24-05-2022
Het kan allemaal al een tijdje weer: naar een theatervoorstelling gaan, een expositie bezoeken of een film kijken op het witte doek. Toch doen we het niet massaal. Half lege zalen zijn sinds corona eerder regel dan uitzondering. Vooral minder bekende namen en minder populaire genres doen het slecht, ziet waarnemend directeur Siebe Weide van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). "Theater moet je plannen en dat doen mensen minder sinds corona. Ze moeten daar weer aan wennen." Ook bioscopen hebben nog niet dezelfde bezoekersaantallen als voor corona. Toch is directeur Gulian Nolthenius van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters vol goede moed. "Het kost nu eenmaal tijd. Wij zijn blij dat alweer 7,5 miljoen mensen de afgelopen maanden hun weg terug naar de bioscoop hebben gevonden. In vergelijking met 2019 is het duidelijk minder, maar dat heeft tijd nodig." Musea zijn minder druk bezocht dan voor corona. Volgens de Museumvereniging komt dat vooral doordat er minder buitenlandse toeristen zijn. Ook mijdt een deel van de Nederlanders drukke plekken. "In 2019 kwam een derde van de museumbezoekers uit het buitenland. Nu komen er nog steeds minder Europeanen dan voor corona en toeristen van verder zijn er amper. Nederlanders met een kwetsbare gezondheid gaan ook weinig de deur uit. Al met al komen er zeker enkele tientallen procenten minder bezoekers dan voor corona." Weide hoopt op hulp van het Rijk en gemeenten. "We hebben coulance nodig van de overheid. En als er weer maatregelen nodig zijn, moet er wel compensatie zijn. We hebben geen vlees meer op de botten." Eén ding staat vast: de cultuursector wil nooit meer sluiten. Nolthenius: "Het is echt van belang dat bioscopen in enige vorm openblijven." Droste: "Ik denk dat er meer maatwerk moet komen. Geef theaters eigen verantwoordelijkheid, door bijvoorbeeld bezoekers mondkapjes te laten opzetten als dat nodig is. Als artiesten willen spelen en de theaters open willen, laat het dan aan het publiek over om een keuze te maken en beslis niet vanuit Den Haag." Ondertussen hopen de theaters op steun van het Rijk, bijvoorbeeld met geld voor een grote publiekscampagne. Droste: "Bezoekers komen te voet en gaan te paard. We moeten mensen verleiden om weer te komen."
23-05-2022
Nu de maatregelen van de afgelopen jaren zijn opgeheven, hopen de theaters en concertzalen weer een volledig seizoen te kunnen draaien zonder annuleringen en verplaatsingen. En mét de artiesten en het publiek. Maar ja, met de hogere energiekosten, de nog altijd pittige prijzen aan de benzinepomp en de duurdere boodschappen staat een theaterbezoek niet meer boven aan de prioriteitenlijst. Hoe denken theaterdirecteuren Alex Kuhne (Theater aan de Parade, ‘s-Hertogenbosch), Rob van Steen (Schouwburg Concertzaal Tilburg) en Sander Knopper (De Leest, Waalwijk) het tij te keren? Ze maken zich geen zorgen en zijn optimistisch.
23-05-2022
Meiden die in ’s-Hertogenbosch in de openbare buitenruimte willen dansen hadden in het voorafgaande meestal het nakijken. Van een ‘veilige’ omgeving zonder stoorzenders was nauwelijks sprake. Maar dat is nu waarschijnlijk verleden tijd, sinds de opening van de hippe Urban Dance Ground bij jongerencentrum 4West een feit is. In 2021 is PowerUp073 in samenwerking met ’S-PORT een pilot gestart. Een pilot voor Urban Dance Grounds op verschillende plekken in ‘s-Hertogenbosch. Deze hippe dansvloeren zijn bedoeld om het bewegen in de openbare ruimte te stimuleren. Ook zijn de dansvloeren een middel om jongeren positief te activeren en aan te sluiten bij hun leefwereld. Die leefwereld omvat TikTok-filmpjes, challenges, dance battles, muziek, moves en meer. De pilot was succesvol. Deze opening vond plaats op 18 mei. De opening werd afgetrapt met een dance-off. Twee dansgroepen van jongeren uit West en Noord namen het tegen elkaar op in een challenge genaamd Powerbattle. De winnaars namen een 1,2 meter hoge wisselbeker mee naar huis. De bedoeling is dat Urban Dance zich als een olievlek verspreidt in de stad. Daarom staan er pilot-dansvloeren op de planning voor het ISK en bij Jongerencentrum Zuid-Oost.
23-05-2022
Er is in Breda weinig aanbod voor jongvolwassenen die zich interesseren in urban sports and cultuur. Althans, dat concludeert Pier15. En tot overmaat van ramp, dreigt dit aanbod nog verder te krimpen. “Electron heeft de deuren inmiddels al moeten sluiten en ook voor poppodium Phoenix ziet het er niet goed uit. Daarnaast loopt ons contract in 2023 ook nog eens af”, aldus Pier15. “De cultuur voor jongvolwassenen in Breda sterft dus langzaam uit.” Daarom werd er op 21 mei een rouwstoet gelopen, Rest.In.Pier. Met deze actie werd aandacht gevraagd voor het belang van een goed cultureel aanbod voor jongvolwassenen in Breda.
23-05-2022
In twee dagen viel Readification twee keer in de prijzen. Het leesbevorderingsproject van de Leescoalitie, NBD Biblion en Ubisoft is bekroond met Goud bij de AMMA’s, de mediaprijzen voor de opvallendste concepten en beste samenwerkingen, en het ontving een bronzen Esprix in de categorie ‘Media, Entertainment & Communications’. Eerder won het project al een Leffie (de prijs voor campagnes met lef en impact) en twee SponsorRingen, brons in de categorie Maatschappij en goud in het specialisme Innovatie. Readification is een project van de Leescoalitie dat is ontwikkeld en gelanceerd in samenwerking met gameproducent Ubisoft, 2Basics en NBD Biblion. Dankzij Readification komen nog meer jongeren in aanraking met literatuur in een interactieve spelvorm. Door deze nieuwe vorm van leesbevordering wordt het leesplezier van jongeren aangewakkerd: maar liefst vier op de tien jongeren werden sinds de lancering door Readification gestimuleerd om meer te gaan lezen. De Leescoalitie bestaat uit Stichting Lezen (voorzitter), de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Stichting Lezen & Schrijven, het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, de bibliotheken (de Koninklijke Bibliotheek en Vereniging van Openbare Bibliotheken), het Nederlands Letterenfonds en de Taalunie.
23-05-2022
Tilburg krijgt dit jaar geen nieuwe Junior Stadsdichter. ‘De verkiezing gaat niet door, omdat er te weinig kandidaten zijn’, zegt Esther van Lieshout namens de organisatie. ‘We gaan het project onder de loep nemen en hopen volgend jaar terug te zijn.’ De huidige Junior Stadsdichter, Gina Goossens, blijft nog een jaar langer aan. Zij wordt op 12 juni opnieuw geïnstalleerd. Het officiële moment maakt deel uit van een feestprogramma rondom de presentatie van de nieuwe dichtbundel van de Tilburgse dichter Erik van Os. Die bundel heeft hij speciaal voor jongeren gemaakt.
23-05-2022
Thomas van Grinsven & Rutger Vink hebben met hun boek De magische halsband (Kosmos) de Kinderjury 2022 gewonnen in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar. In de categorie 10 t/m 12 jaar wint Kevin Hassing met Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken (Luitingh-Sijthoff). De Kinderjury is de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken. Tijdens de Stemweken stemden maar liefst 52.448 kinderen op hun favoriete boek van vorig jaar. De prijzen werden uitgereikt door presentatoren Rachel Rosier (host Zapp) en Jasey Harders (tiktokker) op de eerste editie van Het Grote Kinderjury Feest. Het Grote Kinderjury Feest past bij de gezamenlijke missie van CPNB en DPG Media om de jonge generatie aan het lezen te krijgen en het leesplezier te vergroten en om ouders en verzorgers in heel Nederland te bereiken, en leesplezier bij iedereen dichtbij te brengen.
23-05-2022
Hebban in de Klas is een online platform waar leerlingen en docenten met elkaar als lezer verbonden zijn. Dit gratis leesbevorderingsinitiatief van Stichting CPNB en Stichting Lezen is voor het voortgezet onderwijs en start in september. Het is al mogelijk om mee te doen aan de pilot. Hebban in de Klas is ontwikkeld in samenwerking met docenten en maakt gebruik van de techniek achter de populaire lezerscommunity Hebban.nl. Het platform ondersteunt docenten in het bijhouden van de leeslijstadministratie en het leesdossier van de individuele leerling, biedt ruimte voor discussietopics, het delen van (nieuws)artikelen en verwerkingsopdrachten en stimuleert leerlingen tot het ontdekken van hun eigen leessmaak en –favorieten. Docenten kunnen meerdere klassen tegelijk beheren. Elke klas heeft een eigen klassenhomepage, waar de leerlingen en de docent met elkaar in contact komen.
19-05-2022
Op 21 april stond In Tilburg tijdens Cultuurparticipatie on Tour #2 het Arts for Health Centre centraal. Dit is een initiatief van Corpo Máquina, Sounding Bodies en Switch2Move uit Tilburg. Met een nieuwsgierige blik en op een onderzoekende wijze was de avond ingestoken om de domeinen zorg, welzijn en cultuur nader tot elkaar te laten komen. Er was een keynote door Clare Lovett. Zij werkt voor de stad Londen waar ze sinds 2019 hoofd cultuur, gezondheid en welbevinden is. Ze heeft een achtergrond in cultuurparticipatie en podiumkunsten. In haar presentatie liet ze mooie voorbeelden vanuit Londen passeren waar de kunsten, zorg en welzijn gezamenlijk werken. Heleen Volman, één van de initiatiefnemers van Arts for Health Centre, nodigde het publiek uit om samen te gaan onderzoeken. Ze licht toe dat dit geen project is, maar een lange-termijnvisie in ontwikkeling. Het is een proces dat vraagt om een lange adem. Daarnaast is onderzoek een belangrijke factor in het Arts for Health Centre. Maar hoe onderzoek je de werking van kunst? Het werk heeft een breed spectrum aan doorwerkingselementen. Welke impact willen we maken en hoe meet je dat? En hoe ontwikkelen we professionele praktijken op het snijvlak kunst en zorg/welzijn?
19-05-2022
De theaters kampen momenteel met een lagere bezetting dan vóór de pandemie, zo blijkt uit recent onderzoek van het Nationaal Theaterfonds. Geldt dat ook voor de theaters in Noord-Brabant? En hoe kijken zij naar de toekomst? Elmay Claassen sprak erover met Chassé Theater Breda, Theater de Bussel in Oosterhout en Parktheater Eindhoven.
19-05-2022
In culturele leerecosystemen zijn goede gidsen essentieel. Zij helpen kinderen en jongeren om hun weg te vinden en bieden hen kansen om hun talenten te ontplooien. Wat is er nodig om een succesvol gids te zijn? Bea Ros met de inhoudelijke terugkoppeling van het LKCAtelier van 21 april jl.
19-05-2022
Dit schooljaar stemden opnieuw duizenden leerlingen, tussen de twaalf en zestien jaar, op hun favoriete jeugdboek voor het leesbevorderingsprogramma de Jonge Jury. Inmiddels zijn de stemmen geteld. De genomineerden voor de Prijs van de Jonge Jury 2022 zijn: De tunnel van Anna Woltz, Gegijzeld van Chinouk Thijssen en Lock Down van Maren Stoffels. Tijdens de Dag van de Jonge Jury op 9 juni in de Doelen in Rotterdam wordt, in het bijzijn van de genomineerde auteurs en honderden leerlingen, de Prijs van de Jonge Jury uitgereikt aan de auteur van het boek met de meeste stemmen. De Jonge Jury is het grootste leesbevorderingsprogramma voor jongeren uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Jaarlijks nemen honderden scholen deel aan het programma en worden duizenden stemmen uitgebracht. De Jonge Jury stimuleert jongeren om boeken te lezen en leert hen een mening te vormen over de boeken die zij lezen. Stichting Lezen en Passionate Bulkboek zetten zich samen met scholen, bibliotheken en boekhandels in om lezers te maken.
17-05-2022
Wat weten we over het effect dat kunst kan hebben op ons leven? Wat is de rol van cultuur op de ontwikkeling van kinderen? Welke ervaringen kennen we vanuit de zorg en het sociaal domein? Wat werkt? De sociaal-emotionele aspecten van cultuur staan centraal tijdens het LKCAtelier van 2 juni.
17-05-2022
Hiphop is niet meer weg te denken uit het Nederlandse cultuurlandschap. In de jaarlijkse streamingslijsten is Nederlandse hiphop goed vertegenwoordigd, hiphopfestivals in Nederland trekken duizenden bezoekers en bijna elke dansschool biedt tegenwoordig wel lessen in breakdance of streetdance aan. Wat levert het de samenleving op als hiphop een vaste plek krijgt in cultuur-, jeugd- en/of onderwijsbeleid? Dat ze LKCA uiteen in een Position Paper.
16-05-2022
Scapino Ballet Rotterdam en neuropsycholoog Erik Scherder presenteren op 3 juni in Theater Rotterdam de voorstelling Dancing and the Brain. In een avond vol dans geeft Erik Scherder colleges over de indrukwekkende positieve effecten van dansen op het gezonde en aangedane brein. Met bijdragen van Conny Janssen Danst, Codarts Havo/Vwo voor Muziek en Dans, BlackBirds/Dalton Jansen, 1stMove/Annemarie Labinjo, en Scapino Ballet Rotterdam. Aan het slot van de avond wordt het publiek in de zaal uitgenodigd zelf mee te dansen.
16-05-2022
Je kunt er skaten, dunken, maar ook suppen, rappen, steppen en zelfs pitchen. Tijdens het Urban Sports Festival Flex, in het Urban Sports Park op Stadsoevers in Roosendaal draait alles om urban. Op 16 mei werd het Urban Sports Park officieel geopend.
16-05-2022
Vijftien Tilburgse vrouwen presenteerden 13 mei hun gezamenlijke kunstwerk Bindweefsel, dat sinds wordt geëxposeerd in het Textielmuseum. Een levensboom gemaakt met verschillende textieltechnieken maakt en verbindt de unieke verhalen van de vrouwen. Wekelijks kwamen de vrouwen bijeen om te leren over textieltechnieken, ze gingen op pad naar het museum en bezochten het atelier van kunstenares Larissa Schepers die ze hielp bij het maken van het gezamenlijke werk. De kleurrijke levensboom met vruchten en bloemen die symbool staan voor de culturele en persoonlijke verhalen van de deelnemers is tot stand gekomen door een samenwerking met ContourdeTwern en Stadsmuseum Tilburg. Het idee: mensen met migratieachtergrond in de wijk stimuleren om naar het museum te komen. Errol van de Werdt, directeur van het Textielmuseum is enthousiast en ziet toekomst in meer samenwerkingen met bijvoorbeeld maatschappelijke organisaties als ContourdeTwern. ,,Het illustreert op een mooie wijze de nieuwe koers van het Textielmuseum. We willen de focus op het publiek verbreden met meer participatieprojecten zoals Bindweefsel. Samen gaan we kijken hoe we het museum als podium kunnen gebruiken.’’
12-05-2022
Meemaken gaat over de interactie tussen professionele culturele instellingen en mensen uit de regio, stad, wijk of buurt. Zo zorgen zij ervoor dat deze mensen dichtbij huis een podium vinden om kunst te kunnen maken, events te organiseren, te kunnen meebepalen en/of -te programmeren. Het samen programmeren, waarbij vorm en inhoud vooraf niet vaststaan, leidt tot kunst- en cultuuruitingen die voor de omgeving ook daadwerkelijk relevant zijn. MeeMaakPodium wordt je niet van de ene op de andere dag. Het is een proces van over en weer leren en vooral een nieuwe manier van werken. Hoe ziet die route eruit?
12-05-2022
Voor de nieuwe editie van Nederland Leest wordt in november het boek Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls in een nieuw jasje gestoken. Het thema van Nederland Leest 2022 is: oud worden, jong blijven. Lezers krijgen dit boek cadeau van de bibliotheek, het centrum voor ontmoeting en gesprek. Deelnemende scholen geven het boek van Nederland Leest Junior cadeau aan leerlingen. “”We worden met z’n allen gemiddeld steeds ouder, maar we blijven ook steeds fitter. Oud worden willen we allemaal, maar tegen het proces van ouder worden kunnen we best opzien; het ouder worden van onszelf en het ouder worden van de mensen in onze omgeving. Hoe word je op een fijne manier ouder? Hoe blijf je fit en vitaal? En hoe zorg je ervoor dat je in elke levensfase contact houdt met je medemens?” Yvonne Keuls: ‘Mijn moeder staat centraal in dit boek, dat zo prachtig aansluit bij het thema Oud worden, jong blijven. Ze weigerde naar een bejaardentehuis te gaan: ouder worden zou zij wel even op haar eigen manier doen. Er is geen groter goed dan waardig oud te mogen worden, op je eigen voorwaarden.’
12-05-2022
Kinderen die buiten school actief lezen, sport- of muziekles krijgen en wel eens een museum of theater bezoeken, presteren veel beter op de basisschool. Dit zorgt volgens nieuw onderzoek voor ongelijkheid met leerlingen die veel minder toegang hebben tot zulke hulpmiddelen. Op scholen waar kinderen weinig buitenschoolse activiteiten ondernemen, zijn de leerprestaties lager. Dat komt naar voren uit een onderzoek van bureau SEO Economisch Onderzoek onder scholen in heel Nederland. Een brede ontwikkeling, toegang tot voorzieningen en voldoende ontspanning blijken essentieel voor een geslaagde schoolperiode. Daar ontbreekt het nu nogal eens aan. Zo zijn museum- (21 procent) en theaterbezoek (17 procent) exclusieve activiteiten voor hun leerlingen in groep 5, volgens de honderden ondervraagde leerkrachten. Ook heeft slechts 15 procent van de kinderen muziekles, 37 procent heeft minder dan tien kinderboeken in bezit. Ongeveer de helft van alle kinderen bezoekt de natuur. En één op twintig kinderen heeft zelfs thuis geen eigen bed. Eerder bleek al dat de buurt en het gezin waarin kinderen opgroeien invloed hebben op hun kansen in het leven. Het onderzoek ‘Gevolgen van kansenongelijkheid’ laat nu ook zien dat de schoolprestaties daadwerkelijk lijden onder een gebrek aan leerzame activiteiten buiten schooltijd. ,,Er ontstaat ongelijkheid, omdat er grote verschillen zijn in welke mate ouders hun kinderen toegang kunnen bieden tot bijvoorbeeld cultuurbezoeken, kinderboeken of een eigen kamer”, aldus de onderzoekers.
12-05-2022
Ter afsluiting van de landelijke kennisdelingsdagen van het Programma Cultuurparticipatie was het LKCAtelier op 14 april gewijd aan de samenwerking tussen cultuur en welzijn. Bea Ros met de inhoudelijke terugkoppeling.
12-05-2022
Hoe kunnen we omgaan met culturele verschillen? En welke rol kan verbeelding daarin spelen? Of, anders gezegd: hoe kunnen we samen nog beter culturele ontmoetingen arrangeren? De afgelopen twee jaar gingen zes culturele instellingen samen met LKCA met die vraag aan de slag in het project ‘Cultureel Vermogen’. De publicatie ‘Cultureel Vermogen’ is een nieuwe manier van kijken naar cultuur. Niet wat cultuur is staat centraal, maar wat cultuur doet. Wat het doet met mensen als zij elkaar cultureel ontmoeten, bijvoorbeeld. Ook als het gaat om mensen die elkaar misschien niet snel zouden spreken.
12-05-2022
Na de eerste bewonersbijeenkomst over de ‘Urban Factory’, een culturele ontmoetingsplek voor jongeren in Tilburg-Noord, oogstte de gemeente Tilburg vooral kritiek. De tweede bijeenkomst op 9 mei in wijkcentrum De Ypelaer verliep soepeler, met als uitkomst een onderzoek naar drie andere locaties voor het gebouw. Ondertussen begint de tijd te dringen. Want volgens planning moet het ontwerp dit jaar gereed komen, waarna de bouw en oplevering volgen in 2023. De Urban Factory bestaat uit een grote (dans)ruimte, een kleinere oefenzaal, kleedkamers en overlegruimten. Samen goed voor zo’n 750 vierkante meter. De gemeente Tilburg had oorspronkelijk het veldje aan de Bellinistraat op het oog voor de nieuwbouw. Maar dat leverde veel weerstand op onder buurtbewoners: zij zien er liever woningen. Terstond werd burgerinitiatief Tilburg-Noord Samen opgericht, dat diverse alternatieve locaties presenteerde. Ook de programmering van de Urban Factory was onderwerp van discussie. Het gebouw moet vooral ruimte bieden aan jongeren uit de wijk. Om ze uit de criminaliteit te houden, kreeg Tilburg in 2020 een Europese subsidie van ruim 4 miljoen euro voor kunst- en cultuurproject ForwArt, waarvan de Factory wordt betaald. Maar dans en kunstzinnige projecten is niet waar jongeren in Noord behoefte aan hebben, stelde wijkbewoner Mohammed Aknin. Volgens hem is er meer behoefte aan plekken waar kinderen extra onderwijs kunnen volgen en huiswerk kunnen maken. Ook moet de Urban Factory volgens hem laagdrempeliger worden dan de bestaande wijkcentra. Tijdens de volgende bewonersbijeenkomst, half juni, hakt de gemeente knopen door over de locatie.
10-05-2022
Het leven van actrice en kunstenares Nina Goedegebure en haar vriend staat plotseling op de kop als hij blijkt te lijden aan een zeldzame, levensgevaarlijke bindweefselaandoening: het Loeys-Dietz syndroom. Terwijl hij operaties ondergaat in het Amsterdam Medisch Centrum loopt Goedegebure door het ziekenhuis. Waar een ander misschien comfort zoekt in een sigaret of ijsbeert door de gangen ontdekt Nina een ‘ziekenhuisgalerie’. De kunstcollectie van het ziekenhuis helpt haar troost en houvast te vinden en betekenis te geven aan de zware tijd die ze doormaakt. De gedachten en gevoelens die de werken in haar losmaken, begint ze op te schrijven. Zo ontstaat als het ware een staalkaart van het ziekte- en herstelverloop, bestaande uit korte, begeleidende teksten naast de kunstwerken. Ze besluit ze te bundelen in een kunstboek: Loeys Dietz – elke dag een kunstinjectie. De teksten zijn ook ingesproken door Nina voor een audiotour die in het ziekenhuis te beluisteren is. Op 12 april zijn het boek en de tour gelanceerd in het AMC, de tour is daar nu voor iedereen te volgen. Oscar Spaans sprak met haar.
10-05-2022
Vlaanderen lanceert een campagne die mensen moet aansporen opnieuw naar culturele en toeristische evenementen te gaan. Meer dan ooit heeft de cultuursector onze steun nodig’, zegt Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon. ‘Corona heeft de cultuurbeleving in onze regio een hele tijd stilgelegd, maar gelukkig ligt die periode achter ons. Intussen hebben de makers niet stilgezeten. Resultaat: vandaag is het aanbod rijker dan ooit. Superdivers en altijd verrassend. Hoog tijd dus dat zo veel mogelijk Vlamingen weer cultuur gaan opsnuiven’, aldus Jambon. De campagne, met de slogan ‘Beleef weer meer’, startte op 9 mei. In de zomer volgt een tweede luik. De campagne met tv-spots en online advertenties wordt gefinancierd door de Vlaamse Overheid, maar ook de sector zelf, de zeven grote kunstinstellingen en de VRT dragen bij.
10-05-2022
Nu het festivalseizoen afgetrapt is, wacht veel breinen weer overwerk. Wat voor invloed precies heeft die live muziek eigenlijk op iemands brein en gedrag? Heel veel, zegt klinisch neuromusicoloog Artur Jaschke. Hij kent geen andere kunstvorm die zoveel verschillende hersengebieden tegelijk activeert. Jaschke is momenteel lector in de muziek gebaseerde therapieën en interventies bij de afdeling muziektherapie aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Enschede.
10-05-2022
Tijmen en Lotte zijn verstandelijk beperkt en kunnen dingen niet. Maar, óók veel wel. Zo zijn ze dol op vrijwel alles wat te maken heeft met toneel en theater. Tijmen schittert in de theatervoorstelling ‘Norma’ en Lotte in de première van ‘Het Othello College’. Beide zijn producties van de jubilerende Theaterwerkplaats Novalis in Vught. Ze volgen al zo’n vier jaar arbeidsmatige dagbesteding bij Theaterwerkplaats Novalis in Vught voor mensen met een verstandelijke beperking. ,,Maar het is eigenlijk veel meer dan dagbesteding”, schetst Fleur van de Laar, sinds vorig jaar directeur van de Theaterwerkplaats. ,,Voor onze cliënten die we liever theatermakers noemen, is het hun baan en wij laten ze zo volwaardig mogelijk mee draaien. Dus ook in de avonden en tijdens de weekenden zoals dat in de theaterwereld gaat. En ze kunnen werkzaam zijn in ons lunchcafé of in de facilitaire dienst. Het is een doelgroep die vaak veel meer kan dan soms wordt gedacht. Dat willen we graag naar buiten brengen.” Op 9 mei vierde Theaterwerkplaats Novalis haar eerste lustrum met ouders, vrijwilligers en huisgenoten. Op 21 mei houden ze aan de Industrieweg een open dag en kan iedereen kennismaken met Novalis door middel van verschillende workshops. ,We zijn in 2017 met drie theatermakers begonnen. Inmiddels hebben we 30 cliënten”, aldus regisseur Jan van der Els. ,,Ons doel is talent prikkelen en ontwikkelen. We maken voorstellingen voor ons zelf maar ook op maat voor bijvoorbeeld organisaties en bedrijven. Dat geldt ook voor decors. Onze theaterstukken hebben vaak een boodschap. Zo gaat ‘Het Othello College’, dat losjes gebaseerd is op het door Shakespeare geschreven Othello, over wraak nemen, boosheid en verliefdheid. Emoties die volgen op afwijzing. Deze voorstelling wordt aangeboden aan basisscholen, groep 6, 7 en 8 en de eerste klas van de middelbare school. Daarna willen we er een reizende voorstelling van maken.” De theatermakers van Novalis regelen zoveel als mogelijk zelf. Van zang en muziek, spel, dans, beweging tot aan grime, kleding/kostuumontwerp, het ontwerpen van decors en het schrijven van scripts. Naast de Theaterwerkplaats, huizen in het pand aan de Industrieweg ook verschillende andere bedrijven, is er een horecavoorziening en een serre die door organisaties of verenigingen gebruikt kan worden. Novalis zoekt de samenwerking zoveel mogelijk op. Novalis is een erkend leerbedrijf voor theater en zorg. Er zijn stageplekken voor studenten van het KW1C, en studenten van Avans werken er aan producties.
10-05-2022
CultuurCompaan in Roosendaal heeft een certificaat ontvangen van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal. Het is de bevestiging dat CultuurCompaan voldoet aan de kwaliteitseisen voor bibliotheken en cultuurorganisaties. Bedrijfsleider Cécile Cooijmans is trots op het certificaat en nog trotser op het oordeel van de samenwerkingspartners. Daar is uitgebreid mee gesproken. ,,Ze noemen ons in het rapport onmisbaar, creatief en betrokken. Als ik dat lees, ga ik glimmen.” CultuurCompaan bestaat sinds 2017 en heeft als doel om zoveel mogelijk Roosendalers te laten deelnemen aan culturele activiteiten. Cultuurwethouder Toine Theunis vindt het veelzeggend dat de organisatie zo kort na ontstaan al dit certificaat heeft weten te krijgen. ,,Als wethouder kun je wel vinden dat een organisatie goed bezig is, maar nu heeft een commissie dit bevestigd.”
09-05-2022
Na de Dutch Grand Prix en de Zwarte Cross, worden ook muziekfestivals Concert at SEA en STRAF_WERK toegankelijker voor mensen met een beperking. Dat heeft HandicapNL op 9 mei bekendgemaakt. “Het is overduidelijk tijd voor aanpassingen”, zegt HandicapNL-woordvoerder Jeroen van de Koppel. “Van parkeerterreinen tot doventolken en een aangepaste camping. Steeds meer festivals worden stap voor stap toegankelijk voor iedereen.” Bij Concert at Sea komt er op de Brouwersdam een toegankelijke tribune, aangepast sanitair en een speciale ruimte om op adem te komen. Vrijwilligers van HandicapNL zorgen voor de nodige zorg en ondersteuning. House- en technofestival STRAF_WERK in Amsterdam zorgt voor speciale parkeerplaatsen, een rust- en relaxruimte en ook een aangepaste website voor mensen met een visuele beperking. Binnen drie jaar wil HandicapNL ervoor zorgen dat alle toonaangevende festivals in Nederland toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Dit is mogelijk door een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Een groepje mensen met een handicap gaat proefdraaien op een festival en verslag uitbrengen van wat er al wel en nog niet goed is geregeld. Daaruit komen concrete punten waarmee een festival aan de slag kan om toegankelijk te worden. Dit in samen werking met Nationale Vereniging de Zonnebloem. Mensen met een beperking kunnen bij het aankopen van hun kaartjes ook hun zorgwensen aangeven.
09-05-2022
Het Vughts Mannenkoor bestond ooit uit honderd leden. Op dit moment zijn dat er nog 33. Een aanpassing van het repertoire moet ervoor zorgen dat het koor zich weer wat meer op de kaart zet en nieuwe leden aantrekt. De voorheen stevige strijdliederen worden ingeruild voor lichtere, moderne en populaire muziek. Wat een eeuw geleden werd opgericht als het Lovens Koor, bestaat nu nog steeds als Gemengd Koor Cantiqua. Hoewel het ledenaantal van het honderdjarige Tilburgse koor terugloopt, weet de harde kern van geen wijken. Er zijn nog maar 27 leden over. ,,Vijftien jaar geleden hebben we nagedacht over de toekomst en is het koor uitgesplitst in drie groepen: klassiek, concert en Gregoriaans. Zo bleef iedereen een uitdaging houden en konden we verder als de kerk dicht zou gaan. Maar dat is nog steeds niet zo”, zegt secretaris Joke van Knegsel. Want na de sloop van de Lovense Kerk huist de groep in het kleine kerkje op begane grond van het appartementencomplex dat er voor in de plaats kwam. Ook zingt Cantiqua een keer per maand in de Mariakerk in Tilburg-Noord.
09-05-2022
Drie voorstellingen gaf het ‘Circus in de Zorg’ op 7 mei in de Achtse Barrier in Eindhoven. Clowns, acrobaten en de honden en poezen vermaken buurtbewoners voor wie het niet vanzelfsprekend is om een dagje uit te gaan. Een initiatief van Hart voor de Buurt, een samenwerking van zorggroep Archipel Eerdbrand, wijkcentrum De Mortel en de projectgroep Jeugdzorg op de juiste plek. Zij organiseren activiteiten voor meer verbinding in de wijk. ,,Wij willen jong en oud verbinden. Er zijn drie voorstellingen voor kwetsbare mensen uit de Achtse Barrier, bewoners van zorgcentrum Eerdbrand, aangevuld met kinderen. Het doel is om mensen samen te brengen voor wie het moeilijk is om ergens naartoe te gaan.” ‘Circus in de Zorg’ treedt landelijk op. Portier Frenky, alias clown Frenky en in het dagelijkse leven Jan Plug, vertelt dat ze dit al twintig jaar doen. ,,Het is een kleinschalig circus waarmee we kriskras door het land trekken. We zijn geliefd in Eindhoven, want je ziet ons hier regelmatig bij de zorginstellingen. Het is dankbaar werk. Mensen leven weer op.”
09-05-2022
Op 7 mei vond in Oss het hiphopfestival BENDE’R plaats. ,,We willen met dit hiphopfestival de nieuwe koers van de Groene Engel laten zien”, vertelt Hugo Berends, programmeur bij het Osse cultuurpodium. ,,Samen met het nieuwe hiphopplatform dat net als dit festival BENDE’R heet en de hiphopcultuur uitdraagt, organiseren we deze combinatie van graffiti, breakdance en rap. Met ondersteuning van bijdragen uit het Cultuurfonds Amateurkunst Oss; dat wil ik wel gezegd hebben.” ,,De hiphopcultuur in al haar uitingen is echt wel een Oss’ dingetje”, vult Tim ‘Royal With Cheese’ van Noort aan. Hij is én Engel-programmeur én producer met eigen studio én lid van Donker Oss én mede-initiatiefnemer van het BENDE’R-platform. ,,De scene is een ons-kent-ons-wereldje maar gek genoeg opereerden de hiphopgeneraties alleen naast elkaar en niet mét elkaar. Daarom dus dit het platform en zeker ook dit festival waar we dus het rappen, het dj’en, breakdance en graffiti bij elkaar brengen.” Een verslag van Mari van Rossem.
05-05-2022
De oorlog in Oekraïne brengt gevoelens van nabijheid, urgentie en gezamenlijkheid naar boven. Laten we die vasthouden en omzetten in concrete verandering. Kunstenaars kunnen hierbij een belangrijke rol spelen, volgens Merijn Twaalfhoven. Dit artikel verscheen eerder in het Brabants Dagblad van 16 april j.l.
05-05-2022
De Nederlandse dichter en schrijver Joost Oomen en de Vlaamse scenarist en columnist Raf Njotea hebben toegezegd dat ze dit jaar de nieuwe ambassadeurs van de Week van het Nederlands zullen zijn. Net als in voorgaande jaren zullen de ambassadeurs een werk maken dat wordt gepresenteerd tijdens de Week van het Nederlands, dit jaar van 1 tot en met 8 oktober. Joost en Raf hebben ervoor gekozen de komende maanden rond de thematiek van ‘schoonheid in de Nederlandse taal’ te werken. Ze gaan onderzoeken wat schoonheid precies is, en vooral waar die in de Nederlandse taal te vinden is. Joost Oomen: “Als je in één taal zowel flageolet als poffertje kunt zeggen, dan heb je niet te maken met een taal maar met een universum.” Wat zij samen gaan maken, wordt later dit jaar bekendgemaakt. De Week van het Nederlands is een initiatief van de Taalunie en wordt georganiseerd door Vlaams-Nederlands Huis deBuren.
05-05-2022
Mensen met gehoorproblemen horen hoge tonen vaak minder goed. Maar er kunnen ook andere beperkingen zijn. Een hoortoestel kan helpen, maar vooral bij muziek schiet zo'n apparaat tekort. Hoe kun je muziek zo bewerken dat het beter klinkt voor slechthorenden? Dat is de centrale vraag in een nieuw internationaal onderzoeksproject. De universiteit van het Britse Salford werkt hiervoor samen met onder meer de BBC en Google. En het is een wedstrijd: onderzoekers uit de hele wereld kunnen hun beste idee insturen. De bedoeling is dat zij een wereldwijd netwerk gaan vormen, om zo te proberen muziek voor iedereen toegankelijker te maken. Het project richt zich niet alleen op gehoorapparaten, maar ook op andere mogelijkheden, zoals het verbeteren van muziek uit consumentenapparatuur en uit mengtafels op live-locaties.
03-05-2022
Van 12 t/m 14 april 2022 vonden de landelijke kennisdelingsdagen van het programma Cultuurparticipatie plaats. Ruim 130 professionals uit de sector cultuur, zorg en welzijn namen verspreid over de drie dagen deel aan verschillende sessies. LKCA deelt enkele terugblikken op sessies.
03-05-2022
Elk jaar komen duizenden nieuwe bewoners naar Nederland. Sommigen komen om te werken of voegen zich bij hun familie. Maar velen zijn door oorlogen en inhumane toestanden in eigen land gedwongen om hier een veilig heenkomen te zoeken. Eenmaal aangekomen moeten ze de taal, ons land, de gewoontes en vooral hun nieuwe landgenoten leren kennen. Kunst- en cultuurprojecten zijn hierbij behulpzaam. In de sessie op 1Sociaaldomein, het eigen kanaal van LKCA, op 17 mei wordt er dieper ingegaan op in wat cultuurparticipatie kan betekenen in de lange weg van inburgeren, settelen en een leven opbouwen.
03-05-2022
Als de coronaperiode iets duidelijk heeft gemaakt, dan is het inzicht dat ‘mensen meer aan kunst en ontwikkeling zijn gehecht dan je zou denken’, zegt directeur Gertjan Endedijk van Nieuwe Veste, het Bredase Centrum voor de Kunsten en de bibliotheken. ,,Onze drie bibliotheken mochten in coronatijd eerder open dan andere instellingen. Op het moment dat de deuren opengingen, stonden er mensen met tranen in de ogen te wachten. Voor iets wat altijd zo normaal is geweest. Mensen zijn nieuwsgierig, geïnteresseerd en willen zichzelf ontwikkelen. Als dat wegvalt, beseft iedereen ineens hoeveel behoefte ze aan creatieve ontwikkeling hebben.” De afgelopen twee jaar vergde veel stuurmanskunst, omdat Nieuwe Veste op veel verschillende terreinen actief is. De maatregelen bij de bibliotheken waren anders dan bij de cursussen, de concerten, de lezingen, de workshops en de contacten met de scholen, de wijken en de amateurgezelschappen. Endedijk: ,,We zijn bezig om te onderzoeken welke effecten corona heeft gehad op het hele veld van de amateurkunsten in Breda. Alle toneelgezelschappen, zangkoren en muziekensembles proberen we samen te brengen op een digitaal platform. Dat zijn we aan het ontwikkelen. Zo heb je straks een goed overzicht van wat Breda te bieden heeft. Er komt een agenda bij met optredens en exposities. Een enorme klus. Het lastige is om de eenlingen te vinden. Er zijn een heleboel mensen die thuis een boek schrijven, gedichten en schilderijen maken en daar zelden mee naar buiten treden.” Een conclusie die hij al wel kan trekken is dat zangkoren en theaterclubs veel leden hebben verloren. Met Breda Actief gaat de Nieuwe Veste de wijken in. Endedijk stelt vast dat de jeugd zich liever niet vastlegt voor een lange serie lessen. Kortlopende projecten ziet ze wel zitten. Daar probeert De Nieuwe Veste op in te spelen. Door corona heeft Nieuwe Veste scherper op het netvlies dat je mensen in de wijk moet opzoeken. Er wordt gewerkt aan programma’s om ouderen uit hun isolement te halen. Nu alles weer is toegestaan, ziet Endedijk de mensen langzamerhand terugkeren. ,,Er melden zich weer nieuwe leden en mensen voor de muziek- en kunstlessen. En voor onze concerten met kamermuziek komen als vanouds 150 tot 200 liefhebbers. Dat is een zeer trouwe groep bezoekers.” En zegt hij : ,,Er zijn in de afgelopen twee jaar onnoemelijk veel gedichten en verhalen geschreven. Er zijn schilderijen en beelden gemaakt, composities geschreven”
03-05-2022
Korteknie Stuhlmacher Architecten gaat het ontwerp maken voor de verbouwing van Huis73. Dat heeft de gemeente ’s-Hertogenbosch bekend gemaakt. Wethouder Mike van der Geld: “Met een overtuigende visie weet dit architectenbureau de geschiedenis van de gebouwen aan de Hinthamerstraat 72 en 74 te doorgronden. Een heel bijzonder stukje historische binnenstad is straks zichtbaar verbonden met de cultuur-educatieve en maatschappelijke functies van Huis73. Met het opgeknapte gebouw wordt Huis73 beter toegankelijk en aantrekkelijker voor alle inwoners van alle leeftijden. Het wordt een laagdrempelige plek waar kennis, ontmoeting en verwondering centraal staan.” Hinthamerstraat 72-74 bestaat uit meer dan twee gebouwen. Het is een compleet bouwblok tussen de Hinthamerstraat en de Binnendieze. Het zijn verschillende panden die in de loop van de eeuwen aan elkaar zijn gegroeid. De plek heeft een enorme geschiedenis en is van groot cultuurhistorisch belang voor de stad. Korteknie Stuhlmacher Architecten wil deze verschillende panden weer zichtbaar en beleefbaar maken. Ook directeur van Huis73, Nan van Schendel, is erg blij dat de keuze op Korteknie Stuhlmacher Architecten is gevallen: “Door samen te werken met dit bureau groeit Huis73 nog verder uit tot een geliefde en gewaardeerde plek waar écht iedereen graag komt.”
02-05-2022
De 81-jarige Anneke Tersteeg houdt van theater. ,,Maar sinds ik alleenstaand ben, kom ik nergens meer. Je gaat niet alleen naar een schouwburg. Daar komen altijd paren. Daarom vind ik het geweldig dat Vier het Leven het mogelijk maakt samen met andere mensen te gaan. Dan heb je tenminste iemand om tegen aan te praten. Het klikte meteen met de andere gasten. Iedereen is positief omdat uitgaan leuk is. Nu heb ik een reden om mezelf weer eens op te tutten.’’ Tersteeg behoorde tot het eerste groepje deelnemende gasten van Stichting Vier het Leven, die sinds kort actief is voor Schouwburg De Kring in Roosendaal. Regiocoördinator Manon Stokvis legt uit dat Vier het Leven alleenstaande ouderen die misschien ook minder mobiel zijn en die willen deelnemen aan het sociaal culturele leven over de drempel wil helpen. ,,Het kunnen bezoekjes zijn aan theater, bioscoop of musea", legt ze uit. ,,De deelnemers kopen een toegangsbewijs met een opslag vanwege de kosten. Die toeslag is niet toereikend, maar daarvoor hebben we weer sponsor wervende fondsen. Gasten worden thuis door een vaste groep vrijwilligers thuis opgehaald en weer thuis gebracht. Deze vrijwilligers krijgen een draaiboek en nemen een dag of twee van te voren zelf contact op met de deelnemers. Gasten kunnen per activiteit kijken of ze willen deelnemen. We zijn wel dringend op zoek naar meer vrijwilligers.’’
02-05-2022
Na de Bossche volksbuurt (‘Wij’) en de Bossche buren (‘Zij’) is het tijd voor ‘Ons Moeder’. Paleis voor Volksvlijt gaat op zoek naar de moederrol in verschillende Bossche culturen. Ons moeder, hoe ze vaak liefkozend genoemd wordt, staat centraal in de gelijknamige keukenvoorstelling van Paleis voor Volksvlijt. In tien voorstellingen brengt het Bossche stadstheatergezelschap in de Verkadefabriek een ode aan de Bossche moeders. Ons Moeder belicht de moederrol in verschillende Bossche culturen. Wat werd er gegeten? Welke liedjes werden er gezongen? Wat zijn mooie herinneringen aan moeder? Of wat als je geen goede band hebt met je moeder? Het wordt allemaal besproken in de intieme setting van de keuken.
28-04-2022
Zie je kansen om cultuureducatie, cultuurparticipatie, bibliotheekwerk en het sociaal domein te verbinden, maar weet je niet waar je terechtkunt met je ideeën? In een artikel heeft LKCA alles over gemeentelijk cultuurbeleid en beleid in het sociaal domein op een rij gezet.
28-04-2022
Sylvia Sanders (32) begon al op haar zesde met pianospelen, zingen en gitaarspelen. Later zat ze in allerlei bandjes. Ze kan zich een leven zonder muziek niet voorstellen. Toen ze een jaar of achttien was, kreeg haar band het verzoek om muziekworkshops te geven in een justitiële jeugdinrichting. Dat vond ze leuk om te doen, maar het idee dat haar leeftijdsgenoten daarna weer werden opgesloten in hun cellen zette haar aan het denken over de rol van muziek in hun leven. Docent-onderzoeker Sanders gelooft dat muziek het verschil kan maken. Daarom ziet zij mogelijkheden om via haar promotieonderzoek naar drillrap een groep jongeren te bereiken waarover in de samenleving veel zorgen zijn vanwege de vele steekincidenten die er onderling plaatsvinden. Om met deze jongeren in gesprek te komen heeft Sanders contact gezocht met een justitiële jeugdinrichting waar ze in eerste instantie haar beproefde methode van muziekworkshops gaat toepassen. Voor het veldwerk van haar onderzoek wil ze wekelijks met de jongeren praten. ‘Met ze optrekken, van ze leren, horen hoe ze de toekomst zien en wat de rol van drillrap is in hun leven. Ik hoop daarna inzichten te bieden in deze doelgroep waar de maatschappij iets aan heeft en waardoor professionals handvatten krijgen om deze jongeren te begeleiden.’ Het promotieonderzoek ‘Een pedagogisch perspectief op drillrap’ is gestart in 2022. Sylvia Sanders werkt bij Fontys Educatief Centrum en Fontys Hogeschool Pedagogiek. Ze promoveert bij de Radboud Universiteit.
28-04-2022
Het Theaterkrant Magazine van mei is een themanummer over de ontwikkelingen in theatereducatie. Daar wordt steeds meer de nadruk verlegd van overdracht van kennis en ambacht naar ‘menswording’. Leerlingen, jongeren of heel andere deelnemers krijgen de tools om door middel van kunst hun leven vorm te geven en te verrijken.
28-04-2022
Met de komst van Oekraïense vluchtelingen en hun kinderen komt er een nieuwe uitdaging op het Nederlandse onderwijs af. Op welke manier zorgen we ervoor dat Oekraïense kinderen zo snel mogelijk in het Nederlandse onderwijs worden opgenomen? En welke rol kan cultuur spelen in dit proces? Max van Alphen, werkveldspecialist cultuureducatie, met adviezen. Plus een geüpdatete versie van het kennisdossier ‘Cultuur en nieuwkomers’
28-04-2022
Lionsclub Waalwijk overhandigde op 19 april met een symbolische cheque maar liefst € 7.777 aan de Jeugdfondsen Sport Brabant en Cultuur Brabant. Het bedrag werd bijeengebracht door de verkoop van kerststollen. Het is bestemd voor kinderen uit gemeente Waalwijk die opgroeien in een gezin dat het financieel moeilijk heeft. Francesco van Mierlo, president van Lionsclub Waalwijk, greep het moment aan om de aanwezigen te vertellen over het Jeugdfonds Sport en Cultuur. In het dagelijks leven is Van Mierlo werkzaam als directeur van Kunstencentrum Waalwijk. “Het Kunstencentrum is één van de intermediairs die aanvragen kunnen indienen bij beide Jeugdfondsen. Wij zien hoe de bijdrage van het Jeugdfonds echt het verschil kan maken voor een kind”, aldus Van Mierlo. “Het is belangrijk dat ieder kind in gemeente Waalwijk de kans krijgt om te sporten of bijvoorbeeld dans- of muzieklessen te volgen. Daarom zette Lionsclub Waalwijk in december een actie op in samenwerking met Bakkerij Van Beijnen. We bakten ‘Waalwijkse sloffen’ in de bakkerij en van elke verkochte ‘Waalwijkse slof’ ging een mooi bedrag naar onze actie.” De helft van het bedrag is bestemd voor kinderen in de gemeente die kiezen voor een sport, de andere helft wordt gereserveerd voor kinderen die willen meedoen aan creatieve en culturele activiteiten of cursussen.
28-04-2022
Op 19 april is de nieuwe regeling van het Fonds voor Cultuurparticipatie Talentontwikkeling geopend. Een brede regeling waarin het fonds een impuls geeft aan talentontwikkeling in informele netwerken. Door talenten en coaches in informeel georganiseerde disciplines en netwerken te ondersteunen biedt het fonds hen kansen om hun kwaliteiten te herkennen, te erkennen én te ontwikkelen. Binnen de regeling zijn vier subsidiemogelijkheden.
28-04-2022
Fonds voor Cultuurparticipatie heeft het jaarverslag over 2021 uitgebracht. Een veelbewogen jaar. Een tijd waarin de cultuursector steeds opnieuw overeind probeerde te blijven en liet zien hoe wendbaar en weerbaar ze is. Een groeiende aantal mensen wil samen aan de slag, op hún manier en over de grenzen van kunstdisciplines heen. Afgelopen jaar zag het fonds daarin sterke nieuwe verbindingen ontstaan. Bijvoorbeeld op het gebied van cultuurparticipatie, tussen spelers uit het culturele veld en het sociale domein, en in het domein van cultuureducatie, tussen het vmbo en de culturele sector.
28-04-2022
Voor het eerst in jaren wordt er in Oss weer een hiphopfestival georganiseerd, waarin graffiti, breakdance en rap uit eigen regio centraal staan. Het festival met workshops heet BENDE'R en vindt plaats op 7 mei bij de Groene Engel. BENDE’R is ook de naam van het nieuwe hiphopplatform van Oss, met daarin verschillende bestaande en nieuwe groepen en organisaties uit de regio Oss die de hiphopcultuur bezig zijn. Ze worden ondersteund met bijdragen van het cultuurfonds Amateurkunst Oss.
26-04-2022
Kunst kijken en kunst maken kan leiden tot een groter welzijn voor alle leeftijden, nationaliteiten en inkomensniveaus. 5 manieren waarop kunst je volgens wetenschappers gelukkiger en gezonder kan maken.
25-04-2022
Het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) heeft op 5 april jl. het onderzoeksrapport ‘Cultuurcoaches onder de loep’ gepresenteerd. Hierin worden er gelet op de Brede regeling combinatiefuncties twee typen werkenden onderscheiden: in en rondom de school én in de wijk. In 2021 waren er volgens de monitor van het Mulier Instituut 671 fte coaches cultureel werkzaam in 282 gemeenten. Het LKCA roept op tot meer landelijk geld zodat er lokaal een uitbreiding van hun uren kan komen. Ook voor de landelijke en regionale ondersteuners zouden er rijksmiddelen moeten worden uitgetrokken.
25-04-2022
Tieners zijn de afgelopen twee jaar, tijdens de pandemie, meer gaan lezen. En lezers hebben een sterke voorkeur voor een fysiek boek in plaats van een e-reader of luisterboek. Dat blijkt uit het GoStudent Wereld Boeken Dag onderzoek. In het kader van Wereld Boeken Dag op 23 april 2022 besloot GoStudent een onderzoek uit te laten voeren onder tieners in zeven landen (Duitsland, Spanje, Italië, Mexico, Turkije, Griekenland en Nederland) om zo te achterhalen welke rol boeken momenteel spelen in het leven van kinderen. Eerder onderzoek van de online bijlesaanbieder wees uit dat de favoriete hobby’s van Nederlandse kinderen voornamelijk bestaan uit Netflixen, gamen en social media. Met de opkomst van mobiele telefoons en video games, vreesden velen voor het leesgedrag van de jeugd. Maar onderzoek wijst uit dat er toch nog redelijk goed gelezen wordt in ons land. Gemiddeld lezen Nederlandse kinderen 16 boeken per jaar en we staan hiermee op de tweede plek van landen waar het meest gelezen wordt. In Turkije wordt het meest gelezen, daar lezen kinderen gemiddeld 25 boeken per jaar. Scholen spelen een belangrijke rol in het leesgedrag van tieners, een derde van de ondervraagden geeft aan dat de helft van de boeken die zij lezen wordt voorgeschreven door school.
25-04-2022
We are public was een van de eerste initiatieven die vanuit het idee van een sportschoolabonnement voor een bedrag per maand een speciaal geselecteerd aanbod aan kunst en cultuur openstelde. In 2014 begon de organisatie in Amsterdam (en later in 11 andere steden), waarmee je voor inmiddels 18 euro per maand naar het theater, concerten of andere evenementen kon. “Het liep een tijd heel goed,” zegt Bas Morsch, een van de oprichters. Maar sinds corona is de club zeker de helft van de leden kwijtgeraakt. Niet verrassend, aangezien er ook niets te zien was. Iets soortgelijks gebeurde bij cultuurpas CJP. Morsch: “In het begin was nog onzeker wat er zou gebeuren. Je kon je lidmaatschap ook pauzeren, maar het duurde natuurlijk 2,5 jaar, dus het stroomde geleidelijk uit. Het was heel dubbel: ik begreep het wel. Ons product was eigenlijk weg, maar aan de andere kant was ik ook verrast dat er ook nog mensen bleven. We hebben wel veel dingen gedaan. We hebben het museum voor niet-essentiële kunst opgezet. We hebben kunstenaars gesteund, en deelden hun werken met onze leden.” We are public heeft nu nog 5000 leden. Dat moet met een actie weer met minimaal 1000 stijgen. Je kunt nu tijdelijk voor één euro de eerste twee maanden lid zijn. “We moeten nu gewoon aan de bak. We hebben geen subsidie, we draaien op die leden,” zegt Morsch.
14-04-2022
Ook ouderen die minder mobiel zijn geworden, willen wel eens naar het theater. En dan liefst niet alleen. Daarom is theater De Kring in Roosendaal gaan samenwerken met de stichting Vier Het Leven. Vrijwilligers van Vier Het Leven halen ouderen thuis op, begeleiden hen tijdens de theateravond en brengen hen weer thuis. Zo blijven ouderen betrokken bij activiteiten die ze anders vaak moeten missen, oordeelt De Kring. De samenwerking start bij het afscheidsoptreden van Willeke Alberti op 1 mei. Vier Het Leven organiseert culturele activiteiten voor ouderen, waarbij alles is geregeld om zorgeloos te genieten. Deelnemers reserveren een voorstelling uit de selectie die Vier Het Leven aanbiedt.
14-04-2022
Zingen in een popkoor of beeldhouwen met speksteen: derdejaars leerlingen van alle Helmondse middelbare scholen kunnen kiezen uit een keur van workshops en voorstellingen tijdens Cultuurweek WAH?! Zes culturele instellingen in Helmond werken mee aan de eerste editie van de cultuurweek, die van 19 tot en met 22 april gehouden wordt: het Annatheater, Bibliotheek Helmond-Peel, Museum Helmond, Het Speelhuis, Kunstkwartier en De Cacaofabriek. De bedoeling is dat leerlingen daarna de weg naar cultuur in hun stad weten te vinden én beseffen hoe leuk en gevarieerd cultuur is. Annique van den Heuvel is betrokken namens CultuurContact. „De jeugd in Helmond mag weten dat ze ook in eigen stad terecht kunnen voor cultuur. En wat er allemaal valt onder de noemer cultuur: dat is echt geen elitaire hobby met alleen maar deftige schilderijen en klassieke muziek. Hiphop is ook cultuur, net als vloggen, diamond painting, noem maar op.”
14-04-2022
De Filmkrant doet verslag van de openbare collegereeks This is Film! Film Heritage in Practice, een reeks lezingen plus films die Eye Filmmuseum in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam organiseert. Met gastsprekers over audiovisuele archivering in wereldwijd perspectief. Tijdens de derde lezing sprak audiovisueel erfgoedspecialist Ines Aisengart Menezes via Zoom de zaal toe over de lamentabele stand van zaken wat betreft de Braziliaanse filmcultuur. Dat stemde niet vrolijk: meerdere verwoestende branden en overstromingen in musea en filmarchieven, lekkages (en vocht zorgt voor schimmel op de emulsie en de geluidsbanden), mismanagement, gebrek aan financiering en technische middelen, de afwezigheid van consistent beleid wat betreft audiovisueel erfgoed – als er al beleid was, is dit gekmakend grillig. Prachtige oude filmpaleizen zijn verdwenen, evenals vele films en andere artefacten. Wat er nog wel is, bestaat meestal in slechte beeldkwaliteit. Op een bekende Braziliaanse torrentsite staan 4.831 titels, waarvan veel in VHS-kwaliteit.
11-04-2022
Het Nederlands publiek wil net zo graag naar het theater als voor de coronapandemie. Een meerderheid van alle leeftijdscategorieën geeft aan van plan te zijn net zo vaak of zelfs vaker te willen gaan dan voorheen. Dat is de uitkomst van het onderzoek dat Bureau Hendrik Beerda heeft gedaan in opdracht van het Nationaal Theaterfonds. Het Nationaal Theaterfonds wilde weten hoe het publiek tegen het theaterbezoek aankijkt nu de coronamaatregelen zijn opgeheven. Een onderzoek dat het komende jaar iedere drie maanden wordt herhaald om zodoende de veranderingen goed in kaart te brengen. Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de theaterbezoekers nu minder een voorstelling bezoekt dan voor de crisis, 18% gaat evenveel naar het theater en 5% gaat juist meer. Voor de bezoekers die minder een voorstelling bekijken zijn er drie belangrijke redenen: de onduidelijkheid of een voorstelling doorgaat, angst voor gezondheidsrisico’s en te weinig aantrekkelijke producties. De redenen zijn per leeftijdsgroep verschillend. Voorziter Albert Verlinde van Het Nationaal Theaterfonds : ‘We hebben de uitkomsten van het onderzoek met de sector gedeeld en diverse aanbevelingen gedaan voor alle leeftijdscategorieën. Bij de jongeren moet er onder andere naar de prijs en het sociale aspect worden gekeken. Voor de groep 30-55 moet duidelijk zijn dat de voorstellingen te allen tijde doorgaat, behalve bij overmacht. Dus er wordt ook gespeeld bij een lage zaalbezetting. Maar ook dat er geen sprake meer is van beperkte openingstijden. Een avondje theater is een totale avond uit. En voor de 55-plussers willen we extra duidelijk maken dat in alle theaters de hygiëne maatregelen mogelijk blijven en dat men ook met een mondkapje op welkom zijn. En voor iedereen geldt: Mensen hebben de gezelligheid gemist. Theaters brengen die gezelligheid weer terug.’
07-04-2022
80% van de Nederlandse gemeenten heeft een cultuurcoach aangesteld en het aantal fte is sinds 2019 sterk toegenomen, van 7 naar 17%. Dit blijkt uit de Monitor Brede Regeling Combinatiefuncties van Mulier (2021). Het onderzoeksrapport ‘Cultuurcoaches onder de loep’, geschreven door Emma Poelman (DSP-groep) en Josefiene Poll (LKCA), geeft een beter beeld van deze functionarissen die voor cultuur worden ingezet en hun werk. Ook staan er aanbevelingen in voor het vervolg van deze regeling.
07-04-2022
Illustrator Martijn van der Linden is de nieuwe Kinderboekenambassadeur van Nederland. De komende twee jaar zal hij zich inzetten voor meer leesplezier bij kinderen en de promotie van kinder- en jeugdboeken. Dit werd op 6 april bekendgemaakt op Lezen Centraal, het jaarlijkse congres van Stichting Lezen. De missie van Van der Linden is het promoten van het kinderboek in het algemeen en van illustraties in het bijzonder. ‘Illustraties kunnen kinderen verleiden tot het lezen van boeken. Het begint al bij het omslag van een boek. Dat bepaalt vaak of je zin hebt om het op te pakken of niet. Een illustratie heeft een directheid die het geschreven woord niet heeft.’ Als Kinderboekenambassadeur wil hij door bijvoorbeeld interactieve lezingen en workshops kinderen en volwassenen meer bewust maken van de functie en het belang van illustraties in kinderboeken voor alle leeftijden. Daarnaast zal Van der Linden een platform voor illustratie gaan opzetten en werken aan tentoonstellingen en publicaties. De Kinderboekenambassadeur is een initiatief van Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds, in samenwerking met Stichting CPNB, de Schrijverscentrale en het Kinderboekenmuseum.
07-04-2022
De leerlingen van basisschool de Spelelier in Boxtel werden op 6 april onthaald door een ensemble van blaasmuzikanten. Trompet, saxofoon, klarinet en trombone. De leden van de Boxtel’s Harmonie en Fanfare St. Arnoldus uit Lennisheuvel hopen op deze manier kinderen enthousiast te maken voor het bespelen van een instrument. Onder de naam Stichting Joop doet het ensemble in de landelijke Kindermuziekweek iedere ochtend een ander schoolplein in de gemeente aan. Daarna krijgen de kinderen een workshop. Ze zingen liedjes, tikken hun potloden mee op verschillende ritmes en krijgen les over houten- en koperen blaasinstrumenten. En er wordt natuurlijk ook op de instrumenten gespeeld. De Boxtel’s Harmonie en Fanfare St. Arnoldus brachten in 2019 hun jeugdopleidingen samen in Stichting Joop (Jongeren Opleiding voor blaas- en slagwerkinstrumenten). ,,Kinderen kunnen bij ons zes weken lang verschillende instrumenten uitproberen", vertelt secretaris Paul Hermans. Daarna krijgen de kinderen - in eerste instantie een half jaar - les in het instrument van hun keuze, waarbij ze vanaf het begin al in een groep samenspelen. Vervolgens kunnen ze beginnen in een echte opleiding bij een gecertificeerde docent. Om naast de kinderen ook de ouders enthousiast te maken, zorgt Stichting Joop zorgt voor een leeninstrument. Door corona is de Kindermuziekweek de échte aftrap van Joop geworden. Op 9 april wordt de week afgesloten met een open dag bij Joop.
07-04-2022
De campagne hArt for Ukraine heeft gedurende de hele maand maart gelopen. In totaal meldden zich bijna 300 initiatieven van allerlei soorten en grootten. Van filmvertoningen, benefietvoorstellingen en vele donaties, tot speciale teken- en fotografielessen, verlichte gebouwen en aandacht op social media. En de Vriendenloterij heeft een deel van de organisatiekosten op zich genomen. Dit alles heeft bijgedragen aan een breed gedragen gevoel van saamhorigheid en solidariteit van de cultuursector, en de geweldige kracht van kunst en cultuur om mensen samen te brengen en troost te bieden. Kunsten’92 houdt dit gevoel graag vast in een volgende fase van de campagne, bijvoorbeeld door vanuit onze sector een bijdrage te leveren aan de opname van vluchtelingen in onze samenleving. Vluchtelingen met een verblijfsvergunning (zoals mensen uit Oekraïne) kunnen volledig deelnemen aan de maatschappij. Daar hoort ook cultuur bij. Onder de noemer van hArt for Ukraine roept de belangenorganisatie culturele organisaties op om vluchtelingen toegang te bieden tot hun aanbod en faciliteiten, zowel voor passieve als actieve cultuurbeleving, als voor professionele uitvoering door gevluchte kunstenaars.
07-04-2022
Bewoners van Tilburg-Noord zijn niet te spreken over de komst van het nieuwe ‘Urban Factory’, dat in de zomer van 2023 in de wijk neerstrijkt. Naar aanleiding van een informatiebijeenkomst hebben bewoners een actiegroep opgericht: Tilburg Noord Samen. De groep vindt dat de Urban Factory niet middenin een woonwijk moet komen. Bewoners zijn bang dat het hangjongeren vanuit de hele stad kan aantrekken. Ze eisen inspraak op de plannen. De Urban Factory moet tegenover het Ypelaerpark in Tilburg-Noord komen. Het wordt een plek waar de wijk en voornamelijk jongeren zich kunnen ontwikkelingen in zang, dans en toneel. Er komt een dansruimte van 280 vierkante meter, een oefenzaal, vergaderruimtes en kleedkamers. De plannen liggen al even klaar, maar de bewoners wisten tot vorige week van niets. De gemeente Tilburg geeft toe dat de bewoners onvoldoende zijn betrokken bij de plannen, maar deelt de angst voor hangjongeren niet. Wijkwethouder van Tilburg-Noord, Rik Grashoff: “We gaan ons huiswerk nog eens doen en meer met direct omwonenden praten. Maar dit initiatief is juist bedacht om te zorgen dat jongeren meer te doen hebben. Dit is niet de enige manier, maar het kan helpen om de overlast terug te dringen.” Of de gemeente openstaat voor een andere locatie, kan Grashoff niet zeggen. Wel wordt er kritisch gekeken naar deze en andere locaties binnen Tilburg-Noord
05-04-2022
Hoe betrek en bereik je als kunstinstelling een nieuwe generatie cultuurliefhebbers? Daarover gingen Museum Boijmans Van Beuningen, Nederlands Fotomuseum, Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Frans Hals Museum, Eye Filmmuseum, Bonnefanten, Stedelijk Museum Alkmaar en TextielMuseum 24 maart 2022 op uitnodiging van Fonds 21 met elkaar in gesprek. Dankzij een eenmalige toekenning vanuit Fonds 21 EXTRA richten deze musea zich de komende jaren op publiekswerking op het gebied van verjonging en diversiteit. Dat doen ze met initiatieven uiteenlopend van het werven en opleiden van jonge curatoren of programmeurs tot een onderzoekstraject gericht op het vergroten van kennis, ervaring en interactie op het gebied van nieuwe publieksgroepen. De insteek van deze besloten sessie was een open gesprek tussen partijen die voor vergelijkbare uitdagingen staan of die hier al ervaring mee hebben. De kennissessie werd geleid door Martin van Engel, senior adviseur diversiteit en inclusie bij Diversion. De kennissessie bood de kunstinstellingen gelegenheid om kennis te maken met elkaar en elkaars initiatieven. De instellingen staan voor vergelijkbare uitdagingen op het gebied van publiekswerking. Ook werd er aangegeven dat er een kennisbehoefte is op het vlak van het creëren van draagvlak voor verandering binnen de instelling en het verankeren van een nieuw, meerstemmig narratief. Een verslag. Fonds 21 gaat vervolg geven aan deze eerste kennissessie, daarin zal worden ingezoomd op de werving, selectie en begeleiding van nieuwe medewerkers.
05-04-2022
Het kennisdossier ‘Cultuur en nieuwkomers’ is door LKCA geactualiseerd. Meedoen aan culturele activiteiten kan positief bijdragen aan het inburgeringsproces en vergroot het wederzijds begrip.
05-04-2022
Iedere donderdagmiddag organiseert Impresariaat Kunsten een culturele activiteit voor de statushouders woonachtig in de oude kazerne in Tilburg in samenwerking met het Refugee Team Tilburg en Contour de Twern. Ze zijn in maart van start gegaan met muzikale concerten en zullen dit uitbreiden met theater- en circusoptredens en diverse workshops. Een initiatief wat tot nu toe al mooie ontmoetingen heeft gecreëerd. Impresariaat Kunsten bemiddelt tussen (potentiële) opdrachtgevers en (oud) studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten
04-04-2022
De Raad voor Cultuur vindt dat er nu een unieke kans ligt om de culturele en creatieve sector weerbaarder en wendbaarder te maken én gelijktijdig in te zetten op ruimte voor herstel van de sector na corona. Dat vergt wel een brede blik op het cultuurbestel als geheel en voldoende tijd om het gesprek hierover te voeren. De gebruikelijke vierjaarlijkse cyclus om te komen tot een nieuwe subsidieronde voor cultuur is daarvoor te kort en zou met twee of vier jaar verlengd moeten worden. Dat schrijft de Raad voor Cultuur in een verkennende notitie aan staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media. De staatssecretaris heeft de notitie: "Beweging in het bestel - verkenning naar een nieuw advies over het cultuurbestel" op 1 april in ontvangst genomen. Het cultuurbestel van de toekomst is volgens de raad een bestel dat iedere inwoner van Nederland toegang biedt tot cultuuraanbod, cultuureducatie en -participatie. Elke culturele discipline of genre moet daarbinnen aan bod kunnen komen. Het biedt ook iedereen mogelijkheden om cultuur te beleven – op traditionele en nieuwe manieren – om schoonheid te ervaren, verrijkt te worden met kritische reflecties op de samenleving, intellectueel uitgedaagd te worden of emotioneel geraakt. Helaas is dat op dit moment nog lang niet overal zo. Raad voor Cultuur. In de gesprekken die de raad de afgelopen twee coronajaren met de cultuursector, fondsen en overheden voerden, kwamen steeds weer dezelfde structurele knelpunten terug. Het gaat er daarbij onder meer om dat cultuureducatie en -participatie helaas nog lang niet voor iedereen in Nederland vanzelfsprekend zijn. Ook regionale spreiding en diversiteit van het aanbod en publiek vragen om aandacht. Net als een eerlijke en stabiele culturele arbeidsmarkt voor makers en andere werkenden in de sector. Deze knelpunten stonden voor de pandemie ook al op de agenda, maar kwamen door de opeenvolgende lockdowns nadrukkelijker aan de oppervlakte. Dit beeld werd nog eens bevestigd in een inventarisatie van 30 jaar cultuurbeleid, die de raad eind vorig jaar maakte. De zogeheten Subsidie, o.m. de Culturele basisinfrastructuur (BIS), ziet de raad nadrukkelijk niet als het enige beleidsinstrument om tot een weerbaardere en wendbaardere sector te komen. Om de structurele knelpunten aan te pakken wil de raad een visie ontwikkelen op het gehele cultuurbestel in 2035 en een pad uitstippelen over hoe daar te komen. “Uit alle berichten horen we dat de bezoekersaantallen achterblijven”, vertelt voorzitter Kristel Baele. Ze licht de notitie toe in het NOS Radio 1 Journaal. De sector kampt nog steeds met de gevolgen van de coronacrisis. “We zijn er nog lang niet.”
31-03-2022
Wie of wat maakt Europa? En hoe zorgen we voor een meer inclusief continent? De komende vijf jaar gaat LKCA in een interdisciplinair consortium onder leiding van cultuurhistorica Rachel Gillett (Universiteit Utrecht) met deze vragen aan de slag. De Nationale Wetenschapsagenda stelt voor het onderzoeksprogramma Re/Presenting Europe: Popular Representations of Diversity and Belonging een subsidie van 4,9 miljoen euro beschikbaar. De onderzoeksgroep kijkt onder andere naar positieve voorbeelden van verbondenheid in hiphop. LKCA, als kennispartner betrokken bij het onderzoeksproject, onderstreept het belang van samenwerking met maatschappelijke (community based) organisaties. Claudia Marinelli (LKCA): “Het onderzoek vindt plaats met mensen uit de praktijk én wordt teruggegeven aan die praktijk, door bijvoorbeeld theatervoorstellingen, podcasts en dialoog-sessies. Alleen dan kunnen we een verandering bewerkstelligen.”
31-03-2022
Eenzaamheid is een complex verschijnsel. Ook in de cultuursector is eenzaamheid op dit moment een belangrijk gegeven. Kunst is van belang voor de individuele (geestelijke) gezondheid, daarnaast streeft de cultuursector inclusiviteit na, niemand wordt uitgesloten.
31-03-2022
Mensen met een beperking kunnen op veel plekken meedoen aan kunstlessen of andere culturele activiteiten. Ook voorstellingen zijn steeds vaker toegankelijk voor mensen met een beperking. Op de landkaart Inclusieve Podiumkunsten kan men per provincie zien wat er gebeurt op het gebied van inclusieve podiumkunsten. Ook als men op zoek is naar samenwerking of ervaringsdeskundigen, kan deze landkaart behulpzaam zijn.
31-03-2022
Op 18 maart kwamen tijdens de Landelijke bijeenkomst Amateurkunstondersteuning, zo’n zeventig cultuurmakelaars, -coaches en provinciale en landelijke ondersteuners uit het culturele veld samen om zich te buigen zich over de vraag hoe de amateurkunst verder ondersteund kan worden. Een van de uitgangspunten is het BMC-rapport Revitalisering van de amateurkunst dat in september 2021 aangeboden werd aan minister Van Engelshoven en de Raad voor Cultuur. Een verslag van Peter Zunneberg. Met o.m. aandacht voor de keynote van organisatieadviseur Berend Rubingh die sprak over de waarde van verenigingen. In de ondersteuning moet er, volgens hem, vooral aandacht zijn voor betrokkenheid, saamhorigheid en verbondenheid.
31-03-2022
De bezoekcijfers van musea zijn nog laag. Vera Carasso, directeur van de Museumvereniging, vindt dat het tijd is voor actie, zegt ze vlak voor de start van de Museumweek (4 t/m 10 april). „Het thema van de museumweek is ook de richting waarin we willen doorgaan.” Dat thema is ‘Open Je Wereld’, en het is nadrukkelijk bedoeld om ook andere doelgroepen binnen te krijgen; twintigers, dertigers, en mensen die musea als hoogdrempelig ervaren. Loop gewoon eens binnen, is de boodschap, zonder meteen het hele museum van onder tot boven te hoeven bestuderen. Even iets anders zien is inspirerend, en dat is overal goed voor. Vandaar dat de vereniging werkgevers oproept om werknemers tijdens de Museumweek ‘museumvrij’ te geven. NRC sprak met haar over haar plannen. O.m. over de maatschappelijke relevantie van musea en hoe die eruit ziet.
31-03-2022
In 2021 verlieten zo’n 9.000 zangers hun koor, blijkt uit cijfers van de korenbonden die onder de koepel van Koornetwerk Nederland vallen. De daling is daarmee minder groot dan in het eerste coronajaar 2020, toen samen ruim 14.500 stemmen verloren gingen. Maar al met al zijn er in twee jaar tijd dus bijna 24.000 koorzangers vertrokken. Daphne Wassink, voorzitter van Koornetwerk Nederland: “Om daar een beeld bij te geven: met dat aantal kun je meer dan 600 koren vullen. En dan tellen we de zangers die niet bij een korenbond waren aangesloten niet eens mee. Deze terugval heeft daarom niet alleen grote impact op individuele koren, maar ook op korenorganisaties en bijvoorbeeld de inkomens van dirigenten en andere professionals in de sector.” Een enorme klap volgens Wassink ”In 2021 was herstel van de klappen uit het jaar ervoor nog onmogelijk,” aldus voorzitter Wassink. “Koren hebben nu twee jaar lang veel minder vaak kunnen repeteren en nauwelijks kunnen optreden. Dat maakt werving en het vasthouden van nieuwe leden heel moeilijk. Voor velen komt nu ook de bodem van de clubkas in zicht door wegvallende gages en contributies. Omdat er ondertussen weer volop gezongen wordt, hoopt Koornetwerk Nederland in 2022 hierin een omslagpunt te gaan zien.” De koorsector moet aan de bak om dat omslagpunt te bewerkstelligen, meent Daphne Wassink. Koornetwerk Nederland stelt dan ook dat nú het moment is om de steun voor de amateurkunsten, waaronder de duizenden koren en andere muziekverenigingen, structureel beter te maken. “Al vóór corona constateerden we dat de ondersteuning van de sector onvoldoende is, zowel lokaal als landelijk. Meerdere recente onderzoeken en rapporten van onderzoeksbureau BMC, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Raad voor Cultuur bevestigen dit. Zij komen ook met concrete aanbevelingen voor het revitaliseren van de sector. Het is de hoogste tijd om daar echt werk van te maken, dat we samen naast onze koren gaan staan.” Naast Erica Tervelde en Jan van Deursen, zal ontwikkelcoach, facilitator en koordirigent Froukelien IJntema namens Koornetwerk Nederland daarvoor het land in trekken. Door middel van inspirerende gesprekken, creatieve sessies en bijeenkomsten met koren en koororganisaties wordt de inhoud en aanpak vormgegeven. Dit belandt in een plan van aanpak dat rond de zomer klaar is.
31-03-2022
Kunnen Nederlanders niet eens kappen met door shows heen lullen? Aysha de Groot is zangeres (bij Eefje de Visser, Someone en haar eigen project Meis) en muziekliefhebber, en ergert zich enkele weken nadat het livecircuit weer geopend is alweer kapot aan het gebrek aan respect vanuit een gedeelte van het publiek, betoogt ze in een open brief, waarin ze pleit voor een nieuwe live-etiquette.
29-03-2022
Ellen Geerts stopt in Oisterwijk met Beeldkracht. Een tentoonstelling, samen met haar cursisten die dementie hebben, markeerde het afscheid. „Het draait hier om de kunst, niet om zorg”, zegt Geerts. Dat is in zekere zin ook de reden waarom ze er zelf mee stopt. „Ik heb de kunst net zo hard nodig als mijn cursisten. Beeldkracht vergde zo veel van me dat ik zelf niet meer aan mijn eigen werk toekwam.” Monique van Gemert en Saskia Meijer nemen het stokje van Ellen Geerts over. Cursist Ria van den Oetelaar uit Haaren ( ze heeft Alzheimer) is blij dat Beeldkracht, gesubsidieerd door de gemeente en ondersteund door fondsen, blijft bestaan. Een tijdje terug heeft ze de betekenis ervan op papier gezet. Eerste zin: ‘Beeldkracht betekent voor mij dat je even met iets anders bezig bent dan met de toekomst en wat je allemaal nog te wachten staat.’
29-03-2022
Welke invloed hebben acrobatiek en jongleren op de belevingswereld van baby’s? En hoe zit het met het gevoel voor humor van dit jonge publiek? Dit zijn twee van de onderzoeksvragen die Emilie Weisse en Sabine Hunnius stellen in hun project Be Kind. Voor dit project dat zowel het gebied van de kunst als de wetenschap beslaat, ontvingen zij het Mingler Scholarship 2022. Danseres en regisseur Emilie Weisse en directeur van het Baby & Child Research Center van de Radboud Universiteit Sabine Hunnius, gebruiken voor hun project nieuwe inzichten uit de cognitieve ontwikkelingsneurowetenschappen. Op basis van kennis over de perceptuele en cognitieve ontwikkeling van baby’s tussen de zes en achttien maanden maken zij een interactieve voorstelling voor baby's en hun verzorgers. Hierbij kijken zij ook naar de voorkeuren en het gevoel voor humor van hun jonge publiek. Het Mingler Scholarship wordt toegekend door de Akademie van Kunsten in samenwerking met De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. De financiële ondersteuning komt van de Stichting Niemeijer Fonds. Het doel van de beurs is beginnende samenwerkingen op het snijvlak van kunst en wetenschap te stimuleren. Het Mingler Scholarship wordt sinds 2019 jaarlijks beschikbaar gesteld. Het Scholarship bestaat uit een bedrag van € 10.000.
22-03-2022
Videogames hebben lang te maken gehad met een stigma, maar de voordelen van het spelen van videogames worden in toenemende mate erkend. Een goede zaak, want het is belangrijk dat het spelen van videogames niet wordt veroordeeld of te snel wordt afgedaan als zinloos tijdverdrijf. Om deze stelling te ondersteunen gaat Rule the Game in een blog dieper in op de vele voordelen die videogames bieden, zodat je beter kunt begrijpen waarom onder andere experts en ouders hier zo naar kijken.
22-03-2022
In een cultureel (leer)ecosysteem zijn wegwijzers of gidsen onmisbaar. Dit kunnen cultuurcoaches zijn, maar ook leerkrachten, kunstdocenten, buurtwerkers of ouders – iedereen die kinderen of jongeren bekendmaakt met of begeleidt naar passende culturele en kunstzinnige activiteiten. In het LKCAtelier van 21 april aandacht voor wat er nodig is om succesvol te zijn als gids.
22-03-2022
“ 'Tekeningen maken samen met mijn begeleiders is fijn, omdat het voor verbinding zorgt met hen.' Die zin blijft mij bij na het lezen van het verhaal van Debbie in het magazine CareFull. Zij heeft psychiatrische klachten en volgt creatieve therapie. Tekenen helpt haar bij het maken van contact, waardoor ze er niet meer helemaal alleen voor staat. Haar verhaal laat net als de andere verhalen in dit tijdschrift heel treffend zien hoe je met kunst en cultuur eenzaamheid kunt verminderen. “ Blog van Josephine Voets, adviseur amateurkunst & talentontwikkeling Kunstloc Brabant, over kunst en cultuur tegen eenzaamheid.
22-03-2022
Nu de coalitieonderhandelingen zijn begonnen, roept Marlies Tal, leidinggevende Cultuurparticipatie en Beleid LKCA, gemeenten op gericht te investeren in cultuur. Kijk niet alleen naar de algemene maatregelen van het Rijk, maar speel gericht in op de specifieke situatie in de gemeente. Neem de regie. Dat levert uiteindelijk veel meer op dan alleen een rijke culturele omgeving. Ze besluit met een aantal acties die ze graag terugziet in de coalitieakkoorden.
17-03-2022
Wil je een samenwerkingsproject opzetten met een Duitse partner? Van 15 maart tot en met 15 april 2022 kan je subsidie aanvragen bij het Fonds voor Cultuurparticipatie via de Open call Nederland-Duitsland Jonge Kunst. Het is een samenwerking tussen het fonds en het Duitse Fonds Soziokultur. De subsidie is voor projecten op het gebied van cultuurparticipatie en -educatie. De fondsen zijn met name geïnteresseerd in bijzondere vormen van samenwerking, vernieuwende projecten en verduurzaming. Zij dekken beiden 50% van elk project
17-03-2022
Om te laten zien wat kunst kan betekenen ter vermindering van eenzaamheid zocht Kunstloc Brabant contact met Brabantse zorgateliers, maatschappelijke instellingen en culturele initiatieven. Zij zetten de kracht van kunst in om te werken aan verbinding, herstel en levensgeluk. In het vijfde portret in de reeks, door Simone Vos en fotograaf Marcel de Buck, Mylène. Ze woont sinds zeven jaar zelfstandig in een appartement van Vitalis Woonzorg Groep in Eindhoven. Doordat ze daar woont, kan ze ook meedoen met de kunstprojecten die Maaike Mul, kunst- en cultuurcoördinator, initieert en opzet met verschillende kunstenaars.
17-03-2022
De komende jaren werken het ministerie van OCW, LKCA en het Fonds voor Cultuurparticipatie samen met organisaties uit de culturele sector en het sociaal domein aan de vergroting van de toegankelijkheid, zichtbaarheid en erkenning van cultuurdeelname in de samenleving. LKCA legt kennis over initiatieven die drempels wegnemen of verlagen vast in kennisdossiers. Een overzicht van de kennisdossiers.
17-03-2022
Het Van Gogh Museum gaat deze lente van start met het programma Open up met Vincent waarmee het museum een positieve bijdrage wil leveren aan het gesprek over mentale gezondheid vanuit de kunst en het levensverhaal van Vincent van Gogh. Het programma, met onder andere mindfulness-sessies, creatieve workshops en lesmateriaal, is in samenwerking met jongvolwassenen en professionals op gebied van mentale gezondheid ontwikkeld en wordt vanaf dit voorjaar zowel in het museum, op locatie en online aangeboden.
17-03-2022
Vanaf 2023 moeten Bibliotheek Helmond-Peel en het Kunstkwartier samen 520.000 euro gaan besparen op hun jaarlijkse uitgaven. De gemeente Helmond wil dat een van de instellingen bij de ander intrekt. Volgens de gemeente zou met een dergelijke verhuizing structureel een half miljoen euro bespaard kunnen worden. De directeuren van bibliotheek Helmond-Peel en het Kunstkwartier hebben nu, in aanloop naar de verkiezingen, een brandbrief geschreven aan alle fractievoorzitters in de stad. Ze zeggen dat er veel onrust is onder het personeel vanwege de aangekondigde bezuinigingen. Directeur-bestuurders Theo de Veer van het Kunstkwartier en Robin Verleisdonk van de bibliotheek zeggen in de brief meer te willen gaan samenwerken. Maar ze zien dat alleen zitten als ze dat ‘zonder enige financiële druk’ kunnen doen. Zij denken met een kleiner budget niet meer dezelfde kwaliteit en dienstverlening te kunnen leveren. Ook vindt het duo dat de bezuinigingen op de twee cultuurinstanties niet stroken met de toekomstplannen van de stad. Helmond wil de komende jaren groeien naar een inwonersaantal van 100.000. Het Kunstkwartier en de bibliotheek in Helmond zien twee opties voor de toekomst. Ze willen dat de aanstaande bezuiniging van ruim een half miljoen euro wordt teruggedraaid óf dat er naar een nieuwe plek wordt gezocht waar de twee instellingen samen onder één dak verder kunnen. Binnenkort is er overleg met de gemeente Helmond.
17-03-2022
De gemeente ’s-Hertogenbosch vindt het belangrijk dat elk kind de kans krijgt om kennis te maken met cultuur. Cultuur helpt hen in het ontdekken van hun talenten en de ontwikkeling daarvan. De gemeente daagt culturele makers en organisaties uit om met vernieuwende initiatieven te komen voor kinderen tot 18 jaar. Daarvoor is er de nieuwe subsidieregeling Innovatie Gelijke Kansen & Cultuur. Met deze regeling wil ’s-Hertogenbosch culturele initiatieven mogelijk maken die kinderen bereiken die nu minder in aanraking komen met cultuur. De subsidie is onderdeel van de actieagenda Gelijke Kansen ’s-Hertogenbosch. Vanaf 15 maart 2022 kunnen maatschappelijke en culturele organisaties en individuen er gebruik van maken.
15-03-2022
Nederland staat tijdens de Kindermuziekweek (1 tot en met 10 april) tien dagen lang in het teken van livemuziek voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar. In concertzalen en theaters, op scholen en kinderdagverblijven, in bibliotheken en op muziekscholen worden kind in aanraking gebracht met muziek. Leer DJ-en als een pro, brul mee met het sokpop-concert, vlieg mee op de klanken van grote orkesten of leer je eigen instrument maken én bespelen. De Kindermuziekweek is dit jaar voor het eerst een combinatie van liveactiviteiten én een online-aanbod. “Online bleek een mooie toevoeging en is inmiddels niet meer weg te denken uit de Kindermuziekweek. Hierdoor kunnen we nóg meer kinderen in Nederland bereiken”, zegt Feyo Sickinghe, voorzitter Kindermuziekweek. Vijftien partners en meer dan tachtig deelnemers staan te trappelen om alle kinderen een week barstensvol live muziek te laten beleven. Dit jaar is Vrienden het thema van de Kindermuziekweek. Het Kindermuziekweeklied Ik en Jij is tot stand gekomen in samenwerking met educatief partner 123ZING. Het lied is geschreven door Jan Groenteman in samenwerking met Eric Robillard en Freek Koopmans en sluit goed aan op het thema. En extra leuk: Ik en Jij wordt gezongen door Ayana, winnares van het Junior Songfestival 2021. 123ZING biedt bij het lied een gratis (digitaal) muzikaal lespakket voor alle scholen in Nederland. In dit lespakket o.m. een dans, bodypercussie, zangles, pennen- en boekenritme en meespeelvideo’s voor schoolinstrumenten en spelenderwijsorkesten. Speciaal voor jeugdorkesten is er een HaFaBra en Klassiek arrangement toegevoegd
15-03-2022
Namen en Nummers is een project dat is bedacht door de Amsterdamse kunstenaar Ida van der Lee. Sinds 2012 legt zij samen met buurtgenoten (en inmiddels ook andere geïnteresseerden) elk jaar opnieuw naambordjes van Joodse slachtoffers op een plattegrond op het Kastanjeplein in Amsterdam-Oost. Een initiatief dat de stichting Verhalis vorig jaar naar Noord-Brabant haalde. In Tilburg werden in september in het Spoorpark de 140 omgekomen Tilburgse Joden met een naambord herdacht. Nu vindt het project in Breda plaats. Inwoners van Breda worden opgeroepen om één van de Joodse slachtoffers te adopteren. Er thuis een versierd houten naambord voor te maken. Al die borden worden 28 augustus, tachtig jaar na de eerste grote Bredase deportatie, symbolisch op een plattegrond van Breda gelegd.
15-03-2022
Mensen met dementie zijn gevoelig voor muziek. Daarom organiseert de organisatie van de Lambertus Concerten in Helmond in oktober ‘Vergeet niet te zingen’, waarbij mensen met en zonder dementie samen muziek gaan maken. Op 12 maart ging een deel van het project van start.
10-03-2022
Provincies en gemeentes steunen de amateurkunst te weinig, ziet Peter van der Zant. Terwijl de argumenten voor steun toch ruim voorhanden zijn. Zeker met het oog op de komende verkiezingen zouden gemeenten zich sterk moeten maken voor meer ondersteuning van de vele amateurkunstenaars. Aldus Peter van der Zant, jarenlang onderzoeker bij Bureau ART. Hij rondde onlangs zijn masterstudie Cultuurwetenschappen af. Dit artikel is gebaseerd op zijn masterthesis.
10-03-2022
Cultuur brengt mensen tot elkaar en dat begint vaak in de eigen gemeente. Helaas is er in steeds meer gemeenten steeds minder geld beschikbaar voor culturele basisvoorzieningen, zoals de bibliotheek, amateurverenigingen en culturele centra. Dat heeft gevolgen voor het welbevinden en samenleven van inwoners. Het maakt ook dat een gemeente minder aantrekkelijk wordt als vestigingsplaats. De hartenkreet van de Raad voor Cultuur aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen is dan ook: "Breng de culturele basis op orde voor iedereen, in elke gemeente, overal in Nederland" In het document ‘De Culturele Basis op Orde. Kunst, Erfgoed en media voor iedereen, in elke gemeente, overal in Nederland’ beschrijft de Raad hoe in veel kleinere gemeenten culturele basisvoorzieningen verdwenen. Of er zijn gaten gevallen: in een aantal gemeenten is bijvoorbeeld de bibliotheek wel op orde, maar ontbreekt het weer aan muziekverenigingen, of juist aan een lokaal media-aanbod. ‘Hierdoor komt het minimale basisniveau aan voorzieningen in het geding en daarmee de verbindende waarde van cultuur voor de samenleving.’ De raad benoemt een aantal terreinen, waarop elke gemeente, alleen of in samenwerking met buurgemeenten, kan investeren. Het gaat daarbij om amateurkunst, cultuureducatie, bibliotheken, lokale media en erfgoed. Ook wijst de raad op het belang om fysiek ruimte te bieden aan lokale makers.
10-03-2022
Wat kunnen kunst en social design betekenen voor de nieuwe Omgevingswet? Participatie wordt een belangrijke pijler in deze wet, maar hoe organiseer je dat als beleidsmaker of initiatiefnemer? In Noord-Brabant zien we hoe makers een rol pakken en een dialoog op gang brengen rond vraagstukken in de leefomgeving. Kunstenaars uit alle disciplines en designers die zich richten op sociale impact brengen daarmee nieuwe perspectieven in. Kunstloc Brabant deelt 4 uitgangspunten en 8 voorbeelden als handvatten en inspiratie bij het vormgeven van participatie in de Omgevingswet.
07-03-2022
De vernieuwde subsidieregeling Samen Cultuurmaken 2022-2024 is vanaf 7 maart open. ‘Vernieuwd’ omdat het Fonds voor Cultuurparticipatie enkele wijzigingen heeft aangebracht die mogelijkheden en kansen voor een aanvraag verbeteren en verspreiden door het jaar heen. Zo zijn er voor spoor 1 en 2 acht aanvraagperiodes tussen: 7 maart 2022 en 24 april 2024. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Een Open Oproep kondigt get fonds uiterlijk twee weken voor opening aan. Ze kennen ieder hun eigen inhoud, beoordelingscriteria en aan te vragen bedragen.
07-03-2022
Bewoners van twee Eindhovense seniorencomplexen van Wooninc. gaan samen met studenten van de Summa-opleiding Sociaal Werk acht weken lang op een muzikale ontdekkingsreis. Tijdens hun bezoekjes praten de jongeren met hun MuziekMaatje over muziek, draaien ze samen plaatjes en maken als het kan samen ook muziek. Het project MuziekMaatje van de Nijmeegse Club Goud heeft als doel verbinding te creëren tussen verschillende generaties. En omdat muziek van en voor alle leeftijden is, is het ook bij uitstek een middel om jong en oud samen te brengen. De welzijnscoaches van Vitalis begeleiden en coachen de bewoners in de WoonincPlus complexen bij het opzetten van activiteiten. ,,MuziekMaatjes is heel anders, maar kan ouderen ook uit een isolement halen. Wooninc. heeft in totaal twaalf Plus-complexen in Eindhoven, Waalre, Geldrop en Heeze. Dit is daarom een pilot die zeker een vervolg kan krijgen.”
07-03-2022
Met het project Eindje Aan zet het CKE de amateurkunst in Eindhoven weer in beweging en maakt die zichtbaar in de stad. Blijvend, zo is de bedoeling. Zo trok in het carnavalsweekend een groepje van veertien amateurfotografen de Eindhovense binnenstad in voor de uitwerking van Walk the walk, een fotoproject waarbij de opdracht was bewegende voeten van zo veel mogelijke verschillende Eindhovenaren vast te leggen. Eindje Aan is het antwoord van CKE op de de lange coronaperiode waarin mensen niet konden optreden of bij elkaar komen om hun hobby te beoefenen.”Met Eindje Aan zoeken we naar blijvende vernieuwing. Onderzoek van de gemeente heeft namelijk concreet aangetoond dat in de afgelopen twee jaar meer mensen kunst en cultuur zijn gaan beoefenen.”, zegt CKE-innovatiemanager Desiree Wevers. Op het programma o.m. werk van beeldende amateurkunstenaars in de ramen van winkelcentrum de Heuvel, in 1,5 Meter2 Sessions krijgen singer-songwriters in het Wasven een podium, een Koren Pop-up, de Dag van de Amateurkunst en Blow Me Away voor jazzmuzikanten, -vocalisten en -liefhebbers. Wevers: ,,Maar het is nadrukkelijk onze bedoeling om voor alle disciplines projecten neer te zetten. Bovendien willen we de samenwerking tussen amateurs en professionals stimuleren. Daarom doen we eigenlijk ook een oproep aan het hele veld om mee te doen, de stad ‘aan’ te zetten en anderen ervan mee te laten genieten”.
07-03-2022
Een laagdrempelige plek waar Roosendalers naar hartenlust kunnen schilderen, zingen, dansen, toneelspelen en andere culturele activiteiten kunnen uitoefenen: daarvan droomde Toine Theunis toen hij cultuurwethouder werd. Die plek is er nu. Op 6 maart is Cultuurhuis Bovendonk, in het voormalige Da Vinci College, geopend. Het cultuurhuis huisvest 39 vaste gebruikers, van balletdansers tot koren en van fotografieclubs tot de School voor de Kunsten. Daarnaast zijn er nog eens vijftien incidentele gebruikers. Wekelijks komen er zo’n 2000 mensen hun hobby uitoefenen. De eerste verenigingen, dakloos geworden omdat Mariadal en het voormalige Essent-gebouw een andere bestemming kregen, trokken al 2019 in het pand. Toen is ook de grootschalige verbouwing gestart, onder meer met als doel het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken. Nu die is afgerond, vond de officiële opening plaats. Clubs die zich in het cultuurhuis wilden vestigen, moesten iets met cultuur doen. Daarnaast stelde Theunis als voorwaarde dat er wordt samengewerkt door de verenigingen.
03-03-2022
Door te tekenen en beelden en poppen te maken, probeer ik te verwerken wat ik heb meegemaakt. Ik werk liever met beeld dan dat ik moet vertellen hoe ik me voel. Creatieve therapie helpt mij ook heel erg”, vertelt Debbie (48). Ze is van jongs af aan al creatief bezig en het maken van kunst helpt haar om zichzelf te uiten. Een gesprek in de reeks portretten over wat kunst kan betekenen ter vermindering van eenzaamheid. Debbie gaat twee keer per week naar dagbesteding bij de Moerbei in Breda en is daar creatief bezig. Daarnaast gaat ze één keer in de week naar het textielatelier TWIMMS in Tilburg.
03-03-2022
Het is een veelgehoorde wens in de cultuursector: een jonger en diverser publiek aantrekken. De behoefte tot een breder publiek zullen het Noordbrabants Museum, Design Museum Den Bosch, Van Abbemuseum Eindhoven, Stedelijk Museum Breda en Museum Helmond ook hebben vastgesteld. De vijf Brabantse musea sloegen de handen ineen en deden een gezamenlijke subsidieaanvraag bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Provincie Brabant om de komende jaren te werken aan een fundamentele en blijvende publieksverbreding, met name als het gaat om het bereiken en betrekken van vmbo-leerlingen. Sander Roovers is sinds mei 2021 Projectleider Publieksverbreding voor de vijf musea . Samen met zijn collega’s Manoah Salampessy en Eline Zwart gaat hij aan de slag met de opgave om meer vmbo’ers naar musea te trekken. Culturele vacatures sprak met hem. “Zo’n zestig procent van de middelbare scholieren volgt een vmbo-opleiding, dat is een gigantisch grote groep. Toch bezoekt maar een fractie van deze grote groep leerlingen het museum. Dat is erg jammer.” De programmering blijft hetzelfde en het museum als instituut verandert ook niet. Maar wat gaat er dan veranderen? Het educatieaanbod voor leerlingen en hun ervaring als ze in het museum zijn. “Denk dan bijvoorbeeld aan multizintuiglijke aspecten en meerstemmigheid tijdens een museumbezoek en rondleidingen die aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen.” Oftewel: het aanbod dat al bestaat niet zozeer aanpassen, maar interessanter maken voor leerlingen.
28-02-2022
Om zicht te krijgen op hoe gemeenten beleid mbt cultuureducatie en – participatie vormgeven, startte LKCA in 2019 een onderzoek. In totaal vulden honderdtwintig gemeenten (34% van het totaal) uit het hele land een vragenlijst in en waren er interviews met twaalf gemeentelijke beleidsmedewerkers. Uit dit monitoronderzoek blijkt dat een meerderheid van de gemeenten publieke waarde toekent aan cultuureducatie en cultuurparticipatie. De overgrote meerderheid van de gemeenten heeft beleid voor cultuureducatie (95%) en voor actieve cultuurparticipatie (89%), doorgaans ook vastgelegd in een beleidsnota. De meest genoemde doelen voor cultuureducatiebeleid zijn het bevorderen van cultuurdeelname, talentontwikkeling, artistieke en persoonlijke ontwikkeling en 21e-eeuwse vaardigheden (zoals creativiteit). Voor het cultuurparticipatiebeleid gaat het onder meer om het bevorderen van actieve deelname aan cultuur en het maatschappelijke leven, sociale cohesie en het profileren van de gemeente als aantrekkelijke vestigingsplaats. Educatiebeleid is vooral gericht op kinderen in de basisschoolleeftijd en in iets mindere mate op jongeren (12-18 jaar), het cultuurparticipatiebeleid richt zich in principe op alle burgers. Cultuureducatie en -participatie zijn geen wettelijke taken voor gemeenten; ze mogen het beleid op deze terreinen naar eigen inzicht invullen. Wel laat het onderzoek zien dat landelijke regelingen het gemeentelijk beleid sterk (kunnen) sturen. Zo is het merendeel van de gemeenten aangehaakt bij het programma Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) en bij de Brede Regeling Combinatiefuncties. Keerzijde hiervan is dat gemeentelijk beleid ook afhankelijk kan worden van het landelijke. Ook kunnen gemeenten, door het ontbreken van een wettelijke basis, geen aanbod of activiteiten afdwingen bij scholen, culturele, welzijns- en zorgorganisaties. Om hen toch te stimuleren, zetten bijna alle gemeenten subsidies in. Een ander belangrijk duwtje geven de door de gemeente aangestelde intermediairs, zoals een cultuurcoach, cultuurmakelaar of cultuurscout. Maar de financiering van deze instrumenten komt veelal ook uit landelijke regelingen. De cultuurthema’s staan niet hoog op de lokale politieke agenda: slechts in een op de vijf gemeenten besteden de meeste politieke partijen expliciet aandacht aan cultuureducatie en cultuurparticipatie in hun verkiezingsprogramma’s en stellen ze regelmatig raadsvragen op deze thema’s. Het lokale beleid voor cultuureducatie en -participatie steunt vaak op die ene beleidsmedewerker. Ze omschrijven zichzelf als ‘eenpitters’: de beleidsmedewerker is niet alleen uitvoerder, maar ook vormgever van het beleid.
24-02-2022
Vanaf 1 juli 2022 kan iedereen onder de 18 jaar in heel Nederland gratis lid worden van de bibliotheek. De Eerste Kamer heeft hier op 22 februari unaniem voorgestemd, waardoor de wetswijziging van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap definitief is aangenomen. De VOB ziet deze wetswijziging als een belangrijke stap voor de ambitie van de sector om te groeien van 4 miljoen leden naar 8 miljoen bibliotheekgebruikers.