07-02-2023
De podiumkunstensector heeft het zwaar. Niet alleen de energiecrisis heeft grote gevolgen gehad voor de sector, ook de corona-pandemie heeft zijn sporen nagelaten en lijkt nog nog altijd door te echoën in dalende bezoekersaantallen voor de podiumkunsten. Tenminste: dat zijn de berichten die we voorbij zien komen in de media. Daarnaast zijn er echter óók hoopvolle berichten over herstel en de (voorzichtige) terugkeer van het publiek. Maar hoe zit het nu werkelijk? Het Digitaal Informatieplatform Podiumkunsten (DIP) zocht het uit. Vanuit individuele podia zijn er wel inzichten of sentimenten over hoe het met de podiumkunsten gaat, maar als sector kunnen we maar moeilijk inzicht krijgen gebaseerd op feitelijke data. DIP wil hier verandering in brengen en gaf data-analist Sara Oomen opdracht een trendanalyse te maken van de situatie in de podiumkunsten pre- en post-corona, gebaseerd op de data uit de database. De DIP database bevat momenteel niet de data van de gehéle sector en wil dus ook niet pretenderen ‘hét antwoord’ te hebben, maar het bevat wel meer data dan voor de meeste analyses tot nu toe is gebruikt. Door deze data als steekproef voor de sector te beschouwen, kwam DIP tot een goed gefundeerde trendanalyse over de afgelopen periode. Deze is vervolgens samengevat in de rapportage ‘Vijf prangende vragen over podiumkunsten post-corona’. Er zijn minder kaarten verkocht, maar de achterstand lijkt te worden ingelopen. Er zijn provincies die weer op het pre-coronaniveau zitten. Ten opzichte van de periode voor de pandemie is de achterstand het grootst in de westelijke provincies (Utrecht, Noord- en Zuid-Holland). In de noordelijke provincies zien we weinig achterstand. In Noord-Brabant zijn 12 % kaartjes minder verkocht. Zien we bij alle genres evenveel achterstand? Nee, genres zijn verschillend op meerdere vlakken. We zien grote verschillen tussen genres. Maar deze verschillen zijn niet makkelijk te duiden en kunnen zich niet laten lezen als een graadmeter voorpopulariteit. Er zijn veel factoren van invloed; of er evenveel capaciteit was, of er in het najaar veel premières per genre waren of pas later dit seizoen,of het om uitgestelde of nieuwe product. Worden tickets steeds korter voor de voorstelling gekocht? Nee, zegt Sara Oomen, aankoopmomenten zijn vergelijkbaar met pre-corona. Blijven ouderen weg bij de podia? Nee, in verhouding kopen ouderen evenveel tickets als pre-corona.
07-02-2023
Van Frans Bauer en Snollebollekes tot een klassiek concert in het Concertgebouw; met een grote groep mensen naar live muziek luisteren, het maakt niet uit wat, maar het verbindt. Dat blijkt uit onderzoek van cultuurbioloog Femke Vandenberg. "Er is iets met muziek. Wat het doet, is het een hele grote groep een focus geven. Iedereen die daar staat, gaan allemaal naar hetzelfde ding kijken en luisteren. Het synchroniseert het publiek in participatie", vertelt Vandenberg. "Het is belangrijk dat het hele publiek kan zingen en klappen." Dan ontstaat volgens de cultuurbioloog een 'collectieve emotionele verbindende ervaring'. Ze benoemt het nummer 'Links Rechts' van de Snollebollekes. Tijdens het refrein wordt het publiek aangespoord om van links naar rechts te bewegen. "Dat is meedoen en daarom is Nederlandse muziek ook zo goed. De artiest heeft een hele belangrijke rol in het publiek meekrijgen. Dat is iets wat je als publiek ook heel erg waardeert", legt Vandenberg uit. "In dat meenemen, krijg je die synchronisatie met de mensen om je heen." "Een van de vindingen van mijn onderzoek is dat het fysieke super belangrijk is", zegt Vandenberg. "Als je onderzoek doet naar de online ervaring kan je de collectiviteit wel voelen als je alleen maar berichtjes kan sturen in een chat. Dat werkt niet zo goed. Voor de wereld waar we nu in zitten, die meer richting digitalisering gaat, is het wel belangrijk om in gedachte te houden."
07-02-2023
Uit een onderzoek van Sardes in opdracht van LKCA en Stichting Lezen blijkt dat cultuureducatie en leesbevordering goed aan elkaar zijn te koppelen zijn. Beide leergebieden kunnen van elkaar profiteren, waardoor de opbrengst voor leerlingen groter is. Het blijkt goed mogelijk om cultuureducatie en leesbevordering aan elkaar te koppelen. Dat kan op veel verschillende manieren. De voorbeelden uit de publicatie kunnen gebruikt worden als inspiratie. Deze voorbeelden bieden aanknopingspunten voor het op elkaar afstemmen van Cultuureducatie met Kwaliteit en de Bibliotheek op school.
06-02-2023
In het kader van “Music Moves Europe” heeft de Europese Commissie het rapport “The Health and Wellbeing of Professional Musicians and Music Creators in the EU – insights from research for policy and practice” uitgebracht. Het rapport belicht de belangrijkste risico’s voor de fysieke en mentale gezondheid van professionele musici en muziekmakers. Het toont ook voorbeelden van succesvolle interventies en acties (beleid en praktijken) van verschillende EU-lidstaten om deze risico’s aan te pakken. Het rapport destilleert belangrijke beleidslessen uit onderzoek en doet aanbevelingen voor beleid en praktijken die de fysieke en mentale gezondheid en veiligheid van musici en muziekmakers in de EU kunnen verbeteren op het gebied van voorlichting, preventie en behandeling.
31-01-2023
Hoe ervaren medewerkers van culturele instellingen het voeren van een crowdfunding campagne? Welke kansen en uitdagingen zien deze crowdfunding-ervaringsdeskundigen? In de special ‘Online werven’ van Geven in Nederland, het kennisinstituut op het gebied van filantropie van de VU, is de ervaring van crowdfunding door marketeers, fondsenwervers en directeuren bij culturele instellingen uitvoerig onderzocht door Claire van Teunenbroek en Rosa Smits. Dit zijn de vier belangrijkste bevindingen en praktische tips.
30-01-2023
17% van de kunst-, cultuur-, en hobbyverenigingen denkt dat hun voortbestaan in gevaar is. Het tekort aan bestuurders en kaderleden is de grootste zorg. Dat blijkt uit het derde Nationaal Verenigings Onderzoek, een initiatief van DNA (De Nederlandse Associatie) en IVBB (Instituut voor Verenigingen Branches en Beroepen). 4500 verenigingen namen deel aan het onderzoek. Samen met factoren als vergrijzing, inflatie en stijgende energiekosten zorgt dat volgens het onderzoek voor een somber toekomstbeeld bij veel vrijwilligersverenigingen, vooral in kunst, cultuur en hobby. Bij de sportverenigingen vreest 13% voor de toekomst van de club. De pijn bij de vrijwilligersverenigingen zit hem vooral in het tekort aan bestuurlijk kader. Daardoor gaat meer dan de helft van de bestuurders door nadat hun officiële termijn erop zit. Ook afnemende interesse en vergrijzing van het ledenbestand zorgen voor hoofdbrekens. En wie hoge kosten heeft (huur van accommodaties, kapitaalintensieve activiteiten) is extra kwetsbaar. Ook clubs die weinig contacten onderhouden met hun gemeente en verenigingen zonder logische samenwerkingspartners, lopen gevaar. Overigens is bij branche-, beroeps- en consumentenverenigingen juist een ander beeld te zien: zij groeien omdat ze vooral actief zijn in belangenbehartiging en het maatschappelijk belang daarvan nog altijd toeneemt. Maar ook voor de vrijwilligersverenigingen zijn er kansen om het tij te keren. Volgens Joost van Alkemade, directeur van de NOV, moeten ze wel veel sterker inzetten op gemeenschappelijke thema’s. “Bovenaan staat gemeenschapszin, zorgen dat iedereen mee kan doen. Op dit punt hebben verenigingen samen een collectief verhaal naar de lokale overheid te vertellen. Juist in hun diversiteit vervullen ze een functie voor heel veel inwoners door het zeer brede palet van activiteiten en diensten. Bijna ‘voor elk wat wils’ zou je zeggen. Naast de waarde van individualiteit zijn ook binding, elkaar kennen en er voor elkaar kunnen zijn, als maatschappelijke waarden belangrijk.”
30-01-2023
De overheid wil in 2050 naar een volledig circulaire economie en een halvering van de ecologische voetafdruk in 2030. Dat zit er voorlopig niet in, concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de tweejaarlijkse Integrale Circulaire Economie Rapportage. Er is de afgelopen jaren te weinig vooruitgang geboekt. Er gaan zelfs verschillende grondstoffentrends de verkeerde kant op, stelt het PBL. De hoeveelheden verbrand en gestort afval in Nederland is toegenomen en dat raakt vooral elektronica en duurzame energietechnologie. Bovendien is de hoeveelheid plastic verpakkingen de afgelopen jaren toegenomen en is de gebruiksduur van onder andere kleding afgenomen. “Dat is zorgwekkend. Kleding is erg milieubelastend: met slechts 0,5 procent van het gewicht van het Nederlandse grondstoffengebruik veroorzaakt het ruim 10 procent van de totale milieubelasting”, aldus het PBL. Hoewel Nederland een van de vooruitstrevende landen is als het aankomt op recycling (78 procent van het afval wordt gerecycled, red.) belanden er toch nog te vaak waardevolle materialen in de verbrandingsovens. Dat komt doordat de recycling laagwaardig is. Materiaalstromen worden niet goed van elkaar gescheiden, waardoor ze alsnog verbrand worden of laagwaardig gerecycled worden. Ook de circulariteitsstrategieën in de gebruiksfase worden nog beperkt benut, stelt het PBL. “Behalve door substitutie kan het grondstoffengebruik worden gereduceerd door minder te consumeren en producten efficiënter en langer te gebruiken, door ze te delen, repareren, hergebruiken en reviseren.” Er is nog te weinig informatie over circulariteit in de gebruiksfase van producten. Bij productgroepen waar wel informatie over te vinden is, blijkt dat ze nog weinig de circulaire kant op gaan, zo staat in het rapport. Zo wordt reparatie belemmerd door bijvoorbeeld de complexiteit van productontwerpen. Slechts 3 procent van de consumenten zegt daarnaast een kledingstuk tweedehands te kopen. Eén procent van de consumenten geeft aan kleding te huren in plaats van te bezitten. De activiteiten en middelen die bedrijven, burgers en overheden in Nederland inzetten in de transitie naar een circulaire economie zijn daarentegen wel toegenomen. In 2022 telt Nederland zo’n 130.000 circulaire bedrijven. Dat zijn er 30.000 meer dan twee jaar geleden, zo staat in het rapport.
26-01-2023
Aan welke knoppen kun je als groepsleerkracht en schoolleiding draaien om het niveau van kunstzinnige oriëntatie te verbeteren? Om hierachter te komen, bekeek een groep onderzoekers bijna 300 wetenschappelijke onderzoeken en rapporten. Diederik Schönau was een van hen en deelt enkele gevonden inzichten.
23-01-2023
In 2022 vonden er fors meer festivals en concerten plaats dan in 2019, het laatste jaar voor corona. Festivals en concerten trokken in 2022 gezamenlijk 32,5 miljoen bezoeken, 2,4 miljoen bezoeken meer dan in 2019. Dit blijkt uit de branchecijfers die Respons jaarlijks in opdracht van de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) opstelt en op 20 januari op Eurosonic-Noorderslag in Groningen werden gepresenteerd. De cijfers van festivals en concerten zijn des te opvallender, omdat ze de enige evenemententypen zijn die in 2022 een positief resultaat hebben neergezet. Alle andere typen, zoals sportevenementen, beurzen en markten schreven rode cijfers afgelopen jaar in vergelijking met 2019. De totale evenementenmarkt blijft in 2022 qua aantal evenementen 5% achter bij 2019 en realiseert 5 miljoen minder bezoeken, dan de 89,8 miljoen bezoeken in 2019. Coronamaatregelen en -effecten zijn de voornaamste oorzaken van de terugval. Uitgestelde concerten en eerste edities van nieuwe festivals hebben een belangrijk effect op de positieve cijfers in 2022. Afgelopen jaar vonden circa 100 concerten plaats die eerder in 2020 en/of 2021 gepland stonden. Een deel hiervan werd vanwege covid-19 eerst doorgeschoven naar 2021 en vervolgens naar 2022. Van de 85 nieuwe festivals in 2022 zou zo’n 75% al in 2020 of 2021 hebben plaatsgevonden. Muziekfestivals zijn volledig verantwoordelijk voor de goede resultaten. De goede cijfers van 2022 zijn nog geen garantie voor een succesvol 2023. De festivalmarkt heeft vooral geplust in het segment ‘entreeheffende muziekfestivals’. De andere categorieën bleven gelijk of liepen terug. En bij de concerten komen de positieve cijfers vrijwel volledig van inhaalevenementen. “Zonder het inhaaleffect van covid-19 is het nog maar de vraag of 2023 ook een groei zal laten zien”, aldus Willem Westermann van de VVEM.
17-01-2023
Het Nederlandse publiek gaat meer naar het theater dan een half jaar geleden. Dat is de belangrijkste uitkomst van het onderzoek van Hendrik Beerda, het bureau dat in opdracht van de Stichting Nationaal Theaterfonds, de afgelopen periode ieder kwartaal meer dan duizend mensen enquêteerde. Met name de stijging in het vierde kwartaal is opvallend, waardoor de theatercampagne Zin om je te Zien succesvol is geweest. ‘De resultaten van het onderzoek zijn zeer bemoedigend,’ laat Albert Verlinde, voorzitter van de Stichting Nationaal Theaterfonds weten. ‘De laatste twee kwartalen is de bezoekfrequentie van het theaterbezoek toegenomen. Waarbij met name de stijging in het vierde kwartaal opvallend is. In totaal heeft 55% minstens een keer recent een theater bezocht, terwijl dit in het derde kwartaal nog 49% was. Toen we in september 2022 met de theatercampagne Zin om je te Zien begonnen, was dit ook een van de doelstellingen. Het Ministerie van OC&W heeft deze campagne bekostigt omdat de staatssecretaris het theaterbezoek wilde bevorderen. Het is goed om te zien dat deze campagne, die in samenspraak met de brancheorganisaties tot stand kwam, geslaagd is.’ Een ander positief resultaat is dat het aandeel theaterbezoekers dat vanwege gezondheidsrisico’s theaters mijdt, gehalveerd is van 28% in het eerste kwartaal naar 14% in het vierde kwartaal. Het onderzoek laat echter ook een andere kant zien. Het aandeel volwassenen dat zegt incidenteel een Nederlands theater te bezoeken is in 2022 gedaald met vijf procent naar zestig procent gedaald. ‘Van de huidige bezoekers gaat 51% minder naar een theater dan voor de coronacrisis. Dat blijft een zorgwekkende trend. Als grootste reden, al sinds het tweede kwartaal, worden de kosten genoemd. Zeker gezien de huidige situatie in Nederland, waar de basisbehoeftes flink duurder zijn geworden, hebben mensen op dit moment minder te besteden. Dat heeft absoluut onze aandacht. Daarom zijn initiatieven als het Nationaal Theater Weekend, waar men voor slechts tien euro een voorstelling kan bezoeken, heel belangrijk.’ Ook in 2023 zal Hendrik Beerda deze onderzoeken voortzetten in opdracht van het Nationaal Theaterfonds. ‘Wij laten dit onderzoek uitvoeren voor de theaterbranche. Zodat we, meer dan ooit, weten wat er onder de theaterbezoekers leeft en dat we met zijn allen ervoor kunnen zorgen dat iedereen weer zin heeft om naar het theater te gaan,’ volgens NTF-directeur Jort Vlam.
12-01-2023
Piano spelen vermindert angstgevoelens en helpt bij het omgaan met depressies, nog meer dan luisteren naar muziek: dit zijn de conclusies van een recent onderzoek van de Universiteit van Bath, Engeland. Voor het onderzoek werden ruim 30 volwassenen verdeeld over drie groepen: eerste groep kreeg pianoles, de tweede luisterde naar muziek en de derde groep bracht tijd door met lezen of studeren. Al na een paar weken werd duidelijk dat de groep van beginnende pianisten niet alleen hun multi-sensorische vaardigheden hadden verbeterd, maar tevens lagere depressie-, angst- en stressscores lieten zien in vergelijking met daarvoor. De onderzoekers suggereren dat muziektraining heilzaam kan zijn voor mensen met psychische problemen en er wordt momenteel verder onderzoek gedaan.
12-01-2023
Sinds 2021 presenteert de Boekmanstichting jaarlijks de opvallendste cijfers, ontwikkelingen en trends in de culturele en creatieve sector aan de hand van de Cultuurmonitor. Op 31 januari staat Boekman in de Kunsthal in Rotterdam hier ook weer bij stil. Naast een analyse van recente data, wordt er vooruit geblikt aan de hand van toekomstscenario's. Een centraal thema voor de Boekmanstichting op die dag is de toekomst van kunst en cultuur. “Wat kunnen deze inzichten ons vertellen over de toekomst van de culturele en creatieve sector? Wat zegt dit over het ontstaan van nieuwe kennisbehoeftes? En hoe kunnen we de sector daarmee begeleiden naar proactief cultuurbeleid? Door een collectieve verbeeldingsoefening hopen we een glimp te krijgen van de komende 30 jaar kunst en cultuur in Nederland:”, aldus de organisatie.
15-12-2022
De tussentijdse resultaten van de subsidieregeling Samen Cultuurmaken van het Programma Cultuurparticipatie leveren een positieve tussenstand op. Dat blijkt uit het onderzoek naar de gegevens die de gehonoreerde projecten invoeren in de projectenmonitor van de regeling. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Significant Ape. Het onderzoek focust op 140 projecten, opgenomen in de projectenmonitor. Om aan het einde van de looptijd de regeling Samen Cultuurmaken goed te kunnen evalueren, en te leren over wat er werkt in het verlagen van drempels voor cultuurdeelname, is dit tussentijdse onderzoek uitgevoerd. De projecten die zijn onderzocht richtten zich nagenoeg allemaal op het verbeteren van de sociale, mentale, informatieve, praktische en/of financiële toegankelijkheid door middel van cultuur en erfgoedactiviteiten.
15-12-2022
Er worden veel gegevens verzameld over en onderzoeken gedaan naar de culturele en creatieve sector. Maar wat zeggen die data en onderzoeken? Rogier Brom laat in het openingsartikel van ‘Boekman #133: Onderzoek en data’ zien dat indicatoren als publieksbereik of eigen inkomsten kunnen zorgen voor een eenzijdig perspectief op kwantitatief resultaat zonder oog voor de gevolgen ervan voor het beleid van een instelling. Hij benadrukt de noodzaak van langlopende monitoring om trends en ontwikkelingen binnen de verschillende sectoren beter in kaart te kunnen brengen.
13-12-2022
De Europese vakbondsfederaties in de sector media, kunst en entertainment werken momenteel samen aan het onderzoek "Digital models and decent work for creators". Het onderzoek neemt de mogelijkheden en de beperkingen van digitale verdienmodellen, nieuwe vormen van rechtenexploitatie en duurzaam digitaal werk in de sector media, kunst en entertainment onder de loep. In een snel veranderende sector is het immers een uitdaging om het belang van makers te waarborgen. De eerste bevindingen werden op 2 december gepresenteerd tijdens de Immersive Tech Week, georganiseerd door de VR Days. Er zijn verschillende online verdienmodellen onderzocht, inclusief hun mogelijke impact op de sector. Wat betekenen deze snel opkomende technieken voor makers? Vormen ze een gevaar voor de werkgelegenheid, of zijn ze slechts een tool waarvan makers gebruik kunnen maken? Op dit moment worden opnames van stemacteurs bijvoorbeeld al gebruikt voor text-to-speech-technieken die de toekomstige inhuur van diezelfde stemacteurs al onnodig zou kunnen maken. En op social media is men al een aantal maanden in de ban van AI’s die op basis van trefwoorden in enkele seconden een beeld kunnen creëren, wat zorgen oproept over de toekomst van beeldmakers. Het onderzoek brengt gevolgen voor auteursrecht, arbeidsrechten en arbeidsrelaties, en eigendom en waarde in kaart. Bovendien wordt de wijze waarop creatieve makers – collectief of individueel – grip kunnen krijgen op dergelijke externe factoren. Het eindrapport wordt naar verwachting begin 2023 afgerond. Kunstenbond zal er t.z.t. over berichten.
13-12-2022
Nederlanders hebben anno 2022 een ruime keuze aan media-aanbod, zowel online als offline, van Nederlandse en van internationale aanbieders. Maar er zijn ook ontwikkelingen in het Nederlandse medialandschap die de diversiteit van het media-aanbod kunnen bedreigen. Uit de nieuwe publicaties Mediamonitor 2022 en Televisieaanbod en kijkgedrag 2022 van het Commissariaat voor de Media komen de volgende relevante ontwikkelingen naar boven : de relevantie van het televisiepakket neemt af door online en on-demand diensten ; voor het kijken van nieuws- en informatieprogramma’s hebben de meeste mensen nog altijd een voorkeur voor de televisiezenders, maar met name onder jongeren neemt de voorkeur voor het kijken van nieuws via sociale media toe ; op Nederland gerichte mediabedrijven, zoals DPG Media, Mediahuis, RTL Nederland en Talpa Network, moeten steeds meer concurreren met internationale spelers zoals on-demand diensten en sociale media platforms; divers online aanbod betekent niet vanzelfsprekend ook een divers gebruik.
12-12-2022
De Nederlandse consument ziet het somber in als het gaat om de landelijke economie en de eigen financiële situatie in 2022. Wat betekent dit voor de boekverkoop en kunnen we leren van de eerdere momenten in het millenium wanneer het consumentenvertrouwen laag was, zoals tijdens de bankencrisis in 2007-2008? Om hier inzicht in te verkrijgen, onderzocht KVB Boekwerk het verloop van de boekverkoop tussen 2006 en nu, in relatie tot het consumentenvertrouwen in deze periode. Hoewel de boekverkoop de afgelopen zestien jaar is gedaald, zijn er weinig schommelingen door de jaren heen. De boekenmarkt trekt zich weinig aan van het economische sentiment. In tijden van een laag consumentenvertrouwen – te zien in 2008 en 2009, tijdens de bankencrisis, maar ook tijdens het begin van de coronacrisis in 2020 en in het afgelopen halfjaar – is de boekenomzet niet heel anders dan in tijden van hoger consumentenvertrouwen. Schommelingen in de boekenmarkt laten zich in deze hele periode meer verklaren door titels die in een bepaalde periode buitengewoon succesvol zijn.
12-12-2022
Nederland telt in 2021 een totaal aan 17.900 actieve auteurs en 2.700 actieve vertalers. Samen produceerden zij in 2021 zo'n 7.500 oorspronkelijk Nederlandse titels en 4.500 vertaalde titels. Dat blijkt ui de Makersmonitor 2021 die KVB Boekwerk publiceerde. In de Makersmonitor geeft KVB Boekwerk op basis van kwantitatieve gegevens trends weer in het aantal actieve auteurs, actieve vertalers en het aantal unieke boektitels die zij jaarlijks publiceren. Een auteur of vertaler is actief als er in de afgelopen vijf jaar minimaal één nieuw werk (eerste druk) van deze maker op de markt is verschenen. Het gaat hierbij om Nederlandstalige titels. In de monitor worden deze trends beschreven, met daarin ook aandacht voor de verschillende genres waarin auteurs en vertalers actief zijn. De belangrijkste resultaten : het aantal actieve Nederlandse auteurs is na een daling in de afgelopen 4 jaar in 2021 met 2% gestegen naar 17.900. Het aantal actieve vertalers is redelijk stabiel. Het aantal oorspronkelijke Nederlandstalige titels is iets meer dan in 2020. Het aantal oorspronkelijk Nederlandstalige literair-culturele titels is gedaald van 4600 naar 4.500 unieke titels. Het aantal nieuwe vertalingen en het aantal literair-culturele vertalingen naar het Nederlands zijn beide gedaald.
08-12-2022
Cinema Context is een online database voor onderzoek naar de geschiedenis van filmvertoning en -distributie in Nederland, van eind 19de eeuw tot heden. Het bevat gegevens over bioscopen (ruim 1.650), de daar vertoonde films (tot nu toe de ruim 45.000 die in meer dan 100.000 voorstellingen zijn vertoond van 1896 tot en met 1948) en de duizenden mensen en bedrijven die samen de culturele infrastructuur hebben gevormd van het Nederlandse bioscoopwezen van de afgelopen 126 jaar. Het is een levende database waaraan door diverse onderzoekers regelmatig nieuwe gegevens worden toegevoegd. Wat is de meerwaarde hiervan en wat zijn mogelijke nieuwe toepassingen? Wat kunnen we leren over de geschiedenis van de Nederlandse filmcultuur via Linked Open Data? Cinema Context is een initiatief van de Universiteit van Amsterdam.
08-12-2022
De brede welvaart in Nederland ontwikkelt zich op dit moment positief, maar op de langere termijn wordt lijkt dat minder te worden. Dat blijkt uit de regionale Monitor Brede Welvaart 2022 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS gebruikt hiervoor 42 indicatoren om de regionale kwaliteit van het leven in het heden en in de toekomst in kaart te brengen. De brede welvaart ‘hier en nu’ gaat over de kwaliteit van leven en de leefomgeving (zoals welzijn, wonen en gezondheid), terwijl de welvaart ‘later’ gaat over wat de volgende generaties nodig hebben om hetzelfde niveau als welvaart te kunnen bereiken als de huidige. ‘De brede welvaart ‘hier en nu’ ontwikkelt zich op veel onderdelen positief’, schrijft het CBS, maar ‘de ontwikkeling van de brede welvaart ‘later’ is minder gunstig.’ Met name het natuurlijk en economisch kapitaal staan onder druk. 'Zo neemt in veel regio’s de gemiddelde schuld per huishouden trendmatig toe.'
06-12-2022
De Cultuurmonitor Gelderland 2022 duidt de waarde van cultuur in Gelderland; zowel de eigen, artistieke waarde als cultuur in relatie tot het sociaal-maatschappelijke en het economische domein. Dat gebeurt door tal van cijfers en feiten in onderlinge samenhang te presenteren. De monitor toont daarbij zowel hoe de cultuursector in Gelderland er op dit moment voorstaat, als veranderingen door de tijd. Tevens maakt de monitor het mogelijk de cijfers van Gelderland te vergelijken met landelijke cijfers en cijfers van de andere provincies. De Cultuurmonitor Gelderland 2022 is ontstaan door de vraag van Provinciale Staten aan Gedeputeerde Staten over het effect en de impact van het provinciale cultuurbeleid. Gedeputeerde Staten gaf vervolgens opdracht aan Cultuur Oost, dé Gelderse advies- en ondersteuningsorganisatie op het gebied van kunst en cultuur, om – samen met verschillende Gelderse partners – een brede, tweejaarlijkse cultuurmonitor op te zetten. De uitvoering van de monitor lag vervolgens in handen van Het PON & Telos, Pyrrhula Research Consultants en de Boekmanstichting. Er is een publieksversie en een volledige versie gepubliceerd.
06-12-2022
Moeten onderzoekers, in tijden van crisis, niet meer doen dan alleen beschrijven en analyseren? Dat vroeg Eleonora Belfiore zich af in haar keynote op het landelijke congres De waarde van cultuur na corona op 30 juni jongstleden in Utrecht. Hoogste tijd om het gat tussen het wetenschappelijk onderzoek en de culturele praktijk te dichten, betogen Anna Elffers en Francesco Chiaravalloti. Vastgeroeste ideeën over wat onderzoek is, welke onderzoeksmethoden en -data bruikbaar zijn, waar onderzoekers zich op moeten richten en wie onderzoek kan uitvoeren moeten op de schop. De de kunst- en cultuursector zit vol met goede onderzoekers, stellen ze. “Kunstenaars zijn in hun werk vaak heel onderzoekend bezig en zetten daar creatieve methoden voor in, ook wel bekend als artistiek onderzoek. Maar ook cultuurmarketeers, educatief medewerkers en fondsenwervers staan continu in contact met publiek en stakeholders en weten daardoor wat er leeft, en hoe de interactie tussen cultuur en publiek verloopt. Ook beleidsmedewerkers van fondsen en overheden bouwen uitgebreide kennis op over het functioneren van kunst- en cultuurinstellingen doordat zij die lange tijd van dichtbij volgen.” Die kennis wordt mondjesmaat benut. Daarbij heerst bovendien al tijden het diepgewortelde idee dat onderzoek pas goed onderzoek is als het gestandaardiseerd is en de uitkomsten bestaan uit ‘harde cijfers’. Dit staat echter ver af van de cultuurpraktijk. De verzamelde data geven zelden inzichten die echt leiden tot positieve verandering. En dat terwijl er wel veel tijd en budget gaat zitten in dit type onderzoek: het verzamelen van grote hoeveelheden, vergelijkbare data is immers een hele klus”. Ze pleiten voor bottom-up, contextueel en geduldig onderzoek, waarin onderzoekers diep de cultuurpraktijk induiken. De vraag ‘hoe meten we onze waarde?’ – verdient herformulering. “ Een relevantere vraag is: wat zijn onze waarden volgens verschillende belanghebbenden in en buiten de organisatie en hoe vormen zij zich hier een oordeel over? “
06-12-2022
In een nieuw rapport verzamelt het Europese project CultureForHealth wetenschappelijk bewijs voor het positieve effect van kunst en cultuur op onze gezondheid en ons welzijn. Lezen verhoogt ons empathisch vermogen en draagt zo bij tot een verhoogde sociale connectie die we kunnen voelen met de ander. Lezen kan ook persoonlijk voor zingeving zorgen, voor een connectie met jezelf. In projecten met volwassenen die kampten met ernstige psychische klachten, zorgden leesactiviteiten voor verminderde symptomen van depressie. Wie samenkomt in een leesgroep en actief deelneemt aan gesprekken over verhalen, kan zich op langere termijn ook mentaal beter gaan voelen, en ook het gevoel hebben deel uit te maken van een sociale groep. Praten over verhalen helpt ook om communicatieve vaardigheden aan te scherpen en zorgt voor een verbeterde gemoedstoestand. Zeker van jongs af aan loont het om te lezen. Kinderen en jongeren die lezen voor hun plezier vertonen betere gezondheidsgedragingen in hun vroege adolescentie. Ze lopen minder kans op bepaald risicogedrag, zoals overdadige alcoholconsumptie of tabaksgebruik, en eten frequenter fruit.
01-12-2022
Tweejaarlijks bundelen Kunstloc Brabant, Het PON & Telos, Pyrrhula Research Consultants en Boekmanstichting relevante onderzoeksgegevens over de stand van zaken in de Brabantse culturele sector. Dat daar veel behoefte aan is bleek wel doordat de gedrukte exemplaren binnen enkele dagen na verschijnen op waren. Na herdruk is deze cultuurmonitor nu weer in boekvorm bij Kunstloc Brabant aan te vragen. Kunstloc hoopt dat bestuurders er hun voordeel mee doen bij het maken van impactvol beleid, en het lobbyen voor de culturele sector. Jeroen van der Zweth, hoofd afdeling Cultuur gemeente ’s-Hertogenbosch, vertelde over het nut van de monitor in een interview dat eerder verscheen in het online magazine van Het PON & Telos.
01-12-2022
Een onderzoek van de Publishers Association in het Verenigd Koninkrijk geeft aan dat BookTok, het Tik Tok kanaal gericht op boeken en literatuur, een sleutelrol speelt bij het aan het lezen krijgen van Gen-Z. In een enquête onder meer dan 2.000 16-25-jarigen, geeft bijna tweederde (59%) aan dat BookTok of Boek-influencers hen hebben geholpen een passie voor lezen te ontwikkelen.
29-11-2022
Netflix, HBO Max, Viaplay: de streamingdiensten komen als paddenstoelen uit de grond. Toch wint de 'ouderwetse' televisie het nog steeds van deze nieuwe concurrenten, laat Stichting KijkOnderzoek (SKO) desgevraagd aan NU.nl weten. De streamingservices houden hun cijfers vooralsnog angstvallig geheim, maar het nieuwe meetsysteem van SKO gaat daar verandering in brengen.
24-11-2022
De Boekmanstichting zet de komende jaren in op de ontwikkeling van een breed gedragen Kennisagenda voor de culturele en creatieve sector. Hoewel er zowel in als over de sector veel onderzoek wordt gedaan, is het voor betrokkenen vaak lastig om aan goede kennis en informatie te komen of deze effectief te gebruiken. Ook ontbreekt het aan een overkoepelend beeld van kennisbehoeften en strategieën voor afstemming van nieuw onderzoek. Deze Kennisagenda geeft in wisselwerking met onder andere de Cultuurmonitor van de Boekmanstichting richting aan de opzet, uitvoering en implementatie van onderzoek en kennisdeling rond beleid, bestuur en debat binnen de sector. Om behoeften en verwachtingen, maar ook mogelijke valkuilen, bij de ontwikkeling van een Kennisagenda in beeld te krijgen ging de Boekmanstichting vorig jaar in gesprek met verschillende partijen in de sector. Daarnaast werden de bestaande kennisagenda’s en andere platforms voor kennisontwikkeling en -deling bestudeerd. Dit jaar sprak de stichting met onderzoekers van universiteiten, hogescholen, onderzoeksbureaus en andere kennisinstellingen om hun behoeften en verwachtingen te spiegelen aan die van partijen uit het culturele en creatieve veld. De komende maanden onderzoekt de Boekmanstichting strategieën voor operationalisering van de Kennisagenda. Begin 2023 hoopt de organisatie het voorontwerp van de Kennisagenda te presenteren.
24-11-2022
Zowel op het scherm als achter de schermen blijft de representatie en de positie van vrouwen in de Nederlandse film- en av-sector achter bij die van mannen, zo blijkt onder meer uit het begin dit jaar gepubliceerde sectoronderzoek ‘Beter is nog niet goed’. Waarom is het probleem zo hardnekkig en waar ligt de oplossing? Mirjam Groen sprak met actrice Jacqueline Blom, regisseur en scenarist Corien van der Zwaag, beide initiatiefnemers van Point of VieW, een platform dat ‘bouwt aan gelijkwaardige vertegenwoordiging van vrouwen en het vrouwelijke perspectief in de Nederlandse kunst en cultuur’, en met Esther Schmidt van Vrouwen in Beeld, een stichting die de positie en zichtbaarheid van vrouwen in de film- en audiovisuele sector versterken. Samen met de Universiteit Utrecht heeft Vrouwen in Beeld het onderzoek ‘Beter is nog niet goed’ uitgevoerd.
24-11-2022
In 2021 werd per werknemersbaan gemiddeld 5 250 euro uitgekeerd aan bijzondere beloningen, zoals vakantiegeld, eindejaarsuitkeringen en winstuitkeringen. Dat is 5,6 procent meer dan in 2020. Vooral in de bedrijfstakken informatie en communicatie, financiële dienstverlening, industrie en specialistische zakelijke diensten lagen de bedragen hoger. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Uit de cijfers blijkt dat het jaarloon over alle bedrijfstakken in 2021 gemiddeld met 2,5 procent omhoog ging, naar 33 130 euro. De stijging was naar verhouding het grootst in de cultuur, sport en recreatie, waar de jaarlonen met 4,3 procent stegen naar 24 280 euro.
21-11-2022
De mogelijkheden van eXtended Reality (XR) en Kunstmatige Intelligentie (AI) hebben de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Met name de combinatie van deze twee elementen zullen een grote impact hebben op de manier waarop media geproduceerd, gedistribueerd en beleefd worden. Er wordt veel onderzoek gedaan op dit gebied. De Europese Commissie financiert onderzoek om technieken te ontwikkelen die bijdragen aan het concurrentievermogen van Europa en die in lijn zijn met publieke waarden. TransMIXR is een van de meest omvangrijke initiatieven die ondersteund worden. Beeld & Geluid en het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) zijn partners in dit recent gestarte Europese onderzoeksproject. TransMIXR ontwikkelt technologieën die het voor professionals in de culturele en creatieve industrie mogelijk maken nieuwe producties te creëren in eXtended Reality (XR), en bedenkt innovatieve manieren om immersieve mediaproducties te beleven.
21-11-2022
Op 17 november publiceerde IFPI het rapport Engaging with Music 2022. Het rapport geeft een compleet beeld over hoe muziekfans wereldwijd met muziek omgaan, waarnaar we luisteren en de manier waarop we luisteren. IFPI baseerde het rapport op reacties van meer dan 44.000 mensen uit 22 landen. Daarmee is het onderzoek het meest omvangrijke in zijn soort. Enkele conclusies : De gemiddelde luistertijd per week groeide dit jaar naar 20.1 uur. In 2021 was dit nog 18.4 uur; Meer dan 45% van muziekfans kiest voor een betaalde muziekdienst. Daarmee ben je als gebruiker volledig in charge; je selecteert zelf en hebt geen last van reclames; Muziek is belangrijk voor het mentale en fysieke welzijn van mensen, 69% vindt muziek belangrijk voor de geestelijke gezondheid en 68% sport het liefst met muziek op; Muziek blijft de belangrijkste reden waarom luisteraars naar de radio luisteren – De blijvende populariteit van radio houdt aan, waarbij 73% van de respondenten zegt dat ze voornamelijk naar de radio luisteren voor muziek.
17-11-2022
In de creatieve sector werken relatief veel zzp'ers, maar in welke bedrijfstakken bevinden ze zich precies? Mede naar aanleiding van deze vraag vanuit het project De Kunst van Later analyseerden Innovatielabs-onderzoeker Paul Rutten en Walter Manshanden het aandeel zzp'ers in de creatieve sector. Daarbij namen ze specifiek de deelsectoren, de verschillende domeinen en bedrijfstakken onder de loep. In de creatieve industrie worden ongeveer een op de twee banen ingevuld door zzp'ers. Het aandeel zzp-banen is met name hoog in de bedrijfstakken vooraan in de verschillende productieketens van de creatieve industrie, waarin gecreëerd en geproduceerd wordt.
17-11-2022
Vlamingen kijken in grote meerderheid (78%) positief en met nieuwsgierigheid naar de wereld van koorzang terwijl 19% er niets mee heeft. Meer dan de helft (55%) zou ook wel zelf willen zingen. Dat slechts 4% van die groep dat echt doet, komt vooral doordat de grote meerderheid zichzelf niet goed genoeg vindt zingen. Tijdgebrek is een tweede belangrijke reden. Dat blijkt uit een onderzoek van Koor & Stem onder ruim 1.000 ‘doorsnee’ Vlamingen waarvan 22% eerder in een koor zong en 78% niet. Doel was om het imago van koorzang in Vlaanderen in kaart te brengen.
17-11-2022
De Taskforce Publieksdata heeft laten onderzoeken hoe de partijen in de sector zo optimaal mogelijk kunnen samenwerken als het gaat om het delen en toepassen van publieksdata. Dit onderzoek, uitgevoerd door Siebe Weide, heeft geresulteerd in acht aanbevelingen die staan in het rapport Schets van toekomstige samenwerking in het delen van publieksdata in de cultuursector. Dit rapport, dat je hieronder kunt downloaden, heeft als input gediend voor de plannen die de taskforce heeft ontwikkeld voor 2022 en 2023.
17-11-2022
Volgens nieuw onderzoek van Help Musicians maakt 98% van de Britse muzikanten zich zorgen over de gevolgen van de crisis in de kosten van levensonderhoud voor hun carrière. Maar liefst de helft van de 525 respondenten zegt "zeer bezorgd" te zijn dat ze de sector helemaal zouden moeten verlaten. Dit is niet alleen een acuut en dringend probleem voor de betrokkenen, maar het zal waarschijnlijk ook de muziekindustrie voor de komende jaren bepalen. Zoals de opkomst van solo acts (het traditionele bandmodel is financieel minder levensvatbaar), DIY productie en de groei van dance muziek, aangezien die meer gericht is p de singles markt. Artiesten die lagere kosten hebben en die meer direct winstgevende resultaten voor grote labels kunnen bieden, hebben een aanzienlijk grotere kans om commercieel succes te behalen. Volgens het rapport worden muzikanten ook geconfronteerd met een kostencrisis, die specifiek is voor de live sector. De stijging van de brandstof- en energiekosten maakt het touren minder aantrekkelijk en het verwarmen van repetitieruimtes, terwijl 91% van de ondervraagde artiesten zegt zich geen muziekapparatuur te kunnen veroorloven. Meer dan de helft van de muzikanten zegt minder te verdienen dan een jaar geleden, terwijl acht van de tien zegt minder te verdienen dan vóór de pandemie. Nadat de opkomst van streaming het steeds onhoudbaarder maakte om te leven van de verkoop van platen, is het touren van groot belang geworden, maar dat staat dus nu ook onder druk. Ook de Brexit heeft een negatieve invloed. Deze financiële onzekerheid eist zijn tol: 68% van de respondenten zegt dat hun geestelijke gezondheid nu slechter is dan vóór 2020.
17-11-2022
Veel Nederlanders lezen nog vaak een boek, maar lezen het niet altijd uit. Time2play onderzocht onder achthonderd Nederlanders wat hun leesgewoonten zijn. Van hoe lang we lezen tot of we een boek wel uitlezen. Hoe lezen wij Nederlanders het liefst? Nederlanders lezen heel wat boeken: 28% van de respondenten leest wekelijks, 27% doet dat zelfs dagelijks. De gemiddelde leestijd per keer is 55 minuten. Maar niet overal in Nederland lezen de mensen evenveel. In Friesland wordt het langst gelezen: gemiddeld 67,7 minuten per keer. In Drenthe hebben mensen een minder lange aandacht span, namelijk 33,5 minuten per keer. Ondanks dat het aanbod van e-books en luisterboeken steeds groter wordt, lezen Nederlanders nog altijd het liefst op papier. ( Het online en digitaal lezen groeit overigens wel in populariteit.) 72% van de respondenten zegt de voorkeur te geven aan fysieke boeken. Wellicht heeft dat iets te maken heeft met de geur: maar liefst 62% van de ondervraagden geeft aan graag aan de binnenkant van een boek te ruiken
14-11-2022
De teksten die leerlingen in het literatuuronderwijs moeten lezen, zijn meestal niet de teksten die zij willen lezen. Wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen en Tilburg University ontwikkelden daarom samen met docenten Nederlands de negendelige lessenreeks ‘De grenzen van literatuur’ voor 4 havo en vwo. In deze lessenreeks analyseren en beoordelen leerlingen fragmenten uit teksten gekozen door henzelf en hun docenten. Deze lessenreeks sprak zowel de (sociale) motivatie als de literaire competentie van leerlingen aan. De lessenreeks beoogt om leerlingen aan te sporen om hun leeservaring onder woorden te brengen, om literaire concepten toe te leren passen bij hun tekstinterpretatie en om hun literatuuropvatting te leren beargumenteren. Door leerlingen inspraak te geven in de tekstkeuze, en door ze in groepjes te laten discussiëren, willen de ontwikkelaars niet alleen de literaire competentie van de leerlingen vergroten, maar ook hun (sociale) motivatie.
14-11-2022
Op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft het CBS een onderzoek uitgevoerd waarin de cultuurlasten uit de jaarrekening 2020 en 2021 van gemeenten en provincies in meer detail zijn uitgevraagd dan in de reguliere uitvraag Iv3 (Informatie voor derden) het geval is.De aanleiding voor dit onderzoek is dat de reguliere Iv3-uitvraag voor het ministerie en andere overheden niet voldoende detail biedt om hun beleid op te baseren en te evalueren. Dit onderzoek is een vervolg op op eerdere onderzoeken voor de jaren 2017 en 2019.
10-11-2022
Is kunstmatige intelligentie een antwoord op eenzaamheid in steeds grotere en drukkere steden? Docent-onderzoekers Pieter Wels en Geert Jan van Ouwendorp onderzoeken in het Fontys ICT Innovationlab de meerwaarde van AI die met bezoekers communiceert. Zij zien ook kansen voor de openbare ruimte.
10-11-2022
Hoe hoger de luchtkwaliteit, hoe hoger de grondwaarde. Dat laat onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit van Liverpool in drie Chinese steden zien. De wetenschappers moedigen ontwikkelaars en overheden aan: zet met deze nieuwe inkomstenbron een duurzaam businessmodel op.
08-11-2022
Tijdens de covid-pandemie heeft de cultuurparticipatie in Vlaanderen een flinke knauw gekregen. De sector is er in 2022 nog niet volledig van hersteld. Dat blijkt uit de vierde editie van de participatiesurvey. Dat geldt voor alle vormen van cultuurparticipatie die in een zaal plaatsvinden, zoals films, podiumkunsten en concerten. De publieke opkomst blijft lager dan voor de pandemie. De participatiesurvey is een grootschalig onderzoek naar de participatie van de Vlaming aan sociale, culturele en sportieve activiteiten. De huidige participatiesurvey werd afgenomen op drie momenten: in 2020 (vóór de lockdown), net na de covid-maatregelen in 2021 en in 2022, toen het normale leven terug op gang kwam.
03-11-2022
Hoe werken theatermakers samen met acteurs met een verstandelijke beperking? Hoe halen zij het beste uit deze spelers die, bijvoorbeeld, gediagnosticeerd zijn met het Downsyndroom of autisme? De Cultuurkrant sprak verplegingswetenschapper Monique Bussmann (Hogeschool Rotterdam). Zij leidde een onderzoek naar inclusieve samenwerking binnen het theater.
03-11-2022
Het Belgische SABAM heeft de resultaten uit het Global Collection Report van CISAC, de overkoepelende organisatie van auteursverenigingen, gedeeld. Het rapport laat een flinke daling zien voor inkomsten gegenereerd binnen de live-sector en een stijging binnen digitale en online consumptie. Uit het Global Collection Report van CISAC blijkt dat de live industrie vorig jaar opnieuw flinke klappen moest incasseren. De reden hiervoor was natuurlijk de aanhoudende COVID-19-crisis en de daarbij horende maatregelen. Volgens het rapport daalde de wereldwijde inkomsten uit concerten en festivals in 2021 met 29 procent tot een niveau dat 72 procent lager ligt dan voor de pandemie.
31-10-2022
Vier op de tien ouders en verzorgers denken eraan hun carrière in de klassieke muziek te beëindigen vanwege de uitdagende werkcultuur. Dat blijkt uit onderzoek van de organisatie Parents and Carers in Performing Arts (PiPA) en Birkbeck, University of London. Inflexibiliteit, gendergerelateerde werkstructuren en loonsancties worden allemaal genoemd als redenen die hen uit de klassieke muziekindustrie kunnen duwen. Vooral vrouwelijk talent dreigt verloren te gaan. Freelance vrouwen rapporteren het laagste inkomen, van gemiddeld £12.000 per jaar. Van hen heeft meer dan 85% ouderschaps- en zorgtaken. Mannelijke freelancers rapporten een inkomen van gemiddeld £20.000 per jaar. Onder freelancers verdienen vrouwen dus maar liefst £8.000 minder dan hun mannelijke collega's. Mensen met zulke lage inkomens hebben extra financiële inkomsten nodig om rond te komen met hun gezin, en zoeken elders werk. De logistieke en financiële eisen die voortvloeien uit het rondreizen, het gebrek aan betaalbare en flexibele kinderopvang en het gebrek aan ondersteuning binnen de klassieke industrie worden benadrukt in het rapport. Het rapport roept werkgevers op om een klassieke muzieksector te creëren die voor iedereen werkt. Het benadrukt flexibel werken, het maken van betere planningen en het delen van best-practices binnen de branche als belangrijke vervolgstappen. Voor het Britse onderzoek werden 410 mensen uit de muziekindustrie geïnterviewd.
27-10-2022
Hoe werkt de culturele sector anno 2022 aan verduurzaming, en wat is nodig om de verduurzaming van de sector te versterken en te versnellen? Met de publicatie 'Duurzaamheid in de culturele sector – editie 2022' onderzoeken de Boekmanstichting en Bureau 8080 in twee delen waar de Nederlandse cultuursector op dit moment staat in zijn duurzame transitie. Het eerste kwantitatieve deel (oktober 2022) is gebaseerd op een enquête onder zo’n 200 culturele organisaties. De resultaten hiervan geven onder andere inzicht in de beweegredenen van organisaties om te verduurzamen, de manier waarop zij daar in de praktijk invulling aan geven, en knelpunten en behoeften die ze hierbij ervaren. Dit deel is in het bijzonder voor beleidsmakers relevant, omdat het laat zien waar de cultuursector staat, hoe dit is veranderd sinds eerder onderzoek uit 2019, en waar de knelpunten liggen. Ook voor culturele organisaties kunnen de resultaten echter nuttig zijn, omdat ze tevens inzicht bieden in verschillende mogelijkheden om aan verduurzaming te werken. Het tweede kwalitatieve deel (verschijnt begin 2023) gaat op basis van desk research en interviews verder op deze mogelijkheden in. Dit deel bevat veel voorbeelden die laten zien wat er op het gebied van verduurzaming mogelijk is en wat dit kan opleveren. Daarnaast biedt het een overzicht van duurzame initiatieven, tools, ontwikkelingen en samenwerkingsverbanden in de verschillende delen van de sector. Deze vormen mogelijke aanknopingspunten voor culturele organisaties en makers die zelf met verduurzaming of de klimaatcrisis aan de slag willen
27-10-2022
Crowdfunding staat bij wetenschappelijk onderzoekers volop in de belangstelling. Creative Funding licht graag het onderzoek van Dr. Claire van Teunenbroek van het Centrum voor Filantropische Studies aan de Vrije Universiteit Amsterdam uit. Waarom geven donateurs?
25-10-2022
Cultuur+Ondernemen deed mee aan de Kleinbedrijf Index van het tweede kwartaal in 2022, een onderzoek naar de economische situatie van zzp’ers en kleine ondernemingen. Hoewel de bedrijfsresultaten over het algemeen in het tweede kwartaal een stijgende lijn lieten zien, zorgen met name de prijsstijgingen ervoor dat het vertrouwen maand op maand sterk daalt. Waar andere sectoren weer boven het omzet niveau van 2019 (pre-corona) zaten in het tweede kwartaal gold dat niet voor de cultuur (en horeca). Ook de groeiverwachting was in deze sectoren het laagst en trof men daar de meeste ondernemers aan die willen stoppen. En niet verrassend: in de culturele sector waren de ondernemerslonen het laagst van allemaal. Over de hele linie zagen de ondernemers het somber in vanwege de hoge energieprijzen en inflatie. Nu, in oktober, is duidelijk dat deze zorgen terecht zijn: de inflatie is torenhoog en op dat front zijn de vooruitzichten, ondanks steunmaatregelen voor energiekosten, weinig rooskleurig. Daarnaast kampt de culturele sector met personeelstekorten en wegblijvend publiek. Dit kwartaal keek de KBI ook naar het financiële overzicht dat ondernemers hebben. Een derde van de ondernemers geeft aan dat ze dit niet goed hebben en zelfs de helft ziet financiële tekorten niet aankomen en handelt te laat. In het rapport staan ook een aantal aanbevelingen, waar ook culturele ondernemers van kunnen profiteren.
25-10-2022
Door de COVID-maatregelen en -effecten waren er in 2021 83% minder bezoeken aan poppodia dan in 2019, en 16% minder dan in 2020. In 2021 zijn, in vergelijking met 2019, door VNPF-podia ruim 20.000 minder muziekoptredens geprogrammeerd. Dit is een daling van 79%. In vergelijking met 2020 betreft het een daling van 14%. Voor popartiesten was dit ingrijpend. Ze konden niet optreden, dus ook geen inkomsten genereren. In 2021 werden in vergelijking met 2019 92% minder clubavonden geprogrammeerd. Club- en nachtprogrammering trokken in totaal 90% minder publiek in VNPF-podia dan in 2019. Clubavonden, nachtprogrammering en festivals werden in 2021, op enkele weken na, geheel verboden door de overheid. De popsector is nog steeds niet hersteld van de effecten van de coronapandemie en wordt nu geconfronteerd met zeer hoge kostenstijgingen, personeelstekort en toegenomen. De VNPF (Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals) publiceerde cijfers over 2021.
25-10-2022
In het akkoord 'meer voor elkaar' 2022-2026 reserveert het stadsbestuur van Tilburg de komende periode extra in broedplaatsen, ateliers en oefenruimtes: "De komende jaren geven we een structurele impuls om kunst en cultuur sterker te verbinden met de sociale basis. Dit doen we door het aantal cultuurcoaches in het onderwijs uit te breiden en extra te investeren in initiatieven die bijdragen aan gezondheid en welzijn (zie opgave Tilburg Kansrijk). Daarnaast investeren we in het makersklimaat door het aantal fysieke broedplaatsen, atelier- en oefenruimtes te vergroten. Naast extra structurele middelen stellen we hiervoor € 1 miljoen extra voor beschikbaar." Om deze middelen in te zetten op basis van de behoefte van de stad heeft de gemeente Tilburg een enquête gemaakt waarin o.a. naar de prijs, locatie en benodigde faciliteiten gevraagd wordt. Op basis van de resultaten van het onderzoek wordt bepaald hoe de beschikbare middelen voor ateliers en werkplaatsen de komende periode worden ingezet. De enquête is in te vullen tot 5 december 2022
25-10-2022
Uit de Benchmark Jaarcijfers 2021 blijkt dat vorig jaar nog een productief, druk en groei jaar was voor de meeste architectenbureaus. De gemiddelde netto-omzet steeg, het aantal fte groeide, de instroom was hoger dan de uitstroom en er werd relatief veel gebruik gemaakt van externe krachten. Het aantal productiebelemmeringen neemt echter toe. De Benchmark is uitgevoerd door onderzoeksbureau Panteia in opdracht van de BNA.
24-10-2022
Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd en werken vaak in mannenteams. Wat de functies achter de camera betreft, was de aanwezigheid van vrouwen het grootst bij producenten (34%) en scenarioschrijvers (28%). De genderkloof was het grootst bij cinematografen en componisten (10%). Het aandeel vrouwelijke professionals gaat langzaam vooruit, met verschillen in Europa. Documentaire was het filmgenre met het hoogste aandeel vrouwen, rekening houdend met alle functies van de filmploeg. Zo bestond 30% van de regisseurs van documentaires uit vrouwen, tegenover 21% van de regisseurs van fictiefilms. Gemiddeld werkten vrouwelijke professionals in filmploegen aan iets minder films dan hun mannelijke tegenhangers. Achter de camera werkten vrouwelijke professionals vaker in teams dan hun mannelijke collega's en werkten zij naar verhouding vaker in gemengde teams dan mannen.Een minderheid van de speelfilms werd gemaakt door teams van vrouwelijke professionals. Zo werd slechts 19% van de films geschreven door een vrouwelijk team van scenarioschrijvers (d.w.z. door een meerderheid van vrouwelijke professionals in de rol van scenarioschrijver). Dit blijkt uit : Female professionals in European film production. Editie 2022. Een rapport in opdracht van het European Audiovisual Observatory.
20-10-2022
Onlangs bracht Base (British Association for Screen Entertainment) een veelzijdig rapport uit over de evolutie van Home Entertainment. Met onder andere items over internationale marktrends, technologie, fandom, duurzaamheid, technologische trends én een bijdrage over de Nederlandse markt door Koen de Groot, data-analist en onderzoeker bij NVPI.
20-10-2022
EenVandaag deed afgelopen maanden onderzoek naar het leesgedrag van Nederland. Aan het onderzoek deden ruim 27.000 leden van het Opiniepanel van Eenvandaag mee. Hoe populair is lezen eigenlijk? Wie lezen er het meest en wat zijn de populairste genres? Uit het onderzoek blijkt dat 75% van de respondenten minstens één keer per jaar een boek leest. Het ouderwetse papieren boek is nog steeds het populairst met 89% van de respondenten die deze vorm wel eens gebruiken, tegenover 39% e-book en 11% luisterboek. De reden waarom mensen een boek lezen? De grote meerderheid (83%) geeft aan voor de ontspanning. Andere genoemde redenen voor informatie of om de geest scherp te houden
20-10-2022
Onderzoekster Mariëtte van Raalte heeft op het Nationaal Gerontologiecongres van NVG-KNOWS de Joep Munnichs Scriptieprijs in ontvangst mogen nemen. Ze kreeg de onderscheiding voor haar onderzoek naar de actieve muziekbeoefening door ouderen. Een belangrijk criterium voor deze prijs is dat de scriptie met als titel Verzilver de Muziekverenging op een originele manier bijdraagt aan het beantwoorden van een gerontologisch vraagstuk en daarbij originele onderzoeks- of innovatiemethoden zijn gebruikt. Van Raalte : “Als toegepast gerontoloog heb ik gezien dat actieve kunst- en cultuurparticipatie beschermt tegen kwetsbaarheid, eenzaamheid en onnodige zorgvraag kan voorkomen. Het is dus belangrijk om vitale ouderen te stimuleren om actief te blijven. Hier ligt een uitgelezen kans voor muziekverenigingen waar al tienduizenden ouderen actief zijn.” In de scriptie geeft van Raalte een aantal hapklare adviezen om er als vereniging mee aan de slag te gaan.
17-10-2022
De aanpak de Bibliotheek op school is bedoeld om het risico op laaggeletterd te verkleinen. Het is daarom wenselijk dat de Bibliotheek op school ook leerlingen bereikt die het risico lopen om uit te groeien tot zwakke lezers. Nieuw onderzoek, uitgevoerd door DUO Onderwijsonderzoek & Advies in opdracht van Stichting Lezen, vanuit het programmabudget voor de Bibliotheek op school, bevestigt dat dit lukt: van de basisscholen met veel leerlingen met het risico op een onderwijsachterstand, doet 56% mee aan de Bibliotheek op school. Dit is 49% bij de basisscholen met weinig risicoleerlingen.
13-10-2022
Kunst kan op verschillende manieren een bijdrage leven aan de openbare ruimte. Bij stedelijke transformaties draagt het bij aan het vormen van een nieuwe identiteit voor een bestaand stedelijk gebied. Volgens anderen is het een ideale manier om winkelstraten (opnieuw) levendig te maken. En in sommige steden wordt kunst zelfs als ideaal jublieumcadeau gezien. Maar wetenschappers Caroline Milne en Dorina Pojani van de Australische universiteit van Queensland stellen dat het moeilijk is om die bijdrage concreet te maken. Volgens het duo wordt na de onthulling het effect van dit soort kunstwerken in de openbare ruimte op de gebruikers van deze ruimte niet of nauwelijks geëvalueerd. Zelfs niet als het om gesubsidieerde werken en/of opdrachten gaat. Daarom is er nog weinig bekend over de manier waarop deze kunst de grootste impact op de openbare ruimte en de gebruikers kan hebben. in het artikel ‘Public art in cities: what makes it engaging and interactive?’ richten Milne en Pojani de blik op gebiedsontwikkelaars en andere professionals die zich bezighouden met kunst in de openbare ruimte. Kunnen zij de interactie tussen deze werken en de gebruikers beïnvloeden? Dat is van belang, concludeerden andere wetenschappers al eerder, omdat er een grote kans is dat voorbijgangers de kunst niet bewust opzoeken. In musea doen ze dat bijvoorbeeld wel. Dat maakt het oproepen van interactie bij deze kunstvorm moeilijker en belangrijker tegelijk. Hun conclusie, na drie maanden lang de interactie van voorbijgangers met elf openbare kunstwerken te hebben geobserveerd : niet alleen kunstenaars, maar ook gebiedsontwikkelaars en andere professionals kunnen kunst gebruiken om de interactie en daarmee de impact op de openbare ruimte te beïnvloeden.
11-10-2022
‘Hoe kunnen kunstenaars digitale ruimte innemen en welke rol kunnen wij als beeldende kunstorganisatie daarin spelen?’ Vanuit deze vraagstelling startten in 2021 Roeliena Aukema en Esther van Rosmalen voor Witte Rook in Breda een onderzoek naar digitale strategieën in de beeldende kunst onder de naam Entrepot. Ze spraken met makers en instellingen. Ze delen hun belangrijkste vindingen per onderwerp, in een conclusie. De onderwerpen zijn ethiek, allocatie, zichtbaarheid, archivering. “In ons streven naar een Artist in Residence vorm voor de toekomst zijn een drietal conclusies uit het onderzoek voor ons van belang. De eerste is een geschikte web omgeving waarin navigatie een grotere rol speelt voor de kunstenaar en de bezoeker. Als tweede onderschrijft het onderzoek de noodzaak om samen te werken met (technische) interdisciplinaire partners voor specialistische kennis en experiment. Hiermee bedoelen we vooral ook het artistieke inzicht om het werkelijke doel te doorgronden bij het realiseren van het idee. Als derde is er aandacht nodig voor duiding waarbij storytelling een rol speelt in combinatie met archivering. Dat laatste is van belang omdat digitale componenten per tijdvak anders worden ervaren, een situatie die ook van toepassing is bij conceptuele kunst en performancekunst. Voor ons is het essentieel in onze transformatie dat archiveren in het digitale landschap verder gaat dan het vastleggen van kunstwerken en projecten volgens een format. Het is juist van belang dat we de omstandigheden tonen van het ontstaan van de werken om na te kunnen denken hoe we kunst in de toekomst willen zien en ervaren. Keywords zijn het bieden van tijd, ruimte en context door een hybride werkwijze. Dit betekent voor ons dat wat er online plaatsvindt effect heeft op de fysieke wereld en vice versa.”
10-10-2022
Netwerkbijeenkomsten, cultuurplatforms, online community’s, websites, PR-campagnes, festivals, cursussen, workshops, trainingen, coaching-trajecten, subsidies en onderzoek: negen amateurkunstkoepels en twaalf provinciale organisaties hebben plannen ingediend voor de door het ministerie van OCW beschikbaar gestelde herstelsteun aan amateurkunstgroepen. LKCA analyseerde de plannen en bespreekt een aantal uitkomsten van de analyse. Het artikel bevat een link naar de volledige analyse, en een overzicht van de betrokken provinciale steuninstellingen en koepelorganisaties.
06-10-2022
Uit een nieuw Brits onderzoek blijkt dat seksuele intimidatie, racisme en pesterijen in de muzieksector in het Verenigd Koninkrijk op een "verwoestende schaal" voorkomen. Uit het onderzoek, uitgevoerd door de Incorporated Society of Musicians (ISM), blijkt dat er "geen zinvolle repercussies" zijn voor daders van discriminatie in de sector.Zij voegden eraan toe dat discriminatie in de industrie "vaak wordt gebruikt als een mechanisme om macht en controle uit te oefenen over anderen, die vaak jonger en vrouwelijk zijn en een carrière in de muziek proberen op te bouwen". 80 procent van de respondenten die zich als vrouw en als gehandicapte identificeerden, ondervond discriminatie, terwijl 94 procent van de zwarte, zwarte Britse, Caribische of Afrikaanse respondenten aangaf met discriminatie te maken te hebben
04-10-2022
In het theaterseizoen 2021-2022 onderzocht de Boekmanstichting in opdracht van Theater Inclusief de resultaten die de negentien aangesloten theaters en theatergezelschappen hebben geboekt op het gebied van diversiteit en inclusie door deel te nemen aan het driejarig stimuleringsprogramma. De onderzoekers voerden een documentanalyse, enquête en diepte-interview uit, die resulteerden in individuele deelanalyses per partner en een overkoepelend eindrapport met algemene bevindingen. De afgelopen maanden verschenen de deelanalyses per theater of theatergezelschap op de website van de Boekmanstichting. Hier de overkoepelende eindanalyse, waarin de onderzoekers antwoord geven op de vraag welke resultaten de negentien Theater Inclusief partners hebben geboekt op het gebied van de vier P’s van publiek, partners, personeel en programmering, en waarin een aantal aanbevelingen worden geformuleerd.
04-10-2022
In het theaterseizoen 2021-2022 onderzoekt de Boekmanstichting in opdracht van Theater Inclusief de resultaten die de negentien aangesloten theaters en theatergezelschappen hebben geboekt op het gebied van diversiteit en inclusie door deel te nemen aan het driejarig stimuleringsprogramma. De onderzoekers voeren een documentanalyse, enquête en diepte-interview uit, die resulteren in individuele deelanalyses per partner en een overkoepelend eindrapport met algemene bevindingen. De komende periode verschijnen de deelanalyses per theater of theatergezelschap op de website van de Boekmanstichting. De deelanalyse van Toneelgroep Oostpool, Arnhem.
04-10-2022
In het theaterseizoen 2021-2022 onderzoekt de Boekmanstichting in opdracht van Theater Inclusief de resultaten die de negentien aangesloten theaters en theatergezelschappen hebben geboekt op het gebied van diversiteit en inclusie door deel te nemen aan het driejarig stimuleringsprogramma. De onderzoekers voeren een documentanalyse, enquête en diepte-interview uit, die resulteren in individuele deelanalyses per partner en een overkoepelend eindrapport met algemene bevindingen. De komende periode verschijnen de deelanalyses per theater of theatergezelschap op de website van de Boekmanstichting. De deelanalyses van de theaters SPOT Groningen, Theater aan het Vrijthof, Maastricht en Parkstad Limburg Theaters, Heerlen/Kerkrade.
04-10-2022
Het korenland vergrijst, en dat doet het al jaren. De meeste koren hebben leden in de leeftijdscategorieën 50-65 jaar (87%) en 65-80 jaar (89%). Zes op de tien koren vindt het lastig aan nieuwe leden te komen, ondanks actieve werving. De helft van alle koren heeft te maken met een dalend aantal leden. De coronapandemie heeft deze ontwikkeling geen goed gedaan. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de ‘Korenmonitor’ die het LKCA recent heeft uitgebracht. Het is de afzonderlijke analyse voor koren, op basis van de data uit de Verenigingsmonitor die het LKCA elke drie jaar uitbrengt. Wel moet bij de cijfers worden aangetekend dat de vragenlijst, waaruit de data afkomstig zijn, is afgenomen in januari/februari 2021. Dat was midden in een lockdown en de ledenaantallen moeten dan ook in dat licht worden bezien. Andere knelpunten waar koren tegenaan lopen zijn teruglopende financiën (19% heeft hier problemen mee), geschikte locaties vinden (21%), zichtbaarheid/publieksbereik (27%) en wet- en regelgeving (16%). Voor bijna de helft van alle koren (44%) geldt dat ze zingen voor de gezelligheid en de onderlinge ontmoeting. Slechts één op de vijf koren (21%) streeft een artistieke topprestatie na. Nog lager scoren de doelstellingen om een kunst/ambachtsvorm in stand te houden (13%), de leden artistiek te ontwikkelen (12%) of bij te dragen aan een lokaal evenement (10%). Bij de meeste koren is wel sprake van een mix van deze doelstellingen. 61% van de koren zegt niet of nauwelijks maatschappelijk georiënteerd te zijn. In 2018 was dat nog 48%.
04-10-2022
Het onderzoek "Study on the place and role of authors and composers in the European music streaming market" biedt een diepgaande analyse van knelpunten en disfuncties die verhinderen dat auteurs en componisten een duurzamere groei doormaken op de muziekstreamingmarkt. Er wordt nagegaan hoe de inkomsten voor makers en andere rechthebbenden kunnen worden verhoogd en hoe kan worden gezorgd voor een eerlijker en makersvriendelijker muziekecosysteem. De studie is in opdracht van GESAC, European Grouping of Societies of Authors and Composers, opgesteld door Emmanuel Legrand, die een uitgebreide marktanalyse heeft uitgevoerd op basis van bestaande economische studies, marktonderzoek en interviews en rechtstreekse contacten met een groot aantal professionals uit de muzieksector, online muziekdiensten, makers en muziektechnologiebedrijven.
27-09-2022
Voor het eerst wordt in Nederland onderzoek gedaan naar de mate van culturele diversiteit en inclusie in de film- en televisiesector. De opdrachtgever is het Ministerie van OCW. Een van de onderdelen van het onderzoek is een enquête onder iedereen die werkzaam is in de sector. Het doel is om een beeld te krijgen van de mate van diversiteit en inclusie binnen de sector.
26-09-2022
Anderstalig lezen is in opmars. Zo’n vier op de tien Nederlandse consumenten koopt wel eens een anderstalig boek. Het afzetaandeel van anderstalig onder papieren boeken is tussen 2012 en 2021 gestegen van 7% naar 17%. Wie is nu de anderstalige lezer en waarom kiezen zij voor anderstalige boeken? De meest genoemde reden om anderstalig te lezen – door 41% van de respondenten – is dat niet alle boeken verschijnen in een Nederlandse vertaling. Ook veel genoemd zijn het willen oefenen van de lees- en taalvaardigheid in een andere taal (32%) en het liever willen lezen in de taal waarin een boek geschreven is (27%). Deze twee redenen zijn ook de grootste redenen voor jongeren om anderstalig te lezen. Jongeren geven ook opvallend vaak als reden dat anderstalige boeken leuker zijn dan Nederlandstalige boeken (27% tegenover 10% van alle respondenten) en dat ze het tegenkwamen op sociale media (17% tegenover 6% van alle respondenten). Een vijfde van de respondenten geeft aan dat hij/zij alsnog zou kiezen voor een Nederlandstalige versie van een boek als deze vertaalde editie eerder beschikbaar zou zijn. Als de kwaliteit van de vertaling naar het Nederlands sterk wordt verbeterd, zou 17% dit als reden zien om toch voor de vertaalde versie te kiezen. Voor jongeren speelt dit nog meer: 29% van hen zou bij een verbeterde vertaalkwaliteit voor het Nederlands kiezen. Voor jongeren spelen ook de prijs en de uitstraling van het boek een grotere rol van bij de andere respondenten. De meest gelezen andere taal is het Engels: 77% van de anderstalige lezers leest wel eens een boek in het Engels. Zo’n 17% leest wel eens in het Duits en 5% in het Frans. 42% van de anderstalig lezende Friezen leest boeken in het Fries. Dit blijkt uit een meting van het GfK-SMB-kwartaalonderzoek naar lees-, koop-, en leengedrag van Nederlandse consumenten.
22-09-2022
Hoe kunnen we het groeiende aantal informele zanggroepen het best ondersteunen? Deze informele groepen vormen een belangrijk onderdeel van de amateurkunstbeoefenaars maar zijn beperkt zichtbaar. Koornetwerk Nederland gaf LKCA de opdracht voor een verkennend onderzoek, met het rapport ‘Onzichtbaar zingen’ als resultaat.
22-09-2022
Hoe staat het met de gendergelijkheid in de beeldende kunst en de theatersector? Onlangs verscheen een rapport over de beloning van vrouwelijke beeldende kunstenaars. En er kwamen twee onderzoeken uit over de positie van de vrouw in de theatersector. Een rapport werd uitgevoerd voor de VSCD met de blik op toekomstige genderneutrale toneelprijzen
22-09-2022
In steeds meer stedelijke bouwprojecten wordt bewust ruimte gemaakt voor de natuur. Dat is goed voor planten, dieren en de mens. Maar de praktijk is echter weerbarstig, blijkt uit onderzoek van de Wageningen University Research. We staan aan het begin van een transitie.
22-09-2022
Stilte en stilzitten tijdens klassieke concerten hoorde er altijd al bij, zou je denken. We beschouwen klassieke muziek als tijdloos, dan zal dat voor de etiquette ook wel gelden. Het tegendeel is waar, weet Thomas Delpeut, docent cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij rondt binnenkort een proefschrift af over de concertcultuur van de negentiende eeuw in vier grote Nederlandse steden. „Concertbezoekers hadden heel andere verwachtingen van een concert. Ze waren gewend tijdens de muziek door de zaal te lopen. Als iets in de smaak viel, klapten ze – ook als het orkest nog aan het spelen was. En als ze iets slecht vonden, werd er gejoeld.” Ook zalen zagen er toen anders uit: in sommige stonden tafeltjes, waar het publiek aan zat. Delpeut: „Voor de meeste mensen was de muziek toen een achtergrond voor het sociale toneel. Publiek arriveerde laat en vertrok vroeg. Als een operazangeres zong, gingen de mannen tussen de stoelen staan zodat ze haar beter konden zien. Waarna de vrouwen soms weer op de stoelen gingen staan, zodat ze het podium beter konden zien.” Voor zijn promotieonderzoek werkte Delpeut met een database van bijna twintigduizend muziekstukken. Zo leerde hij welke stukken het meest geprogrammeerd werden en in welke volgorde. Daarnaast gebruikte hij tijdschriftartikelen, brieven en notulen van concertgenootschappen om zich een beeld te vormen van de ontluikende concertcultuur. Programmering is een goede lens om het concertleven te bekijken, stelt Delpeut; die zegt iets over muzikale smaak én over sociale verhoudingen. In de loop van de negentiende eeuw veranderde de concertpraktijk; de aandacht verschoof naar de muziek en naar stil luisteren in nette rijen. Moeten we de strakke etiquette en vorm van ‘moderne’ klassieke concerten weer loslaten? Onderzoeker Veerle Spronck houdt zich bezig met de manieren waarop je concerten kunt inrichten – maar zij richt zich op het heden en promoveerde deze zomer bij het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music. Ziet zij iets in de negentiende-eeuwse concertvorm? „Ik ontdekte dat orkesten heel flexibel zijn, dus ja: je kunt ook ‘oude’ programma’s nieuw leven inblazen. Inspiratie uit het verleden kan een mooie manier zijn om de toekomst vorm te geven. Maar niet omdat het hoort. Wel omdat het óók kan.” Spronck concludeert in haar onderzoek dat ook kleine veranderingen in de routine van een orkest de concertervaring van het publiek sterk kunnen veranderen. „Denk bijvoorbeeld aan ensemble Pynarello, dat zonder partituur speelt. Daardoor is meer interactie mogelijk, ze spelen ook zonder dirigent. En ook voor het publiek levert dat wat op: je ziet beter wat er gebeurt in de muziek. En het publiek kan tussen de musici plaatsnemen, omdat er geen lessenaars in de weg staan.” Sproncks onderzoek vindt weerklank in de praktijk; op dit moment werkt ze met philharmonie zuidnederland aan een nieuw experiment. Ook deelde ze haar inzichten over innovatie met onder andere vaktijdschrift Das Orchester en met het Europese netwerk van artistiek directeurs van concertzalen ECHO.
22-09-2022
In opdracht van de gemeenteraad van Waalre doet Atty Bax, adviseur Kunstloc Brabant, een onderzoek naar de toekomst van Het Waalres Museum. Op 28 september is Bax aanwezig in het museum van 11.00 tot 16.00 uur. Ze hoort graag wat uw ervaringen zijn met het museum en staat open voor uw visie, ideeën of tips. Het museum richt zich op het organiseren en presenteren van tentoonstellingen en educatieve activiteiten voor onder andere het basisonderwijs. De nadruk ligt op het industrieel erfgoed uit de gemeente Waalre (onder andere Brabantia, Simplex, Kendix). Het museum is ook een platform voor Waalrese en regionale kunstenaars en ontvangt daarvoor een financiële tegemoetkoming van de gemeente voor haar educatieve activiteiten. Dit is op basis van een zogenaamde prestatieovereenkomst met de gemeente.
20-09-2022
De meerderheid van de docenten Nederlands staat leerlingen toe om young adult-boeken te lezen voor hun leeslijst in de bovenbouw van havo (78%) en vwo (63%). Dit blijkt uit een onlangs afgeronde studie van promovenda Linda Ackermans van de Radboud Universiteit onder 158 docenten Nederlands. Young adult-boeken vergroten de leesmotivatie van leerlingen, aldus de docenten. Daarnaast zijn deze boeken voor leerlingen herkenbaar, en ze kunnen een brug vormen naar de literatuur voor volwassenen.
20-09-2022
Tijdens het Congres Podia Festivals en Evenementen, op 19 september in Utrecht, heeft de Popcoalitie i.s.m. Hogeschool InHolland een eerste aanzet gegeven omtrent een aantal urgente thema’s voor onderzoek binnen de popsector. Komende maanden wordt er gewerkt aan verdere prioritering en uitwerking van deze thema’s met de hoop tijdens Eurosonic Noorderslag de concrete opzet en planning van deze onderzoeksagenda te presenteren.De onderzoeks- & innovatie-agenda voor het onderzoek bestaat uit: duurzaamheid, arbeidsmarkt, diversiteit/inclusie, kosten/betaalbaarheid en talentontwikkeling.
20-09-2022
In het programma Leve het Geven onderzoekt Platform ACCT en voordekunst de mogelijkheden om particulier geven voor makers te stimuleren. In het kader van het Leve het Geven onderzoekt de leerstoel Mecenaatstudies (verbonden aan Universiteit Utrecht) in de periode 2022-2024 de positie van de creatieve maker in de Nederlandse geefcultuur. Het onderzoek verkent hoe makers zowel bij het stellen van de geefvraag als in interactie met hun gever zich maximaal gestimuleerd, veilig, beloond en erkend kunnen voelen. In december 2020 verscheen een verkennend Leve het Geven-onderzoek naar de behoeften, kansen en knelpunten op het gebied van particulier geven aan individuele makers. Eén van de centrale inzichten uit het verkennende onderzoek was dat er een duidelijk gebrek aan kennis is over de drempels die individuele makers ervaren om donateurs te zoeken, te benaderen en te behouden. Of, omgekeerd, wat het hen makkelijker zou maken om zich op dat vlak te ontwikkelen. Vrijwel al het bestaande onderzoek gaat over de positie van de gever, terwijl dit onderzoek zich juist richt op de maker als ontvanger.
20-09-2022
In de periode 2019-2020 stelde het ministerie van OCW extra budget beschikbaar om de digitale toegankelijkheid van erfgoed te bevorderen. Erfgoedorganisaties konden bij het Mondriaan Fonds een aanvraag indienen om collecties op een creatieve manier digitaal beschikbaar te stellen. Publieksvriendelijkheid, duurzaamheid en kennisoverdracht waren belangrijke aandachtspunten in deze open oproep. Om zicht te krijgen op de resultaten, heeft het Mondriaan Fonds onderzoeksbureaus Dialogic & Pleiade gevraagd de gehonoreerde initiatieven te onderzoeken. Doel van deze tussenevaluatie was niet alleen de ondersteunde projecten te evalueren, maar vooral om inzicht krijgen in wat de wensen en behoeften van het erfgoedveld zijn als het gaat om digitalisering. Uit het onderzoek blijkt dat de doelstellingen van de Open Oproep voor een belangrijk deel behaald zijn. Mede door de Covid-19-pandemie is het belang van digitalisering in het erfgoedveld extra aangetoond. Via de open oproep is de beschikbaarheid en toegankelijkheid van digitaal erfgoed vergroot. Ook is er aandacht voor duurzaamheid en kennisoverdracht: de resultaten van projecten zijn bruikbaar voor andere erfgoedinstellingen en voor de publieke doelgroep. Daarnaast zijn resultaten in de vorm van gedigitaliseerd en verrijkt materiaal bruikbaar voor andere digitale infrastructuren, zoals de Collectie Nederland.
19-09-2022
Vrouwelijke, Nederlandse en elektronische artiesten zijn aan een sterke opmars bezig in het Nederlandse festivallandschap. Bij meer dan een derde (34%) van alle muziekoptredens op de festivals stond een vrouwelijke artiest op het podium en dat aandeel was nog nooit zo hoog; in 2016 was het nog 18%. Nooit eerder stond er bij een groot Nederlandse festival bij meer dan de helft van de programmering een vrouwelijke artiest op het podium, in 2022 was dat wel het geval bij drie festivals: Best Kept Secret, Motel Mozaique en Welcome to the Village. Maar liefst 56% van alle optredens op grote Nederlandse festivals werden verzorgd door artiesten van eigen bodem, en ook in dit geval is er sprake van een flinke verschuiving. In 2016 kwam nog ongeveer vier op dertien boekingen uit eigen land. Veel NL-artiesten weten ook de stap te zetten naar de hoofdpodia van grote festivals; waar de mainstage voor corona nog voornamelijk het domein waren van Engelstalige artiesten, was in 2022 bijna de helft van de artiesten Nederlands. Het aandeel van USA artiesten was in 2022 fors lager dan voor de pandemie. Het door sommige gesuggereerde negatieve effect van de Brexit op internationale tours is niet terug te zien in de data: het aantal artiesten uit de VK was in 2022 groter dan in 2019. In 2022 programmeerden de grote festivals voor het eerst meer dj’s/producers dan pop of rock artiesten. Het hiphop aanbod nam ook significant toe. Rock verloor aan populariteit. Deze analyses zijn afkomstig uit het rapport ‘Festival programmering na Corona’, samengesteld door Martijn Mulder, onderzoeker aan de Erasmus Universiteit binnen het project POPLIVE, van Erasmus Universiteit en Hogeschool Rotterdam.
15-09-2022
Effecten van klimaatverandering zijn ook voor erfgoed zichtbaar. Het ministerie van OCW, en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed als onderdeel daarvan, werken samen met Europese partners aan dit thema. Een van de resultaten is een nieuw rapport met korte en krachtige aanbevelingen hoe om te gaan met klimaatverandering en cultureel erfgoed. Het rapport bevat ruim tachtig praktijkvoorbeelden afkomstig uit heel Europa.
15-09-2022
Kinderen die als baby in aanraking komen met het programma BoekStart, lopen op vijf- à zesjarige leeftijd voor in hun taalontwikkeling en ontluikende geletterdheid. De effecten van het programma zijn sterker naar gelang de kinderen moeilijker in de dagelijkse omgang zijn. Door BoekStart beginnen ook ouders van kinderen met een relatief moeilijk temperament vroeg met voorlezen. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van Adriana Bus en Merel de Bondt, dat gepubliceerd is bij Stichting Lezen en in het wetenschappelijke tijdschrift Learning and Individual Differences.
13-09-2022
“Investments in original European content - 2011-2021 analysis” is onlangs gepubliceerd door European Audiovisual Observatory. In het rapport wordt de ontwikkeling van de financiering van originele Europese inhoud door omroepen en global streamers sinds 2011 geanalyseerd. "Originele inhoud" verwijst naar alle categorieën originele werken (fictie, documentaires, spelshows, talkshows enz.). "Europees" verwijst naar EU27 + VK + Noorwegen. Enkele opvallende feiten : De totale investeringen in originele Europese inhoud zijn sterk toegenomen met de intrede van de wereldwijde streamers op de Europese markt. Deze investeringen van de streamers gingen gepaard met een interessant domino-effect: door de nieuwe concurrentie en de nieuwe normen voor tv-programma's verhoogden ook de particuliere omroepen hun investeringen, terwijl de publieke omroepen met budgettaire beperkingen werden geconfronteerd. De investeringen van de streamers in Europese originele productie groeiden sneller dan hun overnames. In 2021 was Netflix goed voor ongeveer de helft van de wereldwijde investeringen van streamers in Europa, maar andere streamers zijn begonnen met een inhaalslag. Spanje profiteert naar verhouding het meest van de investeringen van de streamers en de rol van het Verenigd Koninkrijk als leidende markt voor de productie van originele Europese inhoud is bevestigd.
12-09-2022
Klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en de zorg om de leefbaarheid van de steden heeft de beleidsmatige aandacht voor groen bij gemeenten de afgelopen decennia op de kaart gezet. De coronacrisis gaf hier nog een extra impuls aan. Met de uitvoering worstelen veel gemeenten nog. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR).
12-09-2022
Circulaire activiteiten hebben in 2030 870 hectare extra ruimte op bedrijventerreinen nodig. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen (SKBN) in samenwerking met Rienstra Beleidsadvies en Beleidsonderzoek. Het onderzoek focust zich vooral op de deelsectoren recycling en reparatie, omdat die als kernactiviteiten van circulaire economie kunnen worden beschouwd en goed zijn af te bakenen. De verwachting is dat recycling en reparatie als deelsectoren van de circulaire economie de meeste ruimte zullen opeisen in de komende jaren. Verder verwacht Gerlof Rienstra van Rienstra Beleidsadvies en Beleidsonderzoek dat groei in andere sectoren zich niet vertaalt in een evenredige groei van de ruimtebehoefte. Onderzoeksinstituut CE Delft gaf eerder dat het delen en het verlengen van de levensduur van goederen in potentie leiden tot afname van het ruimtegebruik voor productiefaciliteiten en logistieke activiteiten. Om tot de 870 hectare extra ruimte komen, paste Rienstra zijn classificatie toe op de provincie met het grootste aantal en verscheidenheid aan bedrijventerreinen, Noord-Brabant. De uitkomsten extrapoleerde hij vervolgens naar de landelijke situatie en ontwikkeling.
12-09-2022
In het theaterseizoen 2021-2022 onderzoekt de Boekmanstichting in opdracht van Theater Inclusief de resultaten die de negentien aangesloten theaters en theatergezelschappen hebben geboekt op het gebied van diversiteit en inclusie door deel te nemen aan het driejarig stimuleringsprogramma. De onderzoekers voeren een documentanalyse, enquête en diepte-interview uit, die resulteren in individuele deelanalyses per partner en een overkoepelend eindrapport met algemene bevindingen. De komende periode verschijnen de deelanalyses per theater of theatergezelschap op de website van de Boekmanstichting. De deelanalyses van theaters Chassé, Breda; Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden ; theater en toneelgezelschap Musis & Stadstheater Arnhem.
12-09-2022
In het theaterseizoen 2021-2022 onderzoekt de Boekmanstichting in opdracht van Theater Inclusief de resultaten die de negentien aangesloten theaters en theatergezelschappen hebben geboekt op het gebied van diversiteit en inclusie door deel te nemen aan het driejarig stimuleringsprogramma. De onderzoekers voeren een documentanalyse, enquête en diepte-interview uit, die resulteren in individuele deelanalyses per partner en een overkoepelend eindrapport met algemene bevindingen. De komende periode verschijnen de deelanalyses per theater of theatergezelschap op de website van de Boekmanstichting. De deelanalyses van de toneelgezelschappen Noord Nederlands Toneel, Groningen en het toneelgezelschap en theater Internationaal Theater Amsterdam.
08-09-2022
‘Hoe kunnen kunstenaars digitale ruimte innemen en welke rol kunnen wij als beeldende kunstorganisatie daarin spelen?’ Vanuit deze vraagstelling startten in 2021 Roeliena Aukema en Esther van Rosmalen voor Witte Rook in Breda een onderzoek naar digitale strategieën in de beeldende kunst onder de naam Entrepot. Ze spraken met Gaby Wijers, van LIMA, Annet Dekker, onderzoeker en curator en met kunstenaar Martine Neddam. Deze gesprekken horen bij het deel de waarde van archivering, waarin we ingaan op de problematiek van vergankelijkheid, de urgentie van originaliteit, de verantwoordelijkheid van archivering, de juridisering van de artistieke context en de toekomst voor het behouden van digitale kennis.
08-09-2022
‘Hoe kunnen kunstenaars digitale ruimte innemen en welke rol kunnen wij als beeldende kunstorganisatie daarin spelen?’ Vanuit deze vraagstelling startten in 2021 Roeliena Aukema en Esther van Rosmalen voor Witte Rook in Breda een onderzoek naar digitale strategieën in de beeldende kunst onder de naam Entrepot. Ze spraken met kunstenaar Constant Dullaart en Nieck de Bruijn van Upstream Gallery. Deze- gesprekken horen bij het deel de kracht van het individu, waarin wordt ingegaan op activisme, de typering digitaal kunstenaar, de acceptatie van digitaal werk door de kunstwereld, de esthetische maar ook ethische kant van NFT’s en de toegankelijkheid van het kunstwerk.
08-09-2022
Hebben gendervooroordelen invloed op onze mening over werk van mannelijke en vrouwelijke kunstenaars? Volgens een nieuw onderzoek, van Robert Hoffmann, University of Tasmania, en Bronwyn Coate, van het Royal Melbourne Institute of Technology, geven mensen niet eerder de voorkeur aan een werk van een man dan aan een bijna identieke compositie van een vrouw, maar gaan ze er wel van uit dat zijn werk beroemder is en meer geld waard.
08-09-2022
Professor Joe Devlin van het University College of London heeft onderzoek gedaan naar de impact van bioscoopbezoek. Hij gaf een presentatie bij Digital Cinema Media, een bedrijf dat in Engeland bioscoopreclame verkoopt, onder de titel “Why Cinema is Designed to Make a Lasting Impact”. Hij onderscheidt vijf elementen die bij het bioscoopbezoek een rol spelen en die de genoemde impact bij de bezoeker teweegbrengen.
06-09-2022
Het doel van Straatpoezie.nl is het maken van een inventarisatie van alle poëzie die dag en nacht gratis te lezen is in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen. Initiatiefnemer Kila van der Starre ( Straatpoëzie is een van de zes casussen in haar proefschrift ) gebruikt crowdsourcing om tot die inventarisatie te komen: iedereen die wil, kan voorbeelden van straatpoëzie aanmelden op de site. Dat gaat snel en makkelijk via een online formulier. Het idee ‘Iedereen kent wel een straatgedicht, maar niemand kent ze allemaal en samen weten we meer’ zette haar ertoe aan om de site te lanceren. Onlangs werd het 3000ste gedicht aangemeld. Wat kan er tot nu toe geconcludeerd worden?
05-09-2022
De VSCD Toneelprijzen Louis d’Or, Theo d’Or, Colombina en Arlecchino bestaan al sinds de jaren ’50/’60 en zijn dé Toneelprijzen voor de meest indrukwekkende dragende en bijdragende rollen voor mannen en voor vrouwen. Het onderscheid in gender is gezien de maatschappelijke ontwikkelingen niet meer vanzelfsprekend. Al geruime tijd is er door de juryleden en de VSCD over dit onderwerp gesproken. De VSCD streeft naar meer oog voor diversiteit en inclusie in de gehele theatersector, dat geldt ook voor de prijzen. Daarom wil de VSCD de genderindeling van de Toneelprijzen heroverwegen, met oog voor de historie van de prijzen én de impact van eventuele veranderingen. Adviesbureau Blueyard heeft in opdracht van de VSCD een verkennend onderzoek uitgevoerd naar dit actuele en complexe gendervraagstuk. Zij deden hiervoor zowel desk- als fieldresearch. Er is gesproken met acteurs, juryleden en experts (m/v/x) binnen en buiten het theaterveld. Hieruit is een compacte weergave van de kwestie voortgekomen en in het onderzoeksrapport worden ook een aantal richtingen voor verandering verkend. Dit jaar worden de VSCD Toneelprijzen voor het theaterseizoen 2021-2022 nog volgens de traditionele categorieën uitgereikt, op 11 september tijdens het Gala van het Nederlandse Theater. Over het aanpassen van de Toneelprijzen vanaf volgend seizoen zal het bestuur van de VSCD in een later stadium beslissen.
01-09-2022
Hoewel vrouwen vanaf de jaren zestig een steeds belangrijkere en meer zichtbare rol gingen spelen in de maatschappij, is dat niet terug te zien in de literatuur: de positie van vrouwelijke personages in romans blijft achter bij die van mannen. Dat blijkt uit kwantitatief onderzoek van letterkundige Roel Smeets, die algoritmes losliet op boeken uit de jaren 1960 en 2010.Dankzij algoritmes die hij tijdens zijn promotietraject ontwikkelde kon Smeets een groot aantal boeken tegelijkertijd analyseren. ‘Die algoritmes lezen als het ware romans en bepalen hoe de personages in het verhaal zich tot elkaar verhouden,’ vertelt de universitair docent moderne literatuur en digitale cultuur aan de Radboud Universiteit. In zijn proefschrift uit 2020 bracht Smeets in kaart hoe bepaalde groepen mensen worden gerepresenteerd in de hedendaagse Nederlandstalige fictie. Daaruit bleek onder meer dat personages met verschillende opleidingsniveaus of culturele achtergronden minder contact met elkaar hebben dan met personages uit hun eigen groep
28-07-2022
In het theaterseizoen 2021-2022 onderzoekt de Boekmanstichting in opdracht van Theater Inclusief de resultaten die de negentien aangesloten theaters en theatergezelschappen hebben geboekt op het gebied van diversiteit en inclusie door deel te nemen aan het driejarig stimuleringsprogramma. De onderzoekers voeren een documentanalyse, enquête en diepte-interview uit, die resulteren in individuele deelanalyses per partner en een overkoepelend eindrapport met algemene bevindingen. De komende periode verschijnen de deelanalyses per theater of theatergezelschap op de website van de Boekmanstichting. De zevende deelanalyse betreft Tryater, het gezelschap uit Leeuwarden.
26-07-2022
In het theaterseizoen 2021-2022 onderzoekt de Boekmanstichting in opdracht van Theater Inclusief de resultaten die de negentien aangesloten theaters en theatergezelschappen hebben geboekt op het gebied van diversiteit en inclusie door deel te nemen aan het driejarig stimuleringsprogramma. De onderzoekers voeren een documentanalyse, enquête en diepte-interview uit, die resulteren in individuele deelanalyses per partner en een overkoepelend eindrapport met algemene bevindingen. De komende periode verschijnen de deelanalyses per theater of theatergezelschap op de website van de Boekmanstichting. De zesde deelanalyse betreft Parktheater Eindhoven.
26-07-2022
‘Hoe kunnen kunstenaars digitale ruimte innemen en welke rol kunnen wij als beeldende kunstorganisatie daarin spelen?’ Vanuit deze vraagstelling startten in 2021 Roeliena Aukema en Esther van Rosmalen voor Witte Rook in Breda een onderzoek naar digitale strategieën in de beeldende kunst onder de naam Entrepot. Ze spraken met Geert Lovink en Sepp Eckenhaussen, van het Institute of Network Cultures, en kunstenaar Jan Robert Leegte.
25-07-2022
In welke provincie wordt bovengemiddeld vaak een bezoek gebracht aan de bibliotheek of bioscoop? Waar in Nederland vind je het meeste aantal musea en rijksmonumenten? En hoe verhouden de gemeentelijke subsidies aan cultuur zich tot de provinciale cultuurlasten? In september 2022 verschijnt de Regionale Cultuurmonitor. Als opvolger van de Regionale Cultuurindex uit 2018. De Boekmanstichting en Atlas Research presenteren een nieuw overzicht van regionale cultuurcijfers die een vergelijking tussen de twaalf provincies mogelijk maakt. Met ruim zeventig indicatoren over participatie, aanbod en geldstromen wordt cultuur in de regio in kaart gebracht. De presentatie van de Regionale Cultuurmonitor vindt plaats op 15 september in Eindhoven tijdens een middagprogramma. Naast een presentatie van de onderzoeksresultaten, wordt er gesproken over wat dit betekent voor regionaal cultuurbeleid en de monitoring van regionale cultuurcijfers. Welke kansen – maar ook obstakels – zijn er? En wat zijn noodzakelijke vervolgstappen? De Regionale Cultuurindex wordt gerealiseerd met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Fonds21.
25-07-2022
Het CBS publiceert in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap : Omzet en inkomenspositie van zzp’ers in de culturele en creatieve sector, 2019-2021. Deze tabel bevat informatie over de inkomens en omzet van zzp'ers in de culturele en creatieve sector, verdeeld naar type zzp'ers en of de zzp'er wel of niet de hoofdkostwinner van het huishouden is. De tabel heeft als doel om op basis van thans beschikbare registergegevens een beeld te schetsen van de gewijzigde inkomenspositie van zzp'ers in de culturele sector als gevolg van de maatregelen om verspreiding van het COVID-virus tegen te gaan. De afbakening van zzp'ers geschiedt op basis van registergegevens, met name belastingaangiften. Op het moment van levering van deze tabel zijn definitieve gegevens over 2019 het meest recent. Om een indruk van de inkomenssituatie van zzp'ers in 2020 en 2021 te kunnen geven is gebruik gemaakt van omzetgegevens uit 2019 tot en met 2021. De gegevens in deze tabel met betrekking tot omzetgegevens hebben een experimenteel karakter en zijn indicatief.
19-07-2022
In het theaterseizoen 2021-2022 onderzoekt de Boekmanstichting in opdracht van Theater Inclusief de resultaten die de negentien aangesloten theaters en theatergezelschappen hebben geboekt op het gebied van diversiteit en inclusie door deel te nemen aan het driejarig stimuleringsprogramma. De onderzoekers voeren een documentanalyse, enquête en diepte-interview uit, die resulteren in individuele deelanalyses per partner en een overkoepelend eindrapport met algemene bevindingen. De komende periode verschijnen de deelanalyses per theater of theatergezelschap op de website van de Boekmanstichting. De vijfde deelanalyse betreft Theater Rotterdam.
19-07-2022
In opdracht van de provincie Zeeland heeft de Boekmanstichting de sector in kaart gebracht. Het resultaat, de Cultuurmonitor Zeeland, bevat opvallende conclusies. De belangrijkste: Zeeland heeft behoorlijk wat culturele voorzieningen, maar het aantal activiteiten en voorstellingen valt tegen en de bezoekerscijfers zijn laag. In vergelijking met de rest van het land zijn er bijvoorbeeld weinig voorstellingen op het gebied van podiumkunst. Dat geldt voor allerlei genres: theater, dans, muziektheater, cabaret en kleinkunst. Ook het bezoek blijft achter. De belangstelling voor Zeeuwse podia, bioscopen en bibliotheken ligt ver onder het landelijk gemiddelde. Bij musea zit dat er net onder. Het onderzoek is volkomen verkeerd gevallen bij de cultuursector. Henk Schoute, voorzitter van het Zeeuws Cultureel Overleg, dat tientallen kunst- en cultuurinstellingen verenigt, wijst erop dat slechts een klein aantal vertegenwoordigers van de Zeeuwse cultuursector met de onderzoekers heeft gesproken. ,,Met zo weinig respons vind ik niet dat je conclusies mag trekken. Die slaan nergens op. Er staan stevige conclusies in, maar iedereen die ik spreek vraagt zich af: waar zijn die op gebaseerd? Je kunt geen waarde hechten aan zo’n rapport. De provincie had nooit mogen toestaan dat dit wordt gepubliceerd.” De conclusie dat het culturele aanbod en de belangstelling van het publiek in Zeeland relatief laag is, kan Schoute niet plaatsen. Volgens de Boekmanstichting heeft Zeeland onder meer twee poppodia en 23 musea. Dat zijn er aantoonbaar meer, aldus Schoute. ,,Dus feitelijk klopt het rapport al niet.” De provincie Zeeland zegt desgevraagd nog niet te kunnen reageren. ,,We komen er nu pas achter dat we vergeten zijn Provinciale Staten te informeren over de Cultuurmonitor”, aldus een woordvoerster. ,,Dat gaan we eerst zo snel mogelijk in gang zetten. Later deze week komen we met een inhoudelijke reactie.” Volgens de Cultuurmonitor wordt er in Zeeland naar verhouding ook weinig kunst beoefend. De animo om te tekenen, te schilderen, te zingen of bijvoorbeeld aan toneel, musical, ballet of dans te doen, is minder dan in andere provincies. Wel zit het spelen van een muziekinstrument de laatste jaren duidelijk in de lift, constateert de Boekmanstichting. De provincie telt ook relatief veel amateurkunstverenigingen, vooral op het gebied van muziek. Het aantal toneelverenigingen is in vergelijking met de rest van het land minder groot. Zeeuwen zijn vaak nauw betrokken bij een culturele vereniging of een hobbyclub
19-07-2022
Kunst, nieuwe concepten, innovatieve start-ups: Ze zijn van grote waarde voor de maatschappij en worden ‘geboren’ in creatieve broedplaatsen. Mede door een overspannen vastgoedmarkt is de huisvesting van dergelijke locaties echter kwetsbaar. Maar er zijn ook kansen. “Provincies en gemeenten worden zich steeds bewuster van het belang van deze plekken”, zegt Bart de Zwart, lector Vastgoed aan de Hanzehogeschool in Groningen. Hij deed afgelopen jaren voor Fontys Hogescholen en sinds april voor de Hanzehogeschool onderzoek naar toekomstbestendig vastgoed. Hij hoopt dat het bewustzijn over het belang van broedplaatsen komende jaren blijft groeien. Tegelijkertijd moet er gewaakt worden voor de diversiteit van dergelijke locaties, ook als commerciële partijen er mee aan de haal gaan. “Want dat is het gevaar wanneer er veel interesse voor broedplaatsen is vanuit andere sectoren van de samenleving. Uiteindelijk wordt de term ‘broedplaats’ dan geplakt boven een heel breed scala aan maatschappelijk relevante locaties en initiatieven die lang niet allemaal het co-creatieve bottom-up karakter van een echte broedplaats hebben.”
18-07-2022
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaat onderzoek doen naar diversiteit en inclusiviteit in de Nederlandse film- en televisiewereld. Het is het eerste grote onderzoek naar dit onderwerp in de sector. Het is de bedoeling dat er in de toekomst periodiek vervolgonderzoek wordt gedaan. De resultaten van deze eerste inventarisatie, die eind 2022 worden verwacht, gelden als een nulmeting. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau DSP-groep. Het besluit tot het onderzoek volgt op het manifest KLEUR, dat in juli 2020 werd geschreven door een aantal gezaghebbende namen in de Nederlandse filmwereld. In de speciaal voor dit onderzoek in het leven geroepen begeleidingscommissie hebben vertegenwoordigers vanuit KLEUR, Filmfonds en DAFF plaats.