07-02-2023
7 jazz-ensembles speelden in de finale van The Records op 26 januari in het BIMhuis. De finale jury koos voor het Federico Calcagno Octet, Koen Boeijinga’s MOA en Ronny deCarlo. De winnaars ontvingen ieder een cheque ter waarde van € 10.000,- om een album te produceren, dat zij volgende keer tijdens The Records presenteren. Naast het geldbedrag voor het maken van een album ontvangen zij een coachingstraject en wordt voor hen een serie concerten op Nederlandse jazzpodia georganiseerd.
07-02-2023
Op 27 januari vond bij St. Joost School of Art & Design in Breda de eindpresentatie van de minor ‘Development for Visual Storytelling’ plaats. Hierin pitchten 5 teams hun projecten ( TV series, een game, een graphic novel) bij een internationale jury voor de Keep an Eye Development for Visual Storytelling Award. De jury sprak lovende woorden voor de algemene kwaliteit van alle projecten, maar de Keep an Eye Development for Visual Storytelling Award ging naar het project: Mya & the Dutchman’s Bounty, een 2D geanimeerde TV serie. Het winnende team bestond uit: Isa van den Endert, Luna Evegroen, Annelin van Gerven, Francien Ramkema, Sam Rovers en Meike van Son. Het winnende team mag op studiereis naar het Annecy International Animatie Film Festival.
06-02-2023
Op 12 februari aanstaande organiseert het Koninklijk Conservatorium Dans in de eigen Dansstudio’s in Amare te Den Haag een Jongensdag in de leeftijd van 7 t/m 12 jaar. De dag is er zowel voor jongens die graag dansen als voor jongens die nog niets van dans weten, nieuwsgierig zijn en willen ervaren hoe het is om een dansopleiding te volgen.
30-01-2023
Cultuurhuis Wherelant in Purmerend is gestart met een theaterschool voor jongeren met een verstandelijke beperking. Opmerkelijk: het verzoek hierom kwam uit de doelgroep zelf. Op 14 mei 2023 staan ze met een première in het Amsterdamse Theater Bellevue. De 12 studenten van de Theaterschool van Cultuurhuis Wherelant geven daar een voorstelling, in samenwerking met theatergezelschap Mugmetdegoudentand. Een week later doen ze het nog eens dunnetjes over in Theater Purmaryn in Purmerend. Een geweldige ervaring voor een bijzondere groep studenten. “Wij hadden al jaren een activiteit voor hen met theatergroep Flexibel, op de zondagmiddagen,” vertelt afdelingshoofd speciale groepen en projecten Jantine Geels. “Op een gegeven moment zeiden enkele deelnemers: wij vinden dit zo leuk, kunnen wij hier niet ons beroep van maken?” Leider Henriëtte ter Riet van Flexibel en Jantine gingen ermee aan de slag. Zij staken 5 jaar lang de tijd en energie erin om de opleiding van de grond tillen. En op 3 oktober 2022 ‘ging de bel’ voor de eerste lesdag. De studenten komen 2 keer per week naar Cultuurhuis Wherelant. De maandagen staan in het teken van ‘train je lijf’. Met onder andere theateryoga en spel- en danslessen worden zij fysiek getraind. Op de woensdagen wordt de theaterwereld naar de school gebracht. Professionals zoals acteur/poppenspeler Servaes Nelissen en actrice Joan Nederlof komen naar Purmerend om les te geven en vaardigheden bij te brengen. De studenten kunnen na de opleiding verder met een verdiepingsjaar waarin zij meespelen in voorstellingen. Maar ze kunnen ook werk zoeken als assistent van theaterdocenten of in de hospitality, in de theaterwereld of elders. Professioneel acteur worden is soms ook mogelijk. De Theaterschool is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van provincie Noord-Holland. Cultuurhuis Wherelant ontving de subsidie vanuit de Impuls samenwerking cultuur- of erfgoedorganisaties van de provincie Noord-Holland. De focus ligt op samenwerking ten behoeve van de toekomstbestendigheid van kleinere tot middelgrote culturele en erfgoedorganisaties. De regeling is onderdeel van Motie 42, het Economisch herstel en duurzaamheidsfonds van de provincie Noord-Holland.
26-01-2023
Els Cornelis (relationeel kunstenaar, docent en onderzoeker HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Catelijne de Muijnck (programmamaker ArtEZ Studium Generale) spraken met studenten, docenten, wetenschappers, denkers en makers over hoe de Kunstschool van de Toekomst eruit zou kunnen zien. Het resulteerde in elf interviews waarin onderwerpen aan bod komen als sociale rechtvaardigheid, gedekoloniseerde curricula en inclusieve pedagogiek, maar ook: omgangsvormen, methodologieën, waarden, machtsstructuren en het schoolgebouw. Mister Motley publiceert een van de stukken uit die reeks, een gesprek met kunstenaar Jeanne van Heeswijk.
17-01-2023
Hospi Housing wordt het online platform waar studenten en hospita’s in Eindhoven met elkaar in contact kunnen komen. En dat is hard nodig, want er is een tekort aan woonruimtes voor studenten. De samenwerking met Hospi Housing komt voort uit de samenwerking vanuit het convenant studentenhuisvesting. Met name voor internationale studenten die hier studeren is het moeilijk om vanuit het buitenland een kamer te vinden. Juist voor deze groep kan het platform een uitkomst bieden. Voor een verhuurder zorgt een student in huis niet alleen voor extra inkomsten, het kan ook een verrijking zijn en gezelligheid bieden. De gemeente Eindhoven is opdrachtgever en Fontys, TU/e en Design Academy Eindhoven zijn partners in de samenwerking. De opdracht loopt in eerste instantie voor een jaar en afhankelijk van de resultaten is er de mogelijkheid om te verlengen. De doelstelling is om in het eerste jaar 100 matches te maken.
17-01-2023
De Breda University of Applied Sciences (BUas), afdeling game development, ontwikkelt samen met verslavingszorginstelling Novadic-Kentron een virtuele wereld, die alcoholverslaafden ondersteunt in hun herstel: Recovery, relapse control therapy. Met behulp van virtual reality, kan de verslaafde oefenen om allerlei lastige situaties, die een trigger vormen om te drinken, te weerstaan. ,,Je noemt dit cue exposure therapie”, legt Marnix van Gisbergen, BUas-onderzoeker en -lector uit. ,,Dit wil zeggen dat je mensen blootstelt aan datgene waar ze bang voor zijn of moeite mee hebben.” (…) ,,We hebben verschillende virtuele werelden ontwikkeld”, legt Van Gisbergen uit. ,,Enerzijds omgevingen die hunkering of trek op kunnen roepen, zoals een plek waar mensen gewend zijn om te drinken. Maar anderzijds ook omgevingen die mensen tot rust brengen, zoals een plekje in de natuur of aan de waterkant. Al moet je daar ook mee opletten. Want wat voor de ene verslaafde een veilige plek is, kan bij de ander juist trek opwekken.” Martijn Schraven sprak met hem.
16-01-2023
Breda kan een wereldspeler op gaminggebied worden. Op 21 december tekenden de provincie Noord-Brabant, gemeente Breda, Breda University of Applied Sciences (BUas) en gamebedrijf Ubisoft een intentieovereenkomst om het ecosysteem in Breda en Noord-Brabant te versterken. Dit sterkere ecosysteem moet het aantrekkelijker maken voor gamebedrijven om zich in de regio te vestigen. De videogamesector is de grootste entertainmentsector ter wereld en er is een grote vraag naar kennis over toegepaste videogametechnologie. Immers, ook in andere sectoren wordt er steeds meer gebruik gemaakt van technologieën als Virtual & Augmented Reality, simulaties en digital twins. BUas in Breda heeft een van de beste videogamingopleidingen ter wereld en dus een hoop talent dat op deze technologie afstudeert, zowel voor recreatieve games als voor serious gaming. Een belangrijk onderdeel van het ecosysteem wordt de Video Game Accelerator 2.0 op de BUas campus: een gebouw met ‘state-of-the art’ productiefaciliteiten. In labs werken studenten aan hun eigen games om deze vervolgens te vermarkten tot gaming startups. Onderzoekers kunnen er werken aan toegepast onderzoek voor de verdere ontwikkeling van videogametechnologie. Daarnaast zijn er demonstratiefaciliteiten en wordt de Accelerator een ontmoetingsplaats voor lokale, regionale en internationale bedrijven die uit de gamingindustrie komen of gebruik willen maken van de kennis en kunde uit deze sector. Naast het fysieke Accelerator gebouw willen de samenwerkende partijen ook een internationaal ecosysteem opbouwen op het gebied van gaming. Dat betekent dat ze aan de slag gaan om internationale studio’s en strategische partijen aan te trekken en dat studenten en ander talent na hun studie gestimuleerd worden om verder te werken aan hun eigen games en startups. De Stichting Breda Game City gaat samen met partners aan de slag om ook een cultuur van videogaming in de regio te bevorderen met events, marketing en kennisuitwisseling. Daarnaast moet een fysieke hub de industrie toegankelijker maken voor publiek, met workshops en evenementen met maatschappelijke relevantie.
10-01-2023
Het gros van de kunstenaars zal nooit het grote publiek bedienen. Hoewel veel kunstenaars de hoop hebben om opgepikt te worden, komt dat maar weinig makers toe. Nog veel minder kunstenaars mogen werk laten prijken in een museum. Niet iedere kunstenaar is even goed voorbereid op deze deceptie. In december 2021 schreef Platform BK (die de rol van kunst in de samenleving onderzoekt en actievoert voor een beter kunstbeleid) een open brief waarin zij wezen op het feit dat kunstacademies hun studenten niet goed voorbereiden op de beroepspraktijk. Een van de geformuleerde aandachtspunten luidt: “Geef een eerlijk beeld van de wereld na de academie.” Naar aanleiding van de open brief ging Vivian Mac Gillavry in gesprek met drie kunstenaars. Ze vraagt hen hoe hun kunstwereld eruitziet, wat ze van de bestaande systemen vinden en in hoeverre zij daarop voorbereid waren. Ze sprak met Jelly Hogendorp, Koos Buster en Aukje Dekker.
15-12-2022
José Teunissen (63) wordt per 1 maart de nieuwe opleidingsmanager van Amfi, het Amsterdam Fashion Institute, onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam. Dat heeft de opleiding op 13 december bekendgemaakt. Teunissen is nu decaan van de School of Design and Technology aan het College of Fashion van de University of the Arts in Londen. Ook geeft ze daar les in modetheorie. Daarvoor was ze lange tijd lector Modevormgeving aan ArtEZ, de hogeschool in Arnhem. Amfi heeft een lastige periode achter de rug. In het persbericht is ook te lezen dat Teunissen bij de University of the Arts in Londen heeft ingezet voor het equality, diversity and inclusivity-beleid bij de school. Dit beleid is daar nu in alle lagen van de organisatie geïmplementeerd. AMFI kwam in 2021 negatief in het nieuws toen studenten in de media hun verhaal deden over de onveilige cultuur op de school. Een onafhankelijk onderzoeksbureau concludeerde een paar maanden later dat Amfi „een sociaal onveilige tot zeer onveilige” organisatie was. Een half jaar na de verschijning van het rapport stapte de directeur op. Teunissen is niet de enige recente aanstelling die AMFI heeft gedaan. Zo werd journalist en mode professional Bregje Lampe recent aangesteld als het nieuwe hoofd van het Fashion and Branding programma binnen AMFI. Ze is al sinds 2020 bij de school betrokken als coach en lid van de examencommissie.
15-12-2022
Het San Francisco Conservatory of Music (SFCM) is bezig met het opkopen van muziekbedrijven (zoals artiestenmanagementbedrijven en muziekuitgeverijen). Ook in Nederland, want sinds mei is het conservatorium eigenaar van het in Baarn gevestigde muzieklabel Pentatone. Onlangs werd bekend dat de opleiding het grote Britse artiestenmanagementbedrijf Askonas Holt, met beroemdheden als sopraan Joyce DiDonato en dirigent Sir Simon Rattle, over gaat nemen. Voor zover bekend is er geen ander conservatorium dat op deze manier 'zaken doet'. Wat is het doel? Sean Hickey, managing director van muzieklabel Pentatone, was heel blij toen het San Francisco conservatorium aanklopte. "Het is zo goed als onmogelijk om als platenlabel zelfstandig winst te maken. Met het conservatorium kunnen we voorzieningen delen, zoals hun IT-afdeling en hun studio's. Dat scheelt enorm in de kosten." Volgens Hickey is de invloed uit San Francisco beperkt. "We blijven autonoom functioneren, ze leggen ons echt geen ideeën op. Zo nu en dan spreken we af om te peilen hoe het ervoor staat en we delen de zorgen en mogelijkheden die we samen zien." Waarom zou een conservatorium, een non-profit organisatie, dit soort ondernemingen willen overnemen? "Conservatoria leiden hun studenten op totdat ze ontzettend goed kunnen spelen, maar daarna zijn er geen mogelijkheden om deel te nemen aan het brede culturele landschap. In San Francisco bouwen ze een heel instituut dat de studenten kan begeleiden bij de eerste stappen", licht Hickey toe. Oftewel, het conservatorium wil een bredere dienst bewijzen aan z'n studenten. De bedrijven vallen onder hun hoede, waardoor samenwerkingen plaatsvinden. Zo is afgesproken dat artiesten die vallen onder het impresariaat van het nieuw aangekochte Askonas Holt gastlessen komen geven. In Nederland is er bij de conservatoria tegenwoordig ook veel aandacht voor ontwikkeling breder dan het musiceren. Maar dit soort plannen zijn niet aan de orde.
12-12-2022
Nederland kent (nog) geen masteropleiding creatief schrijven. Om de kloof tussen onderwijs en beroepspraktijk te verkleinen zijn het Nederlands Letterenfonds, Literair Productiehuis Wintertuin en de HBO-schrijfopleidingen ArtEZ (Creative Writing), Gerrit Rietveld Academie (afdeling Beeld en Taal) en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (Writing for Performance) een uniek samenwerkingsverband aangegaan. Samen richtten ze in 2015 het Slow Writing Lab op. Het biedt een select aantal jonge schrijvers een omgeving waarin ze hun talent op creatief en professioneel gebied kunnen ontwikkelen. De deelnemers die in 2021 het Slow Writing Lab, de zesde editie, volgden, presenteren zichzelf en hun werk op een eigen website. Ze vertellen waar ze momenteel mee bezig zijn, welke vragen ze zichzelf stellen, en ze delen een fragment uit eigen werk. Deze editie vond vanwege corona bijna volledig online plaats. Begin 2022 rondden de deelnemers het Slow Writing Lab af.
05-12-2022
In het Nederlands Fotomuseum is het werk van vijf afstuderende kunstenaars te zien die zich veelal niet beperken tot één medium. Zij hopen allemaal het Steenbergen Stipendium te winnen. E winnaar ontvangt een stimuleringsprijs van €5.000. Tevens wordt een publieksprijs uitgereikt. Het Steenbergen Stipendium gaat sinds de eerste editie in 1998 samen met een tentoonstelling van het werk van de genomineerden in het Nederlands Fotomuseum. Sebastiaan Boot, een van de genomineerden, is afkomstig van St. Joost, Breda. Juryvoorzitter Alexandre Furtado Melville en juryleden Juul Hondius en Vincent van Velsen selecteerden vijf fotografische afstudeerwerken voor het Steenbergen Stipendium 2022. Op 15 december 2022 wordt in het Nederlands Fotomuseum door de jury de winnaar bekend gemaakt. Eveneens wordt dan het juryrapport gepubliceerd met daarin een beschouwing op de kwaliteit van de afstudeerexpositie per bezochte kunstacademie.
01-12-2022
The Records is al sinds 2015 dé springplank voor jong jazz-talent. Drie gelukkige bands winnen een albumproductie ter waarde van € 10.000,- en worden begeleid van het zoeken naar een geschikte opname studio, tot het moment dat ze het album in handen hebben tijdens hun release-concert. De Keep an Eye Foundation ontving maar liefst 95 aanmeldingen vanuit 8 verschillende Nederlandse conservatoria. Pianist Aaron Parks, saxofonist Tineke Postma en programmeur Perry Lehman zijn samen tot een prachtige selectie van 7 jazz-ensembles gekomen, die in de finale op 26 januari hun muziek ten gehore zullen brengen aan de finale jury.
24-11-2022
De 400 studenten van de Summa-opleiding Fashion trekken waarschijnlijk bij de start van het volgend schooljaar, september 2023, in het gebouw Microtuin, het voormalige KPN-telecom-gebouw bij het station in Eindhoven. Klaslokalen gaat de mbo-opleiding mode niet bouwen in Microtuin, vertelt Ronny Borgsteede, hoofd huisvesting van Summa College. Daarvoor kan Summa Fashion terecht in andere gebouwen van de opleiding. Wel komen er de praktijklessen van de opleiding, die nu nog volledig onderdak vindt aan de Sterrenlaan in Eindhoven. In de nieuwe locatie wil Summa Fashion vooral de naai- en creatieve ateliers onderbrengen, met kledingprinters, materialen en recyclebare mode. Hoeveel ruimte Summa in gaat nemen in het gebouw met zo'n 23.000 vierkante meter beschikbare oppervlakte is nog niet bekend. De school en Microtuin moeten dat plan nog uitwerken. ,,We zochten al langer een goede plek voor een fashion hotspot", vertelt Borgsteede. ,,Waar we het onderwijs zoveel mogelijk mét het bedrijfsleven samen vorm kunnen geven. Microtuin lijkt ons een mooie uitdaging.” Het feit dat Microtuin een tijdelijke faciliteit is, is geen probleem voor de opleiding. ,Het gaat waarschijnlijk veel langer dan vijf jaar duren hier. Dat is voldoende als onderbouwing voor Summa College. Dan kijken we hoe het verder gaat.” Luuk Visser van Microlab, die de Microtuin samen met De Stadstuin uit Utrecht huurt van eigenaar NS Vastgoed, is blij met de komst van de modestudenten. Het gebouw gaat waarschijnlijk rond de zomer van volgend jaar officieel open. Dat is mogelijk gemaakt door een lening van 2,5 miljoen euro uit het regiofonds voor herontwikkeling van bedrijventerreinen.
21-11-2022
Basisschool De Trumakkers in Heeze werd op 17 november even omgetoverd in een ‘School of Rock’. Een bijzondere gelegenheidsformatie bestaande uit studenten van de Eindhovense muziekopleiding Metal Factory en leden van de Heezer fanfare St. Nicasius gaven er een ‘stevig’ miniconcert. Doel: het instrumentengebruik onder basisscholieren te stimuleren. Eerder vond er al eens een bijzondere muzikale kruisbestuiving plaats. Het project ‘De Instrumentenkaravaan’ werd toen voor het eerst gehouden door het plaatselijke jongerenwerk, fanfare St. Nicasius en het Regionaal Instituut Cultuur en Kunsteducatie (RICK). Toen ging de fanfare de samenwerking aan met een groepje rap’ pers. Deze week was er een nieuwe tournee langs de basisscholen in Heeze. Leerlingen maakten daarbij in drie kwartier tijd kennis met verschillende muziekinstrumenten. Corona heeft er flink ingehakt bij de muziekvereniging. Eric Berkers, saxofonist bij de fanfare.: ,,De jeugdopleiding is volledig ingestort. Die zijn we nu weer helemaal aan het opbouwen. Het is dan heel leuk als je je op deze manier aan kinderen kunt presenteren.” Voor de studenten van de Metal Factory in Eindhoven is het geen alledaagse praktijk om met een fanfare op te treden. ,,We zijn er heel open ingegaan. Het is ook best wel progressief voor een metalband, maar wij merkten al tijdens de eerste en enige repetitie dat de blazers echt iets toevoegen”, vertelt derdejaars student Niño Turba. Berkers: ,,Een band speelt geen bladmuziek. Wij moesten daardoor een beetje wennen aan de vrijheid die de bandleden hebben en zij aan onze structuur.”
21-11-2022
Het bijna honderdkoppige Euregio Jeugdorkest (EJO) staat op 19 november in de Concertzaal van Tilburg en 20 november in het Chassé Theater, Breda. Het symfonieorkest bestaat uit talentvolle jonge musici van 12 tot 24 jaar, afkomstig uit Zuid-Nederland en Vlaanderen. Het repertoire: van filmmuziek tot klassiek. In het orkest bekleden conservatoriumstudenten droomposities; jongere talenten leren op hun beurt veel van hen. Oud-EJO’ers belanden bij het Concertgebouworkest, Metropole Orkest, het Berliner Philharmoniker. Maar ook bij Guus Meeuwis in de orkestbak, net als bij Late Night. Het is wel hard werken: naast thuis studeren, repeteren ze elke maand een weekend lang in Goirle of Malle (België). De Goirlese Taetske Strouken richtte het EJO 39 jaar geleden op. De bevlogen ‘orkestmoeder’ scout haar talentjes bij de beste muziekdocenten in Noord-Brabant en België. Sponsoring, donaties en optredens moeten de geschrapte 40.000 euro subsidie en kosten van muziekrechten dekken; orkestleden betalen een eigen bijdrage. Het Brabants Dagblad sprak met drie tieners over hun passie, klassieke muziek.
17-11-2022
Op 18 november houdt Falk Hübner zijn lectorale rede en is dan officieel beëdigd als lector Artistic Connective Practices. Dit is de officiële start van een drietal onderzoekslijnen: kunst en communities, kunst en zorg, en kunst en jeugd. Het lectoraat van Fontys Hogeschool voor de Kunsten onderzoekt hoe kunstenaars en specifiek artistiek onderzoekers een maatschappelijke bijdrage kunnen leveren. Lector Falk Hübner werkt met een aantal werkgroepen en projectteams, die de conceptuele uitwerking van Artistic Connective Practices naar praktische onderzoeksprojecten in de samenleving vertalen. Hübner heeft een achtergrond als componist, theatermaker, onderzoeker en docent.
17-11-2022
Het Prinses Christina Concours, al 55 jaar het muziekconcours voor jonge mensen, heeft ook een wedstrijd voor beste compositie voor jongeren van 12 tot en met 21 jaar. Op 13 november was de finaledag, waarvoor vijftien componisten waren geselecteerd. De opdracht luidde: schrijf een stuk van negentig seconden met als thema ‘Vrijheid’. De stukken werden gespeeld door het Matangi Quartet en door eigen ensembles. Er werden in drie leeftijdscategorieën prijzen uitgereikt: 12 t/m 14 jaar; 15 t/m 21 jaar en niet studerend aan een vakopleiding van een conservatorium ; 15 t/m 21 jaar en wel studerend aan een vakopleiding van een conservatorium. Eerdere prijswinnaars waren onder anderen Mathilde Wantenaar en Joey Roukens.
17-11-2022
Kunstenaar Julian Andeweg, die door zeker twintig vrouwen en mannen beschuldigd is van seksueel geweld, wordt gedagvaard. Het OM verwacht dat zijn proces in de zomer van 2023 zal beginnen. In 2020 beschreef NRC hoe de Haagse kunstenaar furore maakte in de beeldende kunst, maar intussen een serie slachtoffers maakte. De academies en kunstinstellingen waar hij actief was, wisten van zijn wangedrag, maar grepen niet in
14-11-2022
De nieuwe gecomponeerde muziek stond centraal tijdens de vierde editie van New Music Conference, die op 11 november plaatsvond in vijf zalen in de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch. Op initiatief van Buma Cultuur en festival November Music kwamen ruim 180 componisten, programmeurs, muziekuitgevers en andere professionals uit binnen- en buitenland samen om stil te staan bij actuele ontwikkelingen in de Nieuwe Muziek. Een rode draad gedurende de conferentie was de serie gesprekken over ontgrenzing in de muziek, die plaatsvond in samenwerking met de Nederlandse muzieklectoraten. In plaats van activiteiten uitsluitend te laten plaatsvinden op de traditionele podia, treden componist en musicus steeds vaker naar voren in diverse publieke ruimtes als zorg- en onderwijsinstellingen, maken ze site-specifieke installaties en initiëren ze community-art projecten. Over deze fascinerende ontwikkeling spraken professoren, docenten van de conservatoria, musici en componisten in vier drukbezochte sessies onder de noemer Shifting Boundaries. Tijdens de afsluitende New Composers Pitch presenteerden jonge componisten zichzelf en hun werk. Sommigen van hen nog student aan de Nederlandse conservatoria, sommigen net afgestudeerd, allen naar voren geschoven door hun docenten. Een Buma New Music Incentive van €250,00 is uitgereikt aan Franki Dodwell (student aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag). Een verslag van de dag.
10-11-2022
De Koningstheateracademie in ’s-Hertogenbosch is sinds dit collegejaar onderdeel van Avans Hogeschool. Studenten worden er in vier jaar opgeleid tot cabaretiers. Een gesprek met onderwijsmanager Anna Uitde Haag over de opleiding.
10-11-2022
Alumnus Puck Paassen van de opleiding BA Illustrated & Animated Storytelling van St. Joost School of Art & Design & MA Animation Master Institute of Visual Cultures is de winnaar van de Keep an Eye Animation Talent Award 2022. Deze prijs is uitgereikt tijdens Playgrounds BLEND in Breda en mogelijk gemaakt door de Keep an Eye Foundation, een organisatie die aankomend talent ondersteunt via beurzen, prijzen, shows en festivals. Op 2 november presenteerden 5 genomineerde oud-studenten van de masteropleiding Animation hun project aan een professionele jury in het Chassé Theater in Breda. Puck Paassen presenteerde haar webcomic ‘How to adult’, wat goed in de smaak viel bij de jury.Paasen ontvangt een ontwikkelbudget van 6.000 euro waarmee zij haar eigen project een stap verder kan brengen. De Keep an Eye Animation Talent Award is een aanmoedigingsprijs voor een animatietalent dat onlangs is afgestudeerd aan de 1-jarige Masteropleiding Animation van het Master Institute of Visual Cultures - St. Joost School of Art & Design.
03-11-2022
Marte Mei van Haaster, afstuderend designstudent, heeft de Social Design Talent Award van de gemeente Eindhoven gewonnen. De prijs van € 10.000,- bestaat uit een betaalde opdracht voor de gemeente en een begeleidingstraject ter waarde van € 3.000,- door Design Forum. Ze kreeg de prijs) voor haar ‘natuurbelevingsveldje’ in de Gijzenrooise Zegge op de grens van Geldrop en Eindhoven. Dat veld is onderdeel van het project Land Ally. Een project dat loopt tot 1 november en dat er voor moet zorgen dat mensen zich onderdeel van de natuur voelen en er ‘een alliantie mee aangaan’.
03-11-2022
Juliette Vandermosten heeft met ‘Meanders’ de Planetree Design Award 2022 gewonnen. Dit meest inspirerende ontwerp voor een mentaal gezondheidsvraagstuk is een gesprekstool in de vorm van een gezamenlijk bordspel om het gesprek over dementie op gang te brengen binnen families. De bokaal - gemaakt door deelnemers van GGzE De Boei samen met ontwerper Willem van Hooff - werd uitgereikt tijdens de seminar ‘Mental Health for All’ van Design Academy Eindhoven (DAE) en GGzE. De beslissing van de jury was unaniem: “Juliette Vandermosten met ‘Meanders’ is de winnaar van de Planetree Design Award 2022. We zijn erg onder de indruk van de toepasbaarheid voor allerlei doelgroepen, niet alleen voor cliënten met dementie. Ook voor hun familie en relaties is de kracht van deze tool dat je samen aan iets bouwt dat uiteindelijk een geheel wordt. De tool is gelaagd en biedt op diverse manieren de mogelijkheid om mensen met elkaar te verbinden”. Vandermosten heeft een bedrag van € 2500,- ontvangen en een speciale bokaal.
31-10-2022
In het jaarlijkse online magazine Dansopleidingen van Dans Magazine informatie over een groot aantal hbo-, mbo- en vooropleidingen. Plus handige tips, inspirerende artikelen en bijzondere interviews.
27-10-2022
In een wereld waarin we vervreemd dreigen te raken van de objecten om ons heen, fluisteren de Design Academy afstudeerwerken bezoekers verfrissend toe: luister naar me, voel me, raak me aan, leef in verbinding met me! Mijke Tonnon ging voor Metropolis M kijken in Eindhoven en licht een aantal werken van de Graduation Show op de DDW uit.
27-10-2022
De Design Academy verlaat over een jaar of vier de Witte Dame in het centrum van Eindhoven. De onderwijsinstelling is daar sinds 1997 gevestigd. De vooraanstaande designopleiding heeft de huur opgezegd en gaat samen met de gemeente Eindhoven op zoek naar een nieuwe plek in de stad. ,,We kijken uit naar een nieuwe locatie waar we over een aantal jaar heen kunnen. Onze huidige locatie kent een aantal beperkingen waardoor we daar op termijn niet kunnen groeien. De plek is ook minder geschikt voor de verdere flexibilisering van ons onderwijs”, vertelt woordvoerder Marc Ruis in een toelichting. De huur is per 2027 opgezegd omdat er anders nu al verlengd moest worden, zegt hij. Tot 2014 was de Design Academy samen met de bibliotheek nog eigenaar van het imposante gebouw. Vooral om de noodlijdende bibliotheek te redden werd het rijksmonument destijds verkocht aan vastgoedbelegger Profinn. De bibliotheek en de designopleiding huren hun ruimte sindsdien van de nieuwe eigenaar. Met ruim 10.000 vierkante meter op de derde en vierde verdieping is de Design Academy een van de grootste huurders. Directeur Albert Kivits van de bibliotheek verwacht dat er meer dan genoeg belangstelling is voor de vrijkomende ruimte.. ,,Misschien kunnen wij meer ruimte krijgen”, speculeert hij hardop. ,,Maar dat is meer een wens”. De DAE heeft nog geen nieuwe locatie op het oog. Of het Campinaterrein voor de hand ligt omdat de instelling daar al tentoonstellingen organiseert, wil de woordvoerder niet zeggen.
25-10-2022
Mensen vermaken op een thema- of vakantiepark of acteren in een show of sprookjesmusical? Wie dit soort ambities heeft, kan vanaf 1 september 2023 terecht op een nieuwe opleiding op het Koning Willem 1 College in ’s-Hertogenbosch. Op deze nieuwe opleiding is plaats voor 32 studenten middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Het Koning Willem 1 College gaat hiervoor in zee met Van Hoorne Entertainment BV en Cosmo Academy. Van Hoorne is specialist in familie-entertainment. Het bedrijf verzorgt theaterproducties, ontwikkelt elk jaar een nieuwe sprookjesmusical en werkt voor merken als Woezel & Pip, Peppa Pig en Fien & Teun. Cosmo is opleider in de entertainmentbranche en biedt opleidingen aan in samenwerking met verschillende regionale opleidingscentra (ROC’s): het Friesland College in Heerenveen en het Nova College in Haarlem.
24-10-2022
Uit 32 afstudeeracts van de twee Nederlandse HBO-circusopleidingen selecteerde de jury van de BNG Bank Circusprijs er vier die kans maken op de prijs van € 5.000. De genomineerden voor de BNG Bank Circusprijs 2022 zijn: Fenja Barteldres (Codarts) met haar cyr wheel act ‘Cyrrealism’; Harvey Cobb (Codarts) met zijn object manipulatie act ‘Something about Pink’; Jef Kinds (Codarts) met zijn aerial straps act ‘ Osmium’; Jonas Bolliger (Codarts) met zijn vloeracrobatiek act ‘This’. De prijs wordt op 30 oktober 2022 tijdens de slotvoorstelling van Festival Circolo in Tilburg uitgereikt door Harald Bergmann, bestuurslid van het BNG Cultuurfonds en burgemeester van Middelburg. De prijs is een initiatief van het BNG Cultuurfonds en Circuspunt, het platform van het Nederlandse circusveld. Het is één van vijf prijzen die door het BNG Cultuurfonds in het leven zijn geroepen om aanstormend talent te stimuleren én te ondersteunen in hun verdere ontwikkeling. De BNG Bank Circusprijs wordt uitgereikt aan het meest onderscheidende talent dat in dat jaar afstudeerde aan een van de twee HBO-circusopleidingen in Nederland (Codarts Circus Rotterdam en de Fontys Academy for Circus and Perfomance Art in Tilburg).
24-10-2022
800 meter aan roze afzetlint. Dat wikkelde een groep minorstudenten van St. Joost School of Art & Design in Breda op 19 oktober om hun schoolgebouw. Daarmee vragen ze aandacht voor hun expositie Door het Lint. Die staat vooral in het teken van genderongelijkheid, een thema dat volgens de studenten meer aandacht verdient op hun academie.
20-10-2022
Klimaat staat bij de 200 afgestudeerden van de Design Academy hoog op de agenda. Hun werk is tijdens de Dutch Design Week te zien op een expositie in Eindhoven. NRC licht er vier projecten uit.
18-10-2022
Naar aanleiding van een tip sprak Studio040 vier studenten en een oud-docent over de situatie op de NAVB Fotovakschool in Eindhoven. Wat de studenten tegen de borst stuit is dat ze veel geld neerleggen voor de private opleiding, namelijk ruim 7000 euro, maar dat er té veel niet op orde is. De kwaliteit van de lessen wordt in twijfel getrokken en naar klachten van studenten wordt nauwelijks geluisterd door de opleider. Vooral de angstcultuur zorgt voor een vreemde sfeer in de school. De fotovakschool in Eindhoven werd in augustus 2019 geopend op het TU/e terrein door de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie (NAVB). Deze organisatie biedt particulieren opleidingen op HBO- en MBO-niveau op gebied van fotografie en film en heeft ook vestigingen in Amsterdam, Apeldoorn en Rotterdam. Zo'n 620 studenten volgen nu een opleiding bij de fotovakschool in Eindhoven. De school kwam al eerder in opspraak na berichtgeving in NRC (2019) en Follow the Money (2020)
17-10-2022
Wat hebben de Fontys kunststudenten de wereld te bieden? Heel veel, zo blijkt. Vanuit het Impresariaat Kunsten ontstond het idee om statushouders, die tijdelijk in een voormalige Tilburgse gevangenis wonen, elke donderdagmiddag te vermaken met muziek, beeldende vorming, circus en dans. Verzorgd door studenten uit alle leerjaren. Rhiannon Coolen, Impresariaat Kunsten: “Deze middagen draaien om verbinding, mensen welkom heten in hun nieuwe land en stad. En voor de studenten is het een manier om een nieuw publiek te leren kennen, misschien zelfs vrienden te maken.”
17-10-2022
De jaarlijkse Planetree Design Award is een samenwerking tussen Design Academy Eindhoven en GGZ-instelling GGzE die op zoek gaat naar ideeën die de weg banen naar een meer inclusieve samenleving. Alle DAE-studenten konden ideeën indienen via een open call, waarin wordt opgeroepen tot voorstellen die concrete waarde toevoegen aan de geestelijke gezondheid van kwetsbare Brabantse burgers. Het doel van de Planetree Design Award is om een brug te slaan tussen studenten van DAE en cliënten van GGzE, om de lokale samenwerking en gemeenschap te versterken. Uit de acht genomineerden voor de Planetree Design Award 2022 heeft de jury drie projecten geselecteerd voor presentatie tijdens het Mental Health Seminar. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens het seminar Mental Health for All op de Dutch Design Week in oktober, waar alle drie de genomineerde projecten worden gepresenteerd. De uitreiking van de Planetree Design Award maakt ook deel uit van het DAE Graduation Show programma. De winnaar ontvangt een geldprijs van €2500 en een bokaal ontworpen door Willem van Hooff in samenwerking met cliënten van GGzE De Boei.
06-10-2022
Het rommelt bij de AKI, de ArtEZ-hogeschool voor de kunsten in Enschede. Docenten komen en - vooral - gaan, vertrouwde gezichten worden eruit gewerkt of kiezen er zelf voor om te vertrekken. Vanwege de verstikkende cultuur, zo blijkt. Ook studenten zijn de dupe. Dit beeld komt naar voren in rechtbankstukken, procedures bij de geschillencommissie onderwijs, verklaringen die daarbij zijn gebruikt en gesprekken met vertrokken studenten en docenten. Het speelt al jaren maar komt nu naar buiten na afronding van een rechtszaak van een studente tegen de school. De rechtbank gaf de studente in juni gelijk, ArtEZ moet haar een flinke schadevergoeding betalen omdat de studente in 2019 een negatief bindend studieadvies kreeg. Ten onrechte. Zij vocht dit intern aan maar werd keer op keer door de school in het ongelijk gesteld. Totdat het College van Beroep voor de Examens ArtEZ zich erover boog. Toen was het al 2020 en zat ze een jaar thuis. Ze kon de opleiding niet afmaken. De rechtbank tikt de school stevig op de vingers: ‘van een redelijk handelende en redelijk bekwame onderwijsinstelling mag een betere behandeling van studenten worden verwacht.’ Het verhaal over de verstikkende cultuur op de kunstacademie AKI in Enschede en met name de reactie daarop van de raad van bestuur, leidt tot gefronste wenkbrauwen bij Geert Sanders, hoogleraar Organisatiecultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij schreef een open brief aan de voorzitter van de raad van toezicht van ArtEZ.
06-10-2022
De films en documentaires van de Filmacademielichting 2022 worden tot en met 9 oktober vertoond op het Keep an Eye Filmacademie Festival in bioscoop Eye in Amsterdam. Daar is ook een expositie te zien met werk uit de afstudeerrichting production design. Later volgen bioscopen Lumière in Maastricht, Lux in Nijmegen en Het Hoogt in Utrecht. De Volkskrant portretteert 6 studenten. Roosje van der Kamp zag de films en bespreekt ze in de Filmkrant.
03-10-2022
Op het Nederlands Filmfestival in Utrecht werden op 26 september de prijzen voor beste studentenfilms uitgereikt. Zoals altijd waren er veel persoonlijke verhalen. Dana Linssen zag veel verhalen van mannen over tobbende mannen. Maar, merkt ze op, de genomineerden hebben ook gemeen dat ze vanuit het kleine naar iets groters kijken.
27-09-2022
De Filmfonds Wildcards worden elk jaar uitgereikt aan jonge, talentvolle filmmakers die net afgestudeerd zijn aan een film- of kunstacademie en hun eindexamenfilm naar het Fonds insturen. De winnaars van de Wildcard ontvangen €50.000 om zonder restricties een nieuwe documentaire, fictie- of animatiefilm te maken onder begeleiding van een producent en een coach. Hiermee wil het Fonds de ontwikkeling van nieuw talent stimuleren om hun eerste stappen te zetten in het professionele werkveld. De zes winnaars van 2022 zijn op 26 sepetmber bekendgemaakt. Het betreft Idriss Nsangou Nabil (Nederlandse Filmacademie), Jikkie Schelling (HKU), Jiyan Düyü (Gerrit Rietveld Academie), Niek Silvan (Nederlandse Filmacademie), Mahmood Shakuri (HKU) en Quita Felix (HKU).
22-09-2022
In november 2021 richtten derdejaarsstudenten New Design & Attitudes Sarah Coremans-Visser en Shannon Bos samen met een groepje studiegenoten een rustruimte op. Ze vonden dat er te weinig plekken waren waar studenten van de kunstacademie een moment voor zichzelf konden pakken. Dat deden ze in het kader van hun minor Arts & Humanity. Ook was er op dat moment geen studentendecaan op de opleiding waar ze terecht konden met hun problemen. Dat maakte een hoop los en sindsdien is er een hoop gebeurd. ‘’Al gelijk daarna voerden we veel gesprekken met de academie, waarin St. Joost goed luisterde naar onze behoeftes. En daar hebben ze ook meteen wat mee gedaan’’, vertellen de twee studenten blij. Sinds dit collegejaar kan iedereen die behoefte heeft aan een moment van rust terecht in de speciaal ingerichte ruimte, die in samenwerking met de academie gemaakt werd op de kunstlocatie in Breda.
22-09-2022
Met een andere energieproductie, ander energiegebruik, andere veeteelt en ander landgebruik wil het kabinet voldoen aan de klimaatdoelen van 2030. Daarvoor zijn dan wel zonnepanelen, windparken, laadpalen, andersoortige stallen en energiezuinige apparaten nodig, die op hun beurt vragen op arbeidskrachten die de productie, de installatie en het onderhoud kunnen verzorgen. Precies daar dreigt een tekort te ontstaan, waarschuwen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. Vooral de vraag naar master-gediplomeerden in de werktuigbouwkunde, de bouwkunde, de civiele techniek en de architectuur zal toenemen
22-09-2022
Op 3 oktober 2022 opent de regeling Meester-Gezeltraject van het Fonds voor Cultuurparticipatie. De regeling sluit een maand later, op 2 november 2022. Een gezel kan een subsidie aanvragen voor het doorgeven van kennis en vaardigheden. Het gaat om een ambacht waarvoor geen reguliere (particuliere) opleiding bestaat. De Gezellen maken zich via een persoonlijk opleidingstraject het ambacht eigen en geven er op een eigentijdse manier vorm aan. Voor de aanvraag stellen een gezel en een meester samen een opleidingsplan op.
15-09-2022
Vanaf het nieuwe schooljaar volgen zo’n 250 SintLucas studenten van de richtingen Crossmedia vormgeving en Creative technologies hun praktijkonderwijs in Microlab Strijp S in Eindhoven. SintLucas huurt voor een periode van twee jaar 900 m2 aan praktijklokalen die tijdens de zomervakantie in gereedheid zijn gebracht. Theorielessen blijven de studenten volgen in het hoofdgebouw van SintLucas op enkele minuten loopafstand. ,,Het is uniek dat een mbo-instelling op deze manier en op deze schaal samenwerkt”, aldus Luuk Visser van het bedrijfsverzamelgebouw op Strijp-S. ,,Geen schoolse toestanden, maar onderdeel zijn van het bedrijfsleven.” De studenten mogen overal in het gebouw komen: van de kantine beneden tot in de skybar op de zesde verdieping. ,,Hier loop je de makers, innovators en gastsprekers als het ware tegen het lijf”, zegt André Gehring, lid van het college van bestuur bij SintLucas. ,,In ons hoofdgebouw even verderop is het alleen maar onderwijs.” Voor Gehring is Microlab de ideale locatie om mbo’ers dichter bij het ‘beroepenveld’ te brengen. ,Onze studenten moeten weten wat er in de buitenwereld gebeurt”, zegt onderwijsmanager Roel Donkers bij SintLucas. Hij legt uit dat ze gaan nadenken over hoe ze met hun creativiteit problemen kunnen oplossen. ,,Hoe kun je bijvoorbeeld een donker en onprettig steegje toch aantrekkelijker maken? Dat kan met lichten, kleuren en graffiti.” Donkers hoopt dat de komende tijd chemie zal ontstaan tussen de bedrijven in Microlab en ‘de jeugdige creativiteit’ van SintLucas.
15-09-2022
Studenten aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht proberen hun kunst en ontwerpen maatschappelijk in te zetten. Zoals met een kaartspel voor familie van schizofrene patiënten, of textiel met zonnecellen. „De vraag is wat die kunst aan de maatschappij kan leveren”, zegt Nirav Christophe, lector performatieve maakprocessen aan de HKU. „En dat gaat niet om kunstproducten, of heel weinig. Het gaat om het proces, dat gaat langer mee dan de uitkomst.” Studenten werken ‘transdisciplinair’ samen, met mensen uit de zorg, van andere universiteiten, of met potentiële gebruikers – wie volgens de kunstenaar ook maar relevant is voor wat hij aan het doen is. HKU concentreert zich op drie terreinen: ‘zorg en welzijn’, ‘ecologie, circulariteit en duurzaamheid’ en ‘identiteit en inclusie’. Christophe: „Onze studenten hebben steeds meer werk in de zorg en andere terreinen. Daar worden ze gevraagd om hun manier van werken, niet omdat ze een mooi schilderij kunnen maken.” Elsje Jorritsma sprak met studenten en medewerkers van de HKU.
15-09-2022
Ken jij enthousiaste, nieuwsgierige jongeren (15-18 jaar) die zich willen verdiepen in het maken van theater en/of oriënteren op een vakopleiding? Jongeren die het leuk vinden om samen te werken en het onderste uit de kan willen halen om nieuwe vormen te ontdekken? Attendeer ze dan op het nieuwe voortraject van de makers van Wildpark en de Academie voor Theater in Tilburg.
15-09-2022
Vanaf 1 september 2022 wordt de Bachelor of Cabaret die wordt aangeboden door de Koningstheateracademie onderdeel van Avans Hogeschool. Naast een goede borging van de bacheloropleiding bij Avans heeft directeur Anna Uitde Haag er ook voor gezorgd dat de afzonderlijke en losse opleiding Playground een plek behoudt in de stad ‘s-Hertogenbosch en wel bij Huis73. Playground is een op maat samengesteld verdiepingstraject voor (oud) studenten die al een kunstopleiding hebben afgerond én voor professionals die zich de vaardigheden van een cabaretier eigen willen maken. Vakken zijn zang/muziek, theater, improviseren en schrijven. De opleiding bestaat uit een cursus van twee keer negen weken. Anna Uitde Haag is zeer verheugd dat Playground vanaf september 2022 door Huis73 overgenomen gaat worden. “Huis73 is een creatieve en innovatieve partner in de stad en heeft veel ervaring met kunst- en cultuureducatie. Op deze manier houden we de verbinding met de stad levendig. Dat doen we natuurlijk ook met Theater aan de Parade waarmee we The Funniest Festival Ever organiseren, met de Verkadefabriek waar de afstudeervoorstellingen worden gepresenteerd en met Podium Azijnfabriek voor de tussentijdse presentaties”. Nan van Schendel, directeur van Huis73, verwelkomt de docenten en studenten van harte: “Deze cursusreeks is een mooie toevoeging op ons huidige aanbod. De docenten en de studenten die we in huis halen brengen nieuwe kennis en dynamiek mee die we graag omarmen”.
08-09-2022
Als tutor aan HKU spreekt Manju Sharma regelmatig met internationale studenten die te maken hebben met micro-agressie, alledaags racisme en discriminatie. Op verzoek van Metropolis M zette Sharma een onderzoek op naar de ervaringen van internationale studenten, wat resulteerde in een reeks aangrijpende verhalen, die Metropolis M publiceert. Voorafgaande een gesprek van Domeniek Ruyters met Sharma.
08-09-2022
Het Nederlands Film Festival (NFF) heeft de nominaties van de Studentencompetitie 2022 bekendgemaakt. Geselecteerde filmmakers maken kans op vijf awards tijdens de Talent Award Ceremonie op 26 september. De nominaties zijn gekozen uit de 31 geselecteerde producties van recent afgestudeerden aan Nederlandse film- en kunstacademies. Tijdens de Talent Award Ceremonie worden ook de Filmfonds Wildcards uitgereikt. Juryrapporten.
08-09-2022
De Nederlandse kunstenaar Pim V. (1961), al bijna 32 jaar docent bij de afdeling Fine Arts op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag, wordt ervan beschuldigd jarenlang stiekem foto's van het kruis van vrouwen te hebben gemaakt. Onder de tafel had hij een camera verstopt, meldt NRC.
28-07-2022
De selectie voor de NFF Studentencompetitie van 2022 is bekend. Er zijn 31 films van recent afgestudeerden aan Nederlandse film- en kunstacademies geselecteerd. De nominaties die uit de selectie volgen, worden begin september bekendgemaakt. De prijsuitreiking van de Studentencompetitie is op 26 september tijdens de feestelijke Talent Awards Ceremonie in Stadsschouwburg Utrecht. In de categorie Korte Documentaire is geselecteerd: Hoe zullen wij ons troosten, Regie en producent: Machiel van Hoek, St. Joost School of Art & Design. In de categorie Korte Film zijn geselecteerd : Amantes, Regie: Manon Beernink, Scenario: Aurora Albin, Manon Beernink, Producent: Jolien Siebum, St. Joost School of Art & Design ; Beyond the Sun Regie, scenario en producent: Yazan Rabee, St. Joost School of Art & Design ; Mijn moeder de atoombom, Regie en scenario: Nina Noël Raaijmakers, Producent: Nina Noël Raaijmakers, Daniël Smith, Eef Pannekeet, St. Joost School of Art & Design ; Treurzang, Regie en scenario: Daan Kamphorst, Producent: Elsemieke van Essen, St. Joost School of Art & Design ; Een jaar lang niks Regie en scenario: Rosalie van de Biezen, Producent: Vera van de Biezen, Rosalie van de Biezen, Eef Pannekeet, St. Joost School of Art & Design. In de categorie Animatie zijn geselecteerd : Fuck It Regie, scenario en producent: Eva Bonnevits, St. Joost School of Art & Design ; The Taxidermist Regie, scenario en producent: Madina Mezhidova, Sabina Mezhidova, St. Joost School of Art & Design.
14-07-2022
Het Prins Bernhard Cultuurfonds kan in 2022 dankzij giften van particulieren meer dan 200 beurzen verstrekken aan talentvolle studenten die daardoor verder kunnen studeren of onderzoek gaan doen in het buitenland. Het gaat om een bedrag van bijna 2,3 miljoen euro. Dankzij giften van instellers van een fonds op naam bij het Cultuurfonds krijgen deze getalenteerde jongeren de kans hun ambities een stap verder te brengen. Voor de richting muziek zijn 38 beurzen toegekend, zowel voor studies als voor de aanschaf van instrumenten. Op het gebied van beeldende kunst zijn 43 beurzen verstrekt voor een vervolgopleiding, waarvan elf voor een residency aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Negen beurzen zijn toegekend in de categorie theater, dans & film.
12-07-2022
Op 10 juli 2022 zijn de 4 genomineerden voor de BNG Bank Circusprijs 2022 bekend gemaakt. Uit 32 afstudeeracts van de twee Nederlandse hbo-circusopleidingen selecteerde de jury er vier die kans maken op de prijs van € 5.000. De genomineerden zijn allen afkomstig van Codarts. Fenja Barteldres met haar cyr wheel act ‘Cyrrealism’; Harvey Cobb met zijn object manipulatie act ‘Something about Pink’; Jef Kinds met zijn aerial straps act ‘ Osmium’, en Jonas Bolliger met zijn vloeracrobatiek act ‘This’. De prijs wordt uitgereikt door Harald Bergmann, bestuurslid van het BNG Bank Cultuurfonds en burgemeester van Middelburg op 30 oktober 2022 tijdens de slotvoorstelling van Festival Circolo in Tilburg. De prijs is een initiatief van het BNG Cultuurfonds en Circuspunt, het platform van het Nederlandse circusveld. De BNG Bank Circusprijs wordt uitgereikt aan het meest onderscheidende talent dat in dat jaar afstudeerde aan een van de twee HBO-circusopleidingen in Nederland (Codarts Circus Rotterdam en de Fontys Academy for Circus and Perfomance Art in Tilburg)
11-07-2022
De kledingontwerpen van zes eerstejaars mbo-studenten Fashion Design van het Eindhovense Summa College krijgen deze zomer een plek in Geldropse Weverijmuseum. Ze zijn onderdeel van de tentoonstelling ‘Schotse ruit, voor even met Geldrop verweven’ die deze zomer te zien is. De studenten deden onderzoek naar de Schotse tartans (ruitpatronen) waar het Weverijmuseum een stalenboek van heeft met 170 tartans.
05-07-2022
Hoe kijkt de jongste lichting theaterwerkers naar het veld? Hoe kijken ze terug op hun door corona getekende opleiding en hoe zien ze de toekomst? In samenwerking met ENT onderzoekt Theaterkrant in een reeks artikelen waar de overeenkomsten zitten in deze pluriforme generatie. Deel 2 over Corona. Debbie Oskam sprak opnieuw met Lena van Drie (derdejaars student van de opleiding scenografie op de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam), Just van Bommel (studeert dit jaar af aan de Performance opleiding in Maastricht), Ismaîl Mamo (tweedejaars student aan de ArtEZ toneelschool in Arnhem) en Jasmine van Putten (studeert dit jaar af aan de Docent Theater opleiding aan ArtEZ Zwolle). De afgelopen twee jaar voelden voor de studenten als een laag was die over hun studietijd gelegd werd. Hun levens op de normaalgesproken bedrijvige toneelscholen verplaatsten zich naar hun studentenkamers en laptops. Met de beschikbare middelen experimenteerden ze met theater en hun makerschap. Ze deden af en toe bijzondere vondsten, maar voelden nog vaker de somberte om zich heen.
05-07-2022
In de afstudeertentoonstelling van St. Joost School of Art & Design in Breda gaan veel studenten op zoek naar zichzelf. Pernilla Ellens ging op bezoek en is onder de indruk van de diepgang en de autonomie van de gepresenteerde werken
04-07-2022
Kesha Felipa, docerende richting, en Tyas D’Hont, uitvoerende richting, zijn de winnaars van de Jacques de Leeuw prijs 2022. Zij krijgen elk een bedrag van 10.000 euro om te investeren in hun studie of carrière. De uitreiking van de jaarlijkse Jacques de Leeuw prijs was op 30 juni in de Schouwburg van Tilburg. Er waren elf genomineerden voor de twee prijzen die respectievelijk naar één student van een docentenopleiding en één student van een uitvoerende opleiding van Fontys Hogeschool voor de Kunsten gaan.
30-06-2022
Als onderdeel van EKP-Noord ondergaat het voormalige postsorteercentrum waarin de kunstacademie zit, een transformatie tot KuBus, Kunst & Business. Dat betekent dat de kunststudenten gezelschap krijgen van onder anderen honderden studenten Business Innovation van Avans en de Koningstheateracademie. Het gebouw wordt daarnaast kleiner. Daarnaast klaagden de studenten over een gebrek aan communicatie vanuit Avans Hogeschool. Enige weken terug was er een ludiek protest. Gesprekken tussen studenten van de St. Joost School of Art & Design en het bestuur van de opleiding lopen vooralsnog op niks uit. Er zijn verschillende gesprekken van een uur geweest, geeft Sam Maske aan. Hij was een van de kartrekkers van het studentenprotest. ,,We hebben gezeten met de directeur, maar ook met andere medewerkers.” Volgens Maske vinden de partijen elkaar alleen nog niet echt. ,,We zijn niet tevreden over hoe het gaat. Er zijn wat ons betreft nog te veel onduidelijkheden.” Maske stelt dat de studenten wel mogen meepraten over de invullingen van de veranderingen, maar juist die veranderingen zijn een bron van ergernis voor hen. De studenten voelen zich daarnaast gedwongen om samen te werken met andere opleidingen die in de KuBus komen te zitten. Avans Hogeschool zegt goed te luisteren naar de zorgen van studenten, maar ook van docenten. ,,Na de protestactie hebben diverse vervolggesprekken plaatsgevonden waarin eerste afspraken zijn gemaakt over communicatie en de studenten hun inventarisatie hebben gedeeld van gespreksonderwerpen waar zij betrokkenheid bij voelen en inspraak bij wensen", zegt de onderwijsinstelling. ,,Het gaat hier over het toekomstige, praktische gebruik van het EKP-pand, sociale veiligheid, maar ook over thema’s die de kunst- en cultuursector op grotere schaal raken: bijvoorbeeld de rol van kunst en kunstenaars in de huidige samenleving", aldus Avans. “Kunst gedijt in een omgeving waar plaats is voor vrije gedachten en waar kan worden geëxperimenteerd. Die ruimte moet worden gewaarborgd.”
30-06-2022
Van bestel en macht naar student en kracht – Over fusies en ongemak in het kunstvakonderwijs. In Perspectief 5 door Erik Akkermans
30-06-2022
“Eervol én leerzaam”, zegt oud-laureaat Roos Pierson over het winnen van de Jacques de Leeuw Prijs. Inmiddels zijn de genomineerden bekend voor de jongste editie van deze jaarlijkse prijs voor twee studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. De winnaars – één student in het domein kunsteducatie en één uitvoerende – krijgen een bedrag van 10.000 euro, dat ze mogen gebruiken voor de verdere ontwikkeling van hun studie of carrière. De prijsuitreiking is op 30 juni in de Tilburgse Schouwburg.
30-06-2022
Beeldend kunstenaar Justin Reinir Croes is uitgeroepen tot winnaar van de Jheronimus Atelierprijs 2022. De pas afgestudeerde kunstenaar aan de St. Joost School of Art & Design in ’s-Hertogenbosch mag nu een jaar lang gratis gebruik maken van een atelier in de Bossche Willem Twee Kunstruimte. Ook krijgt hij begeleiding en budget voor het opzetten van zijn onderneming. De prijs wordt jaarlijks beschikbaar gesteld door de gemeente ’s-Hertogenbosch om beginnend talent een kans te geven zich verder te ontwikkelen. Eindhovenaar Justin Reinir Croes maakte indruk op de jury met zijn afstudeerwerk, waarin hij de pre-koloniale geschiedenis van Aruba onderzoekt. Hij heeft zelf een Caribische achtergrond. Lotte Meeuse, afgestudeerd bij de studie New Design & Attitudes aan kunstacademie St. Joost School of Art & Design, is uitgeroepen tot winnaar van de Lucasprijs 2022. Deze prijs bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro. De gemeente ‘s-Hertogenbosch stelt deze prijs jaarlijks ter beschikking voor het beste werk van de Bossche afgestudeerden van St. Joost.
28-06-2022
NRC sprak met Annemarie de Ruijter. De Ruijter wilde toen ze jong was danseres worden. Ze volgde beide richtingen die de Lucia Marthas dansschool in Amsterdam bood: uitvoerende dans en de lerarenopleiding. Voor de eerste richting haalde ze zesjes, voor de tweede negens. Annemarie de Ruijter was, zo bleek, een geboren dansdocent. Maar het eerste – uitvoerend danser worden – had op de opleiding de meeste status. En dat heeft ze geweten. Dagelijks werd ze vernederd en gekleineerd. Zij niet alleen, vertelt ze, ook de betere danseressen werden dat maar de minder goeie danseressen net iets meer. „Het was onderdeel van de cultuur. Het lag niet aan één persoon. We kregen te horen dat we te dik waren, lomp. We moesten soms in de rij gaan staan bij de bar, met onze achterkant naar de spiegel. De directrice liep dan langs en wees één voor één aan: ‘Vijf kilo eraf, tien kilo eraf.’ Kwam er een opdracht binnen, waar ze danseressen zochten voor een televisie- of theateroptreden, dan werd bijvoorbeeld gezegd: ‘We hebben alleen de sexy meisjes nodig voor dit optreden.’ Daar hoorde ik niet bij. Vraag me niet waarom maar ik hoorde er niet bij.” Eindeloos lang moesten de leerlingen van de dansopleiding optreden. Ervaring opdoen, leren optreden – en tegelijk bouwen aan de reputatie van de opleiding. Gratis. Dat heette ‘stage lopen’. Tv opnames, feestjes, openingen. Gemiddeld veertig keer per studiejaar. Dat stage lopen was onbetaald en ging van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Ze werden ook vernederd waar klanten, producers, bij waren. Jaren later, in 2001, ging Annemarie de Ruijter zelf lesgeven aan de Amsterdamse BalletAkademie/Lucia Marthas school. Dat heeft ze vijf jaar gedaan; in 2006 nam ze ontslag omdat ze de sfeer en omgangsvormen op de academie nog steeds onprettig en onprofessioneel vond. In 2007 richtte ze de ‘Danstank’ op – een soort actiegroep die zich sterk wilde maken voor rechten van dansers. Ze had intussen in New York gestudeerd en gezien wat een sterke vakbond de acteurs daar hadden. En behendige agenten die de danser echt beschermden tegen opdrachtgevers. Tegelijk wilde de Danstank dat de opleiding werd geprofessionaliseerd. Ze is bij de HBO-raad geweest met haar aanbevelingen, heeft vele brieven geschreven aan het ministerie van OCW, maar de harde conclusie is dat er weinig van terecht is gekomen. Er loopt sinds begin dit jaar een groot onderzoek naar de mores in de danswereld. Dat wordt geleid door de jurist Marjan Olfers (VU). Zij laat weten dat ze honderden interviews afneemt en pas eind dit jaar met conclusies komt.
28-06-2022
Het studententeam van TU Eindhoven heeft op 24 juni de tweede plaats behaald bij de wedstrijd voor duurzaam bouwen Solar Decathlon Europe. TU Delft werd derde. Op een terrein in Wuppertal in Duitsland hebben zestien universitaire teams in de afgelopen twee weken een zoveel mogelijk zelfvoorzienende woning opgebouwd. De huizen zijn vervolgens beoordeeld op onderdelen als energieverbruik, comfort en architectuur. Het Eindhovense team bouwde het project Ripple, een zelfvoorzienend huis gemaakt van hout. De woning kan op bestaande flats worden geplaatst, om zo in steden woningtekort tegen te gaan. Het team ontwierp bovendien een app, waarmee de bewoner zijn leven duurzamer kan inrichten. Een slim systeem in de woning zorgt ervoor dat elektriciteitsverbruik verdeeld wordt over de dag, bijvoorbeeld door de wasmachine of de vaatwasser op een uitgekozen moment te laten draaien of spoelen. Na de wedstrijd zet het team uit Eindhoven de woning bij Living LAB 040 in Eindhoven neer. Daar gaan die corporatie en andere partners van het studententeam de woning testen en verder ontwikkelen.
28-06-2022
Designstudent Elodie Zwart, die onlangs haar studie New Design & Attitudes afrondde op St. Joost School of Art & Design, heeft de Bredase Atelierprijs 2022-2023 gewonnen. Dat betekent dat Zwart een jaar lang gebruik kan maken van een atelier in het pand van Electron, dat ze bovendien begeleiding krijgt als startend ondernemer en zich zo verder kan ontwikkelen tot ontwerper. Met de prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt, hoopt de gemeente Breda jonge, talentvolle kunstenaars aan zich te binden.
23-06-2022
De cultuursector van de toekomst, hoe zou die eruit kunnen zien? In gesprek met kunstenaars, ontwerpers, onderzoekers en docenten werden op 21 juni in Spui25 in Amsterdam mogelijke scenario’s. De urgenties zijn overduidelijk: sociale onveiligheid, teruglopende bezoekersaantallen en een slecht functionerende arbeidsmarkt. Wat staat cultuurwerkers vandaag te doen? Om deze vraag te beantwoorden buigen twee panels zich over respectievelijk de toekomst van het kunstonderwijs en de kracht van de verbeelding. De avond is terug te zien.
23-06-2022
Het hbo kunstonderwijs heeft met grote belangstelling het advies van de Raad voor Cultuur gelezen over sociale veiligheid binnen de culturele sector en het kunstonderwijs. De kunsthogescholen herkennen de door de Raad voor Cultuur geschetste problematiek en erkennen de rol die ze spelen om sociale veiligheid een integraal onderdeel te laten zijn in de ontwikkeling van de kunstenaars (en cultuurprofessionals) van de toekomst. Het hbo kunstonderwijs is blij dat de inspanningen die de kunsthogescholen gezamenlijk en ieder voor zich reeds leveren om de sociale veiligheid te borgen en te vergroten door de Raad voor Cultuur zijn opgemerkt. Tegelijkertijd is het kunstonderwijs al volop bezig met het doorvoeren van veranderingen die aansluiten bij de bevindingen van de Raad. De gezamenlijke kunsthogescholen zien het advies van de Raad voor Cultuur als een aanmoediging om met nog meer nadruk door te gaan op de ingeslagen weg en de toekomstige generatie kunstenaars te blijven versterken op dit thema.
23-06-2022
De winnaars van Archiprix 2022 zijn bekend. De jury kende twee eerste prijzen, een tweede prijs en een eervolle vermelding toe. Archiprix beloont jaarlijks de beste afstudeerplannen binnen de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Dit jaar zijn vier uiteenlopende plannen van alle vrouwelijke afgestudeerde ontwerpers aan de TU Delft en de Academies van Bouwkunst (AvB) in Amsterdam en Rotterdam bekroond. De prijswinnende ontwerpen kenmerken zich, aldus de jury, door de positieve manier waarop gekeken wordt naar verandering en wat dat kan betekenen, en de rol die de fysieke ruimte kan spelen bij het aanzetten tot verandering. Een rol die subtiel en genuanceerd wordt uitgewerkt. Bij een aanmerkelijk deel van de inzendingen is er sprake van fundamentele aandacht voor materialiteit en de activiteit van het maken. Het is verheugend dat de waarde van het productieproces wordt onderkend. Dit omdat het maakproces een van de sleutels is naar een nieuwe, meer duurzame manier van bouwen, schrijft de jury.
23-06-2022
NRC vat het advies van de Raad voor Cultuur over grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector en de mediasector samen en sprak met Winnie Sorgdrager, minister van Staat en oud-voorzitter van de Raad voor Cultuur, die de commissie leidde die het advies uitbracht. Op de vraag dat er veel focus ligt op de slachtoffers en niet op de daders antwoord ze : „Wanneer je het over daders hebt, spreek je al snel over maatregelen. Wij willen geen regels vaststellen over sancties en maatregelen voor daders. Bovendien moet ieder mens de kans krijgen zich te verbeteren. Natuurlijk zijn er incidenten waarbij het evident is dat er sprake is van een misdrijf en, bijvoorbeeld, beëindiging van het contract noodzakelijk is.”
23-06-2022
Grensoverschrijdend gedrag in de cultuur- en mediasector is een hardnekkig en urgent probleem dat niet eenvoudig kan worden opgelost. Het oplopend aantal meldingen van de afgelopen tijd laat alleen het topje van de ijsberg zien. Dat staat in het advies 'Over de grens, op weg naar een gedeelde cultuur' dat de Raad voor Cultuur op 21 juni heeft aangeboden aan staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media. Het komt ook in andere sectoren voor, maar in de cultuur- en mediasector zijn er specifieke risicofactoren die zorgen voor extra kwetsbaarheid, stelt de raad. Zo wordt in de sector vaak geselecteerd uit een groot aanbod van talent, terwijl er maar een beperkt aantal speel- en toonplekken zijn. Castingdirecteuren, curatoren, docenten en artistiek leiders fungeren daarbij noodzakelijkerwijs als poortwachter, wat zorgt voor ongelijke machtsverhoudingen. Zeker als zij, bewust of onbewust, handelen vanuit vooroordelen en stereotypering ontstaat een onveilig werkklimaat. Daar komt bij dat vaak sprake is van los-vaste arbeidsverbanden en baanonzekerheid. Met name zzp'ers zijn extra kwetsbaar. Ook wordt de sector gekenmerkt door een sterke prestatiecultuur en is fysiek contact in menig genre onlosmakelijk onderdeel van het werk. De Raad spreekt in haar advies over het bestaan van een zwijgcultuur. Meldpunten en vertrouwenspersonen zijn voor slachtoffers bovendien vaak niet goed vindbaar, of het ontbreekt hen aan vertrouwen om er gebruik van te maken. De raad adviseert om eerst en vooral in te zetten op preventie. Maar er is meer nodig: een eerlijker beloning en een betere rechtspositie van met name zzp'ers zou een speerpunt moeten zijn van cultuur- en media-instellingen. Ook moet sociale veiligheid in het kunstvakonderwijs een standaard onderdeel van het curriculum worden. De raad stelt voor meldpunt Mores structureel vanuit het Rijk te ondersteunen. Er is een grote behoefte aan terugkerend structureel onderzoek naar en monitoring van de aard en omvang van de problematiek. Een nieuw op te richten kenniscentrum moet hierin voorzien.
13-06-2022
In december 2021 riepen de Kunstenbond en Platform BK in een open brief op om studenten beter toe te rusten voor de problematische creatieve arbeidsmarkt. De brief maakte honderden reacties los van studenten en docenten. Sepp Eckenhaussen (Platform BK) en Karin Boelhouwer (Kunstenbond) werden uitgenodigd door het SAC KUO, het officiële overleg van kunstvakopleidingen binnen de Vereniging van Hogescholen voor een overleg op 10 juni. De problematische situatie op de arbeidsmarkt was natuurlijk al bekend. Ook het feit dat afstudeerders zich niet goed toegerust voelen werd onderkend (dit punt wordt ook benoemd in de Sectoragenda 2021-2025). Het schort echter aan manieren om dit inzicht als curriculumvernieuwing te implementeren in het onderwijs zelf. In de komende tijd worden Platform BK en Kunstenbond als gesprekspartner meegenomen in het proces dat ook echt tot verandering in het onderwijs moet leiden. Zo worden beide uitgenodigd op de komende KUO-conferentie en door het Netwerk OBK (het landelijk Overleg Beeldende Kunstvakopleidingen) meegenomen in het ontwikkelen aan nieuwe beroepsprofielen. Het SAC KUO agendeert de brief van Kunstenbond en Platform BK bovendien in hun netwerken, zodat per discipline gekeken kan worden naar specifieke beleidsmaatregelen. Tot slot was onder de aanwezigen brede onderkenning van het feit dat duurzaam kunstonderwijs alleen kan bestaan op basis van een eerlijke en veilige leer- en werkomgeving. Daarom wordt gewerkt aan betere contractpraktijken, waarbij het streven is naar 80% vaste contracten. Op sommige academies gaat dit al goed, maar de vooruitgang verschilt van academie tot academie erg.
13-06-2022
Dansen doe je op een dansvloer. Die ligt meestal waterpas op bijvoorbeeld een podium. De eindexamenkandidaten van MBO Dans in Roosendaal pakken het anders aan. Zij gaan op grote hoogte dansen tegen de gevel van de toneeltoren van schouwburg De Kring.
09-06-2022
224.212 duizend mbo-studenten hebben hun stem laten horen in de afgelopen JOB-monitor. Studenten zijn over het algemeen positiever geworden in 2022 ten opzichte van 2020. Ze beoordelen hun school gemiddeld met een 6,6 en hun opleiding gemiddeld met een 6,8. Deze rapportcijfers zijn beide gestegen. Er is zelfs een stijging van 6% punten op de vraag of docenten vragen wat studenten van de lessen vinden. Ook over de begeleiding op stage en het geen wat ze leren zijn studenten erg tevreden. Studenten van SintLucas geven hun opleiding een 7,6 en de school krijgt een 7,5. Hiermee scoort SintLucas een vol punt hoger voor de opleiding dan het landelijke gemiddelde (6,6) en ook voor de school is de waardering hoger (6,8).
07-06-2022
Als onderdeel van EKP-Noord ondergaat het voormalige postsorteercentrum in ’s-Hertogenbosch een transformatie tot KuBus, Kunst & Business. Dat betekent dat de studenten van de kunstacademie gezelschap krijgen van honderden studenten Business Innovation van Avans en de Koningstheateracademie. Het gebouw wordt daarnaast kleiner. Twee derde van de atelierruimte zou volgens de protesterende studenten sneuvelen door de plannen. ,,We worden genaaid”, zegt Isa IJpelaar (23), eerstejaars student op de opleiding. ,,Er is nu al niet genoeg ruimte. Laat staan als al die andere studenten erbij gaan komen. De reden dat ik voor de St. Joost koos, is omdat ik hier een eigen atelierruimte heb. Met de sculpturen die ik maak, is dat we nodig. Maar straks gaan we naar flexwerkplekken. Dat kan toch niet voor een kunstenaar?”, zegt ze vertwijfeld voordat ze naar de ‘uitvaart’ gaat. Honderden (oud-)studenten, docenten en andere betrokkenen begroeven op 2 juni ‘hun’ St. Joost School of Art & Design als protest tegen de verbouwingsplannen van Avans. Met een uitvaart, condoleanceregister, bloemen en zelfs een grafkist werd er een vredig protest gehouden in de school. Er was hevige kritiek te horen tijdens de actie. Directeur van de kunstacademie René Bosma, ook in het zwart gekleed, hoort het vanaf de eerste rij aan. ,,Er is een verschil in inzicht met de studenten over de toekomst en ik denk dat we daarover in gesprek moeten gaan.” Bosma benadrukt tijdens het gesprek meerdere keren dat de kunstacademie in eerste instantie tijdelijk in het voormalige postsorteercentrum op het EKP-terrein zou zitten. ,,Dat is inmiddels zes jaar geleden. Toentertijd zeiden we al: let op, dit gaat veranderen. Door de jaren heen is die boodschap verwaterd en dat hebben we beter moeten doen.” Hij heeft begrip voor de onvrede bij studenten en docenten. ,,Je gaat straks na de verbouwing van een zee aan ruimte naar een meer aan ruimte. Maar dan nog is het overgrote gedeelte bestemd voor de kunstacademie. Hier staat in ieder geval straks een toekomstbestendig gebouw en het is jammer dat er zo wordt getwijfeld aan de plannen.” Aldus een verslag van het Brabants Dagblad. Een uitgebreid artikel op Punt.Avans over de kwestie. De leiding van de Avans Hogeschool erkent in een online verklaring slecht gecommuniceerd te hebben, maar er wordt geen toezegging gedaan om de plannen te herzien. De academie zal ruimte moeten afstaan.
02-06-2022
De Volkskrant sprak met Ranti Tjan, de nieuwe directeur van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, een academie die een woelige periode achter de rug heeft. In maart 2021 stapte toenmalig directeur Marieke Schoenmakers op na een rapport over de onveilige sfeer op de kunstacademie. Aanleiding voor het rapport was een eerdere publicatie in NRC, waarin Julian A., oud-student van de academie, werd beschuldigd van (seksueel) geweld. In reactie daarop uitten veel studenten van de academie hun ongenoegen over de opleiding. In het rapport kenmerkten studenten de cultuur als ‘macho’ en ‘erg hiërarchisch’. Ook was er kritiek op de didactische vaardigheden van docenten. Korte tijd werd de school geleid door een interim-directeur. Zijn plannen vielen in zulke slechte aarde dat ruim 350 medewerkers en studenten zijn vertrek eisten en ook hij de school verliet. “Het lijkt mij mooi als er een soort verband tussen de kunstacademies ontstaat, waardoor kunstenaars na een aantal jaar aan een andere academie kunnen gaan lesgeven. De rust moet in alle academies terugkomen.”
02-06-2022
Vijftien tweedejaars studenten van de opleiding ArtCoDe van Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg volgen de komende weken workshops in het kader van het talentontwikkelingsprogramma De Kunstopdracht. Ook ontwerpen ze een concept voor festival Kaapstad. Kunstloc Brabant stimuleert op deze manier jonge talentvolle makers bij hun cultureel ondernemerschap. De komende 5 weken staan workshops over publiekswerking, kunst in het publieke domein en pitchen en presenteren op het programma
02-06-2022
Studenten van de St. Joost Academie in ’s-Hertogenbosch protesteren fel tegen het besluit van de overkoepelende Hogeschool Avans om in hun gebouw voortaan ook 600 studenten Business Innovation te huisvesten. De kunstacademie moet fors inbinden om plaats te maken voor al de nieuwe studenten. Dat gaat niet alleen ten koste van de autonomie en herkenbaarheid van de school, maar veel studenten die nu nog een eigen werkplek hebben, moeten die straks delen met een ander. Op 2 juni is er een protestactie tegen dit aan hen opgelegde besluit - zonder enige vorm van overleg. Ze roepen op om aanwezig te zijn bij wat ze noemen de begrafenis van de kunstacademie: St. Joost is dood.
23-05-2022
Contrabassist en zanger Peter Willems heeft op 22 mei in de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch de Conservatorium Talent Award gewonnen. De Mingus Prijs voor beste compositie ging naar Fenne Scholte. De finalisten traden op met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw nadat ze eerder op de dag een zelfgeschreven compositie speelden met eigen band. De jury roemde Willems' creativiteit en authenticiteit, de verschillende instrumentaties en het dynamisch benaderen van de bezetting. Willems won vijfduizend euro en een optreden tijdens Jazz in Duketown in juni. Zangeres Fenne Scholte (2000) studeert jazz en pop aan het Utrechts Conservatorium. In 2021 bracht ze haar debuutalbum 'Hope' uit. Volgens de jury schrijft ze slimme en pakkende composities die samenvallen met haar eigen verhaal. Voor het winnen van de Mingus Prijs ontvangt Scholte duizend euro. Conservatorium Talent Award (CTA) is een evenement dat letterlijk en figuurlijk een podium biedt aan aanstormend talent in verschillende disciplines: van zang tot gitaar en van trombone tot contrabas. De beste studenten van zeven Nederlandse conservatoria strijden om de prijs. De Conservatorium Talent Award is onderdeel van Jazz in Duketown en wordt ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Met de finalisten en leden van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw organiseert het Cultuurfonds bovendien workshops voor jonge musici in verschillende Brabantse regio’s
19-05-2022
De zomer komt weer dichterbij en dat betekent ook dat de afstudeerdeadlines van kunstopleidingen weer naderen. Marel van Andel sprak met drie studenten over hun opleiding, studeren in tijden van corona, hun afstudeerproject en ambities.
19-05-2022
Jongeren die creatief zijn en interesse hebben in design kunnen meedoen aan een nieuwe talentenklas design bij CHV Academy op de Noordkade in Veghel. Het is een samenwerking met Design Academy Eindhoven, speciaal voor jongeren van 14 tot en met 17 jaar. Op 25 juni is er een zogenaamde kick-off, waarvoor potentiële deelnemers zich kunnen aanmelden. Onder leiding van designer Kiki van Eijk is er dan een informatiemoment, een workshop en een kort motivatiegesprek. Dan wordt bepaald of iemand deel kan nemen aan de talentenklas. Deelname aan de talentenklas Design is gratis en wordt mede mogelijk gemaakt door het bedrijfsleven en de gemeente Meierijstad. De designklas is een onderdeel van CHV Academy Circle of Talent, waarbij op allerlei gebieden naar jong talent wordt gezicht.
16-05-2022
Rutger van Hulst beleefde vorig jaar met zijn zusje een grote nachtmerrie, toen hun ouders overleden door giftige accudampen op een boot in het Friese Bolsjeward. De laatstejaarsstudent van St. Joost School of Art & Design besloot zijn verdriet om te zetten in motivatie en maakt er nu een fictieve afstudeerfilm over, Mijn ouders wonen op Jupiter. In de film volgt de kijker de twintigjarige Ruben en zestienjarige Floor, broer en zus. Wanneer hun ouders op vakantie gaan dansen thuis de muizen op tafel, tot de politie op een avond voor de deur staat en aan de twee vertelt dat hun ouders zijn overleden. Vanaf dat punt is te zien hoe hun week na het verschrikkelijke nieuws verloopt. Rutger: ‘’Tijdens het filmen was ik de regisseur, niet de jongen over wie de film ging. Al was ik er natuurlijk ook mee bezig. Tijdens het repeteren waren er wel veel momenten dat we met elkaar praatten over onze persoonlijke ervaringen. Dat hielp de acteurs, die een fantastische prestatie leveren ook echt. Ze voerden gesprekken met mijn zusje en het bevriende stel die in de film terugkomen. Dat werpt zijn vruchten nu af.’’ Met de film hoopt Rutger het taboe op praten over de dood te doorbreken.
16-05-2022
Hoe kijkt de jongste lichting theaterwerkers naar het veld? Hoe kijken ze terug op hun door corona getekende opleiding en hoe zien ze de toekomst? In samenwerking met ENT onderzoekt Theaterkrant in een reeks artikelen waar de overeenkomsten zitten in deze pluriforme generatie. Deel 1 over Inspraak. Debbie Oskam sprak met 4 studenten, afkomstig uit verschillende steden in het land, verschillende opleidingen en instituten, en verschillende jaargangen. Wat opvalt in het kennismakingsgesprek is dat al deze studenten zich actief en kritisch opstellen ten opzichte van hun school. Ze stellen het curriculum ter discussie, denken mee over alternatieve invullingen ervan. Dit engagement nemen ze mee naar het theaterveld, waarvan ze zich steeds meer onderdeel voelen.
16-05-2022
De derde Kazerne Design Award is op 12 mei uitgereikt aan Ruben Warnshuis. De prijs is een aanmoedigingsprijs voor recent afgestudeerden van Design Academy Eindhoven. De winnaar mag exposeren en krijgt een bedrag van 5.000 euro. Warnshuis won de prijs voor zijn afstudeerproject ‘Industrial Devolution: the workshop'. Uit nieuwsgierigheid naar de groeiende afstand tussen producent en consument decentraliseerde hij de schoenproductie naar een werkplaats waar iedereen deze kan maken. Het werk bestaat uit vier houten werkstations die uitnodigen om zelf zolen te weven, bovengaren door deze zolen te rijgen, het bovenwerk te weven en het schoeisel af te werken
09-05-2022
Studenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag riepen op 5 mei medestudenten via sociale media op om te gaan staken. ‘Wegens gebrek aan organisatie in de afgelopen en huidige jaren roepen we elke student op om vanaf 6 mei tot het einde van het examenseizoen geen les te volgen behalve het hoofdvak’. ‘Het is tijd om voor onszelf op te komen’. De studenten zijn boos en hebben een hele lijst redenen om niet meer naar de les te komen. Ze schrijven vooral ontevreden te zijn over het gebrek aan organisatie. Zo zouden de data voor de examens niet op tijd duidelijk zijn voor studenten. Ook schrijven ze te veel tijd kwijt te zijn aan theoretische en educatieve onderwerpen waardoor studenten hun instrumenten niet kunnen beoefenen. En verliezen ze een ‘onaanvaardbare’ hoeveelheid tijd aan de optredens die studenten in en voor de school geven. Ook over het curriculum zelf zijn de studenten niet tevreden. ‘Het is zinloos dat de opdrachten in het hoofdprogramma zo veel tijd van studenten in beslag nemen. Daarbij zijn er examens en opdrachten die zaken evalueren die niet tot de les behoren.’ Volgens de studenten is er een enorm gebrek aan samenhang in de vakken en zijn er veel (nieuwe) docenten.
05-05-2022
Wie verder wil in de Nederlandse filmindustrie en niet het geijkte pad bewandelt via de Filmacademie of een van de andere AV-opleidingen, kan kiezen voor een cursus of leertraject bij vaak private instellingen. Het spectrum reikt van de Videoland Academy en de Frans Bromet Filmschool tot de online cursussen van De Videomakers. Britte Hermans, zelf in 2018 oprichter van Documentaire Kickstarter : “De ene helft van het aanbod is vrij schools en ouderwets, de andere helft is te typeren als privé coaching. Tussen die twee uitersten zit bijna niks. Voor een professional van 35 die zijn kennis wil verdiepen of netwerk uitbreiden, bestaat er niet zoiets als loopbaanontwikkeling die aansluit bij de huidige markt.” In het recente verleden heeft Hermans het Nederlandse filmonderwijs in kaart gebracht. Wat opviel is het grote aantal particuliere organisaties dat doet aan talentontwikkeling. Zo leidt TV Academy jaarlijks 25 jonge creatieven op die kunnen doorgroeien in de eigen organisatie. Joost Schrikx geeft les in scenarioschrijven. Op verschillende plekken, bijvoorbeeld het Louis Hartlooper Complex en het Mediapark, worden losse cursussen aangeboden. En festivals grossieren in éénmalige workshops. Omdat er over het algemeen weinig toezicht is op de opleidingen gaat het ook wel eens mis, zoals in 2020 bij de Amsterdam Film School. Hermans pleit daarom voor een meer toezicht voor opleidingen, vooral omdat ze verwacht dat hun aantal de komende jaren zal stijgen. “Door corona zijn we aan het denken gezet en is ook binnen de filmsector het besef ingedaald dat loopbaanontwikkeling nodig is. Ik ben blij dat organisaties als FilmForward hierin het voortouw kunnen nemen dankzij financiering van het Filmfonds, maar concrete resultaten zijn er nog niet.” Ook in de filmsector moeten we oppassen, zegt ze dat populariteit van professionalisering niet leidt tot wildgroei van aanbod enerzijds en weer een nieuw, gesubsidieerd maar onzichtbaar platform anderzijds. “Er is zoveel potentie en goede wil, maar een daadkrachtige aanpak van belangenorganisaties en fondsen zou helpen om te zorgen dat de hele filmsector daadwerkelijk mee blijft gaan met de tijd.”
05-05-2022
Op 26 maart vond tijdens Festival Cement op initiatief van Ensemble Nieuwe Theaterwerkers (ENT) de tweede Talk plaats: Working Apart Together. Studenten en docenten van alle theateropleidingen in Nederland gingen met elkaar in gesprek over diversiteit en inclusie. Waar in de eerste bijeenkomst in november de nadruk lag op het delen van lived experiences ging het ditmaal vooral over de volgende stap: hoe vertaal je deze vaak vervelende ervaringen naar aanpassingen in beleid? Met andere woorden: hoe gaan we van incidentele gesprekken over diversiteit en inclusie naar een school waarin dit institutioneel is ingebed? Om deze vraag aan den lijve te ondervinden vond er ’s ochtends een workshop plaats, gegeven door ECHO (Expertise Centrum Diversiteitsbeleid). Tijdens die workshop kregen de studenten de kans om zich te verplaatsen in de rol een managementteam op een theaterschool. Op deze manier werden twee casussen behandeld, door twee verschillende teams. Zij bespraken hoe je als school een actieve studentenorganisatie optuigt en hoe je een inclusief curriculum vormgeeft. Tijdens deze gesprekken ondervonden de studenten de moeilijkheden waar de échte managementteams van theaterscholen dagelijks mee worstelen. Later op de dag was er een talkshow, met Amira Al Rawi, Devika Partiman, Sem Abelskamp, Aidan Okashi, Rob Ligthert en Selm Wenselaers. Er werd o.m. gesproken over vragen als : hoe vinden studenten en instituties elkaar? hoe schep je een gedeelde tussenruimte waarin je elkaar begrijpt? Verslag van Sebbe Pol, die Writing for Performance aan de HKU studeert. Op 7 en 8 mei organiseert ENT het volgende evenement: het eerste Congres, met het thema ‘samenscholing’.
28-04-2022
Op 20 april 2022, ondertekenden Avans Hogeschool, BUas, Curio, De Rooi Pannen, NLDA en de gemeente Breda een intentieverklaring waarin de samenwerking die is gestart met de City Deal Kennis Maken wordt voortgezet in het Urban Living Lab Breda (ULLB). Met het ondertekenen verbinden het onderwijs en haar studenten zich aan de toekomst van de stad. De intentieverklaring wordt overeengekomen voor een periode van twee jaar. Die tijd wordt benut om de samenwerking verder op te zetten, uit te breiden en in de praktijk te ervaren. ULLB is een levende gemeenschap die samen met inwoners werkt aan nieuwe oplossingen en nieuwe vormen voor een duurzame, gezonde, leefbare en voor iedereen toegankelijke stads-samenleving. Samen met het (middelbaar en hoger) onderwijs, ondernemers, overheid en inwoners brengt ULLB vraagstukken in beeld. Ze zoeken nieuwe oplossingen met als doel duurzaamheid en duurzame ontwikkeling en innovatie in de stad te stimuleren.
26-04-2022
Het Conservatorium van Amsterdam is een programma gestart voor vluchtelingen met muzikaal talent. Onder de titel Reach out kunnen ze onder meer op zondagen gratis muziekles krijgen, en er is extra hulp bij toelating tot de opleidinngen. Het gaat om kinderen van 8 tot 18 jaar en oudere vluchtelingen, die in hun thuisland al een muziekstudie waren gestart. Ze kunnen na toelating in Amsterdam hun conservatoriumstudie beginnen of voortzetten. Waarnemend directeur Okke Westdorp laat weten dat het idee ontstond bij het zien van de vluchtelingenstroom uit Oekraïne.
25-04-2022
Ensemble Nieuwe Theaterwerkers (ENT) is een nieuw netwerk opgericht om theaterstudenten en nieuwe theaterwerkers aan elkaar en aan het theaterveld te verbinden. ENT organiseert 7 en 8 mei een congres voor alle theaterstudenten en pas-afgestudeerden van Nederland en België. In dit weekend zullen workshops plaatsvinden, lezingen en open gesprekken. "We gaan dineren, lunchen, koffiedrinken en borrelen. Het thema van dit eerste congres is SAMENSCHOLEN. We komen samen en wisselen uit: kennis, vragen, dromen, telefoonnummers en e-mailadressen. Twee dagen lang bouwen we aan bruggen tussen elkaar en het theaterveld." Voor het congres krijgt ENT (financiële) ondersteuning van de vier grote theaterscholen in Nederland. Ook de Kunstenbond en een aantal theaterfestivals, zoals Festival Cement en Over het IJ Festival, zijn partners.
14-04-2022
Muzikant Jip van Es, vierdejaars student aan de Rockacademie in Tilburg, is genomineerd voor de Jacques de Leeuw Prijs. Marius Cavin en Victor Goyette van de circusopleiding maken ook kans, ze zijn bedreven in diabolo, Chinese paal en grondacrobatiek. Andere kandidaten zijn jazzsaxofonist Rik van de Made, de danseres Leonarda Lovrekovic en Yulia D’Hont van de afdeling Muziektheater. Ontwerper Tyas D’hont is ook genomineerd. Een jury onder leiding van Ton Rombouts bepaalt wie de prijs , een bedrag van 10.000 euro, wint. De uitslag wordt 30 juni bekend gemaakt in de Schouwburg Tilburg. Naast de hoofdprijs voor de best uitvoerende student aan de Fontys is eenzelfde bedrag beschikbaar voor studenten die afstuderen als docent in de kunsten. De genomineerden zijn: Kesha Felipe (beeldende vorming), Lianne de Jongh (muziekeducatie) Jana Slegers (dans) en Fien van der Slycken (theater).
12-04-2022
De werkloosheid onder pas afgestudeerde hbo’ers is flink gedaald, van 4,8 naar 3 procent, het laagste niveau in de afgelopen tien jaar. Maar liefst 80 procent van hen vond onmiddellijk een baan. Dat blijkt uit de HBO-Monitor 2021 van het Maastrichtse Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). Het gaat hier om afgestudeerden van de voltijdopleidingen. Anderhalf jaar na afstuderen had 81 procent van hen een baan op ten minste hbo-niveau en had 56 procent een vaste baan. Van de afgestudeerden in de sector agro en food en in de kunst is 5,1 procent na anderhalf jaar nog werkloos, al is het aandeel werkloze kunstenaars wel opvallend gedaald. In 2020 zat nog 8,7 procent zonder werk. Slechts 46 procent van hen vindt dat ze goed zijn voorbereid op hun loopbaan. Al zijn ze daar bij economie (45 procent) en social studies (44 procent) nog minder tevreden over.
05-04-2022
Iedere donderdagmiddag organiseert Impresariaat Kunsten een culturele activiteit voor de statushouders woonachtig in de oude kazerne in Tilburg in samenwerking met het Refugee Team Tilburg en Contour de Twern. Ze zijn in maart van start gegaan met muzikale concerten en zullen dit uitbreiden met theater- en circusoptredens en diverse workshops. Een initiatief wat tot nu toe al mooie ontmoetingen heeft gecreëerd. Impresariaat Kunsten bemiddelt tussen (potentiële) opdrachtgevers en (oud) studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten
21-03-2022
Veertien leerlingen van SintLucas, die zich daar bekwamen in leer, ontwierpen en produceerden 30 kussens voor de banken van het auditorium in het Schoenenkwartier in Waalwijk. Beige van kleur, bakstenen van leer zijn erop verwerkt, in het midden een driehoek. Tussen die stenen en onder dat dak is de historie van schoenen en leer bij elkaar gebracht. De welving in de kussentjes doet denken aan een onderstel van een schoen. Museumdirecteur Anouk van Heesch is blij met het resultaat. ,,Esthetisch is het erg mooi en je ziet het ambacht erin terug.” Het blijft niet bij een eenmalige samenwerking, volgens Alide van der Poel, manager @Work Stage en Projecten en Joaney Korevaar, docent leer van de opleiding. ,,Voor onze leerlingen is het heel leerzaam om in het maaklab van het Schoenenkwartier stage te lopen. Hier doen ze nieuwe inzichten op met leer.” En je zit in de picture als creatief vakman in spe. ,,Dat kan zomaar leiden tot nieuwe opdrachten.”
17-03-2022
De historische gebouwen rondom het gemeentehuis in Heeze mogen met de herontwikkeling van het gebied niet verloren gaan. Studenten architectuur van de TU/e vinden het gemeentehuis, de oude brandweerkazerne, het Zuidzorg-gebouw en basisschool Dirk Hezius veel te belangrijk voor de identiteit van Heeze. De twaalf hebben voor hun master ontwerpen gemaakt voor het centrumgebied van Heeze.
08-03-2022
HKU Theater, Theater Kikker en Het Huis Utrecht hebben de handen ineengeslagen om de Utrechtse Lichting - beginnende theatermakers die tijdens de pandemie zijn afgestudeerd - de mogelijkheid te geven om hun nieuwe werk te presenteren. Via een open call onder HKU Theater-alumni van de afgelopen twee jaar zijn tien projecten geselecteerd. Dat deze alumni nu een podium krijgen, is een grote troost. Voor Luuk en Yara, die op 7 maart de spits afbeten met een muzikale theatervoorstelling, was het de eerste keer dat zij hun werk voor het grote publiek presenteerden. Het maken van de voorstelling en het eindeloze oefenen gebeurde bij Yara op haar kamer of in een kleine studio. Yara vertelt dat zij nét voor corona afstudeerde, en daarom al in verschillende voorstellingen speelde. Tot plots alles stil kwam te liggen. "Het was zo vreemd, omdat alle opties die er normaalgesproken zijn - die zijn al beperkt – opeens allemaal verdwenen." Ook de theaters zijn blij om open te zijn en om jonge makers een podium te bieden. "Theater Kikker is altijd al van talentontwikkeling en van het experiment geweest. En om artiesten tijd en ruimte te geven om aan hun eigenheid en aan hun artistieke kwaliteiten te werken", aldus Hanno Tomassen, directeur Theater Kikker. HKU Theater geeft uitvoering aan het post-corona steunpakket van de gemeente Utrecht voor alumni, afgestudeerd in 2019, 2020 en 2021
03-03-2022
“Biobased is de toekomst.” Het zijn de woorden van Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Energie, Circulaire economie en Milieu van de provincie Noord-Brabant. Samen met een delegatie van de provincie en Avans Hogeschool was zij te gast bij het lectoraat Biobased Bouwen. Het belang en de ontwikkelingen van Biobased Bouwen staan centraal. Onderzoekers, docenten en studenten laten aan haar zien waar ze mee bezig zijn en leggen uit wat de impact van het praktijkgericht onderzoek is op de maatschappij en op de regio.
01-03-2022
De 12e editie van de Keep an Eye International Jazz Award vindt op 30 maart plaats in het Bimhuis in Amsterdam. Toptalenten van over de hele wereld strijden om de felbegeerde award en de bijbehorende geldprijzen. Het thema van deze editie is Charles Mingus. Alle bands arrangeren en spelen een eigen versie van een gekozen stuk van Mingus. De studenten kunnen prachtige prijzen winnen die een boost geven aan hun start als beginnende jazzmuzikant. De finalejury, met onder andere Seamus Blake en Bart Suèr, bestaat uit internationale musici, docenten en professionals uit de cultuursector. Tijdens de halve finales strijden ensembles van het Conservatorium van Amsterdam om een plek in de finale. In de finale nemen twee bands van het Conservatorium van Amsterdam het op tegen hun internationale collega’s van de volgende opleidingen: The School of Jazz and Contemporary Music at the New School New York, USC Thornton School of Music Los Angeles, Siena Jazz - Accademia Nazionale del Jazz, Siena, Escola Superio de Música de Catalunya, Barcelona
28-02-2022
Tientallen oud-studenten van de acteursopleiding faaam (Film Acteurs Academie Amsterdam) beschuldigen oprichter, acteur en hoofddocent Hugo Metsers (53) van machtsmisbruik. De Volkskrant sprak met 34 oud-studenten over hun ervaringen met Metsers, die de grenzen opzocht bij het vak Functioneel Naakt en vaak over fysieke en persoonlijke grenzen van studenten ging. Metsers richtte de opleiding in 2005 op om acteurs te leren acteren voor de camera. Sinds 2007 werd de mbo-opleiding filmacteur gegeven op het Mediacollege in Amsterdam. Metsers zegt geschrokken te zijn van het artikel in de Volkskrant waarin hij wordt beschuldigd van machtsmisbruik binnen de acteursopleiding faaam. De acteur is bezig met aanpassingen aan de opleiding. Hij staat open om met de oud-studenten in gesprek te gaan. "Ik hoop daarvan te kunnen leren en groeien en de opleiding beter, veiliger en nog succesvoller te maken." Op 3 maart werd bekend dat Metsers tijdelijk zijn lesactiviteiten stillegt. Dat zegt hij in een verklaring op de website van de opleiding.
22-02-2022
Het Chassé Theater en kunstacademie St. Joost in Breda slaan de handen ineen. Voor de komende drie jaar is een samenwerkingsovereenkomst getekend, die inzet op ‘awareness (bewustzijn), co-creatie, talentontwikkeling en ruimtegebruik.’ In het verleden waren al enkele malen afstudeerfilms van St. Joost-studenten te zien in de Bredase schouwburg. Nu gaat de samenwerking een stuk verder, te beginnen met de Chassé Cultuurfonds Pitch. Vierdejaars studenten van de opleiding Photography, Film & The Digital presenteren het idee voor hun eindexamenproductie op 23 februari aan een vakjury, in de filmzaal van Chassé Cinema. De jury kiest drie pitches, die een bijdrage ontvangen voor hun eindexamenproductie. Het Chassé Cultuurfonds stelt een bedrag van in totaal 10.000 euro beschikbaar, dat wordt onderverdeeld in drie Chassé Cultuurfonds Film Incentives. De studenten kunnen deze beloning gebruiken voor de realisatie van hun afstudeerfilm, die tijdens de afstudeershow van St. Joost in juli 2022 in het Chassé Theater te zien zal zijn. De beide organisaties slaan ook de handen ineen voor inhoudelijke samenwerking. Hierbij wordt de aanwezige kennis ingezet om elkaar te versterken. Daarnaast zal het Chassé Theater haar gebouw openstellen voor de studenten.
21-02-2022
Twaalf schrijftalenten staan in de startblokken voor de zevende editie van het Slow Writing Lab. Tijdens het Slow Writing Lab krijgen ze een jaar lang alle ruimte om hun artistieke drijfveren diepgaand te onderzoeken en met literaire vormen te experimenteren. In de afgelopen jaren is het Slow Writing Lab uitgegroeid tot een uniek verdiepingstraject voor schrijftalenten met én zonder een afgeronde kunstvakopleiding – uit het hele Nederlandse taalgebied. Vanaf 2022 zijn twee Vlaamse kunstvakopleidingen aangesloten: Woordkunst van het Conservatorium Antwerpen en Schrijven van RITCS Brussel; ook deBuren selecteerde dit jaar een Vlaamse kandidaat. Vorig jaar haakte Literatuur Vlaanderen al aan als partner en subsidient. Aan Nederlandse zijde wordt al een aantal jaar samengewerkt met Poetry Circle Nowhere en El Hizjra voor de selectie van talenten buiten de kunstvakopleidingen. In 2015 hebben het Nederlands Letterenfonds en de hbo-schrijfopleidingen van ArtEZ, Gerrit Rietveld Academie en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht het Slow Writing Lab opgericht om de kloof tussen onderwijs en beroepspraktijk te verkleinen. De betrokken organisaties selecteren ieder jaar één of twee talenten voor dit traject. De twaalf deelnemers aan Slow Writing Lab VII zijn: Anne Bosveld, Elianne van Elderen (beiden ArtEZ), Melissa Knollenburg, Julia de Dreu (beiden HKU), Tamar Berends, Jan Wester (beiden Rietveld), Suehaylee Vergouwen, Karim Ellouta (beiden Poetry Circle), Zanyar Aziz (El Hizjra), David Huyge (Conservatorium/Woordkunst) en Sam Hoeck (RITCS/Schrijven) en Betül Sefika (deBuren). In 2022 werken de twaalf een jaar lang, onder begeleiding, intensief aan een persoonlijk creatief onderzoek. De talenten starten met een individueel ontwikkeltraject: zij kiezen zelf hun onderwerp of thema en stellen een programma op. Een procescoach begeleidt hen daarin. Voor dit individuele ontwikkeltraject ontvangen alle deelnemers een beurs. Daarnaast biedt het Lab maandelijkse plenaire (werk)bijeenkomsten en masterclasses.
07-02-2022
De Landelijke Studenten Vakbond en jongerenvakbond FNV Young & United organiseerden op 5 febrauri een ‘Compensatieprotest’, een landelijk protest waarbij ze strijden voor een eerlijke compensatie voor gedupeerde studenten van het leenstelsel. Ook bij theaterstudenten liepen de schulden hoog op. Dewi, Anne, Jente, Floor en Cyril doen hun verhaal tegenover Rosa Urban van Theaterkrant.