02-02-2023
Van 6 februari tot 11 februari vindt de achtste editie van de Week van de Circulaire Economie plaats. Tijdens deze week geven diverse organisaties die zich sterk maken voor de transitie naar een duurzame economie een kijkje in hun circulaire bedrijfsmodel. De Week van de Circulaire Economie opent ieder jaar met de Nationale Conferentie Circulaire Economie, met dit jaar onder anderen sprekers als staatssecretaris Vivianne Heijnen en Marko Hekkert, directeur van Planbureau voor de Leefomgeving. Tijdens deze bijeenkomst worden voor de vijfde keer de Circular Awards uitgereikt, om innovatieve projecten en organisaties te belonen voor hun circulaire impact. De Week van de Circulaire Economie richt zich vooral op ondernemers in de regio.
02-02-2023
Twee jaar lang volgde documentairemaker Sarah Vos directeur Rein Wolfs in het Stedelijk Museum in Amsterdam. White Balls on Walls zoomt in op zijn pogingen om het museum ‘diverser en inclusiever’ te maken. Het levert anderhalf uur bespreken, aftasten, en vergaderen op. De Volkskrant, Metropolis M en NRC gingen naar de film kijken.
02-02-2023
Er draaien honderden films op IFFR, maar het Nederlandse aanbod is beperkt: zowel in kwantiteit als in kwaliteit. Twee matige mainstreamfilms, twee échte arthousefilms, en één verrassend debuut, volgens Tristan Theirlynck.
02-02-2023
Coda Museum in Apeldoorn toont een overzicht van 50 jaar computerkunst. De Volkskrant sprak drie Nederlandse pioniers in dit vrij onderbelichte genre: Peter Struycken, Rafaël Rozendaal en Jan Robert Leegte. Welke revolutionaire mogelijkheden bieden ponskaarten, programmeertalen, kunstmatige intelligentie en nft’s? En worden kunstenaars zelf binnenkort vervangen door de nieuwste creatieve software?
02-02-2023
Iris van der Zee ziet hoe haar Instagram-tijdlijn volstroomt met foto’s van figuratieve tekeningen en schilderijen die soms expliciete naakten weergeven, terwijl haar fotografiecollega’s krampachtig en soms tevergeefs hun naaktfoto’s censureren. In dit essay onderzoekt ze wanneer we een naakt als suggestief opvatten en wanneer als expliciet of zelfs controversieel – en welke invloed het gebruikte medium op die opvatting heeft.
02-02-2023
De Franse cameravrouw Hélène Louvart (1964) ontvangt dit jaar de Robbie Müller Award. Op 29 januari ontving ze op het IFFR de prijs en gaf ze een Talk. Op het festival wordt het door haar gedraaide Un petit frère (2022) vertoond. Inmiddels heeft de Française meer dan zestig speelfilms achter haar naam staan. Ze is onmiskenbaar een van de meest productieve directors of photography. In en gesprek met Omar larabi vertelt ze over haar oeuvre en haar werktempo. “Ik ben een harde werker. De meeste projecten komen me aangevlogen, soms moet ik kiezen. Maar met veel regisseurs werk ik meerdere keren. Er is altijd wel wat te doen, dan is er weer een project uitgesteld. Soms is het een chaos. Maar ik doe graag drie films per jaar, soms vier.”
02-02-2023
De vertalingen van Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer en Vallen is als vliegen van Manon Uphoff staan op de longlist van de Dublin Literary Award 2023. De genomineerde boeken zijn aangedragen door 84 bibliotheken uit 31 landen. Elke bibliotheek mocht één boek nomineren. Pfeijffer en Uphoff hebben hun nominatie allebei aan een Nederlandse bibliotheek te danken, respectievelijk De Bibliotheek Utrecht en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Op 28 maart wordt bekend of Pfeijffer en Uphoff het ook tot de shortlist van maximaal tien titels hebben weten te brengen. Op 25 mei, tijdens het International Literature Festival Dublin, is de bekendmaking van de winnaar. De winnende auteur ontvangt 100.000 euro, waarvan bij vertaalde boeken een kwart naar de vertaler gaat. Bij de prijs hoort ook een trofee.
02-02-2023
Winternights in Maastricht en Come Together in Amsterdam zijn twee verschillende platforms, die de zoektocht naar alternatieve vormen van presentatie en programmatie van theater en performance gemeen hebben. Beide beleefden hun eerste editie in 2016 en waren daarmee deze winter respectievelijk aan hun zevende en achtste editie toe. Winternigts vond zoals altijd plaats in december, Come Together wisselde de afgelopen jaren tussen maart en januari. Fransien van der Putt over deze initiatieven.
02-02-2023
Het schrijvertje in de Halstraat in Breda heeft een toevoeging gekregen. Sinds afgelopen week staat er een groot golvend boek bij het standbeeld. Die toevoeging is een onderdeel van Beeldschoon Breda. Dat is een initiatief om kunstwerken opnieuw in de schijnwerpers te zetten. En deze toevoeging heeft een speciaal element: Bredanaars kunnen er namelijk ook zelf een kaartje schrijven. Die wordt dan in de bus gedaan bij een gezin in de andere stad waar een schrijvertje staat: Tilburg. “Kunst in de openbare ruimte valt soms simpelweg niet meer op, omdat het er al zo lang staat. Je wordt er als het ware blind voor. Met Beeldschoon Breda doen we toevoegingen op de kunstwerken die in de stad staan met als doel om ze weer in de schijnwerpers te zetten”, legt ontwerper Merel van der Linden van Beeldschoon Breda uit. Toen Merel zich in het Schrijvertje in de Halstraat ging verdiepen, kwam ze er al snel achter dat er nóg een Schrijvertje bestaat. Dat beeldje staat in Tilburg en is het als het Schrijvertje in Breda gemaakt door Hein Koreman. “Ik ben toen samen met kunstenares Marieke Vroman gaan brainstormen. Samen kwamen we op het idee om die twee kunstwerken met elkaar te verbinden.” Zowel het beeldje in Breda als in Tilburg hebben daarom een toevoeging gekregen.
31-01-2023
Daar waar de rivierkreeften zingen, het debuut van Delia Owens, was in 2022 het bestverkochte en meest uitgeleende boek van Nederland, dat heeft CPNB-directeur Eveline Aendekerk op 26 januari bekendgemaakt. Het bestverkochte oorspronkelijk Nederlandstalige boek van vorig jaar is De Tijdmachine van Rutger Vink & Thomas van Grinsven. Dat boek komt op de vierde plek in de CPNB Top 100 bestverkochte boeken van 2022 en is tevens het hoogst genoteerde kinderboek.
31-01-2023
Voor zijn gewilde textiel keek het Helmondse Vlisco de techniek af in Indonesië en nam het patronen en kleuren over die in Afrikaanse landen populair waren. De stoffen zijn dus een fusieproduct, maar kunnen we hier wel van gelijkwaardigheid spreken? Dat schrijft Marian Duff. Zij is de oprichter en directeur van Oscam (het Open Space Contemporary Art Museum) in Amsterdam-Zuidoost en gespecialiseerd in new narratives in het museale landschap.
31-01-2023
Het jaarlijkse Festival International de la Bande Dessinée Angoulême vindt sinds 1974 plaats in het laatste weekend van januari. Met de jaren groeide het uit tot het grootste en invloedrijkste van Europa. Jarenlang fungeerde ‘Angoulême’ als blauwdruk voor andere Europese stripevenementen: de manier van presenteren – als een overdekte markt met kramen – signeersessies en exposities, verdeeld over meerdere locaties in de binnenstad. De stad wordt tijdens de vier festivaldagen overspoeld door stripliefhebbers van alle leeftijden. Hoewel het bezoekersniveau van voor corona nog niet gehaald wordt, is aan aanbodzijde alles weer als voorheen: er zijn honderden auteurs vanuit de hele wereld aanwezig, onder wie veel Aziatische stripmakers. Er zijn ook veel Nederlandse stripmakers aanwezig. Stefan Nieuwenhuis bezocht het festival sprak o.m. met stripmakers Aimée de Jongh, Ype Driessen, en met Dick van Dijk van de Amsterdamse stripuitgeverij Concerto Books.
31-01-2023
Geef een kunstmatig intelligentie-programma (AI) als DALL-E een korte tekstopdracht en poef, binnen een paar seconden verschijnen er een aantal bijzonder doeltreffende plaatjes op je beeldscherm. Een groep internationale kunstenaars daagt de makers van deze software voor de rechter. Hoe staan Nederlandse illustratoren en cartoonisten tegenover deze nieuwe ontwikkeling?
31-01-2023
Antwoorden van staatssecretaris Uslu op schriftelijke vragen van het lid Werner (CDA) over het Bericht dat het 'Boekenprogramma 'Brommer op zee' toch mocht doorgaan, maar dat de makers dat te laat hoorden. Uit de antwoorden blijkt o.m. dat de NPO en de VPRO nader overleggen over een vervolg van een boekenprogramma.
30-01-2023
Het blijft een dilemma: moet je Russische artiesten boycotten of niet? En waar hangt dat vanaf? De Russische sopraan Anna Netrebko is uitgenodigd te komen optreden op een festival in mei, in de stad Wiesbaden. Maar de gemeenteraad en het bestuur van de deelstaat vinden dat een slecht idee. Een klassiek evenement in Oslo gooit het over een andere boeg. Het Koningin Sonja zangconcours laat weten dat bij de komende editie geen zangers uit Rusland en Belarus welkom zijn.
30-01-2023
Het blijft onrustig in de operawereld van Groot-Brittannië. Operahuis The English National Opera moet weg uit Londen. Dat is al een eerder gestelde eis van de Arts Council Engeland, een nationale instelling die kunstsubsidies verstrekt. Ook moeten operahuizen bezuinigen. Zes Britse operahuizen, waaronder het Royal Opera House en de Nationale Opera van Wales, plaatsten op 24 januari een statement. Ze vinden dat het beleid van de Arts Council niet gebaseerd is op een doordachte koers. Er moet onderzoek komen en eisen op basis daarvan een goede strategie. Overigens werd bekend dat ook het Royal Opera House zijn banden met het olieconcern British Petroleum (BP) verbroken. De beslissing volgt op protesten van een aantal milieugroepen over de financiering van diverse kunstinstellingen door de onderneming. Het Royal Opera House is daarmee, na onder meer de National Portrait Gallery en de Royal Shakespeare Company, een volgende Britse culturele instelling die het bedrijf de rug toekeert.
30-01-2023
De ‘Nacht van de Viool’ in TivoliVredenburg in Utrecht is een nieuw festival dat wil laten zien dat de viool lang niet alleen door klassieke musici wordt bespeeld. Met een losse sfeer en een rijk en divers aanbod voor een gemixt publiek slaagt het festival daar dik in. Volgens Rahul Gandolahage is het festival een schot in de roos. Het is laagdrempelig, de sfeer is los, het publiek is jong en oud en het muzikale aanbod is kwalitatief hoog en divers. Organisator Aart-Jan van de Pol doet er een slimme manoeuvre mee: als directeur van Het Nederlands Vioolconcours, vooral bekend van de prestigieuze Oskar Back Prijs, aast hij al langer op de diversifiëring van de van oudsher op klassieke muziek gerichte vioolwedstrijd. Het concours riep vorig jaar ‘Jonge Makers Prijs’ voor andere muziekgenres in het leven (prijzengeld: €1.500, versus €12.000 voor de Oskar Back), maar in de Nacht van de Viool zijn grotere plannen te lezen. „Aan de Oskar Back Prijs moet niets veranderen”, zegt Van de Pol daarover desgevraagd. „Om relevant te blijven moet het vioolconcours breder.” Met de Nacht van de Viool zet hij sceptici op voorhand effectief schaakmat.
30-01-2023
Van 12 t/m 15 januari vond in Theater Bellevue in Amsterdam het circusfestival ‘This is not a circus’ plaats. Maartje Bonarius (bekend van onder andere Tall Tales Company) sprak tijdens de opening van het festival over de huidige staat van het Nederlandse circus. De tekst van de voor het klassieke en moderne circus én voor jeugdcircussen en straattheater(makers) relevante kijk.
30-01-2023
Corona heeft zijn sporen nagelaten, ook in de toneelwereld. ,,Het amateurtoneel is er bijna door geïmplodeerd”, denkt Carlo van de Water van Rederijkerskamer Moyses’ Bosch in ’s-Hertogenbosch. Daar kwam de gemeente ’s-Hertogenbosch vragen of ze iets konden betekenen voor het amateurtoneel in de regio. Zie daar de geboorte van het Dialogenfestival, op 28 en 29 januari, dat Van de Water samen met Jan Grosfeld van Grosfeldregie organiseert. De kern van een dialogenfestival: twee personages voeren een dialoog. Die kan afkomstig zijn uit een toneelstuk waarvoor de deelnemers toch al aan het repeteren zijn, of ze schrijven zelf iets of spelen een bestaande dialoog. Jan Grosfeld : ,Iedereen uit Den Bosch en omstreken die het leuk vindt om toneel te spelen kon zich opgeven, dus ook leden van toneelverenigingen uit deze regio. De zestien deelnemers met in totaal dus acht dialogen gaan de strijd aan met elkaar.” Uiteindelijk zullen er twee winnaars zijn: een wordt gekozen door de jury, een door het publiek. Van de Water en Grosfeld hopen dat het dialogenfestival zorgt voor meer belangstelling voor het amateurtoneel. ,,De deelnemers krijgen contact met de andere spelers en ze worden uitgedaagd en geprikkeld”, legt Van de Water uit. ,,Bovendien kun je je toneelvereniging presenteren door jezelf te laten zien.” Grosfeld vult aan: ,,De dialoog is de basis van het toneelspel: twee mensen die een verhaal vertellen.”
30-01-2023
De longlist met daarop de achttien kandidaten voor de Libris Literatuur Prijs 2023 is door de jury bekendgemaakt. De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. De winnaar van de 30e Libris Literatuur Prijs ontvangt op 8 mei 2023 uit handen van Alexander Rinnooy Kan, de voorzitter van de Stichting Literatuur Prijs, een bedrag van € 50.000,- en de bronzen legpenning. Vorig jaar ging de prijs naar Wormmaan van Mariken Heitman.
26-01-2023
Hoe klinkt de nieuwste generatie componisten in Nederland? Wie daar benieuwd naar is, wordt het makkelijk gemaakt. De jonge componist Primo Ish-Hurwitz nam het initiatief tot Toonzetters, een project waarvoor twintig twintigers allen een kort stuk schreven voor piano’s en/of slagwerk. Nadat de composities al op festivals als Oranjewoud en November Music hebben geklonken, is er nu een album. Op 26 januari wordt het gepresenteerd in het Muziekgebouw in Amsterdam. Toonzetters biedt een staalkaart van het hedendaagse componeren in Nederland. Merlijn Kerkhof licht er 6 talenten uit. Het resultaat is fascinerend en sfeervol, begeleid door licht-psychedelische videokunst, schrijft Thomas Batelaan over de showcase van compositietalent in het Muziekgebouw aan het Ij.
26-01-2023
Miriam Van hee en Hester Knibbe zijn samen het boegbeeld van Poëzieweek 2023. Ze koesteren een literaire vriendschap over de grenzen heen en zijn ook in het dagelijks leven al decennialang 'besties'. Zo belichamen ze perfect het thema van de elfde Poëzieweek: vriendschap. De Poëzieweek wordt gevierd van 26 januari tot en met 1 februari 2023. Miriam Van hee en Hester Knibbe schreven samen het Poëziegeschenk 2023, Er staat te gebeuren met daarin tien nieuwe gedichten. Het geschenk is tijdens de Poëzieweek via deelnemende boekhandels te krijgen bij besteding van € 12,50 aan poëzie. Ook worden er een Gedichtendagposters uitgereikt.
26-01-2023
November van Thomas Olde Heuvelt heeft de verkiezing van het Mooiste Boekomslag 2022 gewonnen. Davy van der Elsken van DPS Design & Prepress Studio ontwierp de bekroonde cover. November kreeg ruim dertien procent van de stemmen en bleef daarmee Linda Faas’ prentenboek Ergens in de sneeuw, met omslag van Eveline Voorburg, voor. Op plek drie eindigde Mot en de metaalvissers van Sanne Rosenboom, waarvan Marieke Oele de cover ontwierp. Libris organiseerde de verkiezing voor de elfde keer. De prijs is in het leven geroepen omdat een goede omslag volgens de boekhandelketen iets zegt over de inhoud van het boek. Tot 26 december konden lezers hun favorieten nomineren. Daaruit volgde een shortlist van twintig titels waarop tot en met 16 januari gestemd kon worden. Ruim 3500 lezers hebben via Libris.nl hun stem uitgebracht.
26-01-2023
Op 25 januari zou de opvolger van Lieke Marsman als Dichter des Vaderlands bekend worden gemaakt. Helaas kan dat niet doorgaan. De organisatie stuurde het volgende persbericht: “ Door persoonlijke omstandigheden kan de benoeming van de nieuwe Dichter des Vaderlands aanstaande woensdag 25 januari niet doorgaan. De geplande installatie, tevens het afscheidsevenement van scheidend Dichter des Vaderlands Lieke Marsman, zal op een nader te bepalen moment doorgang vinden. De Stichting Dichter des Vaderlands betreurt de situatie en streeft ernaar spoedig alsnog met een benoeming te komen. “
26-01-2023
Sundance Film Festival in de Verenigde Staten is de belangrijkste springplank en marktplaats voor indiefilms in de wereld. Maar na twee jaar pandemie ligt de indiefilm op sterven, wordt gefluisterd. Vermorzeld door de superheldenfilm en de pandemie. De ticketverkoop voor het soort studio-onafhankelijke producties waar Sundance om bekend staat, is sinds 2019 met 43 procent gedaald. Vier jaar geleden was deze sector nog goed voor bijna een half miljard dollar, met 1.000 nieuwe titels. In 2022 waren dat er 855 met een totale winst van bijna 258,5 miljoen dollar, aldus analyst ComScore. Loeke de Waal over het filmfestival.
26-01-2023
De recente herziening van het leeftijdsadvies voor Pietje Bell leverde Kijkwijzer veel kritiek op, maar niet iedereen vindt dat terecht. Het werkelijke probleem zou bij de wetgeving liggen, vertelt een van de bedenkers van het hulpmiddel. Hoogleraar Patti Valkenburg stelt in een interview met NU.nl dat Kijkwijzer er uitsluitend zou moeten zijn om mensen te informeren. "Sommige kinderen worden eerder bang of druk van bepaalde producties dan andere", vertelt ze. Valkenburg stond in 2002 aan de wieg van Kijkwijzer en is sinds 2013 hoogleraar Media, Jeugd en Samenleving aan de Universiteit van Amsterdam. "Ouders weten het beste wat hun kind aankan." Ze noemt het "een vervelende bijkomstigheid" dat Kijkwijzer verbonden is aan bepaalde wetten. "Die bepalen dat kinderen bepaalde films niet mogen zien in de bioscoop en een deel van de programma's niet overdag uitgezonden mogen worden."
26-01-2023
Met termen als outsider art en volkskunst maken we een duidelijk onderscheid tussen kunst met en zonder hoofdletter K. Deze labels maken vrouwelijke kunstenaars minder zichtbaar. “Volkskunst veroordeelt de kunstenaar tot zijn beperkte scholing, outsider art plaatst de kunstenaar buiten de maatschappij. Beide termen werken daarmee stigmatiserend. Nu de aandacht groeit voor vrouwelijke kunstenaars is het tijd om naast gender ook de mate van scholing en het psychisch welzijn van de kunstenaar niet de boventoon te laten voeren, want alleen op die manier kunnen we een zo inclusief mogelijk overzicht creëren van onze kunstgeschiedenis.”, schrijft Hagar Schuringa.
26-01-2023
Na ChatGPT, DALL-E, Gaudi, en Midjourney is het wachten op een AI-programma dat niet alleen beelden genereert, maar ook echt ontwerpt. De meeste deskundigen verwachten niet dat AI de architect overbodig maakt. Toch dagen de nieuwe ontwikkelingen architecten uit om na te denken over de politieke dimensie van het vak en de essentie van ontwerpen. Hans Teerds, architect en stedenbouwkundige, over de vraag of ‘artificial intelligence’ (AI) ooit in staat zou zijn om een goed architectonisch ontwerp af te kunnen leveren.
26-01-2023
De winkelleegstand daalde in 2022 met 1.700 panden, tot 12.700. De daling komt doordat veel winkelpanden een andere functie kregen. Of die transformatiegolf doorzet is nog maar de vraag, zegt Gertjan Slob van onderzoeksbureau Locatus. De businesscase voor het omkatten naar woningen of kantoren wordt wankeler, zegt hij.
26-01-2023
Tijdens de corona pandemie leek thuiswerken een tijdelijke noodsituatie. Hybride werken is inmiddels echter een blijvende verandering. Digitalisering en technologisering scheppen hier ook steeds betere condities voor. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft bijna twaalf miljoen vierkante meter vastgoed in bezit of beheer, verspreid door heel Nederland. Hiervan is zeventien procent een kantoor. Welke gevolgen heeft hybride werken voor de vastgoedportefeuille van het Rijk en andere overheden? Welke eisen stelt het aan de locatie en inrichting van kantoren? Op initiatief van Rijksbouwmeester Francesco Veenstra heeft een groep experts, ontwerpers en betrokken ambtenaren de toekomst van het (samen)werken voor de rijksoverheid verkend. Drie ontwerpbureaus: Komovo, Studio Lonk en Lilith Ronner Van Hooijdonk, Studio Anne Dessing en Dirk Vis, verbeeldden de toekomst van het (samen)werken in ontwerpend onderzoek. Deze toekomstverkenningen liggen aan de basis van het advies.
26-01-2023
In haar column afgelopen december plaatste architect Marjolein van Eig kanttekeningen bij de onderhandse selectie van architect Tadao Ando voor de uitbreiding van het Kröller-Müller Museum op de Hoge Veluwe. Waarom is er geen prijsvraag of aanbesteding gehouden? Waarom is er voor zekerheid gekozen in plaats van experiment? Een gesprek met Frits de Vogel, zakelijk directeur van het Kröller-Müller Museum, over de opgave en waarom het museum zo graag Ando wilde. Menig Nederlandse architect vraagt zich af waarom de opdracht niet openbaar is aanbesteed. Ook de Volkskrant sprak De Vogel.
24-01-2023
Stripmaker Hans van Oudenaarden wint de Stripschapprijs, de belangrijkste oeuvreprijs voor striptekenaars in Nederland. Van Oudenaarden tekende onder andere voor ‘Donald Duck’. Met Van Oudenaarden kiest de jury van de Stripschapprijs voor een traditionele stripmaker met een klein maar uitgesproken oeuvre. Volgens het juryrapport behoort hij „tot de selecte groep auteurs die groter is in het buitenland dan in zijn eigen kikkerlandje”. Zijn werk is vertaald in het Frans, Duits en Deens.
24-01-2023
Met haar toonaangevende werk bevraagt Chequita Nahar de thema’s diversiteit en inclusie binnen het hedendaagse sieradenveld. Het aanwakkeren van deze discussie is een reden voor de opname in de BNO uitgave ‘Dutch Designers Yearbook ’22.’ Nahar schittert in de rubriek beste prijswinnende designcases van het afgelopen jaar, met als overkoepelend thema ‘chaos’. Nahar zegt hierover: “Je hebt chaos in je hoofd nodig om orde te brengen in het maken”. In dit interview spreekt zij onder meer over haar sieraden als krachtig sprekende dragers van stille communicatie en haar streven om de verscheidenheid en kleur in de Surinaamse en Nederlandse cultuur zichtbaar te maken. Nahar is de winnaar van de Françoise van den Bosch Prijs 2022.
24-01-2023
Het beschikbaar houden van series en films op een streamingdienst kost geld, ongeacht het aantal kijkers. Er moeten servers onderhouden worden en allerlei royalty’s uitbetaald. Variety becijferde vorig jaar dat het onderhoud van de minst populaire onderlaag van HBO Max’ aanbod jaarlijks makkelijk tientallen miljoenen dollars kost. Het schrappen van producties en bijbehorende (marketing)kosten, levert Warner Bros ook een belastingvoordeel op – dit is de voornaamste reden dat Batgirl nooit het daglicht zal zien. Want volgens directeur David Zaslav valt er aan Batgirl simpelweg te weinig te verdienen. De film is niet groot genoeg voor gegarandeerd kassucces in de bioscoop, maar te duur om een exclusieve release op streamingplatforms te legitimeren. Dan maar afschrijven als verliespost en er niet meer naar om hoeven kijken. Zaslavs voorkeur voor de bioscoop verraadt hoe schraal het verdienmodel voor streaming is. Zelfs middelgrote producties moeten miljoenen kijkers trekken om de investering waard te maken. Netflix, dat niet is gebonden aan of voortgekomen uit een traditionele productiestudio, houdt streaming als strategie aan. Het liet Glass Onion (2022), het vervolg op de bioscoophit Knives Out (2019), slechts een week in de Amerikaanse bioscopen draaien. Daarbij gaf medeoprichter Reed Hastings toe dat ze “geld op tafel lieten liggen”, maar Netflix wil nu eenmaal agressief concurreren op de streamingmarkt. Het bedrijf verwacht dat ze voor een productie als Glass Onion de bezoekersaantallen van Avatar: The Way of Water (2022), een film met een vijf tot tien keer groter budget, zullen moeten evenaren om het als een succes te zien. Voor film als kunstvorm is het desastreus en voor liefhebbers ondraaglijk dat films niet in de bioscoop verschijnen of pardoes van streamingdiensten verdwijnen. Streaming beslaat steeds meer ruimte in het filmlandschap, maar heeft geen boodschap aan de archivering en canonisering van de kunstvorm, die daardoor in het geding zijn gekomen. De bedrijven lijken ook niet bereid hiervoor verantwoordelijkheid te nemen. In 2019 toonde criticus Matt Zoller Seitz hoe na de overname van 20th Century Fox door Disney veel films uit de Fox-bibliotheek plotseling niet meer te zien waren. Bioscopen kregen geen toestemming om Fox-klassiekers te vertonen en ze verschijnen ook niet op Disney+. Het is onduidelijk of dat louter een kosten/baten-afweging is of onderdeel van Disney’s aloude strategie om de waarde van hun catalogus op te blazen door kunstmatige schaarste te creëren. Ook andere streamingdiensten hebben slechts een beperkt aanbod van oudere werken. Hoe verder je teruggaat in de tijd, hoe schraler het aanbod. Het is niet rendabel om een heel scala films te vertonen in de bios óf op streamingdiensten, maar een terugkeer naar dvd’s is evengoed ondenkbaar. Als we de geschiedenis van film en televisie overlaten aan de verdienmodellen van een handvol bedrijven, herinneren we ons alleen nog wat geld oplevert, stelt Pim van den Berg.
24-01-2023
Vlekkeloos heeft de helft van zijn zes nominaties verzilverd en is daarmee de grote winnaar van de Shortcutz Amsterdam Annual Awards 2023. De film van Emma Brandenhorst werd verkozen tot beste korte film, kreeg de prijs voor beste script en was ook winnaar van de publieksprijs. De Shortcutz Amsterdam Annual Awards werden op 22 januari uitgereikt in Eye Filmmuseum. Omdat het de tiende editie betrof, werd voor de eerste keer de Jubileumprijs uitgereikt. Winnaar is regisseur en fotograaf Anton Corbijn. De Rutger Hauer Award werd voor de vierde keer toegekend en ging dit jaar naar Tom Holkenborg, beter bekend als Junkie XL. Alle prijswinaars.
24-01-2023
Twee Nederlandse boeken zijn geselecteerd om op 20 februari tijdens Books at Berlinale gepresenteerd te worden als buitengewone literaire werken die geschikt zijn voor een verfilming. Naast ‘Aleksandra’ van Lisa Weeda en ‘Zo hoog de zon stond’ van Simone Atangana Bekono, staan er negen boeken op de lijst. Books at Berlinale is onderdeel van het International filmfestival van Berlijn (16 februari tot en met 26 februari) en wordt georganiseerd door de Berlinale Co-Production Market en de Frankfurter Buchmesse. Sinds 2006 is het jaarlijks dé ontmoetingsplek van mensen uit het boeken- en het filmvak, met pitches en de mogelijkheid voor één-op-één ontmoetingen. Slovenië, dit jaar Eregast op de Frankfurter Buchmesse, en het Nederlands Filmfonds werken ook mee aan Books at Berlinale. In het persbericht wordt onder andere ‘Aleksandra’ uitgelicht. “In deze aangrijpende Oekraïense familiesaga vertelt de protagonist het verhaal van haar oma en vertelt ze hoe haar verhaal is verweven met de Donbasregio waar ze vandaan komt, en met de Europese geschiedenis als een geheel.” Met het boek won Lisa Weeda vorig jaar de Bronzen Uil voor het beste debuut. ‘Zo hoog de zon stond’ was in september vorig jaar het Brabants Boek Present, in december kwam het officieel uit. De novelle is het zesde boek van Atangana Bekono, vorig jaar de winnaar van de Anton Wachterprijs.
24-01-2023
Van 25 januari tot 4 februari zijn het de Nationale Voorleesdagen 2023, het grootste boekenfeest voor kinderen van 0 t/m 6 jaar. Het is de bedoeling dat tijdens deze elf dagen elke dag minstens 15 minuten voor de klas wordt voorgelezen. Ouders kunnen thuis natuurlijk ook mee doen. De Nationale Voorleesdagen is een initiatief van stichting CPNB. Over het doel van de dagen zegt de CPNB op hun website: “Ieder kind wordt blij van voorlezen. Het belang van dagelijks voorlezen aan kinderen is inmiddels bij ons allemaal bekend. Naast het bevorderen van leesplezier, helpt het bij de ontwikkeling van taalgevoel en uitbreiding van de woordenschat. Door veel voor te lezen wek je interesse in geschreven taal en bereid je je kind voor op het toekomstige leren lezen. Dat vertaalt zich uiteindelijk in betere leerprestaties op school. Bovendien ontwikkelen ze naast een beter taalgevoel ook hun empathisch vermogen. Daarom: voorlezen maakt je leuker!” 'Maximiliaan Modderman geeft een feestje' – van Joukje Akveld en Jan Jutte – is het Prentenboek van het Jaar 2023 en staat extra in de schijnwerpers. Hebban.nl sprak de schrijfster en tekenaar over Annie M.G. Schmidt, hun samenwerking en handjes die op vakantie gaan.
24-01-2023
Begin 2023 maakt het Pianoduo Scholtes & Janssens, bestaande uit Lestari Scholtes en Gwylim Janssens, een concerttournee langs tien ziekenhuizen door heel Nederland, de 'Hart onder de Riem concerten'. Het duo geeft hiermee een muzikaal kado aan de medewerkers van de ziekenhuizen, als dank omdat zij zich in de afgelopen jaren, de 'coronajaren', geweldig hebben ingezet om duizenden patiënten te helpen en te ondersteunen. Deze tournee wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten en het Prins Bernhard Cultuurfonds.
23-01-2023
Festival Roadburn in Tilburg en Best Kept Secret in Hilvarenbeek zijn in de prijzen gevallen bij popevenement Eurosonic in Groningen. Beide festivals zijn uitgeroepen tot beste festival in Europa en wonnen een European Festival Award. Roadburn dat plaatsvindt in 013 en de Tilburgse Spoorzone kreeg de prijs voor het beste kleine festival in Europa. Best Kept Secret dat thuis is op de Beekse Bergen in Hilvarenbeek kreeg de prijs voor het beste middelgrote festival. Walter Hoeijmakers van Roadburn vindt het winnen van de Award een enorme eer, zo deelde hij na het behalen van de prijs online met zijn volgers. ,,We zijn ongelooflijk trots. De prijs moedigt aan om ons festival steeds opnieuw te definiëren en te blijven ontwikkelen.”
23-01-2023
Veronica van Hoogdalem is de winnaar van de Pop Media Prijs 2022. Dat is op 20 januari bekendgemaakt op ESNS 2023. Aan de Pop Media Prijs is een geldbedrag verbonden van 3000 euro. De prijs wordt dit jaar voor de 29e keer uitgereikt en wordt mogelijk gemaakt door Sena Performers en Eurosonic Noorderslag. De Pop Media Prijs wordt sinds 1995 jaarlijks uitgereikt aan een persoon, boek, documentaire of programma die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de popjournalistiek. De andere genomineerden waren fotograaf Paul Bergen en artiest en podcast maker Hef. Muzikale duizendpoot Brahim Fouradi is winnaar van De Veer 2023. Hij ontving de prijs tijdens ESNS in Groningen. De Veer is een onderscheiding als blijk van waardering voor iemand uit de muziekindustrie die zich voor een langere periode verdienstelijk heeft ingezet voor het Nederlandse repertoire. Uit het juryrapport: “Zijn succes, zijn positivisme, zijn dadendrang, zijn ambitie en enthousiasme zijn een stimulans voor de talenten van morgen, die de Nederlandse muziekcultuur kleurrijker, diverser en inclusiever maken.”
23-01-2023
Een levendige editie van Noorderslag stond in het teken van bandjes met veel energie en opvallend veel Haagse popmuziek. NRC blikt terug op Noorderslag. De Nederlandse popmuziek staat er na twee matte jaren buitengewoon goed voor, volgens Amanda Kuypers. De ouderwetse bandjes en gitaren drongen zich naar voren op Noorderslag 2023, schrijft ook Robert van Gijssel in De Volkskrant.
23-01-2023
Eind oktober meldde de website GamesWirtschaft dat Electronic Arts zou stoppen met de verkoop en distributie van fysieke games in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Een storm in een glas water, zo bleek later want de marktleider ontkende het bericht. Het leidde echter wel tot verhitte discussies. Is er eigenlijk nog wel plek voor fysieke games in een gamewereld die steeds digitaler wordt?
17-01-2023
De Maatstaf-poëzie-enquête revisited: veertig jaar geleden legde het literaire tijdschrift Maatstaf elf vragen voor aan achttien op dat moment zeer invloedrijke dichters en poëziecritici in een poëzie-enquête. Het leverde een canoniserende berg antwoorden, aan- en opmerkingen vanuit de poëzie zelf op. Op een dergelijke schaal is sindsdien eigenlijk nooit meer gevraagd wat dichters er nou zelf van vinden. Hoog tijd dus, vonden Awater en Poëziekrant, om de Maatstaf-enquête nog eens updated over te doen. De twee poëzietijdschriften van de Lage Landen sloegen de handen ineen en legden een iets ruimere en meer diverse groep toonaangevende dichters in Nederland (15) en Vlaanderen (15) een bijgewerkte versie van de good old Maatstaf-enquête voor. Omdat de wereld van nu drastisch anders is dan die van veertig jaar terug, moesten de enquêtevragen natuurlijk evenredig drastisch worden aangepast. Alleen vraag 6, de vraag naar de mogelijk- en wenselijkheid van vernieuwing, werd woordelijk uit de eerste enquête herhaald. Opvallend genoeg werd die vraag in 1983 met een grotere vanzelfsprekendheid beantwoord dan nu. Een andere vanzelfsprekendheid van 1983, die in 2023 geheel verdwenen lijkt, is dat de respondenten van destijds 100% wit waren, op twee na allen van boven de Nederlands-Belgische landsgrens en op één na allemaal man. De volgende dichters van nu gaven antwoorden : Maria Barnas, Yousra Benfquih, Anna Borodikhina, Dean Bowen, Tsead Bruinja, Geert Buelens, Ellen Deckwitz, Paul Demets, Lotte Dodion, Ingmar Heytze, Peter Holvoet-Hanssen, Sasja Janssen, Elten Kiene, Hester Knibbe, Ruth Lasters, Delphine Lecompte, Erik Lindner, Lotte Loncin, Nisrine Mbarki, K. Michel,Roelof ten Napel, Tijl Nuyts, Alfred Schaffer, Willy Spillebeen, Michaël Vandebril, Lies Van Gasse, Arno Van Vlierberghe, Anne Vegter, Peter Verhelst en Ad Zuiderent.
17-01-2023
Beeldend kunstenaars maakten zich al langer zorgen om de computergemaakte illustraties van programma’s als DALL-E, Midjourney en het zeer toegankelijke Lensa. Sommigen handelen onder het motto ‘if you can’t beat them, join them’: ontwerpstudio The Stone Twins kwam onlangs met een advertentie voor restaurant NEXT op de proppen die was vormgegeven door het vernieuwde DALL-E 2. Een van de argumenten tegen kunstzinnige AI, die vaak werkt met een enorme database aan door mensen gemaakte kunstwerken, betreft auteursrecht: de programma’s parasiteren op het harde en vaak slecht betaalde werk van menselijke kunstenaars. Een sympathiek argument, maar in de praktijk helaas moeilijk vol te houden. Alle kunst, menselijk of algoritmisch, is namelijk geïnspireerd op het werk van anderen. De grens tussen inspiratie en diefstal is op zijn minst vaag. Toch zit er een belangrijk verschil tussen het maakproces van een computer en dat van een mens: een (menselijke) kunstenaar overwint persoonlijke, sociale, technische en conventionele beperkingen om tot een werk te komen. Filosoof Doortje Lenders stelt dat kunstmatige kunst daarom nooit dominant zal worden. “ Een schilderij of gedicht verliest zijn glans wanneer blijkt dat de worsteling van het maakproces niet heeft plaatsgevonden. We kunnen het werk dan alleen nog aan de oppervlakte waarderen, als decoratie in plaats van kunstwerk. Dat is het geval bij ‘kunst’ die door een intelligent programma is gemaakt. Het maakproces dat het werk waarde zou geven, ontbreekt.”
17-01-2023
Een groot aantal reggaetonsterren kan zich gaan opmaken voor een rechtszaak die het hele genre onder vuur legt. Het Jamaicaanse dancehall-productiehuis Steely & Clevie Productions gaat hen namelijk aanklagen, omdat ze inbreuk gemaakt zouden hebben op het auteursrecht. Onder meer grote namen als Daddy Yankee, Luis Fonsi, Karol G en Nicky Jam worden genoemd in de rechtszaak.
17-01-2023
Mugmetdegoudentand houdt na 38 jaar aan het eind van dit theaterseizoen op te bestaan. Dat maakte het Amsterdamse theatercollectief bekend. De drie artistieke makers, Joan Nederlof, Lineke Rijxman en Marcel Musters, zijn in de afgelopen jaren steeds meer een eigen richting ingeslagen. De makers schrijven in een gezamenlijk persbericht dat ze nu op een punt gekomen zijn dat ze hun werk onafhankelijk van elkaar en buiten mugmetdegoudentand voort willen zetten. Bovendien lukt het hen niet meer om een sluitende begroting te maken en te voldoen aan de gemaakte prestatieafspraken. ‘In de afgelopen twee jaar zijn, mede door corona, producties verschoven, coproducenten weggevallen en inhoudelijke plannen veranderd.’ De meeste van de lopende projecten, zoals The Making of Soros the Musical, worden dit seizoen normaal uitgespeeld en afgemaakt. De nieuwe producties voor het theaterseizoen 23/24, Rood-politiek-correct-kapje van Joan Nederlof en Lima van Lineke Rijxman, worden teruggetrokken.
16-01-2023
Van 12 t/m 15 januari vond in Theater Bellevue in Amsterdam het circusfestival ‘This is not a circus’ plaats. Het festival biedt een interessante inkijk in de stand van zaken in het moderne circus. Nieuwe makers verkennen de grenzen van het genre. Waar acrobatiek in klassiek circus gericht is op spektakel en stunts, in flitsen van virtuositeit, schept het nieuwe circus ruimte voor cross-overs met theater, dans, mime en muziek. Er is plaats voor een verhalende lijn, in optredens die een half tot anderhalf uur kunnen duren. Ron Rijghard ging kijken voor het NRC en bespreekt een aantal acts. Annette Embrechts bespreekt het festival in De Volkskrant.
16-01-2023
Museum Krona in Uden pakt deze winter uit met de ambitieuze tentoonstelling ‘In het licht’. Middeleeuwse mystiek schittert er naast hedendaagse kunstenaars van naam en faam. De expositie richt zich op de interpretatie van licht als natuurkundig verschijnsel. Maar minstens zo belangrijk is de spirituele lading van licht, als openbaring van het goddelijke, zoals in een Laatste Oordeel-triptiek van een Jeroen Bosch-navolger. Bij het samenstellen liet conservator Wouter Prins zich inspireren door de ‘coupletten’ van Rudi Fuchs, toen die in de jaren negentig de scepter zwaaide in Stedelijk Museum Amsterdam: geen chronologische aanpak, maar thematisch en associatief. Ook ‘In het licht’ lijkt soms zijn hand te overspelen. De tentoonstelling wil érg veel: middeleeuws en hedendaags, westers en boeddhistisch. Zelfs een meteoriet die ooit in Uden ter aarde stortte, krijgt een plek. Bij zo’n breed thema als ‘licht’ ligt de willekeur op de loer. Toch werken de combinaties in een aantal gevallen wonderwel. Nog tot en met 9 april te zien.
16-01-2023
Institutionele kritiek leeft: overal in de wereld staan kunstenaars op om te eisen dat instituten veranderen. De samenstelling van de staf, de herkomst van de geldstromen, algehele toegankelijkheid zijn slechts enkele van de hete hangijzers. Remco Torenbosch schrijft over de opgeleefde interesse in deze specifieke vorm van kritiek aan de hand van twee recent verschenen publicaties: After Instititions van Karen Archey en The Art of Critique van Melanie Bühler.
16-01-2023
Musea willen natuurlijk iedereen laten genieten van de tentoonstellingen, maar hoe zorg je ervoor dat blinden en slechtzienden een foto kunnen ‘zien’? Reden voor Museum Hilversum om samen met fotografisch vormgever Daphne Wageman en Canon te onderzoeken of en hoe je een foto kunt visualiseren door het in lagen te printen waardoor er reliëf ontstaat. Daphne Wageman heeft een maand lang in nauwe samenwerking met Clemens Weijkamp van Canon gewerkt aan een foto van Bart Maat. Zij onderzochten hoe de foto zo kon worden opgebouwd dat een blind of slechtziend iemand er informatie uit kon halen. Wageman spreekt overigens uit ervaring. Nadat ze door een vlek op haar oog tijdelijk (geheel) blind is geweest, heeft ze een ontdekkingstocht naar de belevingswereld van visueel beperkte mensen gepresenteerd in de tentoonstelling BlindZicht.
16-01-2023
Het Kinderboekenweekgeschenk wordt dit jaar geschreven door Sanne Rooseboom, onder andere bekend van de serie 'Het Ministerie van Oplossingen'. Tweevoudig Gouden Penseel-winnaar Yvonne Jagtenberg maakt het Prentenboek. Pim Lammers zal dit jaar het gedicht bij de Kinderboekenweek schrijven. Iven Cudogham schrijft het Kinderen voor Kinderen-lied. Kinderen voor Kinderen maakt dit jaar voor de twaalfde keer een lied bij het thema van de Kinderboekenweek.
16-01-2023
De shortlists van De Boon 2023 zijn bekend gemaakt. Vijf boeken in de categorie ‘fictie en non-fictie’ en vijf boeken in de categorie ‘kinder- en jeugdliteratuur’ . Op 30 maart wordt bekend wie de winnaars zijn. Fictie en non-fictie : De draaischijf, Tom Lanoye (Prometheus); Honingeter,Tülin Erkan (Pelckmans); Tekenen van het universum, Emy Koopman (Prometheus) ; Wat we toen al wisten, Geert Buelens (Querido); Zelf doen, Niña Weijers (Atlas Contact). Kinder- en jeugdliteratuur: Misjka, Edward van de Vendel, Anoush Elman & Annet Schaap (Querido); Morris, Bart Moeyaert & Sebastiaan Van Doninck (Querido); Mot en de metaalvissers, Sanne Rooseboom & Sophie Pluim (Unieboek | Het Spectrum); Patroon, Marco Kunst (Gottmer); Schildpad en ik, Marit Törnqvist (Querido).
16-01-2023
Tom Hofland heeft met zijn boek 'De menseneter' de BNG Bank Literatuurprijs 2022 gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Pieter Jeroense bekend op 12 januari 2023 in de Amstelkerk in Amsterdam. Hofland is de achttiende winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 15.000 euro en een sculptuur van Theo van Eldik. De andere genomineerden waren Luuk Imhann met Loutering en Thomas Heerma van Voss met Passagiers/Achterblijvers. De BNG Bank Literatuurprijs is bedoeld voor schrijvers ‘die nog niet doorgebroken zijn’.
12-01-2023
De Popprijs, de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek, wordt 21 januari 2023 tijdens ESNS voor de 36ste keer uitgereikt. De Popprijswinnaar is altijd een goed bewaard geheim en het is dan ook nog niet bekend welke artiest wordt toegevoegd aan het selecte rijtje Popprijswinnaars. 3voor12 somt de belangrijkste kanshebbers op.
12-01-2023
Vlekkeloos van Emma Branderhorst is zes keer genomineerd voor de Amsterdam Shortcutz Annual Awards. Funkele en The Smile volgen op de voet met vijf nominaties elk. De tiende editie van de jaarlijkse korte filmcompetitie vindt plaats op 22 januari in Filmmuseum Eye. Met een overzicht van alle genomineerden.
12-01-2023
Ieder jaar maakt Games Industry, voor het grootste gedeelte op basis van data van Newzoo, een schets van het afgelopen jaar binnen de gamebranche. Hieruit blijkt dat de wereldwijde omzet in 2022 met 4,3 procent daalde. De industrie wist dit jaar 184,4 miljard dollar om te zetten. 50 procent hiervan kwam van mobiele spellen, 28 procent werd gegenereerd door consolegames, 21 procent via fysieke en digitale pc-games en een procent van de omzet werd opgehaald door browsergames. Opvallend in de cijfers is dat deze uitwijzen dat de wereld digitale games heeft omarmd. De wereldwijde omzet kon dit jaar opgedeeld worden in 5,8 procent (fysiek) en 94,2 procent (digitaal). In 2022 bedroeg de omzet van fysieke games 10,7 miljard dollar. De complete digitale markt was goed 173,8 miljard. Belangrijk hier te weten is dat de grootste aanjager van de winst mobiel is en daar zijn natuurlijk geen fysieke games voor beschikbaar. Daarnaast werd in het digitale percentage niet alleen de verkoop van titels meegenomen maar ook alle aankopen die in een spel werden gedaan.
12-01-2023
Een Japans misdaaddrama, een thriller van Hitchcock, reclamefilmpjes. Allemaal zwart-wit en zonder geluid. In Eindhoven valt vanaf 12 januari vier dagen lang te genieten van stille films tijdens het Silent Film Festival. Zowel tijdens het festival als door het jaar heen, zet het NSFF zich in om filmisch erfgoed toegankelijk te maken via filmvertoningen, educatieve projecten, workshops en lezingen. De creativiteit en innovatie die deze alle vroegste vorm van film bezit verdient het om getoond te worden.
12-01-2023
Op 11 februari 2023 opent Beeld & Geluid met de deuren van het interactieve Mediamuseum, waarin het medialeven van de bezoeker centraal staat. Doordat het museum zich aanpast aan de handelingen van de bezoeker, krijgt iedereen een persoonlijke museumreis. Het Mediamuseum, waarvoor Pieter van der Heijden als art director aan de basis stond, omvat meer dan vijftig interactives, honderden uren aan audiovisueel materiaal en vele objecten uit de mediageschiedenis.
12-01-2023
Tijdens het Great Granate Gala op 16 december is de eerste Granate Prijs uitgereikt aan Hava Güveli voor haar dichtbundel ‘Alles wat ik vergeet is mooi meegenomen’. De prijs, in het leven geroepen ter ere van het tienjarig bestaan van de Amsterdamse culturele stichting, bekroont de mooiste titel van een poëziebundel die in de afgelopen drie jaar verscheen. Güveli ontving de Granate Trofee en een geldbedrag van 1000 euro. Stichting Granate heeft als doel het zichtbaarder maken van het werk van woordkunstenaars en het bevorderen van culturele inclusiviteit in de kunsten. Er is gekozen voor het bekronen van een titel omdat het kiezen van een gouden titel de eerste, belangrijke stap in het ondernemerschap van een dichter is.
12-01-2023
In een column van de Volkskrant vraagt jeugdboekenschrijver Carlie van Tongeren zich af waarom er geen Boekenweek is voor jongeren van 12 tot 15 jaar. Je hebt de Kinderboekenweek tot 12 jaar, Boekenweek van Jongeren voor 15 tot 18 jaar, Boekenweek 18+. In dat rijtje ontbreken de 12 tot 15 jarigen. Terwijl dat volgens Van Tongeren juist zo een belangrijke doelgroep is. Merendeel van deze groep pakt niet uit zichzelf een boek op. Van Tongeren: “Nu kun je denken: ach, wat maakt één zo’n week nou uit? Heel veel. Daarmee lossen we uiteraard niet de hele lees crisis op, maar het is een belangrijk signaal naar alle jongeren – ook die vanaf 12 jaar –, ouders, opvoeders, docenten, de samenleving als geheel, dat wij het jeugdboek even belangrijk vinden als het volwassen- en kinderboek. Ze verdienen hun eigen leesfeestweek, waarin zij de hoofdpersonages van het verhaal zijn.” Van Tongeren mailde over deze kwestie naar stichting CPNB, de organisator van de Boekenweken. Volgens de mailreactie van de CPNB zijn jongeren van 12 tot 15 jaar ‘inderdaad een uitdagende groep qua lezen. Ze worden trouwens wel vaak meegenomen, bijvoorbeeld bij de Griffels en Penselen”. Maar met deze reactie neemt Van Tongeren geen genoegen. “Als het (lees)code rood is, is iemand meenemen gewoonweg niet genoeg. Een niet-gemotiveerde doelgroep gaat niet zelf grasduinen tussen ruim veertig Griffels en Penselen, of er misschien ook nog een titel voor hen tussen zit.” Als alternatief biedt de jeugdboekenschrijver om de Boekenweek van Jongeren uit te breiden naar 12 tot 18 jaar. Daar past de doelgroep 12 tot 15 volgens haar beter bij dan bij de Kinderboekenweek.
12-01-2023
Op 22 januari 2023 vindt in Bellevue, Amsterdam de Middag van de Schrijver en de Regisseur plaats. Een exclusief kijkje in de keuken van een theatervoorstelling. Toneelschrijvers en regisseurs doen zonder reserves een boekje open over hun samenwerking tijdens het maakproces. Wie had het hoogste woord? Wat hebben ze van elkaar geleerd? Wat ging er onderweg mis? En waarom was het nooit gelukt zonder de ander? In deze eerste editie nemen we een kijkje achter de schermen bij twee groots opgezette theaterspektakels: Peer Wittenbols & Noël Fischer over Trojan Wars, en Rik van den Bos, Franky Ribbens & Dana Nechushtan over Hollands Hoop. De middag is bedoeld voor beginnende en ervaren toneelschrijvers en regisseurs op zoek naar een vruchtbare samenwerking, acteurs, dramaturgen, producenten, recensenten en iedereen die geïnteresseerd is in de nieuwe Nederlandse theatertekst. Een initiatief van Het Nationale Theater, de Auteursbond, Toneelschrijfhuis en Theater Bellevue.
12-01-2023
Op 21 december werd bekend dat het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde de P.C. Hooft-prijs 2022 heeft toegekend aan Tijs Goldschmidt. De oeuvreprijs is dit jaar bestemd voor beschouwend proza. Het Literatuurmuseum organiseert op 25 mei de feestelijke uitreiking. De P.C. Hooft-prijs 2023 voor het oeuvre van Tijs Goldschmidt is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Sinan Çankaya, Maxim Februari, Mirjam van Hengel (voorzitter), Daniël Rovers en Sana Valiulina. Ze omschrijven Goldschmidt in het juryrapport als een essayist pur sang. Hij schrijft nooit zomaar een populair-wetenschappelijke verhandeling, hij bedrijft literatuur. Hij formuleert elegant en bedachtzaam, is een meester van de lichte ironie en zijn formuleringen zijn helder belijnd, zichtbaar zorgvuldig gecomponeerd en van een soepele talige muzikaliteit. Als essayist is hij een verteller die weet dat de inhoud en vorm hand in hand gaan en hij is een meester in het verschuiven van accenten, het leggen van onverwachte relaties en het opkloppen van sleetse verbanden. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000. Het secretariaat van de P.C. Hooft-prijs wordt gevoerd door het Literatuurmuseum, dat ook de uitreiking organiseert.
12-01-2023
Leesclub Buskeda (‘zoektocht’ in het Papiamentu) wordt georganiseerd door de Eindhovense schrijfster Gisèle Mambre en de literaire stichting Watershed. Bij Buskeda lees je boeken waarover je een goed gesprek kan voeren. Over afkomst, familie en de vraag waarom je bent wie je bent. Initiatiefnemer Gisèle Mambre vertelt in het Eindhovens Dagblad wat de nieuwe leesclub zo speciaal maakt. Mambre : “Ik kies bewust boeken uit van mensen van kleur, vrouwen, niet-westerse schrijvers en queer schrijvers: stemmen die minder worden gehoord, maar die zeer de moeite waard zijn om te lezen en te bespreken.” In de vier weken vanaf het begin van de leesperiode tot aan de afsluitende ontmoeting met de auteur organiseert ze enkele Zoom-sessies waarin de deelnemers in gesprek gaan over de thema’s van het boek. In februari leest Buskeda het boek Ongekende liefde van Vamba Sherif, later dit jaar komen onder meer boeken van Raoul de Jong en Lisa Weeda aan de beurt.
12-01-2023
Van de junk onder de brug tot de alcoholist - zonder ruggengraat natuurlijk - die zijn getroebleerde verleden probeert weg te drinken. Stereotypen en stigma’s domineren het beeld van ‘de verslaafde’. Daar willen kunstenaarscollectief Coup Cura en Novadic-Kentron wat aan doen, onder meer met de voorstelling ‘De herintreding van Harry’. ,,Het beeld dat er heerst van mensen met een verslaving doet zelden recht aan de werkelijkheid. We denken, vaak onbewust, dat iemand met een verslaving uit een slecht milieu komt, trauma’s heeft, of simpelweg een loser is,” zegt Karin Jessica Jansen van kunstenaarscollectief Coup Cura. Samen met het publiek en een ervaringsdeskundige uit de regio gaat Coup Cura een sociaal experiment aan: is het mogelijk om in één avond iemand te bevrijden van de heersende stigma’s rond verslaving? Van 10 januari t/m 8 februari te zien in o.a. Bergen op zoom, Rosmalen, Oss, Breda, Eindhoven en Goirle.
12-01-2023
Stichting Cultuur Verbindt Roosendaal reikt eenmaal per jaar de Cultuurprijs Roosendaal uit aan culturele makers of (amateur)verenigingen voor hun verdiensten voor de stad. Er worden ieder jaar drie prijzen uitgereikt: De Cultuurprijs Professionele Makers, De Cultuurprijs Roosendaal en De Cultuurprijs Jongeren. Voor elke Cultuurprijs wordt een geldprijs van €2000 beschikbaar gemaakt. Het doel van de prijs is het stimuleren van culturele initiatieven en kunstenaars. De genomineerden voor 2022 zijn bekendgemaakt. De stem van het publiek telt voor 50 procent mee in de einduitslag. Tot 23 januari kan er worden gestemd
12-01-2023
Natuurgebiedje De Biessertpolder in Vlijmen ligt er nu een jaar of tien. Met die natuur gaat het best aardig, maar een deel van het bijbehorende Maaskunstwerk van Sannah Belzer begint behoorlijk te verslijten. Een rij in betonijzer gehulde kiezelstenen, die deel uitmaakt van het kunstwerk, waar bij de oplevering van het natuurgebiedje nog geld voor was, is al grotendeels ten prooi gevallen aan de natuurelementen. Het werk is gelieerd aan de Hoogwateraanpak ’s-Hertogenbosch, waarbij de gebieden rond ‘s-Hertogenbosch kunnen overstromen als de Aa en de Dommel hun water niet kwijt kunnen in de Maas. Op het asfalt van de Biessertweg stonden namelijk in het wit de plaatsen waarlangs de Maas stroomt. Maar die zijn bijna helemaal weggesleten. Misschien is dat wel tekenend; qua beheer loopt het in de Biessertpolder niet helemaal lekker. Sarah Belzer :,,We moeten proberen dit op te lossen en eens te kijken of we de letters in ere kunnen herstellen.” Daarvoor moet ze bij Staatsbosbeheer zijn, vinden ze bij de gemeente Heusden, die verantwoordelijk is voor het wegdek. ,,Door ons, en ook een aantal burgers, is dit meermaals aangekaart bij Staatsbosbeheer”, meldt een woordvoerder. ,,We hebben Staatsbosbeheer als opdrachtgever van het project laten weten dat wij geen initiatief nemen om de markering opnieuw op het wegdek aan te brengen.” Staatsbosbeheer gaat dat ook niet doen. ,,Wij zijn een natuurbeheerder”, zegt boswachter Mirjam Wouters, die de Biessertpolder in haar rayon heeft. ,,Wij hebben geen verstand van wegonderhoud.” Dat voorspelt weinig goeds voor de belettering op de Biessertweg.
12-01-2023
Het labyrint van dj Lady Aïda in het Eindhovense Philips de Jonghpark gaat 15 januari open. Het kunstwerk is haar afscheidscadeau aan de stad. Lady Aïda (echte naam Aïda Spaninks) overleed op 27 september 2021 op 63-jarige leeftijd. Het labyrint heeft een omtrek van ongeveer 55 meter en een doorsnee van 17 meter. De stenen van het kunstwerk zijn in het gras aangelegd. Wandelaars kunnen lopen over de paden. In de toekomst is die wandeling te combineren met speciale audioroutes. Het werk is gefinancierd met geld van de opbrengst van Aïda's platencollectie en een bijdrage van de stichting Cultuur Eindhoven.
12-01-2023
De IJzeren Podiumdieren zijn peer-to-peer prijzen, die sinds 1997 jaarlijks door de VNPF worden uitgereikt in de categorieën beste directeur, beste podium, beste programmeur, beste festival en beste marketeer. Nieuwe categorieën dit jaar zijn Meest indrukwekkende prestatie op het gebied van duurzaamheid en Meest indrukwekkende prestatie op het gebied van diversiteit & inclusie. Deze prijzen worden uitgereikt tijdens ESNS op 21 januari 2023 in SPOT/De Oosterpoort, Groningen. Tot genomineerden behoren Mijndert Rodolf, beste marketeer, Poppodium 013; Poppodium 013, meest indrukwekkende prestatie op het gebied van diversiteit & inclusie ; Poppodium, 013, Tilburg , Gebouw-T, Bergen op Zoom, meest indrukwekkende prestatie op het gebied van duurzaamheid.
10-01-2023
In maart gaat in Tilburg de vierdelige cursus 'The Story of Jazz' van start. Een kennismaking met zowel het verleden als het heden van de jazz en de historische verbindingen daartussen. Bij de cursusprijs zijn drie concerten inbegrepen. De door Muziekpodium Paradox georganiseerde cursus behelst het ontstaan van de jazz in New Orleans tot grensverleggende muzikanten als Thelonious Monk, Duke Ellington en Miles Davis en van jazzrock tot de nieuwe Europese jazzscene. De cursus benadrukt de veelzijdigheid van jazzmuziek. De cursus wordt gegeven in Bibliotheek LocHal, op 6 en 20 maart en op 3 en 17 april. De cursusprijs bedraagt 65 euro, inclusief drie concerten in Paradox Tilburg. Bij succes wordt de cursus geprolongeerd. Docent is Koen Graat. Hij is programmeur jazz bij Paradox. Daarnaast geeft hij les in Jazz History & Research aan de Academy of Music and Performing Arts, het voormalige conservatorium in Tilburg. Als programmeur is hij ook betrokken bij de festivals November Music en Jazz in Duketown.
10-01-2023
Vrouwelijke componisten en vrouwelijke dirigenten zijn in opmars: dat is de conclusie van het Britse online muziekmagazine Bachtrack. Uit het jaarlijkse muziekoverzicht van Bachtrack blijkt dat bijna de helft van de levende klassieke componisten vrouw is. Dat is nogal een verschil ten opzichte van eerdere jaren. In 2013 stond er nog geen enkele vrouw in de top 200 van levende componisten. In 2019 was dat er nog maar één. En in 2022 staan er al 9 vrouwen in de top 20. Ook bij de dirigenten is een toename te zien. In de top 100 van drukst bezette dirigenten worden nu 12 vrouwen vermeld, waaronder 'onze' Karina Canellakis, chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. In 2013 stond er nog maar één vrouw in de hele lijst. Het onderzoek wijst ook uit dat de gemiddelde leeftijd van de drukst bezette dirigenten is gedaald van 61 jaar (in 2010) naar 46 jaar (in 2022). In het overzicht van Bachtrack nog meer statistieken, o.m. de meest uitgevoerde componisten, muziekstukken, opera's en de meest gevraagde musici van 2022.
10-01-2023
Jakop Ahlbom heeft op 7 januari het ‘Luc Boyer Wisselvoorwerp’ ontvangen vanwege zijn staat van dienst en betekenis voor de mime. Karina Holla overhandigde de doorgeefprijs in Theater Bellevue na afloop van de voorstelling Lebensraum, Ahlboms internationale theaterhit waarin hij vanavond ook zelf meespeelde. De doorgeefprijs werd in 1993, ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan van de Mime Opleiding aan de Amsterdamse Theaterschool, voor het eerst uitgereikt aan mimespeler Luc Boyer, met de opdracht hem naar eigen inzicht door te geven aan iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de mime of het mimeonderwijs in Nederland. Bijzonder aan deze prijs is dat de uitreiker niet alleen de ontvanger kiest, maar ook het kunstwerk dat de trofee vormt. Omdat het glazen Wisselvoorwerp van Boyer inmiddels stuk is gevallen, koos Holla voor alle veiligheid voor een object in cortenstaal. Het sculptuur, gemaakt door Elisabeth Varga, verbeeldt een danseres die in een gestolde beweging haar lichaam opent voor de buitenwereld.
10-01-2023
Tineke Schouten heeft op 15 december in het DeLaMar Theater na afloop van haar 25ste jubileumshow Dubbel de VSCD Oeuvreprijs ontvangen uit handen van bestuursvoorzitter Gea Zantinge en André van Duin. De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) kent deze prijs toe aan een geweldige vakvrouw, de koningin van de typetjes, die met haar lange loopbaan een icoon in de Nederlandse theaters is geworden. De VSCD Oeuvreprijs wordt uitgereikt aan een persoon, duo of instelling die een grote bijdrage aan de podiumkunsten heeft geleverd. De prijswinnaar heeft gedurende zijn of hun carrière een ontwikkeling doorgemaakt die gezichtsbepalend is geworden voor de podiumkunsten. Ook na het beëindigen van de loopbaan of werkzaamheden moet de invloed ervan herkenbaar zijn. De Oeuvreprijs bestaat uit een kunstwerk van de Nederlandse beeldhouwer, graficus en medailleur Eric Claus.
10-01-2023
De 44e editie van het Leids Cabaret Festival, een van de vier grote cabaretfestivals van Nederland, gaat niet door. “Met een knoop in onze maag en pijn in ons hart”, aldus de organisatie. De competitie zou in februari 2023 plaatsvinden. Maar de organisatie stelt dat er dit jaar te weinig goede deelnemers zijn gevonden. “Het Leids Cabaret Festival streeft ernaar om jonge cabaretiers en comedians, die klaar zijn voor een volgende stap in een bestaan als onafhankelijk theatermaker, te ondersteunen”, laat de organisatie weten in een verklaring. “Dat wil niet zeggen dat alle deelnemers een directe overstap maken naar een professionele carrière. Maar bij ons moet het idee bestaan dat dat in potentie mogelijk is, en dat we nieuwsgierig zijn naar de professionele ontwikkeling van iemand binnen het festivaltraject en daarna.”
10-01-2023
Het Nationale Theater en Theater Bellevue hebben de deadline van een ‘open call’ voor een schrijver van een nieuwe Lunchtheater-productie verschoven naar 5 februari. Eerder was dat 15 januari. De geselecteerde auteur wordt begin maart 2023 bekend gemaakt. Op sociale media klonken voor- en tegenstanders van een dergelijke wedstrijdconstructie voor het uitvaardigen van een opdracht van een nieuwe toneeltekst, waarbij uiteindelijk maar één auteur de uiteindelijke (betaalde) opdracht krijgt. Behalve onvrede over de korte deadline, werd door sommigen de opdracht als behoorlijk ‘dichtgetimmerd’ ervaren voor een open call. De twee instellingen vroegen potentiële auteurs in een nieuwe toneeltekst op zoek te gaan naar ‘visionaire en/of invoelbare antwoorden op de huidige crisis’ in een voorstelling die onderstaande vragen thematiseert: ‘Welk effect heeft een hashtag? Heeft het zin je aan een kunstwerk vast te lijmen? Begint een betere wereld echt bij jezelf? Wie durft het tegenwoordig nog aan verantwoordelijkheid te nemen voor impopulaire oplossingen?’ Naast artistiek-inhoudelijke zaken, liggen ook enkele praktische zaken reeds vast: behalve de gebruikelijke tijdsduur van een Bellevue Lunchproductie (60 minuten), zijn ook de regisseur (Belle van Heerikhuizen) en acteurs (Soumaya Ahouaoui, Rick Paul van Mulligen, Yela de Koning en Tamar van den Dop) al bekend.
10-01-2023
De NPO meldde op 13 december tóch door te willen met Brommer op zee, het boekenprogramma van de VPRO dat zou stoppen. Dat blijkt al onmogelijk: medewerkers hebben nieuwe banen gevonden, en de presentatoren zijn niet meer beschikbaar. De communicatie vanuit de NPO heeft medewerkers van het programma verward en gefrustreerd. Volgens hen geeft de NPO al vanaf het begin van Brommer op zee, in het voorjaar van 2021, tegenstrijdige signalen af. Dat blijkt uit gesprekken die de Volkskrant heeft gevoerd met de hoofdredactie van de VPRO en medewerkers van Brommer op zee. De omgang met Brommer op zee raakt aan bredere discussies die spelen rond de Nederlandse Publieke Omroep. Kritiek is onder meer dat de NPO zich blindstaart op kijkcijfers. Ook zou de NPO invloed hebben op de inhoud van programma’s, wat volgens de Mediawet niet mag. Het abrupt stopzetten van programma’s zou het omroepen daarnaast onmogelijk maken om medewerkers een vast contract aan te bieden.
10-01-2023
Hef, Paul Bergen en Veronica van Hoogdalem zijn genomineerd voor Pop Media Prijs 2022. De prijs wordt op 20 januari voor de negentwintigste keer uitgereikt tijdens muziek conferentie en showcase festival ESNS (Eurosonic Noorderslag) in Groningen. De Pop Media Prijs wordt uitgereikt voor het gehele oeuvre van een maker waarbij in het bijzonder wordt gelet op teksten en audiovisuele uitingen over aan popmuziek gerelateerde zaken die het afgelopen jaar de meeste indruk hebben gemaakt. De kandidaten bestrijken alle hoeken van de media-industrie: pers, boeken, radio, tv, online media, documentaires, film en fotografie. Een lange lijst van kandidaten wordt samengesteld door ESNS in samenwerking met Sena Performers Fund, en na een publieksstemming selecteert een onafhankelijke jury bestaande uit diverse muziekprofessionals 3 genomineerden, een onafhankelijke jury selecteert vervolgens de winnaar.
15-12-2022
In de beeldende kunst en architectuur duikt ‘zorg’ op als onderwerp, maar met een helende werking van kunst ook als beoogd effect. Waarom levert dat de nodige kriebels op? Marsha Bruinen over 3 exposities rondom het thema. Where Shall We Plant the Placenta? in A Tale of A Tub, Narges Mohammadi, Onzichtbare handen: Een ode aan de thuiszorghulp in het Stedelijk Museum Schiedam en Prix de Rome Architectuur 2022: Healing Sites, Het Nieuwe Instituut, Rotterdam.
15-12-2022
Artnet komt op 13 december naar buiten kwam met veelzeggende cijfers over de kunstsector in de VS. In het rapport, getiteld The Burns Halperin Report, is een overzicht opgenomen over het aantal vrouwelijke en zwarte kunstenaars dat een rol speelt bij de aankopen en exposities in de musea van de VS. Hoewel vrouwen iets meer dan 50 procent van de wereldbevolking uitmaken, en ook bijna de helft van het aantal afgestudeerden van kunstacademies vrouw is, was de afgelopen jaren slechts 11 procent van de aankopen en 14 procent van de exposities in de VS gewijd aan het werk van vrouwelijke kunstenaars. Bij kunstveilingen was in slechts 3,3 procent van de gevallen een vrouwelijke kunstenaar in de verkoop. Het gaat daarbij steevast ook om recent werk van kunstenaars als Louise Bourgeois, Georgia O’Keeffe en Frida Kahlo. Binnen de groep vrouwelijke kunstenaars is het aantal vrouwen van kleur ook nog eens ondervertegenwoordigd. Ze maakten voor 0,5 procent deel uit van de aankopen in musea, terwijl ze 6,6 procent van de bevolking vormen. Zwarte kunstenaars (m/v/x) zijn sowieso ondervertegenwoordigd. Terwijl 8 procent van de kunstenaars in de VS Zwart is, maakten zij in de laatste jaren slechts 2 procent van de aankopen en 6 procent van de exposities uit. Artnet constateert dat het ook hier vooral gaat om contemporaine kunstenaars, en dat de cijfers wel iets stijgen, maar dat dat nauwelijks merkbaar is.
15-12-2022
Het International Anime Music Festival komt volgend jaar voor de eerste keer naar Europa. Het festival is in april 2023 te zien in 013 Tilburg en Paleis 12 te Brussel. Hier komen VTubers (virtueel geanimeerde YouTubers) en Vocaloids (virtuele zangers met computer-gegenereerde stemmen) samen op een podium. Deze uit Japan afkomstige AI-supersterren zijn niet meer weg te denken uit de internationale anime-muziekbeweging. Tijdens de show zijn onder anderen Kizuna AI Original Singeroid #kzn, zangduo HIMEHINA, zangtrio MaRiNaSu, fanfavoriet GUMI en poptweeling LiLYPSE te zien.
15-12-2022
De Amsterdamse club Shelter maakte bekend dat bezoekers op de dansvloer voortaan geen mobiele telefoon meer mogen gebruiken. Geen telefoon betekent volgens Shelter dat mensen gemakkelijker opgezogen kunnen worden in de hypnotiserende kracht van house en techno. Programmeur Onomé Sarawi: ‘Door te vechten tegen die aandrang om je telefoon te pakken, eren we de privacy, de tijd en ervaring van iedereen in de club. Je koppelt jezelf los van de afleiding, al is het maar een paar uur. Dan pas kun je je volledig focussen op wat er echt toe doet: de muziek.’ De club, in de kelder van de A’DAM Toren, verwacht dat het de komende tijd wel wennen zal zijn voor bezoekers, maar verwacht geen problemen met de regel. Wel blijft Shelter zelf video en foto’s maken om op de socialemediakanalen te plaatsen.
15-12-2022
Waarom is het publiek bij muziekoptredens zo onuitstaanbaar tegenwoordig? Publiek dat artiesten uitscheldt, mensen die tijdens het optreden spelletjes spelen op hun telefoon voor TikTok-clout, fans die artiesten bekogelen met objecten (ja, letterlijke objecten) – onhandelbaar gedrag tijdens liveshows lijkt normaal geworden. Verwacht, zelfs. Dus wat is er aan de hand? Tatum van Dam voor VICE over het fenomeen.
15-12-2022
Het San Francisco Conservatory of Music (SFCM) is bezig met het opkopen van muziekbedrijven (zoals artiestenmanagementbedrijven en muziekuitgeverijen). Ook in Nederland, want sinds mei is het conservatorium eigenaar van het in Baarn gevestigde muzieklabel Pentatone. Onlangs werd bekend dat de opleiding het grote Britse artiestenmanagementbedrijf Askonas Holt, met beroemdheden als sopraan Joyce DiDonato en dirigent Sir Simon Rattle, over gaat nemen. Voor zover bekend is er geen ander conservatorium dat op deze manier 'zaken doet'. Wat is het doel? Sean Hickey, managing director van muzieklabel Pentatone, was heel blij toen het San Francisco conservatorium aanklopte. "Het is zo goed als onmogelijk om als platenlabel zelfstandig winst te maken. Met het conservatorium kunnen we voorzieningen delen, zoals hun IT-afdeling en hun studio's. Dat scheelt enorm in de kosten." Volgens Hickey is de invloed uit San Francisco beperkt. "We blijven autonoom functioneren, ze leggen ons echt geen ideeën op. Zo nu en dan spreken we af om te peilen hoe het ervoor staat en we delen de zorgen en mogelijkheden die we samen zien." Waarom zou een conservatorium, een non-profit organisatie, dit soort ondernemingen willen overnemen? "Conservatoria leiden hun studenten op totdat ze ontzettend goed kunnen spelen, maar daarna zijn er geen mogelijkheden om deel te nemen aan het brede culturele landschap. In San Francisco bouwen ze een heel instituut dat de studenten kan begeleiden bij de eerste stappen", licht Hickey toe. Oftewel, het conservatorium wil een bredere dienst bewijzen aan z'n studenten. De bedrijven vallen onder hun hoede, waardoor samenwerkingen plaatsvinden. Zo is afgesproken dat artiesten die vallen onder het impresariaat van het nieuw aangekochte Askonas Holt gastlessen komen geven. In Nederland is er bij de conservatoria tegenwoordig ook veel aandacht voor ontwikkeling breder dan het musiceren. Maar dit soort plannen zijn niet aan de orde.
15-12-2022
Filmpeople, het netwerk voor film- en televisiemakers, heeft een nieuwe site gelanceerd onder de naam Filmpeople.com. Op Filmpeople.com kun je je filmmaker profiel aanmaken, nieuws lezen en berichten plaatsen voor de filmwereld. Filmpeople is bekend van de sites van Filmnieuws, Filmvacatures, de Film industry Guide en Filmstart. Dagelijks maken meerdere duizenden filmmakers, acteurs en geïnteresseerden uit verschillende landen gebruik van deze voor de filmwereld handige websites.
13-12-2022
Op 17 december verschijnt het Dd, Dutch designers Yearbook ‘22 . Het jaarboek geeft een overzicht dat reikt van prijswinnend design tot beeldbepalende ontwerpers en toont volgens BNO hun vindingrijkheid in een chaotisch jaar vol onzekerheden.De afgelopen periode werd getekend door de naweeën van de pandemie, een oorlog in Europa, toenemende klimaatproblemen en ongekende inflatie. Het zijn woelige tijden, die ook de creatieve sector ingrijpend raken, stelt de BNO. De publicatie belicht het designjaar onder het motto chaos en kijkt vooruit. Het boek geeft een openhartige inkijk in wat designers nu denken en maken: via essays van klimaatdiplomaat Yvo de Boer en journalist Jeroen Junte, bevlogen eindexamenwerk van Nederlandse ontwerpopleidingen, prijswinnende designcases, een beeldessay over kunstmatige intelligentie, portretten van beeldbepalende designers als Petra Blaisse, Chequita Nahar en tinker imagineers, het jubilerende ontwikkelingstraject Driving Dutch Design, en interviews met o.a. de Oekraïense studio Between the Walls, solar designers Marjan van Aubel en Pauline van Dongen, en scheidend BNO-directeur Madeleine van Lennep.
13-12-2022
“We leven in een tijd waarin al onze zekerheden één voor één verdampen en we er achter komen dat we alles anders moeten gaan aanpakken”, zegt Floris Alkemade in een video op de site van World Design Embassies (WDE). De architect en voormalig Rijksbouwmeester is ambassadeur van het WDE-programma. Hierin werken partijen met uiteenlopende achtergronden in open coalities samen aan complexe maatschappelijke vraagstukken, rond thema’s zoals gezondheid, veiligheid, mobiliteit, duurzaamheid en inclusiviteit. Tijdens de afgelopen Dutch Design Week, van 22 tot en met 30 oktober in Eindhoven, heeft de organisatie van WDE in samenspraak met Alkemade en de twee andere programma-ambassadeurs, Jetske van Oosten en Tabo Goudswaard, een nieuwe visie op het pad voor de komende jaren geformuleerd. Wat nu nodig is – en dat wordt bijvoorbeeld onderstreept door klimaatrapporten – is geen ‘structural change’, maar een ‘transformative change’. We moeten niet zoeken hoe we de bestaande systemen, die niet blijken te werken, kunnen verbeteren door herstructureren; we moeten ze fundamenteel omvormen, transformeren. Dat is bovendien gelijktijdig noodzakelijk op verschillende vlakken – economisch, technologisch en sociologisch – omdat de systemen nauw met elkaar samenhangen.
13-12-2022
Linda Selena Boos verbaast zich over de manier waarop musea reageren op de acties van klimaatactivisten die zich onder andere vastlijmen aan schilderijen van oude meesters. Hoe kan het dat musea, die in hun programmering zo de verbinding met de actualiteit pogen op te zoeken, enkel uit onbegrip reageren als deze actualiteit zich binnen hun muren manifesteert? Op dit moment is er vooral aandacht voor de reacties van de musea, die zichzelf en de kunstwerken beschouwen als slachtoffers. Wat als deze acties niet door een protestgroep, maar door een performance art-collectief uitgevoerd zouden worden? Hoe anders zouden de reacties dan zijn?
13-12-2022
Museum De Lakenhal heeft in het kader van European City of Science Leiden 2022 een expositie georganiseerd over intuïtie. Intuïtie: iedereen heeft er een idee of gevoel bij. Maar wát is het nu precies? Het museum vroeg een zevental kunstenaars om dit ongrijpbare en toch cruciale begrip te verbeelden. Speciaal voor de tentoonstelling maakten zij installaties die aanzetten tot actie, reactie of juist contemplatie. Ontmoet robots met menselijke eigenschappen, ervaar hoe jouw intuïtieve beweging wordt omgezet in beeld en geluid, dompel je onder in magische rituelen en licht, of focus je op je eigen lichaam en gedachten. Imagine Intuition laat je de veelzijdigheid, de kracht en het mysterie van intuïtie beleven. Over de ongrijpbaarheid van keuzes in het creatieve proces. En de vraag hoe de bezoeker daarin te betrekken. Journalist Wieteke van Zeil en collega's lieten zich inspireren door het thema van de tentoonstelling. In 5 afleveringen interviewen voor de Volkskrant vooraanstaande denkers over intuïtie. Emma Wiersma bezocht de expositie voor Metropolis M.
13-12-2022
In deel XIII van de Mister Motley serie De Ontmoeting gaat Thomas van Huut met Lisette van Beek naar ‘Tenminste Houdbaar Tot’ in Museum Arnhem, een expositie met kunst over klimaatverandering. Van Beek doet aan de Universiteit Utrecht onderzoek naar de verbeelding van de toekomst in klimaatmodellen. Ze werkt regelmatig samen met kunstenaars. Welke rol spelen kunstenaars in inzichtelijk maken van de klimaatcrisis? En kunnen we die rol wel van hen vragen?
13-12-2022
In de openbare ruimte in ’s-Hertogenbosch zijn heel wat kunstwerken, gedenkstenen en herdenkingsmonumenten te vinden en die zijn nu samengebracht in een nieuwe wandel- en fietsgids. Wethouder Mike van der Geld neemt op 16 december het eerste exemplaar van ‘Bossche buitenbeelden’ in ontvangst. De gids is een idee van De Paadjesmakers. Marie José van der Linden en Maarten Sterneberg maken al sinds het najaar van 2015 wandelgidsen in en om ’s-Hertogenbosch. Ze zijn uitgegroeid tot een kleine uitgeverij met meer dan dertig uitgaves. Naar eigen zeggen ‘enkel en alleen voor de lol’.
13-12-2022
Nederlanders hebben anno 2022 een ruime keuze aan media-aanbod, zowel online als offline, van Nederlandse en van internationale aanbieders. Maar er zijn ook ontwikkelingen in het Nederlandse medialandschap die de diversiteit van het media-aanbod kunnen bedreigen. Uit de nieuwe publicaties Mediamonitor 2022 en Televisieaanbod en kijkgedrag 2022 van het Commissariaat voor de Media komen de volgende relevante ontwikkelingen naar boven : de relevantie van het televisiepakket neemt af door online en on-demand diensten ; voor het kijken van nieuws- en informatieprogramma’s hebben de meeste mensen nog altijd een voorkeur voor de televisiezenders, maar met name onder jongeren neemt de voorkeur voor het kijken van nieuws via sociale media toe ; op Nederland gerichte mediabedrijven, zoals DPG Media, Mediahuis, RTL Nederland en Talpa Network, moeten steeds meer concurreren met internationale spelers zoals on-demand diensten en sociale media platforms; divers online aanbod betekent niet vanzelfsprekend ook een divers gebruik.
13-12-2022
In 2023 reikt Stichting Promotie en Publiciteit Kinderfilosofie voor het eerst een juryprijs uit voor het Beste Filosofische Kinderboek van het afgelopen jaar. De prijs gaat naar het kinderboek dat jonge lezers het beste aanzet tot bespiegelingen over filosofische vraagstukken of het oproepen van filosofische vragen. Het gaat expliciet om proza, poëzie, prentenboeken of beeldverhalen voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 14 jaar waarin de filosofie (onbewust) een rol speelt, maar niet per se het hoofdonderwerp is. Educatieve boeken of filosofische doeboeken dingen dus niet mee. Op 15 februari maakt de jury een shortlist van vijf titels bekend. Vanaf maart kan het publiek stemmen. Op 23 april, tijdens de Week van de Kinderfilosofie, onderdeel van de Maand van de Filosofie, vindt de prijsuitreiking plaats. Voor de winnaar(s) is er een kunstwerk.
12-12-2022
Deze Kerstvakantie is het aanpakken geblazen voor de Nederlandse circussen. De Kerstvakantie komt er weer aan; een tijd van samenzijn, gezelligheid én dus ook het fenomeen Kerstcircus. Verspreid over het land verschijnen de eerste felgekleurde tenten, feestelijk gedecoreerd en met een bonte verzameling van bijzondere artiesten, jongleurs en clowns. Een trend die na corona in een positieve stroomversnelling is beland. Circuspunt verwacht half miljoen bezoekers in de wintermaanden.
12-12-2022
Het stopzetten van televisieprogramma ‘’Brommer op zee’’ getuigt van kortzichtigheid. Dat schrijft Eveline Aendekerk van CPNB in het NRC. De publieke omroep ondermijnt daarmee de eigen beginselen. “Het is de publieke omroep die de fakkel van de volksverheffing de 21ste eeuw in draagt. Dat vind je terug in het mission statement van de NPO. Aan verheven termen geen gebrek. De NPO belooft „een rijker leven voor iedereen”, bekommert zich om „kwetsbare genres voor de fijnproever tot de broodnodige ontspanning voor een breed publiek”. Daarmee is de NPO „een belangrijke levensader voor de creatieve sector in Nederland. Voor onze schrijvers wordt nu een ader afgekneld. Tegelijkertijd zet het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vol in op lezen en het verbeteren van de leesvaardigheid. Dit is nota bene hetzelfde ministerie waaruit de NPO zijn gelden ontvangt. Zouden er dan niet juist veel méér boekenprogramma’s op radio en tv moeten verschijnen? Bij onze buren in Frankrijk en Duitsland kan dat blijkbaar wel. Weliswaar zegt de NPO erbij dat boeken en schrijvers rond de Boekenweek twaalf weken lang centraal zullen staan in Eus’ Boekenclub. Dat is goed nieuws, het zal een groot publiek enthousiast maken voor schrijvers en bestsellers. Maar dat alleen is niet genoeg. Zowel Eus’ Boekenclub, met een meer entertainment-benadering vanuit het Burgerweeshuis in Deventer, als Brommer op zee heeft zijn bestaansrecht. In het verleden trok Hier is... Adriaan van Dis 770.000 kijkers. Ongeacht de formule zou voor boeken op tv publiek moeten zijn.”
12-12-2022
"Het boycotten van de Russische cultuur is een belangrijke stap. We hebben het niet over het schrappen van Tsjaikovski, maar over het pauzeren van uitvoeringen van zijn werken totdat Rusland zijn bloedige invasie staakt." Dat zegt de minister van cultuur van Oekraïne in een open brief, die 7 december verscheen in de Britse krant The Guardian.
12-12-2022
Kunstenares Marion van Bergen ontving op 10 december de Gouden K uit handen van wethouder cultuur van Zundert Judith Kuijpers. Dit gebeurde tijdens de afsluiting van het project Tijd van je Leven, waar Van Bergen als kunstenares bij betrokken is. Elk jaar kent stichting Kunstweek 10 Gouden K’s toe aan personen, die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor beeldende kunst en/of beeldend kunstenaars. Kuijpers: ,,Van Bergen heeft een enorme bijdrage geleverd aan de stimulering en ontwikkeling van beeldende kunst, als professional en amateur. En zowel in het algemeen als Zundert in het bijzonder. Bovendien groeit haar oeuvre nog steeds.” Enorm verrast is beeldend kunstenares Inge van Rijsbergen uit Standdaarbuiten, als zij op 10 december de Gouden K erespeld in ontvangst neemt uit handen van wethouder Bennie Blom van de gemeente Moerdijk. Zij krijgt deze eervolle onderscheiding omdat ze, zo stelt voorzitter Marjolein de Wit van Stichting Cultuur Moerdijk, een ware ambassadeur is voor de kunst in de gemeente Moerdijk.
08-12-2022
Cinema Context is een online database voor onderzoek naar de geschiedenis van filmvertoning en -distributie in Nederland, van eind 19de eeuw tot heden. Het bevat gegevens over bioscopen (ruim 1.650), de daar vertoonde films (tot nu toe de ruim 45.000 die in meer dan 100.000 voorstellingen zijn vertoond van 1896 tot en met 1948) en de duizenden mensen en bedrijven die samen de culturele infrastructuur hebben gevormd van het Nederlandse bioscoopwezen van de afgelopen 126 jaar. Het is een levende database waaraan door diverse onderzoekers regelmatig nieuwe gegevens worden toegevoegd. Wat is de meerwaarde hiervan en wat zijn mogelijke nieuwe toepassingen? Wat kunnen we leren over de geschiedenis van de Nederlandse filmcultuur via Linked Open Data? Cinema Context is een initiatief van de Universiteit van Amsterdam.
08-12-2022
In haar toespraak bij de uitreiking van de Nobelprijs voor literatuur op 7 december ging Annie Ernaux in op de redenen waarom ze schreef. Ze sprak over haar milieu, het schrijven in de ik-vorm en de achterstelling van vrouwen in de literatuur. “We see it today in the revolt of women who have found the words to disrupt male power and who have risen up, as in Iran, against its most archaic form. Writing in a democratic country, however, I continue to wonder about the place women occupy in the literary field. They have not yet gained legitimacy as producers of written works. There are men in the world, including the Western intellectual spheres, for whom books written by women simply do not exist; they never cite them. The recognition of my work by the Swedish Academy is a sign of hope for all female writers.”
08-12-2022
Het vrijwilligersteam van Vereniging Openluchtbad Zwolle heeft dit jaar de Erfgoedvrijwilligersprijs gewonnen. Tot het laatste moment was het een spannende nek-aan-nek race. De andere finalisten waren Museumboerderij Wendezoele en de vrijwilligers van het Van Eesteren Museum. Met een recordaantal van 8771 stemmen heeft het publiek de uiteindelijke winnaar bepaald. Het winnende team kreeg 4339 stemmen. De vrijwilligers uit Zwolle ontvingen uit handen van staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu een cheque van €10.000,-. De hoofdprijs is deels vrij te besteden en deels om kennisoverdracht op het gebied van het vrijwilligerswerk te bevorderen. De andere twee finalisten ontvingen ieder 5.000 euro die zij op eenzelfde manier kunnen besteden.
08-12-2022
Schrijver Gisèle Mambre, literaire organisatie Watershed en de Eindhovense boekhandel Van Piere starten vanaf 7 december met Buskeda, een nieuwe alternatieve leesclub, zowel online als offline. Met Buskeda (Papiamentu voor ‘zoektocht’) besteden zij aandacht aan boeken met afwijkende geluiden vanuit veel verschillende hoeken van de samenleving. De nadruk ligt op vrouwelijke schrijvers, niet-West-Europese schrijvers en schrijvers uit de LHBTIQ-hoek. Het eerste boek dat de leesclub behandelt is Last van Ellen Ombre dat in september van dit jaar verscheen. De schrijfster komt op 11 januari 2023 naar boekhandel Van Piere om in gesprek te gaan met haar lezers. Tot en met de zomer van 2023 worden er in totaal acht boeken behandeld, telkens in een programma van vier weken per boek. Elk programma rond een boek wordt afgerond met een live ontmoeting tussen de auteur en de Buskeda-lezers in Boekhandel Van Piere in Eindhoven.