06-06-2023
“Bij de Rijksakademie in Amsterdam zoeken de kunstenaars naar nieuwe kennisbronnen om zo grote thema’s te onderzoeken. Ze leren van water, grond, elektriciteit en mineralen over tijd, ruimte, politieke geschiedenissen en de dood. Maar ook de persoonlijke gesitueerde kennis vanuit familiegeschiedenis of cultuur krijgt een plek als nieuwe verhalen of bevragen de rol van hervertelling en herinnering.” Stella Kummer ging kijken bij de Rijksakademie Open Studios 2023. Twee lange weekenden openen 48 deelnemers aan deze post-academische instelling hun studio’s voor het publiek. Een zeer select gezelschap kunstenaars vanuit de hele wereld – er melden zich jaarlijks zo’n 1.500 kunstenaars aan, iets meer dan twintig krijgen een plek – kan hier twee jaar lang werken, onder begeleiding van ‘adviseurs’ (geen docenten) en technische experts. Ze kunnen bovendien gebruikmaken van verschillende werkplaatsen. De Volkskrant selecteerde drie favoriete tweedejaars. NRC ziet veel politiek geëngageerd en dystopisch werk, maar ook visuele poëzie. NRC licht vier bijzondere presentaties uit.
06-06-2023
Vakschool SintLucas in Boxtel bestaat 75 jaar. Reden voor het Eindhovens Dagblad om over het DNA van de opleiding te spreken met oud-studenten Dirk Vaessen, Iris Vereijken en Aart van Asseldonk. En met docenten Coen van Dijk en Ingrid Stoffels, en met Ruud Rabelink, lid van het college van bestuur. ,,Wij zitten niet met de studenten in de zandbak, maar willen wel weten wie de student is: vertel over jezelf, wat zijn de interesses. We willen de persoon zien en we laten onszelf zien", zegt Ingrid Stoffels. ,,We willen verbinden, daar gaat het om.” Rabelink : “Wij vinden het belangrijk dat de studenten doorstromen, maar vinden het ook belangrijk dat ze een goed mens zijn en maatschappelijk betrokken zijn. Dat ze met creativiteit echt van waarde kunnen zijn.”
05-06-2023
In Nederland zijn er 17 hogescholen die kunst- en/of modeopleidingen aanbieden. Uit een onderzoek van de Onderwijsinspectie, dat zich richtte op de sturing door hogeschoolbesturen, blijkt dat het thema sociale veiligheid van studenten de aandacht heeft van alle betreffende besturen. Zo voeren ze maatregelen uit op het gebied van sociale veiligheid van studenten, zoals de aanwezigheid van vertrouwenspersonen en het verbeteren van de zichtbaarheid en vindbaarheid van meldprocedures. Ook is er aandacht voor preventie, zoals de aanwezigheid van een gedragscode en aanvullend (didactische) trainingen. Verder zijn er diverse hogescholen die ook eigen onderzoeken hebben uitgevoerd om een beter beeld te krijgen van de ervaren sociale veiligheid. De onderwijsinspectie concludeert in haar onderzoek dat de sturing door hogeschoolbesturen nog verder verbeterd kan worden door een meer gestructureerde aanpak en goed monitoren. De inspectie ziet wel minder maatregelen voor het voorkomen van sociale onveiligheid. De meeste aandacht van de scholen gaat nu naar maatregelen voor de opvang en bescherming van klager en beklaagde nadat er een incident heeft plaatsgevonden. Bovendien ontbreekt nog vaak een meer structurele aanpak. Die noodzaak wordt ook door onderwijsbesturen onderkend, hoorde de inspectie. De inspectie spoort in haar rapport de besturen aan om onder andere een risicoanalyse uit te voeren, concrete doelen te stellen met een planning erbij, en centrale regie te houden op de uitvoering van de maatregelen. De Inspectie geeft ook aan dat het gesprek over sociale veiligheid binnen de hogescholen gevoerd moet blijven worden. In december 2022 hebben de kunsten- en modeopleidingen een gezamenlijke code sociale veiligheid vastgesteld, waarin staat welke maatregelen elke instelling neemt en aan welke eisen de uitvoering ervan moet voldoen. Vereniging Hogescholen
01-06-2023
Het rommelt op de Academie voor Theater en Dans (ATD) in Amsterdam. Het contract van directeur Anthony Heidweiller wordt na twee jaar niet verlengd. Hij krijgt vanaf 15 augustus een nieuwe functie als adjunct-directeur, met een nog te werven algemeen directeur boven hem. Een grote groep ATD-medewerkers, inclusief een aanzienlijk deel van de artistiek leiders van de verschillende opleidingen, heeft felle kritiek op deze beslissing, en plaatst deze in het kader van een langere geschiedenis van institutioneel racisme. Vijf medewerkers stellen in een open brief, verschenen op 1 juni, structurele onveiligheid en geïnstitutionaliseerd racisme nog steeds manifest zijn.
30-05-2023
Harpist Joost Willemze heeft de Dutch Classical Talent Award gewonnen. Tijdens de finale in TivoliVredenburg speelden hij en de andere finalisten van het talententraject nog een laatste keer voor de jury en het publiek. Daarna volgde de uitslag. Willemze speelt al harp sinds zijn 7e, en hij behaalde zijn masterdiploma aan het Conservatorium van Amsterdam. De afgelopen jaren won hij al allerlei prijzen in binnen- en buitenland. Met de Dutch Classical Talent Award wint Willemze 10.000 euro ter ondersteuning van zijn carrière. De publieksprijs ging naar het Dianto Reed Quintet. De vijf Spaanse rietblazers kwamen voor hun masterstudie naar Amsterdam. In hun concerten husselt het kwintet volgordes van delen uit stukken door elkaar waardoor het publiek zelfs met bekende stukken weer verrast wordt. Ook voegen de musici hier en daar choreografie toe. Met publieksprijs wint het Dianto Reed Quintet een optreden in de Hertz-zaal in TivoliVredenburg. De Dutch Classical Talent Award is een initiatief van Nederlandse concertzalen en de JCP Stichting. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt na afloop van een ontwikkelingstraject. De deelnemende musici zijn jonger dan 28 jaar en ze zijn Nederlands of ze studeren aan een Nederlands Conservatorium. Tijdens het traject krijgen ze coaching op het gebied van persoonlijke en muzikale ontwikkeling en ze spelen in veertien zalen in Nederland tijdens hun tournee. Het traject eindigt met een finale.
25-05-2023
Wie in Nederland in de kunst- of creatieve sector aan de slag wil, kan daartoe een opleiding volgen aan het mbo of hbo. In het openingsartikel van Boekman #134 ‘ Kunstopleidingen aan mbo en hbo’ Joke de Wolf laat zien dat beide onderwijsniveaus hun eigen geschiedenis, financiering, organisatie en beroepsperspectief hebben. Studenten kunnen met een mbo-opleiding direct aan de slag of doorstromen naar het hbo.
25-05-2023
De winnaars van de eerste ronde voor financiële ondersteuning Maker zoekt Maker zijn bekend. Sinds dit jaar is de financiële ondersteuning die te winnen is bij de Keep an Eye Foundation uitgebreid van 2 naar 4 prijzen per half jaar. Op 1 april sloot deze eerste ronde en de winnaars zijn: Francisco Ribas (CvA Piano/Live Electronics) & Francisco César (HKU Audiovisuele Media), Robben Fuhler (Audiovisuele Vormgeving Willem de Kooning Academie) & Welmoed Bosch (Liberal Arts & Sciences Willem de Kooning Academie), Louise Linkenbach (HKU Conservatorium) & Bogi Bakker (Toneelacademie Maastricht) en Clara Grosjean (AHK Modern Danstheater) & Beatriz Alvarez + Xico Ribas (CvA Live Electronics). De volgende deadline is 1 oktober 2023. Keep an Eye is sinds 2020 óók creatief-matchmaker, waardoor bijvoorbeeld een componist de perfecte tekstschrijver vindt, een circusclown zijn/haar kleding-designer, een startende band hun fotograaf enzovoort, enzovoort.. Hebben twee partijen elkaar via Keep an Eye gevonden, dan kunnen ze samen aan de slag gaan met het projectplan/begroting en deze indienen.
22-05-2023
Er zijn twee hogescholen in Nederland die een circusopleiding aanbieden: Fontys Hogescholen in Tilburg en het Rotterdamse Codarts. Het zijn beide internationaal georiënteerde opleidingen, want bachelor-opleidingen voor circusartiesten zijn schaars in Europa. In Rotterdam worden zo’n vijftien tot achttien studenten per jaar aangenomen bij de circusafdeling die in 2006 werd opgericht – het huidige tweede leerjaar bestaat bijna volledig uit buitenlandse studenten. Zij worden klaargestoomd voor een carrière in het hedendaagse circus. In de voorstelling van de tweedejaars circusartiesten, die eind maart was te zien op het Cirque Mania festival in Den Haag, werden eigen specialisaties van studenten op organische wijze gecombineerd met choreografie, muziek en een beetje theater. Wat er vooral vanaf spatte: ze hebben veel lol. Het hedendaagse circus zoekt de combinatie met dans, theater en zang. Hoe kijken jonge circusartiesten naar het vak? NRC sprak met (ex)-studenten.
22-05-2023
Het fonkelnieuwe appartementencomplex Sparrenlaene in Boxtel heeft een koude kille hal met vooral veel stenen muren. Bewoners hebben studenten van SintLucas de opdracht gegeven er iets moois van te maken. De eerste ideeën zijn gepresenteerd. Voor de zomer volgt een nieuwe presentatie met de definitieve plannen. Daarna kiezen de bewoners hét plan wat uitgevoerd gaat worden. Daar ontstaat nog bij SintLucas enige onderlinge discussie tussen de bewoners over. Want het is niet helemaal duidelijk hoeveel geld er beschikbaar komt. Zo’n 1.500 euro, kregen ze bij de opleiding te horen, de bewoners moeten echter nog definitief ja zeggen over de hoogte van het bedrag.
16-05-2023
ScienceGuide sprak met Heleen Jumelet en Edwin Jacobs, respectievelijk voorzitter en lid van het CvB van HKU, Utrecht, over de verandering waarin de kunsthogeschool zich bevindt. En over hoe de HKU studenten voorbereidt om met de kunsten impact te creëren. Heleen Jumelet: “In de creatieve industrie, de kunst- en cultuurwereld zelf en de toegepaste kunsten in tal van sectoren, werken kunstenaars die een belangrijke rol spelen in de opbouw en leefbaarheid van de maatschappij. En wat altijd blijft staan is kunst om de waarde van kunst op zichzelf; om de schoonheid, de troost, de verbijstering. “ Edwin Jacobs vult aan: “Het gaat om zin en waarde binnen HKU, niet om nut. Studenten maken daar hun eigen keuzes in en grote transities waar wij bewust focus op leggen zijn de kunst van Zorg en Welzijn, van Duurzaamheid en Circulariteit en van Diversiteit en Inclusie.” Bij de HKU worden studenten opgeleid om de samenleving te spiegelen, te prikkelen, te veranderen of te verbeteren met de kunst die ze maken. Ook beleidsmakers, activisten, politici en bedrijven willen dat er echt anders wordt gedacht en kunstenaars en kunstonderzoekers meer meedoen op alle terreinen waar verandering nodig is, aldus Jacobs. Jumelet: “Wij creëren met ons onderwijs en praktijkgericht onderzoek de beste voorbereiding van een student op een loopbaan als kunstenaar met impact op mens en samenleving. Daarom vormen creatieve technologie en maatschappelijk ondernemerschap altijd onderdeel van de curricula en ons onderzoek.” De situatie voor afgestudeerde kunststudenten was na de coronacrisis niet gemakkelijk. Toch is er misschien meer dan ooit behoefte aan kunst- en cultuurmakers in de samenleving, zo ziet voorzitter Heleen Jumelet. “Omdat veel van onze alumni ZZP’ers zijn is dat financieel niet eenvoudig. Veel mensen vergeten echter nogal eens dat er meer kunst- en cultuurmakers in de samenleving zijn dan agrariërs, om maar een dwarsstraat te noemen. Als je beseft hoe belangrijk hun rol is in de vernieuwing van onze samenleving, is dat wat zij toevoegen enorm.” HKU is bezig met haar toelatingsbeleid om het mogelijk maken naast al meer bewezen talenten ook minder gepolijst talent aan te nemen. “Het is nodig voor de kunstwereld en alle andere sectoren waar makers actief zijn een meer diverse doelgroep aan te spreken en kansen te bieden. Zonder uitsluiting; zowel studenten die al vanaf hun jonge jeugd in aanraking kwamen met kunst tot hen die niet naar een museum gingen en/of geen hoger opgeleide ouders hebben.” HKU wil dus studenten die getalenteerd zijn vanuit verschillende achtergronden en bereid zijn keihard te werken om dat kunsttalent tot wasdom te brengen en biedt daarom ’een breed pallet aan: van niveau 5 (AD) tot niveau 8 (PD’s) en in samenwerking met universiteiten PhD’s. Het aantrekken van jongeren die niet eerder actief met kunst en kunstonderwijs in aanraking zijn geweest is een lastige opgave, erkent Jumelet, “daarover heb ik geen glad verhaal” Edwin Jacobs vertelt dat HKU onder andere daarom samenwerkt met het mbo in Utrecht. “We hebben een heel aansprekend platform, de Utrecht Creatieve Community. In dit platform zitten het Grafisch Lyceum, Nimeto, een mbo-vakschool, en HKU. Dit zijn broedplaatsen waar studenten vanuit deze twee mbo’s en het hbo elkaar ontmoeten.
16-05-2023
Basgitarist Joop de Graaf is winnaar geworden van de Conservatorium Talent Award 2023. De musicus, die studeert aan het Conservatorium Amsterdam stak ook de Mingus Compositieprijs op zak. De Conservatorium Talent Award (CTA) werd voor de twaalfde keer, als onderdeel van Jazz in Duketown, in ‘s-Hertogenbosch gehouden. De Mingus Compositieprijs won hij met zijn compositie Stretch Up, Stress Up, Ketchup, Relax. De prijs is ingesteld met een bijdrage uit het Mingusfonds, onderdeel van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor jazz en geïmproviseerde muziek. Aan de Conservatorium Talent Award is een geldbedrag verbonden van 5000 euro, bedoeld om verder te studeren of een debuutalbum op te nemen. Daarnaast speelt de prijswinnaar op zaterdag 27 mei tijdens Jazz in Duketown en later op het Make It Jazz Festival in Tilburg. Het winnen van de Mingus Compositieprijs levert Joop de Graaf nog eens 1000 euro op, waarmee hij zich kan wijden aan een nieuwe compositie. Voorzitter Aad van Nieuwkerk van de vijfkoppige jury, roemde met name de fraaie contrasten in het spel van Joop de Graaf: “Joop laat op hoog niveau een moderne en eigentijdse sound horen. Hij krijgt het publiek mee in zijn enthousiasme.” Van de vijf andere finalisten onderscheidde de winnaar zich door sterkere instrumentbeheersing, samenspel, compositiebehandeling, onderscheidingskracht en presentatie.
11-05-2023
Beginnende theatermakers, acteurs en actrices hebben sinds de lockdowns in de coronajaren grote moeite om speelplekken te vinden. Veel makers kunnen hun voorstellingen zelfs helemaal niet vertonen, zeggen drie kenners van de theatersector. Onder wie Iris Daalder, senior beleidsmedewerker van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK), die ziet hoe de twee lichtingen studenten die in de coronajaren afstudeerden zichzelf niet hebben kunnen presenteren. De sector was immers gesloten. Zo is volgens haar ‘een stuwmeer’ ontstaan van nieuwe theatermensen die staan te dringen om de podia bestormen. Dat stuwmeer is groter dan de twee generaties, stelt Niek vom Bruch, algemeen directeur van Grand Theatre Groningen. Ook de twee lichtingen die voor de coronapandemie afstudeerden, in 2018 en 2019, hebben problemen. De periode om hun naam te vestigen was te kort, waardoor ze nu opnieuw vanaf nul moeten beginnen. Ondertussen staat ook de nieuwste lichting van theatermakers, acteurs en actrices alweer te popelen. Zo dreigt er een ‘tussen wal en schipgeneratie’ te ontstaan, zegt Anne Breure, de voorzitter van Kunsten ’92. Koen van Seuren (29) en David Westera (26) waren net afgestudeerd aan de Toneelacademie in Maastricht, toen begin 2020 de pandemie begon. Als Westera en Van Seuren theaters nu mailen over hun voorstellingen volgt vaak niet eens een reactie, zelfs geen afwijzing. “Willen ze ons wel programmeren, dan moet je het doen met de data die de programmeur nog heeft”, zegt Westera. “Daarom is onze tourlijst een soort gatenkaas, met dan weer een datum in juni, dan weer in oktober. Dat is artistiek ontzettend nadelig, want je kunt de voorstelling niet al spelend verder ontwikkelen. Als er periodes van twee maanden tussen zitten, begin je eigenlijk weer vanaf nul.” Anderen hebben het nog moeilijker, omdat ze niet in talentenprogramma’s zitten of al niet meer, omdat die programma's hooguit een paar jaar duren. De lichtingen die voor corona zijn afgestudeerd hebben daar last van. Voor sommige makers geldt ook dat ze – op basis van hun jaar van afstuderen – niet meer in aanmerking komen voor talentenprogramma's, terwijl ze door corona niet de kans hebben gehad zichzelf te laten zien. “Dat er minder speelplekken zijn, komt niet per se door corona, dat was daarvoor al zo. Dat heeft te maken met gestegen kosten en de uitkoopsommen: de prijs die gevraagd wordt voor een voorstelling. Die zijn echt aanzienlijk hoger dan voor corona.”, zegt Vom Bruch. Met beginnende makers heb je nooit een uitverkochte zaal. “De inflatie is 10 procent, maar de subsidies gaan gemiddeld met 4 procent omhoog. Dan heb je meteen een financieel probleem.” Dat gemeenten niet volledig indexeren, heeft te maken met hun eigen financiële zorgen. Het enige middel dat het theater heeft is het snijden in het aanbod. Bij de grote voorstellingen is het publiek na corona wel weer teruggekeerd. Bij de kleinere blijft het bezoek achter. Wij zien dat de makers zich minder kunnen ontwikkelen, terwijl vernieuwing belangrijk is”, zegt Breure. “Uiteindelijk komt daar de interessante kunst vandaan die het grote publiek trekt. De vraag is: kunnen we die randen met de experimenten behouden, zodat later de stukken voor het grotere publiek ook spannend blijven?” Overigens hebben de afgelopen jaren hebben ook een wissel getrokken op de dertigers en veertigers. “De rek is eruit, ook bij succesvolle makers van wie je denkt: die doen het toch fantastisch? Zelfs zij hebben moeite een stabiele basis te vinden om voldoende inkomen te verdienen. Dus je ziet ook daar uitval. Ik vrees voor een domino-effect dat door de hele sector trekt, ook naar de techniek, de marketing en naar alle ondersteunende en faciliterende functies.” Voordat de nieuwe inrichting van het cultuurbestel, zoals voorzien door de Raad voor Cultuur komt die pas na 2028, er is, is het pleisters plakken. “De nieuwe generatie makers zoekt niet altijd meer de podia op om te spelen, maar kiest ook andere plekken”, zegt Daalder. “Op buitenlocaties bijvoorbeeld, of ze gaan samenwerken met andere partijen, zoals een museum. Deels is dat noodgedwongen, maar theatermakers kiezen ook voor andere locaties vanuit nieuwsgierigheid, want het is artistiek uitdagend en je bereikt natuurlijk weer nieuwe publieksgroepen.” Een echt positieve ontwikkeling is volgens theaterdirecteur Vom Bruch de rol van theaterfestivals. “Vorig jaar zag je in het zomerseizoen dat beginnend werk vaker te zien was op de festivals. Zeker in Noord-Nederland. Oerol, Noorderzon, Jonge Harten, Explore the North, FestiValderAa, Arcadia in Leeuwarden, dat zijn hele belangrijke speelplekken geworden voor talent.” Van Seuren en Westera zien ook wel iets in een impresariaat, speciaal voor jonge makers.
11-05-2023
Internationale conservatoria stuurden hun beste studenten (bands) naar Amsterdam om deel te nemen aan de wedstrijd, Keep an Eye International Jazz Award. Maar minstens zo belangrijk was de meerdaagse uitwisseling. Voorafgaand aan de finale kregen de bands coaching, hadden ze jamsessies en aten ze samen om zo een muzikale uitwisseling tot stand te brengen. Het thema van deze bijzondere 13e editie was ‘New Standards – Focus on Women Composers’. Alle bands arrangeerden en speelden een eigen versie van een gekozen stuk uit ‘New Standards – 101 Leadsheets by Women Composers’ (gecureerd door Terri Lyne Carrington). In de jazzwereld zijn vrouwen nog steeds vaak ondervertegenwoordigd, maar deze editie liet zien dat vrouwen ook in de jazzwereld van zich laten horen. De eerste prijs ging naar The Berklee Global Jazz Ambassadors van Berklee Global Jazz Institute in Boston. Zij ontvingen een prijs van € 3.000,- De jury kende het Marios Charalampous Quartet van het Conservatorium van Amsterdam de tweede prijs toe van € 2000,-. De Incentive Prize van € 1000,- ging naar Ante Medic Octet van het Conservatorium van Amsterdam. De prijs van € 1000,- voor het beste ‘New Standards’-arrangement werd toegekend aan Eliott Knuets & Noé Sécula van Jazzcampus der Hochschule für Musik FHNW in Basel. Nicholas Adema won de prijs voor beste Conservatorium van Amsterdam-solist. Alexandra Ridout van Manhattan School of Music in New York won de prijs voor beste niet-CvA-solist. Nicholas en Alexandra mogen deelnemen aan een summer course.
11-05-2023
Jelle Seegers is de winnaar van de Kazerne Design Award. Dat werd op 9 mei bekendgemaakt. De jonge ontwerper overtuigde de jury met een bijzondere uitvinding. De Solar Metal Smelter was in oktober al een van de blikvangers in de Graduation Show van de Design Academy. Jelle Seegers slaagde er in om een werktuig te maken waarmee hij metaal kan smelten zonder gebruik te maken van elektriciteit. Seegers zal het prijzengeld, 5000 euro, inzetten om een tweede, grotere Solar Smelter te realiseren. ,,De lens is het enige high tech deel van het low tech project. Dit keer wil ik hem van glas maken. Ik gebruik mijn eerste smelter om stukken glas te smelten voor de tweede.” Jurylid Kiki van Eijk benadrukte dat het niveau van alle genomineerden dit jaar opvallend hoog was. De Kazerne Design Award, die voor de vierde keer werd uitgereikt, is een aanmoedigingsprijs voor jonge ontwerpers die het afgelopen jaar zijn afgestudeerd aan de Design Academy. De winnaar krijgt volgend jaar een tentoonstelling in Kazerne. Sponsor van de prijs is de Rotary Club Eindhoven-Soeterbeek. De tentoonstelling van het werk van Jelle Seegers en de acht andere genomineerden is nog te zien tot eind september bij Kazerne Home of Design
09-05-2023
Hogeschool van Amsterdam benoemt José Teunissen als lector Fashion Design and Identity. Teunissen heeft een grote staat van dienst binnen de modewereld en het hoger onderwijs, en is sinds maart opleidingsmanager van het Amsterdam Fashion Institute (AMFI). In haar nieuwe rol gaat Teunissen zich ten eerste bezighouden met het onderwerp inclusiviteit in de mode. De laatste jaren is er groeiende aandacht voor dit onderwerp, en voor de dekolonisering van de modewereld. Bij het debat over dekolonisering hoort de essentiële vraag wat mode eigenlijk is, en wat daar wel en niet onder zou moeten vallen, licht Teunissen toe. “We gebruiken de term mode vooral voor kledingstijlen uit het Westen, terwijl culturen uit India of Zuid-Amerika net zo interessant kunnen zijn. Die stijlen worden vaak aangemerkt als ‘klederdracht of kostuum’, en zijn te vinden in musea voor volkenkunde. Binnen het mode-onderzoek is momenteel veel discussie over die hele classificatie.” Onze visie op mode veranderen is ook urgent, gezien de duurzaamheidsopgave waar we voor staan. Fast fashion leidt tot enorme overproductie (met schadelijke gevolgen) en dit systeem is inmiddels dolgedraaid. Als lector Fashion Design & Identity gaat Teunissen onderzoeken hoe digitalisering, internet en globalisering de mode (en haar waarden) veranderen. Daarbij kijkt zij specifiek naar de gevolgen voor dekolonisering en de-westernisering van de mode. Daarnaast richt Teunissen zich op innovatie ten behoeve van duurzaamheid, en daarin speelt digitalisering van het vakgebied een cruciale rol.
09-05-2023
De grondlegger van de Jacques de Leeuw Prijs, de prijs die sinds 2002 jaarlijks wordt uitgereikt aan de twee meest getalenteerde afstudeerders van Fontys Hogeschool voor de Kunsten, is in 2021 overleden, maar zijn naam leeft voort in deze unieke prijs die de doorontwikkeling van getalenteerde jonge makers mogelijk maakt en een investering is in de carrière van net afgestudeerde kunstenaars en kunstvakdocenten. Op 12 april presenteerden de elf genomineerde studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten zich aan de vakjury. Hiermee is de editie 2023 begonnen die op 29 juni eindigt met de prijsuitreiking; twee studenten winnen dan een geldbedrag van 10.000 euro, een van de educatie opleidingen, en een van de opleidingen Performing & Design. Vanaf het moment dat studenten genomineerd worden gaan ze een heel traject in tot aan de uitreiking. Zo krijgen ze presentatietrainingen, hebben ze interviews met de vakjury, komen ze meer en meer in contact met het werkveld en werken ze met elkaar aan een performance die te zien is tijdens de prijsuitreiking op 29 juni in Schouwburg Tilburg.
09-05-2023
Hbo-afgestudeerden doen het in de regel nog steeds goed op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit de jaarlijkse HBO-Monitor van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Maastricht University. Belangrijkste conclusie uit de monitor: hbo-opgeleiden van de lichting 2019/2020 hebben bijna allemaal werk; vier van de vijf werken op het hbo-niveau waarvoor ze zijn opgeleid en meer dan 60% heeft al een vaste baan. “Het is opvallend hoe goed het gaat met deze groep hbo’ers die de arbeidsmarkt opkwam toen de COVID-19 pandemie in volle gang was”, zegt dr. Barbara Belfi, projectleider HBO-Monitor bij het ROA. Volgens de openbare ‘factsheet’ is de werkloosheid het laagst in de sectoren onderwijs en gezondheidszorg (0,5 en 1,6 procent), terwijl de werkloosheid onder afgestudeerden van sociale studies, economie, kunst en agro & food rond de 3,5 procent zweeft. Maar dat is dus inclusief deeltijders, en ook inclusief Ad’ers én masters. Wederom vinden afgestudeerden uit de sector kunst het minst snel werk. Wel vinden afgestudeerden uit de sector kunst in 2022 beduidend vaker een baan direct na afstuderen (71%) dan in 2021 (62%). Terwijl bijna een kwart van de afgestudeerden in 2021 meer dan drie maanden nodig had om de eerste baan te vinden, geldt dit in 2022 voor 18% van de afgestudeerden. Het bruto maandloon is anderhalf jaar na afstuderen 3.201 euro voor alle mogelijke groepen hbo’ers. Afgestudeerden van voltijdstudies komen uit op 3.072 euro, terwijl deeltijders 3.913 euro verdienen. Uit de vergelijking tussen de sectoren blijkt wel dat kunstenaars relatief het minst verdienen (2.077 euro), waar de andere sectoren allemaal boven de drieduizend euro per maand uitkomen. In de bètatechniek gaat het om 3.573 euro per maand. Maar dat gaat dus om afgestudeerden van alle niveau (ook Ad’ers en masters), inclusief voormalige deeltijders.
09-05-2023
Het aantal buitenlandse studenten in het Nederlandse hoger onderwijs steeg dit collegejaar met 7 procent: veel minder dan in eerdere jaren. De basisbeurs, de Brexit en de oorlog in Oekraïne speelden daarbij een rol. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Nuffic, de internationaliseringsorganisatie voor het onderwijs. Het is een trendbreuk met eerdere jaren. Vorig collegejaar bedroeg het groeipercentage nog 12 procent. Zo’n 85 duizend internationale studenten gaan momenteel naar de universiteit en bijna 37 duizend volgen een studie aan een hogeschool. In het hbo trekken opleidingen in het economische domein de meeste buitenlandse studenten. Percentueel gezien scoort het domein Taal en Cultuur het hoogst. Bij de universiteiten zijn de opleidingen in de sector Behavioural & Social Sciences het populairst. Al tellen de university colleges relatief de meeste internationals. De Universiteit van Amsterdam telt in absolute aantallen nog altijd de meeste internationals. Fontys is de enige hogeschool in de top tien. Maar relatief staat de Universiteit Maastricht bovenaan: daar is meer dan de helft van de studentenpopulatie international.
04-05-2023
Doorstromen van mbo naar hbo blijkt lastig in de praktijk. De laatste jaren neemt het aantal studenten dat succesvol overstapt steeds verder af, blijkt uit onderzoek van ResearchNed uit 2020 Het aantal mbo’ers dat het hoogste niveau haalt is weliswaar sterk gestegen, maar een steeds kleiner deel vervolgt zijn opleiding daarna. Dat baart zorgen, schrijven de onderzoekers, ‘omdat in het mbo relatief veel eerstegeneratiestudenten studeren en studenten met een (niet-westerse) migratieachtergrond. De emancipatorische functie van het hbo lijkt door de afnemende doorstroom minder doeltreffend te worden. Na een creatieve opleiding aan het mbo ligt de wereld niet bepaald aan je voeten, maar doorstromen naar het hbo is vaak lastig. Op verschillende plekken in het land wordt gewerkt aan oplossingen, zo blijkt uit een rondgang langs een aantal spelers in het werkveld. Vera Spaans sprak met een aantal betrokkenen. Marieke Gervers, die opleidingsmanager was bij een aantal creatieve opleidingen bij het mbo in Amsterdam : . ‘Op het mbo is heel veel diversiteit. De studenten hebben veel verschillende achtergronden, en hun ouders kennen soms de weg in het Nederlandse onderwijssysteem niet. Dat speelt allemaal mee. Terwijl die studenten het talent hebben om het andere verhaal te vertellen en dat moet de samenleving horen.’ Wat gaat er dan mis? Gervers: ‘Alumni zeiden: we hebben het geprobeerd, maar we voelden ons niet gezien in het werkveld, door potentiële opdrachtgevers. En het hbo was niet wat ik zocht. Dus uiteindelijk komen ze terecht in een andere sector. Heel goed, zegt de samenleving dan, je hebt nuttig werk. Maar ik denk: shit, jij had een heel andere missie in het leven.’ Het hbo, stelt Gervers vast, sluit doorgaans beter aan bij havisten dan bij mbo’ers. ‘Na het mbo ben je gewoon nog niet klaar voor de arbeidsmarkt. In elk geval niet in de creatieve hoek. In deze sector bestaat meer dan de helft van de mensen uit zzp’ers. Het is een grillige sector zonder grote werkgevers om zaken mee te doen. De mbo-opgeleide makers snappen gewoon vaak nog niet hoe de hazen lopen. Naast de skills moet je ook het netwerk hebben om je ertussen te wurmen, want anders gaan alle mooie opdrachten – die zijn er genoeg – naar de mensen die al verder zijn dan jij.’ Gervers besloot een alternatief op te zetten naast het hbo, toegespitst op de ontwikkelbehoefte van creatieve mbo-gediplomeerden: de Amsterdame stichting sQuare in 2018: een broedplaats voor creatieve makers én een private exameninstelling. In Rotterdam wordt op een heel andere manier gekeken naar hoe mbo en hbo beter op elkaar kunnen aansluiten. Wilma Franchimon en Winfried Houtman staan aan de wieg van Cultuur&Campus in Rotterdam, een cultuurproject dat van de kunstopleidingen van de stad meer één geheel moet maken. De kunstonderwijsinstellingen zitten in Rotterdam -Noord, terwijl in Zuid diverse mbo-opleidingen gevestigd zijn. Winfried Houtman, ambtenaar bij de gemeente Rotterdam en kwartiermaker van Cultuur&Campus: ‘We willen uiteindelijk dat in Zuid de hele onderwijsketen aanwezig is. Dus dat je in je eigen buurt niet alleen naar de basis- en de middelbare school kunt, maar dat je er daarna ook alle vervolgopleidingen kunt doen, mbo, hbo én universiteit. Dat verlaagt de drempel om door te leren.’ ‘Mbo en hbo kunnen sowieso veel leren van elkaar’, vindt Marlies Weeting van Rijn IJssel. ‘Ik hoor dat mbo’ers die doorstromen naar het hbo al veel beter weten wie ze zijn en waar ze voor staan dan de havo- en vwo-leerlingen bij wie ze in de klas komen. Tegelijk vinden ze het ook pittig: het hbo is wel een tandje erbij. Mede daarom is het goed dat studenten tijdens hun mbo-opleiding al zeven weken stage lopen aan het hbo.’
11-04-2023
Studenten van Fontys Hogescholen organiseren op 20 april een nieuwe editie van Dutch Dance University, een conferentie over de elektronische muziekindustrie. Het evenement bestaat uit panels en workshops en is bedoeld voor jonge professionals. Bevestigde sprekers zijn onder anderen Krabi (meme-techno-artiest), Limuel Mulder (eigenaar club Dorst, Groningen), Yorrick Knijff (initiatiefnemer petitie nachtcultuur Breda) en Jerry Visser (co-founder Embodiment Rotterdam). Onderwerpen die aan bod komen tijdens de panels zijn meme-techno, het 21+ beleid en telefoongebruik op de dansvloer. Bezoekers kunnen verder onder meer speeddaten met professionals en tegen sterk gereduceerd tarief op maat gemaakte oordoppen aanschaffen. Dutch Dance University wordt georganiseerd in ONSTAGE Experience Breda.
11-04-2023
Het Ensemble Nieuwe Theaterwerkers lanceert een nieuw landelijk afstudeerfestival: ENTER. Op het festival kan een nieuwe lichting ’theaterwerkers’ elkaar, medestudenten en het veld ontmoeten via hun werk. De eerste editie van ENTER is van 21 tot en met 24 juni in alle zalen van Frascati en de Brakke Grond in Amsterdam. Deze editie is een pilot. Op termijn spreekt ENTER de wens uit om een 7-daags festival te worden, om zo met meer toonmomenten meer afstudeerders zichtbaar te maken. In 2024 zal het festival te gast zijn in Den Haag (Het Nationaal Theater) en daarna staan Utrecht en Arnhem op het verlanglijstje van de organisatie. ENTER springt in het gat dat voormalige afstudeerfestival ITS achterliet, nadat het twee jaar geleden moest stoppen omdat het zijn meerjarige subsidie verloor. Datzelfde jaar werd het Ensemble Nieuwe Theaterwerkers (ENT) opgericht, een netwerk van studenten en pas-afgestudeerden die behoefte hadden aan meer onderlinge ontmoetingen en gesprekken. Een nieuw afstudeerfestival was niet meteen de opzet, maar de behoefte en het belang bleken groot. ‘In de afgelopen jaren is meermaals aan ENT gevraagd of we een nieuw landelijk afstudeerfestival konden opzetten: zowel vanuit scholen, als vanuit instellingen en de studenten zelf’, vertelt Bregt van Deursen, oprichter van ENT en – samen met Evelien Kanters en Emma van den Elshout – een van de drie coördinatoren van het nieuwe festival. Op ITS werd volgens ENT vooral veel getoond, maar weinig uitgewisseld. Dat laatste wil het ensemble nu proberen centraal te stellen. Kern van ENTER wordt de ontmoeting, ‘via of omkaderd door een aantal werken’. Dat werk kan op ENTER de vorm hebben van een voorstelling, maar ook van een essay, contextprogramma, lesopzet, lichtinstallatie, album, scenografie, maquette, speech, gedicht of een boekpresentatie. Op die manier wil ENTER alle nieuwkomers in een theater gerelateerde functie representeren, van schrijvers tot regisseurs, van producenten tot artist educators. ENT spreekt ook consequent van ’theaterwerkers’ in plaats van ’theatermakers’, en van ‘afstudeerwerk’ in plaats van ‘afstudeervoorstellingen’. Prijzen, een belangrijk onderdeel van het voormalige ITS, zullen op ENTER niet meer uitgereikt worden.
11-04-2023
In ’s-Hertogenbosch werden sinds 2021 tientallen afvalcontainers omgetoverd tot kunstwerken door straatkunstplatform Kings of Colors. Inmiddels zijn er ruim zeventig op ruim twintig locaties bespoten door de kunstenaars van Kings of Colors. Daar komen in ieder geval elf locaties bij, want afvalcontainers aan de Gruttostraat en Pastoor de Kroonstraat worden deze week aangepakt. Dat doet Kings of Colors op verzoek van de Afvalstoffendienst ‘s-Hertogenbosch. ,,De reacties op de eerste ronde waren zo overweldigend positief dat er wel een vervolg aan gegeven móést worden”, zegt Linda van Nuland van de Afvalstoffendienst ‘s-Hertogenbosch. ,,Het geeft niet alleen een kunstzinnige impuls aan de wijken maar draagt ook daadwerkelijk bij aan het schoner houden van onze stad, een echte win-win.” Kings of Colors werkt met dit project niet alleen samen met de Afvalstoffendienst, maar ook met de kunstacademie. Dertien leerlingen van de St Joost School of Arts & Design gaan de afvalstoffencontainer aan de Manis Krijgsmanhof beschilderen.
04-04-2023
Hoe ziet de kunsthogeschool van de toekomst eruit, hoe ruikt, klinkt en smaakt ze? Welke waarden staan er centraal en hoe krijgen die vorm? Wat als je vrij zou kunnen dromen? De huidige tijd confronteert ons met grote sociale, maatschappelijke, politieke en klimatologische vraagstukken. Er zijn veranderingen nodig om een veilige, eerlijke en leefbare wereld achter te laten voor de volgende generaties. De kunsten zijn belangrijker dan ooit. Als we vanuit een artistiek, creatief perspectief naar de wereld om ons heen kijken, leren we zien waar de pijn en de schoonheid zitten, waar de kansen liggen en waar we opnieuw kunnen denken. Maar zijn de onderwijsinstellingen waarin kunstenaars en kunsteducatoren worden opgeleid, nog wel geschikt voor de nieuwe systemen, vragen en verhoudingen die we nodig hebben om op de toekomst voorbereid te zijn? Jack Bardwell is een Britse ruimtelijk kunstenaar en ontwerper. Hij bedient zich van fictie, performances en fysieke installaties om ons gebruik van ruimtes te bekritiseren en mensen in staat te stellen zelf in te grijpen in de gebouwde omgeving. Hij is de oprichter van ‘The School within The School’, een experimenteel onderwijssysteem binnen de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag (KABK), dat deel was van zijn Master Interior Architecture. Deze reeks geplande interventies maakt het studenten mogelijk actief in te grijpen in de kunstopleiding, vanuit het idee dat kunstacademies idealiter een vrijplaats proberen te zijn voor zowel sociale als artistieke experimenten, al zijn ze niet immuun voor de druk vanuit het bedrijfsleven en zien ze zich soms verplicht tot commercialisering. Els Cornelis (relationeel kunstenaar, docent en onderzoeker HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Catelijne de Muijnck (programmamaker ArtEZ Studium Generale) spraken met hem in hun reeks over over hoe de Kunstschool van de Toekomst eruit zou kunnen zien.
03-04-2023
Als mensen met een verstandelijke beperking iets met theater willen doen, kan dit meestal alleen via dagbesteding. Een amateurgezelschap zit er vaak niet in en van aansluiting bij professioneel theater is al helemaal geen sprake. Drie theatergezelschappen, vier zelfstandige theatermakers en twee hogescholen (Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam en ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten) werkten samen om hiervan verleden tijd te maken. Tweeëneenhalf jaar geleden sloegen zij de handen ineen om te onderzoeken wat er mogelijk is in samenwerking tussen professioneel theater en acteurs met een verstandelijke beperking. Het antwoord bleek: eigenlijk alles. Sinds afgelopen januari staan hun bevindingen online op de website inclusievesamenwerkinginhettheater.nl. Op de site delen de samenwerkende partijen verschillende ervaringen en onderzoeksresultaten van inclusieve samenwerkingen in het theater. Theatermakers en acteurs kunnen er inspiratie en kennis opdoen, waardoor de kunstvorm nog verder kan professionaliseren. Ook biedt de site verslagen van elf experimenten, die in twee rondes door zes verschillende theatermakers zijn uitgevoerd. De eerste ronde draaide om de theatermaker. Onder meer het overdragen van de eigen ervaringen aan nieuwe inclusieve theatermakers en het laten wegvallen van onderscheid tussen acteurs met en zonder beperking werd onderzocht. De onderzoeksvragen van de tweede ronde gingen over de inbreng van acteurs met een beperking tijdens het maakproces. Hier werd onderzocht hoe de talenten van acteurs met een beperking het beste tot hun recht kunnen komen. Monique Bussmann, projectleider en onderzoeker van het Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam, hoopt dat de website bijdraagt aan meer erkenning voor inclusief theater in de kunstwereld. Ze zou onder meer graag zien dat theatergezelschappen en -producties die werken met acteurs met een beperking in de toekomst kunnen gaan rekenen op een kunstbudget in plaats van een budget vanuit de zorg. Dat zou laten zien dat acteurs met beperking ook als kunstenaar worden beschouwd en inclusieve theaterproducties ook als professionele kunst. Naast ervaringen en onderzoeksresultaten, kom je op de website ook lesbrieven tegen om docenten en studenten te inspireren. De lessen kunnen worden toegepast in het theatervakonderwijs en in het reguliere HBO-onderwijs in de richting zorg en welzijn. Sinds de lancering van de site ligt het samenwerkingsproject voorlopig stil. Er zijn vele ideeën voor een vervolg, maar daarvoor moet een nieuwe subsidiegever worden gezocht.
30-03-2023
Hoe kunnen aankomende muziekdocenten beter voorbereid worden op het geven van inclusief muziekonderwijs? De vier aanbevelingen van Melissa Bremmer: Betrek diegene om wie het gaat – de musici met een beperking; Laat studenten actief met digitale muziekinstrumenten werken, door erop te spelen en ervoor te componeren. Dit vergroot hun waardering voor deze instrumenten; Vertraag de tijd: laat studenten ervaren dat tijd geven tijdens muzikale processen gelijkheid kan bevorderen tussen musici met en zonder beperking; Koppel aan het project een stage in een inclusieve muziekpraktijk. Die is nodig voor het opdoen van zelfvertrouwen en praktijkervaring. Bremmer is lector Kunsteducatie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.
30-03-2023
Bij een op de tien personen die menstrueren is er in Nederland sprake van menstruatie-armoede; er is vaak geen geld voor menstruatieproducten. Op initiatief van de Studentenraad is SintLucas op zoek gegaan naar een oplossing voor dit probleem. Sinds medio maart heeft de school onder het mom van (On)gemakkelijk ongesteld, zowel op locatie Boxtel, als locatie Eindhoven dispensers opgehangen op de meest gebruikte toiletten. Uit deze kastjes kunnen studenten, leerlingen en medewerkers gratis tampons en maandverband halen. In samenwerking met een anonieme gever zijn de dispensers aangeschaft, met daarin zowel maandverband, als tampons van biologisch katoen.
28-03-2023
Huug de Deugd, enig lid en voorzitter van het College van Bestuur van de Hogeschool der Kunsten in Den Haag, heeft directeur van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) Ranti Tjan op 21 februari j.l. schriftelijk bekendgemaakt zijn arbeidsovereenkomst te willen ontbinden vanwege „een duurzaam verstoorde arbeidsrelatie.” In het vertrouwelijke „voorstel tot beëindigingsovereenkomst” - in bezit van NRC - schrijft De Deugd dat hij Tjans arbeidsovereenkomst na overleg met de Raad van Toezicht op 1 juni a.s. of al eerder wil beëindigen. Tjan heeft een ontslagvergoeding van 40.000 euro aangeboden gekregen; dat bedrag zal worden verhoogd met 10.000 euro voor iedere maand dat Tjan eerder vertrekt. Tekent Tjan de overeenkomst dan is hij verplicht niet in de openbaarheid te treden over de redenen en details van zijn ontslag, aldus De Deugd in de beëindigingsovereenkomst. Tjan heeft dat op 27 maart wél gedaan; hij heeft alle studenten en docenten van de KABK schriftelijk laten weten dat het College van Bestuur en de Raad van Toezicht hem willen ontslaan. In een telefonische reactie zegt hij: „Toen ik aantrad op de KABK in de zomer van 2022 hing hier een sfeer van wantrouwen, onzekerheid en angst. Ik heb geprobeerd rust, transparantie en open discussie terug te krijgen. De ondertekening van deze beëindigingsovereenkomst past niet in de manier waarop ik hier leiding geef.” Inzet van het arbeidsconflict is o.a. de governance-structuur van de hogeschool. Tot augustus 2022 vormden de twee directeuren van het Koninklijk Conservatorium en de KABK in principe samen het College van Bestuur. Maar door het vroegtijdige vertrek van interim-directeur Paul van Maanen in juni 2021, was Henk van der Meulen, directeur van het conservatorium ook voorzitter van het College van Bestuur. Die structuur werd losgelaten toen onderzoek naar het functioneren van oud-directeur Marieke Schoenmakers uitwees dat het onwenselijk was beide functies te combineren. Daarop trad op 1 september 2022 Huug de Deugd aan als nieuwe voorzitter van het college en dus als enige bestuurder. Die opzet met één persoon op zo’n cruciale positie botst met de „diverse en inclusieve koers van de KABK”, aldus Tjan in zijn brief aan de studenten en docenten van de academie. De huidige constructie, zegt Tjan, maakt het mogelijk „iedereen te ontslaan die van mening verschilt met het College van Bestuur.” Tjan zegt ook dat er door De Deugd „geen argument is gegeven waarom een driekoppig bestuur onmogelijk zou zijn.” In plaats daarvan zegt hij geconfronteerd te zijn met budgetkortingen, verdubbeling van kosten van het Centrale Bureau – een nieuwe managementlaag - en de vraag wie de kwestie afhandelt met de in september 2022 wegens seksueel overschrijdend. gedrag ontslagen docent Pim V. Een petitie voor het aanblijven van Tjan is direct ondertekend door bijna 800 (ex-)studenten en docenten van de KABK.
27-03-2023
Op 20 maart was de Next van 013 de eerste stop van de PopCollegeTour. Tijdens deze tweede editie brengen zes verschillende conservatoria vanuit het hele land hun meest talentvolle acts naar landelijke podia en krijgen zij de kans om in een set van 20 minuten te laten zien wat ze waard zijn. Dé mogelijkheid om je als band ook buiten eigen regio op de kaart te zetten. De uitverkorenen deze editie zijn: Flor (Codarts Rotterdam), NORE (Fontys Rockacademie Tilburg), Dutch Coast (Conservatorium Haarlem), Maartje (Artez Popacademie Enschede), Kaya (Conservatorium van Amsterdam) en Citrus Blossom (HKU Utrechts Conservatorium). Een verslag van 3voor12.vpro Tilburg.
16-03-2023
Negen studenten van St. Joost School of Art & Design hebben een van de muren in hun school omgetoverd tot een kunstwerk. Het kunstwerk is ontstaan uit een schoolproject. De studenten op St. Joost School of Art & Design hebben elk semester een workshopweek waarin ze kunst moeten maken. De toekomstige artiesten kregen van hun school een muur aangewezen om op te schilderen. De studenten schilderden samen met een Praagse artiest, Patrik Antczak. De artiest heeft al vaker muurschilderingen gemaakt in Breda en kreeg nu de opdracht om samen te werken met studenten van St. Joost. ‘’Hij hielp ons met hoe je zoiets opzet en hoe je ermee aan de slag gaat. Daarna begeleidde hij ons tijdens het maken van het kunstwerk.’’ Naast de Praagse artiest deed de Blind Walls Gallery ook mee aan de samenwerking.
14-03-2023
Na een weefproces van bijna twee maanden is op 7 maart Loom Room aan de media gepresenteerd, een textiele installatie op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven. Hella Jongerius heeft samen met studenten van de TU/e en de Design Academy gewerkt aan dit vrije werk in textiele 3D-weeftechniek. Inspiratie vond ze in jacquard-weven. En als reactie op het betonnen karakter van de campus zelf, het gerenoveerde LaPlace-gebouw. Publiekelijk toegankelijk en tevens nieuwe uitvalsbasis voor het AI-instituut EAISI. Neuron, zoals het pand uit 1971 nu heet, is een modernistisch gebouw met een macho-uiterlijk. Als contrast dus een geometrische zachte en plooibare constructie. Het met de hand geweven object is groot en expressief, en lijkt uit het kubusvormige atrium op de begane grond te barsten, met op de eerste verdieping een intrigerende creatieve machine. Het weefgetouw blijft hangen, kenmerkend voor Jongerius, voor wie het proces minstens zo belangrijk is als het product. De officiële opening is op 28 maart. Loom Room is een initiatief van de TU/e Kunstcommissie in nauwe samenwerking met de Best Teacher Award en het Universiteits Fonds Eindhoven. Het is mogelijk gemaakt met steun van Brabant C en het Mondriaan Fonds.
09-03-2023
Er zijn weinig game-opleidingen die wereldwijd zo goed staan aangeschreven als de Breda University of applied sciences, de BUas. In de Europese Top 5 van beste gamescholen staat de Bredase opleiding zelfs op de tweede plaats. Meer dan negentig procent van de 150 studenten die er een game-opleiding volgen vertrekt na te zijn afgestudeerd uit de stad. Dat massale vertrek zien de gemeente Breda en de provincie Noord- Brabant met lede ogen aan. Ze willen juist dat een substantieel deel van de afstudeerder in de stad blijft. Dat is goed voor de verdere ontwikkeling van de regionale game-bedrijvigheid. Breda profileert zich sinds 2019 namelijk als ‘internationale hotspot voor toegepaste technologie en creativiteit’. Om de stad aantrekkelijker te maken voor afgestudeerde gamers hebben BUas, gemeente en provincie 13,4 miljoen euro opzij gezet. Een belangrijk deel daarvan, 5,6 miljoen euro, wordt door de BUas geïnvesteerd in de ontwikkeling van een Game Hub. Dat is een nieuw onderwijs- en onderzoekscentrum dat onderdeel wordt van de campus in Brabantpark. BUas en bedrijfsleven gaan daar onder meer samenwerken bij het ontwikkelen van nieuwe gametechnologie.
09-03-2023
Directeur Jeroen Chabot van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam heeft zijn functie neergelegd. Zijn vertrek is de uitkomst van een onafhankelijk onderzoek naar sociale veiligheid op de kunstacademie. In december 2022 en januari 2023 zijn studenten en medewerkers van de Willem de Kooning Academie bevraagd naar hun welbevinden en ervaringen met sociale onveiligheid. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Hogeschool Rotterdam nadat in eerdere onderzoeken al blijk werd gegeven van ontevreden medewerkers en studenten die zich onveilig voelen. Inclusiviteitsadviseur Peggy Wijntuin en ex-onderwijsminister Ingrid van Engelshoven voerden de gesprekken. Uit het onderzoek bleek dat op de kunstacademie niet stelselmatig grensoverschrijdend gedrag of discriminatie plaatsvond, maar dat het wel een „complexe onderwijsinstelling” is „die vooral worstelt met een organisatorisch vraagstuk” Medewerkers van de Rotterdamse academie gaven aan dat ze zich niet gerespecteerd, gewaardeerd, gezien en gehoord voelen. Ook beschrijven zij een grote afstand tot het management en de directie van de academie. „De Willem de Kooning Academie wordt als een do it yourself instituut ervaren, waar docenten in de breedste zin van het woord zelf hun weg moeten zien te vinden”, concluderen de onderzoekers in het rapport. Na een veiligheidsenquête in 2021 en werkbelevingsonderzoek in 2022 zette het College van Bestuur van de Hogeschool Rotterdam al stappen om de situatie te verbeteren. Zo werden leiderschapstrainingen gegeven en is de afdeling communicatie versterkt. Die maatregelen hebben niet het gewenste resultaat gehad. In een reactie noemt de Hogeschool Rotterdam het „ongemakkelijk” dat er op sommige onderdelen goed beleid is, maar dat door werknemers klaarblijkelijk niet zo ervaren wordt.
02-03-2023
'Het culturele leven in Zeeland steunt voor een groot deel op een groep zeer gewaardeerde, maar vergrijzende vrijwilligers en bestuurders'. Het is de eerste alinea van het programma Cultuur 2023 van de provincie Zeeland. Een plan om de cultuursector toekomstbestendig te maken. Er moet vers bloed komen om de cultuurkar te gaan trekken. Maar je moet natuurlijk geen oude jas weggooien voor je een nieuwe hebt, zo zegt ook gedeputeerde Anita Pijpelink van cultuur. Anderhalf miljoen is uitgetrokken voor het plan. De krachten bundelen, een betere samenwerking onderling, begeleiding van talent, investeren in opleidingen en een Zeeuwse kunstenaarsvereniging voor de zzp-ers in Zeeland. Dat zijn de belangrijkste doelen van de provincie om Zeeland aantrekkelijk te maken voor jonge cultuurprofessionals om om zich hier te vestigen.
02-03-2023
Spark Makers Zone in ’s-Hertogenbosch is een moderne werkplaats voor innovatief vakmanschap. Zij bieden ruimte en diverse apparatuur en technieken waarmee je kunt experimenteren en prototypes kunt maken. Het gaat een samenwerking aan met SintLucas. "We kijken er naar uit om samen te werken met de creatieve talenten van SiNTLUCAS bij SPARK. In het open lab van Spark kunnen ze nieuwe skills opdoen en samenwerken met verschillende bloedgroepen." aldus Cassandra Vugts van Spark Makerszone. De komende maanden start een eerste experiment met studenten van het Startup project Ruimtelijk Vormgeven
28-02-2023
Engels is op de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam de voertaal, want net als veel andere kunstacademies en conservatoria in Nederland is de opleiding sterk internationaal. Van de studenten aan de Rietveld komt bijna tweederde uit het buitenland. Bij enkele andere kunsthogescholen zijn het er nog meer: de Design Academy Eindhoven is met bijna 80 procent buitenlandse studenten zelfs de meest internationale instelling voor hoger onderwijs van Nederland. De academies roemen hun cultureel diverse studentengemeenschap en hun plek in de internationale kunstwereld. Ondertussen wordt in de Tweede Kamer stevig gedebatteerd over internationale studenten in het hoger onderwijs. De toestroom van buitenlandse studenten naar universiteiten en hogescholen is de afgelopen acht jaar verdubbeld; een kwart van de eerstejaars is nu niet-Nederlands. De landelijke politiek neigt naar beperking van het aantal buitenlandse studenten aan universiteiten en hogescholen. Die groei, die gold als een verrijking voor de Nederlandse economie en cultuur, begint inmiddels te knellen in vooral de universiteitssteden, onder meer door gebrek aan woonruimte. Ook vragen Kamerleden zich af waarom Nederland meebetaalt aan de opleiding van studenten uit andere landen. „Waarvoor is het Nederlandse onderwijsstelsel er? Dat is om goed onderzoek te doen en om je eigen bevolking goed te onderrichten”, zei onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt eind januari. Eind vorig jaar kondigde minister Dijkgraaf (OCW, D66) als tijdelijke maatregel een ‘wervingsstop’ aan: onderwijsinstellingen mogen zichzelf niet meer promoten op buitenlandse onderwijsbeurzen. Medio maart zal de minister de Tweede Kamer een brief sturen met voorstellen voor structureel beleid om de internationalisering af te remmen. NRC sprak met directeur Raf De Keninck van de Design Academy Eindhoven (DAE), Marieke de Boer, woordvoerder voor kunstacademie en conservatorium ArtEZ (Arnhem, Enschede, Zwolle; 22 procent buitenlandse studenten), lector kunsteducatie Emiel Heijnen van de Amsterdamse kunstacademie AHK, en collegevoorzitter Maaike Lauwaert van de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie.
28-02-2023
Focus Magazine heeft een overzicht gemaakt van fotografieopleidingen in Nederland en België.
27-02-2023
Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zegt dat als de politiek haar dwingt tot bezuinigen op cultuur ze daar een halszaak van maakt, zo valt te horen in de podcast Betrouwbare Bronnen. In het coalitieakkoord van Rutte IV krijgt Cultuur er structureel 170 miljoen euro bij, zodat de begroting in de loop van deze kabinetsperiode 1,2 miljard euro bedraagt. D66-staatssecretaris Uslu gaat er niet van uit dat tijdens Rutte IV de roep om op haar terrein te bezuinigen zal aanzwellen, al noemde minister Sigrid Kaag (Financiën, ook D66) in december de ‘dekkingsopgave’ voor de rijksbegroting onzeker en ‘een ingewikkelde puzzel’. “Ik denk niet dat je moet bezuinigen op cultuur en ik kan me ook niet voorstellen dat dat een goed idee is. Dus daar ga ik niet van uit”, zegt Uslu. “Mijn taak, mijn doel is om zoveel mogelijk mensen te laten weten, te laten voelen hoe belangrijk cultuur is. En dat we zonder cultuur vereenzamen en verschralen. Kijk maar naar de coronaperiode. Cultuur is goed voor je mentale gezondheid. Cultuur is onderdeel van alle facetten van ons leven. Dus bezuinigen op cultuur is een heel slecht plan.” Volgens Uslu is het cultuurbestel zoals dat nu functioneert niet meer van deze tijd. In maart gaat ze de Raad voor Cultuur hierover om advies vragen. “Ik wil weten: wat loopt er wel en wat niet, wat zijn er voor maatschappelijke ontwikkelingen, waar is behoefte aan?” Volgens Uslu herkennen veel jongeren zich niet in het beleid. Die voelen zich niet thuis in een van de aparte hokjes die subsidie krijgen (zoals muziek, ballet, beeldende kunst) en werken cross-over. “De jongere generatie stuit tegen muren.” De Tweede Kamer eist van het kabinet te stoppen met het werven van buitenlandse studenten voor hoger onderwijs. Nederlandse kunstopleidingen zijn van hoog niveau en trekken veel studenten van elders. De staatssecretaris kondigt aan hierover met minister Robbert Dijkgraaf (Hoger Onderwijs) in gesprek te gaan.
23-02-2023
Els Cornelis (relationeel kunstenaar, docent en onderzoeker HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Catelijne de Muijnck (programmamaker ArtEZ Studium Generale) spraken met studenten, docenten, wetenschappers, denkers en makers over hoe de Kunstschool van de Toekomst eruit zou kunnen zien. Het resulteerde in elf interviews waarin onderwerpen aan bod komen als sociale rechtvaardigheid, gedekoloniseerde curricula en inclusieve pedagogiek, maar ook: omgangsvormen, methodologieën, waarden, machtsstructuren en het schoolgebouw. Mister Motley publiceert uit die reeks, een gesprek met relationeel kunstenaar/onderzoeker Sophie Krier. “Ik voel dat dit is waar het allemaal heen moet. Dat we, als we naar een pluriverse bewegen door het te leren zien, weg bewegen van een universe. Van de university naar de pluriversity, zoals jullie voor ogen hebben. En weg van de academie, van de kunstacademie. Daar zou je over kunnen nadenken: als we weg willen van het elitaire, hermetische, academische denken en we willen naar een ‘undisciplined thinking through making’, dan moeten we misschien het woord ‘academie’ ook maar herzien.”
20-02-2023
Vijf jaar na Noorderslag is de helft van de bands verdwenen. Hoe goed een band ook is, zonder slim ondernemerschap van een of meerdere bandleden gaat het niet lukken, constateert Rick Everts die op 17 februari aan de Erasmus Universiteit, Rotterdam promoveerde op de vraag: hoe kun je van de muziek leven? Vier jaar lang deed Everts onderzoek naar de carrières van beginnende muzikanten, volgde 214 bands die op vijf edities van Noorderslag hebben opgetreden en keek hij mee bij de opleidingen tot popmuzikant. De studenten die aan deze opleiding beginnen, krijgen al snel een ontnuchterende boodschap. Werken in de muziek betekent overleven in een superster-economie, legt Everts uit. Streams via bijvoorbeeld Spotify leveren weinig op, dus het geld moeten muzikanten verdienen met live optredens. “Er zijn bands die veel kunnen optreden en dus goed verdienen. Dat geldt voor ongeveer 5 procent; dat zijn de sterren. Daarachter zit een enorme groep muzikanten die weinig optredens krijgen en ook weinig verdienen. De helft van de acts treedt minder dan tien keer per jaar op. Zij krijgen daar minder dan 2.000 euro per optreden voor.
16-02-2023
Over een maand of twee moet duidelijk zijn waar in Eindhoven de Design Academy naartoe verhuist. DAE-directeur Raf De Keninck en de Eindhovens wethouder Monique Esselbrugge hebben dat onafhankelijk van elkaar aangekondigd. De DAE-directeur zegt dat er serieuze opties in beeld zijn die in april concreet worden. ,,We onderzoeken samen met de gemeente verschillende mogelijkheden en kijken daarbij zowel naar bestaande gebouwen als nieuwbouw. Dat proces loopt op schema. Het is zeker de intentie van de academie om in Eindhoven te blijven.” ,,We zijn samen op zoek naar verschillende mogelijkheden die voldoen aan de eisen”, aldus de wethouder die ook denkt dat in april duidelijk wordt welke locatie geschikt is. Esselbrugge reageerde op 14 februari op vragen van CDA-gemeenteraadslid Geert Geerts. Hij vroeg om opheldering wegens zorgen en hardnekkige geruchten over een vertrek van de toonaangevende designopleiding naar Rotterdam. De geruchten worden weliswaar van alle kanten ontzenuwd maar verdwijnen niet. Ze hebben ook het stadsbestuur bereikt, erkende de wethouder desgevraagd. ,,Ze zijn hardnekkig en ik heb de directie van de Design Academy daarom twee keer diep in de ogen gekeken”, zei ze. ,,We doen er alles aan om ze hier te houden. We hebben dagelijks contact en maandelijks overleg om daar voor te zorgen. En dat willen ze zelf ook graag." Het designkarakter van Eindhoven blijft ook bestaan zonder Design Academy, zei de wethouder “Maar dat het van groot belang is voor onze stad en voor het creatieve klimaat in onze stad dat onderschrijven we volmondig". Er waren eerder serieuze plannen om de Design Academy Eindhoven te verhuizen naar de ‘glaskathedraal’ op Strijp-T in Eindhoven. Op die plek gooide een zogenoemde hindercirkel echter roet in het eten. Vestiging van een school op het bedrijventerrein werd daarom niet toegestaan door de gemeente.
13-02-2023
Twaalf schrijftalenten, met én zonder een afgeronde kunstvakopleiding, krijgen dit jaar in het Slow Writing Lab alle ruimte om zich te ontwikkelen. In de afgelopen zeven jaar is het Slow Writing Lab uitgegroeid tot een uniek verdiepingstraject dat makers uit het hele Nederlandse taalgebied de kans biedt hun artistieke drijfveren diepgaand te onderzoeken en met literaire vormen te experimenteren. De twaalf deelnemers aan het Slow Writing Lab 2023 zijn: Houda Bibouda, Tine Decraemer, Stan Frijsinger, Hasan Gök, Mila Haak, Wietse Leenders, Sefora Sam, Joachim Schoones, Tine Tabak, Mona Thijs, Emma Wiersma en Sumai Yahya. De talenten voor de achtste editie van het Slow Writing Lab zijn met ondersteuning van Literatuur Vlaanderen geselecteerd door de kunstvakopleidingen Woordkunst van het Conservatorium Antwerpen en Schrijven van RITCS Brussel, door Mama’s Open Mic, Poetry Circle Nowhere en El Hizjra en door de hbo-schrijfopleidingen ArtEZ in Arnhem, de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht met wie het Nederlands Letterenfonds in 2015 het Slow Writing Lab heeft opgericht om de kloof tussen onderwijs en beroepspraktijk te verkleinen. De twaalf werken een jaar lang aan een persoonlijk creatief onderzoek onder begeleiding van het Letterenfonds, de betrokken opleidingen en Michiel Koelink (docent Time Based Media, Art Sciences en Game Design bij de bachelor en master van de Academie Minerva en Hanze Hogeschool Groningen). De talenten starten met een individueel ontwikkeltraject: zij kiezen zelf hun onderwerp of thema en stellen een programma op. Een procescoach begeleidt hen daarin. De betrokken coaches zijn Ditteke Mensink, Nienke Eijsink en Marthe Zeevenhooven. Voor dit individuele ontwikkeltraject ontvangen alle deelnemers een beurs. Daarnaast biedt het Lab maandelijkse plenaire (werk)bijeenkomsten en masterclasses.
07-02-2023
7 jazz-ensembles speelden in de finale van The Records op 26 januari in het BIMhuis. De finale jury koos voor het Federico Calcagno Octet, Koen Boeijinga’s MOA en Ronny deCarlo. De winnaars ontvingen ieder een cheque ter waarde van € 10.000,- om een album te produceren, dat zij volgende keer tijdens The Records presenteren. Naast het geldbedrag voor het maken van een album ontvangen zij een coachingstraject en wordt voor hen een serie concerten op Nederlandse jazzpodia georganiseerd.
06-02-2023
Op 12 februari aanstaande organiseert het Koninklijk Conservatorium Dans in de eigen Dansstudio’s in Amare te Den Haag een Jongensdag in de leeftijd van 7 t/m 12 jaar. De dag is er zowel voor jongens die graag dansen als voor jongens die nog niets van dans weten, nieuwsgierig zijn en willen ervaren hoe het is om een dansopleiding te volgen.
30-01-2023
Cultuurhuis Wherelant in Purmerend is gestart met een theaterschool voor jongeren met een verstandelijke beperking. Opmerkelijk: het verzoek hierom kwam uit de doelgroep zelf. Op 14 mei 2023 staan ze met een première in het Amsterdamse Theater Bellevue. De 12 studenten van de Theaterschool van Cultuurhuis Wherelant geven daar een voorstelling, in samenwerking met theatergezelschap Mugmetdegoudentand. Een week later doen ze het nog eens dunnetjes over in Theater Purmaryn in Purmerend. Een geweldige ervaring voor een bijzondere groep studenten. “Wij hadden al jaren een activiteit voor hen met theatergroep Flexibel, op de zondagmiddagen,” vertelt afdelingshoofd speciale groepen en projecten Jantine Geels. “Op een gegeven moment zeiden enkele deelnemers: wij vinden dit zo leuk, kunnen wij hier niet ons beroep van maken?” Leider Henriëtte ter Riet van Flexibel en Jantine gingen ermee aan de slag. Zij staken 5 jaar lang de tijd en energie erin om de opleiding van de grond tillen. En op 3 oktober 2022 ‘ging de bel’ voor de eerste lesdag. De studenten komen 2 keer per week naar Cultuurhuis Wherelant. De maandagen staan in het teken van ‘train je lijf’. Met onder andere theateryoga en spel- en danslessen worden zij fysiek getraind. Op de woensdagen wordt de theaterwereld naar de school gebracht. Professionals zoals acteur/poppenspeler Servaes Nelissen en actrice Joan Nederlof komen naar Purmerend om les te geven en vaardigheden bij te brengen. De studenten kunnen na de opleiding verder met een verdiepingsjaar waarin zij meespelen in voorstellingen. Maar ze kunnen ook werk zoeken als assistent van theaterdocenten of in de hospitality, in de theaterwereld of elders. Professioneel acteur worden is soms ook mogelijk. De Theaterschool is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van provincie Noord-Holland. Cultuurhuis Wherelant ontving de subsidie vanuit de Impuls samenwerking cultuur- of erfgoedorganisaties van de provincie Noord-Holland. De focus ligt op samenwerking ten behoeve van de toekomstbestendigheid van kleinere tot middelgrote culturele en erfgoedorganisaties. De regeling is onderdeel van Motie 42, het Economisch herstel en duurzaamheidsfonds van de provincie Noord-Holland.
26-01-2023
Els Cornelis (relationeel kunstenaar, docent en onderzoeker HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Catelijne de Muijnck (programmamaker ArtEZ Studium Generale) spraken met studenten, docenten, wetenschappers, denkers en makers over hoe de Kunstschool van de Toekomst eruit zou kunnen zien. Het resulteerde in elf interviews waarin onderwerpen aan bod komen als sociale rechtvaardigheid, gedekoloniseerde curricula en inclusieve pedagogiek, maar ook: omgangsvormen, methodologieën, waarden, machtsstructuren en het schoolgebouw. Mister Motley publiceert een van de stukken uit die reeks, een gesprek met kunstenaar Jeanne van Heeswijk.
17-01-2023
Hospi Housing wordt het online platform waar studenten en hospita’s in Eindhoven met elkaar in contact kunnen komen. En dat is hard nodig, want er is een tekort aan woonruimtes voor studenten. De samenwerking met Hospi Housing komt voort uit de samenwerking vanuit het convenant studentenhuisvesting. Met name voor internationale studenten die hier studeren is het moeilijk om vanuit het buitenland een kamer te vinden. Juist voor deze groep kan het platform een uitkomst bieden. Voor een verhuurder zorgt een student in huis niet alleen voor extra inkomsten, het kan ook een verrijking zijn en gezelligheid bieden. De gemeente Eindhoven is opdrachtgever en Fontys, TU/e en Design Academy Eindhoven zijn partners in de samenwerking. De opdracht loopt in eerste instantie voor een jaar en afhankelijk van de resultaten is er de mogelijkheid om te verlengen. De doelstelling is om in het eerste jaar 100 matches te maken.
17-01-2023
De Breda University of Applied Sciences (BUas), afdeling game development, ontwikkelt samen met verslavingszorginstelling Novadic-Kentron een virtuele wereld, die alcoholverslaafden ondersteunt in hun herstel: Recovery, relapse control therapy. Met behulp van virtual reality, kan de verslaafde oefenen om allerlei lastige situaties, die een trigger vormen om te drinken, te weerstaan. ,,Je noemt dit cue exposure therapie”, legt Marnix van Gisbergen, BUas-onderzoeker en -lector uit. ,,Dit wil zeggen dat je mensen blootstelt aan datgene waar ze bang voor zijn of moeite mee hebben.” (…) ,,We hebben verschillende virtuele werelden ontwikkeld”, legt Van Gisbergen uit. ,,Enerzijds omgevingen die hunkering of trek op kunnen roepen, zoals een plek waar mensen gewend zijn om te drinken. Maar anderzijds ook omgevingen die mensen tot rust brengen, zoals een plekje in de natuur of aan de waterkant. Al moet je daar ook mee opletten. Want wat voor de ene verslaafde een veilige plek is, kan bij de ander juist trek opwekken.” Martijn Schraven sprak met hem.
16-01-2023
Breda kan een wereldspeler op gaminggebied worden. Op 21 december tekenden de provincie Noord-Brabant, gemeente Breda, Breda University of Applied Sciences (BUas) en gamebedrijf Ubisoft een intentieovereenkomst om het ecosysteem in Breda en Noord-Brabant te versterken. Dit sterkere ecosysteem moet het aantrekkelijker maken voor gamebedrijven om zich in de regio te vestigen. De videogamesector is de grootste entertainmentsector ter wereld en er is een grote vraag naar kennis over toegepaste videogametechnologie. Immers, ook in andere sectoren wordt er steeds meer gebruik gemaakt van technologieën als Virtual & Augmented Reality, simulaties en digital twins. BUas in Breda heeft een van de beste videogamingopleidingen ter wereld en dus een hoop talent dat op deze technologie afstudeert, zowel voor recreatieve games als voor serious gaming. Een belangrijk onderdeel van het ecosysteem wordt de Video Game Accelerator 2.0 op de BUas campus: een gebouw met ‘state-of-the art’ productiefaciliteiten. In labs werken studenten aan hun eigen games om deze vervolgens te vermarkten tot gaming startups. Onderzoekers kunnen er werken aan toegepast onderzoek voor de verdere ontwikkeling van videogametechnologie. Daarnaast zijn er demonstratiefaciliteiten en wordt de Accelerator een ontmoetingsplaats voor lokale, regionale en internationale bedrijven die uit de gamingindustrie komen of gebruik willen maken van de kennis en kunde uit deze sector. Naast het fysieke Accelerator gebouw willen de samenwerkende partijen ook een internationaal ecosysteem opbouwen op het gebied van gaming. Dat betekent dat ze aan de slag gaan om internationale studio’s en strategische partijen aan te trekken en dat studenten en ander talent na hun studie gestimuleerd worden om verder te werken aan hun eigen games en startups. De Stichting Breda Game City gaat samen met partners aan de slag om ook een cultuur van videogaming in de regio te bevorderen met events, marketing en kennisuitwisseling. Daarnaast moet een fysieke hub de industrie toegankelijker maken voor publiek, met workshops en evenementen met maatschappelijke relevantie.
10-01-2023
Het gros van de kunstenaars zal nooit het grote publiek bedienen. Hoewel veel kunstenaars de hoop hebben om opgepikt te worden, komt dat maar weinig makers toe. Nog veel minder kunstenaars mogen werk laten prijken in een museum. Niet iedere kunstenaar is even goed voorbereid op deze deceptie. In december 2021 schreef Platform BK (die de rol van kunst in de samenleving onderzoekt en actievoert voor een beter kunstbeleid) een open brief waarin zij wezen op het feit dat kunstacademies hun studenten niet goed voorbereiden op de beroepspraktijk. Een van de geformuleerde aandachtspunten luidt: “Geef een eerlijk beeld van de wereld na de academie.” Naar aanleiding van de open brief ging Vivian Mac Gillavry in gesprek met drie kunstenaars. Ze vraagt hen hoe hun kunstwereld eruitziet, wat ze van de bestaande systemen vinden en in hoeverre zij daarop voorbereid waren. Ze sprak met Jelly Hogendorp, Koos Buster en Aukje Dekker.
15-12-2022
José Teunissen (63) wordt per 1 maart de nieuwe opleidingsmanager van Amfi, het Amsterdam Fashion Institute, onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam. Dat heeft de opleiding op 13 december bekendgemaakt. Teunissen is nu decaan van de School of Design and Technology aan het College of Fashion van de University of the Arts in Londen. Ook geeft ze daar les in modetheorie. Daarvoor was ze lange tijd lector Modevormgeving aan ArtEZ, de hogeschool in Arnhem. Amfi heeft een lastige periode achter de rug. In het persbericht is ook te lezen dat Teunissen bij de University of the Arts in Londen heeft ingezet voor het equality, diversity and inclusivity-beleid bij de school. Dit beleid is daar nu in alle lagen van de organisatie geïmplementeerd. AMFI kwam in 2021 negatief in het nieuws toen studenten in de media hun verhaal deden over de onveilige cultuur op de school. Een onafhankelijk onderzoeksbureau concludeerde een paar maanden later dat Amfi „een sociaal onveilige tot zeer onveilige” organisatie was. Een half jaar na de verschijning van het rapport stapte de directeur op. Teunissen is niet de enige recente aanstelling die AMFI heeft gedaan. Zo werd journalist en mode professional Bregje Lampe recent aangesteld als het nieuwe hoofd van het Fashion and Branding programma binnen AMFI. Ze is al sinds 2020 bij de school betrokken als coach en lid van de examencommissie.
15-12-2022
Het San Francisco Conservatory of Music (SFCM) is bezig met het opkopen van muziekbedrijven (zoals artiestenmanagementbedrijven en muziekuitgeverijen). Ook in Nederland, want sinds mei is het conservatorium eigenaar van het in Baarn gevestigde muzieklabel Pentatone. Onlangs werd bekend dat de opleiding het grote Britse artiestenmanagementbedrijf Askonas Holt, met beroemdheden als sopraan Joyce DiDonato en dirigent Sir Simon Rattle, over gaat nemen. Voor zover bekend is er geen ander conservatorium dat op deze manier 'zaken doet'. Wat is het doel? Sean Hickey, managing director van muzieklabel Pentatone, was heel blij toen het San Francisco conservatorium aanklopte. "Het is zo goed als onmogelijk om als platenlabel zelfstandig winst te maken. Met het conservatorium kunnen we voorzieningen delen, zoals hun IT-afdeling en hun studio's. Dat scheelt enorm in de kosten." Volgens Hickey is de invloed uit San Francisco beperkt. "We blijven autonoom functioneren, ze leggen ons echt geen ideeën op. Zo nu en dan spreken we af om te peilen hoe het ervoor staat en we delen de zorgen en mogelijkheden die we samen zien." Waarom zou een conservatorium, een non-profit organisatie, dit soort ondernemingen willen overnemen? "Conservatoria leiden hun studenten op totdat ze ontzettend goed kunnen spelen, maar daarna zijn er geen mogelijkheden om deel te nemen aan het brede culturele landschap. In San Francisco bouwen ze een heel instituut dat de studenten kan begeleiden bij de eerste stappen", licht Hickey toe. Oftewel, het conservatorium wil een bredere dienst bewijzen aan z'n studenten. De bedrijven vallen onder hun hoede, waardoor samenwerkingen plaatsvinden. Zo is afgesproken dat artiesten die vallen onder het impresariaat van het nieuw aangekochte Askonas Holt gastlessen komen geven. In Nederland is er bij de conservatoria tegenwoordig ook veel aandacht voor ontwikkeling breder dan het musiceren. Maar dit soort plannen zijn niet aan de orde.
12-12-2022
Nederland kent (nog) geen masteropleiding creatief schrijven. Om de kloof tussen onderwijs en beroepspraktijk te verkleinen zijn het Nederlands Letterenfonds, Literair Productiehuis Wintertuin en de HBO-schrijfopleidingen ArtEZ (Creative Writing), Gerrit Rietveld Academie (afdeling Beeld en Taal) en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (Writing for Performance) een uniek samenwerkingsverband aangegaan. Samen richtten ze in 2015 het Slow Writing Lab op. Het biedt een select aantal jonge schrijvers een omgeving waarin ze hun talent op creatief en professioneel gebied kunnen ontwikkelen. De deelnemers die in 2021 het Slow Writing Lab, de zesde editie, volgden, presenteren zichzelf en hun werk op een eigen website. Ze vertellen waar ze momenteel mee bezig zijn, welke vragen ze zichzelf stellen, en ze delen een fragment uit eigen werk. Deze editie vond vanwege corona bijna volledig online plaats. Begin 2022 rondden de deelnemers het Slow Writing Lab af.
05-12-2022
In het Nederlands Fotomuseum is het werk van vijf afstuderende kunstenaars te zien die zich veelal niet beperken tot één medium. Zij hopen allemaal het Steenbergen Stipendium te winnen. E winnaar ontvangt een stimuleringsprijs van €5.000. Tevens wordt een publieksprijs uitgereikt. Het Steenbergen Stipendium gaat sinds de eerste editie in 1998 samen met een tentoonstelling van het werk van de genomineerden in het Nederlands Fotomuseum. Sebastiaan Boot, een van de genomineerden, is afkomstig van St. Joost, Breda. Juryvoorzitter Alexandre Furtado Melville en juryleden Juul Hondius en Vincent van Velsen selecteerden vijf fotografische afstudeerwerken voor het Steenbergen Stipendium 2022. Op 15 december 2022 wordt in het Nederlands Fotomuseum door de jury de winnaar bekend gemaakt. Eveneens wordt dan het juryrapport gepubliceerd met daarin een beschouwing op de kwaliteit van de afstudeerexpositie per bezochte kunstacademie.
01-12-2022
The Records is al sinds 2015 dé springplank voor jong jazz-talent. Drie gelukkige bands winnen een albumproductie ter waarde van € 10.000,- en worden begeleid van het zoeken naar een geschikte opname studio, tot het moment dat ze het album in handen hebben tijdens hun release-concert. De Keep an Eye Foundation ontving maar liefst 95 aanmeldingen vanuit 8 verschillende Nederlandse conservatoria. Pianist Aaron Parks, saxofonist Tineke Postma en programmeur Perry Lehman zijn samen tot een prachtige selectie van 7 jazz-ensembles gekomen, die in de finale op 26 januari hun muziek ten gehore zullen brengen aan de finale jury.
24-11-2022
De 400 studenten van de Summa-opleiding Fashion trekken waarschijnlijk bij de start van het volgend schooljaar, september 2023, in het gebouw Microtuin, het voormalige KPN-telecom-gebouw bij het station in Eindhoven. Klaslokalen gaat de mbo-opleiding mode niet bouwen in Microtuin, vertelt Ronny Borgsteede, hoofd huisvesting van Summa College. Daarvoor kan Summa Fashion terecht in andere gebouwen van de opleiding. Wel komen er de praktijklessen van de opleiding, die nu nog volledig onderdak vindt aan de Sterrenlaan in Eindhoven. In de nieuwe locatie wil Summa Fashion vooral de naai- en creatieve ateliers onderbrengen, met kledingprinters, materialen en recyclebare mode. Hoeveel ruimte Summa in gaat nemen in het gebouw met zo'n 23.000 vierkante meter beschikbare oppervlakte is nog niet bekend. De school en Microtuin moeten dat plan nog uitwerken. ,,We zochten al langer een goede plek voor een fashion hotspot", vertelt Borgsteede. ,,Waar we het onderwijs zoveel mogelijk mét het bedrijfsleven samen vorm kunnen geven. Microtuin lijkt ons een mooie uitdaging.” Het feit dat Microtuin een tijdelijke faciliteit is, is geen probleem voor de opleiding. ,Het gaat waarschijnlijk veel langer dan vijf jaar duren hier. Dat is voldoende als onderbouwing voor Summa College. Dan kijken we hoe het verder gaat.” Luuk Visser van Microlab, die de Microtuin samen met De Stadstuin uit Utrecht huurt van eigenaar NS Vastgoed, is blij met de komst van de modestudenten. Het gebouw gaat waarschijnlijk rond de zomer van volgend jaar officieel open. Dat is mogelijk gemaakt door een lening van 2,5 miljoen euro uit het regiofonds voor herontwikkeling van bedrijventerreinen.
21-11-2022
Basisschool De Trumakkers in Heeze werd op 17 november even omgetoverd in een ‘School of Rock’. Een bijzondere gelegenheidsformatie bestaande uit studenten van de Eindhovense muziekopleiding Metal Factory en leden van de Heezer fanfare St. Nicasius gaven er een ‘stevig’ miniconcert. Doel: het instrumentengebruik onder basisscholieren te stimuleren. Eerder vond er al eens een bijzondere muzikale kruisbestuiving plaats. Het project ‘De Instrumentenkaravaan’ werd toen voor het eerst gehouden door het plaatselijke jongerenwerk, fanfare St. Nicasius en het Regionaal Instituut Cultuur en Kunsteducatie (RICK). Toen ging de fanfare de samenwerking aan met een groepje rap’ pers. Deze week was er een nieuwe tournee langs de basisscholen in Heeze. Leerlingen maakten daarbij in drie kwartier tijd kennis met verschillende muziekinstrumenten. Corona heeft er flink ingehakt bij de muziekvereniging. Eric Berkers, saxofonist bij de fanfare.: ,,De jeugdopleiding is volledig ingestort. Die zijn we nu weer helemaal aan het opbouwen. Het is dan heel leuk als je je op deze manier aan kinderen kunt presenteren.” Voor de studenten van de Metal Factory in Eindhoven is het geen alledaagse praktijk om met een fanfare op te treden. ,,We zijn er heel open ingegaan. Het is ook best wel progressief voor een metalband, maar wij merkten al tijdens de eerste en enige repetitie dat de blazers echt iets toevoegen”, vertelt derdejaars student Niño Turba. Berkers: ,,Een band speelt geen bladmuziek. Wij moesten daardoor een beetje wennen aan de vrijheid die de bandleden hebben en zij aan onze structuur.”
21-11-2022
Het bijna honderdkoppige Euregio Jeugdorkest (EJO) staat op 19 november in de Concertzaal van Tilburg en 20 november in het Chassé Theater, Breda. Het symfonieorkest bestaat uit talentvolle jonge musici van 12 tot 24 jaar, afkomstig uit Zuid-Nederland en Vlaanderen. Het repertoire: van filmmuziek tot klassiek. In het orkest bekleden conservatoriumstudenten droomposities; jongere talenten leren op hun beurt veel van hen. Oud-EJO’ers belanden bij het Concertgebouworkest, Metropole Orkest, het Berliner Philharmoniker. Maar ook bij Guus Meeuwis in de orkestbak, net als bij Late Night. Het is wel hard werken: naast thuis studeren, repeteren ze elke maand een weekend lang in Goirle of Malle (België). De Goirlese Taetske Strouken richtte het EJO 39 jaar geleden op. De bevlogen ‘orkestmoeder’ scout haar talentjes bij de beste muziekdocenten in Noord-Brabant en België. Sponsoring, donaties en optredens moeten de geschrapte 40.000 euro subsidie en kosten van muziekrechten dekken; orkestleden betalen een eigen bijdrage. Het Brabants Dagblad sprak met drie tieners over hun passie, klassieke muziek.
17-11-2022
Op 18 november houdt Falk Hübner zijn lectorale rede en is dan officieel beëdigd als lector Artistic Connective Practices. Dit is de officiële start van een drietal onderzoekslijnen: kunst en communities, kunst en zorg, en kunst en jeugd. Het lectoraat van Fontys Hogeschool voor de Kunsten onderzoekt hoe kunstenaars en specifiek artistiek onderzoekers een maatschappelijke bijdrage kunnen leveren. Lector Falk Hübner werkt met een aantal werkgroepen en projectteams, die de conceptuele uitwerking van Artistic Connective Practices naar praktische onderzoeksprojecten in de samenleving vertalen. Hübner heeft een achtergrond als componist, theatermaker, onderzoeker en docent.
17-11-2022
Het Prinses Christina Concours, al 55 jaar het muziekconcours voor jonge mensen, heeft ook een wedstrijd voor beste compositie voor jongeren van 12 tot en met 21 jaar. Op 13 november was de finaledag, waarvoor vijftien componisten waren geselecteerd. De opdracht luidde: schrijf een stuk van negentig seconden met als thema ‘Vrijheid’. De stukken werden gespeeld door het Matangi Quartet en door eigen ensembles. Er werden in drie leeftijdscategorieën prijzen uitgereikt: 12 t/m 14 jaar; 15 t/m 21 jaar en niet studerend aan een vakopleiding van een conservatorium ; 15 t/m 21 jaar en wel studerend aan een vakopleiding van een conservatorium. Eerdere prijswinnaars waren onder anderen Mathilde Wantenaar en Joey Roukens.
17-11-2022
Kunstenaar Julian Andeweg, die door zeker twintig vrouwen en mannen beschuldigd is van seksueel geweld, wordt gedagvaard. Het OM verwacht dat zijn proces in de zomer van 2023 zal beginnen. In 2020 beschreef NRC hoe de Haagse kunstenaar furore maakte in de beeldende kunst, maar intussen een serie slachtoffers maakte. De academies en kunstinstellingen waar hij actief was, wisten van zijn wangedrag, maar grepen niet in
14-11-2022
De nieuwe gecomponeerde muziek stond centraal tijdens de vierde editie van New Music Conference, die op 11 november plaatsvond in vijf zalen in de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch. Op initiatief van Buma Cultuur en festival November Music kwamen ruim 180 componisten, programmeurs, muziekuitgevers en andere professionals uit binnen- en buitenland samen om stil te staan bij actuele ontwikkelingen in de Nieuwe Muziek. Een rode draad gedurende de conferentie was de serie gesprekken over ontgrenzing in de muziek, die plaatsvond in samenwerking met de Nederlandse muzieklectoraten. In plaats van activiteiten uitsluitend te laten plaatsvinden op de traditionele podia, treden componist en musicus steeds vaker naar voren in diverse publieke ruimtes als zorg- en onderwijsinstellingen, maken ze site-specifieke installaties en initiëren ze community-art projecten. Over deze fascinerende ontwikkeling spraken professoren, docenten van de conservatoria, musici en componisten in vier drukbezochte sessies onder de noemer Shifting Boundaries. Tijdens de afsluitende New Composers Pitch presenteerden jonge componisten zichzelf en hun werk. Sommigen van hen nog student aan de Nederlandse conservatoria, sommigen net afgestudeerd, allen naar voren geschoven door hun docenten. Een Buma New Music Incentive van €250,00 is uitgereikt aan Franki Dodwell (student aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag). Een verslag van de dag.
10-11-2022
De Koningstheateracademie in ’s-Hertogenbosch is sinds dit collegejaar onderdeel van Avans Hogeschool. Studenten worden er in vier jaar opgeleid tot cabaretiers. Een gesprek met onderwijsmanager Anna Uitde Haag over de opleiding.
10-11-2022
Alumnus Puck Paassen van de opleiding BA Illustrated & Animated Storytelling van St. Joost School of Art & Design & MA Animation Master Institute of Visual Cultures is de winnaar van de Keep an Eye Animation Talent Award 2022. Deze prijs is uitgereikt tijdens Playgrounds BLEND in Breda en mogelijk gemaakt door de Keep an Eye Foundation, een organisatie die aankomend talent ondersteunt via beurzen, prijzen, shows en festivals. Op 2 november presenteerden 5 genomineerde oud-studenten van de masteropleiding Animation hun project aan een professionele jury in het Chassé Theater in Breda. Puck Paassen presenteerde haar webcomic ‘How to adult’, wat goed in de smaak viel bij de jury.Paasen ontvangt een ontwikkelbudget van 6.000 euro waarmee zij haar eigen project een stap verder kan brengen. De Keep an Eye Animation Talent Award is een aanmoedigingsprijs voor een animatietalent dat onlangs is afgestudeerd aan de 1-jarige Masteropleiding Animation van het Master Institute of Visual Cultures - St. Joost School of Art & Design.
03-11-2022
Marte Mei van Haaster, afstuderend designstudent, heeft de Social Design Talent Award van de gemeente Eindhoven gewonnen. De prijs van € 10.000,- bestaat uit een betaalde opdracht voor de gemeente en een begeleidingstraject ter waarde van € 3.000,- door Design Forum. Ze kreeg de prijs) voor haar ‘natuurbelevingsveldje’ in de Gijzenrooise Zegge op de grens van Geldrop en Eindhoven. Dat veld is onderdeel van het project Land Ally. Een project dat loopt tot 1 november en dat er voor moet zorgen dat mensen zich onderdeel van de natuur voelen en er ‘een alliantie mee aangaan’.
03-11-2022
Juliette Vandermosten heeft met ‘Meanders’ de Planetree Design Award 2022 gewonnen. Dit meest inspirerende ontwerp voor een mentaal gezondheidsvraagstuk is een gesprekstool in de vorm van een gezamenlijk bordspel om het gesprek over dementie op gang te brengen binnen families. De bokaal - gemaakt door deelnemers van GGzE De Boei samen met ontwerper Willem van Hooff - werd uitgereikt tijdens de seminar ‘Mental Health for All’ van Design Academy Eindhoven (DAE) en GGzE. De beslissing van de jury was unaniem: “Juliette Vandermosten met ‘Meanders’ is de winnaar van de Planetree Design Award 2022. We zijn erg onder de indruk van de toepasbaarheid voor allerlei doelgroepen, niet alleen voor cliënten met dementie. Ook voor hun familie en relaties is de kracht van deze tool dat je samen aan iets bouwt dat uiteindelijk een geheel wordt. De tool is gelaagd en biedt op diverse manieren de mogelijkheid om mensen met elkaar te verbinden”. Vandermosten heeft een bedrag van € 2500,- ontvangen en een speciale bokaal.
31-10-2022
In het jaarlijkse online magazine Dansopleidingen van Dans Magazine informatie over een groot aantal hbo-, mbo- en vooropleidingen. Plus handige tips, inspirerende artikelen en bijzondere interviews.
27-10-2022
In een wereld waarin we vervreemd dreigen te raken van de objecten om ons heen, fluisteren de Design Academy afstudeerwerken bezoekers verfrissend toe: luister naar me, voel me, raak me aan, leef in verbinding met me! Mijke Tonnon ging voor Metropolis M kijken in Eindhoven en licht een aantal werken van de Graduation Show op de DDW uit.
27-10-2022
De Design Academy verlaat over een jaar of vier de Witte Dame in het centrum van Eindhoven. De onderwijsinstelling is daar sinds 1997 gevestigd. De vooraanstaande designopleiding heeft de huur opgezegd en gaat samen met de gemeente Eindhoven op zoek naar een nieuwe plek in de stad. ,,We kijken uit naar een nieuwe locatie waar we over een aantal jaar heen kunnen. Onze huidige locatie kent een aantal beperkingen waardoor we daar op termijn niet kunnen groeien. De plek is ook minder geschikt voor de verdere flexibilisering van ons onderwijs”, vertelt woordvoerder Marc Ruis in een toelichting. De huur is per 2027 opgezegd omdat er anders nu al verlengd moest worden, zegt hij. Tot 2014 was de Design Academy samen met de bibliotheek nog eigenaar van het imposante gebouw. Vooral om de noodlijdende bibliotheek te redden werd het rijksmonument destijds verkocht aan vastgoedbelegger Profinn. De bibliotheek en de designopleiding huren hun ruimte sindsdien van de nieuwe eigenaar. Met ruim 10.000 vierkante meter op de derde en vierde verdieping is de Design Academy een van de grootste huurders. Directeur Albert Kivits van de bibliotheek verwacht dat er meer dan genoeg belangstelling is voor de vrijkomende ruimte.. ,,Misschien kunnen wij meer ruimte krijgen”, speculeert hij hardop. ,,Maar dat is meer een wens”. De DAE heeft nog geen nieuwe locatie op het oog. Of het Campinaterrein voor de hand ligt omdat de instelling daar al tentoonstellingen organiseert, wil de woordvoerder niet zeggen.
25-10-2022
Mensen vermaken op een thema- of vakantiepark of acteren in een show of sprookjesmusical? Wie dit soort ambities heeft, kan vanaf 1 september 2023 terecht op een nieuwe opleiding op het Koning Willem 1 College in ’s-Hertogenbosch. Op deze nieuwe opleiding is plaats voor 32 studenten middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Het Koning Willem 1 College gaat hiervoor in zee met Van Hoorne Entertainment BV en Cosmo Academy. Van Hoorne is specialist in familie-entertainment. Het bedrijf verzorgt theaterproducties, ontwikkelt elk jaar een nieuwe sprookjesmusical en werkt voor merken als Woezel & Pip, Peppa Pig en Fien & Teun. Cosmo is opleider in de entertainmentbranche en biedt opleidingen aan in samenwerking met verschillende regionale opleidingscentra (ROC’s): het Friesland College in Heerenveen en het Nova College in Haarlem.
24-10-2022
Uit 32 afstudeeracts van de twee Nederlandse HBO-circusopleidingen selecteerde de jury van de BNG Bank Circusprijs er vier die kans maken op de prijs van € 5.000. De genomineerden voor de BNG Bank Circusprijs 2022 zijn: Fenja Barteldres (Codarts) met haar cyr wheel act ‘Cyrrealism’; Harvey Cobb (Codarts) met zijn object manipulatie act ‘Something about Pink’; Jef Kinds (Codarts) met zijn aerial straps act ‘ Osmium’; Jonas Bolliger (Codarts) met zijn vloeracrobatiek act ‘This’. De prijs wordt op 30 oktober 2022 tijdens de slotvoorstelling van Festival Circolo in Tilburg uitgereikt door Harald Bergmann, bestuurslid van het BNG Cultuurfonds en burgemeester van Middelburg. De prijs is een initiatief van het BNG Cultuurfonds en Circuspunt, het platform van het Nederlandse circusveld. Het is één van vijf prijzen die door het BNG Cultuurfonds in het leven zijn geroepen om aanstormend talent te stimuleren én te ondersteunen in hun verdere ontwikkeling. De BNG Bank Circusprijs wordt uitgereikt aan het meest onderscheidende talent dat in dat jaar afstudeerde aan een van de twee HBO-circusopleidingen in Nederland (Codarts Circus Rotterdam en de Fontys Academy for Circus and Perfomance Art in Tilburg).
24-10-2022
800 meter aan roze afzetlint. Dat wikkelde een groep minorstudenten van St. Joost School of Art & Design in Breda op 19 oktober om hun schoolgebouw. Daarmee vragen ze aandacht voor hun expositie Door het Lint. Die staat vooral in het teken van genderongelijkheid, een thema dat volgens de studenten meer aandacht verdient op hun academie.
20-10-2022
Klimaat staat bij de 200 afgestudeerden van de Design Academy hoog op de agenda. Hun werk is tijdens de Dutch Design Week te zien op een expositie in Eindhoven. NRC licht er vier projecten uit.
18-10-2022
Naar aanleiding van een tip sprak Studio040 vier studenten en een oud-docent over de situatie op de NAVB Fotovakschool in Eindhoven. Wat de studenten tegen de borst stuit is dat ze veel geld neerleggen voor de private opleiding, namelijk ruim 7000 euro, maar dat er té veel niet op orde is. De kwaliteit van de lessen wordt in twijfel getrokken en naar klachten van studenten wordt nauwelijks geluisterd door de opleider. Vooral de angstcultuur zorgt voor een vreemde sfeer in de school. De fotovakschool in Eindhoven werd in augustus 2019 geopend op het TU/e terrein door de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie (NAVB). Deze organisatie biedt particulieren opleidingen op HBO- en MBO-niveau op gebied van fotografie en film en heeft ook vestigingen in Amsterdam, Apeldoorn en Rotterdam. Zo'n 620 studenten volgen nu een opleiding bij de fotovakschool in Eindhoven. De school kwam al eerder in opspraak na berichtgeving in NRC (2019) en Follow the Money (2020)
17-10-2022
Wat hebben de Fontys kunststudenten de wereld te bieden? Heel veel, zo blijkt. Vanuit het Impresariaat Kunsten ontstond het idee om statushouders, die tijdelijk in een voormalige Tilburgse gevangenis wonen, elke donderdagmiddag te vermaken met muziek, beeldende vorming, circus en dans. Verzorgd door studenten uit alle leerjaren. Rhiannon Coolen, Impresariaat Kunsten: “Deze middagen draaien om verbinding, mensen welkom heten in hun nieuwe land en stad. En voor de studenten is het een manier om een nieuw publiek te leren kennen, misschien zelfs vrienden te maken.”
17-10-2022
De jaarlijkse Planetree Design Award is een samenwerking tussen Design Academy Eindhoven en GGZ-instelling GGzE die op zoek gaat naar ideeën die de weg banen naar een meer inclusieve samenleving. Alle DAE-studenten konden ideeën indienen via een open call, waarin wordt opgeroepen tot voorstellen die concrete waarde toevoegen aan de geestelijke gezondheid van kwetsbare Brabantse burgers. Het doel van de Planetree Design Award is om een brug te slaan tussen studenten van DAE en cliënten van GGzE, om de lokale samenwerking en gemeenschap te versterken. Uit de acht genomineerden voor de Planetree Design Award 2022 heeft de jury drie projecten geselecteerd voor presentatie tijdens het Mental Health Seminar. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens het seminar Mental Health for All op de Dutch Design Week in oktober, waar alle drie de genomineerde projecten worden gepresenteerd. De uitreiking van de Planetree Design Award maakt ook deel uit van het DAE Graduation Show programma. De winnaar ontvangt een geldprijs van €2500 en een bokaal ontworpen door Willem van Hooff in samenwerking met cliënten van GGzE De Boei.
06-10-2022
Het rommelt bij de AKI, de ArtEZ-hogeschool voor de kunsten in Enschede. Docenten komen en - vooral - gaan, vertrouwde gezichten worden eruit gewerkt of kiezen er zelf voor om te vertrekken. Vanwege de verstikkende cultuur, zo blijkt. Ook studenten zijn de dupe. Dit beeld komt naar voren in rechtbankstukken, procedures bij de geschillencommissie onderwijs, verklaringen die daarbij zijn gebruikt en gesprekken met vertrokken studenten en docenten. Het speelt al jaren maar komt nu naar buiten na afronding van een rechtszaak van een studente tegen de school. De rechtbank gaf de studente in juni gelijk, ArtEZ moet haar een flinke schadevergoeding betalen omdat de studente in 2019 een negatief bindend studieadvies kreeg. Ten onrechte. Zij vocht dit intern aan maar werd keer op keer door de school in het ongelijk gesteld. Totdat het College van Beroep voor de Examens ArtEZ zich erover boog. Toen was het al 2020 en zat ze een jaar thuis. Ze kon de opleiding niet afmaken. De rechtbank tikt de school stevig op de vingers: ‘van een redelijk handelende en redelijk bekwame onderwijsinstelling mag een betere behandeling van studenten worden verwacht.’ Het verhaal over de verstikkende cultuur op de kunstacademie AKI in Enschede en met name de reactie daarop van de raad van bestuur, leidt tot gefronste wenkbrauwen bij Geert Sanders, hoogleraar Organisatiecultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij schreef een open brief aan de voorzitter van de raad van toezicht van ArtEZ.
06-10-2022
De films en documentaires van de Filmacademielichting 2022 worden tot en met 9 oktober vertoond op het Keep an Eye Filmacademie Festival in bioscoop Eye in Amsterdam. Daar is ook een expositie te zien met werk uit de afstudeerrichting production design. Later volgen bioscopen Lumière in Maastricht, Lux in Nijmegen en Het Hoogt in Utrecht. De Volkskrant portretteert 6 studenten. Roosje van der Kamp zag de films en bespreekt ze in de Filmkrant.
03-10-2022
Op het Nederlands Filmfestival in Utrecht werden op 26 september de prijzen voor beste studentenfilms uitgereikt. Zoals altijd waren er veel persoonlijke verhalen. Dana Linssen zag veel verhalen van mannen over tobbende mannen. Maar, merkt ze op, de genomineerden hebben ook gemeen dat ze vanuit het kleine naar iets groters kijken.
27-09-2022
De Filmfonds Wildcards worden elk jaar uitgereikt aan jonge, talentvolle filmmakers die net afgestudeerd zijn aan een film- of kunstacademie en hun eindexamenfilm naar het Fonds insturen. De winnaars van de Wildcard ontvangen €50.000 om zonder restricties een nieuwe documentaire, fictie- of animatiefilm te maken onder begeleiding van een producent en een coach. Hiermee wil het Fonds de ontwikkeling van nieuw talent stimuleren om hun eerste stappen te zetten in het professionele werkveld. De zes winnaars van 2022 zijn op 26 sepetmber bekendgemaakt. Het betreft Idriss Nsangou Nabil (Nederlandse Filmacademie), Jikkie Schelling (HKU), Jiyan Düyü (Gerrit Rietveld Academie), Niek Silvan (Nederlandse Filmacademie), Mahmood Shakuri (HKU) en Quita Felix (HKU).
22-09-2022
In november 2021 richtten derdejaarsstudenten New Design & Attitudes Sarah Coremans-Visser en Shannon Bos samen met een groepje studiegenoten een rustruimte op. Ze vonden dat er te weinig plekken waren waar studenten van de kunstacademie een moment voor zichzelf konden pakken. Dat deden ze in het kader van hun minor Arts & Humanity. Ook was er op dat moment geen studentendecaan op de opleiding waar ze terecht konden met hun problemen. Dat maakte een hoop los en sindsdien is er een hoop gebeurd. ‘’Al gelijk daarna voerden we veel gesprekken met de academie, waarin St. Joost goed luisterde naar onze behoeftes. En daar hebben ze ook meteen wat mee gedaan’’, vertellen de twee studenten blij. Sinds dit collegejaar kan iedereen die behoefte heeft aan een moment van rust terecht in de speciaal ingerichte ruimte, die in samenwerking met de academie gemaakt werd op de kunstlocatie in Breda.
22-09-2022
Met een andere energieproductie, ander energiegebruik, andere veeteelt en ander landgebruik wil het kabinet voldoen aan de klimaatdoelen van 2030. Daarvoor zijn dan wel zonnepanelen, windparken, laadpalen, andersoortige stallen en energiezuinige apparaten nodig, die op hun beurt vragen op arbeidskrachten die de productie, de installatie en het onderhoud kunnen verzorgen. Precies daar dreigt een tekort te ontstaan, waarschuwen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. Vooral de vraag naar master-gediplomeerden in de werktuigbouwkunde, de bouwkunde, de civiele techniek en de architectuur zal toenemen
22-09-2022
Op 3 oktober 2022 opent de regeling Meester-Gezeltraject van het Fonds voor Cultuurparticipatie. De regeling sluit een maand later, op 2 november 2022. Een gezel kan een subsidie aanvragen voor het doorgeven van kennis en vaardigheden. Het gaat om een ambacht waarvoor geen reguliere (particuliere) opleiding bestaat. De Gezellen maken zich via een persoonlijk opleidingstraject het ambacht eigen en geven er op een eigentijdse manier vorm aan. Voor de aanvraag stellen een gezel en een meester samen een opleidingsplan op.
15-09-2022
Vanaf het nieuwe schooljaar volgen zo’n 250 SintLucas studenten van de richtingen Crossmedia vormgeving en Creative technologies hun praktijkonderwijs in Microlab Strijp S in Eindhoven. SintLucas huurt voor een periode van twee jaar 900 m2 aan praktijklokalen die tijdens de zomervakantie in gereedheid zijn gebracht. Theorielessen blijven de studenten volgen in het hoofdgebouw van SintLucas op enkele minuten loopafstand. ,,Het is uniek dat een mbo-instelling op deze manier en op deze schaal samenwerkt”, aldus Luuk Visser van het bedrijfsverzamelgebouw op Strijp-S. ,,Geen schoolse toestanden, maar onderdeel zijn van het bedrijfsleven.” De studenten mogen overal in het gebouw komen: van de kantine beneden tot in de skybar op de zesde verdieping. ,,Hier loop je de makers, innovators en gastsprekers als het ware tegen het lijf”, zegt André Gehring, lid van het college van bestuur bij SintLucas. ,,In ons hoofdgebouw even verderop is het alleen maar onderwijs.” Voor Gehring is Microlab de ideale locatie om mbo’ers dichter bij het ‘beroepenveld’ te brengen. ,Onze studenten moeten weten wat er in de buitenwereld gebeurt”, zegt onderwijsmanager Roel Donkers bij SintLucas. Hij legt uit dat ze gaan nadenken over hoe ze met hun creativiteit problemen kunnen oplossen. ,,Hoe kun je bijvoorbeeld een donker en onprettig steegje toch aantrekkelijker maken? Dat kan met lichten, kleuren en graffiti.” Donkers hoopt dat de komende tijd chemie zal ontstaan tussen de bedrijven in Microlab en ‘de jeugdige creativiteit’ van SintLucas.
15-09-2022
Studenten aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht proberen hun kunst en ontwerpen maatschappelijk in te zetten. Zoals met een kaartspel voor familie van schizofrene patiënten, of textiel met zonnecellen. „De vraag is wat die kunst aan de maatschappij kan leveren”, zegt Nirav Christophe, lector performatieve maakprocessen aan de HKU. „En dat gaat niet om kunstproducten, of heel weinig. Het gaat om het proces, dat gaat langer mee dan de uitkomst.” Studenten werken ‘transdisciplinair’ samen, met mensen uit de zorg, van andere universiteiten, of met potentiële gebruikers – wie volgens de kunstenaar ook maar relevant is voor wat hij aan het doen is. HKU concentreert zich op drie terreinen: ‘zorg en welzijn’, ‘ecologie, circulariteit en duurzaamheid’ en ‘identiteit en inclusie’. Christophe: „Onze studenten hebben steeds meer werk in de zorg en andere terreinen. Daar worden ze gevraagd om hun manier van werken, niet omdat ze een mooi schilderij kunnen maken.” Elsje Jorritsma sprak met studenten en medewerkers van de HKU.
15-09-2022
Ken jij enthousiaste, nieuwsgierige jongeren (15-18 jaar) die zich willen verdiepen in het maken van theater en/of oriënteren op een vakopleiding? Jongeren die het leuk vinden om samen te werken en het onderste uit de kan willen halen om nieuwe vormen te ontdekken? Attendeer ze dan op het nieuwe voortraject van de makers van Wildpark en de Academie voor Theater in Tilburg.
15-09-2022
Vanaf 1 september 2022 wordt de Bachelor of Cabaret die wordt aangeboden door de Koningstheateracademie onderdeel van Avans Hogeschool. Naast een goede borging van de bacheloropleiding bij Avans heeft directeur Anna Uitde Haag er ook voor gezorgd dat de afzonderlijke en losse opleiding Playground een plek behoudt in de stad ‘s-Hertogenbosch en wel bij Huis73. Playground is een op maat samengesteld verdiepingstraject voor (oud) studenten die al een kunstopleiding hebben afgerond én voor professionals die zich de vaardigheden van een cabaretier eigen willen maken. Vakken zijn zang/muziek, theater, improviseren en schrijven. De opleiding bestaat uit een cursus van twee keer negen weken. Anna Uitde Haag is zeer verheugd dat Playground vanaf september 2022 door Huis73 overgenomen gaat worden. “Huis73 is een creatieve en innovatieve partner in de stad en heeft veel ervaring met kunst- en cultuureducatie. Op deze manier houden we de verbinding met de stad levendig. Dat doen we natuurlijk ook met Theater aan de Parade waarmee we The Funniest Festival Ever organiseren, met de Verkadefabriek waar de afstudeervoorstellingen worden gepresenteerd en met Podium Azijnfabriek voor de tussentijdse presentaties”. Nan van Schendel, directeur van Huis73, verwelkomt de docenten en studenten van harte: “Deze cursusreeks is een mooie toevoeging op ons huidige aanbod. De docenten en de studenten die we in huis halen brengen nieuwe kennis en dynamiek mee die we graag omarmen”.
08-09-2022
Als tutor aan HKU spreekt Manju Sharma regelmatig met internationale studenten die te maken hebben met micro-agressie, alledaags racisme en discriminatie. Op verzoek van Metropolis M zette Sharma een onderzoek op naar de ervaringen van internationale studenten, wat resulteerde in een reeks aangrijpende verhalen, die Metropolis M publiceert. Voorafgaande een gesprek van Domeniek Ruyters met Sharma.
08-09-2022
Het Nederlands Film Festival (NFF) heeft de nominaties van de Studentencompetitie 2022 bekendgemaakt. Geselecteerde filmmakers maken kans op vijf awards tijdens de Talent Award Ceremonie op 26 september. De nominaties zijn gekozen uit de 31 geselecteerde producties van recent afgestudeerden aan Nederlandse film- en kunstacademies. Tijdens de Talent Award Ceremonie worden ook de Filmfonds Wildcards uitgereikt. Juryrapporten.
08-09-2022
De Nederlandse kunstenaar Pim V. (1961), al bijna 32 jaar docent bij de afdeling Fine Arts op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag, wordt ervan beschuldigd jarenlang stiekem foto's van het kruis van vrouwen te hebben gemaakt. Onder de tafel had hij een camera verstopt, meldt NRC.
28-07-2022
De selectie voor de NFF Studentencompetitie van 2022 is bekend. Er zijn 31 films van recent afgestudeerden aan Nederlandse film- en kunstacademies geselecteerd. De nominaties die uit de selectie volgen, worden begin september bekendgemaakt. De prijsuitreiking van de Studentencompetitie is op 26 september tijdens de feestelijke Talent Awards Ceremonie in Stadsschouwburg Utrecht. In de categorie Korte Documentaire is geselecteerd: Hoe zullen wij ons troosten, Regie en producent: Machiel van Hoek, St. Joost School of Art & Design. In de categorie Korte Film zijn geselecteerd : Amantes, Regie: Manon Beernink, Scenario: Aurora Albin, Manon Beernink, Producent: Jolien Siebum, St. Joost School of Art & Design ; Beyond the Sun Regie, scenario en producent: Yazan Rabee, St. Joost School of Art & Design ; Mijn moeder de atoombom, Regie en scenario: Nina Noël Raaijmakers, Producent: Nina Noël Raaijmakers, Daniël Smith, Eef Pannekeet, St. Joost School of Art & Design ; Treurzang, Regie en scenario: Daan Kamphorst, Producent: Elsemieke van Essen, St. Joost School of Art & Design ; Een jaar lang niks Regie en scenario: Rosalie van de Biezen, Producent: Vera van de Biezen, Rosalie van de Biezen, Eef Pannekeet, St. Joost School of Art & Design. In de categorie Animatie zijn geselecteerd : Fuck It Regie, scenario en producent: Eva Bonnevits, St. Joost School of Art & Design ; The Taxidermist Regie, scenario en producent: Madina Mezhidova, Sabina Mezhidova, St. Joost School of Art & Design.
14-07-2022
Het Prins Bernhard Cultuurfonds kan in 2022 dankzij giften van particulieren meer dan 200 beurzen verstrekken aan talentvolle studenten die daardoor verder kunnen studeren of onderzoek gaan doen in het buitenland. Het gaat om een bedrag van bijna 2,3 miljoen euro. Dankzij giften van instellers van een fonds op naam bij het Cultuurfonds krijgen deze getalenteerde jongeren de kans hun ambities een stap verder te brengen. Voor de richting muziek zijn 38 beurzen toegekend, zowel voor studies als voor de aanschaf van instrumenten. Op het gebied van beeldende kunst zijn 43 beurzen verstrekt voor een vervolgopleiding, waarvan elf voor een residency aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Negen beurzen zijn toegekend in de categorie theater, dans & film.
12-07-2022
Op 10 juli 2022 zijn de 4 genomineerden voor de BNG Bank Circusprijs 2022 bekend gemaakt. Uit 32 afstudeeracts van de twee Nederlandse hbo-circusopleidingen selecteerde de jury er vier die kans maken op de prijs van € 5.000. De genomineerden zijn allen afkomstig van Codarts. Fenja Barteldres met haar cyr wheel act ‘Cyrrealism’; Harvey Cobb met zijn object manipulatie act ‘Something about Pink’; Jef Kinds met zijn aerial straps act ‘ Osmium’, en Jonas Bolliger met zijn vloeracrobatiek act ‘This’. De prijs wordt uitgereikt door Harald Bergmann, bestuurslid van het BNG Bank Cultuurfonds en burgemeester van Middelburg op 30 oktober 2022 tijdens de slotvoorstelling van Festival Circolo in Tilburg. De prijs is een initiatief van het BNG Cultuurfonds en Circuspunt, het platform van het Nederlandse circusveld. De BNG Bank Circusprijs wordt uitgereikt aan het meest onderscheidende talent dat in dat jaar afstudeerde aan een van de twee HBO-circusopleidingen in Nederland (Codarts Circus Rotterdam en de Fontys Academy for Circus and Perfomance Art in Tilburg)
11-07-2022
De kledingontwerpen van zes eerstejaars mbo-studenten Fashion Design van het Eindhovense Summa College krijgen deze zomer een plek in Geldropse Weverijmuseum. Ze zijn onderdeel van de tentoonstelling ‘Schotse ruit, voor even met Geldrop verweven’ die deze zomer te zien is. De studenten deden onderzoek naar de Schotse tartans (ruitpatronen) waar het Weverijmuseum een stalenboek van heeft met 170 tartans.
05-07-2022
Hoe kijkt de jongste lichting theaterwerkers naar het veld? Hoe kijken ze terug op hun door corona getekende opleiding en hoe zien ze de toekomst? In samenwerking met ENT onderzoekt Theaterkrant in een reeks artikelen waar de overeenkomsten zitten in deze pluriforme generatie. Deel 2 over Corona. Debbie Oskam sprak opnieuw met Lena van Drie (derdejaars student van de opleiding scenografie op de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam), Just van Bommel (studeert dit jaar af aan de Performance opleiding in Maastricht), Ismaîl Mamo (tweedejaars student aan de ArtEZ toneelschool in Arnhem) en Jasmine van Putten (studeert dit jaar af aan de Docent Theater opleiding aan ArtEZ Zwolle). De afgelopen twee jaar voelden voor de studenten als een laag was die over hun studietijd gelegd werd. Hun levens op de normaalgesproken bedrijvige toneelscholen verplaatsten zich naar hun studentenkamers en laptops. Met de beschikbare middelen experimenteerden ze met theater en hun makerschap. Ze deden af en toe bijzondere vondsten, maar voelden nog vaker de somberte om zich heen.
05-07-2022
In de afstudeertentoonstelling van St. Joost School of Art & Design in Breda gaan veel studenten op zoek naar zichzelf. Pernilla Ellens ging op bezoek en is onder de indruk van de diepgang en de autonomie van de gepresenteerde werken
04-07-2022
Kesha Felipa, docerende richting, en Tyas D’Hont, uitvoerende richting, zijn de winnaars van de Jacques de Leeuw prijs 2022. Zij krijgen elk een bedrag van 10.000 euro om te investeren in hun studie of carrière. De uitreiking van de jaarlijkse Jacques de Leeuw prijs was op 30 juni in de Schouwburg van Tilburg. Er waren elf genomineerden voor de twee prijzen die respectievelijk naar één student van een docentenopleiding en één student van een uitvoerende opleiding van Fontys Hogeschool voor de Kunsten gaan.
30-06-2022
Als onderdeel van EKP-Noord ondergaat het voormalige postsorteercentrum waarin de kunstacademie zit, een transformatie tot KuBus, Kunst & Business. Dat betekent dat de kunststudenten gezelschap krijgen van onder anderen honderden studenten Business Innovation van Avans en de Koningstheateracademie. Het gebouw wordt daarnaast kleiner. Daarnaast klaagden de studenten over een gebrek aan communicatie vanuit Avans Hogeschool. Enige weken terug was er een ludiek protest. Gesprekken tussen studenten van de St. Joost School of Art & Design en het bestuur van de opleiding lopen vooralsnog op niks uit. Er zijn verschillende gesprekken van een uur geweest, geeft Sam Maske aan. Hij was een van de kartrekkers van het studentenprotest. ,,We hebben gezeten met de directeur, maar ook met andere medewerkers.” Volgens Maske vinden de partijen elkaar alleen nog niet echt. ,,We zijn niet tevreden over hoe het gaat. Er zijn wat ons betreft nog te veel onduidelijkheden.” Maske stelt dat de studenten wel mogen meepraten over de invullingen van de veranderingen, maar juist die veranderingen zijn een bron van ergernis voor hen. De studenten voelen zich daarnaast gedwongen om samen te werken met andere opleidingen die in de KuBus komen te zitten. Avans Hogeschool zegt goed te luisteren naar de zorgen van studenten, maar ook van docenten. ,,Na de protestactie hebben diverse vervolggesprekken plaatsgevonden waarin eerste afspraken zijn gemaakt over communicatie en de studenten hun inventarisatie hebben gedeeld van gespreksonderwerpen waar zij betrokkenheid bij voelen en inspraak bij wensen", zegt de onderwijsinstelling. ,,Het gaat hier over het toekomstige, praktische gebruik van het EKP-pand, sociale veiligheid, maar ook over thema’s die de kunst- en cultuursector op grotere schaal raken: bijvoorbeeld de rol van kunst en kunstenaars in de huidige samenleving", aldus Avans. “Kunst gedijt in een omgeving waar plaats is voor vrije gedachten en waar kan worden geëxperimenteerd. Die ruimte moet worden gewaarborgd.”
30-06-2022
Van bestel en macht naar student en kracht – Over fusies en ongemak in het kunstvakonderwijs. In Perspectief 5 door Erik Akkermans
30-06-2022
“Eervol én leerzaam”, zegt oud-laureaat Roos Pierson over het winnen van de Jacques de Leeuw Prijs. Inmiddels zijn de genomineerden bekend voor de jongste editie van deze jaarlijkse prijs voor twee studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. De winnaars – één student in het domein kunsteducatie en één uitvoerende – krijgen een bedrag van 10.000 euro, dat ze mogen gebruiken voor de verdere ontwikkeling van hun studie of carrière. De prijsuitreiking is op 30 juni in de Tilburgse Schouwburg.