waar mensen alleen maar heengaan als ze pianolessen willen volgen. “We gaan naar scholen en de wijken in en dat willen we nog váker doen. Maar daarvoor zijn we wel afhankelijk van het geld dat er binnenkomt.”, zegt Theo de Veer, directeur van het Kunstkwartier. ,,Het is een aanhoudende worsteling om de financiering voor onze projecten rond te krijgen”. Toch moeten mensen van alle leeftijden en alle achtergronden kennis kunnen maken met kunst en cultuur, vindt hij. ,,Tegelijkertijd wordt het voor instellingen zoals de onze steeds moeilijker om fondsen te werven. En die hebben we wél nodig om zichtbaar in de maatschappij te zijn.” Om meer geld te genereren wil het Kunstkwartier de samenwerking met het bedrijfsleven gaan opzoeken. ED sprak met hem.