07-02-2023
Uit een onderzoek van Sardes in opdracht van LKCA en Stichting Lezen blijkt dat cultuureducatie en leesbevordering goed aan elkaar zijn te koppelen zijn. Beide leergebieden kunnen van elkaar profiteren, waardoor de opbrengst voor leerlingen groter is. Het blijkt goed mogelijk om cultuureducatie en leesbevordering aan elkaar te koppelen. Dat kan op veel verschillende manieren. De voorbeelden uit de publicatie kunnen gebruikt worden als inspiratie. Deze voorbeelden bieden aanknopingspunten voor het op elkaar afstemmen van Cultuureducatie met Kwaliteit en de Bibliotheek op school.
07-02-2023
Elke twee maanden komt een groepje jongeren bij elkaar in Museum de Pont in Tilburg, om zich te laten inspireren door de tentoongestelde werken en daar over te schrijven. Deze Pont du Poetry-avonden worden sinds vorig jaar oktober georganiseerd door Rodgairo Dalnoot, stadsdichter van Tilburg. Dalnoot : “De Pont is voor mij het mooiste museum van Tilburg. Het is een goede plek om door ontmoeting inspiratie op te doen, en ik wil met deze schrijversclub ook een nieuwe plek bieden aan jonge schrijvers om te schrijven. Ik vind laagdrempeligheid enorm belangrijk. Dat zie je ook terug in mijn stadsdichterschap, dat ik toegankelijker probeer te maken door het minder elitair te maken en het stof eraf te kloppen.” Naast stadsdichter is hij jongerenwerker. “Ik werk veel met jongeren die zich creatief uiten door te rappen, verhalen te schrijven of podcasts te maken. Ik was al bezig een platform te bieden aan die jongeren, dus deze schrijfclub was een logische stap voor mij.” In totaal telt de schrijfclub zo’n tien jongeren, tussen 18 en 28 jaar oud. De meesten zijn afkomstig uit Tilburg, sommige jongeren wonen in ’s-Hertogenbosch. Andy Leenen was er voor Mest bij en sprak ook met enkele deelnemers. .
06-02-2023
De gemeente Vught vindt dat er duidelijkheid moet komen over de toekomst van Theater de Speeldoos én snel. ‘Het verder onderzoeken van een nieuw theater op de locatie Venvulas, naast het gemeentekantoor, is volgens wethouder Toine van de Ven ‘onacceptabel’. Hij heeft geen vertrouwen meer in het plan van de Vughtse ondernemer Bas van de Ven en architectenbureau De Twee Snoeken. ,,We hebben ernaar gekeken, maar het plan voldoet op meerdere punten niet aan de meegegeven kaders”, verklaart hij. ,,Het is te hoog en de parkeernorm wordt niet gehaald. Dat geeft ons weinig vertrouwen in het verdere proces. Daarnaast willen we eindelijk eens een knoop doorhakken en geen tijd meer verspillen aan nog meer onderzoeken.” In 2020 werd al besloten niet meer te gaan voor een volwaardig theater, maar voor ‘een bruisende, multifunctionele en duurzame accommodatie voor ontmoeting, cultuurbeleving, ontspanning en cultuureducatie’. Het kostenplaatje (2021) viel echter fors tegen. Het zou de gemeenschap jaarlijks zo’n 6,5 ton kosten, in plaats van 4 ton. De gemeenteraad vroeg het college ook andere opties te onderzoeken, zoals het ‘Venvulasplan’. ,,Wij vonden dat we een mooi plan hadden ingediend”, zegt Riet Voets, voorzitter van de Stichting Theater de Speeldoos. ,,Als basis voor een gesprek en dan valt er altijd te praten over hoogtes, breedtes en het aantal parkeerplaatsen, maar Vught wil het niet en daar zullen we ons bij neer moeten leggen.” Als de stichting toch vasthoudt aan ‘Venvulas’ gaat wethouder Van de Ven, zo schreef hij in een brief aan de stichting, de gemeenteraad voorstellen een alternatieve oplossing voor cultuurbeoefening en cultuureducatie bij Elzenburg te realiseren, afscheid te nemen van de Speeldoos en de subsidie af te bouwen. Over een ‘theater’ bij jeugd- en jongerencentrum Elzenburg aan de Lidwinastraat in Vught zegt Voets: ,,Wij houden vast aan de afspraken in de samenwerkingsovereenkomst en de beoordeling van onderzoeksbureau Synarchis. Elzenburg ligt niet in het centrum, niet bij restaurants of horeca en zorgt niet voor de gewenste reuring en de totale ambiance van een ‘avondje uit’. Het is kiezen tussen een zalenverhuurcentrum en een theater voor het dorp.” Van de Ven laat de keuze voor een van de locaties over aan de gemeenteraad.
02-02-2023
Het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) gaat per 1 augustus stoppen met het geven van individuele muziekles. Het aantal cursisten daalt al jaren en een andere manier van lesgeven mocht niet baten. ,,Een heel verdrietig besluit”, vindt directeur Karin Visser. Sinds vorig jaar legde het CKE al meer nadruk op het creëren van meerwaarde voor de cursisten. Ze kregen meer mogelijkheden tot voorstellingen en optredens, maar dit kon de daling van cursisten niet stoppen. Reden hiervoor is dat het aanbod in de regio enorm is. Veel particuliere muziekscholen bieden zulke muzieklessen met veel succes al veel langer aan. In Eindhoven zijn dat bijvoorbeeld Singshop, Mijn Muziekles, Centrum voor Pop en Jazz en de Muziekfabriek. Het CKE kiest ervoor niet met deze scholen en individuele docenten te concurreren. De docenten die niet wilden switchen naar het geven van groepslessen, konden tot eind vorig jaar gebruikmaken van een vertrekregeling, wat bijna de helft van hen heeft gedaan. Het gaat om 27 docenten. Daarvan is al een aantal vertrokken en anderen blijven tot 1 augustus. Wel wil het CKE meer groepslessen muziek gaan aanbieden en gaan samenwerken met partners, zodat cursisten die nu individueel muziekles volgen naar hen kunnen overstappen. ,,Deze samenwerkingspartners kunnen dan bijvoorbeeld een eigen bedrijf hier in het pand beginnen.” Er is genoeg ander werk voor de docenten die blijven. Het CKE biedt al langer cursussen en workshops, verzorgt activiteiten in het onderwijs, en ondersteunt amateurkunst en culturele projecten in buurt- en verzorgingshuizen. Dat blijft zo.
02-02-2023
Creatief Centrum Heusden krijgt nog zes weken de tijd te verhuizen vanuit de oude mavo in de vesting. De activiteiten gaan gewoon door. ,,Het is een mondelinge afspraak met wethouder Jeroen van den Bosch, we moeten het officieel nog vastleggen”, aldus Jan van der Lee, voorzitter van Creatief Centrum Heusden (CCH). Het bestuur voert volgens de voorzitter nog steeds gesprekken over twee alternatieve locaties. Van der Lee wil daar op dit moment geen verdere mededelingen over doen, behalve dat het over tijdelijke oplossingen gaat. Het CCH blijft dus, samen met de gemeente Heusden zoeken naar een permanente nieuwe locatie. ,,Ook al begrijpen wij dat die in de vesting moeilijk is te vinden.” De gemeente Heusden heeft de oude mavo verkocht aan ontwikkelaar Hoefnagel uit Sprang-Capelle, die er huizen wil bouwen. Omdat binnenkort ‘destructief asbestonderzoek’ en daarna ook archeologisch onderzoek moet plaatshebben, moet het CCH het pand verlaten.
31-01-2023
Leerlingen reageren enthousiast op de opdrachten die voortvloeien uit de twee verschillende tentoonstellingen die momenteel langs de basisscholen reizen in Noord-Brabant. Annelies Wijnen sprak met Anne-Marie Peeters, docent groep 5 op basisschool de Westhoek in Oosterhout over de expositie ‘Mijn plek is een zeepbel’ met werk van Noortje Haegens. De andere reizende tentoonstelling gaat om het kunstwerk ‘I don’t like pink’ van Lidwien van Noorden en heeft als thema ‘Lang leve planeet aarde’ en richt zich op de actualiteit. Inmiddels zijn er met advies van Kunstloc Brabant zes reizende tentoonstellingen ontwikkeld voor Brabantse basisscholen.
31-01-2023
Afgelopen jaar hebben Kunstloc Brabant en Erfgoed Brabant reflectiekaarten voor het voortgezet onderwijs ontwikkeld, die vanaf nu te bestellen zijn. De reflectiekaarten geven handvatten om met leerlingen te reflecteren op lesstof die aansluit bij culturele activiteiten of de actualiteit. Sinds 2019 bieden de organisaties reflectiekaarten aan als hulpmiddel voor het primair onderwijs. Deze worden veel gebruikt door scholen en intermediairs in heel Noord-Brabant. Nu kunnen de kaarten ook in het voortgezet onderwijs ingezet worden.
31-01-2023
De huidige wetgeving leidt niet tot goed cultuuronderwijs voor ieder kind. Door ‘bovenwettelijk beleid’ is niet alleen de rijksoverheid betrokken, maar ook provincies, gemeenten, penvoerders van subsidieregelingen, culturele instellingen, pabo’s én scholen. Kan het niet eenvoudiger? Recent overheidsbeleid voor bewegingsonderwijs biedt inspiratie. De Wet op het Primair Onderwijs verplicht scholen vanaf komend schooljaar tot minimaal twee lesuren per week gymles, gegeven door een bevoegde leerkracht. Waarom leggen we ook niet wettelijk vast dat wekelijks eenzelfde aantal lesuren wordt besteed aan cultuuronderwijs, gegeven door een vakdocent? Zo borg je zowel de kwantiteit als de kwaliteit van cultuureducatie. Wat is daarvoor nodig? Arno Neele, onderzoeker bij LKCA, berekent wat het kost. Duidelijk is wel dat dit systeem waarschijnlijk meer kost dan overheden nu via de verschillende subsidieregelingen uitgeven aan cultuuronderwijs. Door wat meer ‘wettelijk’ en iets minder ‘bovenwettelijk’ beleid maak je het beleid mogelijk efficiënter en effectiever. Cultuuronderwijs is zo minder afhankelijk van politieke keuzes, tijdelijke subsidieregelingen en externe partijen. Je verkleint de ongelijkheid tussen scholen, want nu zijn die niet verplicht om deel te nemen aan subsidieregelingen (ongeveer de helft van de basisscholen doet bijvoorbeeld niet mee met Cultuureducatie met Kwaliteit).
31-01-2023
‘Door jarenlange bezuinigingen zijn er nauwelijks meer muziekscholen in Nederland’, beweerde televisieprogramma Zembla anderhalf jaar geleden. Om dit beeld te nuanceren was er begin 2022 een inventarisatie. In de drie Noordelijke provincies ware 56 organisaties, in allerlei vormen, waar meer dan twee muziekdocenten werkzaam zijn. Negen daarvan bevinden zich in Drenthe. Maar per 1 juli 2023 zal deze inventarisatie moeten worden herzien omdat Scala, een van de weinige grote spelers in de provincie Drenthe, ophoudt te bestaan – het is financieel niet langer verantwoord om door te gaan. Bij meer en meer gemeentes vermindert of verdwijnt de ondersteuning van muziekonderwijs. Een grens die we niet over moeten, stellen Ingeborg Walinga, Evert Bisschop Boele en Imre Kruis.
31-01-2023
Mbo-scholen met een mbo-cultuurkaart krijgen van de rijksoverheid een cultuurbudget. Daarmee kunnen hun studenten bijvoorbeeld naar musea gaan, theatervoorstellingen bezoeken of naar een concert. Dat hebben minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) en staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) bekendgemaakt tijdens een rondleiding met mbo-studenten in het Rijksmuseum. In totaal is er € 5 miljoen beschikbaar voor het mbo-cultuurbudget. Op elke mbo-cultuurkaart komt € 10,25 te staan. Veel mbo-opleidingen en sommige gemeenten hebben aangegeven dat bedrag te verdubbelen. Het is de bedoeling dat studenten zoveel mogelijk klassikaal culturele activiteiten ondernemen, bijvoorbeeld in het kader van burgerschapsonderwijs. Het geld is besteedbaar bij culturele instellingen in Nederland. In totaal zijn er meer dan 1.200 culturele instellingen aangesloten bij de Cultuurkaart. Veel van deze instellingen hebben een specifiek aanbod ontwikkeld voor het mbo. Het betreft de komende twee jaar een pilot die wordt gemonitord en geëvalueerd.
26-01-2023
Begin maart publiceert het LKCA het onderzoek Provinciaal Cultuureducatie- en Cultuurparticipatiebeleid. Tijdens dit LKCAtelier op 23 februari is er gelegenheid tot een eerste inkijk in de resultaten van dit onderzoek. LKCA deelt de highlights uit het onderzoek en verkent gezamenlijk welke stappen kunnen worden gezet aan de hand van de bevindingen uit het onderzoek. Ook krijg je tips over hoe je je lobby richting de Provinciale Statenverkiezingen aan kunt scherpen, om zo cultuureducatie en –participatie te bevorderen, verbinding te leggen tussen cultuur en andere domeinen én ambtenaren te stimuleren hun beleid aan te scherpen en dit te blijven agenderen binnen de provincie. In het rapport o.m. een beschrijving per provincie van het cultuureducatie- en cultuurparticipatiebeleid en de gelijkenissen en verschillen in de rolopvatting van de provincies en het beleidsinstrumentarium.
26-01-2023
Aan welke knoppen kun je als groepsleerkracht en schoolleiding draaien om het niveau van kunstzinnige oriëntatie te verbeteren? Om hierachter te komen, bekeek een groep onderzoekers bijna 300 wetenschappelijke onderzoeken en rapporten. Diederik Schönau was een van hen en deelt enkele gevonden inzichten.
26-01-2023
Stadsschouwburg Utrecht begint het jaar met een nieuwe samenwerking. Samen met de Brede School Overvecht en ZIMIHC wordt gestart met ‘Stadsschouwburg in de klas’: een onderwijsproject waarin talentontwikkeling, theater- en presentatievaardigheden en wereld- en beroepenoriëntatie centraal staan. Leerlingen van groep 7 of 8 van de basisscholen in Overvecht maken kennis met de wereld van het theater. In tien lessen krijgen de leerlingen een introductie op het vak drama door theaterdocente Elle van der Rijt. Daarnaast maken zij kennis met de verschillende bedrijfsonderdelen van een theater: de rol van de theaterprogrammeur, de impact van theatertechniek op een voorstelling, de marketing en communicatie, de kaartverkoop en de horeca. Daarover komen medewerkers van de Stadsschouwburg in de klas vertellen. De laatste les vindt plaats in de Stadsschouwburg, De leerlingen krijgen een rondleiding door het gebouw en sluiten de lessenreeks af met een performance op het grote podium.
26-01-2023
De recente herziening van het leeftijdsadvies voor Pietje Bell leverde Kijkwijzer veel kritiek op, maar niet iedereen vindt dat terecht. Het werkelijke probleem zou bij de wetgeving liggen, vertelt een van de bedenkers van het hulpmiddel. Hoogleraar Patti Valkenburg stelt in een interview met NU.nl dat Kijkwijzer er uitsluitend zou moeten zijn om mensen te informeren. "Sommige kinderen worden eerder bang of druk van bepaalde producties dan andere", vertelt ze. Valkenburg stond in 2002 aan de wieg van Kijkwijzer en is sinds 2013 hoogleraar Media, Jeugd en Samenleving aan de Universiteit van Amsterdam. "Ouders weten het beste wat hun kind aankan." Ze noemt het "een vervelende bijkomstigheid" dat Kijkwijzer verbonden is aan bepaalde wetten. "Die bepalen dat kinderen bepaalde films niet mogen zien in de bioscoop en een deel van de programma's niet overdag uitgezonden mogen worden."
26-01-2023
Een patstelling dreigt rond de oude mavo in de vesting Heusden. De gemeente Heusden wil de opgezegde bruikleenovereenkomst met Creatief Centrum Heusden niet verlengen, het centrum ziet geen kans de deuren voor 1 februari te sluiten. Het Creatief Centrum Heusden is nog in overleg met ‘een partij’ in de vesting Heusden, over de huur van ruimtes om de activiteiten van Creatief Centrum Heusden (CCH) daar in elk geval tijdelijk voort te zetten. Voorzitter Jan van der Lee wil niet zeggen met wie wordt gesproken, om de voortgang niet te belemmeren. ,,We hopen snel duidelijkheid te geven.” De gemeente Heusden wil de oude mavo 1 februari leeg hebben, om asbestonderzoek te doen en het daarna te slopen. Na de sloop moet archeologisch onderzoek en bodemonderzoek worden uitgevoerd, en dat mag alleen tussen april en oktober. Een gemeentewoordvoerder laat weten nog in gesprek te zijn met CCH om een oplossing te vinden voor de verhuizing. ,,We beseffen dat dat een tijdelijke oplossing zal zijn. Maar 1 februari is wat ons betreft echt een harde datum.”
24-01-2023
De dertien basisscholen in de gemeente Boxtel en CultuurBox Boxtel gaan door met programma Lokaal Kunstmenu. Na de eerste vijf jaar heeft elke school nu ook een eigen cultuurcoördinator doe al spil in het cultuuronderwijs werken. De samenwerking tussen scholen en CultuurBox is zo goed bevallen dat voor volgend schooljaar al de discipline beeldend is gekozen. ,,Wij merken dat de basisscholen, ook in het speciaal onderwijs, in hun jaarprogramma bewuste keuzes maken voor kunst en cultuur en daar ook verantwoordelijkheid in nemen”, aldus Gerry Roche, coördinator-intermediair kunst- en cultuureducatie CultuurBox. Roche regelt met haar collega Eefje van Boxtel letterlijk het lokaal kunstmenu: scholen vragen in de eenmaal gekozen discipline om raad en daad en actie van het duo. Volgend schooljaar dus in de discipline beeldend, dit jaar literatuur en dans en er is ook nog muziek, mediakunst, erfgoed en theater. Voor dertien scholen en in totaal zo’n 2.600 kinderen, waar de scholen zelf 7 euro per leerling voor betalen. Roche: ,,Of dat genoeg is? We zijn met elkaar in overleg om het met één euro te verhogen, want ook aan professionele gezelschappen en ZZP’ers hangt een steeds duurder prijskaartje. Het Lokaal Kunstmenu draait sinds vijf jaar naast de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit van het Rijk en de gemeente. ,,Wat wij met het lokale menu aanvullend doen is het betaalbaar maken van professionele voorstellingen en tentoonstellingen doordat scholen de handen ineen te slaan. Als elke school bijvoorbeeld apart een voorstelling in moet kopen is dat te duur. Binnen de door de scholen gekozen discipline kijken wij wat mogelijk is en regelen wij vraag en aanbod. Als de scholen gezamenlijk een voorstelling of tentoonstelling gekozen hebben, regelen wij alles.” Roche en Van Boxtel bieden naast de voorstelling of tentoonstelling een keuzegids aan waarbij de scholen ook aanvullende workshops kunnen boeken, passend bij het programma en de thema’s van de school. CultuurBox werkt daarbij met zoveel mogelijk cultuurmakers uit Boxtel of de directe omgeving, passend en op maat van de school.
24-01-2023
Van 25 januari tot 4 februari zijn het de Nationale Voorleesdagen 2023, het grootste boekenfeest voor kinderen van 0 t/m 6 jaar. Het is de bedoeling dat tijdens deze elf dagen elke dag minstens 15 minuten voor de klas wordt voorgelezen. Ouders kunnen thuis natuurlijk ook mee doen. De Nationale Voorleesdagen is een initiatief van stichting CPNB. Over het doel van de dagen zegt de CPNB op hun website: “Ieder kind wordt blij van voorlezen. Het belang van dagelijks voorlezen aan kinderen is inmiddels bij ons allemaal bekend. Naast het bevorderen van leesplezier, helpt het bij de ontwikkeling van taalgevoel en uitbreiding van de woordenschat. Door veel voor te lezen wek je interesse in geschreven taal en bereid je je kind voor op het toekomstige leren lezen. Dat vertaalt zich uiteindelijk in betere leerprestaties op school. Bovendien ontwikkelen ze naast een beter taalgevoel ook hun empathisch vermogen. Daarom: voorlezen maakt je leuker!” 'Maximiliaan Modderman geeft een feestje' – van Joukje Akveld en Jan Jutte – is het Prentenboek van het Jaar 2023 en staat extra in de schijnwerpers. Hebban.nl sprak de schrijfster en tekenaar over Annie M.G. Schmidt, hun samenwerking en handjes die op vakantie gaan.
23-01-2023
In de tweede aanvraagronde van 2022 van de regeling Projectsubsidies literaire en literatuur-educatieve activiteiten van het Letterenfonds zijn 15 aanvragen ingediend. Negen aanvragen zijn gehonoreerd. Een aanvraag is afgewezen op formele gronden. De gehonoreerde aanvragen zijn: De Schrijfschool voor Kort Rotterdams 2022/23 in Rotterdam: € 7.500; Frontaal voor literaire activiteiten najaar 2022 in Rotterdam, Leiden, Nijmegen, Leeuwarden en Maastricht: € 11.000; Grasnapolsky Festivals voor Je kijkt over het land 2023 in Scheemda (Groningen): € 12.000; Grenzeloos geluid voor het Oorzaken Internationaal Podcast festival 2023 in Amsterdam: € 17.500; Rimpelingen voor De Baaierd 2023 in Zeeland: € 12.500; Rotown Magic voor Guiding Voices 2022/23 in Rotterdam: € 10.000; Square Web voor Onder de vulkaan 2022/23 in Groningen: € 11.355; Theater Bellevue voor talentontwikkeling podiumschrijvers 2022/23 in Amsterdam: € 12.500; Woordnacht voor Festival Woordnacht 2022 BLAUW in Rotterdam: € 15.000.
16-01-2023
“Bij het Fonds voor Cultuurparticipatie geloven we in de kracht van cultuur. Cultuur is als zuurstof. Een samenleving kan niet zonder. Cultuur vormt ons, raakt ons en verwondert ons. Cultuur stelt ons in staat onszelf te ontplooien en mee te doen. We kunnen de wereld om ons heen beter begrijpen door verbeelding. Met deze cultuurvisie als leidraad kiezen we ervoor om de subsidieregeling Herdenkingsjaar Slavernijverleden uit te voeren.” Dat schrijft directeur-bestuurder van het Fonds voor Cultuurparticipatie Hedwig Verhoeven. Bij de subsidieregeling van het Fonds voor Cultuurparticipatie ligt de focus op participatieve activiteiten waarbij de deelnemers actief betrokken zijn. Deze subsidie is voor initiatieven waarin onderdelen van de geschiedenis en slavernij naar voren komen, educatiemateriaal gecreëerd wordt, helingsprocessen gestimuleerd worden of (internationale) samenwerking tussen instellingen opgezet wordt. Het fonds wil zo bijdragen aan het vergroten van kennis, bewustzijn en zichtbaarheid van het slavernijverleden, ook voor volgende generaties. De regeling is opengesteld; er is 1 miljoen euro beschikbaar.
16-01-2023
De aanbieders van cultuurbeoefening lopen aan tegen de kostenstijgingen van energie, huurverhogingen, algemene prijsstijgingen en de inflatie. Doorberekening aan cursisten en deelnemers brengt de betaalbaarheid van kunstbeoefening in het geding, volgens Marijn Cornelis, directeur-bestuurder van CultuurSchakel in Den Haag. Zowel het Rijk als de gemeenten kunnen een aantal maatregelen nemen om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Cornelis stuurde onlangs een open brief aan wethouder Bruines van Den Haag over de stijgende kosten binnen de cultuurbeoefening
16-01-2023
Per 2023 wordt de Brede Regeling Combinatiefuncties (BRC) verlengd voor een periode van vier jaar. Uit deze regeling worden buurtsport- en cultuurcoaches mede gefinancierd. In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt de BRC nu onderdeel van een Brede Specifieke Uitkering: de brede SPUK. Hierin worden verschillende thema’s samengevoegd: sport en bewegen, gezondheid, sociale basis en cultuurdeelname. Naar verwachting publiceert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport begin februari 2023 de richtlijnen van de nieuwe SPUK. Daarna hebben gemeenten tot 1 maart om de SPUK, met daarin de middelen voor de combinatiefunctionarissen, aan te vragen voor periode 2023-2026. Later dit jaar volgt naar verwachting een nieuwe aanvraagronde voor periode 2024-2026. Wat verandert er per 2023 voor de Brede Regeling Combinatiefuncties (BRC) met de komst van de nieuwe brede SPUK? En welke kansen zijn er voor de inzet van combinatiefunctionarissen in jouw gemeente? Op o.a. deze vragen wordt er ingegaan tijdens het LKCAtelier van 9 februari.
16-01-2023
Lucien Kembel wordt per 1 april 2023 de nieuwe directeur-bestuurder van het LKCA. Hij volgt daarmee Sanne Scholten op en gaat met zijn jarenlange ervaring én scherpe toekomstvisie verder aan de slag met de missie van LKCA: het toegankelijk maken van cultuur voor iedereen. Als nieuwe directeur-bestuurder zet hij zich vanaf 1 april ook in voor de Code Diversiteit en Inclusie waarvan LKCA de penvoerder is.
16-01-2023
De sociale partners kunsteducatie, waaronder de Kunstenbond, en het bestuur van het fonds Overleg Arbeidsvoorwaarden Kunsteducatie (OAK) hebben tijdens de december vergadering gesproken over de stijgende kosten (energie-, huisvesting-, loonkosten) voor cultuurorganisaties. Partijen willen de sector graag tegemoet komen door een tijdelijke korting van de OAK premie met 0,1%. Dit betekent dat voor het jaar 2023 de premie van 0,65% wordt verlaagd naar 0,55%. Sociale partners en het OAK bestuur hopen de sector hier goed mee tegemoet te komen.
12-01-2023
Aan de slag met filmeducatie in de klas... Hoe doe je dat? Om jou als leraar hierin te ondersteunen heeft Sara Bastiaanssen (Medewerker Educatie bij NFF) een aantal tips voor je op een rij gezet.
12-01-2023
Piano spelen vermindert angstgevoelens en helpt bij het omgaan met depressies, nog meer dan luisteren naar muziek: dit zijn de conclusies van een recent onderzoek van de Universiteit van Bath, Engeland. Voor het onderzoek werden ruim 30 volwassenen verdeeld over drie groepen: eerste groep kreeg pianoles, de tweede luisterde naar muziek en de derde groep bracht tijd door met lezen of studeren. Al na een paar weken werd duidelijk dat de groep van beginnende pianisten niet alleen hun multi-sensorische vaardigheden hadden verbeterd, maar tevens lagere depressie-, angst- en stressscores lieten zien in vergelijking met daarvoor. De onderzoekers suggereren dat muziektraining heilzaam kan zijn voor mensen met psychische problemen en er wordt momenteel verder onderzoek gedaan.
12-01-2023
Cinemini is een lespakket rondom films, te gebruiken voor iedereen wie met kinderen van drie tot zes jaar werkt en ze wil onderdompelen in de wereld van film. Mooie, grappige en soms ook curieuze films zijn het, die de blik van de allerkleinsten verruimen. Pia Bechtle van Eye Filmmuseum en Tessa van Grafhorst van Taartrovers ontwikkelden, in samenwerking met filmkenners en pedagogen in heel Europa, een schat aan materiaal bij deze films, dat klaarstaat voor gebruik. Kinderen ervaren hoe film je kan raken. En vanuit hun verbeelding leren ze – al spelend, onderzoekend en makend – verrassend veel. Het Cinemini-pakket is verkrijgbaar in acht talen en toegankelijk voor educatieve instellingen in heel Europa. Het initiatief Cinemini Europe (CE) startte vanuit Das Österreichische Filmmuseum, Deutsches Filminstitut & Filmmuseum, Eye Filmmuseum, Kinodvor Cinema Ljubljana en Taartrovers. Sinds 2021 maken ook Baltic Film, Media, Arts and Communication School (BFM), European Children’s Film Association en Serralves Foundation deel uit van het consortium.
12-01-2023
Het Prinses Christina Concours en het Nederlands Blazers Ensemble organiseren 5 inspirerende, interactieve dagen voor muziekprofessionals door heel het land, met als thema ‘De leerling centraal’; “Hoe bouw je als muziekdocent – samen met partners – aan een nieuw, actief netwerk waardoor leerlingen hun talent optimaal kunnen ontwikkelen.” In elke regio, waaronder in Noordkade, Veghel op 5 maart, komen lokale partners aan het woord over de kansen die er liggen. De toegang tot de bijeenkomsten is gratis. Aanmelden voor de Regionale Muziekdagen is vereist.
12-01-2023
Definitieve sluiting dreigt voor het Creatief Centrum in Heusden. De gemeente Heusden wil dat de activiteiten in de oude mavo per 1 februari stoppen, maar het stichtingsbestuur legt zich daar niet bij neer. Er is namelijk geen alternatieve locatie. Dat betekent dat activiteiten als (kinder)yoga, pilates, zumba, cursussen fotografie, schilderen en workshops tekenen stoppen. ,,Terwijl de gemeente bijvoorbeeld bewegen voor ouderen zo hoog in het vaandel heeft staan. Dat rijmt toch niet met elkaar?” Voorzitter Jan van der Lee: ,,Uiteraard hebben we gezocht naar alternatieven. Er is maar één geschikt alternatief, het oude stadhuis, waar ook het toeristisch bureau en het Streekarchief zijn gevestigd.” Andere locaties zijn volgens Van der Lee te klein (de ouderensociëteit) of moeten per keer commercieel gehuurd worden (De Open Hof). Uitwijken naar naburige dorpen als Herpt, Heesbeen of Elshout is volgens Van der Lee geen optie. ,,We hebben veel oudere bezoekers en deelnemers.” Inmiddels is vanuit de gebruikers een werkgroep Behoud Creatief Centrum Heusden opgericht, die een noodkreet aan de gemeente heeft gestuurd om de mavo open te houden. Bewonersvereniging Vesting Heusden maakte zich al eerder hard om van de oude mavo een dorpshuisfunctie te geven. Inmiddels hebben het CDA en Heusden Transparant vragen gesteld over de kwestie. Wethouder Van den Bosch stelt dat de gemeente nog steeds graag meedenkt over een nieuwe plek. Hij ontkent dat de gemeente het stadhuis definitief heeft afgewezen. ,,Of het kan hangt onder meer af van de mogelijkheden van het gebouw en eventuele aanpassingen. De zolder lijkt de meest voor de hand liggende plek, maar daar liggen nog wel wat uitdagingen. Vooral vanwege de huidige toegang, een liftje en een heel smal trapje hebben we daar vraagtekens bij.”
15-12-2022
Op 23 november werd de CJP MBO Card met budget feestelijk gelanceerd in het auditorium van ROC Mondriaan in Den Haag. Experts en stakeholders voerden een geanimeerd gesprek over hoe de CJP MBO Card met budget en cultuureducatie voor alle mbo-studenten gestimuleerd kan worden. CJP en LKCA hadden Karim Amghar uitgenodigd om dit gesprek te leiden. Als burgerschapsdocent en ambassadeur voor kansengelijkheid stimuleert Amghar cultuur in het mbo. Aan het gesprek werd deelgenomen door Walter Groenen (directeur CJP), Hans Schutte (bestuursvoorzitter ROC Mondriaan), Sara Knijff (plaatsvervangend directeur Erfgoed en Kunsten van OCW) en Rozemarijn Schouwenaar (specialist Cultuureducatie LKCA). Een verslag.
15-12-2022
De leesvaardigheid van leerlingen is hoger als hun docenten lessen geven waarin lezen wordt gecombineerd met zaakvakken zoals wereldoriëntatie en wetenschap en techniek. Dit blijkt uit het onderzoek Peil. Leesvaardigheid van de Inspectie van het Onderwijs dat op 13 december is verschenen. Voor Stichting Lezen onderstrepen deze resultaten opnieuw het belang van geïntegreerd lees- en zaakvakonderwijs.
13-12-2022
Twee jaar geleden startte Mediakunst.tech. Een project van NEMO Science Museum, Oyfo Techniekmuseum, mediakunstenaar Casper de Jong en LKCA. Het doel is om artistiek-onderzoekend vermogen en creatieve vaardigheden van kinderen te stimuleren. Dat gebeurt met binnen- en buitenschoolse activiteiten op het snijvlak van kunst, technologie en wetenschap. Inmiddels zijn er concrete activiteiten ontwikkeld, variërend van spelen met toeval tot en met bellen blazen. Een inhoudelijke terugkoppeling door Bea Ros van het LKCAtelier van 24 november jl.
12-12-2022
Tijdens een congres van COC Nederland en Rutgers over gender- en seksuele diversiteit in het primair onderwijs werd, op 3 november, de nieuwe website queerkinderboeken.nl gelanceerd. Op de website zijn kinderboeken te vinden die gender- en/of seksuele diversiteit als thema hebben of die genderstereotypen aan de kaak stellen. De boeken kunnen leerkrachten, ouders en andere opvoeders helpen om deze thema’s bespreekbaar te maken en om kinderen een inclusiever boekenaanbod te bieden. De website is een uitbreiding van het succesvolle queerboeken.nl, dat zich richt op jongeren vanaf twaalf jaar. Dit project is een samenwerking tussen COC Nederland, de Leescoalitie en IBBY-Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door De Versterking. De Taalunie ging in gesprek met medeoprichters Pim Lammers en Maartje Bolt over het hoe en wat van de website.
12-12-2022
Muziek in de klas is leuk, muziek maken op een echt podium nog leuker. Leerlingen van Helmondse basisscholen mochten op 8 december in de popzaal van de Cacaofabriek laten horen wat ze hebben geleerd. Daar kwamen verdeeld over de ochtend en de middag vierhonderd scholieren op af. Burgemeester Elly Blanksma, ambassadrice van ‘Meer muziek in de klas’, woonde het middagprogramma bij. Tien basisscholen, zowel regulier als speciaal onderwijs, kregen de afgelopen weken les van een student van de Academie voor Muziekeducatie in Tilburg. Tweedejaars studenten van Pabo de Kempel waren hier ook bij betrokken.
12-12-2022
Weiger die koptelefoon en durf zelf naar kunst te kijken – de audiotour vermaalt elk museumbezoek tot eenheidsworst. ‘Laten we door een museumzaal struinen zoals Goethe zich door de natuur bewoog’, betoogt schrijver Bert Natter. Hij drukt museumbezoekers op het hart om zelf om zich heen te kijken, ‘zonder de ballast van anderen waarmee onze indrukken worden gestuurd en verzwaard’.
08-12-2022
Monitoring- en zelfevaluatie-instrument Evi komt ook beschikbaar in een editie voor het voortgezet onderwijs. Daarmee kunnen adviseurs Cultuureducatie met Kwaliteit ook vo-scholen helpen om gericht te werken aan steviger cultuuronderwijs. Evi geeft scholen inzicht in hoe cultuuronderwijs er bij hen voorstaat. Anke Koenraadt, adviseur cultuureducatie Kunstloc Brabant, licht toe.
06-12-2022
De leden van de Kunstenbond hebben in grote meerderheid ingestemd met de cao Kunsteducatie 2023. Dat is goed nieuws voor alle docenten muziek, theater, beeldend of dans die onder deze cao vallen: zij kunnen in 2023 namelijk twee keer op een salarisverhoging rekenen. Maar er zijn nog meer zaken geregeld.
05-12-2022
Na afwezigheid van bijna vijf jaar is Vincents Tekenlokaal terug in het Paleis-Raadhuis in Tilburg, de plek waar Vincent van Gogh ooit tekenles kreeg. ,,We hopen dat we kunnen blijven”, zegt Petra Robben van het Stadsmuseum Tilburg, waar Vincents Tekenlokaal onderdeel van is. ,,We willen het Tekenlokaal verbinden aan het verhaal van het paleis, met Van Gogh die hier leerling was op de HBS, maar ook met het verhaal van koning Willem II.” Robben durft nog niet van een permanente terugkeer te spreken. De gemeente Tilburg werkt immers nog aan een toekomstvisie voor het paleis. Ze denkt wel dat het Vincents Tekenlokaal daar uitstekend in past. In 2009 werd Vincents Tekenlokaal in het Paleis-Raadhuis geopend als klein museum en als plek voor tekenlessen, -cursussen en -workshops. Vanwege een renovatie van het paleis verhuisde het Tekenlokaal in 2018 naar de Spoorzone. In maart moest het daar ook weer weg, waarna het Tekenlokaal geen eigen plek had en de tekenlessen op locatie werden gegeven. Een woordvoerder van de gemeente Tilburg zegt dat het initiatief zeker nog twee jaar in het paleis kan blijven.
05-12-2022
Dans blijkt een uitstekende manier te zijn om jonge peuters met een taalachterstand te helpen. Daarom hebben Kober Kinderopvang, cultuurcoördinator CultuurCompaan uit Roosendaal en dansgezelschap De Stilte uit Breda samen het project KunstUK ontwikkeld. ‘Kinderen die geen Nederlands praten, spreken immers wél de taal van dans’, zegt ‘Dans slaat een brug tussen de non-verbale taal van het lichaam en het gesproken woord.’ Milou Schneijdenberg van CultuurCompaan: ,,Dans en muziek zet kinderen soms op de voorgrond die zich normaal niet zo durven laten zien”. KunstUK bestaat uit een reeks workshops voor de kinderen van 2 tot en met 4 jaar. Het hoogtepunt is het bijwonen van de dansvoorstelling Wacht ‘s Even van De Stilte in theater De Kring in Roosendaal. KunstUK op, een tweejarige pilot die zich richt op alle peuters die in Roosendaal door Kober worden opgevangen. Dat zijn er zes- à achthonderd. KunstUK komt voort uit Spelendwijs, een project voor kinderen uit Breda dat workshops combineert met een bezoek aan een dansvoorstelling. Met dit project investeert Kober in nauwe samenwerking met de Stilte in de beste ontwikkelkansen voor álle kinderen.
01-12-2022
Op 3 november 2022 vond de Dag van de Literatuurkritiek plaats in De Brakke Grond in Amsterdam. Het thema was ‘kopzorgen in de klas’: hoe kan literatuur een aanleiding zijn om het te hebben over de psychische kwetsbaarheid van leerlingen en de volwassenen in hun leven? Kan literatuur(kritiek) helpen te onderzoeken op welke manier mentale problemen verbonden zijn met je afkomst of het maatschappelijke model waarin je leeft? Zeven sprekers deelden hun visie op deze vragen in een persoonlijk statement. De Dag van de Literatuurkritiek werd georganiseerd door deBuren en literair-kritisch platform deReactor.
28-11-2022
Tijdens de pandemie is het aantal lezers gestegen en op TikTok bespreken boekenwurmen met duizenden volgers in video's wat ze lezen. Maar mogen deze bejubelde boeken ook op de leeslijst op de middelbare school? Maar wat is belangrijker: leesplezier of wát je leest? Volgens BookTokker Noah de Campos Neto zijn leeslijsten niet meer van deze tijd. De boeken gaan niet over het leven van nu en volgens hem heeft dat een demotiverende werking. “Docenten moeten oude ideeën loslaten en openstaan voor verandering.” Liselotte Idema sprak ook met Jeroen Dera, universitair docent Nederlandse Letterkunde, Radboud Universiteit en Babette Mulders, docent Nederlands op het Etty Hillesum Lyceum in Deventer.
28-11-2022
Sinds 2016 kunnen mbo-studenten met korting naar musea en andere culturele activiteiten. Ze kunnen hiervoor gebruikmaken van de MBO Card. De komende twee jaar komt er op deze kortingspas ook een geldbedrag te staan dat de kaarthouder kan besteden aan een culturele activiteit. Vlak voor de start hiervan op 23 november, sprak MBO-today met CJP-directeur Walter Groenen. “Eigenlijk hadden we de MBO Card mét budget al in 2016 willen invoeren’, vertelt Groenen. ‘Die systematiek is vanaf het begin onze doelstelling geweest, met als voorbeeld de Cultuurkaart voor het voortgezet onderwijs – een groot succes. Maar de toenmalige onderwijsminister, Jet Bussemaker, vond een kaart met cultuurtegoed toen nog een stap te ver. Ze wilde culturele instellingen de tijd gunnen om programma’s en dergelijke te ontwikkelen die echt aansluiten bij de behoefte van de mbo-student. Dat is de laatste jaren volop gebeurd. Grote culturele instellingen als het Rijks en Museum Boijmans Van Beuningen hebben echt goed nagedacht hoe zij hun aanbod kunnen laten aansluiten op het beroepsonderwijs, de verschillende opleidingsniveaus in het mbo en de belevingswereld van deze studenten. Bij het Boijmans is er bijvoorbeeld een programma dat ingaat op hoe elk mens met een eigen blik naar iets – in dit geval kunst – kijkt. Daarover kun je met elkaar dan het gesprek aangaan over wederzijds begrip: we kijken naar hetzelfde, maar zien toch wat anders.’ ‘Dergelijke programma’s slaan een brug tussen de culturele sector en het mbo. Een verbinding die versterkt wordt doordat de mbo-instellingen op een vergelijkbare manier naar de culturele sector kijken: wat kunnen de musea, theaters en andere culturele instellingen nou betekenen in ons vakonderwijs dan wel in ons burgerschapsonderwijs? ‘Op die verbinding kunnen we verder bouwen’, benadrukt Groenen
28-11-2022
Stemming over de moties ingediend tijdens het WGO (Wetgevingsoverleg Cultuur) van 14 november jl.
28-11-2022
Op een heel echt podium vol in de spotlights, dat gaan leerlingen van Muziekonderwijs Aalst-Waalre (MAW) op 28 november beleven. Ze treden op in Muziekgebouw Frits Philips. Op het podium van het Eindhovense concertgebouw wordt een gevarieerd programma gebracht met maar liefst 25 optredens. De avond moet het hoogtepunt worden van het uitgestelde 25-jarig jubileum van de muziekschool. Gitaardocent Anneloes van Hout, die vorige maand met haar Gitaarbende in de grote zaal van het Muziekgebouw optrad, wees haar collega’s van MAW op Spotlight. Meeuvis: „Spotlight is een samenwerking tussen ASML en het Muziekgebouw en nodigt amateurmusici uit de Brainportregio uit om het podium op te gaan en te schitteren voor eigen publiek.’’ Die kans heeft MAW gekregen en gepakt. Het grote gelegenheidsgezelschap heeft, buiten veel zelfstudie thuis, twee keer gezamenlijk geoefend in de Agnus Dei-kerk in Aalst. Voorafgaand aan de uitvoering is de generale repetitie in het Muziekgebouw zelf.
28-11-2022
Koningin Máxima woonde 23 november in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum de ondertekening bij van het MuziekAkkoord speciaal onderwijs. In dit akkoord staat hoe het muziekonderwijs binnen vijf jaar verankerd wordt op alle 543 basisscholen speciaal onderwijs. Koningin Máxima is erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas. Het doel van het akkoord is het stimuleren van structureel muziekonderwijs binnen het speciaal onderwijs in Nederland en het Caribisch Gebied. Speciaal onderwijs is bedoeld voor kinderen die vanwege lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperkingen extra zorg nodig hebben, of omdat ze problemen hebben met leren of gedrag. Muziekles kan die groep helpen om beter te leren en te focussen. Ook kunnen kinderen er empathischer en socialer van worden, zegt de stichting. Verder zou muziek hun geheugen en de herkenning van klanken en timing kunnen verbeteren. Hoeveel kinderen in het speciaal onderwijs muziekles krijgen is niet bekend. "We merken wel dat speciaal onderwijs extra aandacht nodig heeft", zegt Méér Muziek in de Klas. Muziekles geven op deze scholen vraagt speciale vaardigheden en er zijn te weinig leerkrachten die die vaardigheden hebben. Er moeten daarom ook meer opleidingsplekken komen. De komende vijf jaar zijn er verder inspiratiesessies, instrumentenpakketten voor scholen en introductielessen op maat. In november start een onderzoek onder scholen voor speciaal onderwijs over de impact van muziekonderwijs.
22-11-2022
Binnen Nederland, maar ook internationaal, is er groeiende aandacht voor het ontwikkelen van technische, artistieke, praktische en andere professionele ontwerpvaardigheden door jongeren. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie heeft de afgelopen jaren in verschillende steden alternatieve, informele platforms zien ontstaan, die hierop aanhaken. Zij verbinden jongeren en startende ontwerpers met de huidige maak- en ontwerpcultuur. Het fonds ziet dit als een belangrijke positieve ontwikkeling omdat het bijdraagt aan het verbinden van de ontwerppraktijk met de fascinaties van jongeren. Met de Open Oproep Platforms voor ontwerpend leren heeft het fonds deze initiatieven een impuls willen geven. In de eerste editie van de Open Oproep Platforms zijn in totaal veertien projecten geselecteerd. Het fonds heeft voorstellen ontvangen van uiteenlopende aard. Sommige vertrekken vanuit een discipline, andere kiezen voor een bredere benadering waarbij talentontwikkeling centraal staat. Opvallend is dat het merendeel van de aanvragen is gericht op jongeren in de leeftijd van 16 tot 28 jaar, terwijl de oproep openstond voor voorstellen gericht op kinderen in de basisschoolleeftijd tot jongeren tot 28 jaar die de stap willen zetten naar een professionele praktijk. Het merendeel van de ingediende programma’s zet dus in op de aansluiting van de groep, veelal autodidacte makers, met het professionele werkveld. Uit de 30 beoordeelde aanvragen zijn 14 voorstellen geselecteerd, waarmee het toekenningspercentage op 47% uitkomt. Voor deze open oproep was een budget van € 1.050.000 beschikbaar. De maximumbijdrage per project bedroeg € 100.000.
22-11-2022
De moties ingediend tijdens het Wetgevingsoverleg Cultuur (WGO Cultuur) van 14 november 2022.
21-11-2022
Het duo Dorien Nannes en Maud Jacobs uit de onderbouw van de Amsterdamse basisschool Laterna Magica is tijdens de IDFA-Docentendag in Eye Filmmuseum uitgeroepen tot Filmleraar van het Jaar 2022. De vakjury van film- en onderwijsprofessionals vindt hen de meest aansprekende filmdocenten van Nederland. Het is de vijfde editie van Filmleraar van het Jaar die door Netwerk Filmeducatie is georganiseerd, nu voor het tweede jaar in samenwerking met International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) in Eye Filmmuseum. Dorien Nannes en Maud Jacobs zijn gedurende één schooljaar (2022-2023) het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs, ze winnen een jaarabonnement op Cineville en een Nationale Bioscoopbon ter waarde van 250 euro. Daarnaast winnen zij een bezoek naar een filmtheater of filmfestival naar keuze met hun klas. Ze nemen ook plaats in de jury van de verkiezing van 2023 en mogen als Teacher in Residence bij Netwerk Filmeducatie aan de slag om filmlessen te ontwikkelen voor hun eigen klas en om te delen met andere docenten. Docent aardrijkskunde René van de Veerdonk, Cambreur College in Dongen, werd uitgeroepen tot de publieksfavoriet.
21-11-2022
Het bijna honderdkoppige Euregio Jeugdorkest (EJO) staat op 19 november in de Concertzaal van Tilburg en 20 november in het Chassé Theater, Breda. Het symfonieorkest bestaat uit talentvolle jonge musici van 12 tot 24 jaar, afkomstig uit Zuid-Nederland en Vlaanderen. Het repertoire: van filmmuziek tot klassiek. In het orkest bekleden conservatoriumstudenten droomposities; jongere talenten leren op hun beurt veel van hen. Oud-EJO’ers belanden bij het Concertgebouworkest, Metropole Orkest, het Berliner Philharmoniker. Maar ook bij Guus Meeuwis in de orkestbak, net als bij Late Night. Het is wel hard werken: naast thuis studeren, repeteren ze elke maand een weekend lang in Goirle of Malle (België). De Goirlese Taetske Strouken richtte het EJO 39 jaar geleden op. De bevlogen ‘orkestmoeder’ scout haar talentjes bij de beste muziekdocenten in Noord-Brabant en België. Sponsoring, donaties en optredens moeten de geschrapte 40.000 euro subsidie en kosten van muziekrechten dekken; orkestleden betalen een eigen bijdrage. Het Brabants Dagblad sprak met drie tieners over hun passie, klassieke muziek.
17-11-2022
Het debat tijdens het Wetgevingsoverleg Cultuur (WGO Cultuur) van 14 november is terug te zien. Het ongecorrigeerde stenogram.
17-11-2022
Staatssecretaris Uslu (OCW) geeft antwoorden op Kamervragen over de pilot voor de mbo-card voor studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Met deze kaart kunnen zij met korting naar culturele instellingen of evenementen. Het Tweede Kamerlid Kwint (SP) had de vragen gesteld. Bij de antwoorden zit een beslisnota.
17-11-2022
Het Prinses Christina Concours, al 55 jaar het muziekconcours voor jonge mensen, heeft ook een wedstrijd voor beste compositie voor jongeren van 12 tot en met 21 jaar. Op 13 november was de finaledag, waarvoor vijftien componisten waren geselecteerd. De opdracht luidde: schrijf een stuk van negentig seconden met als thema ‘Vrijheid’. De stukken werden gespeeld door het Matangi Quartet en door eigen ensembles. Er werden in drie leeftijdscategorieën prijzen uitgereikt: 12 t/m 14 jaar; 15 t/m 21 jaar en niet studerend aan een vakopleiding van een conservatorium ; 15 t/m 21 jaar en wel studerend aan een vakopleiding van een conservatorium. Eerdere prijswinnaars waren onder anderen Mathilde Wantenaar en Joey Roukens.
14-11-2022
De teksten die leerlingen in het literatuuronderwijs moeten lezen, zijn meestal niet de teksten die zij willen lezen. Wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen en Tilburg University ontwikkelden daarom samen met docenten Nederlands de negendelige lessenreeks ‘De grenzen van literatuur’ voor 4 havo en vwo. In deze lessenreeks analyseren en beoordelen leerlingen fragmenten uit teksten gekozen door henzelf en hun docenten. Deze lessenreeks sprak zowel de (sociale) motivatie als de literaire competentie van leerlingen aan. De lessenreeks beoogt om leerlingen aan te sporen om hun leeservaring onder woorden te brengen, om literaire concepten toe te leren passen bij hun tekstinterpretatie en om hun literatuuropvatting te leren beargumenteren. Door leerlingen inspraak te geven in de tekstkeuze, en door ze in groepjes te laten discussiëren, willen de ontwikkelaars niet alleen de literaire competentie van de leerlingen vergroten, maar ook hun (sociale) motivatie.
14-11-2022
Op 14 november vindt het Wetgevingsoverleg Cultuur (WGO Cultuur) plaats. Vanuit de provincies heeft het IPO een position paper opgesteld. Het IPO vraagt de staatssecretaris om de samenwerking in besluitvorming en uitvoering van het cultuurbeleid te borgen. IPO merkt op dat Interprovinciaal dat in de oproep aan medeoverheden om de extra kosten voor ‘fair pay’ samen op te vangen verwachting is dat dit leidt tot andere prestatieafspraken. IPO vraagt in dit kader aandacht voor gelijke kansen, ook voor kleinere organisaties en gezelschappen buiten de BIS, om door te kunnen groeien. IPO is blij verrast met het voornemen om samen met het IPO en de VNG te komen tot een nationaal akkoord Amateurkunst, ook hierbij vragen de provincies aandacht voor de keten en afstemming. Ten aanzien van de voornemens voor de cultuurregio’s is IPO positief maar vraagt hierbij ook financiële middelen voor de uitvoering. Provincies kunnen zich vinden in het besluit van de staatssecretaris om de Culturele BasisInfrastructuur (BIS) niet te verlengen. Ze zijn blij dat de middelen voor verbreding en vernieuwing van de culturele regionale infrastructuur in de provincies Flevoland, Friesland, Overijssel, Limburg, Drenthe en Zeeland ook in de periode 2025-2028 worden voortgezet. IPO vraagt de staatssecretaris om overleg en afstemming met de provincies over de adviesaanvraag inzake de BIS aan de RvC en overleg over de opdracht aan de fondsen inzake de regionale aanpak. De provincies zien een belangrijke rol voor zichzelf in vernieuwingsagenda: de herijking van het cultuurstelsel. De provincie herkennen de kritiekpunten uit het advies van de Raad voor cultuur waarin de Raad bepleit dat in het cultuurbestel van de toekomst iedere inwoner van Nederland toegang moet hebben tot cultuureducatie en cultuurparticipatie. Dat is op dit moment nog lang niet overal het geval. Wij zien ook dat er te weinig aandacht is voor regionale spreiding en regionale en lokale behoeften. IPO vraagt de staatssecretaris om samenwerking tussen overheden op het gebied van cultuureducatie en cultuurparticipatie en een heldere verdeling van verantwoordelijkheden en taken in het cultuurbestel te borgen. Wat betreft de energiecrisis. De provincies vragen aanvullende specifieke compensatiemaatregelen vanuit het Rijk voor culturele organisaties die geen aanspraak kunnen maken op huidige compensatieregelingen.
10-11-2022
De kunsten vormen prima ingangen voor goed onderwijs, schrijft Fred Wartna, pedagoog en onderwijskundige. Want leren is gebaat bij willen leren. Rekenen en taal, waar nu zo de nadruk op ligt, willen veel kinderen niet uit zichzelf. De omweg van kunstzinnige nieuwsgierigheid, verwondering en verrassing motiveert kinderen wél om meer te willen weten.
10-11-2022
Welke mogelijkheden zijn er om kunst en technologie te combineren in het basisonderwijs? Hoe stimuleer je hiermee de creativiteit? Tijdens het LKCAtelier van 24 november presenteert LKCA de tools en activiteiten die hiervoor zijn ontwikkeld en laat zien hoe docenten deze op school, de bso en/of thuis in kunnen zetten
10-11-2022
De film Between Summits van Roeland Wendel en Ilse Lavell is verkozen tot de eerste winnaar van de Filmhub Zuid Award. De prijs omvat een bedrag van €100,- voor het ontwikkelen van educatief materiaal bij de film met advies van Filmhub Zuid. Filmhub Zuid adviseert, ondersteunt én inspireert scholen, filmtheaters, filmmakers, aanbieders, filmdocenten en cultuurbemiddelaars in Noord-Brabant, Limburg en Zeeland op het gebied van filmeducatie. Filmhub Zuid wil alle kinderen en jongeren vanuit een positieve, open benadering met filmeducatie in aanraking laten komen. Het is dus ook belangrijk dat filmmakers weten hoe noodzakelijk filmeducatie is. En dat is precies wat Filmhub Zuid en CineSud willen bereiken met de Filmhub Zuid Award. Door ze te stimuleren om na te denken over de educatieve mogelijkheden van hun film en hoe de film via verschillende wegen kan worden ingezet in het onderwijs..
08-11-2022
Nummer 61 van Cultuur+Educatie gaat over cultuureducatie voor de allerjongsten, kinderen van 0-6 jaar. Hoe beleven zij kunst en welke kunstpedagogiek vraagt dit jonge publiek?
08-11-2022
De cultuurcoach stimuleert deelname aan cultuur en verbindt cultuur met andere sectoren. De gemeente stelt de cultuurcoach aan, het rijk financiert mee. De cultuurcoach werkt bij een culturele instelling, in het onderwijs of in zorg en welzijn. LKCA heeft kennis, informatie en tips op een pagina bijeengebracht.
08-11-2022
Zonder de financiële steun van de gemeente Veldhoven is het voor muziekschool Art4u niet mogelijk om de entreeruimte van het onderkomen aan de Bossebaan om te bouwen tot volwaardige foyer. De 650.000 euro die de gemeente Veldhoven al eerder voor die verbouwing reserveerde is volgens directeur Jack Gooyaers niet meer dan ‘een sigaar uit eigen doos’. De hogere huurlasten die de aanpassingen met zich meebrengen moeten door Art4U zelf worden opgebracht. Daarmee komen de volledige kapitaallasten van de verbouwing voor rekening van de muziekschool. Het bestuur van Art4u is dan ook al langer aan het bekijken of ze via sponsoring zelf aan de verbouwing kan bijdragen. Maar volgens de directeur blijkt dat in de praktijk een onmogelijke opgave. Om de noodzaak van die verbouwing kracht bij te zetten, deed Art4U-bestuurslid Marco Roosen op 7 november een oproep aan de Veldhovense gemeenteraad. Voorafgaand aan de behandeling van de begroting riep Roosen de raadsleden op om in begrotingsjaar 2024 geld vrij te maken ‘om de doorontwikkeling van muziekschool naar muziekgebouw mogelijk te maken’. Hij deed dat ook als muzikant en bestuurslid van muziekvereniging Sub Umbra. Deze harmonie huist nu nog in ontmoetingscentrum De Ligt, maar is niet tevreden over de kwaliteit van dat gebouw. Sub Umbra wil daarom graag verhuizen naar het pand van Art4U. De muziekvereniging stelt dat een noodvoorziening voor een periode van bijvoorbeeld een jaar prima zou kunnen werken, maar dat een definitieve aanpassing van de foyer van Art4U daarna wel ‘zeer gewenst is’. Roosen wees de raad er ook op dat de muziekschool sinds 2018 structureel 35.000 euro heeft ingeleverd omdat de organisatie niet wordt gecompenseerd voor de gestegen loonkosten.
07-11-2022
Tijdens een congres van COC en Rutgers over gender- en seksuele diversiteit in het primair onderwijs is de nieuwe website queerkinderboeken.nl gelanceerd. Op de website zijn kinderboeken te vinden die gender- en/of seksuele diversiteit als thema hebben of die genderstereotypen aan de kaak stellen. De boeken kunnen leerkrachten, ouders en andere opvoeders helpen om deze thema’s bespreekbaar te maken en om kinderen een inclusiever boekenaanbod te bieden. De website queerkinderboeken.nl is een uitbreiding van het succesvolle queerboeken.nl, dat zich richt op jongeren vanaf twaalf jaar.
03-11-2022
Het Van Gogh Museum en DHL Express lanceren het nieuwe educatieve programma Heart for Art. De komende drie jaar zullen de global partners samenwerken om kinderen uit gemeenschappen met beperkte toegang tot kunstonderwijs te inspireren met het werk en levensverhaal van Vincent van Gogh. Na een pilotfase in het voorjaar van 2022 in New York, wordt het Heart for Art programma in de komende maanden in meerdere Amerikaanse steden aangeboden. Het doel is om in het eerste schooljaar 20.000 leerlingen te bereiken. In de komende jaren hopen DHL en het Van Gogh Museum het programma ook in andere landen beschikbaar te stellen.
03-11-2022
Eind september presenteerde de werkgroep die door OCW gevraagd was om de vakkenstructuur van de kunstvakken in het vo te vereenvoudigen haar conceptadvies. Het advies is een belangrijke stap in het proces naar een totale herziening van het curriculum. De 4 belangrijkste stellingen uit het conceptadvies : Maak CKV in alle onderwijsvormen onderdeel van het gemeenschappelijk deel en sluit dat af met een schoolexamen. Op havo en vwo is CKV dan ook onderdeel van het combinatiecijfer. Maak vijf kunstvakken (muziek, beeldend, dans, theater en film), met 50% praktijk en 50% theorie, die afgesloten worden met een centraal examen. Zorg dat het theoretische gedeelte uit drie onderdelen bestaat: theorie passend bij de kunstdiscipline, kunstanalyse van alle kunstdisciplines en kunsten in context. Zorg voor samenhang en mogelijkheden voor verbinding tussen de vakken en biedt ruimte voor diversiteit en inclusie. De voorgestelde herziening maakt het volgens het LKCA ook makkelijker om samen te werken in de regio voor een breed examenaanbod in de kunstvakken.
03-11-2022
Vanuit het ministerie van OCW heeft het Fonds voor Cultuurparticipatie een extra bedrag van € 178.000,-. ontvangen voor Ambachten-Meester-Gezeltraject. Hiermee komt het totale budget voor dit onderdeel uit de subsidieregeling Erfgoed Maken op € 368.00,-. Dit geeft het fonds de mogelijkheid om meer aanvragers ondersteuning te bieden en stellen daarom ook het aanvraagtermijn voor Ambachten: Meester-Gezeltraject langer open. De deadline voor subsidie aanvragen is nu 30 november 2022. Ambachten: Meester-Gezeltraject is een onderdeel van de subsidieregeling Erfgoed Maken. Deze regeling is voor projecten op het gebied van immaterieel erfgoed, erfgoedvrijwilligers en erfgoededucatie.
03-11-2022
“Om 100% inclusief muziekonderwijs te organiseren moet je nadenken over de hele keten: van bekwame docenten in het naschoolse muziekonderwijs tot nieuwe toelatingseisen bij muziekopleidingen. Tot inclusieve professionele ensembles.” Zo geeft Melissa Bremmer, Lector Kunsteducatie en docent aan het conservatorium bij de Amsterdamse Hogeschool voor Kunsten (AHK) aan. LKCA sprak met Bremmer en Marion Schiffers van Codarts over de Agenda Inclusieve Podiumkunsten. De Agenda Inclusieve Podiumkunsten is op 29 november 2019 aangeboden aan het ministerie van OCW. Doel van de Agenda: het toegankelijk maken van de podiumkunsten voor en mét mensen met een beperking.
03-11-2022
Met het bijzondere muzieklesconcept van dirigent en musicus Guus Pieksma uit Sneek krijgt Eric de Laat van muziekvereniging Sint Cecilia, blazers en slagwerkers uit heel de Kempen weer aan het musiceren. Acht muziekverenigingen uit Eersel, Duizel, Hapert, Hooge Mierde, Bladel, Reusel, Diessen en Vessem, doen mee. Het idee is overgekomen uit Friesland. Daar heet het Nij Talint Orkest. Met succes werd de lesmethode eerder in de Kempen toegepast bij een blazersgroep. Dertig van de 35 deelnemers besloten na de tien lessen om door te gaan. Nu starten de samenwerkende verenigingen eind november met slagwerk-muzieklessen, een primeur in Nederland. De bedoeling is om volwassenen, die altijd al eens een slagwerkinstrument wilden leren bespelen of het weer op willen pakken, enthousiast te maken om samen muziek te gaan maken. Op zondagochtend, een tijd die hen goed uitkomt. In tien lessen worden de beginselen bijgebracht. ,,De eerste les komt Pieksma zelf dirigeren. Met zijn enthousiasme, charisma, humor, en natuurlijk zijn deskundigheid zal hij de doelgroep weten aan te spreken. Hij schrijft alles uit voor alle instrumenten,” vertelt De Laat. In de lesstof wordt eenvoudig uitgelegd hoe je moet beginnen met het bespelen van een instrument. Er is een complete orkestmap en een te downloaden mp3 waar men gemakkelijk mee mee kan spelen.
01-11-2022
Na twee jaren met een (deels) virtueel programma, organiseren deBuren en literair-kritisch platform deReactor opnieuw een volledige nascholingsdag voor middelbare schooldocenten Nederlands. Tijdens de Dag van de Literatuurkritiek op 3 november delen auteurs en literatuurcritici dit jaar hun visie op literatuuronderwijs. Dat zijn o.m. Dean Bowen, Daan Heerma van Voss, Manon Uphoff en Annelies Verbeke. Zij brengen allen een plenair statement, waarna ze in kleinere groepen met docenten aan de slag gaan aan de hand van leesfragmenten of lesmethoden. Het thema is : kopzorgen in de klas. Hoe kan literatuur een aanleiding zijn om het te hebben over de psychische kwetsbaarheid van leerlingen en de volwassenen in hun leven? Kan literatuur(kritiek) helpen te onderzoeken op welke manier mentale problemen verbonden zijn met je afkomst of het maatschappelijke model waarin je leeft? Hoe toon je kwetsbaarheid en hoe ga je ermee om als iemand die toont?
01-11-2022
De Schrijverscentrale is voor de vierde keer genomineerd voor de Astrid Lindgren Memorial Award. Deze prestigieuze prijs wordt jaarlijks uitgereikt om kinder- en jeugdliteratuur wereldwijd te promoten. Anne Zeegers, directeur van de Schrijverscentrale, reageert verheugd op de nominatie. “Het is bijzonder eervol om opnieuw genomineerd te worden voor deze prijs. We zetten ons iedere dag in om inspirerende bezoeken van kinder- en jeugdboekenschrijvers mogelijk te maken, in het onderwijs en daarbuiten. Zo regelden wij tijdens de Kinderboekenweek eerder deze maand 769 schrijversbezoeken. Daarmee bereikten we maar liefst 70.000 kinderen bereikt. Uit onderzoek blijkt dat schrijversbezoeken een stimulans geven aan het lezen onder de jeugd. Deze nominatie is een erkenning voor de waarde die de bezoeken hebben en de belangrijke rol die wij hierin spelen.” De Schrijverscentrale is voorgedragen voor de Astrid Lindgren Memorial Award in de categorie leesbevordering door de Auteursbond, de beroepsorganisatie van schrijvers en vertalers. De Auteursbond nomineert samen enkele andere organisaties en schrijver Guus Kuijer (die in 2012 de prijs won) personen en organisaties uit Nederland. De overige Nederlandse genomineerden zijn: schrijver Tonke Dragt, illustrator Thé Tjong-Khing en schrijver/illustrator Marit Törnqvist. De Schrijverscentrale is sinds 2019 jaarlijks voorgedragen voor deze prijs. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van vijf miljoen Zweedse kroon (ongeveer € 450.000). Op 7 maart 2023 wordt bekend gemaakt wie de Astrid Lindgren Memoral Award 2023 heeft gewonnen.
01-11-2022
Tijdens de negende editie van World Ballet Day op 2 november start Het Nationale Ballet een nieuwe serie online balletlessen. Na de succesvolle, voorgaande reeksen komt gedurende vijf weken lang elke week een nieuwe balletles online. Op veler verzoek zijn deze lessen speciaal gemaakt voor beginners. De lessen worden gegeven door voormalige dansers en huidige docenten van de Nationale Ballet Academie. World Ballet Day is een jaarlijkse viering van ballet. Op deze dag geven balletgezelschappen over de hele wereld een uniek kijkje achter de schermen met livestreams van repetities, voorproefjes van nieuwe producties
31-10-2022
Vanuit twintig Europese steden zijn directeuren van concertzalen naar landgoed Marquette bij Heemskerk gereisd. Ze praten over de gemeenschappelijke uitdagingen van hun zalen, die alle zijn aangesloten bij de European Concert Hall Organisation (ECHO). Hoe trek je een divers(er) publiek? Hoe zorg je ervoor dat, ook na corona, het publiek weer terugkeert? Wat kun je, voorbij ledlampen, doen aan duurzaamheid? En hoe om te gaan met ethische kwesties, zoals het uitnodigen van Russische musici? Mischa Spel met een verslag en sprak met buitenlandse en Nederlandse directeuren. Simon Reinink, directeur van het Amsterdamse Concertgebouw: „Op een concert van de zangeres Karsu komt Turks publiek af, dat is een feit. En het publiek van onze Vocale Serie is overwegend ouder en wit. Afrikaanse muziek is een prachtig voorbeeld van muziek die echt mensen van alle leeftijden en afkomsten aantrekt. Onlangs nog bij Youssou N’Dour: een stampvolle zaal, volstrekt divers.” Minder vol zitten de zalen bij ‘kwetsbare’ klassieke genres als het Duitse romantische lied of series met strijkkwartetten. Telt het voortzetten van zulke ‘niche’-series ook als een vorm van diversiteitsbeleid? Louwrens Langevoort (Keulen): „Ja, volmondig ja! Kamermuziek, jonge musici die nog niet beroemd zijn: daarvoor moeten we onze verantwoordelijkheid nemen. Als onze zaal met tweeduizend stoelen voor een concert in de serie Rising Stars voor aanstormende klassieke talenten maar voor een kwart vol zit, ben ik al dankbaar.” Matthias Naske (Wenen): „Wij noemen dat Pflege der Rezeptionskultur; investeren in de publieke waardering. Ons vak heeft veel ondernemende aspecten, maar uiteindelijk ligt dáár onze meerwaarde, onze hoofdtaak. Juist na corona, nu een deel van het publiek concertbezoek is ontwend en vooral beroemde artiesten nog volle zalen trekken.” Uiteindelijk, vinden alle directeuren, zijn concerten het puntje van een complexe piramide. Louwrens Langevoort (Keulen): „Ik werk sinds 25 jaar niet meer in Nederland. In die tijd is het aantal gesubsidieerde orkesten meer dan gehalveerd. Dat vind ik zorgwekkend, want die orkesten bespelen de zalen en hebben alle hun eigen publiek, dat daardoor ook verloren gaat. Politici zijn geen goden die genadebrood voeren, het zijn vertegenwoordigers die zich moeten verantwoorden. Waarom nemen ze zulke besluiten?” Simon Reinink (Amsterdam): „Het gaat om het hele ecosysteem. Dat heeft in Nederland ook door de teloorgang van de muziekscholen een knauw gekregen: zowel voor musici als publiek. Een goede graadmeter vind ik het aantal Nederlandse musici in de Europese topjeugdorkesten. Dit jaar zaten er in het Gustav Mahler Jugendorchester twee Nederlandse jongens – op trombone en triangel. Daarnaast dan 25 Spanjaarden, 23 Duitsers, 18 Oostenrijkers….”
27-10-2022
Hoewel we met één klik muziek kunnen streamen, blijft vinyl immens populair – ook bij jongeren. In 2020 haalde de muziekindustrie voor het eerst sinds tijden meer omzet uit de verkoop van vinyl dan uit de verkoop van cd’s, zo blijkt uit cijfers van NVPI. Het zijn met name jongeren die meer vinyl zijn gaan kopen. Buma Music Academy, een initiatief van BUMA Cultuur, heeft daarom in nauwe samenwerking met Record Store Day en Record Industry een lespakket gemaakt voor het voortgezet onderwijs. In een interactieve lessenreeks ontdekken leerlingen de magie van vinyl. Het lespakket over vinyl neemt leerlingen mee op reis vanaf de uitvinding van de lp tot en met het huidige streamingtijdperk. Het lespakket kan ingezet worden in de bovenbouw van alle niveaus, zowel bij het vak Muziek als CKV. Voor de eindopdracht gaat de leerling zelf aan de slag met een generatieonderzoek. Als creatieve afsluiter ontwerpen leerlingen cover art voor hun favoriete album.
25-10-2022
Spotlight is de naam voor het initiatief van het Muziekgebouw Eindhoven om met steun van ASML amateurmuzikanten uit de regio een kans te bieden om op te treden met professionele ondersteuning. Op 26 oktober is het podium gereserveerd voor 70 gitaristen uit Waalre en omgeving. Het DaCapo Gitaarorkest en de Gitaarbende hebben twee avonden samen gerepeteerd in Het Huis van Waalre. Beide zijn ontstaan bij Muziekonderwijs Aalst-Waalre (MAW), een vereniging van muziekdocenten. Veel leden van het gitaarorkest krijgen individueel les van een van de docenten van MAW. Maar samen muziek maken is nog veel leuker, zo merkt Geert van Elten van het Eindhovens Dagblad, die bij de repetities was.
18-10-2022
In de derde periode van Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK3) voert Kunstloc Brabant samen met de provincie Noord-Brabant, Erfgoed Brabant en zes stedelijke culturele instellingen de landelijke regeling uit. De afgelopen twee jaar is gewerkt aan de thema’s professionalisering, curriculumvernieuwing en kansengelijkheid. Met als doel de kwaliteit van cultuureducatie te verbeteren en de positie ervan binnen het onderwijs te versterken.
18-10-2022
Uit eerste verkennende onderzoekingen in branche van de cultuureducatie, amateurkunst en volksuniversiteitswerk blijkt dat de stijgende energieprijzen en de samenhangende hoge inflatie de continuïteit en het voortbestaan van culturele organisaties, bedrijven, producenten en makers in groot gevaar brengen. Cultuurconnectie stelt vast dat hierdoor de branche nog verder onder druk komt te staan dan eerder al het geval was en dat daarmee ook het behoud van een rijk en divers aanbod van kunst- en cultuureducatie in het geding is. Cultuurconnectie voert samen met collega-brancheorganisaties een gecoördineerde inventarisatie uit om een concreet beeld te krijgen van de impact van de stijgende energiekosten op de cultuursector. Leden van Cultuurconnectie zijn reeds uitgenodigd om aan dat onderzoek deel te nemen. Bent u geen lid van Cultuurconnectie, maar als organisatie wel actief in onze branche? Ook dan kunt u meedoen aan het onderzoek.
17-10-2022
De aanpak de Bibliotheek op school is bedoeld om het risico op laaggeletterd te verkleinen. Het is daarom wenselijk dat de Bibliotheek op school ook leerlingen bereikt die het risico lopen om uit te groeien tot zwakke lezers. Nieuw onderzoek, uitgevoerd door DUO Onderwijsonderzoek & Advies in opdracht van Stichting Lezen, vanuit het programmabudget voor de Bibliotheek op school, bevestigt dat dit lukt: van de basisscholen met veel leerlingen met het risico op een onderwijsachterstand, doet 56% mee aan de Bibliotheek op school. Dit is 49% bij de basisscholen met weinig risicoleerlingen.
13-10-2022
Oproep aan wethouders en gemeenteraadsleden: Investeer in de toekomst van de jeugd in uw gemeente. Voor deze oproep slaan werkgeversorganisatie Cultuurconnectie en vakorganisaties Kunstenbond/Ntb en Alternatief voor Vakbond de handen ineen. “Wij maken ons grote zorgen over de beperkte toegankelijkheid van cultuureducatie voor jongeren.” Deze oproep is verzonden naar gemeenteraden, colleges van B&W en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.
13-10-2022
Vakken als taal en rekenen kun je ook verbeteren door in te zetten op plezier en motivatie, betoogt Ronald Kox, leidinggevende cultuureducatie bij LKCA. Sport, natuur- en cultuureducatie stimuleren die motivatie om te leren. Dit opinieartikel verscheen op 10 oktober 2022 in Trouw als reactie op de lancering van het programma School en Omgeving (rijke schooldag) en de plannen voor curriculumvernieuwing.
13-10-2022
Jarenlang stond ‘De Eendengroep’ bij basisschool De Brembocht in Veldhoven. Door een herinrichting van het gebied moest het manshoge kunstwerk van kunstenaar Kees Keijzer wijken. Omdat het er niet meer terugkomt, ging de gemeente op zoek naar een nieuwe plek. ,,Het is een robuust kunstwerk dat ruimte nodig heeft. Je moet het van een afstandje kunnen bekijken. Daarom gaat het deel uitmaken van kunstroute Het Groene Lint dat het centrum van Eersel via een kunstwandelpad met het centrum van Eindhoven verbindt”, zegt Anette Redegeld, beleidsadviseur kunst en cultuur van de gemeente Veldhoven. Omdat de originele kleuren van het kunstwerk niet gedocumenteerd zijn, gaf dochter Anika van de inmiddels overleden Kees Keijzer toestemming om andere kleuren te gebruiken. Brede School Veldhoven schakelde ’t Kunsthuis in om kinderen van de basisschool bij het nieuwe ontwerp te betrekken. Uiteindelijk hebben kinderen van vijf basisscholen hebben hun creativiteit aangesproken voor een nieuwe uiterlijk van het kunstwerk. De kinderern werden begeleid door Nicole Verhoeven en Nicole van Herpen van ’t Kunsthuis. De kunstenaars hebben inmiddels een keuze gemaakt uit de ontwerpen en meegenomen in een definitief ontwerp van ‘De Eendengroep’. Dat is door hen inmiddels ‘Levensketen’ gedoopt. Het tweetal gaat nu ook nog de binnenkant van hun definitieve ontwerp verfraaien. ‘De Eendengroep’ staat in de opslag bij Kunstwacht in Delft. Wie het ontwerp van ’t Kunsthuis op het origineel aanbrengt, is nog onbekend.
11-10-2022
Een gesprek met Florine Wiebenga, Hoofd Educatie van EYE Amsterdam. Over wat je van film kunt leren én hoe je als bezoeker ook iets van filmeducatie meekrijgt. En wat EYE biedt op het gebied van filmeducatie en de rol van EYE als coördinator van het Netwerk Filmeducatie.
10-10-2022
Wat kenmerkt een goede kunstvakdocent, nu en in de toekomst? Samen met het veld werkt LKCA aan actuele beroepsprofielen. Tijdens het LKCAtelier van 22 september brainstormden kunstvakdocenten samen over wat er nodig is om het primair onderwijs goed te bedienen. Een verslag van Bea Ros.
06-10-2022
Op 13 oktober organiseren LKCA en Fonds voor Cultuurparticipatie wederom en besloten CmK Meet-Up! met penvoerders. Deze editie geheel online. Centraal staat innovatie binnen CmK. Het LKCAtelier sluit aan bij deze Meet-Up. Want hoe kunnen we de jarenlange ervaring binnen CmK ten goede laten komen aan dit nieuwe programma School en Omgeving?
06-10-2022
Op verzoek van sociale partners in de kunsteducatie heeft de Minister van SZW het besluit genomen om de CAO Kunsteducatie van 1 november 2021 tot 31 december 2022 algemeen verbindend te verklaren. Dit bericht is op 7 september 2022 in de Staatscourant gepubliceerd. Door dit besluit zijn de algemeen verbindend verklaarde bepalingen van de CAO Kunsteducatie ook verplicht van toepassing op organisaties die niet zijn aangesloten bij brancheorganisatie Cultuurconnectie, maar die wel vallen onder de werkingssfeer van de CAO.
06-10-2022
De provincie Noord-Brabant heeft besloten om Fontys Kind & Educatie (pabo) subsidie te verlenen voor CLICK., een talentenprogramma voor cultuureducatie. Het talentenprogramma, dat samen met Cultlab is ontwikkeld, heeft als doel om docenten op het gebied van cultuureducatie te ondersteunen in hun ontwikkeling en werkpraktijk in de klas. De werving van basisschoolleerkrachten en kunstvakdocenten voor het talentenprogramma gaat nu van start. Fontys en Cultlab willen met het talentenprogramma ruimte bieden aan professionals die zich in het domein van cultuureducatie verder willen ontwikkelen, om zo cultuureducatie in het basisonderwijs te verbeteren. Het hogere doel is dat alle leerlingen in Noord-Brabant de kans krijgen om in contact te komen met kunst en erfgoed.
04-10-2022
Elf schrijvers hebben zich verenigd in een collectief onder de naam FixDit. Onlangs bracht het collectief het boekje ‘Optimistische woede’. De schrijvers manifesteren zich met een gemeenschappelijk, vrij algemeen doel – de positie van vrouwen in de literatuur moet verbeterd worden – maar wat dit precies betekent, daaraan kun je verschillende interpretaties geven, schrijft Marc van Oostrom. “Op slechts één punt wordt het manifest concreet waar het gaat over de imperatief ‘fiks dit, namelijk waar het gaat over het onderwijs’: ‘leeslijsten op scholen KUNNEN voor minstens de helft uit boeken van vrouwen (en/of lhbtqia+-‘ers bestaan. (…) En ja, lesmateriaal over literatuur zou culturele, sociale en genderstereotyperingen mogen uitdagen en bevragen.’ Dat is nogal genuanceerd, voor een pamflet: het moet niet, het kan, of het zou mogen. Sowieso is er eigenlijk maar weinig onversneden woede te vinden in Optimistische woede.”
03-10-2022
Maak eens een masker, je eigen muziekinstrument of kruip in de huid van een theaterdirecteur. Het is maar een greep uit de uitdagingen die het cultuur-doe-boek van Wonka Podia in totaal 30.000 leerlingen van basisscholen gaat bieden. De Wonka Podia, waarin Parktheater, Speelhuis, Cacaofabriek, Schalm, Hofnar en Kattendans samenwerken, zijn deze week begonnen met de verspreiding van de boeken. Zodat scholieren in Eindhoven, Helmond, Veldhoven, Valkenswaard en Bergeijk thuis of in de klas zelf met cultuur aan de slag kunnen. ,Omdat we willen dat zo veel mogelijk inwoners uit de Brainportregio kunnen genieten. En kinderen zijn natuurlijk de bezoekers van de toekomst”, legt projectleider Monique van den Berg van Wonka Podia uit. Omdat de partners in Wonka Podia kinderen wat educatie willen bieden, maar ze tegelijkertijd ook willen stimuleren naar het theater te gaan, zijn verschillende thema’s in het kleurrijke doe-boek gebundeld. Ieder kind kan daar op zijn eigen niveau mee aan de gang. ,,Bovenbouwers kunnen dat vermoedelijk al behoorlijk zelfstandig. De kleintjes hebben waarschijnlijk wat meer hulp nodig van ouders, broertjes of zusjes of hun leerkracht”, aldus Van den Berg. Ook is er een Wonka-theaterkalender ontwikkeld waarop alle jeugdvoorstellingen van de betrokken theaters in dit seizoen zijn vermeld. Verder geven theatermakers tips en zijn er ook activiteiten bij andere cultuuraanbieders opgenomen in het doe-boek, zoals de bibliotheek.
03-10-2022
Theater aan de Parade in ’s-Hertogenbosch is dit najaar bij PERRON-3 in Rosmalen gestart met de serie Toneelkijkers. In deze serie neemt het theater de bezoeker in vijf voorstellingen mee langs de veelheid van toneel in Nederland. De reeks is geschikt voor eenieder die kennis wil maken met het genre toneel, geoefende kijkers die verdieping zoeken en alleen gaanden die het leuk vinden om samen naar het theater te gaan. Voor Toneelkijkers zijn vijf voorstellingen geselecteerd, variërend van een nieuw geschreven stuk tot een monoloog en een klassieker van Molière uit 1666. De belangstelling is verrassend groot, de serie was direct uitverkocht. ,,Toneel biedt een spiegel op de wereld van vandaag en kan inzicht geven in wat er om ons heen gebeurt”, aldus Ursel Braaksma, programmamaker bij Theater aan de Parade. Hettie van der Ven van het Brabants Dagblad was erbij toen Sander Janssens, theaterrecensent van NRC, zijn bijdrage uitsprak, een uur voordat de thrillerkomedie Hoog spel begon. ,,Ik hoop dat mensen na deze serie geïnspireerd zijn geraakt en iets nieuws hebben ervaren”, aldus Braaksma. ,,Wanneer we straks in ons nieuwe pand zitten, gaan we zeker vaker dit soort programma’s aanbieden.”
03-10-2022
Tien jaar lang stond Gertjan Endedijk aan het hoofd van Nieuwe Veste, de grootste culturele instelling van Breda. Bij zijn afscheid blikt de directeur terug op mooie, pijnlijke en noodzakelijke veranderingen.
26-09-2022
De gemeente Oosterhout brengt op 28 september weer de site www.inoosterhout.nl in de lucht met naschoolse activiteiten voor de basisschoolkinderen en een programma voor de jeugd van 12 tot 18 jaar en volwassenen. De site dient als platform om vraag en aanbod op gebied van sport en cultuur op elkaar af te stemmen. Aanbieders van activiteiten kunnen zich registreren op de site en de schoolkinderen, de iets oudere jeugd en volwassenen kunnen zich inschrijven voor een activiteit. ,,Daarmee komen vraag en aanbod bij elkaar”, aldus wethouder Willem-Jan van der Zanden. ,,Op die manier hoeven de kinderen niet direct lid te worden van een vereniging, maar kunnen ze op een laagdrempelige en toegankelijke manier kennismaken met veel verschillende activiteiten.” Van der Zanden: ,,Kinderen kunnen bijvoorbeeld kennismaken met hockey, dansen, (kunst)schaatsen, padel, wielrennen, honkbal, waterpolo en boogschieten. Ook voor de creatievelingen is er genoeg aanbod: toneelspelen, robots bouwen en programmeren, muziek maken en tekenen met en 3D-pen.” De website InOosterhout.nl is een samenwerking tussen MOOVE, H19, Theek5 en de gemeente Oosterhout.
22-09-2022
Het muziekproject Ready to Rock verzorgt gratis muzieklessen op basisscholen in de regio Helmond. Het bestaat inmiddels zeven jaar en is al die tijd al succesvol. Hoe de leerlingen spelen maakt eigenlijk niet zoveel uit. Het gaat er vooral om dát ze spelen. Een verrijkende ervaring voor kinderen die zonder dit project waarschijnlijk niet zo snel muziekles zouden krijgen. Sanne Tegelaer over het project.
22-09-2022
Hij heeft nogal wat losgemaakt, De Brief van onderwijsminister Wiersma. Ja hoor, wéér een nieuwe aanpak van de curriculumherziening. Wiersma : “Curriculum.nu is nu echt voltooid verleden tijd” en de focus moet liggen op ‘basisvaardigheden’: lezen, schrijven, rekenen, wiskunde en, in tweede instantie, maar ook tot de basis gerekend: digitale vaardigheden en burgerschap. Moeten kunstdocenten vrezen ondergesneeuwd te raken door de geambieerde focus op de zogenoemde ‘basisvaardigheden’ in het onderwijs? De Cultuurkrant peilde de mening van een paar spelers in het veld.
22-09-2022
In een reactie op de Miljoenennota zegt de Kunstenbond dat het terecht en noodzakelijk dat de staatssecretaris Uslu extra middelen voor verbetering van de arbeidsmarkt uittrekt. Maar van de Kunstenbond mag de keuze nog scherper: er is een hele heldere prioriteit in de sector: fair pay. Extra geld moet ten goede komen aan een eerlijke betaling van de mensen die erin werken. Het zit in de uitwerking van de nu nog globale cultuurbegroting. De Kunstenbond wil dat het extra geld volgens de drie punten wordt besteed. 1. Bestedingen aan de arbeidsmarkt worden afgesproken tussen sociale partners (werk-/opdrachtgeverskoepels, de Kunstenbond en andere vakbonden met fair pay als uitgangspunt. Opdracht van het Rijk: dwing afspraken af: geen sociaal akkoord, geen geld. 2. Extra geld voor bibliotheken moet ook bestemd zijn voor kunsteducatie en participatie. Meedoen, leren en ontwikkelen is zo belangrijk. De jeugd heeft de toekomst. De impuls van 15 miljoen euro voor cultuureducatie en cultuurparticipatie kan met de woorden van de koning in het achterhoofd verder omhoog. Voor een lokale cultuurimpuls, gematcht door gemeenten. 3. Bovenstaande arbeidsmarktverbeteringen staan los van de bij inflatie behorende stijgende kosten in de culturele en creatieve sector. Die moeten gecompenseerd worden, met de afspraak dat dit zich vertaalt in inflatiecorrectie op de lonen en honoraria van werkenden.
22-09-2022
Gina Sanches doceert Kunst & Cultuur aan eerste- en tweedejaars op een middelbare vernieuwingsschool. Als docent heeft ze het idee dat ze haar leerlingen vaker iets moet ‘ontleren’ dan ‘aanleren’. Ontscholen in een schoolsysteem, hoe doe je dat? De vraag nam ze mee de kunstles in, waardoor er een geheel nieuwe wereld voor haar openging: een tussenruimte voor en van leerlingen, normaliter verboden terrein voor docenten.
22-09-2022
Aan de start van het nieuwe schooljaar en midden in de Boekenweek van Jongeren presenteren Stichting CPNB en Stichting Lezen een nieuw leesbevorderingsproject: Hebban in de Klas. Dit is een laagdrempelig leesplatform voor het voortgezet onderwijs, waar leerlingen en docenten in een beschermde omgeving als lezers met elkaar verbonden zijn. Het idee voor Hebban in de Klas komt van Emma Kustermans, zelf docent Nederlands. Het platform wordt gratis aangeboden aan scholen. Sinds de testperiode begin deze maand, doen er al 350 klassen en daarmee ruim 4500 leerlingen mee. Nu het project officieel is gestart ontvangen docenten Nederlands een startpakket met een lesbrief en een poster voor een kickstart van hun schooljaar vol boeken.
22-09-2022
Op 3 oktober 2022 opent de regeling Meester-Gezeltraject van het Fonds voor Cultuurparticipatie. De regeling sluit een maand later, op 2 november 2022. Een gezel kan een subsidie aanvragen voor het doorgeven van kennis en vaardigheden. Het gaat om een ambacht waarvoor geen reguliere (particuliere) opleiding bestaat. De Gezellen maken zich via een persoonlijk opleidingstraject het ambacht eigen en geven er op een eigentijdse manier vorm aan. Voor de aanvraag stellen een gezel en een meester samen een opleidingsplan op.
20-09-2022
“Wat kan ik als bibliothecaris zonder budget doen voor schrijversbezoeken op middelbare scholen?” De Schrijverscentrale geeft tips.
20-09-2022
De meerderheid van de docenten Nederlands staat leerlingen toe om young adult-boeken te lezen voor hun leeslijst in de bovenbouw van havo (78%) en vwo (63%). Dit blijkt uit een onlangs afgeronde studie van promovenda Linda Ackermans van de Radboud Universiteit onder 158 docenten Nederlands. Young adult-boeken vergroten de leesmotivatie van leerlingen, aldus de docenten. Daarnaast zijn deze boeken voor leerlingen herkenbaar, en ze kunnen een brug vormen naar de literatuur voor volwassenen.
20-09-2022
Het Rijk, lokale bestuurders en ambtenaren investeerden veel tijd in ‘stedelijke regio’s’. Het leverde, behalve veel bestuurlijke spaghetti, weinig op. Laat de Rijksoverheid liever medeverantwoordelijkheid nemen voor het op orde houden van voorzieningen voor amateurkunst en cultuureducatie, schrijft Jan Jaap Knol, directeur-bestuurder van de Boekman Stichting
20-09-2022
Er ligt een unieke kans om de culturele en creatieve sector weerbaarder en wendbaarder te maken. Daarvoor is het wel nodig om fundamenteel en in de volle breedte naar het cultuurbestel te kijken. Dat staat in het werkprogramma 2022-2023 van de Raad voor Cultuur, dat op 16 september is gepubliceerd. De raad neemt zich voor om zich komend jaar te buigen over het beleid rond cultuureducatie en -participatie, verduurzaming van de sector, de culturele arbeidsmarkt en diversiteit en inclusie. Deze adviezen vormen samen met de reeds uitgebrachte adviezen over digitale transformatie, grensoverschrijdend gedrag, en de gevolgen van corona en de verkenning ‘Beweging in het bestel’ de opmaat voor een integraal advies over de inrichting van het cultuurbestel in Nederland
15-09-2022
De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft de Elise Mathilde Essayprijs 2022 toegekend aan Melchior Vesters voor zijn essay ‘Vrolijk verzet’. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 10.000 euro. De prijsuitreiking vindt op 15 oktober plaats tijdens de zgn. Laureatenmiddag. ‘Vrolijk verzet’ werd door de jury gekozen als het beste essay, vanwege de betrokkenheid van de auteur bij jonge lezers en zijn doordenken van de relevantie van lezen in het onderwijs, waarbij hij reflecteert op zijn positie als leraar en op hoe literatuur ingezet kan worden. Vesters studeerde Nederlands en Literary Studies in Leiden en werkt momenteel als docent Nederlands aan het Veurs Lyceum, school voor mavo, havo, atheneum en gymnasium in Leidschendam.
15-09-2022
Kinderen die als baby in aanraking komen met het programma BoekStart, lopen op vijf- à zesjarige leeftijd voor in hun taalontwikkeling en ontluikende geletterdheid. De effecten van het programma zijn sterker naar gelang de kinderen moeilijker in de dagelijkse omgang zijn. Door BoekStart beginnen ook ouders van kinderen met een relatief moeilijk temperament vroeg met voorlezen. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van Adriana Bus en Merel de Bondt, dat gepubliceerd is bij Stichting Lezen en in het wetenschappelijke tijdschrift Learning and Individual Differences.