07-02-2023
De podiumkunstensector heeft het zwaar. Niet alleen de energiecrisis heeft grote gevolgen gehad voor de sector, ook de corona-pandemie heeft zijn sporen nagelaten en lijkt nog nog altijd door te echoën in dalende bezoekersaantallen voor de podiumkunsten. Tenminste: dat zijn de berichten die we voorbij zien komen in de media. Daarnaast zijn er echter óók hoopvolle berichten over herstel en de (voorzichtige) terugkeer van het publiek. Maar hoe zit het nu werkelijk? Het Digitaal Informatieplatform Podiumkunsten (DIP) zocht het uit. Vanuit individuele podia zijn er wel inzichten of sentimenten over hoe het met de podiumkunsten gaat, maar als sector kunnen we maar moeilijk inzicht krijgen gebaseerd op feitelijke data. DIP wil hier verandering in brengen en gaf data-analist Sara Oomen opdracht een trendanalyse te maken van de situatie in de podiumkunsten pre- en post-corona, gebaseerd op de data uit de database. De DIP database bevat momenteel niet de data van de gehéle sector en wil dus ook niet pretenderen ‘hét antwoord’ te hebben, maar het bevat wel meer data dan voor de meeste analyses tot nu toe is gebruikt. Door deze data als steekproef voor de sector te beschouwen, kwam DIP tot een goed gefundeerde trendanalyse over de afgelopen periode. Deze is vervolgens samengevat in de rapportage ‘Vijf prangende vragen over podiumkunsten post-corona’. Er zijn minder kaarten verkocht, maar de achterstand lijkt te worden ingelopen. Er zijn provincies die weer op het pre-coronaniveau zitten. Ten opzichte van de periode voor de pandemie is de achterstand het grootst in de westelijke provincies (Utrecht, Noord- en Zuid-Holland). In de noordelijke provincies zien we weinig achterstand. In Noord-Brabant zijn 12 % kaartjes minder verkocht. Zien we bij alle genres evenveel achterstand? Nee, genres zijn verschillend op meerdere vlakken. We zien grote verschillen tussen genres. Maar deze verschillen zijn niet makkelijk te duiden en kunnen zich niet laten lezen als een graadmeter voorpopulariteit. Er zijn veel factoren van invloed; of er evenveel capaciteit was, of er in het najaar veel premières per genre waren of pas later dit seizoen,of het om uitgestelde of nieuwe product. Worden tickets steeds korter voor de voorstelling gekocht? Nee, zegt Sara Oomen, aankoopmomenten zijn vergelijkbaar met pre-corona. Blijven ouderen weg bij de podia? Nee, in verhouding kopen ouderen evenveel tickets als pre-corona.
07-02-2023
Door hoge energiekosten en dure materialen stijgen de prijzen van festivals dit jaar met tien tot vijftien procent. Brancheorganisatie Vereniging Van Evenementenmakers (VVEM) denkt niet dat bezoekers daardoor zullen wegblijven. Dat werd duidelijk toen de Lowlands tickets in een mum van tijd werden verkocht. Door inflatie verhoogde het festival de ticketprijs van 255 naar 300 euro.
07-02-2023
Van Frans Bauer en Snollebollekes tot een klassiek concert in het Concertgebouw; met een grote groep mensen naar live muziek luisteren, het maakt niet uit wat, maar het verbindt. Dat blijkt uit onderzoek van cultuurbioloog Femke Vandenberg. "Er is iets met muziek. Wat het doet, is het een hele grote groep een focus geven. Iedereen die daar staat, gaan allemaal naar hetzelfde ding kijken en luisteren. Het synchroniseert het publiek in participatie", vertelt Vandenberg. "Het is belangrijk dat het hele publiek kan zingen en klappen." Dan ontstaat volgens de cultuurbioloog een 'collectieve emotionele verbindende ervaring'. Ze benoemt het nummer 'Links Rechts' van de Snollebollekes. Tijdens het refrein wordt het publiek aangespoord om van links naar rechts te bewegen. "Dat is meedoen en daarom is Nederlandse muziek ook zo goed. De artiest heeft een hele belangrijke rol in het publiek meekrijgen. Dat is iets wat je als publiek ook heel erg waardeert", legt Vandenberg uit. "In dat meenemen, krijg je die synchronisatie met de mensen om je heen." "Een van de vindingen van mijn onderzoek is dat het fysieke super belangrijk is", zegt Vandenberg. "Als je onderzoek doet naar de online ervaring kan je de collectiviteit wel voelen als je alleen maar berichtjes kan sturen in een chat. Dat werkt niet zo goed. Voor de wereld waar we nu in zitten, die meer richting digitalisering gaat, is het wel belangrijk om in gedachte te houden."
07-02-2023
Cultuurcoaches en andere combinatiefunctionarissen worden mede door het Rijk gefinancierd via de Brede Regeling Combinatiefuncties (BRC). Zowel het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) als het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zorgt voor de bekostiging van deze regeling. De Brede Regeling Combinatiefuncties (BRC) heeft als belangrijkste doelen : meer kinderen laten sporten en meedoen aan cultuur; sterke aanbieders in sport, bewegen en cultuur; een sterke verbinding tussen sport, bewegen en cultuur met andere domeinen en programma’s. De BRC is de afgelopen jaren gemonitord en geëvalueerd. Dit heeft bijgedragen aan de planvorming rondom de nieuwe periode Brede Regeling Combinatiefuncties van 2023-2026. Wat gaat er veranderen? LKCA gaat uitgebreid in op de grootste verandering: de financieringswijze. Deze gaat vanaf 2023 via een brede Specifieke Uitkering, oftewel de brede SPUK.
07-02-2023
Uit een onderzoek van Sardes in opdracht van LKCA en Stichting Lezen blijkt dat cultuureducatie en leesbevordering goed aan elkaar zijn te koppelen zijn. Beide leergebieden kunnen van elkaar profiteren, waardoor de opbrengst voor leerlingen groter is. Het blijkt goed mogelijk om cultuureducatie en leesbevordering aan elkaar te koppelen. Dat kan op veel verschillende manieren. De voorbeelden uit de publicatie kunnen gebruikt worden als inspiratie. Deze voorbeelden bieden aanknopingspunten voor het op elkaar afstemmen van Cultuureducatie met Kwaliteit en de Bibliotheek op school.
07-02-2023
Elke twee maanden komt een groepje jongeren bij elkaar in Museum de Pont in Tilburg, om zich te laten inspireren door de tentoongestelde werken en daar over te schrijven. Deze Pont du Poetry-avonden worden sinds vorig jaar oktober georganiseerd door Rodgairo Dalnoot, stadsdichter van Tilburg. Dalnoot : “De Pont is voor mij het mooiste museum van Tilburg. Het is een goede plek om door ontmoeting inspiratie op te doen, en ik wil met deze schrijversclub ook een nieuwe plek bieden aan jonge schrijvers om te schrijven. Ik vind laagdrempeligheid enorm belangrijk. Dat zie je ook terug in mijn stadsdichterschap, dat ik toegankelijker probeer te maken door het minder elitair te maken en het stof eraf te kloppen.” Naast stadsdichter is hij jongerenwerker. “Ik werk veel met jongeren die zich creatief uiten door te rappen, verhalen te schrijven of podcasts te maken. Ik was al bezig een platform te bieden aan die jongeren, dus deze schrijfclub was een logische stap voor mij.” In totaal telt de schrijfclub zo’n tien jongeren, tussen 18 en 28 jaar oud. De meesten zijn afkomstig uit Tilburg, sommige jongeren wonen in ’s-Hertogenbosch. Andy Leenen was er voor Mest bij en sprak ook met enkele deelnemers. .
07-02-2023
We Are Public, het abonnement op cultuur dat al negen jaar bestaat, lanceert op 15 februari een platform waarop het met een paar clicks duidelijk wordt wat bij de bezoeker past: per locatie, per dag en per genre is precies te zien wat er speelt. Via het lidmaatschap van 18 euro per maand hadden leden al toegang tot een selectie voorstellingen, concerten, films, exposities en festivals, gecureerd door experts. Oprichter Bas Morsch schrijft erover: ‘Wat nieuw is, is dat dit systeem nu nog beter werkt: bezoekers worden meteen geprikkeld en meegenomen in een nieuwe wereld. Hierdoor ontdek je steeds beter wat bij je past. Je zou zelfs gekscherend kunnen zeggen dat we een soort ‘cultuuralgoritme’ hebben ontwikkeld.’
07-02-2023
Inwoners van Amsterdam die in de maand februari een kaartje voor het theater, museum of de bioscoop kopen, krijgen van de gemeente Amsterdam een tweede kaartje gratis. Een cadeautje voor alle Amsterdammers, namens de stad en culturele instellingen. Dit om opnieuw kennismaken met het unieke aanbod van Amsterdam. En dat bij maar liefst 60 locaties.
06-02-2023
Het Nederlands Studenten Orkest (NSO) is een landelijk projectorkest vol ambitieuze jonge studenten, die zich naast hun studie op hoog niveau bezighouden met klassieke muziek. Elk jaar in februari geeft het NSO concerten door heel Nederland. Ook een aantal blazers uit de hafabra-wereld speelt in dit symfonieorkest mee. Inspireer is het thema van NSO 23. Het toerschema is bekend. Onder leiding van Jurjen Hempel speelt het NSO Symfonie nr.7 van Bruckner, de opdrachtcompositie Motion Blur Streaks van Christiaan Richter en het befaamde Celloconcert van Edward Elgar met als solist Ella van Poucke. Het Nederlands Studenten Orkest (NSO) wordt ieder jaar opnieuw gevormd door muzikale studenten. In februari leggen zij hun studie een maand stil om deel te nemen aan het orkest en zich helemaal te richten op het maken van klassieke muziek.
06-02-2023
Een weekend lang leren en repeteren, repeteren en repeteren. Jamsessie, masterclasses, maar natuurlijk ook een hoop plezier beleven. In het paasweekend van 7 tot 10 april, tijdens de JONG JOC Bootcamp in Akoesticum in Ede, gaan muzikale jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar aan de slag met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, onder leiding van componist en bandleider Maartje Meijer. Aanmelden kan tot 1 maart.
06-02-2023
Net als in Utrecht gaat ook in Eindhoven een Gregoriaanse Kring van start. Elke eerste zondagmiddag van de maand neemt dirigent Wilko Brouwers de deelnemers aan de hand voor een reis langs de geschiedenis van de Middeleeuwse koorzang, de kenmerken van de composities en het belang van de Latijnse teksten. De dirigent benadrukt dat zangscholing of -ervaring geen voorwaarde is. ,,Belangstelling en motivatie, dat is voldoende om mee te doen. Ook is er geen verplichting elke keer te komen; als het niet uitkomt, sla je een keer over.” Deelnemers kunnen zich thuis voorbereiden. Brouwers stuurt hen vooraf via e-mail muziek en vertaling van de tekst. De belangstelling voor het gregoriaans - genoemd naar Gregorius de Grote, paus van 590 tot 604 – neemt de laatste jaren toe. Ook in ‘s-Hertogenbosch, Culemborg, Groningen, Rotterdam, Nijmegen en Bloemendaal zijn kringen maandelijks actief.
02-02-2023
Hoe bereikt het vak nieuwe generaties? Kan dat wel op de oude, vertrouwde manier? Tijdens het jaarlijkse KVB Boekwerk seminar over ‘Nieuwe lezers, nieuwe wegen’ op 30 januari stond de zoektocht centraal naar andere werkwijzen en methodes. Een verslag.
31-01-2023
In deze roerige tijden komt er steeds meer aandacht voor de jongeren in onze samenleving. De coronapandemie heeft de verschillen in kansen om een eigen leven op te bouwen alleen maar benadrukt. Jongeren staan onder druk in onze prestatiemaatschappij en de zorgen om hun mentale gezondheid en fysieke gezondheid zijn groot. Kijk maar naar de lange wachtlijsten in de GGZ, de Jeugdzorg die sterk onder druk staat, de woningmarkt. Toegang tot en deelname aan kunst en cultuur is niet voor ieder mens een gegeven en dat zou het wel moeten zijn. De komende maanden laat Mest vier jongeren aan het woord. Zij vertellen wat kunst en cultuur voor hen betekent. In dit tweede portret Job Stokkermans. Hij speelt bij de productiegroep van Trots54 in Uden en heeft zijn passie daar helemaal gevonden.
31-01-2023
Jongeren en ouderen kunnen veel voor elkaar betekenen. Dat hebben veel culturele projecten al laten zien. Maar wat is die betekenis precies? Waar zit de toegevoegde waarde in van deze samenwerking? Zorgt het uiteindelijk voor een langdurig contact, of blijft het bij een incidentele ontmoeting? En hoe zorg je er voor dat ouderen en jongeren deelnemen aan jouw activiteit? Dat staat centraal tijdens een online kennissessie op het LKCA-kanaal op 1sociaaldomein.nl op 14 februari over intergenerationeel werken: culturele projecten voor ouderen én jongeren
31-01-2023
‘Door jarenlange bezuinigingen zijn er nauwelijks meer muziekscholen in Nederland’, beweerde televisieprogramma Zembla anderhalf jaar geleden. Om dit beeld te nuanceren was er begin 2022 een inventarisatie. In de drie Noordelijke provincies ware 56 organisaties, in allerlei vormen, waar meer dan twee muziekdocenten werkzaam zijn. Negen daarvan bevinden zich in Drenthe. Maar per 1 juli 2023 zal deze inventarisatie moeten worden herzien omdat Scala, een van de weinige grote spelers in de provincie Drenthe, ophoudt te bestaan – het is financieel niet langer verantwoord om door te gaan. Bij meer en meer gemeentes vermindert of verdwijnt de ondersteuning van muziekonderwijs. Een grens die we niet over moeten, stellen Ingeborg Walinga, Evert Bisschop Boele en Imre Kruis.
31-01-2023
De Jaarrapportage 2022 van de Cultuurmonitor van de Boekmanstichting biedt een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in de cultuursector in 2022, geheel nieuwe thema-analyses en geactualiseerde versies van alle domein-analyses. Op 31 januari werd de Cultuurmonitor gepresenteerd in de Kunsthal in Rotterdam. Uit de analyses blijkt o.m. dat de impact van corona op het werk in de culturele sector ongelijk verdeeld is en dat de sector nog steeds kampt met een flink personeelstekort. De cultuurmonitor kijkt onder andere naar het verschil tussen werknemers en zelfstandigen. Het aantal werknemers nam af in 2020 en herstelde zich deels in 2021, terwijl het aantal zzp’ers bleef groeien: tussen 2019 en 2021 van 141.860 naar 149.830. Omdat de cultuurmonitor 2022 niet beschikt over alle cijfers van 2022, is niet te zeggen hoe die ontwikkeling vorig jaar was. De groei geldt niet voor alle beroepen in de culturele sector. Het aantal zzp’ers in de podiumkunsten dat zich niet met het artistieke werk bezighoudt, zoals technici en ondersteunend personeel, daalde in deze periode van 1.910 naar 1.090 personen – bijna een halvering. In de zogeheten creatieve zakelijke dienstverlening van bijvoorbeeld architecten en ontwerpers nam het aantal banen juist toe, net als de omzet van deze zelfstandigen. Uit de analyse blijkt dat de groei van het aandeel zzp’ers vooral van kunstenaars komt. Het aantal zelfstandigen in de Nederlandse arbeidsmarkt nam tussen 2010 en 2021 toe met 37 procent. In die periode groeide het aantal zzp’ers in de culturele en creatieve sector met 61 procent. Het leeuwendeel van deze groei komt uit de deelsector ‘Kunsten en cultureel erfgoed’, waar bijvoorbeeld podiumkunsten onder vallen. Daar was de toename 75 procent, terwijl in deze deelsector al het grootste deel van de zelfstandigen in de culturele sector te vinden is.
31-01-2023
Mbo-scholen met een mbo-cultuurkaart krijgen van de rijksoverheid een cultuurbudget. Daarmee kunnen hun studenten bijvoorbeeld naar musea gaan, theatervoorstellingen bezoeken of naar een concert. Dat hebben minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) en staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) bekendgemaakt tijdens een rondleiding met mbo-studenten in het Rijksmuseum. In totaal is er € 5 miljoen beschikbaar voor het mbo-cultuurbudget. Op elke mbo-cultuurkaart komt € 10,25 te staan. Veel mbo-opleidingen en sommige gemeenten hebben aangegeven dat bedrag te verdubbelen. Het is de bedoeling dat studenten zoveel mogelijk klassikaal culturele activiteiten ondernemen, bijvoorbeeld in het kader van burgerschapsonderwijs. Het geld is besteedbaar bij culturele instellingen in Nederland. In totaal zijn er meer dan 1.200 culturele instellingen aangesloten bij de Cultuurkaart. Veel van deze instellingen hebben een specifiek aanbod ontwikkeld voor het mbo. Het betreft de komende twee jaar een pilot die wordt gemonitord en geëvalueerd.
30-01-2023
Het Nationaal Theaterweekend krijgt in oktober 2023 voor het eerst een editie voor jongeren, maakte Albert Verlinde op 26 januari namens het Nationaal Theaterfonds bekend in het tv-programma Goedemorgen Nederland. In de herfstvakantie volgt voor het eerst een kindertheaterweek, vertelde Verlinde. "Theaters en jeugdtheaterproducenten nodigen in oktober een week lang kids uit om voor een speciale lage prijs naar het theater te gaan." Het is volgens Verlinde belangrijk dat jongeren duidelijk wordt gemaakt hoe leuk, bijzonder en waardevol podiumkunsten zijn. "Je moet aan de basis beginnen om ervoor te zorgen dat jongeren worden besmet met het theatervirus. Maak die drempel zo laag mogelijk, dan hebben zij daar een leven lang plezier van. En het is hard nodig: als we niet uitkijken, zitten er in de toekomst alleen nog maar ouderen in de zalen." Volgens Verlinde is de theatersector duidelijk bezig aan een comeback na de coronajaren. "Mensen weten het theater steeds meer te vinden", vertelde de theaterproducent. "Maar we merken wel dat ze vooral afkomen op titels die ze kennen: Grease, Les Misérables, Aïda. Als ze daar dan naartoe gaan, zien ze hopelijk affiches van andere, minder bekende voorstellingen die hun interesse wekken." Hij pleitte er ook voor in televisieprogramma's meer aandacht aan cultuur te besteden. De Nationale KinderTheaterWeek is een initiatief van het Nationaal Theaterfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds, met steun van de Vriendenloterij
30-01-2023
De gemeente Waalwijk heeft zich aangesloten bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur Brabant. Negentien Brabantse gemeenten hebben de handen ineengeslagen en zo één fonds gecreëerd. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Brabant is er voor kinderen die opgroeien in armere gezinnen, maar toch heel graag willen sporten of andere hobby's willen uitoefenen. Op kosten van het fonds kunnen kinderen dan toch hun hobby's beoefenen. Het fonds is er voor kinderen tot en met achttien jaar. De aanvraag voor een bijdrage wordt gedaan door bijvoorbeeld een leerkracht, buurtsportcoach of een medewerker van het sociaal wijkteam. Ook de gemeente Waalre heeft zich aangesloten.
26-01-2023
Tijdens de coronapandemie hebben jongeren ook veel moeten missen op cultureel vlak. Om hun cultuurdeelname te stimuleren, initieerde het kabinet de Impuls Jongerencultuur. Het Fonds voor Cultuurparticipatie roept via de nieuwste Open Oproep Jongeren maken cultuur het culturele en sociaal domein op om zich gezamenlijk sterk te maken voor deze doelgroep. Er is 4,4 miljoen euro beschikbaar. De Open Oproep heeft als doel de toegankelijkheid van cultuurparticipatie voor en door jongeren (12 tot 27 jaar) te vergroten. Het gaat om het opzetten en uitvoeren van kunstzinnige en erfgoedactiviteiten. Samen cultuur maken, versterkt de veerkracht van jongeren, verbindt hen met elkaar en stimuleert de persoonlijke ontwikkeling. De indienperiode van de Open Oproep Jongeren maken cultuur opende op 23 januari 2023. Aanvragen zijn mogelijk vanaf € 10.000,- tot € 100.000,-. Een belangrijke voorwaarde is dat de activiteiten moeten plaatsvinden in dorpen en steden buiten de G4-gemeenten, het G40-stedennetwerk en Zeeland.
26-01-2023
Begin maart publiceert het LKCA het onderzoek Provinciaal Cultuureducatie- en Cultuurparticipatiebeleid. Tijdens dit LKCAtelier op 23 februari is er gelegenheid tot een eerste inkijk in de resultaten van dit onderzoek. LKCA deelt de highlights uit het onderzoek en verkent gezamenlijk welke stappen kunnen worden gezet aan de hand van de bevindingen uit het onderzoek. Ook krijg je tips over hoe je je lobby richting de Provinciale Statenverkiezingen aan kunt scherpen, om zo cultuureducatie en –participatie te bevorderen, verbinding te leggen tussen cultuur en andere domeinen én ambtenaren te stimuleren hun beleid aan te scherpen en dit te blijven agenderen binnen de provincie. In het rapport o.m. een beschrijving per provincie van het cultuureducatie- en cultuurparticipatiebeleid en de gelijkenissen en verschillen in de rolopvatting van de provincies en het beleidsinstrumentarium.
26-01-2023
Besteed de 19,6 miljoen euro die staatssecretaris Gunay Uslu heeft uitgetrokken ter stimulering van jongerencultuur, dichtbij de jongeren die je wilt bereiken en bied hun ruimte om op innovatieve manieren financiering aan te vragen, bepleit Halima el Ghamarti, directeur van BOKS Jongerencultuurhuis, Utrecht. Dus júist naar kleine centra laten gaan en niet (alleen) naar de usual suspects.
26-01-2023
Naar aanleiding van de discussie in de Tweede Kamer over de toegankelijkheid in de culturele en creatieve sector voor mensen met een beperking vindt Zwolse theaters het de hoogste tijd om hier verandering in aan te brengen. Er zijn nog zo veel mensen “die niet vanzelfsprekend mee kunnen doen” en kunst en cultuur is voor iedereen belangrijk. Zwolse theaters is een samenwerking aangegaan met Toegankelijk Zwolle en zij zetten daarmee samen de eerste stappen in een toegankelijk cultureel aanbod met een specifieke focus op de podiumkunsten. De voorstelling Bruce & Wij van Leon Verdonschot en Kluun op 30 januari doet de aftrap. Bij deze avond zullen twee gebarentolken aanwezig zijn in de Hanzestrohmzaal van Schouwburg Odeon. Zij gaan afwisselend de voorstelling tolken; muziektolken is zeer intensief werk. Het initiatief wordt breed gedragen, ook door de artiesten. Kluun: “Zo cool, dat onze voorstelling nu ook voor doven en slechthorenden toegankelijk is! De lyrics van Bruce staan fier overeind, ook zonder muziek. Leon en ik gaan uitvinden of dat ook voor onze verhalen geldt!” Voor komend theaterseizoen gaat Zwolse theaters dan ook voorstellingen aanbieden met audiodiscriptie. Daarnaast wordt er gekeken wat de mogelijkheden zijn voor prikkelarme (kinder)voorstellingen.
26-01-2023
Stop de dalende verkoop van Nederlandstalige boeken, zorg voor meer aandacht voor literatuur. Dat is de enige manier om de trend te keren van de op 26 januari gepresenteerde CPNB-cijfers, vindt de Auteursbond, de belangenvereniging voor schrijvers en vertalers met 1750 leden. In 2022 is 10% minder Nederlandstalige fictie verkocht. Eén op de vijf boeken wordt inmiddels in een andere taal dan het Nederlands aangeschaft. Als deze trends doorzetten, krijgen lezers steeds minder keuze in hun eigen taal en verliezen makers hun publiek. Dat is ook een zorgelijke ontwikkeling voor uitgevers, boekhandelaren, bibliotheken en anderen in het boekenvak. De dalende verkoopcijfers van Nederlandstalige boeken in het algemeen en Nederlandstalige fictie in het bijzonder zijn geen natuurlijk fenomeen, maar mede het gevolg van decennialang cultureel afbouwbeleid en verschraling van het literatuuronderwijs. Bezuinigingen op de literaire infrastructuur, van literaire festivals en literaire tijdschriften tot bibliotheken, hebben geleid tot een kaalslag. Terwijl die infrastructuur niet alleen van essentieel belang is om de Nederlandstalige literatuur te laten bloeien, maar ook om die te laten groeien door nieuwe, diverse stemmen een kans te geven een groter publiek te bereiken. De verschraling van het lees- en literatuuronderwijs draagt bij aan de trend van ontlezing. Het is in dat kader extra betreurenswaardig dat de aandacht voor (Nederlandse) boeken afneemt in kranten, radio, televisie en andere media. Hoe langer deze ontwikkelingen voortduren, hoe duidelijker die zijn terug te zien in de cijfers (en niet alleen in de cijfers).
26-01-2023
Miriam Van hee en Hester Knibbe zijn samen het boegbeeld van Poëzieweek 2023. Ze koesteren een literaire vriendschap over de grenzen heen en zijn ook in het dagelijks leven al decennialang 'besties'. Zo belichamen ze perfect het thema van de elfde Poëzieweek: vriendschap. De Poëzieweek wordt gevierd van 26 januari tot en met 1 februari 2023. Miriam Van hee en Hester Knibbe schreven samen het Poëziegeschenk 2023, Er staat te gebeuren met daarin tien nieuwe gedichten. Het geschenk is tijdens de Poëzieweek via deelnemende boekhandels te krijgen bij besteding van € 12,50 aan poëzie. Ook worden er een Gedichtendagposters uitgereikt.
26-01-2023
In 2022 werden weer wat meer boeken verkocht, meldt Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). In totaal zijn er 43 miljoen boeken verkocht, 0,4 procent meer dan in 2021. De marktomzet groeide met 2,7 procent. De groei is alleen te danken aan anderstalige boeken. Eén op de vijf verkochte boeken is anderstalig, bijvoorbeeld Engels. Er werden 3 procent minder Nederlandse boeken verkocht dan een jaar eerder. De laatste keer dat de verkoop van Nederlandstalige boeken daalde was in 2019, maar toen waren er in de gehele boekenmarkt kelderende cijfers te bespeuren. Volgens het CPNB is de daling terug te zien in alle genres, maar vooral in het genre fictie. In 2022 werden vergeleken met een jaar eerder 10 procent minder Nederlandstalige fictieve boeken verkocht. Fysieke winkels verkochten 16 procent meer boeken dan in 2021. Dat is 2 procent lager dan het niveau van vóór corona. Meer cijfers over de marktontwikkelingen zijn beschikbaar via KVB Boekwerk,
26-01-2023
“Door mijn werk in de kunst, onder andere als development manager bij het eigentijdse cultuurhuis Het HEM in Zaandam, ben ik de rol van host de afgelopen jaren steeds meer gaan omarmen. Ik ontvang groepen bezoekers en geef ze rondleidingen door de voormalige kogelfabriek, en de tentoonstellingen en kunstinstallaties die daar gepresenteerd worden. Als host creëer ik een moment voor mijn gasten om de ontmoeting met een kunstwerk aan te gaan. Ik schep tijd en ruimte voor mijn gasten om er te zijn en zich comfortabel te voelen. Het resultaat is dat zij zich meer openstellen voor de kunstwerken en hun omgeving en dat ze meer door de kunst geraakt worden. De interactie met de gasten brengt mij zelf ook dichter bij het kunstwerk.” In een essay zet Berber Meindertsma , development manager bij Het HEM, aan de hand van documenta fifteen en melanie bonajo’s installatie tijdens de Biënnale van Venetië uiteen wat een goede host teweeg kan brengen en wat de risico’s zijn wanneer instellingen deze rol niet in haar volledigheid op zich nemen.
24-01-2023
Van 25 januari tot 4 februari zijn het de Nationale Voorleesdagen 2023, het grootste boekenfeest voor kinderen van 0 t/m 6 jaar. Het is de bedoeling dat tijdens deze elf dagen elke dag minstens 15 minuten voor de klas wordt voorgelezen. Ouders kunnen thuis natuurlijk ook mee doen. De Nationale Voorleesdagen is een initiatief van stichting CPNB. Over het doel van de dagen zegt de CPNB op hun website: “Ieder kind wordt blij van voorlezen. Het belang van dagelijks voorlezen aan kinderen is inmiddels bij ons allemaal bekend. Naast het bevorderen van leesplezier, helpt het bij de ontwikkeling van taalgevoel en uitbreiding van de woordenschat. Door veel voor te lezen wek je interesse in geschreven taal en bereid je je kind voor op het toekomstige leren lezen. Dat vertaalt zich uiteindelijk in betere leerprestaties op school. Bovendien ontwikkelen ze naast een beter taalgevoel ook hun empathisch vermogen. Daarom: voorlezen maakt je leuker!” 'Maximiliaan Modderman geeft een feestje' – van Joukje Akveld en Jan Jutte – is het Prentenboek van het Jaar 2023 en staat extra in de schijnwerpers. Hebban.nl sprak de schrijfster en tekenaar over Annie M.G. Schmidt, hun samenwerking en handjes die op vakantie gaan.
24-01-2023
Het Koninklijk Concertgebouw nodigt alle 9-14-jarigen die zingen of een instrument spelen uit om mee te doen aan het Koninklijk Concertgebouw Concours. Bij dit concours, dat dit jaar zijn 15de editie beleeft, staat het plezier hebben in muziek maken centraal. Kinderen krijgen een kijkje achter de schermen, ontmoeten bekende artiesten en musici, en gaan op eigen niveau – of ze nu beginner zijn of al meer muzikale meters hebben gemaakt – aan de slag. Deelnemers die zich al verder hebben ontwikkeld, doen mee aan het finaletraject en maken kans op een geldprijs, een masterclass en een solo-optreden in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. Nieuw dit jaar is de aanmoedigingsprijs voor een nog pril, maar veelbelovend talent. Aanmelden voor het concours kan tot en met 18 april.
24-01-2023
Sinds 18 januari kunnen jonge patiënten van het Erasmus Medisch Centrum Sophia (ook bekend als het Sophia kinderziekenhuis) in Rotterdam op afstand kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het orkest ontwikkelde daarvoor de 'Orkestontdekker'. Met een Virtual Reality-bril op kunnen kinderen virtueel een kijkje nemen op het podium tussen de musici. Ze kunnen instrumenten van dichtbij bekijken en luisteren naar verschillende uitvoeringen van het orkest. Het kinderziekenhuis, onderdeel van het Erasmus Medisch Centrum, is er blij mee: "Wij doen al jaren onderzoek naar muziek als medicijn", zegt een woordvoerder, "en het is bewezen dat dit zorgt voor pijn- en stressvermindering. Voor onze patiënten is een concertbezoek niet altijd vanzelfsprekend, en op deze manier kunnen ze het orkest toch beleven en even vergeten dat ze in het ziekenhuis liggen." Het orkest en het Erasmus Medisch Centrum werken al langer samen. Met een derde partner, de Erasmus Universiteit, investeren ze in onderzoek. Het doel is meer te leren over het effect van muziek op de gezondheid en het welzijn van mensen.
24-01-2023
Jongeren staan onder druk in onze prestatiemaatschappij en de zorgen om hun mentale gezondheid en fysieke gezondheid zijn groot. Er zijn lange wachtlijsten in de GGZ, de Jeugdzorg staat sterk onder druk, de woningmarkt is krap en deze generatie gaat het slechter krijgen dan hun ouders. Hoe kunnen we kunst en cultuur inzetten voor de bevordering van de mentale gezondheid van jongeren? Kunstloc adviseurs Anke Koenraadt en Atty Bax hebben daarover een kennispagina gemaakt.
23-01-2023
De Museumkaart was in 2022 goed voor 7,13 miljoen museumbezoeken bij de 471 aangesloten Nederlandse musea. Dit ondanks dat de musea pas eind januari weer opengingen. Het aantal bezoeken komt daarmee op 76,8% ten opzichte van 2019, het laatste volledige jaar vóór corona. Ten opzichte van de magere jaren 2020 en 2021 is dit aantal bezoekers een groei van respectievelijk 43% en 83%. Op basis van de huidige cijfers verwacht de Museumvereniging dat het aantal museumbezoeken in 2022 tussen 21,0 en 23,8 miljoen lag. Ook positief is dat nieuwe bezoekers musea voor het eerst weten te vinden. Dat ziet de Museumvereniging terug in de verkoop van de Museumkaart. Op dit moment zijn er ca. 1,38 miljoen kaarthouders. “In 2022 zagen we toenemende bezoekersaantallen met de Museumkaart en dat biedt hoop voor de komende periode. Tegelijkertijd kunnen we niet al te optimistisch zijn, want de sector laat een zeer wisselend beeld zien”, aldus Vera Carasso, directeur van de Museumvereniging en stichting Museumkaart. “De afgelopen weken publiceerden enkele musea recordcijfers. Deze musea hadden vaak de wind in de rug door investeringen en spraakmakend nieuw publieksaanbod. Het bewijst dat investeren in nieuw en divers aanbod cruciaal is voor een gezonde sector. We hebben de afgelopen jaren steeds de veerkracht en creativiteit van de sector benadrukt. Tegelijkertijd zien we dat er ook instellingen zijn die er heel hard aan trekken, maar waarbij de reserves op zijn en die nauwelijks kans zien om nieuw aanbod te ontwikkelen. Nu musea bovendien worden geconfronteerd met stijgende lasten, blijft het van groot belang dat overheden en fondsen achter deze instellingen blijven staan”, zegt ze ook nog.
23-01-2023
De provincie Noord-Brabant en het Cultuurfonds Noord-Brabant stellen in 2023 opnieuw budget beschikbaar voor kleinschalige projecten in Brabantse buurten. Er is voor deze periode € 300.000 om te verdelen. Het Buurtcultuurfonds helpt creatieve professionals om verandering in de wijk vorm te geven. Deze professionals zien kansen in de wijk, halen wensen op in de buurt en brengen de ideeën tot uitvoering. Met nieuwe en inspirerende denkrichtingen, vormen, beelden of acties helpen zij de gedeelde droom van bewoners te verbeelden, nieuwe creatieve oplossingen vorm te geven of het verlangen naar een levendigere, vitalere, groenere of fraaiere buurt aan te wakkeren. “Veel grote maatschappelijke uitdagingen vragen om samenwerking en draagkracht op buurtniveau. De energietransitie, vergroening, zorg, veiligheid en sociale samenhang: we moeten het samen doen. Creatieve professionals kunnen deze verandering zowel aanjagen als vormgeven. Daar dragen we graag aan bij via het Buurtcultuurfonds", aldus Stijn Smeulders, gedeputeerde Cultuur. Het Buurtcultuurfonds is bedoeld om ideeën te realiseren die bijdragen aan ontmoeting, samenwerken en samenleven. Binnen wijken, tussen generaties, culturen en kunstvormen én tussen stad en platteland.
17-01-2023
Het thema van het KVB Boekwerk Seminar op 26 januari in Amsterdam is ‘Nieuwe lezers, nieuwe wegen’. Hoe betrekken we de generatie lezers die de overstap van school naar werk maakt en hun eigen weg kiest? Berichten over ontlezing doen vermoeden dat de aansluiting met het boekenaanbod mist. Het seminar zet daarom de makers van de toekomst in de schijnwerpers, zowel auteurs, festivalprogrammeurs als performers. Wat bieden zij jongvolwassenen, hoe onderscheiden zij zich van het bestaande aanbod en wat is hun kijk op literatuur? Daarnaast voeren we het gesprek over de betekenis van het brede boekenaanbod om jonge mensen aan het lezen te krijgen en te houden. We hebben het vaak over literatuur of over bestsellers, maar is dat voldoende om de nieuwe generaties aan te spreken? Het is belangrijk om de literatuur te behouden, te promoten en misschien ook wel te beschermen. Ondertussen worden er flink veel young adult boeken en zelfhulpboeken gelezen. Er is meer dan literatuur en hoe promoten en beschermen we dat? Na afloop van het seminar presenteert Stichting CPNB de Top 100 bestverkochte en meest uitgeleende boeken van 2022. Auteurs en uitgevers van de Top 3 ontvangen een award.
17-01-2023
Het online programma Zing je sterk draagt met behulp van adem-, zang- en ontspanningsoefeningen bij aan de kwaliteit van leven van patiënten met kanker en zij die recent hun behandeling hiervoor hebben afgerond. Plezier in het zingen, herstel van vertrouwen in eigen lichaam en de ontmoeting met andere deelnemers staan hierbij centraal. Zing je sterk is in 2021 ontwikkeld voor patiënten met Long covid, in samenwerking met het CWZ-ziekenhuis, door vocaal ensemble Wishful Singing. Onderzoek onder de deelnemers laat zien dat zij baat hebben bij lotgenotencontact en dat de adem- en zangoefeningen bijdragen aan het verminderen van stress door ziekte. In samenwerking met ziekenhuis Meander in Amersfoort start er nu een pilot van Zing je sterk voor patiënten met kanker.
17-01-2023
Het Nederlandse publiek gaat meer naar het theater dan een half jaar geleden. Dat is de belangrijkste uitkomst van het onderzoek van Hendrik Beerda, het bureau dat in opdracht van de Stichting Nationaal Theaterfonds, de afgelopen periode ieder kwartaal meer dan duizend mensen enquêteerde. Met name de stijging in het vierde kwartaal is opvallend, waardoor de theatercampagne Zin om je te Zien succesvol is geweest. ‘De resultaten van het onderzoek zijn zeer bemoedigend,’ laat Albert Verlinde, voorzitter van de Stichting Nationaal Theaterfonds weten. ‘De laatste twee kwartalen is de bezoekfrequentie van het theaterbezoek toegenomen. Waarbij met name de stijging in het vierde kwartaal opvallend is. In totaal heeft 55% minstens een keer recent een theater bezocht, terwijl dit in het derde kwartaal nog 49% was. Toen we in september 2022 met de theatercampagne Zin om je te Zien begonnen, was dit ook een van de doelstellingen. Het Ministerie van OC&W heeft deze campagne bekostigt omdat de staatssecretaris het theaterbezoek wilde bevorderen. Het is goed om te zien dat deze campagne, die in samenspraak met de brancheorganisaties tot stand kwam, geslaagd is.’ Een ander positief resultaat is dat het aandeel theaterbezoekers dat vanwege gezondheidsrisico’s theaters mijdt, gehalveerd is van 28% in het eerste kwartaal naar 14% in het vierde kwartaal. Het onderzoek laat echter ook een andere kant zien. Het aandeel volwassenen dat zegt incidenteel een Nederlands theater te bezoeken is in 2022 gedaald met vijf procent naar zestig procent gedaald. ‘Van de huidige bezoekers gaat 51% minder naar een theater dan voor de coronacrisis. Dat blijft een zorgwekkende trend. Als grootste reden, al sinds het tweede kwartaal, worden de kosten genoemd. Zeker gezien de huidige situatie in Nederland, waar de basisbehoeftes flink duurder zijn geworden, hebben mensen op dit moment minder te besteden. Dat heeft absoluut onze aandacht. Daarom zijn initiatieven als het Nationaal Theater Weekend, waar men voor slechts tien euro een voorstelling kan bezoeken, heel belangrijk.’ Ook in 2023 zal Hendrik Beerda deze onderzoeken voortzetten in opdracht van het Nationaal Theaterfonds. ‘Wij laten dit onderzoek uitvoeren voor de theaterbranche. Zodat we, meer dan ooit, weten wat er onder de theaterbezoekers leeft en dat we met zijn allen ervoor kunnen zorgen dat iedereen weer zin heeft om naar het theater te gaan,’ volgens NTF-directeur Jort Vlam.
16-01-2023
“Bij het Fonds voor Cultuurparticipatie geloven we in de kracht van cultuur. Cultuur is als zuurstof. Een samenleving kan niet zonder. Cultuur vormt ons, raakt ons en verwondert ons. Cultuur stelt ons in staat onszelf te ontplooien en mee te doen. We kunnen de wereld om ons heen beter begrijpen door verbeelding. Met deze cultuurvisie als leidraad kiezen we ervoor om de subsidieregeling Herdenkingsjaar Slavernijverleden uit te voeren.” Dat schrijft directeur-bestuurder van het Fonds voor Cultuurparticipatie Hedwig Verhoeven. Bij de subsidieregeling van het Fonds voor Cultuurparticipatie ligt de focus op participatieve activiteiten waarbij de deelnemers actief betrokken zijn. Deze subsidie is voor initiatieven waarin onderdelen van de geschiedenis en slavernij naar voren komen, educatiemateriaal gecreëerd wordt, helingsprocessen gestimuleerd worden of (internationale) samenwerking tussen instellingen opgezet wordt. Het fonds wil zo bijdragen aan het vergroten van kennis, bewustzijn en zichtbaarheid van het slavernijverleden, ook voor volgende generaties. De regeling is opengesteld; er is 1 miljoen euro beschikbaar.
16-01-2023
Per 2023 wordt de Brede Regeling Combinatiefuncties (BRC) verlengd voor een periode van vier jaar. Uit deze regeling worden buurtsport- en cultuurcoaches mede gefinancierd. In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt de BRC nu onderdeel van een Brede Specifieke Uitkering: de brede SPUK. Hierin worden verschillende thema’s samengevoegd: sport en bewegen, gezondheid, sociale basis en cultuurdeelname. Naar verwachting publiceert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport begin februari 2023 de richtlijnen van de nieuwe SPUK. Daarna hebben gemeenten tot 1 maart om de SPUK, met daarin de middelen voor de combinatiefunctionarissen, aan te vragen voor periode 2023-2026. Later dit jaar volgt naar verwachting een nieuwe aanvraagronde voor periode 2024-2026. Wat verandert er per 2023 voor de Brede Regeling Combinatiefuncties (BRC) met de komst van de nieuwe brede SPUK? En welke kansen zijn er voor de inzet van combinatiefunctionarissen in jouw gemeente? Op o.a. deze vragen wordt er ingegaan tijdens het LKCAtelier van 9 februari.
16-01-2023
Lucien Kembel wordt per 1 april 2023 de nieuwe directeur-bestuurder van het LKCA. Hij volgt daarmee Sanne Scholten op en gaat met zijn jarenlange ervaring én scherpe toekomstvisie verder aan de slag met de missie van LKCA: het toegankelijk maken van cultuur voor iedereen. Als nieuwe directeur-bestuurder zet hij zich vanaf 1 april ook in voor de Code Diversiteit en Inclusie waarvan LKCA de penvoerder is.
16-01-2023
Musea willen natuurlijk iedereen laten genieten van de tentoonstellingen, maar hoe zorg je ervoor dat blinden en slechtzienden een foto kunnen ‘zien’? Reden voor Museum Hilversum om samen met fotografisch vormgever Daphne Wageman en Canon te onderzoeken of en hoe je een foto kunt visualiseren door het in lagen te printen waardoor er reliëf ontstaat. Daphne Wageman heeft een maand lang in nauwe samenwerking met Clemens Weijkamp van Canon gewerkt aan een foto van Bart Maat. Zij onderzochten hoe de foto zo kon worden opgebouwd dat een blind of slechtziend iemand er informatie uit kon halen. Wageman spreekt overigens uit ervaring. Nadat ze door een vlek op haar oog tijdelijk (geheel) blind is geweest, heeft ze een ontdekkingstocht naar de belevingswereld van visueel beperkte mensen gepresenteerd in de tentoonstelling BlindZicht.
16-01-2023
“De bezoekcijfers zijn dus mooi, maar de cultuursector moet ook zelf de schouders er nog onder zetten. Nu het publiek een eerste beweging heeft ingezet richting de zalen, zullen cultuurinstellingen moeten gaan bewegen richting het publiek. Want dat publiek gedraagt zich na de coronaperiode anders, het heeft andere wensen en behoeftes. Daarop moeten de zalen en musea nog gaan inspelen; met een ander programma-aanbod en een nieuwe manier van marketing. Als het een nieuwe trend is dat men pas kort voor de voorstelling besluit te komen, dan heeft de traditionele seizoensbrochure geen functie meer. Er zal dan meer op sociale media of via nieuwsbrieven gecommuniceerd moeten worden. En als ouderen afhaken, waar het naar lijkt, dan moet de cultuursector jongere publieksgroepen vinden. Dat kan met onorthodoxe middelen, zoals kortere concerten, een multicultureler aanbod, gesproken introducties en jeugdprogramma's.” Commentaar van Trouw over de terugkeer van het publiek naar musea, theaters en podia.
16-01-2023
Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) 5 miljoen euro extra gegeven om meer cultuurprogramma's te maken. Het belangrijkste doel van de nieuwe programma's is om mensen na de coronajaren weer te laten terugkeren naar onder andere theaters, musea en bioscopen, meldt de NPO op 13 januari.
12-01-2023
Het theater bereikt de laatste tijd steeds meer een nieuw publiek: jong, divers en vooralsnog onbekend met toneel. Dat stellen directeuren en programmeurs van verschillende theaters in Nederland.
12-01-2023
Leerlingen binnen het voortgezet onderwijs hebben in 2022 het hoogste aantal culturele activiteiten ondernomen in tien jaar tijd. In totaal werden er in 2022 1.164.140 culturele activiteiten ondernomen. Wel is er een verschil in regio te zien. Zo ligt het deelnamepercentage in Zeeland op bijna 94%, en ondernemen dus vrijwel alle leerlingen activiteiten. Terwijl in Friesland de scholen achterblijven met een deelnamepercentage van 63%. In totaal doen meer dan 700.000 jongeren van 926 scholen mee aan de Cultuurkaart. De 1,2 miljoen activiteiten werden bij 1.161 verschillende culturele instellingen ondernomen. Gemiddeld onderneemt een leerling dus 1,6 activiteit in een schooljaar. Het Hofstad Lyceum uit Den Haag was de school die de meeste activiteiten aanbood. In totaal werden daar zo’n 70 verschillende activiteiten in groepsverband ondernomen. Het type activiteit kan bijvoorbeeld een museumbezoek zijn van een klas, een theaterworkshop op de school zelf of een bezoek aan een concertzaal door een individuele leerling. Kleinkunstig uit Zwolle, die vooral workshops op scholen aanbiedt, was de meest aangevraagde culturele instelling
12-01-2023
Piano spelen vermindert angstgevoelens en helpt bij het omgaan met depressies, nog meer dan luisteren naar muziek: dit zijn de conclusies van een recent onderzoek van de Universiteit van Bath, Engeland. Voor het onderzoek werden ruim 30 volwassenen verdeeld over drie groepen: eerste groep kreeg pianoles, de tweede luisterde naar muziek en de derde groep bracht tijd door met lezen of studeren. Al na een paar weken werd duidelijk dat de groep van beginnende pianisten niet alleen hun multi-sensorische vaardigheden hadden verbeterd, maar tevens lagere depressie-, angst- en stressscores lieten zien in vergelijking met daarvoor. De onderzoekers suggereren dat muziektraining heilzaam kan zijn voor mensen met psychische problemen en er wordt momenteel verder onderzoek gedaan.
12-01-2023
Uit Europese cijfers blijkt dat het bioscoopbezoek in de grote landen nog verre van hersteld is. Wereldwijd herstelt het bioscoopbezoek maar langzaam.
12-01-2023
De Nederlandse bioscopen en filmtheaters lieten na twee jaar coronacrisis in 2022 een fors herstel zien. Na het eind van de lockdown op 26 januari wist het publiek de weg naar de bioscoop en het filmtheater weer goed te vinden. Grote blockbusters zoals Top Gun: Maverick en Avatar: The Way of Water trokken als vanouds veel publiek en ook Nederlandse films zoals Soof 3 waren in trek. Ondanks deze successen lag het bezoek in 2022 nog wel flink onder het niveau van de jaren voor de coronacrisis. Met een zeer aantrekkelijk filmaanbod verwacht de sector in 2023 de trend van herstel door te zetten, maar er zijn ook grote uitdagingen, zoals de oplopende kosten voor energie. In totaal werden er 25 miljoen bezoeken gebracht aan Nederlandse bioscopen en filmtheaters, een stijging van 75% in vergelijking tot 2021. Het gemiddeld aantal bezoeken per hoofd van de bevolking steeg van 0,8 in 2021 naar 1,4 in 2022. Ten opzichte van de pre-coronajaren (het gemiddelde van 2017 t/m 2019) lag het bezoek nog wel 32% lager. Ook in andere landen (zoals Duitsland, Frankrijk en Spanje) lagen bezoekersaantallen nog ruim beneden het peil van voor de coronacrisis. De totale omzet uit de kaartverkoop kwam in 2022 uit op 258 miljoen euro, een stijging van 81% ten opzichte van 2021. Dat de omzet uit de kaartverkoop procentueel harder steeg dan het aantal bezoeken kwam o.a. door een stijging van de gemiddelde ticketprijs (+3%). In vergelijking tot de pre-coronajaren lag de omzet uit de kaartverkoop -20% lager. Dat melden de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en Filmdistributeurs Nederland (FDN).
12-01-2023
Ieder jaar maakt Games Industry, voor het grootste gedeelte op basis van data van Newzoo, een schets van het afgelopen jaar binnen de gamebranche. Hieruit blijkt dat de wereldwijde omzet in 2022 met 4,3 procent daalde. De industrie wist dit jaar 184,4 miljard dollar om te zetten. 50 procent hiervan kwam van mobiele spellen, 28 procent werd gegenereerd door consolegames, 21 procent via fysieke en digitale pc-games en een procent van de omzet werd opgehaald door browsergames. Opvallend in de cijfers is dat deze uitwijzen dat de wereld digitale games heeft omarmd. De wereldwijde omzet kon dit jaar opgedeeld worden in 5,8 procent (fysiek) en 94,2 procent (digitaal). In 2022 bedroeg de omzet van fysieke games 10,7 miljard dollar. De complete digitale markt was goed 173,8 miljard. Belangrijk hier te weten is dat de grootste aanjager van de winst mobiel is en daar zijn natuurlijk geen fysieke games voor beschikbaar. Daarnaast werd in het digitale percentage niet alleen de verkoop van titels meegenomen maar ook alle aankopen die in een spel werden gedaan.
12-01-2023
In een column van de Volkskrant vraagt jeugdboekenschrijver Carlie van Tongeren zich af waarom er geen Boekenweek is voor jongeren van 12 tot 15 jaar. Je hebt de Kinderboekenweek tot 12 jaar, Boekenweek van Jongeren voor 15 tot 18 jaar, Boekenweek 18+. In dat rijtje ontbreken de 12 tot 15 jarigen. Terwijl dat volgens Van Tongeren juist zo een belangrijke doelgroep is. Merendeel van deze groep pakt niet uit zichzelf een boek op. Van Tongeren: “Nu kun je denken: ach, wat maakt één zo’n week nou uit? Heel veel. Daarmee lossen we uiteraard niet de hele lees crisis op, maar het is een belangrijk signaal naar alle jongeren – ook die vanaf 12 jaar –, ouders, opvoeders, docenten, de samenleving als geheel, dat wij het jeugdboek even belangrijk vinden als het volwassen- en kinderboek. Ze verdienen hun eigen leesfeestweek, waarin zij de hoofdpersonages van het verhaal zijn.” Van Tongeren mailde over deze kwestie naar stichting CPNB, de organisator van de Boekenweken. Volgens de mailreactie van de CPNB zijn jongeren van 12 tot 15 jaar ‘inderdaad een uitdagende groep qua lezen. Ze worden trouwens wel vaak meegenomen, bijvoorbeeld bij de Griffels en Penselen”. Maar met deze reactie neemt Van Tongeren geen genoegen. “Als het (lees)code rood is, is iemand meenemen gewoonweg niet genoeg. Een niet-gemotiveerde doelgroep gaat niet zelf grasduinen tussen ruim veertig Griffels en Penselen, of er misschien ook nog een titel voor hen tussen zit.” Als alternatief biedt de jeugdboekenschrijver om de Boekenweek van Jongeren uit te breiden naar 12 tot 18 jaar. Daar past de doelgroep 12 tot 15 volgens haar beter bij dan bij de Kinderboekenweek.
12-01-2023
Het boek als cadeau blijft dus populair, maar niet iedere cadeaugever vindt het even gemakkelijk om een boek uit te kiezen om cadeau te geven. Daarom is in de meest recente meting van het GfK-SMB-kwartaalonderzoek onderzocht op welke manieren het cadeau geven van boeken kan worden gestimuleerd. Wat kunnen uitgevers en boekverkopers doen om consumenten te stimuleren om een boekcadeau te kopen? KVB Boekwerk met 5 tips.
12-01-2023
Leesclub Buskeda (‘zoektocht’ in het Papiamentu) wordt georganiseerd door de Eindhovense schrijfster Gisèle Mambre en de literaire stichting Watershed. Bij Buskeda lees je boeken waarover je een goed gesprek kan voeren. Over afkomst, familie en de vraag waarom je bent wie je bent. Initiatiefnemer Gisèle Mambre vertelt in het Eindhovens Dagblad wat de nieuwe leesclub zo speciaal maakt. Mambre : “Ik kies bewust boeken uit van mensen van kleur, vrouwen, niet-westerse schrijvers en queer schrijvers: stemmen die minder worden gehoord, maar die zeer de moeite waard zijn om te lezen en te bespreken.” In de vier weken vanaf het begin van de leesperiode tot aan de afsluitende ontmoeting met de auteur organiseert ze enkele Zoom-sessies waarin de deelnemers in gesprek gaan over de thema’s van het boek. In februari leest Buskeda het boek Ongekende liefde van Vamba Sherif, later dit jaar komen onder meer boeken van Raoul de Jong en Lisa Weeda aan de beurt.
10-01-2023
De grote concertzalen en orkesten trekken weer bijna evenveel bezoekers als voor corona, maar dat gaat anders dan vroeger. Concertgangers maken de keuze pas vlak van tevoren. De programmeurs zitten dus langer met de vraag of de zaal vol raakt, maar op de dag zelf blijken de stoelen dan toch gevuld. De concertbezoeker anno 2023 lijkt eerder ‘veilige’ keuzes te maken. Een concert met Bach op het programma doet het nu dus nóg beter dan voorheen. Concerten met onbekendere uitvoerders en avontuurlijke programmering in de kleinere zalen trekken juist minder bezoekers. Kortom, de kloof daartussen is verder vergroot. De stijgende energiekosten treffen de concertzalen hard, waardoor de herstellende bezoekerscijfers toch onvoldoende hoopvol stemmen. Simon Reinink, algemeen directeur van het Concertgebouw, over de geldzorgen: "Een vervijfvoudiging van de energierekening naar één miljoen euro per jaar. Daarbovenop stijgen de lonen met vijf procent." Ook TivoliVredenburg maakt zich grote zorgen, zo blijkt uit navraag. De verwachte noodsteun van de overheid is niet voldoende om hun stijgende kosten te compenseren. De Doelen in Rotterdam kondigt al aan dat de prijzen van kaartjes en drankjes omhoog moeten. Het Wilminktheater probeert slim te bezuinigen. De perswoordvoerder zegt: “Dat het koffiezetapparaat op kantoor ’s avonds uitgaat. Maar we experimenteren ook met de zaaltemperaturen, om die te verlagen.” Het Concertgebouw verduurzaamt door extra isolatie aan te brengen, maar dat is een ingewikkelde balans. Door alle lichaamswarmte die mensen in de een volle zaal afgeven, moet de Grote Zaal ook in de winter soms gekoeld worden.
10-01-2023
De laatste jaren ziet Huub van de Pol, mede-eigenaar van de luisterboekenwinkel Luisterrijk, dat het luisterboek aan populariteit wint in Nederland. Van de Pol begon zeventien jaar geleden zijn luisterboekwinkel, toen nog de enige in Nederland. "We hebben jarenlang in de marge geopereerd, de afgelopen vijf jaar zien we de interesse groeien." Dit komt volgens de luisterboekexpert door een combinatie van factoren. "Tegenwoordig luister je alles op een tablet of smartphone, en die zijn er nog niet zo lang. In ieder geval nog niet toen wij begonnen." Een andere reden voor het succes is volgens Van de Pol omdat luisteren een bezigheid is die tegelijk uitgevoerd kan worden met wat anders, zoals autorijden of stofzuigen. Of de populariteit toegekend kan worden aan het luier worden van mensen of de afname van interesse in lezen, denkt Van de Pol niet. "Lezen is als activiteit populair, maar niet voor iedereen. Simpelweg omdat je er tijd voor moet nemen. Maar ik geloof dat het heel veel mensen wel geïnteresseerd en nieuwsgierig zijn en literatuur tot zich willen nemen. En als het je dan verteld kan worden in plaats van zelf te lezen, is dat makkelijker of fijner." Een goede voorlezer is volgens Van de Pol essentieel voor een succesvol audioboek.
10-01-2023
Achter de statistische afname van cultuurbezoek na corona zijn verschillende trends te ontdekken in het consumentengedrag. Hierin valt op dat corona niet alleen impact gehad heeft op motieven voor cultuurbezoek, maar ook op het aankoopgedrag van de culturele consument. Voor veel marketeers is het een uitdaging om het culturele publiek opnieuw te bereiken na de coronapandemie. Wat is er na corona veranderd in het bezoek- en koopgedrag van de culturele consument? Gerjan Brinksma van Cultuurmarketing zet enkele onderzoeken op een rij.
10-01-2023
In het derde kwartaal van 2022 bedroegen de besparingen van huishoudens 12,2 miljard euro. Dit is 160 miljoen euro minder dan in het derde kwartaal van 2021. Huishoudens (inclusief instellingen zonder winstoogmerk) hebben vooral door hogere prijzen meer uitgegeven. Doordat het beschikbaar inkomen ook toenam, bleven de vrije besparingen op peil. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. De besparingen zijn wat er van het beschikbaar inkomen overblijft na aftrek van de consumptie. Het beschikbaar inkomen was 11,2 miljard euro hoger dan in het derde kwartaal van 2021. De consumptieve bestedingen namen met 11,3 miljard euro toe. De besparingen waren nog steeds hoger dan voor de coronacrisis in 2019. De toename van het beschikbaar inkomen komt met name door de relatief grote stijging van de lonen van werknemers met 5,4 miljard euro. Dit komt enerzijds door hogere lonen en anderzijds door een toename van het aantal werkenden. Verder waren de sociale uitkeringen ruim 1,8 miljard euro hoger dan in het derde kwartaal van 2021. De toename van de consumptieve bestedingen is in bijna alle categorieën zichtbaar. De grootste toename ten opzichte van een jaar eerder was te zien bij diensten: de horeca, financiële en zakelijke diensten, en recreatie en cultuur. Bij horeca-, recreatie- en cultuurdiensten stegen zowel de prijzen als het volume (de waarde gecorrigeerd voor prijsontwikkelingen).
10-01-2023
Directeuren van schouwburgen, filmhuizen, musea en poppodia zijn voor het grootste deel ‘zeer tevreden’ over de bezoekersaantallen in 2022. Dat komt vooral door de tweede helft van 2022, zo blijkt uit een rondgang van Trouw langs culturele instellingen. De gevreesde najaarsgolf aan coronagevallen bleef uit waardoor theaters, filmhuizen, concertzalen en poppodia weer goed gevulde zalen zagen en musea meer bezoekers verwelkomden. “Blijkbaar is gaan naar een band, feestje, concerten en dansen iets waar mensen enorm op zaten te wachten”, zegt Jolanda Beyer, directeur van het Haarlemse poppodium Patronaat. Bij musea is het beeld overwegend positief, al zitten de meeste nog lang niet op het niveau van 2019. Bij de grote Amsterdamse musea is het relatief rustig. De oorzaak ligt voor de hand, melden het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Stedelijk Museum: de toeristen van buiten Europa, en met name Azië, laten nog op zich wachten. Een trend die alle theaters, concertzalen en poppodia herkennen is dat bezoekers minder snel een abonnement nemen. “Mensen wachten langer met kaarten kopen, maar uiteindelijk zie je wel dat iedereen komt”, zegt Margot Kat van Tivoli/Vredenburg.Een theater in Sneek heeft gepeild waarom bezoekers later kaarten kochten: “Ze zeiden: we wachten liever even af en zien later wel hoe het ervoor staat. Toen die najaarsgolf uitbleef, zag je dat mensen toch behoefte hebben om naar theater te gaan.” Door corona is wel een groep vaste bezoekers afgehaakt, vertelt Sven Arne Tepl, directeur van het Residentie Orkest. “De mensen die 30, 35 jaar een abonnement hebben gehad, zeggen nu soms: het is mooi geweest. Corona heeft een breuk in die traditie veroorzaakt. Ook zien we dat mensen eerder voor de tweede en derde rang kiezen dan voor de duurste kaarten.” Theaters signaleren ook dat er meer mensen dan normaal voor het eerst naar het theater gaan. De bioscopen en filmtheaters meldden eind oktober dat zij in de herfstvakantie uitstekende zaken hadden gedaan. Hoe de cijfers over heel 2022 zijn, dat maken de bioscopen op 10 januari bekend.
10-01-2023
Is kunst en cultuur van en voor iedereen? Is het er ook voor jongeren? Wat vinden zij belangrijk aan kunst, cultuur en media? Om antwoord te krijgen op deze vragen richt de Raad voor Cultuur een Jongerenplatform op. De raad is op zoek naar jongeren tussen de 15 en 20 jaar die hun mening willen delen over kunst, cultuur en media. Het Jongerenplatform komt 2 à 3 keer per jaar samen en de eerste bijeenkomst is in februari 2023. Enthousiaste jongeren met goede ideeën zijn uitgenodigd om zich aan te melden. Ouders en onderwijsprofessionals kunnen jongeren voor wie dit echt iets is voordragen.
15-12-2022
De tussentijdse resultaten van de subsidieregeling Samen Cultuurmaken van het Programma Cultuurparticipatie leveren een positieve tussenstand op. Dat blijkt uit het onderzoek naar de gegevens die de gehonoreerde projecten invoeren in de projectenmonitor van de regeling. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Significant Ape. Het onderzoek focust op 140 projecten, opgenomen in de projectenmonitor. Om aan het einde van de looptijd de regeling Samen Cultuurmaken goed te kunnen evalueren, en te leren over wat er werkt in het verlagen van drempels voor cultuurdeelname, is dit tussentijdse onderzoek uitgevoerd. De projecten die zijn onderzocht richtten zich nagenoeg allemaal op het verbeteren van de sociale, mentale, informatieve, praktische en/of financiële toegankelijkheid door middel van cultuur en erfgoedactiviteiten.
15-12-2022
Culturele activiteiten spelen een belangrijke en succesvolle rol in de leefbaarheid en sociale kwaliteit van wijken. In een kennisdossier deelt LKCA informatie, tips en voorbeelden over hoe je (meer) cultuur kunt inzetten in de wijk
15-12-2022
Op 23 november werd de CJP MBO Card met budget feestelijk gelanceerd in het auditorium van ROC Mondriaan in Den Haag. Experts en stakeholders voerden een geanimeerd gesprek over hoe de CJP MBO Card met budget en cultuureducatie voor alle mbo-studenten gestimuleerd kan worden. CJP en LKCA hadden Karim Amghar uitgenodigd om dit gesprek te leiden. Als burgerschapsdocent en ambassadeur voor kansengelijkheid stimuleert Amghar cultuur in het mbo. Aan het gesprek werd deelgenomen door Walter Groenen (directeur CJP), Hans Schutte (bestuursvoorzitter ROC Mondriaan), Sara Knijff (plaatsvervangend directeur Erfgoed en Kunsten van OCW) en Rozemarijn Schouwenaar (specialist Cultuureducatie LKCA). Een verslag.
13-12-2022
Cultuur brengt mensen bij elkaar. Cultuur verrijkt. Cultuur verbreedt je horizon en laat je zelfvertrouwen groeien. Cultuur stimuleert het kritisch denken en vergroot je creatieve vermogens. Om te bewijzen dat het ook allemaal klopt wat ze beloven, storten centra voor de Kunsten en andere culturele instellingen zich steeds vaker op het meten van hun maatschappelijke impact. Ook subsidieverleners stimuleren dat. Beleidsmakers realiseren zich steeds vaker dat platte indicatoren als aantallen deelnemers of geïnde cursusgelden niet zoveel zeggen. Maar goede bedoelingen alleen zijn ook niet genoeg. Je moet als subsidieontvanger wel kunnen aantonen dat het wérkt. In impacttermen: dat jouw organisatie daadwerkelijk positieve beweging in gang zet. Jan Jaap Knol, directeur-bestuurder Boekmanstichting, vraagt zich af hoe zinvol dit meten van impact nu werkelijk is. Drijven we niet steeds verder af van de kern van kunst?
13-12-2022
Onlangs verscheen de Kamerbrief over toegankelijkheid in de culturele en creatieve sector voor mensen met een beperking van staatssecretaris Gunay Uslu. Er is vooruitgang geboekt, schrijft ze, maar we zijn er nog lang niet. Daarom wordt de Code Diversiteit & Inclusie minder vrijblijvend. Dat maakt de urgentie om nu echt werk te maken van toegankelijkheid groter dan ooit. Zo’n 1 op de 10 Nederlanders heeft een auditieve, visuele, lichamelijke of verstandelijke beperking, psychische kwetsbaarheid, chronische ziekte of een combinatie hiervan. Dit zijn ongeveer 2 miljoen mensen die niet vanzelfsprekend en overal mee kunnen doen aan kunst en cultuur. Aan de hand van drie basisprincipes en enkele inspirerende praktijkvoorbeelden laat Claudia Marinelli, specialist cultuurparticipatie bij LKCA. zien hoe je hen kunt laten deelnemen aan kunst en cultuur.
13-12-2022
Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft besloten de Open Oproep Mentale gezondheid jongeren langer open te houden. Er kan nog subsidie worden aangevraagd tot en met 18 januari 2023. Het fonds wil op deze manier extra tijd bieden om een aanvraag voor te bereiden en in te dienen. Er is nu nog voldoende budget om aan te vragen. Projectaanvragen kunnen tussen de € 5.000-25.000,- zijn. Vanaf 23 januari 2023 start, naar verwachting, de volgende Open Oproep: Jongeren maken cultuur. Deze sluit aan op de Impuls jongerencultuur waarmee het kabinet de cultuurdeelname van jongeren wil stimuleren. Zij hebben in de coronaperiode op cultureel vlak veel moeten missen. De subsidie is er voor initiatieven die jongeren (tussen de 12 en 27 jaar) actief betrekken bij kunst- en erfgoedactiviteiten en maken cultuur met, voor en door jongeren zo toegankelijk mogelijk.
13-12-2022
“De pandemie heeft onmiskenbaar zeer grote gevolgen gehad voor het culturele leven. Of het nu gaat om het cultuurbezoek, de inkomens positie van kunstenaars, de arbeidsmarkt, de opkomst van digitale programmering of het maatschappelijk draagvlak: er ligt een veelheid aan onderwerpen die uitdagen tot diepgravend onderzoek én tot een levendige uitwisseling van kennis tussen onderzoekers, beleidsmakers, kunstenaars en andere professionals in de culturele en creatieve sector. Nu verwacht mag worden dat de effecten van de pandemie nog lange tijd zullen doorwerken, wordt de urgentie hiervan allengs groter” Hoe wordt – twee jaar na de uitbraak van de coronapandemie – de waarde van cultuur gedefinieerd en onderzocht? Zo luidde de startvraag voor de conferentie 'De waarde van cultuur na corona', die de Boekmanstichting en de Universiteit Utrecht op 30 juni 2022 organiseerden in het Utrechtse Academiegebouw. In de congresbundel o.m. een verslag van de keynote van Elionora Belfiore en bijdragen o.m. over de creatieve arbeidsmarkt tijdens corona, de impact van corona op de Brabantse cultuursector, een onderzoek naar afstuderende kunstacademiestudenten.
13-12-2022
Op 13 december lanceren de Leescoalitie, NBD Biblion en Ubisoft het vervolg op de succesvolle Readification-campagne. Readification werd vorig jaar gestart en is een nieuwe vorm van leesbevordering waarbij literatuur voor jongeren gekoppeld wordt aan populaire videogames en bijbehorende werelden. De nieuwe Verborgen Verhalen achter Assassin’s Creed Valhalla van Abdelkader Benali en Roderick Leeuwenhart zijn te lezen in de Ubisoft Special-app. Het Verborgen Verhaal 'Badr bij de Noormannen' van Abdelkader Benali is te lezen in de Ubisoft Special-app, net als 'De Wilde Jacht' van Roderick Leeuwenhart. In het voorjaar van 2023 volgen twee Verborgen Verhalen voor de game Skull & Bones en in het najaar, tijdens de Boekenweek van Jongeren in september, komen er twee verhalen uit voor de nieuw te verschijnen game Assassin's Creed Mirage. De verhalen bij Skull & Bones zijn geschreven door Manon Uphoff en Marcel van Driel, de verhalen bij Assassin’s Creed Mirage door Marion Pauw en Rima Orie. De Verborgen Verhalen worden gepubliceerd in de Ubisoft Special-app, die meer dan 100.000 actieve gebruikers heeft. In deze app lezen gamers over nieuwe games, bijbehorende verhaallijnen en hun hoofdpersonages. Lezers van de Verborgen Verhalen krijgen een unieke leeservaring door extra visuals, videobeelden en geluidseffecten. Daarnaast is het mogelijk om tijdens het lezen meer uitleg en verdieping te krijgen over historische termen en gebeurtenissen uit het verhaal.
12-12-2022
Dertig keer voer dichter Rick Terwindt vorig jaar over het kanaal, waarbij hij 800 kinderen uit Meierijstad meenam. Ze maakten een reis die begon in het verleden, 200 jaar terug toen het kanaal met de spade werd uitgegraven. En het eindigde in het heden, tussen de vijf hoog opgestapelde containers van de terminal van Van Berkel, waar Terwindt milieukundig specialist is. Daar mochten ze na afloop van de excursie één voor één een lege zeecontainer binnenstappen. Als de deur achter ze dicht ging, mochten ze in het donker zeggen wat in ze opkwam. Uitgesproken woorden, gedachten. Over alles wat ze gezien en ervaren hadden. Rick Terwindt noteerde. En maakte er 29 gedichten van, per groep één. Die hingen een tijd in de bibliotheken in Meierijstad. Terwindt beloofde de kinderen van Meierijstad hun eigen dichtbundel bij de viering van 200 jaar Zuid-Willemsvaart. Nu is het klaar. Het heeft een houten kaft, zodat het een écht bewaarexemplaar is. Het boek wordt in ieder geval op 18 december overhandigd aan de gemeente ’s-Hertogenbosch, op de laatste dag van de tentoonstelling Dat Wat Blijft in het Noordbrabants Museum. Deze tentoonstelling gaat over verhalen die kunstenares Monique Broekman heeft opgehaald langs de Zuid-Willemsvaart. De eerste oplage met 200 stuks is beperkt, beseft Terwindt. ,,Dat is niet erg, voor mij is het project geslaagd. Het is ontstaan uit een goede samenwerking met scholen, bedrijven, de gemeente, de bieb en Cultuurkade. En voor ieder kind dat meedeed, is het kanaal gaan leven. Ze zijn gaan nadenken over de geschiedenis, maar ook over duurzaamheid en consumptie. Dan heb ik mijn doel bereikt.”
12-12-2022
Weiger die koptelefoon en durf zelf naar kunst te kijken – de audiotour vermaalt elk museumbezoek tot eenheidsworst. ‘Laten we door een museumzaal struinen zoals Goethe zich door de natuur bewoog’, betoogt schrijver Bert Natter. Hij drukt museumbezoekers op het hart om zelf om zich heen te kijken, ‘zonder de ballast van anderen waarmee onze indrukken worden gestuurd en verzwaard’.
12-12-2022
De Nederlandse consument ziet het somber in als het gaat om de landelijke economie en de eigen financiële situatie in 2022. Wat betekent dit voor de boekverkoop en kunnen we leren van de eerdere momenten in het millenium wanneer het consumentenvertrouwen laag was, zoals tijdens de bankencrisis in 2007-2008? Om hier inzicht in te verkrijgen, onderzocht KVB Boekwerk het verloop van de boekverkoop tussen 2006 en nu, in relatie tot het consumentenvertrouwen in deze periode. Hoewel de boekverkoop de afgelopen zestien jaar is gedaald, zijn er weinig schommelingen door de jaren heen. De boekenmarkt trekt zich weinig aan van het economische sentiment. In tijden van een laag consumentenvertrouwen – te zien in 2008 en 2009, tijdens de bankencrisis, maar ook tijdens het begin van de coronacrisis in 2020 en in het afgelopen halfjaar – is de boekenomzet niet heel anders dan in tijden van hoger consumentenvertrouwen. Schommelingen in de boekenmarkt laten zich in deze hele periode meer verklaren door titels die in een bepaalde periode buitengewoon succesvol zijn.
08-12-2022
Schrijver Gisèle Mambre, literaire organisatie Watershed en de Eindhovense boekhandel Van Piere starten vanaf 7 december met Buskeda, een nieuwe alternatieve leesclub, zowel online als offline. Met Buskeda (Papiamentu voor ‘zoektocht’) besteden zij aandacht aan boeken met afwijkende geluiden vanuit veel verschillende hoeken van de samenleving. De nadruk ligt op vrouwelijke schrijvers, niet-West-Europese schrijvers en schrijvers uit de LHBTIQ-hoek. Het eerste boek dat de leesclub behandelt is Last van Ellen Ombre dat in september van dit jaar verscheen. De schrijfster komt op 11 januari 2023 naar boekhandel Van Piere om in gesprek te gaan met haar lezers. Tot en met de zomer van 2023 worden er in totaal acht boeken behandeld, telkens in een programma van vier weken per boek. Elk programma rond een boek wordt afgerond met een live ontmoeting tussen de auteur en de Buskeda-lezers in Boekhandel Van Piere in Eindhoven.
06-12-2022
In een nieuw rapport verzamelt het Europese project CultureForHealth wetenschappelijk bewijs voor het positieve effect van kunst en cultuur op onze gezondheid en ons welzijn. Lezen verhoogt ons empathisch vermogen en draagt zo bij tot een verhoogde sociale connectie die we kunnen voelen met de ander. Lezen kan ook persoonlijk voor zingeving zorgen, voor een connectie met jezelf. In projecten met volwassenen die kampten met ernstige psychische klachten, zorgden leesactiviteiten voor verminderde symptomen van depressie. Wie samenkomt in een leesgroep en actief deelneemt aan gesprekken over verhalen, kan zich op langere termijn ook mentaal beter gaan voelen, en ook het gevoel hebben deel uit te maken van een sociale groep. Praten over verhalen helpt ook om communicatieve vaardigheden aan te scherpen en zorgt voor een verbeterde gemoedstoestand. Zeker van jongs af aan loont het om te lezen. Kinderen en jongeren die lezen voor hun plezier vertonen betere gezondheidsgedragingen in hun vroege adolescentie. Ze lopen minder kans op bepaald risicogedrag, zoals overdadige alcoholconsumptie of tabaksgebruik, en eten frequenter fruit.
05-12-2022
Het is lastig om nieuwe bestuursleden te vinden | Hoe halen we jongere mensen bij het koor? | Het is altijd hetzelfde groepje mensen dat al het werk moet doen. Dit soort observaties hoor je bij veel koren. Reden genoeg voor Koornetwerk Nederland om een deskundige te raadplegen. Ivan Pouwels is bestuurskundige en hij deed onderzoek naar de vraag hoe een vereniging anno nu succesvol kan zijn. Enkele jaren geleden schreef hij zijn ervaringen al op in het boek ‘Vernieuwen met Vereniging 3.0’. Op de Algemene Ledenvergadering van Koornetwerk, op 25 november 2022, deed hij ook mondeling zijn verhaal. Hij adviseert besturen de focus te verschuiven van de binnenkant (wat willen de leden?) naar de buitenkant: wat vraagt de samenleving in de huidige tijd en hoe kunnen wij daarop inspelen? Dit vernieuwingsproces kan het best plaatsvinden door lange, formele ledenvergaderingen te vermijden, maar groepjes te formeren rond inhoudelijke thema’s. Vraag leden bij te dragen met iets wat bij hen past qua specialisme of tijdinzet. Gebruik en waardeer die inbreng. Toekomstbestendigheid van een vereniging vraagt ook om samenwerking met andere organisaties en het betrekken van niet-leden bij projecten. Daarbij kan ook gekeken worden naar andere inkomstenbronnen dan contributies, zoals projectfinanciering en cofinanciering op specifieke thema’s.
05-12-2022
Na afwezigheid van bijna vijf jaar is Vincents Tekenlokaal terug in het Paleis-Raadhuis in Tilburg, de plek waar Vincent van Gogh ooit tekenles kreeg. ,,We hopen dat we kunnen blijven”, zegt Petra Robben van het Stadsmuseum Tilburg, waar Vincents Tekenlokaal onderdeel van is. ,,We willen het Tekenlokaal verbinden aan het verhaal van het paleis, met Van Gogh die hier leerling was op de HBS, maar ook met het verhaal van koning Willem II.” Robben durft nog niet van een permanente terugkeer te spreken. De gemeente Tilburg werkt immers nog aan een toekomstvisie voor het paleis. Ze denkt wel dat het Vincents Tekenlokaal daar uitstekend in past. In 2009 werd Vincents Tekenlokaal in het Paleis-Raadhuis geopend als klein museum en als plek voor tekenlessen, -cursussen en -workshops. Vanwege een renovatie van het paleis verhuisde het Tekenlokaal in 2018 naar de Spoorzone. In maart moest het daar ook weer weg, waarna het Tekenlokaal geen eigen plek had en de tekenlessen op locatie werden gegeven. Een woordvoerder van de gemeente Tilburg zegt dat het initiatief zeker nog twee jaar in het paleis kan blijven.
05-12-2022
Dans blijkt een uitstekende manier te zijn om jonge peuters met een taalachterstand te helpen. Daarom hebben Kober Kinderopvang, cultuurcoördinator CultuurCompaan uit Roosendaal en dansgezelschap De Stilte uit Breda samen het project KunstUK ontwikkeld. ‘Kinderen die geen Nederlands praten, spreken immers wél de taal van dans’, zegt ‘Dans slaat een brug tussen de non-verbale taal van het lichaam en het gesproken woord.’ Milou Schneijdenberg van CultuurCompaan: ,,Dans en muziek zet kinderen soms op de voorgrond die zich normaal niet zo durven laten zien”. KunstUK bestaat uit een reeks workshops voor de kinderen van 2 tot en met 4 jaar. Het hoogtepunt is het bijwonen van de dansvoorstelling Wacht ‘s Even van De Stilte in theater De Kring in Roosendaal. KunstUK op, een tweejarige pilot die zich richt op alle peuters die in Roosendaal door Kober worden opgevangen. Dat zijn er zes- à achthonderd. KunstUK komt voort uit Spelendwijs, een project voor kinderen uit Breda dat workshops combineert met een bezoek aan een dansvoorstelling. Met dit project investeert Kober in nauwe samenwerking met de Stilte in de beste ontwikkelkansen voor álle kinderen.
01-12-2022
Kinderen, tieners en jong volwassenen worstelen toenemend met stress en zwaarmoedigheid. Waarom is cultuur voor jonge mensen zo’n goed antigif tegen angst, onzekerheid en gebrek aan hoop? En hoe kunnen we gezamenlijk drempels wegnemen zodat alle kinderen en jongeren kunnen deelnemen aan cultuur? Dat staat centraal tijdens de Inspiratiedag Cultuur voor alle Brabantse jeugd op 8 december in het Willem Twee Poppodium in ’s-Hertogenbosch. Mest laat de komende periode jongeren aan het woord. Zij vertellen wat kunst en cultuur voor hen betekent. Ira bijt het spits af.
01-12-2022
Een onderzoek van de Publishers Association in het Verenigd Koninkrijk geeft aan dat BookTok, het Tik Tok kanaal gericht op boeken en literatuur, een sleutelrol speelt bij het aan het lezen krijgen van Gen-Z. In een enquête onder meer dan 2.000 16-25-jarigen, geeft bijna tweederde (59%) aan dat BookTok of Boek-influencers hen hebben geholpen een passie voor lezen te ontwikkelen.
28-11-2022
Rakuten Kobo, een van de grootste aanbieders van e-readers, heeft met haar jaarlijkse rapport inzicht gegeven in de digitale leestrends van de Nederlandse lezer. Uit het rapport blijkt dat de invloed van BookTok steeds groter wordt, dat Nederlandse titels in de Top 10-lijstjes schaars zijn en dat de staat van de wereld ons leesgedrag beïnvloedt. Rond een uur of 10 in de ochtend is voor veel mensen het perfecte leesmoment, en dan het liefst op een zondag, maandag en dinsdag. Augustus is de leesmaand bij uitstek, wat niet gek is omdat de meeste mensen dan aan het strand of naast het zwembad liggen. Over vakantie gesproken, door de versoepeling van de COVID-maatregelen werd er weer meer mogelijk op het gebied van reizen en steeg de verkoop van reisboeken met 25 procent. Het leesgedrag wordt ook beïnvloed door het nieuws. Boeken over het Britse koningshuis werden tien keer zoveel verkocht na het overlijden van Queen Elizabeth begin september.
28-11-2022
Sinds 2016 kunnen mbo-studenten met korting naar musea en andere culturele activiteiten. Ze kunnen hiervoor gebruikmaken van de MBO Card. De komende twee jaar komt er op deze kortingspas ook een geldbedrag te staan dat de kaarthouder kan besteden aan een culturele activiteit. Vlak voor de start hiervan op 23 november, sprak MBO-today met CJP-directeur Walter Groenen. “Eigenlijk hadden we de MBO Card mét budget al in 2016 willen invoeren’, vertelt Groenen. ‘Die systematiek is vanaf het begin onze doelstelling geweest, met als voorbeeld de Cultuurkaart voor het voortgezet onderwijs – een groot succes. Maar de toenmalige onderwijsminister, Jet Bussemaker, vond een kaart met cultuurtegoed toen nog een stap te ver. Ze wilde culturele instellingen de tijd gunnen om programma’s en dergelijke te ontwikkelen die echt aansluiten bij de behoefte van de mbo-student. Dat is de laatste jaren volop gebeurd. Grote culturele instellingen als het Rijks en Museum Boijmans Van Beuningen hebben echt goed nagedacht hoe zij hun aanbod kunnen laten aansluiten op het beroepsonderwijs, de verschillende opleidingsniveaus in het mbo en de belevingswereld van deze studenten. Bij het Boijmans is er bijvoorbeeld een programma dat ingaat op hoe elk mens met een eigen blik naar iets – in dit geval kunst – kijkt. Daarover kun je met elkaar dan het gesprek aangaan over wederzijds begrip: we kijken naar hetzelfde, maar zien toch wat anders.’ ‘Dergelijke programma’s slaan een brug tussen de culturele sector en het mbo. Een verbinding die versterkt wordt doordat de mbo-instellingen op een vergelijkbare manier naar de culturele sector kijken: wat kunnen de musea, theaters en andere culturele instellingen nou betekenen in ons vakonderwijs dan wel in ons burgerschapsonderwijs? ‘Op die verbinding kunnen we verder bouwen’, benadrukt Groenen
28-11-2022
Stemming over de moties ingediend tijdens het WGO (Wetgevingsoverleg Cultuur) van 14 november jl.
24-11-2022
Het LKCA zet de uitgangspunten van de 'Kamerbrief toegankelijkheid culturele en creatieve sector voor mensen met een beperking' van staatssecretaris Uslu , d.d. 10 november jl., op een rij. Behalve goede voorbeelden en huidige afspraken benoemt Uslu ook acties en kansen voor een toegankelijke cultuursector. LKCA reflecteert op haar rol op de weg naar verbetering.
22-11-2022
Binnen Nederland, maar ook internationaal, is er groeiende aandacht voor het ontwikkelen van technische, artistieke, praktische en andere professionele ontwerpvaardigheden door jongeren. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie heeft de afgelopen jaren in verschillende steden alternatieve, informele platforms zien ontstaan, die hierop aanhaken. Zij verbinden jongeren en startende ontwerpers met de huidige maak- en ontwerpcultuur. Het fonds ziet dit als een belangrijke positieve ontwikkeling omdat het bijdraagt aan het verbinden van de ontwerppraktijk met de fascinaties van jongeren. Met de Open Oproep Platforms voor ontwerpend leren heeft het fonds deze initiatieven een impuls willen geven. In de eerste editie van de Open Oproep Platforms zijn in totaal veertien projecten geselecteerd. Het fonds heeft voorstellen ontvangen van uiteenlopende aard. Sommige vertrekken vanuit een discipline, andere kiezen voor een bredere benadering waarbij talentontwikkeling centraal staat. Opvallend is dat het merendeel van de aanvragen is gericht op jongeren in de leeftijd van 16 tot 28 jaar, terwijl de oproep openstond voor voorstellen gericht op kinderen in de basisschoolleeftijd tot jongeren tot 28 jaar die de stap willen zetten naar een professionele praktijk. Het merendeel van de ingediende programma’s zet dus in op de aansluiting van de groep, veelal autodidacte makers, met het professionele werkveld. Uit de 30 beoordeelde aanvragen zijn 14 voorstellen geselecteerd, waarmee het toekenningspercentage op 47% uitkomt. Voor deze open oproep was een budget van € 1.050.000 beschikbaar. De maximumbijdrage per project bedroeg € 100.000.
22-11-2022
Hoe heilzaam is kunst? De afdeling psychiatrie van het Brugmannziekenhuis in Brussel kan momenteel, als experiment, aan patiënten een museumbezoek voorschrijven, als onderdeel van de therapie. An-Katrien Callebaut spreekt dr Johan Newell, één van de deelnemende psychiaters, over dit bijzondere project en blikt terug op de eerste maanden.
22-11-2022
De moties ingediend tijdens het Wetgevingsoverleg Cultuur (WGO Cultuur) van 14 november 2022.
21-11-2022
Op 17 november publiceerde IFPI het rapport Engaging with Music 2022. Het rapport geeft een compleet beeld over hoe muziekfans wereldwijd met muziek omgaan, waarnaar we luisteren en de manier waarop we luisteren. IFPI baseerde het rapport op reacties van meer dan 44.000 mensen uit 22 landen. Daarmee is het onderzoek het meest omvangrijke in zijn soort. Enkele conclusies : De gemiddelde luistertijd per week groeide dit jaar naar 20.1 uur. In 2021 was dit nog 18.4 uur; Meer dan 45% van muziekfans kiest voor een betaalde muziekdienst. Daarmee ben je als gebruiker volledig in charge; je selecteert zelf en hebt geen last van reclames; Muziek is belangrijk voor het mentale en fysieke welzijn van mensen, 69% vindt muziek belangrijk voor de geestelijke gezondheid en 68% sport het liefst met muziek op; Muziek blijft de belangrijkste reden waarom luisteraars naar de radio luisteren – De blijvende populariteit van radio houdt aan, waarbij 73% van de respondenten zegt dat ze voornamelijk naar de radio luisteren voor muziek.
21-11-2022
Basisschool De Trumakkers in Heeze werd op 17 november even omgetoverd in een ‘School of Rock’. Een bijzondere gelegenheidsformatie bestaande uit studenten van de Eindhovense muziekopleiding Metal Factory en leden van de Heezer fanfare St. Nicasius gaven er een ‘stevig’ miniconcert. Doel: het instrumentengebruik onder basisscholieren te stimuleren. Eerder vond er al eens een bijzondere muzikale kruisbestuiving plaats. Het project ‘De Instrumentenkaravaan’ werd toen voor het eerst gehouden door het plaatselijke jongerenwerk, fanfare St. Nicasius en het Regionaal Instituut Cultuur en Kunsteducatie (RICK). Toen ging de fanfare de samenwerking aan met een groepje rap’ pers. Deze week was er een nieuwe tournee langs de basisscholen in Heeze. Leerlingen maakten daarbij in drie kwartier tijd kennis met verschillende muziekinstrumenten. Corona heeft er flink ingehakt bij de muziekvereniging. Eric Berkers, saxofonist bij de fanfare.: ,,De jeugdopleiding is volledig ingestort. Die zijn we nu weer helemaal aan het opbouwen. Het is dan heel leuk als je je op deze manier aan kinderen kunt presenteren.” Voor de studenten van de Metal Factory in Eindhoven is het geen alledaagse praktijk om met een fanfare op te treden. ,,We zijn er heel open ingegaan. Het is ook best wel progressief voor een metalband, maar wij merkten al tijdens de eerste en enige repetitie dat de blazers echt iets toevoegen”, vertelt derdejaars student Niño Turba. Berkers: ,,Een band speelt geen bladmuziek. Wij moesten daardoor een beetje wennen aan de vrijheid die de bandleden hebben en zij aan onze structuur.”
21-11-2022
Alle Duitse jongeren die in 2023 achttien jaar worden, krijgen komend jaar een tegoed van 200 euro voor culturele activiteiten cadeau. De minister van Cultuur en Media Claudia Roth (Groenen) en minister van Financiën Christian Lindner (FDP) hebben het plan onlangs in de Bondsdag gepresenteerd. Walter Groenen, directeur van het Cultureel Jongeren Paspoort (CJP), ziet een dergelijk plan voor Nederland ook wel zitten. "Ik vind het buitengewoon interessant", vertelt hij aan Editie NL. In Nederland krijgen leerlingen tussen de 12 en 18 jaar 15,75 per jaar. "Het gaat in totaal om 90 euro, verspreid over zes jaar. Daarbij krijgen ze ook een CJP-kortingspas. Deze bestaat al sinds 1999. " Met dat geld kunnen scholieren culturele activiteiten ondernemen. Maar boeken of platen kopen kunnen ze er niet mee. Groenen vindt het goed dat het gaat om een periode van zes jaar. "Dat is goed voor de smaakontwikkeling. In één keer al het geld uitgeven aan één uitje doet misschien ook iets minder recht aan de cultuurontwikkeling." De Duitse en Franse cultuurpassen zijn specifiek gericht op de mentale gezondheid van jongeren, die mogelijk een knauw heeft gekregen van de coronapandemie. In Nederland is er volgens het Fonds voor Cultuurparticipatie ook veel aandacht voor de mentale gezondheid van jongeren. "Het ministerie van OCW neemt dat heel serieus en denkt ook dat het deelnemen aan cultuur helpt bij het ontwikkelen van mentale veerkracht. Denk bijvoorbeeld aan muziek- of dansles.", zegt directeur-bestuurder Hedwig Verhoeven. "Jongeren die cultuur toch al niet zo interessant vinden zullen met het geld al gauw naar de bioscoop gaan. Dat is uiteraard prima. Maar het zelf deelnemen aan cultuur blijkt pas echt een gunstig effect te hebben op de ontwikkeling en mentale gezondheid.” Het fonds verstrekt subsidies aan projecten van organisaties voor jongeren die cultuurdeelname stimuleren.
17-11-2022
“Muziek opent een luik dat mensen met dementie even in het nu brengt. Je ziet mensen weer om zich heen kijken en vaak horen we van het zorgpersoneel dat het positieve gevoel dat mensen van muziek krijgen, dagenlang blijft”, vertelt Rensz Gorisse, voorzitter van Stichting Kleurke uit Breda.. Zijn stichting verzorgt muzikale optredens voor mensen met dementie op beschermde afdelingen. Ook cultuurmaker Anneke Wijn en dementieconsulente Laura Hoeksema zien het effect van kunst op mensen met dementie. Welk effect is dat? En waarom is het belangrijk daarop in te zetten? Simone Vos sprak met ze.
17-11-2022
De vergrijzing in Nederland is een veelkleurige. Steeds meer ouderen in en buiten de zorginstellingen hebben een migratieachtergrond. En dat vraagt om een activiteitenaanbod dat aansluit bij de wereld van een diverse groep mensen. Maar hoe pak je dat aan? Hoe kom je aan de kennis om tot een passend en leuk aanbod te komen? Op 6 december organiseert LKCA op 1sociaaldomein.nl een kennissessie.
17-11-2022
Ons programma voor inclusiviteit heb ik gebaseerd op de 4 P’s van de Code Diversiteit & Inclusie”, vertelt Nanda Kwint van het Apeldoornse cultureel centrum Gigant enthousiast. Ook bij Patty Jacobs van het Rijswijkse centrum voor de kunsten Trias spelen de 4 P’s een belangrijke rol. LKCA bevraagt de twee organisaties over hoe ze omgaan met inclusie. Wat zijn de tussentijdse inzichten en opbrengsten van de Agenda Inclusieve Podiumkunsten?
17-11-2022
Vanaf 21 november start de Open Oproep Mentale gezondheid jongeren van het Fonds voor Cultuurparticipatie specifiek gericht op kunstzinnige en/of erfgoedactiviteiten voor en door jongeren. Directeur-bestuurder Hedwig Verhoeven blogt over het belang van cultuurparticipatie voor de mentale weerbaarheid van jongeren.
17-11-2022
De samenwerking tussen het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Duitse Fonds Soziokultur krijgt na tien jaar een andere invulling. Beide Fondsen ondersteunden sinds 2013 met ruim 1,7 miljoen euro 63 projecten via de subsidieregeling Samenwerking Nederland-Duitsland ‘Jonge Kunst’. Op basis van het succes van het programma bieden beide fondsen nu ondersteuning voor Nederlands-Duitse samenwerking vanuit hun andere, bestaande activiteiten. Zo kunnen Nederlandse culturele organisaties en ZZP’ers subsidie aanvragen via de regeling Internationale Samenwerking. Daarnaast bouwen ze voort op hun band en ervaring door kennis uit te wisselen en nieuwe, vergelijkbare internationale samenwerkingen aan te gaan. Directeur-bestuurder Hedwig Verhoeven: ‘De nauwe en langdurige samenwerking met Fonds Soziokultur heeft ervoor gezorgd dat het veld de weg naar Duitse partners wist te vinden. We zijn trots dat we op deze ervaring verder kunnen bouwen en dat zowel Fonds Soziokultur als wij projecten blijven ondersteunen met subsidie. We zien uit naar de resultaten van soortgelijke initiatieven met andere landen waarmee we aan een Europees netwerk voor culturele uitwisseling werken.’
17-11-2022
De Urban Factory, een culturele ontmoetingsplek voor jongeren in Tilburg-Noord, krijgt onderdak in de oude gymzaal op het Belaveldje. Het pand naast basisschool De Vlashof wordt daarvoor flink verbouwd. Daarmee komt een lange zoektocht ten einde. De gymzaal wordt momenteel gebruikt door de basisschool en door dansplatform Corpo Máquina, dat er activiteiten voor jongeren houdt. Deze laatste krijgt straks ook een belangrijke rol in de Urban Factory. Vervanging van de oude gymzaal en de bouw van een nieuwe stond al langer op de planning, zegt wijkwethouder Rik Grashoff. De gemeente Tilburg ontving in 2020 een Europese subsidie van ruim 4 miljoen euro voor kunst- en cultuurproject ForwArt, waarvan ook de Factory wordt betaald. Het Belaveldje is gekozen in samenspraak met de wijkbewoners en roept volgens de wethouder heel weinig weerstand op.
17-11-2022
Het debat tijdens het Wetgevingsoverleg Cultuur (WGO Cultuur) van 14 november is terug te zien. Het ongecorrigeerde stenogram.
17-11-2022
Staatssecretaris Uslu (OCW) geeft antwoorden op Kamervragen over de pilot voor de mbo-card voor studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Met deze kaart kunnen zij met korting naar culturele instellingen of evenementen. Het Tweede Kamerlid Kwint (SP) had de vragen gesteld. Bij de antwoorden zit een beslisnota.
17-11-2022
Staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) informeert de Tweede Kamer hoe zij de implementatie van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap in de culturele en creatieve sector vorm en inhoud geeft. Met een beslisnota en een uitleg van de gebruikte terminologie.
17-11-2022
Jongerenwerk met aandacht voor cultuur kan de veerkracht van kwetsbare jongeren vergroten. Want deelnemen aan cultuur draagt onder andere bij aan een positiever zelfbeeld, sociale vaardigheden, verantwoordelijkheidsgevoel en een sterker sociaal netwerk. Het is daarom belangrijk dat professionals in cultuur, zorg en welzijn culturele activiteiten inzetten bij jongerenwerk. Maar hoe doe je dat? Speciaal voor deze professionals heeft LKCA een factsheet gemaakt. Deze factsheet is het resultaat van een lerend netwerk waarin LKCA, samen met Démos en Publiq pionierende Nederlandse en Vlaamse praktijken in jeugd-, welzijns- en jongerenwerk en de kunst- en cultuursector samenbrengen.
17-11-2022
Alle Duitse jongeren die in 2023 achttien jaar worden, krijgen komend jaar een tegoed van 200 euro voor culturele activiteiten cadeau. De minister van Cultuur en Media Claudia Roth (Groenen) en minister van Financiën Christian Lindner (FDP) hebben het plan op 11 november in de Bondsdag gepresenteerd. Met de zogeheten KulturPass kunnen jongeren onder meer boeken, lp’s, bioscoop-, museum- en concerttickets kopen. Het idee komt uit Frankrijk. Daar werd het tegoed voor 18-jarigen vorig jaar ingevoerd om de culturele sector te steunen die door de coronacrisis een zware klap heeft opgelopen. Ook in Duitsland dient de KulturPass ter ondersteuning van de zwaar getroffen cultuursector. Bovendien ziet minister Roth in dat het tijdens de coronapandemie voor jongeren lastig was om met het culturele aanbod in aanraking te komen. De pas moet het straks voor alle 18-jarigen in Duitsland gemakkelijker maken om ‘de rijkdom van de Duitse cultuur te ontdekken’, aldus Roth. De Duitse Cultuurraad is zeer positief over de pas, maar wijst erop dat de regering duidelijker moet vastleggen waaraan het tegoed mag worden uitgegeven. Zijn bioscooptickets bijvoorbeeld wel toegestaan, maar een Netflix-abonnement niet? Als het pilotproject een succes blijkt te zijn, wil de Duitse minister van Cultuur en Media de KulturPass in de toekomst ook aan 15-, 16- en 17-jarigen aanbieden.
17-11-2022
Veel Nederlanders lezen nog vaak een boek, maar lezen het niet altijd uit. Time2play onderzocht onder achthonderd Nederlanders wat hun leesgewoonten zijn. Van hoe lang we lezen tot of we een boek wel uitlezen. Hoe lezen wij Nederlanders het liefst? Nederlanders lezen heel wat boeken: 28% van de respondenten leest wekelijks, 27% doet dat zelfs dagelijks. De gemiddelde leestijd per keer is 55 minuten. Maar niet overal in Nederland lezen de mensen evenveel. In Friesland wordt het langst gelezen: gemiddeld 67,7 minuten per keer. In Drenthe hebben mensen een minder lange aandacht span, namelijk 33,5 minuten per keer. Ondanks dat het aanbod van e-books en luisterboeken steeds groter wordt, lezen Nederlanders nog altijd het liefst op papier. ( Het online en digitaal lezen groeit overigens wel in populariteit.) 72% van de respondenten zegt de voorkeur te geven aan fysieke boeken. Wellicht heeft dat iets te maken heeft met de geur: maar liefst 62% van de ondervraagden geeft aan graag aan de binnenkant van een boek te ruiken
17-11-2022
De Bibliotheek Midden-Brabant, Tilburg University en literair productiehuis Tilt hebben een gedichtenapp gelanceerd: ver+vers. Deze webapp is speciaal bedoeld voor mensen van 14 tot 18 jaar. Met ver+vers stel je heel eenvoudig een beeldgedicht samen met dichtregels van dichter Vicky Francken en illustraties van grafisch kunstenaar Lies Van Gasse. De gemaakte collages kun je direct delen via TikTok, Snapchat of Instagram. ver+vers werd mogelijk gemaakt dankzij het Nederlands Letterenfonds, Fonds 21, Stichting Lira, Stichting Zabawas en de Boudewijn van Gorp Stichting.
14-11-2022
De Stichting Jazz750 heeft een missie: het stimuleren en ontwikkelen van een jazzcultuur in Roosendaal. Verbinding maken tussen professionals, amateurs, diverse generaties en uiteenlopende muziekstijlen. De aanleiding? Sinds 2014 is er geen centraal georganiseerd muziekonderwijs meer. Er is geen centrale ontmoetingsplaats, er vinden geen kruisbestuivingen meer plaats en de nu individueel les krijgende leerlingen stimuleren elkaar minder. Musicus Ton van de Geijn werd geïnspireerd door Joan Chamorro, die in Barcelona in 2006 met een opleiding voor jeugdige spelers van 7 tot 21 jaar begon. Van de Geijn probeert al langer een aantrekkelijke speel- en werkomgeving te creëren voor jeugdige muzikanten. ,,Die hebben elders les, sinds 2021 werken we gezamenlijk aan samenspel, repertoire en ontwikkeling. Maandelijks is er ook een open podium, overigens voor alle leeftijden.” Op 12 november geeft Chamorro een masterclass. Op 13 november is er een concert waar de Amerikaanse saxofonist Scott Hamilton aan meedoet. Hij ondersteunt volgens Ton van de Geijn volledig de werkmethode van Chamorro en sluit graag bij zijn workshops en concerten aan. ,,Chamorro leert ze spelen als praten. Als uitgangspunt hanteert hij de taal van de jazzmuzikant. Zijn leerlingen zuigen dat als een spons op en hij laat ze spelen tot ze erbij neer vallen.”