In maart 2018 begon Geert van Boxtel op verzoek van de toenmalige Gedeputeerde Henri Swinkels van Noord-Brabant aan zijn taak als arrangeur. Bij wijze van experiment voor twee jaar. De arrangeur werkt samen met makers, componisten, musici, gezelschappen en podia in Noord-Brabant aan het verbinden van een breed publiek aan klassieke en hedendaagse gecomponeerde muziek. Partners in dit project zijn onder meer musici, ensembles, orkesten, koren en gezelschappen uit en buiten de muziekwereld, uit zowel de professionele als de amateurkunst. In december 2019 werd zijn taak door interim-cultuurgedeputeerde Annemarie Spierings met nog een jaar verlengd. Wat hij doet is hard nodig, zegt van Boxtel. ,,Er komt minder publiek. Je ziet er de vergrijzing. Ik ben 52 en van middelbare leeftijd, maar bij concerten ben ik altijd een van de jongeren.” Naast een breder en andere publiek, wilde Van Boxtel ook een denkomslag bij de makers bereiken. ,,In de wereld van klassiek is autonomie van de muziek belangrijk. Dat is prima hoor, ik weet zeker dat ook ‘moeilijke’ muziek een publiek vindt. Maar soms moet je er wat meer moeite voor doen.” Of de aanpak geslaagd is, vindt hij een lastig te beantwoorden vraag. “Het is een bijzonder beleidsinstrument dat ook door veel mensen is gevolgd, ook buiten de provincie. Je zou dit ook op andere beleidsterreinen kunnen doen met iemand voor de dans bijvoorbeeld. Je brengt inhoud en financiën bij elkaar en dat zorgt voor flexibiliteit en snelheid.”
EUNIC Global heeft de impact van de coronacrisis geanalyseerd, en komt tot conclusie dat de culturele sector zich zal herstellen als samenwerking en ontmoeting centraal blijven staan.
De Sociaal Creatieve Raad is een raad van vijftig vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke netwerken die hun krachten bundelen om samen met kunstenaars en ontwerpers onze samenleving vorm te geven na coronatijd. NRC sprak met de initiatiefnemer Tabo Goudswaard. Hij is niet bang dat wanneer het accent verschuift naar de rol van de kunstenaar in de samenleving, dat dat ten koste zal gaan van de autonomie van de kunst. De kunstenaar wordt niet dienend, maar de impact van de kunstenaar en de kunst zullen versterkt worden doordat ze een duidelijkere rol hebben. De kunstenaar staat als het ware niet meer buiten de samenleving.
De Ontwikkelinstelling Film en Audio Visuele Media is een nieuwe organisatie voor talent- en skillsontwikkeling voor working professionals in de film en audiovisuele sector. Deze netwerkinstelling wordt gesteund door, en verbindt de activiteiten van haar stakeholders zoals festivals, broedplaatsen, vak- en brancheverenigingen, fondsen, omroepen en streamingdiensten. Kwartiermakers Dana Linssen (filosoof, docent en filmcriticus) en Joost de Vries (producent) zullen in 2020 het programma en de organisatiestructuur verder uitwerken.